arfara messinias stamos1

Ο ήλιος φωτίζει τα σώματα τα , η δε σοφία τις ψυχές .Ο κόσμος είναι ένα ανάκτορο της σοφίας του Υψίστου . Ο Θεός άναψε κάθε μία ψυχή με το δικό του πυρ . Έτσι λάμπουν όλοι οι άνθρωποι με τη σοφία του σε αυτό το θέατρο , όπως ο Θεός τους έπλασε .-Μερικούς τους έκανε μεγάλα φώτα , σε άλλους μικρά.-(Κάρλος Λιναίος )

 Αρφαρά

Η ελευθερία χωρίς τη μάθηση είναι πάντα σε κίνδυνο• η μάθηση χωρίς ελευθερία είναι πάντα μάταιη. Τζων Κέννεντυ .-

Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2011

Στο αγιάζι της Ενημέρωσης Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Στο αγιάζι της Ενημέρωσης Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011  :
Φωτογραφία ....... Στον Άγιο Νικόλαο Λουμπλιάνας Σλοβενίας 
    Φωτογραφία  στη  Λουμπλιάνα της Σλοβενίας
** Επέκταση επιχειρησιακών συμβάσεων αποφάσισε η κυβερνητική

~ Την επέκταση των επιχειρησιακών συμβάσεων και στις επιχειρήσεις, που απασχολούν λιγότερους από 50 υπαλλήλους, καθώς και την αναστολή της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων επί δύο χρόνια αποφάσισε η Κυβερνητική Επιτροπή.-

** Βενιζέλος: Είμαστε στην κόψη του ξυραφιού

* "Η συμφωνία της 21ης Ιουλίου ή θα διασφαλισθεί ως έχει ή θα πάμε σε κάτι καλύτερο" φέρεται να είπε ο Ευ. Βενιζέλος στην πρωινή σύσκεψη των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που ανήκουν στο ΚΤΕ Οικονομικών.

 ~ Ενημερώνοντάς τους για τις εξελίξεις, ο υπουργός και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε, κατά τις πληροφορίες, ότι δεν υπάρχει στρατηγικό σχέδιο στην Ευρώπη, ενώ απέδωσε την καθυστέρηση στις διαρκείς συζητήσεις ανάμεσα στα δύο «μπλοκ», που απαρτίζονται το ένα από Γερμανία-Ολλανδία και το άλλο από Γαλλία-Ιταλία-Ισπανία.
 ~ Οι συζητήσεις –πρόσθεσε– αφορούν το εγχείρημα αντιμετώπισης του χρέους για να καταλήξει –σύμφωνα με τους παριστάμενους βουλευτές– στη διαπίστωση ότι «η Ελλάδα είναι στην κόψη του ξυραφιού, είτε θα καθηλωθεί, είτε θα βγει» (σ.σ. από την κρίση). Οσο για την «τύχη» της απόφασης Κορυφής της 21ης Ιουλίου, δεν προχώρησε σε πρόβλεψη, αλλά επισήμανση πως η κυβέρνηση θέλει μία συμφωνία νομικά και θεσμικά κατοχυρωμένη.

** Ρέσλερ: Έχουμε υποχρέωση να βοηθήσουμε

* Αποστολή μας είναι να σας στηρίξουμε και να συνεχίζουμε να σας στηρίζουμε, δήλωσε σήμερα κατά την ομιλία του στο Ελληνογερμανικό Επιχειρηματικό Φόρουμ, ο Γερμανός Αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ, τονίζοντας την ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες των μεταρρυθμίσεων για να δοθεί ώθηση στις γερμανικές επενδύσεις.

 * Ο κ. Ρέσλερ, ο οποίος είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν για τις δηλώσεις για την ελληνική κρίση, έκανε μία εκτενή αναφορά στο θέμα της κρίσης, τονίζοντας ότι «η ελληνική κρίση έχει δύο βασικές αιτίες: την υποχρέωση και την έλλειψη ανταγωνιστικότητας». Για το χρέος, όπως είπε, έχει αναλάβει να βοηθήσει η τρόικα.
 * «Ευθύνη της Ευρώπης είναι να βοηθήσει για την ανάκαμψη της ανταγωνιστικότητας όλων των χωρών της Ευρώπης και την Ευρωζώνης. Τίθεται ένα ερώτημα για το τι σημαίνει η περίφημη φράση resolvency. Αυτό που εννοούμε είναι να μείνει η Ελλάδα εντός της Ευρωζώνης και να επωφεληθεί από όλα τα εργαλεία για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα. Στόχος μας είναι να αντιμετωπιστεί η ελλιπής ανταγωνιστικότητα, Χρειάζεται η επιτάχυνση της συρρίκνωσης της γραφειοκρατίας, των ιδιωτικοποιήσεων για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και να έρθουν επενδύσεις τόσο σε κλασικούς τομείς, όσο και σε νέους τομείς της οικονομίας, όπως η ενέργεια».
 * Ο κ. Ρέσλερ δήλωσε επίσης «μη νομίζετε ότι δεν γνωρίζουμε τι έχετε πετύχει. Ξέρουμε πολύ καλά και σεβόμαστε τις προσπάθειες και όσα έχετε πετύχει εδώ». Στη Γερμανία, στις αρχές της δεκαετίας η κυβέρνηση έπεσε όταν προσπάθησε να κάνει μία μεταρρύθμιση σε έναν μόνο τομέα: την κοινωνική ασφάλιση. Εδώ γίνονται ταυτόχρονα προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις σε πέντε-έξι τομείς. Ερχόμαστε με σεβασμό, αποστολή μας είναι να σας στηρίξουμε και να συνεχίσουμε να σας στηρίζουμε, ώστε να επιτύχετε τις διαδικασίες των μεταρρυθμίσεων.
 * Ταυτόχρονα ο κ. Ρέσλερ αναφέρθηκε στο γεγονός ότι υπάρχει ενδιαφέρον για επενδύσεις αλλά υπάρχει πρόβλημα στο κομμάτι της χρηματοδότησης. Τόνισε ότι η γερμανική πλευρά είναι πρόθυμη να συνεισφέρει με τεχνογνωσία και στελέχη για τη δημιουργία μιας ελληνικής επενδυτικής τράπεζας, η οποία, όπως είπε, θα μπορεί να αντλήσει κεφάλαια, όχι μόνο εντός αλλά και εκτός Ευρωζώνης.
 * Νωρίτερα, προσερχόμενος στο Φόρουμ, ο κ. Ρέσλερ δήλωσε: "Ήρθαμε στην Ελλάδα σε μια δύσκολη στιγμή. Πολιτικοί και επιχειρηματίες μπορούμε να δώσουμε ένα μήνυμα αισιοδοξίας. Πρέπει να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις για να προχωρήσουν οι επενδύσεις".
 * Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία που ανέλαβε προ διμήνου από κοινού με τον Αντικαγκελάριο, κ. Φίλιπ Ρέσλερ, για την εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, η οποία κατέδειξε, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά «μια ευτυχή συνάντηση της πολιτικής με την πραγματική οικονομία».
 * «Είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε, να επιφέρουμε μεταρρυθμίσεις και να εμπεδώσουμε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο που θα στηρίζεται στην παραγωγή, την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια» τόνισε ο κ. Χρυσοχοϊδης και συμπλήρωσε ότι «η θέση, η ιστορία και το μέλλον της χώρας μου είναι στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο».
 * Ο Έλληνας υπουργός ξεκαθάρισε ότι «είναι καθοριστικής σημασίας η υλοποίηση μιας οριστικής ευρωπαϊκής λύσης, όχι απλά για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αλλά κυρίως την ανάκαμψη της οικονομίας μας και τη βιωσιμότητα της ανάπτυξης στο μέλλον». Και γι’ αυτό το λόγο, όπως επεσήμανε, απαιτείται μια Συμμαχία για την Ανάπτυξη στην Ευρώπη.
 * Αυτή η στροφή από την εικονική στην πραγματική οικονομία και η αλλαγή προτύπου ανάπτυξης, είναι απαραίτητη σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοϊδη, διαφορετικά «η δημοσιονομική προσαρμογή θα παραμείνει επιταγή χωρίς αντίκρισμα και δεν θα υπάρξει πραγματική ανάκαμψη».
 * Είναι εφικτό, όπως ανέφερε ο Έλληνας υπουργός, «να δημιουργηθεί στη χώρα μια νέα οικονομία με έμφαση στην υψηλή προστιθέμενη αξία που μπορεί να φέρουν η μεταποίηση και η βιομηχανία, η ναυτιλία και ο τουρισμός, η διαχείριση περιβάλλοντος, η ενέργεια».
 * «Ας μείνουμε οραματιστές σ΄ αυτό που κάνουμε. Κι ας κάνουμε τα οράματά μας πράξη για να πετύχουμε» κατέληξε στην ομιλία του ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και κάλεσε τους παρευρισκόμενους να συμμετάσχουν στην ελληνική πρωτοβουλία για μια συμμαχία για την ανάπτυξη.

** Νέο μισθολόγιο - από το 55ο έτος η εφεδρεία

* Αύξηση βασικού μισθού στα 780 ευρώ, ανώτατο πλαφόν 3.000 ευρώ για τη λήψη επιδομάτων Χριστουγέννων και Πάσχα, αλλά και επτά επιδόματα περιλαμβάνει το νέο μισθολόγιο το οποίο παράλληλα θεσπίζει περιορισμό στην εξέλιξη των εργαζομένων, όπως προκύπτει από το προσχέδιο του νομοσχεδίου το οποίο ανακοινώθηκε στην ΑΔΕΔΥ σήμερα. Το τελικό νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, και άλλες διατάξεις, μεταξύ των οποίων και αλλαγές σε ασφαλιστικό και εργασιακά.


**** ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2011


~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2011/10/blog-post.html  , Αυτό το Σαββατο-Κύριακο στην ενημέρωση : Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011 και Κυριακή 2 - 10 - 2011 στο αγιάζι της καθημεριμότητας και της ενημέρωσης :.-

~** http://vlasiosarfara.blogspot.com/2011/10/blog-post.html  , ΣΤΟ Αγιάζι της ΕΝΗΜΈΡΩΣΗΣ ΤΟΥ Σαββατο-Κύριακου : 1 Οκτωβρίου και Κυριακή 2 -10-2011 .-

~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2011/10/h.html  , H Ζωή είναι μπροστά μας : , Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 201 ,.-

~** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2011/10/blog-post.html  , Στο αγιάζι της καθημερινής μας Ενημέρωσης : Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011 ,.-

~** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2011/10/2011.html  , Διάλογοι 2011 : Δευτέρα , 3 Οκτωβρίου 2011 , .-

~** http://stamos-dynami.blogspot.com/2011/10/blog-post.html  , Aυτή η Τρίτη στην ενημέρωση : ΤΡΙΤΗ 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011 ,.-

~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2011/10/blog-post.html  , Aυτή η Τετάρτη στην ενημέρωση : 5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011 ..-

~** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2011/10/blog-post.html  , Aυτή η Πέμπτη στην ενημέρωση : 6 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011 - Πτωχεύσεις στην Ελλάδα,.-

~** http://dimmetoparfara.blogspot.com/2011/10/6-2011.html  , Στο αγιάζι της Ενημέρωσης Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011.-

** Βήμα-ανάσα για το Ασπρόχωμα

~ Μέχρι πρότινος η Δημοτική Αρχή υποσχόταν προγράμματα και συνεργασίες με ερευνητικά κέντρα για την αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος διαχείρισης της λυματολάσπης του Βιολογικού Καθαρισμού Καλαμάτας, όμως όλα αυτά έμεναν στα λόγια.  ~ Χθες ο δήμαρχος Παν. Νίκας πραγματοποίησε επίσκεψη στο Βιολογικό Καθαρισμό, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη πιλοτικό πρόγραμμα διαχείρισης της λυματολάσπης, δημιουργώντας έτσι ελπίδες ότι πλέον το πρόβλημα βρίσκεται σε πορεία επίλυσης.
~ Εκεί, ειδικοί επιστήμονες της ΔΕΥΑΚ έκαναν ενημέρωση για την επιτυχή εξέλιξη και τα εξόχως θετικά αποτελέσματα αδρανοποίησης της λυματολάσπης με τη χρησιμοποίηση ασβέστη.
 ~ Όπως έγινε γνωστό, η λυματολάσπη ανακατεύεται με ασβέστη και σε 20 περίπου ημέρες αδρανοποιείται πλήρως, οπότε και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση χωματερών ή λατομείων, απαλλαγμένη πλέον από μικροβιακά φορτία. Παράλληλα, έχει υποβληθεί αίτημα στο ΥΠΕΚΑ να δοθεί άδεια λειτουργίας της ΜΟΛΑΚ για τη διαχείριση της λυματολάσπης με τη μέθοδο της κομποστοποίησης.
~ Προς το παρόν ,γίνεται διαχείριση των τριάντα (30) τόνων λυματολάσπης που παράγονται καθημερινά και από τον ερχόμενο Μάρτιο θα αρχίσει η διαχείριση της λυματολάσπης που έχει εναποτεθεί σε λάκκους.
~ Όπως τόνισε ο δήμαρχος, «αν και βρισκόμαστε σε εποχή που κυριαρχούν οι κακές ειδήσεις, υπάρχουν και κάποιες καλές, που δίνουν ελπίδα για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων.
~ Στο Βιολογικό γίνεται μια σημαντική προσπάθεια, που βρίσκεται σε καλό δρόμο, για την αντιμετώπιση του μεγάλου θέματος της διαχείρισης της λυματολάσπης, που για δεκαετίες κυριολεκτικά ταλαιπωρεί την περιοχή, τους εργαζόμενους, τους περίοικους και γενικότερα την πόλη της Καλαμάτας. Χαίρομαι για το γεγονός ότι αυτή η πιλοτική προσπάθεια αρχίζει να αποδίδει καρπούς.
~ Παράλληλα με το γεγονός της χρησιμοποίησης και της ΜΟΛΑΚ στην προσπάθεια αυτή, έχουμε ελπίδες να μπει ο Βιολογικός Καθαρισμός σε πρόγραμμα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού, γεγονός που θα συνεισφέρει πολλαπλά στην προστασία του περιβάλλοντος και ειδικότερα του Μεσσηνιακού Κόλπου».
~ Από την πλευρά του, ο διευθυντής της ΔΕΥΑΚ Αρ. Τσαούσης τόνισε ότι «η επιχείρηση έχει κοιτάξει διάφορες μεθόδους στο θέμα της διαχείρισης της λυματολάσπης και τελικά προκρίθηκαν δύο λύσεις, που είναι και οι οικολογικές. Η μία είναι η ασβεστοποίησή της και η δεύτερη με την κομποστοποίηση».
~ Τέλος, ο πρόεδρος της επιχείρησης Σαρ. Μαρινάκης είπε ότι «φτάσαμε σε μια λύση επιστημονικά αποδεκτή, με την οποία διαπιστώνεται ότι το πρόβλημα που υπήρχε με τη λυματολάσπη οδεύει προς τη λύση του. Θέλω να ευχαριστήσω το επιστημονικό δυναμικό και τους εργαζόμενους της ΔΕΥΑΚ για την προσπάθεια που καταβάλλουν».

** Αθλητική ενημέρωση :
~ Για το κύπελλο ποδοσφαίρου στο Νομό Μεσσηνίας : Χθές , Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011 :
~ Α.Ο. ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑΣ - ΠΑΜΙΣΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ  2-3 .- ^ 
~ Οι  υπόλοιποι τρείς αγώνες λόγο απεργείας αναβλήθηκαν για ερχόμενη Τετάρτη 12 - 10 -2011 .-

~* Η Παναχαϊκή  και ο Διαγόρας Ρόδου για συμμετοχή σε στημένα παιγχνίδια υποβιβάζονται κατηγορίας από την πειθαρχική επιτροπή της ΕΠΟ .-

~ Αλλού η Θάλασσα κι΄ αλλού το πλοίο ...!

* Αύριο το βράδυ 21,45 ώρα , Παρασκευή 7 Οκτωβρίου ο ποδοσφαιρικός αγώνας των εθνικών ομάδων  ΕΛΛΑΔΑΣ  - ΚΡΟΑΤΙΑΣ  για τα προκριματικά στο Ευρωποδόσφαιρο !

** Στη συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας

* Απάντηση στις απολύσεις και την εφεδρεία  * Με αφορμή την πανελλαδική απεργία ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ
 ~ Με 24ωρη απεργία και συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο, η οποία τουλάχιστον στην Καλαμάτα - για μία ακόμη φορά - δεν είχε τη συμμετοχή που αναμενόταν, απάντησαν χθες το Νομαρχιακό Τμήμα Μεσσηνίας της ΑΔΕΔΥ, το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, αλλά και μια σειρά άλλοι φορείς στα μέτρα της κυβέρνησης για συρρίκνωση του δημόσιου τομέα και εργασιακή εφεδρεία.
~ Η έναρξη της κινητοποίησης έγινε με… θορυβώδη τρόπο από τους εργαζόμενους στο Δήμο Καλαμάτας. Οδηγώντας απορριμματοφόρα και άλλα βαρέα οχήματα έφτασαν έξω από το χώρο της συγκέντρωσης. Στη συνέχεια, αντιπροσωπεία συνδικαλιστών επισκέφθηκε τους χώρους του Διοικητηρίου και είχε μια σύντομη συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Παν. Αλευρά.
 ~ Ακολούθησαν αμέσως μετά οι ομιλίες του Σ. Τσώνη - προέδρου του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, του Στ. Χριστόπουλου - προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων στους ΟΤΑ Ν. Μεσσηνίας και του Χρ. Σταθόπουλου - προέδρου του Νομαρχιακού Τμήματος Μεσσηνίας της ΑΔΕΔΥ προς τους συγκεντρωθέντες.
~ Απευθυνόμενος ο κ. Τσώνης στους απεργούς, υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι «η κυβέρνηση και η τρόικα με τα νέα μέτρα στο Δημόσιο και στις ΔΕΚΟ, μετά τις δραματικές περικοπές μισθών και τις αποσπάσεις- μετατάξεις, προωθούν τώρα την εργασιακή εφεδρεία, που δεν είναι τίποτε άλλο από απόλυση χιλιάδων εργαζομένων και μετατροπή τους σε ανέργους.
~ Με δογματική εμμονή, κυβέρνηση και δανειστές συνεχίζουν τη στοχοποίηση και ενοχοποίηση των εργαζομένων σε οργανισμούς και φορείς του Δημοσίου για να εξασφαλίσουν τα τοκογλυφικά δάνεια, για να εξευμενιστούν οι αγορές, οδηγώντας τη χώρα πιο βαθιά στο λαβύρινθο της κρίσης και των αδιεξόδων.
~ Ενάμιση χρόνο μετά την υπογραφή του Μνημονίου, η ύφεση βαθαίνει, τα κοινωνικά και οικονομικά αδιέξοδα διογκώνονται, τα λουκέτα πολλαπλασιάζονται και οι ουρές του ΟΑΕΔ μακραίνουν επικίνδυνα, υπονομεύοντας την προοπτική της χώρας και το αύριο χιλιάδων συνανθρώπων μας».
~ Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε στην ομιλία του και ο κ. Χριστόπουλος, ενώ ο κ. Σταθόπουλος πρόσθεσε: «Κάθε μέρα που περνά αποδεικνύεται η αποτυχία της πολιτικής του μνημονίου. Μιας νεοφιλελεύθερης πολιτικής επιλογής που οδηγεί τους εργαζόμενους και την κοινωνία σε απόγνωση, την οικονομία σε κατάρρευση και τη χώρα σε νέα μεγαλύτερα αδιέξοδα.
~ Η κυβέρνηση, για να περάσει τα σχέδιά της και να υπηρετήσει τα συμφέροντα των δανειστών, δε σταματά μπροστά σε τίποτα. Κουρελιάζει τις διεθνείς συμβάσεις εργασίας, τα κοινωνικά αγαθά, τα συλλογικά και δημοκρατικά δικαιώματα των εργαζομένων, ακόμη και το ίδιο το Σύνταγμα».
~ Μετά το πέρας των ομιλιών ακολούθησε πορεία στους δρόμους της Καλαμάτας.

 ** Γ. Σμαραγδής

~ Κάλεσμα για συμμετοχή στην ταινία του  * Η εταιρεία «Alexandros Film» προσκαλεί τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν στα γυρίσματα της καινούργιας ταινίας του Γιάννη Σμαραγδή, μέρος των οποίων θα γίνει στη Μεσσηνία, με τίτλο «Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι».
* Για το σκοπό αυτό, με ανακοίνωσή του, το Επιμελητήριο Μεσσηνίας απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα σε ανθρώπους όλων των ηλικιών να βρεθούν το Σάββατο στις 12.30 μ.μ. στο κτήριό του, στην οδό 23ης Μαρτίου, στην Καλαμάτα.

** Μουσικό Σχολείο

~ Πρόβλημα με σίτιση και μεταφορά των μαθητών του  * Ζητήματα που αφορούν στη σίτιση και τη μεταφορά των μαθητών του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας έθεσε χθες στον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, Παναγιώτη Αλευρά, αντιπροσωπεία του σχολείου που τον επισκέφθηκε.
* Παράλληλα, ο κ. Αλευράς είχε συνάντηση με εκπροσώπους της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Καλαμάτας, οι οποίοι του έθεσαν διάφορα ζητήματα, μεταξύ των οποίων και η στέγαση της Ένωσης σε γραφείο του Διοικητηρίου.
 ~ Ένωση Γονέων
* Η πρώτη συνάντηση του κ. Αλευρά ήταν με τους εκπροσώπους της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων, με τους οποίους συζήτησε το θέμα των καταλήψεων. «Είναι μια Ένωση δραστήρια και ασχοληθήκαμε ιδιαίτερα με τις καταλήψεις. Η φιλοσοφία τους είναι “ανοικτά σχολεία, διεκδικήσεις, καλύτερες συνθήκες εκπαίδευσης”, άποψη με την οποία συμφωνώ. Έθεσαν και διάφορα άλλα ζητήματα που αντιμετωπίζει η εκπαίδευση γενικότερα», σημείωσε.
* Επίσης, κατέθεσαν στον κ. Αλευρά το αίτημα να τους διατεθεί ένα γραφείο στο Διοικητήριο για τη στέγαση της Ένωσης.
 ~ Μουσικό Σχολείο
* Από το Μουσικό Σχολείο, τον κ. Αλευρά επισκέφθηκαν η διευθύντρια Άννα Φραγκιά, ο καθηγητής, γεωλόγος, ωκεανολόγος Νικόλαος Κάστανος, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων Παναγιώτης Κουφαλάκος, ο ταμίας και μέλος αντίστοιχα του Συλλόγου Γονέων Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας Νίκος Αθηναίος και Γ. Φιλόπουλος.
* Οι εκπρόσωποι του σχολείου έθεσαν το ζήτημα μεταφοράς των μαθητών και σίτισής τους. Ο κ. Αλευράς σημείωσε πως όντως υπάρχει μια αντικειμενική δυσκολία για τους μαθητές του Μουσικού σε ό,τι αφορά τη μεταφορά των μουσικών τους οργάνων. Επανέλαβε, όμως, ότι η αρμοδιότητα έχει μεταβιβαστεί στους Δήμους και έχει δοθεί παράταση της σύμβασης μεταφοράς από τους τελευταίους αναδόχους έως τέλος του χρόνου.
* «Υποσχέθηκα ότι μόλις ο Δήμος καθορίσει τα δρομολόγια και τα χιλιόμετρα μεταφοράς, εμείς ως Περιφέρεια είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε τη σχετική σύμβαση με ιδιοκτήτες ταξί», διευκρίνισε ακόμη.
~ Σε ό,τι αφορά τη σίτιση των μαθητών, ανέφερε ότι είναι θέμα του Δήμου.
* Τέλος, γενικά για το ζήτημα της μεταφοράς μαθητών, ο κ. Αλευράς τόνισε ότι ο καθορισμός των δρομολογίων είναι θέμα των Δήμων και σχολίασε πως, όποιος προτείνει τη λύση του εισαγγελέα, δείχνει πολιτική αδυναμία να λύσει το πρόβλημα.

** ΤΕΙ Καλαμάτας

* Η ομάδα γευσιγνωσίας ελαιολάδου αποκτά εργαστήριo
 ~ Ένα πλήρως εξοπλισμένο οργανοληπτικό εργαστήριο θα έχει σε λίγο στη διάθεσή της η Ομάδα Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου του ΤΕΙ Καλαμάτας. Στην αίθουσα με τις καμπίνες των δοκιμαστών, μάς ξενάγησε χθες ο επιστημονικός υπεύθυνος της Ομάδας δρ Βασίλης Δημόπουλος, επ. καθηγητής στη Σχολή Τεχνολόγων Γεωπονίας του ιδρύματος.
 -Σε ποια φάση βρίσκεται η ομάδα γευσιγνωσίας;
 ~ Έχουμε ξεκινήσει από το Μάιο τη διαδικασία να φτιάξουμε το χώρο που θα στεγάσει την ομάδα μέσα στο ΤΕΙ Καλαμάτας. Έχει παραχωρηθεί από το ίδρυμα μια αίθουσα 130 τ.μ. στα καινούργια κτήρια, όπου έχουν τοποθετηθεί οι καμπίνες δοκιμών, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου. Σε αυτές θα μπαίνουν οι γευσιγνώστες για να κάνουν τις δοκιμές. Έχει γίνει προμήθεια και του απαραίτητου βοηθητικού εξοπλισμού. Μέχρι τώρα το Ίδρυμα έχει δαπανήσει γύρω στις 18.000 ευρώ. Παλεύουμε να εξασφαλίσουμε οικονομική υποστήριξη και από διάφορες άλλες πηγές, δεν τα έχουμε καταφέρει ακόμη, και ως σήμερα μας στηρίζει αποκλειστικά και μόνο το ΤΕΙ. Πρόσφατα, ενέκρινε και το ποσό για τη διαδικασία πιστοποίησης κατά ISO 17025, ένα μοντέλο σύμφωνα με το οποίο πρέπει να λειτουργούν τα εργαστήρια που κάνουν αυτή τη δουλειά. Ελπίζω από τον καινούργιο χρόνο να ξεκινήσουμε και αυτή τη διαδικασία.
 ~ Το ΤΕΙ έχει στηρίξει πολύ την προσπάθεια. Έχει διαθέσει τους χώρους του, το προσωπικό του, χρήματα. Και ξέρετε, δεν ήταν εύκολο, αντίθετα πολύ δύσκολο. Γιατί πρόκειται για κάτι πρωτοποριακό και το να εγκρίνεις δαπάνες του Δημοσίου για κάτι πρωτοποριακό, στην Ελλάδα είναι καμιά φορά δύσκολο. Νομίζω, λοιπόν, ότι είναι πολύ σημαντικό που καταφέραμε να το κάνουμε.
 ~ Εν τω μεταξύ, στις 15 Οκτωβρίου έχουμε μια εκδήλωση για το διαγωνισμό μεσσηνιακού ελαιολάδου, που είχαμε κάνει το Μάιο. Συμμετείχαν τυποποιητές, με τυποποιημένο ελαιόλαδο από τις μονάδες τους, και τώρα θα γίνει η απονομή για τη βράβευση των τριών καλύτερων μεσσηνιακών ελαιολάδων της περσινής περιόδου. Στα σχέδιά μας είναι, όταν θα πιστοποιηθεί το εργαστήριο, να δημιουργήσουμε μια παράδοση, να καθιερώσουμε έναν ετήσιο διαγωνισμό γευσιγνωσίας ελαιολάδου. Τώρα βέβαια με την Περιφέρεια, σκεφτόμαστε να το επεκτείνουμε και να το κάνουμε σε επίπεδο Περιφέρειας. Ίσως έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον.
 -Για να πιστοποιηθεί η ομάδα τι χρειάζεται;
 ~ Πρέπει να εξοπλίσουμε το χώρο του εργαστηρίου και στη συνέχεια, με την υποστήριξη συμβούλων που θα αναλάβουν την προώθηση της πιστοποίησης, να απευθυνθούμε με αίτηση στο Εθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ), το οποίο θα έρθει να μας ελέγξει για το εάν έχουμε φτιάξει σωστά το χώρο, ενώ θα γίνουν και διεργαστηριακές δοκιμές, ώστε να φανεί εάν τα αποτελέσματα που βγάζουμε είναι αξιόπιστα. Αν όλα αυτά γίνουν σωστά, το εργαστήριο θα διαπιστευτεί σαν αξιόπιστο για την έκδοση αποτελεσμάτων γευσιγνωσίας ελαιολάδου.
 -Οι άνθρωποι που συμμετέχουν στην ομάδα, είναι οι ίδιοι από τη δημιουργία της;
 ~ Ξεκίνησαν πριν από δυο - τρία χρόνια, έχουν εκπαιδευτεί και συναντιόμαστε κατά καιρούς. Δείχνουν τεράστιο ενδιαφέρον για το θέμα, αλλά χρειάζονται και κίνητρο. Τώρα που θα αποκτήσουμε το χώρο μας, θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε ακόμη καλύτερα και να εξασκηθούμε περισσότερο.
 -Η ύπαρξη μιας αξιόπιστης ομάδας γευσιγνωσίας τι σημαίνει για τη Μεσσηνία;
 ~ Πρώτα απ’ όλα, η Μεσσηνία θα έχει μια ομάδα για να γίνονται οι εργασίες που πρέπει. Αυτή η ομάδα θα είναι προσβάσιμη σε οποιονδήποτε χρειάζεται βεβαίωση για το ελαιόλαδο που τυποποιεί, εξάγει κ.λπ. Και σε συνεργασία με τα υπόλοιπα εργαστήρια της Σχολής Τεχνολόγων Γεωπονίας του ΤΕΙ Καλαμάτας, θα μπορέσει να αναπτύξει ένα πρωτόκολλο καλλιέργειας, που να διαφυλάσσει και να προωθεί τα γευσιγνωστικά χαρακτηριστικά του μεσσηνιακού ελαιολάδου, κάτι το οποίο έχουμε παραμελήσει. Δε σημαίνει πως οτιδήποτε καλλιεργείται με οποιονδήποτε τρόπο στη Μεσσηνία έχει και τα χαρακτηριστικά που οφείλει να έχει. Πρέπει να προσέξουμε το θέμα της λίπανσης, του κλαδέματος, της συγκομιδής, της ωρίμανσης του καρπού, πολλά πράγματα. Και για να διαφυλάξουμε τα γευσιγνωστικά χαρακτηριστικά του μεσσηνιακού ελαιολάδου, πρέπει να είμαστε και λίγο αυστηροί. Ειδικά τώρα, που μιλάμε για επέκταση του ΠΟΠ Καλαμάτας, και έχουμε καθυστερήσει τουλάχιστον 10 χρόνια, πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι αυτό το οποίο προωθούμε στην αγορά ως ΠΟΠ Καλαμάτας, πληροί τις προδιαγραφές. Θα είναι κρίμα, προκειμένου να ικανοποιήσουμε τους πάντες, να τα δεχόμαστε όλα μέσα στο ΠΟΠ, να τα σκεπάζουμε με αυτή την ομπρέλα και ενδεχομένως να δυσφημίζουμε οι ίδιοι το προϊόν μας, χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Εάν, μάλιστα, η Περιφέρεια προχωρήσει και σε ένα «brand name» σε επίπεδο Πελοποννήσου, θα μπορέσουμε και εκεί να βοηθήσουμε, να συνεργαστούμε, ώστε να προσδιορίσουμε, να κωδικοποιήσουμε και να περιφρουρήσουμε τα γευσιγνωστικά χαρακτηριστικά του.

**

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου