arfara messinias stamos1

Ο ήλιος φωτίζει τα σώματα τα , η δε σοφία τις ψυχές .Ο κόσμος είναι ένα ανάκτορο της σοφίας του Υψίστου . Ο Θεός άναψε κάθε μία ψυχή με το δικό του πυρ . Έτσι λάμπουν όλοι οι άνθρωποι με τη σοφία του σε αυτό το θέατρο , όπως ο Θεός τους έπλασε .-Μερικούς τους έκανε μεγάλα φώτα , σε άλλους μικρά.-(Κάρλος Λιναίος )

 Αρφαρά

Η ελευθερία χωρίς τη μάθηση είναι πάντα σε κίνδυνο• η μάθηση χωρίς ελευθερία είναι πάντα μάταιη. Τζων Κέννεντυ .-

Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010

Θέματα Υγείας για όλους μας Ιαν- Φεβρ. 2010 *

~** ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ :


OI EORTAZONTES 23,24,25,& 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010 :
http://www.pigizois.net/index2.htm ,
Εορτάζοντες την 23ην του μηνός Φεβρουαρίου :
· Ο ΑΓΙΟΣ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ επίσκοπος Σμύρνης
· ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΜΩΫΣΗΣ, ΑΝΤΙΟΧΟΣ και ΑΝΤΩΝΙΟΣ (ή Άντωνίνος)
· ΟΙ ΟΣΙΟΙ ΖΕΒΙΝΑΣ, ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΟΣ, ΜΩΫΣΗΣ και ΔΑΜΙΑΝΟΣ
· Η ΑΓΙΑ ΓΟΡΓΟΝΙΑ αδελφή Γρηγορίου Θεολόγου
· ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΚΛΗΜΗΣ και ΑΝΤΩΝΙΟΣ
· Η ΑΓΙΑ ΘΕΗ
· Ο ΟΣΙΟΣ ΔΑΜΙΑΝΟΣ ο Έσφιγμενίτης
· Ο ΟΣΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ο θεριστής (+ 11ος αι.).
· Ο ΟΣΙΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ο Ακοίμητος (+ 430).
Εορτάζοντες την 24ην του μηνός Φεβρουαρίου :
· Η Α και Β ΕΥΡΕΣΙΣ ΤΗΣ ΤΙΜΙΑΣ ΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ
· Ο ΑΓΙΟΣ BOISIL (Σκωτσέζος).
· Ο ΑΓΙΟΣ ETHELBERT (Αγγλος).
Εορτάζοντες την 25ην του μηνός Φεβρουαρίου :
· Ο ΑΓΙΟΣ ΤΑΡΑΣΙΟΣ Αρχιεπίσκοπος Κων/πολης
· Ο ΑΓΙΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ πού μαρτύρησε στη Δριζίπαρο της Θράκης
· Ο ΑΓΙΟΣ ΡΗΓΙΝΟΣ Ιερομάρτυρας επίσκοπος Σκοπέλου
· Ο ΑΓΙΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ
· Ο ΑΓΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ο δια Χριστόν σαλός
· Ο ΑΓΙΟΣ ΜΑΡΚΕΛΛΟΣ επίσκοπος Απαμείας της Κύπρου
· ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΗ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ
Εορτάζοντες την 26ην του μηνός Φεβρουαρίου :
· Ο ΟΣΙΟΣ ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ επίσκοπος Γάζης
· Η ΑΓΙΑ ΦΩΤΕΙΝΗ ή Σαμαρείτιδα, Μεγαλομάρτυς
· Ο ΑΓΙΟΣ ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ "ο φαρμακός"
· Ο ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ο Κάλφας, νεομάρτυρας
· ΟΙ ΑΓΙΕΣ ΑΝΑΤΟΛΗ, ΦΩΤΩ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΑΙ ΦΩΤΙΔΑ
· ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΦΩΤΕΙΝΟΣ, ΙΩΣΗΣ, ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΣ ο δούκας, ΒΙΚΤΩΡ και ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ
· Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ο Κατοπινός
· ΜΝΗΜΗ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑΣ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ του Χρυσοστόμου σε Πρεσβύτερο

(1).- Τα καρδιακά νοσήματα...αποφεύγουν τους χαρούμενους ανθρώπους :

Οι άνθρωποι που είναι συνήθως χαρούμενοι και ενθουσιώδεις στη ζωή τους, είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν πρόβλημα στην καρδιά τους, σε σχέση με όσους τείνουν να είναι μελαγχολικοί, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, η οποία τονίζει ότι η ενίσχυση των θετικών συναισθημάτων σε έναν άνθρωπο βοηθά σημαντικά στην μείωση του κινδύνου εμφράγματος.
Η έρευνα είναι η πρώτη που δείχνει ότι υπάρχει μια ανεξάρτητη και άμεση σχέση ανάμεσα στα θετικά συναισθήματα και στις παθήσεις της καρδιάς, επισημαίνει πάντως ότι χρειάζονται και άλλες κλινικές μελέτες για επιβεβαίωση, πριν γίνουν συστάσεις σε γιατρούς και ασθενείς για νέες θεραπευτικές οδηγίες.

Η νέα μελέτη έγινε από την Καρίνα Ντέηβιντσον του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου Κολούμπια των ΚΠΑ και δημοσιεύτηκε στο ευρωπαϊκό περιοδικό καρδιολογίας "European Heart Journal", σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ και τους "Times" του Λονδίνου.
Οι ερευνητές μελέτησαν για μια δεκαετία 1.739 άτομα αναλύοντας διαχρονικά τη συναισθηματική τους κατάσταση σε σχέση με την υγεία της καρδιάς τους. Διαπίστωσαν ότι τα λεγόμενα "θετικά συναισθήματα" (χαρά, ευτυχία, ενθουσιασμός, ικανοποίηση κ.α.) μειώνουν κατά 22% τον κίνδυνο εμφράγματος, στηθάγχης ή εγκεφαλικού για κάθε στάδιο μεγαλύτερης έντασης σε αυτά τα συναισθήματα. Δηλαδή όσοι δεν έχουν καθόλου τέτοια συναισθήματα, έχουν 22% μεγαλύτερο κίνδυνο από όσους έχουν "λίγα" τέτοια θετικά συναισθήματα, ενώ οι τελευταίοι έχουν 22% περισσότερο από όσους έχουν "ενδιάμεσα-μέτρια" θετικά συναισθήματα κ.ο.κ.
"Ο καθένας πρέπει να βάλει λίγη χαρά στην καθημερινή ζωή του καινα μην περιμένει τις διακοπές. Περνώντας κάθε μέρα λίγα λεπτάπραγματικής χαλάρωσης και εσωτερικής ευχαρίστησης με τον εαυτό μας,όπως με διάβασμα, περπάτημα ή ακρόαση μουσικής, κάνει καλό στην ψυχικήκαι σωματική υγεία μας".
Καρίνα Ντεηβιντσον
Αντίθετα, τα αρνητικά συναισθήματα (κατάθλιψη, εχθρότητα, άγχος κ.α.) αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.Αν κάποιος είναι γενικά αισιόδοξος και χαρούμενος, αλλά μόνοπεριστασιακά νιώθει αρνητικά συναισθήματα, λόγω π.χ. κάποιων συμβάντων,τότε δεν αυξάνεται ιδιαίτερα ο κίνδυνος για την καρδιά του. Οιερευνητές πιστεύουν ότι είναι δυνατό ένας άνθρωπος να προστατεύσει τηνκαρδιά και να προλάβει τις παθήσεις της σε σημαντικό βαθμό,αναπτύσσοντας μόνιμα θετικά συναισθήματα.
Το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η κληρονομικότητα, η πίεση και ηχοληστερίνη θεωρούνται παραδοσιακά παράγοντες υψηλού κινδύνου για τηνκαρδιά, ενώ το επίπεδο μόρφωσης και εισοδήματος παίζουν κι αυτά ρόλο.Σύμφωνα με τη Ντέηβιντσον, μια ερμηνεία για τη σημασία των θετικώνσυναισθημάτων είναι ότι οι άνθρωποι που νιώθουν έτσι, χαλαρώνουνπερισσότερο, ανακάμπτουν ταχύτερα από δυσάρεστα γεγονότα και δεν ταξαναζούν συνεχώς μέσα στο μυαλό τους, γεννώντας διαρκώς άγχος στονεαυτό τους.
Οι καρδιοπάθειες είναι η κυριότερη αιτία θανάτου ανδρώνκαι γυναικών στις ανεπτυγμένες χώρες. Μαζί με το διαβήτη, οικαρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν περίπου το ένα τρίτο όλων των θανάτωνστον κόσμο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
AΠΕ-ΜΠΕ


