arfara messinias stamos1

Ο ήλιος φωτίζει τα σώματα τα , η δε σοφία τις ψυχές .Ο κόσμος είναι ένα ανάκτορο της σοφίας του Υψίστου . Ο Θεός άναψε κάθε μία ψυχή με το δικό του πυρ . Έτσι λάμπουν όλοι οι άνθρωποι με τη σοφία του σε αυτό το θέατρο , όπως ο Θεός τους έπλασε .-Μερικούς τους έκανε μεγάλα φώτα , σε άλλους μικρά.-(Κάρλος Λιναίος )

 Αρφαρά

Η ελευθερία χωρίς τη μάθηση είναι πάντα σε κίνδυνο• η μάθηση χωρίς ελευθερία είναι πάντα μάταιη. Τζων Κέννεντυ .-

Πέμπτη, 19 Απριλίου 2012

Στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 19 Απριλίου 2012 φωτογραφίες

Στο αγιάζι της  ενημέρωσης Πέμπτη 19  Απριλίου  2012  φωτογραφίες :
                                             ~**   ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ

*** Εντολή Λοβέρδου
Image
~ Στο Πειθαρχικό γιατρός του νοσοκομείου
 * Την παραπομπή του διευθυντή της Ορθοπαιδικής Κλινικής του Νοσοκομείου Καλαμάτας στο Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο ζήτησε χθες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος. Μάλιστα, ο κ. Λοβέρδος βρέθηκε χθες το πρωί αιφνιδιαστικά στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, στο πλαίσιο ιδιωτικής επίσκεψής του στη Μεσσηνία, ενώ λίγο αργότερα στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας αναρτήθηκε η εξής ανακοίνωση:
 * «Ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Ανδρέας Λοβέρδος, πραγματοποίησε σήμερα Τετάρτη, 18 Απριλίου 2012, αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Γ.Ν. Καλαμάτας, κατά τη διάρκεια της οποίας ενημερώθηκε για την περίπτωση του διευθυντή της ορθοπαιδικής κλινικής του νοσοκομείου, ο οποίος σύμφωνα με πόρισμα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κατηγορείται για προκλητή προμήθεια διαφόρων υλικών χειρουργείου, με αποτέλεσμα την οικονομική ζημία του νοσοκομείου. Μετά από αυτό, ο υπουργός Υγείας έδωσε εντολή να παραπεμφθεί η υπόθεση του ιατρού αμέσως στο Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο με το ερώτημα της οριστικής παύσης».
~* Ανακοίνωση του Νοσοκομείου
* Εν τω μεταξύ, σχετικά με την επίσκεψη του υπουργού Υγείας, η Διοίκηση του Νοσοκομείου Καλαμάτας μάς έστειλε χθες την εξής ανακοίνωση: «Επίσκεψη πραγματοποίησε σήμερα Τετάρτη 18/04/2012 στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέας Λοβέρδος.
* Ο υπουργός Υγείας, που επισκέπτεται το Νοσοκομείο Καλαμάτας για δεύτερη φορά τον τελευταίο χρόνο, ενημερώθηκε από το διοικητή Γεώργιο Μπέζο για όλα τα θέματα και τα ζητήματα που αφορούν στο Ίδρυμα και τις Υγειονομικές δομές στην περιοχή ευθύνης του.
* Ενημερώθηκε για τη λειτουργία των νέων τμημάτων (Μονάδα Εμφραγμάτων - Αιμοδυναμικό Εργαστήριο - Μονάδα Εντατικής Θεραπείας - Ψυχιατρική Κλινική), για τη νέα δομή του ΟΚΑΝΑ, για τα ενταγμένα έργα Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού στο ΕΣΠΑ (Μαγνητικός Τομογράφος - Αξονικός Τομογράφος - Μαστογράφος κ.λπ.), για την κτηριακή αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας (Αγίου Νικολάου - Πύλου - Μεσσήνης), για το έργο της εξοικονόμησης ενέργειας ενταγμένο στο ΕΠΠΕΡΑΑ, αλλά και για τις παρατηρήσεις της Διοίκησης του Νοσοκομείου σε σχέση με το πώς προχωρά η μεγάλη μεταρρυθμιστική τομή που λέγεται ΕΟΠΥΥ και τα όποια προβλήματα παρουσιάζονται. Ο κ. Α. Λοβέρδος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη λειτουργία του Νοσοκομείου Καλαμάτας και τόνισε ότι αυτή η προσπάθεια θα πρέπει να συνεχιστεί.
* Στη συνάντηση παραβρέθηκαν και κατέθεσαν τις απόψεις τους ο διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας κ. Χρυσομάλλης Παναγιώτης, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Γιαννόπουλος Παναγιώτης και μέλη του Δ.Σ. του Σωματείου, καθώς και άλλοι θεσμικοί εκπρόσωποι του νοσοκομείου».
Της Μαρίας Νίκα  εφημερίδα "Θάρρος " Καλαμάτας 2012 .-
 
*** Προεκλογικός «μυστικός δείπνος» με Λοβέρδο

Image
~ Σε σπίτι φίλου του και κουμπάρου του στη Μεσσήνη βρέθηκε το βράδυ της Τρίτης ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ανδρέας Λοβέρδος.
~ Στη συγκέντρωση που, όπως πληροφορηθήκαμε, δεν είχε επίσημο ή κομματικό χαρακτήρα αλλά φιλικό, έδωσαν το «παρών» περίπου 50 άτομα, με τοπικά στελέχη, μεταξύ των οποίων ο γραμματέας της Ν.Ε. Χρ. Χριστόπουλος και ο γραμματέας της Τ.Ο. Θαν. Τσάμης, να μην έχουν προσκληθεί.
* Από πλευράς βουλευτών ήταν παρούσα μόνο η κα Νάντια Γιαννακοπούλου.
~ Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο κ. Λοβέρδος επί μιάμιση ώρα προσπαθούσε να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους η χώρα μας έφθασε στις εκλογές, ενώ, κατά άλλες, έδωσε κατευθυντήριες γραμμές στήριξης της κας Γιαννακοπούλου, η οποία από την πρώτη στιγμή είχε ταχθεί υπέρ της υποψηφιότητας του Ε. Βενιζέλου για τη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
 ~ Θα πρέπει δε να αναφερθεί ότι την ευαρέσκειά του για τις ενέργειες της Μεσσήνιας βουλευτού, προκειμένου να συναντηθεί με τον κ. Λοβέρδο, είχε εκφράσει προ ημερών και ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος.-

*** Δεν πληρώνουν ενοίκια και κοινόχρηστα
Image
~ Ιδιοκτήτες κατά ενοικιαστών σπιτιών και καταστημάτων
 * Στη δικαστική οδό και συγκεκριμένα στην κατάθεση διαταγών απόδοσης μισθίου έχουν καταφύγει φέτος πολλοί ιδιοκτήτες σπιτιών και καταστημάτων, κατά των ενοικιαστών τους, αφού δεν καταβάλλουν τα ενοίκια. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις ενοικιαστές δεν πληρώνουν ούτε τα κοινόχρηστα!
* Τα στοιχεία τόσο του Ειρηνοδικείου όσο και του Πρωτοδικείου Καλαμάτας αποδεικνύουν ότι πέρυσι οι ενέργειες αυτές αφορούσαν περιπτώσεις υψηλών ενοικίων, όμως από φέτος η κρίση παρέσυρε και τα χαμηλά.
 ~* Αύξηση
* Τα στοιχεία του Ειρηνοδικείου, όπου καταφεύγουν οι ιδιοκτήτες που έχουν μισθώσει με χαμηλά ενοίκια, δείχνουν ότι υπάρχει μείωση στην κατάθεση εξωστικών αγωγών. Αντιθέτως, «ανθεί» και συνεχώς αυξάνεται η κατάθεση διαταγών απόδοσης μισθίου. Η δεύτερη είναι πιο γρήγορη δικαστική διαδικασία, με ειδικό καθεστώς που δεν επιτρέπει αναβολές και καθυστερήσεις, ενώ η πρώτη, αυτή της εξωστικής αγωγής, απαιτεί υψηλότερα δικαστικά έξοδα και περισσότερο χρόνο. Μάλιστα, ο νέος νόμος περί Δίκαιης Δίκης επισπεύδει ακόμα περισσότερο τη διαδικασία της διαταγής απόδοσης μισθίου.
* Σε ό,τι αφορά τις διαταγές απόδοσης μισθίου, στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας, για το 2011, από τις αρχές του έτους έως τις 15 Απριλίου, είχαν κατατεθεί 13, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα φέτος 25.
* Από την άλλη πλευρά τώρα, στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας, πέρυσι, από τις αρχές του χρόνου, έως τα μέσα Απριλίου, είχαν κατατεθεί 15 διαταγές απόδοσης μισθίου. Το ίδιο χρονικό διάστημα φέτος κατατέθηκαν μόλις 7.
* Παρά ταύτα, έχει αυξηθεί στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας η έκδοση διαταγών πληρωμής. Έτσι, πέρυσι, από τις αρχές του χρόνου έως μέσα Απριλίου, εκδόθηκαν 159 διαταγές πληρωμής και φέτος, το ίδιο διάστημα, 175.
Της Βίκυς Βετουλάκη ,  εφημερίδα "Θάρρος"  2012 .-
 
***  Ψηφοδέλτιο ΚΚΕ
Image
~ Στόχος η εκλογή βουλευτή στη Μεσσηνία
* Τη «μάχη της ψήφου» στις επερχόμενες εθνικές εκλογές δίνει η Νομαρχιακή Επιτροπή Μεσσηνίας, με στελέχη του ΚΚΕ, συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, αλλά και με προσωπικότητες που πρωτοστάτησαν στους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες σε τόπους δουλειάς και στις γειτονιές.
* Το ψηφοδέλτιο, που παρουσιάστηκε σε κεντρικό καφέ της πόλης χθες, απαρτίζεται από εργάτες, αυτοαπασχολούμενους, συνταξιούχους και ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Συγκεκριμένα, το συγκροτούν: Αντώνης Κατσάς, Παναγιώτης Κουφαλάκος, Σαράντος Κουκούμης, Σοφία Αποστολοπούλου, Μπάμπης Λαζαρακόπουλος, Γιώτα Καλογεροπούλου και Νίκος Διασάκος.
 ~* Η 6η Μάη, σύμφωνα με το γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής του κόμματος, Δημήτρη Οικονομάκο, ο οποίος παρουσίασε το ψηφοδέλτιο, μπορεί να αποτελέσει την ευκαιρία για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα να κάνουν το μεγάλο άλμα, «να γυρίσουν την πλάτη στα κόμματα της πλουτοκρατίας και του ευρωμονόδρομου, να αλλάξουν επιλογή, να στηρίξουν με την ψήφο τους το ΚΚΕ, το δικό τους κόμμα».
* Η υπερψήφιση του συνδυασμού του επιβάλλεται για να γίνει την επόμενη μέρα «πανίσχυρη η λαϊκή πρωτοβουλία, η λαϊκή αυτενέργεια, η ταξική πολιτική πάλη για την πρόταση διακυβέρνησης και εξουσίας που έχει το ΚΚΕ, για την εργατική τάξη, το λαό».
* Επίσης, ζήτησε να βγάλουν οι πολίτες – ψηφοφόροι του νομού κομμουνιστή βουλευτή στη Μεσσηνία, για να μεταφερθεί η φωνή των εργατών, των ανέργων, των αγροτών στη Βουλή. «Η εκλογή κομμουνιστή βουλευτή στο Νομό Μεσσηνίας θα είναι στήριγμα για κάθε εργάτη και εργάτρια, για κάθε άνεργο, για όλα τα φτωχά λαϊκά στρώματα του νομού μας, τους φτωχομεσαίους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, ώστε να έχουν τη δική τους φωνή στο κοινοβούλιο και, ταυτόχρονα, το δικό τους αποκούμπι για την οργάνωση της πάλης στους χώρους δουλειάς, για την προώθηση της λαϊκής αντεπίθεσης», τόνισε ο Δημήτρης Οικονομάκος
* Επιπροσθέτως, σημείωσε ότι οι ψηφοφόροι την ίδια απογοήτευση θα αισθανθούν ακόμη και αν στηρίξουν κάποιο από τα λεγόμενα αντιμνημονιακά κόμματα, που μόνο σκοπό έχουν «να εγκλωβίσουν λαϊκές δυνάμεις. Γνωρίζουμε ότι ο δικομματισμός θα υποστεί ήττα και ένα μέρος του θα πάει σε ανώδυνα σχήματα, που αργότερα θα παίξουν το ρόλο του συγκολλητή ή του χειροκροτητή. Να μην ψηφίσουν μικρά ΠΑΣΟΚ ή Ν.Δ., γιατί θα απογοητευτούν διπλά μετά».
* Όσον αφορά στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασία των κομμάτων της Αριστεράς, ο Δημήτρης Οικονομάκος τόνισε ότι «αυτές οι προεκλογικές κορώνες δεν υπάρχουν ούτε σε ένα επίσημο κείμενο του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνοντας και έτσι την αφερεγγυότητά του». Και συμπλήρωσε: «Για να δούμε, όμως, τι μας καλούν να κάνουμε: να κάνουμε σχηματισμό συνεργασίας για να πάρουμε το μπόνους 50 εδρών. Η αλήθεια είναι πως δεν μπορούμε να το πάρουμε, γιατί απαγορεύεται σε σχηματισμό κομμάτων να πάρει το μπόνους των 50 εδρών. Να κάνουμε συνεργασία για να πάρουμε τις 8 μονοεδρικές: η αλήθεια είναι πως, αν τις πάρουμε τις μονοεδρικές, θα μας αφαιρεθούν από αλλού λόγω εκλογικού νόμου, άρα μια τρύπα στο νερό.
* Βεβαίως, δε συνεργαζόμαστε, γιατί έχουμε τεράστιες πολιτικές διαφωνίες και αν συνεργαστούμε, θα πάμε το κίνημα 200 χρόνια πίσω. Αυτή είναι η τίμια θέση και καθαρή και όχι οι δήθεν ενωτικές προτάσεις για τα δελτία των ειδήσεων.
* Ο ΣΥΡΙΖΑ, άλλωστε, έχει δείξει τι ενότητα θέλει: στη Τοπική Διοίκηση και εδώ στη Μεσσηνία σε όλους τους Δήμους, πλην Καλαμάτας, στήριξε ΠΑΣΟΚ ή Ν.Δ. ή είπε κατά συνείδηση, στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας δεν ξέρεις ποιος διοικεί, η Ν.Δ. ή ο ΣΥΡΙΖΑ, στο σωματείο των ΟΤΑ κατεβαίνει μαζί με ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ. ενάντια στο ΚΚΕ και ο κατάλογος συνεχίζεται».  Του Αντώνη Πετρόγιαννη

***  Ψηφοδέλτιο ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.
Image
~ Η Αριστερά έχει θέσεις, δεν είναι ψήφος διαμαρτυρίας
* Το ψηφοδέλτιό της για τη Μεσσηνία, αλλά και τις θέσεις της, παρουσίασε χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή.
* Εκ μέρους του κόμματος μίλησε ο Αποστόλης Καπετανάκης, ο οποίος ανέφερε ότι στις εκλογές που προκήρυξε η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα συμμετέχει, όχι για να εισπράξει ψήφο διαμαρτυρίας, αλλά επειδή έχει και πρόγραμμα και θέσεις. Ήταν η μόνη οργάνωση που μίλησε για τη διαγραφή του χρέους και τη στάση πληρωμών, ενώ στο πρόγραμμά της έχει συγκεκριμένες θέσεις, αναφέροντας ότι σε αυτές εντάσσονται οι κρατικοποιήσεις τραπεζών με εργατικό έλεγχο.
 * Κάλεσε όλους τους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες, σημειώνοντας πως το ποσοστό 22%-50% της αποχής που καταγράφεται δημοσκοπικά, σημαίνει ότι θα δώσει ποσοστό 45% στο πρώτο κόμμα και ζήτησε να ψηφίσουν την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Μίλησε για έναν άνισο εκλογικό αγώνα, καθώς το κόμμα του συμμετέχει χωρίς ιδιαίτερη προβολή, με τις δικές του δυνάμεις και χωρίς χρήματα, αλλά με πίστη, προκειμένου να προβάλει το αντικαπιταλιστικό του πρόγραμμα και την αντίθεση στα μνημόνια.
* Ο Ιούνιος, σχολίασε, θα είναι πολύ δύσκολος μήνας, αφού έχουν ήδη αποφασιστεί περικοπές στις συντάξεις κατά 13%, ενώ θα ισχύσουν και άλλα φορολογικά μέτρα. Επισήμανε πως αυτά δεν είναι προπαγάνδα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά αποτελούν μέτρα που έχουν ψηφιστεί από τα δύο πρώτα μνημόνια.
 ~* Οι υποψήφιοι
* Υποψήφιοι βουλευτές στη Μεσσηνία είναι κατ’ αλφαβητική σειρά οι:
-Γιακουμής Στάθης, προγραμματιστής - χειριστής Η/Υ: Γεννήθηκε στην Καλαμάτα και κατάγεται από τη Σπερχογεία. Σπούδασε στην ΑΣΟΕΕ, δραστηριοποιήθηκε στις φοιτητικές κινητοποιήσεις του 2006-07 ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 και είναι μέλος στο Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών. Είναι μέλος της Τοπικής Επιτροπής ΑΝΤΑΡΣΥΑ Μεσσηνίας.
-Διονυσόπουλος Παρασκευάς, αγρότης: Γεννήθηκε, ζει και εργάζεται στη Σχοινόλακα Πύλου. Δραστηριοποιείται στο αγροτικό κίνημα με έντονη συνδικαλιστική και αγωνιστική δράση. Είναι μέλος της Τοπικής Επιτροπής ΑΝΤΑΡΣΥΑ Μεσσηνίας.
-Καπετανάκη Γαρυφαλλιά, φιλόλογος: Γεννήθηκε στην Αθήνα, μεγάλωσε στην Καλαμάτα. Αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συμμετείχε στο φοιτητικό κίνημα και στα σχήματα της ΕΑΑΚ. Δραστηριοποιείται στο Σωματείο Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Καθηγητών (ΣΕΦΚ). Είναι μέλος της Τοπικής Επιτροπής ΑΝΤΑΡΣΥΑ Μεσσηνίας.
-Κάτσαρης Παναγιώτης, γεωπόνος: Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καλαμάτα. Εργάζεται ως γεωπόνος – βιοτεχνολόγος στο Ειδικό επιστημονικό προσωπικό του πρώην Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας (Ινστιτούτο Ελαίας Καλαμάτας) και νυν ΕΛ.Γ.Ο. ΔΗΜΗΤΡΑ. Αποφοίτησε από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (τμήμα Γεωπονικής Βιοτεχνολογίας). Ως φοιτητής ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ΕΑΑΚ (Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση) σε ΑΕΙ – ΤΕΙ. Έχει εκλεγεί μέλος του Δ.Σ. του πανελλαδικού συλλόγου εργαζομένων στο ΕΘΙΑΓΕ. Έχει διατελέσει πρόεδρος του Συλλόγου Εκτάκτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού του ΤΕΙ Καλαμάτας. Είναι μέλος της συντονιστικής επιτροπής της Πανελλαδικής Κίνησης κατά των Μεταλλαγμένων. Σήμερα είναι αναπληρωτής γραμματέας του πανελλαδικού συλλόγου του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Είναι μέλος της Τοπικής Επιτροπής ΑΝΤΑΡΣΥΑ Μεσσηνίας.
-Λαδά Χριστίνα, δασκάλα: Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καλαμάτα, αποφοίτησε από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, εργάζεται από το 2001 ως δασκάλα σε σχολεία της Μεσσηνίας και της Αττικής, ήταν μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Π.Ε. «Ο Αριστοτέλης» Α΄ Αθήνας και πρόεδρος του Συλλόγου Μεταπτυχιακών Δασκάλων του Π.Τ.Δ.Ε. Πατρών, όπου και μετεκπαιδεύτηκε στην Ειδική Αγωγή. Είναι μέλος της Τοπικής Επιτροπής ΑΝΤΑΡΣΥΑ Μεσσηνίας και της Κλαδικής ΑΝΤΑΡΣΥΑ Εκπαιδευτικών.
-Νίκου Δονάτος, φιλόλογος: Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Καλαμάτα (Γιαννιτσάνικα). Αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συμμετείχε στο φοιτητικό κίνημα και στα σχήματα της ΕΑΑΚ. Δραστηριοποιείται στην Πανελλήνια Ένωση Αδιορίστων Εκπαιδευτικών. Είναι μέλος της Τοπικής Επιτροπής ΑΝΤΑΡΣΥΑ Μεσσηνίας.
-Τζαμουράνης Γιώργος, τοπογράφος μηχανικός: Γεννήθηκε στη Γλυφάδα Μεσσηνίας, αποφοίτησε από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ και ήταν εκλεγμένος στο Κ.Σ. της ΕΦΕΕ. Ζει και εργάζεται στην Καλαμάτα, είναι μέλος από την ίδρυση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ενεργοποιείται πολιτικά στην Τοπική Επιτροπή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στη Μεσσηνία.
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου

***  ΚΟΕ
~ Καλεί σε στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές
 * Με ανακοίνωσή της για τις εκλογές της 6ης Μαΐου, η ΚΟΕ (Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας) καλεί σε υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, για τους εξής λόγους: «Επειδή στέκεται ενάντια στο μνημονιακό τόξο. Επειδή τοποθετήθηκε υπέρ της μη αναγνώρισης και της κατάργησης των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων, που είναι απαραίτητος όρος για μια διαφορετική πορεία του λαού και της χώρας. Επειδή από όσες δυνάμεις δεν ανήκουν σε αυτό το μνημονιακό τόξο, είναι η πιο ενωτική συσπείρωση».
 * Στην ανακοίνωση σημειώνεται επίσης: «Η ΚΟΕ θα έχει ενεργητική συμμετοχή στο ΣΥΡΙΖΑ και στα ψηφοδέλτιά του. Καλεί σε υπερψήφιση του ΣΥΡΙΖΑ και σε στήριξη των υποψηφίων της ΚΟΕ, αλλά και όλων εκείνων των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετείχαν στα κινήματα και τους αγώνες, που προβάλλουν την προοπτική ρήξης με το ειδικό τροϊκανό καθεστώς, που απορρίπτουν το συστημισμό, που απορρίπτουν το συμφιλιωτισμό με την υπαρκτή Ευρώπη την οποία οι κυρίαρχοι έχουν οικοδομήσει, που απορρίπτουν κάθε “κεντροαριστερό” συνδιαχειριστικό σενάριο».-

*** Με τον «Καλλικράτη 2»

~ Ρύθμιση - «ανάσα» για οφειλέτες του Δήμου
 * Μία ακόμα ευκαιρία, ίσως η τελευταία, για ρύθμιση των χρεών που έχουν στο Δήμο Καλαμάτας χιλιάδες οφειλέτες, δίνει το υπουργείο Εσωτερικών με απόφαση στο νομοσχέδιο «Καλλικράτης 2». Μεταξύ των όσων προβλέπονται εκεί είναι και η δυνατότητα υπαγωγής σε ρύθμιση όσων οφείλουν στους Δήμους και μεταξύ αυτών στης Καλαμάτας.
* Στη ρύθμιση υπάγονται υποχρεωτικά όλες οι οφειλές ή δόσεις οφειλών που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μέχρι τις αρχές του 2012, εφόσον δεν υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ (βασική οφειλή), όταν πρόκειται για φυσικά πρόσωπα και τις 75.000 ευρώ (βασική οφειλή), όταν πρόκειται για νομικά πρόσωπα.
* Προϋποθέσεις υπαγωγής στη ρύθμιση θα είναι η υποβολή αίτησης του ενδιαφερομένου και η καταβολή της πρώτης δόσης ή εφάπαξ εξόφληση την ίδια ημέρα (της υποβολής της αίτησης).
* Ευεργετήματα του οφειλέτη: Δυνατότητα καταβολής των οφειλών που ρυθμίζονται εφάπαξ ή σε μηνιαίες δόσεις, από 2 έως 24 και υπό προϋποθέσεις έως 60. Απαλλαγή από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής κατά ποσοστό ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων της ρύθμισης. Το συνολικό ποσό κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 100 ευρώ.
* Απώλεια της ρύθμισης και των ευεργετημάτων αυτής θα επέρχεται όταν ο οφειλέτης δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα τρεις συνεχείς μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης ή καθυστερήσει την καταβολή της προτελευταίας ή της τελευταίας δόσης της ρύθμισης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών. Α.Π.

*** Για τον εντοπισμό του John Lawton
~ Συνεχίζονται οι έρευνες
* Μυστήριο εξακολουθεί να καλύπτει τις συνθήκες υπό τις οποίες εξαφανίστηκε και αγνοείται ο 62χρονος Βρετανός John Lawton, από την Κυριακή των Βαΐων, συμμετέχοντας μαζί με 200 ακόμη αθλητές στην ετήσια διοργάνωση ΤΑΫΓΕΤΟΣ CHALLENGE.
* Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο 62χρονος ήταν επισκέπτης της περιοχής τα τελευταία χρόνια, είχε συμμετάσχει και πέρσι στη μικρή διαδρομή και γνώριζε καλά τις ιδιαίτερες συνθήκες του αγώνα.
 * Πέρασε το σημείο ελέγχου στο ξενοδοχείο Φαράγγι και αυτό είναι το τελευταίο σημείο που τον είδε κάποιος. Από εκεί και μετά, η διαδρομή του αγώνα περνούσε μέσα από το Βυρό και ανηφόριζε στα Τσέρια.
* Οι έρευνες ξεκίνησαν άμεσα, όταν το επόμενο σημείο ελέγχου ανέφερε ότι ο αθλητής με το νούμερο 201 δεν είχε εμφανιστεί και έκτοτε συνεχίζονται καθημερινά. Στις προσπάθειες για τον εντοπισμό του συμμετείχαν και δύο ελικόπτερα, με το ένα από αυτά να χρησιμοποιεί τη θερμική του κάμερα, χωρίς όμως αποτέλεσμα, ενώ την ίδια στιγμή οι ομάδες διάσωσης από εθελοντές που προσέτρεξαν, σε συνδυασμό με εκείνες της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, σάρωναν ολόκληρη την περιοχή.
* Σήμερα δε, αναμένεται κατά πληροφορίες, να ενισχυθούν και από Βρετανούς ορειβάτες.

*** «Ανεξάρτητοι Έλληνες»

~ Ανακοινώθηκαν έξι υποψήφιοι βουλευτές
 * Οι Δημήτρης Γιαννόπουλος- ελεύθερος επαγγελματίας, Μαρίνα Διπλού - νηπιαγωγός, Δημήτρης Μπαρμπετσέας - αγρότης, Κώστας Σπυρόπουλος - τέως δήμαρχος Μεσσήνης, Χρήστος Σταματόπουλος - δικηγόρος και Καλλιρρόη Φλέσσα-Γκίζα - ψυχολόγος, είναι οι έξι από τους επτά υποψήφιους βουλευτές Μεσσηνίας του κόμματος «Ανεξάρτητοι Έλληνες».

*** Μια σύγχρονη οπτική στη μεσσηνιακή αρχαιότητα

~ Γνωρίζουν οι Μεσσήνιοι το Αρχαιολογικό Μουσείο;
~  Πώς το έχει επηρεάσει η οικονομική κρίση;
~ Νέες πρωτοβουλίες κόντρα στις δυσκολίες των καιρών.
~ Η νέα γενιά δείχνει το δρόμο…
* Φέτος τον Ιούνιο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας συμπληρώνει τρία χρόνια παρουσίας στην Καλαμάτα. Ήταν μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια που είδαμε να αλλάζουν άρδην τα δεδομένα για την καθημερινότητα των Ελλήνων, για την κοινωνία, την οικονομία. Τα οικονομικά προβλήματα δεν άφησαν ανεπηρέαστο ούτε το Μουσείο. Οι περίπου δέκα εργαζόμενοί του είναι όλοι πρώην εργαζόμενοι στον ΟΣΕ. Το μέτρο της εφεδρείας απομάκρυνε από τη διεύθυνση της ΛΗ’ Εφορείας την Ξένη Αραπογιάννη. Η χρηματοδότηση είναι σχεδόν ανύπαρκτη, οι χορηγίες πλέον πενιχρές.
 * Οι πολίτες σκέφτονται και αυτά τα 3 ευρώ του εισιτηρίου και δύσκολα μπαίνουν στο Μουσείο. Χθες, όμως, Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η διάθεση ήταν διαφορετική. Η είσοδος στο Μουσείο, δωρεάν. «Διαλέξατε την καλύτερη μέρα», μου είπε ένας εργαζόμενος, κοιτάζοντας χαμογελαστός τους δεκάδες επισκέπτες που έρχονταν για να δουν τα εκθέματα. Μπορεί να πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στα τρένα, αλλά «λίγο να έρθεις σε επαφή με το χώρο, το Μουσείο το αγαπάς».
* «Ναι, ο κόσμος το έχει αγκαλιάσει το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας», μου είπε η Άννα Καραπαναγιώτου, αναπληρώτρια προϊσταμένη στη ΛΗ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. «Έχουμε μια καλή επισκεψιμότητα, ιδίως το καλοκαίρι, αλλά η αλήθεια είναι ότι ενθαρρύνουμε και εμείς προς αυτή την κατεύθυνση, με εκδηλώσεις, δρώμενα, εκθέσεις και, κυρίως, ενισχύοντας τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα που πρέπει να έχει κάθε μουσείο».
* Σε ετήσια βάση και σχεδόν σε μηνιαία πραγματοποιούνται στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στην καρδιά του Ιστορικού Κέντρου Καλαμάτας, στο κτήριο της παλιάς αγοράς, εκπαιδευτικά προγράμματα, εκδηλώσεις για παιδιά και ενήλικες, επισκέψεις και ξεναγήσεις σχολείων. Αυτό το Σαββατοκύριακο θα είναι αφιερωμένο σε αφηγήσεις παραμυθιών για παιδιά και μεγάλους, από επαγγελματίες παραμυθάδες. Η ιστοσελίδα (αν και λίγο… πίσω στην ενημέρωσή της) έχει συμβάλει στην ευρύτερη γνωριμία του κόσμου με το μουσείο. Σε τακτική βάση διοργανώνονται παράλληλες εικαστικές και άλλες εκθέσεις και διαλέξεις. Παρά τα οικονομικά προβλήματα, είναι καθημερινά ανοιχτό μέχρι τις 8.00 το βράδυ (εκτός Δευτέρας), ό,τι πρέπει για απογευματινούς περιπάτους και ξεναγήσεις.
~ Εν τω μεταξύ, δρομολογούνται νέες πρωτοβουλίες.
* «Το τελευταίο διάστημα έχουμε ξεκινήσει και δίνουμε πάρα πολύ ενδιαφέρον στο θέμα της αναβάθμισης και του εμπλουτισμού των πωλητέων ειδών που έχει το μουσείο και των αναμνηστικών που μπορεί να πάρει κάποιος επισκέπτης. Ερευνούμε και θα εφαρμόσουμε πολύ σύντομα μια καινούρια σειρά πωλητέων ειδών με αναμνηστικά από το ίδιο το μουσείο μας. Όχι μόνο γενικά αντικείμενα από την αρχαία ελληνική τέχνη, αλλά αντικείμενα από την ίδια τη μεσσηνιακή ιστορία», σημειώνει η κα Καραπαναγιώτου, που προβλέπει ότι μέσα στο 2012 θα έχει ολοκληρωθεί η δράση.
* Το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας έχει στηθεί βάσει μιας σύγχρονης οπτικής στην παρουσίαση των εκθεμάτων. Λαβυρινθώδες αλλά κατατοπιστικό, επωφελείται από τα Νέα Μέσα.
* «Στον επισκέπτη που έρχεται για πρώτη φορά», αναφέρει η Άννα Καραπαναγιώτου, «θα έλεγα ότι μέσα από το Μουσείο αυτό μπορεί να γνωρίσει διαχρονικά τους σταθμούς της ιστορίας της αρχαίας Μεσσηνίας, όλου του νομού, μέσα από χαρακτηριστικά παραδείγματα όλων των αρχαιολογικών φάσεων, από την προϊστορική εποχή μέχρι και τη βυζαντινή περίοδο, μέσα από μια μοντέρνα αντίληψη. Είναι ένα μοντέρνο μουσείο στη σύλληψη και υλοποίησή του, και δεν κουράζει με μεγάλα κείμενα, με βομβαρδισμό πληροφοριών. Υπάρχει μια επιλογή και είναι συνοπτική η παρουσίαση των περιόδων, κρατώντας το ενδιαφέρον σε όλη τη διάρκεια της περιήγησης».
* Από την αρχή της λειτουργίας του Μουσείου, η ΛΗ’ Εφορεία εστίασε στα εκπαιδευτικά προγράμματα, στοχεύοντας στη δημιουργία μια νέας γενιάς συνειδητοποιημένων επισκεπτών. Θεωρεί ότι οι μεγαλύτεροι έχουν αυτή την παιδεία, έχουν την καλλιεργημένη διάθεση να επισκέπτονται μουσεία; ρωτώ την Άννα Καραπαναγιώτου.
* «Υπάρχει μια διάθεση –και σε αυτό νομίζω ότι έχουμε βοηθήσει πάρα πολύ- από κοινού οικογένειες με παιδιά να έρχονται και να επισκέπτονται το μουσείο, από κοινού να παρακολουθούν, να συμμετέχουν ενεργά στα εκπαιδευτικά προγράμματα. Αυτό είναι το πιο ωραίο. Παροτρύνουμε και τους μεγάλους –με αφορμή το ενδιαφέρον των παιδιών τους- να συμμετάσχουν ενεργά στα προγράμματα. Πρέπει συνεχώς να βρίσκουμε καινούριες ιδέες, να προσφέρουμε καινούρια ερεθίσματα για να προσελκύουμε και τους μεγαλύτερους. Δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα. Ιδίως στις εποχές που ζούμε. Αλλά… το παλεύουμε».
* Ο Παναγιώτης Βρυώνης το επιβεβαιώνει. Δημόσιος υπάλληλος, κατάγεται από τη Μεσσηνία, αλλά ζει στην Έδεσσα. Με τη σύζυγο και τη μεγάλη του κόρη επισκέφθηκαν χθες για πρώτη φορά το μουσείο. «Εδώ ήταν η παλιά αγορά. Την έβλεπα σαν παιδί, είχα αναμνήσεις. Ο χώρος πάντα με εντυπωσιάζει. Ερχόμενοι στην Καλαμάτα με την οικογένεια για τις γιορτές, επιθύμησα να το δω, να δω πώς έχει αλλάξει ο χώρος, αλλά και συγκεκριμένα εκθέματα. Έπαιξε ρόλο, βέβαια, ότι σήμερα είναι δωρεάν».
* Ο ίδιος κατάγεται από ένα χωριό κοντά στη Θουρία. Τον βρήκα να στέκεται δίπλα στα εκθέματα από την ίδια περιοχή. «Στα κτήματά μας», μου λέει, «συχνά βρίσκαμε θραύσματα. Σαν μακρινές διηγήσεις, θυμόμαστε τους μεγαλύτερους να αναφέρονται σε μια περιοχή που κάποτε ήταν χωριό, αλλά σήμερα δεν υπάρχει τίποτα, εκτός από αυτά τα θραύσματα».
* Θα λέγατε ότι οι Έλληνες έχουν τη διάθεση και την παιδεία να έρχονται σε μουσεία, να επισκέπτονται αρχαιολογικούς χώρους; τον ρωτάω.
~ «Όχι», απαντά. «Και μένα προσωπικά δε με συγκινεί ιδιαίτερα το αντικείμενο. Σήμερα ήρθα κυρίως λόγω της καταγωγής μου και της αίσθησης ότι κάποια από τα εκθέματα βρέθηκαν δίπλα στον τόπο που γεννήθηκα. Η κόρη μου έχει ενδιαφέρον για τα μουσεία. Όπου πηγαίνουμε στην Ελλάδα, το επιδιώκει να επισκεπτόμαστε μουσεία. Όσον αφορά στα μουσεία, ναι, οι νεότεροι, τα παιδιά μάς δείχνουν το δρόμο».
~ «Τόσο καιρό περνούσα απ’ έξω, αλλά δεν είχα μπει μέσα. Σήμερα που είναι δωρεάν, είπα να το επισκεφτώ», μου λέει ένας Καλαματιανός. «Λυπάμαι που δεν είχα έρθει νωρίτερα, γιατί άξιζε τον κόπο. Θα έλεγα ότι χρειάζεται μεγαλύτερη προβολή. Ίσως θα μπορούσαν να γίνουν κάποιες συμφωνίες με γραφεία ταξιδίων για να έρχονται οργανωμένα γκρουπ. Κάπως να προωθηθεί, να μάθει ο κόσμος ότι υπάρχει».
~ Μια μεγάλη ομάδα επισκεπτών μπαίνει εκείνη τη στιγμή στο μουσείο. Κοιτάζουν με ενδιαφέρον τα εκθέματα, οι υπάλληλοι τους κατατοπίζουν, είναι ενθουσιασμένοι. Μου εξηγούν πως έρχονται από την Αθήνα. Διοργάνωσαν τη διήμερη εκδρομή με την αφορμή της ημέρας και θα περιηγηθούν σε όσο το δυνατό περισσότερα βυζαντινά μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους μπορούν. «Είστε τυχεροί που έχετε ένα τόσο ωραίο μουσείο μέσα στην πόλη», μου λέει μια κυρία. Αλλά πόσοι το ξέρουμε;
~ Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, η επισκεψιμότητα σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία μειώθηκε κατά 13,9% μέχρι το τέλος του 2011, ενώ στο μείον 16% ήταν οι εισπράξεις. Το Μουσείο της Μεσσηνίας παρουσιάζει αντίστοιχες μειώσεις;
~ «Σαφώς υπάρχουν επιπτώσεις, λόγω της οικονομικής δυσπραγίας και δεδομένου ότι υπάρχει το αντίτιμο του εισιτηρίου», απαντά η Άννα Καραπαναγιώτου. «Αν και πρέπει από την άλλη πλευρά να σας πω ότι για πολλές ομάδες επισκεπτών, πραγματικά πολλές, ισχύει το δωρεάν εισιτήριο. Σαφώς, η κρίση έχει πλήξει όλους τους τομείς, και τον πολιτισμό, παρ’ όλα αυτά προσπαθούμε να το ξεπεράσουμε κάνοντας όλο και καινούριες ενέργειες. Σε αυτό βοηθάει πολύ και η ενημέρωση και η υποστήριξη από τον Τύπο, από τα ΜΜΕ, από παντού. Παράλληλα με τις προσπάθειες που κάνουμε, χρειάζεται υποστήριξη από όλο τον κόσμο για να μπει το μουσείο στις ποιοτικές εναλλακτικές της καθημερινότητας των Μεσσηνίων και στους προορισμούς των τουριστών».
~ Τρία ευρώ κοστίζει το ολόκληρο εισιτήριο, 2 ευρώ το μειωμένο, δωρεάν για φοιτητές και εκπαιδευτικούς. Αν, μάλιστα, κάνετε λίγη υπομονή, στις 18 Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα Μουσείου, η ΛΗ’ Εφορεία επιφυλάσσει εκπλήξεις και εκδηλώσεις για όσους αποφασίσουν να το επισκεφθούν. Μπενάκη και Αγίου Ιωάννου, απέναντι από τον ιστορικό ναό των Αγίων Αποστόλων, η «πύλη» στις αρχαιότητες της Μεσσηνίας είναι ανοιχτή καθημερινά, 8.00-20.00.  Της Γεωργίας Οικονομοπούλου

*** Έκλεισε το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ για τη Μεσσηνία

* Με την οικονομολόγο Ευτυχία Γκρέκη οριστικοποίησε το ΠΑΣΟΚ το ψηφοδέλτιό του στο Νομό Μεσσηνίας, εν όψει των εκλογών της 6ης Μαΐου.
* Έτσι, τα πρόσωπα που το απαρτίζουν είναι: Δημήτρης Κουσελάς, Νάντια Γιαννακοπούλου, Λεωνίδας Φιλιππόπουλος, Κώστας Ανδρεάκος, Ευστράτιος Καλογερέας, Αναστάσιος Αποστολόπουλος και Ευτυχία Γκρέκη.

 *** Στο λιμάνι Καλαμάτας

~* Εγκρίθηκε νέα εργολαβία για τα «κακώς κείμενα»
 ~ Το τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπως ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος του Σώματος Γ. Πουλοκέφαλος.
~ Η χθεσινή συνεδρίαση κύλησε ήρεμα, με θέματα που αφορούσαν στην υλοποίηση έργων και μελετών.
~ Σε ό,τι αφορά τη Μεσσηνία, εγκρίθηκε η σύναψη προγραμματικών συμβάσεων με Δήμους για την υλοποίηση έργων, όπως και η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με το Λιμενικό Ταμείο Μεσσηνίας για την εκτέλεση νέας εργολαβίας που αφορά στα έργα ανάπλασης στη δυτική προβλήτα του λιμανιού της Καλαμάτας, προϋπολογισμού 40.000 ευρώ.
 ~* Συμβάσεις
~ Ένα από τα πρώτα θέματα που εγκρίθηκαν για τη Μεσσηνία ήταν οι υποστηρικτικές μελέτες για το έργο «Μελέτη βελτίωσης της 8ης Ε. Ο. Τμήμα Κυπαρισσία – Ραπτόπουλο». Το έργο, όπως εξήγησε ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς, είναι μήκους 16 χιλιομέτρων και το κόστος για τα 10 χλμ. είναι 12,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για τα υπόλοιπα 6 χλμ. προβλέπεται νέα χάραξη.
~ Στη συνέχεια, εγκρίθηκε προγραμματική σύμβαση για το έργο «Κατασκευή εσωτερικών δικτύων αποχέτευσης λυμάτων Δολών Μεσσηνίας». Φορέας υλοποίησης είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ενώ ο κ. Αλευράς τόνισε ότι το έργο θα αναβαθμίσει την περιοχή και θα δώσει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί τουριστικά. Ο προϋπολογισμός του είναι 566.000 ευρώ.
~ Ακολούθησε η έγκριση σύναψης προγραμματικής σύμβασης με το Δήμο Μεσσήνης για την υλοποίηση της μελέτης «Βελτίωση δρόμου από 22η Ε. Ο. έως τη θέση 0+200 (προς Προφήτη Ηλία) – Ανδρομονάστηρο». Στο Ανδομονάστηρο γίνονται ήδη επισκευές από την αρμόδια Αρχαιολογική Υπηρεσία.
 ~* Λιμάνι
~ Με χθεσινή απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου θα συναφθεί προγραμματική σύμβαση με το Λιμενικό Ταμείο Μεσσηνίας για την εκτέλεση νέας εργολαβίας, για το έργο ανάπλασης στην προκυμαία του λιμανιού. Το έργο, ύψους 40.000 ευρώ, προβλέπει την πλήρωση των κυβόλιθων που έχουν τοποθετηθεί για να μην έχουν κενά μεταξύ τους.
~ Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο έργο, όπως πρόσφατα έχει παρουσιάσει σε ρεπορτάζ του το «Θάρρος», έχει κοστίσει 1.066.000 ευρώ. Αν και έχουν περάσει δύο ολόκληρα χρόνια, ακόμα δεν έχει παραδοθεί. Προβλήματα στο έργο έχει επισημάνει ο ΕΣΠΕΛ, κατά τον πρώτο έλεγχο που διενήργησε και εντός των ημερών κλιμάκιό του αναμένεται να πραγματοποιήσει και νέο έλεγχο.
~ Τέλος, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση εγκρίθηκε και η σύναψη των εξής προγραμματικών συμβάσεων:
-Με το Δήμο Οιχαλίας για την υλοποίηση της μελέτης «Ανάπλαση χώρου και κατασκευή γεφυριδίου στο ρέμα Καλαμάκι Δ.Δ. Σιάμου, Δήμου Οιχαλίας, Μεσσηνίας».
-«Κατασκευή εσωτερικών δικτύων αποχέτευσης λυμάτων Τ.Κ. Αβίας, Μεσσηνίας».
-Μεταξύ Περιφέρειας Πελοποννήσου, Δήμου Καλαμάτας και Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Πελοποννήσου για το έργο με τίτλο «Μελέτη δικτύου αποχέτευσης λυμάτων Δήμων Αρφαρών, Άριος και Θουρίας, Νομού Μεσσηνίας».
~ Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 230.000 ευρώ. Η δαπάνη της μελέτης εκτιμάται στο ποσό 757.256,58 ευρώ. Της Βίκυς Βετουλάκη

*** Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ

~ Το Υπουργείο παίρνει τις ενεργοποιήσεις από την ΕΑΣ Μεσσηνίας επειδή ζητάει λεφτά από τους παραγωγούς
 ~ Διακόπτεται από σήμερα η διαδικασία ενεργοποίησης δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης στη Μεσσηνία, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, λόγω της μη ορθής υλοποίησής της από την ΕΑΣ Μεσσηνίας.
~ Κατά το υπουργείο, ενώ με βάση τη σύμβαση που έχει υπογραφεί με την Κοινοπραξία ΠΑΣΕΓΕΣ-Neuropublic η υποβολή των αιτήσεων γίνεται χωρίς καταβολή τιμήματος από τους παραγωγούς, παρατηρήθηκε ότι η ΕΑΣ Μεσσηνίας, η οποία λειτουργεί ως πύλη εισόδου στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ, λαμβάνει διάφορα χρηματικά ποσά.
 ~ Όπως αναφέρεται αναλυτικά στην ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: «Με βάση τη σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Κοινοπραξίας ΠΑΣΕΓΕΣ-Neuropublic, έχει ξεκινήσει ήδη σε όλη τη χώρα η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης έτους 2012. Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται χωρίς καταβολή τιμήματος από τους παραγωγούς, δεδομένου ότι το κόστος ενεργοποίησης αναλαμβάνεται από το υπουργείο, σύμφωνα με την παραπάνω σύμβαση.
~ Τις προηγούμενες μέρες παρατηρήθηκε ότι η ΕΑΣ Μεσσηνίας, η οποία λειτουργεί ως πύλη εισόδου στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ, λαμβάνει διάφορα χρηματικά ποσά από τους παραγωγούς, ως τίμημα για την υποβολή της αίτησης ενεργοποίησης των δικαιωμάτων.
~  Επειδή η απαίτηση καταβολής τιμήματος είναι αντίθετη με την υπογραφείσα σύμβαση, η διαδικασία για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων στη Μεσσηνία διακόπτεται από σήμερα Πέμπτη 19/04/2012, λόγω της μη ορθής υλοποίησής της από την ΕΑΣ Μεσσηνίας.
~ Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, θα φροντίσει τις επόμενες ημέρες να διεξαχθεί η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων χωρίς οικονομική επιβάρυνση των παραγωγών, όπως έγινε και τα δύο (2) προηγούμενα χρόνια και όπως προβλέπει η σύμβαση του υπουργείου με την ανάδοχη εταιρεία.
~ Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει στις 15/05/2012 και οι παραγωγοί δε θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα στις φετινές επιδοτήσεις από την ολιγοήμερη διακοπή».-

*** Στο πλαίσιο του 1ου Φεστιβάλ
~ Η Καλαμάτα... μιλά τη γλώσσα της κιθάρας
 * Έναν καινούριο θεσμό οργανώνει και προτείνει στους μουσικόφιλους της ευρύτερης περιοχής το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας, το Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας.
* Θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή, 19 και 20 Απριλίου. Περιλαμβάνει από το πρωί ως αργά τη νύχτα συναυλίες, διαλέξεις, σεμινάρια, παρουσιάσεις, κιθαριστικά happenings στις αίθουσες του Δημοτικού Ωδείου και της Φιλαρμονικής, αλλά και σε clubs της πόλης, καθώς και τον 1ο Διαγωνισμό Κιθάρας Καλαμάτας «Γεράσιμος Μηλιαρέσης», με νέους επίδοξους σολίστ του δημοφιλούς οργάνου.
 * Προσκεκλημένοι της φετινής μεσσηνιακής γιορτής οι γνωστοί σολίστ κιθάρας Δημήτρης Κουρζάκης, Άγγελος Μπότσης και Μιχάλης Σουρβίνος. Τιμητική παρουσία, ως πρόεδρος του διαγωνισμού (o οποίος θα πραγματοποιηθεί σήμερα το πρωί στο Ωδείο, ενώ η τελετή απονομής βραβείων και η συναυλία των διακριθέντων αύριο το απόγευμα στις 6.00 στην αίθουσα της Φιλαρμονικής), ο επί πολλά χρόνια καθηγητής κιθάρας στο Δημοτικό Ωδείο, Γιάννης Μαυρέας.
* Τη διοργάνωση στηρίζουν οικονομικά ο Σύλλογος Γονέων και η κοινωφελής επιχείρηση «Φάρις» του Δήμου Καλαμάτας, καθώς και τοπικοί χορηγοί.
* Στις εκδηλώσεις της διήμερης φιέστας της κιθάρας στην Καλαμάτα περιλαμβάνονται παρουσίαση του ρεπερτορίου έργων Ελλήνων συνθετών για κιθάρα, με συντονιστή τον καθηγητή του Δημοτικού Ωδείου, Αντώνη Κουφουδάκη, σήμερα στις 6.00 το απόγευμα στην αίθουσα της Φιλαρμονικής, σεμινάρια – ανοιχτά μαθήματα των προσκεκλημένων σολίστ σε διακριθέντες στο διαγωνισμό μικρούς κιθαριστές αύριο το πρωί στο Ωδείο, συναυλία του κιθαριστικού ντούο D&A (Δημήτρης Κουρζάκης και Άγγελος Μπότσης) σήμερα στις 8.30 το βράδυ στην αίθουσα της Φιλαρμονικής, αλλά και ρεσιτάλ κιθάρας του Μιχάλη Σουρβίνου αύριο, πάλι στις 8.30, στην αίθουσα της Φιλαρμονικής.
~ Η είσοδος στις εκδηλώσεις και τις συναυλίες είναι ελεύθερη για το κοινό.
* Οι δύο μέρες του 1ου Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας έχουν συνέχεια και μέχρι αργά τη νύχτα, σήμερα με τους bit για bit στο Vino Banco Tapas Bar και αύριο με τους dead beetles στο Il Nono!
***  Φιλιατρά

~ Αναβιώνουν, του Αγιωργιού, τα «Λελώνεια»!
 * Τη Δευτέρα 23 Απριλίου, ανήμερα του Αγιωργιού, αναβιώνουν για έκτη συνεχή φορά στα Φιλιατρά τα «Λελώνεια»! Ιππικοί αγώνες αφιερωμένοι στο Φιλιατρινό Πανάγο Λελώνη, από το επώνυμο του οποίου πήραν την ονομασία τους, και τους οποίους συνδιοργανώνουν τοπικοί φορείς και σύλλογοι μαζί με το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννη, στην ενορία του οποίου υπάγεται το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου.
* Σύμφωνα με το πρόγραμμα εορτασμού του Αγίου Γεωργίου, το απόγευμα της Κυριακής, στις 6.30, στο ξωκλήσι θα τελεστεί εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και το πρωί της Δευτέρας, ανήμερα της εορτής, Όρθρος και Θεία Λειτουργία από τον ιερέα – εφημέριο του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννη, Διονύσιο Καλογερόπουλο. Μετά την Απόλυση, έφιπποι, από διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου, με την εικόνα του Αγίου Γεωργίου θα διασχίσουν κεντρικούς δρόμους των Φιλιατρών και πέριξ της πλατείας, με κατάληξη, πάλι, στον Αγιώργη. Ακολούθως θα διεξαχθεί αγώνας ιπποδρομίας. Στα «Λελώνεια» φέτος θα συμμετάσχουν, επίσης, το Γυμνάσιο και το Λύκειο Φιλιατρών, μαθητές των οποίων θα λάβουν μέρος σε αγώνα δρόμου. Μετά την απονομή μεταλλίων και αναμνηστικών, θα δοθεί σε όλους κέρασμα στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου.
~* Ιστορία…
* Μιλώντας στο «Θ» ο εφημέριος Διονύσιος Καλογερόπουλος αναφέρθηκε στην ιστορία των αγώνων, σημειώνοντας: «Ο Πανάγος Λελώνης, ο λαμπρός αυτός Φιλιατρινός νέος και ήρωας, τον καιρό της Τουρκοκρατίας έπαιρνε μέρος και νικούσε συνεχώς στους ιππικούς αγώνες που τελούνταν στη γιορτή του Αγίου Γεωργίου. Οι αγώνες, βέβαια, ήταν πρόσχημα, καθώς στην πραγματικότητα αποτελούσαν προετοιμασία για την Επανάσταση του 1821. Οι Τούρκοι ήταν οργισμένοι από τις συνεχείς νίκες του Πανάγου Λελώνη και κάθε φορά προσπαθούσαν να τον κάνουν να χάσει με διάφορα εμπόδια, αλλά ο Πανάγος Λελώνης πάντα κέρδιζε. Έτσι και αποφάσισαν να τον συλλάβουν και να τον απαγχονίσουν αν ξανανικούσε. Ο Λελώνης το πληροφορήθηκε αυτό, αλλά με πίστη στο Χριστό και την ελευθερία της πατρίδας ξανανίκησε στους αγώνες. Οι Τούρκοι τον συνέλαβαν και τον απαγχόνισαν σε μια βελανιδιά έξω από το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου. Από την κρεμάλα τον γλίτωσε η αρραβωνιαστικιά του, η Κρινιώ, κόβοντας με σπαθί το βρόχο και τον απελευθέρωσε. Μαζί ανέβηκαν σε άλογο και έτρεξαν να φύγουν. Οι Τούρκοι τούς κυνήγησαν και, για να αποφύγουν το θάνατο, προτίμησαν να πνιγούν σε μια μικρή λίμνη, πιο κάτω από το εκκλησάκι…». Σημειώνουμε πως το έθιμο των ιππικών αγώνων στη μνήμη του Πανάγου Λελώνη σταμάτησε να διεξάγεται το 1960 και μετά από 47 χρόνια, το 2007, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού του Αγίου Ιωάννη, με πρωτοβουλία του εφημερίου, αποφάσισε να αναβιώσει τα «Λελώνεια», τα οποία κάθε χρόνο συγκεντρώνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον από την ευρύτερη περιοχή. Του Ηλία Γιαννόπουλου

***  Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας
~ Παραμύθια για μικρούς και μεγάλους
 * Μια φορά κι έναν καιρό... ήταν μια συντροφιά από παραμυθάδες, πέντε που ξετυλίγουν την κλωστή και παραμύθια λένε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας...
 * Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της και της επικοινωνίας της με το κοινό, η ΛΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων οργανώνει για δεύτερη συνεχή χρονιά αφηγήσεις παραμυθιών για ενήλικες και παιδιά στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας.
* Άλλα απ’ αυτά είναι ξακουστά, άλλα κανείς δεν ξέρει… φυσάει ο ανεμόμυλος τις ιστορίες να φέρει…
 * Τα παραμύθια για τους ενήλικες θα ειπωθούν το Σάββατο 21 Απριλίου στις 6.30 το απόγευμα, ενώ για τα παιδιά την Κυριακή 22 Απριλίου, στις 12.00 το μεσημέρι.
* Τα παραμύθια θα αφηγηθεί η «συντροφιά των αφηγητών», που αποτελείται από τους: Βέρα Αισώπου, Σύνη Αστρά, Κατερίνα Γυφτάκη- Μπεκ, Γιώργο Μακρυγιάννη και Λίλλυ Τριαντάρη. Η διάρκεια των αφηγήσεων είναι μιάμιση ώρα.
~ Είσοδος για το κοινό ελεύθερη.
* Απαραίτητη η κράτηση θέσεων. Πληροφορίες: 27210- 63100/ 26410, Μ. Τσουλάκου, Κ. Τζαμουράνη, Π. Τσακανίκου.-

*** Πριν 94 χρόνια

- ΤΟ Υπουργείον των Οικονομικών απέστειλε προς τους Νομάρχας και Ταμίας του Κράτους το ακόλουθον τηλεγράφημα: «Λόγω επικειμένων εορτών επιθυμούμεν πληρωθώσι μισθοί και λοιπαί αποδοχαί δημοσίων υπαλλήλων και υπηρετών βάσει χρηματικών ενταλμάτων μέχρι Πέμπτης ημέρας Μεγάλης Εβδομάδος. Παρακαλούμεν εκδοθώσι χρηματικά εντάλματα συμφώνως Νόμω 1168, ευρίσκονται δε ταύτα εις οικεία Ταμεία μέχρι της Μεγάλος Εβδομάδος».
 - ΚΑΙ το εσπέρας της χθες οι ενοριακοί ναοί της πόλεώς μας ήσαν μεστοί κόσμου παρακολουθήσαντος την κατανυκτικωτάτην ακολουθίαν του Μυστικού Δείπνου.
 - Ο Κωνσταντίνος Γκάρας κάτοικος Πολυσταρίου της Πυλίας ετραυμάτισε σοβαρώς εις την κεφαλήν δια ροπάλου την σύζυγόν του Ελένην δια λόγους οικονομικούς.
 - ΥΠΟ του Υπουργείου του Επισιτισμού παρεχωρήθησαν εις το εν Αθήναις αντιπρόσωπο και αποστέλλονται ενταύθα μέσω της Εθνικής Τραπέζης 37.000 οκάδες ορύζης επί τιμή 1,65 εις τας αποθήκας Πειραιώς δια τας ανάγκας του Κέντρου Εφοδιασμού Καλαμών.-

ΑΘΛΗΤΙΚΑ ... :
~* ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΕΛΙΓΑΛΑ: Ξεκίνημα εκτός με Μολαϊκό
~ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΜΠΑΡΑΖ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ ΓΙΑ ΑΝΟΔΟ ΣΤΗ Δ΄ ΕΘΝΙΚΗ
 * Πραγματοποιήθηκαν χθες το μεσημέρι στα γραφεία της ΕΠΟ οι κληρώσεις των αγώνων των μπαράζ ανόδου για την άνοδο στη Δ΄ Εθνική, στα οποία θα λάβει μέρος, εκπροσωπώντας τη Μεσσηνία ο πρωταθλητής της Α΄ κατηγορίας Εθνικός Μελιγαλά. Η ομάδα του Μελιγαλά συμπεριλήφθηκε στο 13ο όμιλο μαζί με τον Μολαϊκό (πρωταθλητής Λακωνίας), τον Παναρκαδικό (Αρκαδία) και τον Πορτοχελιακό (Αργολίδα) και θα κάνει ξεκίνημα στις 13 Μαΐου με εκτός έδρας παιχνίδι κόντρα στο Μολαϊκό.
 * Αποτέλεσε αίτημα του Εθνικού Μελιγαλά να δώσει την πρώτη αγωνιστική εκτός έδρας – σύμφωνα με πληροφορίες έγινε προκειμένου να πραγματοποιηθούν κάποια έργα βελτίωσης στο γήπεδο του Δωρίου – και έγινε δεκτό, όπως άλλωστε και με τον πρωταθλητή της Καβάλας, με τις δύο ομάδες να λαμβάνουν τελικά ειδικό κλειδάριθμο. Όπως προαναφέραμε, το ξεκίνημα περιλαμβάνει το εκτός έδρας ματς με τον Μολαϊκό, ενώ η συνέχεια περιλαμβάνει το εντός έδρας παιχνίδι με τον Παναρκαδικό του Αντώνη Μαυρέα.
 ~* Αναλυτικά το πρόγραμμα των αγώνων έχει ως εξής:
 1η αγωνιστική (13 Μαΐου)  Μολαϊκός – Εθνικός Μελιγαλά
   Παναρκαδικός – Πορτοχελιακός
  2η αγωνιστική (16 Μαΐου)  Εθνικός Μελ. – Παναρκαδικός
  Πορτοχελιακός – Μολαϊκός
 3η αγωνιστική (20 Μαΐου) Πορτοχελιακός – Εθνικός
  Moλαϊκός -Παναρκαδικός
  4η αγωνιστική (23 Μαΐου) Εθνικός – Μολαϊκός
  Πορτοχελιακός – Παναρκαδικός
 5η αγωνιστική (27 Μαΐου) Παναρκαδικός – Εθνικός
 Μολαϊκός – Πορτοχελιακός
 6η αγωνιστική (30 Μαΐου) Εθνικός – Πορτοχελιακός
  Παναρκαδικός - Μολαϊκός
 ~* Οι ομάδες που θα κατακτήσουν τις δύο πρώτες θέσεις ανεβαίνουν αυτομάτως στη Δ΄ Εθνική. Αναφερόμενος στη διαδικασία των μπαράζ, ο πρόεδρος της Τριμελούς Επιτροπής της Δ΄ Εθνικής Βαγγέλης Τοπολιάτης, επισήμανε κάποια στοιχεία που έχουν ιδιαίτερη σημασία: «Οι παρατηρητές θα ορίζονται πέραν των ενώσεων που ανήκουν οι ομάδες, όπως και οι διαιτητές, οι οποίοι θα ορίζονται ανάλογα με την αξιολόγηση του αγώνα από Δ΄ Εθνική και πάνω, ενώ τα χρήματα θα τους καταβάλλονται προκαταβολικά. Η Δ΄ Εθνική θα πρέπει να αναβαθμιστεί, γι’ αυτό αποφασίσαμε την επόμενη χρονιά να έχει έξι ομίλους των 16 ομάδων και τη μεθεπόμενη τέσσερις ομίλους των 18».
 ** Τσίκινης: «Χαρά για εμάς η συμμετοχή στα μπαράζ”
 ~ Λίγο μετά τη γνωστοποίηση του προγράμματος, επικοινωνήσαμε με τον προπονητή του Εθνικού Μελιγαλά, Σπύρο Τσίκινη, και ζητήσαμε την άποψή του για τη σειρά των αγώνων, αλλά και για τη συμμετοχή του Συλλόγου στη διαδικασία των μπαράζ ανόδου. «Για μας πρώτα απ’ όλα μετρά η συμμετοχή. Είναι μεγάλη η χαρά που θα λάβουμε μέρος στους αγώνες, δίνοντας μ’ αυτό τον τρόπο την ευκαιρία σε κάποια νέα παιδιά να πάρουν εμπειρίες, αλλά κυρίως τη δυνατότητα στον Εθνικό Μελιγαλά να διεκδικήσει την άνοδο στη Δ΄ Εθνική.
 ~ Όσον αφορά στην κλήρωση, μπορώ να πω ότι είναι καλή για την ομάδα, όμως δε διαφοροποιεί ιδιαίτερα τα πράγματα, αφού ούτως ή άλλως αγωνιζόμασταν με όλους εντός και εκτός έδρας», τόνισε ο πολύπειρος τεχνικός, που έχει ξεκινήσει να ετοιμάζει την ομάδα του για τα μπαράζ ανόδου και αναμένεται να χρησιμοποιήσει τα παιχνίδια τα οποία απομένουν με Ασπρόχωμα και Αίαντα γι’ αυτό ακριβώς το σκοπό. Ν. Μπ.

~** ΠΣ. ΚΑΛΑΜΑΤΑ

~ Πρόβα ενδεκάδας έκανε με Ολυμπιακό (6-2) χθες ο Μπένος
 * ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΟ ΑΡΧΙΚΟ ΣΧΗΜΑ Ο ΠΕΤΡΟΥΖΕΛΛΗΣ… «ΠΕΦΤΕΙ ΣΤΑ ΒΑΘΙΑ» Ο ΠΟΥΤΣΙ
 ~ Οι συνεχόμενες επισημάνσεις του Γιώργου Μπένου σχετικά με την αναγκαιότητα κατάκτησης του τριπόντου στο Κυριακάτικο εντός έδρας ματς της 17ης αγωνιστικής με αντίπαλο τον Ηλυσιακό δεν έχουν μείνει στα λόγια, αλλά έχουν περάσει για τα καλά στον τρόπο λειτουργίας και αντιμετώπισης της συγκεκριμένης αναμέτρησης από τους ποδοσφαιριστές της Καλαμάτας. Το λέμε αυτό γιατί παρακολουθώντας το χθεσινό φιλικό, συνολικής διάρκειας 60 λεπτών, που διεξήχθη στο γήπεδο «Γ. Λουκαρέας» και που βρήκε νικήτρια την ομάδα της Καλαμάτας με σκορ 6-2, έγινε παραπάνω από εμφανής η θέληση των ποδοσφαιριστών να μετουσιώσουν σε πράξεις τις αναφορές του προπονητή τους.
~ Μπορεί ο Ολυμπιακός να είναι ομάδα μικρότερης κατηγορίας, όμως οι παίκτες του Μπένου έβγαλαν μεγάλο πάθος και αγωνιστική σοβαρότητα, δείγματα της αποφασιστικότητας και της θέλησης για την κατάκτηση του τριπόντου, το οποίο θα βάλει για τα καλά σε ρυθμούς ανόδου τη Μαύρη Θύελλα. Είδαμε τους παίκτες του Μπένου να πιέζουν από το πρώτο έως το τελευταίο λεπτό, ακολουθώντας τις εντολές του προπονητή τους για πίεση και άμυνα από ψηλά, να λειτουργούν εξαιρετικά στο δημιουργικό – παραγωγικό κομμάτι, και κυρίως να καλύπτουν ο ένας τα λάθη και τις αδυναμίες του άλλου. Αυτά ήταν τα στοιχεία που μας έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση, καλύπτοντας ίσως και την εντυπωσιακή απόδοση που είχαν κάποιοι ποδοσφαιριστές.
 ~ Βεβαίως, υπήρξε ένα ακόμη στοιχείο που προέκυψε ως συμπέρασμα από τη διεξαγωγή του χθεσινού φιλικού. Έχει να κάνει με τις αποφάσεις του τεχνικού τιμ σχετικά με τους παίκτες που θα παρατάξει κόντρα στην ομάδα του Ζωγράφου. Δεν υπάρχουν μεγάλες αλλαγές και σημαντικές εκπλήξεις, ωστόσο δεν πέρασε απαρατήρητη η χρησιμοποίηση στο αρχικό σχήμα του Θόδωρου Πούτσι αντί του Κλέαρχου Αλεξανδρόπουλου στο δεξί άκρο της μεσαίας γραμμής, όπως επίσης και η επιστροφή στην 11άδα του Νίκου Πετρουζέλλη, που παίρνει τη θέση του τιμωρημένου Τσιμικλή. Στο αριστερό άκρο της μεσαίας γραμμής ο Τριανταφυλλάκης και μπροστά από τα αμυντικά χαφ ο Μπεγέτης, ενώ στην κορυφή ο Κρητικός. Όσον αφορά την τετράδα της άμυνας, αυτή κρίνεται λογική, με την παρουσία των Ψυχογιόπουλου, Κωνσταντόπουλου, Ρουμπουλάκου και Τσόπελα.
 ~ Για την ιστορία ν’ αναφέρουμε ότι η Καλαμάτα προηγήθηκε με 4-0 στο πρώτο 30λεπτο και ανέβασε τον δείκτη του σκορ στις αρχές της επανάληψης (6-0) με τον Ολυμπιακό να μειώνει στα τελευταία λεπτά. Στο 3΄ και ύστερα από γύρισμα του Πούτσι ο Κωσταράκης έστειλε την μπάλα στα δίκτυα της ομάδας του (1-0), στο 7΄ με ωραίο σουτ ο εξαιρετικός Μπεγέτης πέτυχε το 2-0 και στο 20΄ ήταν σειρά του Δουρούμη να νικήσει τον τερματοφύλακα και συμπαίκτη του Νιάρχο (3-0), ενώ το 4-0 του πρώτου μέρους διαμορφώθηκε στο 25΄ ύστερα από ωραίο συνδυασμό Πούτσι – Τσόπελα και εξαιρετικό πλασέ του τελευταίου. Το 5-0 έγινε από τον Αθανασόπουλο και το 6-0 από τον Καραντζανίδη, ενώ ο Πουλάκος μείωσε σε 6-1 με εύστοχο κτύπημα πέναλτι και ο Ροβολής με εντυπωσιακό τρόπο διαμόρφωσε το τελικό 6-2.
 - ΚΑΛΑΜΑΤΑ: Κοψαχείλης, Ρουμπουλάκου, Κωνσταντόπουλος, Ψυχογιόπουλος, Τσόπελας, Τσαγκαράκης, Πετρουζέλλης, Πούτσι, Τριανταφυλλάκης, Μπεγέτης, Κρητικός (11άδα), Σταθόπουλος, Καλλιντέρης, Σπανός, Νικητόπουλος, Χρυσανθόπουλος, Δρούγας, Δημόπουλος, Δασκαλάκης, Αλεξανδρόπουλος, Καραντζανίδης, Κωστής, Αθανασόπουλος, Τσιμικλής.
 - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Νιάρχος, Πιχιγιόνι, Αργάνης, Κωσταράκης, Καρδάσης, Δουρούμης, Τζίφας, Μπαλαλάς, Γιανούσι, Πουλάκος, Κουρούπης (11άδα), Ξυδιάς, Ροβολής, Μπουζαλάς, Μπιτσάκου, Μπούνας, Βίκτωρ.
 ~ Δεν αγωνίστηκε μονάχα ο Μπλέτσας που ακολουθεί ατομικό πρόγραμμα, καθώς επίσης και κάποιοι από τους νεαρούς παίκτες που έχει η ομάδα της Καλαμάτας.
 ~ Το σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει προπόνηση στις 3.00 και πάλι στο «Γ. Λουκαρέας», ενώ αύριο αλλά και το Σάββατο η ομάδα θα μπει ύστερα από πολύ καιρό στο Δημοτικό Στάδιο, το οποίο θα φιλοξενήσει την Κυριακή το απόγευμα το ματς με τον Ηλυσιακό. Ταυτόχρονα οι παίκτες του Μπένου θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και στιγμιότυπα από αγώνες του προσεχούς αντιπάλου.
 * Σφυρίζει ο Κορίνθος Κακρίδης
 ~ Την Κυριακάτικη αναμέτρηση ορίστηκε να διευθύνει ο κ. Κακρίδης του Συνδέσμου Κορινθίας, με βοηθούς τους Λουκέρη (Κεφαλληνίας) και Καλάρα (Κορινθίας), ενώ τέταρτος θα είναι ο κ. Κούλης από την Ηλεία.
Του Νίκου Μπαλόπουλου

*** Πλούσιο τριήμερο γυμναστικής στην Τέντα!
~ ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΥΠΕΛΛΟ ΡΥΘΜΙΚΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
 * Με τη συμμετοχή 23 νεάνιδων και 14 γυναικών από δέκα χώρες θα διεξαχθεί στην Τέντα το προσεχές Σαββατοκύριακο το Διεθνές Κύπελλο Ρυθμικής Γυμναστικής που διοργανώνει εδώ και δύο δεκαετίες περίπου ο Φιλογυμναστικός Όμιλος Καλαμάτας.
* Οι φετινοί αγώνες μπορεί να μην έχουν τη λάμψη των παγκόσμιων κυπέλλων της FIG που προηγήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, οπότε η διοργάνωση της μεσσηνιακής πρωτεύουσας είχε φτάσει στο απόγειο της επιτυχίας της, αλλά η επιτυχία είναι ότι ο θεσμός επιβιώνει …βγάζοντας τη γλώσσα στη ζοφερή οικονομική πραγματικότητα που έχει περιβάλλει τη χώρα μας.
 * Το πρόγραμμα του Σαββάτου περιλαμβάνει αγώνες από τις 2 έως τις 10.30 το βράδυ, ενώ την Κυριακή από τις 3.30 έως τις 8.30 το βράδυ.
 * Τη δική τους τεράστια σημασία έχουν όμως για την εξέλιξη των κοριτσιών των αγωνιστικών ομάδων και την προσέλκυση περισσότερων παιδιών στη γυμναστική κι εν γένει στον αθλητισμό, έχουν οι διασυλλογικοί αγώνες παγκορασίδων-κορασίδων που θα διεξαχθούν παράλληλα, αρχίζοντας από την Παρασκευή (5.30-10.30 μ.μ.) και περιλαμβάνοντας δράση και το διήμερο του κυπέλλου (9 π.μ.-12 μ. το Σάββατο και 9 π.μ.-1 μ.μ. την Κυριακή).
 * Στο μεταξύ, στην Καλαμάτα βρίσκονται ήδη οι διεθνείς αθλήτριες του ατομικού, που προπονήθηκαν χθες στην Τέντα. Ο λόγος για τη Βαρβάρα Φίλιου, την Άρτεμη Γκαβέζου-Κάστρο και τη νεάνιδα Κατερίνα Παπαδάκη, που προετοιμάζονται υπό τις οδηγίες της Βουλγάρας προπονήτριας Εκατερίνα Ντουλάμοβα.   Χ.Ε.

*** Η ομάδα Genesis 6-2 το καφέ Ανατολή

~ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
* Στο πλαίσιο της πρεμιέρας του Α’ Ομίλου του πρωταθλήματος εργαζομένων η ομάδα Genesis, που έχει έντονο το χρώμα του Απόλλωνα Καλαμάτας επικράτησε χθες το βράδυ στο γήπεδο «Π. Μπαχράμης» με 6-2 κόντρα στο συγκρότημα του Καφέ Ανατολή, στο οποίο αγωνίζονται και αρκετοί διαιτητές. Η «μάχη» ήταν άνιση, καθώς το Genesis έχει στις τάξεις του πολλούς πρωτοκλασάτους παίκτες, όπως οι Βασίλης Θειακός-Γιάννης Σισμανίδης και Κώστας Στυλιανόπουλος (και όχι μόνο φυσικά) που σημείωσαν από δύο κι ένα γκολ αντίστοιχα, ενώ σκόρερ χρίστηκε και ο προπονητής του Απόλλωνα Μιχάλης Πολυμενέας. Τα τέρματα του Καφέ Ανατολή σημείωσαν οι Γιάννης Λουκάς και Μιχάλης Τσιμπουρίκος. Τον αγώνα σφύριξε ο Στάθης Μακρής, με βοηθούς τους Νίκο Κατσά και Βασίλη Σακκά.
- GENESIS: Άρις Χριστόφορος, Κώστας Μπούνας, Κώστας Στυλιανόπουλος, Βασίλης Θειακός, Σταύρος Ξυπόλιτος, Παναγιώτης Τενέντες, Μιχάλης Καούνης, Γιάννης Σισμανίδης, Γιώργος Γρηγορόπουλος, Βασίλης Μωράκης, Μιχάλης Πολυμενέας (Νίκος Διασάκος, Κυριάκος Κουνής, Παναγιώτης Μπεκιάρης).
-  ΚΑΦΕ ΑΝΑΤΟΛΗ: Ιοάν Κουτσιόρβα, Νίκος Δημόπουλος, Δημήτρης Καραπιππέρης, Γιώργος Χανδρινός, Σαράντος Πλεμμενόπουλος, Μιχάλης Τσιμπουρίκος, Γιάννης Λουκάς, Νίκος Τσαλίκογλου, Νίκος Μανωλούδης, Φλορίν Ποστολάκι, Φλορίν Μπανίκα (Κουκούτσης, Κωστάκης, Ψαρρέας, Λειβαδίτης, Καδάς, Δεικτάκης, Καράγιωργας).-

***  Βαλκανικούς ο Κοντόπουλος του ΝΟΚ

~* ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ
 * Μετά την πρόσφατη συμμετοχή του στην πολυεθνή συνάντηση που διεξήχθη στην Κόιμπρα της Πορτογαλίας ο Κώστας Κοντόπουλος θα έχει την ευκαιρία να καταγράψει μια ακόμη συμμετοχή με τα χρώματα της εθνικής μας ομάδας. Ειδικότερα, ο πρωταθλητής του Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας συμπεριλήφθηκε στην 20μελή αποστολή κολυμβητών και κολυμβητριών που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στους Βαλκανικούς αγώνες εφήβων-κορασίδων. Η διοργάνωση θα φιλοξενηθεί στην πόλη Κρούσεβατς της Σερβίας στις 28 και 29 Απριλίου.
 ~ Είναι η δεύτερη συνεχή χρονιά που ο Κώστας Κοντόπουλος συμμετέχει στους Βαλκανικούς, με την προηγούμενη παρουσία του μάλιστα στην Μπάνια Λούκα της Βοσνίας να είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή, καθώς συνδυάστηκε με την κατάκτηση τεσσάρων χρυσών μεταλλίων!
 * Στην Πορτογαλία τον περασμένο μήνα ο κολυμβητής του ΝΟΚ κέρδισε ένα αργυρό μετάλλιο στη σκυταλοδρομία 4x100 ελεύθερο, ενώ πέρυσι στην πολυεθνή συνάντηση της Κέρκυρας, είχε εξασφαλίσει ένα χρυσό και ένα χάλκινο.

*** Στα  πλέϊ οφ του Μπάσκετ στο Ελληνικό πρωτάθλημα :
Χθές : Κολοσσός Ρόδου - ΚΙαβάλα  82-61 .- ^
ΑΟΓ Ρέθυμνο - Πανιώνιος  71-83 .-
Σήμερα : Ολυμπιακό  Πειραιώς -ΠΑΟΚ  Θεσσαλονίκης 84-53 .-
Παναθηναϊκός - Άρης Θεσσαλονίκης 83-68 .-


  ~** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΗΝΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012 :
*** http://asterasarfaron2011.blogspot.com/2012/04/31032012-01042012.html  , Αθλητικό Σ/Κ 31/03/2012 και 01/04/2012 .-
*** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.com/2012/04/2-2012.html  , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης Δευτέρα 2 Απριλίου 2012 ‘-
*** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.com/2012/04/3-2012.html  , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης Τρίτη 3 Απριλίου 2012
** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.com/2012/04/4-2012.html  , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης , Τετάρτη 4 Aπριλίου 2012 .-
** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.com/2012/04/4-2012.html  , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης , Τετάρτη 4 Aπριλίου 2012 .-
** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2012/04/5-2012.html  , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης , Πέμπτη 5 Απριλίου 2012 .-
** http://vlasiosarfara.blogspot.com/2012/04/5-2012.html  , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης , Πέμπτη 5 Απριλίου 2012 .-
~ ** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2012/04/blog-post.html  , Ενημέρωση -Θέσεις - Απόψεις - Σκέψεις - Σχόλια κ.π.α. Παρασκευή 6 Απριλίου 2012 .-
~ ** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2012/04/blog-post.html  , Ενημέρωση -Θέσεις - Απόψεις - Σκέψεις - Σχόλια κ.π.α. Παρασκευή 6 Απριλίου 2012 .-
~*** http://snsarfara.blogspot.com/2012/04/7-2012.html  , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης Σάββατο 7 Απριλίου 2012 .-
~*** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2012/04/8-2012.html  , Κυριακή των Βαϊων 8 Απριλίου 2012 κοντά σας .-
*** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2012/04/9-2012.html  , Μεγάλη Δευτέρα 9 Απριλίου 2012 στο αγιάζι της ενημέρωσης .-
~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2012/04/10-2012.html  , Μεγάλη Τρίτη 10 Απριλίου 2012 των Παθών του Κυρίου μας στην ενημέρωση .- nm
~** http://dimmetoparfara.blogspot.com/2012/04/10-2012.html  , Στην καθημερινότητα μας Μεγάλη Τρίτη 10 Απριλίου 2012 .-
*** http://stamos-dynami.blogspot.com/2012/04/11-2012.html  , Μεγάλη Τετάρτη ΚΟΝΤΆ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 11 Απριλίου 2012.-
~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2012/04/12042012.html  , Μεγάλη Πέμπτη 12/04/2012 στην καθημερινότητα της ενημέρωσης .-
~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2012/04/13-2012.html  , Μεγάλη Παρασκευή 13 Απριλίου 2012 σατο αγιάζι της ενημέρωσης.-
~** http://snsstamoskal.blogspot.com/2012/04/14-2012.html  , Μέγα Σάββατο 14 Απριλίου 2012 στην ενημέρωσή μας .-
~** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2012/04/k-15-2012.html  , Kυριακά 15 Απριλίου 2012 ΑΓΙΟΝ ΠΑΣΧΑ ΑΝΑΣΑΤΑΣΕΩΣ .. στην ενημέρωση.-
~** http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2012/04/16-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 16 Απριλίου 2012 .-
~** http://snsarfara.blogspot.com/2012/04/17-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 17 Αποριλίου 2012 .- & ΦΏΤΟ-Αλμπουμ .
~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2012/04/18-2012.html  , AΠΟΨΕΙΣ -Θέσεις -Σχόλια -Παρουσιάσεις Τετάρτη 18 Απριλίου 2012 .-
~** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2012/04/18-2012.html  , Στο αγιάζι της καθημερινής ενημέρωσης Τετάρτη 18 Απριλίου 2012 , Foto  - Album .-
~** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2012/04/19-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 19 Απριλίου 2012 Foto - Album  .-
~** http://dimmetoparfara.blogspot.com/2012/04/19-2012.html , Στο αγιάζι της  ενημέρωσης Πέμπτη 19  Απριλίου  2012  φωτογραφίες .-

~**

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου