arfara messinias stamos1

Ο ήλιος φωτίζει τα σώματα τα , η δε σοφία τις ψυχές .Ο κόσμος είναι ένα ανάκτορο της σοφίας του Υψίστου . Ο Θεός άναψε κάθε μία ψυχή με το δικό του πυρ . Έτσι λάμπουν όλοι οι άνθρωποι με τη σοφία του σε αυτό το θέατρο , όπως ο Θεός τους έπλασε .-Μερικούς τους έκανε μεγάλα φώτα , σε άλλους μικρά.-(Κάρλος Λιναίος )

 Αρφαρά

Η ελευθερία χωρίς τη μάθηση είναι πάντα σε κίνδυνο• η μάθηση χωρίς ελευθερία είναι πάντα μάταιη. Τζων Κέννεντυ .-

Πέμπτη 13 Απριλίου 2017

 Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS  2 Μ. Πέμπτη 13 Απριλίου  2017 :
Στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης  ...
~


 ~ 
~ Μ. ΠΕΜΠΤΗ  .....Ο Μυστικός Δείπνος ..
Εἰς τὸν Ἱερὸν ΝιπτήραΝίπτει Μαθητῶν ἑσπέρας Θεὸς πόδας,
Οὗ ποῦς πατῶν ἦν εἰς Ἐδὲμ δείλης πάλαι.

Εἰς τὸν Μυστικον Δεῖπνον
Διπλοῦς ὁ Δεῖπνος· Πάσχα γὰρ νόμου φέρει,
Καὶ Πάσχα καινόν, Αἷμα. Σῶμα Δεσπότου.

Εἰς τὴν ὑπερφυᾶ Προσευχὴν
Προσεύχῃ· καὶ φόβητρα, θρόμβοι αἱμάτων,
Χριστέ, προσώπου, παραιτούμενος δῆθεν
Θάνατον, ἐχθρὸν ἐν τούτοις φενακίζων.

Εἰς τὴν Προδοσίαν
Τί δεῖ μαχαιρῶν, τί ξύλων λαοπλάνοι,
Πρὸς τὸ θανεῖν πρόθυμον εἰς Κόσμου λύτρον.
Μυστικός Δείπνος Ο Νιπτήρας Ο Νιπτήρας Ο Νιπτήρας - 16ος αι. μ.Χ. - Mονή Διονυσίου, Άγιον Όρος Ο Νιπτήρας
Κατά τη Μεγάλη Πέμπτη επιτελούμε ανάμνηση: Της νίψεως των ποδών των Αποστόλων υπό του Κυρίου, Του Μυστικού Δείπνου, δηλαδή της παραδόσεως σ' εμάς υπό του Κυρίου του Μυστηρίου της θείας Ευχαριστίας, της θαυμαστής προσευχής του Κυρίου προς τον Πατέρα Του και της προδοσίας του Κυρίου υπό του Ιούδα.
Εκείνο το βράδυ της Πέμπτης, πριν ν' αρχίσει το δείπνο ο Ιησούς σηκώνεται από το τραπέζι, αφήνει κάτω τα ιμάτιά του, βάζει νερό στο νιπτήρα και τα κάνει όλα μόνος Του, πλένοντας τα πόδια των Μαθητών Του. Με τον τρόπο αυτό θέλει να δείξει σ' όλους ότι δεν πρέπει να επιζητούμε τα πρωτεία. Μετά τη νίψη των ποδιών λέγει: «όποιος θέλει να είναι πρώτος, να είναι τελευταίος απ' όλους».
Πρώτα πήγε στον Ιούδα και μετά στό Πέτρο, ο οποίος ήταν ο πιο ορμητικός απ' όλους και στην αρχή σταματάει το Διδάσκαλο, αλλά ύστερα όταν τον έλεγξε, υποχωρεί με τη καρδιά του. Αφού έπλυνε τα πόδια όλων, πήρε τα ιμάτιά Του και ξανακάθησε.
Άρχισε κατόπιν να τους νουθετεί να αγαπούν ο ένας τον άλλον και να μη επιζητούν το ποιός θα είναι πρώτος. Στη συνέχεια τους μίλησε για την προδοσία και επειδή θορυβήθηκαν, στρέφεται με ήρεμο τρόπο στον Ιωάννη και τον υπέδειξε.
Ο Νιπτήρας  Ο Νιπτήρας Μυστικός Δείπνος - Αντίγραφο τοιχογραφίας τής Μονής Βατοπεδίου - Αγγελική Τσέλιου© (diaxeirosaggelikistseliou. blogspot.com)Μυστικός Δείπνος Μυστικός Δείπνος - Μιχαήλ Χατζημιχαήλ© www.michaelhadjimichael.com
Κατόπιν πήρε ψωμί στα χέρια Του και είπε: «Λάβετε φάγετε». Το ίδιο έκανε και με το ποτήρι του κρασιού λέγοντας: «Πιέστε απ' αυτό όλοι, γιατί αυτό είναι το αίμα Μου, της νέας Συμφωνίας. Αυτό να κάνετε για να Με θυμάστε». Μετά από αυτή τη στιγμή ο Ιούδας, μόλις έφαγε τον άρτο έφυγε και συμφώνησε με τους αρχιερείς να τους Τον παραδώσει.
Μετά το δείπνο βγήκαν όλοι στο όρος των Ελαιών, όπου ο Χριστός τους δίδαξε τα ανήκουστα και τελευταία μαθήματα και αρχίζει να λυπάται και να ανυπομονεί. Αναχωρεό μόνος Του και, γονατίζοντας, προσεύχεται εκτενώς. Από την πολλή αγωνία γίνεται ο ιδρώτας Του σαν σταγόνες πηχτού αίματος, οι οποίες έπεφταν στη γη. Μόλις συμπληρώνει την εναγώνια εκείνη προσευχή, φθάνει ο Ιούδας με ένοπλους στρατιώτες και πολύ όχλο και αφού χαιρετάει και φιλάει πονηρά το δάσκαλό Του, Τον παραδίδει.
Συλλαμβάνεται λοιπόν ο Ιησούς και τον φέρνουν δέσμιο στους Αρχιερείς Άννα και Καϊάφα. Οι μαθητές σκορπίζονται και ο θερμότερος των άλλων ο Πέτρος τον ακολούθησε ως την αρχιερατική αυλή και αρνείται και αυτός ότι είναι μαθητής Του.
Εν τω μεταξύ ο θείος διδάσκαλος παρουσιάζεται μπροστά στο παράνομο συνέδριο, εξετάζεται για τους μαθητές και τη διδασκαλία Του, εξορκίζεται στο Θεό για να πεί εάν Αυτός είναι πράγματι ο Χριστός και αφού είπε την αλήθεια, κρίνεται ως ένοχος θανάτου, επειδή τάχα βλασφήμησε. Από 'κει και πέρα τον φτύνουν στο πρόσωπο, τον χτυπάνε, τον εμπαίζουν με κάθε τρόπο κατά τη διάρκεια όλης της νύχτας, ως το πρωϊ.


***  Ο «Θρήνος της Παναγίας» απόψε από το Λύκειο Ελληνίδων Καλαμάτας 
Το Λύκειον των Ελληνίδων Καλαμάτας στην προσπάθειά του να αναβιώσει τα έθιμα του τόπου μας, παρουσιάζει με το γυναικείο τμήμα της χορωδίας του το «Μοιρολόι της Παναγίας» ή το «Θρήνο της Παναγίας», όπως συνηθίζεται να λέγεται μέσα στις εκκλησίες από γυναίκες μπροστά στον Εσταυρωμένο τη Μεγάλη Πέμπτη το βράδυ.
Φέτος, το «Μοιρολόι της Παναγίας» θα ειπωθεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Καλαμάτας.
Το Λύκειον των Ελληνίδων Καλαμάτας ευχαριστεί θερμά το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομο, καθώς και τους Ιερείς και Επιτρόπους του Ναού και εύχεται σε όλους Καλή Ανάσταση!

***  Προτάσεις εκκλησιασμού από την ομάδα «Πάμε Βόλτα» 
Η Βυζαντινή Μουσική είναι μουσικός θησαυρός
 Σκεφτήκαμε μερικές οδηγίες για φιλόμουσους (ακόμα και για άπιστους) και τις μοιραζόμαστε μαζί σας. Μικρό μυστικό από ειδήμονα... Το ενδιαφέρον είναι πάντα στο τέλος, στους «Αίνους»! Μην πηγαίνετε νωρίς...
Για όσους δεν πήγατε στη Χορωδιακή Συνάντηση το Σάββατο του Λαζάρου στους Ταξιάρχες, να το βάλετε στην ατζέντα σας για του χρόνου. Αξίζει!
  Μ. ΠΕΜΠΤΗ
Η σκηνή της Σταύρωσης. Μετά το 9ο ευαγγέλιο αρχίζουν οι Αίνοι με τα συναρπαστικά «Εξέδυσάν με τα ιμάτιά μου» και «Τον νώτον μου έδωκα εις μαστίγωσιν...», με κορύφωση το δοξαστικό «Κύριε, αναβαίνοντός σου εν τω σταυρώ» και το «Ήδη βάπτεται κάλαμος...», από τις λαμπρότερες μουσικές σελίδες. Πολύ τυχερός όποιος το έχει ακούσει από τον Λυκούργο Αγγελόπουλο στην Αγία Ειρήνη της Αθήνας...
Αυτή την ημέρα γίνεται στην Καλαμάτα το έθιμο «Ξαμόνια». Ένα λαϊκό προσκύνημα στα ξωκλήσια της βόρειας Καλαμάτας. Με αφετηρία τη θέση «Κουφού Ελιές» τα μεσάνυχτα, ξεκινούν μια ολονύκτια περιήγηση στα ξωκλήσια, που περιλαμβάνει άναμμα καντηλιών και ψαλμωδίες. Η επιστροφή στην Καλαμάτα γίνεται τις πρώτες πρωινές ώρες!
Θα είμαστε εκεί!
  Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
ΠΡΩΙ: Εσπερινός, αποκαθήλωση και περιφορά του επιταφίου, του υφάσματος που απεικονίζει την ταφή και αποτίθεται στο ανθοστόλιστο κουβούκλιο (έθιμο που θυμίζει τους αρχαίους «κήπους του Αδώνιδος»), σκηνή υποβλητικότερη από την αντίστοιχη φαντασμαγορική του βραδιού. Επιστέγασμα, το απαράμιλλης συγκίνησης και εξαιρετικής μουσικής «Σε τον αναβαλλόμενον», που ψάλλεται από όλους τους ψάλτες, μαζί με τον ιερέα.
Προτάσεις: Moνή Ανδρουμπεβίτσης ή Μονή Δημιόβης και το μεσημέρι στον Άγιο Αθανάσιο Αλτομιρών.
ΒΡΑΔΥ: Τα γνωστά εγκώμια. Θα εκτιμήσετε την υποβλητικότητά τους. Δυστυχώς, σπάνια ψέλνεται το υψηλής ποίησης και μουσικής «Τον ήλιον κρύψαντα» («Δος μοι τούτον τον ξένον»).
Για τους Μεσσήνιους που δε θα 'ρθουν για Πάσχα στην πατρίδα και μείνουν στην Αθήνα, ας περάσουν από Αγία Ειρήνη της οδού Αιόλου. Έστω και χωρίς (πλέον) τον Λυκούργο Αγγελόπουλο.
  Μ. ΣΑΒΒΑΤΟ
ΠΡΩΙ: Η «πρώτη Ανάσταση», πολύ πιο συναρπαστική από τη φασαριόζικη του μεσονυχτίου. Στα μισά της λειτουργίας χτυπούν καμπάνες και βγαίνει ο ιερέας με κάνιστρο και σκορπίζει λουλούδια στην εκκλησία και στον περίβολο, ψέλνοντας «Ανάστα ο Θεός, κρίνων την γην...». Μεγαλειώδης σκηνή.
  ΒΡΑΔΥ: Πιο πολλή φαντασμαγορία παρά συγκίνηση, με το «Χριστός Ανέστη». Μη φύγετε αμέσως για τη μαγειρίτσα, μείνετε στην εκκλησία κανά μισάωρο τουλάχιστον, στον εσπερινό, με τα υπέροχα αναστάσιμά του.
Για το βράδυ, προτείνουμε να πάτε στο Βυζαντινό Ναό Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στην Χριστανούπολη. Θα τελεστεί Ανάσταση ύστερα από 120 χρόνια!
  ΠΑΣΧΑ
Για όσους δεν έχουν φύγει για τα χωριά τους, στη Μονή Δημιόβης (στις 4.30 μ.μ.) θα τελεστεί ο Εσπερινός της Αγάπης.
Για οποιαδήποτε πληροφορία, στο τηλ. 6936-518550Σ
ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!

***  Με ιδιαίτερα παραδοσιακό τρόπο η περιφορά του Επιταφίου στον Άγιο Ανδρέα Μεσσηνίας 
Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής στις 9.30 θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στον Άγιο Ανδρέα, που ξεκινά από τον Ιερό Ναό και κατεβαίνει προς την πλατεία του χωριού, όπου στην προβλήτα τον περιμένουν οι επαγγελματίες ψαράδες.
Οι ψαράδες υποδέχονται τον Επιτάφιο σε καΐκι και με τη συνοδεία άλλων αλιευτικών σκαφών κάνουν τον κύκλο μέσα στο λιμάνι.
Στη συνέχεια ο Επιτάφιος αποβιβάζεται και συνεχίζει την περιφορά του, με επιστροφή στον Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέα.

*** Παραδοσιακά ασπρίσματα… 

Παραδοσιακά στις γειτονιές της Καλαμάτας ακόμα οι κάτοικοι ασπρίζουν τα πεζοδρόμιά τους και γράφουν στην άσφαλτο τις ευχές τους!  Ω.  

***  Προκρατήσεις εδώ και 2 μήνες στα ξενοδοχεία της Μεσσηνίας για τις ημέρες του Πάσχα 
«Ούτε για δείγμα» δωμάτιο στην Καλαμάτα! 
  -Θετικά τα μηνύματα εν όψει καλοκαιριού  
  «Χριστούγεννα στην πόλη και Πάσχα στο χωριό» λέει η λαϊκή παροιμία...  και η Μεσσηνία αποδεικνύει  για ακόμα μια χρονιά ότι αποτελεί διαχρονικά δημοφιλή «πασχαλινό» προορισμό για τους Έλληνες ταξιδιώτες. Προσφέροντας στους επισκέπτες αρκετά ξεχωριστά και μοναδικά  έθιμα, «ξακουστά» σ’ όλη τη χώρα, αλλά και με μεγάλο πλεονέκτημα τον υπερσύγχρονο αυτοκινητόδρομο που συνδέει το νομό με την πρωτεύουσα σε περίπου δυο ώρες με ασφαλή οδήγηση, οι κρατήσεις για το φετινό Πάσχα ξεκίνησαν αρκετούς μήνες πριν…
Είναι χαρακτηριστικό, δε, ότι στην πόλη της Καλαμάτας, το τριήμερο των εορτών, τα ξενοδοχεία παρουσιάζουν πληρότητα 100%, ενώ δεκάδες είναι οι ενδιαφερόμενοι που τηλεφωνούν ακόμα και την τελευταία στιγμή, ψάχνοντας απεγνωσμένα για ένα δωμάτιο.
Παράλληλα, το κοινό φέτος Πάσχα Ορθοδόξων και Καθολικών συνετέλεσε έτσι ώστε να υπάρχει αύξηση και των ξένων επισκεπτών…
Το «Θάρρος» επικοινώνησε με ξενοδόχους της περιοχής, οι οποίοι μας ενημέρωσαν για την κίνηση των ημερών, αλλά και για τις θετικές προοπτικές και ενδείξεις εν όψει καλοκαιρινής περιόδου…

 Δημήτρης Καραλής
 «Εξαιρετικό το φετινό Πάσχα για όλη τη Μεσσηνία – Συγκρατημένη αισιοδοξία για καλοκαίρι» 
 Τη μεγάλη ικανοποίησή του για την «κίνηση» στα ξενοδοχεία της Μεσσηνίας τις ημέρες του Πάσχα εξέφρασε μιλώντας στο «Θάρρος»  ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας, Δημήτρης Καραλής. Ο κ. Καραλής σημείωσε ότι η Μεσσηνία έχει φορέσει τα «γιορτινά» της και τα ξενοδοχεία της περιοχής μας είναι πανέτοιμα να υποδεχθούν τους χιλιάδες των επισκεπτών. Οι Έλληνες υπερτερούν των ξένων, αλλά το γεγονός ότι το Ορθόδοξο με το Καθολικό Πάσχα φέτος συμπίπτουν, έπαιξε ρόλο ώστε να υπάρχει αύξηση και στους ξένους επισκέπτες. «Γενικά μπορούμε να πούμε ότι, ειδικά από τη Μ. Παρασκευή έως και τη Δευτέρα του Πάσχα, η κίνηση θα είναι εξαιρετική, αγγίζοντας πληρότητα 100% για ολόκληρη την Μεσσηνία» πρόσθεσε ο κ. Καραλής.
Αναφορικά με την κίνηση εν όψει καλοκαιρινής σεζόν, υπογράμμισε ότι τα πρώτα μηνύματα από το διεθνή αερολιμένα της Καλαμάτας είναι πολύ θετικά. Παράλληλα, τόνισε ότι η χώρα μας επωφελείται συγκυριακά από τις διεθνείς εξελίξεις και αποτελεί έναν απόλυτα ασφαλή προορισμό, ο οποίος βρίσκεται ήδη στις υψηλές προτιμήσεις των ξένων.
«Με συγκρατημένη αισιοδοξία, συνεχή προσπάθεια, ευελπιστούμε ότι και η φετινή χρονιά θα είναι εξαιρετική για τον τουρισμό της περιοχής μας» έκλεισε λέγοντας ο κ. Καραλής.
13118876_10154151185289168_5923886528864046663_n.jpg
  Χιλιάδες επισκέπτες θα ζήσουν μια ξεχωριστή πασχαλινή εμπειρία στην «Costa Navarino»
Ξεχωριστή θα είναι, για ακόμα μια χρονιά, η φετινή «πασχαλινή» εμπειρία για όσους επισκέπτες βρεθούν στη «ναυαρχίδα» του τουρισμού της περιοχής μας, την “Costa Navarino”, καθώς θα ζήσουν το πνεύμα των άγιων ημερών σε ένα περιβάλλον που συνδυάζει τις αυθεντικές εμπειρίες με τις τοπικές παραδόσεις και με ένα πρόγραμμα εμπλουτισμένο με δημιουργικές δραστηριότητες για γονείς και παιδιά.
Σε επικοινωνία που είχαμε με το διευθυντή κρατήσεων, Παναγιώτη Βάσιο, μας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την κίνηση που παρουσιάζει η ξενοδοχειακή μονάδα τις ημέρες των εορτών, παρά το γεγονός ότι ημερολογιακά είναι σχετικά νωρίς. Όπως μας ενημέρωσε, οι κρατήσεις κυρίως από τους Έλληνες επισκέπτες ξεκίνησαν φέτος αρκετά νωρίς, αμέσως μετά το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας. Ήδη το “The Westin Resort Costa  Navarino” αγγίζει σε πληρότητα το 100%, ενώ η πληρότητα στο «The Romanos Resort, a Luxury Collection» φθάνει στο 85%. Υπάρχουν, δε, ακόμα λίγα δωμάτια για τους επισκέπτες τελευταίας στιγμής.
Παράλληλα, ο κ. Βάσιος σημείωσε και την αύξηση που παρουσιάστηκε στις επισκέψεις τους μήνες από το Φεβρουάριο μέχρι τον Απρίλιο, κυρίως από λάτρεις του «γκολφ».
Αναφορικά με το καλοκαίρι, όπως μας ενημέρωσε ήδη παρουσιάζεται αύξηση στις προκρατήσεις για τους μήνες του Ιουλίου και του Αυγούστου, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ υπάρχει αισιοδοξία και για τους υπόλοιπους μήνες, καθώς τα τελευταία χρόνια παγκοσμίως πληθαίνουν οι επισκέπτες «της τελευταίας στιγμής».
KINISI 2.jpg
  Κωνσταντίνος Ανδριανόπουλος, «Elekra Hotel & Spa»
«Και το φετινό Πάσχα είναι πάρα πολύ θετικό για την περιοχή μας, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος υπήρχαν προκρατήσεις νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά. Το ξενοδοχείο μας παρουσιάζει πληρότητα στο 100%, ενώ φαίνεται πως δωμάτιο στην Καλαμάτα δεν υπάρχει, καθώς καθημερινά δεκάδες είναι οι ενδιαφερόμενοι που τηλεφωνούν, ακόμα και την τελευταία στιγμή…
Τα μηνύματα των κρατήσεων για το καλοκαίρι είναι θετικά και νομίζω ότι η περιοχή μας θα συνεχίσει την ανοδική τάση των τελευταίων χρόνων. Ένας μικρός προβληματισμός υπάρχει για το Μάιο, καθώς φέτος απουσιάζουν μεγάλα συνέδρια στην περιοχή μας σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια».
  Γιώργος Αντωνίου, «Pharae Palace»
«Με σύμμαχο τον καιρό, που θα είναι καλός, αλλά και το νέο αυτοκινητόδρομο, η πληρότητα το τριήμερο των φετινών εορτών στο ξενοδοχείο μας είναι στο 100%. Είναι δεδομένο ότι η Καλαμάτα αλλά και η Μεσσηνία αποτελούν ένα δημοφιλή προορισμό για τους Έλληνες επισκέπτες το Πάσχα. Σίγουρα θετικό είναι το γεγονός για τον τουρισμό όλης της χώρας ότι φέτος συμπίπτουν το Ορθόδοξο με το Καθολικό Πάσχα. Οι ξένοι εκτιμούν ιδιαίτερα τις θρησκευτικές παραδόσεις και τα έθιμα και επιλέγουν μέρη όπου θα ζήσουν την αυθεντική εμπειρία του «ελληνικού Πάσχα».
Τα μηνύματα εν όψει καλοκαιριού είναι θετικά, αλλά δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε… Χρειάζεται διαρκής συνεργασία όλων των φορέων που ασχολούνται με τον τουρισμό στην περιοχή μας, αλλά και ακόμα μεγαλύτερη προβολή της Μεσσηνίας και της Καλαμάτας».
  Γιώργος Κουτίβας, “Elite City Resort”
«Η εύκολη πρόσβαση στην Καλαμάτα, αλλά και η “δυναμική” που έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια ως προορισμός, είχαν ως αποτέλεσμα, από πολύ νωρίς φέτος, να παρουσιάζεται και στο ξενοδοχείο μας πληρότητα στο 100% τις ημέρες των διακοπών του Πάσχα. Σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, οι κρατήσεις φέτος έγιναν πολύ νωρίτερα. Ανάλογα είναι και τα μηνύματα εν όψει καλοκαιρινής σεζόν, ειδικά από τις αυξημένες προκρατήσεις, κυρίως των ξένων επισκεπτών»
 Κατερίνα Κοτσίρη, «Akti Taygetos Resort»
«Η κίνηση για τις ημέρες του Πάσχα στο ξενοδοχείο μας είναι πάρα πολύ ικανοποιητική και αγγίζει το 100% η πληρότητα. Υπάρχουν ελάχιστα δωμάτια, που ίσως κι αυτά τις επόμενες ώρες να μην είναι διαθέσιμα, καθώς υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον.
Ευελπιστούμε ότι και το καλοκαίρι η κίνηση θα είναι ανάλογη και η περιοχή μας θα συνεχίσει την ανοδική της πορεία».
  Χριστίνα Τσαπάκη, «Horizon Blu»
«Από τις αρχές του Μαρτίου ήταν αυξημένη η ζήτηση για καταλύματα στο ξενοδοχείο μας για τις ημέρες του Πάσχα. Έχουμε για το τετραήμερο πληρότητα 100%, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που ακόμα τηλεφωνούν αναζητώντας ένα δωμάτιο. Κατά κύριο λόγο οι επισκέπτες αυτών των ημερών είναι Έλληνες.
Εν όψει της καλοκαιρινής σεζόν, τα μηνύματα είναι πολύ θετικά, καθώς υπάρχουν αρκετές προκρατήσεις από ξένους, κυρίως, επισκέπτες και για μεγάλο όγκο διανυκτερεύσεων, πάνω από μια εβδομάδα. Για το ελληνικό κοινό είναι κάπως νωρίς ακόμα για το καλοκαίρι, καθώς προγραμματίζει τις διακοπές του, κυρίως, την τελευταία στιγμή».
  Του Κώστα Γαζούλη

***  «Να απολυθούν γιατί επιβαρύνουν» - Απίστευτη απόφαση για συμβασιούχους 
Πρωτοδικείο Γυθείου
 Σκεπτικό με συγκεκριμένες πολιτικοϊδεολογικές αναφορές, που παραπέμπει σε λογικές «κοινωνικού αυτοματισμού», αναπτύσσει σε μία απίστευτη απόφασή του το Πρωτοδικείο Γυθείου, προκειμένου να απορρίψει την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων 12 εργαζομένων στην καθαριότητα του Δήμου Ανατολικής Μάνης, με την οποία ζητούσαν να εφαρμοσθεί το άρθρο 16 του Ν. 4429/16 και οι συμβάσεις τους να παραταθούν έως 31.12.2017.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση, καλώς έκανε ο Δήμος Ανατολικής Μάνης (σ.σ. ένας από τους πέντε πανελλαδικά) και δεν παρέτεινε τις συμβάσεις των εργαζομένων, γιατί θα επιβάρυνε οικονομικά τους δημότες του, καθώς, όπως τονίζει, οι σχετικοί νόμοι για την παράταση συμβάσεων, στην πραγματικότητα, αποσκοπούν «όχι στην κάλυψη των αναγκών καθαριότητας του Δήμου Ανατολικής Μάνης, αλλά στην έμμεση φορολόγηση για την αντιμετώπιση της ανεργίας»!
Αναλυτικά, στην απόφασή του ο δικαστής υποστηρίζει ότι οι διατάξεις με τις οποίες παρατάθηκαν οι συμβάσεις καθαριότητας «στερούν την εξουσία (σ.σ. στο Δήμο) να αποφασίζει με τα όργανά του για τις τοπικές υποθέσεις καταρτίζοντας προϋπολογισμό ισοσκελισμένο και ρεαλιστικό για την εξυπηρέτηση των αναγκών του και, μάλιστα, με σκοπό, στην πραγματικότητα, όχι την κάλυψη των αναγκών καθαριότητας του Δήμου Ανατολικής Μάνης, αλλά την έμμεση φορολόγηση για την αντιμετώπιση της ανεργίας, χωρίς μάλιστα τη μεταφορά προς αυτόν πόρων που είναι αναγκαίοι για την άσκηση των αρμοδιοτήτων αυτών», και γι’ αυτό «η ανωτέρω διάταξη (σ.σ. άρθρο 72 του Ν 4369/2016) έρχεται σε αντίθεση με τα άρθρα 101 και 102 παρ. 1, 2, 4 και 5 του Συντάγματος».

***  «Γιορτινό τραπέζι» για 700 οικογένειες στο Δήμο Μεσσήνης
300 περισσότερες σε σχέση με πέρυσι
 Δείχνοντας την έμπρακτη στήριξή του στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (οικογένειες, αστέγους, ασθενείς κ.τ.λ.) που «χτυπήθηκαν» τα τελευταία χρόνια από την κρίση, το Δημοτικό Κοινωνικό Παντοπωλείο Μεσσήνης μοίρασε για τις ημέρες του Πάσχα συσκευασμένα τρόφιμα μακράς διαρκείας, πασχαλινά γλυκίσματα και νωπό χοιρινό κρέας σε περισσότερες από 700 οικογένειες, που αντιστοιχούν σε 1.354 ωφελούμενους.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες το πρωί στο χώρο του ΚΑΠΗ του Δήμου Μεσσήνης, όπου στεγάζεται το Κοινωνικό Παντοπωλείο, η αρμόδια αντιδήμαρχος Γεωργία Παναγοπούλου τόνισε ότι η συγκεκριμένη κίνηση δε λύνει το πρόβλημα, αλλά αποτελεί μια επιβεβλημένη ενέργεια ανθρωπιάς προς τους συγχωριανούς και τους συμπολίτες τους, στο Δήμο Μεσσήνης, που «μαστίζονται» από την κρίση.
Επίσης, εξέφρασε τις ευχαριστίες του δημάρχου Μεσσήνης Γιώργου Τσώνη προς όλους τους χορηγούς, καθώς με τη βοήθειά τους επετεύχθη ο στόχος της κοινωνικής αλληλεγγύης στους δημότες και τις οικογένειές τους που χρήζουν στήριξης από τις κοινωνικές δομές.
Η κα Παναγοπούλου έκανε, τέλος, γνωστό ότι το φετινό Πάσχα δόθηκαν τρόφιμα σε 300 περισσότερες οικογένειες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μεσσήνης, Γρηγόρης Γρηγορόπουλος, ευχήθηκε σ’ όλους τους συμπολίτες να ξεπεράσουν το συντομότερο όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και την επόμενη χρονιά, αν είναι δυνατόν, κανένας άνθρωπος να μην έχει προβλήματα…   Του Κώστα Γαζούλη

***  Το «εμπόδιο» της Φαρών… 
Να προστατέψουν τους διερχόμενους οδηγούς, και ειδικά τους «ευάλωτους» οδηγούς δικύκλων, από τρύπα στο οδόστρωμα, προσπαθούν περίοικοι της Φαρών, με διάφορους τρόπους…
Αρχικά την Κυριακή είδαμε ένα καφάσι στο κέντρο του δρόμου. Προχθές το πρωί το καφάσι έγινε πορτοκαλί κώνος… το απόγευμα είχε γίνει ψάθινο καρεκλάκι…
Ας μεριμνήσουν οι αρμόδιοι να κλείσουν την τρύπα, γιατί δεν ξέρουμε τι άλλο θα δούμε στη μέση της Φαρών.   Κ. Γαζ.  

***  Ιδανικοί εθελοντές για κλινική μελέτη οι λάτρεις της ελιάς Καλαμών 
Από δεξιά προς τα αριστερά ο καθηγητής Προκόπης Μαγιάτης, ο καρδιολόγος Μανώλης Μάκαρης, ο επίκουρος καθηγητής Νίκος Δρακούλης και ο δρ. Χ.Παπανικολάου
Συμμετοχή και της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Καλαμάτας στο δεύτερο κύκλο- «Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά τα πρώτα αποτελέσματα»
 
Οι ελιές Καλαμών δε φημίζονται μόνο για την ποιότητα και τη γεύση τους, αλλά και για τα ευεργετικά οφέλη τους στο καρδιαγγειακό σύστημα. Αυτό είναι και το συμπέρασμα της πρώτης κλινικής μελέτης σχετικά με τη θετική επίδραση της κατανάλωσης ελιών τύπου Καλαμάτας στο λιπιδαιμικό προφίλ υγιών εθελοντών, που διενεργήθηκε από την ομάδα του αναπληρωτή  καθηγητή του Τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), Προκόπη Μαγιάτη.
Συγκεκριμένα, υγιή άτομα χωρίς υπερχοληστερολαιμία και τη λήψη θεραπευτικής αγωγής εμφάνισαν θετική μεταβολή ειδικότερα στο λόγο LDL/HDL (κακής/καλή) χοληστερόλης, δηλαδή στο ρίσκο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.
  Ο πρώτος κύκλων
των κλινικών μελετών
Τα αποτελέσματα του πρώτου κύκλου κλινικών μελετών, ο οποίος ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2015 από το Τμήμα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων, της Φαρμακευτικής σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και το 401 Στρατιωτικό νοσοκομείο Αθηνών, ανακοινώθηκαν το Μάιο του 2016 και ήταν πολύ ενθαρρυντικά.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Μαγιάτη, το μυστικό της ευεργετικής επίδρασης του φυσικού καρπού της ελιάς βρίσκεται στο είδος και την ποσότητα των φαινολικών ενώσεων και ειδικότερα της υδροξυτυροσόλης και τυροσόλης που αυτή περιέχει.
Κατά τη διάρκεια της μελέτης 22 εθελοντές ηλικίας 22-65 ετών κλήθηκαν να καταναλώσουν καθημερινά για ένα μήνα 5 ελιές, πλούσιες σε φαινόλες και χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι, που είχαν ειδικά επιλεχτεί και υποστεί επεξεργασία με φυσική διαδικασία. Συγκεκριμένα, οι ελιές που επιλέχθηκαν είχαν πέντε φορές υψηλότερη συγκέντρωση σε φαινόλες από τις ελιές του εμπορίου και η ποσότητα που οι εθελοντές λάμβαναν ημερησίως ήταν 25 mg υδροξυτυροσόλης και 10mg τυροσόλης.
Τα αποτελέσματα δεν έδειξαν αλλαγή στην ολική χοληστερόλη, πράγμα φυσικό, αφού τα άτομα ήταν υγιή, αλλά έδειξαν σημαντική αύξηση στην HDL (καλή χοληστερόλη) και στο λόγο ολικής χοληστερόλης/ LDL(κακή χοληστερόλη), καθώς και σημαντική μείωση στους λόγους ολικής χοληστερόλης/ HDL και LDL/HDL.
Το συμπέρασμα της πρώτης κλινικής μελέτης ήταν ότι η ημερήσια κατανάλωση ελιών τύπου Καλαμών μπορεί να επηρεάσει θετικά το λιπιδαιμικό προφίλ και πιθανώς να συνεισφέρει στη μείωση της συχνότητας εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.
  Ξεκίνησε ο δεύτερος κύκλος
των κλινικών μελετών
Η ομάδα του Καθηγητή Μαγιάτη, στην οποία συμμετέχει και ο επίκουρος καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας Νικόλαος Δρακούλης και αποτελείται από τη δρα Ε. Μέλλιου, το δρα Χ. Παπανικολάου και τη δρα Μ. Κατσαρού, ξεκίνησε τον περασμένο Ιανουάριο το δεύτερο κύκλο των κλινικών μελετών για την επίδραση της κατανάλωσης ελιών τύπου Καλαμάτας στο λιπιδαιμικό προφίλ εθελοντών. Η διαφορά είναι ότι αυτή τη φορά τα άτομα που συμμετέχουν εθελοντικά εμφανίζουν υπερχοληστερολαιμία και πιθανώς λαμβάνουν και θεραπευτική αγωγή και ότι σε αυτόν τον κύκλο, εκτός από το 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών, συμμετέχει και η Καρδιολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας. Να σημειωθεί ότι η όλη μελέτη πραγματοποιείται σε συνεργασία με την ομάδα του επίκουρου καθηγητή Κλινικής Φαρμακολογίας της Φαρμακευτικής Σχολής στο ΕΚΠΑ, Ν. Δρακούλη.
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του ερευνητικού προγράμματος στην Καλαμάτα, καρδιολόγο Μανώλη Μάκαρη, τα πρώτα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και αν επιβεβαιωθούν, θα ανοίξουν νέους δρόμους στην αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου, αλλά και θα αιτιολογήσουν εν μέρει τη διαπιστωμένη ευνοϊκή επίδραση της μεσογειακής διατροφής στη μείωση των καρδιαγγειακών επεισοδίων.
Οι υπεύθυνοι του προγράμματος προσκαλούν ενήλικους εθελοντές που τους αρέσουν οι ελιές Καλαμών, αλλά εμφανίζουν δυσλειτουργίες στη χοληστερίνη τους, να συμμετάσχουν δωρεάν στη δεύτερη φάση της κλινικής μελέτης, έχοντας ως μοναδική τους υποχρέωση την κατανάλωση της συνιστώμενης και χορηγούμενης από τους ειδικούς ποσότητας ελιών, χωρίς εκείνοι να χρειάζεται να μεταβάλουν στο παραμικρό τις διατροφικές τους συνήθειες.
Όσοι ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο πρόγραμμα, μπορούν να επικοινωνήσουν με τον Τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (τηλ. επικοινωνίας: 210-7274052 ή 210-7274582) ή με την Καρδιολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας.
  Της Βάσως Μιχοπούλου

***  Αδήριτη η ανάγκη για αλλαγή 
Οι σκιές πάνω στο πελώριο κτήριο, βαλκανικού ρυθμού baroque, που στεγάζει το Γραφείο του Πρωθυπουργού της Σερβίας, άρχιζαν να βαραίνουν, καθώς το σκοτάδι έπεφτε στο Βελιγράδι ένα όμορφο ανοιξιάτικο βράδυ του 2006.
Μέσα μόλις είχα τελειώσει την κατ’ ιδίαν συνάντησή μου με το Σέρβο πρωθυπουργό V. Kostunica και περιμένοντας το αυτοκίνητο για να επιστρέψω στην Πρεσβεία, αναλογιζόμουν την «έκρηξη ευγνωμοσύνης» του φίλου πρωθυπουργού, που μόλις μου είχε δηλώσει ότι χωρίς τις ελληνικές επενδύσεις η χώρα του θα είχε κηρύξει πτώχευση. Άλλο ένα σπάνιο, άμεσο μάθημα διακυβέρνησης από τα πολλά που είχα καταγράψει στην πολύχρονη πορεία μου, της εκπροσώπησης της Ελλάδος στο εξωτερικό. Έδειχνε ανάγλυφα, χωρίς ωραιοποιήσεις και περιστροφές, πού μπορεί να φτάσει ένας λαός από λανθασμένες επιλογές, παραδομένος στο έλεος αδίστακτων λαϊκιστών με άσβεστο πάθος για εξουσία και μόνο, ακαταμάχητο, όπλο την εκμετάλλευση της απελπισίας των απλών ανθρώπων που πείθονται να απολέσουν την ικανότητα να κρίνουν και να αποφασίζουν νηφάλια, συνθήκη όμως εντελώς απαραίτητη για τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος (άραγε, θυμίζει κάτι στα καθ’ ημάς;).
Παλιότερα στην Άγκυρα και αργότερα από θέσεις ευθύνης, πρέσβης της Ελλάδος στη Σερβία (2005-2009), είχα τη μοναδική εμπειρία να ζήσω σε πρώτο πρόσωπο και πρωταγωνιστικό ρόλο τις τραγικές συνέπειες λανθασμένων επιλογών των φίλων Σέρβων.
Νωρίτερα πρέσβης στην Κύπρο (2000-2005) στρατεύτηκα ολόψυχα στην επίτευξη ενός μακροπρόθεσμου στρατηγικού στόχου, που υπηρετήθηκε από διαδοχικές κυβερνήσεις Αθήνας και Λευκωσίας, με συνέπεια, επίμονη και σταθερότητα, αποφέροντας μια μοναδική επιτυχία, την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ως επικεφαλής του Διπλωματικού Γραφείου 5 υπουργών Εξωτερικών από διαφορετικές κυβερνήσεις (2009-2012), είχα την σπάνια ευκαιρία από άκρως επιτελική θέση να συμβάλω στη χάραξη και υλοποίηση της εξωτερικής μας πολιτικής σε κρίσιμες ώρες.
Ολοκληρώνοντας το οδοιπορικό μου στη διεθνή εκπροσώπηση της χώρας με την ύψιστη τιμή του πρέσβη στις ΗΠΑ (2012-2016), συνέβαλα με όλες μου τις δυνάμεις στην αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, με απτά αποτελέσματα, χάρη και στην αμέριστη στήριξη του ομογενειακού παράγοντα. Διαπίστωσα, όμως, και την αδυναμία του συστήματος να μετουσιώσει τις άριστες διμερείς σχέσεις σε πραγματικές ευκαιρίες οικονομικής ανάπτυξης.
Προερχόμενος από μια οικογένεια με βαθιές μεσσηνιακές ρίζες, συναντώ πάρα πολλούς φίλους από παλιά, αλλά και πολίτες της νέας γενιάς. Κοινός παρανομαστής η διαπίστωση της αδήριτης ανάγκης για αλλαγή. Δε μας αξίζει αυτό που ζούμε, γιατί οι δυνατότητές μας είναι ασύγκριτα μεγαλύτερες. Κατοικούμε σε μια από τις πιο ευλογημένες γωνιές της γης, χωρίς όμως να απολαμβάνομαι το πραγματικό "μέρισμα" που μας ανήκει.
Μπορούμε καλύτερα; Ασφαλώς μπορούμε. Χρειάζεται, όμως, σχέδιο και αγώνας για την υλοποίησή του. Στον αγώνα αυτό δεν περισσεύει κανείς. Αντίθετα, επιβάλλεται συμπαράταξη όλων όσοι έχουν να κομίσουν νέες ιδέες και εμπειρίες με έμπρακτη επιτυχία στο δημόσιο βίο τους.
Ελπίζω στο επόμενο διάστημα να δοθεί η δυνατότητα πραγματικού δημόσιου διάλογου πάνω σε συγκεκριμένα σχέδια για τη δημιουργία μιας νέας Ελλάδας απαλλαγμένης από τα τραγικά σφάλματα που μας κρατούν καθηλωμενους, μιας πατρίδας ανταγωνιστικής, που θα μας κανείς υπερήφανους και, κυρίως, δε θα διώχνει τα παιδιά της.
Καλή Ανάσταση!  Του Χρίστου Παναγόπουλου  Πρέσβη ε.τ.

*** Ευέλικτο δίκτυο αστικών συγκοινωνιών 
Θα σταθώ σε δύο σημεία των προτάσεων για Στρατηγική Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη του Δήμου Καλαμάτας, των τεχνικών φορέων της πόλης, αφού επισημάνω ότι θεωρώ πολύ σημαντική την παρέμβασή τους ως καθ’ ύλην αρμόδιοι.
Το ένα σημείο είναι η συχνή αναφορά σε ευέλικτα μέσα αστικής συγκοινωνίας. Τόσο με τις πεζοδρομήσεις όσο και με τις διαπλατύνσεις των πεζοδρομίων, που και για τα δύο μέτρα η άποψή μου είναι θετική, οι δρόμοι, ειδικά στην Αριστομένους αλλά και στη Ναυαρίνου, είναι αρκετά στενοί για την κίνηση που έχουν.
Είναι αδιανόητο, λοιπόν, να κυκλοφορούν αυτά τα θηρία – λεωφορεία με ελάχιστους επιβάτες.
Θα πρέπει τάχιστα να αντικατασταθούν με μικρά καινούργια ευέλικτα λεωφορεία, όπου όταν χρειάζεται η συγκοινωνία θα είναι πολύ πιο συχνή.
Και επειδή, βέβαια, μιλάμε για ένα αρκετά μεγάλο έξοδο, ας ψάξουν να βρουν ευρωπαϊκά προγράμματα που θα βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Επίσης, με ένα χαμηλού κόστους εισιτήριο τόσο προς το κέντρο όσο και προς την Περιφέρεια. Αυτό το μέτρο εφαρμόζεται σε αρκετές – σχετικά μικρές – ευρωπαϊκές πόλεις, με μεγάλη επιτυχία.
Όπως μάθαμε να χρησιμοποιούμε τα πόδια μας για τις μετακινήσεις μας, όπου οι πεζόδρομοι βοήθησαν αρκετά.
Όπως συνηθίσαμε τις μετακινήσεις μας με ποδήλατο, όπου ο ποδηλατόδρομος επίσης βοήθησε.
Έτσι, θα πρέπει να συνηθίσουμε να χρησιμοποιούμε και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Το δεύτερο σημείο των προτάσεων στο οποίο θέλω να σταθώ, είναι αυτό του άξονα του Ι.Ν. της Υπαπαντής, και αφορά στην ανάδειξη των αρχαίων ευρημάτων με ανασκαφική διαδικασία, έστω και σε μικρή αποκάλυψή τους.
Τα τείχη των Αρχαίων Φαρών, στον περίγυρο της πλατείας στον Ι.Ν. Υπαπαντής, πρέπει κάποια στιγμή να αποκαλυφθούν. Επειδή δε, βρίσκονται κάτω από το έδαφος, δεν θα δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα στην προσβασιμότητα.
Είναι σημαντικό η ιστορία μας να μη θάβεται.  Α.Α.

***  Πολιτική Διπλωματία εναντίον Fake News 
Ζούμε στην εποχή των “Fake News”. Η ολοένα αυξανόμενη τάση των ανθρώπων να ενημερώνονται από το διαδίκτυο έχει οδηγήσει στην τρομακτική έξαρση των «ψευδών ειδήσεων». Αυτό γίνεται αντιληπτό από την ύπαρξη χιλιάδων σελίδων που αναπαράγουν ειδήσεις μηδαμινής τεκμηρίωσης με μοναδικό σκοπό την προσέλκυση αναγνωστών.
Ο τρόπος απλός: κεντρίζει το ενδιαφέρον η είδηση; Εάν ναι, τότε αυτομάτως αναδημοσίευση.
Δυστυχώς, ο πραγματικός κίνδυνος κρύβεται όταν πολιτικοί φορείς επιλέγουν αυτό το άρμα για να πορευτούν στην πολιτική. Η συγκεκριμένη τακτική παραπληροφόρησης, η οποία πάντα προηγείται της πληροφόρησης, είναι η αγαπημένη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Με πομπώδη πυροτεχνήματα καταστροφολογίας και παραπληροφόρησης υπονομεύουν κάθε προσπάθεια εθνικού σκοπού, συμμαχώντας με τον άξονα ΔΝΤ-Σόιμπλε για μερικά ξεροκόμματα εξουσίας. Μιλάει για σπάταλο κράτος εξαιτίας των προσλήψεων στα σχολεία και τα νοσοκομεία της χώρας και δεν εννοεί τα εκατοντάδες εκατομμύρια που σπαταλήθηκαν για τα έργα υποδομής που ανάθεμα και αν τελείωναν ποτέ. Δεν εννοεί τις ομιχλώδεις υπερτιμολογήσεις που έκανε η SIEMENS, που ποιος ξέρει, άραγε, ποια ταμεία γέμιζαν! Δεν εννοεί τη δημιουργία του κράτους-πελάτη, που έπρεπε ο πολίτης να κάνει δήλωση υποταγής σε κάθε βουλευτικό γραφείο. Δεν εννοεί τους εργολάβους που λυμαίνονταν το χώρο της υγείας, δημιουργώντας χρέη, ελλείψεις και σκοτεινές διαδρομές «μαύρου» χρήματος.
  Δυο και πλέον χρόνια φέρνουμε στην επιφάνεια όλα αυτά τα σκάνδαλα που μας καθήλωσαν ως κράτος και ως πολίτες της Ευρώπης. Μέσα σε αυτή τη συνεχόμενη μάχη προάσπισης του δημοσίου συμφέροντος βρισκόμαστε ενώπιον της 2ης αξιολόγησης. Μια αξιολόγηση που θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί καιρό τώρα, αλλά το τόξο ΔΝΤ-Σόιμπλε-Αξιωματική Αντιπολίτευση υπονομεύουν τα συμφωνηθέντα, για τα οποία η ελληνική πλευρά έχει δίπλα της τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Πώς και γιατί, να αναρωτηθούμε όλοι μας, έφτασε η Ελλάδα να έχει τόσους συμμάχους από εκεί που ήταν ξεγραμμένη; Πώς και γιατί οι πολιτικοί αντίπαλοι του τόπου προ διετίας είναι τώρα de facto σύμμαχοι της ελληνικής υπόθεσης; Αυτό πραγματοποιήθηκε μέσα από την ανοιχτή πολιτική διπλωματία…
Ο μηχανισμός της τρόικας είναι δομημένος με τέτοιο τρόπο ακριβώς για να μη σου δίνει την δυνατότητα επιλογής. Η παρουσία των τεχνοκρατών σχεδιάστηκε να είναι κατά πολύ ισχυρότερη από αυτή των πολιτικών. Μια αρχιτεκτονική δομή που επιτάσσει να τα διαπραγματεύεσαι όλα σε επίπεδο Euro Working Group και Eurogroup, με αποτέλεσμα, όταν φτάνεις στο τέλος των πολιτικών επιλογών και προτεραιοτήτων, να μη σου έχει μείνει τίποτα. Από την άλλη, η στρατηγική που ακολουθεί η ελληνική πλευρά, αυτή της ανοιχτής πολιτικής διπλωματίας, ανέγνωσε αυτή την πραγματικότητα δημιουργώντας ρωγμές στο περίτεχνα δομημένο τροϊκανικό οικοδόμημα.
  Κίνηση Πρώτη: Ο Αλέξης Τσίπρας με επιστολή του προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητάει να προστεθεί ως εποπτικός θεσμός που αξιολογεί το ελληνικό πρόγραμμα. Με την ενέργεια αυτή προσκαλούνται στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής πολλοί Έλληνες Υπουργοί ανά τακτά χρονικά διαστήματα, οι οποίοι απολαμβάνουν μεγάλης και θερμής υποστήριξης. Με σταθερά βήματα, έτσι, κοινοποιούνται στους Ευρωπαίους πολίτες οι δομικές ανισότητες που αντιμετωπίζει η Ε.Ε., αλλάζοντας το κλίμα που ήθελε τον ελληνικό λαό διεφθαρμένο με τις ευλογίες προηγούμενων πρωθυπουργών.
  Κίνηση Δεύτερη: Η Ελλάδα γίνεται διοργανώτρια χώρα της Συνόδου των Χωρών του Νότου. Μια κίνηση που λοιδορήθηκε όσο καμία άλλη, διότι έβαλε στο τραπέζι ισχυρά δομικά προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης. Όση, όμως, χλεύη και να αντιμετώπισε, όχι μόνο πραγματοποιήθηκε επιτυχώς, αλλά είχαμε μια ακόμα στη Λισαβόνα προ λίγων μηνών.
Βλέπουμε, λοιπόν, πως το ελληνικό ζήτημα κάθε μέρα που περνάει γίνεται αντικείμενο συζήτησης, ακόμα και εντός των τειχών της πολιτικής σκηνής της Γερμανίας. Η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος περνάει μέσα από τη συνεχή και τίμια επιχειρηματολογία. Θα μετρηθούμε και θα αναμετρηθούμε πάνω στις δικές του βάσεις ο καθένας.
Του Πέτρου Ν. Κωνσταντινέα

*** «Η υποκρισία δε λύνει προβλήματα» 
Την αποφυλάκιση του Άκη Τσοχατζόπουλου, με οριακή πλειοψηφία τριών ψήφων υπέρ έναντι δύο κατά, αποφάσισε, κάνοντας δεκτή την εισαγγελική πρόταση, το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, όπου εκδικάζεται η υπόθεση με τις μίζες των εξοπλιστικών σε δεύτερο βαθμό,
με βασικό κατηγορούμενο τον πρώην υπουργό.
Το δικαστήριο αποφυλάκισε τον πρώην υπουργό για λόγους υγείας, έπειτα από πέντε χρόνια παραμονής του στη φυλακή.
Επέβαλε, ωστόσο, σειρά περιοριστικών όρων. Μεταξύ άλλων, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, υποχρέωση καταβολής 200 χιλιάδων ευρώ ως εγγύηση, υποχρέωση να διαμένει σε συγκεκριμένη διεύθυνση, παράδοση διαβατηρίου, απαγόρευση χρήσης πλωτών ή άλλων μέσων κ.λπ.
Το πρακτικό ζήτημα της εγγύησης που, αν δε βρεθεί, καθιστά την απόφαση ανεφάρμοστη, επιβάλλοντας την επιστροφή του Τσοχατζόπουλου στη φυλακή, επισκιάζει η τεράστια υποκρισία μιας κοινωνίας που έχει βρει τον αποδιοπομπαίο τράγο στο πρόσωπό του.
Κανείς δεν αμφισβητεί πως οι παραβάτες του νόμου πρέπει να πληρώνουν.
Στην περίπτωση του Τσοχατζόπουλου, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, έχει άλλωστε αποφανθεί εδώ και καιρό η ίδια η Δικαιοσύνη. Κανένας, όμως, δεν μπορεί να παραβλέπει όσα αυτή προβλέπει, επηρεασμένος από εκδικητικά ένστικτα.
Η κατάσταση της υγείας του πρώην υπουργού κρίνεται εξαιρετικά επικίνδυνη, ενώ καθημερινά επιδεινώνεται λόγω και του προχωρημένου της ηλικίας του. Πέρασε ήδη πέντε χρόνια στη φυλακή. Στην περίπτωση που περνούσε βαριά άρρωστος πίσω από τα κάγκελα τα όσα χρόνια ζωής τού
απομένουν, τι θα κερδίζαμε ως χώρα; Θα είχαμε πετύχει κάποια νίκη απέναντι στη διαφθορά; Θα είχαμε εκδικηθεί τον Τσοχατζόπουλο και θα λύνονταν τα προβλήματά μας;
Ας το δούμε, όμως, και από άλλη οπτική γωνία. Ο πάλαι ποτέ πολιτικός αστέρας, Άκης Τσοχατζόπουλος, στη χώρα αυτή δεν πρωταγωνίστησε; Εδώ δεν αποθεώθηκε και ψηφίστηκε από χιλιάδες Έλληνες πολίτες για
δεκαετίες ολόκληρες; Ο λαός δεν έδωσε την εντολή να τον εκπροσωπεί επανειλημμένα ως βουλευτής; Αυτός δεν του πρόσφερε τη δύναμη να διεκδικεί υπουργεία, κάνοντας dolce vita για χρόνια;
Η λαϊκή κατακραυγή που αντιτάσσεται στην αποφυλάκιση Τσοχατζόπουλου είναι ένας υποκριτικός λαϊκισμός. Κι αυτό γιατί για χρόνια ήταν λαϊκή αποθέωση στο λαϊκισμό που διόγκωσε και ευθύνεται σε τεράστιο βαθμό για τη σημερινή μας κατάντια. Η διαφθορά, η προκλητική καλοπέραση με δανεικά και τα ζεϊμπέκικα, μας κόστισαν ακριβά. Ειδικά σε εμάς, τη νέα γενιά, που καλούμαστε εν πολλοίς να τα πληρώσουμε άδικα.
Δεν είναι, όμως, αποκλειστικό προσόν ενός διεφθαρμένου άρρωστου υπερήλικα. Είναι βασικό γνώρισμα μιας αρρωστημένης και μακροχρόνιας νοοτροπίας. Αυτή πρέπει να καταδικάσουμε, επιτέλους, χωρίς οίκτο, εξαντλώντας εποικοδομητικά τα όρια της αυστηρότητάς μας.
  Του Ηλία Γεωργουλάκου

*** Ανάκληση μη ασφαλούς τροφίμου "Σουβλάκι κοτόπουλου με πιπεριά" 
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Ηπείρου, κατά τη διενέργεια ελέγχων στο πλαίσιο του Προγράμματος "Επίσημος έλεγχος Μικροβιολογικών κριτηρίων ασφάλειας τροφίμων" έτους 2017, προέβη σε δειγματοληψία κοτόπουλου σουβλάκι, με την εμπορική ονομασία "TOY ΧΑΣΑΠΗ ΣΟΥΒΛΑΚΙ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ με πιπεριά", με ημερομηνία παραγωγής 01/04/17 και ανάλωση έως 11/04/17, που διακινείται από την
εταιρεία LIDL HELLAS & ΣΙΑ Ο.Ε. και σε συνεργασία με το Κτηνιατρικό Εργαστήριο Ιωαννίνων, διαπιστώθηκε η παρουσία Salmonella spp. στο ανωτέρω δείγμα.
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας του εν λόγω προϊόντος από τα υποκαταστήματα λιανικής πώλησης της εταιρείας LIDL HELLAS & ΣΙΑ Ο.Ε. και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.
Καλούνται οι καταναλωτές, που έχουν προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν (η απεικόνιση του οποίου φαίνεται κάτωθι), να μην το καταναλώσουν.

*** ΕΚΤΑΚΤΟ ! ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ! Οι ΑΝΘΡΩΠΟΙ του Ερντογάν στην ΕΛΛΑΔΑ, ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ

~ Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το περιοδικό «Επίκαιρα», οι μουσουλμάνοι πιστοί του Ερντογάν ετοιμάζονται, έπειτα από δικές του εντολές, να προκαλέσουν αναστάτωση στην Ελλάδα.
Όπως αναφέρει το περιοδικό θα επιδιώξουν μέσω εξεγέρσεων να φέρουν πολιτική αποσταθεροποίηση και πρόκειται για άτομα που στρατολογήθηκαν στα παράλια της Τουρκίας, πριν αποσταλούν στη χώρα μας στο πλαίσιο της εφαρμογής της συμφωνίας της Τουρκίας με την EE για το Προσφυγικό.
Το περιοδικό αναφέρει πως ««όπως προστάζουν ο Μωάμεθ και το Κοράνι, ό,τι πάρεις ως λάφυρο θα είναι δικό σου σπίτι, γυναίκες, γη».
Σε κάθε περίπτωση, οι αρχές της χώρας πρέπει να είναι έτοιμες.

***  Συνθήκη του Kαρς ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ ! Αυτήν ΤΡΕΜΕΙ ο Ερντογάν...

~  Στις 16/3/1921 υπεγράφη η σοβιετοτουρκική Συνθήκη Φιλίας και Αδελφότητος. Η συνθήκη αυτή είναι επίσης γνωστή και ως  Συνθήκη της Μόσχας ή Συνθήκη Καρς.

Σύμφωνα με αυτή τη συνθήκη η πάλαι ποτέ Σοβιετική Ένωση είχε "χαρίσει" στην Τουρκία του Κεμάλ το 30% (περίπου) του σημερινού εδάφους της. Την εποχή της νεοσυσταθείσας Σοβιετικής Ένωσης η κατάσταση ήταν πολύ διαφορετική και ο Λένιν ήρθε σε συνεννόηση με τον Κεμάλ Ατατούρκ και προχώρησε η εκχώρηση από τη Σοβιετική Ένωση στην Τουρκία των κατεχόμενων εδαφών Καρς, Αρνταχάν και Αρτβίν, και υπογραφή στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας σε χρήμα και πολεμικό υλικό.
Η συμφωνία προβλέπει ότι η Ρωσία θα την παρατείνει γραπτώς κάθε 25 χρόνια. Το 2021 πρέπει να υπογραφτεί ξανά και να ανανεωθεί. Σύμφωνα με τα όσα έχει διαρρεύσει κατά καιρούς το Κρεμλίνο, ο Πούτιν δεν προτίθεται να προχωρήσει σε ανανέωση της Συνθήκης. Μάλιστα δε μιλάμε για παραβίαση των όρων, αλλά απλά για μη ανανέωση της συνθήκης. Αν αναλογιστούμε τη θετική στάση που κράτησε η Τουρκία στην επίθεση των ΗΠΑ στη Συρία, ως απάντηση για την χημική επίθεση για την οποία κατηγορήθηκε ο Άσαντ, τότε αντιλαμβανόμαστε ότι ήδη η Ρωσία έχει βάλει στη "μαύρη λίστα" τη γείτονα χώρα.
Όταν σκεφτόμαστε την επεκτατικότητα του Ερντογάν, πρέπει να σκεφτόμαστε και αυτό το δεδομένο. Φυσικά μέχρι το 2021 πολλά μπορεί να αλλάξουν. Ο Τούρκος Πρόεδρος όμως βλέπει πως, η δημιουργία Κουρδιστάν είναι πιο κοντά από ποτέ. Μπορεί να χάσει επαρχίες από τη Ρωσία. Η Ελλάδα και η Κύπρος μπορεί (αν κινηθούν σωστά) να την αποκλείσουν ενεργειακά (ΑΟΖ ρόλος του Καστελόριζου).
Μήπως η επεκτατικότητα είναι σημάδι πανικού; ; ή είναι σημάδι οργανωμένου σχεδίου για επέκταση προς Δυσμάς σε περίπτωση απώλειας ανατολικών εδαφών;
Μάλλον το δεύτερο και απαιτείται εγρήγορση.

***  Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΗΤΤΑ των ΗΠΑ!  Στο 'Γάμο του Καραγκιόζη' λόγω ΡΩΣΩΝ, χτυπούσαν...

~ Όπως έχουμε ήδη αναφέρει σε αναλύσεις μας για τη Συρία από τους 59 Τόμαχοκ που έριξαν οι ΗΠΑ στη Συρία, μόλις οι 23 βρήκαν στόχο. O λόγος φυσικά δεν είναι η αστοχία των Αμερικανών.

Ο λόγος είναι το ρωσικό σύστημα Ηλεκτρονικού Πολέμου, που ονομάζεται Krashuka και έχει μοναδικές δυνατότητες και εμβέλεια που λέγεται πως μπορεί να φτάσει τα 300 χιλιόμετρα:
 1. Να τυφλώνει πολεμικά αεροσκάφη στα ραντάρ τους
 2. Να τυφλώνει ευαίσθητα και πολύ δυνατά ιπτάμενα ραντάρ Awaks
  3. Να τυφλώνει κατασκοπευτικούς δορυφόρους, ώστε να μην μπορούν να δουν την περιοχή στόχου
 4. Να παραπλανά και να εκτρέπει τους έξυπνους αμερικανικούς Τόμαχοκ από την πορεία και τον στόχο τους και να τους στείλει σε ψευδείς στόχους
Βίντεο : Оружие России ✰ «Красуха-4» ослепившая радары США в Сирии , https://youtu.be/WX7LIkWknuA .-
~ Αξίζει να τονιστεί πως το συγκεκριμένο σύστημα αεράμυνας το έχουν χρησιμοποιήσει και στην Κριμαία, οι Ρώσοι, όταν οι αμερικανικοί πύραυλοι αδυνατούσαν να δουν τι συμβαίνει στο έδαφος.
Βίντεο :  «Красуха-4» Секретный комплекс радиоэлектронной борьбы    , https://youtu.be/ElC-6ZV2kro  .-

***

*** Αθλητική ενημέρωση  :

*** Στο Κύπελλο Ελλάδας (19:30)
 Ολυμπιακός και ΑΕΚ στην πρώτη «μάχη» με φόντο τον τελικό







~  Στην αποστολή είναι οι: Καπίνο, Χουτεσιώτης, Ανδρούτσος, Μποτία, Μπουχαλάκης, Καμπιάσο, Καρντόσο, Ντα Κόστα, Ντε Λα Μπέγια, Ντομίνγκες, Ελιουνούσι, Φιγκέιρας, Φορτούνης, Ανσαριφάρντ, Μανθάτης, Μάριν, Μάρτινς, Ρέτσος, Ρομαό, Σεμπά.
~   Στην αποστολή της Ένωσης είναι οι: Ανέστης, Μπάρκας, Γκάλο, Κολοβέτσιος, Τσιγκρίνσκι, Βράνιες, Ντίντακ, Σιμόες, Γιόχανσον, Γαλανόπουλος, Μάνταλος, Βάργκας, Χριστοδουλόπουλος, Ροντρίγκες, Τσέλιος, Πέκχαρτ, Μπακασέτας, Αραούχο, Αραβίδης.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΑΕΚ   1-2 .- ^

Αναλυτικά τα παιχνίδια των ημιτελικών:

ΤΕΤΑΡΤΗ 12/04/2017 :

Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ 2-0 (1-0) .- ^
ΠΕΜΠΤΗ  13/04/2017 :

 Ολυμπιακός-ΑΕΚ  1-2 , ( 1-1 ) .-^
Τα γκολ : Οι Αραούχο στο 6' και Πατίτο στο 64' τα γκολ των «κιτρινόμαυρων», ο Φιγκέιρας στο 13' ισοφάρισε προσωρινά για τους «ερυθρόλευκους».
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Παπαπέτρου
ΚΙΤΡΙΝΕΣ: Μάριν, Ρομαό - Σιμόες, Μάνταλος, Βράνιες
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ(Τάκης Λεμονής): Καπίνο, Φιγκέιρας, Ρέτσος, Ντα Κόστα, Μποτία, Ρομαό, Ανδρούτσος (46' Καμπιάσο), Μάριν (79' Μάρτινς), Ελιουνούσι, Σεμπά,Φορτούνης, Καρντόσο (61' Ανσαριφάρντ).
ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ): Ανέστης, Γκάλο, Βράνιες, Τσιγκρίνσκι, Ντίντακ, Σιμόες, Γιόχανσον, Μάνταλος (81' Αραβίδης), Πατίτο (74' Γαλανόπουλος), Χριστοδουλόπουλος (88' Μπακασέτας), Αραούχο.

*Οι ρεβάνς θα διεξαχθούν 26 (ΑΕΚ-Ολυμπιακός) και 27 Απριλίου (ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός).

***  Η προϊστορία των ημιτελικών
Ολυμπιακός και ΑΕΚ έχουν παίξει 39 ματς για το Κύπελλο στα τελευταία 78 χρόνια. Κάθε ομάδα έχει από 16 νίκες με άλλα 7 ματς να έχουν λήξει ισόπαλα. Όσον αφορά τα ημιτελικά μετρούν από 5 προκρίσεις, αλλά από το 1939 μέχρι και το 1978 το «εισιτήριο» του τελικού δινόταν σε ένα ματς. Τις τελευταίες τρεις φορές η πρόκριση παίχτηκε σε διπλές αναμετρήσεις.
~** Αναλυτικά τα ματς για τα ημιτελικά:
~  1938-1939: Ολυμπιακός-ΑΕΚ 0-2 (διεκόπη στο 40' με το σκορ να είναι 1-2, ύστερα από εισβολή των φιλάθλων των γηπεδούχων. Έτσι το ματς καταχωρήθηκε στην Ένωση με 0-2).
 1947-1948: ΑΕΚ-Ολυμπιακός 1-0
 1948-1949: ΑΕΚ-Ολυμπιακός 2-1
 1951-1952: ΑΕΚ-Ολυμπιακός 0-2
 1967-1968: Ολυμπιακός-ΑΕΚ 2-1
 1975-1976: ΑΕΚ-Ολυμπιακός 2-3
 1977-1978: ΑΕΚ-Ολυμπιακός 6-1
 1992-1993: Ολυμπιακός-ΑΕΚ 1-0
 2ο ματς: ΑΕΚ-Ολυμπιακός 3-2 παρ.
1996-1997: ΑΕΚ-Ολυμπιακός 2-1
 2ο ματς: Ολυμπιακός-ΑΕΚ 0-1
 2004-2005: ΑΕΚ-Ολυμπιακός 0-1
 2ο ματς: Ολυμπιακός-ΑΕΚ 2-1 παρ.
-------

***  Τα αποτελέσματα της 26ης ημέραςτ  της Football League:   Μ. Πέμπτη 13/04/2017

Σπάρτη-Χανιά 3-1
Κισσαμικός-Καλλονή 4-1
Αγροτικός Αστέρας-Λαμία 0-1
Πανσερραϊκός-ΟΦΗ 0-1
Αχαρναϊκός-Απόλλων Σμύρνης 0-2
Αναγέννηση Καρδίτσας-Τρίκαλα 0-2
Καλλιθέα-Πανθρακικός 3-0 (α.α.)
Παναιγιάλειος-Αρης 0-1
Αιγινιακός-Πανελευσινιακός Έναρξη 0-0
Βαθμολογία (σε 26 αγώνες)1. Απόλλων Σμύρνης 68
2. Λαμία 65
3. Άρης 59
4. ΟΦΗ 54
5. Τρίκαλα 52
6. Σπάρτη 39
7. Αγροτικός Αστέρας 37
8. Πανσερραϊκός 33
9. Παναιγιάλειος 30
. Χανιά 30
11. Αχαρναϊκός 29
. Κισσαμικός 29
13. Αναγέννηση Καρδίτσας 28
14. Αιγινιακός 25
15. Καλλιθέα 24
16. Καλλονή 19
17. Πανελευσινιακός 18
18. Πανθρακικός -6

** Ο Αχαρναϊκός έχει -2 βαθμούς και ο Πανθρακικός αποχώρησε από το πρωτάθλημα


*** Αναλυτικά το πρόγραμμα της 26ης αγωνιστικής της Α1 Ανδρών:
Τελευταίο τζάμπολ στην κανονική περίοδο πριν τα πλέι οφ

26η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (13/4)
Μ. Πέμπτη, 13 Απριλίου 2017

  Απόλλων Πάτρας-Λαύριο  72-61 .-^     
Μάνος-Σώμος-Θεονάς (Πίγκας)
Τα δεκάλεπτα: 13-9, 35-23, 50-41, 72-61
ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΩΝ (Θανάσης Σκουρτόπουλος): Χίκεϊ 8 (2), Μπαρτ Τζούνιορ 27 (4), Διαμαντάκος 8, Κουζέλογλου 10 (2), Καλινόσκι 2, Στόκτον 3, Βεργίνης, Σλαφτσάκης 3, Ρέινς 11.
ΛΑΥΡΙΟ (Χρήστος Σερέλης): Χάμιλτον 12 (1), Έβανς 8, Γκρέι 10 (3), Στεφανίδης 5 (1), Μπολντς 10, Σάμλερ, Αθανασούλας 6 (1), Περράκης, Γιαννακόπουλος, Κακλαμανάκης 8, Νίξον 2.

  Άρης-ΑΕΚ    81-77 .- ^
Καρακατσούνης-Πουρσανίδης Γ.-Συμεωνίδης (Γκούμας)
Τα δεκάλεπτα: 15-24, 37-47, 54-57, 81-77
ΑΡΗΣ (Δημήτρης Πρίφτης): Τζάκσον, Ξανθόπουλος 12 (1) , Φλιώνης, Τσαϊρέλης 8, Κάμινγκς 24 (2), Ζάρας 12 (1), Μούρτος 9, Σίμτσακ 4, Γιάνκοβιτς 10, Καββαδάς 2, Ντραγκίσεβιτς
 ΑΕΚ (Σωτήρης Μανωλόπουλος): Ούκιτς 10, ΜακΓκράθ 17 (5), Ελονού 5, Σάκοτα 15 (2), Βασιλειάδης, Ντίξον 6, Λαρεντζάκης 8 (1) , Νιούλεϊ 8 (2), Μαυροειδής 6, Μαυροκεφαλίδης 2

  Κολοσσός Ρόδου-Τρίκαλα   73-53   
Παναγιώτου-Μαγκλογιάννης-Παπαθανασίου (Βιτζηλαίος)
Τα δεκάλεπτα: 20-19, 45-26, 60-38, 73-53
ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΡΟΔΟΥ (Άρης Λυκογιάννης): Ρέντικ 13, Σαλούστρος 15 (3), Άχονεν 10 (2), Βασιλόπουλος 4, Χολ 8, Λιάπης, Τσούκου 6 (2), Ρέλεφορντ 2, Αγγελάκος, Παππαδάκης 5 (1), Γουάτσον 7, Γεωργαλής 3 (1).
ΤΡΙΚΑΛΑ (Γιάννης Καστρίτης): Λίποβι 5 (1), Εζιούκου 2, Μπάρλοου 13 (1), Χότον 2, Τσαγκαράκης 11 (2), Μανωλόπουλος 2, Πουλιανίτης 9 (1), Καλλές 2, Καλογιαννίδης, Βαρυτιμιάδης 7 (2), Πασκάλ.
 Δόξα Λευκάδας-Ρέθυμνο   67-80
Καλδίρης-Αναστόπουλος Αντ.-Ζαχαρής (Τζιμογιάννης)
Τα δεκάλεπτα: 15-22, 28-45, 44-58, 67-80
ΔΟΞΑ ΛΕΥΚΑΔΑΣ (Φώτης Τακιανός): Σκοτ 8, Ντόμπλας 7, Τσαλδάρης 5 (1), Χάρις 8, Μάρας 16 (1), Πεταλωτής 3 (1), Άμποτ 11 (1), Δεμερτζής 2, Γεωργάκης 5, Ταπούτος, Ντόουελ 2.
ΡΕΘΥΜΝΟ (Νίκος Βετούλας): Κώττας 2, Άρνολντ 15 (2), Φιτζπάτρικ 8 (2), Τάλτον 19 (5/7 τρίποντα), Λέμον 5, Ραζής 1, Χριστοδούλου 6 (1), Σάφτενααρ 5 (1), Καμπερίδης 2, Παναρετάκης, Θεοδωρίδης, Γιαννόπουλος 17 (3).
  Κόροιβος-Προμηθέας Πατρών   67-80
Σχινάς-Αναστόπουλος Π.-Ψαριανός (Πολιτόπουλος)
Τα δεκάλεπτα: 15-22, 28-45, 44-58, 67-80
ΚΟΡΟΙΒΟΣ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ (Ντίνος Καλαμπάκος): Γκότσερ 8 (2), Σταρκς 14 (1), ΜακΚλελαν 11 (1), Σαχπατζίδης 6, Πόλαρντ 8, Μιχάλογλου 5 (1), Σέιν 1, Σπυριδωνίδης 13 (3), Μπεκρής.
ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ (Βαγγέλης Αγγέλου): Γκίκας 10 (2), Πέτας, Φαγιέ 9 (1), Ντίκερσον, Μουρ 12 (1), Παπαντωνίου 3, Τζάξεν 5 (1), Γερομιχαλός, Τζόουνς 16 (2), Τόντιτς, Σαρικόπουλος 7.
  Ολυμπιακός-Κύμη   93-45          
Σταματόπουλος-Τσώνος-Τζίμα (Ορφανός)
Τα δεκάλεπτα: 29-6, 50-19, 65-32, 93-45
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιάννης Σφαιρόπουλος): Αγραβάνης 11 (1), Μιλουτίνοφ 10, Παπανικολάου 12 (1), Μάντζαρης, Σπανούλης 14 (2), Γκριν 6 (1), Γιανγκ 16, Τολιόπουλος 5, Παπαπέτρου 13 (1), Ουότερς 6
ΚΥΜΗ (Βασίλης Μπρατσιάκος): Καντί 7 (1), Κατράνας 6 (2), Κοστόφ 6, Τουτζιαράκης 11, Ντίξον 8, Σιγκούνας, Τζόλος 4, Κουκουλάς 2, Κωνσταντακόπουλος, Πάλμπλαντ 1
  Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ   102-58        
Ανδρικόπουλος-Παντελίδης-Φακίτσας (Βιδάλης)
Τα δεκάλεπτα: 26-10, 54-26, 75-44, 102-58
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Τσάβι Πασκουάλ): Φελντέιν 11 (1), Γκιστ 5, Χαραλαμπόπουλος 2, Σίνγκλετον 17 (1), Καλάθης, Ρίβερς 14 (3), Τζέιμς 20 (3), Μποχωρίδης 2, Φώτσης 9 (2), Παππάς 7, Γκάμπριελ 4, Μπουρούσης 11.
ΠΑΟΚ (Σούλης Μαρκόπουλος): Σόμπεϊ 6, Κόνιαρης 12 (2), Πέινερς 9 (1), Κλάντον 8, Μαργαρίτης 2, Χρυσικόπουλος 8, Τσόχλας, ΜακΦάντεν 5 (1), Γλυνιαδάκης, Καραμανώλης 2, Παπαδόπουλος, Άσκα 6.
 
 ~** Αναλυτικά το πρόγραμμα της 26ης αγωνιστικής της Α1 Ανδρών:

26η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (13/4)

Μ. Πέμπτη, 13 Απριλίου

Απόλλων Πάτρας-Λαύριο 72-61
Άρης-ΑΕΚ   81-77 .- ^
Κολοσσός Ρόδου-Τρίκαλα 73-53
Δόξα Λευκάδας-Ρέθυμνο 67-80
Κόροιβος-Προμηθέας Πατρών 66-62
Ολυμπιακός-Κύμη 93-45
Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ 102-58

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 26 αγώνες)
1. Ολυμπιακός 51
2. Παναθηναϊκός 51
3. ΑΕΚ 45
4. Άρης 41
5. ΠΑΟΚ 40
. Ρέθυμνο 39
7. Κολοσσός Ρόδου 38
8. Λαύριο 37
----------------------------
9. Προμηθέας Πατρών 36
. Τρίκαλα 36
11. Κύμη 34
. Κόροιβος Αμαλιάδας 34
---------------------------
13. Απόλλων Πατρών 33 --ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΣ
14. Δόξα Λευκάδας 30

ΠΛΕΙ ΟΦ

- Τα ζευγάρια της Α' φάσης των πλέι οφ (ενδεικτικές ημερομηνίες: 19-26/4)


ΠΑΟΚ (5) - Λαύριο (8)
Ρέθυμνο (6) - Κολοσσός (7)

- Το πρόγραμμα της Β' φάσης των πλέι οφ (ενδεικτικές ημερομηνίες: 29/4-7/5)


ΑΕΚ (3) - Νικητής του ζευγαριού Ρέθυμνο-Κολοσσός
Αρης (4) - Νικητής του ζευγαριού ΠΑΟΚ-Λαύριο


- Το πρόγραμμα της ημιτελικής φάσης των πλέι οφ (ενδεικτικές ημερομηνίες: 10/5-1/6)


Ολυμπιακός - Αρης ή ΠΑΟΚ ή Λαύριο
Παναθηναϊκός - ΑΕΚ ή Ρέθυμνο ή Κολοσσός

- Στην τελική φάση των πλέι οφ οι αναμετρήσεις για τις θέσεις 1-2 θα διεξαχθούν 4-18/6, ενώ αυτές για τις θέσεις 3-4 θα πραγματοποιηθούν 3-17/6.

*Οι σειρές της Α' και της Β' φάσης κρίνονται στις δύο νίκες, ενώ της ημιτελικής και της τελικής στις τρεις.

***  Την Τετάρτη του Πάσχα ένας ιστορικός αγώνας, η Καλαμάτα υποδέχεται τον Πανηλειακό 
Ο χθεσινός αγώνας στη Ζάκυνθο ανέδειξε τον αντίπαλο της Καλαμάτας στον τελικό του ομίλου της για το κύπελλο ερασιτεχνών Ελλάδος. Μετά από ισόπαλο 90λεπτο 3-3 ο Πανηλειακός χρειάστηκε και την παράταση για να ξεπεράσει με 3-4 το εμπόδιο του Κατασταρίου.
Έτσι, η ομάδα του Πύργου θα είναι φιλοξενούμενη της Μαύρης Θύελλας την Τετάρτη του Πάσχα (19/4), σε έναν ιστορικό αγώνα, που φέρνει αντιμέτωπες τις δύο ομάδες μετά από 5 χρόνια (τότε στη Γ’ Εθνική) και με έπαθλο για το νικητή την πρόκριση στον επόμενο γύρο του κυπέλλου ερασιτεχνών και την ευκαιρία να διεκδικήσει το ίδιο το τρόπαιο…

***  Στα ημιτελικά της Α1 βόλεϊ ανδρών
Μια νίκη από τον τελικό Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΠΑΜΒΟΧΑΪΚΟΣ 3-0 σετ .-
Τα σετ: 25-16, 26-24, 25-14
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Σουλτανόπουλος 5 (3/4 επ, 1 άσος, 1 μπλοκ), Στιβαχτής, Κοκκινάκης 8 (6/7 επ, 1 άσος, 1 μπλοκ, 63% υπ - 50% άριστες), Άθος Κόστα 4 (2/5 επ, 1 άσος, 1 μπλοκ), Αγκάμεζ 18 (17/24 επ, 1 μπλοκ), Τσούπκοβιτς 13 (10/15 επ, 1 άσος, 2 μπλοκ, 50% υπ - 30% άριστες) / Στεφάνου (λ, 46% υπ - 15% άριστες), Ζουπάνι 1 (μπλοκ), Φιλίποφ.
ΠΑΜΒΟΧΑΪΚΟΣ: Σμιθ, Γκράχαμ 1 (1/5 επ), Πέτι 16 (11/27 επ, 4 άσοι, 1 μπλοκ, 44% υπ - 33% άριστες), Πελεκούδας 9 (6/8 επ, 2 άσοι, 1 μπλοκ), Τζελάτι 2 (2/9 επ), Μπατατζίμ 6 (6/15 επ, 71% υπ - 47% άριστες) / Παπαδημητρίου (λ, 59% υπ - 18% άριστες), Αγγελόπουλος 2 (2/5 επ), Παπάζογλου 1 (μπλοκ), Σκαρλατίδης.
~*  ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός 3-0
Ο ΠΑΟΚ διπλασίασε τις νίκες επί του Παναθηναϊκού και χρειάζεται άλλη μία για να προκριθεί στον τελικό και να υπερασπιστεί τον τίτλο του πρωταθλητή.
~  Σε αντίθεση με το θρίλερ της Μ. Τρίτης (3-2), απόψε ο «Δικέφαλος» έφτασε σε ένα καθαρό 3-0 απέναντι στους «πράσινους», έκανε το 2-0 και την Τετάρτη 19 Απριλίου θα προσπαθήσει για το break στην Κυψέλη, που αν έρθει θα τον στείλει στον τελικό.
Τα σετ: 25-21, 25-21, 25-22.

***  ΜΕΤΑΔΩΣΕΙΣ  TV ....:
Μ. Πέμπτη 13/04 15:00 ΕΡΤ3
Παναιγιάλειος - Άρης  0-1 .- ^
Football League

17:00 Novasports 3HD
Ολυμπιακός - Παμβοχαϊκός 3-0 σετ .-^
Volley League - Playoffs

17:00 Novasports 4HD
Άρης - ΑΕΚ  81-77 .- ^
Basket League

17:00 Novasports 1HD
Κόροιβος - Προμηθέας Πατρών 66-62 .- ^
Basket League

17:00 Novasports 1HD
Κολοσσός - Τρίκαλα  73-53 .- ^
Basket League

17:00 Novasports 1HD
Δόξα Λευκάδας - Ρέθυμνο  67-80 .- ^
Basket League

17:00 Novasports 1HD
Απόλλων Πατρών - Λαύριο 72-61 .- ^
Basket League

17:00 COSMOTE SPORT 4 HD
Ολυμπιακός - Κύμη  93-45 .- ^
Basket League

19:00 Novasports 2HD
Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ 102-58 .- ^
Basket League

19:30 COSMOTE SPORT 3 HD
Ολυμπιακός - ΑΕΚ  1-2 .- ^
Κύπελλο Ελλάδος

21:00 Novasports 1HD
ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός 3-0 σετ .- ^
Volley League - Playoffs

22:05 COSMOTE SPORT 8 HD
Θέλτα - Γκενκ  3-2 .- ^
Europa League

22:05 COSMOTE SPORT 7 HD
Άγιαξ - Σάλκε  1-0 .- ^
Europa League

22:05 COSMOTE SPORT 5 HD
Λιόν - Μπεσίκτας  2-1 .- ^
Europa League

22:05 COSMOTE SPORT 2 HD
Άντερλεχτ - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ  1-1 .- ^
Europa League

Μ. Παρασκευή 14/04/2017

20:00 COSMOTE SPORT 7 HD
Φενέρμπαχτσε - Γκαζιάντεπ
Super League Τουρκίας

20:00 COSMOTE SPORT 6 HD
ATP 250
Χιούστον, προημιτελικά
21:45 COSMOTE SPORT 2 HD
Αθλέτικ Μπιλμπάο - Λας Πάλμας
La Liga

21:45 Novasports 1HD
Ανζέρ - Παρί Σεν Ζερμέν
Ligue 1

22:30 Novasports 2HD
Σετούμπαλ - Σπόρτινγκ
Πρωτάθλημα Πορτογαλίας

Μ. Σάββατο 15/04/2017

13:30 COSMOTE SPORT 2 HD
Ίντερ - Μίλαν
Serie A

14:00 COSMOTE SPORT 7 HD
Ανόβερο - Άιντραχτ Μπράουνσβαϊγκ
Bundesliga 2

14:00 COSMOTE SPORT 3 HD
Λα Κορούνια - Μάλαγα
La Liga

14:30 COSMOTE SPORT 1 HD
Τότεναμ - Μπόρνμουθ
Premier League

14:50 COSMOTE SPORT 5 HD
Formula 1: GP Μπαχρέιν
3ες ελεύθερες δοκιμές

15:45 Eurosport 2
Παγκόσμιο πρωτάθλημα αντοχής
Λε Μαν

16:00 COSMOTE SPORT 8 HD
Ρόμα - Αταλάντα
Serie A

16:00 COSMOTE SPORT 6 HD
Μπούρσα - Ολυμπιακός
Challenge Cup Βόλεϊ γυν. - 2ος τελικός

16:00 COSMOTE SPORT 4 HD
Πεσκάρα - Γιουβέντους
Serie A

16:30 COSMOTE SPORT 7 HD
Λειψία - Φράιμπουργκ
Bundesliga

16:30 COSMOTE SPORT 3 HD
Ντόρτμουντ - Άιντραχτ Φρανκφούρτης
Bundesliga

17:00 COSMOTE SPORT 1 HD
Έβερτον - Μπέρνλι
Premier League

17:15 COSMOTE SPORT 2 HD
Σπόρτινγκ Χιχόν - Ρεάλ Μαδρίτης
La Liga

17:50 COSMOTE SPORT 5 HD
Formula 1: GP Μπαχρέιν
Κατατακτήριες δοκιμές

18:00 Novasports 1HD
Μονακό - Ντιζόν
Ligue 1

19:00 COSMOTE SPORT 7 HD
Σασουόλο - Σαμπντόρια
Serie A

19:30 COSMOTE SPORT 3 HD
Λεβερκούζεν - Μπάγερν Μονάχου
Bundesliga

19:30 COSMOTE SPORT 2 HD
Ατλέτικο Μαδρίτης - Οσασούνα
La Liga

19:30 COSMOTE SPORT 1 HD
Σαουθάμπτον - Μάντσεστερ Σίτι
Premier League

20:00 COSMOTE SPORT 5 HD
Λέμγκο - Κίελο
Bundesliga

20:00 FOX Sports
New York Yankees - St. Louis Cardinals
MLB

20:30 COSMOTE SPORT 8 HD
Μπρίντιζι - Αρμάνι Μιλάνο
Serie A

21:00 COSMOTE SPORT 7 HD
ATP 250
Χιούστον, ημιτελικά

21:45 COSMOTE SPORT 2 HD
Μπαρτσελόνα - Ρεάλ Σοθιεδάδ
La Liga

21:45 COSMOTE SPORT 1 HD
Νάπολι - Ουντινέζε
Serie A

22:00 Eurosport 2
Orlando City SC - Los Angeles Galaxy
MLS

23:00 FOX Sports
Cleveland Indians - Detroit Tigers
MLB


Κυριακή Πάσχα 16/04/2017


09:00 FOX Sports
Sharks - Panthers
NRL

13:00 COSMOTE SPORT 2 HD
Λεγκανές - Εσπανιόλ
La Liga

13:30 COSMOTE SPORT 8 HD
Ουνικάχα - Ανδόρα
Liga Endesa

14:30 COSMOTE SPORT 7 HD
Καρλσρούη - Χάιντενχαϊμ
Bundesliga 2

15:30 COSMOTE SPORT 1 HD
Γουέστ Μπρομ - Λίβερπουλ
Premier League

16:30 COSMOTE SPORT 3 HD
Βέρντερ - Αμβούργο
Bundesliga

17:15 COSMOTE SPORT 2 HD
Βαλένθια - Σεβίλλη
La Liga

18:00 COSMOTE SPORT 5 HD
Formula 1: GP Μπαχρέιν
Αγώνας

18:00 COSMOTE SPORT 1 HD
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Τσέλσι
Premier League

18:00 Novasports 1HD
Μπαστιά - Λιόν
Ligue 1

18:30 COSMOTE SPORT 3 HD
Ντάρμσταντ - Σάλκε
Bundesliga

19:30 COSMOTE SPORT 8 HD
Βαλένθια - Μπαρτσελόνα
Liga Endesa

19:30 COSMOTE SPORT 2 HD
Μπέτις - Έιμπαρ
La Liga

20:30 FOX Sports
Boston Red Sox - Tampa Bay Rays
MLB

21:45 COSMOTE SPORT 2 HD
Γρανάδα - Θέλτα
La Liga

22:00 COSMOTE SPORT 6 HD
ATP 250
Χιούστον, τελικός

22:00 Novasports 1HD
Μαρσέιγ - Σεντ Ετιέν
Ligue 1

Δευτέρα του Πάσχα 17/04

12:00 COSMOTE SPORT 6 HD
ATP Masters
Μόντε Κάρλο

16:15 Novasports 1HD
Διεθνής Μαραθώνιος Βοστώνης

21:15 COSMOTE SPORT 7 HD
Αρμίνια Μπίλεφελντ - Στουτγάρδη
Bundesliga 2

21:45 COSMOTE SPORT 2 HD
Αλαβές - Βιγιαρεάλ
La Liga

22:00 Novasports 1HD
Νασιονάλ Μαδέιρα - Μορεϊρένσε
Πρωτάθλημα Πορτογαλίας

22:00 COSMOTE SPORT 1 HD
Μίντλεσμπρο - Άρσεναλ
Premier League


Τρίτη του Πάσχα 18/04

21:45 COSMOTE SPORT 1 HD
Λέστερ - Ατλέτικο Μαδρίτης
Champions League

Τετάρτη 19/04

21:45 COSMOTE SPORT 1 HD
Μονακό - Ντόρτμουντ
Champions League

Παρασκευή 21/04

12:30 COSMOTE SPORT 1 HD
Κλήρωση Champions League
Ημιτελικά

13:30 COSMOTE SPORT 1 HD
Κλήρωση Europa League
Ημιτελικά

21:30 COSMOTE SPORT 1 HD
Κολονία - Χόφενχαϊμ
Bundesliga

22:30 Novasports 1HD
Ρίο Άβε - Αρόουκα
Πρωτάθλημα Πορτογαλίας

Σάββατο 22/04
15:00 ΕΡΤ3
Λαμία - Πανσερραϊκός
Football League

17:00 COSMOTE SPORT 1 HD
Γουέστ Χαμ - Έβερτον
Premier League

19:00 COSMOTE SPORT 1 HD
Αταλάντα - Μπολόνια
Serie A

19:15 Novasports 2HD
Τσέλσι - Τότεναμ
Κύπελλο Αγγλίας - Ημιτελικά

20:15 Novasports 4HD
Εστορίλ - Σετούμπαλ
Πρωτάθλημα Πορτογαλίας

21:45 COSMOTE SPORT 1 HD
Φιορεντίνα - Ίντερ
Serie A

22:30 Novasports 1HD
Σπόρτινγκ - Μπενφίκα
Πρωτάθλημα Πορτογαλίας


 ~~** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΡΤΙΟΥ  2017 :
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Τετάρτη 01 Μαρτίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας  ...
~
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ για όλους μας  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/03/news-01-2017.html .-
 ~* ΑΘΛΗΤΙΚΟ  ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 11  , 12  και  13  Μαρτίου  2017  :Μια  αθλητική ανασκόπηση της εβδομάδας που μας πέρασε :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/03/11-12-13-2017.html .- 
 ~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-27-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 28  Μαρτίου  2017 : Στο  αγιάζι της καθημερινή μας ενημέρωσης : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/03/news-28-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/03/news-29-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS η 30 Μαρτίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας  :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-30-2017.html .-
~*  Η  Εφημερίδα μας Arfara News 2  Πέμπτη 30  Μαρτίου  2017 : Στο  αγιάζι της ενημέρωσης  μας  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-2-30-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Παρασκευή  31  Μαρτίου  2017 :Στο αγιάζι της καθημερινής μας  ενημέρωσης   :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-2017.html .-
~**
~ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ  2017  : 
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο 01  Απριλίου  2017  : Στο αγιάζι της ενημέρωσής  μας  :     http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/04/arfara-news-01-2017.html .- 
~* Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Κυριακή  02 Απριλίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής  μας :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/04/news-02-2017.html .- 
~* ΑΘΛΗΤΙΚΟ  ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ  01  και 02  Απριλίου  2017  :Με  ανασκόπηση Αθλητικών βδομάδας που πέρασε   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/04/01-02-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 03  Απριλίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/04/arfara-news-03-2017.html .- 
~ Η  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη  04  Απριλίου  2017  : Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας  :   http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/04/arfara-news-04-2017.html 
~*ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας ..υγεία το Α-Ω . Δευτέρα  04  April;ioy 2017   :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/04/blog-post.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 05  Απριλίου  2017 : Στο  αγιάζι της  ενημέρωσής μας  :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/04/news-05-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Πέμπτη 06 Απριλίου  2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/04/news-06-2017.html    
~*   Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Παρασκευή 07 Απριλίου  2017  : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας:  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/04/arfara-news-07-2017.html .-
~*   Αθλητικό Σαββατοκύριακο  08  και 09  Απριλίου  2017  :Με  αθλητική ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/04/08-09-2017.html .- 
~*   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 09 Απριλίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας ....: http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/04/news-09-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Μ. Τρίτη  11 Απριλίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας  :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2017/04/arfara-news.html .- 
~*   Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Μ. Τετάρτη  12 Απριλίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας  : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/04/news.html .- 
~*  Η Εφημερίδα μας  Arfara News 2  Μ. Τετάρτη 12  Απριλίου 2017 :Στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης 2: http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/04/news-2.html  .-
~*   Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Μ. Πέμπτη 13  Απριλίου 2017  : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/04/arfara-news.html 
~*  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS  2 Μ. Πέμπτη 13 Απριλίου  2017 :Στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/04/news-2.html .- 
~*
***   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5463  video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3536   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3543  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  12.542  βίντεο   .-  

~ ~**** Από  τις δικές μας γνωστές σελίδες :
~*  https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ
 ~*  http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas   .-  
~* https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .-
~* https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-  
~*  https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias    , = ARFARA MESSINIAS    1.617  
  Arfara Kalamatas Messinias | Facebook ,                        
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  55 .-            Σταμάτιος Σκούλικας  .-
~** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -      
~ https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01   
~*  http://messinia1234.com/?page_id=937  
~*  https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935   529 . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ 
~* https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .         
 ~* http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-  
  ~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ   


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου