arfara messinias stamos1

Ο ήλιος φωτίζει τα σώματα τα , η δε σοφία τις ψυχές .Ο κόσμος είναι ένα ανάκτορο της σοφίας του Υψίστου . Ο Θεός άναψε κάθε μία ψυχή με το δικό του πυρ . Έτσι λάμπουν όλοι οι άνθρωποι με τη σοφία του σε αυτό το θέατρο , όπως ο Θεός τους έπλασε .-Μερικούς τους έκανε μεγάλα φώτα , σε άλλους μικρά.-(Κάρλος Λιναίος )

 Αρφαρά

Η ελευθερία χωρίς τη μάθηση είναι πάντα σε κίνδυνο• η μάθηση χωρίς ελευθερία είναι πάντα μάταιη. Τζων Κέννεντυ .-

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Παρασκευή στην ενημέρωση 21 Οκτωβρίου 2011

Παρασκευή στην ενημέρωση 21 Οκτωβρίου 2011 :
** "Ο Χριστός δεν θέλει να έχεις εναντίον κανενός ανθρώπου μίσος ή λύπη ή οργή η μνησικακία οποιασδήποτε μορφής και για οποιοδήποτε πρόσκαιρο πράγμα. Κι αυτό το διακηρύσσουν παντού τα τέσσερα Ευαγγέλια...."

Στο αγιάζι της ενημέρωσης :

~** Το «ναι» και το γνήσιο!

* Η πλευρά Βαρδινογιάννη έκανε δεκτούς τους όρους του Πρίγκιπα Σουλτάν σχετικά με τον έλεγχο και τον αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, ωστόσο, αναφέρεται στην μη έλευση του πρωτότυπου γνήσιου της υπογραφής! ~ Η πλευρά Βαρδινογιάννη μέσω των δικηγόρων και εκείνη του Πρίγκιπα Σουλτάν βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία, ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια που παρουσιάστηκαν στην καταβολή των χρημάτων μέση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου.
 ~ Ο Γεωργόπουλος που εκπροσωπεί τον Τζίγγερ, με επιστολή του στον πληρεξούσιο του Πρίγκιπα, Παναγιώτη Πετρόπουλο, κάνει γνωστό πως ότι ζητείτε για να μπουν τα χρήματα θα γίνει. -
~ Βέβαια, αξίζει να αναφερθούμε πως ο Γεωργόπουλος στο τέλος της απάντησης ζητά την κατάθεση του πρωτότυπου εγγράφου που αποδεικνύει το γνήσιο της υπογραφής του Πρίγκιπα, που ακόμη δεν έχει έρθει στην Αθήνα αν και αναμενόταν σύμφωνα με τον Τσάκα, τις προηγούμενες ημέρες.-
~  Αναλυτικά η απάντηση Γεωργόπουλου στα όσα ζήτησε η πλευρά του Πρίγκιπα έχει ως εξής:

Αξιότιμε κ. Πετρόπουλε,
 * Αναφέρομαι στη κατόπιν προφορικού σας αιτήματος σημερινή συνάντηση μας κατά την οποία μου αναπτύξατε τα σχόλια σας επί του μη δεσμευτικού MOU, το οποίο σας παρέδωσα την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου εν σχεδίω και προς συζήτηση . Με το email αυτό σας επιβεβαιώνω τα κάτωθι σχόλια σας και τις απαντήσεις μου σε αυτά.
 * Το πρώτο σχόλιο αφορά την διενέργεια Νομικού Ελέγχου που επιθυμείτε να διεξαχθεί πριν ο πελάτης σας συμμετάσχει στην αύξηση του κεφαλαίου που θα αποφασιστεί από την μετ αναβολή Γενική Συνέλευση της 4ης Νοεμβρίου. Ο ισχυρισμός σας ότι ο χρόνος που έχετε στη διάθεση σας δεν είναι επαρκής, φοβούμαι πως δεν είναι ορθός αφού την τελευταία διετία έχουν διεξαχθεί δύο Νομικοί και Οικονομικοί έλεγχοι λόγω των αντίστοιχων αυξήσεων του κεφαλαίου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός ( βλέπετε πορίσματα ενημερωτικών δελτίων). Για αυτούς τούς λόγους σας διαβεβαιώνω ότι ο νομικός και οικονομικός έλεγχος θα είναι εξαιρετικά σύντομος.
 * Το καταστατικό που ζητήσατε και το πρακτικό της τελευταίας Γενικής Συνέλευσης μπορούν να σας δοθούν οποτεδήποτε.
 * Η παρατήρηση σας ότι η προθεσμία των δύο ημερών για την καταβολή της αυξήσεως των 15.000.000 Ευρώ μετά την λήψη αποφάσεως της Γενικής Συνελεύσεως, θα έπρεπε να αντικατασταθεί με την προθεσμία 3 εργάσιμων ημερών, νομίζω ότι είναι εύλογη.
 * Δεν συμμερίζομαι την άποψη σας ότι θα έπρεπε τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός να αντικατασταθούν από μέλη της επιλογής του πελάτη σας πριν από την καταβολή του ποσού της αύξησης. Παρόλα αυτά θα μπορούσε να προγραμματιστεί αλλαγή των μελών του Δ.Σ συγχρόνως με την κατάθεση των 15.000.000 Ευρώ. Εξάλλου με την ανάληψη του συνόλου της αυξήσεως του κεφαλαίου κατά 15.000.000 Ευρώ και την εξαγορά του 54,7% των μετοχών των πελατών μου, θα έχει αποκτηθεί από τον πελάτη σας τέτοια πλειοψηφία που θα του επιτρέψει να προβεί σε ότι αλλαγές θέλει.
 * Επισημάνατε ότι είναι ιδιαίτερης σημασίας η συνέχιση της χρησιμοποίησης των εγκαταστάσεων της Παιανίας και ότι επιθυμείτε να γνωρίζετε τους όρους υπό τους οποίους θα παραχωρηθεί η χρήση για μια τριετία. Θεωρώ ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα. Η παρατήρηση αυτή θα μεταφερθεί στο πελάτη μου και θα απαντηθεί σε κατάλληλο χρόνο.
 * Τέλος θα πρέπει να σημειώσω ότι δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχετε προσκομίσει το πρωτότυπο πληρεξούσιο του πελάτη σας θεωρημένο από αρμόδια αρχή που είναι γνωστή και αποδεκτή από της Ελληνικές αρχές.
 Σας ευχαριστώ
 Λεωνίδας Κ. Γεωργόπουλος .


~** Διεξαγωγή έρευνας για τις συνθήκες θανάτου του Καντάφι

* Έρευνα για τις συνθήκες θανάτου του Καντάφι ζήτησε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ενώ το ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε ότι αεροσκάφος του έπληξε την αυτοκινητοπομπή του έκπτωτου Λίβυου ηγέτη. Συνελήφθη ο Σαΐφ αλ-Ισλάμ.
~ Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας για τις συνθήκες του θανάτου του Μουάμαρ Καντάφι. «Σε ό,τι αφορά τον θάνατο του Καντάφι, οι συνθήκες δεν είναι σαφείς. Δεδομένων αυτών που είδαμε, θεωρούμε ότι είναι αναγκαία η διεξαγωγή έρευνας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας Ρούπερτ Κόλβιλ, προσθέτοντας ότι «οι δύο βιντεοταινίες (που μεταδόθηκαν) είναι πολύ ανησυχητικές».
 ~ Ο εκπρόσωπος δεν διευκρίνισε ποιο όργανο θα πρέπει να επιφορτισθεί με την έρευνα και υπενθύμισε ότι το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ εξουσιοδότησε μία επιτροπή εμπειρογνωμόνων για να ερευνήσουν τις βιαιότητες στη Λιβύη.
 ~ Η σύζυγος του Καντάφι ζήτησε από τον ΟΗΕ να διεξαγάγει έρευνα για τα αίτια του θανάτου του, μετέδωσε παράλληλα το τηλεοπτικό δίκτυο Arrai που εδρεύει στη Συρία, το οποίο υποστηρίζει το καθεστώς Καντάφι. Η σύζυγος του Καντάφι «ζητεί από τον ΟΗΕ να διερευνήσει τα αίτια του θανάτου του μαχητή Μουάμαρ και του Μουτάσιμ» (γιος του Καντάφι), αναφέρει το Arrai σε τίτλο του.
 ~ Το δίκτυο προσθέτει και πάλι σε γραπτό κείμενο ότι η σύζυγος του Καντάφι είναι περήφανη για το θάρρος του συζύγου της και των παιδιών της, που, όπως σημειώνει, αντιστάθηκαν σε 40 χώρες και τους πράκτορές τους για έξι μήνες και ότι η ίδια τους θεωρεί μάρτυρες.
 ~ Την ίδια ώρα, ανώτερος αξιωματούχος της Ρωσίας ζήτησε να διαλευκανθούν τα αίτια θανάτου του Καντάφι, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει σταθερότητα στη Λιβύη και ότι κυβερνάται από τον όχλο. «Η πρώτη ματιά δείχνει ότι επρόκειτο για λιντσάρισμα από το πλήθος», δήλωσε ο Κονσταντίν Κοσάτσεφ, επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ρωσικού κοινοβουλίου σε μπλογκ.
 ~ «Χρειαζόμαστε αντικειμενική πληροφόρηση για τις συνθήκες θανάτου του Καντάφι», προσέθεσε, σημειώνοντας ότι έχει «ανάμεικτα συναισθήματα». Μέχρι στιγμής, ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ και ο πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έχουν επισήμως σχολιάσει το θάνατο του Καντάφι.
 ~ Εξάλλου, όπως ανακοίνωσε το ΝΑΤΟ, αεροσκάφος της Συμμαχίας έπληξε 11 στρατιωτικά οχήματα στην οχηματοπομπή θωρακισμένων που απομάκρυνε το πρωί της Πέμπτης τον Μουάμαρ Καντάφι από την γενέτειρά του Σύρτη, αν και το ΝΑΤΟ δεν γνώριζε εκείνη τη στιγμή ότι ο πρώην ισχυρός άνδρας της Λιβύης βρισκόταν σε αυτήν. Η ανακοίνωση αυτή για την αεροπορική επιδρομή που οδήγησε στη σύλληψη και το θάνατο του Καντάφι δείχνει ότι το κονβόι που έφευγε από τη Σύρτη ήταν πολύ μεγαλύτερο και ότι τα οχήματα που επλήγησαν από αυτήν ήταν περισσότερα από αυτό που είχε αναφερθεί προηγουμένως.
 ~ Το αεροσκάφος του ΝΑΤΟ έπληξε 11 στρατιωτικά οχήματα που μετείχαν σε μεγαλύτερη ομάδα από σχεδόν 75 οχήματα που έκαναν ελιγμούς κοντά στη Σύρτη, προστίθεται στην ανακοίνωση του ΝΑΤΟ, όπου επισημαίνεται ότι την ώρα της επίθεσης το ΝΑΤΟ αγνοούσε την παρουσία του Καντάφι σε αυτήν.
 ~ «Αυτά τα οπλισμένα οχήματα εγκατέλειπαν τη Σύρτη με μεγάλη ταχύτητα και προσπαθούσαν να περάσουν μέσα από τα περίχωρα της πόλης», προστίθεται στην ανακοίνωση. «Τα οχήματα μετέφεραν σημαντική ποσότητα όπλων και πυρομαχικών που αποτελούσαν σημαντική απειλή για τον ντόπιο πληθυσμό αμάχων. Η οχηματοπομπή επλήγη από αεροσκάφος του ΝΑΤΟ για να μειωθεί η απειλή», επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η οποία καταλήγει ως εξής: «Αργότερα μάθαμε από ανοιχτές πηγές και υπηρεσίες πληροφοριών συμμαχικών δυνάμεων ότι ο Καντάφι βρισκόταν στην οχηματοπομπή και ότι η επιδρομή συνέβαλε πιθανώς στη σύλληψή του».
 ~ Ο Μουάμαρ Καντάφι τραυματίσθηκε θανάσιμα από σφαίρα στην κοιλιακή χώρα μετά τη σύλληψή του, σύμφωνα με τον γιατρό που εξέτασε το πτώμα, καθώς κυκλοφορούν αντικρουόμενες πληροφορίες για το τέλος του. Ο Καντάφι σκοτώθηκε μετά τη σύλληψή του από δυνάμεις του νέου λιβυκού καθεστώτος στη Σύρτη. «Ο Καντάφι συνελήφθη ζωντανός και σκοτώθηκε στη συνέχεια. Μία σφαίρα ήταν η κύρια αιτία του θανάτου του, διαπέρασε την κοιλιακή χώρα», δήλωσε ο γιατρός Ιμπραΐμ Τίκα στο Αλ Αραμπίγια. «Στη συνέχεια υπήρξε ακόμη μία σφαίρα που διαπέρασε το κεφάλι του».
 ~ Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Μαχμούντ Τζιμπρίλ, είχε ανακοινώσει ότι ο Μουάμαρ Καντάφι συνελήφθη χωρίς να προβάλει αντίσταση σε φρεάτιο αποχέτευσης, πυροβολήθηκε στον ώμο και τοποθετήθηκε σε φορτηγό, το οποίο βρέθηκε ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά καθώς ο τραυματισμένος Καντάφι μεταφερόταν στο νοσοκομείο.
 ~ Στρατιωτικός εκπρόσωπος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης ανακοίνωσε ότι το πτώμα του Μουάμαρ Καντάφι θα ταφεί εντός 24 ωρών σε τοποθεσία που δεν προσδιόρισε, θα του αποδοθούν οι πρέπουσες τιμές και θα ταφεί σύμφωνα με τα μουσουλμανικά έθιμα.
 ~ Εν τω μεταξύ, νέο ερασιτεχνικό βίντεο με τις τελευταίες στιγμές του Μουαμάρ Καντάφι, είδε το φως της δημοσιότητας. Στο δεύτερο αυτό βίντεο, φαίνεται αιμόφυρτος κι εξουθενωμένος ο Καντάφι, να σύρεται από τους αντικαθεστωτικούς, σε πανηγυρικό κλίμα, την ώρα που πυκνώνουν τα σενάρια για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έπεσε νεκρός.
 ~ Η βιντεοταινία που μεταδόθηκε από τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης δείχνει έναν αιμόφυρτο άνδρα με τα χαρακτηριστικά του Μουάμαρ Καντάφι να δέχεται τα κτυπήματα ενόπλων ανδρών. Αναφερόμενος στον γιο του Μουτάσιμ Καντάφι, ο γιατρός δήλωσε ότι πέθανε μετά τον πατέρα του.
 ~ Όσο για τον Μουτάσιμ υπάρχει ένα τραύμα, μία μεγάλη οπή ακριβώς επάνω από τον θώρακα και κάτω από τον λαιμό [...] η κατάσταση του αίματος αποδεικνύει ότι σκοτώθηκε μετά τον Καντάφι», είπε, προσθέτοντας ότι δεν έχει δει το πτώμα του Σαΐφ αλ Ισλάμ, του άλλου γιου του Καντάφι, για τον οποίο έχουν κυκλοφορήσει φήμες ότι ήταν περικυκλωμένος, ότι συνελήφθη ή ότι σκοτώθηκε.
 ~ Σύμφωνα, πάντως, με το Αλ Αραμπίγια, ο πρωτότοκος γιος του Μουαμάρ Καντάφι και διάδοχός του, συνελήφθη την Παρασκευή στην παραλιακή πόλη Ζλιτάν της Λιβύης, περίπου 300 χλμ. δυτικά της Σύρτης. Ένας από τους μαχητές στη Ζλιτάν δήλωσε στο δίκτυο ότι ο Σαΐφ αλ-Ισλάμ τραυματίστηκε κοντά στη μέση και προσέθεσε ότι φωτογραφίες του θα δοθούν σύντομα στη δημοσιότητα. Αυτή είναι η πιο πρόσφατη είδηση για τον Σάιφ αλ Ισλάμ, μετά τις διάφορες αντικρουόμενες πληροφορίες που έχουν μεταδοθεί από την Πέμπτη σχετικά με την τύχη του γιου του Καντάφι.
 ~ Η διεθνής κοινότητα εξέφρασε την ικανοποίησή της για τον θάνατο του Μουάμαρ Καντάφι, εκφράζοντας την ελπίδα πως οι ΝΑΤΟϊκές επιχειρήσεις θα σταματήσουν αμέσως και καλώντας τους Λίβυους σε συμφιλίωση. Ο θάνατος του Μουάμαρ Καντάφι είναι μια θριαμβευτική νίκη που αποτελεί προειδοποίηση προς τους άλλους δικτάτορες της Μέσης Ανατολής, εκτιμά ο βρετανικός Τύπος. Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο θα κηρύξει επισήμως την απελευθέρωση της Λιβύης το σαββατοκύριακο μετά το θάνατο του πρώην δικτάτορα Μουάμαρ Καντάφι.

~** http://youtu.be/zqTwiMG0v_w  , ΠΑΜΕ ΚΑΤΑ ΔΙΑΟΛΟΥ !!! 
~** http://youtu.be/CVnNjiTUGbs  , : ΠΑΜΕ ΜΩΡΕ ΠΟΥ ΠΑΜΕ ?

~** ΤΑ  ΑΘΛΗΤΙΚΑ  ΤΗΣ  ΗΜΕΡΑΣ 21/10/2011 :
Για το Ευρωμπάσκετ :
* ΜΠΙΛΜΠΑΟ -ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  Περαιώς  76-61, 60-49 , (37-31) , (18-11).-  ^

**** ΤΟΠΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ -ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ :
~** Στου Κατσαρού Το επίκεντρο των καθημερινών σεισμών στην Μεσσηνία και στο Δήμο Οιχαλίας -Μελιγαλά :

~ Ακόμη 8 λυόμενα για να καλυφθούν οι ανάγκες
 * Απομένουν 8 οκτώ λυόμενα να φθάσουν στου Κατσαρού, προκειμένου, με τα πέντε που έχουν ήδη φθάσει, να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός των δεκατριών για να καλυφθούν οι ανάγκες ισάριθμων οικογενειών, των οποίων τα σπίτια κρίθηκαν ακατάλληλα για κατοίκηση, σύμφωνα με όσα είπε στο «Θ» ο πρόεδρος της Κοινότητας Ανδρ. Δημητρακόπουλος.
~ Εκτός αυτών, απομένει να παραδοθούν και δύο λυόμενα καταστήματα, καθώς σε ισάριθμους επαγγελματίες έχει πληγεί η επαγγελματική τους στέγη.  ~ Η παράδοση των συγκεκριμένων λυομένων αναμένεται να γίνει μέσα στην εβδομάδα, συνέχισε ο κ. Δημητρακόπουλος, ο οποίος πρόσθεσε ότι ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του ελέγχου σπιτιών και καταστημάτων από τα αρμόδια συνεργεία, τα οποία θα επανέλθουν όταν η περιοχή κηρυχθεί σεισμόπληκτη.
~ Αφού ευχαρίστησε τις υπηρεσίες για την ανταπόκριση που έδειξαν, παρατήρησε ότι οι όποιες ενέργειες που θα έχουν ως αποτέλεσμα το χαρακτηρισμό της περιοχής ως σεισμόπληκτης θα πρέπει να επιταχυνθούν, δεδομένου ότι οι κάτοικοι θέλουν να επισκευάσουν τα κτήρια πριν χειροτερέψουν, λόγω χειμώνα, οι καιρικές συνθήκες.
~ Επισήμανε δε ότι μπορεί να έχουν τοποθετηθεί σε διάφορους χώρους τα πέντε λυόμενα, αλλά είναι άγνωστο ποιος και με ποιο τρόπο θα τα συνδέσει με τα δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης και με ηλεκτρικό ρεύμα.
 * «Συνηθίσαμε στα μικροκουνήματα»
~ Ακούγοντας τη συζήτησή μας, πλησιάζει και ο κ. Σταμ. Σταματόπουλος. «Σας καθησύχασαν οι επιστήμονες;», ρωτάμε και η απάντηση που δόθηκε είναι επί της ουσίας αρνητική. «Μπορεί οι άνθρωποι να κατέθεσαν τις απόψεις τους και να προσπάθησαν να μας καθησυχάσουν, αλλά στην ουσία είναι δύσκολο να μάθουμε να ζούμε με τους σεισμούς. Όταν ακούμε κάποιο μεγάλο αυτοκίνητο ή θόρυβο, νομίζουμε ότι γίνεται σεισμός. Ηρεμήσαμε επειδή ηρέμησαν και οι σεισμοί, αλλά τα μικροκουνήματα τα συνηθίσαμε και τώρα περιμένουμε ίσως και κάτι μεγαλύτερο, όπως έγινε στις 14 Αυγούστου, στις 14 Σεπτεμβρίου και στις 10 Οκτωβρίου».
~ Ο κ. Σταματόπουλος θέλησε να καταθέσει κι άλλη μία ενδιαφέρουσα παρατήρηση: «Θα πρέπει η Πολιτεία να έχει το νου της ως προς τα λυόμενα. Αν εκεί που είχε δοθεί κάποιο επισκευάστηκε το σπίτι, θα πρέπει το λυόμενο να επιστρέφει στο κράτος, αλλιώς να επιβάλλεται πρόστιμο. Αλλιώς, πού θα βρίσκει τα λυόμενα το κράτος όταν υπάρχει ανάγκη;». ~ Άλλος κάτοικος, που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, είπε πως υπάρχουν λυόμενα στην περιοχή από το 2001, τα οποία χρησιμοποιούνται ως αποθήκες ή ακόμη και ως μαντριά και δεν παραχωρούνται, προκειμένου να εξυπηρετηθούν αυτοί που το έχουν ανάγκη. Μας αναφέρθηκε χαρακτηριστική περίπτωση με λυόμενο, η κάτοχος του οποίου έχει αποβιώσει εδώ και 10 χρόνια και το συγκεκριμένο παραμένει αναξιοποίητο.
~ Επισημάνθηκε, επίσης, ότι παραμένει άγνωστο ποιος θα συνδέσει το λυόμενο με τα δίκτυα, καθώς ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση, ενώ όσα έχουν παραδοθεί δε βρίσκονται σε καλή κατάσταση. -
* Αποζημίωση για προϊόντα
~ Από την πλευρά του, ο κ. Ι. Μητώσης αναρωτήθηκε με ποιο τρόπο θα αποζημιωθεί για τις ζημιές που προκλήθηκαν σε προϊόντα που είχε στο σπίτι του. Όπως είπε, το κτίσμα μπορεί να μην έπαθε πολλές ζημιές, λόγω του ότι είναι καινούργιο, αλλά έχει πρόβλημα με το κρασί που είχε αποθηκεύσει, επειδή έσπασε το βαρέλι. «Ποιος θα με αποζημιώσει για αυτή τη ζημιά που έπαθα στο εισόδημά μου;», ήταν η «μόνιμη» ερώτησή του.

~**  Το μήνυμα της προχθεσινής απεργιακής κινητοποίησης

* Έφτασε στο μη παρέκει ο κόσμος του μόχθου και της εργασίας
 ~  Η επόμενη ημέρα της προχθεσινής πετυχημένης απεργιακής κινητοποίησης (και) στην Καλαμάτα βρίσκει τους συνδικαλιστικούς φορείς της πόλης σε εγρήγορση και έτοιμους, ανάλογα με τις χθεσινές εξελίξεις με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, να συνεχίσουν τον αγώνα τους. Όπως δήλωσαν στο «Θ» ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας Σ. Τσώνης, ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Μεσσηνίας της ΑΔΕΔΥ Χρ. Σταθόπουλος και ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στους ΟΤΑ του Νομού Στ. Χριστόπουλος, αυτό που προκύπτει χωρίς αμφιβολία από την προχθεσινή πρωτοφανή κινητοποίηση των πολιτών είναι το σαφές μήνυμα που έστειλαν προς την κυβέρνηση: Οι εργαζόμενοι ξεκαθάρισαν σε όλους τους τόνους ότι δεν αντέχουν άλλο να πληρώνουν αυτοί και μόνο, χωρίς μάλιστα προσδοκίες, τις συνέπειες της κρίσης.
 ~ Άλλος λιγότερο και άλλος περισσότερο εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη συμμετοχή του κόσμου, αλλά υποστήριξαν κιόλας ότι, ανάλογα με τις εξελίξεις που θα υπάρξουν, είναι έτοιμοι να συνεχίσουν ακόμα πιο δυναμικά τις κινητοποιήσεις τους.
~ Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, Σ. Τσώνης, χαρακτήρισε την προχθεσινή κινητοποίηση ως «πρωτόγνωρη» για τα δεδομένα της πόλης μας: «Ήταν από τις μεγαλύτερες πορείες στην ιστορία της Καλαμάτας. Βέβαια, αυτό ήταν φυσικό επακόλουθο της πίεσης που υφίσταται καθημερινά ο κόσμος. Όσο τα προβλήματα μεγαλώνουν και η κυβέρνηση επιμένει στην ίδια αδιέξοδη πολιτική της, η συμμετοχή των πολιτών στις πορείες θα αυξάνει με γεωμετρική πρόοδο. Φτάσαμε όλοι μας στο μη παρέκει. Κι αυτό που πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι στις πορείες συμμετείχαν νέα πρόσωπα, τα οποία μέχρι σήμερα δεν κατέβαιναν σε συγκεντρώσεις.
~ Σε περίπτωση που, όπως φαίνεται αυτό θα συμβεί, ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο από τη Βουλή, η ΓΣΕΕ θα επιμείνει στους δρόμους που ήδη έχει χαράξει. Δεν έχουμε και άλλη λύση άλλωστε. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα συνεδριάσει το συνδικαλιστικό μας όργανο και ανάλογα θα πορευτούμε. Σίγουρα, πάντως, το επόμενο διάστημα προβλέπεται να είναι αρκετά… θερμό. Άλλωστε, από την 1η Νοεμβρίου, που θα αρχίσουν να φαίνονται στην ολότητά τους τα μέτρα που έχουν ληφθεί, τα πράγματα θα οξυνθούν ακόμα περισσότερο. Θα έχουμε και κοινωνική ένταση, αλλά και απεργίες».
~ Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Μεσσηνίας της ΑΔΕΔΥ, Χρ. Σταθόπουλος, εξέφρασε κι αυτός την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή του κόσμου στην απεργιακή κινητοποίηση, αν και, όπως υπογράμμισε, θα μπορούσε να είναι ακόμα καλύτερη: «Μπροστά στην πρωτοφανή επίθεση που δέχεται ο κόσμος της εργασίας δε δικαιολογεί την απάθεια αυτών που δε συμμετείχαν στη συγκέντρωση. Βέβαια, είναι ενθαρρυντικό ότι όλο και περισσότεροι πολίτες κατεβαίνουν στους δρόμους. Δε θα έπρεπε όμως να απουσιάζει κανείς».
~ Για την επόμενη ημέρα, ο κ. Σταθόπουλος είναι ξεκάθαρος: «Το συνδικαλιστικό κίνημα δεν έχει άλλον δρόμο πέρα από αυτόν του αγώνα και της απεργίας. Όταν υλοποιούνται τέτοια μέτρα από την κυβέρνηση, δε μας μένει κάτι άλλο. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τον Οκτώβριο πολλοί συνάδελφοι δεν πήραν ούτε ένα ευρώ μισθό.
~ Επομένως, αυτή η πολιτική θα πρέπει να αλλάξει. Δεν μπορεί τα κακώς κείμενα να τα πληρώνουν οι ίδιοι και οι ίδιοι. Ας βρουν τρόπους να διευρύνουν τη φορολογική βάση και να πληρώσουν οι πραγματικά έχοντες και κατέχοντες».
~ Τέλος, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στους ΟΤΑ Ν. Μεσσηνίας, Στ. Χριστόπουλος, σχολίασε: «Η προχθεσινή μαζική κινητοποίηση και συμμετοχή των πολιτών δείχνει το μέγεθος της οργής και του θυμού που νιώθει η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου μπροστά σε αυτά που γίνονται στη χώρα. Βέβαια, η ιστορία δεν τελείωσε ούτε χθες ούτε προχθές. Όσο η κυβέρνηση επιμένει να παίρνει μέτρα σε βάρος του κόσμου της εργασίας και όχι αυτών που ευθύνονται γι’ αυτά που συμβαίνουν σήμερα στη χώρα μας, τόσο ο κόσμος θα διαδηλώνει την αντίθεσή του».

~** Απέστρεψαν το βλέμμα από τους πολιτικούς

~ * Οι μαθητές της Πύλου στην επέτειο της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου
 * Το δικό τους μήνυμα αποδοκιμασίας στους πολιτικούς έστειλαν χθες, κατά την παρέλαση που πραγματοποιήθηκε στην Πύλο, προκειμένου να τιμηθεί η 184η επέτειο της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου, μαθητές του Λυκείου. Έτσι, ενώ έπρεπε όλοι να στρέψουν το κεφάλι τους προ των επισήμων, προτίμησαν να κοιτούν μπροστά και ελάχιστα κεφάλια ήταν εκείνα που έστρεψαν. Ήταν κι αυτό από την πλευρά τους ένα μήνυμα αντίδρασης στους πολιτικούς, τους οποίους προφανώς θεώρησαν ως υπαίτιους της κατάστασης που βιώνει σήμερα η χώρα. Η πράξη, που προκάλεσε αίσθηση, προβλημάτισε τους παρευρισκόμενους και σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως.
 * Η εκδήλωση ξεκίνησε το πρωί, όταν οι σημαίες της Ελλάδας, της Αγγλίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας μεταφέρθηκαν σε πομπή από το Δημαρχείο στην πλατεία Τριών Ναυάρχων, όπου έγινε η έπαρσή τους από το δήμαρχο Πύλου-Νέστορος και τους εκπροσώπους της Αγγλίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας, παρουσία των τοπικών αρχών.
* Τελέστηκε δοξολογία στο μητροπολιτικό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου και μετά ψάλθηκε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των Τριών Ναυάρχων, όπου και κατατέθηκαν στεφάνια.
* Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο λέκτορας της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, Δημ. Πανομήτρος, με θέμα «Η διαχρονικότητα του μηνύματος της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου».
* Ακολούθησε η παρέλαση των μαθητών των σχολείων και των στρατιωτικών τμημάτων. Με τη λήξη της, εκπρόσωποι των πρεσβειών, του ΓΕΝ και του Δήμου Πύλου-Νέστορος μετέβησαν με πλωτά μέσα στα νησιά Φανάρι, Σφακτηρία και Χελωνήσι, όπου βρίσκονται αντίστοιχα τα μνημεία των Γάλλων, Ρώσων και Άγγλων πεσόντων, για την απόδοση τιμών.
* Ομιλία Δημάρχου Πύλου κ. Καφαντάρη
* Στην ομιλία του, κατά το γεύμα που παρέθεσαν η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας και ο Δήμος Πύλου – Νέστορος, ο δήμαρχος Δημ. Καφαντάρης ανέφερε πως η ναυμαχία δίδαξε ότι οι λαοί συμφιλιωμένοι και αλληλέγγυοι μπορούν να εξουδετερώσουν και να νικήσουν κάθε εχθρό, επίβουλο της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της ελευθερίας.
* Λαοί και χώρες, επισήμανε, πρέπει να συμβιώνουν αρμονικά, σεβόμενοι τα κυριαρχικά δικαιώματα του καθενός, υποστηρίζοντας με κάθε τρόπο το αρχέγονο και αιώνιο δικαίωμα της ελευθερίας, ενώ υπογράμμισε τη διαχρονικότητα της σημασίας και τα διδάγματα που στέλνει η Ναυμαχία του Ναυαρίνου στα πέρατα του κόσμου ανά τους αιώνες και τη συνέδεσε με τη σημερινή εποχή των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.
* Όπως είπε, οι Ευρωπαίοι τότε δεν περιχαρακώθηκαν στον εαυτό τους. Δεν ανέχτηκαν να παραβιάζονται βάναυσα αξίες και δικαιώματα γειτονικών λαών και ιδιαίτερα συνανθρώπων τους. Δεν επέτρεψαν τη συνέχιση της κατοχής και τη διάλυση ενός κράτους με τη μεγαλύτερη ιστορία. Έτειναν χείρα βοηθείας προς τους Έλληνες. Έμπρακτα απέδειξαν την κάθε είδους βοήθεια στους μικρούς και ασθενέστερους λαούς, καθώς και την υποστήριξη του δίκαιου των αδυνάτων.
* Αφού αναρωτήθηκε αν σκέφτονται και σήμερα έτσι οι ισχυροί του κόσμου, πρόσθεσε: «Τότε, το Έθνος υπέφερε κάτω από το ζυγό της Οθωμανικής Πύλης. Σήμερα, υπό την απειλή της πτώχευσης, ζούμε ένα σύγχρονο εφιάλτη οικονομικής, πολιτικής, εθνικής υποτέλειας».
* Είπε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να επηρεάσει άμεσα την κεντρική εθνική στρατηγική κατεύθυνση. Μίλησε και για τη μείωση των δαπανών στους Δήμους, που επηρεάζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση και δεσμεύθηκε εκ μέρους των δημάρχων «να σταθούμε στο πλευρό κάθε πολίτη και κάθε οικογένειας. Να δώσουμε συντροφιά τη νέα, εξαιρετικά δύσκολη, μάχη, φροντίζοντας για την ποιότητα ζωής και για λύσεις άμεσες και δραστικές στα προβλήματα της καθημερινότητας.
* Ως υστερόβουλοι και διαιρεμένοι, δεν πρόκειται να πάμε πουθενά. Ως αλληλέγγυοι και ενωμένοι μπορούμε να τα καταφέρουμε», κατέληξε.

~** Η ιστορία της πόλης μέσα από παλιές επιγραφές

 * Κλειστά τα μαγαζιά της πόλης. Οι άνθρωποι στους δρόμους διαδήλωσαν προχθές για το μέλλον της χώρας. «Κλείνουμε για μια μέρα, για να μην κλείσουμε για πάντα» δήλωσαν οι Καλαματιανοί καταστηματάρχες ενώνοντας τη φωνή τους με αυτή των υπόλοιπων διαδηλωτών. Κατηφορίζοντας την Αριστομένους μαζί με τη μάζα των διαμαρτυρόμενων πολιτών, «έτσι θα καταντήσουμε», μου λέει ο Παναγιώτης, έμπορος στο Ιστορικό Κέντρο και μου δείχνει την ταμπέλα του πάλαι ποτέ κοσμοπολίτικου ξενοδοχείου «Αχίλλειον». «Αν δεν κάνουμε τώρα κάτι, την εμπορική ζωή της πόλης θα μείνουν μόνο παλιές ταμπέλες να τη θυμίζουν, παλιές επιγραφές σε ετοιμόρροπα κτήρια».
 * Αυτό μου είπε και ξεστράτισα. Κίνησα να ανακαλύψω όσες παλιές επιγραφές σώζονται στην Καλαμάτα. Δεν είναι πολλές. Χάθηκαν οι περισσότερες μαζί με τα καταστήματα που κοσμούσαν. Μια πτυχή της τοπικής ζωής που δεν έχει καταγραφεί, τα έργα επιγραφοποιίας στους δρόμους της πόλης μάς μιλούν για εποχές που η εμπορική δραστηριοποίηση ήταν… ελληνική και φειδωλή. Που τον πρώτο ρόλο κατείχαν τα τοπικά μας προϊόντα. Που η Μεσσηνία ζούσε χάρη στην πρωτογενή και δευτερογενή παραγωγή. Που το μεράκι και η απλότητα πρωταγωνιστούσαν ακόμη και σ’ αυτή την κατασκευή επιγραφών. Πραγματικά έργα τέχνης, οι ταμπέλες καταστημάτων άλλων εποχών μάς μεταφέρουν σε μια αισθητική που έχει εκλείψει, αλλά λειτουργούν και ως πηγή πληροφοριών για την ιστορία, τον πολιτισμό, τις οικονομικές, νομικές και κοινωνικές σχέσεις, ακόμη και τις θρησκευτικές δοξασίες και πρακτικές, που τείνουν να σβήσουν μαζί τους.
* Στην οδό Υπαπαντής, από τις πιο χαρακτηριστικές επιγραφές που σώζονται, αυτή του Γ. Καρούνου, «διαλαλεί» τα «Έλαια» που πουλούσε. Η επιχείρηση έκλεισε με το θάνατο του ιδιοκτήτη, το 2000, έχοντας λειτουργήσει ανελλιπώς για παραπάνω από πενήντα χρόνια. Σήμερα, το κτήριο είναι στα όρια της κατάρρευσης.
* «Τον θυμόμαστε τον μπαρμπα – Γιώργο», μου λένε δυο ηλικιωμένοι, κάτοικοι της περιοχής. Ελαιόλαδο, ελιές και ξηρούς καρπούς πωλούσε, «δεν άλλαξε τον τρόπο που δούλευε», μου σχολιάζουν, «έπαιρνε τον καρπό από τους παραγωγούς, μόνος έσπαζε τα καρύδια, τα αμύγδαλα και τα πούλαγε, μέχρι που πέθανε».
* Το όνομα Καρούνος μαρτυρά καταγωγή από την Αλαγονία. Μέχρι το 1909, κανένας Καρούνος δεν ήταν κάτοικος Καλαμάτας. Στη λίστα επαγγελμάτων ήταν αποκλειστικά γεωργοί. Ο Γεώργιος Καρούνος έφτιαξε το μαγαζί του στην περιοχή της πόλης που ήταν συγκεντρωμένα όσα πουλούσαν ξηρούς καρπούς, με πιο γνωστό του Τέτα, που δραστηριοποιείται ως σήμερα.
*  Νοτιότερα, στην πλατεία Αμφείας, τα εφαπλωματοποιεία (τα «παπλωματάδικα», που της έδωσαν το λαϊκό όνομά της) έχουν αντικαταστήσει τις ταμπέλες τους με σύγχρονες. Δίπλα στις φωτεινές και νέον επιγραφές με τα ξενικά ονόματα των μπαρ, λίγα θυμίζουν την ιστορία της πλατείας, κέντρο της εμπορικής ζωής από τα μέσα του 19ου αιώνα. Η απουσία καταγραφής δεν έχει διασώσει την παραδοσιακή επιγραφοποιία, μια γεύση της οποίας παίρνουμε στο ψητοπωλείο του «Τζίμη», στους Αγίους Αποστόλους. Ο επιχειρηματίας συγκέντρωσε όσες μπόρεσε και τις «εκθέτει» ιδιότυπα, στην πρόσοψη του μαγαζιού του.
* «Αυτά μας έφαγαν, οι φωτεινές επιγραφές», μου λέει η κυρία Ελένη, παλιά Καλαματιανή, που θυμάται τις προθέσεις του δημάρχου, Π. Νίκα, να «επιβάλλει» την ελληνική γλώσσα στη σήμανση των καταστημάτων της πόλης. «Τι να τις κάνεις, όμως, τις ταμπέλες στα ελληνικά, όταν όλα τα προϊόντα είναι εισαγόμενα; Μόνο για το θεαθήναι;», προσθέτει η κυρία Ελένη.
* Ο Βασίλειος Σταθάκης έχει κρατήσει, μαζί με τον παραδοσιακό χαρακτήρα του παντοπωλείου του, και την ταμπέλα του παρελθόντος, που μας πάει στη… βρεφική ηλικία της διαφήμισης.
* Στην πλατεία Όθωνος σώζεται η ταμπέλα του Ιωάννη Ανασ. Φαβατά –επωνυμία γραμμένη πάνω στην ακόμα παλαιότερη επιγραφή του Ποτοποιείου Σούμπλη. Καφέδες, ξηρούς καρπούς και ζαχαρώδη πουλούσε ο Ιωάννης Φαβατάς, επίσης ιδιοκτήτης του κτηρίου. Το μαγαζί έκλεισε πριν από δεκαπέντε χρόνια. Ακριβώς δίπλα, στη γωνία, το Ποτοποιείο του Βασίλη Σούμπλη λειτούργησε για εξήντα χρόνια και έκλεισε πριν από μια δεκαετία.
~ «Έχω αποδείξεις ενοικίου από το 1940», μου λέει ο γιος του.
* «Ξεροσφύρι ρακή, τσίπουρο και κονιάκ πίναμε στου Σούμπλη», θυμούνται οι παλιοί. «Εδώ ερχόμασταν για να πάρουμε παστέλι στην τάβλα, φρέσκο, την ίδια ημέρα το έφτιαχναν», μου λένε.
* Στο παλιό κτήριο, μισογκρεμισμένο, η επιγραφή των Αφών Σούμπλη αχνοφαίνεται. Σε μια εποχή χωρίς τηλέφωνα, που οι συνεννοήσεις γίνονταν πρόσωπο με πρόσωπο, μας μεταφέρει μια μικρή ταμπέλα, δίπλα στην είσοδο. «Οικία Λεΐκων 13», γράφει ο καταστηματάρχης, για την περίπτωση που δεν τον έβρισκαν στο μαγαζί.
* Από τις πιο εντυπωσιακές επιγραφές, αυτή που σώζεται στην οδό Αριστοδήμου. Σκαλισμένη σε μάρμαρο, με ένα σταυρό στην κορυφή της, η επωνυμία στο μισογκρεμισμένο κτήριο μαρτυρά την ύπαρξη του «Οινοπνευματοποιείου, Ο Νέος Κόσμος», ενδεικτική της μακράς παράδοσης της Μεσσηνίας στην ποτοποιία (συνοδεία παστελιού), που εξακολουθεί μέχρι σήμερα. «Μάρτιος 1873», διαβάζουμε παρακάτω, μαζί με το όνομα του ποτοποιού, Γ.Β. Μορέτου ή Μορέτη.
* Από τον αστικό αέρα του υστεροκλασικού ξενοδοχείου «Αχίλλειον», ιδιοκτησίας του Δήμου Καλαμάτας την τελευταία εικοσαετία, με πρόσφατη (15/9/2011) την υπογραφή σύμβασης αξιοποίησής του που ίσως αποτρέψει την κατάρρευσή του, στη λαϊκή χροιά του Κρεοπωλείου «Αφών Μουτεβελή» στην Αναγνωσταρά (κι όμως μπορεί η επιγραφή ενός χασάπικου να είναι καλλιτεχνική!), οι παλιές επιγραφές συνεχίζουν να περιγράφουν την τοπική εμπορική ιστορία. Από τη «Λαϊκή Αγορά» του Θεοδωρακόπουλου στην παλιά πόλη μέχρι τα «Κάρβουνα – Κρασιά» πίσω απ’ το λιμάνι, οι ταμπέλες παίζουν το δικό τους αφανή ρόλο στο μεσσηνιακό θυμικό. Μέχρι σήμερα αντιμετωπίζονταν ως επουσιώδεις παράμετροι στην αρχειοθέτηση της τοπικής μας πορείας. Λίγες έχουν διασωθεί κι ακόμη λιγότερα έχουν γραφτεί. Κι όμως, αξίζει να σηκώσουμε το βλέμμα ψηλά για να τις προσέξουμε και να «διαβάσουμε» τη δική τους εκδοχή της νεότερης μεσσηνιακής ιστορίας.

~** Ανάπλαση Κεντρικής Πλατείας της Καλαμάτας 

* Αντιδρούν δημότες και επαγγελματίες
 ~  Μία από τις μεγάλες και σημαντικές παρεμβάσεις που σχεδιάζει να υλοποιήσει το αμέσως επόμενο διάστημα θεωρεί η Δημοτική Αρχή την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας Καλαμάτας, προκειμένου, όπως υποστηρίζεται από διάφορα επίσημα χείλη, να πετύχει έτσι την ολοκλήρωση, μαζί με τις πεζοδρομήσεις που έχουν γίνει, της αναβάθμισης του κέντρου της πόλης.
~ Απ’ ό,τι φαίνεται, όμως, τις ίδιες απόψεις, εκτός από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης δε συμμερίζονται τόσο οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή όσο και μερίδα των δημοτών της πόλης.
 ~ Οι μεν πρώτοι φοβούνται ότι με την έναρξη των εργασιών οι δημότες – πελάτες θα απομακρυνθούν από την πλατεία, κάτι που για κάποιο ικανό χρονικό διάστημα θα έχει ως αποτέλεσμα την οικονομική τους καταστροφή.
~ Την όλη κατάσταση θα επιτείνει και το εξής: μπορεί στο χρονοδιάγραμμα των εργασιών να αναφέρονται ως χρόνος ολοκλήρωσης οι 14 μήνες, αλλά υποστηρίζουν ότι καμία παρέμβαση στο Δήμο Καλαμάτας δεν έχει τελειώσει, για διάφορους λόγους, στο χρόνο που αναφέρει η σύμβαση. Σε περίπτωση, λοιπόν, που επαληθευτούν οι φόβοι τους, η περιοχή της κεντρικής πλατείας θα είναι εργοτάξιο για τουλάχιστον δύο (2) χρόνια!
~ Σε περίοδο οικονομικής κρίσης και έντονης ανασφάλειας, θεωρούν ότι το να κρατούν τα μαγαζιά τους «κλειστά» στην ουσία για τόσο μεγάλο διάστημα, θα σημάνει γι’ αυτούς, τις οικογένειές τους, αλλά και τους εργαζόμενους που απασχολούν, οικονομικό «θάνατο».
~ Επιπρόσθετα, σημαντικός αριθμός δημοτών θεωρεί την εν λόγω παρέμβαση ως έργο χωρίς ιδιαίτερη αξία. Μάλιστα, υποστηρίζουν ότι τα 2.815.781,19 ευρώ του προϋπολογισμού θα μπορούσαν να έχουν μοιραστεί σε άλλα σημαντικότερα έργα στις γειτονιές της Καλαμάτας. Όπως μας έλεγαν δε κάποιοι νέοι άνθρωποι με τους οποίους συνομιλήσαμε, σκέπτονται πολύ σύντομα να ξεκινήσουν μια… εκστρατεία κατά της υλοποίησης του έργου μέσω σελίδας κοινωνικής δικτύωσης (facebook).

~**

 *****ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΗΝΑΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2011 :
 
~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2011/10/blog-post.html  , Αυτό το Σαββατο-Κύριακο στην ενημέρωση : Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011 και Κυριακή 2 - 10 - 2011 στο αγιάζι της καθημεριμότητας και της ενημέρωσης :.-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.com/2011/10/blog-post.html  , ΣΤΟ Αγιάζι της ΕΝΗΜΈΡΩΣΗΣ ΤΟΥ Σαββατο-Κύριακου : 1 Οκτωβρίου και Κυριακή 2 -10-2011 .-
~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2011/10/h.html  , H Ζωή είναι μπροστά μας : , Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 201 ,.-
~** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2011/10/blog-post.html  , Στο αγιάζι της καθημερινής μας Ενημέρωσης : Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011 ,.-
~** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2011/10/2011.html  , Διάλογοι 2011 : Δευτέρα , 3 Οκτωβρίου 2011 , .-
 ~** http://stamos-dynami.blogspot.com/2011/10/blog-post.html  , Aυτή η Τρίτη στην ενημέρωση : ΤΡΙΤΗ 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011 ,.-
 ~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2011/10/blog-post.html  , Aυτή η Τετάρτη στην ενημέρωση : 5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011 ..-
 ~** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2011/10/blog-post.html  , Aυτή η Πέμπτη στην ενημέρωση : 6 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011 - Πτωχεύσεις στην Ελλάδα,.-
 ~** http://dimmetoparfara.blogspot.com/2011/10/6-2011.html  , Στο αγιάζι της Ενημέρωσης Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011.-
 ~** http://snsstamoskal.blogspot.com/2011/10/7-10-2011.html  , Αυτή την Παρασκευή στην ενημέρωση 7-10-2011 .-
~*** http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2011/10/2011.html  , Οδοιπορικό στη μυθική Κίνα 2011 : 7/10/2011 .-
 ~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2011/10/blog-post_08.html  , Ανέκδοτα για όλους και για όλα :, Σάββατο , 8 Οκτωβρίου 2011 .-
 ~** http://snsarfara.blogspot.com/2011/10/blog-post.html  , , Σάββατο, 8 Οκτωβρίου 2011 , Αυτό το Σαββατο-Κύριακο στην ενημέρωση .-
~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2011/10/blog-post.html  , Αυτή τη Δευτέρα στην Ενημέρωση , 10 Οκτωβρίου 2011.- .
~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.com/2011/10/2011.html  , Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2011 , ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ 2011 .-
~** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.com/2011/10/11-o-2011.html  , Aυτή η Τρίτη στην ενημέρωση 11 Oκτωβρίου 2011 .-
~** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.com/2011/10/2011.html#!/2011/10/2011.html  , Αρφαρά - Καλαμάτας -Μεσσηνίας 2011 .-
 ~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.com/2011/10/12-2011.html  , Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2011 , Στο αγιάζι της Ενημέρωσης Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011 .-
~** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.com/2011/10/blog-post.html  , Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2011 , Φωτογραφίες και Βίντεο από το Αρφαρά Μεσσηνίας .-
~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.com/2011/10/13-2011.html  , Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2011 , Aυτή η Πέμπτη στην ενημέρωση 13 Οκτωβρίου 2011 .-
~** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.com/2011/10/14-2011.html  , Παρασκευή και ενημέρωση 14 Οκτωβρίου 2011 .-
~** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2011/10/14-2011.html  , Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2011 , Παρασκευή στην ενημέρωση 14 Οκτωβρίου 2011 .-
~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2011/10/2011.html  , Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2011 , Περιηγητική Λέσχη Μεσσήνης 2011 .-
~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2011/10/15-10-2011.html  , Βλέπουμε και Μένουμε Ελλάδα Σάββατο 15-10-2011 Παραδείσια .-
~** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2011/10/15-16-2011.html  , Σάββατο, 15 Οκτωβρίου 2011 , Σαββατο-Κύριακο στο αγιάζι της Ενημέρωσης 15 και 16 Οκτωβρίου 2011 .-
~** http://stamos-dynami.blogspot.com/2011/10/17-10-2011.html  , Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2011 , Δεύτερα 17-10-2011 στην καθημερινότητα της ενημέρωσης .-
~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2011/10/18-0-2011.html  , Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2011 , Τρίτη 18 0κτωβρίου 2011 στην ενημέρωσή .-
~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2011/10/t-19-2011.html  , Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2011 , Tετάρτη , 19 Οκτωβρίου 2011 στο αγιάζι της ενημέρωσης .-
~** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2011/10/20-2011.html  , Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2011 , Πέμπτη , 20 Οκτωβρίου 2011 Στο αγιάζι της καθημερινότητας στην ενημέρωση .- 
 
**

1 σχόλιο:

  1. Καλησπέρα!!! μου αρέσει πολύ το blog σου , είναι πολύ ενημερωτικό. Σε προσκαλώ στο blog μου. Γεια !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή