arfara messinias stamos1

Ο ήλιος φωτίζει τα σώματα τα , η δε σοφία τις ψυχές .Ο κόσμος είναι ένα ανάκτορο της σοφίας του Υψίστου . Ο Θεός άναψε κάθε μία ψυχή με το δικό του πυρ . Έτσι λάμπουν όλοι οι άνθρωποι με τη σοφία του σε αυτό το θέατρο , όπως ο Θεός τους έπλασε .-Μερικούς τους έκανε μεγάλα φώτα , σε άλλους μικρά.-(Κάρλος Λιναίος )

 Αρφαρά

Η ελευθερία χωρίς τη μάθηση είναι πάντα σε κίνδυνο• η μάθηση χωρίς ελευθερία είναι πάντα μάταιη. Τζων Κέννεντυ .-

Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018

 Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Πέμπτη 01  Φεβρουαρίου  2018 ,
~
ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ  ΚΥΡΙΟΥ ΜΗΝΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ  !
~


Τέλη  Φεβρουαρίου 2018 σας γνωρίζω ότι κλείνει η σελίδα αναρτήσεων σε όλα τα ιστολόγιά μου ! Ευχαριστώ όλους τους ακολουθούντες και παρακολουθούντες ! Όλα έχουν αρχή και τέλος !
~ ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 04  ΦΛΕΒΑΡΗ ΣΤΟ ΣΥΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ όχι μόνο για την ονομασία των Σκοπίων , αλλά και ενάντια των κυβερνώντων για την κατάσταση που μας έχουν φέρει !
Είμαστε μόνο Έλληνες , πιστεύουμε στην Ελλάδα μας ! και όχι στους βολεψάκιδες βουλευτές ....
~ 1 Φεβρουαρίου
Προεόρτια Υπαπαντής. Μαρτύρων Τρύφωνος (1) (†250), Περπετούας και των συν αυτή (†202), Θεΐωνος και των δύο παίδων. Καρίωνος, Ρευκάτου, Σατορνίλλου, Σατίρου, Σεκούνδου και Φηλικιτάτης. Νεομάρτυρος Αναστασίου του εκ Ναυπλίου (†1655). Οσίων Βασιλείου αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης του ομολογητού του εξ Αθηνών (†870) και Βενδιμιανού. Πέτρου του εν Γαλατία και Τιμοθέου του ομολογητού. Αυταδέλφων Γεωργίου επισκόπου, Δαβίδ και Συμεώνος του νέου Στυλίτου, των εκ Μυτιλήνης. Αδριανού, Πολυεύκτου, Πλάτωνος και Γεωργίου των εν Μεγάροις μαρτύρων.
(1)O άγιος Τρύφων καταγόταν από τη Λάμψακο και έζησε στα χρόνια των αυτοκρατόρων Γορδιανού και Δεκίου. Προερχόταν από φτωχή οικογένεια και στη παιδική του ηλικία, έβοσκε χήνες για να ζήσει. Συγχρόνως όμως μελετούσε με ζήλο την Αγία Γραφή και εκτελούσε με ευλάβεια τα θρησκευτικά του καθήκοντα. Έτσι, σιγά σιγά ο Τρύφων με την ευσεβή φιλομάθεια του, κατόρθωσε όχι μόνο να διδαχθεί ο ίδιος, αλλά και να διδάσκει τις αιώνιες αλήθειες της πίστεώς του. Γρήγορα η ευσεβής ψυχή του δέχθηκε τη χάρη τού Αγίου Πνεύματος και ο Θεός αξίωσε τον Τρύφωνα να θαυματουργεί. Όμως ο άγιος θεράπευε όχι μόνο κάθε ασθένεια, αλλά και εξάγνιζε τις μολυσμένες από τα δαιμόνια ψυχές. Όταν ο αυτοκράτορας Γορδιανός, πληροφορήθηκε για τις θαυματουργικές ικανότητες του Τρύφωνα, τον παρακάλεσε να θεραπεύσει την άρρωστη κόρη του. O αυτοκράτορας προσπάθησε να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του, προσφέροντας στον άγιο αξιώματα και χρήματα, τα οποία όμως ο Τρύφων ευγενικά αρνήθηκε. Όταν αυτοκράτορας έγινε ο Δέκιος, εξαπέλυσε άγριο διωγμό κατά των Χριστιανών. O άγιος συνελήφθη και οδηγήθηκε στη Νίκαια της Βιθυνίας μπροστά στα ειδωλολάτρη έπαρχο, όπου ομολόγησε με θάρρος την πίστη του. Τότε υποβλήθηκε σε φρικτά βασανιστήρια και τέλος αποκεφαλίστηκε.
~
Λαγκαδά Ιωάννης στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ: Το δυναμικό παρών του λαού, η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ κι η Σκοπιανή Εκκλησιά
~ του Γιώργου Νταλιάρη
Το δυναμικό παρών του κόσμου στο συλλαλητήριο της Κυριακής στην Πλατεία Συντάγματος για την Μακεδονία θα είναι η έκφραση της γνήσιας αγάπης του κόσμου για την Μακεδονία, υποστηρίζει στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ο Μητροπολίτης Λαγκαδά Ιωάννης.
* Ο Σεβασμιώτατος, μέλος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου που συζήτησε το θέμα της παρουσίας της Εκκλησίας στα συλλαλητήρια αλλά και το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, τονίζει παράλληλα πως οι διαπραγματευτές θα πρέπει να αναζητήσουν άλλες λύσεις σχετικά με το νέο όνομα των Σκοπίων, καθώς είναι ακατανόητη και χωρίς ιστορικά στοιχεία η χρήση του όρου Μακεδονία.
Ο Μητροπολίτης Ιωάννης αναφορικά με τη στάση της Εκκλησίας για το θέμα είπε: «Η Ιερά Σύνοδος τοποθετήθηκε με αντικειμενικό τρόπο στο θέμα που έχει ανακύψει. Αλλά εκφράζει τις επιφυλάξεις για όσα αναγγέλλονται σε επίπεδο δηλώσεων ξένων και Ελλήνων αρμοδίων παραγόντων. Το μήνυμα της Ιεράς Συνόδου θα διαβαστεί από τον Μητροπολίτη Σύρου κ.Δωρόθεο, ενώ θα βρίσκονται επίσης οι Μητροπολίτες Δράμας Παύλος και Χίου Μάρκος».
Εν συνεχεία σχολιάζοντας τη μαζική παρουσία του λαού στα συλλαλητήρια, ο κ.Ιωάννης λέει: «Το γεγονός ότι υπάρχει κινητικότητα για το θέμα είναι σημαντικό, αλλά εξίσου σημαντικό είναι η έκφραση ανησυχίας. Ο λαός βιώνει την ιστορική αξία της ιστορικής μνήμης εκφράζει τη βούλησή του να υπερασπίσει τα δικαιώματα του τόπου και να στηρίξει τους διπλωματικούς χειρισμούς με τα δημιουργία εικόνων. Οι εικόνες αυτές είναι σαφέστατα έξω από οποιαδήποτε πολιτικό και κομματικό. Η λαϊκή βούληση εκφράζεται στα πλαίσια της νομιμότητας και της συνταγματικής. Ο κόσμος να εκφράσει την αγάπη του για την Μακεδονία με γνήσιο πατριωτισμό».
~  Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις και τη χρήση του όρου Μακεδονία, ο Μητροπολίτης Λαγκαδά, τονίζει: «Οι διεθνείς διπλωμάτες και διαπραγματευτές για να καταναλώνουν χρόνο να πείσουν ότι πρέπει να υπάρχει ο όρος Μακεδονία; Πως λεγόταν το μέρος εκείνο πριν από το εγχείρημα του Τίτο που έκρυβε αλυτυρωτικές τάσεις; Μπορεί να ονομαστεί νέα Γιουγκοσλαβία, Βαρντάσκα, Δημικρατία των Σκοπίων. Υπάρχουν λύσεις. Αυτή η εμμονή να χρησιμοποιήσουν το όνομα Μακεδονία με το δεδομένο ότι υπάρχουν στα σχολικά βιβλία και στη συνείδηση των ανθρώπων, δε θα λύσει το πρόβλημα. Απεναντίας θα ενθαρρύνει καταστάσεις και στον εσωτερικό τους χώρο. Μην ξεχνάμε πως υπάρχει υψηλό Αλβανών με αλβανική συνείδηση ενώ ο μισός πληθυσμός έχει βουλγαρικό διαβατήριο. Είναι ένα μωσαϊκό εθνικοτήτων. Και βέβαια, υπάρχει και το θέμα το εκκλησιολογικό με την Εκκλησία της Ελλάδος να έχει τοποθετηθεί για το θέμα. Η χρήση του όρου Μακεδονία, δημιουργεί προβλήματα με απρόβλεπτες συνέπειες. Το εκκλησιαστικό είναι όχημα και για το όνομα».

~ Συγκλονιστικό στιγμιότυπο στην κορυφή του Άθωνα
~ Στο Αγιο Ορος η ζωή είναι διαφορετική. Οι εικόνες το ίδιο. Κάθετι έχει μια διαφορετική σημασία, έχει ουσία και γίνεται με διαφορετικό σκοπό.
* Εχουμε δει πολλές φωτογραφίες από τον Αθωνα. Μερικές δείχνουν τη λειτουργική ζωή, άλλες τα τοπία.
~ Στη φωτογραφία αυτή όμως η εικόνα είναι ξεχωριστή. Πρόκειται για οικοδομικές εργασίες πάνω από τα σύννεφα, στο εκκλησάκι της Μεταμόρφωσης στην κορυφή του Άθωνα, σε υψόμετρο 2.033 μέτρων. Πραγματικά εκπληκτική  Πηγή φωτογραφίας: Αγιορείτης Προσκυνητής (Facebook)

*** ΒΟΜΒΑ! Γι' αυτό "ΛΥΝΟΥΝ" το Σκοπιανό... (ΒΙΝΤΕΟ)

~ Οι Αμερικανοί, όπως είναι σε όλους γνωστό, θέλουν διακαώς την ένταξη των Σκοπίων στο δυτικό block (Δηλαδή ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση), όμως λίγοι αντιλαμβάνονται τα πραγματικά στρατηγικό ρόλο της χώρας αυτής στην περιοχή.
Η πΓΔΜ σε συνδυασμό με το Κόσοβο και τη Σούδα, είναι το τρίγωνο που οι Αμερικανοί έχουν ανάγκη για να ελέγξουν τόσο τα Βαλκάνια, όσο και τα Δυτικά σύνορα της Ρωσίας, ενώ θα βοηθήσει τα μέγιστα για αστυνομεύουν τον πετρελαϊκό πλούτο Ασίας και Αφρικής.
Η Τουρκία πλέον είναι πολύ ασταθής και αφερέγγυος σύμμαχος, ως εκ τούτου το ορμητήριο των ΗΠΑ θα πρέπει να είναι τα Βαλκάνια. Ποιος είναι, όμως, ο κρίσιμος ρόλος των τριών αυτών περιοχών;
Πρώτα απ’ όλα, στο Κόσοβο βρίσκεται η μεγαλύτερη ΝΑΤΟϊκή βάση ονόματι «Camp Bondsteel», η οποία βρίσκεται δίπλα στην Ελλάδα, και για το ρόλο της σας έχουμε γράψει στο παρελθόν αναλυτικά (βλ. ΕΔΩ σχετικό θέμα).
~  Στη Σούδα, η ΝΑΤΟϊκή βάση που βρίσκεται στην Κρήτη, είναι επίσης κρίσιμης σημασίας για τον έλεγχο του Ανατολικού Αιγαίου και την επαφή με τη Μέση Ανατολή (π.χ. Συρία και Ισραήλ). Για το Ισραήλ ειδικότερα που κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή, η Σούδα παίζει κρίσιμο ρόλο για την αποστολή Αμερικανικής βοήθειας.
Τέλος, στα Σκόπια υπάρχει μια γιγαντιαία Πρεσβεία των ΗΠΑ, όπου λειτουργούν δύο μυστικές υπηρεσίες που παρακολουθούν και εποπτεύουν τη Βαλκανική, αλλά και την ευρύτερη περιοχή από το Ισραήλ μέχρι την Τσεχία.
Μάλιστα οι Αμερικανοί σχεδιάζουν με την είσοδο της χώρας στη συμμαχία του ΝΑΤΟ να μεταφέρουν εκεί και την αεροπορική βάση τους από το «Aviano» της Ιταλίας.
Αυτά τα λίγα για τη σημασία των Σκοπίων για τους Αμερικανούς. Γι’ αυτό μας πιέζουν να δεχθούμε με το οποιοδήποτε κόστος τη χώρα στο ΝΑΤΟ...

 ***  ΒΟΜΒΑ για τη ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ του ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ που 'έκρυψαν' τα συστημικά ΜΜΕ...
~Στις 25/3/2017 ο Δημοσθένης Γκαβέας δημοσίευε στη huffington post συνέντευξη των απογόνων του Μεγάλου Καποδίστρια.
“εννημένος το 1933 στην Κέρκυρα, σήμερα ζει στην Αθήνα και με υποδέχθηκε στο σπίτι του, μαζί με τη σύζυγό του και την κόρη του Ναταλία.
 «Είμαι η τρίτη κόρη του πατέρα μου και της Δωροθέας Καποδίστρια, το γένος Στεργιάδη. Μαζί με τις 2 αδελφές μου - Κορίνα και Τατιάνα- ήμαστε οι τελευταίες γυναίκες –εν ζωή- φέρουσες το επίθετο Καποδίστρια. Σύμφωνα με τους πρόσφατους νόμους ισχύοντες στον τόπο μας, η ανηψιά μου Αύρα- Fleur de Lisse, και κόρη της αδελφής μου Τατιάνας, κρατάει το επίθετο Καποδίστρια όσο και εκείνο της οικογενείας του πατέρα της», μας λέει η κ. Ναταλία Καποδίστρια.” Ξεκινά η συνέντευξη.
Την συνέντευξη την είχαμε αναδημοσιεύσει πέρυσι, δε θέλουμε να σταθούμε εκεί. Θέλουμε να τονίσουμε ένα συγκεκριμένο κομμάτι αυτής.
Ξέρουμε όλοι πως ο Καποδίστριας δολοφονήθηκε από την οικογένεια Μαυρομιχάλη. Υπήρχε όμως ξένος δάκτυλος στην υπόθεση; παραθέτουμε απόσπασμα από την συνέντευξη.
‘Η μητέρα της Ναταλίας παρεμβαίνει και υποστηρίζει πως πίσω από τη δολοφονία του Κυβερνήτη υπήρχε ξένος δάκτυλος, ο οποίος βρήκε πρόσφορο έδαφος. «Πιστεύω ότι δικαιολογημένα όλες οι μεγάλες οικογένειες που πολέμησαν πίστευαν ότι τώρα πλέον έπρεπε να μπουν και αυτοί στα πράγματα, πρέπει κάπως να θερίσουν τους κόπους τους, αλλά ο Καποδίστριας δεν το έβλεπε έτσι. Βέβαια πήραν όλοι τα οφίκιά τους, αλλά λεφτά δεν υπήρχαν, τι να έκανε ο Κυβερνήτης, δεν μπορεί να πει κανείς ότι τα κράτησε για τον εαυτό του όταν ο ίδιος ζούσε σαν καλόγερος και δεν έπαιρνε μια;» λέει και επιβεβαιώνει ότι
 ο φάκελος της υποθέσεως «Καποδίστρια» που υπάρχει στα βρετανικά αρχεία του Foreign Office μέχρι και σήμερα δεν έχει ανοίξει και θεωρείται απόρρητος. 
 «Είναι απορίας άξιον γιατί έχει οριστεί, σε διεθνές επίπεδο, ο χρόνος που τέτοιου είδους υποθέσεις «ανοίγουν» έτσι ώστε όλοι οι μελετητές να μπορούν να έχουν πρόσβαση. Όπως και να έχει ο Καποδίστριας όχι μόνο έθεσε τις βάσεις για τη διοικητική διάρθρωση του ελληνικού κράτους, αλλά πέτυχε με βούλες και υπογραφές τη διεύρυνση του ελληνικού κράτους που τότε οι ξένες δυνάμεις το είχαν προσδιορίσει στην Αττική και στα νησιά του Αργοσαρωνικού» επισημαίνει.’
Γίνεται αντιληπτό λοιπόν πως υπάρχει, τουλάχιστον, ένα θέμα το οποίο πρέπει να εξεταστεί. Φαίνεται πως η Βρετανική Αυτοκρατορία δεν επιθυμούσε τον Καποδίστρια και απλά φρόντισε να… ‘εξαφανίσει’ το πρόβλημα.
Εσείς είδατε να αναδεικνύεται το θέμα σε κάποια τηλεοπτική εκπομπή... εμείς όχι.
***  Την πολιούχο της Παναγία Υπαπαντή θα εορτάσει η Καλαμάτα- Το πρόγραμμα 
Με λαμπρότητα και την πρέπουσα εκκλησιαστική τάξη θα εορτάσει η Καλαμάτα την πολιούχο της Παναγία Υπαπαντή κατά το ερχόμενο διήμερο.
Σήμερα Πέμπτη, 1η Φεβρουαρίου και ώρα 6.30 μ.μ., στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Υπαπαντής του Χριστού θα τελεσθεί Πολυαρχιερατικός Εσπερινός.
Αύριο Παρασκευή, 2 Φεβρουαρίου, στις 7.00 το πρωί, θα τελεσθεί ο Όρθρος και στη συνέχεια Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία.
Αμέσως μετά, και περί τις 11.00, θα γίνει πάνδημη λιτάνευση της ιστορικής και θαυματουργού εικόνος της Παναγίας στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.
Τον εορτασμό θα λαμπρύνουν με την παρουσία τους οι Σεβ. μητροπολίτες Σάμου και Ικαρίας Ευσέβιος, Φθιώτιδος Νικόλαος, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως Αθηναγόρας, Κίτρους και Κατερίνης Γεώργιος, Μεγάρων και Σαλαμίνος Κωνσταντίνος, Πέτρας και Χερρονήσου  Γεράσιμος, Καρπενησίου Γεώργιος, Σταγών και Μετεώρων Θεόκλητος, Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου Στέφανος, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος και ο Σεβ. μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος.
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, εκπρόσωποι των κομμάτων, του Κοινοβουλίου, της Αυτοδιοίκησης, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.
Ο δε εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας, Κωνσταντίνος Ψυχάρης, σε δηλώσεις του κάλεσε το Χριστεπώνυμο πλήρωμα της τοπικής Εκκλησίας να συμμετάσχει στις Ιερές Ακολουθίες, προκειμένου να λάβει τη χάρη και την ευλογία της Μεγαλόχαρης.
«Τη χάρη και την ευλογία αυτή επικαλούμεθα για την καθημερινότητά μας, για την πορεία της ζωής μας, για το μέλλον της πατρίδος μας», τόνισε χαρακτηριστικά. 

*** Συνελήφθη 35χρονος με εκατοντάδες λαθραία τσιγάρα 
Καπνοπωλείο θα μπορούσε να ανοίξει ένας 35χρονος από τον Άρι του Δήμου Καλαμάτας με τόσα προϊόντα καπνού που είχε σπίτι του, αν δεν ήταν παράνομα. Έτσι συνελήφθη για παράβαση του Τελωνειακού Κώδικα. Παράλληλα, κατηγορείται για τη νομοθεσία περί όπλων, καθώς στην κατοχή του βρέθηκε κι ένα αεροβόλο πιστόλι.
  Στο αυτοκίνητο και το σπίτι
Το απόγευμα της Τρίτης, σε ελέγχους που έκαναν επί της οδού Ναυαρίνου αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙΑΣ, σταμάτησαν το αυτοκίνητο ενός 35χρονου. Σε αυτό βρήκαν και κατάσχεσαν 7 πακέτα τσιγάρων, τα οποία δεν έφεραν την ενδεικτική ταινία φόρου κατανάλωσης, καθώς  και ένα αεροβόλο πιστόλι.
Αμέσως μετά ακολούθησε έρευνα στο σπίτι του στον Άρι, όπου βρήκαν 387 πακέτα τσιγάρων και 7 συσκευασίες λαθραίου καπνού, τα οποία επίσης δεν έφεραν την ενδεικτική ταινία φόρου κατανάλωσης και κατασχέθηκαν. Τα πακέτα των τσιγάρων ήταν διάφορες μάρκες, ανάμεσά τους ακόμα και ελληνικά.
  Στον εισαγγελέα
Τα πακέτα των λαθραίων τσιγάρων και οι συσκευασίες λαθραίου καπνού θα σταλούν στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να υπολογιστεί το ύψος των διαφυγόντων δασμών και φόρων.
Ο 35χρονος οδηγήθηκε χθες το πρωί στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας, αφέθηκε ελεύθερος και σήμερα θα παρουσιασθεί και πάλι στον εισαγγελέα. Η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο διενεργούνται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας.
Της Βίκυς Βετουλάκη 

*** Θλιβερή μέρα για την πόλη της Καλαμάτας- Σήμερα η κηδεία του Χρήστου Μαλαπάνη 
Ο Χρήστος Μαλαπάνης από προχθές αργά το βράδυ δεν είναι πια κοντά μας. Η είδηση του θανάτου του, από τις πρώτες ώρες, προκάλεσε συναισθήματα λύπης και οδύνης, όχι μόνο στους οικείους του - όπως είναι φυσικό-, αλλά και στους φίλους του, στους πολίτες της Καλαμάτας, στους ανθρώπους που συνεργάστηκαν μαζί του.
Γιατί ο Χρήστος Μαλαπάνης δεν ήταν ένας συνηθισμένος άνθρωπος...
Ο πολιτισμός μας τα έχει βρει όλα, αλλά με το θάνατο δεν μπορεί να τα βρει. Γιατί δε γίνεται να τα βρει. Ο θάνατος είναι τρύπα – τελείωσε. Και η θρησκεία (με πρώτο τον Πλάτωνα, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν υπάρχει θάνατος και η ψυχή είναι αθάνατη) αυτή την τρύπα προσπαθεί να κλείσει. Το λέει, όμως, πολύ ωραία ο Πλούταρχος για το αναπάντεχο: Οι άνθρωποι γλιστράνε σαν τις μύγες στο γυαλί και στέκονται όπου υπάρχει ρωγμή, σπάσιμο. Προσπαθήσαμε να βρούμε λόγια που να δρουν… παρηγορητικά, προκειμένου να γράψουμε τη συνέχεια.
Ο Χρήστος Μαλαπάνης από προχθές αργά το βράδυ δεν είναι πια κοντά μας. Η είδηση του θανάτου του, από τις πρώτες ώρες, προκάλεσε συναισθήματα λύπης και οδύνης όχι μόνο στους οικείους του - όπως είναι φυσικό-, αλλά και στους φίλους του, στους πολίτες της Καλαμάτας, στους ανθρώπους που συνεργάστηκαν μαζί του.
Γιατί ο Χρήστος Μαλαπάνης δεν ήταν ένας συνηθισμένος άνθρωπος, ένας πολίτης που ασχολήθηκε με την Αυτοδιοίκηση και πέρασε αλλά δεν ακούμπησε. Το αποτύπωμά του στην κοινωνία της πόλης είναι έντονο.
Χθες από το πρωί όλοι μιλούσαν για αυτόν. Και δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Έγινε ακόμη έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, εκδόθηκαν ψηφίσματα δημοτικών παρατάξεων, φορέων και κομμάτων και επικράτησε πολύς πόνος στην… παρέα του REX. Εκεί που ο Χρήστος Μαλαπάνης, μαζί με τους στενούς του φίλους, στο γνωστό τους τραπέζι, το οποίο άδειαζε και γέμιζε μέχρι το μεσημέρι, συζητούσαν για τα πάντα. Υπήρχαν φωνές, αντιπαραθέσεις, αλλά και πολύ γέλιο.
Ας αρχίσουμε να ξετυλίγουμε το κουβάρι της χθεσινής μέρας, μέχρι να το μαζέψουμε σήμερα το μεσημέρι στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου.
  ΤΙΜΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας συνήλθε σε συνεδρίαση εκτάκτως χθες το μεσημέρι με το άγγελμα της εκδημίας του πρώην δημάρχου Χρήστου Μαλαπάνη, παρουσία του πρώην υπουργού και δημάρχου Σταύρου Μπένου και των πρώην δημάρχων Παναγή Κουμάντου και Γιώργου Κουτσούλη.
Μετά την απότιση φόρου τιμής στον εκλιπόντα από το δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα, τους πρώην δημάρχους και τους επικεφαλής παρατάξεων, το Δημοτικό Συμβούλιο υιοθέτησε ομόφωνα το ακόλουθο ψήφισμα:
«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καλαμάτας
Αφού συνήλθε εκτάκτως, με την πληροφορία την εκδημίας του πρώην Δημάρχου Καλαμάτας ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΠΑΝΗ
Ομόφωνα ψηφίζει
1. Θεωρεί την 20ετή προσφορά του πρ. Δημάρχου Χρήστου Μαλαπάνη στην πόλη της Καλαμάτας και από τις διάφορες θέσεις που υπηρέτησε (Δήμαρχος, Πρόεδρος ΔΕΥΑΚ, Δημοτικός Σύμβουλος) ως απολύτως ευεργετική, ιδιαίτερα για την ανασυγκρότηση της πόλης μετά τους σεισμούς του 1986, και γενικότερα για την ανάπτυξή της
2. Εκφράζει την ομόθυμη θλίψη των πολιτών της Καλαμάτας για την απώλεια του πρώην Δημάρχου, που διακρίθηκε για τον ορθολογισμό, την τεχνοκρατική αντίληψη, το αίσθημα προσφοράς, την ανιδιοτέλεια, την ανθρωπιά και, πάνω απ' όλα, την αγάπη του προς την Καλαμάτα και τους κατοίκους της
3. Αποτίνει τιμή στο πρόσωπο, τη μνήμη και την προσφορά του αειμνήστου πρώην Δημάρχου με: α. τη δωρεάν διάθεση τάφου στο διηνεκές κατά τον Κανονισμό του Κοιμητηρίου (άρθ. 12 παρ. Α΄), β. Την ταφή του με δημοτική δαπάνη, γ. Τη διάθεση της Δημοτικής Φιλαρμονικής κατά την εκφορά της σορού του, δ. Την κατάθεση στεφάνων από το Δημοτικό Συμβούλιο και το Δήμαρχο, καθώς και τη συμμετοχή του συνόλου των Δημοτικών Συμβούλων στην εξόδιο ακολουθία και την εκφορά της σορού του, ε. την ανάρτηση μεσίστιων των σημαιών του Δήμου επί τριήμερο, στ. την ονομασία της αίθουσας συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου σε “Αίθουσα Δημάρχου Χρήστου Μαλαπάνη” και οδού ανάλογης της προσφοράς και των αξιωμάτων του και ζ. την οργάνωση πολιτικού μνημοσύνου στο άμεσο μέλλον για την προσφορά του εκλιπόντος πρώην Δημάρχου».
Μετά την ανάγνωση του ψηφίσματος από το δήμαρχο Καλαμάτας μίλησαν για τον εκλιπόντα τόσο ο κ. Νίκας όσο και οι πρώην δήμαρχοι Σταύρος Μπένος, Παναγής Κουμάνος και Γιώργος Κουτσούλης, ενώ το λόγο πήραν και οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων.
Η εξόδιος ακολουθία του πρώην δημάρχου Καλαμάτας, Χρήστου Μαλαπάνη, θα τελεστεί σήμερα στις τρεις μετά το μεσημέρι στον Άγιο Νικόλαο.
Θα ακολουθήσει η νεκρώσιμη πομπή, η οποία θα περάσει γύρω από το Δημαρχείο της Αριστομένους, ενώ το νεκρό θα συνοδεύουν κρατώντας κορδέλες που θα συνδέονται με το φέρετρο οι δήμαρχοι Παναγιώτης Νίκας, Σταύρος Μπένος, Παναγής Κουμάντος και Γιώργος Κουτσούλης.
  ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Χρήστος Μαλαπάνης γεννήθηκε το 1946 στην Καλαμάτα και μεγάλωσε στη Θουρία. Τελείωσε το A΄ (εξατάξιο) Γυμνάσιο Καλαμάτας, φοίτησε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και έλαβε τα πτυχία του μηχανολόγου ηλεκτρολόγου μηχανικού και του πολιτικού μηχανικού (ΕΜΠ). Επίσης, παρακολούθησε μαθήματα στην Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Πειραιά.
Υπήρξε επί δεκαετίες στέλεχος του ΟΤΕ, διατελώντας διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών του Οργανισμού στη Μεσσηνία (1983 - 94) και περιφερειακός διευθυντής Πελοποννήσου (1999 - 2001).
Έκλεισε τη σταδιοδρομία του καταλαμβάνοντας μία από τις πέντε θέσεις γενικών διευθυντών του Οργανισμού, εκείνη του γενικού διευθυντή Τεχνικών Θεμάτων και Περιφερειών του ΟΤΕ (2001 - 2004), σε μια κρίσιμη περίοδο για την χώρα, όπως ήταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας (2004).
  20 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Υπήρξε ο θεμελιωτής της ΔΕΥΑΚ, στην οποίαν ανέλαβε μέλος του Δ.Σ. το 1982, ενώ διετέλεσε και πρόεδρός της (1987 - 1990). Το 1986 εξελέγη για πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος Καλαμάτας και υπηρέτησε το Δήμο Καλαμάτας ως αιρετός μέχρι το 2006. Τον Απρίλιο του 1990 εξελέγη δήμαρχος, μετά την παραίτηση του Σταύρου Μπένου, και στη θέση αυτή παρέμεινε επί 8μηνο περίπου. Εξελέγη, επίσης, δήμαρχος Καλαμάτας το 1994 και η θητεία του κάλυψε την τετραετία 1995 - 1998.
Για δύο περιόδους (1991 - 1994 και 1999 - 2002) υπήρξε επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας. Ακόμη, διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος την τετραετία 2003 – 2006, ενώ την περίοδο 2005 - 2006 ήταν αντιδήμαρχος.
Από το 2007 έως το 2010 ήταν επικεφαλής του συνδυασμού της μείζονος μειοψηφίας στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Μεσσηνίας, ενώ στη συνέχεια (2011) διετέλεσε αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας.
Ο Χρήστος Μαλαπάνης ήταν έγγαμος με τη Γιάννα Ντόλου και είχαν αποκτήσει ένα γιο και δύο κόρες.
  ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ
Ο Χρήστος Μαλαπάνης, πολύπλευρος τεχνοκράτης, είχε ηγετικό ρόλο στην ανασυγκρότηση της Καλαμάτας, σε όλα τα επίπεδα, μετά τους σεισμούς του 1986. Με το έργο του συνέβαλε στη διατήρηση και ανάδειξη του Ιστορικού Κέντρου της Καλαμάτας, στις επεκτάσεις του σχεδίου πόλεως, στη βελτίωση της μορφής και της λειτουργικότητας της πόλης με αναπλάσεις σε διάφορα σημεία, στη διαχείριση λυμάτων και απορριμμάτων, στην κατασκευή πολλών σχολικών κτηρίων, στον καλλιτεχνικό, αθλητικό και κοινωνικό τομέα, στην τουριστική προβολή. Επί των ημερών του πήραν πνοή έργα όπως η ΜΟΛΑΚ, αντιμετωπίστηκε το αποχετευτικό πρόβλημα της Καλαμάτας και άλλων Δήμων, ξεκίνησε και έγινε έργο, τελικά, το Κέντρο Χορού και το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού. Σημαντική υπήρξε η συμβολή του και στην οικονομική ανόρθωση του Δήμου Καλαμάτας. Ενδεικτικό είναι και παρακάτω περιστατικό: Θα πρέπει να ήταν το 2005 και η Καλαμάτα γιόρταζε την πολιούχο της. Στο καθιερωμένο γεύμα ο τότε δήμαρχος Γιώργος Κουτσούλης εξήρε, σε μια αποστροφή των πεπραγμένων της δημαρχοντίας του, το ρόλο του Χρήστου Μαλαπάνη αποκαλώντας τον Λούντβιχ Έρχαρτ, που ως υπουργός εθεωρείτο ο πατέρας του «γερμανικού οικονομικού θαύματος» μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
  Η ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ REX
Ο Χρήστος Μαλαπάνης, μετά και την παραίτησή του από τη θέση του αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, συνήθιζε να περνάει αρκετές ώρες το πρωί στο καφέ του ξενοδοχείου REX. Εκεί μαζί με επιστήθιους φίλους σχολίαζαν την επικαιρότητα, τοπική και εθνική, έκαναν ταξίδια στο παρελθόν, διαφωνούσαν σαν μικρά παιδιά, αλλά στο τέλος κυριαρχούσε το γέλιο. Το τραπέζι γέμιζε και άδειαζε σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Χθες το πρωί προσπαθήσαμε να ανιχνεύσουμε την προσωπικότητα του Χρήστου Μαλαπάνη, μέσα από τα προσωπικά βιώματα της παρέας. Πρώτος συνομιλητής μας ο πρώην αντιδήμαρχος Γιώργος Κυριακόπουλος. Εμφανώς συγκινημένος προσπαθούσε να "μαζέψει" τη σκέψη του, να μας πει δυο λόγια για την προσωπικότητα του συνεργάτη και φίλου του. Διαπιστώσαμε ότι δεν ήταν εύκολο. Τον… έπνιγε το ΓΕΓΟΝΟΣ. Απ’ όσα καταφέραμε να συζητήσουμε, στην κουβέντα μάς είπε ότι ο Χρήστος Μαλαπάνης ανέλαβε καίριες θέσεις στο Δήμο Καλαμάτας σε πολύ δύσκολες εποχές. Η πόλη προσπαθούσε να σταθεί στα πόδια της μετά τους σεισμούς και ο Χρήστος έδωσε για την επιτυχία αυτή όλο του το είναι. Τα κατάφερε, αφού επί των ημερών του δρομολογήθηκαν μια σειρά από σημαντικά έργα στον τομέα των υποδομών (σ.σ. τις αναφέρουμε παραπάνω). Πέτυχε, όμως και σε εθνικό επίπεδο, όταν ανέβηκε όλα τα σκαλιά της ιεραρχίας στον ΟΤΕ και συμμετείχε στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας με απόλυτη επιτυχία.
Δεν ήταν, όμως, ένας μοναδικός επαγγελματίας. Ο Γιώργος Κυριακόπουλος εξήρε το ήθος του, την ανθρωπιά του, τη διάθεση που είχε για συναίνεση, αλλά και το χιούμορ του.
Για τον πρώην δήμαρχο Γιώργο Κουτσούλη η μέρα ήταν βαριά. Ο φίλος της ζωής του πήρε το μεγάλο δρόμο και άφησε πίσω του μεγάλο κενό. Πρόλαβε να μας πει, πριν τον πάρουν τα δάκρυα, ότι ο Χρήστος Μαλαπάνης ήταν μαχητής, άνθρωπος χαμηλών τόνων (σ.σ. αν και ο ίδιος τον ήθελε πιο… φωνακλά), δημιουργικός, αλλά και οραματιστής, ένας αυτοδιοικητικός παράγοντας που έβλεπε πολύ μπροστά από την εποχή του.
Ζητήσαμε και από τον Γιώργο Νταγιόπουλο δυο κουβέντες. Σχολίασε ότι υπήρξε πάντα ταπεινός, συνεργάσιμος και άνθρωπος που επεδίωκε το διάλογο. Μας τόνισε ότι όταν συγκεντρωνόταν η δημοτική ομάδα να ανταλλάξουν απόψεις για διάφορα θέματα, υπήρχε πραγματικός διάλογος, κατάθεση απόψεων και συγκερασμός.
Όσο μιλούσαμε με τους παραπάνω στο τραπέζι προστίθεντο συνεχώς κι άλλα πρόσωπα.
  ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Είναι πολύ δύσκολο να κάνεις ρεπορτάζ με αφορμή το θάνατο του Χρήστου Μαλαπάνη ενώ τον αισθάνομαι ακόμα τόσο κοντά και τόσο επίμονα παρόντα, που άμα πάω αύριο το πρωί στη γωνία του Rex θα είναι εκεί…
Παιδί της άλλης όχθης πια, Χρήστο, συνεπώς κατέχεις το αίνιγμα…
Του Αντώνη Πετρογιάννη

*** Τελευταίες παραστάσεις για τη «Μαρία Πενταγιώτισσα» του ΣΥΝ ΕΝΑ – Μιχάλης Τούμπουρος 
Μόλις τρεις παραστάσεις έμειναν πριν από το πέσιμο της αυλαίας της παράστασης «Μαρία Πενταγιώτισσα» του Μποστ [Χρύσανθου (Μέντη) Μποσταντζόγλου] που αυτόν τον καιρό παρουσιάζει το θεατρικό σχήμα ΣΥΝ ΕΝΑ – Μιχάλης Τούμπουρος στο Πνευματικό Κέντρο, σε σκηνοθεσία Κώστα Κατσουλάκη.
Μια παράσταση που μέχρι στιγμής έχει ενθουσιάσει την πλειοψηφία των θεατρόφιλων που την παρακολούθησαν, καθώς πρόκειται για μια κεφάτη και ξεκαρδιστική παρουσίαση από το ΣΥΝ ΕΝΑ-Μιχάλης Τούμπουρος ενός από τα πιο σπαρταριστά και αστεία έργα του ελληνικού ρεπερτορίου.
Το έργο είναι γραμμένο από τον Μποστ στον προσφιλή του 15σύλαβο, βασισμένο σε ένα από τα πολύ γνωστά παραδοσιακά τραγούδια του τόπου μας, που στηρίζεται σε πραγματικά περιστατικά.
Η Μαρία η Πενταγιώτισσα, το πραγματικό όνομα της οποίας ήταν Μαρία Δασκαλοπούλου, ήταν γνωστή στο χωριό της Πενταγιοί Φωκίδας για τις ερωτικές της περιπέτειες. Οι εραστές και οι αγαπητικοί της δημιουργούσαν συχνά επεισόδια, ενώ η ίδια θεωρείται μέχρι σήμερα μία από τις πρώτες φεμινίστριες στην Ελλάδα.
Ο λαός τραγούδησε την ομορφιά και τα ερωτικά της καμώματα: «Στα Σάλωνα σφάζουν αρνιά και στο Χρισσό κριάρια και στης Μαρίας την ποδιά σφάζονται παλικάρια. Μαρίτσα Πενταγιώτισσα, μωρή δασκαλοπούλα, εσύ τα  ’καμες ούλα!».
Ο Μποστ, με την ιδιαίτερη προσέγγιση των πραγμάτων και με τον ακόμα πιο ιδιαίτερο τρόπο γραφής, σε κάνει να γελάς προβληματίζοντάς σε, δίνοντάς σου τροφή για σκέψη, χτυπώντας ταυτόχρονα ευαίσθητες χορδές σου, που κάποια συμβατική κωμωδία δε θα τολμούσε καν. Αυτό που δεξιοτεχνικά και με απίστευτη μαεστρία καταφέρνει, είναι να σε κάνει να γελάς πρώτα και κύρια με τον ίδιο σου τον εαυτό, μέσα από την αιχμηρή σάτιρα καταστάσεων και κατεστημένων της ελληνικής πραγματικότητας.
  ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Σκηνοθεσία: Κώστας Κατσουλάκης
Μουσική: Γιούρι Στούπελ
Σκηνικά: Κώστας Δούσης
Κοστούμια: Κώστας Κατσουλάκης, Βούλα Σαρδέλη
Χορογραφίες: Μαρία Μπαλάσκα
Βοηθοί Σκηνοθέτη: Μαρία Μπαλάσκα, Ελένη Πετρουλέα
Παίζουν οι ερασιτέχνες ηθοποιοί (με αλφαβητική σειρά):
Δημήτρης Καούρης, Νίκος Καπόπουλος, Λευτέρης Καρμοίρης, Σέφη Κούβελα, Πάνος Κουραμπάς, Μαρία Κρόμπα, Νίκος Κυριακουλάκος, Αλεξάνδρα Λυμπεροπούλου, Χρύσα Νίκου, Ρούλα Μέντη, Μαρία Μπαλάσκα, Έφη Μπετιχαβά, Ελένη Πετρουλέα,  Λευτέρης Πουλέτης, Έλενα Σκουλαρίκου, Γωγώ Χρανιώτη, Γιάννης Χρηστέας.
Να σημειωθεί ότι οι τελευταίες παραστάσεις θα δοθούν σήμερα Πέμπτη και Παρασκευή στις 9.15 μ.μ., ενώ το επόμενο Σάββατο στις 8.00 μ.μ.
Στην είσοδο υπάρχει εισιτήριο 10 ευρώ και μειωμένο 8 ευρώ για μαθητές, φοιτητές, ΑμεΑ, ανέργους κ.ά.
Προπώληση εισιτηρίων γίνεται καθημερινά 6.00 μ.μ. με 9.00 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, ενώ για κρατήσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν όλες τις ημέρες 10.00 π.μ. με 2.00 μ.μ. με το  6908 252187.
Τέλος, παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να κινηθούν εγκαίρως για την εξασφάλιση εισιτηρίου ή για κράτηση, καθώς στις τελευταίες αυτές παραστάσεις η ζήτηση αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αυξημένη.

*** Κάλεσμα στον κόσμο από τη διοίκηση της Καλαμάτας γιατί «εν τη ενώσει η δύναμη»… 
«Η Καλαμάτα πρέπει να είναι ευγνώμων στον κ. Σταύρο Παπαδόπουλο. Ο άνθρωπος προσέφερε πάρα πολλά στο μεσσηνιακό ποδόσφαιρο όλα αυτά τα χρόνια που ασχολήθηκε. Τον ευχαριστούμε από καρδιάς για ό,τι έχει δώσει και ευελπιστούμε ότι θα κάνουμε κι εμείς αντίστοιχα πράγματα που έκανε κι αυτός για τη μεγάλη μας αγάπη, τη μεγάλη αγάπη όλων των Καλαματιανών και των Μεσσηνίων, τη Μαύρη Θύελλα».
Με τα αυτά τα λόγια που τιμούν τον προκάτοχό του και ταυτόχρονα ανεβάζουν ψηλά τον πήχη των προσδοκιών άνοιξε τη χθεσινή συνέντευξη που δόθηκε στα γραφεία του γηπέδου του Μεσσηνιακού ο νέος διοικητικός ηγέτης της ομάδας, Αγαθοκλής Χριστόπουλος, έχοντας στο πλευρό του τον πρόεδρο του ΔΣ Γιάννη Σταματογιαννόπουλο, τους αντιπροέδρους Απόστολο Κουκούτση-Παύλο Κρανιώτη και παρόντες τους Στέλιο Παπαδόπουλο και Στέλιο Κουτίβα (το 7μελές συμπληρώνουν οι Δημήτρης Αποστολόπουλος και Παναγιώτης Λάσκαρης, ενώ αναπληρωματικοί είναι οι Πουλημένος, Μπαρούνης και Ρουσσόπουλος).
Ένα νοικοκυρεμένο σωματείο, χωρίς στεγανά, με διαφάνεια μέχρι το τελευταίο ευρώ, έσοδα-έξοδα ισοσκελισμένα, απολογισμό κάθε δίμηνο, με
έμφαση στις ακαδημίες και τα ντόπια παιδιά, καίριο ζητούμενο τη στήριξη του κόσμου -οικονομική και ηθική, με μαζική την παρουσία στο γήπεδο- κεντρικό άξονα το μάρκετινγκ και στόχο την οικονομική αυτοτέλεια και ανατροφοδότηση είναι συνοπτικά το πλάνο δράσης της νέας διοίκησης για την Καλαμάτα, όπως το ανέλυσε ο Αγαθοκλής Χριστόπουλος στην ομιλία του, με τον ίδιο διατεθειμένο να καλύψει τα οικονομικά «κενά». Ο, δε, πρώτος απολογισμός, μαζί με τον αγωνιστικό θα γίνει μετά το τέλος του πρωταθλήματος της Γ’ Εθνικής, κατά τις 20 Απριλίου σε μια ανοικτή μεγάλη συνέλευση, στην οποία προσδοκά την εξασφάλιση ευρύτατης αποδοχής, ως ψήφο εμπιστοσύνης και επιβεβαίωση συνοδοιπορίας.
Ο κ. Χριστόπουλος είχε στο ξεκίνημα εκφράσει τις ευχαριστίες και την εμπιστοσύνη του προς όσους συμμετέχουν στο ΔΣ και έχουν επιφορτιστεί με πόστα ευθύνης –ο ίδιος διατήρησε τη θέση του προέδρου του Πανθουριακού και δεν έχει τυπικό τίτλο στον ΠΣ Η Καλαμάτα- εξήγησε ότι δεν ήταν έτοιμος να αναλάβει την ομάδα, χαρακτήρισε «βίαιη» τη διοικητική μετάβαση, αλλά και μονόδρομο, καθώς διαφορετικά αυτή «θα κατέρρεε».
Τόνισε ότι προτεραιότητα είναι να βγουν εις πέρας οι υποχρεώσεις της ομάδας στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής, με αγωνιστικό ζητούμενο ένα αξιόμαχο και αξιοπρεπές σύνολο.
Για τον Τάκη Δρούγα, ο οποίος πλαισίωσε τον Έλβιο Μάνα στην τεχνική ηγεσία, ο Αγαθοκλής Χριστόπουλος, ήταν αρχικά αιχμηρός, λέγοντας ότι δεν ξεχνά την απόφαση του πρώτου να αφήσει στο μέσον του πλάνου 5ετίας των ακαδημιών του Πανθουριακού για να συνεχίσει σε αυτές της Μαύρης Θύελλας, ωστόσο ήταν επιλογή εξ αρχής που δείχνει να δικαιώνεται καθώς έχει αλλάξει «η σκέψη της ομάδας και τα “αποδυτήρια”, αλλά πρέπει να αλλάξει και η ψυχολογία που ήταν πολύ κακή».
Ο κ. Χριστόπουλος, τόνισε ότι είναι ευθύνη της διοίκησης να περάσει στους παίκτες το σεβασμό προς την ομάδα της Καλαμάτας –κάτι που έχει χαθεί και αποδείχθηκε με τις μαζικές αποχωρήσεις ποδοσφαιριστών ακόμα και προς μικρότερες ομάδες (παρ’ ότι, όπως ειπώθηκε, ήταν πληρωμένοι και υπήρχε διαβεβαίωση στο οικονομικό, ακόμα και προσφορά αυξήσεων).
Ο ίδιος υπερτόνισε την κοινή φιλοσοφία που υπάρχει στο ΔΣ για την αξία των ακαδημιών, οργανωμένες κατά τα πρότυπα του εξωτερικού, με στόχο την ανάδειξη γηγενών παικτών, οι οποίοι θα στηρίζονται για να προχωρήσουν, αλλά και θα αποτελούν τη βάση της πρώτης ομάδας (αναφέρθηκε και στο παράδειγμα του Πανθουριακού, απ’ όπου περιμένουν τα προσεχή χρόνια να στελεχωθεί με «δικά του» παιδιά).
Στη συνέχεια ο Αγαθοκλής Χριστόπουλος ζήτησε τη βοήθεια όλου του κόσμου -οπαδών, φιλάθλων, παλιών παραγόντων και παλαιμάχων- τους οποίους κάλεσε να είναι μαζικά σε κάθε αγώνα στο γήπεδο αφού «εν τη ενώσει η δύναμη» για «να φτιάξουμε μεγάλο το όνομα της Καλαμάτας» και πάλι. Κάτι που παραδέχθηκε ότι είναι δύσκολο, αλλά και με ψυχολογικό κόστος –με το τελευταίο να είναι, όπως εξήγησε, ο λόγος που δεν μπήκε στο ΔΣ, καθώς επωμίζεται ήδη παράλληλα υπερβολικές πιέσεις σε επαγγελματικό, με υποχρεώσεις και στο εξωτερικό, και προσωπικό επίπεδο.
Ο Αγαθοκλής Χριστόπουλος έδωσε το σύνθημα «όλοι στο γήπεδο με καλή διάθεση», έκανε λόγο για «εκκλησία» με την παρουσία παιδιών και γονέων –είχαν δοθεί 500 προσκλήσεις σε σχολεία στο ντέρμπι με τον Πανηλειακό και το ίδιο θα γίνει και σε άλλους αγώνες.
«Θα είμαι πάντα πίσω από την Καλαμάτα» ανέφερε σε άλλο σημείο ο νέος ισχυρός άνδρας της Μαύρης Θύελλας και συνέχισε λέγοντας «Δεν μπήκαμε για να κερδισουμε λεφτά, αλλά για να προσφέρουμε αυτό που μπορούμε. Η Καλαμάτα είναι μαγαζί γωνία –που έχει χάσει την αίγλη της- και μπορεί να γίνει αυτοχρηματοδοτούμενη», εξηγώντας πώς: με πλατιά αποδοχή απ’ όλο τον κόσμο που αγαπά την ομάδα και θα δίνει κάτι από το υστέρημά του, νοιώθοντας την ικανοποίηση ότι συνεισφέρει σε αυτή.
Έμφαση έδωσε ο κ. Χριστόπουλος στο μειονέκτημα έλλειψη γηπέδου, χαρακτηρίζοντας «ευγενική χορηγία» την παραχώρηση του γηπέδου του Μεσσηνιακού από τον ιστορικό συλλογο, ενώ επιφυλακτική στάση αναμονής τηρεί για το προπονητικό κέντρο στα Παλιάμπελα που ετοιμάζει ο Δήμος Καλαμάτας (υπάρχει άλλωστε …πικρή εμπειρία από το γήπεδο της Θουρίας, ενώ ο ίδιος ανέφερε ότι είχε προτείνει στον Δήμαρχο κ. Νίκα την κατασκευή γηπέδου για την Καλαμάτα σε –άλλο- μεγάλο χώρο στη Θουρία, για 3-4.000 φιλάθλους και σκεπαστές κερκίδες!).
  Σταματογιαννόπουλος: Ο κόσμος μας έχει αγκαλιάσει
Πολύ ευχαριστημένος από τα την αποδοχή του κόσμου που έχει αγκαλιάσει τη νέα προσπάθεια, ανέφερε ότι είναι ο πρόεδρος Γιάννης Σταματογιαννόπουλος. Τόνισε ότι η διοίκηση θα επενδύσει σε οργανωτικό, διοικητικό και αγωνιστικό κομμάτι και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι αγωνιστικά ο β’ γύρος θα είναι καλύτερος για την Καλαμάτα, παρά την αποχώρηση έμπειρων παικτών, καθώς θεωρεί ότι οι μετεγγραφές που έγιναν είναι ικανοποιητικές.
«Το μάρκετινγκ είναι ένα σοβαρό στοίχημα και εφ όσον είστε μαζί μας θα καταφέρουμε» ήταν το μήνυμά του προς τον κόσμο.
  Κρανιώτης: Οικονομικός φορέας που μπορεί να προσφέρει στην πόλη
«Αν και Πρεβεζάνος στην καταγωγή αγαπώ πολύ την Μεσσηνία και ιδιαίτερα την Καλαμάτα» …αυτοσυστήθηκε ο γνωστός ιδιοκτήτης φοροτεχνικού γραφείου, Παύλος Κρανιώτης, ο οποίος είναι ο μόνος που συνεχίζει από την προηγουμένη διοίκηση. Ευχαρίστησε κι αυτός τον Σταύρο Παπαδόπουλο και εκμυστηρεύτηκε ότι πρόθεσή του είναι να ξαναζήσει τις μεγάλες στιγμές, με ενθουσιασμό και αγάπη, που είχε προσφέρει ο Μεσσήνιος επιχειρηματίας και τέως πρόεδρος κατά την πρώτη ενασχόλησή του με την ομάδα και τα χρόνια σε Α’ και Β’ Εθνική.
«Σε ένα μεταβατικό σταδιο ήρθαμε να χτίσουμε και όχι να γκρεμίσουμε. Πιστεύουμε στις ακαδημιες που είναι κυψέλες, όπου τα παιδιά μας θα μεγαλώσουν με ήθος, σεβασμό και παιδεία για να φέρουν τον πολιτισμό στον τόπο μας. Θεωρώ ότι η Καλαμάτα είναι ένας οικονομικός φορέας που μπορεί να προσφέρει πάρα πολλά στην πόλη μας. Ελάτε λοιπόν στο γήπεδο, δείξτε το σεβασμό προς τους παίκτες και την αγάπη σας στην ομάδα, αλλά και στη διοίκηση που ήρθε να προσφέρει σε μια δύσκολη περίπτωση. Και ευτυχώς που ήρθε ο κ. Χριστόπουλος για να μπει μπροστά γιατί δεν θα ξέραμε τι θα γινόταν» ανέφερε ακόμα ο κ. Κρανιώτης.
  Ανακοίνωσε Γουίκλς ο πρόεδρος
Ο πρόεδρος Γιάννης Σταματογιαννόπουλος τόνισε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου με εμφατικό τρόπο ότι το ρόστερ δεν έχει υποβαθμιστεί από την αποχώρηση των Τσεμπερίδη, Καμινιώτη, Κουρέλλα, Γουερέ, Ορ. Νικολόπουλου, Τσουλάκου, υπεραμυνόμενος των αντισταθμιστικών μετεγγραφών που έγιναν ή βρίσκονται σε εξέλιξη, σε συνδυασμό με ποιοτικές διαφοροποιήσεις στη λειτουργία της ομάδας, συμπεριλαμβανομένης της αγάπης για τη φανέλα.
Έκανε γνωστή ακόμα την προσθήκη του 22χρονου Αυστραλού αμυντικού Τζόρνταν Γουίλκς (δεν ανακοινώθηκε χθες επίσημα) που προοριζόταν για την Καλλιθέα και το πρωτάθλημα της Football League.
Η Καλαμάτα έχει αποκτήσει ακόμη τους Γκασούκα, Βιτζιλάντε, Τορεζάνι καθώς και την Α’ Τοπική τω Κανελλόπουλο και Ερέκι.
  Ευχαριστίες σε Άγρα, Μελιγαλά
Με τα παρακάτω λόγια η διοίκηση της Καλαμάτας ευχαρίστησε για την παραχώρηση των Αλέξανδρου Ερέκι και Κώστα Κανελλόπουλου τις ομάδες τους:
«Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τις διοικήσεις του Εθνικού Μελιγαλά και του Τέλου Άγρα που ανταποκρίθηκαν άμεσα στο αίτημα μας και μας παραχώρησαν τους δύο ποδοσφαιριστές που ζητήσαμε. Οι ομάδες αυτές, έδειξαν χωρίς δεύτερες σκέψεις ότι θέλουν να βοηθήσουν την προσπάθεια μας και τους ευχαριστούμε πολύ. Είναι ευτυχία για τον ΠΣ "Η Καλαμάτα" να υπάρχουν σωματεία στην ΕΠΣ Μεσσηνίας που οι παράγοντες τους έχουν αυτόν τον τρόπο σκέψης και δράσης. Με μεγάλη μας τιμή ανακοινώνουμε την συνεργασία μας με τον Εθνικό Μελιγαλά και τον Τέλο Άγρα, συνεργασία που από την νέα χρονιά ευελπιστούμε να μεταφερθεί και σε άλλα τμήματα όπως οι ακαδημίες μας». Της Χριστίνας Ελευθεράκη

*** Έτοιμο προς παράδοση το νέο σκάφος κλειστού τύπου στο Λιμεναρχείο Καλαμάτας 
«Έτοιμο προς παράδοση το νέο σκάφος κλειστού τύπου στο Λιμεναρχείο Καλαμάτας» όπως αναφέρει ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Κωνσταντινέας.
Και συνεχίζει: «Ένα δίκαιο αίτημα για τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, δεδομένων των υψηλών επιχειρησιακών αναγκών της ευρύτερης περιοχής. Όταν υπάρχει θέληση και συνεργασία, τότε το αποτέλεσμα μόνο ικανοποίηση μπορεί να προσφέρει. Εδώ και μερικούς μήνες είχαμε θέσει το θέμα στην ηγεσία, η οποία σε όλες τις βαθμίδες ανταποκρίθηκε άμεσα και θετικά. Η επιχειρησιακή αναβάθμιση του Λιμεναρχείου Καλαμάτας δε σταματά εδώ...».

*** Ο Πάνος Σόμπολος παρουσιάζει το νέο του βιβλίο του στην Καλαμάτα 
Το νέο βιβλίο του δημοσιογράφου Πάνου Σόμπολου «Οι αστέρες του εγκληματικού πανθέου. Όπως τους έζησα» θα παρουσιασθεί από τον ίδιο, σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου στις 7.00 το απόγευμα στο αμφιθέατρο του Δημοτικού Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας.
Η εκδήλωση οργανώνεται από το βιβλιοπωλείο «Βιβλιόπολις» και τις Εκδόσεις Πατάκη. Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο αντιστράτηγος ε.ε., επίτιμος υπαρχηγός ΕΛΑΣ Δημήτρης Μητρόπουλος, η αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος Σοφία Μπομπόνη και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Περικλής Ξηρογιάννης. Την εκδήλωση θα συντονίσει η δημοσιογράφος  Νικολέττα Κολυβάρη.
  Λίγα λόγια για το βιβλίο
«Υπηρέτησα το αστυνομικό ρεπορτάζ για σαράντα χρόνια και στην επαγγελματική μου σταδιοδρομία μού έλαχε να ζω μια ζωή με τους συναδέλφους μου δημοσιογράφους, με τους αστυνομικούς, με τους πυροσβέστες, αλλά και με τους κάθε λογής εγκληματίες», γράφει ο ίδιος ο Πάνος Σόμπολος και συνεχίζει: «Ασκώντας το δημοσιογραφικό λειτούργημα είχα πάντα ως προτεραιότητα να ενημερώνω σωστά κι αντικειμενικά τους αναγνώστες, τους ακροατές και τους τηλεθεατές μου. Δε μου άρεσε ποτέ να καταδικάζω ή να αθωώνω τους εγκληματίες και τους κάθε λογής παρανόμους – αυτό δεν είναι δουλειά του δημοσιογράφου. Είναι δουλειά των εισαγγελέων και των δικαστών. Δεν μπέρδεψα ποτέ το ρόλο μου με το ρόλο των άλλων – οι ρόλοι είναι διακριτοί.  Σχεδόν όλους όσοι περιλαμβάνονται σε αυτό το βιβλίο τούς έχω γνωρίσει και προσωπικά. Και όλους ανεξαιρέτως τους γνώρισα κάνοντας ρεπορτάζ για τα αδικήματα για τα οποία κατηγορήθηκαν και καταδικάστηκαν – και μπορώ να σας πω ότι είναι κι αυτοί άνθρωποι με συναισθήματα, με ελαττώματα αλλά και προτερήματα, τα οποία πολλοί από αυτούς χρησιμοποιούν για λάθος στόχους, για λάθος σκοπούς. Έγραψα, επίσης, αυτό το βιβλίο επειδή θέλω να αφήσω μια παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές για την πορεία της εγκληματικότητας στην Ελλάδα αυτή την τεσσαρακονταετία.
Να καταθέσω τα πραγματικά περιστατικά που απασχόλησαν την κοινή γνώμη και να σκιαγραφήσω πρόσωπα και καταστάσεις χωρίς ίχνος υπερβολής και ανακρίβειας, περνώντας ταυτόχρονα κάποια μηνύματα θετικά για το συνάνθρωπό μας και, γενικότερα, για την ελληνική κοινωνία – χωρίς φυσικά να κάνω το δάσκαλο, τον εισαγγελέα ή τον ιεροκήρυκα».
Β.Β.

*** Εκπαίδευση πυροσβεστικών υπαλλήλων σε θέματα διάσωσης, συνέπεια τροχαίων 
Τριήμερη εκπαίδευση, σε θεωρητικό επίπεδο αρχικά, των πυροσβεστικών υπαλλήλων του Νομού Μεσσηνίας σε θέματα διάσωσης, συνέπεια τροχαίων ατυχημάτων και σεισμού, άρχισε προχθές στην αίθουσα εκδηλώσεων «Αλέξανδρος. Κουμουνδούρος» της Π.Ε. Μεσσηνίας.
Σε πρακτικό επίπεδο θα πραγματοποιηθεί εκπαίδευση - άσκηση στον εργασιακό χώρο των εταιρειών ανακύκλωσης «Λαδάς» και «Χαϊδός».
Την επιμέλεια της εκπαίδευσης έχουν από κοινού η Διεύθυνση Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νομού Μεσσηνίας με την 1η ΕΜΑΚ που εδρεύει στην Αθήνα. Βασικός εκπαιδευτής είναι ο αντιπύραρχος Αθανάσιος Μπαλάφας, καθηγητής της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, με πλούσιο συγγραφικό έργο σε θέματα διάσωσης όπου αυτή απαιτείται.  

*** Με τρεις μητροπολίτες η γιορτή του Αγίου Χαραλάμπους στα Φιλιατρά
Με τρεις μητροπολίτες θα τιμηθεί το Σάββατο, 10 Φεβρουαρίου, στα Φιλιατρά η παντριφυλιακή εορτή του Αγίου Χαραλάμπους! Τις θρησκευτικές τελετές θα λαμπρύνουν με την παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλος, ο οποίος θα χοροστατήσει στην Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, συνοδεία του Σεβασμιωτάτου μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου και του Σεβασμιωτάτου ποιμενάρχου Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσοστόμου μετά του Ιερού Κλήρου της τοπικής εκκλησίας.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα εορτασμού που έχει καταρτιστεί και δημοσιοποιηθεί, οι θρησκευτικές τελετές θα ξεκινήσουν το απόγευμα της Παρασκευής 9 Φεβρουαρίου, παραμονή της εορτής, στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου, όπου βρίσκεται η Ιερή και Θαυματουργή Εικόνα του Αγίου, με Μέγα Πολυαρχιερατικό Εσπερινό μετά Θείου Κηρύγματος. Νωρίτερα, στις 6.00 μ.μ., θα γίνει η άφιξη των μητροπολιτών στον Ι.Ν. Εισοδίων της Θεοτόκου και η υποδοχή τους από το δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας, ενώ τιμές θα αποδώσει η Φιλαρμονική του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών.
Από τις 9.00 το βράδυ της Παρασκευής θα ξεκινήσει Ιερά Αγρυπνία. Το Σάββατο, ανήμερα της εορτής, στις 7.00 το πρωί θα τελεστεί Όρθρος και στις 8.30 Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία.
Από το πρωί, η Φιλαρμονική του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών θα παιανίσει το εωθινό στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Μετά την προσέλευση των επισήμων στον Ιερό Ναό στις 10.00 π.μ., στις 10.45 π.μ. θα ξεκινήσει η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας και των Αγίων Λειψάνων του Αγίου Χαραλάμπους σε κεντρικές οδούς, με κατάληξη την κεντρική πλατεία, όπου και θα ψαλεί δέηση.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα του εορτασμού, τη λιτάνευση θα συνοδεύουν αντιπροσωπείες των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σ.Α. και τιμητικό άγημα της Πολεμικής Αεροπορίας, Φιλαρμονικές και μαθητές.
Στη συνέχεια η πομπή θα επιστρέψει στον Ιερό Ναό όπου θα γίνει η Απόλυση, ενώ θα ακολουθήσει ανταλλαγή ευχών και δεξίωση των προσκεκλημένων στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο Δημοτικό Κατάστημα Φιλιατρών. Πλήθος πιστών, από την ευρύτερη περιοχή, αλλά και Φιλιατρινοί από την Αθήνα, αναμένεται να επισκεφθούν την πόλη για τις θρησκευτικές τελετές.
Παράλληλα, στα Φιλιατρά από την Τετάρτη, σε πλήρη ανάπτυξη, θα λειτουργεί μεγάλη εμποροπανήγυρη. Του Ηλία Γιαννόπουλου

***  Πολυχώρος πολιτισμού, πρότυπο για όλη τη Μεσσηνία, το Δημοτικό Σχολείο Καρτερολίου 
Την έγκριση και παραλαβή της γ’ φάσης της εργασίας «Δημοτικό Σχολείο Καρτερολίου, χώρος πολλαπλών δραστηριοτήτων – ανάδειξη κληρονομιάς» αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης κατά την τελευταία συνεδρίαση.
Κατά την εισήγησή της η αρμόδια αντιδήμαρχος κα Παναγοπούλου τόνισε ότι το μοναδικής ομορφιάς και αρχιτεκτονικής σχολείο για όλη τη χώρα, θα μετατραπεί σε χώρο πολλαπλών δραστηριοτήτων και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Στις αίθουσές του θα δημιουργηθούν χώροι για την ανάπτυξη διαφόρων δραστηριοτήτων, όπως πολιτιστικές εκδηλώσεις, εκθέσεις, παρουσιάσεις, συνεδριάσεις κ.λπ.
Στο ισόγειο του κτηρίου θα εγκατασταθούν είδη που καλύπτουν τις ανάγκες παρουσιάσεων – προβολών και εκδηλώσεων, ενώ ο πρώτος όροφος έχει σχεδιαστεί με σκοπό την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς της ευρύτερης περιοχής. Πρόκειται δε, ο νέος πολυχώρος στην κοινότητα του Καρτερολίου να αποτελεί «στάση» για τους συμμετέχοντες στο Διεθνές Φεστιβάλ Μαθητικού Αρχαίου Δράματος της Αρχαίας Μεσσήνης.
Στο έργο στο Δημοτικό Σχολείο Καρτερολίου αναφέρθηκε και ο πρώην αντιδήμαρχος Νίκος Ξαρχάκος, που συνέβαλε τα μέγιστα στην αποπεράτωσή του, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου που έφεραν εις πέρας ένα εγχείρημα με αρκετές δυσκολίες, αφού υπερέβαλαν εαυτόν. Υπογράμμισε ακόμη ότι από το Δημοτικό Σχολείο του Καρτερολίου θα περάσουν όλα τα σχολεία της Μεσσηνίας, αφού θα αποτελεί χώρο πρότυπο εκμάθησης και πολιτισμού.
Ο αντιδήμαρχος Κώστας Γεωργακόπουλος σημείωσε ότι το Δημοτικό Σχολείο Καρτερολίου θα αποτελέσει ένα «τρίγωνο» πολιτισμού μεταξύ Μεσσήνης – Καρτερολίου – Αρχαίας Μεσσήνης.
Από την πλευρά της και η αντιπολίτευση χαιρέτισε τις ανακοινώσεις για το Δημοτικό Σχολείο Καρτερολίου. Ο Στάθης Αναστασόπουλος τόνισε ότι πρόκειται για ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο, που θα συμβάλει στην ενημέρωση των επισκεπτών του Δήμου, αλλά και στον πολιτισμό ολόκληρης της περιοχής. Εξέφρασε την ικανοποίησή του για ένα έργο που ξεκίνησε από τη δική τους θητεία και ολοκληρώνεται, ενώ ζήτησε από τη Δημοτική Αρχή να το συνεχίσει, όπως και να εντάξει το σχεδιασμό του Βρετανού καθηγητή θεάτρου, Mr Andrews, για θερινό θεατρικό εργαστήρι στο προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου.
Ο Γιώργος Αθανασόπουλος πρόσθεσε ότι η Δημοτική Αρχή θα πρέπει να εντάξει αυτό το μοναδικό αρχιτεκτονικό «στολίδι» στον προγραμματισμό της για τις εκδηλώσεις και σημείωσε ότι θα πρέπει να εξυπηρετεί δράσεις όλο το χρόνο, καθώς βρίσκεται και σε πολύ κοντινή απόσταση από την πόλη της Μεσσήνης.
Ο πρόεδρος της κοινότητας, Ηλίας Αθανασόπουλος, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς όλους που συνέβαλαν για τη δημιουργία αυτού του πολυχώρου στο Καρτερόλι, τόσο προς την πρώην Δημοτική Αρχή όσο και προς τη νυν. Ζήτησε δε, φύλαξη για το χώρο, με το δήμαρχο να του απαντά να μην ανησυχεί και ότι όλα έχουν μελετηθεί για να διαφυλαχθεί ως «κόρη οφθαλμού», καθώς αποτελεί στολίδι για όλη την περιοχή.
  Του Κώστα Γαζούλη

*** Την Τσικνοπέμπτη ξεκινά το 158ο «Νησιώτικο Καρναβάλι» 
Όπως κάθε χρόνο, με το «άρμα του μπεκρή» την Τσικνοπέμπτη, που φέτος είναι στις 8 Φεβρουαρίου, αναμένεται να ξεκινήσει 158ο ιστορικό Καρναβάλι της Μεσσήνης.
Το βράδυ της περασμένης Δευτέρας το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης ψήφισε ομόφωνα την έγκριση των αποκριάτικων εκδηλώσεων που ανέρχονται στα 19.400 ευρώ. Η αντιδήμαρχος που εισηγήθηκε το θέμα τόνισε ότι για ακόμα μια χρονιά οι εκδηλώσεις θα είναι πλούσιες και θα περιλαμβάνουν τις παιδικές παρελάσεις, ήθη και έθιμα της εποχής, καθώς και πολλά ακόμα πατροπαράδοτα δρώμενα…
Περισσότερα, δε, θα γίνουν γνωστά από την 1η Φεβρουαρίου, οπότε και αναμένεται να αρχίσει η επικοινωνιακή προβολή του 158ου Καρναβαλιού της Μεσσήνης.
Εκτός των αποκριάτικων εκδηλώσεων, το Σώμα έδωσε έγκριση και για τις δαπάνες που αφορούν στο δρώμενο της «Γριάς Συκούς» από το Θεατρικό Εργαστήρι Μεσσήνης, καθώς και για τον καθιερωμένο αποκριάτικο χορό της Φιλαρμονικής το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου.
Από την πλευρά της αντιπολίτευσης ο Γιώργος Αθανασόπουλος εξέφρασε την άποψή του ότι η Δημοτική Αρχή έχει καθυστερήσει πάρα πολύ στο συγκεκριμένο ζήτημα και έπρεπε ήδη η Μεσσήνη να είναι στολισμένη και να ζει σε ρυθμούς του Καρναβαλιού. Επίσης, άσκησε κριτική, από κοινού με τον Στάθη Αναστασόπουλο, για το γεγονός ότι στο χορό της Φιλαρμονικής δε συμμετέχει ο δημοτικός χορευτικός σύλλογος, ο οποίος επανασυστάθηκε ύστερα από μεγάλες προσπάθειες και θα έδινε διαφορετικό χρώμα στην εκδήλωση.
Απαντώντας στην κριτική η κα Παναγοπούλου σημείωσε ότι αντιλαμβάνεται την αγωνία του κ. Αθανασόπουλου, αλλά τον διαβεβαιώνει ότι για ακόμα μια χρονιά, κάτι που απέδειξε και πέρυσι, η Δημοτική Αρχή έχει ως στόχο την αναβάθμιση του ιστορικού καρναβαλιού.
Όσον αφορά στο χορό της Φιλαρμονικής, υπογράμμισε την ιστορικότητα της εκδήλωσης για τη Μεσσήνη, που κρατά από το 1925, και πλέον αποτελεί θεσμό για την πόλη και ολόκληρη την περιοχή.  Κ. Γαζ.

*** Εξορμήσεις το Φεβρουάριο με τον Ορειβατικό Σύλλογο Καλαμάτας 
Τις εξορμήσεις του για το Φεβρουάριο ανακοίνωσε ο Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας.
Ειδικότερα:
-Σάββατο 3 - Κυριακή 4: Ταΰγετος – Πρ. Ηλίας, 2.407 μ.
- Σάββατο 10: Γευσιγνωσία ελαιολάδου
- Κυριακή 11: Πρ. Ελισσαίος - Καρβέλι
-Παρασκευή 16 - Δευτέρα 19: Όλυμπος (εκπαίδευση ορεινής διάσωσης)
- Κυριακή 25: Μαίναλο, κορυφή Αϊντίνης, 1849 μ.

***  Ο καιρός  σήμερα Πέμπτη στην Καλαμάτα 
O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για  σήμερα Πέμπτη 1/2/2018 προβλέπεται μερικώς νεφελώδης.
Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών ο ουρανός θα είναι κυρίως καθαρός, με κάποιες σποραδικές νεφώσεις. Από τις πρωινές έως και τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και αραιές νεφώσεις, οι οποίες ενδέχεται να πυκνώνουν κατά διαστήματα. Από τις μεσημβρινές ώρες μέχρι και το τέλος της ημέρας θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις, οι οποίες θα πυκνώνουν κατά διαστήματα.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στη μέγιστη τιμή της και θα κυμανθεί από 9 έως 15 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 50 -80%
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 1-2 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Ν-ΝΑ, με ένταση 1-2 μποφόρ, τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα στραφούν σε Ν-ΝΔ, με ένταση 1-2 μποφόρ, το απόγευμα θα στραφούν σε Ν-ΝΑ, με ένταση 1-2 μποφόρ και το βράδυ θα στραφούν σε Α-ΝΑ, με ένταση 1-2 μποφόρ.
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το http://kalamata.meteoclub.gr/

***  Έφυγε από τη ζωή ο εκδότης της «Μάχης» Παναγιώτης Κατσούλας 
Απεβίωσε χθες στο νοσοκομείο Καλαμάτας από ανακοπή ο Παναγιώτης Κατσούλας, η κηδεία του θα γίνει στον Ιερό Ναό Γενέσιον της Θεοτόκου στον Πύργο Τριφυλίας το Σάββατο και ώρα 14:00.
Ο Παναγιώτης Κατσούλας γεννήθηκε το 1927 στο Πύργο Τριφυλλίας του Ν. Μεσσηνίας, πρωτότοκος γιός οικογένειας μεγαλογαιοκτημόνων, παραγωγών  σταφυλιών, οίνου και λαδιού. Πολύ νωρίς  φάνηκε πως είχε ένα ιδιαίτερα ανήσυχο πνεύμα και ήταν ερωτευμένος με τη ζωή. Αποφοίτησε από το Σχολαρχείο στη Πύλο Μεσσηνίας . Σε ηλικία 14 ετών, έρχεται η κατοχή των Γερμανών, το 1940.
Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία προτάσσοντας το εμπορικό του πνεύμα,  με ένα δικό του κάρο μεταφέρει εμπορεύματα και ανθρώπους (λόγω καταστροφής των δρόμων) προς την Καλαμάτα, την Πύλο, και τον Νομό Ηλείας. Με αυτή την δουλειά κατόρθωσε να συντηρήσει  μαζί με το πατέρα του την οικογένεια κατά  την περίοδο της κατοχής.
1946 Ηλικίας 19 ετών, γίνεται πρόεδρος της Αγροτολέσχης του Υπουργείου Γεωργίας στην περιοχή του που απαριθμεί 1500 άτομα, το οποίο Υπουργείο διδάσκει στους αγρότες μεθόδους καλλιέργειας.
1946-1950   Γίνεται αρχηγός των Προσκόπων στη περιοχή του, οργανώνοντας  δυο  ομάδες : ενήλικων  των 30 ατόμων και λυκόπουλων των 25 παιδιών.  Δημιουργεί  θεατρική ομάδα με τους προσκόπους και ανεβάζουν θεατρικά έργα, κρατώντας και ο ίδιος ρόλο. Δίνουν παραστάσεις δωρεάν στο νομό Μεσσηνίας (Πύλο, Καλαμάτα, Μεσσήνη, Κυπαρισσία, Γαργαλιάνοι)  δίνοντας χαρά στους ταλαίπωρους μετά τον πόλεμο  συντοπίτες του , αποδίδοντας έργα των : Μελά  όπως «Αρραβωνιάσματα» , «Στέλλα Βιολάντη»,  «Μαύρο Ασπρο» , «Χαλασμένο Σπίτι» &  Περσιάδη όπως «Γκόλφω», «Σκλάβα», «Αθανάσιος Διάκος» .
1948-1950 Ηλικίας 21 ετών, ανοίγει κρεοπωλείο στην πλατεία του χωριού του και κάνει εμπόριο κρεάτων αγοράζοντας ο ίδιος από την ευρύτερη περιοχή του.
Το 1952 Παντρεύεται τη Γεωργία Χρονοπούλου και αποκτούν δύο παιδιά, τον Αντώνη και την Δέσποινα.
1947- 1957 Ανοίγει στο κέντρο του χωριού του στη πλατεία μαγαζί με χονδρεμπόριο έχοντας δεξαμενές λαδιού 5000 οκάδων. Εμπορικό ανήσυχο πνεύμα ασχολείται με την παραγωγή και την εμπορία ελαίων,σταφίδας, σταφυλιών και κρασιού στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
 Επίσης ασχολείται με αγοροπωλησίες μεγάλων αγροτικών εκτάσεων στη περιοχή του και ακινήτων .
1957-1982 Εχει στην ιδιοκτησία του μεγάλο σύγχρονο για την εποχή του ελαιουργείο στο χωριό του και παράλληλα συνεχίζει να ασχολείται και με το εμπόριο ελαίων,σταφίδας, σταφυλιών και κρασιού στην Ελλάδα και το εξωτερικό ταξιδεύοντας συχνά.
Το 1959 Ενώνει μια μικρή ομάδα παραγωγών στην Μεσσηνία και πρωτοστατεί στην ίδρυση οινοποιητικού συνεταιρισμού με την επωνυμία «ΝΕΣΤΩΡ» . Το 1960 , χρονιά που οι παραγωγοί σταφυλιών πετούσαν στη χωματερή την παραγωγή τους βρήκε την ευκαιρία να τους ενώσει. Στον συνεταιρισμό αυτό διετέλεσε πρόεδρος  του Δ.Σ. για μία εικοσαετία (1974-1994).
Το 1961 Νοικιάζει ο ίδιος από τον ΑΣΟ (Αυτόνομος Σταφιδικός Οργανισμός),  εργοστάσιο στη περιοχή της Γιάλοβας Πύλου μαζί με δεξαμενές και αγοράζει 1.500 τόνους σταφύλια και τα οινοποιεί για πρώτη φορά για λογαριασμό του συνεταιρισμού  «ΝΕΣΤΩΡΑ».
1965-1967 Γίνεται  εκπρόσωπος Ν. Μεσσηνίας στην «ΑΣΟ» (Αυτόνομος Σταφιδικός Οργανισμός), που την εποχή εκείνη έφερνε στην Ελλάδα με τις εξαγωγές σε σταφίδα  πολύ συνάλλαγμα.  Ήταν μέλος της διοικούσης επιτροπής και του υπηρεσιακού Συμβουλίου.
1967-1977 Εμπορεύεται και ελαιοπυρήνες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Το 1967 Αρχίζει να ασχολείται ενεργά με το ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ, και το οποίο εξακολουθεί αδιαλλείπτως ως σήμερα.
1967-1975 Είναι μέτοχος κατα 50% στη εταρία «ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ & ΣΙΑ Ο.Ε» (στην οδό Ευρυπίδου, στην Αθήνα) που ασχολείται με την εισαγωγή, τυποποίηση της ζάχαρης LUX που κυκλοφορεί μέχρι σήμερα και αποικιακών ειδών με διανομείς σε όλη την Ελλάδα .
1967-1980 Δημιουργεί την μεγαλύτερη μονάδα φυτώριων ελιάς στο Ν. Μεσσηνίας και Ηλείας εκμεταλλευόμενος το αγροτικό πρόγραμμα επιδότησης καλλιεργητών ελαιοδέντρων. Παρήγαγε 12.000 δενδρύλια ελιάς Καλαμάτας ετησίως τα οποία πουλούσε στους καλλιεργητές σε χονδρική και λιανική πώληση .
1969-1975 Γίνεται αντιπρόσωπος της εταιρίας «ΕΤΕΛ» στη Μεσσηνία θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας, έχει στη κατοχή της 8 πυρηνελαιουργεία και αγοράζει για λογαριασμό του από παραγωγούς της Μεσσηνίας και του Νομού Ηλείας λάδια ακόμα και σε δημοπρασίες.
1969-1983  Πουλάει κατα αποκλειστικότητα στην εταιρία «ΕΛΑΙΣ» το λάδι  και τους ελαιοπυρήνες που παραγόνται   στη Μεσσηνία και στην Ηλεία, επίσης στην εταιρία « ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΑ  ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ» και σε μεγαλοεμπόρους των Αθηνών οι οποίοι το εξήγαγαν στο εξωτερικό .
  1972-1974  Με έδρα το Περιστέρι Αττικής , είναι μέτοχος κατα 33% της εταιρίας  «ΤΟΝΑ PLAST ΕΠΕ» η οποία από πρώτη ύλη πλαστικού κατασκευάζει πλαστικές τσάντες αγορών και έχει πελάτες μεγάλα καταστήματα  των Αθηνών «ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ», «ΚΑΤΡΑΤΖΟΣ», « ΜΑΥΡΟΣ», «ΜΑΝΤΖΩΡΗΣ» κλπ και της επαρχίας.
v      1974-2009 είναι ιδιοκτήτης και εκδότης της επαρχιακής εφημερίδας «ΜΑΧΗ».
1974 εκλέγεται αντιπρόσωπος του συνεταιρισμού «ΝΕΣΤΩΡ» στην ΚΕΟΣΟΕ
( Κεντρική Ενωση Οινοποιητικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων Ελλάδος)  η οποία ήταν  τριτοβάθμια οργάνωση με μέλη 24 μεγάλους οινοποιητικούς συνεταιρισμούς εκείνη την εποχή.
v      1974-1994  εκλέγεται  ΠΡΟΕΔΡΟΣ  του Συνεταιρισμού Οινοπαραγωγών Μεσσηνίας «ΝΕΣΤΩΡ»  και στη διάρκεια της θητείας του :
- 1974  επεκτείνει το οινοποιείο στην Πύλο με δεξαμενές απο 2.000 τόνους σε 11.000 τόνους,
- 1980   αγοράζει σε δημοπρασία 60 στρέμματα παραθαλάσσιας γης μαζί με δεξαμενές 22.000  τόνων  στη περιοχή Γιάλοβας Πύλου.
Ταξιδεύει σε όλο το κόσμο και με δική του ιδέα και σε συνεργασία με το Υπουργείο Γεωργίας  και οινολόγους εισάγει πρώτη φορά από το εξωτερικό στην Ελλάδα για  καλλιέργεια στον Ν. Μεσσηνίας ξενικές ποικιλίες αμπελιών. Φυτεύτηκαν στη περιοχή με επιτυχία 260.000 (!!!) τεμάχια κληματόβεργων 16 Γαλλικών ποικιλιών ( όπως Cabernet Sauvignon, cabernet Frame, Grenache Rouge και Grenache Blanc και πολλά άλλα ). Οι ποικιλίες αυτές των αμπελιών αργότερα  μοιράστηκαν σε όλη την Ελλάδα σε όλους τους οινοπαραγωγούς , συνεταιριστές και ιδιώτες.Ετσι σήμερα παράγουμε στην Ελλάδα κρασί από ποικιλία Cabernet Sauvignon.
Επίσης μετέφερε προς δοκιμαστική καλλιέργεια στη Μεσσηνία ποικιλίες κλημάτων από άλλες περιοχές στην Ελλάδα ( πχ Τυρνάβου,Ιωαννίνων)
v      1981 δημιουργώντας μια ομάδα ελαιοπαραγωγών στον συνεταιρισμό «ΝΕΣΤΩΡΑ» κατορθώνει να εισπράξει πρώτος σε όλη την Ελλάδα την πρώτη επιδότηση ελαίου γεγονός που τιμάται  παρουσία του υπ. Γεωργίας Αθ.Κανελλόπουλου και του υπ. Εμπορίου Καλαντζάκου στις εγκαταστάσεις του συνεταιρισμού (που καταφθάνουν με ελικόπτερο). Το γεγονός – γιορτή προβλήθηκε και στα Μ.Μ.Ε.  
  1982  Κατοχυρώνει με δική του παρέμβαση υπέρ των οινοπαραγωγών την οινοποίηση για την παραγωγή BRANDY αμπελουργικού οινοπνεύματος και όχι γεωργικού με την υποστήριξη του Διεθνούς Οργανισμού <<ΟΙΝΟΥ & ΑΜΠΕΛΟΥ.
v      1988  Απορροφώντας την α’ επιδότηση στην Ελλάδα από την ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ  (70% επιδότηση, 30% κεφάλαια του συνεταιρισμού) προκηρύσσει διεθνή διαγωνισμό και κατασκευάζει και τελειώνει μέσα σε 2 χρόνια με προσωπική επιστασία  το υπερσύγχρονο οινοποιείο «ΝΕΣΤΩΡ» στο χωριό του προυπολογισμού 1.800.000.000 δρχ ( 1 δις 800 εκ δρχ)  -αντίστοιχα μεγάλο όπως του «ΚΟΥΡΤΑΚΗ»  στην Αττική  και της « ΠΑΤΡΑΙΚΗΣ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑΣ» στη Πάτρα.
Σχέδια και υποδομή ήταν εν μέρει δικού του σχεδιασμού χρησιμοποιώντας στοιχεία που παρέπεμπαν  στο αρχαίο ανάκτορο  του Νέστωρα που βρίσκεται πολύ κοντά  στο  σημείο της κατασκευής. Μια κατασκευή  έκτασης 3000τ.μ  στεγασμένων χώρων σε 100 στρέμματα ιδιόκτητης γης που αγοράζει.Οσοι ξένοι επισκέφτηκαν το οινοποιείο και κυρίως Ευρωπαίοι το ονόμασαν «Ο ΝΑΟΣ ΤΟΥ  ΟΙΝΟΥ».  Ασχολήθηκε προσωπικά με τον εξοπλισμό του οινοποιείου, την επιλογή και τοποθέτηση δεξαμενών 250.000 λίτρων  , αποστακτηρίων  κλπ  και εισήγαγε από τη Γαλλία δρύινα βαρέλια κρασιού για την παλαίωση .
Το οινοποιείο «ΝΕΣΤΩΡ» παράγει  και εξάγει: στη Γαλλία , στην Ιταλία, στο Καναδά και σε όλο το κόσμο εώς την Ακτή Ελεφαντοστού  στην Αφρική (40.000 τόνους κρασί). Εχει  κερδοφόρους ισολογισμούς και τζίρους ύψους 4-5 δις δραχμών.
Απασχολεί εργάτες, υπαλλήλους, γεωπόνους, χημικούς, δικηγόρους, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και  δίνοντας πνοή στη περιοχή.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του αγοράζει από αμπελουργούς σε όλη την Ελλάδα την αζήτητη  παραγωγή τους και έτσι δίνει έσοδα στους αμπελουργούς και φροντίζει να κρατά σταθερή  τιμή η παραγωγή τους(  δέχεται επαίνους από τον υπουργό Γεωργίας –Σημίτη- το 1980, από τον υπουργό Γεωργίας –Κανελλόπουλο Γεώργιο- το 1981 και τους μετέπειτα υπουργούς) .
v      1989  απονέμεται  στον συνεταιρισμό βραβείο από τον τότε πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου,  ως αυτός  με τη μεγαλύτερη εμπορική εξαγωγική δραστηριότητα στην Ελλάδα αλλά και ο ΜΟΝΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΟΦΕΙΛΕΙ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ.
Στα 20 χρόνια της θητείας του Παναγιώτη Κατσούλα ως  Προέδρου, ο συνεταιρισμός  παρουσιάζεται κερδοφόρος, αποκτά μεγάλη ακίνητη περιουσία,  οι δε συνεταιριστές λαμβάνουν σημαντικά μερίσματα από την επιτυχή δραστηριότητα του.
v      ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ – ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ «ΝΕΣΤΩΡ» το 1994 ΠΑΡΕΔΩΣΕ:
  Α) ΤΑΜΕΙΟ 250.000.000 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΡΧ
Β) 13.000 ΤΟΝΟΥΣ ΚΡΑΣΙ ΣΤΙΣ ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ ΤΡΕΧΟΥΣΑΣ ΑΞΙΑΣ 500.000.000 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΡΧ
Γ) ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΤΡΙΤΟΥΣ 
 v      1978-1983 Εκλέγεται ΠΡΟΕΔΡΟΣ της ΚΕΟΣΟΕ (Κεντρική Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων Ελλάδος) με 150 μέλη, μεγάλους συνεταιρισμούς  οινοπαραγωγών ανάμεσα τους της Πάτρας, Πεζών Κρήτης,  Ηρακλείου,  Χανίων, Μαρκοπούλου Αττικής, Νεμέας Κορινθίας, Πυργου Ηλείας, Τυρνάβου, Σαντορίνης, Ρόδου (CAIR),  Λήμνου, Ζακύνθου, Λευκάδας κ.α
Έκτοτε αρχίζει για την ΚΕΟΣΟΕ μια λαμπρή πορεία, στα θέματα του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου συγκαταλέγονται και τελικά πραγματοποιούνται
-ίδρυση πρατηρίου διάθεσης εμφιαλωμένων συνεταιριστικών κρασιών στην Αθήνα που θα λειτουργεί με τη μορφή εκθετηρίου για τη γευστική δοκιμή από εμπόρους η καταναλωτές
-αγορά κτηρίου 930τ.μ  στην οδό Λ. Ριανκούρ στη Πανόρμου-Αθήνα για εγκατάσταση των κεντρικών γραφείων (σήμερα έχει αναρτηθεί αναμνηστική μαρμάρινη πλάκα εμπρός από τα γραφεία προς τιμήν του με το όνομα του)
-δημιουργία αποθηκευτικών κέντρων στην Ελλάδα και το εξωτερικό
-ενοικίαση συνοικιακών πρατηρίων για τη διάθεση των συνεταιριστικών κρασιών.
-εμφιαλώσεις των συνεταιριστικών κρασιών που μέχρι την εποχή εκείνη ήταν χυδην.
v      Κατά τη διάρκεια της θητείας του, παρακολουθώντας τα προγράμματα της Ευρωπαικής Κοινότητας (μεταφρασμένα από τη Γαλλική Γλώσσα) εφήρμοσε τους Κοινοτικούς Κανονισμούς απορροφώντας το 100% των επιδοτήσεων για λογαριασμό των συνεταιριστών.
Βαθύς γνώστης του αμπελο-οινικού τομέα έκανε σεμινάρια με την «ΠΑΣΕΓΕΣ» σε όλες τις περιοχές της Ελλάδος στους αμπελοκαλλιεργητές ούτως ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν στους όρους και κανονισμούς της  Ευρωπαίκής Κοινότητας.
Μάλιστα, για να κάμψει την έντονη άρνηση των Γάλλων συνεταιριστικών παραγωγών κρασιού για την ένταξη της Ελλάδος στην Ευρωπαική Κοινή Αγορά  με δικά του έξοδα μετέβη στο Bοrdaux της Γαλλίας όπου δική του αντιπροσωπία οινοπαραγωγών συναντήθηκε με τον αντίστοιχο πρόεδρο και κατάφερε να δημιουργήσει θετικό κλίμα και ψήφο προς την Ελλάδα.
Το 1994  εξακολουθεί πιο ενεργά την ενασχόλησή του με το ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ και συνεχίζει να εμπορεύεται λάδι , κρασί , σταφύλια, σταφίδες και να καλλιεργεί ελιές , αμπέλια  και συκιές.
Το 2000 μετατρέπει μέρος της καλλιέργειας ελαιών  σε βιολογική και παράγει βιολογικό λάδι, πιστοποιημένο από  τον οργανισμό Ελέγχου και πιστοποίησης βιολογικών προιόντων « ΔΗΩ»  με αρ. Πιστοποίησης  411-5/0401-1-1-1/01
Το 2001 αγοράζει μετοχές της εταιρίας «ΦΑΡΟΣ» και μετά γίνεται πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος.
2006-2009  Γίνεται πρόεδρος της τοπικής ποδοσφαιρικής ομάδας δ’ Εθνικής «ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ»  την οποία και χρηματοδοτεί με σκοπό να φέρει κοντά στον αθλητισμό τα παιδιά του χωριού του .
Ήταν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος  στη  Γυναικολογική Κλινική «ΗΡΑ ΙΑΤΡΙΚΗ Α.Ε» στην Καλαμάτα Μεσσηνίας, όπως επίσης και μέτοχος αυτής με ποσοστό 79,528% επι του κεφαλαίου της.
Σε ηλικία 91 ετών, συνταξιούχος, τυπικά συνέχιζε να ασχολείτο με την καλλιέργεια συκής και την παραγωγή σύκων, τα οποία προωθούσε στην κατανάλωση αποξηραμένα σε αποξηραντήριο που διαθέτει ο ίδιος. Επίσης ασχολείτο με την καλλιέργεια φραγκοσυκιάς με σκοπό την εξαγωγή τυποποιημένου του καρπού της, τα δε φύλλα της προωθούνταν για φαρμακευτικούς σκοπούς.
Συντηρούσε την καλλιέργεια βιολογικού λαδιού και ελαίων στην γενέτειρά του καθώς και τους αμπελώνες του, τον καρπό των οποίων προωθούσε στους συνεταιρισμούς της περιοχής και κυρίως στον συνεταιρισμό ΝΕΣΤΩΡ.
Τον ελεύθερο χρόνο του τον διέθετε σε διάβασμα, κυρίως ιστορικών βιβλίων και στην ενασχόλησή του με το διαδίκτυο.
Έχαιρε εκτιμήσεως όχι μόνον απο την τοπική κοινωνία αλλά και πανελλαδικώς. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του κ. Μπουτάρη σε  επίσκεψή του στην Καλαμάτα (Οκτώβριος 2015), όπου μιλώντας για τους Μεσσήνιους που γνωρίζει, αναφέρθηκε στον ιστορικό πρόεδρο του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού «Νέστωρ», Τάκη Κατσούλα, τον οποίο γνώρισε απο την ενασχόλησή του με την οινοποιία.

*** Ανακοίνωση της Ν.Ε. Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ για το θάνατο του Χρήστου Μαλαπάνη 
Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη για την απώλεια του Χρήστου Μαλαπάνη πρ. Δημάρχου Καλαμάτας και πρ. Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας.
Ο Χρήστος Μαλαπάνης υπήρξε για πολλά χρόνια ένας ακούραστος εργάτης της αυτοδιοίκησης, πρωτεργάτης και δημιουργός της σύγχρονης πραγματικότητας της μεσσηνιακής πρωτεύουσας. Υπήρξε ένας άνθρωπος δραστήριος, επίμονος, ευγενής και η προσωπικότητά του αναγνωρίστηκε από φίλους και αντιπάλους. Το στίγμα του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί υπόδειγμα αυτοδιοικητικής παρέμβασης για την ανάδειξη των παραγωγικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δυνατοτήτων ενός τόπου.
Στην οικογένειά του και όλους τους συμπολίτες, τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια!  Η Ν.Ε. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

*** Προέκυψε ανάδοχος για τη μελέτη της ανάπλασης του Παμίσου 
Την ιδιαίτερη ικανοποίησή του που το μεγαλόπνοο έργο της ανάπλασης στον Πάμισο προχωρά, εξέφρασε ο δήμαρχος Μεσσήνης, Γιώργος Τσώνης, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το βράδυ της Δευτέρας.
Ο κ. Τσώνης γνωστοποίησε στο Σώμα ότι ολοκληρώθηκε και η διαδικασία των ενστάσεων και προέκυψε ανάδοχος η εταιρεία «Α.Δ.Κ. ΑΡΩΝΗΣ - ΔΡΕΤΤΑΣ - ΚΑΡΛΑΥΤΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧ/ΚΟΙ Α.Ε. (Α.Δ.Κ. Α.Ε.), ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ Π. ΓΡΑΜΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ - ΧΡ. ΠΑΝΟΥΣΑΚΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ (ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΕΠΕ ΓΡΑΜΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ - ΠΑΝΟΥΣΑΚΗΣ)».
Το δε κόστος της μελέτης αγγίζει τα 2.700.000 ευρώ.  Από την πλευρά του, ο Στάθης Αναστασόπουλος χαρακτήρισε ως θετικές τις ανακοινώσεις του δημάρχου, ωστόσο σημείωσε ότι επιβεβαιώνεται ότι αυτά τα έργα διαρκούν πολλά χρόνια, κακώς δημιουργούνται προσδοκίες και, επίσης, ζήτησε, όπως είχε κάνει και στο παρελθόν, από τη Δημοτική Αρχή να απαιτήσει να προηγηθούν τα αντιπλημμυρικά έργα στον Πάμισο ποταμό. Απαντώντας στον κ. Αναστασόπουλο ο Γιώργος Τσώνης επισήμανε ότι ουδέποτε κανείς είπε ότι αυτά τα έργα θα ολοκληρωθούν σύντομα, πόσω μάλλον όταν πρόκειται για ένα έργο που είναι «γίγας» και το συνολικό του κόστος αγγίζει τα 35 εκ. ευρώ. Πρόσθεσε, επίσης, ότι σύμφωνα με τη δική του εκτίμηση, το έργο πηγαίνει γρήγορα σχετικά, γιατί ουσιαστικά 8 μήνες από την πρώτη επίσκεψη του κ. Κοτσώνη από το υπουργείο στην περιοχή πραγματοποιήθηκε ο διαγωνισμός.
Κλείνοντας, τόνισε ότι ουσιαστικά μιλάμε για ένα έργο που θα μείνει για αιώνες στην περιοχή και έχει ήδη δρομολογηθεί…  Κ. Γαζ.

*** Αλαλούμ με ΕΝΦΙΑ χωρίς αντικειμενικές 
Τρέχουν να βρουν εκτιμητές για τις «ορφανές» περιοχές 
  Κίνδυνο καθυστερήσεων βλέπουν στο ΥΠΟΙΚ για τις νέες αντικειμενικές στη Μεσσηνία
 Σοβαρό πρόβλημα με την εξεύρεση του αναγκαίου αριθμού εκτιμητών για να προχωρήσουν οι νέες αντικειμενικές αξίες στη Μεσσηνία έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες. Στην προσπάθειά του να λύσει το πρόβλημα, το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε νέα προκήρυξη θέσεων, η οποία λήγει σήμερα. Στην πρόσκληση πρέπει να υποβάλουν αίτηση όσοι το δυνατόν περισσότεροι εκτιμητές, γιατί από την πρώτη προκήρυξη έμειναν «ορφανές» 2.694 περιοχές (Δήμοι και Κοινότητες) της χώρας, μεταξύ αυτών- όπως προαναφέραμε- και οι περισσότεροι Δήμοι του νομού.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Κωστή Πλάντζου στην ιστοσελίδα newmoney.gr, «στην απροθυμία των ιδιωτών εκτιμητών ακινήτων να αναλάβουν να βγάλουν μέσα σε 20 ημέρες τις νέες αντικειμενικές που δεν μπορούν να εκδώσουν εδώ και δέκα χρόνια οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, σκοντάφτουν οι προσπάθειες της κυβέρνησης.
Παρά τα προβλήματα που διαπιστώθηκαν στην εξεύρεση του απαιτούμενου αριθμού εκτιμητών, οι δανειστές έχουν διαμηνύσει στο υπουργείο Οικονομικών πως δε θα δεχθούν νέα παράταση χρόνου, καθώς η εξομοίωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές αποτελεί μνημονιακή απαίτηση από το 2013. Για το λόγο αυτό, η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας εξέδωσε και νέα συμπληρωματική προκήρυξη προσέλκυσης πιστοποιημένων εκτιμητών “εγγεγραμμένων στο Μητρώο του υπουργείου Οικονομικών, για σύνταξη εισήγησης για τον καθορισμό των τιμών εκκίνησης” των ακινήτων.
Η πίεση για την κυβέρνηση είναι πολλαπλή: από τη μια, ο καθορισμός των νέων αντικειμενικών μέχρι τέλη Μαρτίου ή αρχές Απριλίου είναι προαπαιτούμενο για να υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ του 2018.
Επιπλέον, είναι προϋπόθεση για να ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί για χρέη στο Δημόσιο. Από την άλλη, το υπουργείο αναγκάζεται να επιστρέψει και αναδρομικά 8 ετών σε ιδιοκτήτες ακινήτων – ιδιαίτερα σε ακριβές περιοχές όπως το Ψυχικό - για τους “φουσκωμένους” φόρους ακινήτων που πλήρωναν από το 2010 και μετά. Για το λόγο αυτόν, μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου το Taxisnet δε θα δέχεται άλλες δηλώσεις Ε9, παρά μόνον από ιδιοκτήτες με ακίνητα σε περιοχές όπου οι αντικειμενικές μειώθηκαν με δικαστική απόφαση (Φιλοθέη, Ψυχικό, Παρνασσό, Δελφούς).
Το υπουργείο Οικονομικών έχει εναποθέσει τις ελπίδες του στη νέα πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ειδικά για τις περιοχές που έμειναν στα αζήτητα. Όσοι ενδιαφέρονται θα πρέπει μέχρι σήμερα να υποβάλουν αίτηση ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα www.minfin.gr στην ενότητα Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας.
Ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να υποβάλει μόνο μια αίτηση, χωρίς να αποκλείονται και εκτιμητές που έχουν ήδη κληρωθεί για άλλες περιοχές. Περιορισμός στον αριθμό των ζωνών που θα ανατεθούν σε κάθε εκτιμητή δεν υπάρχει πλέον, ενώ η αμοιβή τους για κάθε τιμή ζώνης παραμένει στα 50 ευρώ.     Οι… ορφανοί Δήμοι και Κοινότητες της Μεσσηνίας
 του Αντώνη Πετρόγιαννη

***  Νέες καταγγελίες και… νέες απαντήσεις για τη ΣΔΙΤ 
ΠΕ.ΣΥ. Πελοποννήσου για τα σκουπίδια
 Το πρόβλημα με τη διαχείριση των σκουπιδιών της Πελοποννήσου έχει δύο πλευρές. Η πρώτη είναι ότι έχει ήδη παρέλθει ο χρόνος μέσα στον οποίο θα έπρεπε να έχει βρεθεί νόμιμη και οριστική λύση, η οποία δε θα στρέφεται οικονομικά κατά των πολιτών της περιοχής.
Η δεύτερη είναι ότι αυτό το "μη παρέκει" δημιουργεί πολλές φορές… λακκούβες στην όλη διαδικασία, οι οποίες εγείρουν πλήθος ερωτημάτων. Κυρίως ένα: Ποιος επωφελείται πίσω από τον ασφυκτικό χρονικό περιορισμό;
Στην προχθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου το θέμα συζητήθηκε για μία ακόμα φορά, υπό το φως, μάλιστα, των τελευταίων εξελίξεων και δημοσιευμάτων.
Ο Ν. Πατσαρίνος έθιξε στην τοποθέτησή του τα τελευταία στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, κάτι που για τον ίδιο "θολώνει" νομικά και ηθικά το όλο εγχείρημα.
Την αγωνία και ανησυχία των πολιτών της Περιφέρειας για τις εξελίξεις εξέφρασε ο Ανδ. Πουλάς
Από την πλευρά της, η "Λαϊκή Συσπείρωση", μετά την τοποθέτηση του επικεφαλής της Ν. Γόντικα, εξέδωσε ανακοίνωση όπου γίνεται λόγος για "άθλιες μεθοδεύσεις" από την πλευρά του προεδρείου. "Αφού μετέθεσαν τελευταία τη συζήτηση για τα περίεργα που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας στη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο (αγοραπωλησίες χωραφιών, μεταφορά 90.000 τόνων μολυσμένων με αμίαντο αποβλήτων στη Μεγαλόπολη) πραξικοπηματικά λίγο πριν τα μεσάνυχτα, μετά την ομιλία Τατούλη, αποχώρησαν χωρίς να μπουν σε ψηφοφορία προτάσεις. Είχαν μείνει λιγότεροι από τους 14 συνήθεις συμβούλους της πλειοψηφίας και κινδύνευαν οι επιλογές τους να μην υπερψηφιστούν. Ο λαός να βγάλει τα συμπεράσματά του», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.
Ο Γ. Τζαμουράνης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ότι με τις πρακτικές που ακολουθήθηκαν υπάρχει κίνδυνος ένας μεγάλος όγκος σύμμεικτων απορριμμάτων να ταφούν ή να καούν, πρακτική με τεράστιο περιβαλλοντικό κόστος.
Η Δ. Λυμπεροπούλου ζήτησε να πληροφορηθεί για θέματα που άπτονται του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αλλά και το κατά τόσο εμπλέκεται η Περιφερειακή Αρχή με το ιδιοκτησιακό της Παλαιόχουνης.
Ο Στ. Χρυσαδάκος ήταν περισσότερο σκληρός μιλώντας για "απάτες που ήταν σε γνώση της Περιφερειακής Αρχής".
Τέλος, από την πλευρά της η θεματική αντιπεριφερειάρχης Ντ. Νικολάκου, αφού σχολίασε ότι το έργο, σε πείσμα πολλών, θα γίνει, γιατί είναι απαίτηση της κοινωνίας να μπει ένα τέλος με τα σκουπίδια, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κανένα νομικό κώλυμα, σε πολύ λίγο διάστημα θα ξεκινήσει να υλοποιείται, ενώ για τις όποιες καταγγελίες, υποστήριξε ότι υπάρχουν θεσμοί που μπορούν να τις στηρίξουν ή όχι.  Α.Π. 

***  Περιοδεία Κ. Μητσοτάκη σε Ηλεία και Μεσσηνία 
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα πραγματοποιήσει διήμερη περιοδεία σήμερα Πέμπτη 1 και αύριο Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου, στους Νομούς Ηλείας και Μεσσηνίας.
Σήμερα θα επισκεφθεί στο Νομό Ηλείας τη Βάρδα, τα Λεχαινά, την Ανδραβίδα, τη Γαστούνη, την Αμαλιάδα και τη Ζαχάρω, ενώ στις 7.00 το απόγευμα θα μιλήσει στο Συνεδριακό Κέντρο Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας στον Πύργο.
Αύριο Παρασκευή θα μεταβεί στην Καλαμάτα, όπου θα παραστεί στη Θεία Λειτουργία στο Μητροπολιτικό και Καθεδρικό Ιερό Ναό Υπαπαντής του Χριστού.

***  ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ο Κ.ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ στους ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΟΥΣ!Συντονιστείτε την Πέμπτη...

~ Είναι κάποιες ημέρες που είναι πολύ διαφορετικές από τις υπόλοιπες της ρουτίνας.
Την Πέμπτη (01/02/2018)  θα είναι μια από τις διαφορετικές, καθώς ο πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, Κυριάκος Βελόπουλος, θα εμφανιστεί στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ και την εκπομπή ΟΙ ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΟΙ.
Μείνετε συντονισμένοι τόσο στο VoiceNews.gr όσο και στην τηλεόραση.
Αν θυμηθούμε την προηγούμενη εμφάνισή του, τότε καταλαβαίνετε πως ετοιμάζεται... ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΒΟΜΒΑ.

*** ΣΕΙΣΜΟΣ από την ΑΝΑΛΥΣΗ! Με Lease Agreement το Δημόσιο δεν έχει οφέλη από τους ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ...

~ Μέχρι σήμερα η Ελλάδα συνάπτει συμβάσεις μίσθωσης (Lease agreement) για τις έρευνες και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, σύμφωνα με τις οποίες το Δημόσιο δεν έχει οφέλη από τη σχετική παραγωγή
Τα πρώτα βήματα για την έναρξη της συζήτησης σχετικά με το είδος της σύμβασης παραχώρησης του δικαιώματος έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων, την οποία είχε προαναγγείλει το υπουργείο Ενέργειας από τον Αύγουστο, αναμένεται να πραγματοποιήσει η Ομάδα Εργασίας για την προετοιμασία προτάσεων αναθεώρησης του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου, που συστάθηκε με υπουργική απόφαση.
Στην Ομάδα θα συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας & Ορυκτών Πρώτων Υλών Μιχάλης Βερροιόπουλος, ο αντιπρόεδρος της ΕΔΕΥ Σπυρίδων Μπέλλας, στελέχη του ΥΠΕΝ και του ΥΠΟΙΚ, καθώς και σύμβουλοι του Γ. Σταθάκη.
Όπως αναφέρεται στην απόφαση, ο λόγος σύστασης της Ομάδας είναι η ανάγκη εκσυγχρονισμού του νομοθετικού πλαισίου της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.
Έτσι, ένα από τα αντικείμενά της είναι να εξετάσει τα νομοθετικά και όποια άλλα ζητήματα σχετίζονται με την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων μέσω της σύναψης σύμβασης διαμοιρασμού της παραγωγής.
Υπενθυμίζεται πως όσον αφορά τις συμβάσεις παραχώρησης, το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει δύο επιλογές:
•    Τη σύμβαση μίσθωσης (Lease agreement), με την οποία το Δημόσιο δεν έχει οφέλη από την παραγωγή υδρογονανθράκων
•    Τη σύμβαση διάθεσης της παραγωγής (Production Share Agreement), η οποία εφαρμόζεται σε χώρες με μεγάλη εμπειρία στην εξόρυξη πετρελαίου
Μέχρι στιγμής, η Ελλάδα έχει υιοθετηθεί το πρώτο μοντέλο σύμβασης.
 Σύνταξη και υποβολή προτάσεων για τις αλλαγές
 Ωστόσο, όπως είχε αναφέρει ο Γ. Σταθάκης στην εισήγησή του στο ΚΥΣΟΙΠ τον Αύγουστο, το ΥΠΕΝ προτίθεται να ανοίξει τη συζήτηση για το είδος της σύμβασης, βάσει της οποίας θα παραχωρούνται οι προς έρευνα περιοχές.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ακόμη η διαδικασία βρίσκεται σε προπαρασκευαστικό στάδιο, αφού για το θέμα (όπως και για τα υπόλοιπα ζητήματα που θα διερευνηθούν), η αρμοδιότητα της Ομάδας Εργασίας θα είναι να συντάξει συγκεκριμένες προτάσεις συμπλήρωσης και τροποποίησης των προβλέψεων της ισχύουσας νομοθεσίας, την οποία θα υποβάλει στον υπουργό Ενέργειας έως τις 30 Απριλίου.
Παράλληλα, η Ομάδα θα εξετάσει τα ζητήματα που ανέκυψαν από την μέχρι  σήμερα  εφαρμογή  του  ισχύοντος θεσμικού πεδίου, ώστε να εντοπίσει τυχόν παραμέτρους που  χρήζουν βελτίωσης και συμπλήρωσης.
Επίσης, θα εξετάσει και θα αξιολογήσει τις διαδικασίες και πρακτικές που  εφαρμόσθηκαν στο διαγωνιστικό αλλά και στο αξιολογικό μέρος των έως σήμερα παραχωρήσεων.
Πάντως, στην εισήγησή του στο ΚΥΣΟΙΠ, ο κ. Σταθάκης είχε επισημάνει τους τομείς που πρέπει να βελτιωθούν, μιλώντας για την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών για την προκήρυξη, την αξιολόγηση των προσφορών και την ανάθεση των ερευνητικών εργασιών.
 πηγή: www.worldenergynews.gr  ,  www.bankingnews.gr .-

***  Οι ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΕΣ εκκλησίες σε ΚΙΝΔΥΝΟ!  Τις αφήνουν να ΡΗΜΑΖΟΥΝ οι Αλβανοί... (ΒΙΝΤΕΟ)

~ Το Αλβανικό εθνικιστικό καθεστώς έχει αφήσει τις ελληνορθόδοξες εκκλησίες κυριολεκτικά να ρημάζουν, με αποτέλεσμα να γίνει μεγάλο θέμα στη γείτονα χώρα η μη εκμετάλλευσή τους.
Μια εξ αυτών είναι και ο Άγιος Αθανάσιος στη Μουζίνα του Μεσοποτάμου. Ο αρχιτέκτονας Ρεζάτ Γκέγκα λέει για τη μεγάλης πολιτιστικής αξίας εκκλησία πως «Είχε κηρυχτεί μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά το πόσο την προστάτευσαν μπορείτε να το δείτε και μόνοι σας. Βρίσκεται σε άθλια κατάσταση».
Όπως λένε οι Αλβανοί, ακόμη και ο Χότζας μεριμνούσε για την φροντίδα των εκκλησιών, όμως η κατάσταση έχει αλλάξει μετά τις κυβερνήσεις του Μπερίσα.
Ένας άλλος ναός είναι ο Άγιος Αθανάσιος στη Λεσινίτσα ο οποίος διαθέτει πολύτιμες αγιογραφίες οι οποίες έχουν μείνει απροστάτευτες από τις κυβερνήσεις και δεν έχουν ακόμη αποκατασταθεί.
Δείτε το ρεπορτάζ του euronews.gr για το θέμα:

***  ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ! Ο Τουρκικός πληθυσμός σε ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΥΨΗΛΑ τη στιγμή που η Ελλάδα "ΠΕΘΑΙΝΕΙ"... (ΣΤΟΙΧΕΙΑ)

~
Νέα αύξηση κατέγραψε η Στατιστική Υπηρεσία της Τουρκίας (TÜİK) στον πληθυσμό της χώρας, με την Τουρκία πλέον να έχει ξεπεράσει τους 80.000.000 πολίτες, τη στιγμή που η Ελλάδα εμφανίζει δραματική μείωση.
Σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία ο πληθυσμός της χώρας το 2016 ήταν στους 79.814.871 ανθρώπους, και το 2017 αυξήθηκε κατά 995.654, με αποτέλεσμα πλέον να μετράει 80.810.525 πολίτες.
Πρόκειται για μια πολύ αξιοσημείωτη αύξηση, στην οποία κρίσιμο ρόλο παίζει και η θρησκεία του Ισλάμ, όπου ως γνωστόν οι μουσουλμάνοι αυτή την περίοδο κάνουν πολλά παιδιά.
Την ίδια στιγμή η Ελλάδα έχει δραματική μείωση του πληθυσμού της λόγω των πολύ λίγων γεννήσεων, αλλά και της μεταναστεύσεως των νέων, με αποτέλεσμα να είμαστε ένας γερασμένος λαός εκτός των άλλων.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία ο μόνιμος πληθυσμός της χώρας μας τον Ιανουάριο του 2017 εκτιμήθηκε σε 10.768.193 άτομα, μειωμένος δηλαδή κατά 0,14% σε σχέση με τον αντίστοιχο πληθυσμό της 1ης Ιανουαρίου 2016 που ήταν 10.783.748 άτομα, ενώ η μείωση αναμένεται να γίνει πιο ραγδαία τα επόμενα χρόνια.
Η Ελλάδα σε λίγο καιρό θα έχει πληθυσμό κάτι από 10.000.000 τη στιγμή που η Τουρκία ήδη ξεπερνάει τα 80.000.000. Το μέλλον δεν φαντάζει και το πιο αισιόδοξο... Με πληροφορίες από Anadolu, TRT & ΕΛΣΤΑΤ

***

*** Αθλητική ενημέρωση :

     ~*  Όλο το πρόγραμμα των αγώνων (αγωνιστικές)εδώ : https://www.escore.gr/basketball/europe/euroleague/fixtures /.-

***   Ο  ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ : με
1.- 13-10-2017 ,  ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ήττα 98-71 εκτός .-
2.- 19-10-2017  , ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ Γερμανίας  νίκη 93-83 εντός .-
3.-25-10-2017  ,  ΤΣΣΚΑ Μόσχας ήττα 61-83 εκτός .-
4.- 27-10-2017 ,   ΦΕΝΕΡ ΜΠΑΧΤΣΕ νίκη 70-68 εντός .-
5.-02-11-2017  ,   ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ Ισπανίας ήττα  85-84 εκτός
6.- 10-11-2017 ,   ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ  νίκη  70-62  εκτός .- * (= νίκες εκτός)
7.- 14-11-2017 ,   ΚΙΜΚΙ   93-65  νίκη  εντός .-
8.- 16-11-2017 ,   ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ   82-81 νίκη εκτός .-*
9.- 24-11-2017 ,    ΡΕΑΛ Μανδρίτης  82-80 νίκη εντός
10.-01-12-2017 ,   ΟΥΝΙΚΑΧΑ ΜΑΛΑΓΓΑ  82-71 νίκη εντός
11.-07-12-2017 ,   ΖΑΓΚΛΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ  80-74 ήττα , εκτός
12.-15-12-2017 ,   ΜΙΛΑΝΟ    80-72  νίκη εντός
13.- 19-12-2017 ,   ΜΑΚΑΜΠΙ Τ.Α.   89-76  νίκη  εντός
14.- 21-12-2017 ,   ΕΡΥΘΡΟ ΑΣΤΕΡΑ  69-63 νίκη εκτός .-*
15.- 28-12-2017 ,   ΒΑΛΕΝΘΙΑ   67-63 ήττα εκτός
16 .-04-01-2018 ,   ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ  90-79 νίκη εντός
17.- 11-01-2018 ,   ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ   84-75 νίκη  εντός
18.- 17-01-2018 ,   ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 67-62 ήττα εκτός
19.- 19-01-2018 ,    ΤΣΣΚΑ Μόσχας   70-75  ήττα   εντός (1η εντός ήττα)
20.- 25-01-2018 ,    ΖΑΓΚΛΙΡΙΣ Κάουνας  παρατ. 94-93 κ.α.83-83 εντός
21.- 02-02-2018 ,   ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ     εκτός
22.- 08-02-2018  ,  ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ      εντός

 Ο  ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  :με 
1.-12/10/2017 ,   ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ 75-64 νίκη εντός .-
2.-20-10-2017 ,   ΟΥΝΙΚΑΧΑ Μάλαγα  80-75 νίκη εντός .-
3.-24-10-2017  ,  ΜΑΚΑΜΠΙ Τ.Α. 69-68 νίκη εκτός .- *
4.-26-10-2017  ,  ΚΙΜΚΙ Μόσχας 92-75 νίκη εντός .-
5.-03-11-2017   ,  Μπαρτσελόνα  73-51 ήττα  εκτός .-
6.- 10-11-2017 ,   ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ   70-66 ήττα  εντός .-
7.- 15-11-2017 ,   ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕπαρατ. 90-83 νίκη κ.α.75-75 εκτός .-*
8.- 17-11-2017 ,    ΕΡΥΘΡΟ ΑΣΤΕΡΑ  85-59  νίκη  εντός
9.- 23-11-2017  ,   ΑΡΜΑΝΙ ΜΙΛΑΝΟ   86-85 νίκη  εκτός .-*
10.- 30-11-2017 ,  ΒΑΛΕΝΘΙΑ      72-64 νίκη  εκτός .-*
11.-08-12-2017 ,   ΡΕΑΛ Μ.   98-92  παρατ. νίκη  εντός κ.α .72-72 .-
12.- 14-12-2017 ,  ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ    67-65  ήττα εκτός .-
13.- 20-12-2017 ,  ΤΣΣΚΑ Μόσχας     88-86 νίκη  εντός
14.- 22-12-2017 ,  ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ   61-58 νίκη εκτός .-*
15.- 28-12-2017 ,  ΖΑΓΚΛΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ 74-68 ήττα εκτός .-
16.- 05-01-2018 ,  ΜΙΛΑΝΟ  87-80 νίκη εντός .-
17.- 12-01-2018 ,  ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ  86-54  Ήττα εκτός .-
18.- 16-01-2018 ,  ΜΑΚΑΜΠΙ Τ.Α.   94-64 νίκη εντός .-
19.- 18-01-2018 ,  ΚΙΜΚΙ      82-54   ήττα  εκτός .-
20.- 26-01-2018 ,  ΕΡΥΘΡΟ Αστέρα  89-78 ήττα εκτός  .-

21.- 01-02-2018 ,  ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ     εντός
22.- 09-02-2018 ,  ΡΕΑΛ Μαδρίτης     εκτός

***  Οι δύο επόμενες αγωνιστικές :
Αγωνιστική ημέρα: 21

01.02. 19:00Αναντολού ΕφέςΒαλένθια
 

01.02. 19:00ΤΣΣΚΑ ΜόσχαςΡεάλ Μαδρίτης
 

01.02. 20:00Ζαλγκίρις ΚάουναςΜακάμπι Τελ Αβίβ
 

01.02. 21:00ΟλυμπιακόςΦενερμπαχτσέ
 

01.02. 22:00ΜπαρτσελόναΜιλάνο
 
02.02. 19:00ΚίμκιΟυνικάχα
 
02.02. 21:00ΜπάμπεργκΠαναθηναϊκός
 
02.02. 21:30ΜπασκόνιαΕρυθρός Αστέρας
 
Αγωνιστική ημέρα: 22
08.02. 21:05Μακάμπι Τελ ΑβίβΜπαρτσελόνα
 
08.02. 21:15ΠαναθηναϊκόςΜπασκόνια
 
08.02. 21:30ΒαλένθιαΤΣΣΚΑ Μόσχας
 
08.02. 21:45ΟυνικάχαΑναντολού Εφές
 
09.02. 19:45ΦενερμπαχτσέΜπάμπεργκ
 
09.02. 20:00Ερυθρός ΑστέραςΜιλάνο
 
09.02. 20:00Ζαλγκίρις ΚάουναςΚίμκι
 
09.02. 21:45Ρεάλ ΜαδρίτηςΟλυμπιακός

***

***

~ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ  2018 :
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης , Δευτέρα 01  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018  :  http://snsarfara.blogspot.gr/2018/01/news-01-2018.html .-  
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Στο αγιάζι της ενημέρωσης  . Τρίτη 02 Ιανουαρίου 2018  . ~ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ! ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ   : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2018/01/arfara-news.html .-
~** ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 30 και 31 Δεκεμβρίου 2017 : Δευτέρα 01-01-2018 ... Ανασκόπηση της βδομάδας που πέρασε   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/01/30-31-2017-01-01-2018.html .-
~**Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης , Τετάρτη 03 Ιανουαρίου 2018 ,   : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2018/01/news-03-2018-3.html .- 
~**ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:Τετάρτη 03 Ιανουαρίου 2018 ,   Με  21 Ιατρικά θέματα για την υγεία μας  :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2018/01/blog-post.html .-
~** Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .Πέμπτη 04  Ιανουαρίου 2018  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/01/arfara-news.html .-
~**  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
 Παρασκευή 05  Ιανουαρίου 2018
: http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/01/arfara-news.html .- 
~** Η Εφημερίδα μας RFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  ..Σάββατο 06-Ιανουαρίου 2018.. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ  ΚΑΙ ΚΑΛΑ στις εορτάζουσες και εορτάζοντες  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2018/01/rfara-news.html .-
~** Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,  Κυριακή 07 Ιανουαρίου 2018 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2018/01/news-07-2018-7.html .- 
~** Αθλητικό Σαββατοκύριακο 06 και 07 Ιανουαρίου 2018 :Μια αθλητική ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε ... : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/01/06-07-2018.html .-  
~** Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .Δευτέρα 08 Ιανουαρίου 2018  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2018/01/arfara-news.html .- 
~**  Η  Εφημερίδα μας  ARFARA News -1- Στο αγιάζι της ενημέρωσης (2) , Δευτέρα 08 Ιανουαρίου 2018  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2018/01/arfara-news-1-2-08-2018-2018.html .-  
~**Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Τρίτη  09 Ιανουαρίου 2018
* : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2018/01/news-09-2018-09-01-1047-9.html .-
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  ,
Τετάρτη  10 Ιανουαρίου  2018
  :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/01/news-10-2018.html .- 
~**  ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ ... ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ ...ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ  και ΒΙΝΤΕΟ  Πέμπτη 11  Ιανουάριος 2018 ..... Ε΄ Μέρος  Εκφράσεις που λέγονται ..και γιατί λέγονται .. 
 :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/01/blog-post.html .- 
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης  ,
Πέμπτη 11 Ιανουαρίου  2018
:  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2018/01/news-11-2018.html .- 
~* Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  ,
Παρασκευή  12  Ιανουαρίου  2018
 : http://snsarfara.blogspot.gr/2018/01/arfara-news-12-2018-12-1-226-2-305.html .- 
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS   στο αγιάζι της ενημέρωσης ..,
Σάββατο 13 Ιανουαρίου  2018
 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2018/01/arfara-news_13.html .- 
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,.
Κυριακή 14  Ιανουαρίου  2018 :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2018/01/arfara-news.html .- 
~** ΑΘΛΗΤΙΚO Σαββατοκύριακο 13 και 14 Ιανουαρίου 2018 ,.Μια εβδομαδιαία ανασκόπηση -επισκόπησης της εβδομάδας που πέρασε -έφυγε : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/01/o-13-14-2018.html .-
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  ,.Δευτέρα 15  Ιανουαρίου 2018 :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2018/01/news.html  .- 
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο  αγιάζι της ενημέρωσης ,.
 Τρίτη  16  Ιανουαρίου  2018
: http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/01/arfara-news_16.html .-

~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,Τετάρτη 17  Ιανουαρίου  2017  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2018/01/news-17-2017.html .-
~**  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Πέμπτη  18 Ιανουαρίου  2018
:  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2018/01/arfara-news-18-2018.html .- 
~**  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018
:  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2018/01/news-19-2018.html .-  
~** Βρίσκομαι στην σοβαρή απόφαση σκέψεις τέλη Φεβρουαρίου 2018 να σταματήσω όλες μου τις αναρτήσεις σε όλα τα ιστολόγιά μου ?; STAMOS 01 ARFARA 2018 ....
~*Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης , Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018 : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/…/arfara-news-20-2018.html  .-

~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Κυριακή  21  Ιανουαρίου  2018
:  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2018/01/arfara-news-21-2018.html .- 

~* Αθλητικό Σαββατοκύριακο , 20  και 21 Ιανουαρίου 2018 , Δευτέρα 22-01-2018   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/01/20-21-2018-22-01-2018.html .-  
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Τρίτη 23 Ιανουαρίου  2018
   : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2018/01/arfara-news-23-2018.html  .-
~**  Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Τετάρτη 24  Ιανουαρίου 2018
 : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2018/01/arfara-news-24-2018-24-1.html .-  
~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης,
Πέμπτη 25  Ιανουαρίου 2018
:  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/01/arfara-news-25-2018-24-01-2018-140.html .-
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018
: http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2018/01/arfara-news-26-2018-26-1.html .- 
~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018
:   http://snsarfara.blogspot.gr/2018/01/news-27-2018.html .-
~**   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Κυριακή 28  Ιανουαρίου 2018
: http://stamos-dynami.blogspot.gr/2018/01/arfara-news-28-2018-2011-2011.html .- 
~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018
  : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2018/01/arfara-news-29-2018-29.html .-
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Τρίτη 30  Ιανουαρίου  2018
:  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/01/arfara-news-30-2018-30-1.html .- 
~** Αθλητικό Σαββατοκύριακο  27 και 28  Ιανουαρίου 2018 ,Μια εβδομαδιαία ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/01/27-28-2018.html .-
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018
:  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2018/01/arfara-news-31-2018-31-1.html .-  
~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης , Πέμπτη 01  Φεβρουαρίου  2018  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-01-2018-04.html .
~**
****   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   https://twitter.com/stamos01  .-  
01stamos1947.-
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   6008   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3864   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3852  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  13. 744   βίντεο   .-  
The YOUTUBE:
 https://www.youtube.com/user/messiniaview .- 
 https://www.youtube.com/user/stamos01 .-
 https://www.youtube.com/user/stamatios01 .-
https://www.youtube.com/user/vlasiskal .-
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ
https://www.facebook.com/apostolis.giannakountzos.7?pnref=lhc.friends = ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ Χ.Γ .
http://eidisoules.gr   =ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ, Έγκυρη και Αξιόπιστη 
www.koinonikomerisma.gr   ,
https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 ΣΤΑΜΑΤΗΣ  
    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. -     https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook
https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  = Stamatis N. Skoulikas
https://www.facebook.com/sylgkdsarf = Σ. Γονέων  Κηδεμόνων. Δημοτικού .Αρφαρών. 
  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .- =   157 .-stamos01
https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profil=-09+++++++++++++++++++++++++++
-browser = ΔΑΒΙΛΛΑΣ ΤΟΥΡΣ  https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profile_browser  .-   http://davillastours.wixsite.com/tours/blank-canh  .-

  

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου