arfara messinias stamos1

Ο ήλιος φωτίζει τα σώματα τα , η δε σοφία τις ψυχές .Ο κόσμος είναι ένα ανάκτορο της σοφίας του Υψίστου . Ο Θεός άναψε κάθε μία ψυχή με το δικό του πυρ . Έτσι λάμπουν όλοι οι άνθρωποι με τη σοφία του σε αυτό το θέατρο , όπως ο Θεός τους έπλασε .-Μερικούς τους έκανε μεγάλα φώτα , σε άλλους μικρά.-(Κάρλος Λιναίος )

 Αρφαρά

Η ελευθερία χωρίς τη μάθηση είναι πάντα σε κίνδυνο• η μάθηση χωρίς ελευθερία είναι πάντα μάταιη. Τζων Κέννεντυ .-

Παρασκευή 19 Απριλίου 2019

ARFARA NEWS  Νέα από το Αρφαρά Μεσσηνίας .
Παρασκευή 19-04-2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης .
~



~**   19 Απριλίου- Γιορτή σήμερα: Του Αγίου Παφνουτίου του Ιεροσολυμίτου Ιερομάρτυρος

~   Τη μνήμη του  τιμά σήμερα, , η Εκκλησία μας. Ο Άγιος Παφνούτιος έζησε στα χρόνια του αυτοκράτορα Διοκλητιανού (284-305 μ.Χ.). Όταν αυτός κήρυξε διωγμό κατά των χριστιανών, ο έπαρχος Αρριανός ξεκίνησε να συλλάβει τον Παφνούτιο μέσα στίς ερημιές της Αιγύπτου, όπου ζούσε.   Αλλά αυτός έρχεται και συναντά μόνος του τον Αρριανό, που διέταξε να βασανισθεί ο Παφνούτιος επί τόπου. Ξέσχισαν τις σάρκες του μέχρι του σημείου να φαίνονται τα εντόσθια του.
Ο Παφνούτιος προσευχήθηκε και, εντελώς θαυματουργικά, οι πληγές του έκλεισαν με αποτέλεσμα να πιστέψουν στο Χριστό οι δύο στρατιώτες που τον βασάνισαν. Ο Αρριανός αποκεφάλισε τους δύο στρατιώτες, και τον Παφνούτιο τον έριξε στη φυλακή. Εκεί, συνάντησε 40 προκρίτους που ήταν έγκλειστοι γιατί καθυστερούσαν τους φόρους προς το δημόσιο, και κατάφερε να τους κάνει χριστιανούς. Το έμαθε ο Αρριανός και οργισμένος τους έκαψε όλους ζωντανούς, αλλά ο Παφνούτιος με θαύμα έγινε άφαντος από τα μάτια του. Και, αφού εν τω μεταξύ έφερε πολλούς στη χριστιανική πίστη, παρουσιάζεται μόνος του στον Αρριανό, που διέταξε να τον κομματιάσουν. Και ενώ ο Αρριανός πήγε να τον δει κομματιασμένο νεκρό, τα κομμάτια του σώματος ενώθηκαν και ο Παφνούτιος, ζωντανός μπροστά του, του λέει: «Με γνωρίζεις, Αρριανέ;  Όλα αυτά τα περί εμέ θαυμάσια, πραγματοποιεί ο Κύριος μου Ιησούς Χριστός, δια να ελέχθη η ασέβεια σου, δια να εννοήσης ότι, πολέμων προς αυτόν, λακτίζεις προς κέντρον, δια να καταλάβεις ότι λατρεύεις κωφά και τυφλά είδωλα κατασκευασμένα από ύλην άναίσθητον».  Το θαύμα έγινε αφορμή να πιστέψει ένα ολόκληρο τάγμα στρατιωτών. Στην απελπισία του ο Αρριανός, έστειλε τον Παφνούτιο στη Ρώμη, όπου έλαβε σταυρικό θάνατο. Η Εκκλησία τιμά την μνήμη τους και στις 25 Σεπτεμβρίου.  Απολυτίκιο:  Ήχος δ’. Ταχύ προκατάλαβε.  Θυσίαν την ένθεον, πιστώς προσφέρων Θεώ, ως θύμα ευπρόσδεκτον, προσανηνέχθης αυτώ, αθλήσεως άνθραξιν όθεν ως ιερέα, και στερρόν Αθλοφόρον, έδειξε σε ο Κτίστης, χαρισμάτων ταμείον εξ ων και ημίν Παράσχου, ιερομάρτυς Παφνούτιε. 
~**   Ο Θεός Άκουσε την Προσευχή μιας αμαρτωλής…

~  : Μια πονεμένη χήρα μάνα βρίσκεται σ’ ένα νοσοκομείο με το δίχρονο παιδάκι της να χαροπαλεύει οπό λευχαιμία.  
Ὁ πόνος της είναι μεγάλος, διότι ήδη έχει χάσει άλλα δύο παιδιά, και τώρα έβλεπε να της φεύγει και το τελευταίο, τρίτο βλαστάρι της. Όσο περνούσαν οἱ ώρες, τόσο και πιο πολύ μεγάλωνε ἡ απελπισία της.  Ήταν ήδη 2:00 μετά τα μεσάνυκτα, όταν όλως εκτάκτως πέρασε οπό το θάλαμο ὁ διευθυντής του τμήματος, να δει ένα διπλανό κοριτσάκι «επί πληρωμή» και οπό παρόρμηση πρόσεξε και το δίχρονο παιδάκι της χαροκαμένης εκείνης μάνας. Το εξέτασε και της είπε: Λυπάμαι πολύ κυρία μου. Πάρε τό παιδάκι σου και φύγε τώρα, για να πεθάνει τουλάχιστον στην αγκαλιά σου και στο σπίτι σου. Σαν το άκουσε αυτό ἡ δύστυχη μάνα από το στόμα του γιατρού, με λυγμούς, τύλιξε το παιδάκι της με μία κουβερτούλα, το έσφιξε στην αγκαλιά της και έφυγε τρέχοντας. Βγήκε στο δρόμο… Παντού επικρατούσε ερημιά και ησυχία. Τίποτα δεν κυκλοφορούσε.  Σε μία στροφή του δρόμου, βλέπει ξαφνικά μπροστά της μία νεαρή σχετικά γυναίκα, περίπου 30 ετών. Μόλις είχε τελειώσει τη «δουλειά της» ήταν πόρνη.  Μόλις έφθασε ἡ μάνα μπροστά της, την σταμάτησε και της έβαλε με βία το παιδάκι της μέσα στην αγκαλιά της. Ταυτόχρονα, έπεσε στα πόδια της και φώναξε: Σώσε το παιδί μου! Σώσε το παιδί μου…..!!!  Τα έχασε αυτή! Πόρνη ήταν, αμαρτωλή ήταν, βυθισμένη στο βούρκο της ακολασίας! Τί να κάνει; Στα πόδια της μία μάνα, στα χέρια της ένα παιδί πού έσβηνε. Το είδε ότι έσβηνε. Σήκωσε τα μάτια της στον ουρανό και είπε με δυνατή φωνή: Τί προσευχή να κάνω τώρα Θεέ μου; Εγώ είμαι αμαρτωλή, εγώ είμαι πόρνη! Τώρα μόλις «τελείωσα» την δουλειά μου. Αν δεν μ’ ακούς εμένα και δεν θα με ακούσεις, βέβαια, γιατί είμαι αμαρτωλή άκουσε τουλάχιστον αυτή τη πονεμένη μάνα.  Εκείνη τη στιγμή έγινε το θαύμα!!! Κατέβηκε ένα φώς από τον ουρανό και το παιδί άνοιξε τα ματάκια του, φώναξε «μανούλα μου!» κι άπλωσε τά χεράκια του αγκαλιάζοντας τή πόρνη, γιατί νόμισε ότι αυτή ήταν ἡ μανούλα του. Πάρ’ το της είπε. Ὁ Θεός έκανε το θαύμα Του!  Ὁ Θεός άκουσε τη προσευχή μίας αμαρτωλής, μίας πόρνης και όχι της μάνας! Αυτό συντάραξε τα λιμνάζοντα «νερά» στη ψυχή της αμαρτωλής γυναίκας, ώστε με συντριβή και μετάνοια, και με εξομολόγηση, οριστικά πλέον άλλαξε το σκοτάδι της αμαρτίας με τη νέα εν Χριστώ ζωή. Δόξα στο Όνομα σου, Κύριε!  π. Στεφάνου Ἀναγνωστόπουλου, «Πνευματικές διαδρομές στους μακαρισμούς»
~**   Εμπόδια για την επίσκεψη της Θείας Χάριτος στον άνθρωπο

~  Κάθε αμαρτία ως επανάσταση εναντίον του Θεού αντιστρατεύεται το έργο της .  Ο άγιος Συμεών ο Νέος Θεολόγος επισημαίνει πως υπάρχουν και μερικές αδυναμίες που αποτελούν φράγματα και παρεμποδίζουν την έλευση της Θείας Χάριτος.Και αυτά είναι:
– Η αμέλεια για την μετάνοιά μας. Θα καταδικαστούμε όχι γιατί αμαρτήσαμε, αλλά γιατί δεν μετανοήσαμε, δεν ζητήσαμε το έλεος του Θεού για να λυτρωθούμε από την ψυχική μας ασθένεια.  – Η ραθυμία (=τεμπελιά) που παραλύει τις ψυχικές μας δυνάμεις και τις ακινητοποιεί. Χωρίς σκληρούς αγώνες δεν ενεργοποιείται η Χάρη του Θεού. Όχι γιατί ο Θεός χρειάζεται τους κόπους του μετανοούντος ανθρώπου, αλλά για να μην λάβει ο άνθρωπος τη Χάρη του Θεού χωρίς κόπο και την καταφρονήσει όπως παλαιότερα.  – Η υπερηφάνεια.Αν δέχθηκες, λέγει ο ιερός πατέρας, τη Χάρη του Αγ. Πνεύματος και φωτίσθηκες, πρόσεξε μην νομίσεις πως είναι δικός σου φωτισμός, γιατί αν το νομίσεις αυτό, τότε θα αναχωρήσει και θα πάθεις χειρότερα από πρώτα.  – Η ασπλαχνία προς τον συνάνθρωπο. Αυτή σβήνει τον φωτισμό της ψυχής. Γιατί εκείνος που θα βρει τη σωτηρία του με την ευσπλαχνία του προς τους αδελφούς του, πάλι με το δικό του έλεος προς τους αδελφούς του θα μπορέσει να φανεί άξιος της χάριτος του Θεού και να πετύχει τη σωτηρία του.
***  Συνελήφθη 61χρονος για φωτοβολίδες, πυροτεχνήματα και όπλα στη Μεσσήνη 
Δικογραφία για παράβαση των νομοθεσιών για τις φωτοβολίδες, τα πυροτεχνήματα και τα όπλα σχηματίσθηκε σε βάρος 61χρονου που συνελήφθη προχθές το μεσημέρι στη Μεσσήνη, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, στο πλαίσιο στοχευμένων ελέγχων για την εμπορία και την παράνομη κατοχή κροτίδων, βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων.
Ειδικότερα, ύστερα από κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων και έπειτα από οργανωμένη επιχείρηση, αστυνομικοί πραγματοποίησαν έρευνες στην οικία, σε κατάστημα και αποθήκες του 61χρονου στη Μεσσήνη και σε Τοπική Κοινότητα του Δήμου Μεσσήνης. Εκεί βρήκαν συνολικά και κατέσχεσαν:
-1.875 κροτίδες
-376 βεγγαλικά
-Πιστόλι κρότου και 40 φυσίγγια
-Πιστόλι φωτοβολίδων και 200 καψύλλια πυροδότησης πιστολιού φωτοβολίδων
-144 καπνογόνα
-9 πυροτεχνήματα και
-27.799 παιδικά αθύρματα διαφόρων τύπων.

***   Αλέξης Τσίπρας από την Καλαμάτα: Η δημοκρατική Ελλάδα θα σαρώσει το ψέμα και τη διαπλοκή (φωτογραφίες και βίντεο) 
Μετά τη συγκέντρωση στο Γαλάτσι τις προηγούμενες μέρες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε απόψε από την Καλαμάτα και το κλειστό στάδιο της Παραλίας τις περιοδείες του ανά την Ελλάδα, με αφορμή την Προοδευτική Συμμαχία που παίρνει «σάρκα και οστά» εν όψει των ευρωεκλογών του Μαΐου και όχι μόνο.
Ανοίγοντας τη χθεσινή ομιλία του ο πρωθυπουργός τόνισε ότι "ένα πλατύ λαϊκό ρεύμα βγαίνει μπροστά σε όλη την Ελλάδα. Και δίνει απαντήσεις σε κάθε πόλη, σε κάθε περιφέρεια, παντού όπου συγκροτείται η Προοδευτική Συμμαχία σε ρεύμα πλειοψηφικό και νικηφόρο, για να μπει ανάχωμα στην άνοδο της ακροδεξιάς αλλά και στην επιστροφή όσων λεηλάτησαν και χρεοκόπησαν τη χώρα.
Δίνει απαντήσεις σε όσους νομίζουν ότι η δύναμη του ψέματος και της προπαγάνδας είναι πιο ισχυρή από τη δύναμη ενός λαού που διψά για το ένα καλύτερο αύριο.
Και η απάντηση στους πολιτικούς καιροσκόπους όλες αυτές τις μέρες, από την πρώτη συγκέντρωση της Προοδευτικής Συμμαχίας στο Γαλάτσι, μέχρι τη σημερινή εδώ στην Καλαμάτα, είναι μία: Τώρα μιλάει ο λαός. Όχι οι παπαγάλοι της διαπλοκής και οι υπηρέτες της ολιγαρχίας.
Και στις 26 του Μάη ο λαός θα σφραγίσει οριστικά την πορεία της χώρας προς τα εμπρός, το διαβατήριο προς την κανονικότητα, την πρόοδο, την οικονομική ανάκαμψη, την κοινωνική δικαιοσύνη. Δε θα αφήσει καμία κερκόπορτα ανοιχτή σε όσους κατέστρεψαν τη χώρα να επιστρέψουν για να επαναλάβουν το καταστροφικό τους έργο".
Στη συνέχεια, αποτιμώντας το έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε: "Αναλάβαμε την ευθύνη στα δύσκολα. Σφίξαμε τα δόντια κι ενώσαμε δυνάμεις σε δύσκολες στιγμές για την πατρίδα. Μαζί με ένα λαό που πλήρωσε άδικα τα σπασμένα μιας κρίσης που προκάλεσαν πράξεις και παραλείψεις 40 ετών. Με ένα λαό που αγωνίστηκε και κέρδισε την αξιοπρέπειά του. Το Σεπτέμβρη του ’15 δεσμευτήκαμε στον ελληνικό λαό: Θα βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια. Και το πετύχαμε. Το πετύχαμε γιατί είχαμε σχέδιο, είχαμε αντοχή Μα πάνω από όλα είχαμε όραμα και αρχές.
Παραλάβαμε μια χώρα, με 4 εκατομμύρια πολίτες κάτω από τα όρια της φτώχειας, με 1,5 εκατομμύριο ανέργους, με 65 δισ. μέτρα λιτότητας, με άδεια ταμεία, με απώλεια 25% του ΑΕΠ της, με σχολεία χωρίς δασκάλους και φωτοτυπίες αντί για βιβλία, με νοσοκομεία υποστελεχωμένα, χωρίς προσωπικό και μάλιστα με εισιτήριο εισόδου.
Αυτή τη χώρα άφησαν πίσω τους οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος, που είχαν έτοιμο το σχέδιο της αριστερής παρένθεσης και σε κάθε στροφή της διαπραγμάτευσης, έπαιρναν προκλητικά το μέρος των πιστωτών.
Και αυτόν τον εφιάλτη επιθυμούν να ξαναφέρουν στη χώρα όσοι περιφρόνησαν το λαό μας και αυτοπαρουσιάζονται σήμερα, ξανά, ως επίδοξοι σωτήρες. Και έχουν το θράσος να μιλούν για πολιτική αλλαγή.
Ενώ και οι πέτρες γνωρίζουν ότι το σύνθημά τους δεν είναι αλλαγή, αλλά παλινόρθωση. Να γυρίσουν πίσω επιθυμούν, για να ξαναγυρίσουν και την Ελλάδα πίσω στον εφιάλτη των μνημονίων".
Συνεχίζοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα… έργα και τις ημέρες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία το μόνο που έκανε ήταν να προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποτρέψει την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. Όπως υπογράμμισε: "Για αυτό το κατόρθωμα, όμως, δεν πάλεψαν όλοι σκληρά για να γίνει πράξη. Κάποιοι πάλεψαν σκληρά για να αποτραπεί.
Ο κ. Μητσοτάκης πάλεψε σκληρά για να μην έρθει η μεγάλη πολιτική αλλαγή του Αυγούστου του 2018. Για να μην έρθει η μέρα που η Ελλάδα θα βρισκόταν εκτός μνημονίων. Αυτός και ο προπαγανδιστικός μηχανισμός που τον περιβάλλει, σε κάθε στροφή, προπαγάνδιζαν την καταστροφή. Τέσσερα χρόνια προπαγάνδιζαν την καταστροφή και την αποτυχία της κυβέρνησης.
Σήμερα, αφού το μόνο που είδαν να αποτυγχάνει είναι οι προβλέψεις και οι μύχιοι πόθοι τους, αγχώνονται. Είδα χθες (σ.σ. προχθές) ένα πρωτοσέλιδο μεγάλης εφημερίδας να μας νοιάζεται πολύ, μη τυχόν και χάσουμε τις εκλογές και να ζητάει επιμόνως να στήσουμε τώρα την εθνική κάλπη.
Άκουσα σήμερα (σ.σ. χθες) και το στενό οικογενειακό φίλο και χρηματοδότη του κου Μητσοτάκη, τον πολλάκις υπόδικο και διωκόμενο κ. Μαρινάκη να αναλαμβάνει χρέη αρχηγού για λογαριασμό της Ν.Δ.
Συλλαβίζοντας από το ραδιόφωνο δήθεν συνταραχτικές αποκαλύψεις, υψηλής αξιοπιστίας, τόσο υψηλής όσο και οι στημένοι ποδοσφαιρικοί αγώνες για τους οποίους διώκεται σε βαθμό κακουργήματος. Και είδα και τη Ν.Δ. να σπεύδει να υιοθετήσει τη γραμμή του φυσικού αρχηγού της. Γιατί τέτοιος πόνος; Γιατί τέτοιο άγχος; Γιατί τόση απελπισία;
Να σας πω γιατί: Γιατί τα κόλπα, οι δουλειές κάτω από το τραπέζι, οι μίζες και όλα όσα γονάτισαν τον τόπο, έρχονται στο φως. Γιατί δεν υπάρχει πια το μακρύ χέρι της εξουσίας να τα κρύψει. Γιατί δεν υπάρχει κανένας πλέον να πει στη Δικαιοσύνη πώς να κάνει τη δουλειά της. Για αυτό τους βλέπετε τους εκπροσώπους του παλιού καθεστώτος να ωρύονται σε καθημερινή βάση. Να βρίζουν και να απειλούν θεούς και δαίμονες. Και γιατί τους πιάνει απελπισία όσο σκέφτονται ότι στις εκλογές δεν ψηφίζουν ούτε οι δημοσκόποι ούτε οι δημοσιολόγοι. Στις εκλογές ψηφίζουν οι πολλοί. Και θα τους οδηγήσουν οριστικά στη θέση που τους αξίζει. Και πολλούς από αυτούς στο ακροατήριο της δικαιοσύνης. Και επειδή αυτό το γνωρίζουν καλά, γίνονται ακόμη πιο χυδαίοι και πιο επιθετικοί.
Δείτε πώς αντιδρούν, για παράδειγμα, ορισμένοι εκ των εμπλεκομένων στις αποκαλύψεις για την υπόθεση της Νοβάρτις. Δεν μπορούν πλέον ούτε τα προσχήματα να κρατήσουν.
Τι λένε, λοιπόν, όχι σε μας, αλλά στον ελληνικό λαό; Δε μας λένε πια ότι είναι αθώοι.
Αυτό το έχουν χάσει και ξεχάσει. Αλλά μας λένε πως ότι κι αν έγινε, έχει παραγραφεί. Γιατί η μίζα, λένε, είναι μέρος των καθηκόντων ενός υπουργού. Αυτή ακριβώς η πολιτική αναισθησία και ο κυνισμός είναι ο πυρήνας της ηθικής του παλιού καθεστώτος στη χώρα. Όμως, απέναντι στον κυνισμό υπάρχει η συλλογική μνήμη".
Αναφερόμενος στις προσεχείς ευρωεκλογές, είπε: "Η μάχη στην Ελλάδα, είναι κομμάτι μιας συνολικής πολύ μεγαλύτερης μάχης στην Ευρώπη. Στον απόηχο της κρίσης και των συνεπειών της για τους ευρωπαϊκούς λαούς, ανοίγονται δύο δρόμοι. Είναι σαφές ότι στο συντηρητικό στρατόπεδο κουμάντο πλέον κάνει η ακροδεξιά.
Οι οπαδοί της ακραίας λιτότητας πλέον σφιχταγκαλιάζονται με τους μισαλλόδοξους. Η περιστολή εργασιακών δικαιωμάτων με την περιστολή ατομικών ελευθεριών. Η κατάργηση του 8ωρου, το κυνήγι των αδυνάμων, τα ρατσιστικά στερεότυπα, είναι πλέον όχι συμπλήρωμα, αλλά κεντρική στρατηγική των ελίτ στην Ευρώπη. Δε μας προξενεί εντύπωση.
Στην Ελλάδα έχουμε το χαρακτηριστικό παράδειγμα της Ν.Δ. Ο κ. Μητσοτάκης, κάποτε φιλελεύθερος, είναι πλέον από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της συμπόρευσης με την ακροδεξιά και, φυσικά, με τον άνθρωπο που συμβολίζει αυτό το σχέδιο.
Τον κ. Βέμπερ. Έναν γνήσιο ανθέλληνα, υποστηρικτή του GREXIT, που έχτισε την πολιτική του καριέρα στην Ευρώπη της κρίσης υβρίζοντας τις θυσίες και τις επιλογές του ελληνικού λαού.
Δεν είναι όμως μονόδρομος η Ευρώπη του Βέμπερ και των ακροδεξιών. Η Ευρώπη της αλληλεγγύης, της συνευθύνης. Η Ευρώπη των κοινωνικών δικαιωμάτων, της ισότητας, η Ευρώπη που αναλαμβάνει δράση για την προστασία του περιβάλλοντος και των ατομικών ελευθεριών. Η προοδευτική Ευρώπη που γεννιέται μέσα από τη συμπόρευση όλων εκείνων που δεν αποδέχονται την επιστροφή στις μαύρες μέρες των εθνικών ανταγωνισμών και του διχασμού. Αυτή είναι η δική μας Ευρώπη.
Και την έχουμε ανάγκη. Έχουμε ανάγκη την Ευρώπη της αλληλεγγύης απέναντι στο διχασμό.
  Έργα στη Μεσσηνία
Μιλώντας για τα έργα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στη Μεσσηνία σχολίασε: "Ενισχύσαμε με πρόσθετη χρηματοδότηση 74 εκατομμυρίων τη Μεσσηνία, από το υπουργείο Εσωτερικών. Διπλασιάσαμε το ποσό του ΠΔΕ που αφορά έργα στη Μεσσηνία, από 43 εκατομμύρια το 2010-14, στα 87 την τελευταία τετραετία. Αυξήσαμε κατά 20 εκατομμύρια τους πόρους του ΕΣΠΑ, από 37 εκατομμύρια το 2010-14 στα 57 επί θητείας μας.
Προχωρήσαμε σε έργα πνοής στον τομέα των υποδομών. Πάνω από 30 εκατομμύρια σε τρία χρόνια έχουν δεσμευθεί για έργα που αφορούν στην αντιπλημμυρική προστασία, το οδικό δίκτυο και τα λιμάνια της Πύλου και της Καλαμάτας.
Το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει πολλαπλασιάσει τη δυναμική του, εντάχθηκε στο σχέδιο αναβάθμισης που περιλαμβάνει 23 κρατικά περιφερειακά αεροδρόμια σε όλη τη χώρα. Η διαδικασία προχωρά ήδη, με αρχή από τις απαλλοτριώσεις.
Για το Φιλιατρινό Φράγμα έχει κλείσει θετικά ο φάκελος και αναμένεται η ανακοίνωση να ενταχθεί στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να δρομολογηθούν τα έργα για την ολοκλήρωση του αρδευτικού δικτύου.
Ενώ προχωράμε άμεσα στη δημοπράτηση του έργου για τον οδικό άξονα Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη, μέσω ΣΔΙΤ, ύψους 200 εκατομμυρίων και με 50 εκατομμύρια κρατική χρηματοδότηση.
Και το ίδιο ισχύει για το δρόμο Καλό Νερό – Τσακώνα, κόστους 190 εκατομμυρίων, όπου επίσης προχωρούν άμεσα οι διαδικασίες για τη δημοπράτησή του στο δεύτερο εξάμηνο του 2019.
Και τέλος, προχωρήσαμε πριν από λίγες μέρες στην παραχώρηση από το ελληνικό Δημόσιο στο Δήμο Καλαμάτας, έκτασης 49 στρεμμάτων, στον «Κορδία», στην παραλία της πόλης. Για την κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων, τη δημιουργία ζωνών πρασίνου και την αξιοποίηση του χώρου για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Έτσι αντιλαμβανόμαστε εμείς τη στήριξη της Μεσσηνίας. Με πράξεις ουσίας, όχι με λόγια".
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του σημείωσε: "Η Καλαμάτα σήμερα έστειλε μήνυμα νίκης. Η πανστρατιά του δημοκρατικού κόσμου της πατρίδας μας, σαρώνει το ψέμα, την προπαγάνδα, τα φερέφωνα της διαπλοκής. Σε κάθε πόλη, σε κάθε χωριό. Η προοδευτική Ελλάδα είναι εδώ. Έχουμε τη δύναμη να κερδίσουμε το μέλλον. Έχουμε τη δύναμη να χτίσουμε την Ελλάδα της νέας εποχής. Την Ελλάδα της δικαιοσύνης, της αξιοπρέπειας της αλληλεγγύης. Την Ελλάδα των πολλών. Τη δική μας Ελλάδα".
Να σημειωθεί ότι την ομιλία χαιρέτισε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου, που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Δέδες.   Του Αντώνη Πετρόγιαννη   Video: 

***
***   Νίκας προς Τατούλη: Δεν μπορείς να γίνεσαι… Καραγκιόζης 
Mε λύπη μου διαπιστώνω ότι ο απερχόμενος περιφερειάρχης επιχειρεί να υποβιβάσει το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου. Ακόμη κι αν ήθελα, μου είναι αδύνατον να πέσω τόσο χαμηλά και να φτάσω στο επίπεδο του απερχόμενου περιφερειάρχη που, ενώ διεκδικεί ιδεολογικό μερίδιο και ψήφους από τη μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη της Ν.Δ., στηρίζεται πανηγυρικά από τον Πάνο Καμμένο και την κυρία Παπακώστα.
Διαπιστώνω, επίσης, ότι, ενώ έχει το θράσος να επικαλείται μια εύλογη αποστροφή του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ότι «στην πολιτική δεν μπορείς να είσαι Καραγκιόζης», έχει βαλθεί πεισματικά να τον διαψεύσει.
Ασφαλώς, συμφωνούμε με τη ρήση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και προφανώς οι πάντες γνωρίζουν σε ποιους και, κυρίως, σε ΠΟΙΟΝ πηγαίνει «γάντι».
Και για να συνεννοούμαστε, ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΙΛΙΚΙΑ είναι οι αλλεπάλληλες δηλώσεις:
-για κοσμοδρόμιο, διαστημόπλοια και διαστημικό τουρισμό στο αεροδρόμιο Καλαμάτας
-ή για δήθεν συμφωνίες με Κινέζο δήμαρχο για άμεση εγκατάσταση κινεζικών επιχειρήσεων (ψευδαίσθηση άμεσων προσλήψεων)
-ή για λειτουργία Περιφερειακής Τράπεζας (με κεφάλαιο από τα λεφτόδεντρα), όταν κινδυνεύουν ακόμα και οι συστημικές τράπεζες
 Καραγκιοζιλίκια, επίσης, είναι:
-η δήθεν πρωτοπόρα πολιτική για τα σκουπίδια, που μετράει ήδη 8 χρόνια αναποτελεσματικότητας, και στον 8ο χρόνο (2019) διαπιστώνεται (δικαστικά) η ακυρότητα των συμβολαίων εγκατάστασης των σκουπιδοεργοστασίων
-ή η εμπλοκή οικογενειακών εταιριών στο σύστημα παραγωγής έργων της Περιφέρειας
- ή η δήθεν τουριστική ανάπτυξη, κόντρα στα στοιχεία της τράπεζας της Ελλάδος που αποδεικνύουν τη ζοφερή πραγματικότητα για την Πελοπόννησο
-ή ακόμα οι ψεύτικες κατηγορίες για δικαστική εμπλοκή άλλων, όταν ο ίδιος είσαι καταδικασμένος με κάποια χρόνια φυλάκιση για τη σκουπιδοκατάσταση.
Στρεψοδικία, οικογενειοκρατία, προπαγάνδα, διασπάθιση του δημοσίου χρήματος, οχετός ύβρεων και παραλογική επιθετικότητα εναντίον όλων όσοι βλέπουν «γυμνό το βασιλιά». Και ο Βασιλιάς είναι γυμνός, όπως και ο θίασος που τον περιβάλλει.  Παναγιώτης Ε. Νίκας  Δήμαρχος Καλαμάτας

***  Το «Live Festival» επιστρέφει στα Παπλωματάδικα 
Το πρώτο Φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε από κοινού από καταστήματα του Ιστορικού Κέντρου ήταν το Live Festival, κάθε Κυριακή βράδυ, συνήθως το Σεπτέμβριο και το Μάιο.
Το εν λόγω Φεστιβάλ, που είχε καταφέρει να γεμίζει ασφυκτικά την πλατεία Αμφείας ή, αλλιώς, τα Παπλωμάτάδικα, έπειτα από μια παύση επιστρέφει! Έτσι, λοιπόν, μεθαύριο Κυριακή θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συναυλία και θα ακολουθήσουν άλλες πέντε.
Ραντεβού, λοιπόν, μετά τις 20.30 στα Παπλωματάδικα.  Π.Μπ.

***   Εγκαίνια σήμερα του εκλογικού κέντρου του Γιώργου Αθανασόπουλου 
    
Τα εγκαίνια του εκλογικού του κέντρου θα πραγματοποιήσει σήμερα Παρασκευή, στις 8.00 το βράδυ, ο υποψήφιος δήμαρχος Μεσσήνης, Γιώργος Αθανασόπουλος.
Το εκλογικό κέντρο της «Δύναμης Δημιουργίας» βρίσκεται στην οδό Μουλαβασίλη 24, στη Μεσσήνη.
 Περιοδείες
Περιοδεία σε Δάφνη, Δάρα, Δροσιά και Νερόμυλο πραγματοποίησε προχθές το απόγευμα ο υποψήφιος δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος. Εκεί συζήτησε με τους κατοίκους των συγκεκριμένων Τοπικών Κοινοτήτων της Δ.Ε. Πεταλιδίου και άκουσε τις απόψεις τους σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Ο κ. Αθανασόπουλος ανέλυσε μέρος του προγράμματος που αφορά στις Τοπικές Κοινότητες και αναφέρθηκε σε παρεμβάσεις που απαιτούνται, ώστε να διευκολύνουν την καθημερινότητα των κατοίκων.
Να σημειωθεί ως στην περιοδεία συμμετείχαν και υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι της «Δύναμης Δημιουργίας».

***  «Απουσία» πολιτών και αυτοδιοικητικών στη δημόσια διαβούλευση για το ΣΒΑΚ της Μεσσήνης 
«Χωρίς ενδιαφέρον»… με την παρουσία ελάχιστου κόσμου, αλλά και λίγων δημοτικών συμβούλων, πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη για την Τετάρτη το απόγευμα δημόσια διαβούλευση για το ΣΒΑΚ Μεσσήνης. Οι «ηχηρές» απουσίες προκάλεσαν την οργή του δημάρχου Γιώργου Τσώνη, που τόνισε ότι είναι απαράδεκτο αυτοδιοικητικοί που ενδιαφέρονται για το μέλλον του Δήμου να απουσιάζουν από τη δημόσια διαβούλευση, ενώ καυστικός ήταν και για την απουσία του Εμπορικού Συλλόγου Μεσσήνης και εν γένει του εμπορικού κόσμου της πόλης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά οι δημοτικοί σύμβουλοι που παραβρέθηκαν ήταν λιγότεροι από πέντε, ενώ από την αντιπολίτευση το «παρών» έδωσε μόνο ο Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ο οποίος εξέφρασε και τις όποιες επιφυλάξεις του για τα ΣΒΑΚ. «Δικαιολόγησε» δε και την απουσία αυτοδιοικητικών και κόσμου λέγοντας ότι τέτοιες εκδηλώσεις ένα μήνα πριν από τις εκλογές πολλοί τις προσλαμβάνουν ως «ύποπτες».
Από την πλευρά της, η αντιδήμαρχος της Τεχνικής Υπηρεσίας, Γεωργία Παναγοπούλου, εξέφρασε κι αυτή τη λύπη της για την απουσία του κόσμου από τη διαβούλευση, ζητώντας απλά να γίνει μια ενημέρωση από την ανάδοχο εταιρεία και η «διαβούλευση» να επαναληφθεί.
Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι η περιοχή εφαρμογής του ΣΒΑΚ Μεσσήνης περιλαμβάνει την ευρύτερη περιοχή γύρω από την πόλη της Μεσσήνης και την παραλία της Μπούκας.
Εκ μέρους της αναδόχου εταιρείας «Ι. Κουγιάνος & Συνεργάτες Ε.Ε.», που απέσπασε τη μελέτη με ποσό περίπου στα 10 χιλ. ευρώ, ύστερα από την έκπτωση που δόθηκε στο διαγωνισμό, παρευρέθη ο πολιτικός μηχανικός και συγκοινωνιολόγος κ. Βατίστας, ο οποίος και ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για το τι είναι ΣΒΑΚ, αλλά και για τις προτάσεις που καταθέτουν προς συζήτηση, ώστε να διαμορφωθεί το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας της Μεσσήνης.
Ο κ. Βατίστας, αφού ανέλυσε τον ορισμό, καθώς με κάθε λεπτομέρεια, τους στόχους, αλλά και τα πλεονεκτήματα των ΣΒΑΚ, προχώρησε στις προκαταρκτικές προτάσεις της αναδόχου εταιρείας για τη Μεσσήνη.
Συγκεκριμένα, παρουσίασε 10 προτάσεις, οι οποίες ωστόσο δε συζητήθηκαν καθώς ο κόσμος απουσίαζε:
  1. Διαμορφώσεις κυκλικών κόμβων:
-Στη διασταύρωση της εθνικής οδού Ασπροχώματος - Πύλου με την οδό Βελίκας (δυτική είσοδος του Σχεδίου Πόλης)
-Στη διασταύρωση των οδών Εθνάρχου Μακαρίου και Ναυαρίνου
-Στη διασταύρωση της Επαρχιακής Οδού Μεσσήνης - Ναού Επικούριου Απόλλωνος με την οδό Καπ. Κρόμπα (βόρεια είσοδο της πόλης)
2. Υλοποίηση Τμημάτων Σχεδίου Πόλης (ΣΠ) και διάνοιξη των περιφερειακών οδών που παραμένουν αδιάνοικτες, όπως:
-Η οδός Μπακογιάννη στο νότιο όριο του ΣΠ
-Η οδός Δημάρχου Δημητρίου Χρόνη στο βορειοδυτικό όριο της πόλης
-Η οδός Μεγ. Αλεξάνδρου από συμβολή με Ναυαρίνου προς Βορρά.
-Ανώνυμες οδοί στο δυτικό όριο της πόλης.
 3. Υλοποίηση κυκλοφοριακών παρεμβάσεων στο εμπορικό κέντρο της πόλης όπως:
-Μονοδρομήσεις για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας των οχημάτων
-Διαμορφώσεις οδών ήπιας κυκλοφορίας και πεζοδρομήσεις για την προώθηση του βαδίσματος και της ποδηλασίας και την αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας των πεζών.
-Κατασκευή πεζοδρομίων σε κεντρικές οδούς που δε διαθέτουν (π.χ. η Δημάρχου Π. Πτωχού και η Σωτ. Πατατζή) για την προώθηση του βαδίσματος και την αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας των πεζών.
4. Προώθηση σε επίπεδο Στρατηγικού Σχεδιασμού υφιστάμενων Σχεδιασμών της Περιφέρειας, όπως:
-Κατασκευή περιφερειακού για την εκτροπή της κυκλοφορίας του Οδ. Άξονα Καλαμάτα - Μεσσήνη - Ριζόμυλος από τις οδούς Εθνάρχου Μακαρίου – Ναυαρίνου.
-Αναβάθμιση του Οδ. Άξονα Ασπρόχωμα – Μεσσήνη.
5. Προώθηση της ποδηλασίας, ως τρόπος μετακίνησης με την:
u -Δημιουργία ποδηλατόδρομων:

i) για την εξυπηρέτηση των εσωτερικών μετακινήσεων στο κέντρο της πόλης, και
ii) για τη σύνδεση της πόλης με την παραλία της Μπούκας και το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής.
u Τοποθέτηση σταθμού ενοικίασης ποδηλάτων.
6. Αναπλάσεις και επαναδιαμορφώσεις οδών και περιοχών, όπως:
-Περιοχή Τοπικής Αγοράς στο Κέντρο της πόλης.
- Κεντρικές οδοί ιστορικού κέντρου Μεσσήνης.
-Παραλιακή Ζώνη Μπούκας.
7. Οργάνωση στάθμευσης στην πόλη:
-Οργάνωση των θέσεων στάθμευσης οχημάτων παρά την οδό γύρω από την κεντρική πλατεία.
-Απόκτηση αναξιοποίητων ιδιωτικών οικοπέδων, κοντά στην κεντρική πλατεία, για την κατασκευή νέων δημοτικών χώρων στάθμευσης.
-Διαμόρφωση θέσεων στάσης/στάθμευσης οχημάτων τροφοδοσίας.
-Ουσιαστική εφαρμογή του υφιστάμενου συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης.
8. Εξασφάλιση της οδικής ασφάλειας σε περιοχές με υψηλή κυκλοφορία και σε περιοχές σχολικών συγκροτημάτων, με δράσεις όπως:
-Πύκνωση διαβάσεων πεζών και σηματοδότησή τους στην οδό Εθνάρχου Μακαρίου - Ναυαρίνου και στην οδό Σταδίου.
-Τοποθέτηση κατακόρυφης σήμανσης (π.χ. πινακίδες αναγγελίας κινδύνου και περιορισμού ταχύτητας) στις πλησιέστερες οδούς που οδηγούν στα σχολεία.
-Τοποθέτηση εμποδίων (π.χ. κιγκλιδώματα), μπροστά από τις εισόδους/εξόδους των σχολείων.
-Διαπλατύνσεις πεζοδρομίων, κυρίως μπροστά από τα σχολεία.
-Τοποθέτηση εμποδίων (π.χ. ζαρτινιέρες) τα οποία θα κατευθύνουν τους πεζούς να κινούνται μέσω των διαβάσεων πεζών.
-Κατασκευή διαδρομής κίνησης επί του πεζοδρομίου με οριζόντια σήμανση - παιχνίδι (π.χ. οδηγός κίνησης παιδιών), ο οποίος θα κατευθύνει την κίνηση των παιδιών επί των πεζοδρομίων.
9. Διευκόλυνση της προσβασιμότητας των ΑμεΑ με δράσεις όπως:
-πύκνωση των ραμπών ΑΜΕΑ.
-θέσπιση θέσεων στάθμευσης οχημάτων ΑΜΕΑ.
-προσθήκη συστημάτων ηχητικής σήμανσης (ειδοποίησης) στους φωτεινούς σηματοδότες της πόλης.
10. Προώθηση της χρήσης συγκοινωνίας, με δράσεις όπως:
-Εξέταση της ενδεχόμενης επέκτασης των δρομολογίων του ΚΤΕΛ, από τα γύρω χωριά του Δήμου Μεσσήνης προς το κέντρο της πόλης.
- Επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής Καλαμάτα - Μεσσήνη - ΤΕΙ.
του Κώστα Γαζούλη

***   Χαμένος μήνας και ο Απρίλιος για το ελαιόλαδο 
Σε λίγες ημέρες «φεύγει» και η τρίτη εβδομάδα του Απριλίου και οι εκτιμήσεις από την Ιταλία ότι θα άρχιζε σιγά σιγά να κινείται η αγορά στην Ελλάδα, αποδεικνύονται φρούδες.
Ως εκ τούτου, οι τιμές έχουν φτάσει στο σημείο, σε ορισμένες περιοχές της χώρας, να κινούνται σε επίπεδα ακόμα και κάτω των 2,50 ευρώ το κιλό. Την ίδια ώρα  τα στοιχεία από την Ισπανία, σε σχέση με τα εκεί αποθέματα στα τέλη Μαρτίου, δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά.
«Αν δεν αλλάξει κάτι τις δυο-τρεις επόμενες ημέρες, τότε πάμε για μετά το Πάσχα, για ενδεχόμενη σοβαρή εμπορική πράξη», τόνισε με δηλώσεις του στον Αλέξανδρο Μπίκα και στον ΑγροΤύπο ο διαχειριστής των ΑΣ Μολάων-Πακίων, κ. Τάκης Ντανάκας. Όπως μας είπε ο ίδιος «κλείνουμε σήμερα ένα δίμηνο κατά το οποίο δεν υπάρχει εμπορική πράξη μεγάλη. Τελευταία ήταν 60 ημέρες πριν σε τιμή 3,50 ευρώ το κιλό».
Κάπως έτσι και χειρότερα φαίνεται πως εξελίσσονται τα πράγματα στην Κρήτη, όπου οι τιμές έχουν εδραιωθεί στα επίπεδα των 2,50 ευρώ το κιλό, ενώ υπάρχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, πράξεις και κάτω από αυτά τα επίπεδα. Ίδιο είναι το σκηνικό, σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας, στις περισσότερες περιοχές της χώρας, με τις τιμές ακόμα και για τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα να κυμαίνονται σε τιμές σαφώς κάτω από τα 3 ευρώ το κιλό.
Σημειώνεται, πάντως, ότι σύμφωνα με στοιχεία από την Ισπανία, για το μήνα Μάρτιο, υπολογίζεται ότι τα αποθέματα σε προϊόν στη χώρα αυτήν της Ιβηρικής Χερσονήσου έφταναν τους 1.469.710 τόνους, με τη συνολική παραγωγή έως αυτό ακριβώς το διάστημα να υπολογίζεται σε 1.766.991 τόνους, όπερ σημαίνει ότι πολύ μεγάλες ποσότητες δεν έχουν ακόμα πέσει στην ευρωπαϊκή αγορά.

***   Μαθητές έστησαν χορό μέσα στην Αριστομένους! 
Μια ασυνήθιστη εικόνα αντίκρισαν όσοι το απόγευμα της Τετάρτης περνούσαν από τον πεζόδρομο της Αριστομένους. Εκεί, μαθητές από σχολείο της Χίου, που βρίσκονται στην περιοχή μας για το Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος, αφού δανείστηκαν το βιολί από ένα μουσικό του δρόμου που βρισκόταν στον πεζόδρομο, έστησαν χορό.
Όπως ήταν λογικό, η όλη εικόνα αιφνιδίασε ευχάριστα τους περαστικούς, που με τα κινητά τους απαθανάτιζαν τα παιδιά.  Π.Μπ.    Video: 

***
***  Απάντηση Μπέζου σε ΠΟΕΔΗΝ για το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας 
Με αφορμή το δελτίο τύπου της ΠΟΕΔΗΝ περί υποβάθμισης της Νοσηλευτικής Μονάδας Κυπαρισσίας και μετατροπής του σε Κέντρο Υγείας από το διοικητή του Γ.Ν. Μεσσηνίας, επισημαίνονται τα εξής:
1. Έχουν προσληφθεί τα τελευταία δύο χρόνια 5 μόνιμοι και 6 επικουρικοί ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων καθώς και 1 ΠΕ Φαρμακοποιών.
2. Στην επικείμενη προκήρυξη για πρόσληψη μονίμων ιατρών προκηρύσσονται 8 θέσεις ειδικευμένων και ειδικότερα: 2 Αναισθησιολογίας, 1 Χειρουργικής, 1 Παιδιατρικής, 1 Βιοπαθολογίας, 1 Νεφρολογίας, 1 Καρδιολογίας και 1 Παθολογίας.
3. Πρόσληψη 15 ατόμων λοιπού επικουρικού προσωπικού διοικητικού, τεχνικού και προσωπικού καθαριότητας.
4. Ολοκληρώθηκε η ριζική ανακαίνιση του Νοσοκομείου συνολικού ποσού 1.060.000 ευρώ
5. Αντικαταστάθηκε ο πεπαλαιωμένος ξενοδοχειακός εξοπλισμός του, συνολικού προϋπολογισμού 50.000 ευρώ
6. Το νοσοκομείο προμηθεύτηκε τα τελευταία χρόνια 2 υπερήχους γενικής και καρδιολογικής χρήσης, 1 μηχάνημα μέτρησης οστικής πυκνότητας και έναν ψηφιοποιητή.
7. Πλήρης ιατροτεχνολογική αναβάθμιση της ΜΤΝ με την προμήθεια και εγκατάσταση 12 μηχανημάτων αιμοκάθαρσης και συγκροτήματος επεξεργασίας νερού, κτιριακή και ηλεκτρομηχανολογική αναβάθμιση του χώρου συνολικής δαπάνης 300.000 ευρώ. Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού της Ν.Μ. Κυπαρισσίας φέρει πιστοποίηση με ISO:2010.
8. Πριν από 3 ημέρες προκηρύχθηκε δημόσιος διαγωνισμός Π/Υ 146.000 ευρώ για την προμήθεια 2 αναισθησιολογικών μηχανημάτων και 1 λαπαροσκοπικού πύργου HD για εκσυγχρονισμό του Χειρουργείου.
9. Εγκρίθηκε η σκοπιμότητα ανάθεσης μελέτης για την ανέγερση κτηρίου 1.200 τ.μ. στο προαύλιο του νοσοκομείου.
Συνεπώς, πληροφορούμε τον κ. Γιαννακό και τους ομοίους του και διαβεβαιώνουμε τους πολίτες της Τριφυλίας ότι το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας θα συνεχίσει να παρέχει τις υφιστάμενες υπηρεσίες με κεντρικό στόχο την περαιτέρω αναβάθμισή του.

***  Επίσκεψη Βασιλόπουλου σε καταστήματα της Αθηνών και στη Λαϊκή Αγορά της Αγίας Τριάδος 
Χθες ο συνδυασμός «Δημιουργική Πρωτοβουλία για το Δήμο Καλαμάτας» πραγματοποίησε επίσκεψη στα καταστήματα της οδού Αθηνών και στη Λαϊκή Αγορά της Αγίας Τριάδος. Ο επικεφαλής Θ. Βασιλόπουλος και οι υποψήφιοι του συνδυασμού συζήτησαν με τους επαγγελματίες και τους πολίτες για τα ζητήματα που τους απασχολούν, αλλά και τις θέσεις – προτάσεις του συνδυασμού.

***   Νικολάκου για Νίκα: «Πολιτικός συκοφάντης χωρίς όραμα» 
Μπορεί χθες να δόθηκε συνέντευξη Τύπου για την Έκθεση Τουρισμού Ειδικού Ενδιαφέροντος Alte Peloponnese, όμως η κα Νικολάκου ελάχιστα μίλησε για αυτή, καθώς παραπάνω από 20 λεπτά των δηλώσεών της αφορούσαν επίθεση στον υποψήφιο περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα.
Ειδικότερα, λοιπόν, η κα Νικολάκου υποστήριξε ότι με αφορμή την έκθεση Alte Peloponnese και επειδή έχουν δημοσιευθεί πλέον τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τον τουρισμό στην επικράτεια, στοιχεία που αποδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο τη μεγάλη και πολύ σημαντική αύξηση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, θα ήθελε να ενημερώσει τους πολίτες για την τουριστική ανάπτυξη του 2018.
Ξεκίνησε, λοιπόν, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι με μεγάλη έκπληξη διαπίστωσε μια καθολική άρνηση από την πλευρά του Δήμου Καλαμάτας να παραχωρήσει αρχικά την κεντρική πλατεία για να γίνει η έκθεση, ενώ ως δεύτερη επιλογή ήταν ο χώρος του λιμανιού. Μια περιοχή στην οποία, όπως είπε, θα πρέπει να δοθεί μια νέα ευκαιρία, ώστε να πάψει «να λιμνάζει», αλλά και για αυτήν την επιλογή η κα Νικολάκου είπε ότι υπήρξε καθολική άρνηση. Τη λύση, όπως ανέφερε, έδωσε η Περιφέρεια, καθώς έπειτα από επιστολή των φορέων παραχώρησε το χώρο μπροστά στο Διοικητήριο.
Στη συνέχεια ανέφερε ότι παρατηρεί μια «προσπάθεια» από το δήμαρχο Καλαμάτας συνεχούς δυσφήμησης της Περιφέρειας Πελοποννήσου, καθώς λέει ότι είναι η χειρότερη Περιφέρεια σε οδικό δίκτυο, με την κα Νικολάκου να απαντά ότι αυτό είναι ένα μεγάλο ψέμα.
Επίσης, σημείωσε ότι το 2019 είναι η χρονιά που όλοι περιμένουν να εκτοξευθεί το ελληνικό τουριστικό προϊόν και ειδικά αυτό της Πελοποννήσου, με τα στοιχεία της Τ.τ.Ε. να δείχνουν ότι η Περιφέρεια είναι στις 6 πρώτες της χώρας, ενώ το 2010 η Πελοπόννησος ήταν τρίτη από το τέλος.
Επιπρόσθετα, χαρακτήρισε τον κ. Νίκα μοιραίο δήμαρχο που προσβάλλει με αυτά που λέει για τον τουρισμό όσους η Περιφέρεια συνοδεύει στα μεγαλύτερα γεγονότα του κόσμου. Πρόσθεσε, δε, ότι δεν είναι δυνατόν στη Μεσσηνία να έχουν διοργανωθεί τα μεγαλύτερα συνέδρια της Ευρώπης, το αεροδρόμιο της Καλαμάτας να λαμβάνει το πρώτο διεθνές βραβείο και ο κ. Νίκας να απαξιώνει τέτοιες προσπάθειες και συνέργειες.
Όσο για την Καλαμάτα, η κα Νικολάκου είπε ότι υστερεί εντελώς στην προβολή του τουριστικού της προϊόντος, είναι η μόνη πόλη στην Ελλάδα που δεν έχει ιστότοπο, που ξοδεύει μόνο 50.000 ευρώ για την προβολή της τουριστικά και η μόνη μεγάλη απούσα σε όλα τα μεγάλα γεγονότα τουρισμού.
Μίλησε, δε, για θλιβερά αποτελέσματα που, όπως είπε, η Περιφέρεια θα ανατρέψει.
Μιλώντας στη συνέχεια για το κομμάτι «κρουαζιέρα», η κα Νικολάκου είπε ότι στην έκθεση της ΤτΕ η Καλαμάτα δεν υπάρχει και συμπεριλαμβάνεται στα λοιπά λιμάνια. Αυτή, υποστήριξε, είναι η παρακαταθήκη που αφήνει ο κ. Νίκας στην κρουαζιέρα στο λιμάνι της Καλαμάτας.
Στο σημείο εκείνο η Ντίνα Νικολάκου ανέφερε ότι ήδη η Περιφέρεια αναλαμβάνει πρωτοβουλία και θα πραγματοποιήσει συνάντηση με το υπουργείο Τουρισμού, ώστε να μάθει τι ακριβώς συμβαίνει και η Καλαμάτα να ενταχθεί στο χάρτη.
Ακόμη, ανέφερε ότι ο υποψήφιος περιφερειάρχης δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στην ανάπτυξη του τόπου και μεταφέρει στους επισκέπτες της Πελοποννήσου τη χειρότερη εικόνα, ενώ είμαστε οι καλύτεροι.
Απαντώντας για το οδικό δίκτυο, είπε ότι είναι άρτιο, ασφαλές και από τα καλύτερα της χώρας, με την Περιφέρεια να έχει κάνει παρεμβάσεις στο σύνολο του επαρχιακού δικτύου.
Όπως ξεκαθάρισε δε, προχώρησε στις παραπάνω δηλώσεις, γιατί τέτοιες δυσφημήσεις δημιουργούν πρόβλημα στους επιχειρηματίες της Πελοποννήσου, με την ίδια να αναρωτιέται γιατί ο κ. Νίκας νιώθει μια εχθρικότατα απέναντι στης επιχειρήσεις και γιατί δεν τον ευχαριστεί τίποτα στην εξωστρέφεια.
  Θα είναι υποψήφια στη Μεσσηνία η Ντίνα Νικολάκου;
Τις τελευταίες μέρες ακούγεται ότι η κα Νικολάκου δε θα είναι υποψήφια στη Μεσσηνία, αλλά στην Αρκαδία. Όταν της θέσαμε το ερώτημα, η αντιπεριφερειάρχης απάντησε ότι είναι μεγάλη η τιμή και εμπιστοσύνη των Μεσσήνιων πολιτών στο πρόσωπο της, καθώς έχει αποδείξει το ήθος της στην πολιτική της διαδρομή και ποτέ δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τους χιλιάδες πολίτες που την ακολουθούν εδώ και χρόνια. Επίσης, δήλωσε ζωντανή και στην πρώτη γραμμή από το 2002.
 Ο χαιρετισμός του Αντώνη Σαμαρά στα εγκαίνια του γραφείου του Π. Νίκα
Σε άλλη ερώτηση που τέθηκε στην κα Νικολάκου, σχετικά με το χαιρετισμό του Αντώνη Σαμαρά στα εγκαίνια του προεκλογικού γραφείου του Παναγιώτη Νίκα, απάντησε ότι κ. Σαμαράς δεν ήταν εκεί. Επίσης, είπε ότι κανείς δε θα μπορέσει να δημιουργήσει μια τεχνητή κρίση μεταξύ των κ.κ. Τατούλη και Σαμαρά. Δήλωσε δε κατηγορηματικά ότι ο κ. Σαμαράς δεν έχει καμία εμπλοκή στην επιλογή του κ. Νίκα από τη Νέα Δημοκρατία, που για την ίδια, μάλιστα, είναι μια επιλογή ήττας.
Επίσης, ανέφερε ότι, όταν πρωθυπουργός ήταν ο Αντώνης Σαμαράς, ήταν και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, έτσι αποφάσισε ότι υποψήφιος περιφερειάρχης ως επιλογή νίκης θα ήταν ο Πέτρος Τατούλης.
Συνεχίζοντας για τη σχέση Τατούλη- Σαμαρά, είπε ότι ο πρώην πρωθυπουργός ήταν αυτός που τίμησε με ιδιαίτερο τρόπο την κόρη του κ. Τατούλη και ήταν, μάλιστα, εκείνος που την έθεσε στην κεντρική πολιτική σκηνή και την έβγαλε στο κεντρικό πολιτικό προσκήνιο.
Άρα, κατά την κα Νικολάκου, ο κ. Σαμαράς δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να έχει πρόβλημα με την οικογένεια Τατούλη και όποιος το κάνει, το κάνει για προσωπικούς ιδιοτελείς λόγους.
Κλείνοντας η κα Νικολάκου είπε ότι την ευθύνη για την επιλογή ήττας του κ. Νίκα έχει αποκλειστικά η ηγεσία του κόμματος και δε θα πρέπει κάποιοι να εμπλέκουν τον κ. Σαμαρά.
 Το Debate και πώς θα γίνει
Τελευταίο ερώτημα που τέθηκε στην κα Νικολάκου ήταν αν τελικά θα γίνει το Debate. Απαντώντας ανέφερε ότι στη διακαναλική του συνέντευξη ο Π. Τατούλης είπε ότι καλεί τους υποψήφιους περιφερειάρχες σε μια αληθινή κουβέντα, σε ένα διάλογο. Αυτή τη χρονική στιγμή, σχολίασε η κα Νικολάκου, υπάρχει το σύνολο των υποψηφίων που έχει αποδεχθεί την πρόσκληση, αλλά και το σύνολο των μέσων, οπότε θα υπάρξει διαχείριση του θέματος, ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες.
Μάλιστα, ανέφερε ότι κανένας πολιτικός αντίπαλος του κ. Τατούλη δεν έχει πει κάτι που θα κάνει για την Πελοπόννησο, το όραμά του και το σχεδιασμό του, ενώ χαρακτηριστικά σημείωσε ότι ο Π. Νίκας στα εγκαίνια της Τρίτης δεν ανέφερε ούτε μια κουβέντα για το τι θα κάνει στη Μεσσηνία, τι θα κάνει στην Πελοπόννησο. Όπως παρατήρησε η κα Νικολάκου, εκτός από τις ύβρεις, τη συκοφαντία και την προσωπική επίθεση στον Π. Τατούλη, δεν είπε κάτι άλλο για την Πελοπόννησο του αύριο.  Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση 

***   Αντώνης Σαμαράς: «Η εντιμότητα και η ανάπτυξη λείπουν σήμερα από την Πελοπόννησο» 
Μήνυμα του πρώην Πρωθυπουργού εν όψει των περιφερειακών εκλογών, στο οποίο δε χωρούν παρερμηνείες! 
 Ξεκάθαρο και αρκετά «σκληρό» ήταν το μήνυμα που έστειλε και με το οποίο «χαιρέτισε» την προχθεσινή εκδήλωση, με αφορμή τα εγκαίνια στο εκλογικό κέντρο του Παναγιώτη Νίκα, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
Εν αντιθέσει με τα «μηνύματα» που χαιρετίζουν εκδηλώσεις και συνήθως ξεχνιούνται γρήγορα, στην προκειμένη περίπτωση ο πρώην πρωθυπουργός χρησιμοποίησε «βαρείς» χαρακτηρισμούς για την Περιφερειακή Αρχή του κ. Τατούλη, προτάσσοντας παράλληλα το ζήτημα της «εντιμότητας» και μην αφήνοντας ουσιαστικά κανένα περιθώριο παρερμηνείας της στάσης του εν όψει των περιφερειακών εκλογών.
Άλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αντώνης Σαμαράς τοποθετείται - και- δημόσια υπέρ του Παναγιώτη Νίκα.
Από την πρώτη στιγμή που ο δήμαρχος Καλαμάτας εξασφάλισε το «χρίσμα» από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκης, ο Αντώνης Σαμαράς έχει διαμηνύσει σε όλους τους «τόνους» τη στήριξή του στο πρόσωπο του Παναγιώτη Νίκα. Αναλυτικά  το μήνυμα του πρώην πρωθυπουργού στην προχθεσινή εκδήλωση ήταν:
«Παναγιώτη, καλή επιτυχία και καλή δύναμη!
Σου εκφράζω την απόλυτη στήριξή μου σε εσένα και τα πανάξια στελέχη του συνδυασμού μας, ώστε ν’ αλλάξει, επιτέλους, σελίδα η Πελοπόννησος.
Στο ιστορικό γύρισμα αυτής της σελίδας οφείλουμε να βοηθήσουμε οι πάντες!
 Για να γράψουμε με τον αγώνα μας τις λέξεις εντιμότητα και ανάπτυξη στην Πελοπόννησο.
Γιατί αυτά είναι που σήμερα λείπουν και αυτά είναι τα μεγάλα ζητούμενα της εκλογικής σου μάχης.
Δείξτε, λοιπόν, την πόρτα σε εκείνους που έπαιξαν στα ζάρια το μέλλον της Περιφέρειάς μας!
Δείξτε την πόρτα σε όλη αυτή την ανεκδιήγητη παρέα που κορόιδεψε χωρίς ντροπή τους Πελοποννήσιους!
Καλώ, λοιπόν, την καθεμία και τον καθέναν να ζυγίσουμε καλά την βαρύτητα της ψήφου μας. Συντεταγμένα, χωρίς αμφιταλαντεύσεις, χωρίς προσωπικές στρατηγικές, χωρίς ακόμα και δικαιολογημένες πικρίες, να διαλέξουμε αυτό που απαιτούν οι καιροί:
Να διαλέξουμε, δηλαδή, εκείνους που δεν υποκρίνονται, που δεν ψαρεύουν με δύο καλάμια, που σέβονται το δημόσιο χρήμα, που αγαπούν γνήσια τον τόπο τους και που σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές ακούν το κάλεσμα της συνείδησής τους, της παράταξής μας και –πάνω απ’ όλα- της πατρίδας μας!
Παναγιώτη, καλό αγώνα και με τη νίκη!».  Του Κώστα Γαζούλη

***  Άρχισε η ασφαλτόστρωση σε τμήμα της Αθηνών 
Έπειτα από συνεχείς αναβολές λόγω καιρικών συνθηκών άρχισαν οι εργασίες ασφαλτόστρωσης σε τμήμα της οδού Αθηνών από το ύψος του εργοστασίου Καρέλια μέχρι τον κόμβο Ζαφείρη (συμβολή με την παλιά εθνική οδό Καλαμάτας – Τρίπολης), αφού προηγήθηκαν εργασίες ανακατασκευής του οδοστρώματος, όπου ήταν αναγκαίο, και απόξεσης της ασφάλτου. Καιρού επιτρέποντος, η ασφαλτόστρωση θα ολοκληρωθεί στις προσεχείς ημέρες.
Η κίνηση των οχημάτων γίνεται περιμετρικά, μέσω της Νέας Εισόδου και της Σταύρου Κωστοπούλου (ενώνει τη Νέα Είσοδο με την Αθηνών), ενώ για τους κατοίκους και εργαζομένους της περιοχής όπου γίνεται ασφαλτόστρωση, υπάρχει πρόβλεψη ώστε να εξυπηρετείται η πρόσβαση μέσω της Αθηνών.
Σημειώνεται ότι οι εργασίες αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο εργολαβίας προϋπολογισμού 930.000 ευρώ με το ΦΠΑ, με τίτλο «Ασφαλτοστρώσεις οδών Δήμου Καλαμάτας».
Θα γίνουν εργασίες βελτίωσης της βατότητας κεντρικών αλλά και δευτερευόντων δρόμων της πόλεως Καλαμάτας, τμήματος της οδού Αθηνών στα όρια Ασπροχώματος και της παλιάς εθνικής οδού από Σπερχογεία έως Ασπρόχωμα, καθώς και κατασκευές νέων δρόμων. Θα γίνουν, επίσης, παρεμβάσεις βελτίωσης και σε άλλους δρόμους, που εμφανίζουν προβλήματα και χρήζουν αποκατάστασης.

***   Δημήτρης Πλατανιάς: Έλληνας, διεθνής και αντιστάρ 
Ο βαρύτονος Δημήτρης Πλατανιάς, λίγο πριν από το μοναδικό του ρεσιτάλ στην Εθνική Λυρική Σκηνή, μιλάει αποκλειστικά στο «Κ» για το πώς έφτασε έως εδώ και για τα εμπόδια που τον δυνάμωσαν, και δηλώνει ότι δεν θέλει να γεράσει πάνω στη σκηνή.
Όμως, αν ρωτήσεις τον ίδιο τον Δημήτρη Πλατανιά, δεν αισθάνεται καθόλου «σταρ». Κι ας είναι ο μόνος που έχουμε στην Ελλάδα στον χώρο του λυρικού θεάτρου, κι ας είναι ο πιο περιζήτητος στα ξένα θέατρα, κι ας είναι ο βαρύτονος που έκανε τον θρυλικό Βρετανό μουσικολόγο και κριτικό Rodney Milnes να γράψει στο Opera Magazine: «Ο πιο εντυπωσιακός τραγουδιστής ήταν ο βαρύτονος Δημήτρης Πλατανιάς, ο οποίος θα μπορούσε να τραγουδήσει τον “Ριγολέττο” οπουδήποτε στον κόσμο: η φωνή του έχει έναν γοητευτικά ζεστό, αλλά και ηρωικό τόνο, και μια εντυπωσιακή έκταση, χωρίς να χάνει τίποτα στις αποχρώσεις, στη μουσικότητα και στην ενστικτώδη αίσθηση του κειμένου».
Βέβαια, αν κάνεις το λάθος και απαριθμήσεις τα προσωπικά του επιτεύγματα, τους διάσημους μαέστρους με τους οποίους έχει συνεργαστεί, τα ακριβοθώρητα θέατρα όπου έχει τραγουδήσει, τις διαδοχικές μετακλήσεις σε οργανισμούς του βεληνεκούς της Βασιλικής Όπερας του Λονδίνου, ο ίδιος ο Δημήτρης Πλατανιάς θα τα προσπεράσει όλα, επιλέγοντας από μια εντυπωσιακή γκάμα μορφασμών, και στο τέλος θα απαντήσει σχεδόν θυμωμένος: «Αυτά δεν μου αρέσουν στις συνεντεύξεις. Μήπως θέλετε να σας απαριθμήσω τα θέατρα στα οποία δεν έχω τραγουδήσει; Έχουμε και λέμε: Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης, Σκάλα του Μιλάνου, Παρίσι, Βιέννη. Πώς λοιπόν είμαι ο τραγουδιστής των μεγάλων θεάτρων;». Όταν θα «ηρεμήσει» κι αφού σχολιάσει δηκτικά τις «διεθνείς καριέρες» άλλων συναδέλφων του, θα καταλήξει: «Μία φορά σε ένα καταξιωμένο θέατρο μπορούν να πάνε πολλοί. Για διάφορους λόγους. Το πραγματικό στοίχημα είναι να πας και να ξαναπάς».
Καριέρα σαν μυθιστόρημα
Σε αυτό το σημείο δεν έχεις πολλές επιλογές. Επίμονος και ρεαλιστής, ο Δημήτρης Πλατανιάς είναι φτιαγμένος από υλικά που δεν συναντάς εύκολα στο ιδιαίτερα ανταγωνιστικό «γήπεδο» της όπερας. Προσγειωμένος και αγωνιστής, έχει πίσω του μια σχεδόν μυθιστορηματική καριέρα, ένα παρελθόν που τίποτε δεν προοιωνιζόταν όσα κατάφερε σε θεαματικά σύντομο χρονικό διάστημα. Γεννημένος στην Καλαμάτα, απόφοιτος του τοπικού Δημοτικού Ωδείου, προοριζόταν για δάσκαλος κιθάρας, αν στην τρίτη, πια, δεκαετία της ζωής του δεν τον άκουγε μια ξένη «κυνηγός ταλέντων» και δεν τον ενθάρρυνε να αλλάξει πορεία αμέσως. Oλοκλήρωσε τις σπουδές του στα 30 του, εντάχθηκε στο δυναμικό της Εθνικής Λυρικής Σκηνής το 2002 και τραγούδησε για πρώτη φορά εκτός Ελλάδας στα 37 του. Όχι μια πολύ συνηθισμένη πορεία για έναν βαρύτονο που μόνο τη φετινή σεζόν πρωταγωνίστησε σε παραστάσεις κραταιών οργανισμών, όπως του Σαν Φρανσίσκο, του Μονάχου και του Αμβούργου. Στην τελευταία γερμανική πόλη, μάλιστα, μόλις επέστρεψε έχοντας στις αποσκευές του μία από τις πιο συναρπαστικές εμπειρίες στην καριέρα του, ερμηνεύοντας «Ναμπούκκο». Τη σκηνοθεσία αυτής της φιλόδοξης παραγωγής της Κρατικής Όπερας του Αμβούργου είχε αναλάβει ο μεγάλος Ρώσος σκηνοθέτης Κίριλ Σερεμπρένικοφ, ο οποίος όμως βρίσκεται υπό κατ’ οίκον περιορισμό στη Μόσχα. Η επίσημη κατηγορία είναι οικονομικές ατασθαλίες στη διαχείριση του θεάτρου Γκόγκολ, αλλά εδώ και χρόνια σοβεί κόντρα ανάμεσα στον Σερεμπρένικοφ και τον Βλαντιμίρ Πούτιν, εξαιτίας της δριμείας κριτικής που έχει ασκήσει ο πρώτος στον δεύτερο. Ο ανορθόδοξος τρόπος με τον οποίο έγινε η σκηνοθεσία της παραγωγής του Αμβούργου τράβηξε την προσοχή των διεθνών μέσων ενημέρωσης, αλλά έδωσε την ευκαιρία στον Δημήτρη Πλατανιά να επιβεβαιώσει το ερμηνευτικό και φωνητικό του εκτόπισμα.
«Καλλιτεχνική κατάθλιψη»
Η καριέρα στο εξωτερικό, παράλληλα, φυσικά, με τη σταθερή και στιβαρή συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή, δεν είναι κάτι που «κυνήγησε» από την αρχή ο Πλατανιάς. Προέκυψε χάρη σε ένα περίπου «τυχαίο» γεγονός, όπως ήταν η σχετική «περιθωριοποίησή» του από τους ανθρώπους που έπαιρναν αποφάσεις στην ΕΛΣ την εποχή που ο διάσημος σήμερα βαρύτονος ανέβαζε τις μετοχές του τόσο σε ρόλους όσο και σε αναγνωρισιμότητα. Ο λόγος ήταν το πληθωρικό παρουσιαστικό του Πλατανιά σε μια εποχή που στον κόσμο της όπερας άρχισε να μετράει υπερβολικά πολύ η εξωτερική εμφάνιση. «Ήταν μια άσχημη περίοδος για μένα, πέρασα περίοδο καλλιτεχνικής κατάθλιψης, γιατί αισθανόμουν ότι μου έκοβαν τα φτερά τη στιγμή που ήμουν έτοιμος να αλλάξω επίπεδο. Αλλά σήμερα, βλέποντας πίσω, νομίζω ότι όλη αυτή η δυσάρεστη κατάσταση μου βγήκε τελικά σε καλό, με πείσμωσε. Αν όλα πήγαιναν καλά στην Ελλάδα, μπορεί να μην έπαιρνα το ρίσκο να κυνηγήσω κάτι περισσότερο στο εξωτερικό».
Τα αποτελέσματα της σκληρής δουλειάς δεν άργησαν να φανούν. Το μεγάλο βήμα ήταν η πρόσκληση από τη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου την άνοιξη του 2012, για να υποδυθεί τον πρωταγωνιστικό ρόλο στον «Ριγολέττο» και οι διαδοχικές εμφανίσεις στο Κόβεντ Γκάρντεν. Ο Rupert Christiansen στην Telegraph δεν μασάει τα λόγια του: «Ένας βαρύτονος-αληθινό θηρίο, με μια καταπληκτική φωνή. Η φλογερή δύναμη της ερμηνείας του είχε ως αποτέλεσμα την πανηγυρική υποδοχή του κοινού». Κι αυτό είναι μόνο η αρχή. Σειρά έχουν άλλα μεγάλα θέατρα του κόσμου: η Κρατική Όπερα του Μονάχου, το Φενίτσε της Βενετίας, το Σάο Κάρλος της Λισαβόνας, η Κρατική Όπερα της Στουτγάρδης, το Λα Μονέ των Βρυξελλών, η όπερα της Φρανκφούρτης, τα φεστιβάλ του Μπρέγκεντς, του Σάλτσμπουργκ και του Γκλάιντμπορν. Αλήθεια, τον ενοχλεί που δεν έχει τραγουδήσει σε άλλους «ιερούς τόπους» της παγκόσμιας όπερας; «Κοιτάξτε, είμαι σε μια ηλικία που με ξέρουν όλοι. Σε κάποιους κάνεις, σε κάποιους δεν κάνεις. Είναι τόσο απλό».
Δηλαδή δεν ζει και αναπνέει για μια ξαφνική πρόσκληση από τη Σκάλα; «Όχι, σε καμία περίπτωση!» λέει με τη μεσογειακή απολυτότητα που τον χαρακτηρίζει. Γρήγορα αφήνει ένα σχεδόν παιδικό χαμόγελο: «Όχι ότι θα στενοχωριόμουν...». Και λίγο μετά: «Γενικά, θέλω την ησυχία μου. Δεν είμαι αμέτοχος ούτε και κλεισμένος στο κλουβί μου. Αλλά προτιμώ την ησυχία. Γι’ αυτό, ίσως, δεν μου αρέσουν τα σταριλίκια και οι μεγαλοστομίες χωρίς λόγο.
Ελλάδα και «έξω»
Τον ρωτάω για τις ημέρες που βρίσκεται για πρώτη φορά  σε μια ξένη μητρόπολη. Απολαμβάνει τις νέες εμπειρίες, τις νέες εικόνες; «Όχι και τόσο», είναι μια σύνοψη της κουβέντας μας πάνω στο θέμα. Ο Δημήτρης Πλατανιάς είναι πολύ Έλληνας για να απολαμβάνει τα γκρίζα, βροχερά διαλείμματα στις νέες πόλεις που προσθέτει τα τελευταία οκτώ χρόνια στο πλούσιο βιογραφικό του. «Αυτό που δεν γνωρίζει ο κόσμος είναι ότι ένας λυρικός τραγουδιστής, όσο κάνει πρόβες ή ακόμα περισσότερο όσο πλησιάζουν οι παραστάσεις, δεν μπορεί να είναι έξω και να κάνει βόλτες, γιατί απαγορεύεται να αρρωστήσει. Από το μετρό του Λονδίνου δεν έχω περάσει ούτε απέξω».
Σίγουρα αισθάνεται καλά όταν βρίσκεται στον τόπο του, ανάμεσα στους δικούς του ανθρώπους. Το Ηρώδειο το ξεχωρίζει (θα τον δούμε τον Ιούλιο στην «Τραβιάτα» – «Με συγκινεί πολύ, μόνο που σηκώνεις τα μάτια και βλέπεις την Ακρόπολη...»), αλλά και η προοπτική του πρώτου προσωπικού του ρεσιτάλ στη νέα έδρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, τον κάνει ανυπόμονο. «Το έριξα σαν σκέψη της στιγμής πέρυσι, το δουλέψαμε μέσα μας και να που θα γίνει». Είχε προηγηθεί το 2015 η σύμπραξη με τον Γιάννη Βακαρέλη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε έργα Σεργκέι Ραχμάνινοφ, Μόντεστ Μουσόργκσκι, Samuel Barber, Ralph Vaughan Williams. Τώρα όμως είναι η πρώτη φορά που ο Πλατανιάς θα τραγουδήσει εννέα άριες από όπερες των Μότσαρτ, Ροσίνι, Βάγκνερ, Βέρντι, Τζορντάνο, Μασνέ και τραγούδια των Βέρντι, Τόστι και Σαμάρα. Όσο για το πόση καριέρα υπάρχει μπροστά του δεν φαίνεται να αγχώνεται. «Δεν θέλω να είναι πολλά τα χρόνια που έχω μπροστά μου ως τραγουδιστής. Θα ήθελα να φύγω όταν πρέπει· ιδεωδώς, όταν νιώσω ότι δεν έχω να πάω αυτό που κάνω λίγο παραπέρα. Και δεν θα πω “όταν βαρεθώ”, γιατί και τώρα μπορεί να βαρεθώ, αλλά ευτυχώς δεν είναι κάτι που μου συμβαίνει πολύ συχνά».  kathimerini.gr

***   Έχουν πολλά να δώσουν 
Αυτές οι όμορφες λαμπάδες και τα πασχαλινά διακοσμητικά φτιάχτηκαν από παιδιά που συμμετέχουν στην ομάδα δημιουργικής απασχόλησης της Υπηρεσίας Επιμελητών Ανηλίκων. Παιδιά που εντάσσονται στις ομάδες με απόφαση δικαστηρίου, με τη συμβολή της ομάδας εθελοντών δημιουργούν «θαύματα».
Μόνο και μόνο ότι καταφέρνουν να απασχοληθούν δημιουργικά και να βγάλουν από την ψυχή τους τόσο όμορφα πράγματα σημαίνει ότι το «παιχνίδι» μαζί τους, όχι μόνο δεν έχει χαθεί, αλλά έχουν πολλά να δώσουν και να κερδίσουν από τη ζωή.   Β.Β. 

*** Νέα ονόματα .του συνδυασμού Γιάννης Λάσκαρης στη Μεσσήνη
 Τα ονόματα των νέων υποψηφίων δημοτικών συμβούλων που συμμετέχουν στον συνδυασμό «Επανεκκίνηση Δήμου Μεσσήνης» είναι τα παρακάτω; Σταθόπουλος Γιώργος, Λαμπροπούλου Κατερίνα, Ψυρούκη Αλεξάνδρα, Ελένη Νέλλου, Γιώργος Πουλόπουλος, Θοδωρής Λεβεντόπουλος, Τάκης Μπένος, Νικόλαος Κωνσταντόπουλος, Δήμητρα Αλοιμένου. Ο επικεφαλής του συνδυασμού Γιάννης Λάσκαρης με ομάδα συνεργατών συνεχίζουν τις περιοδείες σε χωριά και γειτονιές της Μεσσήνης ενώ σύντομα θα ανακοινωθεί και πρόγραμμα των περιοδειών στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μεσσήνης.   https://www.facebook.com/laskarisgiannis/videos/10212699524315417/  

***  Πάρτι εκατομμυρίων με εικονικά τιμολόγια και ΦΠΑ από ανύπαρκτη εταιρεία 
Ποινή φυλάκισης στον κατηγορούμενο ιδιοκτήτη, ο οποίος όμως «δείχνει» το λογιστή του 
 Σε φυλάκιση 6 ετών, εξαγοράσιμη προς 5 ευρώ ημερησίως, καταδικάσθηκε χθες από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας ένας Μεσσήνιος, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για έκδοση εικονικών φορολογικών στοιχείων και μη απόδοση ΦΠΑ, καθώς η εφορία είχε διαπιστώσει πως είχε συστήσει εταιρεία «φάντασμα».
Στη συνεδρίαση εισήχθησαν ως δύο ξεχωριστές υποθέσεις, αλλά το δικαστήριο αποφάσισε εκδίκαση. Πρωτόδικα είχε κριθεί ένοχος για τις δύο πράξεις και είχε καταδικασθεί σε κάθειρξη 6 ετών για κάθε μία.
Ο κατηγορούμενος, πάντως, μέσω του δικηγόρου που τον εκπροσώπησε, καθώς ο ίδιος δεν παραστάθηκε, ισχυρίσθηκε ότι ο ίδιος δεν είχε κάνει κάτι παράνομα και όλα έγιναν από το λογιστή του.
 Εικονικά τιμολόγια
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από το κατηγορητήριο και την ακροαματική  διαδικασία, έπειτα από έλεγχο που πραγματοποίησε η εφορία το καλοκαίρι του 2011 διαπίστωσαν ότι η εταιρεία που ήταν στο όνομα του κατηγορουμένου με αντικείμενο την κατασκευή παλετών, σε περιοχή έξω από την Καλαμάτα, ήταν ανύπαρκτη. Στη συνέχεια διαπίστωσαν πλήθος εικονικών τιμολογίων και, μάλιστα, όπως είπε ο μάρτυρας που διενήργησε τον έλεγχο, η αξία των στοιχείων αυτών ανερχόταν σε 2-3 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ακόμα και τώρα δεν τα έχουν εντοπίσει όλα. Από τα τιμολόγια αυτά ευνοούνταν οι λήπτες, καθώς εξέπιπταν του ΦΠΑ. Συνολικά για τις χρήσεις από το 2002- 2007 τα εικονικά τιμολόγια που εντοπίσθηκαν ήταν ύψους 2.146.585,60 ευρώ. Για τα έτη αυτά δεν πλήρωσε ποτέ ΦΠΑ, ενώ οι δηλώσεις που είχε καταθέσει στην εφορία ήταν ανακριβείς.
Ο υπάλληλος της εφορίας περιέγραψε συνθήκες κυκλώματος για την εν λόγω υπόθεση, λέγοντας μάλιστα πως σε αυτές τις περιπτώσεις συνήθως την «πατάει ο πιο κουτός»
 Επιρρίπτει την ευθύνη στο λογιστή
Ο μάρτυρας επιβεβαίωσε πως από την πρώτη στιγμή τούς είχε αναφέρει ότι ο λογιστής του τον έμπλεξε. Μάλιστα, ο δικηγόρος του κατηγορουμένου ανέφερε στο δικαστήριο ότι από το 2007 έχει καταθέσει μηνύσεις για τα εικονικά τιμολόγια και πως τον έβαλαν μπροστά στην επιχείρηση, χωρίς ο ίδιος να έχει ανάμειξη.
Ο ίδιος ήθελε να ανοίξει ένα ξυλουργείο και έτσι απευθύνθηκε σε λογιστή, τον οποίο θεωρεί ως υπεύθυνο για όλα.
Μάλιστα, μάρτυρας περιέγραψε πως πρόκειται για ένα φτωχό άνθρωπο που τον έμπλεξαν και έχει καταστραφεί η ζωή του.  Της Βίκυς Βετουλάκη 

***   Αύξηση της μισθωτής απασχόλησης στη Μεσσηνία 
Εργάνη: 863 νέες θέσεις εργασίας τον Μάρτιο του 2019 αλλά και το πρώτο τρίμηνο του ίδιου έτους
 Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες από το Πληροφοριακό Σύστημα "ΕΡΓΑΝΗ", το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης στη Μεσσηνία, τόσο για το πρώτο τρίμηνο του 2019 όσο και ειδικότερα για το μήνα Μάρτιο, είναι θετικό. Το ίδιο ισχύει και για την Περιφέρεια Πελοποννήσου γενικότερα.
Ειδικότερα για τη Μεσσηνία, το μήνα Μάρτιο 2019 οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 2.603 θέσεις, οι αναγγελίες οικειοθελούς αποχώρησης σε 719, οι καταγγελίες σύμβασης αορίστου χρόνου σε 364, οι λήξεις συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου σε 837 κι έτσι το σύνολο των αποχωρήσεων στις 1.926 θέσεις. Το τελικό ισοζύγιο, πάντως, είναι θετικό κατά 863 θέσεις.
Για το πρώτο 3μηνο του 2019 οι αντίστοιχοι αριθμοί για τη Μεσσηνία ήταν: 5.688, 1.903, 1.263., 2.148, 5.314 και 374.
Για την Περιφέρεια Πελοποννήσου το μήνα Μάρτιο τα αποτελέσματα του συστήματος "ΕΡΓΑΝΗ" έδειξαν αντίστοιχα: 9.768, 3.257, 1.549, 3.346. 8.152 και ισοζύγιο +1.616 θέσεις.
Γενικότερα, τη δεύτερη υψηλότερη καταγεγραμμένη επίδοση από το 2001 μέχρι σήμερα εμφάνισε το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης τόσο σε επίπεδο πρώτου τριμήνου όσο και το Μάρτιο ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα του Πληροφοριακού Συστήματος "ΕΡΓΑΝΗ".
Αθροιστικά για την περίοδο Ιανουάριος - Μάρτιος 2019 οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 524.408 θέσεις εργασίας και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 475.528, εκ των οποίων οι 278.508 ήταν αποτέλεσμα καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου και οι 197.020 οικειοθελείς αποχωρήσεις.
Έτσι, το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του πρώτου τριμήνου του έτους 2019 είναι θετικό και διαμορφώνεται στις 48.880 νέες θέσεις εργασίας, αποτελώντας την δεύτερη υψηλότερη επίδοση πρώτου τριμήνου έτους από το 2001 μέχρι σήμερα.
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα το Μάρτιο του 2019, καταγράφεται επίσης αύξηση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, καθώς προκύπτει θετικό ισοζύγιο προσλήψεων - αποχωρήσεων κατά 43.373 θέσεις εργασίας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης του Μαρτίου, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 202.157, ενώ οι αποχωρήσεις σε 158.784. Από τις 158.784 συνολικά αποχωρήσεις, οι 67.860 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 90.924 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.
Από τη σύγκριση των στοιχείων των δύο μηνών, Μάρτιος 2019 και Μάρτιος 2018, προκύπτει αρνητική επίδοση κατά 12.121 λιγότερες θέσεις εργασίας, για το Μάρτιο 2019 (θετικό ισοζύγιο 43.373 θέσεων εργασίας) έναντι θετικού ισοζυγίου (55.494) το Μάρτιο του 2018.
Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι η επίδοση του ισοζυγίου ροών του Μαρτίου 2019 καταγράφεται θετική, για έβδομη συνεχή χρονιά, και είναι η δεύτερη υψηλότερη καταγεγραμμένη θετική επίδοση ισοζυγίου μηνός Μαρτίου από το 2001 μέχρι σήμερα.  Του Αντώνη Πετρόγιαννη

***  Η γυναίκα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση 
Αφορμή για να γράψουμε αυτό το άρθρο μάς έδωσε μια είδηση. Ένας απαράβατος όρος για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων των δημοτικών συνδυασμών που είναι ο εξής: Ο αριθμός των υποψήφιων συμβούλων από κάθε φύλο πρέπει να ανέρχεται σε ποσοστό σαράντα τοις εκατό (40%), τουλάχιστον, του συνολικού αριθμού των υποψήφιων συμβούλων τού οικείου συνδυασμού. Ποσοστό που είχε προτείνει λίγο διαφορετικά και η Γενική Γραμματεία Ισότητας. Και το βρήκαμε πολύ θετικό και ενθαρρυντικό για να ενισχύσουμε τη δική μας επιχειρηματολογία σχετικά με τη συμμετοχή των γυναικών στην αυτοδιοίκηση.
Αρχικά να παραδεχτούμε πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση συνιστά την πρώτη μορφή εξουσίας και μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης. Είναι ένας πολύ καλός θεσμός για να προβληθούν προσωπικότητες και ιδεολογίες δημοτών που αποτελούν ενεργά μέλη της κοινωνίας, αποτελώντας σημαντικό κομμάτι της, φυσικά και γυναίκες. Δυστυχώς. όπως διαπιστώνεται, η συμμετοχή των γυναικών αριθμητικά μέχρι σήμερα δεν είναι σημαντική στην πολιτική. Κι όμως, η ενασχόλησή μας με τα κοινά είναι απαραίτητη στην πολυσύνθετη και διαρκώς μεταλλασσόμενη κοινωνία μας.
Σήμερα, με τον όρο αυτό του «Κλεισθένη», δίνεται μια πολύ σπουδαία δυνατότητα στο γυναικείο φύλο: Να διεκδικήσουν τη συμμετοχή τους και ως αιρετές να λειτουργήσουν αποτελεσματικά στη διαμόρφωση θέσεων και πολιτικών που αναβαθμίζουν τις κοινωνίες. Ας μην ξεχνάμε πως η γυναίκα από τη φύση της έχει οργανωτικές και διοικητικές ικανότητες. Ξέρει να συνθέτει, να κατανέμει αρμοδιότητες, να συμβουλεύει. Είναι πιο ευαίσθητη σε κοινωνικά θέματα και επιστημονικά έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να ασχολείται με πολλές δραστηριότητες ταυτόχρονα. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, συνεπώς, είναι ο χώρος της. Εδώ μπορεί να αναδειχθεί η ισότητα των δυο φύλων χωρίς στεγανά και προκαταλήψεις ως προς την απόδοση αλλά με κριτήριο την προσωπική ικανότητα παραγωγής αυτοδιοικητικού έργου. Οι γυναίκες υποψήφιοι μπορούμε να διεκδικήσουμε αυτόν το ρόλο. Συναγωνιζόμαστε ίσοις όροις τη συμμετοχή μας στα κοινά και ζητούμε τη στήριξη των δημοτών.
Αγωνιζόμαστε για τα κοινά με αποφασιστικότητα και ευθύνη
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΟΥΣΤΟΥ
Οδοντίατρος Κέντρου Υγείας
 ΤΙΝΑ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΟΥ
Οικονομολόγος-συγγραφέας
 υποψήφιες δημοτικοί σύμβουλοι με την παράταξη «Ανοιχτός Δήμος-Ενεργοί Πολίτες»

*** Η «ένοχη» σιωπή του υπουργού στο Φεστιβάλ Ελιάς και Ελαιολάδου 
Στο 5ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας ελιάς (5-7/4/2019) στην Καλαμάτα, μεταξύ των άλλων, στην τοποθέτησή μου «προκάλεσα» τον κ. Αραχωβίτη να ξεκαθαρίσει το μέγα θέμα που έχει προκύψει με τη σύγχυση που επικρατεί για το ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας.
Συγκεκριμένα, τόνισα ότι με την απόφαση του κ. Αποστόλου το Φεβρουάριο του 2018 εντάχθηκε στον Εθνικό Κατάλογο η «Ελιά Καλαμάτας» ως συνώνυμο ποικιλίας ελιάς (της ποικιλίας Καλαμών), παρά τις έντονες αντιδράσεις των παραγωγικών φορέων της Μεσσηνίας. Δυστυχώς, οι τότε ανησυχίες μας επαληθεύτηκαν σήμερα και προκαλούν έντονο προβληματισμό φαινόμενα εταιρειών από την Αίγυπτο, την Τουρκία κ.λπ. που πωλούν το προϊόν τους ως Kalamata Olives.
Σύμφωνα, μάλιστα, με πρόσφατη έρευνα διαπιστώθηκε ότι ορισμένες αιγυπτιακές εταιρείες, με παρουσία στο διαδίκτυο, διαφημίζουν ότι πωλούν Kalamata Olives, σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτούν το καλό όνομα της ελιάς μας στο εξωτερικό, τη στιγμή που το προϊόν τους δεν έχει καμία σχέση με το δικό μας από άποψη ποιότητας.
Επισημαίνουμε ότι αυτή η απόφαση του υπουργού μετατρέπει στην πράξη την Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης «ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ» σε εμπορική με την ένδειξη ΚΑΛΑΜΑΤΑ, απελευθερώνοντας την εισαγωγή Ελιάς Καλαμάτας.
Στην ουσία ωφελούνται τρίτες χώρες, οι οποίες χρησιμοποιούν ελεύθερα την ονομασία «Καλαμάτα» διαμορφώνοντας μια ενιαία παγκόσμια αγορά στην παραγωγή και στην κατανάλωση.
Ήδη πολλές χώρες (Αίγυπτο, Ιταλία, Τουρκία, Ιράν, Χιλή, Μαρόκο κλπ) διαθέτουν ελαιόδεντρα ποικιλίας Καλαμών και μπορούν να χρησιμοποιούν και αυτοί το συνώνυμο «Καλαμάτα».
Έτσι αυξάνεται ο ανταγωνισμός των χωρών που παράγουν ένα τελικό προϊόν χωρίς προδιαγραφές ποιότητας, με χαμηλό κόστος παραγωγής, συμπιέζοντας τις τιμές και το εισόδημα των Ελλήνων παραγωγών και ιδιαίτερα των Μεσσηνίων.
Είναι επιβεβλημένο, τελικά, το ΥΠΑΑΤ να ανοίξει το φάκελο ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας της Μεσσηνίας και ο κ. Αραχωβίτης να μην «κρύβεται», όπως έκανε στο Φεστιβάλ Επιτραπέζιας Ελιάς και Ελαιολάδου, αλλά να συνεργαστεί με τους εμπλεκόμενους φορείς, προς όφελος των παραγωγών και του εθνικού μας προϊόντος.
Αποδείχθηκε, τελικά ,ότι όχι μόνο δεν υπάρχει Εθνική Στρατηγική για ένα πανίσχυρο εξαιρετικό διεθνούς φήμης προϊόν, αλλά οι όποιες παρεμβάσεις δημιουργούν περισσότερα προβλήματα, είτε από σκοπιμότητα και συμφέροντα είτε, στην καλύτερη περίπτωση, από κακή πληροφόρηση ή άγνοια.
 Του Παναγιώτη Αλευρά
Γεωπόνου, πρώην αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, υποψήφιου βουλευτή ΚΙΝΑΛ
Υ.Γ.1: Ο κ. Αραχωβίτης να εκφράσει με ενέργειες την αρνητική του θέση για την τότε απόφαση του κ. Αποστόλου και όχι στα λόγια, όπως υποσχέθηκε στις 13/11/2018 στους ελαιοπαραγωγούς της Μεσσηνίας που τον επισκέφθηκαν.
 Υ.Γ.2: Μήπως επαναληφθεί η «δάσωση» του ΠΟΠ Καλαμάτας από τον κ. Τσίπρα στη σημερινή του επίσκεψη στην Καλαμάτα, όπως έγινε προσωρινή ακύρωση εν όψει των εγκαινίων του περιφερειακού δρόμου της Καλαμάτας; ΤΩΡΑ, όμως, όχι προσωρινά, αλλά απαιτούμε οριστική λύση. 

***  Πριν 94 χρόνια στην Καλαμάτα 
ΠΡΟΧΘΕΣ περί την 11 ην π.μ. εν τη αιθούση του Εμπορικού Συλλόγου συνήλθον πάντες σχεδόν οι ενταύθα έμποροι και βιομήχανοι δια το ζήτημα της Αεροπορικής Αμύνης. Κατά την σύσκεψιν ταύτην παρίσταται ο Σος Μητροπολίτης, ο Νομάρχης και ο Δήμαρχος Καλαμών. Ο Νομάρχης δια συντόμου εισηγήσεως ανέπτυξε τον σκοπό της συγκεντρώσεως επικαλεσθείς την αρωγήν των παρισταμένων δια την Αεροπορικήν Άμυναν της χώρας.
 ΠΑΝΤΕΣ ομοφώνως αναγνωρίζοντες την σπουδαιότητα του σκοπού επροθυμοποιήθησαν, ούτω δε απεφασίσθη και κατηρτίσθη επιτροπή προς συλλογήν εράνων αποτελεσθεισών από τον Σον Μητροπολίτην, τον Νομάρχην, τον Δήμαρχον, τους προέδρους του Επιμελητηρίου, Εμπορικού Συλλόγου, Ιατρικού Συλλόγου και Δικηγορικού Συλλόγου και τους Καραγιαννάκην έμπορον και Λιναρδάκην βιομήχανον, η οποία θέλει ενεργήση τον αποφασισθέντα έρανον.
 ΠΡΟΣ κανονισμόν των εργασιών της εκλήθη η επιτροπή παρά του Νομάρχου, ίνα συνέλθη σήμερον εις την Νομαρχίαν.
 -ΕΞΕΔΟΘΗ παρά της Υποδιοικήσεως Χωροφυλακής Μεσσήνης διάταξις δια της οποίας συμφώνως προς το σχετικόν διάταγμα κανονίζονται τα της εκδόσεως εισιτηρίων επιβατών των αυτοκινήτων συγκοινωνίας.

***   H εξέλιξη της Τριφυλίας το μόνο κριτήριο επιλογής δημάρχου 
Είναι δεδομένο ότι οφείλουμε ως μεμονωμένα πρόσωπα, αλλά και ως συλλογικότητες, να συμμετάσχουμε ενεργά και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην πολιτική ζωή του τόπου.
Πολλοί ζητάτε την ψήφο μας και την εμπιστοσύνη μας.
Τα γενικόλογα εκλογικά προγράμματα και οι αοριστολογίες που έχουμε δει μέχρι τώρα στην περιοχή της Τριφυλίας  δε διευκολύνουν στο να ξεδιαλύνει το τοπίο.
Αυτό που περιμένει ο/η πολίτης της Τριφυλίας είναι ένα ελάχιστο δείγμα αλλαγής, διεκδίκησης ή, έστω, διαχείρισης της καθημερινότητας.
Ποια είναι, λοιπόν, η αλλαγή που θα επιφέρετε;
Όσοι αποφασίζουν να διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών, θα ήταν χρήσιμο (αν όχι απαραίτητο) να είναι σε θέση να διατυπώσουν συγκεκριμένες προτάσεις, χρονικά προσδιορισμένες και ενταγμένες σε ένα συνολικό σχεδιασμό. Το ουσιαστικό περιεχόμενο στις προτάσεις τους θα έδινε τη δυνατότητα στους πολίτες να εκφράσουν την επιλογή τους όσο το δυνατόν πιο υπεύθυνα.
Ως ενεργός και σκεπτόμενος πολίτης θα περίμενα να ακούσω κάτι περισσότερο από γενικότητες. Θα περίμενα ν’ ακούσω τρόπους παροχής υπηρεσιών στους πολίτες χωρίς τη φυσική τους παρουσία στο διοικητικό κέντρο και λύσεις αναβάθμισης των ψηφιακών εφαρμογών εξυπηρέτησης του πολίτη –κάτι που άλλοι Δήμοι τα θεωρούν δεδομένα για τους πολίτες τους.
Το site του Δήμου είναι ουσιαστικά ανενεργό και αδύνατο να προσφέρει οποιαδήποτε πληροφορία ή υπηρεσία σε πολίτη. Ούτε λόγος, φυσικά, για δυνατότητα χρήσης του από κάποιον που δε μιλά ελληνικά.
Θα περίμενα ν’ ακούσω για τρόπους με τους οποίους θα αξιοποιηθεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο το ανθρώπινο δυναμικό και οι τεχνικές υποδομές του Δήμου.
Θα περίμενα να ακούσω πώς θα κατακτήσουμε ένα Δήμο ίσων ευκαιριών, πώς θα παρέχουμε στους πολίτες δυνατότητες απασχόλησης και δημιουργίας, πώς θα παρέχουμε ισότιμη πρόσβαση σε όλους, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Πώς θα μάθουμε τους πολίτες να σέβονται τους νόμους και τους κανόνες, το δημόσιο χώρο, το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής όλων μας.
Θα περίμενα ν’ ακούσω πολλά σχετικά με την αξιοποίηση δυνατοτήτων χρηματοδότησης (το ΕΣΠΑ, το Πράσινο Ταμείο, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τα πολλά άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία) και για το αν ο Δήμος σκοπεύει να επενδύσει σε ανθρώπινο δυναμικό, χρόνο και χρήμα, προκειμένου να αποκτήσει την τεχνογνωσία και την εμπειρία που απαιτείται και που έχουν ήδη αποκτήσει άλλοι Δήμοι που αποτελούν πλέον σημεία αναφοράς, όχι μόνο στην χώρας μας, αλλά και στην Ευρώπη. Για να μη χαθούν κι άλλες ευκαιρίες. Γιατί δεν έχουμε την πολυτέλεια πια να βρισκόμαστε μόλις στο 4% του συνολικού προϋπολογισμού του προγράμματος Φιλόδημος στη Μεσσηνία…
Δυστυχώς, όμως, αυτές οι εκλογές δε στηρίζονται σε προγράμματα, ούτε σε οράματα. Αλλά από ό,τι φαίνεται μέχρι στιγμής, ούτε σε πρόσωπα.
Κάποιοι ανακοινώνουν υποψηφίους σε μικρές δόσεις, δείχνοντας την τεράστια αδυναμία τους στη στελέχωση των συνδυασμών τους. Κάποιοι ανακοινώνουν πρόσωπα σε μεγαλύτερες δόσεις, πρόσωπα όμως που εκτός ολίγων εξαιρέσεων δεν είναι ικανά να εμπνεύσουν και να προσφέρουν όραμα ή, έστω, γνώση και εμπειρία. Κάποιοι άλλοι «τρώγονται» μεταξύ τους ή προσπαθούν να επιβάλουν τις δικές τους προτεραιότητες και όχι της κοινωνίας…
Μοιραίο είναι ότι ορισμένες υποψηφιότητες δε θα φτάσουν ως το τέρμα, χωρίς ολοκληρωμένους σχηματισμούς ή θα συγχωνευτούν, προκειμένου να μην εξαφανιστούν οι δημιουργοί τους. Η δυναμική των προσώπων, τουλάχιστον ελλιπής… και η απογοήτευση των πολιτών εμφανής.
Δεν ξέρω αν μετά το πέρας των εκλογών στο προσκήνιο θα βρεθούν πάλι οι ίδιοι άνθρωποι. Σίγουρα, πάντως, από όσα βλέπουμε έως τώρα, εμείς ως πολίτες θα είμαστε θεατές στο ίδιο έργο. Και δεν ξέρω πώς αυτή η χαώδης πολυφωνία που θα γεννηθεί μέσα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου θα είναι ικανή να επιφέρει κάτι καλό για τον τόπο μας.
Ο Δήμος μας χρειάζεται δήμαρχο καθαρό, ικανό και οραματιστή. Και ανθρώπους γύρω του με ικανότητες, όρεξη για δουλειά και προσφορά. Για να γίνει η πόλη μας μία πόλη που αξίζει κανείς να ζει. Ο κόσμος θα κρίνει ποιος είναι ο ικανότερος γι’ αυτήν τη διεκδίκηση. Γιατί οι πολίτες είναι αυτοί που αποφασίζουν. Και αυτή τη φορά είναι, περισσότερο από κάθε άλλη, επιτακτική η ανάγκη να αποφασίσουν με μόνο κριτήριο την εξέλιξη αυτού του τόπου, σε όλα τα επίπεδα.  Της Ειρήνης Σαμπάνη

*** Τα  σημερινά μας βίντεο  :
~** Κ. Βελόπουλος - Κόντρα & Ρήξη 17/4/19 ΕΤΣΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ : https://youtu.be/pW9IUZ0im_o  .-  
~*ΟΛΥΜΠΙΑΝΙΚΗΣ  ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ  υποψήφιος με ΣΥΡΙΖΑ  2019  : https://youtu.be/eQZyLDkFifo  .- 
~*Ο Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ  Το άγαλμα : https://youtu.be/U1tyuSpFR6U  .- 
**  Φασίστες και ακροδεξιοί , οι διαμαρτυρόμενοι Έλληνες από Συριζέους 18-04-2019:     https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10215210175501191/ .-             
**  ΣΤΗΝ Ε. ΒΟΥΛΉ 19-04-2019 Ασυλία για Πολακης - Καμμένο... Ντροπή....!  :   https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10215214763215881/  .-
**    Άρση ασυλίας Λοβέρδου στην Ελληνική Βουλή 19-04-2019 ΒΌΜΒΑ ΓΙΑ Α. ΤΣΙΠΡΑ...:    https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10215214620052302/  .-                                 
 **  ΟΛΥΜΠΙΑΝΙΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ υποψήφιος με ΣΥΡΙΖΑ 2019: https://youtu.be/eQZyLDkFifo .-
 **  Ο Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Το άγαλμα :       https://youtu.be/U1tyuSpFR6U  .-                                           
**  Φασίστες και ακροδεξιοί , οι διαμαρτυρόμενοι Έλληνες από Συριζέους 18-04-2019: https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10215210175501191/ .-                                
 ** ο ανεκδιήγητος Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10215210101859350/  .-             
 **  ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ 18-04-2019:   https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10215210027937502/  .,.-                           
**  Η ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ υπουργός προστασίας του πολίτη 18-04-2019:   https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10215209905094431/  .-                 
 **   Δημοσκόπηση 18-04-2019 : https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10215209825452440/  .-
**    Βανδαλισμοί στο άγαλμα Καποδίστρια στο Ναύπλιο ντροπή 18-04-2019 :  https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10215209812652120/  .-     
** ο καρεκλοκένταυρος ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ του Α. Τσίπρα 18-04-1019: https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10215209755930702/  .- 
**  Δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν στη Β. Ελλάδα οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ..2019 :  https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10215209714649670/ .-
**   Ο Πάνος Καμμένος 2019 : https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10215209560525817/ .-
**    Ο Γεωργιάδης για ασυλία : https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10215209480563818/  .-                          
** Βανδαλισμοί στο άγαλμα Καποδίστρια στο Ναύπλιο  : https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10215209480563818/ .- 
 **  Κρύφτηκαν πίσω από την βουλευτική ασυλία ..2019 :  https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10215209336480216/  .- 
** Βαγγέλης Μαρινάκης - Πέτρος Κόκκαλης 18-04-2019 : https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10215209276398714/ .- 
**    Ο Βαγγέλης Μαρινάκης για Ν. Παππά , Α. Τσίπρα Σύριζα 18-04-2019 :  https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10215209129355038/  .-
~**   Ο Α. ΤΣΙΠΡΑΣ στην Καλαμάτα 18-04-2019 στο κλειστό παραλίας: https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10215208916389714/ .-               
~** Ο Δεδες υποψήφιος περιφερειάρχης.. στο κλειστό παραλίας προσφώνηση σε Τσίπρα Πέμπτη 18-04-2019:   https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10215208850428065/ .- 
~**    Ο Τσιπρας στο κλειστό παραλίας Καλαμάτας παρουσία 1000 σφουγκοκωλάριων ταξιδευτών εκδρομέων και γλυπτών 18-04-2019..:  https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10215208726944978/  .- 
~**  ΒΑΓΓΈΛΗΣ Μαρινάκης και.... ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.. 18-04-2019 καταγγελίες Μαρινάκη... Μέγα πολιτικό ζήτημα...!:  https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10215208374536168/ .-                 

*** Αθλητική ενημέρωση  :

*** ΣΗΜΕΡΑ , ... 19-04-2019Για την Ευρωλίγκα Euroleague   στο μπάσκετ  2οι αγώνες με πλεονέκτημα έδρας : ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ - ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ  72-74, (34-38).- ^
Τα  δεκάλεπτα  : 16-19, 18-19, 25-24, 13-12 .-^ 
ΡΕΑΛ Μαδρίτης  - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ  78-63  ,(35-26) .-^ 
Τα  δεκάλεπτα  : 21-8 , 14-18 , 26-15 , 17-22  .- ^



*** ΧΘΕΣ  ,... Για την Ευρωλίγκα Euroleague σήμερα 18/04/2019 στο μπάσκετ  2οι αγώνες με πλεονέκτημα έδρας : 
ΤΣΣΚΑ  Μόσχας - ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ   68-78 ,(37-42).- ^  1-1
Τα  δεκάλεπτα : 18-27, 19-15 , 15-24 , 16-12 .- ^
ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ  - ΚΑΟΥΝΟ ΖΑΓΚΛΙΡΙΣ  80-82, (39- 46).- ^  1-1
Τα  δεκάλεπτα : 21-20 , 18-26 , 19-27 , 22-9 .-^  
***Χθές  για την Football League στο ποδόσφαιρο : 
Δόξα Δράμας - Απόλλων Πόντου   4-0  .- ^ της 28ης αγωνιστικής 

***  Χθές  για το Europa League στο ευρωποδόσφαιρο : 
Τσέλσι - Σλάβια Πράγας   4-3 .- ^
Βαλένθια - Βιγιαρεάλ  2-0 .- ^
Αϊντραχτ Φρανκφούρτης - Μπενφίκα  2-0 .- ^
Νάπολι - Αρσεναλ   0-1 .- ^

***  19 ος Αγώνας Δρόμου Καλαμάτας: Πρωτοφανές ρεκόρ συμμετοχών για τη μεγάλη αθλητική γιορτή 


Ο 19 ος Αγώνας Δρόμου Καλαμάτας που θα διοργανώσει ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Μεσσηνίας είναι προ των πυλών… Η μεγάλη αθλητική γιορτή της πόλης που γιγαντώνεται χρόνο με το χρόνο έχει προγραμματιστεί για αύριο Σάββατο 20 Απριλίου, με τις δηλώσεις συμμετοχής να ξεπερνούν και την πιο αισιόδοξη φαντασία, καθώς μέχρι χθες 1.700 άτομα είχαν εγγραφεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΣΔΥΜ για να τρέξουν ή να βαδίσουν την πανέμορφη διαδρομή από την κεντρική πλατεία, μέσω της Ναυαρίνου δίπλα στη θάλασσα, έως το ξενοδοχείο Φιλοξένια, όπου θα βρίσκεται το σημείο επιστροφής. Επίσης, περίπου 800 παιδιά, γονείς και ανέτοιμοι δρομείς υπολογίζεται ότι θα πάρουν μέρος στην εκκίνηση της μικρής διαδρομής του 1,5 χλμ. Στις 6 μ.μ. θα γίνει από την κεντρική πλατεία η έναρξη του δυναμικού βαδίσματος, ενώ στις 6.30 μ.μ. θα πάρουν εκκίνηση οι δρομείς και 5 λεπτά μετά θα στηθούν στην αφετηρία οι συμμετέχοντες στον μικρό αγώνα για τον οποίο δεν απαιτείται προεγγραφή.
Από τις 10.30 το πρωί έως τις 5.30 μ.μ. θα λειτουργεί στην πλατεία γραμματεία για εγγραφές στα 10 χλμ., καθώς και για την παραλαβή του αθλητικού υλικού (μπλουζάκι, τσιπ κτλ.).
Ο άστατος καιρός είναι το μοναδικό στοιχείο που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την αθλητική γιορτή της πόλης μας, αλλά στην Καλαμάτα οι πιθανότητες είναι υπέρ των διοργανωτών και του κύματος των δρομέων που περιμένει με ανυπομονησία την έναρξη, με τους υπεύθυνους του ΣΔΥΜ να είναι καθησυχαστικοί, ξεκαθαρίζοντας ότι κάτω από οποιοσδήποτε συνθήκες ο αγώνας θα γίνει!
Χθες το μεσημέρι στο ξενοδοχείο ΡΕΞ εκπρόσωποι των διοργανωτών και των υποστηρικτικών Φορέων, παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου, με τις λεπτομέρειες του φετινού αγώνα.
Χρήστος Μπένος (πρόεδρος ΣΔΥΜ):
«Το δρομικό κίνημα έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια στο νομό και πιστεύω ότι και εμείς σαν σύλλογος έχουμε βάλει ένα μικρό λιθαράκι! Το Σάββατο τρέχουμε όλοι για να χαρούμε, να διασκεδάσουμε είτε ως αθλητές είτε ως εθελοντές, να χειροκροτήσουμε την προσπάθεια όσων θα τρέξουν και θα περπατήσουν.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους χορηγούς: στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, στο Δήμο Καλαμάτας και στον μεγάλο μας χορηγό, το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 -που φέτος αγκάλιασε με πολλή ζεστασιά τον αγώνα της Καλαμάτας- σε όλους τους υποστηρικτές, στην τοπική κοινωνία και στις τοπικές επιχειρήσεις που είναι δίπλα μας. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους εθελοντές, που είναι η ψυχή των αγώνων, ένα μεγάλο ευχαριστώ στα τοπικά ΜΜΕ που μας στηρίζετε όλα αυτά τα χρόνια.
Όπως κάθε χρόνο ο Σύλλογός μας δείχνει την κοινωνική του ευαισθησία -εδώ και 19 χρόνια προσφέρουμε εθελοντικά από τα έσοδα του αγώνα. Φέτος ο αγώνας είναι αφιερωμένος στο Σύλλογο Τυφλών Καλαμάτας, που με τη δύναμη της ψυχής τους και το μεγαλείο που έχουν περνούν το μεγαλύτερο μετάλλιο του κόσμου!»
Στη συνέχεια ο κ. Μπένος αναφέρθηκε στο πρωτοφανές ρεκόρ συμμετοχών που σημειώνεται φέτος: «Ήδη έχουν ξεπεράσει στο site μας τις 1.700 συμμετοχές, μαζί με τα μικρά παιδιά, Δημοτικού - Γυμνασίου και τους γονείς τους αναμένονται πάνω από 2.500 περίπου δρομείς στην κεντρική πλατεία της πόλης μας! Μιλάμε για μία τεράστια αύξηση σε σχέση με πέρυσι και θέλω να πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά. Καλούμε όλο τον κόσμο να βρεθεί το απόγευμα του Σαββάτου στην κεντρική πλατεία και κατά μήκος της διαδρομής να χειροκροτήσει τους αθλητές».
Από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης, Αντωνία Μπούζα, τόνισε ότι «Η Περιφέρεια Πελοποννήσου και η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας για μία ακόμη χρονιά βρίσκονται δίπλα σε έναν από τους δημοφιλέστερους λαϊκούς αγώνες δρόμου που γίνεται στην πόλη της Καλαμάτας και πραγματικά ενισχύει το φίλαθλο πνεύμα.
Το ότι έχει και ένα κοινωνικό πρόσημο η εκδήλωση αυτή και θα μπορέσει έτσι να ενισχυθεί ο Σύλλογος Τυφλών είναι ένα ακόμη «συν» στο να μπορεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου να συμμετέχει σε τέτοιες όμορφες αθλητικές διοργανώσεις.
Είναι γεγονός ότι ο Αθλητισμός πρέπει να στηρίζεται, διότι οδηγεί γενικότερα τους ανθρώπους σε καλύτερη σωματική κατάσταση, σε ευεξία αλλά και γενικότερα στρέφει και τα παιδιά σε πολύ υγιείς δραστηριότητες και σε πολύ θετικά βήματα στην ζωή τους. Με αυτές τις σκέψεις είμαστε πάντα δίπλα σε αυτές τις δραστηριότητες του αθλητισμού και στηρίζουμε συλλόγους όπως είναι ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας της Καλαμάτας».
Μπούχαλης: Ο ΣΔΥΜ έβαλε το δρομικό κίνημα στη ζωή μας
Εκπροσωπώντας τον Δήμο Καλαμάτας, ο Δημήτρης Μπούχαλης, υπογράμμισε: «Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας ομόφωνα υποστηρίζει την εκδήλωση αυτή του ΣΔΥΜ και πρέπει να απευθύνω συγχαρητήρια στον Σύλλογο Δρομέων Υγείας Μεσσηνίας γιατί είναι ο σύλλογος που ξεκίνησε και έβαλε στη ζωή μας το δρομικό κίνημα στην Καλαμάτα και στη Μεσσηνία. Ήταν ο πρωτεργάτης σύλλογος. Να ευχαριστήσω τους χορηγούς καθώς χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσαν να γίνουν αγώνες τέτοιας δυναμικότητος.
Θα είναι χαρά για την πόλη της Καλαμάτας να αγκαλιάσει τους επισκέπτες που θα έρθουν αποκλειστικά γι’ αυτό τον αγώνα», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μπούχαλης, ο οποίος μάλιστα συνηθίζει να τρέχει στον Γύρο της πόλης μας, ετοιμάζεται να λάβει μέρος και φέτος, εκφράζοντας την πεποίθηση και ευχή ότι θα καταφέρει να τερματίσει.
Ο αντιπρόεδρος του ΣΔΥΜ Θύμιος Αλεξόπουλος είναι και φέτος υπεύθυνος για τη συγκρότηση και τον συντονισμό της ομάδας των εθελοντών, όπου επίσης καταγράφεται εντυπωσιακή αύξηση, σχεδόν διπλασιασμός όσων προσφέρθηκαν να βοηθήσουν από διάφορα πόστα –σχεδόν 190 άτομα!
«Για να γίνει ένας τέτοιου μεγέθους αθλητικό γεγονός, ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι οι εθελοντές! Ευτυχώς η πόλη της Καλαμάτας το έχει αγκαλιάσει, οι πολίτες της πόλης μας το έχουν αγκαλιάσει, πολλοί σύλλογοι το έχουν αγκαλιάσει και υπάρχει αθρόα συμμετοχή εθελοντών. Έχει συγκροτηθεί μια εθελοντική ομάδα που θα υποστηρίξει τον αγώνα και θα υποστηρίξει την ασφάλεια των αθλητών.
Να ευχαριστήσουμε την Αστυνομική Διεύθυνση, την Τροχαία, το Λιμεναρχείο που θα μεριμνήσουν ούτως ώστε να υπάρξει ανάσχεση της κίνησης των οχημάτων για την ασφάλεια των συμμετεχόντων.
Κάνουμε έκκληση στους συμπολίτες μας να μας ανεχτούν για μία ώρα περίπου, γιατί το τρέξιμο είναι ένας ίσως ο βασικότερος παράγοντας της υγείας του ανθρώπου!»
Το «παρών» στη συνέντευξη Τύπου έδωσε ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Τυφλών Καλαμάτας, ο οποίος θέλησε να αρχικά να απευθύνει: «Ένα πάρα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στον ΣΔΥΜ που αφιερώνει στο σύλλογό μας αυτόν τον αγώνα και μέσα από αυτή την προσπάθεια που θα γίνει, που κάνουν όλοι οι αθλητές, μας δίνει και μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε το έργο μας προς τα μέλη μας το οποίο ουσιαστικά είναι περισσότερο υποστηρικτικό και ηθικό στα μέλη μας, που αυτή τη στιγμή είναι 80.
Επίσης θα ήθελα να καλέσω τους συμπολίτες μας, να χαρούν τη διαδρομή. Εγώ θα συμμετάσχω για τρίτη φορά και πίστεψτέ με είναι μία υπέροχη διαδρομή και αξίζει τον κόπο», τόνισε ακόμα ο κ. Χαραλαμπόπουλος.
Τέλος, ο Μανώλης Σηφογιωργάκης, εκπροσωπώντας του Σώμα Σαμαρειτών, Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού ανέφερε: «Ευχαριστούμε πάρα πολύ το ΣΔΥΜ για την μεγάλη τιμή που μας έκανε να μας καλέσει και φέτος -σας θυμίζω ότι πέρυσι μέρος από τα έσοδα αφιερώθηκαν στον τομέα των Σαμαρειτών. Οι Σαμαρείτες δίνουν ανελλιπώς το παρών από το 2007 και μετά στις διοργανώσεις του ΣΔΥΜ.
Θα είμαστε κατά μήκος της παραλιακής με 3 σταθμούς πρώτων βοηθειών, θα υπάρχουν δύο ποδηλάτες οι οποίοι θα ακολουθούν την διαδρομή και τέσσερις Σαμαρείτες στην έναρξη και στον τερματισμό του αγώνα».
Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας υποστηρικτικός φορέας του 19 ου Γύρου Καλαμάτας
 Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας στηρίζει την διοργάνωση του 19ου Αγώνα Δρόμου Καλαμάτας, τον οποίο διοργανώνει με μεγάλη επιτυχία τα τελευταία 19 χρόνια ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Μεσσηνίας. Ο φετινός αγώνας θα λάβει χώρα το Σάββατο 20 Απριλίου 2019 στις 18:00 στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας.
Βάδιση και τρέξιμο συνιστούν υγεία και ζωή. Τρέχουμε και περπατάμε λοιπόν για την υγεία μας. Μην ξεχνάμε όμως ότι η σωματική υγεία προϋποθέτει και τη στοματική υγεία. Φροντίζουμε επομένως τη στοματική μας υγεία για να εξασφαλίσουμε και την υγεία του σώματος.
Συμμετέχουμε όλοι στον 19ο Αγώνα Δρόμου Καλαμάτας (βάδισμα-τρέξιμο-παιδικός αγώνας) μαζί με τις οικογένειες και τους φίλους μας, στηρίζοντας την προσπάθεια των Δρομέων Υγείας σε αυτό το σημαντικό δρώμενο που λαμβάνει χώρα στην πόλη μας.

***   Την «τιμητική» του είχε ο Γιώργος Λαζαρίδης 
Μπορεί να μην ήταν «παρών», ωστόσο ο Καλαματιανός πρωταθλητής Γιώργος Λαζαρίδης είχε την τιμητική του κατά τη χθεσινή συνάντηση του δημάρχου Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα και του υποψήφιου ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Στέλιου Κυμπουρόπουλου.
Αρχικά ο δήμαρχος Καλαμάτας τόνισε το σημαντικό ρόλο που έχει επιτελέσει ο Καλαματιανός πρωταθλητής στην τοπική κοινωνία και συγκεκριμένε στην αλλαγή νοοτροπίας στην αντιμετώπιση των ΑμεΑ, αλλά και στη «διαφήμιση» που αποτελεί για την πόλη με τις συμμετοχές του στα διεθνή τουρνουά.
Από την άλλη πλευρά, ο κ. Κυμπουρόπουλος σχολίασε ακούγοντας το δήμαρχο Καλαμάτας: «Είστε τυχεροί γιατί έχετε έναν πρωταθλητή», δείχνοντας την αναγνώρισή του προς το πρόσωπο του Γιώργου Λαζαρίδη.  Κ. Γαζ. 

***

~~~ ***  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΑΠΡΙΛΙΟΥ  2019 :
1.-ARFARA NEWS , Νέα από το Αρφαρά Μεσσηνίας . Δευτέρα 01 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης .-  ~ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΜΗΝΑ για όλους μας !   :https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2019/04/arfara-news.html .-
2.-.- ARFARA NEWS Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας .
Τρίτη 02 -04-2019 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : https://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2019/04/arfara-news.html.-
3.- .- ARFARA NEWS  Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας . Τετάρτη 03-04-2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://snsarfara.blogspot.com/2019/04/arfara-news.html  .-
4.- ARFARA NEWS  Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας . Πέμπτη 04 04 -2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης   :https://stamos-dynami.blogspot.com/2019/04/arfara-news.html .-
5.-ARFARA NEWS  Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας . Παρασκευή 05-04-2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  https://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2019/04/arfara-news.html  .-
6.- ARFARA NEW  Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας  . Σάββατο  06-04-2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : https://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2019/04/arfara-new.html   .- 
 7.-ARFARA NEWS  Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας . Δευτέρα , 08-04-2019 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης  https://dimmetoparfara.blogspot.com/2019/04/arfara-news.html .-
8.-ARFARA NEWS Νέα από το Αρφαρά Μεσσηνίας . Τρίτη 09-04-2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης :https://snsstamoskal.blogspot.com/2019/04/arfara-news.html .-
9.- .- ARFARA NEWS Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας  Τετάρτη 10-04-2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : https://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2019/04/arfara-news-10-04-2019.html .- 
10.- ARFARA NEWS Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας . Πέμπτη 11-04-2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2019/04/arfara-news_11.html .-
11.-.- ARFARA NEWS Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας . Παρασκευή 12-04-2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2019/04/arfara-news_11.html .- 
 12.-ARFARA NEWS Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας ΣΆΒΒΑΤΟ 13-04-2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης: https://snsarfara.blogspot.com/2019/04/aerfara-news.html .-
 13.-.- ARFARA NEWS  Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας . Κυριακή 14-04-2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης :   https://stamos-dynami.blogspot.com/2019/04/arfara-news_14.html .-
 14.-ARFARA NEWS Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας  .Δευτέρα 15-04-2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  https://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2019/04/arfara-news_15.html .-
  15 .- ARFARA NEWS Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας  .Δευτέρα 15-04-2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : https://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2019/04/arfara-news_15.html .-
16.- ARFARA NEWS  Νέα από το Αρφαρά Μεσσηνίας . Τρίτη 16-04-2019 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : https://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2019/04/arfara-news.html .-  
17.-ARFARA NEWS  Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας .- Τετάρτη 17-04-2019  Στο αγιάζι της ενημέρωσης  https://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2019/04/arfara-news_17.html  .-                     18.- ARFARA NEWS  Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας . Πέμπτη 18-04-2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης :  https://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2019/04/arfara-news.html  .-                                                   19.- ARFARA NEWS  Νέα από το Αρφαρά Μεσσηνίας . Παρασκευή 19-04-2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης   :  https://dimmetoparfara.blogspot.com/2019/04/arfara-news_19.html  .-                                20.-                                                                                                                                    

~**  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2019 :
1.- ARFARA NEWS ,  Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας και σχόλια .  Παρασκευή 01 Μαρτίου 2019 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης ! ~* ΚΑΛΟ και Ευλογημένο μήνα για όλους μας  :  https://snsarfara.blogspot.com/2019/03/arfara-news.html . - 
2.-ARFARA NEWS  Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας . Σάββατο 02 Μαρτίου 2019 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης .  ~ ~*  Η ΕΙΔΗΣΗ  ΕΙΝΑΙ  ΙΕΡΗ ,  ΤΟ  ΣΧΟΛΙΟ  ΕΛΕΥΘΕΡΟ : https://stamos-dynami.blogspot.com/2019/03/arfara-news.html  .
3.-.- ARFARA NEWS Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας  Κυριακή 03-03-2019 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2019/03/arfara-news.html  .- 
4 . ARFARA NEWS Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας .- Δευτέρα 04-03-2019 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2019/03/arfara-news.html  .-  
28.- ARFARA NEWS Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας . Τρίτη 26-03-2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης   :https://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2019/03/arfara-news_26.html .-
 29.- ARFARA NEWS Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας . Τετάρτη 27-03-2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης :  https://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2019/03/arfara-news_27.html  .-
 30.-.- ARFARA NEWS Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας  Πέμπτη 28-03-2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : https://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2019/03/arfara-news-28-03-2019.html  .-
31.-ARFARA NEWS  Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας .Παρασκευή 29-03-2019 .Στο αγιάζι της ενημέρωσης  :   https://dimmetoparfara.blogspot.com/2019/03/arfara-news_29.html.-
32~* ΤΟΠΙΚΕΣ  ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ  ...ΒΙΝΤΕΟ ...κ.π.α.  [συνέχεια] ΠΕΡΙΟΧΉΣ Δήμου ΑΜΦΕΙΑΣ (πρώην)  Παρασκευή 25- Ιανουαρίου  2019  αναδημοσίευση 28-03-2019 :  https://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2019/01/blog-post.html .-
33~** ARFARA NEWS  Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας .Παρασκευή 29-03-2019 .Στο αγιάζι της ενημέρωσης  :   https://dimmetoparfara.blogspot.com/2019/03/arfara-news_29.html.-
34.- ARFARA NEWS Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας . Σάββατο 30-03-2019.Στο αγιάζι της ενημέρωσης  :  https://snsstamoskal.blogspot.com/2019/03/arfara-news_30.html   .- 
35.- ARFARA NEWS  Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας  . Κυριακή 31-03-2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2019/03/arfara-news_31.html .-
~** 
~** ***    BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ   ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:    ΒΙΝΤΕΟ-ΣΕΛΙΔΕΣ Σ.Ν.Σ : 
~1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas    ,                                                            http://www.youtube.com/stamos01  ,   6789 videos.  -  1.528.741 προβολές  Σταματης Σκουλικας   Εγγράφηκε στις 17 Δεκ 2009   
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947      Εγγράφηκε στις 17 Δεκ 2009, με 1.483.718 προβολές .- 
 http://www.youtube.com/stamatios01    ,    3917   video.     σταμος σκούλικας ,          3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,. 
 http://www.youtube.com/vlasiskal   .  =    4132  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1   ,.- - βλάσης σκούλικας 
Σύνολον   14.444   βίντεο   .
https://blogs.sch.gr/dimarfar/author/dimarfar/   = Δημοτικό Σχολείο Αρφαρών       https://www.facebook.com/sylgkdsarf/    = Σύλλογος γονέων κηδεμόνων δημοτικού Αρφαρών 
https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI  , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -    https://twitter.com/   ,   Skoulikas  @stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  ,   ~  https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935   529   . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ      ~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105  .- = Βρωμόβρυσης Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 / 139. *** http://www.twitter.com/stamos01/   , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-   
 ~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen     ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ***  http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328   ,
.= http://www.messinia.net.gr  /. -  .- www.erroso.gr  , .- Αναρτήθηκε από 
~** ~ 1.-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 ΣΤΑΜΑΤΗΣ  
3.-   https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook 
4 ~ https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  = Stamatis N. Skoulikas
5 ~  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .- =   157 .-stamos01 .—
 Αναρτήθηκε από Vlasis Skoulikas    
7.-  https://www.facebook.com/profile.php?id=100030595474438   =Αρφαρά Μεσσηνίας Καλαμάτα 4.-    Αναρτήθηκε από    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου