arfara messinias stamos1

Ο ήλιος φωτίζει τα σώματα τα , η δε σοφία τις ψυχές .Ο κόσμος είναι ένα ανάκτορο της σοφίας του Υψίστου . Ο Θεός άναψε κάθε μία ψυχή με το δικό του πυρ . Έτσι λάμπουν όλοι οι άνθρωποι με τη σοφία του σε αυτό το θέατρο , όπως ο Θεός τους έπλασε .-Μερικούς τους έκανε μεγάλα φώτα , σε άλλους μικρά.-(Κάρλος Λιναίος )

 Αρφαρά

Η ελευθερία χωρίς τη μάθηση είναι πάντα σε κίνδυνο• η μάθηση χωρίς ελευθερία είναι πάντα μάταιη. Τζων Κέννεντυ .-

Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017

Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ... από το 2008  ...
~



~ 27 Δεκεμβρίου
Πρωτομάρτυρος και αρχιδιακόνου Στεφάνου (1) (†34). Μάρτυρος Μαυρικίου (2) και των συν αυτώ 70 μαρτύρων. Οσίων Θεοδώρου του Γραπτού (†840), Θεοδώρου Α` αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως και Λουκά του Τριγληνού.
(1)Υπήρξε ένας από τους επτά διακόνους τους οποίους εξέλεξαν οι πρώτοι χριστιανοί και χειροτόνησαν οι Άγιοι Απόστολοι, με σκοπό να επιβλέπουν τη διαχείριση των τροφίμων και των χρημάτων των χριστιανικών κοινοτήτων. Ο Στέφανος είχε αφιερώσει τη ζωή του στο κήρυγμα του ευαγγελικού λόγου και στη φιλανθρωπική δράση. Για τη προσφορά και τις αρετές του τιμήθηκε με το χάρισμα της θαυματουργίας. Με το χάρισμα αυτό θεράπευε ασθενείς και αποδείκνυε τη δύναμη του Χριστού. Με τη βαθιά θεολογική του κατάρτιση ανέτρεπε εύκολα τις κακοδοξίες των Ιουδαίων για το έργο του Χριστού, προκαλώντας την οργή και το φθόνο τους. Κάποιοι μάλιστα από τους φανατικούς Ιουδαίους τον συκοφάντησαν και τον οδήγησαν σε απολογία μπροστά στους αρχιερείς. Όταν ο Στέφανος απολογήθηκε κατατρόπωσε το συνέδριο και τους αρχιερείς προκαλώντας την οργή τους. Έπειτα από την απολογία του, οι Ιουδαίοι τον έσυραν έξω από το δικαστήριο και τον θανάτωσαν δια λιθοβολισμού.
(2)Ο άγιος Μαυρίκιος και οι άγιοι 70 μάρτυρες μαρτύρησαν στα χρόνια του βασιλιά Μαξιμιανού. Ήταν στρατιώτες που διέμεναν στην Απάμεια της Βιθυνίας του Πόντου. Όταν τους κάλεσε ο βασιλιάς, οι άγιοι ομολόγησαν ενώπιόν του, ότι ήταν Χριστιανοί. Αμέσως τους αφαίρεσαν τις στρατιωτικές ζώνες και τους έριξαν στη φυλακή. Ο Μαξιμιανός για να κάνει να υποφέρει ο Μαυρίκιος περισσότερο, αποκεφάλισε μπροστά του τον υιό του. Στη συνέχεια έδεσε τους μάρτυρες σε πασσάλους και τους άφησε δίπλα σε βαλτόνερα. Μετά από δέκα μαρτυρικές ημέρες παρέδωσαν το πνεύμα τους στον Κύριο.
~*  Η Εορτή των Χριστουγέννων στο Φανάρι (ΦΩΤΟ)
 ~ Σε κλίμα κατάνυξης τελέστηκε η Πατριαρχική Θεία Λειτουργία για την εορτή των Χριστουγέννων στο Φανάρι. Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
* Η σχετική ανακοίνωση του Πατριαρχείου αναφέρει:
Εν χαρμοσύνω ατμοσφαίρα και μετά λαμπρότητος εωρτάσθη εν τοις Πατριαρχείοις η μεγάλη Εορτή της κατά σάρκα Γεννήσεως του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.
Η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος, προέστη της Πατριαρχικής και Συνοδικής Θείας Λειτουργίας, την Δευτέραν, 25ην Δεκεμβρίου, συλλειτουργούντων Αυτώ των Σεβ. Μητροπολιτών Γέροντος Νικαίας κ. Κωνσταντίνου, Φιλαδελφείας κ. Μελίτωνος, Σεβαστείας κ. Δημητρίου, Μύρων κ. Χρυσοστόμου, Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στεφάνου και Προύσης κ. Ελπιδοφόρου.
Μετά το Ι. Ευαγγέλιον ανεγνώσθη από του Ι. Άμβωνος υπό του Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτου κ. Ιωακείμ, Αρχιγραμματέως της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, η επί τοις Χριστουγέννοις Πατριαρχική Απόδειξις, διά της οποίας ο Παναγιώτατος εστηλίτευσε την καταπάτησιν των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ως ταύτα περιγράφονται εις την προ εβδομηκονταετίας υπογραφείσαν Οικουμενικήν Διακήρυξιν των Δικαιωμάτων του ανθρώπου (1948).
Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο Σεβ. Μητροπολίτης Πέργης κ. Ευάγγελος, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Ερυθρών κ. Κύριλλος, Άρχοντες Οφφικιάλιοι της Αγίας του Χριστού Μ. Εκκλησίας, ο Εξοχ. Πρέσβυς κ. Ευάγγελος Σέκερης, Γεν. Πρόξενος της Ελλάδος ενταύθα, ο Εντιμ. κ. Maksym Vdovychenko, Πρόξενος της Ουκρανίας ενταύθα, ο Εντιμ. κ. Παρασκευάς Πατσουρίδης, Δήμαρχος Διδυμοτείχου, μετά των οικογενειών αυτών, και πιστοί εκ της Πόλεως και εκ του εξωτερικού.
Μετά την Θείαν Λειτουργίαν επεσκέφθησαν τον Παναγιώτατον, ευχηθέντες Αυτώ εορτίως, πενταμελής Αντιπροσωπεία του Κόμματος «CHP», υπό την ηγεσίαν του Εξοχ. Βουλευτού κ. Akif Hamzaçebi, πρώην Αντιπροέδρου του Τουρκικού Κοινοβουλίου, ο Ελλογ. κ. Toros Alcan, απερχόμενος εκπρόσωπος Θρησκευτικών και Μειονοτικών Κοινοτήτων παρά τη εν Αγκύρα Γενική Διευθύνσει Βακουφίων, μετά του νεοεκλεγέντος διαδόχου αυτού Εντιμ. κ. Moris Levi, Αντιπρο-έδρου της ενταύθα Εβραικής Κοινότητος, και ο Εντιμ. κ. Nurhan Palakoğlu, εκ προσώπου του Δήμου Beşiktaş.
~ Εκ μέρους της Α. Θ. Παναγιότητος του Πατριάρχου, επεσκέφθησαν το απόγευμα των Χριστουγέννων και διεβίβασαν αυτοίς τας Πατριαρχικάς ευχάς και τα συγχαρητήρια επί τοις Χριστουγέννοις:
α) ο Πανοσιολ. Διάκονος κ. Παΐσιος, Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου, εν τη εν Ayazpaşa έδρα των Συροκαθολικών τον Χωρεπίσκοπον αυτών Αιδεσιμ. κ. Orhan Çanlı, και
β) ο Πανοσιολ. Μ. Εκκλησιάρχης κ. Βενιαμίν, εν τη εν Σταυροδρομίω έδρα των ενταύθα Αρμενοκαθολικών τον Αρχιεπίσκοπον αυτών Σεβ. κ. Levon Zekiyan, και εν τη εν Tarlabaşı έδρα των ενταύθα Συροιακωβιτών τον Σεβ. Μητροπολίτην αυτών κ. Filüksinos Yusuf Çetin.
* * * Η Α. Θ. Παναγιότης, ο Πατριάρχης, εδέξατο εις ακρόασιν:
– Τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπον κ. Karekin Bekçiyan, Τοποτηρητήν του ενταύθα Αρμενικού Πατριαρχείου, μετά συνεργατών αυτού, εκφράσαντα τα συγχαρητήριά του επί ταίς Εορταίς του αγίου Δωδεκαημέρου.
– Τον Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτην κ. Εφραίμ, Καθηγούμενον της εν Αγίω Όρει Ι. Μονής Βατοπαιδίου, μετά του εκ των μελών της Αδελφότητος αυτής Οσιωτ. Μοναχού κ. Βαρνάβα, και των Εντιμ. κ.κ. Χρήστου Ανδρώνη, εκ των υπαλλήλων αυτής, και Ελευθερίου Αδαμούλη, Διευθυντού της Εφημερίδος «Μακεδονικές Αγγελίες», εκ Θεσσαλονίκης.
– Τον Ελλογ. κ. Απόστολον Δαβήν, Θεολόγον – Φιλόλογον, εξ Αλεξανδρουπόλεως.
– Τον Εντιμ. κ. Αναστάσιον Χατζηχηδήρογλου, Παθολόγον, μετά της συζύγου αυτού Ευγεν. κ. Ελισάβετ Σιέχου, Καρδιολόγου, εκ Θεσσαλονίκης.
– Την Ευγεν. κ. Ιωσηφίναν Φραντζελά, μετά του υιού αυτής Βασιλείου – Χρήστου, και τον Εντιμ. κ. Βασίλειον Κιουρκτσού, εκ των Πατριαρχικών υπαλλήλων, υποβαλόντας σέβη επί τοις επικειμένοις ονομαστηρίοις αυτών.
Φωτογραφίες: fanarion.blogspot.gr
~**  Εσπερινός στην Ιερά Μονή Αγίου Στεφάνου Μετεώρων (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

 
 
 

~ Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε πανηγυρικά η μνήμη του Πρωτομάρτυρος και Αρχιδιακόνου Αγίου Στεφάνου στην ομώνυμη Ι.Μονή των Αγιοβάδιστων Μετεώρων.
* Οπως αναφέρει ανακοίνωση της Μητρόπολης Σταγών και Μετεώρων: «Του Αρχιερατικού πανηγυρικού εσπερινού προεξήρχε ο Σεπτός Ποιμενάρχης μας κ. Θεόκλητος, τον οποίον πλαισίωσαν αντιπροσωπείες Ιερομονάχων όλων των μοναστηριών της μετεωρίτικης πολιτείας, και της γύρω περιοχής της μητροπολιτικής μας περιφέρειας ιερείς της μητροπόλεώς μας καθώς και οι προσκεκλημένοι ιερείς του Σεβασμιωτάτου, εκ της Μητροπόλεως Μεσσηνίας Αρχιμανδρίτες π.Χριστοφόρος και π. Αλέξιος.
~ Βίντεο :  https://youtu.be/6kANjJb4WCo .-












*** Tο τάμα του Άσσαντ (ΦΩΤΟ)
 ~  Του Γιώργου Θεοχάρη
Μία λαμπάδα ίσα με το μπόι του είχε ανάψει ο Πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Άσσαντ.
Όπως είναι γνωστό ο Άσσαντ επισκέφθηκε κατά τα περυσινά Χριστούγεννα του 2016 την Μονή της Παναγίας στην Σεντνάγια, όπου και άναψε την λαμπάδα.
* Το φαινόμενο οι Αλεβήδες, στους οποίους ανήκει ο Άσσαντ, να κάνουν προσκυνήματα και τάματα, να ανάβουν λαμπάδες και κεριά κ.λπ. σε χριστιανικούς ναούς είναι πολύ συχνό στην Συρία.
Όχι μόνο οι Αλεβήδες, αλλά και πολλοί άλλοι Σύριοι μουσουλμάνοι ακολουθούν την ίδια τακτική.
Η οικογένεια Άσσαντ διατηρεί παραδοσιακά σχέσεις με την Μονή της Παναγίας στη Σεντνάγια.
Η αδελφή του Προέδρου είχε θεραπευτεί θαυματουργικά από την Παναγία από την ασθένεια του καρκίνου.
Μετά την θεραπεία της είχε επισκεφθεί την Μονή, κουβαλώντας δύο μεγάλους τενεκέδες λάδι από τα κτήματα της οικογένειας στην Λαοδίκεια, για να ευχαριστήσει την Παναγία για το θαύμα Της.
Οι μοναχές τής πρότειναν να ανεβεί με το εξωτερικό ασανσέρ που διαθέτει η Μονή.
Η αδελφή του Προέδρου όμως αρνήθηκε και ανέβηκε γονατιστή τα πολλά και απότομα σκαλοπάτια της Μονής μέχρι επάνω, προκειμένου να τιμήσει την Παναγία.
Η Παναγία της Σεντνάγια κάνει πάρα πολλά θαύματα σε μουσουλμάνους. Ίσως περισσότερα από ό,τι και στους χριστιανούς.
Για αυτό τον λόγο οι μουσουλμάνοι στη Συρία συνηθίζουν να λένε στους χριστιανούς: εσείς έχετε την αληθινή πίστη, αλλά δεν πιστεύετε. Εμάς η πίστη μας είναι ψεύτικη, αλλά πιστεύουμε.
Στη διάρκεια του πολέμου, αλλά και παλαιότερα, η Μονή της Παναγίας υπήρξε στόχος των τζιχαντιστών.
Όσες φορές όμως προσπάθησαν να την καταστρέψουν, η ουράνια προστάτιδά της Παναγία επενέβη και την προφύλαξε με θαυμαστό τρόπο.
Το ίδιο και τους χριστιανούς που ζουν στην ίδια περιοχή.
Έτσι μέχρι σήμερα η Μονή παραμένει ακμαία και ζωντανή.
Συνεχίζει να λειτουργεί με τις 30 μοναχές της και τα 40 παιδιά του Ορφανοτροφείου της.  (Πηγή φωτο: dimpenews)

*** Συνελήφθη 17χρονος για το βιασμό 15χρονης στην Καλαμάτα 
Στα χέρια της Αστυνομίας βρίσκεται από την ημέρα των Χριστουγέννων, ένας 17χρονος τσιγγάνος έπειτα από καταγγελία που έγινε από 15χρονη για βιασμό.
Ειδικότερα, το απόγευμα της 24ης Δεκεμβρίου, σε τουαλέτα ιντερνέτ καφέ που λειτουργεί στην Καλαμάτα, ο 17χρονος σύμφωνα με το ανήλικο κορίτσι, τη βίασε.
Ακολούθησε καταγγελία στο Α.Τ. Καλαμάτας και ο 17χρονος, γνωστός στο κορίτσι, συνελήφθη.

*** Υποσταθμός για την ηλεκτροδότηση σκαφών στο λιμένα Καλαμάτας 
Σύμβαση για την εκτέλεση του έργου «Κατασκευή υποσταθμού 20/0,4 KV για την τροφοδοσία σκαφών στο λιμάνι Καλαμάτας» υπέγραψαν προχθές ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας, Ανδρέας Καραγιάννης και ο νόμιμος εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας, Κ. Ιωαννίδης ΑΤΕ, που εδρεύει στη Βέροια και αναδείχθηκε κατόπιν διαγωνισμού.
Πρόκειται για έργο με προϋπολογισμό μελέτης 186.299,29 ευρώ με το ΦΠΑ, ενώ ο ανάδοχος προσέφερε έκπτωση 50%. Η δε προθεσμία εκτέλεσης του έργου είναι 180 ημέρες.
Να σημειωθεί πως ο υποσταθμός θα κατασκευασθεί εντός των αποθηκών του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου και η λειτουργία του θα προσφέρει πολλά οφέλη για την άνετη ηλεκτροδότηση των σκαφών που προσεγγίζουν στο λιμάνι, ιδίως των μεγάλων, προσθέτοντας στο λιμένα Καλαμάτας ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα.

*** Πρεμιέρα στις 5 Ιανουαρίου η κωμωδία «Δεν είμαι εγώ» από το ΜΕΘ 
Συνεχίζονται με αυξανόμενη ένταση οι πρόβες και οι προετοιμασίες για τη μεγάλη πρεμιέρα στις 5 Ιανουαρίου στο ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ, όπου  ξεκινούν οι παραστάσεις μιας σπουδαίας κωμωδίας του μεγάλου Γρηγόριου Ξενόπουλου σε σκηνοθεσία Περικλή Αλμπάνη.
Παίζουν: Λίνος Δουλάμης, Βασίλης Κοβάτσης, Γεωργία Λαζάρου, Λούλα Αναγνωστοπούλου, Δημήτρης Γκολώνης, Δημήτρης Δημόπουλος, Μύλη Παπαβασιλείου, Άννα Παναγιωτοπούλου, Βίκυ Βορίλα, Αναστασία Λεντούδη, Μαρία Λαζάρου, Κώστας Αλεξίου, Νίκος Τσαγκάρης, Αντώνης Μπούνας ,Ελένη Γιαννακοπούλου, Βασιλική Σεβαστέλη.
Βοηθός σκηνοθέτη: Βίνα Μάλαμα.
Φροντιστήριο: Λούλα Αναγνωστοπούλου
Φωτισμοί - ηχητικά: Γιώργος Νικολόπουλος
Φωτογράφηση: Λεωνίδας Μακρής
Επιδιόρθωση κοστουμιών: Όλγα Λάκκα
Κατασκευή σκηνικών: Γιώργος Αγγελόπουλος, Κώστας Αγγελόπουλος
Ζωγραφική εκτέλεση: Βασίλης Λαγός
Υπεύθυνη διαδικτύου: Αγγελική Πασσαρά - Μακρή.
Παραστάσεις; από 5 μέχρι και 21 Ιανουαρίου ( εκτός από 7, 11 και 18/1 ).
'Ωρα έναρξης παραστάσεων: καθημερινές 21.30, Σάββατο και Κυριακή 21.00

*** Προς νέα παράταση των συμβάσεων για τη μεταφορά μαθητών στη Μεσσηνία 
Προς παράταση των υφιστάμενων συμβάσεων μεταφοράς μαθητών στη Μεσσηνία, φαίνεται πως προσανατολίζονται πλέον στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, αφού ο ηλεκτρονικός διαγωνισμός για το έργο αυτό, παραμένει άφαντος.
Η διαδικασία αυτή βέβαια, απαιτεί να κατατεθεί σχετική τροπολογία, αφού οι συμβάσεις με τις οποίες γινόταν η μεταφορά μέχρι προχθές που έκλεισαν τα σχολεία για τις γιορτές, είχαν ήδη μια παράταση και κανονικά λήγουν στις 31 του μήνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόθεση είναι να δοθεί παράταση έως τέλος Φεβρουαρίου, προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα με τη μεταφορά των μαθητών όταν αυτοί επιστρέψουν από τις διακοπές των Χριστουγέννων και να υπάρχει χρόνος για να προκηρυχθεί επιτέλους ο ηλεκτρονικός διαγωνισμός.
Παρά το γεγονός ότι μετά την ακύρωση του διαγωνισμού της Μεσσηνίας το Σεπτέμβριο, η περιφέρεια είχε υποσχεθεί τάχιστη έναρξη των διαδικασιών και επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού, αυτό δεν συνέβη και ο κίνδυνος χιλιάδες μαθητές να μείνουν στους δρόμους ήταν μεγάλος.
Με την εκ νέου παράταση των  συμβάσεων, θα δοθεί μα χρονική ανάσα, για την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού. Β.Β.

***  Για το 2022 ορίζεται η συζήτηση υπερχρεωμένων στο Ειρηνοδικείο της Καλαμάτας! 
Ρύθμιση χρεών για 4μελή οικογένεια με διάσωση κατοικίας αλλά εκποίηση Τζιπ
 Με αρκετές αιτήσεις για υπερχρεωμένα νοικοκυριά κλείνει το 2017 για το Ειρηνοδικείο της Καλαμάτας και πλέον η συζήτησή τους ορίζεται μετά τον Ιανουάριο του 2022! Οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί μέχρι αυτή τη στιγμή για το 2017, έχουν ξεπεράσει το σύνολο των αιτήσεων που κατατέθηκαν ολόκληρο  το 2016.
Σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις, εκδίδονται αρκετές θετικές, όπως αυτή παρακάτω και αφορά 4μελή οικογένεια, της οποίας τα χρέη ρυθμίζονται , σώζεται η πρώτη κατοικία,  αλλά  το δικαστήριο διέταξε την εκποίηση του τζιπ της οικογένειας.
  Αιτήσεις
Πέρυσι ολόκληρο το 2016 κατατέθηκαν 115 αιτήσεις. Φέτος μέχρι και την Παρασκευή είχαν κατατεθεί 172 αιτήσεις. Σε ό,τι αφορά στην έκδοση αποφάσεων το 2016 εκδόθηκαν συνολικά 110 αποφάσεις. Φέτος μέχρι την Παρασκευή είχαν  δημοσιοποιηθεί 109 αποφάσεις.
Σε σχέση πάντως με τις προηγούμενες χρονιές, τα νούμερα των αιτήσεων είναι πολύ μικρότερα. Το 2012 είχαν κατατεθεί συνολικά 307 αιτήσεις για υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ενώ το 2013 μειώθηκαν σε 283 αιτήσεις. Το 2014 παρατηρήθηκε αύξηση  με κατάθεση  474 αιτήσεων, ενώ το 2015 σημειώθηκε ρεκόρ με   488 αιτήσεις.
Πάντως, για φέτος αρχικός στόχος ήταν όσες νέες αιτήσεις κατατεθούν μέχρι το τέλος του 2017 να μοιρασθούν στις δικασίμους του 2021. Όμως αυτό δε στάθηκε δυνατό και έτσι πλέον ορίζεται δικάσιμος και το 2022.
  Υπερχρεωμένη οικογένεια
Η απόφαση αφορά 46χρονο και 39χρονη που έχουν δύο ανήλικα παιδιά. Κύρια κατοικία της οικογένειας είναι διώροφη μονοκατοικία, συνολικού εμβαδού 306  τ.μ., η οποία ανήκει στην 39χρονη. Ο 46χρονος είναι ιδιωτικός υπάλληλος μερικής απασχόλησης και ο μισθός του ανέρχεται σε 354,07 ευρώ το μήνα.
Η 39χρονη εργάζεται σε εταιρία, όπου μέχρι το 2011 ήταν με πλήρη απασχόληση και μετά με μερική και από εκεί ο μισθός της ανέρχεται τώρα στο ποσό των 472,72 ευρώ το μήνα. Επίσης, από την εργασία της σε άλλη εταιρία λαμβάνει το ποσό των 653,93 ευρώ το μήνα, ενώ λαμβάνει και ένα επίδομα, με αποτέλεσμα τα μηνιαία εισοδήματά της να ανέρχονται συνολικά σε 1.184,98 ευρώ το μήνα. Μαζί με το σύζυγό της συγκεντρώνουν το ποσό των 1.539,05 ευρώ το μήνα.
Παλαιότερα ο 46χρονος συμμετείχε σε εταιρία και εξασφάλιζε μηνιαίως το ποσό των 1.800-2000 ευρώ, ενώ πολύ υψηλότερα ήταν και τα εισοδήματα της 39χρονης, αφού το 2011 τα ετήσια εισοδήματά της ανήλθαν στο ποσό των 22.940,16 ευρώ, ενώ το 2015 στο ποσό των 17.413,22 ευρώ.
Στην κατοχή του το ζευγάρι έχει από κοινού ένα επιβατικό αυτοκίνητο και ένα τζιπ, ενώ ο 46χρονος έχει κι ένα ημιφορτηγό. Επίσης, έχει στη κατοχή του ποσοστό από δύο αγροτεμάχια 4 περίπου στρεμμάτων, ενώ η 39χρονη, εκτός από την κύρια κατοικία και την έκταση 2 στρεμμάτων που έχει κτισθεί αυτή, δεν έχει άλλο περιουσιακό στοιχείο.
Συνολικά, από στεγαστικά δάνεια, καταναλωτικά και πιστωτικές κάρτες, οι οφειλές ανέρχονται στο ποσό περίπου των 144.000 ευρώ, ενώ ο ένας είναι εγγυητής στα δάνεια που έχει λάβει ο άλλος.
Το δικαστήριο έκρινε ότι λόγω περιορισμού των εισοδημάτων τους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Ορίζει δε τις δαπάνες διαβίωσης της οικογένειας σε 1.300 ευρώ μηνιαίως. Έτσι, ρυθμίζει τις οφειλές τους και ορίζει ότι για 5 χρόνια θα πρέπει μηνιαίως να καταβάλλουν το ποσό των 240 ευρώ.
Εξαιρεί από την εκποίηση τα δύο αγροτεμάχια του 46χρονου, καθώς κρίνει ότι δεν έχουν αγοραστικό ενδιαφέρον και διατάσσει εντός 20 μηνών την εκποίηση του τζιπ με ελάχιστο τίμημα το ποσό των 9.000 ευρώ.
Για τη δε διάσωση του σπιτιού, ορίζει ότι για τα επόμενα 30 χρόνια, μετά από περίοδο χάριτος 33 μηνών, η 39χρονη θα καταβάλλει το ποσό των 246,02 ευρώ το μήνα.  Της Βίκυς Βετουλάκη

*** Ελένη Κρεστενίτη, η Ελληνο-κινέζα που υποδέχεται και συνοδεύει όλες τις ελληνικές αποστολές στην Κίνα 
Από την Καλαμάτα… στο Πεκίνο
Το ταξίδι μας με τους Καλαματιανούς του εξωτερικού συνεχίζεται και αυτή τη φορά μάς υποδέχεται στο Πεκίνο η Ελένη Κρεστενίτη.
Η Ελένη είναι μισή Ελληνίδα και μισή Κινέζα, αφού η μητέρα της είναι από την Κίνα και ο πατέρας της από την Ελλάδα.
Μεγάλωσε στην Καλαμάτα, αλλά πλέον ζει και εργάζεται στην Κίνα. Η δε σχέση της με τις δύο χώρες και η άριστη γνώση των δύο γλωσσών την έχουν οδηγήσει σε μια θέση-κλειδί, καθώς υποδέχεται και συνοδεύει όλες τις ελληνικές αποστολές στην Κίνα.
Το «Θάρρος» μίλησε μαζί της και σας την παρουσιάζει:
  Ποια η σχέση σου με την Καλαμάτα και ποια με την Κίνα;
Η Καλαμάτα είναι η πόλη που πέρασα τα παιδικά μου χρόνια και με περηφάνια μπορώ να πω πως είμαι θρέμμα της. Βέρα Καλαματιανή, εάν μου επιτρέπεται η έκφραση. Από την άλλη, η Κίνα, ως χώρα καταγωγής της μητέρας μου, αποτελούσε και αποτελεί σημαντικό τμήμα της κουλτούρας μου.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η επιρροή στην τοπική κοινωνία του κινέζικου εστιατορίου «Μπέι Χάι», που διατηρεί ακόμα και σήμερα η μαμά Γινγκ. Όσοι φίλοι με θυμούνται από τα κοινά μας σχολικά χρόνια, ήμουν το «Κινεζάκι» της Καλαμάτας.
  Πόσο καιρό έμεινες στην Καλαμάτα;
Μπορώ να πω μια ζωή; Όλη την παιδική μου ηλικία και τα εφηβικά μου χρόνια. Ακόμα θυμάμαι το Δημοτικό μου, που συστεγαζόταν με άλλο Δημοτικό. Φυσικά, αυτό είναι πολλά, πολλά χρόνια πριν (χαμόγελο διαγράφεται).
  Πλέον επέστρεψες στην Κίνα. Πώς πήρες αυτή την απόφαση;
Μετά το πέρας των σπουδών μου και αφού είχα εργαστεί για κάποια χρόνια στην Αθήνα, θέλησα να έρθω πιο κοντά στον πολιτισμό της Κίνας. Έχοντας ζήσει στις ομορφιές της Ελλάδας, καθώς κάθε γωνιά έχει να πει τη δική της ιστορία, θέλησα να γνωρίσω καλύτερα και αυτόν τον άλλο πολιτισμό, που είναι εξίσου αρχαίος, την Κίνα. Για πολλούς αποτελεί μια μυστηριώδη χώρα της Ανατολής και δεν είχα παρά να τολμήσω να ξεκλειδώσω τα μυστικά της. Οπότε ένα όμορφο πρωινό πήρα ένα μονό εισιτήριο με προορισμό το Πεκίνο, όπου και διαμένω ακόμη και σήμερα.
  Αποτελείς συνδετικό κρίκο για ελληνικές αποστολές εκεί. Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία;
Αντιλαμβάνεται κανείς πως το γεγονός ότι έχω μια βαθιά αντίληψη της διαφορετικότητας των δυο πολιτισμών, καθώς και ότι τα κινέζικα είναι η μητρική μου γλώσσα, αποτελούν βασικούς παράγοντες. Οι συνεργασίες έρχονται πάντα όταν κάνει κανείς καλά τη δουλειά του με αγάπη και μεράκι. Όλα τα άλλα έρχονται από μόνα τους.
  Κάποιες αποστολές στις οποίες έχεις συμμετάσχει;
Τα τελευταία χρόνια είναι πολλές, όμως θα σας δώσω ένα παράδειγμα: η συμμετοχή της Ελλάδας στο forum του «Δρόμου του μεταξιού» με την επίσκεψη πολυμελούς αποστολής πολιτικής φύσεως με τον πρωθυπουργό μας. Βεβαίως, το πρόγραμμα «αμφικτυονίδων πόλεων», όπου αδελφοποιούνται πόλεις ανά τον κόσμο, ήταν ακόμα μια μεγάλη πρόσφατη αποστολή.
  Μια δουλειά που απαιτεί εχεμύθεια αλλά και γερό στομάχι;
Σίγουρα η εχεμύθεια είναι αναπόσπαστο κομμάτι της δουλειάς και, εάν όχι γερό στομάχι, πολύ, πολύ γερά νεύρα. Οι Κινέζοι είναι πολύ προσεκτικοί στις διαπραγματεύσεις τους και σίγουρα δεν μπορείς να είσαι «αδιάβαστος». Βέβαια, μας αγαπούν πολύ ως λαό και μας έχουν σε μεγάλη εκτίμηση.
  Πρόσφατα ήρθε εκεί και αποστολή από το Δήμο Καλαμάτας…
Πολύ σωστά! Στο πλαίσιο του πρώτου φόρουμ για επενδύσεις και εμπόριο στην Ελλάδα μεταξύ Ελλάδας και Κίνας. Δεν κρύβω πως χάρηκα ιδιαίτερα που βρέθηκα στην πόλη της Σιάν να μιλώ για την αδελφοποίησή της με την Καλαμάτα μας... Ξέρεις, αυτό το αίσθημα της περηφάνιας...
  Πώς βλέπουν οι Κινέζοι τους Έλληνες και την ελληνική αγορά;
Όπως είπα και πριν, οι Κινέζοι, παρά το γεγονός πως είμαστε αριθμητικά και γεωγραφικά μια σταλιά συγκριτικά με αυτούς, μας βλέπουν ως ίσους σε αξία και αναγνωρίζουν τη συμβολή μας στη δυτική σκέψη. Η ελληνική αγορά αποτελεί μια πολύ δελεαστική πρόταση για αυτούς, διότι γνωρίζουν πως οι Έλληνες έχουν επιχειρηματικό πνεύμα και τους αρέσει να συνεργάζονται με εμάς. Άλλωστε, ο ελληνικός τουρισμός είναι ο κατεξοχήν Νο1 κλάδος που έχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον. Έχουμε πολλά να κερδίσουμε και οι δύο πλευρές, εάν θέσουμε σωστές βάσεις.
  Για μίλησέ μας για διαφορές αλλά και ομοιότητες των δύο λαών…
Έχουμε πολλές διαφορές, κυρίως στη γλώσσα και στον τρόπο ζωής, αλλά και πολλές ομοιότητες. Μοιραζόμαστε κοινές αξίες σχετικά με την οικογένεια και την παιδεία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι ο δεσμός της οικογένειας είναι πολύ ισχυρός ακόμη και σήμερα. Η ιστορία, επίσης, είναι εξίσου αρχαία μετρώντας χιλιάδες χρόνια πίσω.
Από την άλλη, οι διαφορές έχουν να κάνουν με τη διατροφή και την ασιατική σκέψη. Όλα αυτά τα πικάντικα πεντανόστιμα φαγητά έχουν σχέση με το κλίμα και την πανίδα της Κίνας. Όπως με τον ίδιο τρόπο κύριο στοιχείο της ελληνικής διατροφής είναι το ελαιόλαδο. Κάθε τόπος έχει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του.
  Τι πρέπει να επισκεφθεί ένας Έλληνας όταν φθάσει εκεί;
Νομίζω πως στη λίστα με τα to do είναι σίγουρα να δει παραδοσιακούς ναούς, που έχουν βαθιές ρίζες στη θρησκεία των Κινέζων και το Σινικό τείχος, που αποτελεί μια μαγευτική εμπειρία. Ακόμη, να χαθεί κανείς στα σοκάκια της παλιάς πόλης και να δει ηλιοβασίλεμα στα θερινά ανάκτορα.
Για τους πιο αθλητικούς τύπους οι χαώδεις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις κόβουν την ανάσα.  Η πόλη του Πεκίνου, πιστέψτε με, με 30 εκ. μόνιμους κατοίκους, έχει πολλές συγκινήσεις να προσφέρει, από νυχτερινή ζωή έως τέχνη και θεάματα. Και φυσικά, το πολύ νόστιμο φαγητό!
  Τι σου λείπει από την Καλαμάτα;
Δύσκολη ερώτηση, φίλε μου, είναι το ίδιο να ρωτήσεις τι σημαίνει η Καλαμάτα για εμένα. Άρα, αυτό που μου λείπει είναι η οικογένειά μου, οι φίλοι μου, οι άνθρωποι. Επίσης, μια βόλτα στην παραλία, ένας ελληνικός με ολίγη, μια βουτιά στη θάλασσα...
  Σκέφτεσαι να επιστρέψεις μόνιμα στην Ελλάδα;
Η Ελλάδα είναι πάντα στο μυαλό μου και ναι, σίγουρα θέλω να επιστρέψω. Η οικογένειά μου, άλλωστε, είναι εκεί. Ίσως σε λίγα χρόνια, όταν θα μπορέσω να συνεισφέρω πιο ενεργά στη χώρα μου... Έως τότε ελάτε να με βρείτε στο Πεκίνο! Των Παναγιώτη Μπαμπαρούτση-Κώστα Γαζούλη

*** Παγωνιά είναι, θα περάσει
 Εντάξει, χιονισμένα Χριστούγεννα, άλλα όχι κι’ έτσι. Ο ξαφνικός παγετός σχεδόν σε ολόκληρη την ηπειρωτική  χώρα, έφερε ζόρια και προβλήματα στο μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού, από αργά το απόγευμα της Πέμπτης δημιουργώντας στους δρόμους πανικό και σε αυτούς που δεν είχαν τα μέσα για επαρκή θέρμανση, απελπισία. Σε αυτές τις ακραίες περιπτώσεις, ο νους μου πάντα τρέχει στην φτώχεια και σχεδόν ποτέ σε όσους αφήνουν τις βίλες τους με προορισμό τον λεγόμενο χειμερινό τουρισμό. Τα κανάλια της τηλεόρασης, βέβαια, άλλο που δεν ήθελαν, ενημέρωσαν το κοινό τους για το πόσους πόντους χιόνι έχει πιάσει η δημοφιλής πίστα της Βασιλίτσας και πόση πληρότητα έχουν για τις γιορτές τα ορεινά σαλέ κλπ. Θα μου πείτε: την δουλειά τους κάνουν οι άνθρωποι, προβάλουν το γκλάμουρ. Όχι θα στείλουν ρεπόρτερ με κάμερες σε υγρές στοές και στα λαγούμια, όπου περονιάζουν προσπαθώντας να κλείσουν μάτι οι κάπου πέντε χιλιάδες άστεγοι του Λεκανοπεδίου…Πάλι καλά που κάποιοι δήμαρχοι και άλλοι παράγοντες εξουσίας (λόγου χάρη οι δεσποτάδες στις ενορίες τους), ετοιμάζουν να προσφέρουν  το παραδοσιακό εορταστικό πιάτο με ζεστό φαγητό, έτσι για να έχουν κάπως ήσυχη τη συνείδησή τους…
 Με την ευκαιρία του χιονιά, αν προσέξατε τις εικόνες στην τηλεόραση από δύο γήπεδα όχι ιδιαίτερα ορεινά, μόνο επίσημο ποδόσφαιρο δεν παίχτηκε. Στην Λαμία, η μπάλα δεν φαινόταν πάνω στο κατάλευκο…χορτάρι. Στην Λάρισα, η κατάσταση επίσης ήταν απαράδεκτη, εντούτοις οι αγώνες Κυπέλου έγιναν και έληξαν με διασυρμό των φιλοξενουμένων. Ο Παναθηναϊκός, που θυμίζει πλέον το θεατρικό του Γιώργου Σκούρτη ‘Κομμάτια και θρύψαλα’, ηττήθηκε 4-1 και στο τέλος παραπονέθηκε για την ακαταλληλότητα του τερέν. Δηλαδή στοιχείο που έβλαψε και τις δύο ομάδες, εκτός αν οι νικητές Λαμιείς, είχαν δώσει όρκο αγωνιστικότητας στο όνομα του συμπατριώτη τους Αρη Βελουχιώτη... Οσο για την θεωρητικά ανώτερη της Λάρισας ομάδα της Ξάνθης, έφυγε με τρία γκολ παθητικό την ώρα που ο Αλέξης Κούγιας φωτογραφιζόταν με σηκωμένο το φρύδι…
 Πριν ευχηθώ για την σημαντικότερη γιορτή του χρόνου, που θα μας ξημερώσει, θέλω να καταθέσω μια μικρή έκπληξη που μου προκάλεσε δήλωση στα ΜΜΕ του αλλοδαπού κυρίου, ο οποίος διευθύνει το νεόκοπο κανάλι «Ε», που πρόσφατα αγόρασε ο πολύς Ιβάν Σαββίδης. Ο άνθρωπος, πολύ σοβαρά δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «Μας ενδιαφέρει η πρωτιά». Προφανώς πάει ασορτί με την γραμμή για την τρέχουσα προσπάθεια του ΠΑΟΚ! Μέχρι να σημειωθεί η πρωτιά στην τηλεθέαση, πάντως, το κανάλι δεν φαίνεται να προσαρμόζεται με το πνεύμα των ημερών στις επιλογές του. Την Πέμπτη, για παράδειγμα,  πρόβαλε τον ‘Δρόμο του χρήματος’ με τον Τζέρεμι Αϊρονς, την Ντέμι Μουρ και την λέρα τον Κέβιν Σπέϊσι. Είναι το φιλμ που υμνεί τις βρωμιές του καπιταλισμού, με πρωταγωνίστρια χρηματιστηριακό κολοσσό, ο οποίος πουλάει στους πελάτες  του αέρα κοπανιστό! Μήπως η επιλογή έστειλε κάποιο μήνυμα;     Με υγεία!
  Στου καιρού το ρέμα..    Γιώργος Αρκουλής

*** Πανεπιστημιακό άσυλο: άσυλο καταλήψεων, βίας και καταστροφών
Τις τελευταίες μέρες είχαμε καταλήψεις, βία και καταστροφές σε πανεπιστήμια. Ξανά και ξανά τα ίδια από τα αναρχοφασιστάκια.
Τα γνωστά-άγνωστα παιδάκια, κάθε λίγο και λιγάκι τα κάνουν λίμπα, κι όμως δεν ιδρώνει το αυτί, σχεδόν, κανενός υπευθύνου. Πρωτίστως της κυβέρνησης. Γιατί; Ίσως, γιατί τα παιδάκια αυτά είναι όργανα αυτών που δεν ιδρώνει το αυτί τους. Ίσως, γιατί τους συμφέρει αυτή η κατάσταση, γιατί τραβάει την προσοχή του κόσμου, γιατί μεταθέτει το ενδιαφέρον από τα πραγματικά προβλήματα.
Ποιους συμφέρει η παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου, οι καταλήψεις και οι καταστροφές; Συμφέρει τους κάθε λογής που έχουν ολοκληρωτική νοοτροπία και πολεμούν τη δημοκρατία.
Όμως, ο κοινός νους εξεγείρεται και απαιτεί να πληρώνουν οι φταίχτες. Ζητάει δικαιοσύνη. Η αδικία, και η παραγνώριση της κοινής λογικής, η προσβολή κάθε ιερού και όσιου, προκαλεί αντιδράσεις. Προκαλεί το κοινό αίσθημα. Ο απλός Έλληνας πολίτης εξεγείρεται και ζητά τουλάχιστον:
α) Την τιμωρία των υπευθύνων. Όλοι, από τα Άγνωστης Ταυτότητας Ιπτάμενα Αντικείμενα (τα αμούστακα με τις μολότοφ) μέχρι τους ηθικούς αυτουργούς -όλοι- πρέπει να λογοδοτούν.
β) Την αποκατάσταση φθορών και καταστροφών. Οι υπεύθυνοι πρέπει να υποχρεώνονται να αποκαθιστούν τις ζημιές του δημοσίου και των ιδιωτών. Είναι καταφανώς άδικο τις ζημιές αυτές να τις πληρώνουν άλλοι. Και πρωτίστως, είναι χίλιες φορές άδικο να πληρώνουν αυτές τις ζημιές οι απλοί φτωχοί άνθρωποι, από το υστέρημά τους (π.χ. ο αγρότης του Έβρου κι ο εργάτης της Κρήτης, μέσω της φορολογίας). Το αίσθημα της δικαιοσύνης δεν αντέχει, εξεγείρεται. Δεν ανέχεται να πληρώνουν όσοι δε φταίνε και να μην πληρώνουν αυτοί που φταίνε.
Αν δεν ικανοποιηθεί το αίσθημα της δικαιοσύνης από την οργανωμένη πολιτεία, αυτό θα σιγοβράζει και θα ζητά ικανοποίηση. Άλλος δρόμος από την αυτοδικία δεν υπάρχει. Καθένας θα φροντίζει να παίρνει το δίκιο με το μέρος του. Θα φροντίζει μόνος του τα συμφέροντά του. Θα προστατεύει μόνος του τη δημόσια-άρα και τη δική του-περιουσία.
Μην παραξενεύονται, λοιπόν, κάποιοι της οπισθοδρομικής κομπανίας, όταν ο απλός πολίτης ζητά το δίκιο. Απαιτεί την εφαρμογή του νόμου, θέλει την προστασία της περιουσίας του, ιδιωτικής και δημόσιας. Ακόμα περισσότερο, μην παραξενεύονται, όταν κάποιοι «αγανακτισμένοι» πολίτες θα ζητούν να πάρουν το δίκιο με το χέρι τους. Και το ερώτημα είναι: τι θα λένε, όταν αυτή η αγανάκτηση γενικευτεί και οι αγανακτισμένοι πολίτες δε θα είναι δύο-τρεις αλλά χίλιοι δεκατρείς; Μάλλον, έχοντας οι ίδιοι φασιστική νοοτροπία, θα κατηγορούν αυτούς που ζητούν το δίκιο τους, για φασίστες (η γνωστή καραμέλα).
Άλλωστε, είναι γνωστό, ότι η οπισθοδρομική κομπανία, όταν γίνονται επεισόδια, όταν οι κουκουλοφόροι και τα λοιπά «καλόπαιδα» τα κάνουν γυαλιά -καρφιά, δηλώνει αναίσχυντα πως φταίει η Αστυνομία, η οποία δεν βοήθησε για την εκτόνωση των επεισοδίων. Ειδικότερα, συνήθως, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει δηλώσεις για να αθωώσει τους κουκουλοφόρους και για να ρίξει τις ευθύνες στην αστυνομία.
Μερικά αμείλικτα ερωτήματα, τα οποία ζητούν απάντηση είναι:
-Γιατί κάθε χρόνο, σχεδόν, γίνονται καταλήψεις και καταστροφές και οι δράστες μένουν ατιμώρητοι; Αυτό σημαίνει δικαιοσύνη;
-Γιατί ενώ καίγεται η ελληνική σημαία, το σύμβολο του έθνους, η μεγάλη πλειοψηφία των αριστερών ποιεί την νήσσαν, συμμαχώντας έτσι με την οπισθοδρομική κομπανία;
-Γιατί η κυβέρνηση χαϊδεύει τους αναρχοφασίστες; Γιατί ανέχεται μια μικρή και ασήμαντη μειοψηφία να ταλαιπωρεί και να βιάζει την ελληνική κοινωνία;
-Γιατί, όταν γίνονται καταλήψεις και καταστροφές στα πανεπιστήμια, δε διώκονται οι ηθικοί αυτουργοί (Πρύτανης, Σύγκλητος κ.τ.λ.), αφού αδιαφόρησαν και δεν εφάρμοσαν το νόμο;
-Γιατί αυτοί που κόπτονται για το δημόσιο χαρακτήρα της παιδείας, δεν προστατεύουν τη δημόσια περιουσία;
-Γιατί η κυβέρνηση δεν κυβερνά, και, κυρίως, γιατί ο εισαγγελέας δεν εφαρμόζει το νόμο, ώστε να πληρώνουν τις καταστροφές οι δράστες και όχι οι φορολογούμενοι;
-Γιατί η οπισθοδρομική κομπανία- αυτοαποκαλούμενη προοδευτική- καταδέχεται να πληρώνουν τις καταστροφές οι ταλαίπωροι φορολογούμενοι;
-Γιατί η πραγματική Αριστερά δεν αντιδρά και δε λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα, ώστε να τελειώνει το καρκίνωμα των καταλήψεων και των καταστροφών;
Το πανεπιστημιακό άσυλο, έτσι όπως το κατάντησαν, δεν είναι άσυλο ελεύθερης διδασκαλίας και κυκλοφορίας ιδεών, αλλά άσυλο καταλήψεων, βίας και καταστροφών. Και για αυτό ευθύνεται, κυρίως, η Αριστερά. Αλλά αυτό δεν αντέχεται άλλο.
Βέβαια, ευτυχώς που υπάρχουν κάποιοι, οι οποίοι δεν ψελλίζουν βλακείες και ασυναρτησίες, αλλά με γλώσσα σαφή και ειλικρινή αποδίδουν τις ευθύνες στους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς. Σε αυτούς αξίζει ο έπαινος.  Κάθε Κυριακή με Θάρρος  Γράφει ο Παύλος Μάραντος*
*Ο Παύλος Μάραντος είναι Έλληνας και Ευρωπαίος πολίτης
marantosp@gmail.com

*** Αλλαγές στους Αντιδημάρχους του Δήμου Μεσσήνης ανακοίνωσε ο Γιώργος Τσώνης 
Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα το πρωί ο Δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης έκανε γνωστές τις αποφάσεις του, για αλλαγές που θα ισχύσουν στο Δήμο Μεσσήνης.
Ειδικότερα:
Ο Δήμαρχος Μεσσήνης
Έχοντας υπόψη:
1. Τα άρθρο 59 και 282 παρ. 16 του Ν.3852/2010.
2. Την υπ’ αριθ. 15150/15-04-2015 απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών «Πρωτοβάθμιοι και Δευτεροβάθμιοι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας με το Ν. 3852/2010» όπως ισχύει.
3. Την υπ’ αριθ. 1/2015 απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Καλαμάτας.
4. Το από 18-01-2015 πρωτόκολλο ορκωμοσίας της Δημοτικής Αρχής που προέκυψε με την ανωτέρω απόφαση.
5. Τα επίσημα πληθυσμιακά δεδομένα της τελευταίας απογραφής έτους 2011 (αποφ. 2891/15-03-2013 ΦΕΚ Β’ 630) για τον Δήμο Μεσσήνης, σύμφωνα με τα οποία ο πληθυσμός του ανέρχεται στους  23.885 κατοίκους.
6. Το γεγονός ότι ο Δήμος Μεσσήνης έχει οχτώ (8) Δημοτικές Ενότητες.
7. Τον Ο.Ε.Υ. του Δήμου Μεσσήνης (ΦΕΚ 1917/τ.Β’/08-09-2015)
8. Τις διατάξεις του άρθρου 33 του Ν. 4483/2017 (ΦΕΚ 107/Α/31-07-2017) «αντιμισθία Αντιδημάρχων»
9. Τις 3968/28-02-2017 και 4659/07-03-2017 αποφάσεις Δημάρχου Μεσσήνης «ορισμός Αντιδημάρχων».
10. Την 29463/13-12-2017, παραίτηση του κ., Χριστόπουλου Χρίστου του Σταύρου, από τα καθήκοντα του Αντιδημάρχου.
11. Την 29532/13-12-2017 απόφαση Δημάρχου Μεσσήνης περί αποδοχής της παραίτησης του Αντιδημάρχου κ., Χριστόπουλου Χρίστου του Σταύρου, από τα καθήκοντα του από 14-12-2017.
12. Την με αρ. πρωτ. 301317/21-12-2017, παραίτηση του κ. Ξαρχάκου Νικολάου του Δημητρίου, από τα καθήκοντα του Αντιδημάρχου.
13. Την 30233/27-12-2017 απόφαση Δημάρχου Μεσσήνης «αποδοχή παραίτησης του Αντιδημάρχου, Ξαρχάκου Νικολάου του Δημητρίου, αντίστοιχα,  από τα καθήκοντα του από 01-01-2018.
ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ
 Α.  Ορίζει Αντιδημάρχους του Δήμου Μεσσήνης, με θητεία, εντός της τρέχουσας δημοτικής περιόδου, δηλαδή με θητεία από 01-01-2018 (εφόσον η δημοσίευση της παρούσης προηγηθεί της 01-01-2018) έως τις 31-08-2019, τους Ξενόγιαννη Νικόλαο του Βασιλείου, και Χονδρό Νικόλαο του Σταύρου.
Β.  Τροποποιεί τις 3968/28-02-2017 και 4659/07-03-2017 προηγούμενες αποφάσεις Δημάρχου Μεσσήνης «ορισμός Αντιδημάρχων», ως προς τις αρμοδιότητες, και μεταβιβάζει συνολικά τις αρμοδιότητες σε όλους τους Αντιδημάρχους και συγκεκριμένα όπως παρακάτω:
1. Στον Αντιδήμαρχο, Ξενόγιαννη Νικόλαο του Βασιλείου, στον οποίο παρέχεται αντιμισθία, μεταβιβάζει τις αρμοδιότητες:
• της Δ/νσης Περιβάλλοντος, Δόμησης και Πολεοδομικών Εφαρμογών και συγκεκριμένα τις αρμοδιότητες του Τμήματος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης και Γεωτεχνικών Υπηρεσιών. και του Τμήματος Κίνησης Οχημάτων και Μηχανημάτων.
• τις αρμοδιότητες σε θέματα Κοινωνικής Πολιτικής, του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής Παιδείας & διά βίου μάθησης, της Δ/νσης Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνικών Υποθέσεων.
2. Στον Αντιδήμαρχο, Νικολόπουλο Αντώνιο του Κωνσταντίνου, στον οποίο παρέχεται αντιμισθία μεταβιβάζει τις αρμοδιότητες:
• της Δ/νσης των Οικονομικών Υπηρεσιών, εκτός των αρμοδιοτήτων της ρύθμισης εμπορικών δραστηριοτήτων, του Τμήματος Εσόδων Περιουσίας, Αδειοδοτήσεων και ρύθμισης εμπορικών δραστηριοτήτων.
3. Στον Αντιδήμαρχο Γεωργακόπουλο Κωνσταντίνο του Γεωργίου, στον οποίο παρέχεται αντιμισθία, μεταβιβάζει τις αρμοδιότητες:
• της Δ/νσης των Διοικητικών Υπηρεσιών.
• της Δ/νσης Περιβάλλοντος, Δόμησης και Πολεοδομικών Εφαρμογών και συγκεκριμένα τις αρμοδιότητες του Τμήματος Δόμησης και Πολεοδομικών Εφαρμογών, και του Τμήματος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας.
4. Στον Αντιδήμαρχο, Χονδρό Νικόλαο του Σταύρου, στον οποίο παρέχεται αντιμισθία μεταβιβάζει τις αρμοδιότητες:
• του Τμήματος Διοίκησης Παιδικών Σταθμών, της Δ/νσης Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνικών Υποθέσεων,
• τις αρμοδιότητες σε θέματα Παιδείας & διά βίου μάθησης, του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής Παιδείας & διά βίου μάθησης, της Δ/νσης Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνικών Υποθέσεων,
• τις αρμοδιότητες σε θέματα Αθλητισμού και νέας Γενιάς και Απασχόλησης, του Τμήματος Πολιτισμού, Αθλητισμού και νέας Γενιάς και Απασχόλησης, της Δ/νσης Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνικών Υποθέσεων,
5. Στην Αντιδήμαρχο Παναγοπούλου -  Μπρακουμάτσου  Γεωργία του Κωνσταντίνου στην οποία παρέχεται αντιμισθία, μεταβιβάζει τις αρμοδιότητες:
• της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών, εκτός του Τμήματος Συντήρησης Υποδομών και άμεσης επέμβασης.
• του Αυτοτελούς Τμήματος Προγραμματισμού, Ανάπτυξης, Οργάνωσης, Διαφάνειας, Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) & Τουρισμού,
• τις αρμοδιότητες σε θέματα Πολιτισμού του Τμήματος Πολιτισμού, Αθλητισμού, Νέας Γενιάς και Απασχόλησης, της Δ/νσης Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνικών Υποθέσεων.
6. Στον Αντιδήμαρχο, Τράκα Ανδρέα του Νικολάου στον οποίο παρέχεται αντιμισθία, μεταβιβάζει τις αρμοδιότητες:
• του Τμήματος Συντήρησης Υποδομών και άμεσης επέμβασης της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών.
7. Στον Αντιδήμαρχο, Καρύδη Χρήστο του Δημητρίου στον οποίο δεν παρέχεται αντιμισθία λόγω επιλογής από τον ίδιο των αποδοχών της οργανικής του θέσης, μεταβιβάζει τις αρμοδιότητες:
• Του Γραφείου ρύθμισης εμπορικών δραστηριοτήτων, της προστασίας του καταναλωτή και της χορήγησης αδειών εμπορικών και γενικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, του Τμήματος Εσόδων Περιουσίας, Αδειοδοτήσεων και ρύθμισης εμπορικών δραστηριοτήτων της Δ/νσης Οικονομικών Υπηρεσιών
• Του Αυτοτελές Τμήματος της Δημοτικής Αστυνομίας
 Γ.    Οι ανωτέρω κατά την διάρκεια της θητείας τους δεν μπορούν να εκλεγούν μέλη του προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου.
Δ.  Όταν ο Δήμαρχος απουσιάζει ή κωλύεται, τα καθήκοντα του ορίζεται να ασκεί η Αντιδήμαρχος κ. Παναγοπούλου -  Μπρακουμάτσου  Γεωργία του Κωνσταντίνου  που αναπληρώνει το Δήμαρχο.
Ε.  Οι ανωτέρω Αντιδήμαρχοι εξουσιοδοτούνται για την υπογραφή όλων των εγγράφων αρμοδιότητας τους.
ΣΤ.  Η παρούσα απόφαση να δημοσιευτεί σε μία τουλάχιστον ημερήσια εφημερίδα του νομού, και να αναρτηθεί στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ και στην ιστοσελίδα του Δήμου.
                                                         Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
                                                       ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΣΩΝΗΣ
 Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ αύριο στο «Θάρρος»  

***  Νέα ξεφτίλα Μπουτάρη! Διώξ’τον επιτέλους...

~ Όχι μόνο είχε αποκαλέσει τα Σκόπια «Μακεδονία», αλλά προχωρά ένα βήμα παραπάνω και προσκάλεσε τον Ζόραν Ζάεφ στη Θεσσαλονίκη για να αλλάξουν μαζί χρόνο.
Ο Γιάννης Μπουτάρης θα υποδεχθεί το 2018 παρέα με τον … φίλο του, τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, όπως επιβεβαίωσε ο Σκοπιανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μίλ Μπόσνγιακοβσκι.
Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που πρωθυπουργός των Σκοπίων, επισκέπτεται την Ελλάδα για διακοπές.
Τυχαίο που πάει στη Θεσσαλονίκη;..

***  Τρόμος στην Άγκυρα! Η Βουλγαρία έχει τον τελευταίο λόγο για το μέλλον της

~ Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Άγκυρα η ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη Βουλγαρία, καθώς όλα δείχνουν πώς θα «παγώσει» τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.
Η Σόφια αναμένεται να πάρει τα ηνία και να κατηγορήσει την Τουρκία για το θέμα των παράνομων μεταναστών που διοχετεύει στη Βουλγαρία και όλα θα κριθούν στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την άνοιξη.
Το πρώτο εξάμηνο του 2018 η Βουλγαρία θα επικεντρώσει το ενδιαφέρον της στην ενταξιακή πορεία των δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αποκλείοντας κάθε πιθανότητα για ένταξη της Τουρκίας.

*** TΡΟΜΟΣ! Τούρκος αναλυτής προβλέπει σύγκρουση στη Μεσόγειο μέσα στο 2018 για την κυπριακή ΑΟΖ...

~ Στην Ανατολική Μεσόγειο ενδεχομένως να παρατηρηθεί η πρώτη σύγκρουση μέσα στο 2018, αναφέρει σε άρθρο του στο Al-Monitor's Turkey Pulse ο Τούρκος αρθρογράφος και συγγραφέας Metin Gurcan, γεγονός που, όπως αναφέρει, σηματοδοτεί την επιδείνωση των σχέσεων αφενός της Τουρκίας και αφετέρου του μπλοκ Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ-Αιγύπτου. «Αιτία αποτελούν οι θαλάσσιες οριοθετήσεις σχετικά με το φυσικό αέριο και τα πρόσφατα ανακαλυφθέντα αποθέματα υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο», σημειώνει.
«Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, η ελπίδα ήταν ότι αυτά τα αποθέματα υδρογονανθράκων θα πρόσφεραν μια πραγματική ευκαιρία για ειρηνική διευθέτηση της κυπριακής σύγκρουσης. Εντούτοις, αυτές οι αισιόδοξες ελπίδες εξαφανίστηκαν, με τους Τούρκους και τους Ελληνοκύπριους να επιταχύνουν μονομερώς τις επιχειρήσεις εξερεύνησης και γεώτρησης», σημειώνεται.
 Ο τουρκικός στρατός, συνεχίζει, μεταξύ άλλων, η ανάλυση, μετά την άσκηση Standing Maritime Task Force του ΝΑΤΟ, η οποία διεξήχθη μεταξύ 7-16 Νοεμβρίου, έχει διατηρήσει μερικές από τις (ναυτικές) δυνάμεις του στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι φρεγάτες TCG Gediz και TCG Barbaros του τουρκικού ναυτικού, τα πυροβόλα TCG Kalkan, TCG Mizrak, TCG Bora και TCG Meltem, το δεξαμενόπλοιο καυσίμων TCG Akar, καθώς και τέσσερις υποβρύχιες ομάδες εντολών, βρίσκονται ακόμα στο οικόπεδο 6 (της κυπριακής ΑΟΖ).
 Το ερώτημα, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, είναι κατά πόσον το τουρκικό ναυτικό θα παρέχει συνοδεία στο γεωτρύπανο Deepsea Metro II που αγόρασε η Άγκυρα για γεωτρήσεις στην περιοχή.
 «Εάν το Deepsea Metro II πρόκειται να συνοδευτεί από τον τουρκικό ναυτικό στόλο ενώ πλέει, τότε η υπόθεση θα αναθερμανθεί. Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση της Λευκωσίας ανακοίνωσε, επίσης, ότι οι εργασίες γεώτρησης στην ΑΟΖ της θα ξεκινήσουν την 30η Δεκεμβρίου και ότι το Saipem 12000 θα συμμετάσχει και στις εργασίες. Τώρα, το ερώτημα είναι εάν το τουρκικό Deepsea Metro II και το Saipem 12000 και οι ναυτικοί στόλοι που τα συνοδεύουν θα αντιμετωπίσουν ο ένας τον άλλο στο αμφισβητούμενο οικόπεδο 6».
 Μεταξύ άλλων, σημειώνεται πως για να γίνει σωστή εκτίμηση μιας πιθανής κρίσης, θα πρέπει επίσης να λαμβάνονται υπόψη οι εγχώριες εξελίξεις στις εμπλεκόμενες χώρες. «Μια πιθανή κρίση υδρογονανθράκων, είναι ένα εξαιρετικό εγχώριο πολιτικό ζήτημα που όλες οι κυβερνήσεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να εδραιώσουν την εθνικιστική βάση στήριξής τους».
 Ο ρόλος ΗΠΑ-Ρωσίας
 Εν συγκρίσει με το 2017, καταλήγει το δημοσίευμα, κάποιος θα παρακολουθήσει περισσότερες σκηνές έντασης στην ανατολική Μεσόγειο το 2018. «Ο μόνος παίκτης που θα μπορούσε να μεσολαβήσει μεταξύ Άγκυρας και Λευκωσίας δεν είναι η Ουάσιγκτον, αλλά η Μόσχα, το νέο λαμπερό αστέρι της Μέσης Ανατολής», σημειώνεται.
 Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Gurcan πήρε το διδακτορικό του το 2016, με διατριβή στις αλλαγές στον τουρκικό στρατό κατά την προηγούμενη δεκαετία. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να κυκλοφορήσει και το νέο του βιβλίο «Ανοίγοντας το μαύρο κουτί. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις πριν και μετά τον Ιούλιο του 2016».  Πηγή: ΣΙΓΜΑ

***  Έτσι θα πάρουμε την Κωνσταντινούπολη!Πραγματικό σενάριο βίντεο ..
 
~ Στο βίντεο που ακολουθεί θα δείτε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον βίντεο που εξηγεί ένα, ρεαλιστικό σχετικά, σενάριο πολέμου μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και δείχνει πώς, θα μπορούσε να κατακτηθεί η Κωνσταντινούπολη.  Δείτε το βίντεο.

*** Σας έχουμε κουίζ! Τι άλλο υποσχέθηκε η Αχτσιόγλου στον ελληνικό λαό;

~ Τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι από τη νέα χρονιά θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός και θα βρεθεί λύση για την περαιτέρω ενίσχυση των συνταξιούχων εξέφρασε την Τετάρτη (27/12/2017) η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.
Μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο», η κυρία Αχτσιόγλου σημείωσε ότι «καθώς το ασφαλιστικό σύστημα στέκεται στα πόδια του, αφού πλέον έχουμε έναν πλεονασματικό ενιαίο φορέα κοινωνικής ασφάλισης, καθημερινά μπορούμε να διορθώνουμε αδικίες και σιγά – σιγά θα βρεθεί μια λύση και για την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων και αυτό εκ μέρους της κυβέρνησης είναι δέσμευση».
Αναφερόμενη στην ρύθμιση των 120 δόσεων, η υπουργός είπε ότι πλέον οι αιτήσεις θα γίνονται ηλεκτρονικά στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (Κ.Ε.Α.Ο.).
Παράλληλα, εξήγησε πως η σχετική υπουργική απόφαση θα εκδοθεί πριν αλλάξει ο χρόνος και οι οφειλές, που θα υπάγονται σε αυτή, θα πρέπει να έχουν γίνει έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2016 ενώ οι οφειλέτες θα έχουν περιθώριο να κάνουν τη σχετική αίτηση έως το τέλος του 2018.
Σύμφωνα με την υπουργό η ρύθμιση αυτή αφορά και φυσικά πρόσωπα με πτωχευτική ικανότητα (π.χ. έμποροι), που δεν έχουν κλείσει τα βιβλία τους, εφόσον οι συνολικές οφειλές είναι 20.000 ευρώ ή οφειλές τους προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης υπερβαίνουν το 85% του συνόλου των οφειλών τους.
Σε ό,τι αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία, αν οι οφειλές είναι έως 20.000 ευρώ, απαιτείται ο οφειλέτης να έχει μια θετική φορολογική δήλωση τον τελευταίο χρόνο πριν την υποβολή της αίτησης.
Αν οι οφειλές είναι από 20.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ υπάρχει ένα ακόμα κριτήριο βιωσιμότητας για ένταξη στη ρύθμιση δηλαδή το χρέος προς το εισόδημα πρέπει να είναι μικρότερο ή ίσο με οκτώ. Ένα ακόμα κριτήριο για ένταξη στη ρύθμιση είναι η ακίνητη περιουσία δηλαδή αυτή να μην είναι 25 φορές μεγαλύτερη από την οφειλή.
Η ρύθμιση αφορά εκείνους που δεν έχουν κλείσει τα βιβλία τους γιατί στη συνέχεια οι οφειλέτες, όπως εξήγησε η υπουργός, περνούν από ένα κριτήριο βιωσιμότητας και γιατί αυτή η ρύθμιση καλύπτει το πεδίο εκείνο που δεν καλύπτει ο εξωδικαστικός συμβιβασμός. Σύμφωνα με την υπουργό γίνεται διαγραφή 85% προσαυξήσεων και τόκων, ο οφειλέτης παίρνει αμέσως ασφαλιστική ενημερότητα και υπάρχουν και άλλα ευεργετήματα.
 eleftherostypos.gr

*** ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΣΙΠΑ! Γκρέμισαν το σπίτι του Καζαντζάκη για να κάνουν ΠΑΡΚΙΝΓΚ;..

~ Εντάξει δεν έχουν το Θεό τους στην Εθνική Τράπεζα. Όπως βλέπετε από την εικόνα που δημοσίευσε το Κίνημα Υπέρβαση η Εθνική Τράπεζα, χρεώνει προμήθεια 3 ευρώ για ποσά έως 150 ευρώ σε κέρματα που ο πολίτης επιθυμεί να ανταλλάξει με χαρτονομίσματα.
Κοινώς τα παιδιά που θα είπαν τα κάλαντα και θα θελήσουν να δώσουν κέρματα για χαρτονομίσματα θα πληρώσουν και 3 ευρώ. Έλεος δηλαδή.




*** ΝΤΡΟΠΗ! Η Εθνική Τράπεζα τα 'ΑΡΠΑΖΕΙ' ακόμα κι από τα ΚΑΛΑΝΤΑ...

~ Εντάξει δεν έχουν το Θεό τους στην Εθνική Τράπεζα. Όπως βλέπετε από την εικόνα που δημοσίευσε το Κίνημα Υπέρβαση η Εθνική Τράπεζα, χρεώνει προμήθεια 3 ευρώ για ποσά έως 150 ευρώ σε κέρματα που ο πολίτης επιθυμεί να ανταλλάξει με χαρτονομίσματα.
Κοινώς τα παιδιά που είπαν τα κάλαντα και θα θελήσουν να δώσουν κέρματα για χαρτονομίσματα θα πληρώσουν και 3 ευρώ. Έλεος δηλαδή.

Ελπίζουμε να δοθεί εντολή και τα κάλαντα να αποτελέσουν εξαίρεση.

 ***  ΜΝΗΜΟΝΙΑ: Τα ΑΙΤΙΑ και όσοι τα έφεραν με δόλο...

~ Με όργανο τον ΓΑΠ προσχεδιάστηκε το πρώτο Μνημόνιο; Τα Μνημόνια και η ιστορία τους Αιτία τα 80δις χρέος στη Γερμανία και τα 299,7 δις αφερέγγυο χρέος στις Τράπεζες Γαλλίας –Γερμανίας, με τον Γεωργίου όργανό τους
 Γράφει ο Νίκος Αναγνωστάτος
Μήπως η πιο παρεξηγημένη λέξη στη χώρα μας είναι το Μνημόνιο; Λογική είναι μια τέτοια αντίδραση, αλλά ας δούμε αν και είναι και σωστή. Πολύ θόρυβο δημιούργησαν τα Μνημόνια, διότι έχουν συνδεθεί με λιτότητα και αυστηρά οικονομικά μέτρα. Αυτό είναι αλήθεια, αλλά τα Μνημόνια χρειάζεται μια χώρα όταν έχει πτωχεύσει, όταν δηλαδή τα έσοδά της δεν επαρκούν να καλύψει τις ανάγκες της και χρωστά πολλά τα οποία δεν δύναται να αποπληρώσει. Σε αυτήν την κατάσταση ήρθε η χώρα μας την άνοιξη του 2010. Οι λόγοι που προκάλεσαν την χρεωκοπία αυτή της χώρας μας και η ανάγκη προσφυγής σε Μνημόνιο, θα αναλυθεί στο τέλος του παρόντος άρθρου.
Το Μνημόνιο λοιπόν, δεν είναι τίποτε περισσότερο από μια συμφωνία με κάποιον οργανισμό που είναι διατεθειμένος να σε βοηθήσει με χρήματα να αντιμετωπίσεις τις οικονομικές σου ανάγκες, στο μεσοδιάστημα που χρειάζεσαι να επανέλθεις στην κανονικότητα και να μην χρειάζεσαι πλέον άλλη οικονομική ενίσχυση, με όρους και προϋποθέσεις που θα σου επιβάλλει για να πετύχεις το σκοπό αυτό.. Σε αναγκάζει δηλαδή να περιορίσεις τις δαπάνες σου και να βρεις πηγές αύξησης των εσόδων σου. Η ουσία των Μνημονίων, δηλαδή, είναι τα περιοριστικά μέτρα για να επανέλθει σε ορθολογική λειτουργία η οικονομία. Στη περίπτωσή μας, ο οργανισμός αυτός που μας χορήγησε δανεικά χρήματα για τις ανάγκες μας, ήταν ο emsf της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δημιουργήθηκε ακριβώς για τον σκοπό αυτό. Ο συνήθης οργανισμός που παρέχει τέτοιες μορφές βοήθειας διεθνώς, είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (Δ.Ν.Τ.), το οποίο έχει μεγάλη εμπειρία αυτού του μηχανισμού. Η Ε.Ε. λοιπόν, ζήτησε να συμμετέχει και το ΔΝΤ ως δανειστής και τεχνικός σύμβουλος σε αυτή τη διαδικασία, οπότε και μας επιβλήθηκαν τα μέτρα.
Τον Μάϊο του 2010 λοιπόν, η ελληνική κυβέρνηση, υπό τον ΓΑΠ ως πρωθυπουργό, σε πτώχευση ούσα, υπέγραψε το πρώτο Μνημόνιο, χωρίς προοπτική να υπάρξει άλλο, μας ενέκριναν να μας δώσουν 130 δις ευρώ δάνειο και μας επέβαλαν δραστικές μειώσεις των κρατικών δαπανών και επιβολή φόρων, ώστε σε τρία χρόνια, να ισορροπήσει η οικονομία μας, να μην χρειαζόμαστε πλέον άλλο Μνημόνιο. Η αναλογία περικοπής δαπανών και επιβολής φόρων, ήταν 70% περικοπής κρατικών δαπανών και 30% επιβολής φόρων, με την προσπάθεια δημιουργία ανάπτυξης δια των επενδύσεων, ώστε να επιβληθούν λιγότεροι φόροι.
Η κυβέρνηση ΓΑΠ όμως, δεν τόλμησε να περικόψει τις απαιτούμενες κρατικές δαπάνες, να θίξει δηλαδή την ιερή αγελάδα που είναι το δημόσιο, αντιστάθμισε δε τη μειωμένη περικοπή κρατικών δαπανών, με επιπλέον φόρους, καρατόμηση των μισθών και συντάξεων και έτσι απέτυχε η βελτίωση των οικονομικών μας. Ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, σε συνεντεύξεις του στο Ζάππειο, κατέκρινε την κυβέρνηση για την λάθος πολιτική της, προτείνοντας ένα άλλο μίγμα και υποσχέθηκε συγκεκριμένα μέτρα ανάκαμψης της οικονομίας, τα λεγόμενα Ζάππεια που τον κατηγορούν άδικα. Έτσι παραιτήθηκε  η κυβέρνηση ΓΑΠ, λόγω της αποτυχίας της και ανέλαβε την 11/11/2011 πρωθυπουργός ο κ.Παπαδήμος, πρώην Διοικητής της ΤηΕ και Αντ/δρος της ΕΚΤ, με την στήριξη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ, έφερε σε πέρας το PSI και έγιναν εκλογές τον Μάϊο του 2012, χωρίς δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης.
Με τις επαναληπτικές εκλογές του Ιουνίου 2012, σχηματίστηκε κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ, με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά. Η κυβέρνηση αυτή, χωρίς περεταίρω περικοπές, αν δεν κάνω λάθος και με ένα δεύτερο αποτελεσματικό Μνημόνιο, με μεγάλες προσπάθειες, κατόρθωσε να εξισορροπήσει τα οικονομικά, από μια βαθιά ύφεση σε αρχή ανάπτυξης μέσα στο 2014, μέσα από μια αρνητική και παράλογη, όπως αποδείχθηκε, αντιπολίτευση. Έτσι ηττήθηκε στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2014, μέσα από λαϊκισμούς και ψευδείς υποσχέσεις και από τότε όλα πήραν λάθος δρόμο, με αφορμή την αποτυχημένη προσπάθεια εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας τον Δεκέμβριο του 2014, από τον ΣΥΡΙΖΑ κυρίως. Η κυβέρνηση έπεσε και ανέβηκε στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ με τις προεκλογικές του υποσχέσεις ως μεγάλα βαρίδια και εξ αντικειμένου αδύνατο να πραγματοποιηθούν.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, παρόλο που στο Eurogroup της 20/2/2015, υπέγραψε συμφωνία, ακριβώς ως συνέχεια των υποχρεώσεων της κυβέρνησης Σαμαρά–Βενιζέλου, προσχηματικά, όπως αποδείχθηκε, για να κερδίσει χρόνο, χωρίς να εφαρμόσει τίποτε από τα συμφωνηθέντα, κύριος οίδε για ποιους σκοπούς και βλέψεις, με κυρίαρχο τον κ.Βαρουφάκη, να πηγαινοέρχεται ανά την Ευρώπη, κάνοντας επίδειξη εμφανίσεων και με έπεα πτερόεντα, μέχρι που στο τέλος Ιουνίου και αποκορύφωμα το περίεργο και ασαφές Δημοψήφισμα, να βρεθούμε στο χείλος του γκρεμού. Ευτυχώς ο κ.Τσίπρας αντιλήφθηκε την καταστροφική πορεία της χώρας, στην οποία περιήλθε με την ιδεοληπτική πολιτική του στο πρώτο εξάμηνο του 2015 και μετά από πλήρη κυβίστηση, αναγκάστηκε να υπογράψει ένα τρίτο Μνημόνιο, το σκληρότερο, το αυστηρότερο, αλλά και αχρείαστο αν εκτελούσε τα συμφωνηθέντα. Τις θλιβερές συνέπειες αυτού του αχρείαστου και καταστροφικού Μνημονίου, τις γνωρίζουμε πλέον όλοι, διότι όλοι έχουμε υποστεί τις μεγάλες μειώσεις των όποιων αποδοχών μας και την δυσκολία επιβίωσης ακόμη.   
Συμπερασματικά θέλω να τονίσω ότι τα δυσφημισμένα Μνημόνια, είναι αυτά που μας βοήθησαν να ξεπεράσουμε τις συνέπειες της πτώχευσής μας, όπως βοήθησαν με απόλυτη επιτυχία, την Κύπρο, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία. αλλά η κυβέρνηση προσπαθεί να αποδώσει την αποτυχία της, σε περίτεχνες αναλήθειες, στα Μνημόνια και στους όρους των δανειστών, επικαλούμενη άσχετες συγκρίσεις μεταξύ των μνημονιακών κυβερνήσεων, το πόσες π.χ. μειώσεις των συντάξεων έγιναν τότε και πόσες τώρα, ενώ οι πρώτες μειώσεις έγιναν τον χρόνο της πτώχευσης και χρειαζόταν ως μέτρο περιορισμού του προβλήματος, ενώ οι νέες μειώσεις και τόσες ακόμη περικοπές εισοδημάτων, γίνονται διότι η κυβέρνηση απέτυχε να συνεχίσει την ανάπτυξη. Αντιθέτως, κάθε χρόνο επιβάλει νέα σκληρά μέτρα, αυξήσεις φόρων, μειώσεις κάθε είδους και μορφής επιδομάτων και έχει ψηφίσει για το μέλλον, όταν θα έχει λήξει η θητεία της, όπως  επί πλέον οριζόντιες μειώσεις 18% των συντάξεων το 2019 και του αφορολόγητου κάτω των 5.000 ευρώ εισοδήματος το 2020, καθώς και πλεονάσματα προϋπολογισμών στο 3,5% μέχρι το 2022. Δηλαδή σκληρά μνημονιακά μέτρα χωρίς χρηματοδότηση. Τέταρτο Μνημόνιο ή επέκταση του τρίτου; Και τούτο τη στιγμή που λήγει το τρίτο Μνημόνιο το Αύγουστο του 2018, την οποία λήξει η κυβέρνηση χαρακτηρίζει παραπλανητικά, ως τέλος των Μνημονίων, ενώ τα ψηφισθέντα σκληρά μέτρα έπονται! Θα χρειαζόταν πολύς χώρος για την πλήρη ανάλυση αυτού του θέματος, αλλά με λίγη προσοχή θα γίνει αντιληπτό.
Βέβαια το καίριο ερώτημα είναι αν μπορούσαμε να αποφύγουμε την πτώχευση και τις εξ αυτής οδυνηρές συνέπειες. Ασφαλώς και θα μπορούσαμε, αλλά φοβάμαι ότι υπήρξε ένα ευρύτερο σχέδιο πτώχευσης στο οποίο ενδέχεται, ενδεχομένως άθελά του, ο ΓΑΠ να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο. Η κυβέρνηση ΓΑΠ παρέλαβε μια χώρα με ανεργία 7% με ένα έλλειμμα γύρω στο 8% και δυνατότητα δανεισμού μόνο 0,3% πάνω από ό,τι δανειζόταν η Γερμανία. Άρα ουδείς λόγος χρεοκωπίας! Δύο ήταν οι λόγοι που γνωρίζω και κατά τη γνώμη μου, συρθήκαμε σε χρεοκωπία! Το΄ένα ήταν τα 80 δις που χρωστούσαμε στη Γερμανία από εξοπλισμούς της εποχής Σημίτη, και το δεύτερο, τα υψηλά ποσά ελληνικών ομολόγων στις Γερμανικές και Γαλλικές Τράπεζες. Αυτά θα μπορούσαν να επιτευχθούν αν η χώρα πτώχευε και θα αιτιολογούσε ένα μεγάλο δάνειο στήριξης της χώρας για το πρώτο και χρόνος και κατάλληλες συνθήκες, οι Τράπεζες να υποχρεώσουν την Ελλάδα να μεταβιβάσουν/πωλήσουν, τα ομόλογα αυτά στις ελληνικές Τράπεζες. Για να θεωρηθεί μια χώρα σε πτώχευση όμως, πρέπει το έλλειμμα να είναι τουλάχιστον 15%. Σε αυτό βοήθησε τα μέγιστα ο πολύς κύριος Γεωργίου, τον οποίο σχίζονται όλοι να προστατεύσουν από την τόσο φυσιολογική και δίκαιη δικαστική δίωξή του. Λόγω έλλειψης χώρου, τα συμπεράσματα βγαίνουν αβίαστα αν συνδυαστούν τα πιο πάνω στοιχεία με τις συνέπειες και τα γεγονότα, με τα οποία αποδεικνύονται τα πάντα.
Νίκος Αναγνωστάτος  e-mail: nanagnostatos@gmail.com

*** O μακρινός Αύγουστος του 2018! H μυθολογία της καθαρής εξόδου στις αγορές...

~ Πίσω από τις θριαμβολογίες που θα πρυτανεύσουν περί το καλοκαίρι τού 2018, με αφορμή την έξοδο από τα μνημόνια, θα κρύβεται μία καλοστημένη παγίδα για την μετά Συριζανέλ κυβέρνηση…Όσο θα προχωράμε προς τον Αύγουστο τού 2018 –περίοδος όπου θα έχει τελειώσει το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου και θα βρίσκονται στο φόρτε τους «τα μπάνια του λαού»– μοναδικό μέλημα του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα θα είναι η διατήρηση του Σύριζα σε διψήφιο ποσοστό πάνω από 20%, με παράλληλη καθήλωση της ΝΔ στο σημερινό δημοσκοπικό της ποσοστό που κυμαίνεται από 30% έως 35%. Την ίδια περίοδο, ο πρωθυπουργός και οι επιτελείς του θα μεθοδεύουν την απεμπλοκή τους από τους ΑΝΕΛ, οι οποίοι, όποτε και αν γίνουν οι προσεχείς εκλογές, ως φαίνεται θα μείνουν εκτός Βουλής.
 του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου
Πέρα όμως από αυτούς τους πολιτικούς σχεδιασμούς, η κυβέρνηση Συριζανέλ θα αφήσει μία πολύ βαρειά κληρονομιά στους διαδόχους της, όποιοι κι αν είναι αυτοί. Γιατί, όμως;
 Επαναλαμβάνουμε για πολλοστή φορά ότι η συζήτηση για το αν η Ελλάδα μπορεί να βγει «καθαρή» και άρα χωρίς «δεκανίκια» από τα μνημόνια έχει ανοίξει για καλά και θα συνεχίζεται, υπό διάφορες μορφές, μέχρι το προσεχές καλοκαίρι. Στο πλαίσιο αυτό, όμως, όσοι μπορούν να δουν την πραγματικότητα όσο καθαρότερα γίνεται, καταλαβαίνουν ότι η ελληνική οικονομία, για ποικίλους λόγους, είναι δύσκολο αλλά και επικίνδυνο να σταθεί μόνη της στα πόδια της.
 Ο πρώτος λόγος έχει να κάνει με το πολύ απλό γεγονός ότι χρωστάμε 332 δισεκατομμύρια ευρώ και περίπου το 80% του ποσού αυτού είναι χρέος προς τον «επίσημο τομέα», δηλαδή τα κράτη της Ευρώπης και το ΔΝΤ. Άρα οι δανειστές θέλουν να διασφαλίσουν ότι θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους και θα μάς έχουν υπό αυστηρό έλεγχο ακόμα και μετά τα μνημόνια. Επίσης, οι κυβερνήσεις που μάς έχουν δανείσει, για οποιαδήποτε χαριστική ενέργειά τους έναντι της Ελλάδος θα πρέπει να λογοδοτήσουν στους πολίτες τους –κάτι εξαιρετικά επικίνδυνο. Θα πρέπει συνεπώς να το αποκρύψουν.
 Ο άλλος προφανής λόγος είναι ότι δεν μπορούμε να δανειστούμε από τις αγορές με φυσιολογικά επιτόκια. Οι επενδυτές θα ζητήσουν χαμηλό τόκο για να δανείσουν την Ελλάδα μόνον αν το χρέος της είναι βιώσιμο και ταυτοχρόνως η χώρα μας αποδείξει ότι αλλάζει, μεταρρυθμίζει την οικονομία της, βελτιώνει τους θεσμούς και δεν επιστρέφει στα χρόνια της σπατάλης –με λίγα λόγια, ότι γίνεται μία σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα.
 Κάτι παρόμοιο, ωστόσο, απέχει πολύ από την πραγματικότητα, ιδιαίτερα δε αυτήν που βιώνουν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις. Όταν διευθύνων σύμβουλος μεγάλες ελληνικής βιομηχανίας με ισχυρό εξαγωγικό προσανατολισμό μάς ομολογεί ότι στο εξαγωγικό τμήμα της εταιρείας απασχολούνται 5 άτομα και στο λογιστικό 28, γιατί πρέπει καθημερινά να διεκπεραιώνουν αμέτρητες και απίθανες γραφειοκρατικές διαδικασίες, εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι για να επιβιώσει η εταιρεία αυτή στον σκληρό διεθνή ανταγωνισμό πρέπει να …φύγει από την Ελλάδα. «Η κατάσταση δεν υποφέρεται πια», ομολογούν ανώτερα στελέχη της και δεν έχουν άδικο.
 Άρα, με ποιες επενδύσεις η χώρα θα μπορέσει να καλύψει το χαοτικό επενδυτικό της έλλειμμα, που πλησιάζει τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2022; Ας μην διαφεύγει της προσοχής μας ότι οι επενδύσεις και το ύψος τους παίζουν σημαντικό ρόλο στις αξιολογήσεις των οίκων αξιολόγησης. Αυτοί είναι που δίνουν τα «εισιτήρια» για φθηνές αγορές. Θα πρέπει, έτσι, έστω και μία από τις «τρεις αδελφές», όπως αποκαλούνται οι Moody’s, S&P και Fitch, να μάς αναβαθμίσει τόσο ώστε να ξεφύγουμε από την κατηγορία «junk».
 Πόσο πιθανό είναι αυτό και πόσο γρήγορα μπορεί να γίνει; Έκθεσης της Τράπεζας Πειραιώς, την οποία υπογράφουν οι Ηλίας Λεκκός, Δήμητρα Ρότσικα και Χάρης Γιαννακίδης, δείχνει ότι η Ελλάδα έχει 40% πιθανότητες να προσεγγίσει την επενδυτική βαθμίδα, δηλαδή πάνω από την κατηγορία «junk», το 2020. Αρκεί να υπάρξουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
 Αυτή είναι η πραγματικότητα από τεχνικής πλευράς και όσοι την παρακάμπτουν ασελγούν εις βάρος της δημοκρατίας. Όπως ακριβώς συνέβη το 2009, όταν ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, προκειμένου να αναρριχηθεί στην εξουσία, αγνόησε επιδεικτικά και προκλητικά την πραγματικότητα των αγορών υποστηρίζοντας ότι «λεφτά υπάρχουν» –όταν όχι μόνον δεν υπήρχαν, αλλά η Ελλάδα είχε χάσει και την φερεγγυότητά της λόγω της κρίσης τού 2007-2008 της οποίας αφετηρία ήταν η αγορά ενυπόθηκων δανείων στις ΗΠΑ.
 Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και σήμερα, παρά την οκταετή παραμονή της χώρας μας υπό επιτήρηση. Οι δομές της, οι θεσμοί της κα το εν γένει επιχειρηματικό της περιβάλλον απέχουν πολύ από τού να εμπνέουν εμπιστοσύνη και, ακόμα χειρότερα, την εγκαταλείπουν επιχειρήσεις και επιστήμονες.
 Η μείζων αντιπολίτευση έχει συνειδητοποιήσει αυτά τα πραγματικά προβλήματα της χώρας; Αν ναι, ας βγει ξεκάθαρα να πει τί προτείνει.P

*** Φρενοκομείο «Η Τουρκία»...

~ «Ο κόσμος άλλαξε. Η λογική του «είμαι ισχυρός, επομένως έχω δίκιο» άλλαξε.
Πλέον, ο κόσμος επαναστατεί εναντίον της αδικίας.
Πλέον, κανένα έθνος µε τιμή, κανένα έθνος µε σεβασμό, δεν υποκύπτει σε αυτού του είδους τις πιέσεις»
Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Υπουργός Εξωτερικών Τουρκίας, 20 Δεκεμβρίου 2017
 Του Λεωνίδα Κουμάκη,
Στο φρενοκομείο «Η Τουρκία» το καθημερινό «μενού» περιλαμβάνει τα πάντα: Από τις πρόσφατες εισβολές στην Συρία και στο Ιράκ (καλόμαθαν με την εκ του ασφαλούς εισβολή στην Κύπρο το 1974), την πρακτικά «εμπόλεμη» κατάσταση με την Ελλάδα με τις καθημερινές παραβιάσεις του Ελληνικού εναέριου χώρου, τις συνεχείς εκδόσεις NAVTEX που έχουν πλέον την αξία ενός απλού χαρτιού τουαλέτας και την αμφισβήτηση της Ελληνικής εθνικής κυριαρχίας με κάθε τρόπο, την πλέον θεαματική κολοτούμπα απέναντι στην Ρωσία μετά την κατάρριψη του Ρωσικού αεροσκάφους, τις συνεχείς απροκάλυπτες  απειλές προς την Κυπριακή Δημοκρατία για «επιβολή του δίκαιου του ισχυρότερου», την ανελέητη γενοκτονία Κουρδικών πληθυσμών στην νοτιοανατολική Τουρκία, τις διώξεις και τις φυλακίσεις κάθε κατηγορίας «αντιφρονούντα» προς το κυβερνών κόμμα και τον αρχηγό του κ.α.π.
Περιλαμβάνει ακόμα απειλές και νταηλίκια από κάτι απίθανους τύπους που έχουν απλωθεί όχι μόνο στον χώρο των Γκρίζων Λύκων, αλλά ευδοκιμούν και στο κυβερνητικό στρατόπεδο, στην αξιωματική αντιπολίτευση καθώς και στο νέο-εμφανιζόμενο «Δημοκρατικό Κόμμα Κέντρου» της Μεράλ Ακσενέρ.
Μέσα στο πλαίσιο αυτό να και ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, ο οποίος ξαφνικά ξεχνάει τον καλό του εαυτό, παρουσιάζοντας ένα αγνώριστο, αγγελικό πρόσωπο:  «Ο κόσµος άλλαξε. Η λογική του «είμαι ισχυρός, επομένως έχω δίκιο» άλλαξε. Πλέον, ο κόσμος επαναστατεί εναντίον της αδικίας. Πλέον, κανένα έθνος µε τιμή, κανένα έθνος µε σεβασμό δεν υποκύπτει σε αυτού του είδους τις πιέσεις».
Πες τα Χρυσόστομε, μπας και τα ακούσει ο ίδιος σου ο εαυτός! Εμείς πράγματι επαναστατούμε εναντίον της αδικίας, εμείς πάντα φωνάζουμε ότι επειδή είσαι ισχυρός δεν έχεις οπωσδήποτε δίκαιο, εμείς δεν θα υποκύψουμε στις πιέσεις γιατί διαθέτουμε σεβασμό και τιμή προς το έθνος μας. Τα λόγια αυτά Κύριε Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα σου τα θυμίζουμε κάθε φορά που θα τα ξεχνάς και θα αρχίζεις πάλι να μας απειλείς, επισείοντας δεικτικά «το δίκαιο του ισχυρότερου»!
Ξέρουμε βέβαια πως οι δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου έγιναν λίγες ώρες πριν από την ψηφοφορία στην Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το σχέδιο απόφασης που καταδικάζει την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ σαν πρωτεύουσα του Ισραήλ από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αφορούσαν δηλαδή μια υπερδύναμη, πολύ ανώτερη από την Τουρκία. Εκεί λοιπόν οι Τούρκοι δεν δίστασαν να προσποιηθούν πως «επαναστατούν εναντίον της αδικίας» και να εξαπολύουν συνεχώς κορώνες για την δημοκρατία, για τα ανθρώπινα δικαιώματα και άλλα πολλά.  Γνώριζαν πολύ καλά πως το ψήφισμα θα συγκεντρώσει συντριπτική πλειοψηφία (το υποστήριζαν ΕΕ, Αραβικές, Ασιατικές και Αφρικανικές χώρες) και βρήκαν θαυμάσια ευκαιρία να παραστήσουν τους «υπερασπιστές των αδικημένων»!
Άλλο βέβαια αν δεν ανέχονται καμιά «επανάσταση», κανένα «ανθρώπινο δικαίωμα» καμιά «αντίθετη φωνή» σε όσους υποφέρουν κάτω από τον δικό τους ζυγό!
Ο πονηρός δικτάτορας της Τουρκίας, στην περίπτωση της Ιερουσαλήμ,  μυρίστηκε μια μεγάλη ευκαιρία που θα του επέτρεπε να εμφανιστεί ο ηγέτης όλου του μουσουλμανικού κόσμου «καπελώνοντας» Σαουδική Αραβία & Αίγυπτο για τους σουνίτες και Περσία για τους Σιίτες. Για τον λόγο ακριβώς αυτόν «κήρυξε εκστρατεία», μετά άρτου και θεάματος, βρίζοντας «εκ του ασφαλούς» με βαριές εκφράσεις Αμερική και Ισραήλ, αφού  το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν 100% βέβαιο πριν από αυτήν! Εξ άλλου όλοι γνωρίζουν πως το αποτέλεσμα αυτό είναι πολιτικό και δεν έχει καμιά απολύτως πρακτική αξία!
Σ Υ Μ Π Ε Ρ Α Σ Μ Α:  Στο σημερινό φρενοκομείο «Η Τουρκία» συνυπάρχουν τα πάντα: Απειλές και ξόρκια γι΄ αυτές, νταηλίκια αλλά και η αποκήρυξη τους, «πόλεμοι» κατά μεγάλων «εχθρών» αλλά και πολύ θεαματικές «οβιδιακές μεταμορφώσεις», εισβολές σε γειτονικές χώρες με προηγούμενη «έγκριση» μεγάλων δυνάμεων – όλα στην υπηρεσία της μεγαλομανίας Ερντογάν!
Στην σημερινή Τουρκία όμως υπάρχουν και πολύ σοβαρές φωνές, πολύ σημαντικών ανθρώπων που δεν διστάζουν να μιλήσουν ακόμα και όταν κινδυνεύουν!
Η φίλτατη συγγραφέας (και όχι μόνο) Λιάνα Μυστακίδου μας αποκαλύπτει, μέσα από την ιστοσελίδα Militaire,  το άρθρο του Τούρκου διεθνολόγου καθηγητή Μπασκίν Οράν ο οποίος διετέλεσε για λίγο και σύμβουλος του Ερντογάν για τα μειονοτικά θέματα στην πρώτη πρωθυπουργική του θητεία και ανήκει στην ομάδα των διανοούμενων που ξεκίνησαν την εκστρατεία «Ζητάμε συγνώμη από του Αρμένιους».  Ο καθηγητής Μπασκίν Οράν αναλύει την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα, σημειώνοντας –μεταξύ πολλών άλλων με εξαιρετικό ενδιαφέρον- ότι ο Τούρκος Πρόεδρος ήρθε στην Ελλάδα για να στρέψει  στο εξωτερικό τις φοβερές κριτικές που τον πνίγουν στο εσωτερικό!
Το ίδιο ακριβώς έκανε με την πολεμική ρητορική εναντίον της Αμερικής στο θέμα της Ιερουσαλήμ, πετυχαίνοντας τον αποπροσανατολισμό από τα εξαιρετικά σοβαρά εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει:
Το σκάνδαλο Γιλντιρίμ και των παιδιών του, τις μαρτυρίες του Ρεζά Ζαρράμπ για τις καταθέσεις της «οικογένειας» στα Νησιά Μαν, τον εμφύλιο πόλεμο με τον Κουρδικό πληθυσμό και τις απώλειες από αυτόν και από τις εισβολές (μετά από «έγκριση» φυσικά) που έγιναν σε Συρία και Ιράκ, την κακή πορεία της Τουρκικής οικονομίας σε κρίσιμους δείκτες – κλειδιά, τον υψηλό πληθωρισμό, την αυξανόμενη δυσαρέσκεια προς την κυβέρνηση ΑΚΡ κ.ο.κ.ε.
Είναι ενθαρρυντικό πως το παράδειγμα του καθηγητή Μπασκίν Οράν δεν είναι το μοναδικό. Υπάρχουν πάρα πολλά άλλα που εκφράζουν (τουλάχιστον) τον μισό Τουρκικό πληθυσμό, αλλά περνούν  σχεδόν απαρατήρητα.
Σε κάθε κοινωνία όμως οι φωνασκούντες και οι θορυβούντες δημιουργούν κλίμα, προβάλλονται, ξεχωρίζουν. Ακόμα και σε ακραίες περιπτώσεις που αντιπροσωπεύουν ένα πολύ μικρό ποσοστό μειοψηφίας. Συνεπώς το φαινόμενο αυτό (πασίγνωστο και στην Ελλάδα) υπάρχει και στην Τουρκία.
Και ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης του είναι η  ψυχραιμία αλλά και η στρατιωτική ετοιμότητα!

*** ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ …ΣΗΜΕΡΙΝΟ...

~ Γράφει ο Δημοσιογράφος Βαγγέλης Παπαδόπουλος
 Αφού αδιαφορήσαμε τραγικά για 60 ολόκληρα χρόνια και κάναμε ολέθρια – τραγικά λάθη…Τώρα πληρώνουμε τον λογαριασμό.
Το πρόβλημα με τα Σκόπια δεν είναι σημερινό. Και είναι αφελείς εκείνοι που για μικροκομματικούς λόγους και ιδιοτελή συμφέροντα επιρρίπτουν ο ένας τις ευθύνες στον άλλον. Ανέκαθεν η Ρωσία και γενικά οι Σλάβοι ήθελαν έξοδο προς την θάλασσα. Και τα σύνορα στη Βαλκανική άλλαξαν πολλές φορές ως τώρα από την εποχή της «Συνθήκης του Αγίου Στεφάνου», που όριζε τα σύνορα της Ελλάδος στον Όλυμπο.!
Η δημιουργία του κράτους των Σκοπίων από τον Τίτο ίσως να ήταν και είναι η πιο σοβαρή και έντεχνη πλευρά του προβλήματος. Και ίσως να συνέβαλαν εκτός από τον πανούργο Κροάτη ηγέτη και το Κ.Κ.Ε., οι ξένες δυνάμεις και οι συσχετισμοί κατά τη χρονική συγκυρία, προ και μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο. Το αδύνατο σημείο της ιστορίας ήταν και είναι η ανεπάρκεια της ελληνικής πλευράς να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.
Ό,τι γίνεται τώρα με τα Σκόπια, την Ελλάδα και τις ΗΠΑ συνέβη κατά τον Πόλεμο. Η σύγκρουση Τίτο-Ε.Σ.Σ.Δ. είχε την πιο άμεση επίδραση στην «στροφή» της γιουγκοσλαβικής εξωτερικής πολιτικής προς την Δύση. Τα αποτελέσματα αυτού του προσανατολισμού ήταν η υπογραφή στρατιωτικών συμφωνιών με τις Η.Π.Α. και η αποδοχή της πολιτικής και οικονομικής βοήθειας.
Όσο ο Τίτο έπαιρνε τη βοήθεια τόσο γινόταν ουδέτερος προς την Ε.Σ.Σ.Δ. Και οι Η.Π.Α. έχοντας δεδομένη την Ελλάδα αγκάλιαζε τους Γιουγκοσλάβους.
Σήμερα, όσο στην Ελλάδα υπάρχει αντιαμερικανισμός, όσο η χώρα προσδένεται στην Ευρώπη, τόσο οι Η.Π.Α. βοηθούν και δημιουργούν προγεφύρωμα στην περιοχή της Αλβανίας και των Σκοπίων-Τουρκίας. Γιατί η ελληνική ηγεσία άφησε να δημιουργηθεί αυτό το κενό; Γιατί αφού ως το 1950, τουλάχιστον φανερά, η Ελλάδα ταύτιζε τα συμφέροντά της με εκείνα των Η.Π.Α. και ήταν κυρίαρχος στην Αν. Μεσόγειο, άφησε κενό για να εισχωρήσουν Τουρκία και τώρα Βαλκάνια και να της αποσπάσουν τον ρόλο που εκείνη έπαιζε; Σαφώς υπάρχει η έπαρση της αδέσμευτης και ανεξάρτητης ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και σαφώς υπάρχει η υπερηφάνεια της ιδιότητος του μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά αρκούν αυτά για να αντιμετωπίσει κανείς τη θύελλα του Πλανητάρχη και της κυνικής συμπεριφοράς του, όταν δεν υπολογίζει το Διεθνές Δίκαιο και τον Ο.Η.Ε;
Η πρώτη σοβαρή διαφωνία ανάμεσα στο Κ.Κ.Ε. και την σλαβική αδελφότητα της Βαλκανικής παρουσιάστηκε το 1935 όταν η ηγεσία του Κ.Κ.Ε. αποφάσισε να εγκαταλείψει ως ανεδαφικό το σύνθημα για «ενιαία και ανεξάρτητη Μακεδονία» και να προβάλει τη θέση υπέρ της ισοτιμίας των μειονοτήτων που ζούσαν στην Ελλάδα. Η νέα θέση των Ελλήνων κομμουνιστών θεωρήθηκε ως οπορτουνιστική υποχώρηση στον ελληνικό σοβινισμό και εξόργισε την Κομμουνιστική Διεθνή και το Βαλκανικό Γραφείο στο οποίο ανήκε ο Τίτο. Η Κομιτεράν ανέχθηκε τη νέα θέση, αλλά το Βαλκανικό Γραφείο δεν την υιοθέτησε ποτέ.
Έτσι με την άνοδο του Χίτλερ και του Μουσολίνι στην εξουσία και ενώ η Κ.Δ. έστρεφε την προσοχή της σε μεγαλύτερα ζητήματα, ο Τίτο αναδεικνύεται ηγέτης του Κ.Κ. Γιουγκοσλαβίας κι αρχίζει να προβάλλει την πρόταση για ομοσπονδιοποίηση της χώρας και την δημιουργία ενός ανεξάρτητου μακεδονικού σλαβικού κράτους στην περιοχή των Σκοπίων αρχικά, αλλά και που θα διεκδικούσε αργότερα  την ελληνική και βουλγαρική Μακεδονία.
Από την εποχή εκείνη, η Ελλάδα πιεζόμενη από τις Η.Π.Α. και τα εσωτερικά προβλήματα, έβαλε το πρόβλημα κάτω από το χαλί, με αποτέλεσμα κάθε φορά που γινόταν συνάντηση αρχηγών των δύο χωρών να υπάρχει η μονότονη δήλωση: «Για την Ελλάδα δεν υπάρχει Μακεδονικό πρόβλημα.
Το πρόβλημα όμως υπήρχε και υπάρχει και τώρα ίσως στην πιο κρίσιμη καμπή του. Για 60 χρόνια επίσημοι και ανεπίσημοι, απλοί πολίτες, τουρίστες και χιλιάδες επιχειρηματίες και έμποροι περνούσαν μέσα και απέξω από τα Σκόπια και ουδείς ποτέ διαμαρτυρήθηκε για τις τεράστιες επιγραφές με την λέξη «Μακεδονία». Επιστολόχαρτα, τιμολόγια, παραστατικά, τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά μηνύματα, διαβατήρια και άλλα έγγραφα έφεραν την λέξη «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» και ουδείς αντέδρασε. 138 κράτη ήδη ανεγνώρισαν το κράτος μ’ αυτό το όνομα και δεν άνοιξε μύτη. Γιατί σήμερα ξεσηκώθηκαν όλοι εναντίον των Η.Π.Α; Πού ήταν τόσα χρόνια; Μήπως ζούμε σε φρενοκομείο; 
 ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΣΚΟΠΙΑΝΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ
 500-700 μ.Χ.
Στα μέσα της Βυζαντινής ιστορίας φθάνουν στα σύνορα της αυτοκρατορίας τα σλαβικά φύλα. Όπως το 1990 άρχισαν να έρχονται στην Ελλάδα οι πρώτοι λαθρομετανάστες Αλβανοί. Οι βυζαντινοί αυτοκράτορες προβληματίζονται αν θα πρέπει να τους πολεμήσουν και να έχουν ακόμη ένα μέτωπο ή να τους αντιμετωπίσουν πολιτικά. Προτιμούν την δεύτερη λύση και τους επιτρέπουν να ζήσουν στις παρυφές της αυτοκρατορίας ως «συνοριακοί φύλακες». Ο Σλάβοι το δέχονται και έτσι εγκαθίστανται στην περιοχή. Αργότερα εκχριστιανίζονται και προοδευτικά δημιουργούν δικά τους κράτη. Στο πέρασμα του χρόνου συμβιώνουν άλλοτε ειρηνικά και άλλοτε επιθετικά με συγκρούσεις φονικές. Ο Βασίλειος ο Βουλγαροκτόνος τους δίνει ένα συντριπτικό χτύπημα και τους περιορίζει για πολλά χρόνια στην υποτέλεια. Κοινό όνειρο των Σλάβων, ιδιαίτερα της Ρωσίας και της Βουλγαρίας, να βγουν στο Αιγαίο.
1877: Με την συμφωνία του «Αγίου Στεφάνου», ιδρύεται η μεγάλη Βουλγαρική ηγεμονία από τον Δούναβη έως το Αιγαίο, τμήμα έως τότε της ευρωπαϊκής Τουρκίας. Επιχειρείται εκβουλγαρισμός των σλαβόφωνων που προκαλεί αντίδραση των Σέρβων. Τα σύνορα της Ελλάδος φθάνουν στον Όλυμπο.
1885: Οι Βούλγαροι παραβιάζουν τη «Συνθήκη του Βερολίνου», προσαρτούν την Ανατολική Ρωμυλία και προχωρούν σε διώξεις ελληνικών πληθυσμών. Οι διώξεις κλιμακώνονται μετά τον ατυχή ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897.
1900-1907: Το Κ.Κ.Ε. υποστηρίζει την αυτονομία της Μακεδονίας, την αυτοδιάθεση του Μακεδονικού λαού και τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους που συμπεριλαμβάνει και το ελληνικό τμήμα της Μακεδονίας.
1934: Η Κομμουνιστική Διεθνής αποδέχεται την ύπαρξη Μακεδονικού έθνους.
1943: Ο Τίτο δημιουργεί το ομόσπονδο κράτος της Μακεδονίας, ως τμήμα της Γιουγκοσλαβίας. Μέχρι τότε η περιοχή αυτή έφερε το όνομα Βαρντάρσκα Μπανόβικα. Ειδικότερα στις 29 Νοεμβρίου 1943 στο Ζάιτσε της Γιουγκοσλαβίας στη δεύτερη σύνοδο του Αντιφασιστικού Συμβουλίου των Γιουγκοσλάβων παρτιζάνων, υπό την προεδρία του Τίτο, αποφασίστηκε η ίδρυση για πρώτη φορά στη νεότερη βαλκανική ιστορία ενός Μακεδονικού κράτους στο πλαίσιο μιας Ομόσπονδης μελλοντικής Γιουγκοσλαβίας (Ε. 13-11-04)
1944: Ανακηρύσσεται η Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας και αρχίζει η διαδικασία της σλαβομακεδονικής εθνογέννησης, με κύριο στόχο τη διαφοροποίηση των Σλαβομακεδόνων από τους Βούλγαρους – συμμάχους του ηττημένου Άξονα. Προωθείται η εντολής στη Γιουγκοσλαβική Ομοσπονδία και όσοι μιλούν για ανεξάρτητη Μακεδονία πέφτουν σε δυσμένεια – μεταξύ τους και ο Κίρο Γκλιγκόροφ. Οι Σλάβοι της Μακεδονίας αναγνωρίστηκαν και επίσημα από τους Γιουγκοσλάβους Κομμουνιστές, ως μία ιδιαίτερη σλαβική εθνότητα ισότιμη με τους Σέρβους, τους Κροάτες, τους Σλοβένους ή τους Βουλγάρους. Κατά τον επίσημο καθορισμό της γεωγραφικής διάστασης της Μακεδονίας από τους Σλάβους ιθύνοντες, το μεγαλύτερο τμήμα της υπάγονταν στην Ελλάδα, το αμέσως μικρότερο, η γιουγκοσλαβική Μακεδονία, ανακηρύσσονταν ως ανεξάρτητο ομόσπονδο κράτος και το πιο μικρό τμήμα ανήκε στη Βουλγαρία.
Οι Γιουγκοσλάβοι Παρτιζάνοι προωθούσαν την ιδέα μιας ενιαίας Μακεδονίας που θα περιελάμβανε τα τρία τμήματά της, το ελληνικό, το γιουγκοσλαβικό και το βουλγαρικό στο πλαίσιο της Ομόσπονδης Γιουγκοσλαβίας που προωθούσε ο Τίτο.
Οι Αμερικανοί και οι Άγγλοι παρακολουθούσαν με ανησυχία την προπαγάνδα των Γιουγκοσλάβων παρτιζάνων που εκδηλωνόταν στα Σκόπια και που θα μπορούσε να της αποδοθεί ο τίτλος: «Προς τη Θεσσαλονίκη».
Αυτή την Καμπάνια είχε επιβεβαιώσει και αντιπροσωπεία της ελληνικής αριστερής νεολαίας Ε.Π.Ο.Ν. που είχε φθάσει στα Σκόπια στις αρχές του 1945.
Στις 26 Δεκεμβρίου 1944 η ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενημέρωσε τον Αμερικανό Πρεσβευτή στην Αθήνα Λίνκον Μακ Βέι ότι η κυβέρνηση των Η.Π.Α. παρακολουθούσε «με μεγάλη ανησυχία τις αυξανόμενες προπαγανδιστικές φήμες για μια αυτόνομη Μακεδονία», φήμες που προερχόταν από την Βουλγαρία, αλλά επίσης και από τους Γιουγκοσλάβους Παρτιζάνους και άλλης προέλευσης πηγές.
Η κυβέρνηση των Η.Π.Α. θεωρούσε «οποιαδήποτε συζήτηση περί μακεδονικού έθνους, μακεδονικής πατρίδας ή μακεδονικής εθνικής συνείδησης ως αδικαιολόγητη δημαγωγία που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και βλέπει στη σημερινή αναβίωσή τους μια πιθανή συγκάλυψη των επιθετικών διαθέσεων εναντίον της Ελλάδας» (Εθνικά Αρχεία Η.Π.Α. 26-12-1944).
Σύμφωνα με την αμερικανική πολιτική ηγεσία, το ελληνικό τμήμα της Μακεδονίας κατοικείται από Έλληνες που «αντιτίθενται γενναία στη δημιουργία ενός μακεδονικού κράτους». Η αμερικανική κυβέρνηση είχε αποφασίσει να θεωρήσει ως υπεύθυνη κάθε κυβέρνηση στη Βαλκανική που θα ανεχόταν ή θα ενθάρρυνε επιθετικές ενέργειες των Σλαβομακεδόνων κατά της Ελλάδας.
Η Αμερικανική ηγεσία εκδήλωνε μια έντονη ανησυχία για το μέλλον της ελληνικής Μακεδονίας που έπρεπε να παραμείνει στο χώρο της Δύσης εκτός του αποκαλούμενου «σλαβικού μπλοκ».
Αλλά εξήντα χρόνια αργότερα η κυβέρνηση των Η.Π.Α. ακολούθησε μια διαφορετική πολιτική γραμμή «αναγνωρίζοντας το επιλεγμένο συνταγματικό όνομα της Μακεδονίας ως μιας μόνιμης πολυεθνικής (;) δημοκρατικής χώρας εντός των υφιστάμενων συνόρων» της.
1950-1956: Τριβές Αθηνών – Τίτο για την αλλυτρωτική προπαγάνδα των Σκοπίων με σημαία τη «Μακεδονία του Αιγαίου».
 1 9 9 1
8/9: Τα Σκόπια προχωρούν σε διακήρυξη ανεξαρτησίας. Το δημοψήφισμα μποϊκοτάρει η αλβανική μειονότητα.
12/11: Στο Σύνταγμα της νέας χώρας αναφέρεται ότι «η Μακεδονία αποτελεί το προγονικό έθνος των Μακεδόνων».
4/12: Στην Ελλάδα, το υπουργικό συμβούλιο ασχολείται με το θέμα και καταλήγει σε τρεις όρους για την αναγνώρισή τους: α) Να αλλάξει η ονομασία «Μακεδονία», β) Να αναγνωρίσει ότι δεν έχει εδαφικές διεκδικήσεις σε βάρος της Ελλάδας, γ) Να αναγνωρίσει ότι δεν υπάρχει στην Ελλάδα «μακεδονική» μειονότητα.
16/12: Στις Βρυξέλλες, οι «12» αποφασίζουν ότι αν η Δημοκρατία των Σκοπίων επιθυμεί την αναγνώρισή της, τότε οφείλει να προσφέρει συνταγματικές και πολιτικές εγγυήσεις ότι: α) Δεν έχει εδαφικές διεκδικήσεις, β) Δεν ασκεί εχθρικές προπαγανδιστικές δραστηριότητες, γ) Δεν χρησιμοποιεί ονομασία που υπονοεί εδαφικές διεκδικήσεις.
 1 9 9 2
14/2: Πολυπληθές συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη για την ελληνικότητα της Μακεδονίας.
13/4: Σύσκεψη υπό τον πρόεδρο Κ. Καραμανλή. Συμφωνία όλων (πλην της κ. Παπαρήγα) ότι η Ελλάδα θα αναγνωρίσει ανεξάρτητο κράτος των Σκοπίων μόνο εάν τηρηθούν οι τρεις όροι της ΕΟΚ (16-12-91) με την αυτονόητη διευκρίνιση ότι το όνομα του κράτους αυτού δεν θα υπάρχει η λέξη Μακεδονία. Αποπέμπεται ο Α. Σαμαράς και το υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης.
18/6: Ο Γάλλος ΥΠ. ΕΞ. Ρ. Ντιμά αποκαλύπτει ότι στο Λουξεμβούργο ο κ. Μιτσοτάκης πρότεινε να αναγνωρίσουν οι «12» τα Σκόπια ως «Δημοκρατία του Βαρδάρη», αφήνοντας το ελεύθερο στους Σκοπιανούς να αυτοαποκαλούνται «Δημοκρατία της Μακεδονίας».
27/6: Διάσκεψη κορυφής Λισσαβώνας. Η Ε.Ο.Κ. αποφάσισε να μην αναγνωρίσει τη Δημοκρατία των Σκοπίων εφόσον στην ονομασία της υπάρχει η λέξη Μακεδονία.
6/8: Η Ρωσία αναγνωρίζει επισήμως τα Σκόπια με το όνομα Μακεδονία με επιστολή του Ρώσου υφυπουργού Εξωτερικών Βιτάλι Τσούρκιν στον κ. Γκλιγκόροφ.
24-8: Τα Σκόπια επιλέγουν τη σημαία με το αστέρι της Βεργίνας.
 1 9 9 3
26/1: Κοινό σχέδιο Γαλλίας-Βρετανίας-Ισπανίας στον Ο.Η.Ε. για συμβιβαστική επίλυση, προβλέπει την «οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης», ανάμεσα στην Αθήνα και τα Σκόπια με βάση το «πακέτο Πινέιρο», πλην του ονόματος.
13/2: Δήλωση του κ. Κ. Μητσοτάκη ότι δεν έχει και τόση σημασία το όνομα και ότι σε 10 χρόνια κανείς δεν θα το θυμάται.
7/4: Είσοδος στον Ο.Η.Ε. ως Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (FYROM) χωρίς την σημαία.
5/11: Επιστολή του νέου υπουργού Εξωτερικών Κ. Παπούλια προς γ. γ. του Ο.Η.Ε. Μπ. Γκάλι με την οποία αποδέχεται την διαδικασία που έχει εφαρμόσει μέχρι τώρα ο Ο.Η.Ε. και θέτει προϋποθέσεις για να επαναληφθούν οι συνομιλίες.
 1994: Την επιβολή οικονομικού εμπάργκο στα Σκόπια αποφασίζει η κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου.
 1995: Αίρεται το εμπάργκο και η ενδιάμεση συμφωνία της Νέας Υόρκης προβλέπει αλλαγές στην σημαία και το Σύνταγμα των Σκοπίων.
 1997: Έξι χρόνια μετά την τελευταία επίσκεψη του Έλληνα κυβερνητικού, ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος επισκέπτεται τα Σκόπια. Προαναγγέλλεται και επίσκεψη του κ. Σημίτη. Ακολουθούν διαπραγματεύσεις και οικονομική δραστηριότητα, που δεν κατέληξαν σε λύση για το όνομα. (Ε. 5-11-04 Α. Χ” Γεωργίου).
 Η απόφαση της κυβέρνησης Μπους να αναγνωρίσει μονομερώς τη FYROM με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» προκατέλαβε έτσι τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδος με τη γειτονική της χώρα, αλλά και την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το ζήτημα. Τότε, αμέσως μετά το τέλος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, οι Η.Π.Α. φιλοδοξούσαν και πέτυχαν να ηγηθούν του δυτικού στρατοπέδου στο οποίο έπρεπε να διατηρηθεί η Ελλάδα. Τώρα όμως η προσπάθεια για τη δημιουργία μιας ενιαίας και ανεξάρτητης Ευρώπης δεν φαίνεται να ικανοποιεί τις προσδοκίες και τα οράματα της αμερικανικής κυβέρνησης.
Είναι πιθανόν λοιπόν ότι εντείνει τους εθνικούς ανταγωνισμούς και τις αντιπαλότητες στον ευρωπαϊκό χώρο ν’ αντιμετωπίζεται θετικά από την αμερικάνικη πολιτική ηγεσία που προσπαθεί να προωθήσει δικά της προγεφυρώματα στον χώρο του πρώην υπαρκτού σοσιαλισμού. Για την Ρωσία ή την Βουλγαρία η αναγνώριση οποιασδήποτε ονομασίας για τους ομοεθνείς τους στο κράτος της FYROM θα μπορούσε να θεωρηθεί ως κάτι φυσικό. Άλλωστε, η πρώην Ε.Σ.Σ.Δ. συνέβαλε αποφασιστικά στην ίδρυση του γειτονικού μας κράτους από τους ιδεολογικούς φίλους της Γιουγκοσλαβίας.
Αλλά για την Η.Π.Α., η ξαφνική αλλαγή πολιτικής, συγκριτικά με εκείνη που ακολουθήθηκε από το τέλος του μεγάλου πολέμου και καθ’ όλη σχεδόν τη διάρκεια του 20ου αιώνα, απέναντι στη FYROM και το μακεδονικό γενικότερα ζήτημα γεννάει πολλά ερωτηματικά ως προς τη σκοπιμότητα και τους βαθύτερους στόχους της.
Αυτό βέβαια δεν αποκλείει τη συνέχιση της προσπάθειας διαμέσου διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση μιας αμοιβαίας αποδεκτής λύσης μεταξύ Ελλάδας και FYROM.


~ ΠΟΤΕ ΝΑ  ΜΗ ΣΥΜΦΙΛΩΘΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΠΑΡΑΚΜΗ   !
~ ΚΙ΄ ΟΤΑΝ ΠΕΣΕΙΣ ΟΦΕΙΛΕΙΣ ΝΑ ΣΗΚΩΘΕΙΣ !
*** ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΤΟΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟ!Τον 'ΣΤΕΛΝΟΥΝ' στα ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ...

~ Ο Νίκλας Χουλτ ξεκίνησε κι επίσημα τις διαδικασίες αποχώρησης του από τον Παναθηναϊκό. Ο Σουηδός αμυντικός κατέθεσε προσφυγή το πρωί της Τετάρτης στην ΕΠΟ, ζητώντας συνολικό ποσό 360.000 ευρώ και φυσικά να μείνει ελεύθερος από το "τριφύλλι".
Ο Νίκλας Χουλτ κατέθεσε προσφυγή κατά της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, διεκδικώντας 360.000 ευρώ και την ελευθερία του. Η εκδίκαση της προσφυγής θα πραγματοποιηθεί στις 8 Ιανουαρίου κι εφόσον ο Σουηδός αμυντικός βγει… νικητής, τότε θα μείνει ελεύθερος από τον Παναθηναϊκό και θα μπορεί να υπογράψει σε όποια ομάδα επιθυμεί.
 Οι άνθρωποι του «τριφυλλιού» ήλπιζαν σε ενδεχόμενη πώληση του, αλλά ο Χουλτ, ακολουθώντας τη συμβουλή του μάνατζερ του, ακολούθησε τη νομική οδό, προκειμένου να λύσει τη συνεργασία του με τους «πράσινους».
newsit

*** ΑΛΛΑΓΕΣ στο ΛΙΜΑΝΙ! Φευγάτος ο Οφόε! Οδεύει προς Πορτογαλία...

~  Ο Οτζίτζα Οφόε επιθυμεί να αποχωρήσει από τον Ολυμπιακό. Ύστερα από τη ληστεία στο σπίτι του, ο Βέλγος μέσος εξέφρασε στους ανθρώπους της ομάδας την επιθυμία του να φύγει από την Ελλάδα, καθώς ήδη η γυναίκα και το παιδί τους επέστρεψαν στο Βέλγιο.
Ο Οφόε θέλει να φύγει από τον Ολυμπιακό και περιμένει κάποια καλή επίσημη πρόταση για την απόκτηση του. Οι πορτογαλικές Πόρτο και Σπόρτινγκ Λισαβόνας είναι οι ομάδες που έχουν δείξει μέχρι στιγμής «ζεστό» ενδιαφέρον για τον Βέλγο μέσο.
 Η Πόρτο, μάλιστα, φέρεται να προσέγγισε την πλευρά του Ολυμπιακού, προσφέροντας 2,5 εκατομμύρια ευρώ για την απόκτηση του Οφόε, ωστόσο οι «ερυθρόλευκοι» ξεκαθάρισαν ότι ο παίκτης δεν πωλείται κάτω από 5 εκατομμύρια ευρώ. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να κάνει κίνηση και η Σπόρτινγκ.
 Μένει να δούμε αν κάποια από τις δύο πορτογαλικές ομάδες καταφέρει να κάνει δικό της τον Οφόε, η επιθυμία του οποίου να αποχωρήσει από τον Ολυμπιακό μοιάζει να είναι δεδομένη. newsit

*** ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ με τον ΑΡΑΟΥΧΟ στην ΑΕΚ; ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ...

~ Τον τελευταίο καιρό οι φήμες περί επιστροφής του Σέρχιο Αραούχο στη Λας Πάλμας οργιάζουν. Στο στρατόπεδο της ΑΕΚ δεν επικρατεί, πάντως, καμία ανησυχία.
Όπως τονίζει η εφημερίδα «Live-Sport»,  ο νέος προπονητής της Λας Πάλμας, Πάκο Χέμεθ, θα ήθελε τον Σέρχιο Αραούχο, μιας κι η επιθετική γραμμή της ομάδας του δεν τα πηγαίνει καθόλου καλά, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί τον Ιανουάριο, όπως υποστηρίζουν διάφορα MME της Ισπανίας.
 Οι άνθρωποι της ΑΕΚ δεν ανησυχούν, καθώς στη συμφωνία δανεισμού που έχει γίνει με τον ισπανικό σύλλογο δεν προβλέπεται πουθενά όρος επιστροφής του Αραούχο. Επιπρόσθετα, ο Αργεντινός επιθετικός νιώθει εξαιρετικά στην ΑΕΚ και δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την προσπάθεια για την κατάκτηση του φετινού πρωταθλήματος. newsit

***


 
 ~ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017 :
~  Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Παρασκευή 01  Δεκεμβρίου  2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το  2008  .....
~  ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ  σε όλους μας  !!
: http://snsarfara.blogspot.com/2017/12/arfara-news-01-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Σάββατο  02 Δεκεμβρίου  2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ....  από το  2008 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-02-2017.html .- 
~*  Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Κυριακή 03 Δεκεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το  2008  .... ~ ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ Χριστουγέννων .... !!! από το Αρφαρά Καλαμάτας  :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-03-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 04 Δεκεμβρίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ...από  το 2008 :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-04-2017.html .- 
~*   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 05 Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το 2008   : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/12/news-05-2017.html .-
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 06  Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ... από το  2008 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-06-2017.html .-  
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Πέμπτη 07 Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το  2008  :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-07-2017.html .-
~* AΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ  03 και 04 Δεκεμβρίου 2017 :Αθλητική ανασκόπηση -επισκόπηση της εβδομάδας  που πέρασε  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/12/03-03-2017.html .- 
 ~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Παρασκευή 08 Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  .... από το  2008 :  http://snsarfara.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-08-2017.html .-
~*   Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Σάββατο 09  Δεκεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το  2008 : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-09-2017.html .-  
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ... από το  2008 :http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-10-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας (2)- ARFARA NEWS  -2- Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  .... από το 2008  :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/12/2-news-2-10-2017.html .-
~*  Αθλητικό Σαββατοκύριακο 09 και 10  Δεκεμβρίου 2017 :Μια επισκόπηση -ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/12/09-10-2017.html  
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα  11 Δεκεμβρίου  2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  .... από  το  2008  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-11-2017.html .- 
~*Η  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 12 Δεκεμβρίου  2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ... από το  2008 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-12-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη  13 Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  .... από το 2008   :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-13-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ....από το  2008 : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-14-2017.html .-
~* ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:
Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου  2017  , 
Με  21 Ιατρικά θέματα για την υγεία μας    : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/12/blog-post.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  Arfara News  (2) Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου  2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης ... από το  2008 :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-2-14-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το  2008    : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-15-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο 16  Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ....από το 2008  :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-16-2017.html .- 
~*  Η  Εφημερίδα μας Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...  από το 2008 :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/12/17-2017.html .-
~*   Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το  2008 : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-18-2017.html .-
~*  ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 16 και 17  Δεκεμβρίου 2017 : Αθλητική ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/12/16-17-2017.html
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης   ... από το  2008 : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/12/news-19-2017.html .- 
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ....... από το 2008 : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/12/news-20-2017.html .-
~*  Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το  2008  ... :  http://snsarfara.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-21-2017.html
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ... από το  2008  :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr / .- 
~*   Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το 2008  : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/12/news-24-2017.html .-
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ...από  το 2008   : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-25-2017.html .-

~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης   ....  από  .το 2008 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-26-2017.html .-    ~* Αθλητικό Σαββατοκύριακο 23 και 24  Δεκεμβρίου 2017 :Μια  αθλητική επισκόπησης της εβδομάδας που πέρασε  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/12/23-24-2017.html .-
~*   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ... από το 2008 : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-27-2017.html .-
~*


***  BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   https://twitter.com/stamos01  .-  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5942   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3799   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3802  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  13. 563   βίντεο   .-  

The YOUTUBE:
 https://www.youtube.com/user/messiniaview .-
 https://www.youtube.com/user/stamos01 .-
https://www.youtube.com/user/stamatios01 .-
https://www.youtube.com/user/vlasiskal .-
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ ~

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου