arfara messinias stamos1

Ο ήλιος φωτίζει τα σώματα τα , η δε σοφία τις ψυχές .Ο κόσμος είναι ένα ανάκτορο της σοφίας του Υψίστου . Ο Θεός άναψε κάθε μία ψυχή με το δικό του πυρ . Έτσι λάμπουν όλοι οι άνθρωποι με τη σοφία του σε αυτό το θέατρο , όπως ο Θεός τους έπλασε .-Μερικούς τους έκανε μεγάλα φώτα , σε άλλους μικρά.-(Κάρλος Λιναίος )

 Αρφαρά

Η ελευθερία χωρίς τη μάθηση είναι πάντα σε κίνδυνο• η μάθηση χωρίς ελευθερία είναι πάντα μάταιη. Τζων Κέννεντυ .-

Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018

  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της  ενημέρωσης .
Κυριακή  11  Φεβρουαρίου 2018 ,
~
               Ι. Ναός Αγίου Χαραλάμπους Πύργου Ν. Ηλείας 10/02/2018
 
 
~ Βίντεο  από ημερήσια εκδρομή -προσκύνημα στον εορτασμό Αγίου Χαράλαμπου Πύργου Ν. Ηλείας Σάββατο  10-02-2018 :
1~* ΑΜΑΛΙΑΔΑ  10/02/2018 διασκέδαση ταβέρνα :
https://youtu.be/icRuT9Qu-4U  .-
2~*ΑΜΑΛΙΑΔΑ "Τα μαγούλιανα"  διασκέδαση χορός 10/02/2018:
https://youtu.be/Qi4LufUD2us  .-
3 ~*Αμαλιάδα  ταβέρνα " Τα  μαγούλιανα  " 10/02/2018  διασκέδαση: https://youtu.be/qy9VLgQJF4A .-
4~*Αμαλιάδα  ταβέρνα "τα  μαγούλιανα " 10/02/2018:
https://youtu.be/8R-IZ0zrweg   .-
5~*Αμαλιάδα  χορός διασκέδαση 10/02/2018:
https://youtu.be/oyzVCjG8sTs  .-
6 ~*ΑΜΑΛΙΑΔΑ " Τα μαγούλιανα" ταβέρνα  διασκέδαση 10/02/2018:
https://youtu.be/-J-Lyxq74O4   .-
7~*ΑΜΑΛΙΑΔΑ ΜΑΓΟΥΛΙΑΝΑ ταβέρνα διασκέδαση 10/02/2018:
https://youtu.be/wVKcIJ-ZkdM .-
8~*Αμαλιάδα Ν  Ηλείας ενημέρωση Αθανασίας 10/02/2018:
https://youtu.be/6_1Xf3NPZoI  .-
9~*Αμαλιάδα ταβέρνα  "Τα  μαγούλιανα" φαγητό 10/02/2018:
https://youtu.be/-lF_yO--CsY   .-
10~*Αμαλιάδα χορός  διασκέδαση 10/02/2018:
https://youtu.be/CNBS9oc5kwk  .-
11~*Στο  πούλμαν Πύργος Αμαλιάδα 10/02/2018:
https://youtu.be/gWnV9Vp3Dkw  .-  
12~* Μπαίνοντας στην Αμαλιάδα 10/02/2018:
https://youtu.be/OLUjOLkqK1E .-
13~* Διαδρομή για Αμαλιάδα Ηλείας 10/02/2018:
https://youtu.be/YSVR4J4Lv9c  .-
14~ *Πόλη Αμαλιάδας 10/02/2018:
 https://youtu.be/4Mlga1PJgQk   .-
15 ~*AMALIADA   για ταβέρνα τα μαγούλιανα 10//02/2018:
https://youtu.be/2F3BSjMnyaM   .-
16~* ΚΑΤΑΚΟΛΟ 10/02/2018 :
https://youtu.be/0oIbD3tOqME .-
17~*Γλέντι διασκέδαση 10/02/2018 στην Αμαλιάδα:
https://youtu.be/MFyHKtVjoO4 .- .-
18~*Ταβέρνα  τα μαγούλιανα  στην Αμαλιάδα 10/02/2018:
https://youtu.be/5-Yy54wD5V8 .-

11 Φεβρουαρίου
Βλασίου Ιερομάρτυρος (1) (†316). Οσιωτάτης βασιλίσσης Θεοδώρας (2) (†867). Νεομάρτυρος Γεωργίου του Σέρβου (†1515).
Άγιος Βλάσιος επίσκοπος Σεβαστείας Άγιος Βλάσιος επίσκοπος Σεβαστείας Άγιος Βλάσιος επίσκοπος Σεβαστείας Άγιος Βλάσιος επίσκοπος Σεβαστείας
(1) O άγιος Βλάσιος έζησε στο χρόνια του αυτοκράτορα Λικίνιου. Σπούδασε ιατρική, όμως την επιστήμη του δεν την εξάσκησε ως επάγγελμα αλλά ως αγαθοεργία. Παράλληλα μελετούσε ασταμάτητα την Αγία Γραφή. Η Εκκλησία επιβραβεύοντας την όλη του παρουσία και προσφορά, τον δέχθηκε στις τάξεις του κλήρου και τελικά τον ανέδειξε επίσκοπο Σεβαστείας. Λίγο αργότερα ο άγιος εγκατέλειψε τη επισκοπή του και πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του σε ένα σπήλαιο, όπου αφιερώθηκε στην προσευχή και την άσκηση. Όταν αργότερα ξέσπασε διωγμός κατά των χριστιανών, ο ασεβής έπαρχος Αγρικόλας, διέταξε τη σύλληψη του αγίου, ο οποίος μετά από φρικτά βασανιστήρια αποκεφαλίστηκε.
(2)Η αγία Θεοδώρα η Αυγούστα γεννήθηκε στη Έδεσσα της Παφλαγονίας από ευσεβείς γονείς, τον δρουγγάριο Μαρίνο και την ενάρετη Θεοκτίστη. Διακρινόταν για την ευλάβειά της και την αφοσίωσή της προς την ορθοδοξία. Το 830 παντρεύτηκε το βασιλιά Θεόφιλο, ο οποίος ήταν εικονομάχος και όταν το 842 εκείνος εκοιμήθη, η Θεοδώρα ανέλαβε την εποπτεία του ανήλικου γιου της Μιχαήλ. Αμέσως συνεκάλεσε Σύνοδο η οποία απεφάσισε την αναστήλωση των αγίων εικόνων. Αργότερα όμως ο ίδιος ο γιος της Μιχαήλ και ο αδελφός της Βάρδας διέταξαν τον εγκλεισμό της, μαζί με τις θυγατέρες της, στην Μονή Γαστρίων. Εκεί η Θεοδώρα αφοσιώθηκε στην προσευχή και στη μελέτη της Αγίας Γραφής. Εκοιμήθη οσιακά, το δε λείψανό της ευρίσκεται στο ναό της Παναγίας Σπηλαιωτίσσης στην Κέρκυρα.
~ Άγιος Βλάσιος ο ιερομάρτυρας εξ Ακαρνανίας
Ο Άγιος Βλάσιος  όπως εμφανίστηκε στον άγιο γέροντα Παίσιο τον Αγιορείτη   Η ιερή  Εικόνα του Ιερομάρτυρος Βλασίου η οποία έγινε μετά απο παραγγελία του  και κατα τις υποδείξεις της γερόντισσας ΕυφροσύνηςΆγιος Βλάσιος ο ιερομάρτυρας εξ ΑκαρνανίαςΆγιος Βλάσιος ο ιερομάρτυρας εξ Ακαρνανίας
Ο Άγιος Βλάσιος ήταν ηγούμενος ή εφυσυχάζων επίσκοπος στην Ιερά Μονή των Εισοδίων της Θεοτόκου που βρίσκονταν στην περιοχή των Σκλαβαίνων – Ζαβέρδας νυν Παλαίρου Αιτωλοακαρνανίας. Ετελειώθει με μαρτυρικό θάνατο από Αγαρηνούς πειρατές μαζί με πέντε συμμοναστες του και πλήθος χριστιανών λαϊκών αντρών γυναικών και παιδιών που αποτελούσαν ποίμνιο του, για την πίστη τους στο Χριστό. Τον αποκεφάλισαν αφού προηγουμένως κάρφωσαν αργά στο σώμα του πέντε καρφιά. Στην συνέχεια οι δήμιοι του προσπάθησαν να κάψουν το σώμα του αλλά αυτό δεν κάηκε. Οι διασωθέντες χριστιανοί που έφτασαν στο σημείο έθαψαν τον Άγιο Βλάσιο χωριστά από τους πέντε συμμαρτυρίσαντες συνασκητές του, τους οποίους ενταφίασαν μαζί σε κοινό τάφο. Τους υπόλοιπους χριστιανούς τους έθαψαν φύρδην μύγδην σε μεγαλύτερο ομαδικό. Το μαρτύριο τους έλαβε χώρα την 19η Δεκεμβρίου ημέρα Κυριακή. Σε πέτρινη επιγραφή που βρέθηκε στο σημείο του τάφου του αναφέρονταν το έτος 1006 μ.Χ. η οποία πιθανώς να προσδιορίζει και τον χρόνο του μαρτυρίου του.
Σιγά σιγά χάνεται και σκεπάζεται από την λήθη του χρόνου το μαρτύριο και η ιστορικότητα του Αγίου Βλασίου και των συν αυτώ αλλά και όλων των γεγονότων τα οποία έλαβαν χώρα. Αγνοείται παντελώς η οντότητα του μεγάλου αυτού αγίου. Μόνο στις διηγήσεις της προφορικής παραδόσεως αναφέρεται η σφαγή που έλαβε χώρα, σε απροσδιόριστο παρελθοντικό χρόνο. Εκείθε και η ονομασία της περιοχής από Κιάφα σε «Σκλάβαινα» (περιοχή που υπέστη σκλαβια- αιχμαλωσία). Χάνεται κάθε ιστορική ή και μορφολογική ένδειξη της ύπαρξης του Αγίου για 900 και πλέον χρόνια. Όλα τα σκέπασε το σκότος της λησμονιάς. Αν και το όλο ιστορικό χάθηκε στα βάθη των αιώνων αν και τίποτα δεν καταμαρτυρούσε για τα γεγονότα των Σκλαβαίνων, αν και ο τόπος είχε αλλάξει ριζικά από μορφολογικής αλλά και πληθυσμιακής πλευράς, το θείο δώρο της Αγάπης του Θεού προς το σύγχρονο άνθρωπο αναδύεται ως θείο φως από το φάσμα των σκοτεινών 900 και πλέον χρόνων. Ευδοκείτε έτσι από το έτος 1915 μ.Χ. και εξής αρχίζουν να συμβαίνουν ανεξήγητα αλλά και θαυμαστά γεγονότα στην περιοχή των Σκλαβαίνων. Πολλοί από τους κατοίκους της περιοχής αρχίζουν να βλέπουν σε όνειρα κάποιον επιβλητικό και ιεροπρεπή ρασοφόρο, ο οποίος να τους έλεγε «Είμαι ο Άγιος Βλάσιος. Να σκάψετε στο σημείο αυτό και να βγάλετε τα λείψανα μου» και τους έδειχνε το συγκεκριμένο τόπο. Σημειωτέων ότι επί του σημείου του τάφου τίποτα δεν δήλωνε την ύπαρξη του. Πάνω από αυτό και εν αγνοία, είχαν κατασκευαστεί ποιμνιοστάσια και στάβλιζαν στο σημείο πρόβατα. Οι κάτοικοι μη μπορώντας να εξηγήσουν το γεγονός των εμφανίσεων αυτών του ιερέα, κατασκεύασαν ένα πέτρινο εικονοστάσι αφιερωμένο στον Άγιο Βλάσιο επίσκοπο Σεβαστείας (βλέπε ίδια ημέρα), στο σημείο που τους έδειχνε ο άγιος. Δεν επιχείρησαν όμως ποτέ να σκάψουν είτε από δυσπιστία είτε από τον φόβο της απογοήτευσης. Οι εμφανίσεις όμως του Αγίου άρχισαν να γίνονται πιο επίμονες και επιτακτικές με αποδέκτες πολλούς περισσότερους κατοίκους της περιοχής. Αλλά και πάλι δεν προχωρούσαν στο έργο της εκταφής του αγνώστου τάφου.
Κατά το έτος 1923 μ.Χ. ο Πανάγαθος Θεός ευδόκησε ώστε να δοξαστεί και επί της γης ο ένδοξος ιερομάρτυρας Του Βλάσιος. Και αυτό με την θαυμαστή δια ζώσης φανέρωση του, στην μακαριστή πλέον γερόντισσα Ευφροσύνη Κατσαρά. Μια απλή γνήσια και ευσεβή πολύτεκνη γυναίκα χήρα η οποία λάτρευε τον Θεό με την ίδια την ζωή της. Ήταν η νύκτα της 23η Αυγούστου του έτος 1923 μ.Χ. κατά την οποία η Ευφροσύνη φρόντιζε την ετοιμοθάνατη κόρη της η οποία έπασχε από τυφοειδή πυρετό. Ξαφνικά εν τω μέσω της νυκτός αφού ακούστηκε δυνατός κρότος άνοιξαν τα πορτοπαράθυρα της οικίας και εκτυφλωτικό φως εισήλθε εντός αυτής. Από υπερκόσμια αυτή λάμψη περιβάλλονταν κάποιος επιβλητικός ιερέας, ενδεδυμένος άπασα την ιερατική στολή ο οποίος κρατούσε στο χέρι ποιμαντική ράβδο. Τα χαρακτηριστικά του τα διέκρινε με κάθε λεπτομέρεια η γερόντισσα Ευφροσύνη ενώ η κόρης της αντιλαμβάνονταν μόνο την εκτυφλωτική λάμψη. Ο άγιος ιερέας απευθυνόμενος στην Ευφροσύνη της είπε ότι είναι ο Άγιος Βλάσιος και της ζήτησε να τον ακολούθησε για να της υποδείξει το ακριβές σημείο του τάφου του προκειμένου να ενεργήσει για την εκταφή του. Σαστισμένη η γερόντισσα από το γεγονός που ζούσε προέβελε στον Άγιο τον δισταγμό της λόγω της ασθένειας της κόρης της. Ο Άγιος τότε αφού έβγαλε κάποιον εγκόλπιο σταυρό σταύρωσε την ετοιμοθάνατη κόρη της και της ζήτησε ξανά να τον ακολουθήσει. Όπως κι έγινε. Μέσα στο αποπνικτικό σκοτάδι η Ευφροσύνη ακολούθησε το φωτοβόλο Άγιο Βλάσιο, ο οποίος την οδήγησε στο σημείο που είχαν χτίσει το προσκυνητάρι. Εκεί με την ράβδο που κρατούσε χάραξε ένα κύκλο στο χώμα, υποδυκνείοντας το σημείο που θα ‘πρεπε να σκάψουν για να βγάλουν τα άγια και χαριτόβρυτα λείψανα του. Στην συνέχεια ο Άγιος αφού επέστρεψε την Ευφροσύνη στο σπίτι της εξαφανίστηκε. Εκεί η γερόντισσα βρήκε την κόρη της πολύ καλύτερα και θεραπευμένη.
Από την επομένη ημέρα κιόλας άρχισε τις ενέργειες για να γίνει η ανακομιδή των λειψάνων. Όλοι όμως την αντιμετώπιζαν με κάποια δυσπιστία και επιφύλαξη. Αρωγός όμως των προσπαθειών της αυτών ήταν ο Άγιος Βλάσιος που την καθοδηγούσε , αλλά και που εμφανίζονταν και σε άλλα άτομα προκειμένου να γίνει αυτή πιστευτή. Πράγματι οι προσπάθειες της απέδωσαν και άρχισαν οι εργασίες της ανακομιδής με πολλές επιφυλάξεις και μεγάλη ένταση.
Την τρίτη ημέρα των εργασιών κι ενώ για πολλοστή φορά ήταν έτοιμοι να τα παρατήσουν η σκαπάνη χτύπησε σε μια πέτρινη πλάκα. Ρίγη συγκίνησης και δέος κατέλαβαν τους παρευρισκομένους. όταν έβγαλαν την επιτάφια πλάκα μια ουράνια ευωδία ξεχύθηκε και απλώθηκε στην ατμόσφαιρα. Όλοι βρίσκονταν επί του τάφου, εντός του οποίου βρίσκονταν τα λείψανα του Αγίου Βλασίου και τα οποία τόσα χρόνια πριν σε ενύπνια τους ζητούσε να βγάλουν από την γη. Εντός του τάφου και επί των ιερών λειψάνων ευρέθηκαν ένας εγκόλπιος βαρύτατος σιδερένιος σταυρός και τα πέντε καρφιά του μαρτυρίου του.
Αφού περισυνέλλεξε η Ευφροσύνη τα ιερά λείψανα σύμφωνα με τις οδηγίες του Αγίου άρχισε να ενεργεί τα δέοντα για την ανέγερση του ιερού του Ναού και την αγιογράφηση της ιεράς του Εικόνας.
Επίσης, ο Άγιος Βλάσιος έκανε δύο εμφανίσεις, μία σε όραμα στον ευσεβέστατο αείμνηστο Αρχιμ. Αρσένιο Τσαταλιό την 6-12-1978 μ.Χ. και μία άλλη στον ευλαβέστατο μοναχό Παΐσιο τον Αγιορείτη στο Άγιο Όρος το 1980 μ.Χ. (βλέπε εδώ περισσότερες λεπτομέρειες για το γεγονός).
Από την εμφάνιση του Αγίου μέχρι σήμερα άπειρες είναι οι θαυμαστές επεμβάσεις και οι εμφανίσεις του και τα πολλά θαύματα του στα πέρατα της οικουμένης. Ο Θεός χαρίτωσε τον μεγαλομάρτυρα και ιερομάρτυρα Βλάσιο και τους συναθλητές του κι επί της γης, όπως και αυτοί πριν από 900 περίπου χρόνια έδωσαν το πολυτιμότερο ως χοϊκοί την ίδια τους την ζωή. Κέρδισαν όμως μέρος την Ενδόξου Ουράνιας Βασιλείας. Ουράνια Βασιλεία είθε της οποίας δια Πρεσβειών του Αγίου ιερομάρτυρος Βλασίου του Ακαρνάνος και των συν Αυτώ να γίνουμε άπαντες μέτοχοι.
Ἀπολυτίκιον  (Κατέβασμα)
Ήχος γ’.
Νέος ήλιος, ημίν εφάνης, ει και ‘ηθλησας, τοις πάλαι χρόνοις, τη φανερώσει των θείων λειψάνων σου, ιερομάρτυς Πατήρ ημών Βλάσιε, και καταυγάζεις ημάς θείαις χάρισιν∙ όθεν πρέσβευε, Κυρίω τω σε δοξάσαντι δωρήσασθαι ημίν το μέγα έλεος.
11 Φεβρουαρίου: Εορτή του Αγίου Βλασίου Επισκόπου Σεβαστείας
~ Τη μνήμη του Αγίου Βλασίου, του Επισκόπου Σεβαστείας, τιμά σήμερα, 11 Φεβρουαρίου, η Εκκλησία μας. Ο Άγιος Βλάσιος έζησε στα χρόνια του αυτοκράτορος Λικινίου (308 – 323 μ.Χ.). Σπούδασε ιατρική αλλά προσέφερε χωρίς χρήματα τις υπηρεσίες του, ως φιλανθρωπία, στους πάσχοντες και ασθενείς. Εκτός από την ιατρική βοήθεια χορηγούσε δωρεάν στους ασθενείς τα φάρμακα και τους έδινε τα έξοδα νοσηλείας τους.
* Η φιλανθρωπική δραστηριότητα εκαλλιεργείτο στην ψυχή του από την αγάπη προς τον Θεό και τη μελέτη της Αγίας Γραφής. Η Εκκλησία τον δέχθηκε στις τάξεις του ιερού κλήρου και τον εξέλεξε Επίσκοπο Σεβαστείας.
Επί της βασιλείας του Λικινίου, ο έπαρχος Αγρικόλας τον συνέλαβε και τον υπέβαλε σε φρικτά βασανιστήρια. Οι στρατιώτες, αφού τον μαστίγωσαν ανηλεώς με ραβδιά, τον κρέμασαν από ξύλο και στην συνέχεια τον οδήγησαν δεμένο στην φυλακή. Έπειτα τον έριξαν στο βυθό μιας λίμνης.
Όμως ο Άγιος, μετά την θαυματουργική του επέμβαση του Θεού, διασώθηκε. Εξοργισθέντες τότε οι εχθροί της πίστεως τον αποκεφάλισαν το 316 μ.Χ.. Έτσι, ο Άγιος Ιερομάρτυς Βλάσιος έλαβε από τον Κύριο της δόξας το στέφανο του μαρτυρίου.
Η Σύναξή του ετελείτο στο Μαρτύριό του, το οποίο βρισκόταν κοντά στο Μαρτύριο του Αγίου Αποστόλου Φιλίππου.
Απολυτίκιο:
Ήχος πλ. α’. Τον συνάναρχον Λόγον.
Φερωνύμως βλαστήσας, ως δένδρον εύκαρπον, ιεράρχα Κυρίου Βλάσιε ένδοξε, μαρτυρίου τους καρπούς κόσμω προήγαγες και θαυμάτων δωρεάς αναβλύζεις δαψιλώς, ως θείος ιερομάρτυς τοις καταφεύγουσι πάτερ τη αντιλήψει της πρεσβείας σου.
Απολυτίκιο Αγ. Βλασίου - 11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ : https://youtu.be/IYlxo7_QOBk .-
~  Πρόεδρος Δημοκρατίας από Πύργο: Η Εκκλησία σήμερα καλύπτει το κοινωνικό κράτος
~ -«Να πορευθούμε προς το μέλλον υπό όρους αρραγούς ενότητας, μπροστά στα μεγάλα και τα σημαντικά», τόνισε ο Προκόπης Παυλόπουλος , κατά την αντιφώνησή του προς τον δήμαρχο Πύργου Γαβρίλη Λιατσή σε την τελετή ανακήρυξής του σε επίτιμο δημότη Πύργου που έγινε σήμερα στο «Λάτσειο» δημοτικό μέγαρο.
* Μάλιστα, όπως πρόσθεσε, «μπορούμε και τώρα να μεγαλουργήσουμε, διότι ο δρόμος είναι ανοικτός και ξέρουμε τις δυνάμεις μας», ενώ αναφερόμενος στους νέους, είπε ότι «μπροστά στις νέες γενιές που έρχονται, αλλά και σε τούτη τη νέα γενιά που πλήρωσε τα δικά μας λάθη, δεν μπορεί να μην της κληροδοτήσουμε, τουλάχιστον έστω και την τελευταία στιγμή, το μέλλον που της ανήκει.»
Ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος επισκέπτεται σήμερα την πόλη του Πύργου με αφορμή την εορτή του πολιούχου Αγίου Χαραλάμπους, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον διαχρονικό ρόλο της Εκκλησίας, λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Μου δίνεται, η ευκαιρία να σταθώ, για μιαν ακόμη φορά, σε κάτι το οποίο οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε: Όποιος στέκεται απέναντι στην ιστορία με όρους αντικειμενικούς, είτε θρησκεύεται είτε όχι, οφείλει να αναγνωρίσει τον ρόλο της Εκκλησίας. Γιατί ο ρόλος αυτός υπήρξε και εξακολουθεί να είναι καθοριστικός για την πορεία του έθνους μας και του λαού μας. Το έθνος μας, το έθνος των Ελλήνων, πορεύθηκε ανά τους αιώνες ακολουθώντας την χριστιανική διδασκαλία και τιμώντας τις παραδόσεις της Ορθοδοξίας».
Όσον αφορά στην σημερινή εποχή, ο Προκόπης Παυλόπουλος είπε ότι «ο ρόλος της Εκκλησίας είναι, και σήμερα, εξαιρετικά πολυσήμαντος, καθώς αυτή βρίσκεται δίπλα στον πάσχοντα συνάνθρωπο, για ν’ ανακουφίσει τον πόνο του, προσφέροντάς του όχι μόνον πνευματική παρηγοριά, αλλά και υλική βοήθεια, σε πάμπολλες περιπτώσεις».
Όπως πρόσθεσε, «η Εκκλησία συμπληρώνει, κατ’ αυτόν τον τρόπο, τις ελλείψεις του κοινωνικού μας κράτους, οπότε εμποδίζει την διάρρηξη του κοινωνικού μας ιστού».
«Μέσ’ από αυτήν την πορεία», συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «η Εκκλησία της Ελλάδος εκπληρώνει την αποστολή της, σύμφωνα με την Ορθόδοξη παράδοση του «Αγαπάτε Αλλήλους» και του «Δικαιοσύνην μάθετε οι ενοικούντες επί της Γης»».
Στην προσφώνηση του ο δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής ευχαρίστησε τον Προκόπη Παυλόπουλο για την σημερινή του παρουσία στον Πύργο και στη συνέχεια ανέφερε ότι «ο δήμος μας προσπαθεί να βρει τα βήματά του και να προχωρήσει με αισιοδοξία στο μέλλον». Στην συνέχεια ο δήμαρχος παρέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το Χρυσό Μετάλλιο Αξίας.
Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη στην δοξολογία που τελέστηκε στον ιερό ναό της Αγίας Κυριακής, ενώ λόγω της βροχόπτωσης δεν έγινε η λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Χαραλάμπους στους κεντρικούς δρόμους του Πύργου.
Στην συνέχεια ο Προκόπης Παυλόπουλος θα μεταβεί στα γραφεία του δικηγορικού συλλόγου της Ηλείας, όπου κατά την διάρκεια ειδικής τελετής θα ανακηρυχθεί επίτιμος πρόεδρος το συλλόγου.
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης, ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, ο υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης, οι βουλευτές Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη, Κώστας Τζαβάρας, και Γιάννης Κουτσούκος ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων κ.α.
iliaoikonomia.gr - Επίσκεψη Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Παυλόπουλου στον Πύργο : https://youtu.be/amv76Eq2_ag .-

*** Άγιος Χαράλαμπος: Πώς έσωσε τους κατοίκους του Πύργου από την πανώλη
~  Διαβάστε μερικά από τα θαύματα του Αγίου Χαραλάμπους, ανάμεσά τους και την διάσωση των κατοίκων του Πύργου από τρομερή επιδημία πανώλης, το 1860.
* Η νόσος αυτή εξαλείφθηκε από τον Άγιο Χαράλαμπο μετά από θερμή προσευχή προς αυτόν και παράκληση.Λένε μάλιστα ότι οι κάτοικοι του Πύργου είδαν καταπληκτικό θέαμα.Ο Άγιος με την ράβδο του έσπρωχνε ένα λευκό σαν βαμβάκι νέφος στον ουρανό μέχρι που το έρριψε στην θάλασσα.
Ήταν η ασθένεια που καταδίωξε ο Άγιος. Και σε άλλα μέρη όμως κατά καιρούς ήταν εμφανής η παρουσία του Αγίου Χαραλάμπους στην εκδίωξη της πανώλης,όπως στην Θεσσαλία στο χωριό Σαβάλια και στη Δημητσάνα όπου μετονομάστηκε ο Ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου σε Ναό Αγίου Χαραλάμπους, εξαιτίας της θαυματουργικής παρέμβασης του Αγίου.
β) Στον Άγιο Χαράλαμπο αποδόθηκε η εκδίωξη της θανατηφόρας επιδημίας της γρίπης το 1918,από την Ηλεία και την Ελλάδα, εξαιτίας της οποίας χιλιάδες ανθρώπων πέθαιναν για μήνες.
γ) Το 1687 οι Αγαρηνοί με αρχηγό τον τρομερό Αχμέτ Εφέντη, πολιόρκησαν τον Πύργο. Μετά από παρακλήσεις των κατοίκων στον Αγιο Χαράλαμπο,έπεσε ασθένεια λοιμική στον στρατό του Εφέντη και πολλοί από τους στρατιώτες του πέθαναν,με αποτέλεσμα να αποσυρθεί και να σωθεί η πόλη από την πολιορκία.
δ) Το 1821 οι Τούρκοι αποβιβάστηκαν στο λιμάνι και πολιόρκησαν τον Πύργο με σκοπό να προχωρήσουν προς την Τριπολιτσά και να καθαρίσουν την περιοχή από τα επαναστατικά στρατεύματα.Αφού έκαψαν ένα μέρος της πόλης,προσπάθησαν να προχωρήσουν προς τον κεντρικό δρόμο με τις άμαξες και τον οπλισμό τους. Όμως στα περίχωρα του μικρού Ναού του Αγίου Χαραλάμπους είχε λάβει θέσεις ένας μικρός αριθμός αποφασισμένων Ελλήνων στρατιωτών,οι οποίοι με τη βοήθεια του Αγίου εκδίωξαν τους πολυάριθμους Τούρκους.Τώρα οι Τούρκοι θα πρέπει για εβδομάδες να ψάχνουν άλλα περάσματα για να φτάσουν στην Τριπολιτσά.Το μόνο πέρασμα που έχει μείνει είναι το ηρωικό Πούσι,όπου οι Έλληνες έχουν παραταχθεί οργανωμένα,λόγω της καθυστέρησης των Τούρκων στον Πύργο και δίνουν το τελειωτικό χτύπημα στον εχθρό.
ε) Στον Ιταλικό βομβαρδισμό το 1941, λίγες ώρες πριν γίνει, δημιουργόταν ένα πυκνό σύννεφο ομίχλης στον ουρανό του Πύργου με αποτέλεσμα τη συνεχή αναβολή του και τελικά τη ματαίωση του και τη διάσωση της πόλης.
στ) Πριν καταλάβουν οι Γερμανοί τον Πύργο είχε προηγηθεί σφοδρός βομβαρδισμός. Κανείς όμως από τους κατοίκους δεν έπαθε τίποτα, γιατί οι βόμβες έπεσαν σε ακατοίκητα μέρη και πολλές δεν εξερράγησαν καθόλου.
θ) Στις 26 Μαρτίου 1993 ο μεγάλος σεισμός του Πύργου στις 14:10 Ώρα διαμοιράστηκε σε δύο σεισμούς των 5,5 και 5,8R και από άποψη χρόνου 3 λεπτά κενό μεσολάβησαν μεταξύ των μεγάλων δονήσεων,με αποτέλεσμα οι ζημιές να μην είναι φοβερές.Αυτή η διαμοίραση του σεισμού ήταν επιστημονικά εντυπωσιακό φαινόμενο. Πολύ καιρό πριν γίνονταν συνεχείς μικρές δονήσεις τα βράδια,σαν προειδοποίηση ώστε οι κάτοικοι να έχουν πάρει τα στοιχειώδη μέτρα και να είναι σε ετοιμότητα για την ώρα του μεγάλου σεισμού.Την ώρα του σεισμού πολλά μικρά παιδάκια με τα αθώα μάτια τους είδαν όπως λένε τον να κρατάει με απλωμένα τα χέρια του τα σπίτια του Πύργου για να μην πέσουν.

*** Άγιος Χαράλαμπος: Πως σταμάτησε το ολοκαύτωμα στα Φιλιατρά
~Γράφει ο Αρχιμανδρίτης π.Δανιήλ Γούβαλης
Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι κάποιο του που συνέβη το 1944. Στην νοτιοδυτική Πελοπόννησο, στην επαρχία Τριφυλίας, υπάρχει μία γραφική πόλις με 9.000 κατοίκους, τα Φιλιατρά.
Πολιούχος της πόλεως είναι ο Άγιος Χαράλαμπος, και κάθε χρόνο στις 10 Φεβρουαρίου γίνεται μεγάλο πανηγύρι προς τιμήν του, και κατεβαίνουν σ’ αυτό και οι Φιλιατρινοί που μένουν στην Αθήνα. Σ’ αυτό το πανηγύρι πηγαίνει κάθε χρόνο και ένας ηλικιωμένος Γερμανός, ονόματι Κοντάου, με την οικογένειά του. Έρχεται από μακρυά. Και θα έλεγε κανείς: «Τι του ήρθε, ώστε έτσι στα καλά καθούμενα να ξεκινά από την Γερμανία για ένα τόσο μακρινό ταξείδι»!
Ο άνθρωπος αυτός στην περίοδο της κατοχής ήταν αξιωματικός του Γερμανικού στρατού, και για ένα διάστημα χρημάτισε φρούραρχος Φιλιατρών. Εκείνο τον καιρό — βρισκόμαστε στο 1944 — μερικοί Έλληνες αντάρτες έκαναν κάποιο σαμποτάζ, φονεύοντας σε ενέδρα αρκετούς Γερμανούς. Εξαγριώθηκαν τότε οι κατακτητές και από το στρατηγείο της Τριπόλεως δόθηκε εντολή στον Κοντάου, την ημέρα που θα ξημέρωνε, στις 6 το πρωί, να καούν τα μισά Φιλιατρά και να εκτελεσθούν εκατό περίπου Φιλιατρινοί. Όπως ήταν φυσικό, τρόμος και πανικός κατέλαβε όλους τους κατοίκους. Ήξεραν ότι οι Γερμανικές διαταγές ήταν αμετάκλητες. Τίποτε δεν τους έσωζε από τον όλεθρο και την συμφορά. Το πρωί (19 Ιουλίου) όμως ενώ έφθασε η κανονισμένη ώρα δεν έβλεπαν καμμία κίνησι. Απόρησαν. Τι άραγε να είχε συμβή;
Εκείνη την νύχτα οι πιστοί εζήτησαν με καυτά δάκρυα την προστασία του Αγίου Χαραλάμπου. Και εκείνος ενήργησε θαυμαστά. Παρουσιάσθηκε στον Γερμανό φρούραρχο, τον Κοντάου, και του είπε να μην εκτέλεση την διαταγή. Του υποσχέθηκε ακόμη πως δεν θα τιμωρηθή από τον ανώτερό του και ότι θα επιστρέψη και αυτός και οι στρατιώτες του σώοι στην πατρίδα τους. Ο Κοντάου, στην αρχή έδειχνε ψυχρός και ασυγκίνητος. Συνολικά ο Άγιος του εμφανίσθηκε τρεις φορές για να τον πείση πως πρόκειται για κάτι το υπερφυσικό και πρέπει να υπακούση.
Το αξιοθαύμαστο είναι ότι ο Άγιος παρουσιάσθηκε και στον Γερμανό στρατηγό στην Τρίπολι. Το πρωί ο Κοντάου εζήτησε τους ιερείς των τεσσάρων ενοριών της πόλεως. Εκείνοι παρουσιάσθηκαν έντρομοι εμπρός του. Που να ήξεραν το τι είχε μεσολαβήσει εκείνη την νύχτα! Μαζί τους εγύρισε στις Εκκλησίες των Φιλιατρών και παρατηρούσε τις εικόνες. Στην τέταρτη Εκκλησία, στα Εισόδια της Θεοτόκου, στην επιλεγόμενη «Γουβιώτισσα» βλέποντας μία εικόνα — ένα γέροντα με κάτασπρη γενειάδα, ντυμένο ιερατικά άμφια — ανεφώνησε: «Να! αυτός είναι!» και έπεσε εμπρός του να τον προσκυνήση. Μόλις σηκώθηκε λέει στους έκπληκτους ιερείς: «Σας έσωσε ο Άγιος αυτός, που έσωσε κι’ εμένα από βαρύ κρίμα».
Έτσι με την επέμβασι του πολιούχου η πόλις εγλύτωσε από την φωτιά και την σφαγή. Θαύμα ολοζώντανο και συγκλονιστικό. Οι ψυχές όλων των Χριστιανών βυθίσθηκαν σε βαθειά συγκίνησι.
Το 1945 ενώ πιά ο πόλεμος είχε λήξει, οι επίσημοι των Φιλιατρών ειδοποιήθηκαν από τον Κοντάου, να τον περιμένουν κι’ αυτόν στην πανηγύρι του Αγίου. Θα ερχόταν με την οικογένειά του να ευχαριστήση τον Άγιο που, όπως του υποσχέθηκε, τον επέστρεψε σώο στην πατρίδα του. Έτυχε μάλιστα λόγω βλάβης του αυτοκινήτου του και μερικών άλλων εμποδίων να φθάση στις 12 Φεβρουαρίου.
Οι Φιλιατρινοί και όλοι οι κάτοικοι της περιφερείας του επεφύλαξαν ενθουσιώδη υποδοχή. Προς χάρι του επανέλαβαν την πανηγύρι. Εκείνος ανέβηκε σ’ έναν εξώστη και μίλησε ελληνικά προς τα πλήθη. Τους είπε μάλιστα ότι πριν αναχώρηση για την Ελλάδα είδε πάλι στον ύπνο του τον Άγιο Χαράλαμπο και του είπε: «Σε περιμένω στα Φιλιατρά, όπου έδειξες την πίστι σου. Όλοι θα σε υποδεχθούν με μεγάλη χαρά». Συγκίνησις και ιερός ενθουσιασμός είχε καταλάβει τους πάντες.
Και το τοπικό αγιολόγιο σημειώνει:

«Τη αυτή ημέρα, δεκάτη ενάτη Ιουλίου, μνήμην ποιούμεθα του εξαισίου θαύματος του Αγίου ενδόξου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους, ος ταίς προς Θεόν πρεσβείαις πολλοί των πολιτών της Εράνης εσώθησαν εκ βεβαίας εις θάνατον καταδίκης υπό των Γερμανικών δυνάμεων κατοχής εν έτει 1944».
Πράγματι, «θαυμαστός ο Θεός εν τοις αγίοις αυτού».

*** Πλήθος πιστών στη λαμπρή γιορτή του Αγίου Χαραλάμπους στα Φιλιατρά 
Τα Φιλιατρά, φωτεινά και λαμπερά, τίμησαν την Παντριφυλιακή εορτή του Πολιούχου τους Αγίου Χαραλάμπους. Τη γιορτή λάμπρυνε η παρουσία των προσκεκλημένων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσοστόμου, Μητροπολιτών Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κυρίλλου, ο οποίος χοροστάτησε στην Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία και Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου.
Από το πρωί η Φιλαρμονική του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών παιάνισε το εωθινό στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Παρά τον άστατο καιρό, πιστοί από την ευρύτερη περιοχή συνέρευσαν στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου, όπου και βρίσκεται η Ιερά Εικόνα του Αγίου και τελέστηκε Πανηγυρική Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, ανάβοντας ένα κερί, προσκυνώντας και ζητώντας τη βοήθεια και τη Χάρη του Αγίου Χαραλάμπους.
Ο πεφωτισμένος λόγος των Αγίων Ιεραρχών, τόσο την παραμονή όσο και χθες ανήμερα της εορτής, τόνωσε το θρησκευτικό συναίσθημα των πιστών και δυνάμωσε τη φλόγα της πίστης στην ψυχή τους. Με απόλυτη τάξη πραγματοποιήθηκε η λιτανεία της Ιεράς και Εφεστίου Εικόνας του Αγίου, συνοδεία των Φιλαρμονικών του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών, της Κυπαρισσίας και των Γαργαλιάνων, μαθητών σχολείων, με τιμητικό άγημα στρατιωτών να την κρατά.
Στην κεντρική πλατεία των Φιλιατρών εψάλλη δέηση και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος αφού ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους Μητροπολίτες σε μήνυμά του προς τους πιστούς, αφού αναφέρθηκε στη σωτηρία των Φιλιατρών από τον Άγιο Χαράλαμπο, σημείωσε, «έτσι και τώρα, με ενεργό πίστη, έμπρακτη μετάνοια και προσευχή στον προστάτη Άγιό μας θα διώξουμε και πάλι τα γερμανικά σύννεφα, που ως οικονομική δειναστία νεφελώνουν και πάλι τους Ελληνικούς ορίζοντες και θολώνουν πολυτρόπως και ποικιλοτρόπως τα πολιτιστικά μας ύδατα με τις επιβολές της εκομικευσμένης νοοτροπίας. Έχετε θάρρος αδελφοί μου, μπορεί να ήρθαν δύσκολες ημέρες αλλά έχετε την ελπίδα μας ότι εδώ, εις εμάς, στην ευλογημένη πατρίδα μας, θα περισσέψει η Χάρη του Θεού…».
Ακολούθως η πομπή επέστρεψε στον Ιερό Ναό όπου και έγινε η Απόλυση. Στη συνέχεια ο δήμος Τριφυλίας παρέθεσε δεξίωση στο Δημοτικό Κατάστημα Φιλιατρών, όπου οι πολιτικοί, αυτοδιοικητικοί παράγοντες και λαός είχαν την ευκαιρία, «μεταξύ οίνου και εδεσμάτων» να ανταλλάξουν ευχές για την ημέρα. Στις θρησκευτικές τελετές και εκδηλώσεις συμμετείχαν, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση συμμετείχε ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών και βουλευτής Μεσσηνίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος σε δηλώσεις του τόνισε ότι ο λαός και το έθνος πρέπει να προσανατολίζονται στους μεγάλους σκοπούς με εθνική ενότητα, ο πρώην υπουργός, Γιάννης Λαμπρόπουλος, εκπροσωπώντας τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφέρθηκε στη σημερινή κατάσταση της χώρας με την οικονομική, ηθική κρίση και κρίση θεσμών που διέρχεται η χώρα μας, επισημαίνοντας ότι, προϋπόθεση για να ξανασταθεί στα πόδια της η Ελλάδα είναι να υπάρξει πολιτική αλλαγή.
Δηλώσεις έκαναν ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, αναφερόμενος σε έργα που σχεδιάζονται και πρόκειται να υλοποιηθούν στην περιοχή της Τριφυλίας ευρύτερα καθώς και ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας. Παρόντες ήταν, επίσης, οι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώτα Κοζομπόλη, ο Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου, Περικλής Μαντάς, ο επικεφαλής της Δημοκρατικής Πελοποννησιακής Συνεργασίας, Παναγιώτης Αλευράς, ο πρώην δήμαρχος Τριφυλίας, Κώστας Κόλλιας, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δ.Σ. Τριφυλίας Στάθης Ανδρινόπουλος, η επικεφαλής της ΡΑΚΙ, Ιωάννα Μαραβελή, το πολιτικό στέλεχος της ΝΔ, Δημήτρης Αναστασόπουλος, το μέλος της Π.Ε. της ΝΔ Παναγιώτης Χαλβατσιώτης και το πολιτικό στέλεχος της ΝΔ, Μίλτος Χρυσομάλλης, που προέβη σε δήλωση σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ για το σκάνδαλο Novartis.  Του Ηλία Γιαννόπουλου

*** Οι θυσίες της Καλαμάτας κατά την ιταλική και γερμανική κατοχή 
Η ιστορική μνήμη δεν πρέπει να νικηθεί από τη λήθη…
  Με αφορμή τη σημερινή τελετή μνήμης που διοργανώνουν ο Δήμος Καλαμάτας, οι Οργανώσεις της Εθνικής Αντίστασης και οι συγγενείς των θυμάτων στο Κοιμητήριο Καλαμάτας, για τους συμπατριώτες μας, που εκτελέσθηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 8 Φεβρουαρίου 1944, στο παλιό στρατόπεδο του 9ου Συντάγματος Πεζικού και ενταφιάσθηκαν στην περιοχή των τότε Δημοτικών Σφαγείων, στη Δυτική Παραλία, το "Θάρρος" ανατρέχει στην ιστορική μνήμη. Φέρνει στη δημοσιότητα τις θυσίες της Καλαμάτας κατά τη διάρκεια της ιταλικής και γερμανικής κατοχής.
   Α) 23 Ιανουαρίου 1942
Η πρώτη εκτέλεση ενός πατριώτη από τον οικισμό Γιαννιτσάνικα της Καλαμάτας
  Σε σχετική ανακοίνωση, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Θάρρος» της 31ης Ιανουαρίου 1942, αναφέρεται ότι «το Ιταλικόν πολεμικόν Στρατοδικείον κατεδίκασε προ ημερών εις θάνατον τον εκ Γιαννιτσανίκων Δημήτριον Αχ. Μυλωνάν, ο οποίος κατελήφθη κατέχων όπλα και πολεμοφόδια. Η απόφασις αύτη εξετελέσθη την αυγήν της 23ης Ιανουαρίου 1942».
   Β) Ιανουάριος 1942
Συλλήψεις 4 γνωστών Καλαματιανών και μεταφορά τους σε στρατόπεδο στην Ιταλία
Τον Ιανουάριο του 1942, η ιταλική Αστυνομία (Καραμπινιερία) της Καλαμάτας συνέλαβε τέσσερις γνωστούς πολίτες και τους μετέφερε σε στρατόπεδο πολιτικών κρατουμένων στη Βόρεια Ιταλία. Επρόκειτο για τους Αλέκο Αποστολάκη, βιομήχανο, Κωνσταντίνο Θ. Κουτσομητόπουλο, ιατρό, Φώτη Ι. Κωστόπουλο, έμπορο και Παναγιώτη Νικολόπουλο, δικηγόρο.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι συλληφθέντες είχαν καταδοθεί στην Ιταλική Αστυνομία από συνεργάτες της, με την κατηγορία ότι δρούσαν εναντίον της Κατοχής.
Μετά τη λήξη του Πολέμου στην Ευρώπη, το Μάιο του 1945, οι πιο πάνω Καλαματιανοί ευρέθησαν εν ζωή, παρά τις δοκιμασίες τους ως «πολιτικοί κρατούμενοι» και επέστρεψαν στην Καλαμάτα.
   Γ) 16 Απριλίου 1942
Εκτέλεση ενός πατριώτη
Ο πατριώτης Ηλίας Ν. Νοέας από τη Σαϊδόνα της Μάνης εκτελέστηκε «… επί, διά πολεμικού όπλου, αποπείρα της σωματικής ακεραιότητος στρατιώτου των ενόπλων Ιταλικών Δυνάμεων». Η εκτέλεση έγινε στις 16 Μαΐου 1942 στην τοποθεσία Καζάλα της Καλαμάτας.
   Δ) 9-10 Ιουλίου 1942
Συλλήψεις 5 αξιωματικών και μεταφορά τους στην Ιταλία.
Στις 9 και 10 Ιουλίου 1942, η Ιταλική Αστυνομία προέβη επιλεκτικώς σε συλλήψεις αξιωματικών, οι οποίοι είχαν αρχίσει να συζητούν και να κινούνται για τη δημιουργία Οργανώσεως Αντιστάσεως εναντίον των Κατακτητών. Στο διάστημα αυτό συνελήφθησαν οι: Βενετσάνος Κετσέας, Συνταγματάρχης Πεζικού, άλλοτε Διοικητής του 9ου Συντάγματος Πεζικού της Καλαμάτας, Σίμος Μπόζεμπεργκ, Ταγματάρχης και οι Λοχαγοί Γεώργιος Αλεβίζος, Σταύρος Δρακουλαράκος και Γεώργιος Κόπιτσας. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα συγκεντρώσεως στην Ιταλία.
   Ε) 24 Ιουλίου 1943
Δολοφονία 3 πατριωτών στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας
Στις 24 Ιουλίου 1943 πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο κατά της καθόδου του Βουλγαρικού Στρατού στην κεντρική Μακεδονία. Οι Ιταλοί διέλυσαν τους συγκεντρωθέντες με τα όπλα και σκοτώθηκαν τρεις Έλληνες: Ελευθέριος Κοκκίνης του Δημητρίου, ετών24, Σπυρίδων Γρίβας του Εμμανουήλ, ετών 22 και Γεώργιος Μιχαλόπουλος του Νικήτα, ετών 25, ενώ υπήρξαν πολλοί τραυματίες.
   Στ) 13 Σεπτεμβρίου 1943
Εκτέλεση 10 πατριωτών
Στις 13 Σεπτεμβρίου 1943, τέσσερις ημέρες μετά τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας, εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς 10 κρατούμενοι των φυλακών της Καλαμάτας οι οποίοι είχαν συλληφθεί από τον Ιταλικό Στρατό. Για την εκτέλεση των 10 πατριωτών, την πρώτη ομαδική στην πόλη, ουδεμία ανακοίνωση δόθηκε στη δημοσιότητα από το Γερμανικό Στρατό. Οι οικείοι τους πληροφορήθηκαν το τραγικό γεγονός όταν πήγαν στις φυλακές για επίσκεψη .
Σύμφωνα με το Βιβλίο Ιταλοκρατουμένων των φυλακών της Καλαμάτας, οι νεκροί είναι οι εξής: Ιωάννης Γ. Αλούπης, Γεώργιος Κ. Βούλγαρης, Γεώργιος Περ. Κλείδωνας, Δημήτριος Γ. Κακαβάς, Θεοχάρης Γ. Λογκαράκης, Κωνσταντίνος Ι. Λαμπρόπουλος, Χρήστος Ν. Μπούρας, Νικόλαος Ι. Μαυρίκης, Γεώργιος Λ. Νικολόπουλος, Μιχαήλ Δ. Τσιχριντζής.
   Ζ) 21 Σεπτεμβρίου 1943
Εκτέλεση δύο πατριωτών
Από το Γερμανικό Στρατό εκτελέστηκαν στην Παραλία της Καλαμάτας δύο πατριώτες, ο δικηγόρος Αριστείδης (Ρούλης) Σαλαβράκος και ο εργάτης Αντώνιος Σούμπασης.
   Η) 22 Οκτωβρίου 1943
Ομαδικές συλλήψεις 1.100 ομήρων
Σε ανακοίνωση του Γερμανικού Φρουραρχείου Καλαμάτας αναφέρεται ότι «λόγω των γεγονότων των τελευταίων ημερών, δηλαδή δολοφονιών και αποπειρών εναντίον εξεχουσών προσωπικοτήτων της πόλεως και άλλων ατόμων, ο Γερμανός στρατηγός διέταξε την εκκένωσιν της συνοικίας «Ράχης» και την σύλληψιν όλων των ανδρών ηλικίας από 15-60 ετών καθώς επίσης και εκατόν Ομήρων». Σημειώνεται, όμως, ότι οι συλλήψεις έγιναν σε όλη την πόλη και όχι μόνο στη Ράχη.
Οι Γερμανοί οδήγησαν τους συλληφθέντες με τα πόδια ώς την Κόρινθο και από εκεί με φορτηγά αυτοκίνητα στα στρατόπεδα συγκεντρώσεως στο Χαϊδάρι και στου Γουδή.
Τελικά, 188 Καλαματιανοί εστάλησαν σιδηροδρομικώς όμηροι στη Γερμανία, από το σταθμό Λαρίσης, στις 24 Νοεμβρίου 1943, στο στρατόπεδο Νταχάου. Αυτό ελευθερώθηκε από τον Αμερικανικό Στρατό στις 29 Απριλίου 1945, έπειτα από μάχη. Οι επιζήσαντες Καλαματιανοί, οι οποίοι επέστρεψαν στην Ελλάδα μέσω Ιταλίας, ήταν 60, δηλαδή απεβίωσαν στο Νταχάου 128 Καλαματιανοί.
   Θ) 7 Νοεμβρίου 1943
Καταστροφή της Ιεράς Μονής Βελανιδιάς
Η ιστορική Ιερά Μονή Βελανιδιάς, ορμητήριο των επαναστατών το 1821, που βρίσκεται περίπου 5 χιλιόμετρα βορείως της Καλαμάτας, βομβαρδίσθηκε από το γερμανικό Πυροβολικό και πυρπολήθηκαν τα κτήριά της, λόγω της εκεί παρουσίας ανταρτών.
   Ι) 24 Νοεμβρίου 1943
Εκτέλεση 10 Καλαματιανών
Δέκα Καλαματιανοί εκτελέσθηκαν από το Γερμανικό Στρατό στο χωριό Τρίοδος, σε αντίποινα για τον τραυματισμό ενός Γερμανού στρατιώτη στο κέντρο της Καλαμάτας. Οι εκτελεσθέντες ήταν οι εξής, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γερμανικού Φρουραρχείου: Καπετανάκης Παναγιώτης, Χαρίτης Δημήτριος, Ανδρεάκος Κούλης, Λημναίος Βασίλειος, Ασλανιάν Χατσίκ, Φενδιάν Αγκόπ, Μασιάν Βαχέλ, Ρόδος Πέτρος, Δημητρέας Κωνσταντίνος, Σουβελάκης Παναγιώτης.
   ΙΑ) 27 Ιανουαρίου 1944
Συλλήψεις 150 πατριωτών στην Καλαμάτα
Οι συλληφθέντες μεταφέρθηκαν στις Γερμανικές Φυλακές Τρίπολης. Πολλοί απ’ αυτούς εκτελέσθηκαν στην Παλιόχουνη Μεγαλόπολης, στις 24 Φεβρουαρίου 1944.
   ΙΒ) 4 Φεβρουαρίου 1944
Συλλήψεις 200 πολιτών στην Καλαμάτα
Ομαδικές συλλήψεις 200 πολιτών στην Καλαμάτα, το πρωί της ημέρας εκείνης, στην περιοχή της Δημοτικής Λαχαναγοράς, των Κρεοπωλείων, της πλατείας 23ης Μαρτίου και της οδού Νέδοντος. Τελικά, στα χέρια των Γερμανών παρέμειναν περί τους 150.
   ΙΓ) 8 Φεβρουαρίου 1944
Ομαδικές εκτελέσεις από το Γερμανικό Στρατό στην Καλαμάτα
Σε αντίποινα για τις ενέδρες ανταρτών σε Γερμανικές φάλαγγες στον Άγιο Φλώρο (5/2) και στην Καζάρμα Μεσσηνίας, εκτελέσθηκαν εντός του πεδίου ασκήσεων του 9ου Συντάγματος Πεζικού στην Καλαμάτα (παλιό στρατόπεδο Παπαφλέσσα), 149 από τους κρατούμενους, που είχαν συλληφθεί κυρίως στις αρχές Φεβρουαρίου. Σημειώνεται ότι σε αναφορά του Γερμανικού Στρατού, σχετικά με την ενέδρα κατά Γερμανικής φάλαγγας στην Καζάρμα στις 8 Φεβρουαρίου, αναφέρεται ότι ο Ναυτικός Διοικητής Πελοποννήσου διέταξε την εκτέλεση «…149 κατοίκων με τυφεκισμό». Αρχικώς, είχε διατάξει την εκτέλεση 100 ατόμων, μετά την επίθεση στον Άγιο Φλώρο, αλλά ο αριθμός αυξήθηκε μετά την επίθεση στην Καζάρμα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ο Δήμος Καλαμάτας έχει στη διάθεσή του, ο κατάλογος των εκτελεσθέντων, που αριθμούνται σε 153, έχει ως εξής:
  ΕΞΕΤΕΛΕΣΘΗΣΑΝ ΟΜΑΔΙΚΩΣ ΥΠΟ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΤΟΧΗΣ ΤΗΝ 8ην ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1944
1. Αθανασόπουλος Παναγιώτης
2. Αλούπης Γεώργιος
3. Αλούπης Παναγιώτης
4. Αναγνωστόπουλος Γεώργιος
5. Αναστασόπουλος Ιωάννης
6. Ανδρεάκος Κωνσταντίνος
7. Ανδρεάκος Μιχαήλ
8. Αργυράκης Αθανάσιος
9. Ασημακόπουλος Διονύσιος
10. Βαξεβάνογλου Παντελής
11. Βαρσεδάκος Δημήτριος
12. Βρυώνης Παναγιώτης
13. Γαζόπουλος Πέτρος
14. Γιατράς Πέτρος
15. Γεωργόπουλος Χρίστος
16. Γιλόπουλος Βασίλειος
17. Γκάιαν Μαλιβιάν
18. Γκλεζάκος Στυλιανός
19. Γκραικονάς Κανελιώτης
20. Δημητρέας Κωνσταντίνος
21. Δημητριάδης Γεώργιος
22. Δημητρόπουλος Κωνσταντίνος
23. Διακουμέας Διονύσιος
24. Διαμαντόπουλος Παναγιώτης
25. Διακουμογιαννόπουλος Αναστάσιος
26. Διακουμογιαννόπουλος Παναγιώτης
27. Δικαιουλάκος Πέτρος
28. Δουράκης Κωνσταντίνος
29. Δουράλας Γεώργιος
30. Δρούτσας Παναγιώτης
31. Ζαχαράκης Νικόλαος
32. Ζευγίτης Ελευθέριος
33. Ηλιόπουλος Νικόλαος
34. Θαρουνιάτης Αντώνιος
35. Θεοδωρόπουλος Δημήτριος
36. Θεοδωρόπουλος Παναγιώτης
37. Καζαρέας Σταύρος
38. Καλαμάτας Γεώργιος
39. Καλαμόπουλος Μιχαήλ
40. Κάλολης Παναγιώτης
41. Καλλιάνης Παναγιώτης
42. Κούτσης Γεώργιος
43. Καπογιάννης Παναγιώτης
44. Καραβαίος Κωνσταντίνος
45. Καραλής Παναγιώτης
46. Καράμαλης Παναγιώτης
47. Καράμαλης Ευστράτιος
48. Καραμπάγιας Κωνσταντίνος
49. Καράμπαλος Δημήτριος
50. Καραμπατέας Σωτήριος
51. Καρδαράς Δημήτριος
52. Κασκούτης Δημήτριος
53. Καστοράκης Παναγιώτης
54. Κατσαρέας Σταύρος
55. Κατσιμπάλας Δημήτριος
56. Καψούρος Απόστολος
57. Κελέσης Νικόλαος
58. Κλαμπατσέας Σταύρος
59. Κλείδωνας Γεώργιος
60. Κοκκινογούλης Σταύρος
61. Κόλλιας Κωνσταντίνος
62. Κονταρίνης Δημήτριος
63. Κοτταράς ή Κωταράκος Παναγιώτης
64. Κούδας Βασίλειος
65. Κουκής Μιχαήλ
66. Κουτίβας Νικόλαος
67. Κουμανάκος Νικόλαος
68. Κούτσης Γεώργιος
69. Κουράκλης Πέτρος
70. Κουράκος Ιωάννης
71. Κουραμπάς Παναγιώτης
72. Κουτούβελας Κυριάκος
73. Κουτούβελας Νικόλαος
74. Κουτσοβέλος Κωνσταντίνος
75. Κουτσουμπός Νικόλαος
76. Κοματάς Γεώργιος
77. Λογκαράκης Θεόδωρος
78. Κυριακόπουλος Αντώνιος
79. Κυριακόπουλος Ιωάννης
80. Κωλέτσης Βασίλειος
81. Κωνσταντόπουλος Λάμπρος
82. Λίβας Ιωάννης
83. Λύγουρης Κωνσταντίνος
84. Λυμπερόπουλος Παναγιώτης
85. Μαλάσης Πέτρος
86. Μαμώλης Προκόπης
87. Μανωλόπουλος Γεώργιος
88. Μανωλούδης Παναγιώτης
89. Μαξιλάρας Ιωάννης
90. Μαρκόπουλος Αναστάσιος
91. Μεταξάς Δημήτριος
92. Μηλίτσης Παναγιώτης
93. Μητρογιαννόπουλος Αθανάσιος
94. Μιναρετζής Νικόλαος
95. Μπουρινόπουλος Απόστολος
96. Μπαθρέλλος Θεόδωρος
97. Μπαθρέλλος Νικόλαος
98. Μπάνος Ευάγγελος
99. Μπαζάνης Αναστάσιος
100. Μπενέτος Βασίλειος
101. Μποσίνης Κωνσταντίνος
102. Μπούνας Παναγιώτης
103. Νικολάου Γεώργιος
104. Νικολόπουλος Γεώργιος
105. Ξωξάκος Θωμάς
106. Οδεμισιώτης Χριστόφορος
107. Παναγάκης Γεώργιος
108. Παναγιωτάκος Σταύρος
109. Παναγιωτόπουλος Νικόλαος
110. Πανταζής Γεώργιος
111. Πανταζόπουλος Ευάγγελος
112. Πανταζόπουλος Νικόλαος
113. Πανούσης Αναστάσιος
114. Παπανικολάου Σωτήριος
115. Παπανικολόπουλος Παναγιώτης
116. Παπουτσής Χρίστος
117. Πατσόπουλος Διονύσιος
118. Παχής Γεώργιος
119. Περσόπουλος Ιωάννης
120. Πετρακάκος Παναγιώτης
121. Πετράκης Δημήτριος
122. Πετρόπουλος Πέτρος
123. Πίττος Αριστομένης
124. Πουλάκος Μιχαήλ
125. Ρεϊτζόπουλος Πολυχρόνης
126. Σαμουηλίδης Μιλτιάδης
127. Σαραντέας Κωνσταντίνος
128. Σαραντόπουλος Νικόλαος
129. Σαριανός Παναγιώτης
130. Σερεμέτης Παναγιώτης
131. Σουρβίνος Όθων
132. Σπέντζουρας Δημήτριος
133. Σταθάκης Χαράλαμπος
134. Σταματέλος Παναγιώτης
135. Σταμάτης Αθανάσιος
136. Στασινόπουλος Δημήτριος
137. Σταυράκης Βασίλειος
138. Σταυρόπουλος Αντώνιος
139. Ταγαρούλιας Αθανάσιος
140. Τζουβελέκης Παναγιώτης
141. Τατσόπουλος Πέτρος
142. Τριβέλης Δημήτριος
143. Τσακάκος Νικόλαος
144. Τσινόρεμας Ιωάννης
145. Τσιριώνης Αντώνιος
146. Τσιχριτζής Μιχαήλ
147. Τσιφιλιτάκος Γεώργιος
148. Φερέτος Χρίστος
149. Χαρίτος Δημήτριος
150. Χατζής Σωτήριος
151. Χριστοδουλόπουλος Ηλίας
152. Χρόνης Γεώργιος
153. Ψυχογιός Ηλίας
 ΙΔ) 12 Φεβρουαρίου 1944
Απαγχονισμός ενός πατριώτη στην πλατεία 23ης Μαρτίου
Ήταν ο αντάρτης Ηλίας Βασιλόπουλος, που συνελήφθη από τους Γερμανούς και ομολόγησε ότι τραυμάτισε Γερμανό στρατιώτη. Υπενθυμίζεται ότι οι Γερμανοί, σε αντίποινα για τον τραυματισμό, είχαν εκτελέσει 10 πολίτες στην Τρίοδο, στις 24 Νοεμβρίου 1943.
  ΙΕ) 23 Φεβρουαρίου 1944
Εκτελέσεις 50 πολιτών στην Τρίπολη
Οι 25 ήταν Καλαματιανοί, συλληφθέντες και κρατούμενοι στις εκεί Γερμανικές Φυλακές. Οι εκτελέσεις έγιναν σε αντίποινα για τη δολοφονία Έλληνα διερμηνέα των Γερμανών.
  Ιστ) 24 Φεβρουαρίου 1944
Εκτελέσεις 200 πατριωτών στην Παλιόχουνη Αρκαδίας
Όπως έχει αναφερθεί παραπάνω, στις 27 Ιανουαρίου 1944 έγιναν στην Καλαμάτα συλλήψεις 150 πατριωτών. Οι συλληφθέντες μεταφέρθηκαν στις Γερμανικές Φυλακές Τρίπολης. Πολλοί απ’ αυτούς εκτελέσθηκαν, ως αντίποινα σε ενέδρα ανταρτών, στην Παλιόχουνη Μεγαλόπολης, στις 24 Φεβρουαρίου 1944.
  ΙΖ) 1η Μαΐου 1944
Εκτελέσεις 30 κρατουμένων στο ποτάμι Νέδοντα της Καλαμάτας
Οι εκτελέσεις έγιναν σε αντίποινα για την επίθεση ανταρτών στην περιοχή των Μολάων Λακωνίας, στα τέλη Απριλίου 1944, όπου έστησαν ενέδρα και σκότωσαν ένα Γερμανό στρατηγό και το μεγαλύτερο μέρος της φρουράς που τον συνόδευε. Ο τόπος των εκτελέσεων είναι βορειοδυτικά της συμβολής της σημερινής οδού Σπάρτης και της παλαιάς εθνικής οδού προς Σπάρτη.
  ΙΗ) 16 Ιουνίου 1944
Εκτελέσεις 27 κρατουμένων στο Νέδοντα
Την ημέρα αυτή, έγιναν εκτελέσεις στο ίδιο μέρος παρά τον Νέδοντα, όπου είχαν γίνει και οι εκτελέσεις της Πρωτομαγιάς. Εκτελέσθηκαν 27 κρατούμενοι.
  ΙΘ) 12 Ιουλίου 1944
Εκτέλεση 3 πατριωτών στην Καλαμάτα
Έγινε σε αντίποινα για το θανάσιμο τραυματισμό Γερμανού στρατιώτη στο Ασπρόχωμα από αντάρτες. Οι εκτελεσθέντες ήταν: 1. Τσινόρεμας Ιωάννης 2. Μπαρούνης Μηνάς 3. Κοτσίρης Ηλίας.

*** Τελευταίες παραστάσεις «Φιλοκτήτη» από την Αυτοσχέδια Σκηνή 
Το ταξίδι του  «Φιλοκτήτη» του Γιάννη Ρίτσου από την Αυτοσχέδια Σκηνή, σε ερμηνεία και σκηνοθεσία της Μαρίας Σκαφιδά, φτάνει στο τέλος του.
Για το λόγο αυτό η Αυτοσχέδια Σκηνή ευχαριστεί όλον τον κόσμο που αγκάλιασε αυτήν την προσπάθεια και ανακοινώνει πως την επόμενη Δευτέρα 12 και Τρίτη 13 Φεβρουαρίου θα παιχτούν οι δύο τελευταίες παραστάσεις.
Η παράσταση, που ανήκει στην κατηγορία του Θεατρικού Αναλογίου, έχει ως θέμα την ανάγκη του ατόμου να διαδραματίζει ενεργό ρόλο, ακόμα και ενάντια στην προσωπική του διάθεση.
Ο ποιητής πλάθει έναν ήρωα με έκδηλη πνευματικότητα, ο οποίος αναζητά την ηρεμία της ψυχής του, ώστε να γιατρέψει τη βαριά του θλίψη για τα ανθρώπινα λάθη και πάθη.
Να σημειωθεί πως οι τελευταίες παραστάσεις θα δοθούν στον χώρο της Αυτοσχέδιας Σκηνής (πεζόδρομος Αγίου Παντελεήμονος 13, Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας).
Κρατήσεις εισιτηρίων και πληροφορίες στο τηλέφωνο 6977252438. Η δυνατότητα για παραστάσεις σε σχολεία που ενδιαφέρονται, θα ισχύσει για λίγο διάστημα ακόμα, κατόπιν συνεννοήσεως.

*** Συνεχίζεται η έκπτωση 12% σε όσους πληρώνουν εμπρόθεσμα το νερό 
Ένα μέτρο που είχε ορίσει ως κίνητρο/ επιβράβευση για την εμπρόθεσμη πληρωμή των λογαριασμών η ΔΕΥΑΚ, ήταν αυτό της έκπτωσης του 12% στην αξία του νερού.
Όπως υπενθύμισε ο κ. Βεργόπουλος χθες, η έκπτωση θα αρχίσει να πιστώνεται από την αμέσως επόμενη έκδοση λογαριασμών, ενώ θύμισε ακόμη ότι η πάγια εξόφληση μέσω τραπεζικής συναλλαγής δεν έχει επιπλέον κόστος για τον καταναλωτή.
  Ευνοϊκές ρυθμίσεις για όσους χρωστούν
Επίσης, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ θέλησε να υπενθυμίσει ότι έχουν θεσπιστεί ευνοϊκές ρυθμίσεις. Έτσι, με μία μικρή προκαταβολή και στη συνέχεια πολλές άτοκες δόσεις, όσοι καταναλωτές έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές μπορούν να τις ρυθμίσουν.  Π.Μπ.

*** 6ο Καλαματιανό Καρναβάλι: Η βροχή χάλασε το νυχτερινό περίπατο (φωτογραφίες και βίντεο) 
Το κύμα κακοκαιρίας που εδώ και ώρες πλήττει και την περιοχή μας στάθηκε εμπόδιο για τον βραδινό περίπατο που είχε προγραμματιστεί για απόψε στους δρόμους της Καλαμάτας.
Αποτέλεσμα ήταν ελάχιστα γκρουπ να συμμετάσχουν στον περίπατο, ενώ λόγω της βροχής η προγραμματισμένη συναυλία για την πλατεία 23ης Μαρτίου με τον Κώστα Δόξα να διεξαχθεί σε στεγασμένο χώρο στην Κεντρική Αγορά της Καλαμάτας.
Εκεί η κατάσταση ήταν σαφώς βελτιωμένη, αφού αρκετοί ήταν οι καρναβαλιστές που βρέθηκαν στο σημείο για να διασκεδάσουν με τον Κώστα Δόξα.

***Προβλήματα από την κακοκαιρία στο Ακρογιάλι! (φωτογραφίες) 
 
 
 
Σημαντικά προβλήματα στην κυκλοφορία στο Ακρογιάλι Αβίας, προκάλεσε η χθεσινοβραδινή κακοκαιρία. Οι ριπές ανέμων 6 μποφόρ, «έφεραν» τη θάλασσα πάνω στο οδόστρωμα αλλά και στις αυλές των σπιτιών,  με αποτέλεσμα να γεμίσει πέτρες και βότσαλα ο δρόμος, δυσχεραίνοντας την κυκλοφορία των οχημάτων. Οι κάτοικοι της περιοχής εκφράζουν την «οργή» τους καθώς τα «πανάκριβα» έργα προστασίας των ακτών, που «ταλαιπώρησαν» την περιοχή  ακόμα και σε τουριστικές περιόδους, δεν λειτούργησαν όπως αποδείχθηκε χθες το βράδυ ενώ αναρωτιούνται τι μπορεί να γίνει σε μια πιο σφοδρή κακοκαιρία. 

*** Σύσκεψη αύριο στις 7.30μμ στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας από την επιτροπή αλληλεγγύης και αγώνα Μεσσηνίας 
Μέσα στα πλαίσια των αποφάσεων της Επιτροπής Αλληλεγγύης και Αγώνα Μεσσηνίας για πλάτεμα και κλιμάκωση της αντίστασης ενάντια στους πλειστηριασμούς, αντιπροσωπεία της είχε σήμερα επαφή με εκπροσώπους του Συνδικάτου της ΔΕΗ και της ΔΕΔΔΗΕ.
Μαζί με το κάλεσμα για συμμετοχή στην Επιτροπή, συζητήθηκαν με τους συνδικαλιστές και θέσεις της Επιτροπής όπως νέοι διακανονισμοί που να περιλαμβάνουν 100 δόσεις, σε όσες περιπτώσεις αυτοί ακυρώθηκαν λόγω της αδυναμίας του πολίτη να ανταποκριθεί σε αυτές.
Την εβδομάδα που ακολουθεί θα εντατικοποιηθούν η επαφές της Επιτροπής με Συνδικαλιστικές Οργανώσεις και Κοινωνικούς Φορείς.
Υπενθυμίζουμε την ανοικτή σύσκεψη της Επιτροπής αυτή την Δευτέρα, όπως και κάθε Δευτέρα, στις 7.30μμ στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας

*** Καμία νύξη για το κλειστό Α.Τ. Φιλιατρών 
Τα κρούσματα εγκληματικότητας, όπως καταγράφονται στο ρεπορτάζ, μπορεί να είναι αρκετά στην περιοχή των Φιλιατρών και να έχουν αυξηθεί μετά το «λουκέτο» στο Α.Τ., αλλά χθες με παρόντα δύο κυβερνητικά στελέχη, κανένας από τους επίσημους του δήμου Τριφυλίας δημόσια δεν έκανε την παραμικρή νύξη για το σοβαρό ζήτημα ανασφάλειας στην περιοχή…  Η.Γ.

***  Τι πρέπει να ξέρετε για το φόρο διαμονής 
Προσοχή, πρέπει να εκδίδεται ξεχωριστό στοιχείο
 Ο Φόρος Διαμονής είναι εδώ από την 1η/1/2018, σύμφωνα με το άρθρο 53 του Ν. 4389/2016.
  ΠΟΙΟΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟ ΦΟΡΟ
Ο φόρος διαμονής βαρύνει το διαμένοντα (πελάτη) που έκανε χρήση του δωματίου ή του διαμερίσματος και επιβάλλεται μετά τη διαμονή του στο κατάλυμα και πριν από την αναχώρησή του από αυτό.
  ΠΟΙΟΣ, ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΠΟΔΙΔΕΤΑΙ ΤΟ ΦΟΡΟ
- Η απόδοση του φόρου γίνεται από την  επιχείρηση στην οποία ανήκει το ξενοδοχείο ή το διαμέρισμα
-Αποδίδεται από τις υπόχρεες επιχειρήσεις στη φορολογική διοίκηση, με μηνιαίες δηλώσεις, οι οποίες υποβάλλονται μέχρι την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από αυτόν της έκδοσης του ειδικού στοιχείου απόδειξης είσπραξης φόρου διαμονής
-Ο τύπος και το περιεχόμενο του φόρου διαμονής, καθώς και το έντυπο, ορίζονται με την ΠΟΛ. 1015/2018.
  ΠΟΙΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΦΟΡΟ ΔΙΑΜΟΝΗΣ
α) Τα κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα, ήτοι τα ξενοδοχεία που είναι εγκαταστάσεις διαμονής που διαθέτουν χώρους διανυκτέρευσης σε δωμάτια ή σε διαμερίσματα ενός ή δύο ή περισσότερων χώρων με λουτρό, κοινόχρηστους χώρους υποδοχής, παραμονής των πελατών και αίθουσα παροχής, τουλάχιστον, πρωινού γεύματος
β) Τα ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια - διαμερίσματα, ήτοι τα ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια που διαθέτουν χώρους διανυκτέρευσης σε δωμάτια ή και σε διαμερίσματα ενός ή δύο ή περισσότερων χώρων με λουτρό.
  ΠΟΣΟΣ ΕΙΝΑΙ ΦΟΡΟΣ ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Ο φόρος διαμονής επιβάλλεται ανά ημερήσια χρήση του δωματίου, σουίτας, διαμερίσματος ή ενιαίας κατοικίας.
α. Σε κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα:
1-2 αστέρων 0,50 ευρώ
3 αστέρων 1,50 ευρώ
4 αστέρων 3,00 ευρώ
5 αστέρων 4,00 ευρώ
β. Σε ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια - διαμερίσματα:
1-2 κλειδιών 0,25 ευρώ
3 κλειδιών 0,50 ευρώ
4 κλειδιών 1,00 ευρώ
 ΠΟΙΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ
1. Οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις (camping)
2. Ξενώνες φιλοξενίας νέων
3. Σύνθετα τουριστικά καταλύματα: Σύνθετα τουριστικά καταλύματα είναι τα ξενοδοχειακά καταλύματα που ανεγείρονται σε συνδυασμό: α) με τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες και β) με εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής.
4. Ξενοδοχεία συνιδιοκτησίας (condo hotels)
5. Ξενοδοχειακά τουριστικά καταλύματα εντός παραδοσιακών κτισμάτων που προβλέπονται στο Π.Δ. 33/1979.
6. Αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα - τουριστικές επιπλωμένες επαύλεις (βίλες): Ως τουριστικές επιπλωμένες επαύλεις (βίλες) ορίζονται μονοκατοικίες, επιφάνειας τουλάχιστον 80 τ.μ., οι οποίες έχουν ανεξάρτητη εξωτερική προσπέλαση και παρουσιάζουν αυτοτέλεια οικοπέδου/γηπέδου και κτίσματος. Δομούνται με όρους δόμησης κατοικίας
7. Αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα - τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες: Ως τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες ορίζονται μεμονωμένες ή σε συγκρότημα μονοκατοικίες, επιφανείας τουλάχιστον 40 τ.μ. εκάστη, με αυτοτέλεια λειτουργίας και ανεξάρτητη εξωτερική προσπέλαση. Δομούνται με όρους δόμησης κατοικίας.
  Η ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΜΟΝΗ ΧΩΡΙΣ ΦΟΡΟ
Σε περίπτωση δωρεάν παροχής υπηρεσιών διαμονής δεν επιβάλλεται φόρος.
  ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗ
-Η είσπραξη του φόρου θα γίνεται με την έκδοση ξεχωριστού εδικού στοιχείου (απόδειξης είσπραξης φόρου διαμονής) προς τους διαμένοντες. Το ποσό που θα αναγράφεται στο ειδικό στοιχείο - απόδειξη είσπραξης φόρου διαμονής δε θα επιβαρύνεται με Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ)
- Εκδίδεται πάντοτε προς το χρήστη του δωματίου ή του διαμερίσματος, μετά τη διαμονή του σε αυτό και πριν την αναχώρησή του
-Σε περίπτωση περισσότερων διαμενόντων στο ίδιο δωμάτιο ή διαμέρισμα, το ειδικό στοιχείο εκδίδεται σε έναν εξ αυτών
-Είναι δυνατό να εκδίδεται και συγκεντρωτικά το ειδικό στοιχείο, όταν ο φόρος διαμονής αφορά στη χρήση περισσότερων του ενός δωματίων ή διαμερισμάτων και το παραστατικό πώλησης (απόδειξη, τιμολόγιο) για τη συγκεκριμένη παροχή υπηρεσιών εκδίδεται για το σύνολο των δωματίων ή διαμερισμάτων προς έναν εκ των διαμενόντων ή προς τρίτο.
  ΤΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η (ΕΙΔΙΚΗ) ΑΠΟΔΕΙΞΗ
Το «ειδικό στοιχείο απόδειξη είσπραξης φόρου διαμονής» περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον τα εξής στοιχεία:
-ημερομηνία έκδοσης
-επωνυμία
-διεύθυνση και ΑΦΜ της επιχείρησης
-ονοματεπώνυμο διαμένοντα προς τον οποίο εκδίδεται
-ημερομηνίες που αφορά η διαμονή
-συνολικό ποσό φόρου διαμονής
-αριθμό και  ημερομηνία του παραστατικού πώλησης (απόδειξη, τιμολόγιο) που εκδόθηκε για τη συγκεκριμένη παροχή υπηρεσιών.
 Του Παναγιώτη Ξεροβάσιλα
Οικονομολόγου - Νομικού 

*** Δημόσιες τουαλέτες… 
Πολύς λόγος έχει γίνει για τη δημιουργία δημόσιων τουαλετών, κυρίως, στο κέντρο της Καλαμάτας. Όσο θετική κι αν μοιάζει η πρωτοβουλία, θα πρέπει να υπάρχει και το μέτρο της αισθητικής. Έτσι, μας φαίνεται περίεργο, παράταιρο,  να κατασκευάζονται τέτοιοι χώροι δίπλα από το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας. Θα μπορούσε να βρεθεί ένας άλλος δημόσιος χώρος στο κέντρο της πόλης. Οι χώροι πολιτισμού θα πρέπει να έχουν μια διαφορετική μεταχείριση… Α.Π.

***  Αντώνης Σαμαράς: 'Θα πάω τους συκοφάντες μέχρι τέλους' 
«Φωτιά» στο Πολιτικό Σκηνικό με φόντο το σκάνδαλο «Novartis» 
 Θύελλα στο πολιτικό σκηνικό προκαλεί η υπόθεση της φαρμακευτικής εταιρείας με σφοδρές αντιδράσεις και ευθείες βολές προς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό από την αντιπολίτευση. Σκληρή επίθεση εξαπολύει ο Αντώνης Σαμαράς και δηλώνει πως προσφεύγει στη Δικαιοσύνη μηνύοντας τους συκοφάντες.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, ο πρώην πρωθυπουργός δηλώνει πως προσφεύγει στη Δικαιοσύνη και τονίζει πως προσπάθησαν να τον εμπλέξουν σε μια βρομερή, όπως τη χαρακτηρίζει, υπόθεση χωρίς στοιχεία, χωρίς αποδείξεις, με στημένους ανώνυμους μάρτυρες, με δικογραφία γεμάτη λάθη, που καταρρέει.
«Εγώ απαντώ στη συκοφαντία μηνύοντας τους συκοφάντες. Κι όποιος άλλος χρειαστεί να ελεγχθεί θα ελεγχθεί στην πορεία. Και θα μηνυθεί στην πορεία. Θα τους πάω μέχρι τέλους» λέει χαρακτηριστικά. Εδώ έχουμε τον πρώην Πρωθυπουργό να μηνύει τον τωρινό. Κι αυτό έχει βαριά συμβολική σημασία πλέον και ακόμα βαρύτερες πολιτικές συνέπειες. Θα τους πάω μέχρι τέλους» δηλώνει εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως η συκοφαντία αυτή θα αποδειχθεί πλήρως και η σκευωρία θα έλθει στο φώς.
Ακολουθούν οι δηλώσεις του κ. Σαμαρά: «Όταν είσαι αθώος και σε κατηγορούν για τέτοια πράγματα, ο μόνος τρόπος να αμυνθείς είναι να τους κάνεις μήνυση. Είναι τόσο αστείες οι κατηγορίες και τόσο κακότεχνο το στήσιμο των ψευδομαρτύρων, που δεν θα τη γλιτώσουν.
Από αυτή την υπόθεση κάποιος τελικά θα καταδικαστεί. Και δεν θα είμαι εγώ! Γιατί εγώ ξέρω ότι είμαι αθώος και καθαρός. Άλλοι πρέπει να ανησυχούν» τονίζει υπενθυμίζοντας πως επί κυβέρνησής του η φαρμακευτική δαπάνη μειώθηκε αισθητά.
«Η κυβέρνηση μου ήταν εκείνη που έκοψε τη σπατάλη στον χώρο της Υγείας και χτύπησε όσο κανείς στο παρελθόν τη διαφθορά στο χώρο του φάρμακου. Το 2011 η δημόσια δαπάνη για το φάρμακο ήταν 5,8 δισεκατομμύρια. Και το 2014 την είχαμε ρίξει στο 2,1. Δηλαδή μείωση 63,4%!
Ανάμεσα στο 2011 και το τέλος του 2014 ψηφίσαμε πολιτικές που τελείωναν το "πάρτι" για τα καλά. Και το σπουδαιότερο, τις εφαρμόσαμε! Με πολύ μεγάλη δυσκολία, γιατί όλοι όσοι "έχαναν", αντιστάθηκαν λυσσαλέα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν τότε απέναντι! Kαι καταψήφιζε τα πάντα… Κι έρχονται σήμερα, όσοι συμμάχησαν τότε με τη διαφθορά, να καταγγείλουν όσους χτύπησαν τότε τη διαφθορά κι έφεραν αποτελέσματα.
Αυτοί είναι ό,τι πιο σάπιο υπάρχει στο "παλιό"» τονίζει χαρακτηριστικά εκφράζοντας την εκτίμηση πως η κυβέρνηση προσπάθησε να διασπάσει τη ΝΔ με την υπόθεση του Σκοπιανού. «Προφανώς είναι αντεκδίκηση. Πήγαν να διασπάσουν τη ΝΔ. Δεν τους βγήκε! Πήγαν να διαχωρίσουν το λαό από τη ΝΔ. Δεν τους βγήκε! Ο Κυριάκος το χειρίστηκε πολύ καλά. Πήγαν να βγάλουν «ακραίους» και «γραφικούς» όσους κατέβηκαν στο Σύνταγμα. Ο θαρραλέος Μίκης τους το χάλασε. Κι ύστερα πέρασαν στην αντεκδίκηση για το Συλλαλητήριο. Όχι απλώς σε «αντιπερισπασμό»...
Ο χρόνος που επέλεξαν το δείχνει - ακριβώς μια μέρα μετά. Τα λάθη που έκαναν στην καθοδήγηση των στημένων "ανώνυμων" μαρτύρων, τι δείχνουν όλα αυτά; Βιασύνη και πανικό δείχνουν» δηλώνει κάνοντας λόγο για στημένους μάρτυρες. «Εμείς επεκτείναμε την "προστασία μαρτύρων" για υποθέσεις οργανωμένης διαφθοράς, όπου πραγματικοί μάρτυρες θα κινδύνευαν.
Η δική μας κυβέρνηση το έκανε. Για να χτυπήσουμε τη διαφθορά! Όχι για να σπιλώσουμε τους πολιτικούς μας αντιπάλους, όπως κάνει σήμερα η κυβέρνηση Τσίπρα!Δεν υπάρχει στον κόσμο δημοκρατία που δέχεται να δικάζονται πολιτικοί με στημένους ανώνυμους! Κάτι τέτοιο θα σήμαινε πως κάθε φορά που έρχεται ένα κόμμα στην κυβέρνηση, θα μπορούσε να εξοντώνει τους πολιτικούς του αντιπάλους με στημένες "δίκες". Αυτό δεν είναι σύγχρονη δημοκρατία - είναι..."Μαδουριστάν"» λέει ο κ. Σαμαράς τονίζοντας πως το όνομά του δεν υπάρχει στα έγγραφα του FBI . Μάλιστα εκτιμά πως έγινε προσπάθεια να στηθεί προεκλογικό σκηνικό με το ερώτημα "αν τα πήραν" οι πολιτικοί τους αντίπαλοι.
«Αλλά τους χαλάσαμε τα σχέδια: Γιατί τώρα το δίλημμα που θα επικρατήσει θα είναι το ανάποδο: αν θα κάτσουν στο εδώλιο όσοι "έστησαν" την σκευωρία και την συκοφαντία των πολιτικών τους αντιπάλων. Ο κόσμος καταλαβαίνει πια ότι στήθηκε μια κανονική σκευωρία. Ο κόσμος ξέρει ποιοί χτύπησαν τη διαφθορά και ποιοι συμμάχησαν μαζί της. Ο κόσμος ξέρει ποιοι πάνε να στήσουν καθεστώς Μαδούρο στην Ελλάδα.
Κι έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πέσει στο λάκκο που έσκαβε για άλλους» δηλώνει χαρακτηριστικά καλώντας την αντιπολίτευση να δημιουργήσει ένα κοινό μέτωπο απέναντι σε αυτές τις πρακτικές» είπε ο κ. Σαμαράς.
  Επιμέλεια: Αντώνης Πετρογιάννης

***  Αποκριάτικη εκδήλωση από την «Αλληλεγγύη» 
Το κέφι των παιδιών,  αλλά και των μεγάλων, της τα χάλασε της βροχής… Δεν τα κατάφερε να ματαιώσει την αποκριάτικη εκδήλωση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικών Παιδικών Σταθμών «Η Αλληλεγγύη», με τίτλο «Χορός στο Γαϊτανάκι των παιδιών μας», που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής 11 Φεβρουαρίου στην πλατεία Όθωνος στο Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας.
Τα παιδιά κράτησαν τις δώδεκα πολύχρωμες κορδέλες και αναβίωσαν το παραδοσιακό έθιμο που συμβολίζει την ομόνοια, τη συναδελφικότητα, τον κύκλο της ζωής και του χρόνου.
Η αναβίωση του εθίμου έγινε με ζωντανή μουσική, από ορχήστρα γονέων και συγκεκριμένα με την τρομπέτα του Τάσου Δράμπαλη, τον μπαγλαμά του Τάσου Κλείσα, το νταούλι του Δημήτρη Σαρρή, το ακορντεόν της Μαρίας Παραρά και τα κρουστά του Παναγιώτη Παναγόπουλου.
Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων «Η Αλληλεγγύη» ευχαριστεί θερμά τους συναδέλφους γονείς-μουσικούς για τη συμμετοχή τους και τα τραγούδια που ερμήνευσαν, ελληνικά παραδοσιακά αλλά και αποκριάτικα ευρωπαϊκά.
Εύχεται τέλος σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στα παιδιά οι φετινές αποκριές να είναι οι καλύτερες.

***  Ο καιρός αύριο Δευτέρα στην Καλαμάτα 
O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για αύριο Δευτέρα 12/2/2018 προβλέπεται μερικώς νεφελώδης.
Από τις πρώτες μεταμεσονύχτιες έως και τις πρώτες πρωινές ώρες θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις, οι οποίες θα πυκνώνουν κατά διαστήματα. Από τις πρωινές έως και τις απογευματινές ώρες θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και αραιές νεφώσεις, οι οποίες ενδέχεται να πυκνώνουν κατά διαστήματα, ενώ τις μεσημβρινές και πρώτες απογευματινές ώρες υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα ψιλόβροχου έως ασθενούς βροχής. Από τις πρώτες βραδινές ώρες μέχρι και το τέλος της ημέρας ο ουρανός θα είναι κυρίως καθαρός, με κάποιες σποραδικές νεφώσεις.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στην ελάχιστη τιμή της και θα κυμανθεί από 9 έως 14 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 55-85%
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Ν-ΝΑ, με ένταση 1-2 μποφόρ, τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα στραφούν σε Ν-ΝΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ και από το απόγευμα και μετά θα στραφούν σε Β-ΒΑ, με ένταση 1-2 μποφόρ.
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το kalamata.meteoclub.gr/

***

*** Αθλητική ενημέρωση :

*** Σήμερα Κυριακή 11-02-2018 ΑΡΦΑΡΑ ,
Ποδηλατοδρομίες για άλλη μια χρονιά στο Αρφαρά . Γύρος Αρφαρά -Πήδημα -Άγιος Κωνσταντίνος -Αρφαρά .-
ΣΧΕΤΙΚΆ ΒΊΝΤΕΟ ΑΠΌ Ποδηλατοδρομίες ΣΤΟ ΑΡΦΑΡΆ 11/02/2018 :
~* ARFARA 11/02/2018  Ποδηλατοδρομίες  2
https://youtu.be/1SGxG-GX7RY  .-
~*ARFARA 11 02 2018  Ποδηλατοδρομίες  1:
 https://youtu.be/WmKdY1Cah-E .-
~* ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΙΕΣ 2018 ΑΡΦΑΡΑ 11/02/018VID 2018:
https://youtu.be/SkP4trkerVE  .-

***  Για την   Super League στο Ελληνικό ποδόσφαιρο για την 21η αγωνιστική :
Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018 :
~  ΞΑΝΘΗ- ΚΕΡΚΥΡΑ  1-1 ,(0-0)  .- ^
Τα  γκολ : 64΄ Επστάϊν ,  90+3΄ Κάστρο .-^
Κάρτες : Μελιόπουλος , Μπαξεβανίδης , Μπαλάφας , Ντουρίσκοβιτς , Επστάίν Σιόντης , Αντέγιο .-^
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΛΑΜΙΑ   1-0 .- ^
Το γκολ : 80΄ πεν.  Λάμπρου .- ^
Κάρτες :Κουκόλης , Αναστασιάδης , Γκουϊχοάτα , Λάμπου ,Μπανανά , Νιελσεν ,Μακρίλλος , .-^
ΓΙΑΝΝΙΝΑ  -  ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ  2-1  , (2-0) .-^
Τα  γκολ : 30΄ Κοντέ , 45+1΄ ΄Κόντε , 66 ΄ αυτογκόλ Γαρουφαλιάς
Κάρτες :
Κυριακή  11 Φεβρουαρίου  2018 :
~ ΑΠΟΛΛΩΝ Σμύρνης - ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ   1-1  , (0-0)  .- ^
Τα  γκολ :54΄Μπερτολίνη , 67΄ Γιακουμάκης  ,.- ^
Κάρτες :Λεονάρντο , Κοντοές , Ομπιόρα , Μπελγκχαζουανί , Αντιλέχου .-
~ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ - ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ  3-0 , (1-0) .-
Τα  γκολ : 7΄Ρόσα ,  57΄ Τσοκάνης , 87΄Ρόσα .-
Κάρτες : Αγγελόπουλος , Μπεγιαράνο , Κοροβέσης , Ντικαμονά ,
~ ΑΕΚ Αθηνών -ΑΣΤΕΡΑΣ Τρίπολης  1-0  , (0-0) .-^
Τα  γκολ :61΄ Χριστοδουλόπουλος ,.-^
Κάρτες :Ιγκλέσιας , Τόνσο , Κυριακόπουλος , Πασσαλίδης , Μοράν , Αραούχο , .-^
~ ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ  Αθηνών - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Πειραιώς   2-2 , (1-1)  .- ^
Τα  γκολ :19΄Βασιλακάκης , 28΄Μαρίν , 66΄ Ντιγκινή . 90 ΄πεν.  Χατζησαφή ,.-^
Κάρτες :Ταχτσίδης , Μάντσον , Καρασαλίδης Νταουντά , Σάκιτς , Οφόε ,
Δευτέρα 12 -02-2018 :
~ ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης - ΑΕΛ ΛΑΡΙΣΣΑ
Τα  γκολ :
Κάρτες :

*** Για την U20 για  Super League  21η αγωνιστική :
Σάββατο 10-02-2018 :
~ Απόλλων Σμύρνης -Λεβαδειακός  0-1 .- ^
~ Πανιώνιος -Λαμία  0-0  .-^
~ Ατρόμητος Αθηνών -Ολυμπιακός Πειρ . 1-3 .- ^
~ ΠΑΣ  Γιάννινα -Παναθηναϊκός  1-3 .- ^
~ ΠΑΟΚ Θεσσαλον. -ΑΕΛ Λάρισσα  4-0 .- ^
Κυριακή 11-02-2018 :
Παναιτωλικός -Πλατανιάς  2-1 .-^
Ξάνθη - ΑΟΚ Κέρκυρα  2-2 .- ^
ΑΕΚ Αθηνών - Αστέρας Τρίπολης  1-1 .- ^

***  Για την  Football League για την 16η αγωνιστική  :
Σάββατο 10-02-2018 :
~  ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ - ΑΡΗΣ Θεσσαλονίκης 1-3  .- ^
~  ΟΦΗ - ΒΕΡΟΙΑ  3-0 .- ^
Κυριακή 11-02-2018 :
ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟΣ - ΑΧΑΡΝΑΪΚΟΣ  3-0  α.α. .- ^
ΑΙΓΙΝΙΑΚΟΣ - ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ  3-2 .- ^
ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ Καρδίτσας - ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ  1-2 .- ^
Α.Ε. ΣΠΑΡΤΗΣ - ΔΟΞΑ ΔΡΑΜΑΣ  1-0 .- ^
ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΟΝΤΟΥ - Α.Ε. ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ  0-0 .- ^
ΤΡΙΚΑΛΑ - ΚΑΛΛΙΘΕΑ 1-0 .-^
ΑΠΟΛΛΩΝ Λάρισσας - ΧΑΝΙΑ/ΚΙΣΣΑΜΙΚΟΣ

*** Super League  στο ελληνικό ποδόσφαιρο  12η αγωνιστική :
Σάββατο 10-02-2018 :
ΟΦΗ - Βόλος  2004   2-1 .- ^
ΑΛ Λάρισσα - Ελπίδες Καρδίτσας  0-2 .- ^
Κυριακή 11-02-2018 :
Ατρόμητος Αθηνών - Αμαζόνες Δράμας  1-1 .- ^
Φαίδων Άργους - Οδυσσέας Γλυφάδας  0-3 .- ^
Μεσσολόγγι - Άρις Θεσσαλονίκης
ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης - Τρίκαλα 2011   8-0 .- ^

*** Μεγάλο ενδιαφέρον για την σημερινή αναμέτρηση Καλαμάτα-Αστέρας Βλαχιώτη 
Αν και η αποδυναμωμένη Καλαμάτα παραχωρεί τον τίτλο του φαβορί στον φιλοξενούμενο πρωτοπόρο Αστέρα Βλαχιώτη ο αγώνας που θα ξεκινήσει στις 3 μ.μ. στο γήπεδο του Μεσσηνιακού αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Η Μαύρη Θύελλα θα προσπαθήσει να στηριχθεί στην δύναμη της έδρας, ελπίζοντας σε ισχυρή παρουσία του φίλαθλου κόσμου, για να κάνει την έκπληξη και να σταματήσει τον πρωτοπόρο του 5ου Ομίλου της Γ’ Εθνικής. Επιπλέον ώθηση και κίνητρο, όπως συμβαίνει συχνά με τις αλλαγές στον πάγκο, αναμένεται να δώσει η παρουσία για πρώτη φορά του νέου τεχνικού Μάρκου Στεφανίδη.
Σε σχέση με τον προηγούμενο άτυχο αγώνα της τοπικής μας ομάδας στη Βάρδα δε αντιμετωπίζει προβλήματα απουσιών, όμως δεν εκπληρώθηκε η προσδοκία της έγκαιρης έκδοσης του δελτίου του Τορεζάνι, ο οποίος δεν θα μπορέσει έτσι να ενισχύσει με την ποιότητά του την Καλαμάτα.
   Γ’ ΕΘΝΙΚΗ-5ος ΟΜΙΛΟΣ
Κυριακή 11-02-2018 :
~ Ζάκυνθος -ΠΑΟ Βάρδας  0-1 .- ^
~ Λεωνίδιον - Διαγόρας Βραχνέϊκων  0-0 .-^
~ Καλαμάτα - Α.Ε. Αστέρας Βραχνέϊκων  2-1 .- ^
~ Πανηλιακός - Παλληξουριακός  1-1 .- ^
~ Τσικλητήρας Πύλου - Αστέρας Αμαλιάδας  1-1 .- ^
~ Αχαϊκή - Παναρκαδικός  1-1 .- ^
Μεγάλη νίκη με Γκασούκα η Καλαμάτα επί του πρωτοπόρου Αστέρα Βλαχιώτη
 
 
 
Ισοπαλία με Αμαλιάδα η Πύλος
Η Καλαμάτα απέδειξε ότι παραμένει μια από τις ισχυρές δυνάμεις στον 5ο Όμιλο της Γ’ Εθνικής υποχρεώνοντας τον πρωτοπόρο Αστέρα Βλαχιώτη στην πρώτη του φετινή ήττα, με σκορ 2-1, σε ένα παιχνίδι που ήταν το ντεμπούτο του Μάρκου Στεφανίδη στον πάγκο του μεσσηνιακού συγκροτήματος. Η αναμέτρηση, για την 15η αγωνιστική, διεξήχθη σήμερα το απόγευμα στο γήπεδο στο γήπεδο του Μεσσηνιακού και παρ’ ότι δεν είχε πολλά ποιοτικά στοιχεία, επεφύλασσε πολλές συγκινήσεις. Πρωταγωνιστικό ρόλο είχε ο Χρήστος Γκασούκας, ο οποίος αποκτήθηκε πρόσφατα από τους Νέους του Παναιτωλικού και σημείωσε και τα δύο γκολ της τοπικής μας ομάδας, ενώ …βοήθειες ήρθαν και από δύο πρώην ποδοσφαιριστές της Μαύρης Θύελλας, τον τερματοφύλακα Νίκο Παλιούρα (έκανε ολέθριο λάθος στο 2-1) και τον αμυντικό Χάρη Μπριλάκη (αστόχησε σε πέναλτι).
Ο Γκασούκας άνοιξε το σκορ στο 34’ με ωραίο σουτ από το ύψος του πέναλτι, έπειτα από κάθετη πάσα του Ρονκάτο.
Ο Αστέρας Βλαχιώτη ισοφάρισε σε 1-1 στο 44’ με διαγώνιο δυνατό σουτ του Σαμπατάκου, μέσα από την περιοχή.
Στο 59’ από κάθετη μπαλιά του Σαραντόπουλου ο Παλιούρας προσπάθησε να ελέγξει τη μπάλα με τα πόδια έξω από την περιοχή του, αλλά την έχασε από τον Γκασούκα, ο οποίος στη συνέχεια με πλασέ πέτυχε το τελικό 2-1. Σε αυτή τη φάση οι Λάκωνες ζήτησαν οφ σάιντ ωστόσο η ευθύνη βαρύνει απόλυτα τον έμπειρο γκολκήπερ, ο οποίος είχε όλη την άνεση να απομακρύνει τη μπάλα.
Τέλος, στο 72’ σε καθαρή ανατροπή του Σαμπατάκου από τον Καλογερόπουλο, ο διαιτητής Ρατσιάτος υπέδειξε πέναλτι, όμως ο Μπριλάκης έστειλε τη μπάλα άουτ δίπλα από το αριστερό κάθετο δοκάρι του Γκόμεζ, ο οποίος είχε πέσει στη σωστή γωνία.
  «Σταμάτησε» τον άλλο πρωτοπόρο Αστέρα ο Τσικλητήρας
Την ίδια ώρα στην Πύλο ο Τσικλητήρας πετύχαινε μια εξίσου σημαντική όσο και δύσκολη ισοπαλία απέναντι στον έτερο πρωτοπόρο Αστέρα, αυτόν της Αμαλιάδας που δεν κατόρθωσε έτσι να εκμεταλλευτεί αρκετά το …δώρο της Καλαμάτας. Το ηλειακό συγκρότημα άνοιξε το σκορ στο 48’ με τον Κέρι, ενώ λίγα λεπτά αργότερα ισοφάρισε ο Χατζηστάμου σε 1-1, που ήταν και το τελικό αποτέλεσμα. Οι φιλοξενούμενοι είχαν δύο δοκάρια, με τον Μπουντόπουλο στο α’ ημίχρονο και τον Μαρουκάκη στο β’ μέρος.
H βαθμολογία1. Αστέρας Βλαχιώτη 28-10 34
2. Αστέρας Αμαλιάδας 32-12 31
3. Πανηλειακός 19-8 27
4. Καλαμάτα 17-8 26
5. Παναρκαδικός 20-14 24
6. ΠΑΟ Βάρδας 13-16 23
7. Διαγόρας Βραχνέικων 18-22 19
8. Αχαϊκή 13-14 18
9. Τσικλητήρας Πύλου 11-13 17
10. Ζάκυνθος 16-18 15
11. Παλληξουριακός 9-30 10
12. Λεωνίδιο 6-37 2
Η επόμενη αγωνιστική
17/2
Καλαμάτα-Τσικλητήρας Πύλου
Αστέρας Βλαχιώτη-Ζάκυνθος
ΠΑΟ Βάρδας-Παλληξουριακός
Παναρκαδικός-Πανηλειακός
Διαγόρας Βραχνέικων-Αχαϊκή
Αστέρας Αμαλιάδας-Λεωνίδιο
  ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ ΠΥΛΟΥ
Υποδέχεται την Αμαλιάδα
Τον 2ο στην κατάταξη του 5ου Ομίλου της Γ’ Εθνικής θα υποδεχθεί σήμερα στις 3 μ.μ. στην Πύλο ο Τσικλητήρας. Είναι μια πολύ δύσκολη αναμέτρηση για το μεσσηνιακό συγκρότημα που δίνει μάχη παραμονής στην κατηγορία.
Ο προπονητής Νίκος Κακαλέτρης δεν υπολογίζει στα πλάνα του τους τιμωρημένους Γεωργιόπουλο και Γιαννόπουλο. Επανέρχεται ο Γεωργιάδης, ο οποίος εξέτισε, ενώ το ντεμπούτο του αναμένεται να κάνει Πάτροκλος Κροτσίδας.

*** Για την Γ΄ Εθνική στους Ομίλους στο Ελληνικό ποδόσφαιρο :
Σάββατο 10-02-2018 :
Βόλος ΝΠΣ - Νίκη Βόλου  1-1 .- ^ {19η αγων. στον 4ο όμιλο} .-
ΑΠΟ Κερατσίνι - Διαγόρας  1-0 .-^{ 15η αγων., στον 6ο όμιλο} .-
Κυριακή 11-02-2018 :
Ερμιονίδα ΑΕ. Διαγόρας Αγίας Παρασκευής 2-1 .- ^{  στον 7ο όμιλο}.-
ΑΕ. Λευκίμης -Μακεδονικός Φούφα   2-1 .- ^{19η αγων. 3ος  όμιλος}.-
1ος  Όμιλος  για την 16η αγωνιστική :
Μ. Αλέξανδρος Καρπερής - Μ. Αλέξανδρος  Ξηροποτάμου  1-3 .- ^
Ορφέας Πούμα Ξάνθης - ΑΕ. Διδιμοτοίχου  5-0 .- ^
Απόλλων Παραλιμνίου - Αετός Ορφανού  1-0 .- ^
Δόξα Ν. Σιδιροχωρίου - Δόξα Προσκυνητών  1-0 .- ^
Α.Ο. Καβάλας - ΑΣ. ελπίς  Σκουτάρεως  0-2 .- ^
 Νέστος Χρισούπο λής - Άρις Αβάτου  0-1 .- ^
2ος Όμιλος για την 23η αγωνιστική :
Καμπανιακός -Μακεδονικός  0-2 .- ^
Ηρακλής 1908 - Α.Ο. Καρδιάς  2-1 .- ^
Μ. Αλέξανδρος Τρίκαλα - Αγροτικός Αστέρας  2-2 .- ^
Πιερικός - Εδεσσαϊκός 1-1 .- ^
Αλμωπός Αριδέας - ΑΕ. Καρδίτσας  2-0 .- ^
Άρις Παλαιοχωρίου- Νάουσα  -
3ος  Όμιλος  για την 19η αγωνιστική :
Θεσπρωτός - Καστοριά  3-0 .- ^
Ν. Αμφίλοχος - Εθνικός Φιλιππιάδας 3-0 .- ^
ΑΕΠ Καραγιαννίων - Δόξα Κρανούλας  0-0 .- ^
Τιλικράτης 2014 -Πανλευκάδιος  0-0 .- ^
Ερμής Αμυνταίου - Αστέρας Παραποτάμου  5-1 .- ^
4ος  Όμιλος
Ολυμπιακός Βόλου 1937 - Α.Ο. Αχιλλέας Φαρσάλων  1-0 .- ^
Οπούντιος Μαρτίνου - Διγενής Νεοχωρίου 1-2 .- ^
Αμβρυσσέας Διστόμου - Α.Ο. Θήβας  2-1 .- ^
Ρήγας Φεραίος - Αλμυρός  2-1 .- ^
Αστέρας Ιτέας - ΑΠΟΚ  Βελούχι  6-2 .- ^
6ος  Όμιλος 
Προοδευτική - Πέλοπας Κιάτου  3-2 .- ^
Ιάλυσος - Ιωνικός Νικαίας  1-1 .- ^
Α.Ο. Ζευγολατιού- Α.Ο. Λουτράκι  1-0 .- ^
Ένωση Πανασπροπυργιακού Δόξα - Εθνικός Πειραιώς  2-0 .- ^
7ος Όμιλος 
Ερμής Κιβερίου - Α.Ο. Χαλκίς
Ταμυναϊκός Αλιβερίου - Πνθηρεϊκός
Αήτιττος Σπάτων - Παναργιακός  4-0 .- ^
Αιολικός - Θύελλα Ραφήνας
8ος  Όμιλος 
Αιγάλεω Α. - Ηλισιακός 1-1 .- ^
Παλαιοχώρα - Άγιος Ιερόθεος  2-0 .- ^
Φωστήρας - ΟΦ. Ιεράπετρας  2-0 .- ^
Ηρόδοτος - Ερμής Ζονιανών  2-0 .- ^
Α.Ε. Μυλοποτάμου - Ατσαλένιος

***   Για το ποδόσφαιρο της ΕΠΣ Μεσσηνίας :
Α΄ ΤΟΠΙΚΗ Κατηγορία  για την 18η αγωνιστική  :
Σάββατο  10-02-2018 :
ΠΑΝΘΟΥΡΙΑΚΟΣ -ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ Παραλίας  3-1 .- ^
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Καλαμ. --Α.Ο. ΦΑΡΑΙ  0-0 .- ^
Α.Ο. ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ -Α.Ο. ΑΣΠΡΟΧΩΜΑ  0-2 .- ^
Κυριακή 11-02 -2018 :
Α.Ο. ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙΟΥ -Τ. ΑΓΡΑΣ  1-0 .- ^
ΠΑΜΙΣΟΣ Μεσσήνας -Α.Ο. ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ 1-1 .- ^
ΕΡΑΝΗ Φιλιατρών - Α.Ο. ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑΣ  0-0 .- ^
Α.Σ. ΑΝΔΡΟΥΣΑΣ - ΑΠΟΛΛΩΝ Καλαμάτας 0-0 .- ^
Α.Ο. ΟΜΟΝΟΙΑΣ -ΕΘΝΙΚΟΣ Μελιγαλά  2-1 .- ^
Α1  ΤΟΠΙΚΗ Κατηγορία 18η αγωνιστική :
 Σάββατο  10-02-2018 :
ΑΕ. Γαργαλιάνων -ΑΟ. Φυτειάς
Ολυμπιακός Ανάληψης -ΑΕ. Αβίας
Α.Ε. Μάνης - Αίαντας Καλαμάτας  0-0  .-^
Αστέρας Μικρομάνης -Χανδριναϊκός  1-4 .- ^
Κυριακή 11-02-2018 :
Α.Ο. Μεθώνης -Παπαφλέσσας Χώρας  1-1 .- ^
Απόλλων Πεταλιδίου - Α.Ο. Δωρίου  3-3 .- ^
Ηρακλής Καλαμάτας - Ακρίτας Κορώνης 2-1  .- ^
Β΄ ΤΟΠΙΚΗ Κατηγορία 1ος  Όμιλος 17η αγωνιστικής :
Σάββατο 10-02-2018 :
ΠΑΟ Καλού Νερού -Διαγόρας Κοπανακίου 2-0 .- ^
Νέος Άρις -Αστέρας Βαλύρας  3-0 .- ^
Κεραυνός Καλαμάτας -ΑΠΣ Άρις  4-2 .- ^
Κυριακή 11-02-2018 :
Α.Ο. Πανευαϊκός - Ατρόμητος Πλατύ  1-3 .- ^
ΑΕΚ Καλαμάτας -Α.Ε. Κυπαρισσίας/Ηρακλής 3-2 .- ^
Β΄ ΤΟΠΙΚΗ Κατηγορία 2ος Όμιλος  17η αγωνιστική :
Σάββατο  10-02-2018 :
Πράσινα Πουλιά - ΠΑΟ Καλλιθέας 1-1 .- ^
Κυριακή 11-02-2018 :
Πανιώνιος Καλαμάτας -Α.Ο. Πατίστας Καλαμάτας 3-0 .- ^
Δόξα Καλαμάτας -Α.Σ. Φυτειάς
ΑΣ. Δαναός - ΑΕ. Λογγάς
Γ΄ ΤΟΠΙΚΗ Κατηγορία  για την 12η αγωνιστική :
Σάββατο 10-0-2-2018 :
Εθνικός Καλαμάτας - Ακαδημία Πάμισσος Μεσσήνης 1-3 .- ^
Κυριακή 11-02-2018 :
Θύελλα Παραλίας -Θύελλα Μερόπης  2-4 .- ^
Ερμής Καλαμάτας - Ίκαρος  Καλαμάτας
Νέστωρ Πύλου -ΠΑΟΚ  Καλαμάτας  4-1 .- ^

***  Ακάθεκτα τα κορίτσια του Εθνικού, κέρδισαν 3-1 τους Λύκους και ετοιμάζονται για Β’ Εθνική 
Θυμίζοντας τον αγώνα της πρεμιέρας ο Εθνικός Καλαμάτας κέρδισε σήμερα στο γήπεδο του Ασπροχώματος τους Λύκους Αιγιαλείας με σκορ 3-1, επιβεβαιώνοντας έτσι την πρωτοκαθεδρία του στον 5ο Όμιλο της Γ’ Εθνικής ποδοσφαίρου γυναικών. Με την νίκη αυτή, που είναι η 5η σε ισάριθμα παιχνίδια, το μεσσηνιακό συγκρότημα αγκάλιασε την άνοδο στην παραπάνω κατηγορία, καθώς ξέφυγε 8 βαθμούς από τον 2ο κι ενώ απομένουν 4 αγωνιστικές για το φινάλε.
Η Αναστασία Φιλανδριανού με πέναλτι που κέρδισε και εκτέλεσε εύστοχα η ίδια έβαλε τον Εθνικό μπροστά στο σκορ, η Ελπίδα Χαρλέπα πέτυχε το 2-0 στο β’ ημίχρονο, με την ομάδα της Αχαΐας να μειώνει στη συνέχεια και την παίκτρια-προπονήτρια Ντορίτα Μαυροειδή να διαμορφώνει λίγο πριν το τέλος του αγώνα το 3-1

*** Για το Βόλεϊ Α1  Ανδρών 16η αγωνιστική :
Σάββατο 10-02-2018 :
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Π. -ΠΑΟΚ Θ . 3-1  σετ .- ^
ΠΑΜΒΟΧΑΪΚΟΣ - ΦΟΙΝΙΚΑΣ Σύρου  3-2  .σετ .- ^
ΕΘΝΙΚΟΣ Πειραιώς - ΧΑΛΚΙΔΑ   3-2  σετ .-^
Α.Ο. Κηφισιάς - Εθνικός Αλεξανδρούπολης  3-1 σετ .- ^
ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

*** Για  την Α1  στο βόλεϊ γυναικών  16η αγωνιστική :
ΑΟΝ Παναξιακός - Άρις Θεσσαλονίκης  0-3 . σετ .- ^
Αίας Ευόσμου - Μακεδονικός Αξιού  3-0 σετ .- ^
Α.Ο. Μαρκοπούλου - Α.Ο. Θήρας  0-3 σετ .- ^
ΑΟΦ Πορφύρας -ΑΣΠ Κόρινθος  3-0 σετ .- ^
Ολυμπιακός Π. - Γ.Σ. Ηλιούπολης  3-0  σετ  .- ^

*** Για την Α1 στο Ελληνικό Χάντμπολ  για την 15η αγωνιστική :
Ολυμπιακος Π. -ΑΕΚ Α.   25-25 .- ^{ 07-02-2018} .-
Σάββατο 10-02-2018 :
ΑΣΕ Δούκας - ΑΣ ΠΑΟΚ Θ.  15-24 .- ^
Αεροπόρος Έδεσσας - ΓΑΣ Καματερού  23-23 .- ^
Ξάνθη - ΠΑΣ Φοίβος Συκεών  Αναβλήθηκε .-
ΓΣ Δράμας 86 - Διομίδης Άργους  22-26 .- ^
Πανελλήνιος - Φίλιππος Βέροιας  16-26 .- ^

***

~ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ  2018 :
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης , Δευτέρα 01  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018  :  http://snsarfara.blogspot.gr/2018/01/news-01-2018.html .-  
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Στο αγιάζι της ενημέρωσης  . Τρίτη 02 Ιανουαρίου 2018  . ~ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ! ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ   : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2018/01/arfara-news.html .-
~** ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 30 και 31 Δεκεμβρίου 2017 : Δευτέρα 01-01-2018 ... Ανασκόπηση της βδομάδας που πέρασε   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/01/30-31-2017-01-01-2018.html .- 
 ~**ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:Τετάρτη 03 Ιανουαρίου 2018 ,   Με  21 Ιατρικά θέματα για την υγεία μας  :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2018/01/blog-post.html .- 
 ~** Αθλητικό Σαββατοκύριακο 06 και 07 Ιανουαρίου 2018 :Μια αθλητική ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε ... : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/01/06-07-2018.html .-  
~**  ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ ... ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ ...ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ  και ΒΙΝΤΕΟ  Πέμπτη 11  Ιανουάριος 2018 ..... Ε΄ Μέρος  Εκφράσεις που λέγονται ..και γιατί λέγονται .. 
 :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/01/blog-post.html .- 
 ~** ΑΘΛΗΤΙΚO Σαββατοκύριακο 13 και 14 Ιανουαρίου 2018 ,.Μια εβδομαδιαία ανασκόπηση -επισκόπησης της εβδομάδας που πέρασε -έφυγε : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/01/o-13-14-2018.html .- 
 ~* Αθλητικό Σαββατοκύριακο , 20  και 21 Ιανουαρίου 2018 , Δευτέρα 22-01-2018   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/01/20-21-2018-22-01-2018.html .-  
 ~** Αθλητικό Σαββατοκύριακο  27 και 28  Ιανουαρίου 2018 ,Μια εβδομαδιαία ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/01/27-28-2018.html .-
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018
:  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2018/01/arfara-news-31-2018-31-1.html .-  
 
***  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018 :
~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης , Πέμπτη 01  Φεβρουαρίου  2018  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-01-2018-04.html .
~** ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:
Πέμπτη 01 Φεβρουαρίου 2018
: http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2018/02/blog-post.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  Arfara News (2) στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Πέμπτη 01 Φεβρουαρίου 2018
: http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/02/news-2.html .- 

~* Η Εφημερίδα μας  Arfara News (2) στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Πέμπτη 01 Φεβρουαρίου 2018
: http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/02/news-2.html .- 

 ~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Παρασκευή  02 Φεβρουαρίου 2018
:   http://snsstamoskal.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-02-2018.html  .- 
 
~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης , Κυριακή 04  Φεβρουαρίου 2018 : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-04-2018-1942-httpsyoutu.html .-       
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Δευτέρα 05 Φεβρουαρίου 2018
  :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2018/02/arfara-news.html  .-

~**   Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης . Τρίτη 06  Φεβρουαρίου 2018  :  http://snsarfara.blogspot.gr/2018/02/news.html .-
~* Αθλητικό Σαββατοκύριακο 03  και  04  Φεβρουαρίου 2018 .Μια  αθλητική ανασκόπηση-επισκόπηση της εβδομάδας που πέρασε  :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/02/03-04-2018.html .- 
 
~* Η  Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Τετάρτη  07 Φεβρουαρίου  2018
:  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2018/02/arfara-news.html .- 

 ~*** 
 
 Πέμπτη 08  Φεβρουαρίου 2018 . ~ ΟΜΟΡΦΗ ΓΙΟΡΤΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ !!!   : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2018/02/arfara-news.html .-
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Παρασκευή 09  Φεβρουαρίου 2018
: http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/02/news-09-2018-08-02-2018-11.html .- 
~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Σάββατο  10  Φεβρουαρίου 2018
: http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-10-2018-10-1-202.html .- 
~**  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της  ενημέρωσης .
Κυριακή  11  Φεβρουαρίου 2018
:  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2018/02/arfara-news.html .-  
~**
***   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   https://twitter.com/stamos01  .-  
01stamos1947.-
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   6038   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3871   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3881  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  13. 807    βίντεο   .-  
The YOUTUBE:
 https://www.youtube.com/user/messiniaview .- 
 https://www.youtube.com/user/stamos01 .-
 https://www.youtube.com/user/stamatios01 .-
https://www.youtube.com/user/vlasiskal .-
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ
https://www.facebook.com/apostolis.giannakountzos.7?pnref=lhc.friends = ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ Χ.Γ .
http://eidisoules.gr   =ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ, Έγκυρη και Αξιόπιστη 
www.koinonikomerisma.gr   ,
https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 ΣΤΑΜΑΤΗΣ  
    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. -     https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook
https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  = Stamatis N. Skoulikas
https://www.facebook.com/sylgkdsarf = Σ. Γονέων  Κηδεμόνων. Δημοτικού .Αρφαρών. 
  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .- =   157 .-stamos01
https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profil=-09+++++++++++++++++++++++++++
-browser = ΔΑΒΙΛΛΑΣ ΤΟΥΡΣ  https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profile_browser  .-   http://davillastours.wixsite.com/tours/blank-canh  .-

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου