arfara messinias stamos1

Ο ήλιος φωτίζει τα σώματα τα , η δε σοφία τις ψυχές .Ο κόσμος είναι ένα ανάκτορο της σοφίας του Υψίστου . Ο Θεός άναψε κάθε μία ψυχή με το δικό του πυρ . Έτσι λάμπουν όλοι οι άνθρωποι με τη σοφία του σε αυτό το θέατρο , όπως ο Θεός τους έπλασε .-Μερικούς τους έκανε μεγάλα φώτα , σε άλλους μικρά.-(Κάρλος Λιναίος )

 Αρφαρά

Η ελευθερία χωρίς τη μάθηση είναι πάντα σε κίνδυνο• η μάθηση χωρίς ελευθερία είναι πάντα μάταιη. Τζων Κέννεντυ .-

Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017

Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη  13 Δεκεμβρίου 2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσης  .... από το 2008  ...
~
 
 
 ~ 13 Δεκεμβρίου
Μαρτύρων Ευστρατίου, Αυξεντίου, Ευγενίου, Μαρδαρίου και Ορέστου (1) (†δ΄αι.). Λουκίας της παρθένου (2) (†304). Ιερομάρτυρος Γαβριήλ, αρχιεπισκόπου Βελιγραδίου, Πεκίου και πάσης Σερβίας, του εν Προύσση μαρτυρήσαντος (†1659). Οσίων Άρεως του σοφού και Αρσενίου του εν τω Λάτρω.
(1)Μαρτύρησαν κατά την περίοδο των διωγμών του Διοκλητιανού και Μαξιμιανού, όταν ο Ευστράτιος βασανίστηκε απο τον Λύσιο και υποχρεώθηκε να φορέσει σιδερένια παπούτσια με δηλητηριασμένα καρφιά, το σκότωσαν τοποθετώντας τον σε καμίνι. Ο Αυξέντιος αποκεφαλίστηκε και ο Μαρδάριος κρεμάστηκε ανάποδα από τρύπες που του άνοιξαν στους αστραγάλους. Στον Ευγένιο του έκοψαν τη γλώσσα και τα χέρια και με αυτό το τρόπο πέθανε. Ο Ορέστης πέθανε αφού τοποθετήθηκε σε πυρακτωμένο κρεβάτι.
(2) H Λουκία η παρθένος έζησε γύρω στα μέσα του τρίτου αιώνα. Καταγόταν από τις Συρακούσες της Σικελίας. Μοναχοκόρη, είχε ορφανέψει μικρή από τον πατέρα της και έμεινε μόνη με τη μητέρα της, η οποία ήταν βαριά άρρωστη με μία ανίατη ασθένεια. Έχοντας απελπιστεί από τις άκαρπες προσπάθειες των ιατρών, ευελπιστούσαν μόνο στη Θεία Χάρη για την ίαση της ασθένειάς της. Γι` αυτό μετέβηκαν στην Κατάνη, όπου βρίσκονταν το λείψανο της αγίας Αγαθής. Το βράδυ που έπεσε να κοιμηθεί η Λουκία, αφού είχε προσευχηθεί θερμά για την υγεία της μητέρας της, είδε την αγία Αγαθή σε όραμα. Η αγία της είπε ότι η μητέρα της θα γιατρευτεί, αλλά η ίδια θα στεφθεί το στέφανο του μαρτυρίου. Η Λουκία περιχαρής, ξύπνησε το πρωί για την ανάρρωση της μητέρας της, αλλά και για το μαρτυρικό στέφανο που την περίμενε. Όταν γύρισαν στις Συρακούσες την κατήγγειλαν στον αυτοκράτορα Δέκιο, λόγω του φιλανθρωπικού και χριστιανικού της έργου. Επειδή δεν απαρνήθηκε την πίστη της στον Κύριο, διατάχθηκε ο θάνατός της. Η αγία Λουκία παρέδωσε το πνεύμα της κάτω από το ξίφος του δημίου.
~ Ο Πατριάρχης χοροστάτησε στην Σκήτη του Αγ. Σπυρίδωνος Χάλκης (ΦΩΤΟ)
 
  ~ Οικουμενικό Πατριαρχείο: Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου χοροστάτησε στην Ι. Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Σκήτη του Αγίου Σπυρίδωνος Χάλκης, επί την μνήμη αυτού, κατά την τελεσθείσα εν τω Ναϋδρίω αυτής Θείαν Λειτουργίαν, καθ᾿ ην τον θείον λόγον εκήρυξεν ο Πανοσιολ. Μ. Εκκλησιάρχης κ. Βενιαμίν.
* Εκκλησιάσθησαν ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Ανθηδώνος κ. Νεκτάριος και πλήθος προσκυνητών εκ της Πόλεως, των Νήσων και του εξωτερικού.
Εν τω τέλει της Θείας Λειτουργίας προσεφώνησε την Α. Θ. Παναγιότητα ο Σεβ. Μητροπολίτης Προύσης κ. Ελπιδοφόρος, Ηγούμενος της Ι. Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης και υπεύθυνος της Σκήτης, και απήντησεν ο Πατριάρχης, ευχαριστήσας τον αγ. Προύσης και επικαλεσθείς επί πάντας τους εκκλησιασθέντας την χάριν του εορταζομένου Αγίου.
 ~ Επηκολούθησε δεξίωσις εις το Αρχονταρίκι της Σκήτης.
 
 *** ΠΟΙΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ του Αγ. Όρους έχει μία από τις ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ...

~ Η ιστορία της Μονής αρχίζει τον 10ο αιώνα, αλλά μετά την ερήμωσή της παραχωρήθηκε από τον αυτοκράτορα Αλέξιο Γ΄το 1198 στους Σέρβους ηγεμόνες Στέφανο Νεμάνια και τον γιό του Ράστκο, οι οποίοι έγιναν μοναχοί και προέβησαν στην ανοικοδόμηση νέων κτιρίων. Τόσο κατά τον 14ο αιώνα όσο και τους επόμενους, η Μονή γνώρισε μεγάλη ακμή και συγκέντρωσε πλούτο και κειμήλια τόσο από αυτοκρατορικές όσο και από ιδιωτικές δωρεές.
Από τις μεγαλύτερες σε έκταση και πλουσιότερες σε κειμήλια Μονές του Αγίου Όρους . Η Μονή Χελανδαρίου αποτελεί το κύριο πνευματικό κέντρο των Σέρβων από τον 12ο αιώνα μέχρι σήμερα. Εκτός από τον κεντρικό Ναό ( Καθολικό) που τιμάται στη μνήμη των Εισοδίων της Θεοτόκου, υπάρχουν πλήθος παρεκκλησιών, η τράπεζα και οι πτέρυγες με τα κελλιά των μοναχών και τα άλλα βοηθητικά κτίρια (Ξενώνας, Βιβλιοθήκη κ.λπ.).
Εκτός από τον πλούτο των τοιχογραφιών (πύργος Αγίου Γεωργίου, καθολικό, παλαιά και νέα τράπεζα κ.λπ.) η Μονή διατηρεί μια από τις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες σλαβικών αλλά και ελληνικών χειρογράφων καθώς και17.000 σλαβικών και 3,000 ελληνικών εντύπων βιβλίων. Επίσης έχει στην κατοχή της πλήθος κειμηλίων από τα οποία ξεχωρίζουν οι θαυματουργές εικόνες της ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΤΡΙΧΕΡΟΥΣΑΣ, της ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΟΔΗΓΗΤΡΙΑΣ και της ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΓΑΛΑΚΤΟΤΡΟΦΟΥΣΗΣ. Πρόσφατα μεγάλο μέρος της Μονής καταστράφηκε από πυρκαγιά και σήμερα ανοικοδομείται με την συμβολή του ελληνικού κράτους και της Ε.Ε mountathosinfo

***Χριστουγενιάτικες Eκδήλώσεις , ...χορευτικών τμημάτων ,από μικρά κορίτσια ,στο κλειστό Στάδιο Παραλία Καλαμάτας ,την Δευτέρα 11-12-2017 ...Βίντεο :
-----------------------------------------------------------
1~*Εκδηλώσεις κοριτσιών στο κλειστό στάδιο παραλίας ΚΛΜ 11/12/2017: https://youtu.be/aweFWNJmb04 .-
2~Εκδηλώσεις κοριτσιών Καλαμάτα Στάδιο Παραλία 11/12/2017: https://youtu.be/s8ig81zPBcQ .-
3~ Εκδηλώσεις κοριτσιών χορού στο στάδιο Καλαμάτας 11/12/2017 : https://youtu.be.../RPu1elb9txg .-
4~ Εκδηλώσεις Χριστουγέννων κοριτσιών Καλαμάτα 11/12/2017: https://youtu.be/6NxOJfam1DY .-
5~ Εκδηλώσεις Χριστουγέννων κοριτσιών στάδιο ΚΛΜ 11/12/2017: https://youtu.be/-fPc27zjjY0 .-

6~* Εκδηλώσεις  Χριστουγέννων κοριτσιών ΚΑΛΑΜΑΤΑ   11/12/2017: https://youtu.be/4O4ZCoPyGEY .-
7~* Εκδηλώσεις  Χριστουγέννων κοριτσιών στάδιο ΚΛΜ  11/12/2017: https://youtu.be/K46RFI8BnRo .-

*** Αμβρόσιος προς Πολάκη: «Στους ανθρώπους μπορείτε να συμπεριφέρεσθε σαν μάγκας, όχι όμως καί προς τον Θεόν»
 
~  Ο επανέρχεται στην πρόσφατη κόντρα του με τον και με νέα ανάρηση στο προσωπικό του ιστολόγιο χαρακτηρίζει εκκλησιαστικά αγράμματο τον αναπληρωτή Υπ.Υγείας και επιτίθεται στην Κυβέρνηση.
* Αναλυτικά η ανάρτηση
ΑΠΑΝΤΩ
ΣΤΟΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟ
κ. ΠΑΥΛΟ ΠΟΛΑΚΗ,
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ
ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΥΠΟΥΡΓΟΥ
«Μερικοί τέτοιοι ιεράρχες σαφώς και έχουν ευθύνη για τη χρεωκοπία αυτής της χώρας».
Από τόν ιστότοπο «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» αντιγράφουμε:
Ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος έγραψε πως ζούμε σε ένα «άθεο κράτος», «με τους δεδηλωμένους ως προς την αθεΐα τους Πρωθυπουργό και πολλούς Υπουργούς» και αποδίδει την ανείπωτη καταστροφή στη Μάνδρα στην οργή του Θεού «για την αποστασία του δημιουργήματός Του, δηλ. του ανθρώπου».
Ερμηνεύοντας την θέση αυτή του Μητροπολίτη ως ευθεία βολή προς την κυβέρνηση, ο Παύλος Πολάκης διερωτάται μέσω του προφίλ του στο facebook: «Το 2002 στις πλημμύρες του Κηφισού,το 1961 με τους 40 νεκρούς στο Μπουρνάζι, το 1994 με τον ποδονιφτη και τους 15 νεκρούς στη νέα Ιωνία, τοτε που ηταν τα δαιμόνια και ποιος θεοσεβούμενος ηταν στην κυβερνηση;» και συμπεραίνει: «Μερικοί τέτοιοι ιεράρχες σαφώς και εχουν ευθύνη για τη χρεωκοπία αυτής της χώρας».
Ολόκληρη η ανάρτηση του Παύλου Πολάκη:
«Για τις πλημμύρες και τους θανάτους δεν φταίνε τα μπαζωμένα ρέματα, δεν φταίνε οι πολεοδομίες, το πελατειακό κράτος 70 χρόνων, ΑΛΛΑ η οργή του θεού για τα «δαιμόνια που κατοικούσαν στους βάλτους» και τωρα κατέλαβαν τις πόλεις μετα που που ήρθε στην κυβερνηςη ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσιπρας!!!!!
…..Μερικοί τέτοιοι ιεράρχες σαφώς και εχουν ευθύνη για τη χρεωκοπία αυτής της χώρας.
Το 2002 στις πλημμύρες του Κηφισού, το 1961 με τους 40 νεκρούς στο Μπουρνάζι, το 1994 με τον ποδονιφτη και τους 15 νεκρούς στη νέα Ιωνία, τοτε που ηταν τα δαιμόνια και ποιος θεοσεβούμενος ηταν στην κυβερνηση;;;;;;;».
Πηγή: http://www.protothema.gr/politics/article/733037/amvrosios-gia-tis-plimmures-ftaiei-o-atheos-prothupourgos-polakis-ierarhes-san-esena-euthunodai-gia-tin-hreokopia/
ΚΑΙ ΤΩΡΑ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΑΣ
Αγαπητέ κ. Υπουργέ,
_______Γιατί εκτίθεσθε; Γιατί δεν σκέπτεσθε, πριν γράψετε κάτι; Και μάλιστα, όταν με τα όσα γράφετε επιτίθεσθε σε ένα τρίτο πρόσωπο;
______Είσθε γιατρός! Και βεβαίως πολύ…. μάγκας! Ως γιατρός έχετε το αναφαίρετο δικαίωμα να αποφαίνεσθε «ex cathedra» για θέματα, που αναφέρονται στην υγεία, στις επιδημίες, στα φάρμακα, στα μεταδοτικά νοσήματα κ. ού.κ.
_____ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ, φερόμενος σαν μάγκας, να αποφαίνεσθε επί ζητημάτων, τα οποία έχουν σχέση με την Ορθόδοξη Πίστη, με την Θεολογία, με την ζωή της Εκκλησίας κλπ. καί μάλιστα όταν δεν ανήκετε στα ζωντανα μέλη της Εκκλησίας! Τα ζητήματα αυτά ανήκουν στην αρμοδιότητα των Θεολόγων καί των εκκλη- σιαστικών Προσώπων!
_______Αλλά και σαν μάγκας δεν μπορείτε να ισοπεδώνετε τα πάντα! Η διατύπωση «Μερικοί τέτοιοι ιεράρχες σαφώς και έχουν ευθύνη για τη χρεωκοπία αυτής της χώρας», καθ’ όσον εμείς οι Ιεράρχες αγωνιζόμεθα για να καλύπτουμε τα κενά, τα οποία δημιουργει η εγκληματική διακυβέρνηση της Χώρας μερικών εξ Υμών! Παρέχουμε δηλ. γεύματα ή και τρόφιμα σε πεινασμένους, στέγη σε αστέγους, ένδυμα σε γυμνούς, φάρμακο σε απόρους, εργασία σε ανέργους, παρηγοριά στους απελπισμένους, τους οποίους δημιουργεί καθημερινώς η Υμετέρα άστοργος συμπεριφορά! Ρίψτε μια ματιά στα Κρατικά Νοσοκομεία, των οποίων Υμείς έχετε την ευθύνη! Δεν έχουν ούτε γάζες για τους ‘Ελληνες νοσηλευο- μένους! Ενώ τήν ίδια ώρα οι Μετανάστες έχουν απόλυτη προτεραιότητα στις νοσηλευτικές παροχές! Οι ‘Ελληνες Πολίτες πεινούν και υποφέρουν! Οι Μετανάστες είναι ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ Σας. Η οικογένεια του μικρού Αμίρ, τον οποίον ο Πρωθυπουργός εκάλεσε στο Πρωθυπουργικό Γραφείο του για να του προσφέρει την Ελληνική Σημαία, όπως έγραψαν τα ΜΜΕ, λαμβάνει κάθε μήνα αθροιστικώς το ποσόν των ΔΥΟ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΚΑΙ ΕΚΑΤΟ (2.100) € υπό μορφήν επιδόματος στούς μετανάστες (800 € σε κάθε άτομο), το οποίον προσφέρουν Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, είναι δε και ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ! Επί τέλους, ας το παραδε-χθήτε! Έχετε καταστρέψει την Ελλάδα!
_____Γι’ αυτό κι’ εμείς στις δεήσεις, που γίνονται στους ιερούς Ναούς μας κατά την διάρκεια των ιερών ακολουθιών, προσεθέσαμε μια ειδική ικεσία:
«Υπέρ των ασεβεστάτων, αθέων και απίστων Αρχόντων ημών, των πολεμίων της αμωμήτου ημών Πίστεως και της Πατρίδος, Μελών του Ελληνικού Κοινοβουλίου, πάσης πολιτικής αποχρώσεως, των μισούντων και αδικούντων ημάς, και της μετανοίας και επιστροφής αυτών, του Κυρίου δεηθώμεν»
_______Με το παραπάνω σημείωμά Σας στο facebook εκτεθήκατε! Αποδείξατε, δυστυχώς, ότι ως προς τα θρησκευτικά ζητήματα ΕΙΣΘΕ ΕΝΑΣ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ! Και θα Σας το αποδείξουμε!
_______Εμείς στην ανάρτησή μας της 16ης Νοεμβρίου εγράψαμε τα εξής καθαρά λόγια:
Ανοίξτε, λοιπόν, αδελφοί μου την Καινή Διαθήκη, αν βέβαια υπάρχει ακόμη -κρυμμένη και περιφρονημένη- κάπου εκεί σε κάποιο ντουλάπι, συρτάρι κλπ. στο σπιτικό σας. Ανατρέξατε στο κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο, κεφάλαιο 24, στ.6-8. Εκεί περιγράφονται διάφορα έκτακτα φυσικά φαινόμενα, τα οποία θα είναι καταστροφικά! Όπως π.χ. πείνα και σεισμοί, που θα επιφέρουν καταστροφές στο φυσικό περιβάλλον! Μεταξύ αυτών πρέπει να εντάξουμε και τους καταποντισμούς. Όλα αυτά θα εκφράζουν την οργή του Δημιουργού Θεού για την αποστασία του δημιουργήματός Του, δηλ. του ανθρώπου»
_________Εσείς, λοιπόν, θέλοντας να αποδείξετε, ότι είσθε άθεος, συγχρόνως δε καί Υπουργός μιάς Κυβερνήσεως, η οποία αριθμεί πολλούς αθέους στους κόλπους της, εσπεύσατε να αναιρέσετε τα λόγια μας, αλλά συγχρόνως αποδείξατε, ότι μισείτε και αποστρέ- φεσθε εμάς τους ταπεινούς, οι οποίοι και πιστεύουμε στον Αληθινό Θεό και Τον υπηρετούμε με αφοσίωση, το κατά δύναμιν!
______Σήμερα, λοιπόν, θα επικαλεσθώ ιστορικά δεδομένα για να Σας αποδείξω:
ΠΡΩΤΟΝ ΜΕΝ, ΟΤΙ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΣΘΕ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ και ΑΣΤΟΙΧΕΙΩΤΟΣ!
ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΔΕ, ΤΗΝ ΚΑΚΙΑΝ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΣΑΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΗΜΩΝ ΤΩΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΑΛΗΘΙΝΟΝ ΘΕΟΝ ΠΙΣΤΕΥΟΝΤΩΝ!
_____Με τον τρόπο αυτό να Σας καλέσω σε μετάνοια, εάν υπάρχουν ακόμη μέσα στην καρδιά Σας κάποια ψήγματα καλής διαθέσεως!
______Θα παραθέσω, λοιπόν, για τους καλής διαθέσεως ανθρώπους μια διήγηση από την ζωή και τα θαύματα του Αγίου Σπυρίδωνος, πολιούχου και προστάτου της Κερκύρας, ο Οποίος, άλλοτε με καταιγίδες, άλλοτε με φωτιά, εμφανισθείς ακόμη και σωματικά ώς Μοναχός, επαναλαμ- βάνω, ότι άλλοτε με καταιγίδες και κατακλυ- σμούς και άλλοτε με πυρκαϊά, υπερασπιζόμενος την αγία μας Ορθοδοξία, δηλ. μαχόμενος εναν- τίον των πολεμίων της Ορθοδόξου Πίστεώς μας, κατέστρεψε πλήθη ασεβών ανθρώπων, και δή και Αγαρηνών, δηλ. Τούρκων!!!!
Ο Καπετάν Χοντζά Πασάς μέ τό στρατό του, το πρωΐ της 24ης Ιουνίου 1716 είχαν περικυκλώσει την Κέρκυρα απο την ξηρά και από την θάλασσα. «Επί πενήντα ημέρες το αίμα χυνόταν ποτάμι κι απ τις δυό μερηές» γράφει το ιστορικό. Και προσθέτει: «Τα γυναι-κόπαιδα, μαζεμένα στον ιερό ναό του αγίου… προσεύχονται στα γόνατα και με στεναγμούς λαλητούς εκζητούν του προστάτη αγίου τη μεσιτεία…..Και να! Πολύ πριν απο το μεσημέρι μια βροχή, καταρρακτώδης, βροχή κατακλυσμιαία, αρχίζει να πέφτει στη γή…. Περί τα ξημερώματα της 11ης Αυγούστου συνέβη κάτι το εκπληκτικό, το αναπάντεχο! Μια Ελληνική περίπολος, που έκαμνε αναγνωριστικές επιχειρήσεις, βρήκε τα χαρακώματα των Τούρκων γεμάτα νερό απ’ τη βροχή και πολλούς Τούρκους στρατιώτες πνιγμένους μέσα σ’ αυτά»….Όλη τη νύκτα ο θαυματουργός εκείνος υπερασπιστής της νήσου, ο άγιος Σπυρίδωνας.., με ουράνια στρατιά κτύπησε άγρια τους Αγαρηνούς και τους διέλυσε και τους διεσκόρπισε… Σωρεία τα πτώματα στην παραλία…».
________Αυτά, λοιπόν, αγράμματε κύριε Παύλε Πολάκη και Υπουργέ, διδάσκει η εκκλησιαστική ιστορία! Αλλά Σείς δεν καταδέχεσθε να εντρυφήσετε στους βίους των Αγίων της Εκκλησίας μας, αφού άλλωστε δεν τους αποδέχεσθε.
________Και αυτά μεν ως προς τις καταιγίδες, τις οποίες χρησιμοποιεί ενίοτε η Πρόνοια του αληθινού Θεού άλλοτε για να σώσει τους πιστούς χριστιανούς και άλλοτε για να συνετίσει την ανθρώπινη Κοινωνία! Γιατί, αγαπητέ κύριε Πολάκη, λησμονείτε τον Κατακλυσμό του Νώε;
________Άς έλθουμε τώρα και στην περίπτωση της φωτιάς. Στην Κέρκυρα κυριαρχούσαν κάποτε οι Ενετοί, δηλ. κατακτητές Καθολικοί στο θρήσκευμα. Ήταν η γνωστή εποχή της Ενετοκρατίας στα Ελληνικά επτάνησα! Ο Αρχιναύαρχος, λοιπόν, του Ενετικού στόλου Ανδρέας Πιζάνης, «θέλοντας …να εκδηλώσει την ευγνωμοσύνη του στον Άγιο για τη σωτηρία της νήσου από τους Μουσουλμάνους Αγαρηνούς, την οποία σας περιγράψαμε παραπάνω, αποφάσισε να στήσει στον Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος ένα θυσιαστήριο ακόμη», ένα «αλτάριο», όπως το ονομάζουν οι καθολικοί, δηλ. μια αγία Τράπεζα μόνο και μόνο για νά κάνουν και οι Καθολικοί την θεία λειτουγία κατά το δικό τους δόγμα στον ίδιο Ναό, στο ίδιο Άγιο Βήμα! Βεβαίως μια τέτοια απόφαση ΔΕΝ ΑΡΕΣΕ ΣΤΟΝ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ της νήσου, τόσο στους ιερωμένους, όσο και στούς λαϊκούς!
______Έτσι, λοιπόν, στις 11 Νοεμβρίου του 1718, ο Καθολικός στο θρήσκευμα Άρχοντας-Κατακτητής, συνοδευόμενος από τη συνοδεία του, αποφάσισε να μεταβεί στο Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, για να προωθήσει τα σχέδιά του. Επικαλούμενος τήν υπεροχική του θέση, έδωσε τις κατάλληλες οδηγίες και εντολές, ώστε την επομένη ημέρα, (12 Νοεμβρίου), τα συνεργεία να αρχίσουν τήν κατασκευή του νέου βωμού, δηλ της Αγίας Τραπέζης για τους Καθολικούς, δίπλα απο τήν Αγία Τράπεζα ημών των Ορθοδόξων. (Σημ. άς τα ακούσουν αυτά και οι θιασώτες της δήθεν «Αγίας και Μεγάλης Συνόδου» της Κρήτης του 2016, αλλά καί ΟΙ ΑΓΑΠΟΥΛΗΔΕΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ). Καί τώρα η διήγηση του περίφημου ιστορικού συγγραφέως Αθανασίου του Πάριου:
«Κοντά στα μεσάνυχτα….. βροντές και κεραυνοί συνταράσουν την πόλη. Ο σκοπός, που βρισκόταν στην είσοδο του φρουρίου κοντά στην πυριτιδαποθήκη, βλέπει κάποιο Μοναχό νά προχωρεί μ’ ένα δαυλό αναμμένο στο χέρι και να μπαίνει στο Φρούριο.Πρόφτασε και του φώναξε: «Ποιός είσαι; Που πάς»; Μια φωνή του απήντησε: «Είμαι ο Σπυρίδων». Τήν ίδια ώρα τρείς φλόγες βγήκαν από το καμπαναριό της Εκκλησίας, ενώ ένα χέρι άρπαξε τον σκοπό και τον πέταξε στην άλλη μεριά του Κάστρου. Ο σκοπός έπεσε όρθιος, χωρίς να πάθει τίποτα! Ταυτό- χρονα μια δυνατή, εκκωφαντική, έκρηξη ακούστηκε. Και το φρούριο τινάχθηκε στον αέρα με όλα τα γύρω σπίτια. Η καταστροφή υπήρξε τρομερή.Χίλια περίπου πρόσωπα σκοτώθηκαν. Ο διοικητής Ανδρέας Πιζάνης βρέθηκε νεκρός με τον τράχηλο ανάμεσα σε δυό δοκάρια….Και στη Βενε- τία, εκεί μακρυά στη Βενετία, την ίδια στιγμή έπεσε κεραυνός στο Μέγαρο του Ανδρέα Πιζάνη, τρύπησε τον τοίχο κι έκαψε το πορτραίτο του άρχοντα, την εικόνα του. Μόνο την εικόνα του»!!!
(Πηγή:Google: Ορθόδοξος Συναξαριστής-Άγιος Σπυρίδων ο Θαυματουργός, http://www.saint.gr/3247/saint.aspx).
_________Τα ακούτε, αγράμματε καί άθεε κ. Παύλε Πολάκη; Ας καθήσετε, λοιπόν, όλοι εσείς «οι εξυπνάκηδες», που μας κυβερνάτε σήμερα και καταστρέφετε τήν Ελλάδα μας! Ας καθήσετε, επαναλαμβάνω, όλοι εσείς, που πολεμάτε την Αγία Ορθοδοξία μας, ενώ συγχρόνως, δυστυχώς, προστατεύετε τους Μουσουλμάνους μετανάστες-κατακτητές! Ας καθήσετε όλοι εσείς, οι οποίοι καταληστεύετε τον ‘Ελληνα πολίτη με τους αβάστακτους φόρους και τις ποικίλες περικοπές μισθών και συντάξεων! Ας καθήσετε, επαναλαμβάνω για τέταρτη φορά, όλοι εσεις οι του ΣΥΡΙΖΑ λήσταρχοι, οι οποίοι με τις δημοπρασίες και τα κόκκινα δάνεια ξεπουλάτε την Ελλάδα σε ξένα χέρια και σε αλλότρια συμφέροντα! Με τις δημοπρασίες και τα κόκκινα δάνεια, όπου μεγαλοκαρχαρίες του χρήματος, προερχόμενοι κυρίως από την Τουρκία, με μόλις 25.000-30.000 € αγοράζουν κατοικίες-μεγαθήρια Ελλήνων Πολιτών-οφειλετών από τραπεζικά δάνεια, τα οποία είχαν λάβει, κατοικίες στα πιό όμορφα μέρη της Αττικής ή μέ λίγα ψίχουλα αγοράζουν ολόκληρα κεντρικά και ιστορικά ξενοδοχεία, όπως π.χ. το HILTON στο κέντρο των Αθηνών! Ας καθήσετε, επαναλαμβάνω για τελευταία φορά, να διαβάσετε την Ελληνική ιστορία, την ιστορική πορεία της Ορθοδοξίας μας, τους βίους των Αγίων μας και έπειτα ελάτε να συζητήσουμε! Τότε δεν θα μπορείτε να επαναλάβετε βλακείες, όπως τα Πολάκια λόγια: «Μερικοί τέτοιοι ιεράρχες σαφώς και έχουν ευθύνη για τη χρεωκοπία αυτής της χώρας»! Ακόμη και σήμερα εμεις οι ταπεινοί κοινωνικοί και θρησκευτικοί εργάτες αναπληρώνουμε το δικό σας υστέρημα! Με τα εκκλησιαστικά συσσίτια, τα κοινωνικά εστιατόρια, τα κοινωνικά παντοπωλεία, τα κοινωνικά φαρμακεία, τα κοινωνικά φροντιστήρια, καθώς επίσης και με τα εκκλησιαστικά Ιδρύματά μας, τους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, τα Φιλόπτωχα Ταμεία των Ενοριών κλπ. κλπ. αναπληρώνουμε το δικό σας υστέρημα! Σπογγίζουμε καθημερινώς τα δάκρυα από τα δακρυσμένα μάτια κάποιων μυριάδων συνανθρώπων μας, οι οποίοι έως χθές ζούσαν αξιοπρεπώς, ενώ σήμερα πεθαίνουν από την πείνα ή και αυτοκτονούν! Καταργήσατε την «μεσαία κοινωνική τάξη»! Καθόλου δεν κοκκινίζετε;
_______Εξ αιτίας της αφροσύνης σας, λοιπόν, ο Θεός σήμερα παρέχει φυσικές καταστροφές, για να φανεί η δική σας αθλιότητα! Καταστρέφει την Ελλάδα, για να δώσει σε όλους μας ευκαιρίες για μετάνοια και επιστροφή στο δρόμο Του! Περιμένει να ξεσηκωθεί ο Ελληνικός Λαός και να σας στείλει εκεί απ’ όπου ήλθατε! Δηλ. σε ένα δρόμο χωρίς επιστροφή!
_______Το παράδειγμα της άλλοτε Σοβιετικής Ενώσεως ας σας προβληματίσει! Εκεί όσοι εδίωξαν την Εκκλησία, έσβυσαν, ελησμονήθησαν! Ενώ η Αγία Ορθοδοξία μας επέζησε! Και όχι μόνον επέζησε, αλλά σήμερα και μεγαλουργεί πλέον! «Μετανοείτε, λοιπόν, ότι ήγγικεν η Βασιλεία του Θεού»!
_______Τελειώνοντας, θέλω να επιστήσω την προσοχή Σας, κ. Πολάκη: Μάθετε να γράφετε τη λέξη θεός μέ κεφαλαίο το Θ, νά γράφετε δηλ. η οργή του Θεού καί όχι «η οργή του θεού»!!!!! Κύριε Υπουργέ, στους ανθρώπους μπορείτε να συμπεριφέρεσθε σαν μάγκας, όχι όμως καί προς τον Θεόν!
Με πολλήν εντιμότητα και με χριστιανικήν παρρησίαν
+ Ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ
Αίγιον, 11 Δεκεμβρίου 2017
~* 
Υ.Γ. Καί τώρα μερικά υστερόγραφα για τον μάγκα κ. Πολάκη:
Υστερόγραφο πρώτο (1ο):
______Κύριε Πολάκη, αν πράγματι είσθε μάγκας, τότε Σας παρακαλώ να λάβετε αμέσως τα αναγκαία μέτρα, για να προστατεύσετε μια δυστυχισμένη -ηλικιωμένη πια- Μητέρα, η οποία εμεγάλωσε δέκα παιδιά. Ιδού, λοιπόν, η σχετική είδηση:
«Ατελείωτο Γολγοθά ανεβαίνει μια ηλικιωμένη γυναίκα από το Ηράκλειο Κρήτης, η οποία μεγάλωσε με κόπους και βάσανα τα δέκα παιδιά της και, πρίν από λίγο καιρό, της έκοψαν το επίδομα πολύτεκνης μητέρας, το μοναδικό εισόδημά της, που της επέτρεπε να εξασφαλίσει τα χρειώδη….» (βλ. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, 5.12.2017, σελ.16) !!!!!!
____Ένα δεύτερο (2ο) υστερόγραφο:
Στην Εφημερίδα «ΕΣΤΙΑ» της 9ης Δεκεμβρίου (σελ. 3) διαβάζουμε την είδηση: «Η Εκκλησία στηρίζει την εκστρατεία για δότες μυελού των οστών», δηλ. η Εκκλησία θεραπεύει τις δικές Σας παραλείψεις, τις παραλείψεις του Ελληνικού Δημοσίου!
____Ένα τρίτο (3ο) υστερόγραφο:
Στην ίδια επίσης εφημερίδα (σελ.12) διαβάζουμε τα εξής:
«ΑΙΣΧΟΣ! Και ενώ ο Ταγίπ Ερντογκάν ευρίσκετο ήδη στην Θράκη, ο σταθμός του Μετρό στο Σύνταγμα παρέμενε κλειστός. Πράγμα παντελώς ακατανόητο, αφού τα μέτρα ασφαλείας στην Αθήνα είχαν λήξει…»
‘Ενα τέταρτο (4ο) υστερόγραφο:
Στην ίδια επίσης εφημερίδα (σελ.12) διαβάζουμε και τα εξής:
«ΕΥΘΙΞΙΑ! Δυστυχώς, αυτός ο Γιάννης Μουζάλας διατηρεί τον υπουργικό του θώκο και συνεχίζει να εκθέτει διεθνώς την Χώρα μας. Ο ανεκδιήγητος αυτός υπουργός Μεταναστεύσεως …..δεν μπορεί να εγγυηθεί, ότι στην Μόρια της Λέσβου «δεν θα υπάρχουν νεκροί από την κακοκαιρία»…»!!!!!!
‘Ενα πέμπτο (5ο) υστερόγραφο:
Στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ (βλ. σελ. 15, φ. της 9ης Φεβρουαρίου) διαβάζουμε τα εξής καταπληκτικά:
«Εκπρόθεσμα πληρώνουν τούς λογαριασμούς τους δύο στούς 3 Έλληνες. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που συναντάται μςεταξύ 24 Ευρωπαίκών Χωρών»
‘Ενα έκτο (6ο) υστερόγραφο:
Στην ιστορική εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ των Πατρών, (βλ.σελ. 5, φ. της 9ης Δεκεμβρίου) διαβάζουμε επίσης τα εξής καταπληκτικά:
«ΔΥΟ στους τρείς Έλληνες δεν έχουν λεφτά να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους. Ο τρίτος δεν έχει καν λογαριασμούς, πλέον»!!!!!
‘Ενα έβδομο (7ο) υστερόγραφο:
Στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ (βλ. σελ. 2, φ. της 9ης Φεβρουαρίου) διαβάζουμε τα εξής καταπληκτικά:
« Η Μπολσεβίκικη κυβέρνηση των ΣΥΡΑΖΑΝΕΛ, που στο διάβα της ξεθεμελιώνει τά πάντα, επέλεξε για τη θέση του νέου Ειδικού Γραμματέα Ιθαγένειας τον ΧΨΩ….., ο οποίος ενισχύει με τις απόψεις του και τις θέσεις του την αλυτρωτική ρητορική των κακών γειτόνων μας!»
‘Ενα όγδοο (8ο) υστερόγραφο:
Στην ίδια εφημερίδα (ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ-βλ. σελ. 3, φ. της 9ης Φεβρουαρίου) διαβάζουμε επίσης τα εξής καταπληκτικά:
«ΠΑΝΤΑ ΑΝΙΕΡΟΙ, ΑΠΑΤΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΑΘΕΟΙ….
Άθεα Κομμούνια πυρπόλησαν την …..Φάτνη στην κεντρική πλατεία της Λάρισας! ….λίγο μετά τις 11 το βράδυ της τετάρτης έβαλαν φωτιά στην φάτνη που βρισκόταν στην Κεντρική πλατεία της Λάρισας….» !!!!!!!
‘Ενα ένατο (9ο) υστερόγραφο:
Στην ίδια εφημερίδα (ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ-βλ. σελ. 9, φ. της 9ης Φεβρουαρίου) διαβάζουμε επίσης τα εξής καταπληκτικά:
«ΥΠΟΥΛΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΔΕΧΤΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΝ «ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ» ΤΩΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ…. Ισλαμικό σχέδιο κατάληψης της Ελλάδας!»
‘Ενα δέκατο (10ο) υστερόγραφο:
Στην ίδια εφημερίδα (ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ-βλ. σελ. 11, φ. της 9ης Φεβρουαρίου) διαβάζουμε επίσης:
«Υποβαθμίζουν τα Χριστούγεννα!
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι την Τρίτη 26 Δεκεμβρίου το εμπορικό κέντρο θα είναι ανοικτό, καθώς σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία δεν αποτελεί επίσημη αργία. Το ωράριο λειτουργίας για την ημέρα αυτή θα είναι 11πμ-6μμ….».
‘Ενα ενδέκατο (11ο) υστερόγραφο:
Στην εφημερίδα ΤΟ ΠΑΡΟΝ (βλ. σελ. 1και σελ. 4, φ. της 10ης Φεβρουαρίου) διαβάζουμε:
«Αυτό που αποκήρυσσε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2014 ως εθνικό έγκλημα (δηλ. την πώληση μονάδων της ΔΕΗ) το κάνει σήμερα ως Κυβέρνηση!»
‘Ενα δωδέκατο (12ο) υστερόγραφο:
Στην ίδια εφημερίδα ΤΟ ΠΑΡΟΝ (βλ. σελ. 12) διαβάζουμε τα εξής καταπληκτικα:
«Σύμφωνα με τά «πόθεν έσχες» τους
ΣΥΡΙΖΑίοι οι πλούσιοι βουλευτές»
‘Ενα δέκατο τρίτο (13ο) και τελευταίο υστερόγραφο:
Στην ίδια εφημερίδα ΤΟ ΠΑΡΟΝ (βλ. σελ. 9) διαβάζουμε:
«Προετοιμασία για …τσουνάμι!»
Αγαπητέ κ. Υπουργέ,
____Ότι είσθε ένας μάγκας Υπουργός δεν υπάρχει αμφιβολία! Το αναγνωρίζουν άλλωστε και τα ΜΜΕ! Ιδού επί παραδείγματι τι γράφει στο Internet το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ:
Και από επιχειρηματικές δραστηριότητες
Πόθεν έσχες: Το 2015 ο Πολάκης διπλασίασε τα εισοδήματά του
Από τα 54.436 ευρώ του 2014, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας δήλωσε για το 2015 έσοδα 100.333 ευρώ
Σε διπλασιασμό των εσόδων του φαίνεται ότι προχώρησε το 2015 ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης βάσει της δήλωσης πόθεν έσχες που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
πηγή:http://www.protothema.gr/politics/article/738968/pothen-eshes-to-2015-o-polakis-diplasiase-ta-eisodimata
____Ό,τι, λοιπόν, θά ήθελα να Σας είπω φωναχτά είναι δυό μόνον λέξεις: Το καταστρεπτικό τσουνάμι ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΥΤΟ, ΠΟΥ ΕΠΕΠΕΣΕ στην περιοχή της Μάνδρας των Μεγάρων. Το πραγμα- τικό και το ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΠΤΙΚΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΛΗΤΤΕΙ ΑΝΗΛΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΤΗΝ ΦΙΛΤΑΤΗ ΜΑΣ ΠΑΤΡΙΔΑ, ΕΙΣΘΕ ΣΕΙΣ ΚΑΙ Η ΠΑΡΕΑ ΣΑΣ!
Παρέθεσα τα παραπάνω δέκα τρία υστερόγραφα μήπως και Σας πείσω. Εάν, παρ’ ελπίδα, δεν τα προσέξετε Σεις, οπωσδήποτε θα τα αξιολογήσει ο Ελληνικός Λαός! Επομένως δεν έχετε δίκηο, όταν ανεθρυσίαστα υποστηρίζετε, ότι «Μερικοί τέτοιοι ιεράρχες σαφώς και έχουν ευθύνη για τη χρεωκοπία αυτής της χώρας»!
______Διά την ελαχιστότητά μου μου αρκεί η ομολογία Σας:
«Μερικοί τέτοιοι ιεράρχες σαφώς και έχουν ευθύνη για τη χρεωκοπία αυτής της χώρας»! Δηλ. αποδέχεσθε και ομολογείτε, ότι η Χώρα μας έχει υποστεί ΧΡΕΩΚΟΠΙΑΝ!!!!!!
Τώρα ως προς το ποιός πράγματι έχει την ευθύνη θα το κρίνει ο Ελληνικός Λαός!
+ Ο Κ. και Αι. Α.
*** Απεργιακές κινητοποιήσεις αύριο στην Καλαμάτα 
Πλειστηριασμοί, τροπολογία για την απεργία και νέα μέτρα τα βασικά αιτήματα
 Δύο απεργιακές συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν αύριο Πέμπτη στην Καλαμάτα.
Η πρώτη θα διεξαχθεί στην πλατεία 23ης Μαρτίου από το ΠΑΜΕ και, όπως αναφέρουν τα μέλη του, οι έκτακτες κινητοποιήσεις τους οδήγησαν στην απόσυρση της τροπολογίας που θα άλλαζε τα δεδομένα για την κήρυξη μιας απεργίας.
Σχετικά με αυτή την τροπολογία, όπως είπαν, περιλαμβανόταν σε ένα άσχετο με το ζήτημα νομοσχέδιο και έτσι χαρακτήρισαν τους κυβερνώντες «αδίστακτους».
Επίσης, τα μέλη του ΠΑΜΕ ανέφεραν ότι «όποιος αγγίξει τα δικαιώματα των εργαζομένων θα τους βρίσκει μπροστά του».
Κλείνοντας το κάλεσμά τους για την αυριανή συγκέντρωση θέλησαν να επισημάνουν ότι η απεργία δεν είναι ούτε μέρα ξεκούρασης ούτε μια μέρα κατά την οποία κάποιος εργαζόμενος θα πάει να κάνει δουλειές που άλλες ημέρες δεν προλαβαίνει.
Εκ μέρους του Συνδικάτου Τουρισμού και Επισιτισμού ο Μάριος Μαραγκάκης ανέφερε ότι η ανάπτυξη του τουρισμού είναι εικονική ή, και αν υπάρχει, ευνοεί μόνο τους επιχειρηματίες. Αυτό που ζητούν ως Συνδικάτο είναι οι κλαδικές συμβάσεις να επανέλθουν και να ορίζουν ως βασικό μισθό τα 900 ευρώ για τους εργαζομένους στα ξενοδοχεία και τα 860 σε αυτούς του κλάδου του επισιτισμού.
  Απεργιακή κινητοποίηση και από ΓΣΕΕ & ΑΔΕΔΥ
Τα δική τους ξεχωριστή συγκέντρωση διοργανώνουν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, με αυτή να ξεκινά στις 10.30 της Πέμπτης στο Εργατικό Κέντρο της Καλαμάτας.
Οι βασικοί λόγοι που οδηγούν στην αυριανή απεργία είναι τα νέα μέτρα που ψηφίστηκαν και θα ακολουθήσουν, ώστε να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση. Επίσης, ο προϋπολογισμός του 2018, ο οποίος, όπως είπαν, είναι ξεκάθαρα ύφεσης και λιτότητας.
Έπειτα, τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν από τις αρχές του 2019 και έχουν ψηφιστεί, προαναγγέλλουν ότι θα υπάρξει ένα άσχημο και δυσμενές σκηνικό.
Ένας άλλος λόγος είναι η απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τις απεργίες, να πουλήσει τη ΔΕΗ και τα Ελληνικά Πετρέλαια και, τέλος, οι Ηλεκτρονικοί Πλειστηριασμοί. Με το τελευταίο, μάλιστα, να είναι το ζήτημα που θα κυριαρχεί σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, αφού «με ένα μόνο κλικ ένας γείτονάς μας θα χάνει το σπίτι του».
Αναφερόμενοι οι διοργανωτές της αυριανής απεργίας στα 8 μνημονιακά χρόνια, σχολίασαν ότι έχουν δημιουργήσει ένα εργασιακό μεσαίωνα και πρέπει αυτός ο κατήφορος να σταματήσει.
Μιλώντας ξανά για την τροπολογία όσον αφορά στις απεργίες, ανέφεραν ότι αυτή δε θα περάσει αναίμακτα, αφού πρέπει να προστατεύονται τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Έτσι, όλοι επισήμαναν ότι πρέπει ο κόσμος να συμμετάσχει στην αυριανή απεργία και να ξεκινήσουν μεγάλες κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα.
Σχετικά με το χρέος, τονίστηκε ότι αυτό ισοπεδώνει την κοινωνία, ενώ όλα δείχνουν ότι φέτος θα φτάσει το 180% του προϋπολογισμού.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

*** Αναζητήσεις και συζητήσεις στην παράταξη Μάκαρη 
Σε έναν απολογισμό δράσης και συζήτηση για την προοπτική της δημοτικής παράταξης προχώρησε την περασμένη Κυριακή «Ο Ανοιχτός Δήμος- Ενεργοί Πολίτες», παρουσία και της βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώτας Κοζομπόλη.
Από την πλευρά του επικεφαλής της παράταξης Μανώλη Μάκαρη έγινε απολογισμός δράσεων, αλλά και προγραμματισμός με ορίζοντα τις εκλογές του 2019.
Πέρα από τις απόψεις που κατατέθηκαν, θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η προσπάθεια να υπάρξει πολιτική αντιπαράθεση ποιότητας με το σύστημα που έχει δημιουργήσει, εδώ και χρόνια, ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας δε συνοδεύεται από ανάλογη οργανωτική ανάπτυξη και δράση. Πολλές φορές, σε διάφορα θέματα, φαίνεται ότι ο Μανώλης Μάκαρης "παλεύει" μόνος του, εκτός ίσως από θέματα που περιλαμβάνουν τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Ο βαθμός συνοχής της παράταξης είναι υπό το μηδέν, σχεδόν αποστεωμένος ενώ δίπλα του δεν υπάρχει το στελεχιακό δυναμικό που θα τον υποστηρίξει σε κρίσιμα θέματα.
Σε κάθε περίπτωση, τέτοιες πρακτικές όπως αυτή της περασμένης Κυριακής, είναι ίσως οι πιο σπουδαίες διαδικασίες για μία παράταξη. Η πολυφωνία, η κατάθεση διαφορετικών απόψεων, είναι το στοιχείο που αναζωογονεί σκουριασμένους μηχανισμούς και τους συνδέει με την κοινωνία.
Σε καιρούς κρίσης, καθώς όλο και λιγότεροι πολίτες ενδιαφέρονται για την πολιτική και οι περισσότεροι επιλέγουν την ανάθεση και όχι την ενεργό συμμετοχή, η εσωκομματική δημοκρατία και η αναψηλάφηση της «γραμμής» είναι οξυγόνο για τα δύσβατα μονοπάτια της λειτουργίας μιας παράταξης.
Αυτό φαίνεται να το κατάφερε η σύσκεψη της περασμένης Κυριακής, αφού η αίθουσα συνεδρίασης στο Ιστορικό Δημαρχείο ήταν κατάμεστη.
Σε κάθε περίπτωση, η άποψη που κυριάρχησε είναι ότι θα πρέπει το πολιτικό στίγμα της παράταξης να γίνει πιο καθαρό και να περάσει στην κοινωνία, μέσα και από συνεργασίες με διάφορες κοινωνικές ομάδες και φορείς. Στην προσπάθεια αυτή δημιουργήθηκαν 19 θεματικές ομάδες, οι οποίες θα αναλάβουν να… τρέξουν και μια σειρά από θέματα του Δήμου Καλαμάτας.
Εν κατακλείδι, η συγκέντρωση θα πρέπει να κριθεί ως πετυχημένη και ο πολλαπλασιασμός ανάλογων στο μέλλον θα βοηθήσει περισσότερο στην ανάπτυξη της παράταξης και στη διεύρυνση των σχέσεών της με την κοινωνία.  Του Αντώνη Πετρόγιαννη

*** Διεθνείς διακρίσεις της Costa Navarino για τη συλλογή πολυτελών κατοικιών Navarino Residences 
Οι πολυτελείς κατοικίες της Costa Navarino, η δέσμευση στην αειφόρο τουριστική ανάπτυξη, καθώς και οι υψηλού επιπέδου ξενοδοχειακές υποδομές, διακρίθηκαν πρόσφατα σε τρεις διεθνώς αναγνωρισμένους θεσμούς.
Οι ιδιωτικές κατοικίες προς πώληση Navarino Residences βραβεύθηκαν ως «Best International Residential Development» στα International Property Awards 2017, στην τελετή απονομής που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου στο Λονδίνο.
Ένα διεθνές, ανεξάρτητο πάνελ 70 εκπροσώπων από τον κλάδο των ακινήτων, ανέδειξε τα καλύτερα έργα από όλο τον κόσμο. Η αξιολόγηση βασίστηκε σε κριτήρια όπως ο σχεδιασμός, η ποιότητα, οι υπηρεσίες, η καινοτομία και η πρωτοτυπία, καθώς η δέσμευση στην αειφόρο ανάπτυξη. Τα Navarino Residences είχαν ήδη διακριθεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ως «Best Residential Development Europe».
Οι ιδιωτικές κατοικίες βρίσκονται σε μία από τις ομορφότερες παραθαλάσσιες τοποθεσίες της Μεσογείου. Το μέγεθός τους κυμαίνεται από 300 τ.μ. έως 1.000 τ.μ., σε οικόπεδα 1.500 τ.μ. έως 3.000 τ.μ.
Απέχοντας λίγα μόλις μέτρα από την παραλία, ή μέσα σε ελαιώνες, εγγυώνται ανεμπόδιστη θέα στη θάλασσα, για πάντα. Οι ιδιοκτήτες απολαμβάνουν υπηρεσίες διαχείρισης υψηλού επιπέδου, σε συνδυασμό με άμεση πρόσβαση σε όλες τις εγκαταστάσεις και υπηρεσίες του Navarino Dunes της Costa Navarino, όπως και στα γήπεδα γκολφ, καθιστώντας τα Navarino Residences μία ξεχωριστή εμπειρία.
Ο κ. Στέφανος Θεοδωρίδης, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΜΕΣ, δήλωσε κατά την παραλαβή του βραβείου: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτήν τη σημαντική διάκριση, που κατατάσσει τα Navarino Residences ανάμεσα στα καλύτερα projects του κλάδου. Το βραβείο ολοκληρώνει μια ιδιαίτερα πετυχημένη χρονιά για τις κατοικίες, με τις μισές της πρώτης φάσης του έργου να έχουν ήδη πωληθεί.
Τα Navarino Residences αντιπροσωπεύουν πολλά περισσότερα από μια συλλογή κατοικιών – είναι ένας νέος τρόπος ζωής, τον οποίο αγκάλιασαν οι ιδιοκτήτες που αποφάσισαν να δημιουργήσουν εδώ ένα δεύτερο σπίτι για τις οικογένειές τους. Επέλεξαν τη φιλοσοφία και όσα προσφέρει η Costa Navarino, σε αυτό το μοναδικό μέρος».
  Green Hotel
Μια ακόμη βράβευση για το The Romanos, A Luxury Collection Resort συμβάλλει στην καθιέρωση της Costa Navarino ανάμεσα στους καλύτερους αειφόρους προορισμούς παγκοσμίως. Το The Romanos Resort βραβεύτηκε ως Green Hotel of the Year στα European Hospitality Awards 2017. Οι πρακτικές αειφόρου ανάπτυξης, ο σεβασμός στις τοπικές κοινωνίες και η δέσμευση στην προστασία του περιβάλλοντος, κέρδισαν το πάνελ των επαγγελματιών του κλάδου, που κάθε χρόνο αναδεικνύει τα καλύτερα ξενοδοχεία της Ευρώπης.
  World Luxury Hotel Awards 2017
Πολλαπλές βραβεύσεις για τα ξενοδοχεία The Romanos, A Luxury Collection Resort και, The Westin Resort Costa Navarino, επιφύλασσε και η τελετή απονομής των World Luxury Hotel Awards 2017 στην Ελβετία.
Το The Romanos Resort αναδείχθηκε ως το καλύτερο Luxury Coastal Hotel διεθνώς αλλά και ως το κορυφαίο Luxury Business Hotel της Ελλάδας. Παράλληλα, το The Westin Resort Costa Navarino ήρθε πρώτο σε ευρωπαϊκό επίπεδο στην κατηγορία Luxury Spa Hotel, καθώς και πρώτο στη χώρα μας ως Luxury Wellness Hotel.
Τα δύο ξενοδοχεία, με δωμάτια, σουίτες και βίλες εμπνευσμένες από τη μεσσηνιακή αρχιτεκτονική, προσφέρουν μοναδική θέα στο Ιόνιο πέλαγος, στους ελαιώνες και στα γήπεδα γκολφ, σε συνδυασμό με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες για κάθε εποχή του χρόνου.

*** Ασφαλιστικά μέτρα κατοίκων κατά επέκτασης του νεκροταφείου στο Ασπρόχωμα 
Ασφαλιστικά μέτρα κατά του Δήμου Καλαμάτας για επέκταση του νεκροταφείου Ασπροχώματος έχουν καταθέσει δύο κάτοικοι της περιοχής και χθες συζητήθηκαν στην ειδική διαδικασία του Μονομελούς, με τις δύο αντίδικες πλευρές να καταθέτουν τις προτάσεις τους.
Κάτοικος που κατέθεσε ως μάρτυρας είπε ότι παρά τα όσα προβλέπει η Πολεοδομική Μελέτη του Ασπροχώματος, η οποία έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της  Κυβερνήσεως, ο Δήμος προσπαθεί να επεκτείνει το νεκροταφείο σε περιοχή που είναι χαρακτηρισμένη αμιγώς για κατοικίες.
  «Παράνομη επέκταση»
Στη Δικαιοσύνη προσέφυγαν δύο κάτοικοι του Ασπροχώματος, οι οικίες των οποίων βρίσκονται πολύ κοντά στο νεκροταφείο της περιοχής. Όπως έχουν επισημάνει στις αιτήσεις που έχουν καταθέσει, ο Δήμος βάσει της πολεοδομικής μελέτης έχει την υποχρέωση μεταφοράς του νεκροταφείου, καθώς εκεί προβλέπεται η δημιουργία χώρου πρασίνου. Μάλιστα, ο μάρτυρας που κατέθεσε χθες είπε ότι η πρόβλεψη είναι τα νεκροταφεία να βρίσκονται 250 μέτρα μακριά από τα όρια του σχεδίου πόλης.
Εξήγησε ακόμη ότι στο οικοδομικό τετράγωνο που είχε επεκταθεί το κοιμητήριο, προβλέπεται η κατασκευή μόνο κατοικιών, ενώ ο Δήμος έχει φτιάξει οστεοφυλάκιο, καθώς και πηγάδι για τη ρίψη οστών, με όποιο κίνδυνο ενέχει αυτό για τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής.
Επίσης, κατέθεσε ότι η πολεοδομική μελέτη που έχει εγκριθεί, όχι μόνο δεν προβλέπει επέκταση του νεκροταφείου, αλλά μεταφορά του σε άλλο σημείο, με το Δήμο Καλαμάτας να μην έχει κάνει καμία ενέργεια.
  Βοηθητικός χώρος
Από την πλευρά του Δήμου Καλαμάτας και τη νομική σύμβουλό του, Νάσα Δημοπούλου, μέσω των ερωτήσεων που έγιναν, αναπτύχθηκε ο ισχυρισμός ότι το ακίνητο που αναφέρεται από τους κατοίκους ως επέκταση του νεκροταφείου είναι ιδιοκτησίας του Ιερού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών Ασπροχώματος. Η δε χρήση του έχει παραχωρηθεί στο Δήμο Καλαμάτας από το 2011, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως βοηθητικός χώρους του νεκροταφείου.
Αρνήθηκε, μάλιστα, ότι έγινε οποιαδήποτε εργασία επέκτασης του κοιμητηρίου.
Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί τους επόμενους μήνες.
   Της Βίκυς Βετουλάκη

*** Ο ζητιάνος μαζεύει τρόφιμα για την Κιβωτό του Κόσμου 
Κοινωνική πρωτοβουλία συλλογής τροφίμων για την Κιβωτό του Κόσμου εν όψει Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς έχει αναλάβει το 6ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας, το οποίο με έναν ιδιαίτερο τρόπο προσπαθεί να αφυπνίσει τις συνειδήσεις προκειμένου η προσπάθεια αυτή να έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Η φωτογραφία τα λέει όλα και δεν απαιτείται ιδιαίτερος σχολιασμός.

***   Αποφυγή χρήσης του κυματοθραύστη 
Στις 7 Δεκεμβρίου υπεγράφη συμφωνητικό μεταξύ του προέδρου του Δ.Σ. του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας, Ανδρέα Καραγιάννη και του αναδόχου για την εκτέλεση του έργου «Αποκατάσταση βλαβών πρόσθετου τοίχου ανωδομής προσήνεμου μόλου λιμένα Καλαμάτας», προϋπολογισμού 187.155 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 24%. Ανάδοχος είναι ο Γρηγόριος Νανόπουλος, με ποσοστό έκπτωσης 55%.
Με το έργο αυτό θα επισκευασθούν βλάβες στον πρόσθετο τοίχο που έχει κατασκευασθεί επί μήκους μερικών εκατοντάδων μέτρων στο «χιλιόμετρο». Οι δε βλάβες λόγω πολυκαιρίας και καιρικών συνθηκών θα αντιμετωπισθούν με χρήση εκτοξευομένου σκυροδέματος και με κατασκευή μανδυών.
Επειδή το έργο αυτό έχει ήδη ξεκινήσει και στο χώρο του «χιλιομέτρου» θα πραγματοποιούνται εργασίες με τη χρήση μηχανημάτων, παρακαλούνται οι πολίτες να μη χρησιμοποιούν τον κυματοθραύστη για περπάτημα μέχρι την ολοκλήρωση, προκειμένου να αποφευχθούν ατυχήματα.
Όσον αφορά στους χρήστες θέσεων για την πρόσδεση σκαφών, παρακαλούνται να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν το χώρο αυτό, παρά μόνο σε περίπτωση ανάγκης και με δική τους ευθύνη.

*** Πρεμιέρα της κωμωδίας «Απατεών» (Ο Φιάκας) από το ΔΗΠΕΘΕΚ 
Πρεμιέρα της κωμωδίας του Δημοσθένη Μισιτζή, με τίτλο «Απατεών» (Ο Φιάκας), θα κάνει το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας, την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου και ώρα 21.00, στην Κεντρική Σκηνή.
Πρόκειται για μια «κωμωδία αστειότατη», όπως τη χαρακτηρίζει ο συγγραφέας της, σε σκηνοθεσία του ηθοποιού Φίλιππου Σοφιανού, ο οποίος ερμηνεύει το ρόλο του Φιάκα, πλαισιωμένος από ένα θίασο γνωστών και ικανότατων ηθοποιών.
Στο ρόλο του Γιάννη ο Κώστας Χαλκιάς, την Ευανθία ερμηνεύει η Ματθίλδη Μαγγίρα, την κοκόνα Φρόσω η Όλγα Αλεξανδροπούλου και τον Καζαμία ο Άρης Τσαμπαλίκας. Τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει ο Γιάννης Μετζικώφ. Βοηθός σκηνοθέτις είναι η θεατρολόγος – ηθοποιός Χριστίνα Τζιάλλα.
  ΤΟ ΕΡΓΟ
Στην Κωνσταντινούπολη του 19ου αιώνα, ο απατεών Χαρίλαος Πλουτίδης, γνωστός στην πιάτσα και ως Φιάκας, υποδυόμενος τον αριστοκράτη, συλλαμβάνει την ιδέα να νυμφευθεί την αφελή και νευρωτική Ευανθία.
Εμφανίζεται ως βαρόνος εκ Γερμανίας με πριγκιπικό συγγενολόι και υφαρπάζει υπόσχεσιν γάμου από τη μέλλουσα νύφη.
Η Ευανθία «τσιμπάει» πέφτοντας στον έρωτά του, οραματιζόμενη αυλές, δούκισσες και πριγκηπέσσες.
Ο Χαρίλαος – ο γνωστός μας Φιάκας - έχει έναν υπηρέτη, το Γιάννη, ο οποίος έχει λαμβάνειν από τον κύριό του μισθούς δεκατριών μηνών. Η ελπίδα ότι κάποτε θα τους εισπράξει, τον κάνει να συνεργεί με το αφεντικό του στις κατά καιρούς απατεωνιές του, ώστε να εκπληρωθεί και το δικό του όνειρο: να γίνει κονσολιτετζής (δηλαδή χρηματιστής)
Η μέλλουσα νύφη, ορφανή πατρός τε και μητρός, έχει μεγαλώσει με τη θεία της (αδελφή του πατέρα της) κοκόνα Φρόσω.
Η θεία, με τη σειρά της, ωθεί εις «εν μιά νυκτί» γάμον της ανιψιάς της μετά του Χαρίλαου, προσβλέποντας και η ίδια σε αναβάθμιση του κοινωνικού της status και ίσως και σε... πιο ποταπά οφέλη!
Όλα είναι έτοιμα να συμβούν ως σχεδιάστηκαν από τους πρωταγωνιστές, έρχεται όμως ο ρόλος – κλειδί Καζαμίας, για να αποκαλύψει το αληθές ποιόν των ηρώων και να δώσει ένα απροσδόκητο φινάλε στην εξέλιξη αυτής της ίντριγκας, που τόσο αριστοτεχνικά στήθηκε από το Δημοσθένη Μισιτζή.
  ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
Παραστάσεις θα δοθούν από την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017 έως και την Κυριακή 4 Μαρτίου 2018, κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00 και την Κυριακή στις 20.00.
Οι παραστάσεις κατά την εορταστική περίοδο θα δοθούν στις 22 Δεκεμβρίου, καθώς και στις 23, στις 26, στις 29 και στις 30 του μήνα, όπως και στις 2 Ιανουαρίου 2018.
  ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
Τα ταμεία ανοίγουν 1 ώρα και 30 λεπτά πριν από την έναρξη της παράστασης, δηλαδή στις 19.30 για τις παραστάσεις που ανεβαίνουν στις 21.00 και στις 18.30 για τις παραστάσεις που ανεβαίνουν στις 20.00.
Οι τιμές των εισιτηρίων είναι 10 ευρώ (κανονικό) και 8 ευρώ (ανέργων, μαθητικό, φοιτητικό).

*** Καθιερώνεται το πρόγραμμα «Happy Fridays» στα σχολεία 
«Σαββατοκύριακα χωρίς μελέτη» θα έχουν τη δυνατότητα να περνούν χιλιάδες μαθητές σε συγκεκριμένες ημερομηνίες μέσα στο έτος, μετά την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να καθιερώσει το πρόγραμμα «Happy Fridays». Σύμφωνα με τη νέα δράση, οι μαθητές θα αφήνουν τη τσάντα στο σχολείο σε προκαθορισμένες Παρασκευές που θα αποφασίζονται από τον σύλλογο διδασκόντων.
Ήδη το μέτρο εφαρμόζεται πιλοτικά σε 40 σχολεία σε Αττική, Αιτωλοακαρνανία, Κρήτη και αλλού, αλλά θα επεκταθεί σε όλα τα σχολεία της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να δημοσιοποιηθεί εντός της ημέρας εγκύκλιος από το υπουργείο Παιδείας.
Σημειώνεται μάλιστα ότι την τελική απόφαση για την επιλογή και τον αριθμό των «Σαββατοκύριακων χωρίς μελέτη» θα την έχουν οι κατά τόπους Σύλλογοι Διδασκόντων, παράλληλα με τη διαμόρφωση του ωρολόγιου προγράμματος, ενώ όπως έχει γίνει γνωστό μέχρι στιγμής, η εγκύκλιος θα αναφέρει ότι το μέτρο θα εφαρμόζεται τουλάχιστον ένα διήμερο το μήνα.
Δηλώσεις για το θέμα έκανε ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Γαβρόγλου «Καθιερώνουμε τη δράση «Η τσάντα στο σχολείο» έχοντας παρακολουθήσει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις πρωτοβουλίες διαφόρων Συλλόγων Διδασκόντων. Ανάλογα με την απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων και με τη σύμφωνη γνώμη του κάθε γονέα, η τσάντα των μαθητριών και μαθητών θα παραμένει στο σχολείο για τουλάχιστον ένα Σαββατοκύριακο κάθε μήνα, δηλαδή από την Παρασκευή, που έχει αποφασιστεί από τον Σύλλογο Διδασκόντων του σχολείου, έως την Δευτέρα».
Ο κ. Γαβρόγλου τονίζει ότι η παραμονή της τσάντας στο σχολείο δεν αποτελεί μια συμβολική παρέμβαση, αλλά στοχεύει στην ενίσχυση του ποιοτικού χρόνου των παιδιών με τις οικογένειές τους και, παράλληλα, διευρύνει τις δυνατότητες ενασχόλησής τους με δραστηριότητες που άπτονται των προσωπικών τους ενδιαφερόντων, συμβάλλοντας έτσι όχι μόνον στην γνωστική, αλλά και στην συναισθηματική και κοινωνική τους ανάπτυξη.
«Στόχος μας είναι να προχωρήσουμε σε όλες εκείνες τις ρυθμίσεις ώστε να μετριαστεί το άγχος που έχει συσχετιστεί με την μελέτη για την επόμενη ημέρα και το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών να ολοκληρώνεται εντός του σχολείου.
Ελπίζουμε «Η τσάντα στο σχολείο» και στην πράξη να αποδειχθεί ένα παιδαγωγικά χρήσιμο μέτρο, ώστε από την νέα σχολική χρονιά να προχωρήσουμε στην επέκτασή του και σε άλλες μέρες της εβδομάδας στα Ολοήμερα Σχολεία».  in.gr

*** Ενισχυτική Διδασκαλία σε Γυμνάσια της Μεσσηνίας 
Η Ενισχυτική Διδασκαλία αρχίζει αύριο Τετάρτη σε 440 Σχολικά Κέντρα Αντισταθμιστικής Εκπαίδευσης (ΣΚΑΕ) σε όλη την Ελλάδα, αριθμός αυξημένος σε σχέση με πέρσι που λειτούργησαν 421 ΣΚΑΕ.
Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, η Ενισχυτική Διδασκαλία λήγει με τη λήξη των μαθημάτων και πριν από την έναρξη των εξετάσεων, δηλαδή την 31η Μαΐου 2018. Υπεύθυνες για το συντονισμό, τον έλεγχο και την εποπτεία της διαδικασίας είναι οι Περιφερειακές Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Πελοποννήσου θα λειτουργήσουν 29 ΣΚΑΕ και ειδικότερα στη Μεσσηνία τα εξής (αριστερά η σχολική μονάδα που ορίζεται ως Σ.Κ.Α.Ε. και δεξιά οι όμορες σχολικές μονάδες που συγκροτούν το Σ.Κ.Α.Ε.):
-2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ/ ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ/ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΑΡΑΛΙΑΣ
-4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-1ο  ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ/ 5ο  ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ/6ο  ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ/7ο  ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
-1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΣΣΗΝΗΣ- 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΣΣΗΝΗΣ
 -ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΛΙΓΑΛΑ-ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΦΑΡΩΝ
 -ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ
 -ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΟΓΓΑΣ- ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΡΩΝΗΣ/ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΤΑΛΙΔΙΟΥ
-ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ
-ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ.   

*** Εγκρίθηκαν οι δημοπρασίες για τις παρεμβάσεις σε εθνικό και επαρχιακό δίκτυο της Μεσσηνίας 
Εγκρίθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Πελοποννήσου τα πρακτικά των δημοπρασιών για την εκτέλεση εργασιών στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο του Νομού Μεσσηνίας.
Πρόκειται για δύο ξεχωριστές εργολαβίες, προϋπολογισμού 74.400 ευρώ η καθεμία, προκειμένου να γίνουν μικρές βελτιωτικές παρεμβάσεις.
Και στις δύο ο ανάδοχος κληρώθηκε, καθώς δύο εκ των ενδιαφερομένων είχαν καταθέσει ίδια ακριβώς οικονομική προσφορά.
  Εθνικό δίκτυο
Για το έργο «Βελτίωση – συντήρηση τεχνικών έργων στο εθνικό δίκτυο της Μεσσηνίας» έλαβαν τεύχη δημοπράτησης 20 εργολήπτες και κατέθεσαν τελικά προσφορά 9 εξ αυτών, με εκπτώσεις μεταξύ 7-45%.
Δύο προσφορές, των εργολάβων Δήμητρα Κωνσταντοπούλου και Παρασκευά Καλλιντέρη, είχαν την ίδια ακριβώς τιμή με έκπτωση 45% και έτσι έγινε κλήρωση. Από την κλήρωση προσωρινός μειοδότης με μέση έκπτωση 45% αναδείχθηκε ο εργολάβος Παρασκευάς Καλλιντέρης.
Το εθνικό δίκτυο της Μεσσηνίας αποτελείται από 4 εθνικούς δρόμους, συνολικού μήκους 235 χλμ. και η εργολαβία προβλέπει εργασίες συντήρησης και βελτίωσης στα τεχνικά έργα του οδικού δικτύου.
Στο πλαίσιο της μικρής αυτής εργολαβίας περιλαμβάνονται εργασίες χωρίς συγκεκριμένες ποσότητες, και σε μια ενιαία ομάδα εργασιών, λόγω της ανάγκης διατήρησης της ετοιμότητας και της ευελιξίας της αρμόδιας υπηρεσίας για την αντιμετώπιση κατά το δυνατόν είτε των ήδη διαπιστωθέντων προβλημάτων είτε πιθανών έκτακτων αναγκών λόγω χειμερινής περιόδου.
  Επαρχιακό δίκτυο
Για το έργο «Βελτίωση – συντήρηση τεχνικών έργων στο επαρχιακό  δίκτυο της Μεσσηνίας» έλαβαν τεύχη δημοπράτησης 18 εργολήπτες και κατέθεσαν τελικά προσφορά 8 εξ αυτών. Οι εκπτώσεις που κατέθεσαν ήταν  μεταξύ 13-48%.
Δύο προσφορές, των εργολάβων Ιωάννη Ηλιόπουλου και Ιωάννη Αργυράκη, είχαν την ίδια ακριβώς τιμή, με έκπτωση 48%, και έτσι έγινε κλήρωση. Από την κλήρωση προσωρινός μειοδότης με μέση έκπτωση 48% αναδείχθηκε ο εργολάβος Ιωάννης Ηλιόπουλος.
Το επαρχιακό οδικό δίκτυο της Μεσσηνίας αποτελείται από 38 επαρχιακούς δρόμους (8 πρωτεύοντες), συνολικού μήκους περίπου 840 χλμ.
Σε πολλά τμήματα του δικτύου έχουν διαπιστωθεί βλάβες στο οδόστρωμα λόγω της μη σωστής απορροής των ομβρίων υδάτων εκ του υφιστάμενου δικτύου απορροής (βουλωμένα φρεάτια, οχετοί, μπαζωμένες τάφροι από φερτά ή από παρόδιες ιδιοκτησίες) και θα γίνουν εργασίες για την κατά  το δυνατόν αποκατάσταση του προβλήματος.   Της Βίκυς Βετουλάκη

***  Η ύποπτη ιστορία της νομικής εταιρίας Mossack Fonseca! Ελέγχει 72 Αρχηγούς Κρατών...

~ Όταν δημοσιεύτηκαν τα Panama Papers και τώρα πρόσφατα τα Paradise Papers όλοι οι δημοσιογράφοι του πλανήτη, όσοι τουλάχιστον είναι ελάχιστα ανεξάρτητοι προχώρησαν σε ενδελεχή έρευνα των περιεχομένων.
Αξίζει να τονιστεί πως μιλάμε για εκατομμύρια έγγραφα εξαιρετικά δυσνόητα, νομικά και οικονομικά, με σκοπό να κρύβονται χρήματα και το 1% του πληθυσμού που έχει συγκεντρωμένο τον πλούτο, να συνεχίζει να τον έχει συγκεντρωμένο. Ακόμα κι αν έτσι παραβιάζει τη βασική αρχή του καπιταλισμού που είναι η διαπερατότητα των τάξεων.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Mossack Fonseca. Το Vice είχε κάνει ένα εξαιρετικό αφιέρωμα το οποίο και παραθέτουμε. Στο άρθρο θα δείτε το σκοτεινό κύκλο του χρήματος, τον τρόπο ελέγχου της πολιτικής κι εν τέλει πως, ως πολίτες, είμαστε έρμαια ενός αόρατου συστήματος.
Παραθέτουμε.
«Η Mossack Fonseca, η νομική εταιρία με έδρα την πόλη του Παναμά, τα τελευταία 40 χρόνια βοηθά τους πλουσιότερους και ισχυρότερους πολίτες να κρύβουν τα χρήματά τους. Ποιοι και πως ευνοήθηκαν, αποκαλύφθηκε από μια μαζική διαρροή 11,5 εκατομμυρίων εμπιστευτικών εγράφων που ονομάστηκαν «Έγγραφα του Παναμά».
 Τα έγγραφα, που αποκτήθηκαν από τη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung (SZ), που στη συνέχεια τα μοιράστηκε με τη Διεθνή Ένωση Ερευνητών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists ICIJ), έχουν ξεσηκώσει παγκόσμιο σάλο. Μέχρι τώρα, 72 νυν και πρώην αρχηγοί κρατών έχουν συνδεθεί με τις offshore εταιρίες, που έχουν δημιουργηθεί από την Mossack Fonseca. Υπάρχουν πολλοί, εντελώς θεμιτοί, λόγοι για τους οποίους κάποιος θα επιθυμούσε να δημιουργήσει μια εταιρία-βιτρίνα. Παρόλα αυτά, οι εταιρίες αυτές, μπορούν ακόμα να χρησιμοποιηθούν για την αποφυγή οικονομικών κυρώσεων, τη φοροδιαφυγή και το ξέπλυμα χρήματος.
 «Σήμερα η Mossack Fonseca θεωρείται μία από τις πέντε μεγαλύτερες εταιρίες στον κόσμο που ασχολείται με τη πώληση offshore εταιριών εξασφαλίζοντας απόλυτη εχεμύθεια» έγραψε η ICIJ. «Έχει περισσότερους από 500 υπαλλήλους, σε περισσότερα από 40 γραφεία σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων τριών στη Ελβετία και οχτώ στην Κίνα και αξία τιμολόγησης ύψους 42 εκατομμυρίων δολαρίων το 2013».
 Το σύστημα λειτουργεί ως εξής: ας υποθέσουμε ότι έχετε αγκυροβολημένο στο Σαιν Τροπέ ένα σκάφος 15 μέτρων αλλά δεν θέλετε να γνωρίζει κανένας πως ανήκει σε εσάς, ίσως γιατί είστε ένας διεφθαρμένος κυβερνητικός αξιωματούχος που κανονικά δεν θα διαθέτατε χρήματα για την απόκτησή του. Αντί λοιπόν να γραφτεί στο όνομά σας, είναι δυνατόν να αγοραστεί και να καταχωριστεί στην εταιρία-βιτρίνα που η Mossack Fonseca έχει δημιουργήσει για σας σε κάποιον φορολογικό παράδεισο της επιλογής σας. Τώρα αν κάποιος θέλει να μάθει ποιος είναι ο κάτοχος τους σκάφους σας, είναι ουσιαστικά απίθανο. Η ίδια ρύθμιση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την απόκρυψη ιδιοκτησίας του ιδιωτικού νησιού σας, 10 εκατομμυρίων δολαρίων σε ρευστό ή οποιουδήποτε άλλου περιουσιακού στοιχείου και κεφαλαίων.
 Υπάρχουν μερικοί παράγοντες που καθιστούν πιθανή αυτή τη ρύθμιση. Αρχικά χρειάζεται ένας έμπιστος δικηγόρος ή εκπρόσωπος που ιδρύει την εταιρία, έτσι ώστε να δημιουργηθεί η επιθυμητή απόσταση ανάμεσα στον πραγματικό ιδιοκτήτη και τα περιουσιακά στοιχεία χωρίς κανένα ίχνος σύνδεσής τους. Η ύπαρξη φορολογικών παραδείσων -δηλαδή χωρών ή κρατών όπου οι offshore εταιρίες εξαιρούνται από την καταβολή εταιρικού φόρου, φόρου εισοδήματος, φόρου ακίνητης περιουσίας κ.α.- αποτελεί επίσης ένα σημαντικό παράγοντα. Σύμφωνα με την ανάλυση των Εγγράφων του Παναμά από τον ICIJ, οι πέντε πιο δημοφιλείς φορολογικοί παράδεισοι που χρησιμοποιούνται από την Mossack Fonseca είναι οι Βρετανικές Παρθένες Νήσοι, ο Παναμάς οι Μπαχάμες, οι Σεϋχέλλες και ένα μικροσκοπικό νησί,το Νιούε, που βρίσκεται στο νότιο Ειρηνικό Ωκεανό.
 Οι αυστηροί οικονομικοι κανονισμοί για το απορρήτο είναι το άλλο ουσιαστικό στοιχείο. Στον Παναμά, στην έδρα της Mossack Fonseca, η αποκάλυψη πληροφοριών απο την τράπεζα σχετικά με τους πελάτες της αποτελεί έγκλημα, με μοναδική εξαίρεση αν της δοθεί εντολή για την πραγματοποίηση κάποιας δικαστικής έρευνας, που συνήθως σχετίζεται με την τρομοκρατία ή τη διακίνηση ναρκωτικών. Η φοροδιαφυγή, συγκεκριμένα, εξαιρείται από τους λόγους για τους οποίους μια τράπεζα του Παναμά θα τα μαρτυρούσε όλα για τους πελάτες της.
 Το Δεκέμβριο του 2014, το VICE δημοσίευσε τα αποτελέσματα μιας έρευνας ενός χρόνου του δημοσιογράφου Ken Silverstein για τις «σκιώδεις» συμφωνίες της Mossack Fonseca. «Εάν οι εταιρίες-βιτρίνες είναι τα αυτοκίνητα διαφυγής για τους ληστές τραπεζών, τότε η Mossack Fonseca είναι η πιο ύποπτη αντιπροσωπεία αυτοκινήτων» είχε γράψει ο Silverstein.
 Η Mossack Fonseca θεωρείται μία από τις πέντε μεγαλύτερες εταιρίες στον κόσμο που ασχολείται με τη πώληση υπεράκτιων εταιριών εξασφαλίζοντας απόλυτη εχεμύθεια
 Ο Ραμόν Φονσέκα, o 63χρονος συνιδρυτής της εταιρίας, έκανε μια παρόμοια σύγκριση σε μια πρόσφατη συνέντευξή του σε ένα μέσο μαζικής ενημέρωσης του Παναμά, παρόλο που αρνήθηκε οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη. Ο Φονσέκα δήλωσε πως η εταιρία δεν φέρει καμιά ευθύνη για τις ενέργειες των πελατών τους μετά την αγορά μιας υπεράκτιας εταιρίας. Συνέκρινε την εταιρία του με ένα εργοστάσιο αυτοκινήτων και ανέφερε πως το να κατηγορεί κανείς τη Mossack Fonseca για τη χρήση των εταιριών από τους πελάτες της είναι σαν να κατηγορεί κανείς τον κατασκευαστή αυτοκινήτων, επειδή το αυτοκίνητο που κατασκεύασε χρησιμοποιήθηκε σε μια ληστεία.
 Επισήμως, σύμφωνα με το διαδικτυακό τόπο της Mossack Fonseca, η εταιρία ειδικεύεται στις υπηρεσίες εμπιστοσύνης, νομικές υπηρεσίες, σύσταση και ίδρυση εταιριών, πνευματική ιδιοκτησία. Εξασφαλίζει στους δυνητικούς πελάτες της την πραγματοποίηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων σε οποιαδήποτε χώρα και τη διενέργεια συναλλαγών σε κάθε νόμισμα.
 Η εταιρία ιδρύθηκε το 1977 από τον Φονσέκα, επιφανή επιχειρηματία από τον Παναμά και τον Γιούργκεν Μοσάκ, γερμανό μετανάστη του οποίου ο πατέρας μετακόμισε με την οικογένεια στον Παναμά, αφού υπηρέτησε στα SS του Χίτλερ κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο 68χρονος Γιούργκεν Μοσάκ κατέχει ένα σκάφος αναψυχής, μια συλλογή χρυσών νομισμάτων, μια φυτεία ξύλου και ένα ελικόπτερο μεταξύ άλλων περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με το ICIJ. Μέχρι το Φεβρουάριο, ο Φονσέκα ήταν ο κορυφαίος σύμβουλος του προέδρου του Παναμά Χουάν Κάρλος Βαρέλα. Ανακοίνωσε την παραίτησή του μετά την εμπλοκή του γραφείου της Mossack Fonseca στη Βραζιλία σε ένα σκάνδαλο διαφθοράς και ξεπλύματος χρήματος.
 Κατά τρόπο απίστευτο, ο Φονσέκα προβάλλεται ως συγγραφές. Ανάμεσα στα τέσσερα βιβλία του συμπεριλαμβάνεται το Dance of the Butterflies, που εξερευνά τη στενή σχέση μεταξύ εξουσίας και ηθικής, στα πλαίσια ιστορικών καταστάσεων που έλαβαν χώρα προσφάτως στον Παναμά. Ενώ στο Mr. Politicus, εξετάζει τις πολύπλοκες μεθόδους με τις οποίες οι ανήθικοι αξιωματούχοι καταλαμβάνουν θέσεις εξουσίας και από εκεί ικανοποιούν τις απεχθείς φιλοδοξίες τους.
 Το 1987, η Mossack Fonseca ίδρυσε το πρώτο υπεράκτιο υποκατάστημά της στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους. Από τότε, περίπου 40% των offshore εταιριών στον κόσμο -περισσότερες από 900.000- έχουν ιδρυθεί στα Βρετανικά εδάφη της Καραϊβικής. Το ICIJ επισημαίνει, πως, οι μισές από τις εταιρίες που εμφανίζονται στα έγγραφα του Παναμά, έχουν ιδρυθεί στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους.
 Η εταιρία μας δεν έχει κατηγορηθεί ποτέ για εμπλοκή σε εγκληματικές και αξιόποινες πράξεις
 Η Mossack Fonseca έχει γραφεία σε 44 χώρες μεταξύ των οποίων είναι οι Μπαχάμες, η Κύπρος, το Χονγκ Κονγκ, η Ελβετία, η Βραζιλία και οι ΗΠΑ, με παραρτήματα στο Γουαϊόμινγκ, Φλόριντα και Νεβάδα. Το 1994 η Mossack Fonseca βοήθησε το Νιουέ, ένα μικρό νησί νότια της Σαμόας στον Ειρηνικό Ωκεανό, να θεσπίσει ειδική νομοθεσία για να διευκολύνει την ίδρυση των υπεράκτιων εταιριών στο έδαφός του. Η συμφωνία αυτή, έδωσε στην Mossack Fonseca, το αποκλειστικό δικαίωμα καταχώρισης offshore εταιριών στο νησί για τα επόμενα 20 χρόνια.
 Μέχρι το 2000, το Νιουέ, του οποίου οι κάτοικοι δεν ξεπερνούν τους 2.000, είχε καταχωρισμένες 6.000 offshore εταιρίες και κέρδιζε από αυτές τις καταχωρίσεις περίπου 500.000 δολάρια το χρόνο. Την επόμενη χρονιά, οι αμερικανικές τράπεζες απαγόρευσαν την αποστολή χρημάτων στο νησί και το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ξεκίνησε να ερευνά το είδος της σχέσης του με τη Mossack Fonseca. Εντωμεταξύ, μια ενδοκυβερνητική πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση του φαινομένου των υπεράκτιων τραπεζικών κέντρων, οδήγησε το Νιουέ και άλλα κράτη του νότιου Ειρηνικού στη μάυρη λίστα για φερόμενη ανάμειξή τους σε ξέπλυμα χρήματος.
 Το 2003 ενώ το το Νιουέ υπέφερε λόγω του χρηματικού εμπάργκο που του επέβαλλαν οι αμερικανικές τράπεζες, η Mossack Fonseca μετέφερε τις εργασίες της στη γειτονική Σαμόα. «Η αλλαγή αποτελεί μέρος του σχεδιασμού της όπως προκύπτει από τα έγγραφα», ισχυρίζεται η ICIJ. «Όταν νομικές διώξεις εμπόδισαν τη Mossack Fonseca να εξυπηρετήσει τους πελάτες της, προσαρμόστηκε γρήγορα και κατευθύνθηκε σε μέρη όπου μπορούσε να λειτουργήσει».
 Τα διαρρέοντα έγγραφα αποδεκνύουν πως η Mossack Fonseca συνεργαζόταν με απατεώνες του σχήματος Πόντσι, εμπόρους διαμαντιών, μεγαλέμπορους ναρκωτικών, Ουκρανούς ολιγάρχες, βασιλιάδες της Σαουδικής Αραβίας και στενούς συνεργάτες του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Τα έγγραφα επίσης συνδέουν τη Mossack Fonseca με μια ληστεία χρυσού στην Αγγλία, όπου οι ληστές έδεσαν τους 6 φρουρούς ασφαλείας, τους έλουσαν με βενζίνη και τους έβαλαν φωτιά ενώ λεηλάτησαν το θησαυροφυλάκιο που περιείχε γύρω στις 7.000 ράβδους χρυσού, διαμάντια και μετρητά. Σύμφωνα με την ICIJ, τα έγγραφα του Παναμά αποδεικνύουν ότι η Mossack Fonseca ήξερε πως διαχειριζόταν χρήματα που σχετίζονταν με τη περιβόητη ληστεία.
 Ως απάντηση στις διαρροές, η εταιρεία δηλώνει πως λειτουργεί επί 40 χρόνια χωρίς να έχει ποτέ κατηγορηθεί, ούτε στη χώρα όπου βρίσκεται η έδρα της όυτε σε άλλες χώρες όπου λειτουργεί.
 «Η εταιρία μας δεν έχει ποτέ κατηγορηθεί για εμπλοκή σε εγκληματικές και αξιόποινες πράξεις».
 Η εταιρεία δηλώνει πως διαφωνεί εντόνως με τους ισχυρισμούς που υπονοούν πως η κύρια λειτουργία των υπηρεσιών που προσφέρει είναι η διευκόλυνση της φοροαποφυγής και /ή φοροδιαφυγής. Η εταιρία υποστηρίζει επίσης πως τηρεί πάντα όσα θεσπίζουν τα διεθνή πρωτόκολλα ώστε να εξασφαλίζει, όσο είναι δυνατόν, ότι οι εταιρίες που ιδρύει δεν χρησιμοποιούνται για φοροδιαφυγή, ξέπλυμα χρήματος, οικονομική ενίχυση τρομοκρατών ή για άλλους παράνομους σκοπούς.
 Δεν υπήρξε καμιά ανταπόκριση στις επαναλαμβανόμενες προσπάθειες του VICE για τηλεφωνική επικοινωνία με τη Mossack Fonseca στον Παναμά με σκοπό το σχολιασμό της διαρροής.»

*** ΓΕΩOΙΚOΝOΜΙΑ, ΓΕΩΠOΛΙΤΙΚΗ !AΔΙΑΝΟΗΤΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΕΙΣ!Όλα για το κέρδος...

~ Oι σχέσεις της Ανθρωπογεωγραφίας με την Περιβαλλοντική Επιστήμη φαίνονται συχνά δύσκολες, καθώς μια πλήρης και ολοκληρωμένη μελέτη της ανθρώπινης επίδρασης στο περιβάλλον απαιτεί να λαμβάνονται υπόψη τόσο οι εκάστοτε παράμετροι του φυσικού περιβάλλοντος όσο και οι ανθρώπινες, γεωοικονομικές, γεωπολιτικές και πληθυσμιακές διαστάσεις που σχετίζονται με τα εκάστοτε περιβαλλοντικά προβλήματα.
 Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα στις σχέσεις ανθρώπου-περιβάλλοντος σήμερα είναι και η σχέση πληθυσμού-υδατικών πόρων, ιδιαίτερα δε για περιοχές οι οποίες υποφέρουν είτε από χαμηλό ύψος ετήσιων ατμοσφαιρικών κατακρημνισμάτων είτε από γεωμορφικούς περιορισμούς (άγονα εδάφη, κλιτύες μεγάλης κλίσης κ.λπ.).
 Η Κεντρική Ασία, αντιπροσωπεύοντας, κατά προσέγγιση, έναν συνολικό πληθυσμό 70 εκατομμυρίων ανθρώπων και μια έκταση 7 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια έκταση περίπου στο μέγεθος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πολύ αραιό, όμως, πληθυσμό.
 Η περιοχή της Κεντρικής Ασίας, υποκείμενη σε τέτοιους περιορισμούς και ούσα κατά το μεγαλύτερο μέρος έρημος ή στέπα, παρουσιάζει σημαντικές δυσκολίες στη διαχείριση υδατικών πόρων, γεγονός που αποτέλεσε, άλλωστε, αιτία για αναρίθμητες συγκρούσεις για τον έλεγχο της εύφορης κοιλάδας της Φεργκάνα, μεταξύ των ποταμών Όξου και Ιαξάρτη (Χάρτης 1).
 Ήδη από τους αρχαίους χρόνους, η σπανιότητα του νερού στην Κεντρική Ασία έκανε τους πληθυσμούς της περιοχής εφευρετικούς στη διαχείριση των υδατικών πόρων. Στο Τουρκμενιστάν, η συλλογή υδάτων από χαραγές στο έδαφος, ονομαζόμενες «Τακίρ», και η δρομολόγησή τους σε στέρνες «Σάρνταμπα», είναι πατροπαράδοτη μέθοδος, ενώ η διευθέτηση του νερού προς υπόγεια κανάλια «Κιαρίζ», μήκους δεκάδων χιλιομέτρων και βάθους πολλές φορές άνω των 50 μέτρων, αποτελούσε κοινή πρακτική, των οποίων η κατασκευή ήταν και είναι, έως έναν βαθμό, μυστική τέχνη, που μεταδίδεται από πατέρα σε γιο. Άρδευση από «Κιαρίζ» γίνεται από το 800 π.Χ.
 Σήμερα, η λίμνη Μπαλκάς (διάμετρος 450 χλμ., έκταση 18.300 τ.χλμ., βάθος 26 μ.) έχει υποστεί μη αντιστρεπτή καταστροφή, εξαιτίας της ξηρασίας αλλά και της ρύπανσης από τα ορυχεία χαλκού στην περιοχή, καθώς και του υψηλού ποσοστού οργανικών ρύπων. Η λίμνη Ισικκούλ (βάθος 702 μέτρων, σε υψόμετρο 1600 μ.), παρουσιάζει σοβαρή πτώση στάθμης, καθώς και βλάβη από ρύπανση με χαλκό, ψευδάργυρο, πετρελαιοειδή και άλλες χημικές ουσίες που έχουν προέλθει από στρατιωτικά πειράματα παλαιότερα. Η δε υπεράρδευση της κοιλάδας της Φεργκάνα και η ξήρανση της λίμνης Αράλης έχουν μελετηθεί εκτενώς.
 Στο Καζαχστάν, τα σοβαρότερα περιβαλλοντικά προβλήματα είναι η αέρια ρύπανση στις πόλεις, ο ευτροφισμός των λιμνών και η ραδιενέργεια στην περιοχή «Πολύγωνο», στο Σεμέι, στα ανατολικά της χώρας. Εκεί διεξήχθησαν 470 πυρηνικές δοκιμές από το 1949 έως το 1989 και μολύνθηκαν από αυτές 300.000 τ.χλμ. (έκταση υπερδιπλάσια αυτής της Ελλάδας). Η τραγική και ανεπανόρθωτη αυτή περιβαλλοντική βλάβη είχε ως αποτέλεσμα τη σύσταση του κινήματος «Νεβάδα-Σεμέι», μιας «αδελφοποίησης» του Σεμέι του Καζαχστάν με τη Νεβάδα των ΗΠΑ (όπου διεξήχθησαν αντίστοιχες δοκιμές), με στόχο την οριστική παύση των πυρηνικών δοκιμών.
O πρόεδρος του Iδρύματος κ. Στέλιος Παπαδημητρίου και η σύζυγός του με τα παιδιά της EΛEΠAΠ

Χάρτης 1. Η Κεντρική Ασία, με τους σημαντικότερους ποταμούς, υδατικούς πόρους, όρια χωρών, και η κοιλάδα της Φεργκάνα (σημειωμένη με κίτρινο χρώμα), μεταξύ των ποταμών Όξου και Ιαξάρτη.
Δημιουργία και επεξεργασία χάρτη: Φ. Παπαδημητρίου, Αθήνα, 2004.
 Στην Κιργιζία και στο Τατζικιστάν, η ρύπανση των υδάτων από βαρέα μέταλλα και λιπάσματα, η διάβρωση των εδαφών και η συνεχιζόμενη χρήση ανοικτών μεταλλείων ουρανίου αποτελούν τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα σήμερα.
 Στο Oυζμπεκιστάν και το Τουρκμενιστάν, η ταχεία ερημοποίηση, η αλάτωση εδαφών, η υπεράντληση υπόγειων υδάτων και η ρύπανση από τη χρήση λιπασμάτων εξακολουθούν να υποβαθμίζουν το περιβάλλον.
 Στη θεωρία του θεωρητικού της γεωπολιτικής Σερ Xάλφορντ Mακίντερ, η Κεντρική Ασία αποτελεί πυρήνα της περιοχής που ονόμασε «Καρδιά της Γης», «Heartland», ο έλεγχος της οποίας, κατά την άποψή του, σημαίνει και έλεγχο «του παγκόσμιου νησιού».
 Εκτός από τη γνωστή γεωπολιτική της σημασία, η Κεντρική Ασία αποτέλεσε πεδίο συνάντησης θρησκειών (Ισλάμ, Χριστιανισμός, Βουδισμός, Ινδουισμός, Ζωροαστρισμός, Σαμανισμός), καθώς και χώρο ανάπτυξης βασιλείων, κρατών και αυτοκρατοριών, όπως Περσική, Ελληνική, Αραβική, Τουρκική, Μογγολική, Ρωσική, Βρετανική, Κινεζική.
 Η Κεντρική Ασία είναι γνωστή για τον πλούτο της σε φυσικούς πόρους: Για παράδειγμα, θεωρείται ότι το Καζαχστάν είναι η τέταρτη χώρα στον κόσμο σε αποθέματα πετρελαίου, το Τουρκμενιστάν η τέταρτη σε φυσικό αέριο, η Κιργιζία η πέμπτη σε ορυχεία χρυσού και το Oυζμπεκιστάν η τέταρτη σε παραγωγή χρυσού στον κόσμο.
 Η διοχέτευση των ορυκτών φυσικών πόρων της Κεντρικής Ασίας προς την Ευρώπη, την Αμερική και την Άπω Ανατολή μέσω του συστήματος των υπαρχόντων αγωγών (Χάρτης 2), αλλά και των μελλοντικών, αποτελεί χρόνιο και μέγιστης σημασίας γεωπολιτικό, γεωοικονομικό και γεωστρατηγικό ζήτημα.
O πρόεδρος του Iδρύματος κ. Στέλιος Παπαδημητρίου και η σύζυγός του με τα παιδιά της EΛEΠAΠ
 Χάρτης 2. Το δίκτυο των υπαρχόντων αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Κεντρική Ασία σήμερα. Την τελευταία δεκαετία μαίνεται ο «πόλεμος των αγωγών» (pipeline war) μεταξύ εταιρειών, κρατικών φορέων κ.ά., προκειμένου να καθορισθούν οι οδοί διέλευσης νέων αγωγών, οι τρόποι εκμετάλλευσης κ.λπ.
Δημιουργία και επεξεργασία χάρτη: Φ. Παπαδημητρίου, Αθήνα, 2004.
 spacer
Oι άνθρωποι της Kεντρικής Aσίας, σε οποιαδήποτε εθνότητα και αν ανήκαν, σε όλες τις εποχές, είχαν να αντιμετωπίσουν ένα κεντρικό πρόβλημα: τη διαχείριση των υδατικών πόρων σε περιοχές αφιλόξενες, ερημικές ή στεππώδεις, όπου το νερό ήταν σπάνιο και η διανομή του προβληματική. Όμως, η ορθολογική διαχείριση των φυσικών και ιδιαίτερα των υδατικών πόρων αποτελεί επείγουσα προτεραιότητα, διαφορετικά η Κεντρική Ασία μπορεί να καταστεί ακατοίκητη.
 Στη σημερινή γεωγραφική έρευνα αξιοποιείται μεγάλο εύρος επιστημονικών μεθόδων, από την υπαίθρια χαρτογράφηση μέχρι τη χρήση υπερσύγχρονων τεχνολογιών. Mία από τις τεχνολογίες αυτές είναι και τα G.I.S. (Geographical Information Systems), με τα οποία δίνεται η δυνατότητα επεξεργασίας κάθε είδους γεωγραφικών πληροφοριών, καθώς και δορυφορικών εικόνων. Έτσι, η μελέτη πολλών περιβαλλοντικών προβλημάτων (π.χ. παρακολούθησης ποσότητας υδατικών πόρων) καθίσταται εύκολη και ταχεία. Mια εφαρμογή τους εμφανίζεται στη μελέτη των περιβαλλοντικών μεταβολών στον κόλπο του Kαραμπογάζ (Eικόνα 1).
O πρόεδρος του Iδρύματος κ. Στέλιος Παπαδημητρίου και η σύζυγός του με τα παιδιά της EΛEΠAΠ
Εικόνα 1. O κόλπος του Καραμπογάζ της Κασπίας, πριν από την ανθρώπινη επέμβαση το 1972 (αριστερά) και η ίδια γεωγραφική περιοχή το 1987 (δεξιά), μετά από την κατασκευή του φράγματος (που προκάλεσε την αποξήρανση), όπως φαίνεται από δορυφόρo, σε ψευδοχρωματικές απεικονίσεις.
Ψηφιακή επεξεργασία δορυφορικής εικόνας: Φ. Παπαδημητρίου, Αθήνα, 2004.
 Η υπεράρδευση κατά την περίοδο 1920-1977 στις γύρω από την ανατολική Kασπία εκτάσεις, οδήγησε σε πτώση στάθμης των υδάτων της Κασπίας στον κόλπο αυτό, με αποτέλεσμα (σε συνδυασμό και με φυσικά αίτια) τη μεγαλύτερη κάθοδο της στάθμης (-27 μ.) που έγινε κατά τα τελευταία 500 χρόνια. Η ατυχής επέμβαση το 1977 με μεγάλα κατασκευαστικά έργα, που στόχευαν στη «φραγή και ξήρανση» του κόλπου του Καρα-Μπογάζ, οδήγησε σε μια άνευ προηγουμένου οικολογική καταστροφή, με αλάτωση των εδαφών σε απόσταση μέχρι και 200 χλμ. από το όριο της λίμνης (Eικόνα 1). Έτσι, μετά από αυτά τα έργα, όχι μόνο αχρηστεύθηκαν 30.000 τ.χλμ. χρήσιμων γαιών, αλλά και το κόστος από τις ζημίες ανήλθε σε 100 δισεκατομμύρια ρούβλια, τη στιγμή που το κόστος του φράγματος είχε ανέλθει σε 1 εκατομμύριο ρούβλια.
 Με την ομορφιά της (στα θαυμαστά Αλτάια όρη θεωρήθηκε ότι βρίσκεται διαχρονικά η μυθική «Σαμπάλλα», ως βασίλειο του «Άρχοντα του Κόσμου»), με την εισροή ξένων επενδύσεων, με τη σταδιακή βελτίωση του επιπέδου ζωής, με την εφαρμογή κατάλληλων δημογραφικών και υδατικών πολιτικών, αλλά και με τη μεταφορά τεχνογνωσίας από χώρες που έχουν ήδη αντιμετωπίσει παρόμοια προβλήματα, υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι η κατάσταση του περιβάλλοντος στην Κεντρική Ασία δεν θα χειροτερεύσει περισσότερο. Άλλωστε, και στην Ευρώπη, όπως και αλλού, πολλές χώρες παρουσιάζουν επείγοντα, σχετικά ή παρόμοια, προβλήματα.
 του Φοίβου Παπαδημητρίου
 Διδάκτορος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου της Oξφόρδης και διδάκτορος Γεωγραφικής εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου της Bουδαπέστης

***  ΧΑΟΣ στη ΒΟΥΛΗ με το Πόθεν Έσχες της Μ. Μητσοτάκη...

~ Την παρέμβαση του προέδρου της Βουλής ζητάει η ΝΔ και θέτει ζήτημα παραβίασης της εμπιστευτικότητας της επιτροπής Πόθεν Έσχες και ταυτόχρονα ζήτημα παραβίασης ομόφωνης απόφασης, σύμφωνα με την οποία, ορθώς η Μαρέβα Γκραμπόφσκι δεν είχε υποβάλει κοινή δήλωση την περίοδο που ήταν σε διάσταση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη.
 Ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ και μέλος της επιτροπής Πόθεν Έσχες, Κώστας Τσιάρας, δήλωσε απόψε ότι, μετά από δημοσιεύματα σε ιστοσελίδες, αναζήτησε ανεπιτυχώς να επικοινωνήσει με την πρόεδρο της επιτροπής Πόθεν Έσχες, Τασία Χριστοδουλοπούλου, προκειμένου να ενημερωθεί αν έχουν βάση τα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία υπάρχει επιστολή προς τη σύζυγο του προέδρου της ΝΔ, με την οποία ζητούνται συμπληρωματικά στοιχεία για την περιουσιακή της κατάσταση την περίοδο που δεν υπέβαλε κοινή δήλωση με τον κ. Μητσοτάκη.
 Καθώς δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία του με την πρόεδρο της επιτροπής Πόθεν Έσχες, ο κ. Τσιάρας, κατά δήλωσή του, αναγκάστηκε να επικοινωνήσει με την πλευρά του παραλήπτη. Κατόπιν τούτου ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ και μέλος της επιτροπής Πόθεν Έσχες, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
 «Σχετικά με όσα διακινούνται από διάφορα sites σχετικά με μια επιστολή της προέδρου της επιτροπής Πόθεν Έσχες προς την κ. Μαρέβα Γκραμπόφσκι, ξεκινώ επισημαίνοντας πως εγώ ο ίδιος, ως μέλος της Επιτροπής Πόθεν Έσχες ενημερώθηκα από τα αντίστοιχα sites. Όπως πληροφορήθηκα, η επιστολή έχει την απίστευτη αντίφαση να ξεκινάει αποδεχόμενη ότι η μη κατάθεση πόθεν έσχες από την πλευρά της κυρίας Μητσοτάκη, αποφασίστηκε ως ορθή ομόφωνα, από όλα τα μέλη της επιτροπής, αλλά παρ' όλα αυτά, για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο δεν υπέβαλε κοινή φορολογική δήλωση-πόθεν έσχες, ζητούνται περαιτέρω πληροφορίες.
 Η πρόεδρος της Επιτροπής δεν ενημέρωσε κανένα από τα μέλη της Επιτροπής. Απέστειλε τη συγκεκριμένη επιστολή, αλλά το χειρότερο είναι - και λυπάμαι γι΄αυτό - πως η εμπιστευτικότητα με την οποία δεσμεύονται όλα τα μέλη της Επιτροπής, προφανώς, στη λογική αυτής της κοινοβουλευτικής σύνθεσης και αυτής της κυβέρνησης, δεν υπάρχει.
 Μόλις πριν λίγες ημέρες υπήρξε αίτημα άρσης ασυλίας των δύο συναδέλφων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ακριβώς επειδή δεν τήρησαν την εμπιστευτικότητα με την οποία όλοι δεσμευόμαστε. Παρόλα αυτά, φαίνεται ότι η τακτική των επιλεκτικών διαρροών προφανώς είναι κυρίαρχο στοιχείο μιας συγκεκριμένης πολιτικής αντίληψης.
 Νομίζω πως είναι η στιγμή που ο ίδιος ο πρόεδρος της Βουλής πρέπει να αναλάβει μια πρωτοβουλία σχετικά με τη σοβαρή λειτουργία της επιτροπής Πόθεν Έσχες.
 Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση το τελευταίο χρονικό διάστημα, βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο. Οσμή σκανδάλων με πωλήσεις πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, Προϋπολογισμός που δεν πετυχαίνει κανέναν απολύτως στόχο, προαπαιτούμενα που σε λίγο θα έρθουν να ψηφιστούν εκ νέου. Το να επιστρέφει κανείς σε κλεισμένες υποθέσεις θεωρητικά, που ομόφωνα αποφάσισε επαναλαμβάνω η επιτροπή Πόθεν Έσχες, προφανώς είναι διέξοδος πολιτικής.
 Και αν θα έπρεπε να αστειευτώ, με τον ίδιο πιθανώς τρόπο θα έπρεπε κανείς να ξανανοίξει την υπόθεση πόθεν έσχες του πρωθυπουργού του κ. Τσίπρα, του υπουργού κ. Φλαμπουράρη, του υπουργού κ. Σταθάκη. Είναι στιγμή, μετά το κλείσιμο κάποιων κύκλων, να δείξουμε και την αναγκαία σοβαρότητα».
 Ο κ. Τσιάρας ρωτήθηκε από δημοσιογράφους πώς ενημερώθηκε τελικά για το περιεχόμενο της επιστολής προς την κ. Γκραμπόφσκι. «Αναζήτησα τηλεφωνικά την κ. Χριστοδουλοπούλου χωρίς αποτέλεσμα. Αναγκάστηκα να την αναζητήσω στην πλευρά του παραλήπτη», είπε ο κ. Τσιάρας σημειώνοντας ότι υπάρχει δημοσίευμα στο left.gr. «Το left.gr είναι ο ιστότοπος που μπορεί να λέει ο καθένας οτιδήποτε. Για εμάς δεν υπάρχει καμία ανησυχία όσον αφορά τα πραγματικά στοιχεία, αλλά υπάρχει ηθικό ζήτημα για το γεγονός ότι παραβιάστηκε ομόφωνη απόφαση της επιτροπής, χωρίς να έχει προηγηθεί ενημέρωση των μελών της και γιατί, ενώ τα μέλη της επιτροπής δεσμεύονται με εμπιστευτικότητα, βρίσκεται μια υπόθεση καθημερινά κρεμασμένη», είπε ο κ. Τσιάρας.   newsbeast

*** Έρχεται το ΤΕΛΟΣ της Δύσεως! Οι ΧΑΡΤΕΣ και τα ΣΤΟΙΧΕΙΑ θα σας πείσουν...

~ Σοκ προκαλούν τα στοιχεία που προβλέπουν ραγδαία αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού στα επόμενα 100 χρόνια, κάτι το οποίο προκαλεί μεγάλη ανησυχία και στους επιστήμονες.
Σύμφωνα με τις συγκρατημένες εκτιμήσεις του ΟΗΕ για τον πληθυσμό, ο πληθυσμός του Νίγηρα θα αυξηθεί κατά 866% από το 2015 έως το 2100, κι αυτό είναι ένα παράδειγμα από τα πολλά.
Η χώρα, δηλαδή, εκτιμάται ότι θα αυξηθεί από 19.897.000 άτομα σε 192.187.000 άτομα.
Ο πληθυσμός ολόκληρου του πλανήτη προβλέπεται να φτάσει τα 11,2 δισεκατομμύρια σε παγκόσμιο επίπεδο μέχρι το 2100. Χαρακτηριστικός είναι ο παρακάτω πίνακας:

Οι πρώτες δέκα χώρες για ποσοστιαία αύξηση κατά την περίοδο αυτή προβλέπεται να είναι:
Νίγηρας, 866%
Αγκόλα, 520%
Ζάμπια, 486%
Σομαλία, 468%
Δημοκρατία της Τανζανίας, 464%
Μπουρούντι, 435%
Ουγκάντα, 432%
Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, 397%
Μέση Αφρική, 390%
Μοζαμβίκη, 382%
  Τέλος, δείτε πώς θα αλλάξουν οι μεγαλύτερες χώρες στον κόσμο:


Και τώρα αναρωτηθείτε: όλοι αυτοί οι άνθρωποι που θα βρίσκονται σε τόσο φτωχές χώρες που θα μεταναστεύσουν; Στη Δύση, φυσικά, η οποία αντιμετωπίζει ήδη προβλήματα υπογεννητικότητας.
Με λίγα λόγια θα κατακλύσουν την Ευρώπη και πάλι λαθρομετανάστες από κυρίως μουσουλμανικές χώρες. Η αύξηση του παγκοσμίου πληθυσμού έχει ξεκινήσει και ο μεγάλος χαμένος θα φανεί σύντομα πως θα είναι η Ευρώπη και η Αμερική...

***

*** Αθλητική ενημέρωση  :

***  Διορία μέχρι την 1η Μαρτίου από την UEFA στον Παναθηναϊκό
Για να τακτοποιήσει τις οφειλές του
~Η UEFA έδωσε προθεσμία μέχρι την 1η Μαρτίου στους «πράσινους» για να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους προς ποδοσφαιριστές, διαφορετικά θα τιμωρηθούν με αποκλεισμό από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
*  Προθεσμία για να καλύψει τις οικονομικές του εκκρεμότητες μέχρι την 1η Μαρτίου του 2018 πήρε ο Παναθηναϊκός από την UEFA, μετά την ακροαματική διαδικασία που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας.
Η πρόταση της επιτροπής της UEFA ήταν να μην δοθεί χρόνος στο «τριφύλλι» περισσότερος από την 31η Ιανουαρίου, ωστόσο η τελική απόφαση δίνει το δικαίωμα στον Παναθηναϊκό να τακτοποιήσει τις οφειλές του μέχρι την 1η Μαρτίου, ενώ δόθηκε και η δυνατότητα του διακανονισμού.
Παράλληλα, η UEFA δεν απαγόρευσε τις μεταγραφές στην περίοδο του Ιανουαρίου για το «τριφύλλι».
Σε περίπτωση που οι «πράσινοι» δεν καταφέρουν να πληρώσουν ή να συμφωνήσουν σε διακανονισμό για τις οφειλές τους μέχρι την 1η Μαρτίου δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις για ένα χρόνο (ποινή με τριετή διάρκεια), ενώ θα τιμωρηθούν και με αφαιρέσεις βαθμών.  in.gr

***  Εκτός έδρας νίκες για Άρη και ΑΕΚ στο Champions League
 Σε Πολωνία και Ισπανία
~ Την πρώτη του εκτός έδρας νίκη στο Champions League πανηγύρισε ο Άρης, που επικράτησε επί της Ζιελόνα Γκόρα στην Πολωνία 
* Την πρώτη φετινή, εκτός έδρας, ευρωπαϊκή νίκη του, πανηγύρισε απόψε στην Πολωνία, ο Άρης, ο οποίος επικράτησε με 72-80 επί της Ζιέλονα Γκόρα, για την 8η αγωνιστική του Champions League.
Με τη νίκη αυτή οι «κίτρινοι» έφτασαν έτσι στα τέσσερα θετικά αποτέλεσμα στη διοργάνωση.
Κορυφαίος για τους Θεσσαλονικείς ήταν ο Λευτέρης Μποχωρίδης (22π., 9ασ., 3κλ., 1 κοψ), ενώ καταλυτική ήταν η παρουσία των Γκάρι Μπελ (15π., 3ασ., 1κλ.), Κιθ Μπένσον (13π., 7 ριμπ).
Σημείο αναφοράς για τους «κίτρινους» αποτέλεσαν οι συνολικά 21 ασίστ, αλλά και τα 17 λάθη τους.
Τα δεκάλεπτα: 12-15, 32-38, 51-56, 72-80
ΖΙΕΛΟΝΑ ΓΚΟΡΑ (Αρτουρ Γκρόνεκ): Φλόρενς 10 (1), Μουρ 1, Μόκρος 8 (1), Γκετσεβίτσιους 6, Σάβοβιτς 11 (1), Ντραγκίσεβιτς 16, Κελάτι 4, Χρίτσιανουκ 5, Ζαμοίσκι 8 (2), Κόζαρεκ 3 (1)
ΑΡΗΣ (Παναγιώτης Γιαννάκης): Μποχωρίδης 22 (3), Φλιώνης 2, Τσαϊρέλης 2, Πουλιανίτης 3 (1), Χρηστίδης 4, Μούρτος 2, Αθηναίου 11 (3), Βασιλόπουλος 2, Γουίβερ 4, Μπένσον 13, Μπελ 15 (3)
Δεύτερο «διπλό» για την ΑΕΚ
Με αντεπίθεση διαρκείας στην τέταρτη περίοδο, η ΑΕΚ πέρασε νικηφόρα από την «Pabellon Jorge Garbajosa Arena», πανηγυρίζοντας το μόλις δεύτερο, αλλά υπερπολύτιμο εφετινό ευρωπαϊκό «διπλό».
Η Ένωση επικράτησε με 85-78 της Εστουδιάντες (4-4), για την 8η αγωνιστική του Basketball Champions League, «αρπάζοντας» την 4η νίκη της στον 3ο όμιλο της διοργάνωσης, χωρίς όμως να καταφέρει να καλύψει τη διαφορά της ήττας της στην πρώτη μεταξύ τους αναμέτρηση (79-87 στην πρεμιέρα).
Τα δεκάλεπτα: 18-14, 41-34, 56-55, 78-85
ΕΣΤΟΥΔΙΑΝΤΕΣ (Μαλδονάδο): Τσβέτκοβιτς 9 (2), Μπριθουέλα 10, Βισέδο 7 (1), Κουκ, Σούτον 13 (3 τρίποντα, 8 ριμπάουντ), Λάντεσμπεργκ 16 (2), Σόλα, Σαβανέ 4, Μπράουν 14 (2), Κέινερ-Μέντλι 5 (1), Αρτεάγα.
ΑΕΚ (Σάκοτα): Ελόνου 7, Τζέιμς 13 (2), Γκριν 9 (4 ριμπάουντ, 5 ασίστ), Ξανθόπουλος 2, Σάκοτα 17 (2), Λαρεντζάκης 7 (1), Μπάρλοου, Μαυροειδής 9, Καββαδάς 2.    in.gr

***  Θεοδωρόπουλος: Σταματώ την προσπάθεια για σωτηρία του Παναθηναϊκού
«Μην δημιουργούνται προσδοκίες»
~ Ο επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος έβαλε σήμερα το μεσημέρι τίτλους τέλους, στην προσπάθεια που ο ίδιος ξεκίνησε χθες για να βοηθήσει τον Παναθηναϊκό. Ήταν μια κίνηση που αν μη τι άλλο ξάφνιασε καθώς ο ιδιοκτήτης της Chipita έκανε επίσημη δήλωση με την οποία γνωστοποιεί την απόσυρση της πρότασης που είχε καταθέσει χθες, στη συνάντηση του με παλαίμαχους ποδοσφαιριστές της ομάδας.
«Πρόθεσή μου πάντα ήταν και είναι να βοηθήσω τον Παναθηναϊκό, ειδικά τις δύσκολες στιγμές που περνάει, δημιουργώντας έναν μηχανισμό μακροπρόθεσμης λύσης για την ομάδα με πρωταγωνιστικό ρόλο να έχουν οι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές.
Από τη στιγμή που δημιουργήθηκαν προσδοκίες άμεσης επίλυσης του μεγάλου οικονομικού προβλήματος του Παναθηναϊκού, είμαι υποχρεωμένος να σταματήσω την προσπάθεια καθότι δεν ήταν ποτέ στις προθέσεις ή και στις δυνατότητές μου η εξεύρεση μαγικής λύσης για την ομάδα μας», ανέφερε χαρακτηριστικά η δήλωση του Σπύρου Θεοδωρόπουλου.
«Μην δημιουργούνται προσδοκίες»
Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι ο Θεοδωρόπουλος είχε φροντίσει να κρατήσει χαμηλούς τόνους, μετά το τέλος της συνάντησης που είχε με τους παλαίμαχους παίκτες του τριφυλλιού. Κι αυτό γιατί διέκρινε μια αντίληψη πως θα αναλάμβανε ο ίδιος να «τρέξει» οικονομικά τον Παναθηναϊκό.
«Κακώς έχουν δημιουργηθεί τέτοιες προσδοκίες» είχε πει χαρακτηριστικά χθες, φεύγοντας από το Χίλτον όπου έγινε η συνάντηση. Ήταν ξεκάθαρο λοιπόν από την πλευρά του Θεοδωρόπουλου ότι το μόνο που δεν ήθελε ο ιδιοκτήτης τηςchipita, ήταν να δημιουργηθεί η εντύπωση πως θα σηκώσει μόνος τα οικονομικά βάρη του Παναθηναϊκού.
Προφανώς ο Θεοδωρόπουλος αποφάσισε ν’ αποσύρει την πρόταση του, επειδή διαπίστωσε ότι έχει διαμορφωθεί μια λανθασμένη αντίληψη για την πρόταση που κατέθεσε χθες. Το θέμα όμως είναι πως τα προβλήματα παραμένουν για τον Παναθηναϊκό και δεν φαίνεται λύση στον ορίζοντα.

in.gr

*** «Πάνοπλη» η Καλαμάτα για νίκη στο σούπερ ντέρμπι… 
«Πάνοπλη» θα αντιμετωπίσει την Κυριακή στο γήπεδο Μεσσηνιακού «Στ. Παπαδόπουλος», τον Αστέρα Αμαλιάδας/Πανόπουλου, ο Π.,Σ. η Καλαμάτα. Ο προπονητής  Νίκος Ζαλίκας στα πλάνα που ετοιμάζει για το σούπερ ντέρμπι της 10ης αγωνιστικής του 5ου ομίλου του πρωταθλήματος της Γ΄ Εθνικής, μπορεί να υπολογίζει στα πλάνα του στην παρουσία και των Γιάννη Καλογερόπουλου  (εξέτισε την ποινή του), Σταύρου Τσουλάκου (ξεπέρασε τον τραυματισμό του).
Η «Μαύρη Θύελλα» (προέρχεται από σημαντικό «διπλό» κόντρα στο Διαγόρα Βραχνέικων), στοχεύει στη νίκη, που θα είναι πολύ σημαντική. Από τη μια πλευρά θα την φέρει στην δεύτερη θέση (θα προσπεράσει τον Αστέρα Αμαλιάδας) και θα μπει δυνατά στη διεκδίκηση του τίτλου. Από την άλλη, θα πιστοποιήσει την αγωνιστική της άνοδο (για ακόμη ένα ντέρμπι θα διατηρήσει το αήττητο ) και θα αναθερμάνει το ενδιαφέρον του φίλαθλου κόσμου.
Κλείνοντας ν’ αναφέρουμε ότι χθες υπήρχε ρεπό, ενώ σήμερα ξεκινά η προετοιμασία για το κυριακάτικο σούπερ ντέρμπι.

***

~~ Από τελευταίες αναρτήσεις ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017  :
 ~ ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:   Τρίτη  28 - Νοεμβρίου  2017  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/11/blog-post_28.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 29  Νοεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ....από το  2008  :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/11/arfara-news-29-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ....από το  2008 :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/11/news-30-2017.html .-

~***  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017 :
~  Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Παρασκευή 01  Δεκεμβρίου  2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το  2008  .....
~  ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ  σε όλους μας  !!
: http://snsarfara.blogspot.com/2017/12/arfara-news-01-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Σάββατο  02 Δεκεμβρίου  2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ....  από το  2008 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-02-2017.html .- 
~*  Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Κυριακή 03 Δεκεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το  2008  .... ~ ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ Χριστουγέννων .... !!! από το Αρφαρά Καλαμάτας  :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-03-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 04 Δεκεμβρίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ...από  το 2008 :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-04-2017.html .- 
~*   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 05 Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το 2008   : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/12/news-05-2017.html .-
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 06  Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ... από το  2008 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-06-2017.html .-  
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Πέμπτη 07 Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το  2008  :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-07-2017.html .-
~* AΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ  03 και 04 Δεκεμβρίου 2017 :
Αθλητική ανασκόπηση -επισκόπηση της εβδομάδας  που πέρασε  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/12/03-03-2017.html .- 
 ~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Παρασκευή 08 Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  .... από το  2008 :  http://snsarfara.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-08-2017.html .-
~*   Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Σάββατο 09  Δεκεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το  2008 : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-09-2017.html .-  
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ... από το  2008 :http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-10-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας (2)- ARFARA NEWS  -2- Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  .... από το 2008  :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/12/2-news-2-10-2017.html .-
~*  Αθλητικό Σαββατοκύριακο 09 και 10  Δεκεμβρίου 2017 :Μια επισκόπηση -ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/12/09-10-2017.html  
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα  11 Δεκεμβρίου  2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  .... από  το  2008  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-11-2017.html .- 
~*Η  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 12 Δεκεμβρίου  2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ... από το  2008 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-12-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη  13 Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  .... από το 2008   :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-13-2017.html .- 
~*
****   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   https://twitter.com/stamos01  .-  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5942   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3799   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3792  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  13. 553   βίντεο   .-  

The YOUTUBE:
 https://www.youtube.com/user/messiniaview .-
 https://www.youtube.com/user/stamos01 .-
https://www.youtube.com/user/stamatios01 .-
https://www.youtube.com/user/vlasiskal .-
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ ~


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου