arfara messinias stamos1

Ο ήλιος φωτίζει τα σώματα τα , η δε σοφία τις ψυχές .Ο κόσμος είναι ένα ανάκτορο της σοφίας του Υψίστου . Ο Θεός άναψε κάθε μία ψυχή με το δικό του πυρ . Έτσι λάμπουν όλοι οι άνθρωποι με τη σοφία του σε αυτό το θέατρο , όπως ο Θεός τους έπλασε .-Μερικούς τους έκανε μεγάλα φώτα , σε άλλους μικρά.-(Κάρλος Λιναίος )

 Αρφαρά

Η ελευθερία χωρίς τη μάθηση είναι πάντα σε κίνδυνο• η μάθηση χωρίς ελευθερία είναι πάντα μάταιη. Τζων Κέννεντυ .-

Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018

ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας τα Νέα από Αρφαρά .
Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης .
~



~**  12 Νοεμβρίου: Εορτή του Αγίου Ιωάννου του Ελεήμονος

~   Τη μνήμη του  τιμά σήμερα, , η Εκκλησία μας. Ο Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων γεννήθηκε στην Αμαθούντα της Κύπρου (η Αμαθούς, ήταν η σημερινή Παλαιά Λεμεσός). Ήταν γιος του άρχοντα Επιφανίου και της Ευκοσμίας και έζησε στα χρόνια του Βασιλιά Ηρακλείου (615 μ.Χ.).  Όταν μεγάλωσε, νυμφεύθηκε και απέκτησε παιδιά, τα οποία ανέτρεψαν με τη σύζυγό του σαν αληθινοί χριστιανοί γονείς. Γρήγορα, όμως, η γυναίκα του και τα παιδιά του πέθαναν. Ο Ιωάννης είχε μεγάλη περιουσία και του έγιναν πολλές προτάσεις να κάνει καινούργια οικογένεια. Όμως τις απέρριψε όλες, απαντώντας: «Νομίζω, προς όλους είμαι οφειλέτης.
Και δεν το νομίζω μόνο. Είμαι. Διότι οι χριστιανοί έχουμε αλληλεγγύη. Δεν το λέει ο Παύλος; Είμεθα μέλη αλλήλων. Αφού, λοιπόν έχω τη δυνατότητα να δώσω στους αδελφούς μου, άρα είμαι και υποχρεωμένος να δώσω. Να γιατί εργάζομαι και δε θα πάψω να το κάνω. Η περιουσία μου δεν μπορεί να είναι ανώτερη απ’ αυτά τα χρέη μου». Για τη λαμπρότητα της ζωής του, ο Ιωάννης έγινε αρχιεπίσκοπος Αλεξανδρείας. Διέπρεψε σαν πνευματική λυχνία στην πατριαρχεία πολλά χρόνια και έκανε πολλά θαύματα. Επειδή δε μοίραζε πλουσιοπάροχα στους φτωχούς την ελεημοσύνη ονομάστηκε Ελεήμων. Είχε καταστεί τόσο σεβάσμιος, ώστε και αυτοί οι ειδωλολάτρες τον σέβονταν. Τελικά, ειρηνικά παρέδωσε την μακάρια ψυχή του στο Θεό το 620 μ.Χ. Και είναι μακάρια η ψυχή του, διότι ο Κύριος λέει: «Μακάριοι οι ελεήμονες, ότι αυτοί ελεηθήσονται» ( Ευαγγέλιο Ματθαίου, ε’ 7). Μακάριοι, δηλαδή, είναι οι ευσπλαχνικοί στη δυστυχία του πλησίον, διότι αυτοί θα ελεηθούν από το Θεό. Απολυτίκιο: Ήχος πλ. δ’.  Εν τη υπομονή σου εκτήσω τον μισθόν σου Πάτερ, Όσιε, ταίς προσευχαίς αδιαλείπτως εγκαρτερήσας, τους πτωχούς αγαπήσας, και τούτοις επαρκέσας, Αλλά πρέσβευε Χριστώ τω Θεώ, Ιωάννη Ελεήμον μακάριε, σωθήναι τας ψυχάς ημών. 
~**   Τι βλέπει ο άνθρωπος την στιγμή που πεθαίνει;

~  Άμα είμαστε ετοιμασμένοι, δεν θα ταραχθούμε όταν έρθει η φοβερή ώρα του θανάτου. Θα ‘ρθει η φοβερή ώρα. Ο θάνατος είναι πάρα πολύ φοβερός, δεν τον έχουμε γευτεί και δεν ξέρουμε. Όταν θα έρθει δεν θα μπορούμε να το ομολογήσουμε, μόνο θα το υποστούμε. Έρχεται ο αρχάγγελος και ποτίζει και από την πίκρα η ψυχή εξέρχεται.  Γι’ αυτό βλέπουμε και καταπίνει ο ετοιμοθάνατος, γι’ αυτό βλέπουμε και δακρύζει, γι’ αυτό βλέπουμε το απλανές βλέμμα του ετοιμοθάνατου. Δεν έχει έλεγχο του περιβάλλοντος, αυτός βλέπει άλλα. Τα μάτια χάνουνε τη φυσικότητα. Είναι ανοιχτά, αλλά βλέπουνε τα από μέσα μάτια, βλέπουν τους αγγέλους, βλέπουν τους δαίμονες.
Και βλέπουμε να δακρύζουν· γιατί δακρύζουν; Ικετεύει η ψυχή εκείνη την ώρα, εκεί μιλούν οι άνθρωποι, αυτός όχι. Αυτόν τον θάνατο όλοι θα τον περάσουμε μηδενός εξαιρουμένου. Επομένως όλοι τώρα χαιρόμαστε, γελάμε, κάνουμε, φτιάχνουμε, αλλ’ όμως θα έρθει η ώρα αυτή.  Λοιπόν ας ετοιμαζόμαστε ν’ αντιμετωπίσουμε τουλάχιστον συνειδητά τον θάνατο. Να έχουμε τη συνείδηση να μη μας κατηγορεί δυνατά. Θα φύγουμε πάλι με πταίσματα, δεν θα είμαστε λευκή περιστερά, αλλά αυτά που θα έχουμε να μην είναι αυτά που θα μας βουλιάξουν.  Διότι θα έχουμε και αντιστάθμισμα, θα έχουμε και καλά έργα, τα οποία να είναι δυνατά, τα οποία θα τεθούν στο άλλο μέρος της πλάστιγγος κι έτσι να υπερακοντίσουν τα αμαρτήματα τα απλά, διότι τα άλλα θα τα έχουμε ξεκαθαρίσει με το μυστήριο της Ιεράς Εξομολογήσεως. Θα έχουν φύγει, θα είναι τα απλά, τα οποία τα έχει και ο άγιος άνθρωπος. Και μια σκέψη, και ο θυμός είναι αμάρτημα, «το εκ συναρπαγής ουκ αφαιρεί την αγιότητα του ανθρώπου». Υπάρχουν αμαρτήματα που είναι τόσο ελαφρά και δεν προσβάλουν την αγιότητα ενός αγίου ανθρώπου, αλλά απλώς επιτρέπονται από τον Θεό για να τον κρατάει τον άγιο στην ταπείνωση. Διότι καμία αρετή δεν τελειώνεται μέχρι τέλους τελείως. Η μετάνοια ποτέ δεν τελειώνει, αλλά πάντα είναι ανοιχτή, γιατί είναι άνθρωπος κι ενδέχεται να πέσει. Επομένως, επειδή αυτά όλα είναι αλήθειες αναντίρρητες, θεμελιωμένες μέσα στον λόγο του Θεού, πρέπει να μας γίνουν ζωή, να μας γίνουν πίστη, να μας γίνουν το μεγαλύτερο μέλημα της υπάρξεώς μας. Όπως τώρα έχουμε το πώς θα ζήσουμε, το πώς είναι τα παιδιά μας και η υγεία μας. Πέρα όμως απ’ όλα αυτά, αυτό που θα με συνέχει είναι αν είμαι έτοιμος. Κι όπου βλέπετε ότι κάπου κουτσαίνετε, κάτι δεν πάει καλά, μην το αφήνετε, βάλετε φάρμακο να γίνει καλά. Διότι όλους κάπου πάει να μας πιάσει, κι όταν το δούμε, τα γόνατα έτοιμα στην προσευχή μετά δακρύων: «Κύριε, πρόφθασον, διόρθωσέ με σ’ αυτό, διόρθωσέ με σ’ εκείνο». Όταν δεν θα έχουμε βασικά σφάλματα –θανάσιμα αμαρτήματα–, τα πλημμελήματα και τα μη θανάσιμα δεν μας απειλούν άμεσα με τον κίνδυνο της κολάσεως. Διότι βοηθά η μετάνοια, τα καλά έργα, η Εκκλησία. (Απόσπασμα ομιλίας) Από το περιοδικό «Όσιος Φιλόθεος της Πάρου» 17, Εκδ. Ορθόδοξος Κυψέλη, άρθρο «Ητοιμάσθην και ουκ εταράχθην», σελ. 178.
***   ΑΛΒΑΝΙΑ: Στο στόχαστρο εθνικιστικών δημοσιευμάτων ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος

 Αναγκαία η ενότητα πιο πολύ από ποτέ, την στιγμή, που οι εκπρόσωποι της Ορθόδοξης Εκκλησίας χτυπιούνται και απειλούνται.   Με την πρώτη ευκαιρία οι Αλβανοί εθνικιστές προκαλούν διπλωματικά παιχνίδια εις βάρος της Ελλάδας και κυρίως της Εκκλησίας με στόχο πάντα και αποδέκτη τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο.  
Όλα αυτά τα χρόνια, ο ίδιος έχει καταφέρει να προσφέρει μεγάλο έργο για την Ορθοδοξία με κίνδυνο της ζωής του κι έτσι δεν παύει ποτέ να είναι στο στόχαστρο, όσο και αν με χαμηλούς τόνους και χωρίς εντάσεις δραστηριοποιείται στην Αλβανία ενισχύοντας το έργο της Εκκλησίας.  Εκ νέου πάντως ήρθαν στο φως δημοσιεύματα που ζητούν την απομάκρυνση του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου, εμπλέκοντας τον στο όλο νοσηρό κλίμα των δηλώσεων των Αλβανών εθνικιστών.  Το Αλβανικό πρακτρορείο Albeu.com χτυπάει τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας κ Αναστάσιο ακόμη και για το ότι οι Έλληνες θα ανεγείρουν Εκκλησία στο χώρο όπου σκοτώθηκε Κ.Κατσίφας, αποκαλώντας, εξτρεμιστές τους Έλληνες και τρομοκράτη τον Κατσίφα.  Τα περισσότερα αλβανικά μέσα μάλιστα γράφουν ότι «η Ορθόδοξη Εκκλησία της χώρας που κατ΄ευφημισμό ονομάζεται «αλβανική» συμμετείχε κακώς στην κηδεία του «τρομοκράτη Κ.Κατσίφα».  Άλλα πάλι Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τονίζουν ότι, ο Ενβέρ Χότζα, είχε κάνει κάτι καλό στην Αλβανία, διότι πρόσταξε το κλείσιμο των εκκλησιών και των τζαμιών επειδή όλα αυτά θεωρούν ότι ήταν “Δούρειος ίππος” των εισβολέων και των εχθρών των Αλβανών.  Πάντως αυτό που φαίνεται ότι έριξε λάδι στη φωτιά των αρνητικών και απειλητικών δημοσιευμάτων ενατίον του Αρχιεπίσκοπου Αλβανίας είναι ότι ενέκρινε την παρουσία τοπικού Ιερέα στην κηδεία του Κατσίφα , θεωρώντας το εκκλησιαστικό χρέος του Αρχιεπισκόπου, σοβαρή πράξη κατά του αλαβανικού κράτους.  Το αλβανικό εθνικιστικό παραλήρημα μάλιστα ονομάζει τους Έλληνες Ιερείς υπηρέτες του Σατανά επειδή οι ίδιοι θεωρούν ότι αγωνίζονται κατά της αλβανικής γλώσσας και ζητούν να τους διώξουν από την Αλβανία.  Πιο πολύ από ποτέ είναι αναγκαία η ενότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας σε στιγμές που Προκαθήμενοι, Ιεράρχες και Ιερείς βρίσκονται πια στο στόχαστρο επίσημα εθνικιστών και αλλόθρησκων.  
*** Ο γεωγραφικός χάρτης των "κόκκινων" δανείων 
Σε χαρτογράφηση των "κόκκινων" δανείων ανά γεωγραφική περιφέρεια σε όλη τη χώρα έχουν προχωρήσει οι τράπεζες προκειμένου να αντλήσουν σημαντικά στοιχεία για τον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών.
Τα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι τράπεζες και παρουσιάζει το "Κ" δείχνουν ότι περιοχές με χαμηλότερο διαθέσιμο εισόδημα εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά ανταπόκρισης στις δανειακές τους υποχρεώσεις. Αντιθέτως, δανειολήπτες κάτοικοι πλουσιότερων περιφερειών, ειδικά αυτών που εμφανίζουν συνεχή ροή τουριστικών εσόδων, εμφανίζουν τα μεγαλύτερα ποσοστά αθέτησης πληρωμών. Έτσι, όλως παραδόξως, οι κάτοικοι της φτωχότερης Ηπείρου εμφανίζουν τη μεγαλύτερη συνέπεια στην αποπληρωμή των δανείων τους, παρουσιάζοντας μάλιστα δείκτη NPLs χαμηλότερο και από τον μέσο όρο ανά την επικράτεια! Επιβεβαιώνεται, με αυτόν τον τρόπο, ότι η κρίση ευθύνεται μόνο εν μέρει για τη μη αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων των δανειοληπτών και δικαιώνεται το ρηθέν "πτωχός πλην τίμιος".
 "Πυξίδα" για τους πλειστηριασμούς
Εν όψει της υλοποίησης των νέων, απαιτητικότερων στόχων για τη μείωση των "κόκκινων" δανείων στην τριετία 2019-2021, ο εντοπισμός των στρατηγικών κακοπληρωτών κρίνεται πρωταρχικής σημασίας. Ο SSM έχει επισημάνει στις τράπεζες ότι πρέπει να στραφούν κατά του υψηλού ποσοστού των οφειλετών που, αν και έχουν τη δυνατότητα, εντούτοις αποφεύγουν εκ συστήματος την πληρωμή των οφειλών τους. Το θέμα κρίνεται ιδιαίτερης σημασίας προκειμένου να αποκατασταθεί η κουλτούρα πληρωμών, η οποία διαβρώθηκε από την ενθάρρυνση κινημάτων "Δεν πληρώνω", με αποτέλεσμα την έξαρση του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
  Ο εντοπισμός των περιοχών στις οποίες αφθονούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές έχει ζητηθεί από τον SSM σε συνάρτηση και με το πρόγραμμα των πλειστηριασμών από τις τράπεζες. Στην τελευταία επίσκεψη των "θεσμών" στην Αθήνα, συμπεριλαμβανομένου του SSM, επισημάνθηκε ότι ναι μεν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί έχουν μπει σε σταθερά αυξητική τροχιά, ωστόσο δεν καλύπτουν όλη την περιφέρεια. Στο πλαίσιο αυτό, ζητήθηκε από τις τράπεζες η επέκταση των πλειστηριασμών με γεωγραφική κατανομή, κάτι που θα τσεκάρει πλέον ο SSM, παρακολουθώντας τις επιδόσεις των τραπεζών στη μείωση των "κόκκινων" δανείων.
Προς την κατεύθυνση του εντοπισμού των στρατηγικών κακοπληρωτών κινούνται και οι αλλαγές στον νόμο Κατσέλη, με μείζονα την άρση του τραπεζικού απορρήτου. Από τις 15 Σεπτεμβρίου, οπότε τέθηκαν σε εφαρμογή οι αλλαγές στον νόμο, περίπου 2.000 δανειολήπτες έχουν παραιτηθεί οικειοθελώς, επιβεβαιώνοντας, έτσι, την ικανότητά τους να αποπληρώσουν τα χρέη τους.
Τα ευρήματα των τραπεζών κατά τη χαρτογράφηση των NPΕs ανά την Ελλάδα (σημειώνεται ότι πρόκειται για ευρήματα που αφορούν δάνεια στεγαστικά, καταναλωτικά και προσωπικά) δείχνουν ότι, με μέσο όρο δείκτη NPΕs στο 48%, η περιοχή της Δυτικής Ελλάδας παρουσιάζει το υψηλότερο ποσοστό επισφαλειών, με δείκτη NPΕs 7 μονάδες υψηλότερο από τον μέσο, στο 55%. Ακολουθούν η Πελοπόννησος και η Στερεά Ελλάδα, με δείκτες NPΕs στο 54% και 53% αντίστοιχα. Στη Δυτική Ελλάδα συγκεντρώνεται το 5% του συνολικού χαρτοφυλακίου λιανικής τραπεζικής των τραπεζών, στην Πελοπόννησο το 4% και στη Στερεά Ελλάδα το 1%. Άνω του μέσου όρου του δείκτη NPΕs κινούνται τα νησιά του Ιονίου, η Θεσσαλία και η Κεντρική Μακεδονία (49%), στον μέσο όρο του 48% βρίσκονται η Κρήτη, το Νότιο Αιγαίο, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, ενώ χαμηλότερα αυτού κινούνται η Δυτική Μακεδονία, η Ήπειρος (46%) και το Βόρειο Αιγαίο (44%). Η περιφέρεια Αττικής, που συγκεντρώνει το 51% του συνόλου των χαρτοφυλακίων λιανικής των τραπεζών, κινείται επίσης μία μονάδα χαμηλότερα του μέσου όρου NPEs, στο 47%.
Σημειώνεται ότι, βάσει των στοιχείων της Eurostat για την Ελλάδα, τη μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη έχουν οι κάτοικοι των Αθηνών, με το 92% του ΑΕΠ της Ε.Ε., τη μικρότερη οι κάτοικοι στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με το 46% και στην Ήπειρο με το 48%, ενώ σε σχετικά καλύτερη θέση βρίσκονται οι κάτοικοι του Νοτίου Αιγαίου με το 73% και των Ιονίων Νήσων με το 62% του ΑΕΠ της Ε.Ε.
 Πέντε "φυλές" "κόκκινων" δανειοληπτών
Ποιος είναι ο "σκληρός πυρήνας" των στρατηγικών κακοπληρωτών
Με άξονα τις μέχρι στιγμής οικειοθελείς παραιτήσεις δανειοληπτών του νόμου Κατσέλη, οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι τελικώς το ποσοστό των στρατηγικών κακοπληρωτών δεν θα απέχει από τις αρχικές εκτιμήσεις τους ότι αυτοί κινούνται στο 20%-25% των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αυτό σημαίνει δυνητικά ότι "κόκκινα" δάνεια 17-22 δισ. ευρώ από τον σωρό των 88 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να αποπληρωθούν.
Ωστόσο, εσωτερικές έρευνες των τραπεζών δείχνουν ότι ο "σκληρός πυρήνας" των στρατηγικών κακοπληρωτών κινείται σε περίπου 11% των δανειοληπτών με μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Αυτό σημαίνει ότι μη εξυπηρετούμενα δάνεια όλων των κατηγοριών (στεγαστικά, καταναλωτικά, επιχειρηματικά) περί τα 9,5 δισ. ευρώ αντιστοιχούν σε δανειολήπτες που συνειδητά δεν τα αποπληρώνουν.
Όπως αναφέρουν στο "Κ" τραπεζικές πηγές, το δύσκολο κομμάτι για τις τράπεζες, το οποίο κρύβει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές που, αν και μπορούν, αρνούνται να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, είναι το 35% των δανείων με καθυστέρηση άνω των 360 ημερών.
Έρευνα που είχε εκπονήσει για λογαριασμό των τραπεζών η PwC προκειμένου να εντοπιστεί η έκταση των στρατηγικών κακοπληρωτών  χωρίζει τους δανειολήπτες με μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε πέντε "φυλές".
Καταρχάς στους νοικοκύρηδες, που αντιστοιχούν σε ποσοστό άνω του 50% των οφειλετών, οι οποίοι παρουσιάζουν αντικειμενικές δυσκολίες αποπληρωμής. Το υπόλοιπο ποσοστό μέχρι το 100% των δανειοληπτών με "κόκκινα" δάνεια περιλαμβάνει δανειολήπτες που πληρώνουν περιστασιακά, αναποφάσιστους, περιθωριακούς και στρατηγικούς κακοπληρωτές. Όσοι περιστασιακά καταβάλλουν κάποιες δόσεις, αναλογούν στο 5% των NPLs. Ποσοστό 15% δεν έχουν αποφασίσει αν θα πληρώσουν ή όχι τις οφειλές τους και αποφασίζουν αναλόγως της στάσης της τράπεζας.
Το ποσοστό των "βέρων" στρατηγικών κακοπληρωτών, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν αλλά δεν θέλουν, υπολογίζεται στο 10%-11%, ενώ οι υπόλοιποι είναι "περιθωριακοί" οφειλέτες, οι οποίοι ούτε θέλουν ούτε αντέχουν οικονομικά να αποπληρώσουν τα δάνειά τους και τους είναι αδιάφορες οι συνέπειες.  capital.gr

*** Πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στο ΒΙΟΠΑ 
Ο Ιερός Ναός, που βρίσκεται μέσα στο χώρο του Βιοτεχνικού Πάρκου (ΔΙΟΚΛΗΣ Α.Ε.) Καλαμάτας, πανηγυρίζει την Τρίτη 13 Νοεμβρίου, εορτή του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου.
Το πρωί της Τρίτης (ημέρα της εορτής) θα τελεσθεί ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας.

*** Στο «σφυρί» πρώτες κατοικίες στη Μεσσηνία 
Καμία προστασία δεν υπάρχει πλέον για την πρώτη κατοικία, πλην όσων έχουν ήδη ενταχθεί στο Νόμο «Κατσέλη» και ο οποίος στο τέλος του χρόνου καταργείται. Το συμπέρασμα αυτό συνάγεται ξεκάθαρα σε μια συζήτηση με δικαστικούς επιμελητές της Καλαμάτας, οι οποίοι ήδη με εντολή τραπεζών έχουν προχωρήσει σε τέτοιες κατασχέσεις στη Μεσσηνία.
Οι πολίτες , όπως μας περιέγραψαν, βρίσκονται σε  απόλυτη σύγχυση και δυστυχώς πολλοί αδρανούν και βλέπουν να χάνουν τα βασικά περιουσιακά τους στοιχεία. Μάλιστα, οι δικαστικοί επιμελητές που μιλήσαμε, κάνουν έκκληση στον κόσμο, να ενδιαφέρεται και να μην  αδιαφορεί για τις οφειλές που έχει διότι δεν υπάρχει «από μηχανής Θεός».
 Κατάσχεση  πρώτης κατοικίας
Οι πλειστηριασμοί, μας  τόνισαν  οι δικαστικοί επιμελητές, γίνονται κανονικά όλη αυτή την περίοδο. Και μάλιστα και για πρώτη κατοικία. Εξήγησαν δε, ότι βασικό ρόλο παίζει η τράπεζα που ξεκινάει τη διαδικασία.
«Υπήρξε τράπεζα που όταν την ενημερώσαμε πως πρόκειται για πρώτη  κατοικία, μας έδωσαν εντολή να σταματήσουμε τη διαδικασία. Σε άλλη περίπτωση, όμως μιας οικογενείας σε περιοχή της Μεσσηνίας με 3παιδιά, ενημερώσαμε την τράπεζα πως είναι πρώτη κατοικία και κατοικεί οικογένεια  αλλά  μας έδωσε εντολή να προχωρήσουμε», τόνισε δικαστική επιμελήτρια. Μάλιστα, η τράπεζα είχε ξεκινήσει τη διαδικασία της κατάσχεσης για στεγαστικό δάνειο 150.000 ευρώ.
Προστασία, όπως μας διευκρίνισαν, υπάρχει πλέον για πρώτη κατοικία που έχει ενταχθεί στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου «Κατσέλη» και σε καμία άλλη περίπτωση.
 Αδιαφορούν οι οφειλέτες
Μάλιστα, στη συγκεκριμένη περίπτωση είχε σταλεί ειδοποίηση από το δικαστικό επιμελητή, όμως ο οφειλέτης δεν το είχε λάβει υπόψη του και έτσι τα πράματα έφτασαν στο έσχατο σημείο.
«Εξαρτάται από την Τράπεζα, από το δάνειο, αλλά και από τι κινήσεις έχει κάνει ο κάθε οφειλέτης. Εάν τον οφειλέτη, τον παίρνει η τράπεζα και αυτός δε σηκώνει τηλέφωνα και αδιαφορεί, τότε η Τράπεζα προχωράει τις διαδικασίες.  Δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη γραμμή. Δεν εκποιούν όλες τις κατοικίες , ούτε και τις προστατεύουν. Είναι κατά περίπτωση. Ο κόσμος δεν πρέπει να αδιαφορεί. Βρίσκεται βέβαια σ’ έναν πανικό. Πολλοί είναι αυτοί που λένε ότι θα μπουν στο νόμο «Κατσέλη» για να προστατευθούν, αλλά δεν έχουν κάνει καμία κίνηση, είτε από αμέλεια, είτε από έλλειψη χρημάτων. Όμως οι εξελίξεις τρέχουν. Μόνο ο ίδιος οφειλέτης πρέπει να κινηθεί και να ενδιαφερθεί», τόνισαν δικαστικοί επιμελητές της Καλαμάτας.
Άλλο ένα εντυπωσιακό στοιχείο που συναντούν οι επιμελητές στην επαφή τους με οφειλέτες, είναι ότι πολλοί, αντί πρωτίστως να τους ενδιαφέρει ότι χάνουν την περιουσία τους, τούς ενδιαφέρει να μην μάθει τρίτος ότι τους γίνεται κατάσχεση, που αυτή δημοσιεύεται και πόσοι το βλέπουν.
 Αύξηση πλειστηριασμών
Πλειστηριασμούς πλέον, όπως μας διευκρίνισαν,  κάνουν όλες οι τράπεζες και εκείνες που δεν κάνουν εύκολα πίσω είναι οι εισπρακτικές εταιρίες.
Αυτή τη στιγμή στη Μεσσηνία, πιστοποιημένοι συμβολαιογράφοι είναι μόνο δύο και οι πλειστηριασμοί γίνονται στα γραφεία τους. Αρκετά ακίνητα τα «χτυπάνε» οι ίδιες οι τράπεζες, ενώ πολλοί πλειστηριασμοί μένουν άκαρποι.
Οι τελευταίες αλλαγές στην Πολιτική Δικονομία έχουν δυσκολέψει το έργο των δικαστικών επιμελητών. Έχουν περιορίσει σημαντικά το χρόνο που έχουν στη διάθεσή τους για να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες. Ενώ ο πλειστηριασμός ορίζεται από την ημέρα της κατασχέσεως μέσα σε 7 μήνες, έως το πολύ 8, οι δικαστικοί επιμελητές, πρέπει μέσα σε 15 ημέρες να ολοκληρώσουν όλες τις διαδικασίες, κατάθεσης εγγράφων και δημοσίευσης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.
Από την εικόνα που έχουν, διαπιστώνουν ότι υπάρχει μεγάλος όγκος πλειστηριασμών που έγινε μέσα στο 2018 και θα γίνουν και πολύ και το 2019.
«Ο αριθμός των πλειστηριασμών έχει αυξηθεί σημαντικά. Φέτος είναι σχεδόν διπλάσιοι από πέρυσι. Δυστυχώς, μέχρι τέλος του χρόνου οι τράπεζες έχουν βάλει στόχο να μαζέψουν κάποια λεφτά και πιέζουν με τους πλειστηριασμούς. Και το δημόσιο προχωράει, αλά κάνει μόνο κατασχέσεις, δεν τα φτάνει στον πλειστηριασμό», κατέληξαν οι δικαστικοί επιμελητές που μιλήσαμε. Της Βίκυς Βετουλάκη 

*** Περνούν στην ιστορία τα βίντεο κλαμπ λόγω της «πειρατείας» 
Στην Καλαμάτα υπήρχαν κάποτε 17, ενώ πλέον έχουν μείνει 3
«Πάμε να νοικιάσουμε μια ταινία και να αράξουμε σπίτι;»…
Η ερώτηση αυτή ήταν κλασική στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Ακολουθούσε η μετάβαση στο βίντεο κλαμπ, η αναζήτηση της κατάλληλης ταινίας, η συνομιλία με τον υπάλληλο του καταστήματος ή άλλους πελάτες και, τελικά, η συγκέντρωση μπροστά σε μια τηλεόραση και η προβολή της.
Ας μην ξεχάσουμε, βέβαια, την επιστροφή της ταινίας, που αποτελούσε «πονοκέφαλο», καθώς πάντα υπήρχε χρονικό περιθώριο ενοικίασης, με τους πελάτες αλλά και τους καταστηματάρχες να προσπαθούν να το τηρήσουν.
Ήταν μια διαδικασία-ιεροτελεστία, που αποτελούσε τρόπο διασκέδασης για χιλιάδες κόσμο. Πλέον, όμως, «έχει πεθάνει», καθώς δεν κατάφερε να επιζήσει, κυρίως, λόγω της «πειρατείας του διαδικτύου», ενώ σε μικρότερο ποσοστό επηρέασε η συνδρομητική τηλεόραση.

Ένα ακόμα, λοιπόν, βίντεο κλαμπ της πόλης ετοιμάζεται να βάλει λουκέτο, ενώ έχουν προηγηθεί δεκάδες άλλα. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι στην Καλαμάτα κάποια στιγμή υπήρχαν 17 και πλέον «φυτοζωούν» τρία βίντεο κλαμπ.
Εμείς βρεθήκαμε στο Video Cinema, όπου συναντήσαμε τον Στάθη Κάργα, έναν άνθρωπο που έζησε τις «χρυσές εποχές» των βίντεο κλαμπ. Μας μίλησε για τους χιλιάδες που πέρασαν από το κατάστημά του και πώς έφτασε στο σημείο να κατεβάσει και ο ίδιος ρολά. Όπως μας είπε χαρακτηριστικά, έπρεπε να έχουν κατέβει εδώ και χρόνια, αλλά δεν το έκανε, διότι ήθελε «να σταθεί ζωντανός για τους ελάχιστους ρομαντικούς πελάτες που είχαν παραμείνει».

Η ιστορία του καταστήματος και τα χιλιάδες εγγραμμένα μέλη
Ξεκινήσαμε, λοιπόν, χρονικά και θελήσαμε να μάθουμε πώς άρχισε το συγκεκριμένο κατάστημα. Σύμφωνα με τον κ. Κάργα, λειτουργούσε επί 15 χρόνια, ήταν το πρώτο που ξεκίνησε με την επανάσταση του dvd, ενώ μέχρι τότε υπήρχαν άλλα δύο αντίστοιχα στην πόλη. Στη συνέχεια, και ειδικότερα το 2005, στην Καλαμάτα υπήρχαν 17 βίντεο κλαμπ. Πλέον είναι μόλις τρία. Τότε και τα 17 είχαν πολλή δουλειά, ενώ το δικό του κλείνει έχοντας 12.500 εγγεγραμμένα μέλη.
Μάλιστα, όταν το κατάστημα ξεκίνησε έκλεινε στις 4.00 τα ξημερώματα λόγω της πολλής κίνησης, αφού πολλές ήταν οι παρέες φοιτητών, κυρίως, που όταν επέστρεφαν από νυχτερινή έξοδο σταματούσαν να νοικιάσουν μια ταινία.
 Οι αναμνήσεις των χρυσών εποχών και γιατί τα βίντεο κλαμπ δεν άντεξαν
Ο ίδιος ήταν σινεφίλ πριν ασχοληθεί επαγγελματικά με το χώρο. Έτσι, θυμάται τον εαυτό του από τη δεκαετία του  ’90 να νοικιάζει βιντεοκασέτες από τα αντίστοιχα καταστήματα.
Το πρώτο δυνατό χτύπημα ήρθε από την ιδιωτική τηλεόραση, που είχε ως αποτέλεσμα να κλείσουν χιλιάδες βίντεο κλαμπ, μιας και ο κόσμος είχε εύκολη και χωρίς κόστος πρόσβαση στις ταινίες.
Από το 1999 έως και το 2005 παρατηρήθηκε άνθηση με τις ταινίες στα Dvd, ενώ από το 2011 άρχισε η αντίστροφη μέτρηση. Ο λόγος, σύμφωνα με τον κ. Κάργα, ήταν το ιντερνέτ, το οποίο δεν μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει. Δεν είναι μόνο στο συγκεκριμένο επάγγελμα «εχθρός», σχολίασε, αλλά και σε πολλά ακόμα, όπως, για παράδειγμα, σε εμπορικά καταστήματα που δε διαθέτουν e-shop. Ο ίδιος θεωρεί ότι για να επιβιώσουν αυτά, πρέπει να ακολουθήσουν την εξέλιξη.
Όπως συμπλήρωσε ο κ. Κάργας, το ίντερνετ έχει επηρεάσει τα πάντα, ακόμα και τις ανθρώπινες σχέσεις. Μάλιστα, ο ίδιος παρατηρεί παιδιά που μπαίνουν στο κατάστημα και επειδή δεν το έζησαν ως συναλλαγή, το κοιτούν «σαν μουσείο» και ρωτούν τι είναι το βίντεο κλαμπ.

Τα νέα παιδιά
Μιλώντας για τη νέα γενιά που δεν πρόλαβε τα βίντεο κλαμπ, όπως οι παλιότεροι, σημείωσε πως πολύ λίγα παιδιά πήγαιναν εκεί. Κι αυτό, γιατί είχαν γονείς σινεφίλ. Έτσι, τους μετέδωσαν την αγάπη για τις ταινίες και πήγαιναν στο κατάστημα, ζητώντας συγκεκριμένες, ψαγμένες ταινίες και όχι τις εμπορικές.
 Η σχέση με τους πελάτες που κράτησε το κατάστημα ανοιχτό
Η αντίστροφη μέτρηση, όπως προανέφερε ο κ. Κάργας, άρχισε το 2011, αλλά ο χώρος παρέμεινε ανοιχτός, καθώς είχε πολύ καλή σχέση με τους πελάτες. Τελευταία ελπίδα για ανάκαμψη των βίντεο κλαμπ ήταν μήπως οι εταιρείες έκαναν κάτι για «να χτυπήσουν» την πειρατεία, κάτι που τελικά δεν έγινε. Οι πελάτες, όμως, χρόνο με το χρόνο μειώνονταν και έτσι έφθασε το τέλος.
 Οι γνωριμίες μέσα στο βίντεο κλαμπ
Όπως είναι λογικό, σε έναν τέτοιο χώρο, απ’ όπου καθημερινά περνούσαν εκατοντάδες κόσμου, υπήρξαν και γνωριμίες. Ο κ. Κάργας μάς είπε σχετικά ότι το κατάστημα αποτέλεσε στέκι για πολύ κόσμο. Ήταν το σημείο που βρίσκονταν, μιας και οι περισσότεροι είχαν στάνταρ ώρα προσέλευσης.

Η επιλογή της ταινίας στο βίντεο κλαμπ
Μιλώντας για τον τότε παραδοσιακό τρόπο προβολής μιας ταινίας, σχολίασε ότι ήταν ολόκληρη «τελετή». Ήταν πολύ διαφορετικό για κάποιον να πηγαίνει με την παρέα του στο βίντεο κλαμπ και να αναζητά την κατάλληλη ταινία, είτε ψάχνοντας στα ράφια είτε συζητώντας με τον υπάλληλο του καταστήματος, έναν υπάλληλο- ταινιοθήκης, όπως παρατήρησε. Ήταν δουλειά δύσκολη, καθώς έπρεπε να έχει γνώσεις, ώστε να μη δυσαρεστήσει τον πελάτη. Επίσης, έπρεπε να βρει μια μέση λύση ανάμεσα στην παρέα, αφού πολλές φορές έρχονταν σε ρήξη για την ταινία που ήθελαν να νοικιάσουν. Τέλος, έπρεπε να ψυχολογήσει τον πελάτη και, ανάλογα με τη διάθεσή του, να του προτείνει την κατάλληλη ταινία.
Για παράδειγμα, όταν ο πελάτης είχε πεσμένη ψυχολογία και ήθελε να διασκεδάσει, θα ήταν λάθος να του προτείνουν μια δραματική ταινία, καθώς θα γινόταν χειρότερα.
Αφού, λοιπόν, ο υπάλληλος καταλάβαινε τι κατηγορία θέλει να δει ο πελάτης, του πρότεινε μια σειρά από ταινίες. Αυτό, όπως μας είπε ο κ. Κάργας, είναι που χάθηκε με την επιλογή ταινίας μέσω ίντερνετ, αφού πλέον οι περισσότεροι κατεβάζουν και βλέπουν στα τυφλά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να βλέπουν πολλή «σαβούρα».
Ο ίδιος πρότεινε πολλές φορές ταινίες ανάλογα με την κριτική των πελατών, ενώ υπήρχαν κι αυτοί που με κλειστά τα μάτια νοίκιαζαν την ταινία που τους πρότειναν, αφού εμπιστεύονταν τον άνθρωπο πίσω από τον πάγκο του βίντεο κλαμπ.
 Οι καλές ταινίες κι αυτές που χάθηκαν
Σχετικά με τις ταινίες που βγαίνουν σήμερα, ο κ. Κάργας υποστηρίζει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν καλές ταινίες, αλλά επειδή ο κόσμος βλέπει χωρίς καθοδήγηση «πατάτες», θεωρεί ότι πλέον δεν είναι τόσες πολλές.
Παράλληλα, χάθηκαν πολύ καλές ταινίες του ευρωπαϊκού κινηματογράφου. Κατά τις καλές εποχές οι εταιρείες διανομής πάντα είχαν στα πακέτα που έδιναν στα βίντεο κλαμπ ταινίες του ευρωπαϊκού κινηματόγραφου. Όμως, όταν άρχισε να μειώνεται η δουλειά και να πέφτει ο τζίρος, στο πλαίσιο των περικοπών που έκαναν όλες οι επιχειρήσεις ξεκίνησαν να μην αγοράζουν τις συγκεκριμένες ταινίες. Έτσι, οι εταιρείες διανομής δεν παρείχαν πολλές ταινίες ευρωπαϊκού κινηματογράφου και χάθηκαν πάρα πολλές, ενώ οι πρώτοι πελάτες που χτυπήθηκαν ήταν οι σινεφίλ. Ενώ έβγαιναν ταινίες στον ευρωπαϊκό κινηματογράφο, δεν μπορούσαν να τις βρουν στα βίντεο κλαμπ.

Το τέλος του Video Cinema
Πλέον το Video Cinema βρίσκεται σε διαδικασία εκποίησης του εμπορεύματος και παρότι οι τιμές είναι πολύ χαμηλές, δεν υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον. Στην αρχή, όπως μας είπε ο κ. Κάργας, έσπευσαν οι γνώστες των ταινιών και πήραν επιλεκτικά κάποιες, αφού γνωρίζουν ότι στα ράφια ενός βίντεο κλαμπ υπάρχει ένας μεγάλος θησαυρός. Στο συγκεκριμένο, δε, κατάστημα ο θησαυρός αυτός αγγίζει τους 20.000 τίτλους ταινιών.
 Οι αισθησιακές ταινίες
Ταμπού για κάθε βίντεο κλαμπ ήταν ο χώρος με τις αισθησιακές ταινίες ή απλά «τσόντες»… Μιλώντας σχετικά ο κ. Κάργας ανέφερε ότι οι πελάτες που νοίκιαζαν τέτοιες ταινίες ήταν οι πρώτοι που έφυγαν, καθώς είχαν πια πρόσβαση από το ίντερνετ. Αυτοί οι πελάτες, όπως μας είπε, ήταν πάρα πολλοί (μέχρι και το 30% του τζίρου κάποια στιγμή), ενώ ήταν πολύ απαιτητικοί και ψαγμένοι για το συγκεκριμένο είδος.
Στο Video Cinema ο χώρος με τις αισθησιακές ταινίες ήταν στο υπόγειο, καθώς οι συγκεκριμένοι πελάτες ήθελαν να διατηρήσουν την ιδιωτικότητά τους, μιας και ήταν θέμα ταμπού. Μάλιστα, είχαν δημιουργήσει έναν τέτοιο τρόπο παραλαβής που οι υπόλοιποι δεν καταλάβαιναν τι ταινία έπαιρνε κάποιος, ενώ το συγκεκριμένο διακριτικό σύστημα είχε εκτιμηθεί από τους πελάτες.
 Η ενοικίαση παιχνιδιών
Άλλη κατηγορία ενοικίασης ήταν τα παιχνίδια για κονσόλες. Μπήκαν στα βίντεο κλαμπ στις αρχές του 2000 και ήταν συμπληρωματικά, στο πλαίσιο της εμπορικής δραστηριότητας. Εκεί ο πελάτης δεν ήθελε καθοδήγηση, μιας και ήξερε τι είναι το κάθε παιχνίδι.
Σε αυτήν την κατηγορία η φθίνουσα πορεία ήταν διαφορετική: αφού ο κόσμος δε νοίκιαζε ταινίες και μειωνόταν ο τζίρος στα καταστήματα, στο πλαίσιο των περικοπών μειώθηκε και η αγορά παιχνιδιών, άρα και οι τίτλοι που διέθεταν.  Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

***   Ο καιρός αύριο Δευτέρα στην Καλαμάτα 
O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για αύριο Δευτέρα 12/11/2018 προβλέπεται αίθριος.
Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών ο ουρανός θα είναι καθαρός και ξάστερος. Η ημέρα θα ξεκινήσει και θα κυλήσει με ηλιοφάνεια. Το ίδιο μοτίβο θα διατηρηθεί καθ` όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και θα κυμανθεί από 13 έως 21 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 45-75%
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Ν-ΝΔ, με ένταση 1-2 μποφόρ και από τις απογευματινές ώρες και μετά θα στραφούν σε Β-ΒΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ. Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το kalamata.meteoclub.gr/

*** Παρατείνεται η έκθεση στο Στρατιωτικό Μουσείο Καλαμάτας 
Παρατείνεται για δύο εβδομάδες στο Μουσείο Στρατιωτικής Ιστορίας Καλαμάτας, η έκθεση αυθεντικού και σπάνιου έντυπου υλικού, με θέμα «28η Οκτωβρίου Σελίδες Δόξας», που έχουν διοργανώσει το Μουσείο και η ΔΙ.ΚΕ (IV Μεραρχία Πεζικού) από τη συλλογή του ταξιάρχου ε.α. της Πολεμικής Αεροπορίας, Ιωάννη Ζαφειρόπουλου.
Η έκθεση επρόκειτο να ολοκληρωθεί χθες, αλλά όπως μας είπε ο Διευθυντής του Μουσείου κ. Καραγιώργος, λόγω μεγάλης επισκεψιμότητας, αποφασίσθηκε να παραταθεί η έκθεση έως και τις 25 Νοεμβρίου.
Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης είναι Δευτέρα κλειστά, Τρίτη έως Σάββατο: 9.00-14.00, Κυριακή 11.00-14.00 και Τετάρτη απόγευμα: 18.00-20.00.

***  Δεν έχει αναρτηθεί η απόφαση του Δ.Σ. Τριφυλίας για “OPEN MALL” Κυπαρισσίας... 
Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Τριφυλίας, εκτός ημερήσιας διάταξης, τέθηκε το θέμα «Έγκριση υποβολής πρότασης του δήμου Τριφυλίας στο πρόγραμμα Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου - ΕΠΑνΕΚ» και ομόφωνα ελήφθη σχετική απόφαση. «Μεγαλεπήβολο σχέδιο για Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου (OPEN MALL), με το οποίο αλλάζουν όλα στην κεντρική αγορά Κυπαρισσίας, προωθεί ο Εμπορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας με τη συνδρομή του Δήμου Τριφυλίας. Στην τελευταία δε συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας, εκτός ημερήσιας διάταξης, ελήφθη απόφαση για την υποβολή πρότασης χρηματοδότησης στο ΕΠΑνΕΚ. Ευτυχώς, βέβαια, που στις 30 Οκτωβρίου δόθηκε παράταση στην ημερομηνία λήξης υποβολής προτάσεων στο πρόγραμμα, η οποία ήταν στις 5 Νοεμβρίου, για τις 30 Νοεμβρίου. Ωστόσο, αυτό δείχνει και κάτι για την αντιμετώπιση του θέματος από τη Δημοτική Αρχή. Η νέα αυτή χρηματοδοτούμενη δράση του ΕΠΑνΕΚ δημοσιοποιήθηκε στις αρχές Ιουνίου και ήδη πολύ νωρίτερα ο Εμπορικός Σύλλογος την είχε θέσει υπόψη του κ. Κατσίβελα, αλλά και του τότε αρμοδίου αναπληρωτή υπουργού, Αλέξη Χαρίτση, με τον οποίο είχε στενή συνεργασία για την προώθησή του. Η δράση χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εθνικούς πόρους. Η έναρξη υποβολής προτάσεων έγινε στις 29 Ιουνίου, ενώ έληγε μέχρι ένα λεπτό πριν από τα μεσάνυχτα της 5ης Νοεμβρίου, πριν δοθεί η παράταση μόλις μία μέρα πριν από τη συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας, στην οποία το θέμα τέθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης. Δηλαδή, όταν εξεδόθη η πρόσκληση για συνεδρίαση από τη Δημοτική Αρχή Τριφυλίας, ούτε καν είχαν πρόθεση να συζητήσουν το θέμα, αλλά έπειτα από παρέμβαση του Εμπορικού Συλλόγου θα έμπαινε ως εκτός ημερήσιας διάταξης. “Χάθηκαν”, δηλαδή, τέσσερις πολύτιμοι μήνες!», αναφέραμε σε σχετικό ρεπορτάζ στο «Θ». Από τη μέρα λήψης της ομόφωνης απόφασης στο Δ.Σ. Τριφυλίας μέχρι και σήμερα έχουν περάσει 11 μέρες, αλλά η απόφαση αυτή, της έγκρισης υποβολής πρότασης του δήμου Τριφυλίας στη Δράση «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου» του ΕΠΑνΕΚ, ακόμα δεν έχει αναρτηθεί στη Δι@υγεια. Πόσο έτοιμος ήταν άραγε ο δήμος Τριφυλίας για αυτή την πρόταση; Πόσο έτοιμος είναι; Ήταν και είναι έτοιμος ή τελευταία στιγμή «τρέχουν» ακόμα – και ευτυχώς που δόθηκε παράταση – και σε τυχόν απευκταία εξέλιξη μη ένταξης θα φταίνε κάποιοι άλλοι ως συνηθίζει να ισχυρίζεται η δημοτική Αρχή Τριφυλίας; Κι αυτό παρά το γεγονός ότι ο υπουργός, Αλέξης Χαρίτσης, πριν καν δημοσιοποιηθεί η Πρόσκληση είχε στενή συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Κυπαρισσίας και το δήμο Τριφυλίας για την προώθηση υποβολής πρότασης στο πρόγραμμα…  Του Ηλία Γιαννόπουλου

*** Συνάντηση ελαιοπαραγωγών της Μεσσηνίας με τον Αραχωβίτη 
Ανησυχητικές διαστάσεις έχει πάρει φέτος το πρόβλημα με την ποιότητα του ελαιολάδου στη χώρα μας. Τα φρέσκα λάδια βγήκαν στην αγορά, αλλά πολύ λίγα είναι καλής ποιότητας.
Σημειωτέον ότι στην περιοχή της Λακωνίας ορισμένα ποιοτικά ελαιόλαδα πιάνουν καλές τιμές, ακόμα και σήμερα, όπως έχει γράψει άλλωστε πρώτος ο ΑγροΤύπος, που κυμαίνονται από 3,90 μέχρι 4,10 ευρώ το κιλό.
Αυτά, όμως, είναι πολύ λίγα. Αντιθέτως, έχουμε καταγγελίες ότι λόγω κακής ποιότητας πωλήθηκαν σε Ιταλούς φρέσκα λάδια στα 2,20 ευρώ, τιμή που είναι χαμηλότερη και από αυτή που έχουν τα βιομηχανικά (Λαμπάντε). Μεγάλος δε προβληματισμός υπάρχει στους παραγωγούς της Μεσσηνίας. Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών. Νηλέας, Γιώργος Κόκκινος, «συλλέγουμε ελαιόκαρπο με ελάχιστη προσβολή από δάκο και μας δίνει ελαιόλαδο 2-3 μονάδες. Στείλαμε δείγματα ελαιοκάρπου στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο για ελέγχους».
Και προσθέτει: «Την Τρίτη (13/11) θα γίνει συνάντηση εκπροσώπων των παραγωγών από τη Μεσσηνία με τον υπουργό κ. Σταύρο Αραχωβίτη, στην οποία θα μιλήσουμε για τα προβλήματα του κλάδου. Φέτος πληρώνουμε την έλλειψη οργάνωσης. Ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται. Όταν εμφανιστεί μια κρίση φαίνεται αν μπορείς να την αντιμετωπίσεις από το πόσο οργανωμένος είσαι.
Το ελαιόλαδο στη χώρα μας στηρίζεται σε δύο πυλώνες, την ευκολία πώλησης και το μειωμένο κόστος. Βλέπουμε τι γίνεται στην Ιταλία με την οικονομική κρίση, αν οι εκεί τράπεζες δε δίνουν ρευστότητα δεν μπορούν να αγοράσουν οι Ιταλοί έμποροι το προϊόν μας και θα υπάρξουν μεγάλα προβλήματα γιατί είναι ουσιαστικά οι μεγάλοι πελάτες μας. Μεγάλα προβλήματα θα υπάρξουν και αν με τη φυτοπροστασία αυξηθεί το κόστος καλλιέργειας. Όλα αυτά για να αντιμετωπιστούν χρειάζεται μια εθνική στρατηγική».
Προβληματισμένος με όσα συμβαίνουν φέτος στο ελαιόλαδο είναι και ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λακωνίας, Νίκος Προκοβάκης. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο, «δεν είναι ενθαρρυντικά τα νέα με τις ποιότητες φέτος του ελαιολάδου. Υπάρχουν μεγάλα προβλήματα από το δάκο και το γλοιοσπόριο. Είναι πολύ λίγα τα καλής ποιότητας ελαιόλαδα που πωλούνται αυτή την εποχή στα 3,90 – 4 ευρώ το κιλό».
 Διεθνείς τιμές
Μείωση στις μέσες τιμές παραγωγού στην χώρα μας δείχνουν τα στοιχεία που εξέδωσε το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου (IOC). Όπως αναφέρει το IOC, στην Ελλάδα οι μέσες τιμές παραγωγού για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο μειώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, φθάνοντας στα 2,58 ευρώ το κιλό, παρουσιάζοντας μείωση, κατά 34%, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Αντιθέτως στην Τυνησία οι τιμές παρουσιάζουν μια σταθερότητα, από τα μέσα Ιουνίου 2018 μέχρι σήμερα, στα 3,43 ευρώ το κιλό.
Οι τιμές παραγωγού στην Ισπανία υποχώρησαν ελαφρώς τις τελευταίες εβδομάδες του Οκτωβρίου 2018, φτάνοντας στα 2,62 ευρώ το κιλό, μειωμένες κατά 30% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.
Στην Ιταλία στις αρχές Σεπτεμβρίου οι τιμές ξεπέρασαν τα 5 ευρώ το κιλό, ενώ στα μέσα Οκτωβρίου έφτασαν μέχρι και τα 5,08 ευρώ το κιλό. Ωστόσο, αυτές οι τιμές φαίνεται να είναι χαμηλότερες (κατά 5%) σε σχέση με τις αντίστοιχες περσινές

*** Ο Συνήγορος του Πολίτη στην Πελοπόννησο 
Στην Πελοπόννησο θα βρίσκονται από τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου κλιμάκια του Συνηγόρου του Πολίτη.
Οι ειδικοί επιστήμονες της Ανεξάρτητης Αρχής θα πραγματοποιήσουν αυτοψίες και έρευνες κατόπιν αναφορών πολιτών, καθώς και συναντήσεις εργασίας με τοπικούς φορείς, εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και με πολίτες που έχουν απευθυνθεί σε αυτήν.
Από την Τετάρτη 14 έως και την Παρασκευή 16/11 θα μεταβεί στην Πελοπόννησο και ο Συνήγορος του Πολίτη, Ανδρέας Ποττάκης.
Ο Συνήγορος θα επισκεφθεί το Ναύπλιο, την Κόρινθο και την Τρίπολη, όπου θα συναντηθεί με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και βουλευτές της περιοχής, ενώ θα ενημερωθεί για μια σειρά από θέματα που απασχολούν τους πολίτες, όπως προκύπτει από τις αναφορές τους στην Ανεξάρτητη Αρχή.
Τα δε στελέχη της Ανεξάρτητης Αρχής θα επισκεφθούν την Τρίπολη, την Κόρινθο, την Καλαμάτα, το Ναύπλιο, την Τίρυνθα και το Άργος.
Η επίσκεψη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου εντάσσεται στο ευρύτερο πρόγραμμα  ελέγχων και αυτοψιών της Ανεξάρτητης Αρχής σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας.
Η Πελοπόννησος είναι η τελευταία Περιφέρεια που επισκέπτεται φέτος ο Συνήγορος του Πολίτη, κλείνοντας έναν πρώτο κύκλο επισκέψεων στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 20 χρόνων λειτουργίας του θεσμού.
Πληροφορίες: 213 1306 712, 213 1306670, press@synigoros.gr

***  Οι μεγάλες εκπτώσεις στα δημόσια έργα 
Δεν απαντήθηκε η ερώτησή μου από τη Δημοτική Αρχή σχετική με τα δημόσια έργα, τις μεγάλες εκπτώσεις και την εφαρμογή των προβλεπομένων από τη σχετική νομοθεσία των δημοσίων έργων.
Αφορμή για την εν λόγω ερώτηση υπήρξε αναφορά στον Τύπο της συζήτησης προ ημερήσιας διάταξης, σε προηγούμενο συμβούλιο και των σοβαρών ανησυχιών που εκφράστηκαν, από το δήμαρχο και τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, για τη μεγάλη έκπτωση που προσέφερε κατά το διαγωνισμό ανάδοχος σε συγκεκριμένο έργο.
Δε θα σταθώ στις ανακρίβειες των αναφορών για τις διαφοροποιήσεις του νομοθετικού πλαισίου των δημοσίων έργων. Όλοι, ωστόσο οφείλουν σε άγνωστα για αυτούς θέματα να είναι πιο προσεκτικοί και να ενημερώνονται καλύτερα. Σίγουρα αν δεν έχουν γνώση για κάποιο θέμα, δεν αποτελεί κόλαφο η μη άμεση απάντηση. Η εμπεριστατωμένη απάντηση, η σύμφωνη με προηγούμενες θέσεις ή η αιτιολογημένη διαφοροποίηση από αυτές αποτελεί ώριμο πολιτικό (αυτοδιοικητικό) λόγο.
Θα υπενθυμίσω, όμως, την ευφορία που διακατείχε τη Δημοτική Αρχή, σε προηγούμενα Δημοτικά Συμβούλια, αναφορικά με τις μεγάλες εκπτώσεις που εξασφάλιζε και τις αναφορές της για την αιτιολόγηση αυτών.  
Αυτό που σίγουρα δεν μπορεί να απαντηθεί από τη Δημοτική Αρχή, για αυτό εξάλλου δεν απάντησε (αλλά το ίδιο δεσμεύει και τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας), εντοπίζεται στο ακόλουθο. Δηλαδή, από τις συγκεκριμένες αναφορές και τοποθετήσεις τους θέτουν σε αμφισβήτηση την εμπιστοσύνη που καθ’ επανάληψη στο Δημοτικό Συμβούλιο περιβάλλουν, αυτόν που δίδει τις κατευθυντήριες γραμμές στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καλαμάτας.
Επομένως, η φαινόμενη μέσα από τις αναφορές τους διαφοροποίηση με την προηγούμενη θέση τους, ήτοι η άρση της εμπιστοσύνης προς τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καλαμάτας, οφείλει να αιτιολογηθεί. Διότι η νομοθεσία των δημοσίων έργων έχει τις ασφαλιστικές αυτές δικλείδες δια να προστατέψει το έργο σε όλες τις φάσεις της κατασκευής του.
Αν, όμως, στη θητεία της παρούσας Δημοτικής Αρχής και για το σύνολο των δημοσίων έργων που εκτελούνται, εφαρμόζουν επιλεκτικά τμήματα της νομοθεσίας των δημοσίων έργων, τότε ορθά ανησυχούν.
Επίσης φαίνεται ότι οι κατά καιρούς αναφορές μου για επιλεκτική εφαρμογή της νομοθεσίας των δημοσίων έργων, αν και δεν έχει ενστερνιστεί από κάποιους, σίγουρα έχει προβληματίσει πολλούς. Σίγουρα το θέμα είναι μεγάλο, με ιδιαίτερα στοιχεία, θα μας απασχολήσει πάλι εντός και εκτός της αίθουσας του Δημοτικού Συμβουλίου.
ΑΛΟΥΠΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ   Ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Καλαμάτας

*** Αφιερωμένη στον αδικοχαμένο πιλότο Νίκο Βασιλείου η αεροπορική επίδειξη της 120 ΠΕΑ 
Τον Αρχάγγελο Μιχαήλ εόρτασε χθες η 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος με την καθιερωμένη δοξολογία, στην οποία χοροστάτησε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομος.
Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, οι δήμαρχοι Καλαμάτας και Μεσσήνης Παναγιώτης Νίκας και Γιώργος Τσώνης αντίστοιχα, η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και πλήθος κόσμου.
Αφού ολοκληρώθηκε η δοξολογία, αναγνώστηκε η ημερήσια Διαταγή του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, αντιπτέραρχου (Ι) Χρήστου Χριστοδούλου, με το μήνυμα του Αρχηγού να έχει σκοπό να εμψυχώσει όλους όσοι υπηρετούν στην Πολεμική Αεροπορία, ενώ έκανε αναφορά και στην προσφορά της. Πέραν του ότι αποτελεί βασικό εκφραστή την άμυνας στη χώρα, πραγματοποιεί αεροσυγκομιδές ασθενών, ενώ λαμβάνει μέρος σε επιχείρησης εντοπισμού- διάσωσης, όπως και στις κατασβέσεις πυρκαγιών.
Στο μήνυμά του ο Αρχηγός δεν ξέχασε να αναφερθεί στους πεσόντες αεροπόρους, οι οποίοι, όπως είπε, έβαλαν το καθήκον πάνω από τη ζωή τους και κερδίζουν το σεβασμό όλων.
Κλείνοντας το μήνυμα του Αρχηγού αναφερόταν στο πρόγραμμα αναβάθμισης που θα πραγματοποιηθεί στις πτέρυγες της Καλαμάτας και της Ανδραβίδας.

Μετά την ανάγνωση της διαταγής ακολούθησε η αεροπορική επίδειξη ενός αεροσκάφους Τ6 της ομάδας «Δαίδαλος», ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι αφιερώθηκε στον πιλότο της 120 ΠΕΑ, Νίκο Βασιλείου, που σκοτώθηκε στις 28 Αυγούστου, όταν κατέπεσε το T2 του οποίου ήταν κυβερνήτης.
Π.Μπ.    
Video: 
***  Γιατί θα είμαι υποψήφιος ξανά με τον Πέτρο Τατούλη 

Στις 22 Σεπτεμβρίου είχα δημοσιεύσει, στο προσωπικό μου προφίλ στο facebook και στον τοπικό Τύπο, ένα άρθρο σχετικά με τις περιφερειακές εκλογές και την αναγκαιότητα το ΚΙΝΑΛ να συνεχίσει τη στήριξή του στον νυν περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη και την παράταξή του ΝΕΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ, όπως έκανε με επιτυχία και στις δύο προηγούμενες εκλογές του 2010 και 2014.
Με την ανακοινωθείσα στήριξη της υποψηφιότητας του Γιάννη Μπουντρούκα, φαίνεται ότι το ΚΙΝΑΛ δεν έλαβε υπόψη του καθόλου τα όσα δεδομένα αναφέρονταν στο άρθρο.
Πέρα από την ακατανόητη επικοινωνιακά διαδικασία της παρουσίασης της υποψηφιότητάς του, δεν ελήφθη υπόψη το γεγονός ότι ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου είχε την στήριξη του Κινήματός μας από το 2010.
Ποτέ, όμως, δεν κληθήκαμε από το κόμμα, όσα στελέχη κατ’ εντολήν του, στελεχώσαμε και συνεργαστήκαμε με τον νυν περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη, να συζητήσουμε και να πούμε τις απόψεις μας για αυτό το εγχείρημα, που κατά γενική ομολογία πέτυχε, δηλαδή η Περιφέρεια Πελοποννήσου, από τις πιο συντηρητικές της χώρας, να μην εγγράφεται στον πολιτικό χάρτη επιρροής αποκλειστικά της Ν.Δ. από το 2010 μέχρι σήμερα.
Όλοι οι αντικειμενικοί παρατηρητές, άλλωστε, παραδέχονται ότι χωρίς τη στήριξή μας τότε στον Πέτρο Τατούλη, η Πελοπόννησος θα είχε ακόμη περιφερειάρχη τον Δημήτρη Δράκο. Και ένας κύκλος που ως κόμμα άνοιξες το 2010 με κάποια στελέχη σου και τον Τατούλη δεν τον κλείνεις έτσι, χωρίς κανέναν απολογισμό.
Ακόμη και τώρα, με την απόφαση που πήραν, δε μας λένε για ποιο λόγο ενώ δύο φορές τον στήριξαν, τώρα τον αρνούνται χωρίς καμία αιτιολόγηση.
Αναφαίρετο, βέβαια, δικαίωμα του κάθε κόμματος είναι να αποφασίζει όπως εκείνο θέλει για τις πολιτικές του επιλογές και τα πρόσωπα που θα το εκπροσωπήσουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές και ιδιαίτερα τις περιφερειακές.
Αυτό, όμως, πρέπει να γίνεται με ανάλυση και εκτίμηση των δεδομένων κάθε Περιφέρειας και του διαθέσιμου ανθρώπινου πολιτικού προσωπικού σε αυτήν και η όποια επιλογή να εγγυάται την κατάκτηση της Περιφερειακής Αρχής ή τη μεγαλύτερη δυνατή εκλογική καταγραφή, ιδιαίτερα σε αυτή τη συγκυρία, που το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ έχει ανάγκη από μια αξιόπιστη και αξιόμαχη πολιτική παρουσία.
Αλλιώς θα κυριαρχήσει κλίμα απογοήτευσης και αδυναμίας πολιτικής ανάκαμψης σε εθνικό επίπεδο, γιατί είναι γνωστό άλλωστε ότι στην πολιτική όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος στις όποιες επιλογές.
Προσωπικά είμαι ένα από τα στελέχη που από το 2010 υλοποιεί την ομόφωνη απόφαση της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, για στήριξη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου της ανεξάρτητης υποψηφιότητας του Πέτρου Τατούλη.
Εξελέγην περιφερειακός σύμβουλος μαζί του στην πρώτη νικηφόρα θητεία, και για ένα διάστημα αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας. Στη δεύτερη θητεία του 2014 αν και 6ος στη σειρά, δεν εξελέγην ελέω εκλογικού νόμου (είναι γνωστό ότι στη Μεσσηνία λόγω του μεγαλύτερου μεγέθους της εκλέγονται περισσότερο οι σύμβουλοι της μειοψηφίας 9 έναντι μόνον 5 της πλειοψηφίας σε σύνολο 14 Π.Σ.).
Σε αυτά τα 8 χρόνια, ως Π.Σ., ως αντιπεριφερειάρχης και ως πρόεδρος της Αναπτυξιακής Μεσσηνίας, θεωρώ ότι έχω και εγώ συμβάλει στο αξιόλογο έργο που έχει επιτύχει η παράταξη ΝΕΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Τατούλης στην Πελοπόννησο, με κορυφαίο το έργο της διαχείρισης των απορριμμάτων.
1) Επειδή αυτό το συνολικό έργο δεν το χαρίζω  σε κανέναν
2) Επειδή θεωρώ ότι αυτό το έργο πρέπει να το υπερασπιστώ μαζί με τους άλλους συναδέλφους και συνεργάτες που το πετύχαμε μαζί με τον περιφερειάρχη
3) Επειδή η απονομή κομματικών χρισμάτων και η εξ αυτών απαιτούμενη κομματική πειθαρχία ειδικά στον τομέα της Αυτοδιοίκησης, είναι ξεπερασμένη από την ίδια τη ζωή
4) Επειδή στην πολιτική μου διαδρομή και ιδιαίτερα στην αυτοδιοικητική μου πορεία (πρώην δήμαρχος, περιφερειακός σύμβουλος & αντιπεριφερειάρχης) φρόντιζα πάντα να έχω μια διακριτή και συνεπή προσέγγιση και στάση, σεβόμενος την ιδιαιτερότητα και την αυτονομία των θεσμών
5) Επειδή πιστεύω ότι, όταν συγκρούεται η κομματική γραμμή και πειθαρχία με την πολιτική, μα πάνω από όλα ανθρώπινη συνέπεια και αξιοπρέπεια, πρέπει να κυριαρχεί η δεύτερη, δηλώνω ότι και στις περιφερειακές εκλογές του Μαΐου του 2019 θα είμαι υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον Π. Τατούλη και τη ΝΕΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ όπως ήμουν και το 2010 και το 2014, μιας και δεν υφίσταται ούτε πολιτικός ούτε ανθρώπινος λόγος για το αντίθετο.
Εννοείται ότι ως ενεργός πολίτης παραμένω στο χώρο του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού και της Μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης, την οποία υπηρετώ διαχρονικά από τα φοιτητικά μου χρόνια και την πορεία μου αυτή ουδείς μπορεί να διαγράψει και πολύ περισσότερο να μου στερήσει.
Καλό μας αγώνα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Πελοπόννησο.
Του Γιάννη Αργυράκη* 
Υ.Γ. Επειδή με κάποιους φίλους και συντρόφους στις περιφερειακές εκλογές θα βρεθούμε σε διαφορετικές παρατάξεις, πιστεύω ότι το επίπεδο της αντιπαράθεσής μας θα πρέπει να είναι σε κόσμιο και καθαρά αυτοδιοικητικό επίπεδο γύρω από την Περιφέρειά μας και τα προβλήματα της, κάνοντας απολογισμό στο τι κάναμε μέχρι σήμερα ως Περιφερειακή Αρχή και η περαιτέρω προοπτική ανάπτυξης της Πελοποννήσου, και να αποφύγουμε προσωπικές επιθέσεις, εσωκομματικές αναφορές και ξεκατινιάσματα που πιθανά κάποιοι να επιδιώξουν, προκαλώντας και χρησιμοποιώντας τον κομματικό πατριωτισμό και την εσωκομματική  πόλωση προς άγραν ψήφων, για να αποπροσανατολίσουν από το διακύβευμα που είναι οι αυτοδιοικητικές εκλογές και όχι οι κομματικές καταγραφές, για να δικαιολογήσουν ακατανόητες και βλαπτικές πολιτικές επιλογές, που ικανοποιούν πρωτίστως τις δικές τους προσωπικές φιλοδοξίες και στρατηγικές.
Προσωπικά θα κινηθώ προεκλογικά σε αυτό το ευπρεπές πολιτικό και αυτοδιοικητικό πλαίσιο. Εύχομαι να το ακολουθήσουν όλοι.  *Γιάννης Αργυράκης, πρώην δήμαρχος Αρφαρών, πρώην αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας

***  Νίκος Πατσαρίνος: Οι «αναντικατάστατοι» αυτοδιοικητικοί παράγοντες 
Παρακολούθησα τις τελευταίες συνεντεύξεις των κ.κ. Τατούλη και Νίκα και διαπίστωσα την «ευλυγισία» που διαθέτουν στο να διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και τη λογική.
Ο κ. Τατούλης, μετά δύο θητείες, θυμήθηκε σήμερα τα σοβαρά έργα που δεν έγιναν στην Περιφέρεια και ιδιαίτερα στη Μεσσηνία και τα προγραμματίζει τώρα και σε επίπεδο υποσχέσεων!
Δύο έργα που ξεκίνησε (Παράκαμψη Πεταλιδίου, Ρωμανού - Γαργαλιάνοι) χαρακτηρίζονται από αποσπασματικότητα, προκλητικές καθυστερήσεις και σπατάλες. Δεν ασχολήθηκε ποτέ σοβαρά με την «Ολυμπία Οδό» και τώρα πάει να καρπωθεί τον προγραμματισμό του υπουργείου. Για τις επιβαρύνσεις εδώ και χρόνια των πυρηνελαιουργείων δηλώνει ότι «φταίνε οι άλλοι», όταν ο ίδιος απέρριψε πέρυσι ακόμη και εισήγηση της δικής του υπηρεσίας για την αντιμετώπιση του θέματος!
Είναι τόσο «προγραμματισμένος» και «ορθολογικός» που χρειάστηκε να θυμηθεί τη συμβολή του στην κατασκευή του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας και την ανάγκη να υπάρχει και 2ο αεροδρόμιο στην Περιφέρεια, στην Τρίπολη, σε απόσταση 90 χλμ. (!) από αυτό της Καλαμάτας.
Επικαλέστηκε την εμπιστοσύνη των πολιτών και την ανάγκη ύπαρξης διαφορετικών απόψεων, όταν ο ίδιος δεν εμπιστεύεται την παρουσία της αντιπολίτευσης στη λειτουργία της εταιρείας «Πελοπόννησος Α.Ε.», ενώ προσβάλλει και βρίζει όποιον τολμά – είτε δικό του είτε από την αντιπολίτευση – να έχει διαφορετική γνώμη στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Ζητά περισσότερη αποκέντρωση και περιφερειοποίηση αρμοδιοτήτων από την Πολιτεία, όταν σε επίπεδο Περιφέρειας όλα ελέγχονται και γίνονται αυστηρά και προκλητικά από τον ίδιο!
Αφού του «έκλεισαν την πόρτα» όλα τα κόμματα, αντί να απολογηθεί γι’ αυτό, «το γύρισε» στο «ανεξάρτητος» και επιτίθεται στα κόμματα. Ίδια τακτική και στρατηγική ακολούθησε με την εξεύρεση «κοριού» στο γραφείο της αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας επί θητείας του και αντί να μας εξηγήσει πώς συνέβη αυτό, πάλι είπε ότι «φταίνε οι άλλοι».
Ο κ. Νίκας αντίστοιχα, παιδί του συστήματος και συγκεντρωτικός ως ο παραπάνω, τώρα κατεβάζει τους τόνους, θέλει συνεργασία με όλους τους αυτοδιοικητικούς και δηλώνει ότι σέβεται τους θεσμούς. Τόλμησε, όμως, λαϊκίζοντας και γνωρίζοντας ότι παρανομεί, να εντάξει στο στρατηγικό του στόχο για υποψηφιότητα στην Περιφέρεια, την πολιτική και προσωπική μου δίωξη ως εργαζόμενου στο Δήμο Καλαμάτας, αν και διατελώ επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Συνεχίζει να επιμένει στην πρότασή του για την παραλιακή χάραξη του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος αν και ξέρει ότι είναι θεσμικά και οικονομικά ανεφάρμοστη.
Στην υπόθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι και οι δύο εκφραστές του αμαρτωλού παρελθόντος που χαρακτηρίζεται από ιδιοτέλεια, αδιαφάνεια, παρατυπίες, ανικανότητα και αναποτελεσματικότητα. Αντί να ακολουθήσουν το σύγχρονο επιστημονικό και επιτυχημένο δρόμο της διαλογής στην πηγή, της ανακύκλωσης, της κομποστοποίησης και της ελαχιστοποίησης των υπολειμμάτων, επέλεξαν τη ΣΔΙΤ με τις ελάχιστες εγγυημένες ποσότητες και τη διαχείριση συμμείκτων για τις επόμενες δεκαετίες! Με όλα όσα έκαναν εκτέθηκαν, με αποτέλεσμα να αλληλοκατηγορούνται είτε σήμερα είτε στο παρελθόν. Όλα αυτά εντάσσονται στην ανικανότητά τους να δουν απευθείας, τολμηρά και σοβαρά το πρόβλημα. Επέλεξαν τις χυδαίες αντιπεριβαλλοντικές, αντικοινωνικές, αντιοικονομικές και στατικές λύσεις. Θυμίζω τη μη αξιοποίηση του εργοστασίου λιπασματοποίησης στο Δήμο Καλαμάτας (ξεκίνησε ως πρότυπο στην εποχή του) και την ουσιαστική αδιαφορία τους έως και εχθρότητα για τα θέματα της ανακύκλωσης και διαλογής στην πηγή. Επιπλέον, τα περιβαλλοντικά πρόστιμα, η αποκατάσταση των ΧΑΔΑ, αλλά και οι χρηματοδοτήσεις έργων κινήθηκαν υπό τη σκιά της ΣΔΙΤ και με τη σιωπηρή συμφωνία και ανοχή τους.
Οφείλουν όσοι θα συμμετάσχουν στα νέα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης, με τα νέα θεσμικά δεδομένα (απλή αναλογική κ.ά.), να αφήσουν τον παλιό κακό εαυτό τους, να κοιταχτούν στον καθρέφτη και να κάνουν την υπέρβασή τους. Θα χρειαστεί πραγματική και αληθινή σύνθεση, αποδοχή και σεβασμός της άλλης άποψης, ωριμότητα, γνώση και αρκετή συλλογική δουλειά. Οι δήθεν, οι ξερόλες και οι «αναντικατάστατοι» κινδυνεύουν να εκτεθούν και να περιθωριοποιηθούν. Από τις εντυπώσεις με τα κάθε είδους επικοινωνιακά τρικ, τις υποκρισίες και τα ψέματα πρέπει να πάμε στην ουσία και την επίλυση των θεμάτων.
Ο επικεφαλής  Νίκος Πατσαρίνος

*** ΤΑ  ΒΙΝΕΟ ΜΑΣ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ
  ~**  Προς τιμή Κ ΚΑΤΣΙΦΑ 2018 : 
 ~** Συλλήψεις Ελλήνων από Αλβανούς 09/11/2018 :  
~** Σε 4' μόλις! Οι 3 Μακεδονίες και η προδοσία των Πρεσπών! :    
 ~**     Πως και γιατί εκτέλεσαν Κ Κατσίφα 28/10/2018 :   
 https://youtu.be/VWqU9Q8sfYU  .-                                  
~** Κύπρια Ελληνίδα   Ευρωβουλευτής γιατρός Ελένη Θεοχάρους  2018   : 
https://youtu.be/6xw1AX3h49M .-                                                                                        
 ~** Χιμάρα δολοφονία Αριστοτέλη  Γκούμα το καλοκαίρι 2010 :  
https://youtu.be/KR9mbnIdm7s .-   
 ~** Αριστοτέλη Γκούμα δολοφόνησαν Αλβανοί στη Χιμάρα 2010 :
https://youtu.be/O-ocH12XMHw
~** Δολοφονία Ιωάννη Στέλ  Μακρή Νοέμβριος 2018: 
 https://youtu.be/i20xatWisMI .-https://youtu.be/HkI_AJ1_4FI .-  

Ο π. Δημήτριος Λουπασάκης για τον θαυματουργό Σταύρο
https://youtu.be/D46WxUqKeJQ  .-
[ Στους Αγίους Ισιδώρους στον Λυκαβηττό...Σύμφωνα με  μαρτυρίες πιστών που μιλούν στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ κι οι οποίοι σταυρώθηκαν με τον εν λόγω Σταυρό, θεραπεύτηκαν από βαριές ασθένειες ακόμη κι από καρκίνο. Ιερός Ναός Αγίων Ισιδώρων Λυκαβηττού Τηλέφωνο: 210 3633282 Fax: 210 3635805 Email: aisidor@otenet.gr  ].-      
                                                                                                           
******  Η πνευμονία μπορεί να σκοτώσει 11 εκατ. παιδιά τα επόμενα 12 χρόνια
~Η πνευμονία θα σκοτώσει σχεδόν 11 εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών μέχρι το 2030, αν συνεχισθούν οι σημερινές τάσεις, προειδοποίησαν ειδικοί με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας που είναι αφιερωμένη σ’ αυτή τη λοίμωξη των πνευμόνων. Απ’ αυτό το σύνολο των 10,8 εκατομμυρίων θανάτων, 1,7 εκατομμύριο μπορεί να καταγραφούν μόνο σε δύο χώρες, τη Νιγηρία και την Ινδία, σύμφωνα με τις προβολές που πραγματοποιήθηκαν από το αμερικανικό πανεπιστήμιο Τζονς-Χόπκινς και τη ΜΚΟ Save the Children. Επτακόσιες χιλιάδες παιδιά μπορεί να πεθάνουν απ’ αυτή την ασθένεια στο Πακιστάν και 635.000 στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, προσθέτουν. Η πνευμονία είναι μια οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού που πλήττει τους πνεύμονες. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), είναι η πρώτη λοιμώδης αιτία θνησιμότητας μεταξύ των παιδιών και «ευθύνεται για το 15% του συνολικού αριθμού θανάτων παιδιών κάτω των 5 ετών». Ο ΠΟΥ εκτιμά πως 922.000 παιδιά κάτω των 5 ετών πέθαναν από πνευμονία το 2015 σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Η πνευμονία μπορεί να προκληθεί από ιούς, βακτήρια ή μύκητες. «Η πρόληψη είναι δυνατή χάρη στον εμβολιασμό, μια ικανοποιητική διατροφή και τη βελτίωση των περιβαλλοντικών παραγόντων», υπογραμμίζει ο ΠΟΥ. Σύμφωνα με τη μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, 4,1 εκατομμύρια παιδιά θα μπορούσαν να σωθούν με την εφαρμογή ενός συνόλου μέτρων: αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης παγκοσμίως, εξασφάλιση πρόσβασης στα αντιβιοτικά και βελτίωση της διατροφής των απειλούμενων παιδιών.«Είναι αδιανόητο το γεγονός ότι σχεδόν ένα εκατομμύριο παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο από μια ασθένεια, την οποία ωστόσο έχουμε τη δυνατότητα να νικήσουμε», σχολίασε ο υπεύθυνος της Save the Children Κέβιν Ουάτκινς.«Δεν γίνεται παγκόσμια σύνοδος κορυφής ούτε πορεία κατά της πνευμονίας. Εντούτοις όποιος ανησυχεί για την υγεία των παιδιών θα πρέπει να θεωρεί υπόθεση προτεραιότητας αυτόν τον φονιά τον οποίο παραβλέπουμε», τόνισε ζητώντας να μειωθεί δραστικά η τιμή των εμβολίων.

*** Αθλητική ενημέρωση :

*** ΣΗΜΕΡΑ ,.... Δευτέρα 12-11-2018 
ΑΠΟΛΛΩΝ Σμύρνης -  ΑΡΙΣ Θ. 1-2 , (1-1).- ^ 
Τα γκολ : 1΄  Στα 22 δευτερόλεπτα ο Άρης ανοίγει το σκορ. Ο Μπρούνο Γκάμα έκανε το σουτ από δεξιά με τον Χουάντερσον να διώχνει δύσκολα και τον Ματέο Γκαρσία να παίρνει το ριμπάουντ για να κάνει το 1-0!  ,45' ΓΚΟΛ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΣΜΥΡΝΗΣ ! 45΄ γκολ με τον Τριάδη για το 1-1 ! , 69' ΓΚΟΛ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΗ ! με τον Μπρούνο Γκάμα Ο Άρης παίρνει εκ νέου το προβάδισμα στην Ριζούπολη. «Μαγική» πάσα του Ντιγκινί στον Μπρούνο Γκάμα, με τον Πορτογάλο επιθετικό να μην αστοχεί από πλεονεκτική θέση.
Διαιτητής :Διαιτητής του αγώνα ο Κωνσταντίνος Κοτσάνης με βοηθούς τους Αθανάσιος Κόλλιας Κωνσταντίνος Κωνστάντιος. 
Κάρτες :Η πρώτη κίτρινη κάρτα στο παιχνίδι για τον Κροάτη μέσο Λούκιτς. ., 14' Σωστή κίτρινη στον Μπάσα για χτύπημα στο πρόσωπο του Μάντζιου. Θα μπορούσε να δοθεί και κόκκινη στην προκειμένη φάση. , 30' Κίτρινη κάρτα στον Δημήτρη Κωνσταντινίδη έπειτα από σκληρό μαρκάρισμα. ,68΄ κίτρινη ο Μιχ. Κύργιας , 85΄ κίτρινη ο Γιάννης Στάθης ,  86΄ κίτρινη ο Γιώργος Βαλεριάνος  , 
Συνθέσεις :Η ενδεκάδα του Απόλλωνα Σμύρνης: Χουαντερσον- Στάθης, Οριουέλα, Κύργιας, Γκίνο- Λούκιτς, Ντ’ Ουρσό, Κονέ, Σίκαμπαλα, Τριάδης- Μάντζιος. .
Η ενδεκάδα του Άρη: Κουέστα- Κωνσταντινίδης, Δεληζήσης, Μπάσα, Μενέντεζ-Σιώπης, Βέλεθ, Μαρτίνες - Ντιγκινί, Μπρούνο Γκάμα, Γκαρσία.
Στο πάγκο για τους γηπεδούχους: Βάσιτς,Ναδάλες, Τζανετόπουλος, Ακόστα, Τόμας, Ελ-Χέλβε, Πέδρο.
Στον πάγκο για τους φιλοξενούμενους: Καντιμοίρης, Σόουζα, Ναζλίδης, Βαλεριάνος, Γιουνές, Ματίγια, Κολάσο.
~**27' Αναγκαστική αλλαγή για τον Απόλλωνα Σμύρνης. Ο Βαγγέλης Μάντζιος θα βγει και θα παραχωρήσει τη θέση του στον Ελ-Χέλβε. , 70΄ μέσα ο  Βαλεριάνος, έξω Μαρτίνες ,70΄ Μέσα ο Τόμας, έξω ο Ντ’ Ουρσό, ,77΄ μέσα ο  Ακόστα, έξω ο Τριάδης , 81΄ Αλλαγή για Άρη  έξω ο Ντιγκινή μέσα Σόουζα ,~**   Τέσσερα τα λεπτά των καθυστερήσεων..-

*** ΧΘΕΣ , ...  Στο Ελληνικό ποδόσφαιρο για την Super League  στην 10η αγωνιστική

Κυριακή 11-11-2018 

ΑΕΚ Αθηνών - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ Αθηνών 0-2,(0-0) .- ^
ΠΑΟΚ Θ. -ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ  2-1, (0-0) .- ^ 
ΛΑΜΙΑ - ΑΣΤΕΡΑΣ Τρ. 0-0,(0-0) .- ^ 

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Π. - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 1-1, (0-0) .- ^ 
Τα γκολ : 61΄ Κάτσε  ,  90+5΄ Σισέ  , 
Σάββατο 0-11-2018 :
ΛΑΡΙΣΣΑ - ΓΙΑΝΝΙΝΑ  2-0 ,(0-0) .- ^
 ΞΑΝΘΗ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ  0-1 ,(0-1) .- ^  
ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ - ΟΦΗ  2-1 , (2-1).- ^


***ΧΘΕΣ ,....*** Για την Β΄εθνική 3η αγωνιστική  Football League :
Σήμερα Κυριακή 11-11-2018 :
Τρίκαλα - Χανιά/Κισσαμικός  2-0 .- ^
Ηρακλής Θ. - Αιγινιακός  1-1 .- ^ 
Πλατανιάς - Δόξα Δράμας   0-0 .- ^
Ηρόδοτος - ΑΕ. Καραϊσκάκη Άρτας  2-0 .- ^
 Αήττητος Σπάτων - ΑΟΚ. Κέρκυρα  0-0.-^
Απόλλων Λάρισσας - Παναχαϊκή  1-0 .- ^


***Για την Γ΄ Εθνική για τον 8ο  Όμιλο Κυ 11-11-2018 7η αγωνιστική :
ΑΕ. Ερμιόνη - Α.Ο. Εικοσιμίας  2-0  .- ^(36' Κορνελάτος, 79' Μακρίδης , ) 
Α.Ο. Υπάτου - Αμβρυσσέας Διστόμου  0-0 .- ^ 
Α.Ε. Πελλάνας Καστορίου - ΑΕ. Λέρνας  1-1 .-  (39' Ρασσιάς / 12' Κόφι ., )
Π.Σ.  Καλαμάτα -Α.Ο. Μανδραϊκός  2-0 .- ^ (23' Λαθύρης , 45+1΄ ο Αλιατίδης , )
ΑΟΚ. Ζάκυνθος - Παναρκαδικός  3-1  .- ^  (25' Ταρίμπτε, 33'-75' Βιέντ / 41' Καρβάλιο)   
Ένωση Πανασπροπυργιακού - Γ.Π.Σ. Πάμισος Μεσσήνης  6-0 -  ^
 (13'-17' Μίλιτς, 27' Σταύρου, 28' Δουκάκης, 61' Μπέλης, 63' Κυρτζιαλίδης , )
Παναργειακός - Α.Ε. Αστέρας Βλαχιώτη  2-0 .- ^ ( 65' Μπουντόπουλος  86'   )


*** Σήμερα ,... 12-11-2018 :
 ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ- ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 67-88 (37-48) .-^
Τα δεκάλεπτα: 20-28, 37-48, 51-66, 67-88 
Πανιώνιος (Φραγκιάς): Παπαντωνίου 17 (3), Ντόρσεϊ 9 (9ριμπ.), Μπέρι 10 (2), Χάρις 15 (4), Σίνγκλερ 6 (2), Καμαριανός, Δίπλαρος, Καμπερίδης, Τέιλορ 5, Γουντ 5 (1). 
Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ (Πασκουάλ): Παπαπέτρου 6, Καλάθης 10 (1), Λάσμε 9, Τόμας 10, Λάνγκφορντ 12 (1), Παπαγιάννης, Γκιστ 6, Παππάς 11 (3), Καλαϊτζάκης 1, Βουγιούκας 12, Αντετοκούνμπο 4, Λεκαβίτσιους 7 (2).

ΧΘΕΣ ,......~*** Για την Α1  στο Ελληνικό μπάσκετ  σήμερα 11-11-2018 :
 ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ - Ηφαιστος Λήμνου 89-81 , (52-31) .- ^
Τα δεκάλεπτα : 28-11, 24-20 , 19-23 , 18-27 .- ^
Ολυμπιακός Π . - Γ.Σ. Λαυρίου 102-63 , (49-37) .- ^ 
Τα δεκάλεπτα : 24-20 , 25-17 , 28-11 , 25-15 .- ^

ΠΡΟ- ΧΘΕΣ , ...Σάββατο  10-11-2018:
ΚΟΛΟΣΣΟΣ Ρόδου -ΑΡΙΣ Θ.  61-72  ,(34-26) .- ^
Τα  δεκάλεπτα : 16-15 , 18-11, 13-21 , 14-25 .- ^
ΡΕΘΥΜΝΟ - ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ Πατρών 72-73 , (33-35) .-^
Τα  δεκάλεπτα : 18-15 , 15-25 , 22-13 , 17-20 .- ^
ΑΕΚ Α. -ΧΟΛΑΡΓΟΣ   73-63  ,(31-26).-^
Τα  δεκάλεπτα : 15-18 , 16-8 ,  23-18 ,  19-19  .-^
ΠΑΟΚ Θ. -ΚΥΜΗ    78-60   ,( 36-29) .-^
Τα  δεκάλεπτα : 21-17 , 15-12 , 21-12  , 21-19  .-^


***  Στο  Μεσσηνιακό ποδόσφαιρο ΕΠΣΜ   Σ/Κ/Δ  10, 11 και 12 .11/2018 :  
Για το Α΄ ΤΟΠΙΚΟ :
Κυριακή 11-11-2018 :
Α.Ο. ΦΑΡΑΙ -ΕΘΝΙΚΟΣ Μελιγαλά
Α.Ο. ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ -  ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ  Πύλου  1-1 .-^
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Ανάληψης -Α.Σ. ΑΝΔΡΟΥΣΑΣ  1-1 .-^
Α.Ο. ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑΣ -Α.Ε. ΜΑΝΗΣ  2-0 .-^
ΕΡΑΝΗ Φιλιατρών - Α.Ο. ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙΟΥ  1-1  .-^
Α.Ο. ΟΜΟΝΟΙΑΣ -ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Καλαμάτας  1-0 .-^
ΤΕΛΟΣ ΑΓΡΑΣ -ΑΠΟΛΛΩΝ Καλαμάτας  1-1 .- ^
Α.Ε. ΑΒΙΑΣ -Α.Σ. ΠΑΝΘΟΥΡΙΑΚΟΣ
Για την Α1 ΤΟΠΙΚΟ :
Σάββατο 10-11-2018 :
Α.Ε. ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ/ΗΡΑΚΛΗΣ - ΑΠΟΛΛΩΝ Πεταλιδίου 1-0 .-^
ΧΑΝΔΡΙΝΑΪΚΟΣ Π.Σ. -ΑΚΡΙΤΑΣ Κορώνης 0-2 .-^
ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ Χώρας -Α.Ο. ΜΕΘΩΝΗΣ 0-1 .-^
Κυριακή 11-11-2018 :
Α.Ο. ΑΣΠΡΟΧΩΜΑ -ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ Παραλίας  0-3 .- α.α. -^
Α.Ο. ΔΩΡΙΟΥ - Α.Ο. ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ  0-1 .-
ΘΥΕΛΛΑ Χαροκοπιού - ΠΑΟ ΚΑΛΟΥ ΝΕΡΟΥ 1-1 .-
Α.Ο. ΦΥΤΕΙΑΣ - ΗΡΑΚΛΗΣ  Καλαμάτας
Για την Β΄  ΤΟΠΙΚΟ :
Σάββατο 10-11-2018 :
ΑΣΤΕΡΑΣ Αρφαρών -ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ Άμφειας  3-0 .-^
Α.Ε. ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ -Νέος ΑΡΙΣ
Α.Ο. ΠΑΤΙΣΤΑΣ -ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ Πλατύ  3-2 .-^
ΑΙΑΝΤΑΣ Καλαμάτας -Α.Σ. ΘΥΕΛΛΑ Μερόπης
ΠΡΑΣΙΝΑ ΠΟΥΛΙΑ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ Καλαμάτας   2-1 .- ^
Α.Ο. ΛΕΪΚΩΝ - Α.Σ. ΔΑΝΑΟΣ  0-4 .-^ 
Κυριακή 11-11-2018 :
ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ Γ.Σ. - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ Καλαμάτας  3-1 .- ^
ΚΕΡΑΥΝΟΣ Καλαμάτας -ΕΘΝΙΚΟΣ Καλαμάτας  3-0 .- α.α. .-^
ΑΕΚ Καλαμάτας - Α.Ε. ΛΟΓΓΑΣ  1-0 .-^
ΑΣΠΣ ΔΗΜΟΥ Παπαφλέσσας - ΝΕΔΟΥΣΑ Αλαγονίας 1-0 .-^
ΔΟΞΑ Καλαμάτας -ΠΑΟ Καλλιθέας 0-4 .-^
Για  την Γ΄ ΤΟΠΙΚΟ  :
Σάββατο 10-11-2018 :
Α.Ο. ΕΡΜΗΣ Καλαμάτας -ΝΕΣΤΩΡ Πύλου 3-2 .-^
Κυριακή 11-11-2018 :
ΘΥΕΛΛΑ Παραλίας - Α.Ο. ΣΤΕΝΩΣΙΑΣ
ΠΑΟΚ Καλαμάτας -ΑΠΟ ΙΚΑΡΟΣ Καλαμάτας

***  Σταθερά στην κορυφή η Καλαμάτα που κέρδισε με 2-0 τον Μανδραϊκό 
 
Συνεχίζεται το αήττητο για την ομάδα της Καλαμάτας που το απόγευμα της Κυριακής επικράτησε με 2-0 της ομάδας του Μανδραϊκό.
Η Καλαμάτα έδειχνε από την αρχή να πατά καλύτερα στο γήπεδο, με τους φιλοξενούμενους όμως να δυσκολεύουν αρκετά την ομάδα της πόλη μας.
Τελικά η Μαύρη Θύελλα κατάφερε να επικρατεί με 2-0 με γκολ των Φαούση στο 24 και του Αλιατίδη στην εκπνοή του πρώτου ημιχρόνου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Καλαμάτα συνεχίζει χωρίς να έχει δεχθεί ούτε ένα γκολ στο φετινό πρωτάθλημα, παρότι η ομάδα της Μάνδρας κέρδισε πέναλτι αλλά ο Κασωτάκης απέκρουσε.
 Μεγάλη ήττα για τον Πάμισο
Ο Πάμισος γνώρισε την ήττα στον Ασπρόπυργο από την ομώνυμη ομάδα, με σκορ 6-0 και έτσι παραμένει στις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας.

*** Ένωση Διαιτητών Euroleague: «Να αποδείξει ο κ. Γιαννακόπουλος όσα είπε»
Ανακοίνωση με την οποία απορρίπτει τα λεγόμενα του ιδιοκτήτη της ΚΑΕ Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ, Δημήτρη Γιαννακόπουλου, εξέδωσε η Ένωση Διαιτητών της Ευρωλίγκας, προαναγγέλλοντας νομικές ενέργειες. 
Τα όσα είπε στο ημίχρονο του αγώνα Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ-Ολυμπιακού ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος στους διαιτητές και διευκρίνισε μετά το παιχνίδι η «πράσινη» ΚΑΕ, προκάλεσαν την αντίδραση των διαιτητών της Ευρωλίγκας. 
Συγκεκριμένα, η Ένωση Διαιτητών της διοργάνωσης, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία προαναγγέλλει νομικές ενέργειες προκειμένου να προστατευτεί η ακεραιότητα, η διαφάνεια και ο επαγγελματισμός των μελών της, σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ, δεν αποδείξει τα όσα κατήγγειλε. 
Αναλυτικά η ανακοίνωση της UEBO: «Η Ένωση Διαιτητών της Euroleague εκφράζει την απόλυτη απόρριψή της έναντι των κατηγοριών που διατυπώθηκαν από τον ιδιοκτήτη του Παναθηναϊκού, κύριο Γιαννακόπουλο, για δύο από τα μέλη μας. Γι’ αυτό ζητάμε να αποδειχθεί η ακρίβεια αυτών των κατηγοριών και σε κάθε περίπτωση διατηρούμε το δικαίωμα να προσφύγουμε σε νομικές ενέργειας προκειμένου να προστατεύσουμε την ακεραιότητα, την διαφάνεια και τον επαγγελματισμό των μελών μας. 
Δεν πρόκειται να δεχθούμε καμία ψευδή κατηγορία από κανέναν εκπρόσωπο καμίας ομάδας, γιατί, σύμφωνα με την γνώμη μας, έχουν γίνει με σκοπό την χειραγώγιση της δουλειάς των διαιτητών και συνεχίζοντας με αναπόδεικτες κατηγορίες να κάνουν τις αποφάσεις τους ακόμα πιο δύσκολες, κάτι που μπορεί να επηρεάσει την διοργάνωση».


***

 ~** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018  : 
~** ARFARA NEWS ΑΡΦΑΡΑ  Η Εφημερίδα μας τα Νέα από το Αρφαρά . Παρασκευή  02 Νοεμβρίου  2018  Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://dimmetoparfara.blogspot.com/2018/11/arfara-news.html  .-
~**ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  από το  Α   έως  και το -Ω  ...... Παρασκευή  02 Νοεμβρίου 2018  : https://vlasiosarfara.blogspot.com/2018/11/blog-post.html .-
~** ARFARA NEWS  -2-  Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα από το Αρφαρά . Παρασκευή  02  Νοεμβρίου 2018 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2018/11/arfara-news-2.html  .-
~** ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας Τα Νέα μας από ΑΡΦΑΡΑ .  Σάββατο  03 Νοεμβρίου 2018 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://snsstamoskal.blogspot.com/2018/11/arfara-news.html  .-
~**  ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας  τα  Νέα από το Αρφαρά . Κυριακή 04 Νοεμβρίου 2018 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2018/11/arfara-news.html .-
~** ARFARA NEWS -2- Η Εφημερίδα μας  τα Νέα από το Αρφαρά . Κυριακή 04 Νοεμβρίου 2018 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης :   https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2018/11/arfara-news-2.html  .- 
  ~**ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας τα Νέα από το Αρφαρά . Δευτέρα 05  Νοεμβρίου  2018 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2018/11/arfara-news.html .- 
~**   ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα  από το Αρφαρά  Τρίτη  06  Νοεμβρίου  2018  Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://snsarfara.blogspot.com/2018/11/arfara-news-06-2018.html .-
~** ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας τα Νέα από το Αρφαρά . Τετάρτη 07  Νοεμβρίου  2018 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης  https://stamos-dynami.blogspot.com/2018/11/arfara-news.html .-                                                     ~** ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας τα Νέα μας από Αρφαρά .  Πέμπτη  08 Νοεμβρίου  2018 ,Στο αγιάζι της Ενημέρωσης :  https://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2018/11/arfara-news.html   .-                 ~**  ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας τα Νέα από το Αρφαρά , Παρασκευή 09 Νοεμβρίου 2018 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης :https://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2018/11/arfara-news-09-2018.html  .-
~** ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας τα Νέα  από Αρφαρά . Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018 Στο αγιάζι της ενημέρωσης   https://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2018/11/arfara-news.html  .-    
 ~** ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας τα Νέα από Αρφαρά .  Κυριακή 11  Νοεμβρίου 2018 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2018/11/arfara-news.html  .-                                       ~** ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας τα Νέα από Αρφαρά . Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης  :  https://dimmetoparfara.blogspot.com/2018/11/arfara-news_11.html .-                                          ~**      
 ***   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ    ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗhttps://twitter.com/stamos01  .-                       1. - Stamatios Skoulikas = Stamatios Skoulikas,http://www.youtube.com/stamos01  ,  6605 videos.  -    Σταματης Σκουλικας   1.486.545 προβολές, Εγγράφηκε στις 17 Δεκ 2009.- 
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947 http://www.youtube.com/stamatios01  ,    3917   videos.     σταμος σκουλικας, 909.125 προβολές, Εγγράφηκε στις 13 Φεβ 2011.-  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas, +Stamos, http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    4132  video. –    1.234.765 προβολές , Εγγράφηκε στις 21 Ιουλ 2011 .- https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1 ,. - - βλάσης σκούλικας ,Σύνολον   14.547   βίντεο   .- 

*** ~ 1.-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 ΣΤΑΜΑΤΗΣ  
3.-   https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook 
4 ~ https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  = Stamatis N. Skoulikas
5 ~  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .- =   157 .-stamos01 .—
6.- https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=pb&hc_location=friends_tab .-  Αναρτήθηκε από Stamatios Skoulikas 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου