arfara messinias stamos1

Ο ήλιος φωτίζει τα σώματα τα , η δε σοφία τις ψυχές .Ο κόσμος είναι ένα ανάκτορο της σοφίας του Υψίστου . Ο Θεός άναψε κάθε μία ψυχή με το δικό του πυρ . Έτσι λάμπουν όλοι οι άνθρωποι με τη σοφία του σε αυτό το θέατρο , όπως ο Θεός τους έπλασε .-Μερικούς τους έκανε μεγάλα φώτα , σε άλλους μικρά.-(Κάρλος Λιναίος )

 Αρφαρά

Η ελευθερία χωρίς τη μάθηση είναι πάντα σε κίνδυνο• η μάθηση χωρίς ελευθερία είναι πάντα μάταιη. Τζων Κέννεντυ .-

Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

Επικαιρότητα Ενημέρωση Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

Επικαιρότητα  Ενημέρωση  Κυριακή  22 Φεβρουαρίου  2015 :

*** 22 Φεβρουαρίου
Μαρτύρων Ανθούσης, Αρίστου επισκόπου Κύπρου και Συνετού. Οσίων Τελεσφόρου επισκόπου Ρώμης, Αθανασίου ομολογητού (1), του εν Παυλοπετρείω, Βααρδάτου(2), Βλασίου επισκόπου, Θαλασσίου και Λιμναίου του ελεήμονος.
(1) O όσιος Αθανάσιος ο Oμολογητής, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη από πλούσιους αλλά ευλαβείς γονείς. Σε νεαρή ηλικία προσήλθε στη Μονή Παυλοπετρίου, η οποία βρίσκεται στον κόλπο της Νικομήδειας, και εκεί εκάρη μοναχός. Τόσο δε προόδευσε στις αρετές ώστε η φήμη του έφθασε μέχρι το Παλάτι. Συνδέθηκε μάλιστα και με φημισμένους οσίους, όπως τον Θεόδωρο Στουδίτη και τον Ιωάννη της Μονής Καθαρών, με τούς οποίους συνεργάσθηκε για την αναστήλωση των αγίων εικόνων. Στα χρόνια όμως του Λέοντα του εικονομάχου, κατηγορήθηκε ότι λατρεύει τις άγιες εικόνες και έτσι υποβλήθηκε σε διάφορα βασανιστήρια, ενώ συγχρόνως εξορίστηκε. Έτσι σταθερός στο φρόνημα παρέδωσε οσιακά την μακάρια ψυχή του στον αθλοθέτη Κύριο.
(2) O όσιος Βαραδάτος καταγόταν από την Αλεξάνδρεια και σε νεαρή ηλικία, επέλεξε την ερημική ζωή. Έτσι, όταν ο Πατριάρχης Αντιοχείας Θεόδοτος, πληροφορήθηκε για τις σπάνιες αρετές του Βαραδάτη, φρόντισε να τον αποσπάσει από την ασκητική ζωή του για να τον χρησιμοποιήσει στο πολύπλευρο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο της εκκλησίας. Πράγματι, ο όσιος δέχθηκε την πρόταση και περιόδευσε στις πόλεις και με την άγια ζωή του ενέπνεε το σεβασμό στον δημιουργό Θεό και τις εντολές του, ως επίσης και την καρτερία στις δύσκολες περιστάσεις της ζωής. Έτσι οσιακά εκοιμήθη σε μία από τις περιοδείες του.

*** 22/01 Απολυτίκιο Αγ. Αναστασίου του Πέρση - 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ: http://youtu.be/nz7dwgbfOfQ .


*** Επίκουρος, έβαλαν το μεσσηνιακό λάδι στο πάνω ράφι 20 χωρών         
     
 
Δεν είναι η πρώτη φορά, και, σίγουρα, δεν θα είναι και η τελευταία, που η μεσσηνιακή επιχείρηση τυποποίησης βιολογικού ελαιόλαδου κερδίζει βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς.
Πρόσφατα τιμήθηκε με δύο βραβεία και μία διάκριση στην παγκόσμια έκθεση βιολογικών και οργανικών προϊόντων BIOFACH, που πραγματοποιήθηκε στη Νυρεμβέργη, 11 και 14 Φεβρουαρίου.
Σημειώνεται ότι φέτος, στην BIOFACH μετείχαν 2.384 εκθέτες από συνολικά 76 χώρες, γεγονός που κάνει τη διάκριση για την «Επίκουρος» ακόμα πιο σημαντική.
Ειδικότερα, το έξτρα παρθένο της μεσσηνιακής επιχείρησης «BIO Epikouros» απέσπασε τη 2η θέση, ενώ το ειδικής κατηγορίας «DEMETER Epikouros» κατετάγη στην 7η θέση. Διακρίθηκε ακόμα και το «ΒΙΟ douce Epikouros», καταλαμβάνοντας τη 13η θέση μεταξύ των 30 καλύτερων προϊόντων της έκθεσης. Να σημειώσουμε ότι στο διαγωνισμό διακρίθηκε και ο βιοπαραγωγός Στέλιος Κοτρώτσης από το Κορυφάσιο.
  Κυνηγώντας το όνειρο 
Η ιστορία της επιχείρησης μπορεί να είναι απλή, αλλά, σίγουρα από το ξεκίνημά της μέχρι σήμερα τα εμπόδια που συνάντησε δεν ήταν λίγα, ούτε ικανά, όμως, να πτοήσουν τρεις νέους γεωπόνους, από το να κυνήγησαν το όνειρό τους και να πετύχουν. Σήμερα, όπως δήλωσε, χθες στο "Θ" ο Μιχάλης Μαγκουρίλος,  εξάγουν σε 20 χώρες στον κόσμο.
Η επιτυχία, όμως, δεν ήρθε τυχαία, πίσω της κρύβεται μια προσπάθεια 18 ετών και ένα όραμα τριών νέων -σήμερα 40άρηδες-, οι οποίοι, παρά τις αντίξοες συνθήκες, κατάφεραν με επιμονή και σκληρή δουλειά να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα.
Ήταν το 1995 όταν ο 23χρονος τότε Μιχάλης Μαγκουρίλος και οι 25χρονοι Νίκος Πλάτανος και Λάμπης Χριστόπουλος, έχοντας το πτυχίο του γεωπόνου στο χέρι, γνωρίζονται τυχαία. Οι κοινές απόψεις για τα θετικά της βιολογικής γεωργίας είναι αυτό που τους φέρνει κοντά και τους ωθεί να συνεργαστούν.
Απόφαση-σταθμός στην πορεία τους αποτέλεσε η ίδρυση το 2002 της εταιρείας τους «Επίκουρος Βιολογικά Προϊόντα». Το 2006 προχωρούν ένα ακόμα βήμα, αποφασίζοντας να δημιουργήσουν τη δική τους μονάδα τυποποίησης και επεξεργασίας και επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον τους στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και στις επιτραπέζιες ελιές.
Επιλέγουν 120 παραγωγούς ως μόνιμους συνεργάτες τους και σ’ ένα χώρο 11 στρεμμάτων, έξω από την Καλαμάτα, δημιούργησαν εγκαταστάσεις 1.700 τετραγωνικών μέτρων.
 Όπως τονίζει ο Μιχάλης Μαγκουρίλος στο "Θάρρος": «Στην αρχή εξήγαμε σε δύο χώρες μόνο, τη Γερμανία και την Ελβετία, και μέσα σε δύο χρόνια τις αυξήσαμε σε 20. Όπως σημειώνει με έμφαση, όμως, "το μυστικό της επιτυχίας μας οφείλεται στους παραγωγούς-συνεργάτες μας, οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια μας στήριξαν σε κάθε βήμα, αλλά και εκείνοι όμως με τη σειρά τους ακολούθησαν πιστά τις οδηγίες μας σε ό,τι αφορά τη βιολογική καλλιέργεια".
Όταν τον ρωτήσαμε για το χαμηλό προφίλ που κρατάνε ως εταιρεία, μας είπε ότι "η επιτυχία έρχεται μόνο μέσα από τη δουλειά και όχι από επικοινωνιακά παιχνίδια .  Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 


***   Πέφτει η αυλαία για το Καλαματιανό Καρναβάλι, οι σημερινές & αυριανές εκδηλώσεις         
     
Θα ολοκληρωθεί σήμερα με τη μεγάλη παρέλαση και την τελετή λήξης το 3ο Καλαματιανό Καρναβάλι.
Η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση, με τη συμμετοχή 39 γκρουπ και περίπου 4.300 καρναβαλιστών, θα πραγματοποιηθεί σήμερα με έναρξη στις 14.30.
Μετά το τέλος της παρέλασης, στην τελετή λήξης, θα τραγουδήσει η Καλαματιανή Demy με το συγκρότημά της. Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:
  ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 
 Κεντρική πλατεία – Βασιλέως Γεωργίου: 14.30 Μεγάλη καρναβαλική παρέλαση, τελετή λήξης και συναυλία  DEMY  &  BAND
    Πεζόδρομος Αμφείας (μετά την τελετή λήξης και μέχρι τη 01.00): Street party και πανηγυρική λήξη του 3ου Καλαματιανού Kαρναβαλιού 2015 με πολύ κέφι και ανανέωση του ραντεβού για το 2016.
    Πεζόδρομος Ιατροπούλου: Party 20.00 με 01.00
  ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ
   Αλαγονία Δ.Ε. Καλαμάτας: Πρωινό κάλεσμα με τούμπανα και φλογέρες Ώρα 18.00 κεντρική πλατεία Αλαγονίας: Φωτιές, αερόστατα, αποκριάτικο γλέντι και δρώμενα μαζί με τις μπαρμπούτες.
  Πηγές Δ.Ε. Καλαμάτας, ώρα 18.00: Φωτιές, αποκριάτικο γλέντι και παραδοσιακή μακαρονάδα
    Λαίϊκα Δ.Ε. Καλαμάτας/κεντρική πλατεία, ώρα 20.00: Αερόστατα, παραδοσιακή μακαρονάδα, μουσική και χορός με μεταμφιεσμένους
    Άρις Δ.Ε. Άριος/κεντρική πλατεία, ώρα 16.00: Βλάχικος γάμος και παραδοσιακή μακαρονάδα
    Άνθεια Δ.Ε. Θουρίας, ώρα 20.00: Αποκριάτικο γλέντι με παραδοσιακά εδέσματα
   Άμφεια Δ.Ε. Θουρίας/Δημοτικό Σχολείο Κάτω Αμφείας, ώρα 20.00: Παραδοσιακή μακαρονάδα
 Αρφαρά Δ.Ε. Αρφαρών, ώρα 20.00: Φωτιές, παραδοσιακή μακαρονάδα
   Άγριλος Δ.Ε. Αρφαρών, ώρα 20.00: Παραδοσιακή μακαρονάδα
 Σπερχογεία Δ.Ε. Καλαμάτας/κεντρική πλατεία, ώρα 19.00: Κουρτσαουσάνικος γάμος, αποκριάτικο γλέντι με παραδοσιακά εδέσματα
 ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ 23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 
   Παραλία Καλαμάτας/Προλιμένας, ώρα 11.00: Κούλουμα στην Παραλία, πέταγμα χαρταετού
 Ράχη (συμβολή οδών Μετσόβου, Καζαντζάκη, Αγίας Λαύρας), ώρα 19.00: Γλέντι με κεράσματα και ζωντανή μουσική
 ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ
Νέδουσα Δ.Ε. Καλαμάτας: δρώμενο ευετηρίας, ώρα 10.30: Αγερμός / ώρα 12.00: Δρώμενα
   Σπερχογεία Δ.Ε. Καλαμάτας/κεντρική πλατεία, ώρα 11.00: Κούλουμα
 Άρις Δ.Ε. Άριος/Ύψωμα Ρετσίνη, ώρα 11.00: Κούλουμα
   Αιθαία Δ.Ε. Θουρίας/κεντρική πλατεία, ώρα 11.00: Κούλουμα
   Αρφαρά Δ.Ε. Αρφαρών/κεντρική πλατεία, ώρα 11.00: Κούλουμα
   Πλατύ Δ.Ε Αρφαρών, ώρα 11.00: Πέταγμα χαρταετού
   Άμφεια Δ.Ε. Θουρίας/Δημοτικό Σχολείο Κάτω Αμφείας, ώρα 17.00: Διαγωνισμός αερόστατου 

*** Συνάντηση εργασίας Καφαντάρη- Κατσίβελα         
     
Συνάντηση είχε στο γραφείο του ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, Α’ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, κ. Δημήτριος Καφαντάρης, με το δήμαρχο Τρυφυλίας, κ. Παναγιώτη Κατσίβελα, με θέμα την πορεία της μελέτης για την αλλαγή του κεντρικού αγωγού ύδρευσης «Πηγές Αλικοντούζη-Γαργαλιάνοι», την υλοποίηση της οποίας έχει αναλάβει ο Σύνδεσμος Ύδρευσης “ΤΕΛΛΟΣ ΑΓΡΑΣ”.
  Εκτενέστερα, στη συνάντηση, εξετάσθηκε το γεγονός συνέχισης της μελέτης, για την αλλαγή του κεντρικού αγωγού από αμίαντο. Το έργο αντικατάστασης του κεντρικού αγωγού ύδρευσης είναι ύψιστης σημασίας, καθώς εξυπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών σε ένα μεγάλο εύρος της Μεσσηνίας, και συγκεκριμένα σε περιοχές των δήμων Πύλου-Νέστορος, Τρυφυλίας και Μεσσήνης. Με την ολοκλήρωση της μελέτης, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ.
  Στη συνέχεια, συζητήθηκε η συνεργασία μεταξύ των δύο όμορων δήμων στον τουριστικό τομέα και κατ’ επέκταση στην προώθηση της περιοχής αλλά και των προϊόντων της, ενώ δεν παρέλειψαν οι παραβρισκόμενοι να αναφερθούν στη διαχείριση των απορριμμάτων και τις καταλληλότερες σχετικές μεθόδους.
  Ο κ. Καφαντάρης δήλωσε: «Αισθάνομαι ικανοποιημένος από τη σημερινή συνάντηση, γιατί με αυτό τον τρόπο δημιουργούνται πιο σταθερές σχέσεις, δίνοντας προοπτική ανάπτυξης μέσω των συνεργασιών στην περιοχή μας.   Με τον κ. Κατσίβελα μας ενώνει φιλία χρόνων, γι’ αυτό μπορώ να πω με σιγουριά, ότι, ως δήμαρχος, θα δώσει περισσότερες προοπτικές στο Δήμο Τρυφυλίας και ότι θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε προγράμματα τα οποία είναι ήδη σε εξέλιξη.»
 Από τη μεριά του ο κ. Κατσίβελας ανέφερε: «Θέλω να ευχαριστήσω το Δήμαρχο για την άμεση κινητοποίηση στο αίτημά μου να συναντηθούμε σήμερα, καθώς και για τη μέχρι τώρα προσφορά του Δήμου Πύλου-Νέστορος στη λειτουργία του Συνδέσμου Ύδρευσης «ΤΕΛΛΟΣ ΑΓΡΑΣ» , ο οποίος έχει ως έδρα του τους Γαργαλιάνους. Με ακράδαντο γεγονός τη αγαστή συνεργασία μεταξύ των δυο δήμων και τους κοινούς αναπτυξιακούς στόχους, θα ήθελα να καλέσω τη Δημοτική Αρχή για πιο συχνές επαφές, ώστε να οριστικοποιήσουμε και τις προτάσεις που θα καταθέσουμε για τον τόπο μας.»
 Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Αντιδήμαρχος Πύλου-Νέστορος, κ. Παναγιώτης Δαρσακλής, ο Αντιδήμαρχος Τρυφυλίας, κ. Γιάννης Αδρακτάς, ο Τεχνικός Διευθυντής της ΔΕΥΑΠ, κ. Νικήτας Κρίκας και ο Δημοτικός Υπάλληλος Πύλου-Νέστορος, κ. Παναγιώτης Καρβέλας.

***  Νεαρός έχασε τη ζωή του σε τροχαίο τα ξημερώματα          
     
Σήμερα τα ξημερώματα νεαρός έχασε τη ζωή του σε τροχαίο ατύχημα στην παλαιά εθνική οδό Καλαμάτας- Αθήνας στο ύψος της Άνθειας.
Το δυστύχημα συνέβη στις 5:20 τα ξημερώματα όταν ο 27χρονος οδηγός του αυτοκινήτου, έχασε τον έλεγχο του οχήματος και χτύπησε αριστερά σε κολώνα της ΔΕΗ.
Ο θάνατος ήταν ακαριαίος ενώ το αυτοκίνητο κυριολεκτικά διαλύθηκε.  

*** Η Περιφέρεια Πελοποννήσου τρέχει στην Καλαμάτα για το ΚΕΦΙΑΠ         
     
Η μεγάλη αθλητική γιορτή της Καλαμάτας, ο φιλανθρωπικός αγώνας που φέρει την σφραγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, οι σκυταλοδρομίες δρόμου που αποτελούν τη μεγαλύτερη πανελλαδική σειρά αγώνων δρόμου, είναι πλέον γεγονός και για την Καλαμάτα. Την Κυριακή 1 Μαρτίου από τις 10:30 το πρωί, στην παραλία της Καλαμάτας, μικροί και μεγάλοι θα δώσουν το παρών σε μία μοναδική αθλητική γιορτή, τα Βίκος Street Relays.
«Η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν υποστηρίζει απλά, αλλά παίρνει πρωτοβουλίες και γίνεται αρωγός σε αυτήν την πρωτότυπη και ιδιαίτερα συμβολική προσπάθεια των αγώνων σκυταλοδρομιών, που αναδεικνύουν τις αρχές και τις αξίες του αθλητισμού, σε συνδυασμό με την κοινωνική προσφορά», τόνισε με έμφαση ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα το τοπίο και τις όποιες αμφιβολίες πήγαν να δημιουργηθούν, η Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου κα Ντίνα Νικολάκου, προσθέτοντας επίσης ότι, «ο αθλητικός τουρισμός είναι πολύ μεγάλο κεφάλαιο για την Περιφέρεια, έχουμε επενδύσει σε αυτό και μέσω των Relays είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για την Καλαμάτα και την ευρύτερη περιοχή, να πάρει σκυτάλη και να διοργανώσει αθλητικές δραστηριότητες που απευθύνονται σε όλον τον κόσμο και με κοινωνικό χαρακτήρα».
O αγώνας της Κυριακής στην παραλία της Καλαμάτας, που απευθύνεται σε όλες τις οικογένειες και περιλαμβάνει αγωνίσματα για παιδιά δημοτικού (4x100μ., 4x200μ.), γυμνασίου-λυκείου (4x1000μ.), αλλά και ενήλικες (4x2500μ., 2x5000μ.) με ή χωρίς πρότερη ενασχόληση με τον αθλητισμό, έχει και έναν πολύ έντονο κοινωνικό χαρακτήρα, αφού τα έσοδά του θα διατεθούν στο ΚΕΦΙΑΠ και αυτό είναι ένα μεγάλο στοίχημα που καλούνται να κερδίσουν οι Καλαματιανοί.
Το σύνθημα είναι ένα και μοναδικό για όλους: «παίρνουμε σκυτάλη και τρέχουμε στην Καλαμάτα για το ΚΕΦΙΑΠ στα Βίκος Street Relays, που σε μία πρωτόγνωρη συνεργασία φορέων συνδιοργανώνονται και στηρίζονται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τον Σύλλογο Καταστηματαρχών Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Καλαμάτας, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Μεσσηνίας, τον Αθλητικό Σύλλογο “Ακρίτας” και τις ξενοδοχειακές μονάδες “Horizon Blu”, “Filoxenia” και “Elite City Resort”.
  Την Πέμπτη η Συνέντευξη Τύπου με Π. Τατούλη
 Την προσεχή Πέμπτη στη συνέντευξη Τύπου για τα “Καλαμάτα Βίκος Relays” θα είναι «παρών» και ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κ. Πέτρος Τατούλης, ο οποίος μάλιστα όπως δεσμεύθηκε θα είναι αυτός που θα δώσει την εκκίνηση και πιθανότατα να συμμετέχει το πρωί της Κυριακής 1 Μαρτίου στη μεγάλη αθλητική γιορτή της Καλαμάτας.

***  Καρναβαλικές εκδηλώσεις σε όλη τη Μεσσηνία         
     
Το τελευταίο τριήμερο των αποκριών είναι σε εξέλιξη και θα κλείσει την Καθαρά Δευτέρα.
Έτσι πέρα από τις εκδηλώσεις στην Καλαμάτα και τις τοπικές κοινότητες αυτής, αυτές της Μεσσήνης υπάρχουν και αυτές που ακολουθούν και αφορούν όλη σχεδόν τη Μεσσηνία
 Στη Μεταμόρφωση γιορτή την Καθαρά Δευτέρα
Ο Σύλλογος Γυναικών Τ.Δ. Μεταμόρφωσης του Δήμου Πύλου Νέστορος διοργανώνει γιορτή για τα «Κούλουμα της Καθαράς Δευτέρας» και το πέταγμα του χαρταετού, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Μεταμόρφωσης στις 23 Φεβρουαρίου και ώρα 10.30 π.μ.
  Αποκριές στο Δήμο Οιχαλίας
Tο  πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων στο Δήμο Οιχαλίας ξεκινά σήμερα και περιλαμβάνει:
ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΑΡΜΑΤΩΝ
Σάββατο 21/2/2015:    Διαβολίτσι , ώρα 5:00 μ.μ.
Κυριακή 22/2/2015:    Δώριο, ώρα 2:00 μ.μ.
Κυριακή 22/2/2015:  Μελιγαλάς, ώρα 4:00 μ.μ.
Κούλουμα την Καθαρά  Δευτέρα   στις  11:00 π.μ. στον Προφήτη Ηλία Μελιγαλά, από το Σύλλογο Γυναικών Μελιγαλά.
  Αύριο το μεγάλο Καρναβάλι των Φούληδων!
Το θεσμοθετημένο, πια, ξακουστό Καρναβάλι των Φούληδων θα πραγματοποιηθεί και φέτος, αύριο το μεσημέρι στα Φιλιατρά, με την πόλη να αποτελεί την έδρα της χαράς, του κεφιού και  του τρελού ξεφαντώματος της Αποκριάς! Το Καρναβάλι των Φούληδων διοργανώνεται για 13η συνεχή χρονιά και κάθε χρόνο, παρά την κρίση που μαστίζει την κοινωνία και τις δυσκολίες και τα προβλήματα που ταλανίζουν τους πολίτες, γίνεται καλύτερο και μεγαλύτερο σε περιεχόμενο, σε καρναβαλικές ομάδες και καρναβαλιστές από την ευρύτερη περιοχή της Τριφυλίας. Τα Φιλιατρά, συγκεντρώνουν χιλιάδες κόσμου, που διασκεδάζουν και γλεντούν ,  ενώ φέτος αναμένεται η κοσμοσυρροή στην πόλη να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο! Άλλωστε, το Καρναβάλι των Φούληδων είναι η κεντρική Αποκριάτικη εκδήλωση στην Τριφυλία.
Η μεγάλη παρέλαση των καρναβαλιστών θα γίνει αύριο στην Κεντρική Πλατεία Φιλιατρών στις 3:30 μμ. Θα συμμετέχουν καρναβαλιστές από τα Φιλιατρά και τις γειτονικές πόλεις. Σήμερα και αύριο  θα διεξαχθεί το Κυνήγι του Κρυμμένου Θησαυρού, από τον Όμιλο Δράσεων και Πολιτισμού. Κάλεσμα να συμμετάσχουν όλοι στο Καρναβάλι των Φούληδων απευθύνει μέσα από το «Θ» η αντιπρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του δήμου και μέλος της Καρναβαλικής Επιτροπής, Βιβή Παντελάκη. «Σας περιμένουμε όλους στα Φιλιατρά, να χαρούμε, να διασκεδάσουμε, να γελάσουμε, να περάσουμε όμορφα. Ραντεβού αύριο στις 3.30 το μεσημέρι στην πλατεία των Φιλιατρών!», τόνισε.
Παράλληλα, βέβαια, το Σαββατοκύριακο, θα πραγματοποιηθούν και πολλές άλλες αποκριάτικες εκδηλώσεις στην περιοχή από συλλόγους και τοπικούς φορείς, όπως από σήμερα  το πρωί, στην Κυπαρισσία, όπου στην κεντρική πλατεία  θα στηθεί  τρελό αποκριάτικο πάρτι για μικρούς και το μεσημέρι ο αλευροπόλεμος για μεγαλύτερος, από τον Εμπορικό Σύλλογο. Αύριο, στις 12 το μεσημέρι, θα γίνει το Γαργαλιανιώτικο Καρναβάλι από Συλλόγους και καταστήματα.
  Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις στο Δήμο Πύλου-Νέστορος
Οι εκδηλώσεις καρναβαλιού, που θα πραγματοποιηθούν από σήμερα έως και την Καθαρά Δευτέρα σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες, διοργανώνονται από τους τοπικούς συλλόγους της περιοχής, υπό την αιγίδα του Δήμου Πύλου-Νέστορος.
  Μετά την μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή στις εκδηλώσεις της Τσικνοπέμπτης και τις αρκετά υψηλές προσδοκίες των πολιτών για το επικείμενο τριήμερο, οι διοργανωτές μας διαβεβαιώνουν, ότι θα περάσουμε αξέχαστες στιγμές ξεφαντώματος!
  Στην Πύλο, ο Σύλλογος Φίλων Καρναβαλιού Πύλου διοργανώνει, μεταξύ άλλων, Κυνήγι Χαμένου Θησαυρού για μικρούς και μεγάλους, το Σάββατο, 21 Φεβρουαρίου, ενώ την Κυριακή, 22 Φεβρουαρίου, θα πραγματοποιηθεί Αποκριάτική Γιορτή στην Κεντρική Πλατεία . Το τριήμερο στην Πύλο θα κλείσει την Καθαρά Δευτέρα, με τα Παραδοσιακά Κούλουμα και τη «Δίκη του Μακαρονά», στην πλατεία Τριών Ναυάρχων, υπό τη συνοδεία ζωντανής λαϊκής μουσικής. Στις εκδηλώσεις θα συμμετέχει και το χορευτικό τμήμα του συλλόγου Κυριών Πύλου.
  Στη Μεθώνη, το Καρναβάλι είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον «Γάμο του Κουτρούλη». Οι εκδηλώσεις του τριημέρου ξεκινούν το μεσημέρι της Παρασκευής,  με το πάρτι Μασκέ του Συλλόγου Γονέων Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Μεθώνης, και συνεχίζονται με εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεθώνης, από το απόγευμα του Σαββάτου μέχρι και την Καθαρά Δευτέρα.
  Στη Χώρα, αποκορύφωμα των εκδηλώσεων θα είναι το παραδοσιακό γλέντι «Κοκκάλα», το μεσημέρι της Κυριακής, με συνέχεια την παρέλαση αρμάτων και πεζοπόρων τμημάτων στην κεντρική πλατεία.
  Στην Κορώνη, οι καρναβαλικές εκδηλώσεις στοχεύουν στη διασκέδαση τόσο των μικρών όσο και των μεγάλων. Την Κυριακή το μεσημέρι, ο Σύλλογος Επιτροπής Καρναβαλιού Κορώνης διοργανώνει Παρέλαση αρμάτων και πεζοπόρων τμημάτων, στην Παραλιακή Ζώνη της Κορώνης, ενώ δε θα λείψει και το Γαϊτανάκι.
  Οι επιλογές δε σταματούν εδώ, καθώς ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φοινικούντας περιμένει όλο τον κόσμο στο Καρναβάλι που θα πραγματοποιηθεί στην Αγορά και στα Κούλουμα που θα γίνουν στο γήπεδο μπάσκετ της Φοινικούντας. Επίσης, ο Σύλλογος Γυναικών Βλαχόπουλου διοργανώνει Αποκριάτικο Γλέντι, το Σάββατο το βράδυ, στο κοσμικό κέντρο «Ψαράκια», στη Χώρα.
  Τα Κούλουμα θα εορτασθούν και στην κεντρική πλατεία του Χανδρινού, με διοργανωτή τον Πολιτιστικό Σύλλογο Χανδρινού «Μαντάς», ενώ δυο μέρες πριν, το βράδυ της Παρασκευής, 20 Φεβρουαρίου, ο Σύλλογος Γυναικών Χιλιοχωρίων διοργανώνει αποκριάτικο γλέντι στο κοσμικό κέντρο «Μηδέν», στην Πύλο.

*** ΒΙΛΊΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ :
Βιβλίο Του  Υπουργού και καθηγητού Οικονομικών  ..Γιάννη Βαρουφάκη
 
~** «Μιλώντας στην κόρη μου για την οικονομία»
 Όλοι οι νικητές θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τις Εκδόσεις Πατάκη για να μάθουν πώς θα παραλάβουν το αντίτυπό τους: (Ακαδημίας 65, 106 78, Αθήνα, τηλ.: 210 3811850, 210 3811740, fax: 210 3811940, e-mail: bookstore@patakis.gr).
~ Σελίδες: 208 
Όποιος δεν µπορεί να εξηγήσει µε απλά λόγια δύσκολες έννοιες σε νέους ανθρώπους απλά δεν τις κατανοεί αρκετά καλά ο ίδιος. Αυτό ισχύει τόσο στην περίπτωση των Μαύρων Τρυπών στα πέρατα του Σύµπαντος όσο και σε εκείνη των µαύρων τρυπών του δηµόσιου χρέους και των τραπεζικών ζηµιών. Το βιβλίο τούτο πασχίζει λοιπόν να παραθέσει µια αφήγηση για την οικονοµία που η κόρη του συγγραφέα δεν θα τη βαριόταν και η οποία, παράλληλα, θα εξηγούσε δύο πράγµατα: πώς προέκυψε ο σύγχρονος κόσµος µας και γιατί οι θεωρίες των οικονοµολόγων είναι µέρος των προβληµάτων –και όχι των λύσεων– που γεννά ο κόσµος αυτός. Θέτει, και απαντά, προκλητικά ερωτήµατα, όπως: 
- Γιατί εισέβαλαν οι Βρετανοί αποικιοκράτες στην Αυστραλία και όχι οι Αβορίγινες στην Αγγλία;
- Πότε και πώς γεννήθηκε η πρωτοκαθεδρία του κέρδους;
- Γιατί δεν θα υπήρχε ποτέ πλούτος χωρίς χρέος;
- Από πού προκύπτει η εξοργιστική εξουσία των τραπεζιτών;
- Τι κρύβεται πίσω από τις οικονοµικές κρίσεις;
- Υπάρχει ελπίδα η ανθρωπότητα να πάψει να λειτουργεί ως ανόητος ιός που σκοτώνει τον οργανισµό στον οποίο ζει;
- Τι είναι το χρήµα και γιατί έχει «ανάγκη» τη δημοκρατία ; 
~* Ο καθηγητής οικονομολόγος και Υπουργός Οικονομίας Γιάνης Βαρουφάκης, στο βιβλίο του, αν και δεν εστιάζει στην ελληνική καθηµερινότητα των τελευταίων, θλιβερών ετών, πραγµατεύεται τα µεγάλαζητήµατα της κοινωνικής οικονοµίας που αγγίζουν όλους τους ανθρώπους, παντού, αλλά µε τρόπο που, όποιος αναγνώστης θέλει, µπορεί να χρησιµοποιήσει ώστε να δει µε διαφορετικό µάτι την πρόσφατη κατάρρευση της ελληνικής οικονοµίας, καθώς και τους λόγους που οι κρατούντες αρνούνται πεισµατικά να λάβουν τις αποφάσεις που θα έφερναν τη λύτρωση των κοινωνιών µας στην Ευρώπη, στην Ελλάδα, στον κόσµο όλο.

***  Θανατηφόρο κρούσμα ιλαρά στο Βερολίνο
 
Έκκληση των αρχών στους Γερμανούς να εμβολιάζουν τα παιδιά τους

Το πρώτο θανατηφόρο κρούσμα της επιδημίας ιλαράς που πλήττει από το φθινόπωρο τη Γερμανία ήταν ένα μωρό 18 μηνών που πέθανε την περασμένη εβδομάδα στο Βερολίνο, ανακοίνωσαν σήμερα οι υγειονομικές αρχές της πόλης.
Το τοπικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τον θάνατο του μικρού αγοριού την ίδια ημέρα που ένα δημοτικό σχολείο της πόλης έκλεισε για προληπτικούς λόγους καθώς είχαν αναφερθεί πολλά κρούσματα της ασθένειας μεταξύ των μαθητών του. Σύμφωνα με το ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ η άκρως μεταδοτική ασθένεια έχει προσβάλει 570 ανθρώπους στη γερμανική πρωτεύουσα από τον περασμένο Οκτώβριο.
Οι αρχές δεν διευκρίνισαν αν το βρέφος είχε εμβολιαστεί.
Ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Χέρμαν Γκρέχε έκανε έκκληση σήμερα στους Γερμανούς να εμβολιαστούν, καταγγέλοντας "ορισμένους ανεύθυνους που αντιτίθενται στα εμβόλια και σπέρνουν έναν παράλογο φόβο".
«Αυτός που αρνείται να εμβολιάσει το παιδί του δεν θέτει σε κίνδυνο μόνο το δικό του παιδί αλλά και τα υπόλοιπα», υπογράμμισε στην ανακοίνωσή του ο υπουργός.
Η εκπρόσωπος του Γκρέχε διευκρίνισε πάντως ότι προς το παρόν δεν συζητείται το ενδεχόμενο να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός.
Η ιλαρά μπορεί να προκαλέσει σοβαρά αναπνευστικά και νευρολογικά προβλήματα, όπως εγκεφαλίτιδα, που συχνά οδηγούν στον θάνατο.
Σύμφωνα με το ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ ο ιός έφτασε στο Βερολίνο από τη Σερβία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη --δύο χώρες όπου ξέσπασε επιδημία τον Φεβρουάριο του 2014-- μέσω προσφύγων που αναζητούσαν άσυλο στη Γερμανία.

 ***   «Αντιπαραγωγική η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ»
Επιφυλακτικός παραμένει ο εκπρόσωπος του CDU στη Γερμανία

«Αντιπαραγωγική η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ» Αντιπαραγωγική χαρακτηρίζει την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη ο εκπρόσωπος των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών (CDU) για θέματα Εσωτερικών Υποθέσεων Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ και προσθέτει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της υπό τους όρους του ευρώ.
Η απόφαση ωστόσο, δηλώνει ο κ. Μπόσμπαχ στην εφημερίδα Tagesspiegel, θα ληφθεί αποκλειστικά από την Ελλάδα, ενώ υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος είχε καταψηφίσει το δεύτερο πακέτο βοήθειας, υποστηρίζει ότι «όλες οι επιφυλάξεις του έχουν έκτοτε επιβεβαιωθεί».
 ***  Ανησυχία στο Βερολίνο για τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις στην Ουκρανία
«Το αποφασιστικό βήμα είναι μια ευρεία εκεχειρία»

Ανησυχία στο Βερολίνο για τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις στην Ουκρανία Την έντονη ανησυχία της εξέφρασε σήμερα η γερμανική κυβέρνηση για το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει επιτευχθεί μια εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία, καθώς έχει περάσει ήδη μία εβδομάδα από τη στιγμή που θα έπρεπε να έχει τεθεί σε εφαρμογή η κατάπαυση του πυρός.
«Εάν δείτε συνολικά την κατάσταση μετά τη συνάντηση των ηγετών στο Μινσκ, καθίσταται σαφές ότι η εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων δεν είναι ικανοποιητική», είπε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ καλώντας τη Μόσχα να ασκήσει την επιρροή της στους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες.
«Το αποφασιστικό βήμα είναι μια ευρεία εκεχειρία. Η γερμανική κυβέρνηση ανησυχεί επειδή δεν έχουμε δει κάτι τέτοιο ακόμη», πρόσθεσε.
Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας κάλεσε επίσης τη Ρωσία να απελευθερώσει την Ουκρανή πιλότο Ναντέζντα Σαφτσένκο η οποία πραγματοποιεί απεργία πείνας από τον περασμένο Δεκέμβριο.
Σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό, τις τελευταίες 24 ώρες έχουν σκοτωθεί δύο στρατιώτες και άλλοι 10 τραυματίστηκαν, γεγονός που σημαίνει ότι οι συγκρούσεις δεν έχουν σταματήσει ώστε να εφαρμοστεί η συμφωνία εκεχειρίας. Οι μάχες έχουν περιοριστεί σημαντικά αφότου οι αντάρτες αψήφησαν τη συμφωνία και κατέλαβαν την πόλη Ντεμπάλτσεβε, την περασμένη Τετάρτη, όμως οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις υποστηρίζουν ότι η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί τόσο ώστε να αποσύρουν το βαρύ πυροβολικό από το μέτωπο.

*** Με μεγάλη συμμετοχή και πολύ κέφι η καρναβαλική παρέλαση στη Μεσσήνη (φωτογραφίες)         
      
Το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας έπεσε η αυλαία του 155ου Καρναβαλιού της Μεσσήνης με τη μεγάλη παρέλαση που παρακολούθησε με ενθουσιασμό  ο κόσμος.
Ο καιρός έκανε τη χάρη στη Μεσσήνη και επέτρεψε να πραγματοποιηθεί η παρέλαση με απόλυτη επιτυχία.
Τέλος να σημειωθεί ότι στη Μεσσήνη βρέθηκαν εκτός των άλλων ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος. Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας

***  Ο Διόνυσος ζει στη Νέδουσα

ΕΝΑ ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΚΟ ΚΑΤ’ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΚΑΘ’ ΟΜΟΙΩΣΙΝ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΟΥ ΤΩΝ ΠΑΝΗΓΥΡΙΩΝ του Νίκου Γ. Μαστροπαύλου Ο Διόνυσος ζει σε όλα τα µήκη και τα πλάτη της ελληνικής ιδεολογίας, νυν και αεί, κάθε εποχή, κάθε µέρα, κάθε στιγµή. Επί της ουσίας ζει και βασιλεύει η αρχέγονη ιδέα της άφθαρτης ζωής από τον κύκλο του χρόνου που κυλά αέναα. Αλλά µια εξαιρετική φορά, την Καθαρά Δευτέρα, σε ένα ειδυλλιακό χωριό στις υπώρειες του φορτωµένου µε µύθους Ταΰγετου από τη µεριά της Καλαµάτας, η ιδέα του Διόνυσου, που διαπερνά σαν αιµοφόρα αρτηρία ολόκληρη τη ζωή των κοινοτήτων των Ελλήνων, γίνεται εικόνα και εκδηλώνεται µεταµφιεσµένη σε συναρπαστικό δρώµενο. Η µικρή Νέδουσα - η αρχαία Δενθαλιάτις Χώρα και η µετέπειτα Μεγάλη Αναστάσοβα - είναι το επίκεντρο της πιο αυθεντικής εκδήλωσης του διονυσιακού πνεύµατος, κατ' εικόνα και καθ' οµοίωσιν του πιο δηµοφιλούς αρχαίου θεού της γονιµότητας, της βλάστησης, των πανηγυριών, της µέθης της ζωής. Η ρίζα της ιδέας του θεού της χαράς της ζωής φτάνει στο λίκνο των ευρωπαϊκών θρησκειών, τη µινωϊκή Κρήτη, εκεί όπου άνθιζε και βλάσταινε ο πρώτος πολιτισµός που τον χαρακτήριζαν η αγάπη για τη ζωή και τη φύση, και το µεράκι για το ωραίο. Όλα αυτά αχνοσχεδιάζονταν στο ιλαρό πρόσωπο της Μεγάλης Θεάς, της µητέρας των πάντων. Ο Νικόλαος Πλάτωνας έλεγε: «Η µυστική ζωή της φύσης εξαπλώνεται στην ανθρώπινη δηµιουργία και διαποτίζεται από ιδιαίτερη γοητεία και ιδιαίτερη χάρη. Ένας ύµνος στη θεά φύση αντηχεί παντού, ένας ύµνος στη χαρά και στη ζωή». Κι αυτός ο ύµνος δεν σταµάτησε ποτέ να αντηχεί στους αιώνες των αιώνων. Ο Καρλ Κερένυι γράφει στο βιβλίο του «Διόνυσος. Η αρχέγονη εικόνα της άφθαρτης ζωής» (εκδ. Βιβλιοπωλείον της Εστίας): «Κανένας άλλος θεός των Ελλήνων δεν έχει την παρουσία του Διονύσου στα µνηµεία και στη φύση της Ελλάδας και της Ιταλίας, στη διασωσµένη αισθητική παράδοση της αρχαιότητας. Θα µπορούσαµε εδώ σχεδόν να πούµε ότι το διονυσιακό στοιχείο είναι πανταχού παρόν. Από τις δύο στο είδος τους µοναδικές και χαρακτηριστικές δηµιουργίες της ελληνικής αρχιτεκτονικής, που ως ερείπια ή σε ίχνη απαντώνται και στον µεγαλύτερο αριθµό, δηλαδή από τον ναό και το θέατρο, το τελευταίο ανήκε αποκλειστικά στον Διόνυσο. Από τα φυτά που καλλιεργούνταν στη γεωγραφική περιοχή της Αρχαιότητας, το αµπέλι είναι εκείνο που είχε περισσότερο την τάση για οργιώδη ανάπτυξη: κι αυτό ήταν αφιερωµένο στον Διόνυσο, µαρτυρούσε την παρουσία του». Τίποτε απ' όλα αυτά δεν έµεινε πίσω στο πέρασµα, έρχονται µαζί µε τους καιρούς. Ο σπόρος των µυστηρίων του Διονύσου, το σπέρµα της ζωής, είναι παντός καιρού και βλασταίνει κάθε µέρα. Ακούστε την ηχώ της παλιάς θρησκείας - ειδικά των Ορφικών Μυστηρίων - στη νέα θρησκεία: Η πλέον ελκυστική προσφορά του Διόνυσου στους πιστούς του ήταν η αιώνια σωτηρία. Γι' αυτό τον λάτρευαν, µε πένθος για τον θάνατό του και πανηγυρισµούς για την ανάστασή του. Στα δείπνα που ήταν αφιερωµένα σε αυτόν, έπιναν συµβολικά και το αίµα του θεού για να πετύχουν τη δική τους θέωση. Στις τελετές ο θεός και ο χορός από Σατύρους και Μαινάδες που τον ακολουθούσε δηµιουργούσαν έναν ιερό θόρυβο. Όπως στην παλιά Μεγάλη Αναστάσοβα, τη σηµερινή Νέδουσα, ο χορός των «σατύρων» δηµιουργεί τον ιερό θόρυβο µε τις µουσικές του νταουλιού, της φλογέρας, των µεγάλων και των µικρών κουδουνιών των τράγων και των ταύρων. Υπάρχουν όλα, ο θίασος των µυηµένων στα µυστήρια του δρώµενου, η ανάσταση, ο ενθουσιασµός, η έκσταση, η µέθη, οι ερωτικών προεκτάσεων αιχµές, το γεύµα µε αχνιστή φασολάδα, οι µάσκες µε κέρατα τράγων. Πηγαίνοντας, Καθαρά Δευτέρα, από τον κόλπο του Ναβαρίνου για τη Νέδουσα, σκέφτεσαι ότι πραγµατικά η διαδροµή είναι από τα πιο θελκτικά συστατικά του ταξιδιού. Η ατέρµονη γραµµή της ασφάλτου από το Σουληνάρι προς την Καζάρµα είναι από τα πιο δυνατά τοπία, πλαισιωµένο από τα γήινα κόκκινα του χειµώνα. Κι όµως, πιο πέρα, στη διαδροµή από Βελίκα προς Μεσσήνη, η αναγεννητική άνοιξη έχει κάνει ήδη την εµφάνισή της στους πάγκους µπροστά στα τοπία του ελαιώνα, που προσφέρουν οβριές και σπαράγγια. Και µετά την Καλαµάτα, η πορεία δίπλα στον ποταµό Νέδοντα και µετά οι κορδέλες που ανεβαίνουν στον Ταΰγετο προς Σπάρτη, και µετά η διακλάδωση ανάµεσα στις «σκάλες» µε τις εικαστικές ελιές, και µετά τα πέτρινα διώροφα σπίτια της Νέδουσας (14 χλµ. από την Καλαµάτα) µε τη µικρή πλατεία της εκκλησιάς, την κεντρική σκηνή του δρώµενου. Στα µικρά καφενεία της πλατείας συγχρωτίζονται πολύ στενά οι άνθρωποι που έχουν µουντζουρωµένα τα πρόσωπά τους και στο κεφάλι τους στεφάνια από κισσό, το ιερό φυτό του Διόνυσου. Οι µυηµένοι, µουντζουρωµένοι και µεταµφιεσµένοι, περιφέρονται στα σπίτια της Νέδουσας - ακούγεται στην πέρα γειτονιά η µουσική του νταουλιού και της φλογέρας - και η φασολάδα κοχλάζει στα µεγάλα καζάνια στην ξύλινη καλύβα κοντά στην πλατεία. Όταν η εξαιρετική νοστιµιά της αρχίσει να ακουµπά τον ουρανίσκο του κοινού του δρώµενου µαζί µε λαγάνα και κρασί, συγκλίνει στην πλατεία και η παρέα των µυηµένων και πιάνεται στον χορό. Κάποια στιγµή αποχωρούν διακριτικά και χάνονται στα στενά σοκάκια του χωριού. Σε µια απόµερη αποθήκη φορούν τις ποιµενικές κάπες από τραγόµαλλο, τις µάσκες µε τα µεγάλα κέρατα και τα κουδούνια στη µέση τους. Αυτούς τους ατίθασους τράγους έχει δεµένους µε σκοινί ο βοσκός και κάπου κάπου χτυπά τα κέρατά τους µε το µπαστούνι του. Και η παρέλαση από την πλατεία των στιγµιότυπων της ζωής µιας αγροτικής κοινότητας αρχίζει. Όργωµα µε ξύλινο αλέτρι, «υποζύγια» δεµένα στον πραγµατικό ζυγό, γεωργό και σπορέα. Γάµος, µε πολύ διαχυτικό ζευγάρι ανδρών φυσικά και «παπάδες» που πίνουν φανερά τσίπουρο και πιάνουν τον χορό µαζί µε τους επισκέπτες και τους «νεόνυµφους». Κηδεία µε τον «νεκρό» µέσα στο φέρετρο σκεπασµένο µε κλαδιά δάφνης, που κάποια στιγµή ανασταίνεται και πιάνει τον χορό. Φεύγοντας, αρχίζει η αντίστροφη διαδοχή των τοπίων, αλλά η µατιά σου είναι πλέον διαφορετική και πιο φορτισµένη. Σκέφτεσαι πόσο δίκιο είχε ο καθηγητής Μιχάλης Μερακλής που εξίσωσε την «ανακάλυψη» του καρναβαλιού της Νέδουσας, µόλις το 1995, µε σπουδαίο αρχαιολογικό κοίτασµα, που πλουτίζει τον νου και την ψυχή µας. * Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015 -

*** Λαγάνα – γίγας στην Κυπαρισσία!

Λαγάνα – γίγας κοσμεί από το πρωί την είσοδο της Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής «Δρούλιας» στην Κυπαρισσία! Η λαγάνα έχει μήκος 2,90 μέτρα και πλάτος 60 εκατοστά και είναι ψημένη ολόκληρη (μονοκόμματη) στο φούρνο! Αυτή είναι και η ουσιαστική διαφορά, που την κατατάσσει μεταξύ των μεγαλύτερων λαγάνων που έχουν ποτέ φτιαχτεί, καθώς δεν προήλθε από ένωση διαφορετικών κομματιών! Η Αρτοποιία – Ζαχαροπλαστική Δρούλια είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που ξεκίνησε να λειτουργεί από τον Αναστάσιο Δρούλια το 1927 στην Άνω Πόλη! Η επιχείρηση καινοτομεί και πρωτοπορεί και για την Καθαρά Δευτέρα, μαζί με τους συνεργάτες τους, ετοίμασαν τη μεγαλύτερη μονοκόμματη λαγάνα ever για Καλή Σαρακοστή, όπως άλλωστε περίτεχνα έχουν γράψει και επάνω στη λαγάνα – γίγας! Του Ηλία Γιαννόπουλου - 

***  Μνημείο για...κλάματα          
     
Αποκαρδιωτική είναι η κατάσταση, από άποψη καθαριότητας, στην οποία βρίσκεται το Μνημείο Ηρώων, στην πλατεία 23ης Μαρτίου. Αυτό που είδαμε, χθες, δε συνάδει με την ιστορικότητα και τη σημειολογία του χώρου.
Τώρα, που τελειώνουν και οι καρναβαλικές εκδηλώσεις, και ο τόπος θα αποκτήσει και πάλι την ηρεμία του, πρέπει κάποιο συνεργείο του δήμου Καλαμάτας να προχωρήσει άμεσα στον καθαρισμό του.  Α.Π. 

***  Καταγγελίες για αθλιότητες στο Νεκροταφείο         
     
Στα έντεκα περίπου χρόνια που καλύπτω, κατά κύριο λόγο, το ρεπορτάζ για το δήμο Καλαμάτας, πρώτη φορά θα απαντήσω σε προσωπικό τόνο σε δημοτικό σύμβουλο. Κι αυτό γιατί εκτιμώ τον Παύλο Μπουζιάνη.
Αγαπητέ Παύλο, η απάντησή σου στο “Θάρρος” για το διαχρονικό έγκλημα ηθικής τάξης που συμβαίνει στο Δημοτικό Νεκροταφείο Καλαμάτας ήταν, τουλάχιστον, ατυχής. Κι αυτό όχι γιατί μετά τη δημοσίευσή του έγινα δέκτης δεκάδων τηλεφωνημάτων με καταγγελίες δημοτών. Αυτό που με στενοχώρησε είναι η ¨ξύλινη γλώσσα” του πολιτικού.
Γνωρίζεις πολύ καλά, ότι, παρά τα έργα που όντως έχουν γίνει από τη Δημοτική Αρχή, κι αυτά δεν τα έβαλε από την τσέπη της, υποχρέωσή της ήταν, η κατάσταση στο Νεκροταφείο είναι απαράδεκτη.
Τελευταίο παράδειγμα, μια κυρία που συνομιλήσαμε χθες το μεσημέρι. Όπως μας είπε εδώ και 1,5 χρόνο περίπου βρίσκεται κάθε ημέρα στο χώρο αυτό, λόγω ενός προσωπικού της δράματος. Σου μεταφέρω τα λεγόμενά της: “Η αντιμετώπιση που υπάρχει σ’ ένα τέτοιο χώρο δεν περιέχει ίχνος ευαισθησίας απέναντι στο δράμα που ζουν οι συνάνθρωποί μας. Γιατί, φυσικά, στο Νεκροταφείο δεν πας για διασκέδαση.
Αυτό που ζω εκεί σε καθημερινή βάση, με το μόνο τρόπο που μπορώ να τον περιγράψω είναι ως σκουπιδότοπος. Επειδή δε γνώριζα το καθεστώς λειτουργίας του Νεκροταφείου, στην αρχή δεν είχα βάλει κάποια γυναίκα, από αυτές που υπάρχουν, για να καθαρίζει το μνήμα του ανθρώπου μου. Αποτέλεσμα κάθε ημέρα όταν πήγαινα ο τάφος του ήταν γεμάτος σκουπίδια. Όταν ρώτησα, μου είπαν ότι αυτό γίνεται ως αντίποινα γιατί δεν προσέλαβα κάποια γυναίκα να καθαρίζει τον χώρο. Τελικά, μετά από τις αντιδράσεις μας η κατάσταση άρχισε να γίνεται ανεκτή.
Εκτός, όμως, από την καθαριότητα θλίψη μου προκαλεί και η αντιμετώπιση της Εκκλησίας. Στον λόγο του Θεού δεν υπάρχει η θέση ότι ο νεκρός είναι εμπόρευμα και κοστολογείται αναλόγως. Ούτε είναι δυνατόν να απέχει στο μετάχωμα του νεκρού. όσο, δε, για το ειδικό καρότσι μεταφοράς τους, που υποστηρίζει ο αρμόδιος δημοτικός σύμβουλος, αυτό μόνο ως ανέκδοτο μπορεί να εκληφθεί.
Αλήθεια, σε ποιον πολιτισμό η μνήμη του νεκρού δεν έχει καμία αξία; Φτάνει πια, με την κοροϊδία, τον εμπαιγμό των αρμοδίων”. Α.Π.
 
*** Εσπευσμένα στο Ωνάσειο ο Παναγιώτης Κουρουμπλής

Την Καθαρά Δευτέρα, ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής αισθάνθηκε αιδιαθεσία και διακομίστηκε εσπευσμένα στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο κ. Κουρουμπλής αντιμετωπίζει καρδιολογικά προβλήματα και κατά την είσοδό του στο νοσοκομείο, οι θεράποντες γιατροί αποφάσισαν να προχωρήσουν στην επέμβαση τοποθέτησης δύο στεντ. Πάντως, οι πληροφορίες αναφέρουν πως η κατάσταση της υγείας του κ. Κουρουμπλή δεν εμπνέει ανησυχία και νεότερα θα ανακοινωθούν πιθανότερα εντός της ημέρας. www.newsit.gr . - 

***  Κούλουμα στη Μαραθόπολη! (φωτογραφίες)         
       
 
 
Ο καιρός "κράτησε" και για μια ακόμη χρονιά τα Κούλουμα γιορτάστηκαν όμορφα στον Πεζόδρομο της Μαραθόπολης με αποκριάτικα δρώμενα που ετοίμασε και παρουσίασε ο τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος! Πλήθος κόσμου, από την ευρύτερη περιοχή, βρέθηκε στη Μαραθόλη, δέχθηκε τη ζεστή φιλοξενία της προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου, Παναγιώτας Λάππα, και των συνεργατών της και χάρηκαν την Καθαρά Δευτέρα!  Η.Γ. 

***  Θανατηφόρο τροχαίο στην Εθνική Οδό Πάτρας- Πύργου         
     
Τον θανάσιμο τραυματισμό ενός ατόμου και τον εγκλωβισμό ενός ακόμα, είχε ως αποτέλεσμα σοβαρά τροχαίο που σημειώθηκε πριν από λίγα λεπτά, στην Νέα Εθνική Οδό Πατρών Πύργου στο ύψος του Αλισσού.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες του patratora.gr, πρόκειται για μετωπική σύγκρουση Ι.Χ αυτοκινήτου με λεωφορείου, στο ρεύμα προς Πύργο.
Στο σημείο σπεύδει ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πατρών, ενώ η κυκλοφορία των οχημάτων εκτρέπεται στον κόμβο της βιομηχανικής περιοχής.  www.patratora.gr  .- 
 
***  Αθλητική ενημέρωση της Κυριακής :
 

***  Ώρα ημιτελικού Κυπέλλου με ΠΑΟΚ-ΠΑΟ
 Επιτέλους αγώνας
Ώρα ημιτελικού Κυπέλλου με ΠΑΟΚ-ΠΑΟ (17:00)
Επιτέλους έφτασε η ώρα του ημιτελικού του Κυπέλλου Ελλάδας μπάσκετ, μεταξύ ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκού, που διεξάγεται απόψε (17:00, Novasports 3) στο κλειστό της Πυλαίας και θα αναδείξει τον αντίπαλο του Απόλλωνα Πατρών στον μεγάλο τελικό.
Ύστερα από πολλά δικαστήρια και εναλλαγές αντιπάλων του ο «Δικέφαλος του Βορρά» δίνει το ματς της χρονιάς. Με νίκη θα βρεθεί σε τελικό για όγδοη φορά στην ιστορία του, πρώτη μετά από 16 χρόνια, και θα διατηρήσει ζωντανό το όνειρο της κατάκτησης του τέταρτου τίτλου στην ιστορία του στο θεσμό και πρώτου του τίτλου μετά το Κύπελλο του 1999.
Ο Παναθηναϊκός από την άλλη είναι πολυνίκης του θεσμού με 15 τίτλους.
Εκτός μάχης για την ομάδα του Σούλη Μαρκόπουλου είναι οι τραυματίες Χαραλαμπίδης και Κακαρούδης. Από την άλλη ο Ιβάνοβιτς δεν θα έχει τον Γκάνι Λαβάλ, που ξεπέρασε μεν τις ενοχλήσεις στον ώμο αλλά κρίθηκε ανέτοιμος.
Διαιτητές του αγώνα θα είναι οι κ.κ. Γκόντας, Καρακατσούνης και Ψαριανός.
*Ο τελικός πιθανότατα θα διεξαχθεί την Κυριακή 29 Μαρτίου, σε έδρα που θα επιλεγεί ανάλογα με το ζευγάρι του τελικού.

~   ΠΑΟΚ -ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ     68-71 , (27-33).-
Τα  δεκάλεπτα  : 12-17 , (27-33) ,44-50 , 68-71 .-
 ΠΑΟΚ (Σούλης Μαρκόπουλος): Λάνγκφορντ 18, Λιάπης, Χαριτόπουλος 9, Κάρτερ 5 (1), Σαλούστρος 4 (10ρ., 5ασ.), Τσόχλας 3 (1τρ., 7ασ.), Δέδας 3 (1), Μαργαρίτης 9 (1), Όντουμ 9, Βον 2, Σιναντίνοβιτς 6
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ντούσαν Ιβάνοβιτς): Μπλουμς 1, Σλότερ 12 (1), Γιάνκοβιτς 13 (2), Φώτσης 3 (1), Νέλσον, Παππάς 8, Μαυροκεφαλίδης 2, Διαμαντίδης 8 (1τρ., 7ασ.), Γκιστ 13 (1), Μπατίστα 11 .
~* Το τρίποντο-νίκης του Γιάνκοβιτς {ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός 68-71 Τελικός Κυπέλλου} . , http://youtu.be/n-KOROgyYhw .

***  «Κερδίσαμε ΠΑΟΚ και διαιτησία» είπε ο Γιαννακόπουλος  Την επόμενη της πρόκρισης   

«Κερδίσαμε ΠΑΟΚ και διαιτησία» είπε ο Γιαννακόπουλος

~ Συγχαρητήρια στους παίκτες του Παναθηναϊκού και στο τεχνικό επιτελείο της ομάδας έδωσε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος την επόμενη μέρα της νίκης και πρόκρισης του Παναθηναϊκού στον τελικό Κυπέλλου μετά το 71-68 επί του ΠΑΟΚ στην Πυλαία. Στη συνέχεια εξέφρασε και παράπονα και για τη διαιτησία του αγώνα.
 ~ «Συγχαρητήρια στον κόουτς και τους αθλητές για την πρόκριση στον τελικό. Μετά την νίκη στον προημιτελικό επί του ΟΣΦΠ και της διαιτησίας, τώρα κερδίσαμε τον ΠΑΟΚ και τη διαιτησία. Ελπίζω σε έναν τελικό γιορτή για το άθλημα», ήταν τα λόγια του Δημήτρη Γιαννακόπουλου.-

*** Για  την Σούπερ Λίγκα στο Ελληνικό ποδόσφαιρο ΠΑΟ-ΟΣΦΠ
Ντέρμπι αιωνίων στην Λεωφόρο για την 25η  αγωνιστική ,ώρα  19,30 .
Ντέρμπι «αιωνίων» στην «καυτή» Λεωφόρο
Κυριακή  22/2/201525η  αγωνιστική
Αστέρας Τρίπολης - ΟΦΗ  6-1 ,(3-0) .-  (15:00)
Τα  γκόλ  : 4΄Μπαράλες . ,41΄ Μπαράλες  ,45΄ Μάσα Ρόλε  , 79΄Μπαράλες , 88΄πεν. Λαμπρόπουλος  , 91΄ Πάρα
Διαιτητές  :Δ . Στυλιαράς ,Δ. Ζυγούρης , Γ. Καλφόγλου
Κάρτες  :  Ιγκλέσια ,
Αστέρας Τρίπολης (Βεργέτης): Κοσίτσκι, Λούι, Παντελιάδης, Ζησόπουλος, Αλόκο, Μουνάφο(Τιέμ Μπί), Ιγκλέσιας, Μάσα(Πάρα), Μπαράλες, Ρόλε(Φερνάντεζ), Γιαννιώτας
ΟΦΗ (Αναστόπουλος): Λόρια, Ροβίθης(Μανιδάκης), Μπολάκης, Φαζός, Δαμιανάκης, Κάλαϊτζιτς, Μακρής, Κουτσιανικούλης, Τζορτζ, Λαμπρόπουλος, Μαραθιανός(Περογαμβράκης)
~Αστέρας Τρ-ΟΦΗ  Α΄ΗΜΙΧΡ   3-0 τα γκολ  22/02/2015 25η αγων :, http://youtu.be/EYkehLY63qw .-
~Αστέρας Τρ-ΟΦΗ 6-1  δηλώσεις γκολ 22/2/2015 25η  αγων : http://youtu.be/njc2ZcV7lAg ,
~Τρίπολη-ΟΦΗ 6-1  4ο γκολ 22/2/2015 : http://youtu.be/szqdC_TQ9E4 ,

Πανιώνιος - Λεβαδειακός   1-0 , (0-0) .-  ^
Τα  γκόλ  : 80 ΄ Οικονόμου ,
Διαιτητές  :Γιάχος , Τάτσης , Καρσιότης ,Διαιτητής του αγώνα είναι ο Αθανάσιος Γιάχος με βοηθούς τους Δημήτριο Τάτση, Μιχαήλ Καρσιώτη και 4ο τον Αλέξανδρο Αρετόπουλο
Κάρτες  :Τασουλή ,Μητρόπουλος,  Κατίδης,
Η 11άδα του Πανιώνιου: Παπαδόπουλος, Αργυρόπουλος, Ρισβάνης, Οικονόμου, Τασουλής, Μητρόπουλος, Κόρμπος, Κολοβός(Ιμπαγάσα), Μπουμάλ(Μπακασέτα), Φούντας, Γιάννου (Γκέζος) .-
Η 11άδα του Λεβαδειακού: Σηφάκης, Τομάς, Στάθης, Νικολακάκης, Σκέμπης, Ζίτο, Πίντερ, Ορτέγα, Μπουσταμάντε(Κατίδης), Γκόμες(Μρντάκοβιτς), Μάντζιος
Στον πάγκο για τους γηπεδούχους: Γιαννακόπουλος, Μπακασέτας, Ιμπαγάσα, Πάνος, Χατζηισαΐας, Γκέζος, Μασούρας
Στον πάγκο για τους φιλοξενούμενους: Στρατηλάτης, Μάγκας, Κατίδης, Γιακουμάκης, Πελέ, Μρντάκοβιτς, Μιλοσάβλιεφ
Βίντεο από τον αγώνα :
~Πανιώνιος-Λεβαδειακός 1-0  25η αγων  22/2/2015 : http://youtu.be/syyNri6Js1Y ,

Πλατανιάς - Κέρκυρα  1-1, (0-1).-  ^
Τα  γκόλ  : 28΄  Φάμπιο , 49΄Τετέ ,
Διαιτητές  : Διαιτητής: Λαμπρόπουλος ,Βοηθοί: Γκάγκας, Ποντίκης
Κάρτες  : Ντιμιτρόφσκι , Μιλούνοβιτς ,Γκαζαριάν, Τόρες ,Ανδρεόπουλος,
Οι ενδεκάδες των δύο ομάδων:
ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ (Χριστόπουλος): Ολιμπά, Κουλιμπαλί, Ιτούα, Αγκιλέρα, Ζαραδούκας, Τετέ, Μαχαμάτ, Μιλούνοβιτς(Τζίλβαν), Κάσιο(Γουνδουλάκης), Γκαβιλάν, Τόρες(Γιακουμάκης).
ΚΕΡΚΥΡΑ (Γρηγορίου): Κουτζαβασίλης, Κουμπούτια, Ντιμιτρόφσκι, Ντιόγκο, Γκαζαριάν(Χαβίτο), Ναγιάρ(Γκόμεζ), Ανδρεόπουλος, Σιόντης, Καϊκούτ(Λαέλ), Φάμπιο, Μαρκόβσκι.
Οι πάγκοι των δύο ομάδων:
ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ: Κοκκαλάς, Αποστολόπουλος, Γιακουμάκης, Τζίλβαν, Γουνδουλάκης, Μενδρινός, Δημήτρης.
ΚΕΡΚΥΡΑ: Σέτκους, Γκόμες, Βενέτης, Χαβίτο, Λεάλ, Κρητικός, Μανωλάς.

Βίντεο από τον αγώνα :
~ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ-ΚΕΡΚΥΡΑ 0-1  22/2/2015 25η αγων : http://youtu.be/hOzYs7ACGVw .-

Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός    2-1 , (0-0)  .-
Τα  γκόλ  :  49΄αυτογκόλ Μαζουακού , 78΄ Πέτριτς , 96΄Ντ0μίγκες ,
Διαιτητές  :Σιδηρόπουλος ,Γρεβένης , Φραγκιαδάκης ,
Κάρτες  :Καρέλλη , Λαγό , Νάνο ,Ζέκα ,Σίντεφελντ, Ταυλαρίδης ,  Σαντάνα , Χάρα, Μανιάτης,.
~* Στιλ, Τριανταφυλλόπουλος, Ταυλαρίδης, Σίντεφελντ, Νάνο, Λαγός, Πράνιτς, Ζέκα, Πέτριτς(Κλωναρίδης), Καρέλης(Ατζαγκούν), Μπεργκ
~* Ρομπέρτο, Ελαμπντελαουί, Σαντάνα, Σιόβας, Μαζουακού, Μανιάτης, Μιλιβόγιεβιτς, Ντοσεβί(Ντομίνγκες), Φορτούνης(Χάρα), Ντουρμάζ(Αφελάϊ), Μήτρογλου
Βίντεο από τον αγώνα :
~ΠΑΟ-ΟΣΦΠ 2-1  φάσεις γκολ  22/2/2015 : http://youtu.be/6AOpyGc7lh4 ,
~ΠΑΟ-ΟΣΦΠ 2-1 1ο γκολ ΠΑΟ  22/2/2015 : http://youtu.be/zU_VxNjI3BY ,
~ΠΑΟ-ΟΣΦ 2-1 2ο γκολ ΠΑΟ 22/2/2015 25η αγων : http://youtu.be/kiY62qiahh8 ,
~Δηλώσεις Στάθη Ταυλαρίδη ΠΑΟ ΟΣΦΠ 2-1  22/2/2015 : http://youtu.be/5BC47lv9_rE .
~ΠΑΟ-ΟΣΦΠ 2 1 δηλώσεις Τάσου Λαγού  22/2/2015 : http://youtu.be/i7xlobF8E04 ,
~ ΠΑΟ-ΟΣΦΠ 2-1 δηλώσεις  Γιάννη Αναστασίου  22/2/2015: http://youtu.be/FMvW2GWajGA ,
~ΠΑΟ-ΟΣΦΠ 2-1  ημίχρονο στο 0-0  22/2/2015 : http://youtu.be/Ia7RudRCi1k ,
~ΝΤΕΡΜΠΙ  ΠΑΟ-ΟΣΦ 2-1  22/2/2015 πριν αγώνα : http://youtu.be/Xjjsr9N9hCY ,
~  ΠΑΟ-ΟΣΦΠ 2 1 δηλώσεις Γιάννη Αλαφούζου  22/2/2015: http://youtu.be/62XbL0I6DOY ,
~ΠΑΟ-ΟΣΦΠ 2-1  δηλώσεις γκολ  22/2/2015  25η  αγων: http://youtu.be/t_jtP1weS78

 Δευτέρα 23/2/2015
Εργοτέλης - Ατρόμητος (19:30)

ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ –ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ 1-2 , (1-1).-
Τα γκολ :18΄πεν. Σολάρι ,31΄Ναπολεόνι ,86΄Μαρσελίνιο ,
Διαιτητές :Γ . Κομίνης ,Χ.  Μαγιάννης ,Π.  Σταθόπουλος
Κάρτες : Κιβρακίδης ,16΄ κόκκινη =Λαζαρίδης ,Γιουσούφ , Λουβιών , Μποέ Κάν 2 κίτρινες =κόκκινη , ,Φυντανίδης, Λυκογιάννης ,   
Οι  συνθέσεις :Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:                                                        
Εργοτέλης (Γ. Ματζουράκης):Σαράνοφ, Ρέντζας, Λουβιόν, Γκορκς, Λυκογιάννης, Μπόε, Κοζορώνης(Χαλκιαδάκης), Ουλά, Ολαϊτάν(Καλέ), Γιουσούφ, Σολάρι (Τζίλας)
Ατρόμητος (Ν. Νιόπλιας): Γκορμπούνοφ, Κατσουράνης, Κούρος, Αγκουαζί (Κοντοές), Φυτανίδης, Ναπολεόνι (Μπρίτο), Κιβρακίδης, Δημούτσος, Ούμπιδες, Λαζαρίδης, Καράσκο(Μαρσελίνιο) .-
Video από τον αγώνα :                                                                                      ~ Εργοτέλης- Ατρόμητος 1ο γκολ 1-0 23/2/2015  25η  αγων : http://youtu.be/slVxfFqntoI ,
~Εργοτέλης-Ατρόμητος Α΄ ΗΜΙΧΡ  1-1  γκολ ισοφαρ  23/2/2015 25η αγων: :http://youtu.be/X7ony-CgNm8 ,
~ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ-ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ Α  1-2  25η  αγων  23/2/2015 δηλώσεις γκολ: http://youtu.be/Mrr_oa7-dX8 ,
~  Εργοτέλης- Ατρόμητος  1-2  2ο γκολ 25η αγων  23/2/2015 : http://youtu.be/t0B6qV25Qbc ,

*** Χθες Σάββατο 21/02/2015  :
~ Πανθρακικός - Παναιτωλικός    0-0  .- ^
Βίντεο από αγώνα :
~**ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ-ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ  0-0  26η  αγωνισ  21/02/2015 : http://youtu.be/LLUqC4SrwT8 ,

~ Καλλονή - ΠΑΣ Γιάννινα  1-0   , (1-0) .- ^
Τα  γκόλ : 3΄ Α.  Πετρόπουλος , .-
Βίντεο το 1ο  γκολ :
~**  ΚΑΛΟΝΗ-ΠΑΣ Γιάννενα  1ο γκόλ 1-0 21/02/2015  26η αγων : http://youtu.be/e49fvGHLWRc ,

~ Βέροια - ΠΑΟΚ  1-3 , (0-3) .- ^  
Τα γκόλ:10΄ Περέϊρα  , 28΄ Μιγκέ3λ Βίτορ , 42΄Νομπόα Γκολάσα , 61΄ Ντουμίτρου .-
Βίντεο  από τον αγώνα  :
~ ΒΕΡΟΙΑ-ΠΑΟΚ 1-3  25η  αγων  δηλώσεις γκολ  21/02/2015 : http://youtu.be/7PVE4nOSsWc ,                                                                             ~ΒΕΡΟΙΑ-ΠΑΟΚ  1ο γκολ 0-1  21/02/2015  26η αγων : http://youtu.be/5q09j3UBIEk ,                          ~ΒΕΡΟΙΑ-ΠΑΟΚ 2ο  γκολ  0-2 21/2/2015  26η αγων : http://youtu.be/nkY-lvgysK0 ,
~ΒΕΡΟΙΑ-ΠΑΟΚ 3ο γκολ Α΄ ΗΜΙΧΡ  0-3  26η αγων  21/02/2015 : http://youtu.be/mET4tBhu0-Q ,
~ΒΕΡΟΙΑ-ΠΑΟΚ  1-3 γκολ Βέροιας 21/2/2015 26η αγων   : http://youtu.be/QFD4AUqAiUw ,

*** Χθές  για την Γ΄ ΕΘΝΙΚΉ  3ος Όμιλος στο  ποδόσφαιρο :
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ (19η αγωνιστική)
 ΠΑΟ Βάρδας – Πανελευσινιακός 0-3
Καλαμάτα – Ερμής Κιβερίου 2-0
ΑΟ Κύμης – Δόξα Νέας Μανωλάδας 0-3 α.α.
Αχαϊκή – Μανδραϊκός 2-0
ΑΟ Λουτράκι – Αιολικός 2-1
Παναργειακός – Ζακυνθιακός 5-1
Αστέρας Μαγούλας – Βύζας Μεγάρων 0-3 
ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (1η Μαρτίου)
Βύζας Μεγάρων - Δόξα Νέας Μανωλάδας
ΠΑΟ Βάρδας - Αχαϊκή
Πανελευσινιακός - ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Ζακυνθιακός - Αστέρας Μαγούλας
Αιολικός - Παναρκαδικός
Μανδραϊκός - ΑΟ Λουτράκι
Ερμής Κιβερίου - Παναργειακός
Ρεπό: Κύμη - 

*** Καλαμάτα 80, Mε μεγάλη συμμετοχή και πολύ κέφι ο αποκριάτικος χορός του τμήματος μπάσκετ (φωτογραφίες)          
        
 
Από απόλυτη επιτυχία στέφθηκε ο αποκριάτικος χορός που διοργάνωσε το βράδυ της Παρασκευής στην αίθουσα εκδηλώσεων «Αρχόντισσα» η διοίκηση του τμήματος μπάσκετ της Καλαμάτα 80, στοιχείο το οποίο προκύπτει κυρίως μέσω της μεγάλης συμμετοχής φίλων, γονέων και αθλητών του Καλαματιανού Σωματείου.
Η εκδήλωση έκρυβε μια σειρά δράσεων από την πλευρά της διοικούσας επιτροπής, κυρίως τις απονομές σε πρόσωπα τα οποία έχουν βοηθήσει είτε το Σύλλογο, είτε τον αθλητισμό και το Καλαματιανό μπάσκετ. Πιο συγκεκριμένα, βραβεύθηκαν ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Κωνσταντινέας, ο οποίος παρέλαβε την αναμνηστική πλακέτα από τον πρόεδρο της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ Γιάννη Κουτραφούρη, ο πρόεδρος του Αθλητικού Φορέα του Δήμου, Νίκος Μπασακίδης, από τον πρόεδρο της Καλαμάτα 80 Απόστολο Τσόπελα και παλαίμαχες αθλήτριες της ομάδας – συγκεκριμένα παραβρέθηκαν στην εκδήλωση οι Έφη Σκοκέα, Μαρία Λιναρδάκη και η σύζυγος του κ. Κωνσταντινέα, Μαρίζα Σιόγα – που τιμήθηκαν για την προσφορά τους στο Σύλλογο, σε δύσκολα χρόνια και εποχές.
Στο επίκεντρο της βραδιάς βρέθηκαν αθλήτριες της  γυναικείας ομάδας του σήμερα, που μετέχει στο πρωτάθλημα της Α2 Εθνικής κατηγορίας, καθώς επίσης και αθλητές της ανδρικής ομάδας που βρίσκεται στην κορυφή της Α΄ Τοπικής κατηγορίας και επιδιώκει την επιστροφή στα εθνικά… μονοπάτια.
Ανάμεσα σε άλλους το παρών έδωσαν εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής, όπως ο αντιδήμαρχος Ανδρέας Καράγιαννης, οι διαιτητές Κυριάκος Ταβουλαρέας και Γιάννης Κυριακόπουλος, εκπρόσωποι άλλων μπασκετικών σωματείων και πάνω απ’ όλα πολλά μικρά παιδιά των τμημάτων υποδομής.      Ν. Μπ.
 
*** Εύκολο 3ποντο για Μεσσηνιακό κόντρα στον νεανικό Απόλλωνα
 
  Εύκολη νίκη με 3-0 σετ πήρε χθες το απόγευμα στο Κλειστό ο Μεσσηνιακός, σε βάρος του Απόλλωνα Πάτρας. Ήταν ένα αναμενόμενο αποτέλεσμα απέναντι σε μια ομάδα ιδιαίτερα νεανική, ουσιαστικά με σύνθεση κορασίδων, που δίνει μάχη παραμονής στην Α2 βόλεϊ των γυναικών. Η διαφορά δυναμικότητας των δύο αντιπάλων υπογραμμίστηκε από το 1ο σετ, το οποίο κέρδισαν οι «πράσινες» με 25-7, ενώ στη συνέχεια η Γωγώ Σουρή έδωσε περισσότερο χρόνο συμμετοχής στα νεαρότερα κορίτσια της ομάδας. Το 2ο σετ τελείωσε 25-18 και το 3ο 25-20. Διαιτητές: Πάνος Χανδρινός-Ηλίας Τσουμελέας. Σημ. Βενετία Λιακουνάκου.
ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ: Σκλήρη, Σαμπάτη λ., Δόλγυρα, Μπεσή, Φωτεινάκη, Ραμούνδου, Κωνσταντοπούλου, Σιρίνινα, Σουρή, Αντωνοπούλου, Κουτσουροπούλου, Εξηνταβελώνη.
ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΑΣ: Παϊσίου, Γιαννοπούλου, Αρβανιτοπούλου, Κακαφώνη, Φαλτσέτα, Κανελλοπούλου, Παπαγιάννη, Σουβαλιώτη, Μπακλέση. -
Καθυστέρηση στην έναρξη του αγώνα προκάλεσε το γεγονός ότι η φιλοξενούμενη ομάδα δεν βρήκε διαθέσιμα αποδυτήρια για να αλλάξει, αφού τα χρησιμοποιούσαν οι παίκτριες του Σπαρτιατικού που αγωνίστηκαν νωρίτερα κόντρα στον Απόλλωνα. Ο Μεσσηνιακός διέθεσε τελικά τα δικά του, με τους υπεύθυνους των «πρασίνων» να ζητούν λύση στο θέμα που δεν προκύπτει για πρώτη φορά. - 

 ***

***    BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =
http://www.youtube.com/stamos01 ,        4074   video.-                         
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01 ,     2372    video.-                
3. - Vlasis Skoulikas =   
http://www.youtube.com/vlasiskal , =       2 350   video.- 
Σύνολον                                                     8796  βίντεο   .-

https://plus.google.com/+StamatiosSkoulikas/posts .- = Stamatios Skoulikas - Google+ ,.-
  http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home  , 3569.-
 https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas ,
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258   363. -   https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,
 https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    894. –   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook , 
*** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   304 .-  
*** http://www.twitter.com/stamos01/  ,448/479/31  , 19,5  χιλ./260 / 11 .- 
*** http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328 , .=  http://www.messinia.net.gr / .-  ~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935 365  ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ  .- www.erroso.gr , .-  
https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης Δαγρές , 39/83 .-
ΑΣΤΕΡΑΣ  ΑΡΦΑΡΩΝ : https://www.facebook.com/profile.php?id=100009099756378 , 12.-  http://www.newsbeast.gr/   .- www.voicenews.gr ,

 *** ΑΠΟ ΤΙΣ  ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ  2015  :  
~ Αποτελέσματα Βουλευτικών  Εκλογών  25  Ιανουαρίου  2015  : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2015/01/25-2015.html .-
~ Η Εφημερίδα μας Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2015/01/26-2015.html .-
~ Η  Εφημερίδα  μας  Τρίτη  27  Ιανουαρίου  2015 : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2015/01/27-2015.html ,.- 
~ Η  Εφημερίδα μας  28  Ιανουαρίου  2015  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/01/28-2015.html .-
~ Η Εφημερίδα μας Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/01/29-2015.html .-
~ Επιλογές - Διαλογές Θεμάτων Ποικίλου  ενδιαφέροντος  29 Ιανουαρίου  2015  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/01/29-2015.html .-
~ Η Εφημερίδα μας 20 Ιανουαρίου 2015  : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/01/20-2015.html .-
~ Επιλογές Θεμάτων  ποικίλου  ενδιαφέροντος  Παρασκευή 30/01/2015  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2015/01/30012015.html .-
~ Εφημερίδα  μας  Σάββατο  31   Ιανουαρίου  2015  : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/01/31-2015.html .-
~ Αθλητική Επικαιρότητα Σαββατο-Κύριακο 31/01 και 01/02/2015  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/01/3101-01022015.html .-

 **    ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ  2015  : 
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Κυριακή  01  Φεβρουαρίου  2015  :  http://snsarfara.blogspot.gr/2015/02/01-2015.html .- 
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  02  Φεβρουαρίου  2015  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/02/02-2015_2.html .-
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης   Δευτέρα  02  Φεβρουαρίου  2015 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2015/02/02-2015.html .-
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 03 Φεβρουαρίου 2015   : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/02/03-2015.html .-
~Το   αγιάζι  της  ενημέρωσης   Τρίτη  03  Φεβρουαρίου  2015  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/02/03-2015.html .-
~Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 04 Φεβρουαρίου 2015   : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2015/02/04-2015.html .-
~ Η  Εφημερίδα  μας  Τετάρτη  04  Φεβρουαρίου  2015  : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2015/02/04-2015.html .-
~ Επικαιρότητα  Ενημέρωση  Τετάρτη  04  Φεβρουαρίου  2015  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/02/04-2015.html  .- 
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 05 Φεβρουαρίου 2015   : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2015/02/05-2015.html .-
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη  05  Φεβρουαρίου  2015   : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2015/02/05-2015.html .-
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 06 Φεβρουαρίου 2015  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/02/06-2015.html .-
~  Το   αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή   06  Φεβρουαρίου  2015: http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/02/06-2015.html .-
~ Αθλητικό Σαββατο-Κύριακο 07 και 08 Φεβρουαρίου 2015 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/02/07-08-2015.html .-
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Σάββατο  07   Φεβρουαρίου  2015 : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/02/07-2015.html .-
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 08 Φεβρουαρίου 2015  : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2015/02/08-2015.html .-
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 09-02-2015  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/02/09-02-2015.html .-
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης   Τρίτη  10  Φεβρουαρίου  2015 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2015/02/10-2015.html .-
~Ημερήσια εκδρομή-διαδρομή προσκύνημα στον Άγιο Χαράλαμπο Φιλιατρά 9-2-2015  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/02/9-2-2015.html .-
~Το   αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  11 Φεβρουαρίου  2015   : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/02/11-2015.html .- 
~ Επικαιρότητα  Ενημέρωση Πέμπτη (Τσικνοπέμπτη)  12  Φεβρουαρίου  2015 : http://snsarfara.blogspot.gr/2015/02/12-2015.html .-
~ Επικαιρότητα  Ενημέρωση  Παρασκευή  13  Φεβρουαρίου  2015 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/02/13-2015.html .-
~Επικαιρότητα  Ενημέρωση  Σάββατο  14 Φεβρουαρίου  2015  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/02/14-2015.html .-
~ Αθλητικό Σαββατο-Κύριακο 14 και 15 Φεβρουαρίου 2015  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/02/14-15-2015.html .-
~Επικαιρότητα  Ενημέρωση  Κυριακή  15  Φεβρουαρίου  2015  : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/02/15-2015.html .-
~Επικαιρότητα  Ενημέρωση  Δευτέρα  16  Φεβρουαρίου  2015  : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2015/02/16-2015.html .- 
~ Επικαιρότητα Ενημέρωση  17  Φεβρουαρίου  2015  :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/02/17-2015.html .-
Επικαιρότητα  Ενημέρωση  Πέμπτη  19  Φεβρουαρίου  2015 : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2015/02/19-2015.html .-
~ Αθλητικές  σελίδες  ενημέρωσης  Πέμπτη  19  Φεβρουαρίου  2015  : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2015/02/19-2015.html .-
~Επικαιρότητα  Ενημέρωση  Παρασκευή  20  Φεβρουαρίου  2015  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2015/02/20-2015.html .-
 Επικαιρότητα  Ενημέρωση  Σάββατο  21  Φεβρουαρίου  2015  :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2015/02/21-2015.html .-
Επικαιρότητα  Ενημέρωση  Κυριακή  22 Φεβρουαρίου  2015 : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/02/22-2015.html .-
Επικαιρότητα Ενημέρωση Καθαρή Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015  : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2015/02/23-2015.html .-
~



 

5 σχόλια:

  1. Ότι κάνουμε για τον εαυτό μας , πεθαίνει μαζί μας . Ότι κάνουμε για τους άλλους , ζεί αιωνίως .-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα πολιτικά προβλήματα , λύνονταιαι στα σαλόνια και όχι στα πεζοδρόμια .-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτοί που έχουν ανάγκη , δεν έχουν επιλογή .-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η ευτυχία αξίζει περισσότερο από ότι νομίζεται ότι αξίζει .! Προβλέπω , άρα απατώμαι !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ---Η αρχή της ουσίας των όντων , είναι ο αριθμός .- (Πυθαγόρας ).- Στην θεωρία της μετεμψύχωσης και της κοσμικής αναπνοής , ο ανθρωπολογικός δυϊσμός ύλης και μορφής διευρύνεται στον κοσμικό δυϊσμό ύλης και μορφής ή στο άπειρο και στο πεπερασμένο .- Αυτό δεν βρίσκεται στην ίδια ύλη αλλά υπερβαίνει και την αίσθηση .- (Πυθαγόρας) - Το ύψος των ήχων των μουσικών οργάνων εξαρτάται από το μήκος των χορδών , του μουσικού οργάνου και η μουσική αρμονία βασίζεται σε μαθηματικές αναλογίες .- (Πυθαγόρας 580-500 π.χ. ).- Ο πράος , ο ολιγαρκής , ο αγαθός χαρακτήρας , η γαληνή και η γαλήνια ανθρώπινη διάθεση , έχει ως γιατρικό, της ψυχής , την φιλοσοφία και όχι τη γνώση ως αυταξία , παρά μόνο στο βαθμό που εξυπηρετεί τους πρακτικούς σκοπούς της ζωής .- ( Επίκουρος – φιλόσοφος .).-
    ~ Οι υλιστές υποστηρίζουν ,(λαθεμένα ) , ότι ο θάνατος του σώματος είναι και θάνατος της ψυχής .- ; Η θάλασσα είναι απρόβλεπτη σαν τις γυναίκες. Μια φουρτούνα μια μπουνάτσα .- Δεν υπάρχει γάμος χωρίς δάκρυ και κηδεία χωρίς γέλιο .- Ο πόνος εξευτελίζει τους ανθρώπους και τους κάνει πολλές φορές κουρέλι .- Κι αν γελάω είναι ψέμα η καρδιά μου , για το Χριστό μας στάζει αίμα .- ~Το βλέμμα , που με το τηλεσκόπιο εξερευνά ολόκληρο το σύμπαν , δεν μπορεί να διαπεράσει την πυκνή ομίχλη που χωρίζει την επίγεια ζωή , από τη ζωή του άλλου κόσμου .- :~ Το τέλος του ανθρώπου στη γή , δεν είναι το τέλος της ύπαρξης του , στο σύμπαν .- Η ψυχή εξακολουθεί να υπάρχει και μετά τον θάνατο του κορμιού που την είχε .-

    ΑπάντησηΔιαγραφή