(2).- Βιοανιχνευτές εντοπίζουν τους καρκινικούς όγκους από το DNA τους :

Αμερικανοί ερευνητές δημιούργησαν βιοανιχνευτές που εντοπίζουν τις διάφορες μορφές καρκίνου που παρουσιάζουν οι ασθενείς, χρησιμοποιώντας το DNA των καρκινικών όγκων, πράγμα το οποίο επιτρέπει την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή τους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που παρουσιάστηκε στις ΗΠΑ. Η νέα αυτή τεχνική για τον εντοπισμό των καρκινικών κυττάρων με την αναγνώριση των γενετικών χαρακτηριστικών που έχει κάθε όγκος ξεχωριστά σηματοδοτεί μια πρόοδο στις εξατομικευμένες και με προσδιορισμένο στόχο αντικαρκινικές θεραπείες. Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής θα δημοσιευτούν στην επιθεώρηση Science Translational Medicine που θα κυκλοφορήσει στις 24 Φεβρουαρίου.
"Σήμερα δεν υπάρχει κανένα τεστ που να στηρίζεται σε βιοανιχνευτές για την κλινική θεραπεία του καρκίνου και πιστεύουμε ότι αυτή η τεχνική αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην εφαρμογή των τεχνολογιών αποκωδικοποίησης του ανθρώπινου γονιδιώματος για την εξατομίκευση των αντικαρκινικών θεραπειών".
δρ Βίκτορ Βελκουλέσκου(καθηγητής ογκολογίας στη σχολή ιατρικής του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς στο Μέριλαντ των ΗΠΑ)
Η έρευνα αυτή αποτέλεσε επίσης σήμερα το αντικείμενο παρουσίασης στην ετήσια διάσκεψη της Αμερικανικής Ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης (AAAS), η οποία πραγματοποιείται από τις 18 ως τις 22 Φεβρουαρίου στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας.
Το νέο τεστ θα επιτρέπει να εντοπίζεται και να παρακολουθείται η εξέλιξη των καρκινικών κυττάρων ή των καρκινικών όγκων έτσι ώστε οι επιστήμονες να διαγιγνώσκουν αν η θεραπεία που ακολουθείται είναι αποτελεσματική. Η τεχνική αυτή εντοπίζει με πιο ακριβή τρόπο τη γενετική "υπογραφή" των καρκινικών όγκων ή των υπολειμμάτων τους έπειτα από μια χειρουργική επέμβαση ή κατά τη διάρκεια των χημειοθεραπειών.

Αυτό που ήταν πολύ δύσκολο μέχρι σήμερα, ήταν να εντοπιστούν και να χαρτογραφηθούν με ακρίβεια οι γενετικές τροποποιήσεις των καρκινικών όγκων.
Έπειτα από έρευνες που έκανε πάνω σε έξι κρούσματα καρκίνου, τέσσερα του εντέρου και δύο του μαστού, η ομάδα του Δρ Βελκουλέσκου μπόρεσε να δημιουργήσει βιοανιχνευτές βάσει των ξεχωριστών γενετικών αλληλουχιών του κάθε όγκου.
Κατ'αυτόν τον τρόπο μια απλή ανάλυση αίματος επιτρέπει να ξεχωρίσουν οι επιστήμονες και το παραμικρό ίχνος DNA ενός καρκινικού όγκου σε μεγάλες ποσότητες αίματος ή άλλων υγρών των οποίων το DNA είναι φυσιολογικό.
ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

(3).- Οι παχύσαρκοι άνδρες έχουν χειρότερης ποιότητας σπέρμα :

Ανάμεσα στις άλλες επιπτώσεις για την υγεία τους που κάθε λίγο και λιγάκι μαθαίνουν οι παχύσαρκοι, έρχεται να προστεθεί άλλη μια, που έχει να κάνει με την ποιότητα του σπέρματος των ανδρών. Σύμφωνα με μια νέα Αργεντινή επιστημονική έρευνα, η παχυσαρκία ενός άνδρα μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του σπέρματός του. Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε ότι οι παχύσαρκοι τείνουν να έχουν λιγότερο κινητικό σπέρμα και συνεπώς σχετικά μικρότερη γονιμότητα σε σχέση με τους λεπτούς άνδρες.
Προηγούμενες μελέτες είχαν καταλήξει σε αντικρουόμενα συμπεράσματα για την επίπτωση του πάχους στη γονιμότητα του άνδρα. Η νέα μελέτη, που έγινε από ερευνητές του Εθνικού Πανεπιστημίου της Κόρντομπα στην Αργεντινή, υπό τη δρα Άννα Καρολίνα Μαρτίνι και η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Fertility and Sterility" (Γονιμότητα και Στειρότητα), έρχεται να επιβεβαιώσει ότι το πάχος επηρεάζει αρνητικά την κινητικότητα του σπέρματος.
Η μελέτη ανέλυσε περιστατικά 749 ανδρών με προβλήματα γονιμότητας, εκτων οποίων οι 155 ήσαν παχύσαρκοι, και βρήκε ότι οι τελευταίοι είχανσπέρμα που κινείτο πιο αργά και πιο...άσκοπα (αντί να "κολυμπά" ίσιαμπροστά!).
Επίσης οι παχύσαρκοι βρέθηκαν να εκκρίνουν χαμηλότερες ποσότητεςενός ενζύμου (NAG), η συγκέντρωση του οποίου στο σπέρμα θεωρείταισημαντικός δείκτης για το πόσο καλά λειτουργεί η επιδιδυμίδα. Είναι ηπρώτη μελέτη διεθνώς που διαπιστώνει τέτοια αρνητική επίπτωση τηςπαχυσαρκίας στην επιδιδυμίδα.
Παρόλα αυτά, η Μαρτίνι επεσήμανε ότι η μείωση της ποιότητας τουσπέρματος δεν σημαίνει ότι ο παχύσαρκος άνδρας δεν είναι γόνιμος. "Ένας άνδρας δεν γίνεται στείρος, επειδή αυξάνεται το βάρος του", τόνισε.
Εκτός από την κινητικότητα, η παχυσαρκία δεν φαίνεται να επηρεάζειάλλους παράγοντες της ποιότητας του σπέρματος, όπως την ποσότητα τωνσπερματοζωαρίων, το επίπεδο της ορμόνης τεστοστερόνη κ.α.
Πάντως, σύμφωνα με τους αργεντινούς ερευνητές, είναι δυνατό έναςάνδρας, χάνοντας κιλά, να βελτιώσει την κινητικότητα του σπέρματός τουκαι άρα τη γονιμότητά του. Οι ερευνητές παραδέχτηκαν ότι χρειάζονταικαι άλλες έρευνες πάνω στο ζήτημα της σχέσης παχυσαρκίας-ποιότηταςσπέρματος-γονιμότητας.
ΑΠΕ-ΜΠΕ


(4).- Νέες θεραπείες αποκατάστασης βλαβών του αρθρικού χόνδρου :

Οι βλάβες του αρθρικού χόνδρου μπορούν πλέον να αντιμετωπίζονται χάρη στις νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις της μεταμόσχευσης οστεοχόνδρινων τμημάτων ή της μεταμόσχευση χονδροκυττάρων. Οι τελευταίες εξελίξεις στην θεραπεία των βλαβών του αρθρικού χόνδρου θα παρουσιαστούν στο διεθνές σεμινάριο με θέμα: «Αντιμετώπιση Κακώσεων Αρθρικού Χόνδρου» που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη η Β΄ Ορθοπεδική Κλινική του νοσοκομείου Παπαγεωργίου στις 19 και 20 Φεβρουαρίου.
Ο αρθρικός χόνδρος καλύπτει την επιφάνεια των αρθρώσεων , είναι λείος και μαλακός , συμβάλει στην ομαλή κίνηση των οστών και είναι ιδιαίτερα ευάλωτος σε κακώσεις και βλάβες ακόμη από τη νεαρή ηλικία. Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επιμελητής Β΄ της Ορθοπεδικής Κλινικής του Παπαγεωργίου, Μιχάλης Ιωσηφίδης, δεν υπάρχει φαρμακευτική αγωγή ούτε και θεραπεία που να συμβάλει στην αναγέννηση του αρθρικού χόνδρου, δηλαδή όταν αυτός υποστεί βλάβη δεν διορθώνεται, ενώ με την δημιουργία της βλάβης αρχίζει η διαδικασία της φθοράς που οδηγεί στην οστεοαρθρίτιδα.
Οι θεραπευτικές προσεγγίσεις που άρχισαν να εφαρμόζονται τη τελευταία δεκαετία, όπως εξηγεί ο κ. Ιωσηφίδης, στοχεύουν στην αναδημιουργία του αρθρικού χόνδρου είτε με την μεταμόσχευση οστεοχόνδρινων τμημάτων ή με τη μεταμόσχευση χονδροκυττάρων από τον ίδιο τον ασθενή. Προϋπόθεση για την εφαρμογή αυτών των δύο μεθόδων είναι να είναι η βλάβη εντοπισμένη και να μην είναι σε προχωρημένο στάδιο. Εφαρμόζονται σε άτομα ηλικίας κάτω των 40 ετών και υπό ορισμένες προϋποθέσεις και σε μεγαλύτερης ηλικίας.
Η διαδικασία της μεταμόσχευσης χονδροκυττάρων αρχίζει με τη λήψη χονδροκυττάρων από υγιείς χόνδρους του ασθενούς με μία απλή διαδικασία αρθροσκόπησης, ακολουθεί καλλιέργεια των χονδροκυττάρων σε εργαστήρια του εξωτερικού τα οποία στη συνέχεια μεταμοσχεύονται χάρη στις δυνατότητες που παρέχει η μηχανική των ιστών. Για την όλη διαδικασία απαιτείται χρονικό διάστημα 30-45 ημέρες, ενώ χρειάζονται αρκετοί μήνες για την πλήρη αποκατάσταση.
Για τη μεταμόσχευση οστεοχόνδρινων τμημάτων χρησιμοποιούνται τεμάχια υγιούς χόνδρου τα οποία λαμβάνονται με μία ειδική τεχνική από γειτονική προς την βλάβη περιοχή και εμφυτεύονται στην περιοχή της βλάβης.
Στη διάρκεια του σεμιναρίου ο Σουηδός καθηγητής ορθοπεδικής στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ, Λάρς Πέτερσον, ο οποίος πρώτος εφάρμοσε τη μεταμόσχευση χονδροκυττάρων, θα παρουσιάσει τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα της εμφύτευσης αυτόλογων χονδροκυττάρων και μελλοντικές κατευθύνσεις, ενώ ο Ούγγρος καθηγητής Λάζλο Χάνγκοντι, ο οποίος πρώτος εφάρμοσε τη μεταμόσχευση οστεοχόνδρινων κυλίνδρων, θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα της 17ετούς εφαρμογής της μεθόδου, τις εφαρμογές στο γόνατο και τις ενδείξεις εκτός του γονάτου.
AΠΕ


(5).- Τα παιδιά που περνούν ώρες με τον παππού και τη γιαγιά παχαίνουν περισσότερο :

Όσα παιδιά περνάνε κατά τακτά χρονικά διαστήματα με τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να γίνουν υπέρβαρα, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα. Η ανάλυση 12.000 τρίχρονων παιδιών έδειξε ότι ο κίνδυνος παχυσαρκίας είναι αυξημένος κατά 34% αν η γιαγιά και ο παππούς φροντίζουν το παιδί όλη μέρα, επειδή π.χ. οι γονείς λείπουν στη δουλειά, ενώ ο κίνδυνος αυξημένου βάρους είναι κατά 15% αυξημένος αν ο παππούς και η γιαγιά φροντίζουν το παιδί μόνο για λίγες ώρες την μέρα. Αντίθετα, τα παιδιά που πηγαίνουν στο νηπιαγωγείο ή έχουν νταντά να τα προσέχει στο σπίτι, δεν έχουν κίνδυνο να βάλουν παραπανίσια κιλά.
Η έρευνα έγινε από ερευνητές του University College του Λονδίνου (UCL), υπό την καθηγήτρια Κάθριν Λο και δημοσιεύτηκε στο "International Journal of Obesity" (Διεθνές Περιοδικό Παχυσαρκίας), σύμφωνα με το BBC.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι πολύ λίγη προσοχή έχει δοθεί μέχρι τώρα στην επίπτωση που έχει ο τρόπος φροντίδας των παιδιών για το βάρος τους, παρόλο που αυτός επηρεάζει τόσο τη διατροφή όσο και την φυσική άσκηση. Σύμφωνα με την έρευνα, η πιθανότητα παχυσαρκίας αυξάνει στις οικογένειες ανώτερου κοινωνικού-οικονομικού επιπέδου.
Ο κίνδυνος αύξησης του βάρους του παιδιού αυξάνεται (αλλά λιγότερο σε σχέση με την φροντίδα από τους παππούδες και τις γιαγιάδες) ακόμα και όταν το παιδί το επιβλέπουν φίλοι και άλλοι συγγενείς, αλλά μόνο όταν αυτό συμβαίνει όλη την μέρα.
Επειδή οι γονείς συνήθως θεωρούν τη γιαγιά και τον παππού την καλύτερη εναλλακτική λύση για τη φροντίδα του παιδιού, όταν οι ίδιοι λείπουν στη δουλειά, η μελέτη συνιστά να υπάρξουν συμβουλές στους ηλικιωμένους για θέματα διατροφής και σωματικής άσκησης, ώστε να μην βλάπτουν, χωρίς να το συνειδητοποιούν, τα εγγόνια τους.-
ΑΠΕ-ΜΠΕ


(6).- Ο διαβήτης τύπου 2 πλήττει και τις μικρότερες ηλικίες :

Την εμφάνισή του σε ολοένα και μικρότερες ηλικίες κάνει την εμφάνισή του -τα τελευταία χρόνια- ο διαβήτης τύπου 2. Αυτό καταδεικνύουν έρευνες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Ινστιτούτου Σωματικής Απόδοσης και Αποκατάστασης του Κέντρου Έρευνας, Τεχνολογίας και Ανάπτυξης Θεσσαλίας. Στην εξέλιξη του φαινομένου σημαντική επίδραση έχει η παχυσαρκία που αποτελεί ένα συνεχώς επιδεινούμενο πρόβλημα στις αναπτυγμένες χώρες και το οποίο τείνει να προσλάβει διαστάσεις επιδημίας ή ακόμα και πανδημίας.
Η συχνότητα της παχυσαρκίας αυξάνεται με γοργό ρυθμό και επεκτείνεται σε παιδιά και εφήβους των ανεπτυγμένων χωρών. Δεδομένα αναφέρουν ότι, 22 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως, κάτω των 5 χρόνων, είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.
Μάλιστα, εργασίες που έχουν γίνει σε παιδιά της Δυτικής Θεσσαλίας δείχνουν ότι, περίπου το 50% των παιδιών είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.
Στην ηλικία 6-12 χρόνων, 1 στα 4 παχύσαρκα παιδιά έχει μειωμένη ανοχή στη γλυκόζη και το 60% των παιδιών αυτών διατρέχουν κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών ασθενειών. Η πιο σημαντική μακροπρόθεσμη συνέπεια της παιδικής παχυσαρκίας είναι ότι περνάει και στην εφηβεία, ενώ τα παιδιά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να γίνουν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι ενήλικες.
Από μελέτες που έχουν γίνει προκύπτει ότι εκκρίνονται αρκετές ουσίες από τον λιπώδη ιστό, με ξεχωριστή σημασία η κάθε μία. Σ' αυτές τις ουσίες περιλαμβάνονται η αντιπονεκτίνη, η βισφατίνη και η ρεζιστίνη. Και οι τρεις αυτές λιποκυτταροκίνες σχετίζονται με την παχυσαρκία και την ινσουλινοαντίσταση. Τα επίπεδα της αντιπονεκτίνης μειώνονται στην παχυσαρκία και σε καταστάσεις ινσουλινοαντίστασης και καρδιαγγειακών ασθενειών. Η άσκηση μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία της ινσουλίνης, μια επίδραση που επιτυγχάνεται μέσω της ρύθμισης των επιπέδων αντιπονεκτίνης.
Η βισφατίνη είναι μια καινούργια σχετικά λιποκυτταροκίνη, που απομονώθηκε το 2004 και βρίσκεται σε υψηλές ποσότητες στο κοιλιακό λίπος. Η βισφατίνη μιμείται τη δράση της ινσουλίνης και παίζει σημαντικό ρόλο στη σχέση παχυσαρκίας και μεταβολικού συνδρόμου, ενώ τα επίπεδα της στους ενηλίκους αυξάνονται με την παχυσαρκία και το διαβήτη τύπου 2.
Η δε ρεζιστίνη εμπλέκεται στην ομοιοστασία της γλυκόζης και στο μεταβολισμό και θεωρείται ότι επιφέρει σημαντική αντίσταση στην ινσουλίνη στο ήπαρ.
Η εξέταση παχύσαρκων παιδιών, ηλικίας περίπου 12 ετών, έδειξε ότι αυτά τα παιδιά είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα αντιπονεκτίνης και σημαντικά μεγαλύτερα επίπεδα βισφατίνης σε σχέση με τα φυσιολογικού βάρους παιδιά και τα παιδιά που ασκούνταν.
Η μεταβολή αυτή των λιποκυτταρινών στα παχύσαρκα παιδιά είναι παρόμοια μ' αυτή που εμφανίζεται σε ενήλικα άτομα που παρουσιάζουν αντίσταση στην ινσουλίνη και προδιάθεση για εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.
Σημαντικό συμπέρασμα είναι επίσης ότι τα παιδιά που ασκούνταν και είχαν αυξημένο ποσοστό λίπους δεν παρουσίασαν σημαντικές μεταβολές στα επίπεδα της αντιπονεκτίνης, ρεζιστίνης και βισφατίνης. Φαίνεται λοιπόν, διαπιστώνει, πως η άσκηση δρα προστατευτικά στις μεταβολές των λιποκυτταρινών και έτσι αναδεικνύεται η σημασία της σωματικής δραστηριότητας από την παιδική ηλικία.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

** (7).- Μήπως το γονίδιο RFX6 είναι η απόλυτη λύση για ίαση του διαβήτη ; :

Μια νέα ανακάλυψη στο χώρο της ιατρικής, από την ομάδα του δρα Κωνσταντίνου Πολυχρονάκου του Πανεπιστημίου Μαγκίλ (McGill) και από την ομάδα του Πανεπιστημίου στης Καλιφόρνιας (UCSF) φέρνει ελπίδα πως ο διαβήτης μπορεί να γίνει μια ιάσιμη ασθένεια. Η νέα επιστημονική ανακάλυψη, που θα φέρει επανάσταση στη θεραπεία του διαβήτη, δημοσιεύεται σήμερα στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό Nature.
Η ομάδα του δρα Πολυχρονάκου, κάνοντας πολυετή έρευνα πάνω στο διαβήτη ανακάλυψε ένα γονίδιο, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη δημιουργία των νησιδίων Λάγκερχανς (Langerhans), που παράγουν την ινσουλίνη στο πάγκρεας.
Όπως τόνισε αποκλειστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δρ Πολυχρονάκος, "τα νησίδια του Λάγκερχανς στους διαβητικούς ή είναι κατεστραμμένα στον τύπου 1 διαβήτη ή δυσλειτουργούν στον τύπο 2 διαβήτη. Μια από τις κυριότερες προσπάθειες της έρευνας είναι η δημιουργία καινούριων νησιδίων τα οποία θα παράγουν ινσουλίνη. Η ομάδα μας βρίσκεται στη ευχάριστη θέση να ανακοινώσει πως ανακάλυψε το γονίδιο RFX6 που είναι το σημαντικότερο για τη δημιουργία των νησιδίων".
Όπως είπε ο δρ Πολυχρονάκος, η ομάδα του εντόπισε το μεταλλαγμένο γονίδιο σε νεογνικό διαβήτη, δηλαδή σε νεογέννητο που γεννήθηκε χωρίς τα νησίδια του Λάγκερχανς. Αυτή είναι η ανακάλυψη-κλειδί για τη θεραπεία του διαβήτη.
"Τώρα, που έχουμε εντοπίσει το εν λόγω γονίδιο, μπορούμε να ελπίσουμε σε μελλοντικές δυνατότητες θεραπείας. Υπάρχει η προοπτική να πάρουμε ένα κομμάτι του παγκρέατος, να εισάγουμε το γονίδιο ή να το διεγείρουμε με κάποια θεραπεία ώστε να προκαλέσει τη δημιουργία των νησιδίων του Λάγκερχανς και να τα ξαναβάλουμε μέσα στον διαβητικό προκειμένου να παράγει κανονικά την ινσουλίνη", αποκάλυψε ο δρ. Κώστας Πολυχρονάκος.
Η ομάδα του δρα Πολυχρονάκου έκανε την έρευνα σε νεογνά, ενώ η ομάδα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας έκανε την ίδια έρευνα σε πειραματόζωα.
Σύμφωνα με τον δρα Πολυχρονάκο, η θεραπεία μπορεί να προέλθει ακόμη και από φάρμακο, το οποίο θα προκαλεί το σχηματισμό καινούριων νησιδίων.
Η έρευνα βρίσκεται στα σπάργανά της αλλά είναι σε πολύ καλό δρόμο.
Η ομάδα του δρα Κωνσταντίνου Πολυχρονάκου ανήκει στο Εργαστήριο Ενδοκρινολογικής Γενετικής του Ινστιτούτου Έρευνας του Πανεπιστημίου Μαγκίλ. Η πρόσφατη έρευνα χρηματοδοτήθηκε από την Εταιρεία Νεανικού Διαβήτη.
απε
Nature: McGill Discovery Offers Hope for Diabetes

(8).- Μάστιγα ο προστάτης για τους άνδρες άνω των 50 ετών :



Περίπου οι μισοί από τους άνδρες άνω των 50 ετών αντιμετωπίζουν κάποια πάθηση του προστάτη, καθώς, με την αύξηση της ηλικίας των ανδρών, αυξάνονται και οι πιθανότητες να εμφανιστούν τρεις διαταραχές που συχνά προσβάλλουν τον αδένα του προστάτη: η καλοήθης υπερπλασία, ο καρκίνος του προστάτη και οι φλεγμονές του αδένα.
Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Έρευνας Παθήσεων του Προστάτη (ΚΕΠΠ), που λειτουργεί στο πλαίσιο της Μονάδας Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων του ΑΠΘ, η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη προσβάλλει περίπου τον ένα στους δύο άνδρες άνω των 50 ετών. Στη συνέχεια, περίπου ένας στους δέκα θα αναπτύξει καρκίνο του προστάτη, ενώ οι φλεγμονές του προστάτη (π.χ. προστατίτιδα), είναι επίσης συχνές και επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των πασχόντων.

Παρά την υψηλή συχνότητα εμφάνισης των παθήσεων αυτών, μόνον ένας στους εφτά γνωρίζει πού βρίσκεται ο προστάτης, και ακόμη λιγότεροι γνωρίζουν τα συμπτώματα και την ανάγκη προληπτικού ελέγχου. Το ΚΕΠΠ δίνει έμφαση στην ενημέρωση των ανδρών αλλά και των γυναικών - συντρόφων τους για τα συμπτώματα των παθήσεων του προστάτη.
Άλλωστε, τα πλεονεκτήματα της έγκαιρης αναζήτησης ιατρικής συμβουλής και θεραπείας θεωρούνται σημαντικά, καθώς οι παθήσεις του προστάτη, μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσα από την έρευνα και την πληροφόρηση. Επίσης για την ενημέρωση των ενδιαφερόμενων λειτουργεί ανώνυμη γραμμή επικοινωνίας: 2310 99 90 99 (εργάσιμες ημέρες, 09.00- 17.00)
Η καλοήθης υπερπλασία
Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη είναι η συχνότερη καλοήθης νεοπλασία στους άνδρες και όπως αναφέρουν στοιχεία του ΚΕΠΠ υπολογίζεται ότι ο αριθμός των ανδρών με συμπτώματά της θα αυξηθεί κατά περίπου 45% τα επόμενα 10 χρόνια. Τα αίτιά της δεν είναι γνωστά, ωστόσο, αναγνωρίζεται ο ρόλος των ανδρικών ορμονών στην εμφάνισή της. Δεν αποτελεί κίνδυνο για τη ζωή του ασθενή και δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η υπερπλασία οδηγεί στον καρκίνο του προστάτη.
Ωστόσο, τα συμπτώματα στο κατώτερο ουροποιητικό (κύστη, ουρήθρα), μειώνουν την ποιότητα ζωής του ασθενή. Η θεραπεία μπορεί να γίνει με φαρμακευτική αγωγή, διουρηθρική αφαίρεση του προστάτη, διουρηθρική τομή του αυχένα του προστάτη, ανοιχτή προστατεκτομή - διουρηθρική προστατεκτομή με laser - ή διουρηθρική θεραπεία του προστάτη με μικροκύματα - υπερθερμία. Το πλεονέκτημα της διουρηθρικής θεραπείας με μικροκύματα είναι ότι μπορεί να εφαρμοστεί στα εξωτερικά ιατρεία ή σε εξασθενημένους ασθενείς που πάσχουν από άλλα προβλήματα υγείας.
Ο καρκίνος
Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί σήμερα ένα από τα σημαντικότερα ιατρικά προβλήματα στον άντρα. Εμφανίζεται πολύ συχνά και σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΠΠ, περίπου ένας στους δέκα άνδρες θα αναπτύξει καρκίνο του προστάτη κατά τη διάρκεια της ζωής του. Μάλιστα, ευθύνεται έως και για το 9% όλων των θανάτων από καρκίνο, στον άνδρα.
Σήμερα, οι έρευνες δείχνουν ότι το 60-70% όλων των ανδρών που φτάνουν στην ηλικία των 80 ετών παρουσιάζουν μικροσκοπικά στοιχεία καρκίνου του προστάτη. Επειδή τα συμπτώματα εμφανίζονται όταν πλέον ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί πέραν του προστάτη, είναι απαραίτητοι οι τακτικοί έλεγχοι.
Ο καρκίνος του προστάτη συνήθως αναπτύσσεται αργά, δεν εξαπλώνεται σε άλλα σημεία και σε γενικές γραμμές η πρόβλεψη είναι καλή, όταν όμως εντοπιστεί έγκαιρα. Λόγω του ότι αναπτύσσεται πολύ αργά και παίρνει χρόνια για να εξαπλωθεί, ενδέχεται να μην χρειαστεί η άμεση και επιθετική θεραπεία όταν πρόκειται για ηλικιωμένους άνδρες.
Η ολική αφαίρεση του προστάτη αποτελεί την πιο συχνή θεραπεία του εντοπισμένου καρκίνου του προστάτη. Η καλύτερη γνώση των σημείων που σχετίζονται με τη λειτουργία της στύσης και τον έλεγχο της ούρησης έχουν μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες στυτικής δυσλειτουργίας και ακράτειας. Η εγχείριση συνήθως συνιστάται σε άνδρες που είναι 50 με 70 ετών.
Η προστατίτιδα
Η προστατίτιδα είναι η χρόνια ή η οξεία φλεγμονή του προστάτη και μπορεί να δημιουργηθεί από κάποια μόλυνση. Χαρακτηρίζεται από την ξαφνική εμφάνιση έντονων συμπτωμάτων, ενώ στη χρόνια προστατίτιδα τα συμπτώματα είναι επίμονα και μικρής έντασης. Σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΠΠ η πιθανότητα εμφάνισης οξείας προστατίτιδας είναι υψηλότερη σε νέους άνδρες ηλικίας 20-40 ετών που έχουν πολλαπλούς σεξουαλικούς συντρόφους και δεν χρησιμοποιούν προφυλάξεις.
Αν η οξεία προστατίτιδα δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να δημιουργήσει απόστημα στον προστάτη. Η αιτία είναι άγνωστη στις περισσότερες περιπτώσεις. Το 5% των περιπτώσεων προέρχεται από βακτηριακή μόλυνση, η οποία, συνήθως, περνά μέσα από την ουρήθρα και φτάνει τελικά στον προστάτη. Επίσης, μπορεί να μεταδοθεί από τη σεξουαλική επαφή. Πάντως, σπάνια, η οξεία προστατίτιδα οδηγεί σε χρόνια προστατίτιδα.
Στην οξεία προστατίτιδα μπορεί να χρειαστεί νοσηλεία και χορήγηση αντιβιοτικών, είτε ενδοφλεβίως, είτε από το στόμα, ανάλογα με την περίπτωση, ενώ για τη μείωση του πόνου και του πυρετού χορηγούνται αναλγητικά. Αν έχει δημιουργηθεί απόστημα, ίσως χρειαστεί να γίνει χειρουργική επέμβαση, ώστε να αφαιρεθεί το πυώδες υγρό.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

(9).- Επικίνδυνη χημική ουσία στα πλαστικά :

Επικίνδυνη για την υγεία των καταναλωτών είναι, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της Αμερικάνικης Ένωσης Καταναλωτών, η χημική ουσία Δισφαινόλη-Α που χρησιμοποιείται για την κατασκευή πλαστικών δοχείων αποθήκευσης τροφίμων αλλά και πλαστικών μπουκαλιών. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΕΛΚΕΚΑ, η συγκεκριμένη χημική ουσίαι προκαλεί καρκίνο, εγκεφαλικές παθήσεις, διαβήτη, καρδιακές παθήσεις μέχρι και στειρότητα. Ευάλωτες ομάδες καταναλωτών, είναι μωρά, παιδιά και έγκυες γυναίκες.
Το ΕΛΚΕΚΑ καλεί άμεσα τον ΕΦΕΤ, να προχωρήσει σε χημική ανάλυση και να ενημερώσει τους Έλληνες καταναλωτές για την επικινδυνότητα της συγκεκριμμένης χημικής ουσίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

(10).- Σε εκστρατεία εναντίον της παιδικής παχυσαρκίας η Μισέλ Ομπάμα :




Η πρώτη κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών, Μισέλ Ομπάμα, κήρυξε την έναρξη πανεθνικής εκστρατείας εναντίον της παιδικής παχυσαρκίας, που θεωρείται μία από τις σοβαρότερες απειλές για την υγεία του Αμερικανού πολίτη.
"Αρχίζουμε μία εθνική εκστρατεία...Θέλουμε να εξαλείψουμε το πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας σε μία γενιά", δήλωσε η Μισέλ Ομπάμα στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC, προσθέτοντας ότι "το ένα στα τρία παιδιά πάσχει από παχυσαρκία και δαπανούμε 150 δισεκατομμύρια το χρόνο για να αντιμετωπίσουμε τις ασθένειες που προκαλεί η παχυσαρκία".
Η παιδική παχυσαρκία είναι πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ένα στα τρία παιδιά στις ΗΠΑ και το προεδρικό ζεύγος της χώρας έχει στόχο τη βελτίωση της συνεργασίας ανάμεσα στις κυβερνητικές υπηρεσίες, τους γονείς και διάφορες οργανώσεις για να βελτιωθεί η ποιότητα της διατροφής των παιδιών και να αλλάξει ο καθημερινός τρόπος ζωής τους.
Η παιδική παχυσαρκία "είναι ένα από τα πλέον επείγοντα ζητήματα υγείας που αντιμετωπίζουμε σε αυτή τη χώρα", δήλωσε ο πρόεδρος Μπαρακ Ομπάμα. Στόχος της εκστρατείας είναι "να βοηθήσουμε τους γονείς να λάβουν τις σωστές αποφάσεις για το πως θα επιτρέψουν στα παιδιά τους να είναι ενεργά και να τρέφονται πιο υγιεινά", πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

(12).- Η μπύρα... κάνει καλό στα οστά :



Οι λάτρεις της μπύρας τώρα έχουν μια πολύ καλή δικαιολογία για να παραγγείλουν άλλον ένα γύρο, αφού ο ζύθος βοηθά ουσιαστικά στην ενδυνάμωση των οστών, σύμφωνα με τα ευρήματα μιας νέας έρευνας. Συγκεκριμένα, ερευνητές του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας των Τροφίμων του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, ανακάλυψαν ότι η μπύρα είναι πλούσια πηγή πυριτίου και πιθανότατα βοηθά στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, καθώς το πυρίτιο είναι το βασικό συστατικό για την αύξηση της οστικής πυκνότητας.
Αυτά είναι τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν οι ερευνητές μετά την εξέταση 100 διαφορετικών εμπορικών ετικετών μπύρας για την περιεκτικότητά τους σε πυρίτιο και τις κατηγοριοποίησαν σύμφωνα με τον τύπο τους και την πηγή.
Προηγούμενες έρευνες είχαν καταδείξει ότι η μπύρα περιείχε πυρίτιο, αλλά ελάχιστα είχαν γίνει γνωστά για το πώς τα επίπεδα πυριτίου διαφοροποιούνται στους διάφορους τύπους μπύρας ανάλογα με την διαδικασία της ζύμωσης.
"Εξετάσαμε πολλούς και διαφορετικούς τύπους μπύρας για την περιεκτικότητά τους σε πυρίτιο και μελετήσαμε επίσης την επίδραση των πρώτων υλών και της διαδικασίας ζύμωσης στην ποσότητα του πυριτίου που εισέρχεται στο μίγμα πριν από την έναρξη της διαδικασίας του βρασμού και στο τελικό προϊόν" δήλωσε ο ερευνητής Τσαρλς Μπάμφορθ.
Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην Επιθεώρηση της Επιστήμης των Τροφίμων και της Γεωργίας, αποκαλύπτει ότι η περιεκτικότητα της μπύρας σε πυρίτιο κυμαίνεται από 6,4 mg ανά λίτρο έως 56,5 mg ανά λίτρο. Η μέση ημερήσια λήψη πυριτίου κατ' άτομο κυμαίνεται από 20 έως 50 mg.
Οι ερευνητές κατέληξαν ότι υπάρχουν ελάχιστες αλλαγές στο πυρίτιο που περιέχεται στο κριθάρι κατά τη διάρκεια της ζύμωσης καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό του πυριτίου του κριθαριού περιέχεται στο φλοιό του, ο οποίος δεν επηρεάζεται κατά τη διαδικασία του βρασμού.
Οι έρευνες ανακάλυψαν ότι οι ξανθές μπύρες διαθέτουν τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πυρίτιο, ενώ αυτές με μειωμένα ποσοστά αλκοόλ, οι πιο ελαφριές και αυτές που παράγονται από σιτάρι, περιέχουν πολύ μικρές ποσότητες πυριτίου.-
ΑΠΕ-ΜΠΕ

**

(13).- Προσοχή το κάπνισμα βλάπτει και μέσω των ρούχων :



Νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς το κάπνισμα βλάπτει και μέσω των ρούχων αφήνοντας καρκινογόνες τοξίνες. Η έρευνα έγινε από ερευνητές του Εθνικού Εργαστηρίου Λόρενς Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας και δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση PNAS της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters και το BBC. Οι ερευνητές διαπίστωσαν, για πρώτη φορά, ότι οι καρκινογόνες ουσίες νιτροσαμίνες, που σχετίζονται με τον καπνό, αναμιγνύονται με τη σκόνη και μετά προσκολλώνται σε πολλές επιφάνειες και στα δάχτυλά μας. Τα μικρά παιδιά και τα νήπια είναι πιο πιθανό να τις απορροφήσουν βάζοντας τα χέρια τους στο στόμα ή γλύφοντας μια επιφάνεια, αλλά ο κίνδυνος αφορά γενικότερα τον καθένα - ενήλικο και ανήλικο.
"Τα ευρήματά μας αυξάνουν την ανησυχία για την έκθεση στα υπολείμματα του καπνού, που έχει αποκληθεί πρόσφατα 'κάπνισμα από τρίτο χέρι'", έγραψαν οι ερευνητές, οι οποίοι προτείνουν καλό καθάρισμα στους χώρους των καπνιζόντων, ώστε να απομακρύνονται οι επιβλαβείς χημικές ουσίες που αφήνει το τσιγάρο. Ακόμα κι αν ένας καπνιστής βγαίνει να καπνίσει έξω, όταν επιστρέφει στον κλειστό χώρο, φέρνει μέσα μαζί του τις επικίνδυνες νιτροσαμίνες.

Σύμφωνα με έναν από τους ερευνητές, τον χημικό Hugo Destaillats, οι νιτροσαμίνες του καπνού "είναι ανάμεσα στα καρκινογόνα με την πιο ισχυρή και ευρέως φάσματος δράση και περιέχονται τόσο στο άκαυτο τσιγάρο όσο και στον καπνό του τσιγάρου".
Πρόσθεσε ότι "η καύση του καπνού απελευθερώνει νικοτίνη με την μορφή ενός ατμού που απορροφάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τα ρούχα, το δέρμα μας, αλλά και τις επιφάνειες ενός εσωτερικού χώρου, όπως τοίχους, πατώματα, χαλιά, κουρτίνες και έπιπλα. Η νικοτίνη μπορεί να μείνει πάνω σε αυτά τα υλικά για μέρες, εβδομάδες, ακόμα και μήνες".
Η νικοτίνη συνδυάζεται με μια άλλη κοινή χημική ουσία, το νιτρώδες οξύ, σχηματίζοντας έτσι τις νιτροσαμίνες του καπνού (TSNAs). Οι συσκευές αερίου και οι κινητήρες των οχημάτων είναι ανάμεσα στις βασικές πηγές νιτρώδους οξέος. Όπως έδειξαν τα εργαστηριακά πειράματα, όσο πιο πολύ νιτρώδες οξύ υπάρχει σε ένα κλειστό χώρο (δωμάτιο ή όχημα), τόσο πιο γρήγορα σχηματίζονται οι καρκινογόνες νιτροσαμίνες.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η νικοτίνη (η εθιστική ουσία στον καπνό του τσιγάρου), είχε μέχρι τώρα θεωρηθεί μη τοξική, με τη στενή έννοια του όρου. Όμως η νέα έρευνα δείχνει ότι η νικοτίνη συνδυάζεται με το νιτρώδες οξύ και, προσκολλώμενη πάνω σε διάφορες επιφάνειες, συνιστά ένα σοβαρό δυνητικό κίνδυνο, ο οποίος μέχρι τώρα είχε υποεκτιμηθεί.
Σύμφωνα μάλιστα με την Καμλές Ασότρα του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, "τα ευρήματα της νέας μελέτης μπορεί να μην αποτελούν παρά την κορυφή του παγόβουνου". Εξάλλου ο ερευνητής Τζέιμς Πάνκοου επίσης έθεσε το ζήτημα της ασφάλειας των ηλεκτρονικών τσιγάρων, τα οποία παράγουν ατμό νικοτίνης, αλλά όχι καπνό.
Οι ερευνητές τόνισαν ότι ίσως οι αρμόδιες Αρχές, που μέχρι τώρα έχουν λάβει μέτρα για την προστασία των καπνιστών και των μη καπνιστών, πρέπει πλέον να επεκτείνουν τα μέτρα, λαμβάνοντας υπόψη και τον κίνδυνο του "καπνίσματος από τρίτο χέρι" (ένας όρος που έχει επικριθεί από τους υπέρμαχους του καπνίσματος ως "περιττά τρομοκρατικός"). Το καπνιστικό λόμπι "Φόρεστ" μάλιστα, σχολιάζοντας τη νέα έρευνα, έκανε λόγο για "προπαγάνδα καμουφλαρισμένη ως επιστήμη" και κάλεσε τους επιστήμονες "να αντισταθούν στην τάση τους να μας λένε πώς θα ζήσουμε τη ζωή μας".
Όμως οι αμερικανοί ερευνητές συνιστούν πλέον ριζικά μέτρα: πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος μέσα στα σπίτια και στα αυτοκίνητα, φορτηγά κλπ., ώστε να μην δημιουργούνται οι καρκινογόνες νιτροσαμίνες.
Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία (με συνδρομή) στη διεύθυνση: http://www.pnas.org/content/early/2010/02/04/0912820107.abstract?sid=7d881f66-513f-47bb-8a42-b76d068ebbfe
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

(14).- Οι «στρουμπουλοί» εβδομηντάρηδες ζουν περισσότερο :



Όσοι είναι γύρω στα 70 και έχουν λίγα κιλά παρά πάνω ζουν περισσότερο από αυτούς που έχουν κανονικό για την ηλικία τους βάρος ή είναι πολύ αδύνατοι, υποστηρίζει αυστραλός ερευνητής.
Εξαιρώντας το διαβήτη, την οστεοπόρωση ή άλλες ασθένειες που επιδεινώνονται από τα επιπλέον κιλά, ο Λέον Φλίκερ από το πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας δήλωσε: " δεν υπάρχει λόγος να λέμε στους ανθρώπους που είναι κοντά στα 70 και πάνω από αυτά να χάσουν βάρος, εάν βέβαια δεν είναι παχύσαρκοι".
Τα ευρήματα του Φλίκερ, που δημοσιεύονται στην Επιθεώρηση της Αμερικανικής Γηριατρικής Εταιρίας, υποστηρίζουν ότι αυτοί που έχουν λίγο περισσότερο βάρος από το κανονικό τους έχουν 13% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν μέσα στα επόμενα 10 χρόνια σε σχέση με αυτούς που έχουν απόλυτα κανονικό βάρος ή είναι πολύ αδύνατοι.
Αλλά πριν από όλα οι ηλικιωμένοι που έχουν την τάση να τρώνε αντί να περπατούν ή να αδιαφορούν για το βάρος τους, η μελέτη προειδοποιεί ότι η αποφυγή της άσκησης διπλασιάζει τον κίνδυνο θανάτου ιδιαίτερα στις γυναίκες και κατά ένα τέταρτο στους άνδρες.
ΑΠΕ

(15).- Τα αναψυκτικά με ζάχαρη μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο στο πάγκρεας :



Όσοι καταναλώνουν δύο ή περισσότερα αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη, σε εβδομαδιαία βάση, έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο στο πάγκρεας, ένα σπάνιο αλλά θανατηφόρο τύπο καρκίνου, ανακοίνωσαν σήμερα ερευνητές. Όσοι, αντίθετα, πίνουν χυμό πορτοκάλι αντί για αναψυκτικό, δεν διατρέχουν τον ίδιο κίνδυνο, προκύπτει από μελέτη σε δείγμα 60.000 εθελοντών, η οποία διεξήχθη στη Σιγκαπούρη.
Η ζάχαρη μπορεί να ευθύνεται για την εμφάνιση αυτού του τύπου καρκίνου, αλλά όσοι πίνουν αναψυκτικά με ζάχαρη συχνά έχουν και άλλες ανθυγιεινές συνήθειες, είπε ο Μαρκ Περέϊρα του πανεπιστημίου της Μινεσότα, ο οποίος ήταν επικεφαλής της μελέτης.
"Τα υψηλά επίπεδα ζάχαρης στα αναψυκτικά μπορεί να αυξάνουν τα επίπεδα της ινσουλίνης στον οργανισμό, γεγονός που πιστεύουμε ότι συμβάλλει στην ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων στο πάγκρεας", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Περέϊρα.
Η ινσουλίνη, η οποία βοηθάει τον οργανισμό να μεταβολίζει τη ζάχαρη, παράγεται στο πάγκρεας.
Σε άρθρό του στην επιθεώρηση Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, ο Περέϊρα και οι συνεργάτες του αναφέρουν ότι πραγματοποίησαν την έρευνά τους σε δείγμα 60.524 ανδρών και γυναικών σε διάστημα 14 ετών.
Σε αυτό το διάστημα, 140 από τους εθελοντές εμφάνισαν καρκίνο στο πάγκρεας.
Εκείνοι που έπιναν δύο ή περισσότερα αναψυκτικά την εβδομάδα διέτρεχαν κατά 87% περισσότερες πιθανότητες να συγκαταλέγονται σε αυτούς που εμφάνισαν καρκίνο στο πάγκρεας.
Ο Περέϊρα είπε ότι θεωρεί πώς τα ευρήματα αυτά θα αφορούν και άλλες χώρες.
"Η Σιγκαπούρη είναι μία πλούσια χώρα με εξαιρετικό σύστημα υγείας. Οι αγαπημένες συνήθειες των κατοίκων της είναι το φαγητό και τα ψώνια, άρα τα ευρήματά μας θα πρέπει να αφορούν και άλλες δυτικές χώρες", λέει ο ίδιος.
Ωστόσο η Σούζαν Μέιν του Κέντρου για τον Καρκίνο Yale, στο πανεπιστήμιο Yale, στο Κονέκτικατ, είναι επιφυλακτική.
"Παρότι στη μελέτη εντοπίστηκε ένας παράγοντας κινδύνου, τα ευρήματά της βασίστηκαν σε ένα σχετικώς μικρό αριθμό περιπτώσεων και παραμένει ασαφές το αν πρόκειται για σύμπτωση ή όχι", εξηγεί η Μέιν.
"Η κατανάλωση αναψυκτικών στη Σιγκαπούρη συνδέεται με πολλές άλλες βλαβερές συνήθειες, όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση κόκκινου κρέατος, τις οποίες δεν μπορούμε με ακρίβεια να ελέγξουμε".
Άλλες μελέτες έχουν συνδέσει τον καρκίνο στο πάγκρεας με την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, ειδικά αν είναι στα κάρβουνα ή πολύ ψημένο.
Ο καρκίνος στο πάγκρεας είναι ένας από τους πιο φονικούς καρκίνους με 230.000 κρούσματα παγκοσμίως. Στις ΗΠΑ, 37.680 άνθρωποι διαγιγνώσκονται με καρκίνο στο πάγκρεας κάθε χρόνο και 34.290 από αυτούς πεθαίνουν.
Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρία αναφέρει ότι το ποσοστό επιβίωσης για τους πάσχοντες από καρκίνο στο πάγκρεας μέσα σε μια πενταετία είναι περίπου 5%.
Ορισμένοι ερευνητές θεωρούν ότι η υψηλή πρόσληψη ζάχαρης μπορεί να πυροδοτήσει ορισμένες μορφές καρκίνου, παρότι οι ενδείξεις είναι αντιφατικές. Τα καρκινικά κύτταρα χρησιμοποιούν περισσότερη γλυκόζη από άλλου τύπου κύτταρα.
Μία συσκευασία 355 ml αναψυκτικού με ζάχαρη περιέχει περίπου 130 θερμίδες.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

(16).- Ελπίδες για εκατομμύρια νεφροπαθείς :



Ελπίδες σε εκατομμύρια νεφροπαθείς δημιουργεί μια νέα μέθοδος μεταμόσχευσης που επινόησαν Βρετανοί επιστήμονες. Κατάφεραν να μεταμοσχεύσουν σε μια σαραντάχρονη που έπασχε από βαριά νεφρική ανεπάρκεια, μόσχευμα από μη συμβατό δότη και μετά από τρεις μήνες η λήπτρια του οργάνου χαίρει άκρας υγείας.
Το νεφρό της το πρόσφερε η αδερφή της. Μαζί πέρασαν την δοκιμασία που στα ιατρικά δεδομένα καταγράφηκε ως η πρώτη παγκοσμίως μεταμόσχευση οργάνου από μη συμβατό δότη.Η συσκευή που μετέτρεψε το αδύνατο σε δυνατό διυλίζει μέσω ψύξης το πλάσμα του αίματος , διοχετεύοντας το στον ασθενή καθαρό πλέον από πρωτεΐνες και αντισώματα που αλλιώς θα προκαλούσαν την απόρριψη του μοσχεύματος...Ο Βρετανός νεφρολόγος Ρ. Χιγκινς, τρεις μήνες μετά το εγχείρημα κάλεσε τη δημοσιότητα να διαδώσει την ελπίδα .Πριν από την επέμβαση η σαραντάχρονη γυναίκα ήταν μία από τα εκατομμύρια περιπτώσεων νεφρικής ανεπάρκειας που μετά από χρόνια αιμοκάθαρση θα έχανε ακόμη και την όραση της , περιμένοντας μάταια για συμβατό μόσχευμα.
NET



(17).- Νέα ελπίδα γι' αυτούς που είναι σε κώμα :

Επιστήμονες από το Βέλγιο και την Βρετανία ανακοίνωσαν στην επιστημονική επιθεώρηση "New England Medical Journal", ότι άτομα που βρίσκονται σε κώμα, θα μπορούν να καταλάβουν τι λένε οι γύρω τους και να απαντήσουν με ένα "ναι" ή "όχι", χάρη σε έναν... μαγνήτη. Τα πειράματα έδειξαν ότι ένας στους πέντε ασθενείς, ανταποκρίνονται με επιτυχία. Περίπου 100 άτομα στην Αυστραλία βρίσκονται σήμερα σ' αυτή την κατάσταση.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η επιτυχία των πειραμάτων ενδέχεται όχι μόνο να επιτρέψει την απλή επικοινωνία, αλλά να δώσει τη δυνατότητα στους ασθενείς να εκφράσουν τις βαθύτερες επιθυμίες τους.
"Είναι σχεδόν σαν να μιλάς στους νεκρούς. Αυτοί οι άνθρωποι, μέχρι τώρα εκλαμβάνονταν ότι είχαν νεκρούς εγκεφάλους", δήλωσε ο καθηγητής Μακ Κουκ επικεφαλής του νευρολογικού τμήματος του νοσοκομείου Σεν Βίνσεντ, ο οποίος έχει αναλάβει να κάνει παρόμοια πειράματα και στην Αυστραλία.-
AΠΕ-ΜΠΕ

(18). -Φρούτα και γυμναστική "ασπίδα" κατά του καρκίνου :

Γνωρίζετε ότι η κατανάλωση μόλις εκατό γραμμαρίων φρούτων και λαχανικών την ημέρα μειώνει κατά 20% τον κίνδυνο από τον καρκίνο; Μάλιστα, η αποδεδειγμένη ευεργετική επίδραση των βιταμινών πολλαπλασιάζεται αν «θυσιάζετε» λίγη ώρα από το καθημερινό πρόγραμμα σας για το αγαπημένο σας άθλημα ή για ένα περίπατο.
Σύμφωνα με τους Βούλγαρους ειδικούς, ο καρκίνος των πνευμόνων καταλαμβάνει εδώ και χρόνια την πρώτη θέση στις ασθένειες που προσβάλουν τους άνδρες, καθώς οι Βούλγαροι είναι από τους πιο μανιώδεις καπνιστές στην Ε.Ε. Η κατάσταση αρχίζει να αλλάζει με μέτρα περιορισμού του καπνίσματος, που υιοθετεί η Σόφια, στο πλαίσιο των υποχρεώσεών της ως κράτος-μέλος της ΕΕ.
Η γήρανση του πληθυσμού, η ανθυγιεινή διατροφή, το άγχος, η απουσία εθνικού προγράμματος έγκυρης πρόβλεψης της ασθένειας έχουν ως συνέπεια ο καρκίνος να παρουσιάζει αυξητικές τάσεις στη Βουλγαρία. Ο αριθμός των καρκινοπαθών αυξήθηκε κατά 2% αυτό το χρόνο, ενώ στον αριθμό των 230.000 αρρώστων προστέθηκαν άλλοι 34.000.
Αυτό ανακοίνωσε η Ράντκα Βαλεριάνοβα, υπεύθυνη για το μητρώο, στο οποίο καταγράφονται όλα τα στοιχεία που έχουν σχέση με τον καρκίνο στη Βουλγαρία, σε συνέντευξη Τύπου, με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια ημέρα καταπολέμησης της νόσου.
Όπως δήλωσε η κ. Βαλεριάνοβα, τα αρμόδια όργανα της βουλγάρικης πολιτείας καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να επισπεύσουν την υλοποίηση εθνικής στρατηγικής για αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου.
Ωστόσο, η ίδια τόνισε ότι ο καθένας μας μπορεί να γίνει ο καλύτερος «νοσηλευτής» του εαυτού του.-

(19).- Ασφαλές και αποτελεσματικό νέο εμβόλιο κατά της ελονοσίας :

Ένα νέο πειραματικό εμβόλιο κατά της ελονοσίας δείχνει να είναι ασφαλές και αποτελεσματικό για την προστασία των παιδιών από τη νόσο αυτή, έπειτα από μια μικρή κλινική δοκιμή που έγινε στο Μαλί, δείχνει μελέτη που δημοσιεύτηκε στις ΗΠΑ.
Μια διεθνής ομάδα γιατρών χορήγησε το εμβόλιο σε παιδιά που επελέγησαν τυχαία, ηλικίας ενός έως έξι ετών, σε αγροτική ζώνη του Μαλί.
Ορισμένα από τα παιδιά αυτά έλαβαν μία ή τρεις δόσεις του εμβολίου, ενώ σε άλλα χορηγήθηκε μόνον ένα αντιλυσσικό εμβόλιο.
Η τριπλή δόση του εμβολίου κατά της ελονοσίας δεν παρουσίασε κινδύνους, ήταν καλά ανεκτή και είχε μεγάλη ανοσοποιητική δράση, η οποία διήρκεσε τουλάχιστον έναν χρόνο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της κλινικής αυτής δοκιμής, της οποίας ηγήθηκαν ερευνητές του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, στις ανατολικές ΗΠΑ.
Στη δοκιμή αυτή μετείχαν κυρίως γιατροί του Πανεπιστημίου του Μπαμακό στο Μαλί, η βρετανική φαρμακοβιομηχανία GlaxoSmithKline Biologicals (GSK), τα Αμερικανικά Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) και η Αμερικανική Υπηρεσία για τη Διεθνή Ανάπτυξη (USAID).
Μετά την εμφανή επιτυχία που είχε κατά την πρώτη του κλινική δοκιμή (φάση 1), η ίδια διεθνής ομάδα όπως και ευρωπαίοι ερευνητές αποφάσισαν να δοκιμάσουν το εμβόλιο σε διευρυμένη ομάδα 400 παιδιών στο Μαλί.
Το εμβόλιο αυτό, το οποίο ονομάζεται FMP2.1/AS02A και δημιουργήθηκε στο πλαίσιο συνεργασίας ανάμεσα στο Ινστιτούτο Έρευνας του αμερικανικού στρατού Ουόλτερ Ριντ και της GSK, αποσκοπεί στην προστασία από την ελονοσία ακριβώς από τη στιγμή που το παράσιτο που προκαλεί τη νόσο εισέρχεται στο αίμα του θύματος και αρχίζει να πολλαπλασιάζεται, διευκρινίζουν οι επιστήμονες που συνέταξαν τη σχετική μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην PLoS ONE, την έκδοση στο διαδίκτυο της επιθεώρησης Public Library of Science.-
ΑΠΕ-ΜΠΕ

(20).- Ελπίδες για θεραπεία της υπερμετρωπίας με φάρμακα αντί με γυαλιά :

Αυστραλιανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν ένα γονίδιο (HGF) που σχετίζεται με την υπερμετρωπία, μια εξέλιξη που, όπως είπαν, μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέας θεραπείας αποκατάστασης του προβλήματος με φάρμακα πια και όχι με γυαλιά. Η ανακάλυψη έγινε από ερευνητές του Οφθαλμολογικού Κέντρου Ερευνών του πανεπιστημίου της Μελβούρνης υπό τον καθηγητή Πολ Μπερντ.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, το γονίδιο βελτιώνει την κατανόηση των επιστημόνων για τους βιολογικούς μηχανισμούς που εμπλέκονται στην όραση. Σήμερα, οι μόνες διαθέσιμες θεραπείες για την υπερμετρωπία είναι τα κατάλληλα γυαλιά, οι φακοί επαφής και η επέμβαση με λέιζερ.
Οι επιστήμονες ανέλυσαν το DNA 551 Αυστραλών για να εντοπίσουν γενετικές παραλλαγές που σχετίζονται με την υπερμετρωπία, μια πάθηση που δεν είναι ακόμα γνωστή η αιτιολογία της και η οποία επιτρέπει στους ανθρώπους να βλέπουν καλά μακριά αλλά όχι κοντά (π.χ. διάβασμα). Σύμφωνα με τους ερευνητές, η υπερμετρωπία οφείλεται μάλλον σε ένα συνδυασμό γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.
Το γονίδιο HGF είναι το πρώτο που ανακαλύφθηκε ότι σχετίζεται με τη συγκεκριμένη διαταραχή της όρασης, η οποία εμφανίζει αύξηση διεθνώς.-
ΑΠΕ-ΜΠΕ

~***





~****
(Α) ΘΕΜΑ ΥΓΕΙΑΣ {Ανορεξία} .- { 12 Θέματα }.-(Β).-ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ και ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΣ(1) Ο ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ
~ Ο ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ .-(2) ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ Νο 1 , για όλους μας .-(3) ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ για όλους μας (Νο 2) .-( 4) Υγεία για όλους , Ιανουάριος- Φεβρουάριος , 2009 .- (63- Θέματα)(5) Υγεία για όλους ΄Μάρτιος- Απρίλιος 2009.- { 56&- 43 Θέματα } .-
8) ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑς .-(9) Ο ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ σήμερα sns Arfara Dentist .-(10) Φωτογραφίες για Οδοντιατρική Ενημέρωση .-(11) stamos: ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ και ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ .-(12) ΜΑΣ ΜΙΛΑΕΙ Ο ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ - DENTIST .-
18).- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ~ ΥΓΕΙΑ ~~(19).- ΒΙΝΤΕΟ Για όσους καπνίζουν !!!!(20).- Υγεία για όλους Μάϊος - Ιούνιος 09 -- ( 60 ΘΕΜΑΤΑ ).-(21) .- TA ANEKDOTA ~** 2009 .-(22) .- ΙΑΤΡΙΚΑ ΝΕΑ *** { 40 - ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ }.-(23).- Θέματα Υγείας για όλους μας * (Νο 4)(25).- Θέματα Υγείας για όλους μας * (Νο 3).-(26).- Υγεία για όλους Αύγουστος - Σεπτέμβριος 2009 .(27).-Υγεία για όλους Οκτώβρης - Νοέμβρης 2009 *
*
* *
Διατροφή & ευεξία
Έξυπνος & Υγιεινός Τρόπος Διατροφής Μειώστε, διατηρήστε ή αυξήστε το βά
www.tsiantis-diatrofi-eyeksia.com
δίαιτα στο σπιτι
Εντελως Φυσικα 100% Εγγυημενα Αποτελεσματα

**

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου