arfara messinias stamos1

Ο ήλιος φωτίζει τα σώματα τα , η δε σοφία τις ψυχές .Ο κόσμος είναι ένα ανάκτορο της σοφίας του Υψίστου . Ο Θεός άναψε κάθε μία ψυχή με το δικό του πυρ . Έτσι λάμπουν όλοι οι άνθρωποι με τη σοφία του σε αυτό το θέατρο , όπως ο Θεός τους έπλασε .-Μερικούς τους έκανε μεγάλα φώτα , σε άλλους μικρά.-(Κάρλος Λιναίος )

 Αρφαρά

Η ελευθερία χωρίς τη μάθηση είναι πάντα σε κίνδυνο• η μάθηση χωρίς ελευθερία είναι πάντα μάταιη. Τζων Κέννεντυ .-

Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2011

Στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

Στο  αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 20 Αυγούστου 2011 :


~*   Η μητέρα  όλων των αγαθών και το γνώρισμα των μαθητών του Ιησού Χριστού και η δύναμη που συγκρατεί  όλη μας τη ζωή , είναι πάνω απ΄ όλα η αγάπη . ! { Ιωάννης  Χρυσόστομος }.-

** Από  21 Αυγούστου  μέχρι τέλους  του μήνα θα απουσιάσω στο εξωτερικό ! Οι αναρτήσεις μας αναστέλονται .....

~** Μιά φωτογραφία από τα παλιά !
 *** Γάμος και χαρά :
http://www.youtube.com/watch?v=TE87bXODjas  ,
~*** Γάμος - Γέννηση – Βάπτιση ¨:
http://www.youtube.com/watch?v=wC66JeLR50I  .,~** Στο ΛΑΟΣ προσχώρησε ο βουλευτής Κιλκίς Κώστας ΚιλτίδηςΤην προσχώρηση του ανεξάρτητου βουλευτή Κώστα Κιλτίδη (πρώην Ν.Δ.)στο ΛΑΟΣ ανακοίνωσε ο Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο τη Βουλής, με την οποία τον ενημερώνει για την ένταξη του ανεξάρτητου βουλευτή.

~** Διαμαρτυρία από εργαζομένους σε ΜΕΤΡΟ, ΗΣΑΠ, ΟΣΕ
Συγκέντρωση στην οδό Αθηνάς, στα γραφεία της νέας διοίκησης των συγχωνευμένων μέσων σταθερής τροχιάς, πραγματοποίησαν εργαζόμενοι του ΜΕΤΡΟ, του ΗΣΑΠ και του ΟΣΕ.

~** Γκλομπ και βία στη Μαδρίτη
Πολλές χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο κέντρο της Μαδρίτης, μερικές εκατοντάδες μέτρα από την πλατεία όπου εκφωνούσε λόγο ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ', ενάντια στο κόστος της επίσκεψης του ποντίφικα και την αστυνομική βία.

~** Αντίδραση (κύκλων) Τζίγκερ


* Ο Γιάννης Βαρδινογιάννης δεν παίρνει ξεκάθαρη θέση για το χάλι του Παναθηναϊκού. Μέσω κύκλων, όμως ισχυρίζεται πως ισχύει ότι δεν ασχολείται και πουλάει σε όποιον ενδιαφέρεται . Τα ερωτηματικά παραμένουν... * Μετά τον αποκλεισμό από την Οντένσε, τη φυγή των μεγάλων ονομάτων της ομάδας, ήρθε και η τριάρα από τη Μακάμπι για να κάνει ακόμα πιο βαρύ το κλίμα στον Παναθηναϊκό. Η οργή των οπαδών είναι δεδομένη και επικεντρώνεται στους μετόχους που παραμένουν άφαντοι σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για την ομάδα. Τα πυρά συγκεντρώνει ως επί το πλείστον, χωρίς να... γλιτώνουν και οι υπόλοιποι, ο Γιάννης Βαρδινογιάννης, ο οποίος κατέχει την πλειοψηφία των μετοχών, ασχέτως εάν ο ίδιος λέει ότι ενεργεί σαν να κατέχει κάτι περισσότερο από το 30%. Ο ίδιος δεν έχει τοποθετηθεί δημόσια για τα όσα συμβαίνουν, αλλά το στενό του περιβάλλον παραπέμπει στην επιστολή που είχε στείλει στο Διοικητικό Συμβούλιο της 7ης Ιουλίου και μεταξύ άλλων αναφέρει: Είμαι συνεπής και ξεκάθαρος στην στάση μου όλο αυτόν τον καιρό. Τόσο η οικογένεια μου όσο και εγώ προσωπικά, έχουμε αποδείξει ότι δεν θα σταθούμε εμπόδιο για την εξέλιξη του Παναθηναϊκού. Η δυσχερής οικονομική κατάσταση του συλλόγου δεν οφείλεται σε εμάς. Αντιθέτως, συμβάλλουμε στην προσπάθεια που γίνεται να υπάρχει διοικητική σταθερότητα και εύρυθμη λειτουργία στην Π.Α.Ε., έτσι ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος να βρεθεί, για πρώτη φορά στην ιστορία της, στο Πρωτοδικείο . Δηλαδή ο Γιάννης Βαρδινογιάννης επιμένει ότι δεν έχει σκοπό να ασχοληθεί ξανά με τον Παναθηναϊκό και είναι διατεθειμένος να παραχωρήσει ακόμα και το υπόλοιπο ποσοστό των μετοχών που κατέχει - ενδεχομένως και χωρίς αντάλλαγμα - αρκεί ο υποψήφιος επενδυτής να αποδείξει ότι έχει στόχο και όραμα για τον Παναθηναϊκό που μπορεί να φέρει εις πέρας! Αρα, σύμφωνα και πάλι με το στενό του περιβάλλον, ο Γιάννης Βαρδινογιάννης δεν θα σταθεί εμπόδιο σε οποιαδήποτε εξέλιξη για το καλό της ομάδας, φτάνει να βρεθεί το κατάλληλο πρόσωπο. Βεβαίως, αυτή η πρόθεση παραμένει ασαφής καθώς δεν διευκρινίζει αν χαρίζει όλο το ποσοστό που κατέχει ή το 30% που θεωρητικά διαχειρίζεται, αν το χαρίζει ή το πουλάει, ενώ εντελώς άγνωστο είναι το ύψος των χρεών και το κυριότερο: Μπορεί να ασκήσει κάποιος διοίκηση αγοράζοντας το 30%, το 54,7% ή πρέπει να πάρει και το ποσοστό των υπολοίπων μετόχων για να παίρνει μόνος του αποφάσεις; Δεδομένου ότι στην πολυμετοχικότητα καμία απόφαση δεν τίθεται σε ισχύ αν δεν συμφωνεί το 66,7% των μετόχων, γίνεται σαφές πως όποιος θέλει να βάλει τα ωραία του λεφτά δεν αρκεί να πάρει το ποσοστό του Τζίγκερ και τα χρέη που κουβαλάει η ΠΑΕ, αλλά να παραιτηθούν όλοι οι μεγαλομέτοχοι από το ποσοστό τους... Μύλος!


~** ΟΙ  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ :

~**
**

**

**

**

** Περιφερειακή  - Μεσσηνιακή  Ενημέρωση :

** Σύσκεψη "γαλάζιων" δημάρχων Μεσσηνίας


**** Επίθεση σε κυβέρνηση για την πολιτική της στο νομό
 * Μέχρι πρότινος φαινόταν πως οι έξι (6) δήμαρχοι της Μεσσηνίας διατηρούσαν μάλλον τυπικές σχέσεις. Μάλιστα, με προεξάρχοντα το δήμαρχο Καλαμάτας Παν. Νίκα, όταν αναφέρονταν σε θέματα που αφορούσαν στην υλοποιούμενη κυβερνητική πολιτική στη Μεσσηνία, φρόντιζαν να κρατούν χαμηλούς αντιπολιτευτικούς τόνους. Όλα αυτά, όμως, μέχρι προχθές, οπότε συναντήθηκαν στο Δημαρχείο Καλαμάτας για να συζητήσουν την εκλογή προέδρου Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας και την ένταξη έργων στο πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής». Έτσι τουλάχιστον έλεγε η επίσημη ατζέντα.
 * Κατά τη διάρκεια, όμως, της σύσκεψης θυμήθηκαν τα τεκταινόμενα στη Μεσσηνία και την κατάργηση ή συγχώνευση μιας σειράς υπηρεσιών στο νομό.
 * Έτσι, μαζί με όλα τα άλλα, οι έξι «γαλάζιοι» δήμαρχοι της Μεσσηνίας αποφάσισαν να ανεβάσουν τους αντιπολιτευτικούς τόνους και - ελέω της προεκλογικής γυμναστικής του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας – να ψηφίσουν ένα κείμενο/διακήρυξη για την κατάργηση κρατικών δομών και υπηρεσιών στη Μεσσηνία, καθώς και για τις αρνητικές συνέπειες αυτής της πολιτικής, το οποίο, όπως είπε ο κ. Νίκας, θα αποσταλεί στην κυβέρνηση. Πρόσθεσε, μάλιστα, σε δηλώσεις του για το θέμα ότι «αισθανόμαστε ότι είμαστε ο νομός που δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση σε επίπεδο Περιφέρειας».
 * Βέβαια, ξέχωρα από τις όποιες πολιτικές και ιδιαίτερα κομματικές σκοπιμότητες, δεν είναι και λίγα τα προβλήματα που ταλαιπωρούν ειδικότερα τη Μεσσηνία, αφού μια σειρά από υπηρεσίες είναι έτοιμες να βάλουν, ή το έχουν ήδη κάνει, «λουκέτο» (ΚΕΔΒ, τμήματα ΤΕΙ Καλαμάτας, Σχολή Φιλολογίας, ΔΟΥ σε διάφορες πόλεις της Μεσσηνίας, ΕΘΙΑΓΕ, συγχώνευση νοσοκομείων Κυπαρισσίας και Καλαμάτας, ασάφεια και αβεβαιότητα για τον περιμετρικό δρόμο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα).
 * Το παράδοξο είναι, όμως, ότι σε ανάλογης φύσεως προβλήματα, προ 2009, ο τότε πρόεδρος της ΤΕΔΚ Μεσσηνίας, Παν. Νίκας, αλλά και όσοι από τους σημερινούς δημάρχους κατείχαν αυτοδιοικητικά πόστα, τηρούσαν σιγή ιχθύος ή αρκούνταν να το παίζουν χειροκροτητές.
 * Παράλληλα, με την κίνησή τους αυτή έρχονται σε ευθεία σύγκρουση, πρωτευόντως με τους βουλευτές του νομού και δευτερευόντως με την αιρετή Περιφέρεια, αφού φαίνεται να υποδεικνύουν ότι οι παραπάνω είναι ανεπαρκείς για να υπερασπιστούν τα συμφέροντα της Μεσσηνίας.
 * Στην περιβόητη πλέον σύσκεψη, εκτός των παραπάνω, πρόεδρος Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας ψηφίσθηκε ομόφωνα ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας. Επίσης, αποφασίσθηκε να υποβληθεί κοινή πρόταση στο Μέτρο 3.13 για τις σημάνσεις σε επίπεδο νομού.
 * Η επόμενη συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί τη μεθεπόμενη βδομάδα, με αντικείμενο την υποβολή κοινής πρότασης στο πρόγραμμα Leader.

** Κατασκευή νέου Δημαρχείου~**** Παραιτήθηκε η μειοδότρια εταιρεία από το έργο
 ~ Εξαιτίας της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, αλλά και για λόγους κόστους – οφέλους, η πλειοψηφία των πολιτών στην Καλαμάτα φαίνεται να θεωρεί ότι το έργο της μεταφοράς των υπηρεσιών του Δήμου της μεσσηνιακής πρωτεύουσας στα κτήρια του παλαιού νοσοκομείου θα παραμείνει στα χαρτιά και μόνο.
~ Ο δήμαρχος Παν. Νίκας και η Δημοτική Αρχή, όμως, εξακολουθούν να έχουν διαφορετική γνώμη. Χθες, πάντως, ανακοινώθηκε μία ακόμα… αναποδιά.
 ~ Όπως είπε ο δήμαρχος, η μειοδότρια εταιρεία του έργου ΑΚΤΑ για διάφορους λόγους ζήτησε την παραίτησή της από αυτό. Μετά την παραπάνω εξέλιξη, σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή, «με εισήγηση της Υπηρεσίας και απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, το έργο θα ανατεθεί στην επόμενη μειοδότρια εταιρεία».
~ Από την άλλη πλευρά, με έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών ανακοινώθηκαν οι νέες διατάξεις σχετικά με την παροχή οδηγιών για την υλοποίηση μισθολογικών ρυθμίσεων.
~ Σύμφωνα με αυτές: Το όριο των ωρών απογευματινής υπερωριακής εργασίας δεν μπορεί να υπερβαίνει τις είκοσι (20) ώρες μηνιαίως ανά υπάλληλο, αναστέλλεται η μισθολογική εξέλιξη των υπαλλήλων, αναστέλλεται η χορήγηση επιπλέον ποσοστού 4% στο επίδομα χρόνου υπηρεσίας και, τέλος, αναστέλλεται η μισθολογική προαγωγή.

~** Πρόταση χρήσης του κτηρίου του Σιδ. Σταθμού από Δήμο * Συνέχεια στο θέμα της στάθμευσης του λεωφορείου αλβανικού ταξιδιωτικού πρακτορείου δίνει η Δημοτική Αρχή. Όπως υποστηρίζει σε σχετική της ανακοίνωση, «συμπολίτες μας εξοργίζονται και διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι το λεωφορείο σταθμεύει μπροστά στο όμορφο και παραδοσιακό κτήριο του Σιδηροδρομικού Σταθμού, καταλαμβάνοντας και το μισό πεζοδρόμιο. Μάλιστα, οι υπεύθυνοι του πρακτορείου έχουν τοποθετήσει παράνομα και αυθαίρετα πινακίδες, για την τοποθέτηση των οποίων απαιτείται κανονιστική απόφαση».
~* Οι αντιδράσεις, όμως, δε σταματούν εκεί.
* Για το θέμα ο δήμαρχος Παν. Νίκας έστειλε στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΓΑΙΟΣΕ, Νικόλαο Ιωαννίδη, ενημερωτική επιστολή, μέσω της οποίας, εκτός των άλλων, ζητά τη μίσθωση του κτηρίου από το Δήμο Καλαμάτας. Μάλιστα, πέραν της επιστολής, υπήρξε, όπως είπε ο κ. Νίκας, και τηλεφωνική επικοινωνία και διάθεση συνεργασίας των δύο πλευρών.
* Στην επιστολή του δημάρχου αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Η στάθμευση του λεωφορείου για αρκετές ώρες της ημέρας στο συγκεκριμένο σημείο καλύπτει εξ ολοκλήρου την πρόσοψη του κτηρίου, κάνοντάς το μη ορατό σε επισκέπτες και περαστικούς.
* Επειδή πιστεύουμε στην καλή και αμοιβαία συνεργασία, σας παρακαλούμε όπως μεριμνήσετε να μην επιτρέπεται η στάθμευση του λεωφορείου επί της οδού Φραντζή, αλλά και επί του πεζοδρομίου. Με αυτό τον τρόπο θα επιτευχθεί η ανεμπόδιστη κυκλοφορία των πεζών, η ομαλή διέλευση οχημάτων σε μια πολυσύχναστη οδό, καθώς και η προβολή και ορατότητα του κτηρίου του Σιδηροδρομικού Σταθμού.
* Επίσης, όπως πληροφορηθήκαμε, μέρος των εγκαταστάσεών του έχει εκμισθωθεί στο αλβανικό πρακτορείο έναντι ενοικίου, περί τα 200 ευρώ μηνιαίως. Είναι, πράγματι, κρίμα για ένα τέτοιο ποσό να παρατηρείται αυτή η κατάσταση. Παρά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι, σας παρακαλούμε να εξευρεθεί τρόπος χρήσης του κτηρίου από το Δήμο μας, με ενοίκιο, για όσο διάστημα δε λειτουργεί, ως σταθμός για πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις».

~** Ρένα Ασημακοπούλου ** «Η Δικαιοσύνη θα διατηρήσει το ζυγό αλλά και το ξίφος της»
 ~ Την πρώτη γυναίκα πρόεδρο του Ανώτατου Ελληνικού Δικαστηρίου, του Αρείου Πάγου, τη Μεσσήνια Ρένα Ασημακοπούλου, καταγόμενη από το Χατζή, τίμησε χθες ο Δήμος Μεσσήνης.
 ~ Σε μια μικρή τελετή στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, παρουσία όλων των δημοτικών συμβούλων, ο δήμαρχος Στάθης Αναστασόπουλος τίμησε την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, επισημαίνοντας πόσο τιμητικό είναι για ολόκληρη τη Μεσσηνία η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου να κατάγεται από το νέο διευρυμένο Δήμο Μεσσήνης.
 ~ Στη εκδήλωση παρέστησαν ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, ο αρεοπαγίτης Κωνσταντίνος Φράγκος, ο εισαγγελέας Καλαμάτας Δημήτρης Σταύρου, ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Τάσος Αποστολόπουλος, οι βουλευτές Δημήτρης Κουσελάς και Νάντια Γιαννακοπούλου, ο τέως βουλευτής Δημήτρης Σαμπαζιώτης, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κώστας Μαργέλης, ο διοικητής του Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τάκης Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος της «Φάρις» Νίκος Μπασακίδης, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας Βασίλης Καπέλιος, ο λιμενάρχης Καλαμάτας Γιώργος Καλλιάνος, ο διοικητής της 120 ΠΕΑ κ. Δημητρίου, ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Μεσσήνης κ. Σαλαντής, δικηγόροι και πλήθος κόσμου.
 *** Τιμητική εκδήλωση
 * Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης, Κώστας Ρούτσης, καλωσόρισε την κα Ασημακοπούλου και της ευχήθηκε καλή σταδιοδρομία. Παίρνοντας το λόγο ο δήμαρχος Στάθης Αναστασόπουλος αναφέρθηκε στην ίδρυση του Αρείου Πάγου στις 16 Οκτωβρίου του 1934, υπογραμμίζοντας ότι μέχρι σήμερα ποτέ δεν ηγήθηκε του Ανώτατου Δικαστηρίου γυναίκα. Μάλιστα, χαρακτήρισε τη θέση άβατο, σημειώνοντας ότι τότε κανείς δε φανταζόταν ότι θα το «έσπαζε», με ομόφωνη μάλιστα απόφαση, μια γυναίκα δικαστής.
 * Μιλώντας για την κα Ασημακοπούλου, είπε ότι γεννήθηκε στο Χατζή και είναι μέλος οικογένειας νομικών της Μεσσηνίας, ενώ έκανε αναλυτική αναφορά στην πορεία της στο Δικαστικό Σώμα έως και την εκλογή της στη θέση της προέδρου του Αρείου Πάγου. Όπως τόνισε, στην πορεία της αυτή χαρακτηρίσθηκε από τη νομομάθειά της, τον αδαμάντινο χαρακτήρα της και την αθόρυβη και ουσιαστική δουλειά της, ενώ πιστεύω της είναι ότι ο δικαστής δουλεύει με τις αποφάσεις και όχι με τις εμφανίσεις του. Ολοκληρώνοντας επανέλαβε ότι είναι μεγάλη τιμή που η πρώτη γυναίκα στη θέση αυτή είναι Μεσσήνια και της απένειμε τιμητική πλακέτα, ενώ της δώρισε λεύκωμα για την Αρχαία Μεσσήνη.
 ** Το δικό της δώρο έδωσε στην κα Ασημακοπούλου και η πρόεδρος της γενέτειράς της, το Χατζή, Αντωνία Βαμβακά.
 ~ Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Νίκος Τζώρτζης, της ευχήθηκε υγεία και δύναμη, δηλώνοντας περήφανος που μια συνδημότισσά του βρέθηκε στην υψηλότερη θέση της Δικαιοσύνης.
 ~ Για συγκίνηση και τιμή μίλησε ο επικεφαλής της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας Κώστας Σπυρόπουλος, ενώ ο της δεύτερης ελάσσονος μειοψηφίας, κ. Αποστολόπουλος, ανέφερε στην ομιλία του ότι αναλαμβάνει το τιμόνι της Δικαιοσύνης στην πιο δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας και επισήμανε ότι, παρά τον ακέραιο χαρακτήρα της, θα βρεθεί στη δύσκολη στιγμή να επικυρώσει αντιλαϊκές αποφάσεις.
 ** Πρώτη γυναίκα
 ~ Ιδιαίτερα χαρούμενος δήλωσε και ο γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Τάσος Αποστολόπουλος: «Καταγόμαστε από τα ίδια χωριά και έχουμε τελειώσει το ίδιο Γυμνάσιο. Της εύχομαι ολόψυχα καλή πορεία στο δύσκολο έργο της».
 ~ Ο αρεοπαγίτης κ. Φράγκος, ο οποίος κατάγεται από τη Μικρομάνη, μίλησε για την κα Ασημακοπούλου, την οποία, όπως είπε, γνωρίζει πολλά χρόνια και δήλωσε βέβαιος ότι θα ανορθώσει το όχι και υψηλό σήμερα κύρος της Δικαιοσύνης. Συνεχάρη δε και το δήμαρχο Μεσσήνης για την πρωτοβουλία του.
 ~ Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου ευχαρίστησε όλους για τα τιμητικά τους λόγια και σημείωσε ότι ταυτότητά μας είναι ο χώρος, ο χρόνος και τα δίκαια πεπραγμένα, ενώ τόνισε ότι θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε η Δικαιοσύνη να διατηρήσει το ζυγό της αλλά και το ξίφος της. «Η Δικαιοσύνη δεν είναι ούτε ηθική, ούτε φιλοσοφία, ούτε κοινωνιολογία, ούτε ψυχολογία. Είναι όλα μαζί, είναι η ίδια η ζωή», συμπλήρωσε λίγο αργότερα σε δηλώσεις της η κα Ασημακοπούλου.

~**Μάθημα ζωής… στο Άσυλο Ανιάτων
 ~ Σε όσους είπα ότι θα επισκεπτόμουν το Ίδρυμα Απόρων Ανιάτων ή το Άσυλο, όπως έχουμε συνηθίσει να το λέμε, είδα αμέσως να πέφτει μια σκιά. Είτε θλίψης, σχεδόν λύπησης, είτε φόβου. Σε πολλούς και τα δύο. Ελάχιστοι συμπολίτες μας έχουν περάσει το κατώφλι του Ασύλου, για να μοιραστούν στιγμές με τους τροφίμους. Λίγοι ξέρουν τι συμβαίνει εντός του, ποιοι είναι οι ανίατοι, σε τι κατάσταση βρίσκονται, πώς ζουν. Στις περισσότερες περιπτώσεις τη δημιουργία της εικόνας αναλαμβάνει η φαντασία, χρωματισμένη μελανά από την προκατάληψη. Κι όμως, στα πρόσωπα των ανθρώπων που συνάντησα στο Άσυλο είδα μόνο χαμόγελα και διάθεση να παίξουν, να συναναστραφούν, να επικοινωνήσουν.
 ~ Περίπου εκατό άτομα ζουν στο Άσυλο Ανιάτων στη Λακωνικής. Οι τρόφιμοί του είναι ενήλικες, όλων των ηλικιών, κλινικά ανίατοι, με προβλήματα κινητικότητας και διάφορες αναπηρίες, κατάκοιτοι, άνθρωποι με νοητική υστέρηση και άλλοι που, λόγω των προβλημάτων τους, έχουν εγκαταλειφθεί από τις οικογένειές τους. Το ρόλο της οικογένειας έχει αναλάβει η Εκκλησία και οι τριάντα πέντε εργαζόμενοι του ιδρύματος. Το ΙΚΑ και ο ΟΓΑ καλύπτουν τα νοσήλια των τροφίμων, οι οποίοι έχουν ήδη ξεπεράσει τον προβλεπόμενο αριθμό.
 ~ «Βλέποντας τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η κάθε οικογένεια, κάνουμε την υπέρβαση», μου είπε ο διευθυντής του Ιδρύματος, ιερέας π. Ευστάθιος Μπαρούτσος. «Ως Εκκλησία δύσκολα αρνούμαστε να πάρουμε κάποιον, παρότι αυτή τη στιγμή δεν έχουμε χώρο. Όταν αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει ένα τέτοιο άτομο, σε κάποια περιφέρεια, σε κάποιο χωριό, στην πόλη, κινούμεθα και τον περιθάλπουμε για να ζήσει το υπόλοιπο της ζωής του με ανθρώπινες συνθήκες».
 ~ Η ιστορία του Ασύλου μάς πάει πίσω στα 1957. Ο μακαριστός Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος Δασκαλάκης αφουγκράστηκε πρώτος την ανάγκη για τη δημιουργία ενός ιδρύματος που να απευθύνεται στους κοινωνικά και σωματικά αδύναμους πολίτες. Από την πρώτη μέρα λειτουργίας του το Άσυλο περιθάλπει όχι μόνο Μεσσήνιους, αλλά πάσχοντες από όλη την Ελλάδα.
 ~ Ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος Δασκαλάκης «έκανε έργο το λόγο του Ευαγγελίου. Την αγάπη που κηρύττει το Ευαγγέλιο, την έκανε πράξη», σημειώνει ο π. Ευστάθιος. Το πρώτο ίδρυμα λειτούργησε στη διαλυμένη (και ειδικά διαμορφωμένη στη συνέχεια) Μονή Γαρδικίου.
 ~ «Σε αυτό το ίδρυμα ξεκίνησε, νεαρός τότε, ο πρώην διευθυντής του ιδρύματος, ο κ. Γρηγόριος Κουλουμέντας, ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του στο Άσυλο. Μπορούν να γραφούν βιβλία ολόκληρα για την προσφορά του στο ίδρυμα. Δεν έκανε προσωπική ζωή. Αφιέρωσε όλη τη ζωή και τα νιάτα του στο έργο του ιδρύματος. Δε δημιούργησε οικογένεια, γιατί οικογένεια και παιδιά του ένιωθε όλα τα άτομα που περιέθαλπε το ίδρυμα», λέει ο π. Ευστάθιος.
 ~ Σύντομα η Μονή Γαρδικίου ξεπέρασε τη χωρητικότητά της. Το 1977 ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος Θέμελης εξασφάλισε το κτήμα των 30 στρεμμάτων στη Λακωνικής, όπου ξεκίνησε η δεύτερη φάση του ιδρύματος. Πορτοκαλεώνες και αγροκτήματα υπήρχαν μόνο τότε στην περιοχή όπου κατασκευάστηκε το νέο κτήριο, χωρητικότητας εξήντα κλινών. Ο νυν Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος Σαββάτος εγκαινίασε την τρίτη φάση στην πορεία του ιδρύματος. Ο ίδιος ανέλαβε την πρωτοβουλία της επέκτασής του, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει. Η νέα βορινή πτέρυγα θα αυξήσει τις κλίνες κατά εβδομήντα και, σε 2.550 τ.μ., θα παρέχει επίσης πισίνα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, χώρο γυμναστηρίου και φυσικοθεραπείας, αποδυτήρια και κοινόχρηστους χώρους. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 4 εκατ. ευρώ.
 ~ Στους τροφίμους παρέχεται στέγη, τροφή, ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη. Ειδικευμένοι νοσηλευτές και τρεις ιατροί (παθολόγος, χειρουργός και ψυχίατρος) απασχολούνται στο Άσυλο, με τις έκτακτες ανάγκες να καλύπτονται από γιατρούς της Καλαμάτας και το νοσοκομείο της πόλης.
 ~ «Οι εργαζόμενοι και οι ιατροί του νοσοκομείου μάς αντιμετωπίζουν σαν αδέλφια, σαν δικό τους κομμάτι», λέει ο π. Ευστάθιος. «Είμαστε ευγνώμονες σε πολλούς ιατρούς της πόλης. Σε ποιον γιατρό δεν πήγαμε και δε μας εξυπηρέτησε; Δεν υπήρξε γιατρός της Καλαμάτας που να του χτυπήσαμε την πόρτα και να μη μας την άνοιξε. Επί σειρά ετών το Μικροβιολογικό του κ. Φαληρέα αφιλοκερδώς παρέχει υπηρεσία στο ίδρυμά μας. Είναι σημαντικές προσφορές. Πρέπει να λέγονται», προσθέτει.
 ~ Εν τω μεταξύ, το Ψυχιατρείο του Προφήτη Ηλία κλείνει και οι τρόφιμοί του θα καταλήξουν κι αυτοί στο Άσυλο. Οι πρώτοι δέκα έχουν ήδη εγκατασταθεί και μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένονται οι υπόλοιποι τριάντα. «Οι ψυχικές τους παθήσεις είναι ελαφράς μορφής», διευκρινίζει ο π. Ευστάθιος. «Έχουμε δημιουργήσει ανάλογη πτέρυγα, ώστε η διαμονή τους να είναι ευχάριστη».
 ~ Την ημέρα της επίσκεψής μου βρήκα τους τροφίμους στην τραπεζαρία για το μεσημεριανό τους γεύμα. Πολλοί με πλησίασαν, ρώτησαν το όνομά μου, ήθελαν να μάθουν τι κάνω και πού μένω, έγραφαν το όνομά τους σε χαρτιά για να μην ξεχάσω να τους βάλω στο ρεπορτάζ. Έχουν φτιάξει τους κύκλους και τις παρέες τους, τουλάχιστον όσοι δύνανται να επικοινωνήσουν. Παίζουν ποδοσφαιράκι και επιτραπέζια. Με προσκάλεσαν να πάμε περίπατο στον κήπο, δύο από τις πρώην τροφίμους του ψυχιατρείου πήραν να μου δείχνουν τα κολιέ και τα κοσμήματά τους.
 ~ «Ίσως ορισμένοι άνθρωποι, με το άκουσμα του Ασύλου, να θεωρούν ότι είναι ένας τόπος που πάμε εκεί και πετάμε το πρόβλημά μας. Θέλω αυτή την εικόνα, που ίσως καλλιεργείται από ανθρώπους που δε γνωρίζουν πώς λειτουργεί το Ίδρυμα, όλοι μαζί να την αλλάξουμε», σημειώνει ο π. Ευστάθιος για τον τρόπο που αντιμετωπίζει το Ίδρυμα η τοπική κοινωνία.
 ~ «Η Εκκλησία χωρίς να το διατυμπανίζει, εδώ συγκροτεί την εικόνα του προσώπου. Αυτή την κατεστραμμένη εικόνα ή του σώματος ή της προσωπικότητας, η Εκκλησία την ανασυγκροτεί. Ανασυγκροτεί τα σπασμένα κομμάτια και τα κάνει πάλι εικόνα Θεού», προσθέτει. «Το κατορθώνει με την αξιοπρεπή στέγη, με την καλή τροφή, με την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με την καθαριότητα, την περιποίηση, τη στοργή, την κοινωνικότητα, την αγάπη. Είμαστε περήφανοι για το έργο αυτό. Είναι έργο αγάπης και στοργής».
 ~ Μαζί του συμφωνεί η προϊσταμένη του Ιδρύματος, Καλλιόπη Ράλλη. «Κάθε μέρα αγωνιζόμαστε για το καλύτερο», λέει. «Το συγκεκριμένο ίδρυμα έχει πολύ καλές υποδομές. Ο Σεβασμιώτατος έχει δείξει προσωπικό ενδιαφέρον και έχει δρομολογήσει την επέκτασή του. Τον ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτό».
 ~ Αν κάποιος από τους κατοίκους της Καλαμάτας θελήσει να επισκεφθεί τους τροφίμους, μπορεί; ρωτώ τον π. Ευστάθιο.
 ~ «Το ίδρυμα είναι ανοιχτό προς όλους και θα είναι καλό, άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν επισκεφθεί το Άσυλο, να έρθουν να το δουν, προπαντός για πνευματική ωφέλεια», αποκρίνεται. «Να έρθουν να το δουν, διότι έχουν το χάρισμα να έχουν καλή υγεία. Έχουν το χάρισμα να βλέπουν τα ωραία του κόσμου. Έχουν το χάρισμα να γεύονται τις χαρές της ζωής και φοβάμαι ότι δεν το εκτιμούν. Όταν, όμως, επισκεφθούν το Άσυλο των Ανιάτων, τότε θα δουν σε πόσο καλύτερη μοίρα βρίσκονται από τους ανθρώπους αυτούς οι οποίοι έχουν στερηθεί τις χαρές της ζωής. Κι όμως, παρ’ όλα τα προβλήματά τους, τους βλέπεις με χαρούμενα πρόσωπα, τους βλέπεις να έχουν ψυχική αγαλλίαση, τους βλέπεις να έχουν μεταξύ τους αγάπη και ομόνοια. Ζουν σαν ομάδα, πολύ αγαπημένοι, ο ένας βοηθάει τον άλλο. Βλέπουμε, από αγάπη, έναν ανάπηρο να κουβαλάει τον άλλο ανάπηρο. Μόνο και μόνο από αγάπη. Αν την εικόνα αυτή τη δουν οι υγιείς άνθρωποι, θα καταλάβουν πόση ευγνωμοσύνη πρέπει να δώσουν στο Θεό, για την υγεία την οποία έχουν».
 ~ Με μια γλύκα στην καρδιά έφυγα από το ίδρυμα. Από το χειμώνα, το Άσυλο θα ξεκινήσει μια σειρά από ψυχαγωγικές και άλλες εκδηλώσεις για να γνωρίσει τους τροφίμους στους πολίτες της Καλαμάτας. Οι μικρές γιορτές θα είναι ανοιχτές για όποιον θέλει να τις παρακολουθήσει. Ίσως τα πούμε εκεί…

~**

**** Από Βάπτιση 30-7-2011 :
~* http://www.youtube.com/watch?v=_yZn5k6cjrM  ,
**** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2011 :


~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2011/08/30-7-2011.html  , Δευτέρα, 1 Αυγούστου 2011 , Ιερά Μονή Βουλκάνου - Μυστήριο Βάπτισης 30-7-2011 .-

~** http://www.youtube.com/my_videos?feature=mhee  42 αναρτησεις Βίντεο .-

~** http://dimmetoparfara.blogspot.com/2011/08/2011.htmlb  , Τρίτη, 2 Αυγούστου 2011 , Στο μήνα Αύγουστο 2011 , Στο μήνα Αύγουστο 2011

~** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2011/08/blog-post.html  , Τρίτη, 2 Αυγούστου 2011 , Στο Άγιο Όρος , Στο Άγιο Όρος : Στο Περιβίλι της Παναγιάς μας .-

~** http://snsstamoskal.blogspot.com/2011/08/2011.html  , ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ 2011 , Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011 .-

~** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2011/08/12-2011.html  , Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2011 , Θεατρικη Παράσταση στο κάστρο Καλαμάτας 12 Αυγούστου 2011 .-

~** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2011/08/2011.html  , Σάββατο, 13 Αυγούστου 2011 , Το Περιβόλι της Παναγιάς -Άθως σε Φωτογραφίες 2011 .-

~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2011/08/blog-post.html  , Κυριακή, 14 Αυγούστου 2011 ,ΛΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ ΑΡΦΑΡΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ .-

~** http://stamos-dynami.blogspot.com/2011/08/2011.html  , Δευτέρα, 15 Αυγούστου 2011 , ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2011 .-

~** http://snsarfara.blogspot.com/2011/08/2011.html  , Τρίτη, 16 Αυγούστου 2011 , ΕΚΔΡΟΜΗ - ΔΙΑΔΡΟΜΗ στις ΔΑΛΜΑΤΙΚΕΣ ΑΚΤΕΣ Αύγουστος 2011 .-

~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2011/08/18-2011_18.html  , Πέμπτη, 18 Αυγούστου 2011 , Στο αγιάζι της καθημερινότητας Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011 .-

~** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2011/08/19-2011.html  , Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2011 , Στο αγιάζι της καθημερινότητας Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011 .-

~** http://dimmetoparfara.blogspot.com/2011/08/20-2011.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 20 Αυγούστου 2011 .-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου