arfara messinias stamos1

Ο ήλιος φωτίζει τα σώματα τα , η δε σοφία τις ψυχές .Ο κόσμος είναι ένα ανάκτορο της σοφίας του Υψίστου . Ο Θεός άναψε κάθε μία ψυχή με το δικό του πυρ . Έτσι λάμπουν όλοι οι άνθρωποι με τη σοφία του σε αυτό το θέατρο , όπως ο Θεός τους έπλασε .-Μερικούς τους έκανε μεγάλα φώτα , σε άλλους μικρά.-(Κάρλος Λιναίος )

 Αρφαρά

Η ελευθερία χωρίς τη μάθηση είναι πάντα σε κίνδυνο• η μάθηση χωρίς ελευθερία είναι πάντα μάταιη. Τζων Κέννεντυ .-

Σάββατο 1 Αυγούστου 2020

Αρφαρά Μεσσηνίας  Η Εφημερίδα μας 
Στο  αγιάζι της Ενημέρωσης 
Κυριακή 02 Αυγούστου  2020 .-
ΚΑΛΗ ΠΑΝΑΓΙΑ να έχουμε !
~




Ανακομιδή του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Στεφάνου – Γιορτή σήμερα 2 Αυγούστου 
Την ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Πρωτομάρτυρος Στεφάνου τιμά σήμερα, 2 Αυγούστου, η Εκκλησία μας. Το γεγονός αυτό συνέβη στα χρόνια που οι μεγάλοι διωγμοί των πρώτων χριστιανών είχαν κοπάσει και αυτοκράτωρ ήταν ο Μέγας Κωνσταντίνος.
Άγιος Στέφανος ο Πρωτομάρτυρας

Τότε, ο Άγιος Στέφανος φανερώθηκε τρεις φορές σε κάποιον ευσεβή γέροντα ιερέα, το Λουκιανό, και του αποκάλυψε τον τόπο, όπου ήταν κρυμμένο το λείψανο του. Αυτός αμέσως το ανέφερε στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ιωάννη, που με τη σειρά του πήγε στον υποδεικνυόμενο τόπο και πράγματι βρήκε το Ιερό λείψανο του Αγίου Στεφάνου. Κατά την εύρεση έγινε μεγάλος σεισμός, και το λείψανο του Αγίου πλημμύρισε ευωδιά τους παρευρισκόμενους στον τόπο εκείνο. Λέγεται ότι από τον ουρανό ακούστηκαν αγγελικές φωνές, που έλεγαν «Δόξα ἐν ὑψίστοις Θεῶ καὶ ἐπὶ γῆς εἰρήνη, ἐν ἀνθρώποις εὐδοκία». Δηλαδή, δόξα ας είναι στο Θεό, στα ύψιστα μέρη του ουρανού και στην ταραγμένη από την αμαρτία γη ας βασιλεύσει η θεία ειρήνη, διότι ο Θεός φανέρωσε την ευαρέσκεια Του στους ανθρώπους, με την ενανθρώπιση του Υιού Του. Φανέρωναν, έτσι, οι άγγελοι περίτρανα ότι ο πρωτομάρτυρας Στέφανος μαρτύρησε για την αγάπη και τη δόξα του Θεού. Αργότερα, τα λείψανα του Αγίου μεταφέρθηκαν από την Ιερουσαλήμ στην Κωνσταντινούπολη και εναποτέθησαν στον – επ’ ονόματι αυτού – ανεγερθέντα Ναό υπό του Μεγάλου Κωνσταντίνου.  Εορτολόγιο: Ιουστινιανός.  Απολυτίκιο:  


***  Άγιος Στέφανος ο Πρωτομάρτυρας
Βιογραφία
Το γεγονός αυτό συνέβη στα χρόνια που οι μεγάλοι διωγμοί των πρώτων χριστιανών είχαν κοπάσει και αυτοκράτωρ ήταν ο Μέγας Κωνσταντίνος.
Τότε, ο Άγιος Στέφανος (βλέπε 27 Δεκεμβρίου) φανερώθηκε τρεις φορές σε κάποιον ευσεβή γέροντα ιερέα, το Λουκιανό, και του αποκάλυψε τον τόπο, όπου ήταν κρυμμένο το λείψανο του. Αυτός αμέσως το ανέφερε στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ιωάννη, που με τη σειρά του πήγε στον υποδεικνυόμενο τόπο και πράγματι βρήκε το Ιερό λείψανο του Αγίου Στεφάνου.
Κατά την εύρεση έγινε μεγάλος σεισμός, και το λείψανο του Αγίου πλημμύρισε ευωδιά τους παρευρισκόμενους στον τόπο εκείνο. Λέγεται ότι από τον ουρανό ακούστηκαν αγγελικές φωνές, που έλεγαν «Δόξα ἐν ὑψίστοις Θεῶ καὶ ἐπὶ γῆς εἰρήνη, ἐν ἀνθρώποις εὐδοκία». Δηλαδή, δόξα ας είναι στο Θεό, στα ύψιστα μέρη του ουρανού και στην ταραγμένη από την αμαρτία γη ας βασιλεύσει η θεία ειρήνη, διότι ο Θεός φανέρωσε την ευαρέσκεια Του στους ανθρώπους, με την ενανθρώπιση του Υιού Του. Φανέρωναν, έτσι, οι άγγελοι περίτρανα ότι ο πρωτομάρτυρας Στέφανος μαρτύρησε για την αγάπη και τη δόξα του Θεού.
 Αργότερα, τα λείψανα του Αγίου μεταφέρθηκαν από την Ιερουσαλήμ στην Κωνσταντινούπολη και εναποτέθησαν στον – επ’ ονόματι αυτού – ανεγερθέντα Ναό υπό του Μεγάλου Κωνσταντίνου.  
Ἀπολυτίκιον  (Κατέβασμα)
Ἦχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.
Βασίλειον διάδημα, ἐστέφθη σὴ κορυφή, ἐξ ἄθλων ὧν ὑπέμεινας, ὑπὲρ Χριστοῦ τοῦ Θεοῦ, μαρτύρων Πρωτόαθλε, σὺ γὰρ τὴν Ἰουδαίων ἀπελέγξας μανίαν, εἶδές σου τὸν Σωτῆρα, τοῦ Πατρὸς δεξιόθεν. Αὐτόν οὖν ἐκδυσώπει ἀεί, ὑπὲρ τῶν ψυχῶν ἡμῶν.
 Κοντάκιον
Ἦχος πλ. δ’.
Πρῶτος ἐσπάρης ἐπὶ γῆς ὑπὸ τοῦ οὐρανίου Γεωργοῦ πανεύφημε, πρῶτος τὸ αἷμα ἐπὶ γῆς διὰ Χριστὸν ἐξέχεας μακάριε, πρῶτος ὑπ᾽ αὐτοῦ τὸν τῆς νίκης στέφανον ἀνεδήσω ἐν οὐρανοῖς, ὡς Ἀθλητῶν προοίμιον, στεφανῖτα τῶν Mαρτύρων ὁ Πρώταθλος.
***    https://youtu.be/qbai_Y7SMgU .-   

Άγιοι Συμεών ο δια Χριστόν σαλός και Ιωάννης
Άγιοι Συμεών ο δια Χριστόν σαλός και Ιωάννης

Ανακομιδή του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Πρωτομάρτυρα Στεφάνου

~**  Το Ευαγγέλιο της Κυριακής 2 Αυγούστου 2020 – Του Αγίου Στεφάνου
ΚΑΤΑ ΜΑΤΘΑΙΟΝ ΙΔ/ 14 – 22 – 14 Καί εξελθών είδε πολύν όχλον, καί εσπλαγχνίσθη επ αυτοίς καί εθεράπευσε τούς αρρώστους αυτών. 15 οψίας δέ γενομένης προσήλθον αυτώ οι μαθηταί αυτού λέγοντες Έρημός εστιν ο τόπος καί η ώρα ήδη παρήλθεν απόλυσον τούς όχλους, ίνα απελθόντες εις τάς κώμας αγοράσωσιν εαυτοίς βρώματα. 16 ο δέ Ιησούς είπεν αυτοίς Ου χρείαν έχουσιν απελθείν δότε αυτοίς υμείς φαγείν.   17 οι δέ λέγουσιν αυτώ Ουκ έχομεν ώδε ει μή πέντε άρτους καί δύο ιχθύας. 18 ο δέ είπε Φέρετέ μοι αυτούς ώδε. 19 καί κελεύσας τούς όχλους ανακλιθήναι επί τούς χόρτους, λαβών τούς πέντε άρτους καί τούς δύο ιχθύας, αναβλέψας εις τόν ουρανόν ευλόγησε, καί κλάσας έδωκε τοίς μαθηταίς τούς άρτους οι δέ μαθηταί τοίς όχλοις. 20 καί έφαγον πάντες καί εχορτάσθησαν, καί ήραν τό περισσεύον τών κλασμάτων δώδεκα κοφίνους πλήρεις. 21 οι δέ εσθίοντες ήσαν άνδρες ωσεί πεντακισχίλιοι χωρίς γυναικών καί παιδίων. 22 Καί ευθέως ηνάγκασεν ο Ιησούς τούς μαθητάς αυτού εμβήναι εις τό πλοίον καί προάγειν αυτόν εις τό πέραν, έως ού απολύση τούς όχλους.  Ερμηνευτική απόδοση Ι. Θ. Κολιτσάρα  ΚΑΤΑ ΜΑΤΘΑΙΟΝ ΙΔ/ 14 – 22  14 Και όταν εβγήκεν ο Ιησούς από εκεί που έμενεν, είδε πολύν λαόν, επλαγχνίσθη αυτούς και εθεράπευσεν όλους όσοι ήσαν άρωστοι. 15 Αργά δε το απόγευμα προσήλθαν οι μαθηταί και του είπαν· ο τόπος είναι έρημος και η ώρα έχει περάσει· διέλυσε τα πλήθη, ώστε να πάνε εις τα γύρω χωριά και να αγοράσουν δια τον εαυτόν τους τροφάς. 16 Ο δε Ιησούς τους είπεν· δεν έχουν ανάγκην να πάνε· δώστε τους σεις να φάγουν. (Και είπε τούτο, δια να δώση ευκαιρίαν στους μαθητάς να δείξουν την αγάπην των, αλλά και δια να τους προπαρασκευάση ψυχολογικώς δια το θαύμα). 17 Εκείνοι δε του είπαν· εδώ δεν έχομεν παρά μόνον πέντε άρτους και δύο ψάρια. 18 Ο δε Ιησούς είπε φέρετέ τα εδώ εις εμέ.  19 Και αφού συνέστησε εις τα πλήθη να καθήσουν επάνω εις τα χόρτα, επήρε τους πέντε άρτους και τα δύο ψάρια, εσήκωσε τα μάτια στον ουρανόν, δια να ευχαριστήση τον ουράνιον Πατέρα, ευλόγησε, έκοψε τους άρτους εις κομμάτια και τα έδωσε στους μαθητάς και οι μαθηταί στους όχλους. 20 Εφαγαν δε όλοι και εχόρτασαν και εμάζευσαν ο,τι επερίσσευσεν από τα κομμάτια, δώδεκα κοφίνια γεμάτα. 21 Εκείνοι δε που έφαγαν ήσαν πέντε περίπου χιλιάδες, εκτός από τας γυναίκας και τα παιδιά. 22 Και αμέσως ο Ιησούς ηνάγκασε τους μαθητάς να εισέλθουν στο πλοίον και να πάνε προ αυτού στο απέναντι μέρος, μέχρις ότου αυτός απολύση τα πλήθη του λαού. (Τούτο δε το έκαμε δια να μη παρασυρθούν και οι μαθηταί από τον άκριτον ενθουσιασμόν των ανθρώπων αυτών, που ήθελαν να τον ανακηρύξουν βασιλέα).

~**  Έντονη ανησυχία στο Άγιον Όρος για τον κορονοϊό
  Η έξαρση των κρουσμάτων του κορονοϊού σε όλη την χώρα έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία και στο Άγιον Όρος.   Του Γιώργου Θεοχάρη – ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ  Όπως είναι γνωστό, το Άγιον Όρος επισκέπτονται άνθρωποι από όλη την Ελλάδα, και όχι από κάποια συγκεκριμένη περιοχή, το ιατρικό παρελθόν των οποίων δεν είναι δυνατόν να ελεγχθεί.  Επιπλέον επικρατεί προβληματισμός και για τον συνωστισμό σε αγιορείτικα πανηγύρια, και μάλιστα σε μικρούς χώρους, όπως κελιά, σκήτες, μονές με μικρά καθολικά κ.ά.  Κάποιες μονές σκέπτονται να πάρουν πρόσθετα μέτρα για τις πανηγύρεις τους, αλλά υπάρχει και το πρόβλημα των Κελιών, που δύσκολα μπορούν να ελεγχθούν.  Ηη ανησυχία αυξάνεται ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι αυξημένα κρούσματα κορονοϊού έχουν εμφανιστεί στα «περίχωρα» του Αγίου Όρους, σε περιοχές που γειτνιάζουν σε αυτό ή είναι σχετικά κοντά, από τις οποίες προέρχεται μεγάλος αριθμός επισκεπτών ή εργαζόμενων, όπως η Χαλκιδική, η Θεσσαλονίκη, η Ξάνθη, η Μαγνησία και άλλες.  Αυτό που τονίζουν πηγές που γνωρίζουν καλά την αγιορειτική πραγματικότητα είναι ότι εάν ο κορονοϊός περάσει σε κάποια μονή τα αποτελέσματα μπορεί να είναι δραματικά, καθώς μεγάλο ποσοστό μοναχών ανήκουν είτε στους ηλικιωμένους είτε σε ευπαθείς ομάδες.  Οι Αγιορείτες πατέρες προσεύχονται και στηρίζονται στην Παναγία, που έχει υποσχεθεί ότι θα είναι για αυτούς «γιατρός», αλλά δεν πρέπει να περιφρονούν τον κίνδυνο που είναι υπαρκτός.

*** ΑΙΣΧΟΣ! ΝΕΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ – ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ…
ΑΙΣΧΟΣ! ΝΕΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ - ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ...
Τρομακτικές αλήθειες φέρνει στο φως η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ, μέσα από τις ερωτήσεις του ευρωβουλευτή της Εμμανουήλ Φράγκου Φραγκούλη προς την Ευρωπαϊκή επιτροπή.  
Αποκαλύπτεται ότι από το 2014 η Τουρκία έχει λάβει 3,2 δισεκατομμύρια στα πλαίσια προενταξιακής χρηματοδότησης και 6,5 για τους λαθρομετανάστες.  Η Επιτροπή επιμένει ότι η Τουρκία είναι ακόμα χώρα υποψήφια για ένταξη και δικαιούται χρηματοδότησης, αν και δεν έχει αποσαφηνισθεί το ποσό.
ΑΙΣΧΟΣ! ΝΕΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ - ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ...
ΑΙΣΧΟΣ! ΝΕΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ - ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ...
***  Κύπρος: Ας γίνουμε επιτέλους ρεαλιστές!
Κύπρος: Ας γίνουμε επιτέλους ρεαλιστές!
~ Ας πάψουμε να κοροϊδευόμαστε! Ας πάψουμε να βρίσκουμε παρηγοριά από τα περασμένα μας μεγαλεία, διαβάζοντας σελίδες δόξας που γράφτηκαν από Έλληνες που ήταν διατεθειμένοι να θυσιαστούν για την πατρίδα τους, γιατί ακριβώς την είχαν ως ΠΡΩΤΗ ΤΟΥΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ.  
Γράφει ο Πανίκος Ελευθερίου. Ενώ για εμάς τους σημερινούς… άλλες είναι οι προτεραιότητες… Ας πάψουμε να κοροϊδευόμαστε και να μας είναι αρκετή μια αναδρομή στην Ιστορία ή ένας περίπατος στην παρέλαση σε μια Εθνική επέτειο. Ας γίνουμε επιτέλους ΡΕΑΛΙΣΤΕΣ. Είμαστε σε τρομερά δύσκολη θέση, δεχόμαστε εισβολή, κινδυνεύουμε να χάσουμε την πατρίδα μας, χωρίς να πέσει ούτε σφαίρα και οι περισσότεροι από εμάς σφυρίζουμε αδιάφορα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας (της ημι-κατεχόμενης) προέβηκε σε μια απαράδεκτη δήλωση, μέσω της οποίας ούτε λίγο ούτε πολύ προεξοφλεί ότι δεν θα έχουμε αποτρεπτική άμυνα γιατί η Τουρκία είναι πολύ δυνατή κι εμείς αδύνατοι. Μας λέγει περίπου ότι αν θέλουμε να έχουμε όπλα εκτός από τα “όπλα” της διπλωματίας, αυτό θα είναι το τέλος για τον Κυπριακό Ελληνισμό. Να μην επενδύσουμε στην Άμυνα, να είμαστε ανοχύρωτη πολιτεία, χωρίς καν την δυνατότητα να υπερασπίσουμε με αξιοπρέπεια τα ιερά και τα όσια μας, αν χρειαστεί. Το μόνο που έμεινε, είναι να ανακοινώσει την απόφαση για αποστρατιωτικοποίηση (που είναι δυστυχώς και θέση κάποιων εκ των ηγετών μας). Μέσα στα πλαίσια αυτής της… φιλοσοφίας των “ηττημένων μυαλών”, διορίζει Υπουργό Άμυνας που μαθαίνουμε ότι έχει ως ειδικότητα του, την εκτίμηση των ακινήτων. Μετά από τις πιο πάνω δηλώσεις, με ποιο κίνητρο θα εργαστεί ο νέος Υπουργός; Με ποιο ηθικό θα εκπαιδεύονται τα μόνιμα και τα κληρωτά στελέχη της Εθνικής Φρουράς, οι Έφεδροι και οι Εθνοφύλακες; Πώς ερμηνεύονται από τους Τούρκους οι δηλώσεις αυτές του Προέδρου μας; Δεν τους δίνει με αυτή του την απαράδεκτη δήλωση, το πράσινο φως για να κλιμακώσουν τις παράνομες διεκδικήσεις τους στην Κύπρο; Δεν δίνει ταυτόχρονα προκαταβολικά το συγχωροχάρτι στους όποιους κοντόφθαλμους των Αθηνών, για να εγκαταλείψουν εντελώς την Κύπρο στο έλεος του Σουλτάνου; Αν είναι αλήθεια αυτά που γράφονται για την εγκατάλειψη της Α.Ο.Ζ. που περιβάλλει το Καστελλόριζο από την Ελλάδα (ελπίζουμε πάντως να μην είναι), το βέβαιο είναι ότι δεν μπορούμε να ελπίζουμε ότι η Κύπρος ξαφνικά θα βρεθεί υπό την προστασία της Ελληνικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού. Ας γίνουμε επιτέλους ρεαλιστές, ας συνειδητοποιήσουμε το φάσμα του ολοκληρωτικού αφανισμού, μπροστά στο οποίο βρισκόμαστε. Δεν είναι μόνο η κατοχή του 37% της πατρίδας μας και οι κάννες των Τούρκων που παραμένουν στραμμένες προς το μέρος μας. Δεν είναι μόνον η σημαία της κατοχής που αναβοσβήνει στον Πενταδάκτυλο που μας εξευτελίζει. Είναι και το πήγαινε-έλα στα κατεχόμενα που… επανέρχεται, είναι η “μαύρη τρύπα” της πράσινης γραμμής, μέσω της οποίας εισβάλλουν οι σταλμένες από τον Σουλτάνο, πολυεθνικές ορδές των παράνομων αλλοδαπών, ντυμένες με τον μανδύα του “πολιτικού πρόσφυγα”. Ο κίνδυνος του αφανισμού παίρνει πλέον και αυτή την διάσταση. Το μουσουλμανικό προγεφύρωμα ολοένα και εδραιώνεται και στις ελεύθερες περιοχές. Οι αλλοδαποί (κυρίως μουσουλμάνοι) ριζώνουν για τα καλά στην Κύπρο και απειλούν το οικοδόμημα της Κυπριακής κοινωνίας (όσες αρλούμπες κι αν μας αμολούν για την τάχατες ενσωμάτωση τους στην κοινωνία). Δεν είναι καθόλου υπερβολή να πούμε ότι η πατρίδα μας παραδίδεται σταδιακά στους ξένους. Πέραν από τα μεγάλα λόγια των ιθυνόντων και του Υπουργού Εσωτερικών, πρέπει να περάσουμε στα έργα. Πριν η κατάσταση καταστεί… μη αναστρέψιμη. Επειγόντως οι πολίτες αυτού του τόπου πρέπει να γίνουν ρεαλιστές. Να αντιληφθούν πλήρως την κρισιμότητα των στιγμών. Βαλλόμαστε από παντού, μας κυβερνούν “ηττημένα μυαλά”, ο Τούρκος έχει… άγριες διαθέσεις, δεχόμαστε την εισβολή από τις ορδές των αλλοδαπών, ενώ οι Έλληνες της Κύπρου δεν… γεννούν. Αν είχαμε σοβαρούς ηγέτες, δε θα έπρεπε το δημογραφικό να είναι… πρώτο Εθνικό θέμα; Πότε θα ξυπνήσουν οι πολίτες αυτού του τόπου από τον λήθαργο ή την απάθεια τους, για να ζητήσουν εξηγήσεις για όλα αυτά από τους ηγέτες τους; Πανίκος Ελευθερίου Άσσια – Κατεχόμενη Αμμόχωστος – Κύπρος (26.06.2020)` antibaro.gr
***  Wall Street Journal: Capital Controls.. ολοταχώς η Τουρκία του Ερντογάν…
Wall Street Journal: Capital Controls.. ολοταχώς η Τουρκία του Ερντογάν...
Ξεμένει από “πυρομαχικά”, προκειμένου να φρενάρει την κατάρρευση της λίρας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και πλέον, ο εφιάλτης των capital control στη γείτονα χώρα πλησιάζει απειλητικά, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal. Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι «η ισοτιμία του νομίσματος υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο έναντι του δολαρίου σε διάστημα άνω των δύο μηνών, γεγονός που τροφοδοτεί τις εκτιμήσεις ότι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να εισαγάγει νέους περιορισμούς. »Το τουρκικό νόμισμα είχε επιδείξει σχετική σταθερότητα για μήνες λόγω της παρέμβασης της κεντρικής τράπεζας, αλλά αυτή την εβδομάδα η πτώση της ήταν ραγδαία. Η λίρα έχει σημειώσει πτώση κατά 3% έναντι του ευρώ μέχρι στιγμής αυτήν την εβδομάδα, που είναι και η μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση σε διάστημα πάνω από τρεις μήνες». Σύμφωνα με την WSJ, «η ραγδαία πτώση έχει προκαλέσει νέο συναγερμό. »Η πολιτική πίεση για να παραμείνουν τα κόστη δανεισμού χαμηλά σημαίνει ότι οι αναλυτές δεν περιμένουν από την κεντρική τράπεζα της χώρας να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της. Αυτό ακυρώνει ένα σημαντικό εργαλείο που έχουν οι χώρες για να ενισχύσουν τα νομίσματα τους. Επιπλέον, η κεντρική τράπεζα έχει χρησιμοποιήσει ένα μεγάλο μέρος από τα αποθεματικά της σε ξένο νόμισμα για να ενισχύσει το εγχώριο νόμισμα. Αυτό έχει αφήσει στην κυβέρνηση του προέδρου Ερντογάν μικρά περιθώρια ελιγμών». Το ρεπορτάζ προσθέτει ότι «την ίδια στιγμή η πανδημία του κορωνοϊού έχει πλήξει τα έσοδα από τον τουρισμό και τις εξαγωγές, ενώ οι τιμές των εισαγόμενων αγαθών και το χρέος σε ξένο νόμισμα αυξάνονται λόγω της πτώσης της λίρας», και στη συνέχεια «ρίχνει τη βόμβα» σημειώνοντας ότι «αναλυτές και επενδυτές ανησυχούν ότι η Τουρκία μπορεί τώρα να επιβάλει capital control περιορισμένης κλίμακας ή ακόμη και την απαγόρευση της φυγής κεφαλαίων εκτός χώρας». Η κεντρική τράπεζα έχει δαπανήσει φέτος και έως τις 17 Ιουλίου περισσότερα από 60 δισ. δολάρια για να περιορίσει την πτώση της λίρας, σύμφωνα με εκτίμηση της Goldman Sachs, ωστόσο, οικονομολόγος της Oxford Economics ξεκαθάρισε ότι «η κεντρική τράπεζα συνειδητοποιεί ότι η πολιτική δεν λειτουργεί πλέον. »Ότι δεν έχουν τη δύναμη να συνεχίσουν να παρεμβαίνουν με τον ίδιο τρόπο που είχαν». ΠΗΓΗ: tribune.gr
***  Απόδραση από το καθεστώς Ερντογάν: Τούρκοι αγοράζουν σπίτια για μόνιμη εγκατάσταση στην Αθήνα…
Απόδραση από το καθεστώς Ερντογάν: Τούρκοι αγοράζουν σπίτια για μόνιμη εγκατάσταση στην Αθήνα...
«Υψηλού μορφωτικού επιπέδου, μεσαίων ή ανώτερων εισοδημάτων, με προέλευση από τη Δυτική Τουρκία και κυρίως τις μικρασιατικές πόλεις και την Κωνσταντινούπολη».
Αυτό είναι το προφίλ του μέσου Τούρκου αγοραστή κατοικίας στην Ελλάδα, που πλέον θα πρέπει να λογίζεται ως μία από τις πιο ενεργές ομάδες επενδυτών στην εγχώρια αγορά ακινήτων, μαζί με πιο παραδοσιακούς αγοραστές, όπως π.χ. οι Βρετανοί, οι Γερμανοί, οι Γάλλοι και οι Ιταλοί.
Οπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, το ρεύμα των Τούρκων αγοραστών έχει πυκνώσει σημαντικά από την περίοδο 2011-2012 και μετά. Ηταν η περίοδος κατά την οποία ξεκίνησε η ραγδαία επιδείνωση των συνθηκών στην αγορά κατοικίας και ο ρυθμός υποχώρησης των τιμών επιταχύνθηκε σημαντικά αγγίζοντας διψήφια ποσοστά σε ετήσια βάση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), οι τιμές μειώθηκαν κατά 11,7% το 2012 και κατά 10,9% το 2013, καθώς η κτηματαγορά βρέθηκε στο απόγειο της κρίσης της. Ωστόσο, η εκτίναξη του ενδιαφέροντος των Τούρκων αγοραστών ακινήτων στην Ελλάδα έχει παρατηρηθεί από το καλοκαίρι του 2016 και μετά. Οπως τονίζει στην «Κ» η κ. Μίνα Μπουγονικολού, επικεφαλής του μεσιτικού γραφείου InterCasa, που έχει συνεργαστεί με αρκετούς Τούρκους επενδυτές τα τελευταία χρόνια, «μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το προηγούμενο καλοκαίρι, η ζήτηση από τη γειτονική χώρα έχει απογειωθεί. Η πολιτική κατάσταση και η ανασφάλεια που αυτή έχει δημιουργήσει σε αρκετούς Τούρκους μεταφράζεται σε επενδυτικό ενδιαφέρον στην Ελλάδα». Πλέον, εκτός από τον επενδυτικό χαρακτήρα που αρχικά είχαν τέτοιες κινήσεις, αρκετοί είναι εκείνοι που εξετάζουν και το ενδεχόμενο μόνιμης εγκατάστασης στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, όπως αναφέρει η κ. Μπουγονικολού, «πριν από λίγες εβδομάδες ένα ζευγάρι ηλικιωμένων από την Τουρκία αναζητούσε κατοικία για αγορά στη Γλυφάδα, έχοντας κατ’ αρχήν ως πρόθεση να επωφεληθούν από την αυξημένη δημοφιλία των ηλεκτρονικών πλατφορμών ενοικίασης ακινήτων, όπως π.χ. η Airbnb. Πλέον όμως, μας διαμήνυσαν ότι ενδιαφέρονται ακόμα και για μόνιμη εγκατάσταση κι εξετάζουν να φέρουν και τα παιδιά τους εδώ, προκειμένου να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά».  Κόπωση  Ενας ακόμα λόγος που ωθεί τους Τούρκους στην αναζήτηση επενδυτικών ευκαιριών στην ελληνική αγορά ακινήτων είναι και η «κόπωση» του ράλι τιμών στη γειτονική χώρα. Υστερα από σειρά ετών με κατακόρυφες αυξήσεις, πλέον οι τιμές στην Τουρκία έχουν σταθεροποιηθεί σε ένα αρκετά υψηλό επίπεδο, που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την εξασφάλιση νέων μελλοντικών υπεραξιών, τουλάχιστον άμεσα. Επίσης, η έλευση στην Ελλάδα μεγάλων Τούρκων θεσμικών επενδυτών, όπως για παράδειγμα ο όμιλος Dogus, που απέκτησε πριν από μερικά χρόνια τη μαρίνα του Φαλήρου και πιο πρόσφατα το ξενοδοχείο Hilton Athens, σε συνεργασία με τον όμιλο Κωνσταντακόπουλου, φαίνεται πως έχει ενθαρρύνει και άλλους Τούρκους επιχειρηματίες, μικρότερης εμβέλειας, στην αναζήτηση επενδυτικών ευκαιριών στα καθ’ ημάς, αρχής γενομένης από την αγορά ακινήτων. Στο πλαίσιο αυτό, την ελληνική αγορά ακινήτων προτιμούν ελεύθεροι επαγγελματίες, εσχάτως δε ακόμα και Τούρκοι χρηματιστές. Οι άνθρωποι αυτοί κινούνται κυρίως στην αγορά της Αττικής, εκδηλώνοντας ενδιαφέρον για την απόκτηση κατοικιών, κυρίως στα νότια προάστια. «Στόχος της συγκεκριμένης ομάδας είναι να αποκτήσουν και την άδεια παραμονής μέσω του σχετικού προγράμματος χορήγησης βίζας. Για τον σκοπό αυτό, προτιμούν ακίνητα αξίας 250.000 ευρώ και άνω, με στόχο, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, την ενοικίαση του ακινήτου», αναφέρει η κ. Μπουγονικολού. Και για βίζα Ενδιαφέρον για το πρόγραμμα με τις βίζες εκδηλώνουν τόσο οι έμποροι και ελεύθεροι επαγγελματίες της Τουρκίας, όσο και συνταξιούχοι, ηλικίας άνω των 60 ετών. Σε κάθε περίπτωση, ο προϋπολογισμός των ανθρώπων αυτών κινείται μέχρι τα 350.000 ευρώ, ενώ στο επίκεντρο βρίσκονται ακίνητα με θέα τη θάλασσα και γι’αυτό κινούνται σχεδόν αποκλειστικά στα νότια προάστια και κυρίως σε περιοχές όπως η Γλυφάδα, η Βούλα, η Βουλιαγμένη και η Βάρκιζα. Υπάρχουν όμως και άλλες κατηγορίες Τούρκων επενδυτών, όπως π.χ. εκείνοι που αναζητούν μικρά εξοχικά στα νησιά, κυρίως στη Μύκονο, τη Σαντορίνη, τη Ρόδο, την Κρήτη, αλλά και τη Θάσο. Στόχος τους είναι η ενοικίαση των ακινήτων μέσω δημοφιλών υπηρεσιών ενοικίασης, όπως η Αirbnb. Επίσης, ενδιαφέρον εκφράζεται και για ακίνητα στη Βόρεια Ελλάδα, κυρίως σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική. Αλλη μια κατηγορία επενδυτών αφορά Τούρκους επιχειρηματίες, οι οποίοι ενδιαφέρονται για ακίνητα εισοδήματος και μόνο. Οι άνθρωποι αυτοί αναζητούν κυρίως μικρά ξενοδοχεία στην Αθήνα, ή επαγγελματικά ακίνητα, κυρίως κτίρια γραφείων μισθωμένα σε αξιόπιστες εταιρείες. kathimerini.gr
*** Fitch: Αναθεώρησε την προοπτική της οικονομίας των ΗΠΑ σε “αρνητική” από “σταθερή”…
Fitch: Αναθεώρησε την προοπτική της οικονομίας των ΗΠΑ σε “αρνητική” από “σταθερή”...
* Ο οίκος αξιολόγησης Fitch αναθεώρησε σήμερα την προοπτική του για την οικονομία των ΗΠΑ σε “αρνητική” από “σταθερή”, επικαλούμενος την επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών της χώρας. 
Αν και ο Fitch διατήρησε τη βαθμολογία των ΗΠΑ στο “ΑΑΑ”, τη μεγαλύτερη δυνατή, τόνισε ότι από τη χώρα “απουσιάζει ένα αξιόπιστο σχέδιο δημοσιονομικής εξυγίανσης”.
“Το αυξημένα δημοσιονομικά ελλείμματα και χρέη ήδη βρίσκονταν σε τροχιά αύξησης μεσοπρόθεσμα πριν καν την έναρξη του τεράστιου οικονομικού σοκ” που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού, υπογράμμισε ο οίκος αξιολόγησης στην ανακοίνωσή του.
Ο Fitch υπενθύμισε επίσης ότι το δημόσιο χρέος της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμο είναι το μεγαλύτερο μεταξύ των χωρών που έχουν την υψηλότερη βαθμολογία, εξηγώντας ότι αναμένει ως το 2021 το χρέος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ να ξεπεράσει το 130% του ΑΕΠ της χώρας.
Οι ΗΠΑ εισήλθαν επισήμως σε ύφεση φέτος, με το ΑΕΠ τους να σημειώνει συρρίκνωση τα δύο πρώτα τρίμηνα του έτους.  militaire.gr

***  Ασταμάτητες προκλήσεις από τον Ερντογάν – «πληγή» 86 χρόνων χαρακτήρισε την Αγία Σοφία…
Ασταμάτητες προκλήσεις από τον Ερντογάν – «πληγή» 86 χρόνων χαρακτήρισε την Αγία Σοφία...
*   Προκλητικός για άλλη μια φορά σε δηλώσεις του εμφανίστηκε σήμερα Σάββατο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ανατολού, σήμερα Σάββατο 1 Αυγούστου 2020, αναφέρθηκε στο ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί λέγοντας «Το γεγονός πως η Αγία Σοφία άνοιξε πάλι ως τζαμί και χώρος λατρείας στις 24 Ιουλίου, βάζει τέλος σε μια πληγή 86 ετών στην καρδιά του έθνους μας».
Ο Τούρκος πρόεδρος θεωρεί ότι με την μετατροπή του Ναού της Του Θεού Σοφίας ανυψώνει το θρησκευτικό συναίσθημα των μουσουλμάνων ενώ η απόφαση του Κεμάλ να την μετατρέψει σε μουσείο ήταν λανθασμένη. Υπενθυμίζουμε ότι χτες ακόμη μια θλιβερή εικόνα διαδραματίστηκε στο ναό σύμβολο της Ορθοδοξίας, την Αγία Σοφία, όπου οι Τούρκοι υπό τον Επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων, Αλί Ερμπάς, πραγματοποίησαν προσευχή για την έναρξη του Μπαϊράμ, βεβηλώνοντας με την ενέργεια αυτή ακόμη μια φορά το ναό. Όλα αυτά μάλιστα μια εβδομάδα μετά το σόου που πραγματοποίησαν οι Τούρκοι με την προσευχή που έκαναν στις 24 Ιουλίου, σηματοδοτώντας έτσι το νέο καθεστώς της Αγίας Σοφίας. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για μεγάλη προσέλευση στο χώρο γύρο από την Αγία Σοφία πριν και και κατά τη διάρκεια της προσευχής, στην οποία συμμετείχαν και κυβερνητικά στελέχη καθώς και ο νομάρχης της Κωνσταντινούπολης, Αλί Γερλίκαγια. Να σημειωθεί πως προσευχή για τη συγκεκριμένη μουσουλμανική γιορτή είχε να γίνει 86 χρόνια στην Αγία Σοφία. Η βεβήλωση του ιστορικού ναού προκαλεί πόνο στους απανταχού χριστιανούς του κόσμου. Εκτός από τους μουσουλμάνους που προσκυνάνε υπάρχουν εικόνες με υποδήματα πάνω στις μαρμάρινες εισόδους του ναού χωρίς κανένα σεβασμό προς το κτήριο αλλά και με ανθρώπους να ξαπλώνουν στο πάτωμα της Αγίας Σοφίας. Πόσο θα κρατήσει η πληγή για τους χριστιανούς άραγε; Δείτε το σχετικό άρθρο για τη βεβήλωση της Αγίας Σοφίας. Άλλωστε και προχτές, Πέμπτη, ο κ. Ερντογάν, στο ίδιο ύφος, διαβεβαίωσε πως ότι η Τουρκία θα προστατεύσει τα δικαιώματά της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, όπως ακριβώς έπραξε και στην περίπτωση της Αγίας Σοφίας. «Θα συνεχίσουμε έως τέλους να προστατεύουμε τα δικαιώματά μας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο» τόνισε, χαρακτηριστικά, όπως μετέδωσε το πρωί της Πέμπτης το πρακτορείο Anadolu. Δεν παρέλειψε, παράλληλα, να απειλήσει με «χρήση όλων των κυριαρχικών δικαιωμάτων», επικαλούμενος ως παράδειγμα το ζήτημα της Αγίας Σοφίας. «Δεν θα διστάσουμε να χρησιμοποιήσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, όπως κάναμε με το Μεγάλο Τέμενος της Αγίας Σοφίας, το οποίο άνοιξε ξανά ως τζαμί» τόνισε, χαρακτηριστικά. ope.gr
***  Ερντογάν εναντίον Κεμάλ!
Ερντογάν εναντίον Κεμάλ!
* Κεμάλ και Ερντογάν ή Ερντογάν και Κεμάλ; Ποιος από τους δύο αυτούς Τούρκους ηγέτες θα μείνει στην ιστορία ως η μεγαλύτερη προσωπικότητα της Τουρκίας; 
Γράφει ο Νικόλαος Ταμουρίδης.  Ο Μουσταφά Κεμάλ δεν αποκαλείται τυχαία Ατατούρκ (=πατέρας των Τούρκων) από τους ίδιους τους Τούρκους. Ο σφαγέας αυτός του Ελληνισμού και άλλων εθνοτήτων, είναι ο αναμφισβήτητος ηγέτης της Τουρκίας, που την οδήγησε από το σκοτάδι της σουλτανικής παράδοσης στο φως του σύγχρονου κόσμου και ανέκοψε δια πυρός και σιδήρου την πλήρη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Είναι αυτός που έθεσε τα θεμέλια της Τουρκικής «Δημοκρατίας» και την εισήγαγε στον πολιτισμένο δυτικό κόσμο. Ο Κεμάλ κατήργησε το 1924 το χαλιφάτο και έκλεισε όλα τα ιδρύματα που λειτουργούσαν βάσει της ισλαμικής νομοθεσίας. Απαγόρευσε την πολυγαμία, το φέσι, τον φερετζέ και τη μαντήλα, ενώ το 1928 επέβαλλε το λατινικό αλφάβητο στη θέση του αραβικού. Αναβάθμισε τον ρόλο των γυναικών δίνοντάς τους δικαίωμα ψήφου, θέσπισε την ισότητα των δύο φύλων, και το 1934 επέτρεψε την εκλογή γυναικών στα δημόσια αξιώματα. Έθεσε ως δόγμα το yurtta barış dünyada barış (ειρήνη στην πατρίδα ειρήνη στον κόσμο) και κράτησε την Τουρκία ειρηνικά με τους γείτονές της. Μετέτρεψε την Αγία Σοφία από τζαμί σε μουσείο. Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν μπορεί να ζήσει υπό την σκιά του Κεμάλ και επιθυμεί να τον ξεπεράσει σε δόξα! Ο ιδιότυπος αυτός «δικτάτορας» των Τούρκων κυριαρχεί στην πολιτική σκηνή επί 17 συναπτά έτη, ήτοι από το 2003 όταν έγινε για πρώτη φορά πρωθυπουργός της γείτονος χώρας. Ο Ερντογάν οδηγεί δια πυρός και σιδήρου την Τουρκία από το φως του σύγχρονου κόσμου πίσω στο σκοτάδι της σουλτανικής παράδοσης. Θέλει να αναβιώσει την Οθωμανική αυτοκρατορία και ονειρεύεται ο ίδιος να γίνει Χαλίφης! Τα βάζει με όλους. Φυλακίζει τους ελεύθερους ανθρώπους. Βάζει παντού την μαντήλα. Επιτίθεται στα γειτονικά κράτη και προσπαθεί να αποκτήσει ερείσματα σε όλη τη Μεσόγειο θάλασσα. Θέλει ζωτικό χώρο προς Δυσμάς. Βλέπει τον εαυτό του ως ηγέτη όλου του ισλαμικού κόσμου! Λατρεύει τον πόλεμο! Μετατρέπει την Αγία Σοφία από μουσείο ξανά σε τζαμί! Ο Κεμάλ, μετά τις γενοκτονίες των χριστιανικών πληθυσμών, έθεσε ως στόχο του την σταθεροποίηση του ενιαίου Τουρκικού κράτους, κοντά σε μια Ευρώπη που προσπαθούσε να εδραιώσει την ειρήνη μετά τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο, δίνοντας βάρος στις μεταρρυθμίσεις του, που είχαν σκοπό να μετατρέψουν την Τουρκία σε σύγχρονη χώρα βασισμένη στα ευρωπαϊκά πρότυπα, χωρίς την επιρροή της θρησκείας στην ζωή της πολιτείας. Ο Ερντογάν, στηριζόμενος κυρίως στην ισχύ των Ενόπλων του Δυνάμεων, και εκμεταλλευόμενος την προϊούσα ισλαμοποίηση της ηλίθιας «ουμανιστικής Ευρώπης», δομεί τον τουρκικό αναθεωρητισμό, σε συνδυασμό με την όσμωση κεμαλισμού-ισλαμισμού, προωθώντας την χώρα του στο βάθρο της περιφερειακής δύναμης. Αυτό θα είναι το εφαλτήριο για την αναβίωση της οθωμανικής αυτοκρατορίας με τελικό σκοπό να καταστεί μεγάλη δύναμη στο παγκόσμιο σύστημα ισχύος! Για όλα αυτά τα μεγαλεπήβολα σχέδια, θεωρεί ότι η ιστορία δεν του παρέχει επαρκή χρόνο και γι αυτό βιάζεται να τα πετύχει ωθώντας τις εξελίξεις με ιδιαίτερα μεγάλη ταχύτητα. Έτσι, η Τουρκία του Ερντογάν ακολουθεί μια ιδιαίτερα ξέφρενη και αλαζονική πορεία και βαδίζει στην κυριολεξία «στην κόψη του ξυραφιού»! Αποτέλεσμα; Ή θα καταστεί περιφερειακή δύναμη, με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στη χώρα μας και σε όλη την νοτιανατολική Ευρώπη, ανεβάζοντας το γόητρο του Ερντογάν στα ύψη και αναδεικνύοντάς τον ως τον μέγιστο των Τούρκων ηγετών, ή θα διαλυθεί ακόμη περισσότερο, δικαιώνοντας το προσωνύμιο του Κεμάλ ως Ατατούρκ. Οψόμεθα…  antibaro.gr
*** Ο Πρόεδρος της Ελληνικής λύσης Κ.Βελόπουλος την ΠΕΜΠΤΗ 6/07 στον ΑΝΤ1 – ΣΥΝΤΟΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής λύσης Κ.Βελόπουλος την ΠΕΜΠΤΗ 6/07 στον ΑΝΤ1 - ΣΥΝΤΟΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ*  O πρόεδρος της Ελληνικής λύσης Κ.Βελόπουλος συνεχίζει τις τηλεοπτικές εμφανίσεις   Την Πέμπτη 6/07 θα εμφανιστεί στους Πρωινούς Τύπους με τον Νίκο  Ρογκάκο λίγο μετά τις 9 στον τηλεοπτικό σταθμό του ΑΝΤ1

*** Η αντεπίθεση των κρατιστών -2 σχολές σκέψεις αντιπαρατίθενται αυτή την στιγμή…
Η αντεπίθεση των κρατιστών -2 σχολές σκέψεις αντιπαρατίθενται αυτή την στιγμή...*  Δύο σχολές σκέψεις αντιπαρατίθενται αυτή την στιγμή μέσα στην κοινωνία. Δύο σχολές που αποτυπώνουν δύο διαφορετικά κοινωνικά ρεύματα, το ένα που είναι κοντόφθαλμο, κοιτάζει το παρόν και απλώνει την παλάμη και το άλλο που οσμώνεται με τον εκσυγχρονισμό και έχει την ματιά στο μέλλον.  
Η πρώτη αυτή σχολή σκέψης που εκφράζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και από ορισμένα μέλη της κυβέρνησης, αν και ενδεχομένως αναγνωρίζει ότι τα προβλήματα είναι πολλά και απαιτούν γενναίες λύσεις, εντούτοις δεν θέλει να χάσει την επαφή με ευρύτερα πολιτικά στρώματα που έχουν βρεθεί σε δυσκολία την τελευταία δεκαετία. κείμενο Γιώργος Φιντικάκης   Η δεύτερη σχολή ζητά λιγότερο και καλύτερο κράτος, αντιλαμβάνεται ότι κάθε προσπάθεια πνίγεται με την υπερφορολόγηση και τα γραφειοκρατικά εμπόδια και ζητά επειγόντως μεταρρυθμίσεις.  Αυτές οι δύο σχολές αντιπαρατίθενται σε κρίσιμα συνταξιοδοτικά, φορολογικά, ασφαλιστικά αλλά και ευρύτερα κοινωνικά ζητήματα, από την καταβολή των αναδρομικών, μέχρι την διαχείριση των χρημάτων του COVID19, αλλά και της αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Στο θέμα των αναδρομικών για παράδειγμα, υπήρξαν εισηγήσεις να δοθούν στους συνταξιούχους 4 δισ ευρω, τελικά ωστόσο ο πρωθυπουργός τα περιόρισε στα 1,4 δισ, δαπάνη που αγγίζει τα όρια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων του τόπου. Στο θέμα του ασφαλιστικού, κάποιοι επιμένουν να κλείνουν το μάτι στην πελατεία τους και να εισηγούνται ότι πρέπει το κράτος να συνεχίσει να καταβάλει το 100% των συντάξεων, μοντέλο της δεκαετίας ’80, το οποίο έχει εγκαταλειφθεί από τον σύγχρονο δυτικό κόσμο. Συνειδητά οι υπέρμαχοι του σημερινού συστήματος αρνούνται να συζητήσουν ότι σε μια χώρα με έντονο δημογραφικό, όπου ολοένα και λιγότεροι εργαζόμενοι καλούνται να συντηρήσουν με τις εισφορές τους ολοένα και περισσότερο συνταξιούχους, μόνο η αναπλήρωση των κρατικών συντάξεων με επαγγελματικές και ιδιωτικές, μέσω του συστήματος των τριών πυλώνων, θα γλιτώσει το ασφαλιστικό από μια νέα χρεοκοπία. Στο θέμα πάλι της φορολογίας, κάποιοι υπουργοί επιμένουν ότι πρέπει να μειωθούν οι φόροι στην κατανάλωση, δηλαδή ο ΦΠΑ, καθώς επίσης ο ΕΝΦΙΑ στους μικροιδιοκτήτες, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι έτσι θα πάρει μπροστά η οικονομία. Στην πραγματικότητα, η πρόθεσή τους αυτή θυσιάζει ξανά στο βωμό της κατανάλωσης, από την οποία πηγάζει παραδοσιακά σχεδόν το 70% του ετησίου παραγόμενου εισοδήματος στην Ελλάδα, κάθε προοπτική ενίσχυσης της παραγωγής. Δηλαδή της μόνιμης ανάπτυξης. Καμία μικρή ή μεγαλύτερη επένδυση δεν πρόκειται να περπατήσει αν δεν μειωθούν τα βάρη στην μισθωτή εργασία. Καμία επιχείρηση, ελληνική ή ξένη δεν πρόκειται να πάει μπροστά, αν δεν είναι σε θέση να προσελκύσει εργαζόμενους υψηλών προοπτικών, κάτι που με την σειρά του είναι αδύνατο, όταν στην Ελλάδα είναι τόσο υψηλοί οι φόροι στην μισθωτή εργασία.  Σήμερα, για ένα μεικτό εισόδημα 12.500 ευρώ μεικτά, το άθροισμα της φορολογικής επιβάρυνσης στην Ελλάδα, δηλαδή ο φόρος εισοδήματος συν οι ασφαλιστικές εισφορές, βρίσκεται στο 32%. Στα 100 ευρώ του μισθολογικού κόστους ενός εργαζόμενου, τα 32 καταλήγουν στο κράτος. Για 25.000 ευρώ μεικτό εισόδημα η φορολογία φτάνει το 45%, για 30.000 ευρώ ανεβαίνει στο 55% και για 50.000 ευρώ το κράτος κρατά το 61%.Η αντεπίθεση των κρατιστών -2 σχολές σκέψεις αντιπαρατίθενται αυτή την στιγμή...

Τι λένε οι Σχολές αυτές για Δημόσιο, Δικαιοσύνη, Υγεία

Στα παραπάνω οι διαφορετικές θέσεις έχουν ήδη καταγραφεί. Το αν σε αυτές θα προστεθούν αντιδράσεις και για άλλες ρηξικέλευθες μεταρρυθμίσεις σε πεδία κρίσιμα για την επόμενη ημέρα της χώρας, όπως αυτές που προτείνει η επιτροπή Πισσαρίδη για την Δικαιοσύνη, το Δημόσιο και την Υγεία, μένει να φανεί.  Στην Δικαιοσύνη για παράδειγμα, προτείνεται η ενίσχυση των διαδικασιών αξιολόγησης των Δικαστών και η σύσταση νέων δικαστηρίων για υποθέσεις σημαντικού οικονομικού ενδιαφέροντος. Στο Δημόσιο, η εισήγηση στην κυβέρνηση είναι η εφαρμογή ενός πιο αξιόπιστου μηχανισμού κινητικότητας και η θεσμική ενίσχυση των ανώτερων διοικητικών θέσεων, μέσω αύξησης της θητείας τους. Συστήνεται επίσης η καθολική εφαρμογή αξιολόγησης, να αναβαθμιστεί το ΑΣΕΠ, να μειωθεί ο φορμαλισμός στις διαδικασίες προσλήψεων, να πάει σε βάθος η ψηφιοποίηση. Στο κεφάλαιο εργασία, η επιτροπή μιλά για μια εκ βάθρων αναδιάρθρωση του ΟΑΕΔ, η επαγγελματική κατάρτιση των ανέργων να γίνει ουσιαστική και να οδηγεί σε συγκεκριμένες δεξιότητες που να μπορούν να πιστοποιηθούν. Δηλαδή, να μετατραπεί το σημερινό σύστημα που κατα κάποιο τρόπο θεωρεί τον άνεργο καταδικασμένο στο μόνιμο περιθώριο, σ’ ένα που τον αντιμετωπίζει ως εν δυνάμει εργαζόμενο και τον θωρακίζει. Εισηγείται επίσης την αναδιάρθρωση των κοινωνικών επιδομάτων, ώστε να μην λειτουργούν ως αντικίνητρο για την εργασία, αλλά και ενεργά προγράμματα κατάρτισης μεταναστασών με στόχο την ένταξή τους στον κοινωνικό και παραγωγικό ιστό. Η αντεπίθεση των κρατιστών -2 σχολές σκέψεις αντιπαρατίθενται αυτή την στιγμή...
Στο Ασφαλιστικό, εκτός από μετάβαση σε ένα κεφαλαιοποιητικό συστημα επικουρικών συντάξεων με άμεση εφαρμογή για όσους εισέρχονται στην αγορά εργασίας και εθελοντική για τους υπόλοιπους, η επιτροπή προτείνει γενναία μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Ενδεικτικά έχει εισηγηθεί να θεσπιστούν flat εισφορές υγείας και ανώτατο όριο ασφαλιστέου εισοδήματος. Επίσης μιλά για ένα νέο πλαίσιο εποπτείας για τα ασφαλιστικά ταμεία. Τέλος στην Υγεία, μιλά για αναδιάρθρωση του ΕΣΥ. Για ένα ενιαίο σύστημα ψηφιακού φακέλου ασθενούς με πλήρη διαφάνεια και για ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας και πρόληψης- μια παγκοσμια πλέον τάση όλων των συστημάτων υγείας. Κάνει επίσης λόγο για εξορθολογισμό της δαπάνης των προμηθειών, με αύξηση του όγκου των γενόσημων φαρμάκων και διασύνδεση των επιστροφών με δράσεις καινοτομίας και επενδύσεων. πηγή
***  ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΙ ...μέσα από Βίντεο  :

~ Οι δυτικοί θα παρέμβουν σε πόλεμο Ελλάδας - Τουρκίας σενάρια αναλύει Κ. ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ 29-07-2020:
~ Η Τουρκία είναι αμετάκλητο στα επεκτατικής σχέδια ανάλυση 29-07-2020 : https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10219076383073964/  .-
~ Ο Κ. ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ στην Βουλή 29-07-2020 : https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10219076167428573/ .-
 ~ Εικόνες ντροπής για σύστημα υγείας στη Ελλάδα 29-07-2020 : https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10219076056345796/  .- 
~*  K  ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ 29/07/2020 στην Ε  Βουλή : 
 ~* Γιατί ο ΤΡΑΜΠ αγkαλλιάζει τον ΕΡΝΤΟΓΑΝ  31/07/2020 :
 https://youtu.be/xX4tnp9aVow .-                                 

***  Ο Ν. Χαρδαλίας έδωσε τις ευχές του και ανακοίνωσε μέτρα για την γιορτή των Μουσουλμάνων -Άραγε θα ευχηθεί και για τους Χριστιανούς τον 15 Αύγουστο;….
Ο  Ν.Χαρδαλίας έδωσε τις ευχές του και ανακοίνωσε  μέτρα για την γιορτή των Μουσουλμάνων -Άραγε θα ευχηθεί και για τους Χριστιανούς τον 15 Αύγουστο;....Η κυβέρνηση σήμερα έβγαλε έκτακτη ανακοίνωση για την εορτή των Μουσουλμάνων ωστόσο το ερώτημα είναι αν  θα κάνει το ίδιο και με τους Χριστιανούς 
Ευελπιστούμε πως ναι αλλά ελπίζουμε να μην κυριαρχήσουν οι εικόνες που είχαμε την εορτή του Πάσχα με συλλήψεις Χριστιανών και Ιερέων.   Συγκεκριμένα ανακοίνωσε ότι λόγω κορωνοϊού πρέπει να τηρηθούν όλοι οι κανόνες υγιεινής, στην ανακοίνωση  ωστόσο αναφέρει και τι ευχές για την  εορτή των Μουσουλμάνων .Τώρα όλα αυτά και αφου έχουν κάνει την Αγία Σοφία τζαμί εμείς συγχαίρουμε την εορτή των Μουσουλμάνων.  Δείτε τι αναφέρει η ανακοίνωση  Image
Image
 *** Το ανέκδοτο της ημέρας: Ο Τοτός στο ζαχαροπλαστείοΤο ανέκδοτο της ημέρας: Ο Τοτός στο ζαχαροπλαστείο

Πάει ο Τοτός σε ένα ζαχαροπλαστείο και ζητάει να μάθει αν έχουν παγωτό βατόμουρο.

Ο ζαχαροπλάστης του λέει πως δεν έχει, αλλά ο Τοτός για τις επόμενες μέρες πηγαίνει συνέχεια στο ίδιο ζαχαροπλαστείο και ζητάει να μάθει αν έχει παγωτό βατόμουρο.

Έτσι λοιπόν αφού ο ζαχαροπλάστης δε θέλει να τον χάσει από πελάτη παραγγέλνει να του φέρουν πέντε κιλά παγωτό βατόμουρο. Την άλλη μέρα ο Τοτός ξαναπάει στο ζαχαροπλαστείο και λέει:

– Έχετε παγωτό βατόμουρο;

– Ναι, απαντάει ο ζαχαροπλάστης

– Αηδία δεν είναι;!!!

***Μάνδρα: Παρακλήσεις στην Ιερά Μονή Παναγίας Γοργοεπηκόου για τον Δεκαπενταύγουστο
~ Στην Ιερά Μονή Παναγίας Γοργοεπηκόου Μάνδρας – Αττικής, οι Ιερές Παρακλήσεις εις την Παναγία ( 1 – 14 Αυγούστου ) αρχίζουν στις 19:00. Την Τετάρτη 5 Αυγούστου στις 20:30 ξεκινά η Ιερά Αγρυπνία προς τιμή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.  Στην Ιερά Μονή αποθησαυρίζεται και η Θαυματουργή Ιερά Εικόνα της Παναγίας της Γοργοεπηκόου. Τηλέφωνο Ιεράς Μονής: 2105550777 Κείμενο – Φωτογραφίες : Σπύρος Θεοδ. Κουτσοχρήστος

***  Δύση-Ρωσία-Κίνα: Ένας νέος κόσμος που χρειάζεται νέα κατεύθυνση. Ώρα για αναθεώρηση πολιτικής;….
Δύση-Ρωσία-Κίνα: Ένας νέος κόσμος που χρειάζεται νέα κατεύθυνση.Ώρα για αναθεώρηση πολιτικής;....Ο κόσμος μας στην αρχή της 3ης δεκαετίας του 21ου αιώνα φαίνεται να αλλάζει γρηγορότερα από ποτέ.  
Η πρόσφατη πανδημία λόγω του Covid-19 και τα περιοριστικά μέτρα που έλαβαν οι κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση της εξάπλωσής της άλλαξαν τις ζωές δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε όλες τις γωνιές του πλανήτη.
Η τελευταία κρίση, η οποία μέχρι σήμερα απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί παρελθόν, προστέθηκε σε μια σειρά κρίσεων που έχουν πλήξει διάφορα μέρη του κόσμου μεμονωμένα ή και συνολικά όπως η οικονομική κρίση του 2008 η οποία ξεκίνησε στις ΗΠΑ μα γρήγορα, ελέω παγκοσμιοποίησης, πέρασε στην Ευρώπη πλήττοντας ιδιαίτερα τις αδύναμες χώρες του Νότου και κυρίως την Ελλάδα. Παράλληλα, έντονες γεωπολιτικές ανακατατάξεις λαμβάνουν χώρα σε ένα διεθνές σύστημα το οποίο μετατοπίζεται από την μονοπολική περίοδο καθολικής κυριαρχίας των ΗΠΑ, την επαύριον της κατάρρευσης του σοβιετικού μπλοκ και της ίδιας της ΕΣΣΔ, σε έναν κόσμο πολυπολικό κι ασταθή με φιλόδοξες δυνάμεις να αναδύονται εκμεταλλευόμενες την φυσική κάμψη της αμερικανικής ισχύος. Οι σύγχρονες απειλές ασφαλείας είναι πολυεπίπεδες κι αφορούν τους πάντες, από τα κράτη ανεξαρτήτως της ισχύος τους μέχρι τους θεσμούς, τις επιχειρήσεις αλλά και τα μεμονωμένα άτομα. Ο κόσμος μας βρίσκεται σε μετάβαση το οποίο σημαίνει ότι βεβαιότητες που μας συνόδευαν τα προηγούμενα χρόνια αναθεωρούνται ενίοτε με γοργό ρυθμό. Στο πλαίσιο αυτό η ραγδαία ισχυροποίηση της Κίνας, η ρωσική ανασυγκρότηση, οι περιφερειακές βλέψεις μικρότερων συγκριτικά δυνάμεων όπως το Ιράν, η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ, η Βόρεια Κορέα, η Ταϊβάν, η εσωτερική κρίση που βιώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Brexit, η αραβική άνοιξη, τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή με αποκορύφωμα τον συριακό εμφύλιο ο οποίος μαίνεται ακόμη και την ανάδειξη ακραίων στοιχείων όπως το Ισλαμικό Κράτος, η κλιματική αλλαγή και η κοινωνικές ανισότητες στο εσωτερικό των κρατών, ακόμα και των ισχυρότερων, καθιστούν το διεθνές σύστημα ιδιαίτερα ρευστό και το μέλλον αβέβαιο. Συνέπεια των ανωτέρω, οι σύγχρονες απειλές ασφαλείας είναι πολυεπίπεδες κι αφορούν τους πάντες, από τα κράτη ανεξαρτήτως της ισχύος τους μέχρι τους θεσμούς, τις επιχειρήσεις αλλά και τα μεμονωμένα άτομα. Ο κόσμος μας βρίσκεται σε μετάβαση το οποίο σημαίνει ότι βεβαιότητες που μας συνόδευαν τα προηγούμενα χρόνια αναθεωρούνται ενίοτε με γοργό ρυθμό. Βασική πολιτική της Βρετανίας ήδη από τον 18ο αιώνα ήταν η ανάσχεση της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Μια εκ των βεβαιοτήτων αυτών αφορούσε τη Ρωσία και της θέση της στον κόσμο. Η χώρα αυτή αν και γειτνιάζει με την Ευρώπη κι είναι αναπόσπαστο τμήμα του ευρωπαϊκού πολιτισμού, εντούτοις θεωρείται ανταγωνιστής/αντίπαλος της Ευρώπης και γενικά της Δύσης τουλάχιστον τους τελευταίους δύο αιώνες. Η θέση αυτή βασίζεται εν πολλοίς στην γεωπολιτική θεώρηση σύμφωνα με την οποία ο έλεγχος του κόσμου θα επιτευχθεί από την δύναμη εκείνη που θα κατορθώσει να ελέγξει την τεράστια χερσαία μάζα της Ευρασίας. Συνέπεια της ανωτέρω θεωρίας είναι ο αδιάκοπος ανταγωνισμός των Μεγάλων Δυνάμεων για την κυριαρχία στην Ευρασία από τον 18ο αιώνα κι εντεύθεν. Ιστορικά στην περιοχή της Ευρασίας αναδείχθηκε η Ρωσία η οποία αποτελεί την πιο παλαιά Μεγάλη Δύναμη του διεθνούς συστήματος αφού μέχρι και σήμερα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις διεθνείς υποθέσεις αν κι έχει γνωρίσει έντονες αυξομειώσεις στο εύρος της ισχύος και της επιρροής της. Πατέρας της γεωπολιτικής θεωρείται ο Mackinder ο οποίος ονόμασε την Ευρασία Heartland1 θεωρώντας την το εφαλτήριο των παγκόσμιων εξελίξεων. Η Heartland (Καρδιά) διαθέτει τον μεγαλύτερο φυσικό πλούτο από κάθε άλλη περιοχή στην υδρόγειο, ενώ είναι φυσικά προστατευμένη λόγω της γεωγραφίας. Αυτό συνεπάγεται πως η είσοδος σε αυτήν είναι δύσκολη αλλά ταυτόχρονα και η έξοδος γεγονός που θα σχολιάσουμε εκτενέστερα στη συνέχεια2. Η Heartland περιβάλλεται από τον εσωτερικό δακτύλιο, την Rimland, η οποία περιλαμβάνει τις περιοχές της Δυτικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Νοτιοανατολικής Ασίας. Στον εξωτερικό δακτύλιο εντάσσονται οι βρετανικές και οι ιαπωνικές νήσοι, ενώ στην περιφέρεια ανήκουν η Αμερικανική και η Αφρικανική ήπειρος καθώς και η Ωκεανία. Η Heartland αφορά πρωτίστως τις χερσαίες δυνάμεις ενώ η Rimland τις θαλάσσιες με τον υπέρτατο σκοπό να αφορά τον έλεγχο της Ευρασίας η οποία ταυτίζεται σε μεγάλο βαθμό με την Heartland. Ολόκληρη η εξωτερική πολιτική των Μεγάλων Δυνάμεων τους δύο τελευταίους αιώνες μπορεί να χαρακτηριστεί ως η προσπάθεια όλων να επιτύχουν αυτόν τον υπέρτατο στόχο πότε περισσότερο και πότε λιγότερο επιτυχημένα. Ο εν λόγω έλεγχος της Ευρασίας προϋποθέτει τον έλεγχο της περιμέτρου, ο οποίος εν τέλει είναι σημαντικότερος, στον οποίο δεσπόζουν διαχρονικά η Μεγάλη Βρετανία και οι ΗΠΑ όπως ανέλυσε ο έτερος μεγάλος θεωρητικός της γεωπολιτικής Spykman. Βασική πολιτική της Βρετανίας ήδη από τον 18ο αιώνα ήταν η ανάσχεση της Ρωσικής Αυτοκρατορίας ώστε να μην κυριαρχήσει απόλυτα στην Heartland, αποκτήσει τους ακαταμάχητους πόρους της και στραφεί στην θάλασσα εκτοπίζοντας οριστικά την δεσπόζουσα εκεί δύναμη. Από την αντίπερα όχθη, η γεωγραφία της Ρωσίας δεν της επέτρεψε να διαθέτει λιμάνια στις θερμές θάλασσες του νότου με αποτέλεσμα να επιδιώκει διακαώς την έξοδό της σε αυτά. Παράλληλα, το τρωτό σημείο της ρωσικής γεωγραφίας εντοπίζεται στις πεδιάδες της ανατολικής Ευρώπης οι οποίες δεν διαθέτουν το παραμικρό φυσικό εμπόδιο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός πως η Ρωσία έχει υποστεί δυο μεγάλες εχθρικές εισβολές, οι οποίες λίγο έλειψαν να την εκμηδενίσουν οριστικά, από τα δυτικά3. Η βρετανική πολιτική ανάσχεσης της Ρωσίας είχε διαχρονικά αξιοσημείωτη επιτυχία και κληροδοτήθηκε από τις ΗΠΑ οι οποίες ομοίως προσπάθησαν από τον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο και σε όλη τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου να ανασχέσουν την ΕΣΣΔ (διαδόχου της Ρωσικής Αυτοκρατορίας) με επίσης αξιοσημείωτη επιτυχία. Η προσπάθεια της Μόσχας έγκειται ουσιαστικά στην διάλυση της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, εκμεταλλευόμενη τις ηγεμονικές βλέψεις της Τουρκίας…Οι δυτικές δυνάμεις έχουν αντιληφθεί την πρόθεση της Μόσχας κι επιχειρούν να την ανατρέψουν διατηρώντας την αλαζονική Τουρκία εντός της δυτικής συμμαχίας. Η κυριαρχία των θαλάσσιων δυνάμεων στην Περίμετρο μεταφράζεται ουσιαστικά στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο (NATO) και τις επιμέρους συμμαχίες των ΗΠΑ (Μέση Ανατολή, Ασία) με κράτη που ανήκουν στην Περίμετρο κι εμποδίζουν την έξοδο της ΕΣΣΔ και νυν Ρωσίας στις θερμές θάλασσες. Η παραπάνω θεώρηση αποτέλεσε το υπόβαθρο της πολιτικής ανάσχεσης της Δύσης έναντι της Ρωσικής Αυτοκρατορίας- ΕΣΣΔ, ενώ ήταν τόσο επιτυχημένη ώστε να προκαλέσει ασφυξία στην Σοβιετική Ένωση η οποία εν τέλει δεν άντεξε και κατέρρευσε, ενώ η διάδοχός της Ρωσία φαίνεται αδύναμη να επιδιώξει με αξιώσεις κάτι παρόμοιο τουλάχιστον στο άμεσο προβλεπτό μέλλον. Σήμερα τα σημάδια από την παραπάνω θεωρία είναι εμφανή στην εξωτερική πολιτική των κρατών. Ένας από τους λόγους της ρωσικής επέμβασης στη Συρία ήταν η χώρα να κρατήσει ζωντανή την μοναδική ναυτική της βάση στη Μεσόγειο κι εν τέλει την ισχνή έξοδό και παρουσία της σε αυτήν. Επιπροσθέτως, η προσπάθεια της Μόσχας έγκειται ουσιαστικά στην διάλυση της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ,εκμεταλλευόμενη τις ηγεμονικές βλέψεις της Τουρκίας οι οποίες είναι αντίθετες με τα αμερικανικά συμφέροντα στην παρούσα συγκυρία, δηλαδή προσπαθεί να προκαλέσει ρήγμα στην Rimland. Οι δυτικές δυνάμεις έχουν αντιληφθεί την πρόθεση της Μόσχας κι επιχειρούν να την ανατρέψουν διατηρώντας την αλαζονική Τουρκία εντός της δυτικής συμμαχίας. Ίσως έφτασε η ώρα για τη Δύση να αναθεωρήσει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται κι αντιμετωπίζει τη Ρωσία διαμορφώνοντας την πολιτική της αναλόγως. Εν πάση περιπτώσει, οι κινήσεις της Ρωσίας στην Συρία και την Ανατολική Ευρώπη καθώς και η αυξημένη παρουσία της στη Μεσόγειο είναι κατά βάση αμυντικές, ενώ δύναται να χαρακτηριστούν κι ως ευκαιριακές, λόγω κυρίως της αμερικανικής απουσίας ή απροθυμίας για περαιτέρω εμπλοκή. Δηλαδή, δεν αντικατοπτρίζουν στον απόλυτο βαθμό την αύξηση της ρωσικής ισχύος κάτι το οποίο θα πρέπει να συνειδητοποιήσει η Δύση. Η τεράστια αλλαγή έγκειται σε άλλο σημείο της Περιμέτρου, στην Κίνα. Η ισχύς του Πεκίνου έχει αναπτυχθεί τόσο τις τελευταίες δεκαετίες, ξεπερνώντας κατά πολύ τη ρωσική ισχύ, ώστε να θεωρείται σήμερα ως η μοναδική δύναμη που διαθέτει τα μέσα και τη θέληση να εκτοπίσει τις ΗΠΑ από την παγκόσμια ηγεμονία. Η ανάδυση της Κίνας είναι αυτή η οποία ουσιαστικά επιφέρει αλλαγή της γεωπολιτικής θεώρησης της Heartland-Rimland η οποία καθόριζε την πολιτική της Δύσης τους δύο τελευταίους αιώνες. Στο σύγχρονο διεθνές περιβάλλον, ο στρατηγικός ανταγωνιστής-αντίπαλος των ΗΠΑ και της Δύσης δεν πρέπει πλέον να θεωρείται η Ρωσία αλλά η Κίνα. Η Ρωσία παρ′ όλη τη σταθεροποίηση κι ενίσχυση που επέφερε ο Βλ. Πούτιν από το 1999, έτος που ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας, μέχρι σήμερα δεν δύναται να αποτελέσει φόβητρο για τη Δύση αφού διαθέτει περιορισμένους συντελεστές σκληρής και ήπιας ισχύος ενώ αντιμετωπίζει πολλά εσωτερικά προβλήματα (πληθυσμιακή συρρίκνωση, εκτεταμένη διαφθορά, οικονομική στασιμότητα). Οι δε επιθετικές κινήσεις του ρωσικού στρατού στην Γεωργία και προσφάτως στην Κριμαία έγιναν μάλλον για αμυντικούς λόγους, όπως σημειώσαμε παραπάνω, καθώς η επέκταση του NATO το οδήγησε στις Βαλτικές Δημοκρατίες στα ρωσικά σύνορα εντείνοντας την ανασφάλεια της Μόσχας4. Συνεπώς, ίσως έφτασε η ώρα για τη Δύση να αναθεωρήσει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται κι αντιμετωπίζει τη Ρωσία διαμορφώνοντας την πολιτική της αναλόγως. Αυξάνονται οι φωνές δυτικών αναλυτών οι οποίοι αντιτίθενται με την υπάρχουσα πολιτική της Δύσης έναντι της Ρωσίας καθώς θεωρούν ότι η τελευταία ουσιαστικά σπρώχνει τη Μόσχα στην αγκαλιά του Πεκίνου δημιουργώντας μια ισχυρή αντιδυτική σύμπραξη. Μια τέτοια αναθεώρηση συνεπάγεται αλλαγή πλεύσης, ιστορικών διαστάσεων, η οποία αναμένεται να έχει θετικό αντίκτυπο για τη Ρωσία αλλά κυρίως για τις ΗΠΑ και τη Δύση γενικότερα. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως ήδη αυξάνονται οι φωνές δυτικών αναλυτών οι οποίοι αντιτίθενται με την υπάρχουσα πολιτική της Δύσης έναντι της Ρωσίας5 καθώς θεωρούν ότι η τελευταία ουσιαστικά σπρώχνει τη Μόσχα στην αγκαλιά του Πεκίνου δημιουργώντας μια ισχυρή αντιδυτική σύμπραξη. Οι δύο δυνάμεις έχουν ήδη ανεπτυγμένη συνεργασία στο πλαίσιο των BRICS(οικονομία, εμπόριο κι επενδύσεις), σε ενεργειακό επίπεδο αλλά και στους Διεθνείς Οργανισμούς. Παράλληλα συνεργάζονται σε στρατιωτικό επίπεδο τόσο μέσω κοινών ασκήσεων όσο και μέσω μεταφοράς τεχνολογίας-τεχνογνωσίας6. Όμως η σινο-ρωσική συνεργασία είναι ανισοβαρής για τη Ρωσία με αποτέλεσμα να μην λείπουν οι τριβές μεταξύ των δύο εταίρων. Το εντοπισμένο αυτό χάσμα μεταξύ Μόσχας-Πεκίνου πρέπει να εκμεταλλευτεί η Δύση και να φέρει τη Ρωσία ξανά σε δυτική τροχιά ενισχύοντας την διαπραγματευτική ικανότητα του Κρεμλίνου στις σινο-ρωσικές εμπορικές συνομιλίες. Πώς μπορεί να επιτευχθεί η ρωσική μετατόπιση; Είναι ηλίου φαεινότερο πως η ρωσική μετατόπιση θα απαιτήσει ορισμένες Δυτικές παραχωρήσεις έναντι της Μόσχας. Όμως ποιες θα μπορούσαν να είναι αυτές οι δυτικές παραχωρήσεις και πως θα μπορούσαν να μην επιφέρουν αντιδράσεις κρατών της δυτικής συμμαχίας όπως η Πολωνία και οι Βαλτικές χώρες;Αυτή η δύσκολη εξίσωση έχει λύσεις όμως απαιτεί τολμηρή διπλωματία. Καταρχάς η Δύση θα μπορούσε να αναγνωρίσει μια περιορισμένη ρωσική σφαίρα επιρροής στην ανατολική Ευρώπη μέσω της παύσης επέκτασης του ΝΑΤΟ εκεί7 . Είναι πλέον προφανές πως η Ρωσία δεν θα αποχωρήσει από την Κριμαία, το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να εντάξει την υπόλοιπη Ουκρανία στους κόλπους τους ενώ μαίνεται ο εμφύλιος πόλεμος, η ίδια η Ουκρανία απειλείται με ευρύτερη διάσπαση και χρειάζεται επειγόντως οικονομική βοήθεια, ενώ και η ΕΕ θα επιθυμούσε την λύση του ουκρανικού ζητήματος και την αποκατάσταση των ευρω-ρωσικών σχέσεων στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού συστήματος ασφαλείας8. Συνεπώς, μια δυτική απόσυρση θα μπορούσε να ικανοποιήσει, στο μέτρο του δυνατού, όλα τα εμπλεκόμενα μέρη εξομαλύνοντας την κατάσταση στην Ανατολική Ευρώπη. Επιπροσθέτως, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν, τολμηρά είναι η αλήθεια, να αναγνωρίσουν επίσης μια περιορισμένη ρωσική επιρροή στη Συρία και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή με αντάλλαγμα την υποστήριξη της Μόσχας έναντι του επιθετικού Ιράν εκμεταλλευόμενες το γεγονός πως ούτε η Ρωσία επιθυμεί το ιρανικό καθεστώς να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και να κυριαρχήσει στην περιφέρεια αυτή. Σε επίπεδο ελέγχου των εξοπλισμών και ειδικά όσον αφορά τον έλεγχο των πυρηνικών εξοπλισμών/διασποράς πυρηνικών όπλων, ΗΠΑ και Ρωσία διαθέτουν τεχνογνωσία κι κουλτούρα συνεργασίας ήδη από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Συνεπώς, θα μπορούσαν να εντείνουν τις προσπάθειες συνεργασίας τους ώστε να διατηρηθεί η πυρηνική σταθερότητα σε μία εποχή κατά την οποία οι πυραυλικές ικανότητες της Κίνας, πυρηνικές και συμβατικές, εξελίσσονται με ραγδαίους ρυθμούς. Οι ΗΠΑ θα κατορθώσουν να μεταφέρουν πόρους και δυνάμεις από την δυτική Ευρώπη στην ΝΑ Ασία έναντι του πραγματικού και ισχυρότερου ανταγωνιστή, της Κίνας, αποφεύγοντας με τον τρόπο αυτόν την στρατηγική υπερεξάπλωση. Αυτές οι παραχωρήσεις είναι σημαντικές εντούτοις τα αναμενόμενα κέρδη είναι αρκετά μεγαλύτερα. Φυσικά δεν εννοούμε σε καμία περίπτωση πως η Δύση έχει την πολυτέλεια να χαλαρώσει εντελώς τον έλεγχο στη Ρωσία καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος η Μόσχα να παρεμβαίνει ανεξέλεγκτα στα εσωτερικά της ή να αποτελεί πηγή παραπληροφόρησης υποσκάπτοντας την κοινωνική και πολιτική συνοχή και ομαλότητα εντός της όπως προσφάτως έχει κατηγορηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αντίθετα, ΕΕ και ΗΠΑ θα πρέπει να καταστήσουν σαφές στη Ρωσία πως θα επωφεληθεί και η ίδια από τη δυτική της ειλικρινή στροφή και την ουσιαστικότερη συνεργασία. Επιπροσθέτως, η ένταξη της Ρωσίας περισσότερο στο δυτικό σύστημα ασφαλείας, θα διασκεδάσει τους φόβους τόσο της ίδιας όσο και των ευρωπαϊκών κρατών τα οποία επιθυμούν την παραμονή στο έδαφός τους αμερικανικών στρατευμάτων σε μεγάλους αριθμούς αφού βασίζονται περισσότερο για την άμυνα/ασφάλειά τους στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Το γεγονός αυτό εξοργίζει την νυν αμερικανική ηγεσία καθώς θεωρεί, όχι εντελώς λανθασμένα, πως οι ευρωπαίοι σύμμαχοι δεν ξοδεύουν όσα θα όφειλαν για την ασφάλειά τους έχοντας επαναπαυτεί στην αμερικανική ομπρέλα προστασίας η οποία όμως κοστίζει ακριβά στην Ουάσινγκτον σε μια εποχή κατά την οποία έχει στρέψει την προσοχή της στην περιφέρεια της ΝΑ Ασίας. Είναι σαφές πως η προαναφερθείσα δυτική στροφή είναι εντυπωσιακή καθώς εγκαταλείπει μια πολιτική παράδοση δύο και πλέον αιώνων ανάσχεσης της Ρωσίας. Όμως, με τον τρόπο αυτόν οι ΗΠΑ θα κατορθώσουν να μεταφέρουν πόρους και δυνάμεις από την δυτική Ευρώπη στην ΝΑ Ασία έναντι του πραγματικού και ισχυρότερου ανταγωνιστή, της Κίνας, αποφεύγοντας με τον τρόπο αυτόν την στρατηγική υπερεξάπλωση. Προκειμένου να υλοποιηθεί μια τόσο φιλόδοξη πολιτική θα χρειαστούν τολμηροί policy makers και στις δύο άκρες του Ατλαντικού. Άξονας της εν λόγω αλλαγής θα είναι η κατανομή της ισχύος στο σύγχρονο διεθνές σύστημα η οποία συσσωρεύεται ολοένα και περισσότερο στην Κίνα και όχι στη Ρωσία. Τελικά, η Δύση και οι ΗΠΑ κυρίως οφείλουν συνολικά να διακρίνουν ποιος είναι ο ισχυρότερός τους ανταγωνιστής, δηλαδή ποιος έχει την πρόθεση αλλά ταυτόχρονα διαθέτει και τα μέσα να θέσει σε αμφισβήτηση την πρωτοκαθεδρία τους. Το σύγχρονο υπό διαμόρφωση περιβάλλον απαιτεί έξυπνη κι ευέλικτη πολιτική μα κυρίως όραμα για το μέλλον, ενώ οι προτάσεις, όσο τολμηρές κι αν ακούγονται, θα πρέπει να υπάρχουν ώστε να τύχουν σοβαρής κι διεξοδικής επεξεργασίας από τους καθ′ ύλην αρμόδιους. de-facto.gr
***  Νέες εξελίξεις στην υπόθεση του Στέφανου Χίου: Νέο βίντεο δείχνει και τρίτο συνεργό ….
Νεες εξελίξεις στην υπόθεση του Στέφανου Χίου: Νέο βίντεο δείχνει και τρίτο συνεργό ....Nέο βίντεο φέρνει νέα στοιχεία σχετικά με την απόπειρα δολοφονίας του Στέφανου Χίου καθώς φαίνεται να υπήρχε και τρίτο δράστης .
Συγκεκριμένα φαίνεται ο τρίτος δράστης να ήταν τσιλιαδόρος .Ωστόσο σύμφωνα με το προηγούμενο βίντεο φαίνεται δυο άτομα να φτάνουν έξω από το σπίτι του Στέφανου Χίου και αφού αποβιβαστεί ,τον προσεγγίσει τον δημοσιογράφο και τον πυροωολέι εξ επαφής.

***   Ανακοίνωση της Ελληνικής λύσης για την στήριξη της στις Ελληνικές επιχειρήσεις εστίασης….Ανακοίνωση της Ελληνικής λύσης για την στήριξη της στις Ελληνικές επιχειρήσεις εστίασης....
~ Ανακοίνωση Τύπου
Την ώρα που ο κλάδος της εστίασης αντιμετωπίζει τις ολέθριες συνέπειες μιας πρωτοφανούς κρίσης, δέχεται και μία απαράδεκτη επικοινωνιακή επίθεση δαιμονοποίησης, προκειμένου η κυβέρνηση να μετακυλήσει τις ευθύνες της. Η ελληνική λύση καταδικάζει αυτή την προσπάθεια της κυβέρνησης να μεταθέσει τις ευθύνες της σε έναν κλάδο που ανεβαίνει τον δικό του Γολγοθά.
***  Αγιά Σοφία: Μόνιμες οι κουρτίνες για να… εξαφανίσουν κάθε ίχνος χριστιανισμού – Τι θα γίνει με το γυναικωνίτη….
Αγιά Σοφία: Μόνιμες οι κουρτίνες για να… εξαφανίσουν κάθε ίχνος χριστιανισμού – Τι θα γίνει με το γυναικωνίτη....~ Όσα συμβαίνουν μέσα στην Αγιά Σοφιά μετά την μετατροπή της σε τζαμί. Η βιασύνη του Ερντογάν και οι… συνέπειες. Δείτε φωτογραφίες. Έχουν περάσει δέκα ημέρες από την πρώτη προσευχή μουσουλμάνων μέσα στην Αγιά Σοφιά. Από την 24η Ιουλίου, όταν άνοιξε ξανά και άρχισε να λειτουργεί ως τζαμί, πλήθος κόσμου επισκέπτεται καθημερινά το θρυλικό μνημείο, που -όπως δήλωσε επανειλημμένα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – “δεν ανήκει μόνο στους μουσουλμάνους, αλλά σε όλη την ανθρωπότητα”. Είναι, όμως, έτσι;
Τόσο ο υπουργός Πολιτισμού της Τουρκίας, Μεχμέτ Νουρί Ερσόι, όσο και ο πρόεδρος της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, Αλί Ερμπάς, διαβεβαίωναν ότι οι κουρτίνες που τοποθετήθηκαν θα κάλυπταν τις αγιογραφίες και τα ψηφιδωτά μόνο κατά τη διάρκεια της προσευχής. Ωστόσο, τις πρώτες δέκα ημέρες λειτουργίας της ως τζαμί, οι κουρτίνες έχουν… μονιμοποιηθεί, με αποτέλεσμα οι επισκέπτες να μην μπορούν να δουν τίποτα από το εσωτερικό του ναού. Αγιά Σοφία: Μόνιμες οι κουρτίνες για να… εξαφανίσουν κάθε ίχνος χριστιανισμού – Τι θα γίνει με το γυναικωνίτη....
Ξεναγοί της Κωνσταντινούπολης που μίλησαν στο newsit.gr ανέφεραν πως δεν έχουν καμία ενημέρωση, σχολιάζοντας, μάλιστα, ότι το υπάρχον καθεστώς δυσκολεύει τη δουλειά τους. Η ανεπίσημη… δικαιολογία είναι πως υπάρχουν πολλοί μουσουλμάνοι που πάνε στην Αγιά Σοφιά για να προσευχηθούν εκτός των προγραμματισμένων ωρών προσευχής, και γι’ αυτό δεν μπορούν να αφήσουν ακάλυπτα τα χριστιανικά στοιχεία. Κάποιοι υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού υποστηρίζουν ότι οι εργασίες μέσα στην Αγιά Σοφιά δεν έχουν ολοκληρωθεί -μιας και ο Ερντογάν… βιαζόταν για να την μετατρέψει σε τζαμί- και τους επόμενους μήνες θα λειτουργήσει κανονικά ο μηχανισμός για να ανοίγουν και να κλείνουν οι κουρτίνες. Στις παρακάτω φωτογραφίες βλέπετε πώς έχουν καλυφθεί τα χριστιανικά στοιχεία: Στον εξωνάρθηκα του ναού έχουν τοποθετηθεί πανιά που καλύπτουν τις τοιχογραφίες. 
Αγιά Σοφία: Μόνιμες οι κουρτίνες για να… εξαφανίσουν κάθε ίχνος χριστιανισμού – Τι θα γίνει με το γυναικωνίτη....Αγιά Σοφία: Μόνιμες οι κουρτίνες για να… εξαφανίσουν κάθε ίχνος χριστιανισμού – Τι θα γίνει με το γυναικωνίτη....
Τα μωσαϊκά της Θεοτόκου και του Γαβριήλ, 6,5 και 7,5 μέτρα αντίστοιχα, καλύπτονται από κουρτίνες.
Αγιά Σοφία: Μόνιμες οι κουρτίνες για να… εξαφανίσουν κάθε ίχνος χριστιανισμού – Τι θα γίνει με το γυναικωνίτη....Η σκαλωσιά, που υπάρχει μέσα στην Αγιά Σοφιά για τις εργασίες, έχει καλυφθεί από ένα κόκκινο πανί και πάνω του είναι γραμμένα εδάφια του Κορανίου.
Αγιά Σοφία: Μόνιμες οι κουρτίνες για να… εξαφανίσουν κάθε ίχνος χριστιανισμού – Τι θα γίνει με το γυναικωνίτη....

Τι θα γίνει με το γυναικωνίτη

Ο γυναικωνίτης παραμένει κλειστός, λόγω εργασιών συντήρησης, κυρίως στο δάπεδο. Μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο πότε θα ανοίξει, ενώ – σύμφωνα με πληροφορίες- υπάρχουν δύο ενδεχόμενα: το ένα είναι να χρησιμοποιηθεί και αυτός ο χώρος για τις ώρες της προσευχής. Το δεύτερο ενδεχόμενο είναι να ανοίξει ο γυναικωνίτης μόνο για τους τουρίστες.
Αγιά Σοφία: Μόνιμες οι κουρτίνες για να… εξαφανίσουν κάθε ίχνος χριστιανισμού – Τι θα γίνει με το γυναικωνίτη....
Ο γυναικωνίτης ήταν ο χώρος όπου δεν μπορούσαν οι άνδρες να δουν τις γυναίκες. Η αυτοκράτειρα ανέβαινε με κοχλία. Δεν περπατούσε, καθόταν σε φορείο, το οποίο κρατούσαν 4 ευνούχοι και την ανέβαζαν στο υπερώο, δηλαδή στο γυναικωνίτη.  newsit
***  H Kατασταση εκτός ελέγχου! Δραματική αύξηση των λαθρομεταναστών στην Ιταλία….
H Kατασταση εκτός ελέγχου! Δραματική αύξηση των λαθρομεταναστών στην Ιταλία....Νωρίτερα χθες το ιταλικό λιμενικό σώμα ανακοίνωσε ότι οι ακτοφύλακες διέσωσαν περίπου εκατό μετανάστες που διέτρεχαν κίνδυνο καθώς η βάρκα τους είχε σχεδόν ξεφουσκώσει στα ανοικτά της Λιβύης, όπου καμία αρμόδια αρχή δεν θέλησε να επέμβει. Η υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Λουτσιάνα Λαμοργκέζε συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον πρόεδρο της Τυνησίας Κάις Σαΐντ και τον υπουργό Εσωτερικών της κυβέρνησής του στην Καρχηδόνα για να εκφράσει την “έντονη ανησυχία” της Ρώμης για τη ραγδαία αύξηση της ροής μεταναστών από τη χώρα. Οι πτήσεις επαναπατρισμού προς την Τυνησία ξανάρχισαν τη 16η Ιουλίου και 80 υπήκοοι της χώρας έχουν επαναπροωθηθεί μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, ενημέρωσαν χθες Τετάρτη οι υπηρεσίες της, διευκρινίζοντας πως εννοούν να “αυξήσουν τον αριθμό των επιστροφών σε εβδομαδιαία βάση”.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
***“Χαντακώνεται” ο Ερντογάν στη Λιβύη: “Υποβαθμίζει τις κόκκινες γραμμές του Σίσι” – Στην “παγίδα” της Αιγύπτου η Άγκυρα….
"Χαντακώνεται" ο Ερντογάν στη Λιβύη: "Υποβαθμίζει τις κόκκινες γραμμές του Σίσι" - Στην "παγίδα" της Αιγύπτου η Άγκυρα....~   Στα όρια η ένταση   
Έχοντας δει έμπρακτα, τη Συρία να “μοιράζεται” ανάμεσα σε εμπλεκόμενα ξένα κράτη, που ενεπλάκησαν στον εμφύλιο που κρατά χρόνια, αλλά και την αντίδραση της Διεθνούς Κοινότητες στις εχθροπραξίες, το να γίνει κάτι όμοιο και στη Λιβύη είναι αποφευκτέο. Την αποφυγή “Συριοποίησης” της Λιβύης, φαίνεται να προσπαθούν τόσο ο Πούτιν όσο και ο Τραμπ, δίχως όμως να φαίνεται να τα καταφέρνουν.
Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι έχει σχεδόν τερματίσει τους διπλωματικούς και στρατιωτικούς άξονες στη Λιβύη προκειμένου να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός και ένας νέος γύρος ειρηνευτικών συνομιλιών.  Ενώ η Λιβύη είναι ένα πεδίο της μάχης, υπάρχει ένας μεγαλύτερος περιφερειακός ανταγωνισμός που σχηματίζεται στην αντιπαράθεση μεταξύ του Σίσι και του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος, όπως φαίνεται, δεν εντυπωσιάζεται από τις κόκκινες γραμμές και την απειλή βίας του Αιγύπτιου προέδρου.  Ο ιστότοπος Al Monitor που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, σε άρθρο για τις εξελίξεις στη Λιβύη κάνει λόγο για μια πιθανή κλιμάκωση μεταξύ του Κάιρου και της Άγκυρας στη Λιβύη, καθώς η Αίγυπτος έχει ανακοινώσει ως κόκκινες γραμμές τη Σύρτη και την αλ Τζούφρα και η Τουρκία βρίσκεται στο πλευρό της κυβέρνησης της Τρίπολης, του Φαγιέζ αλ Σάρατζ.  Το δημοσίευμα τονίζει ότι το ζήτημα της Λιβύης έχει αναδειχθεί σε περιφερειακό μέτωπο, στο οποίο εμφανίζονται δύο κύριοι παίκτες, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και ο Τούρκος ομόλογός του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Σίσι έχει προτείνει κατάπαυση του πυρός και έναν νέο γύρο πολιτικών συνομιλιών σε συνδυασμό με τον υπαινιγμό του για στρατιωτική επέμβαση, αλλά ο Τούρκος πρόεδρος μπορεί να μην έχει λάβει σοβαρά υπόψη τις προειδοποιήσεις του Αιγύπτιου ομολόγου του σχετικά με τη χρήση βίας, σημειώνει το δημοσίευμα. «Σύμφωνα με τις τουρκικές εκτιμήσεις, ο αιγυπτιακός στρατός δεν θα διστάσει να παρέμβει στη Λιβύη, που έχει γίνει μια προβληματική περιοχή στη Μέση Ανατολή, και να συμμετάσχει σε μια διασυνοριακή εκστρατεία με διφορούμενους στρατιωτικούς στόχους και απώλειες, που θέτουν σε κίνδυνο τη αξιοπιστία και τροφοδοτούν εσωτερικές διαφορές», αναφέρει ο συγγραφέας. Το δημοσίευμα του Al-Monitor σημειώνει ότι η Άγκυρα πιστεύει ότι η Αλγερία και η Τυνησία θα εκλάβουν την αιγυπτιακή στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη ως ανεπιθύμητη κλιμάκωση, σύμφωνα με το echedoros-a.gr, και από την άλλη πλευρά, οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο στη Λιβύη ως ένας ανεκτίμητος διαμεσολαβητής. ΠΗΓΗ
***  Γενική αναδιοργάνωση των ελληνικών ΕΔ: Οι πέντε προτάσεις που εξετάζει το ΓΕΕΘΑ – Σε τελικό στάδιο η μελέτη….
Γενική αναδιοργάνωση των ελληνικών ΕΔ: Οι πέντε προτάσεις που εξετάζει το ΓΕΕΘΑ - Σε τελικό στάδιο η μελέτη....Αύξηση θητείας, στράτευση στα 18 και προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών  
Έρχεται γενική αναδιοργάνωση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας εξετάζει πέντε προτάσεις για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο στρατός της χώρας μας.
Συγκεκριμένα, μία από τις προτάσεις που βρίσκονται υπό εξέταση, σύμφωνα με “Τα Νέα”, είναι η αύξηση εισακτέων στις Στρατιωτικές Σχολές, αλλά και η νέα δομή Δυνάμεων. Επιπλέον, προσλήψεις 6.000 επαγγελματιών οπλιτών για να ανανεωθεί το «γηρασμένο» στρατιωτικό προσωπικό, αποτελεσματικότερες ειδικές δυνάμεις με την ενοποίηση της διοίκησής τους και περιορισμό των αχρείαστων στρατιωτικών μονάδων περιλαμβάνει η αναδιοργάνωση της δομής των Ενόπλων Δυνάμεων η οποία προχωράει με ταχύτατους ρυθμούς από το υπουργείο Αμυνας, σύμφωνα με τα ΝΕΑ. Η σχετική μελέτη από το ΓΕΕΘΑ είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, στο τελικό στάδιο, όμως κάποιες αλλαγές – που είχαν επισημανθεί εδώ και χρόνια – έχουν ήδη δρομολογηθεί εξαιτίας και της εντεινόμενης τουρκικής προκλητικότητας. Μία από τις βασικές αλλαγές στη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί και η πιθανή 3μηνη αύξηση θητείας στον Στρατό Ξηράς ώστε να εξισωθεί με την 12μηνη σε Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία. Εξίσου εξετάζεται και το θέμα της υποχρεωτικής στράτευσης στα 18, γεγονός που σίγουρα θα ωφελήσει τόσο τις Ένοπλες Δυνάμεις, λόγω της αύξησης και σταθερής ροή του αριθμού νέων στρατεύσιμων. Υπενθυμίζεται ότι μία από τις πιο κρίσιμες αλλαγές στη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων είναι η πλήρης αναδιοργάνωση των Ειδικών Δυνάμεων στα αμερικανικά πρότυπα , κίνηση που προωθείται ως μεγάλο βήμα μετεξέλιξής τους σε ένα ακόμα πιο αποτελεσματικό «λεπτό χειρουργικό εργαλείο» μεγάλης ακρίβειας, όπως αναφέρουν ενδεικτικά ανώτατες στρατιωτικές πηγές, με αποτέλεσμα να δίνεται η δυνατότητα στην ηγεσία να επιτύχει αποφασιστικό αποτέλεσμα στρατηγικής σημασίας, όπως γράφει η kathimerini.gr. Συγκεκριμένα, με τη νεοσύστατη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ), το μεγαλύτερο τμήμα των Ε.Δ. τίθεται υπό μια ενιαία διοίκηση, η οποία θα υπάγεται στο ΓΕΕΘΑ. Στη ΔΕΠ θα υπαχθούν οι καταδρομείς-αλεξιπτωτιστές, οι πεζοναύτες, το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ) και η Ζ΄ Μοίρα Αμφιβίων Καταδρομών (Ζ΄ ΜΑΚ), τμήμα της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) και το Τάγμα Εναέριου Εφοδιασμού (ΤΕΝΕΦ). Η ΔΕΠ θα προικισθεί και με ελικόπτερα του Στρατού Ξηράς, συγκεκριμένα με ΝΗ-90 και Σινούκ με σκοπό τη μετεξέλιξη σε Μονάδα Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων, με πρότυπο τις αμερικανικές δυνάμεις (Special Operations Air Task Group). Πρακτικά οι πιλότοι και τα πληρώματα αυτής της αεροπορικής μονάδας θα έχουν ειδική εκπαίδευση και δεν θα χρησιμοποιούνται για άλλες δραστηριότητες του Στρατού. Αυτή η ξεχωριστή δομή πρακτικά δίνει ευελιξία, ταχύτητα και δυνατότητα γρήγορης λήψης αποφάσεων, ιδιαίτερα σε μια περίοδο ανάδυσης ολοένα και πιο περίπλοκων κρίσεων (Εβρος, Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειος). ΠΗΓΗ
***  Καιρός σήμερα: Πτώση της θερμοκρασίας και καταιγίδες…..
Καιρός σήμερα: Πτώση της θερμοκρασίας και καταιγίδες.....
~ Μπορεί να βρισκόμαστε στην δεύτερη ημέρα του Αυγούστου όμως ο καιρός σήμερα Κυριακή συνεχίζει τα τερτίπια του και θα έχουμε πτώση της θερμοκρασίας και βροχοπτώσεις. 
Συγκεκριμένα σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ θα έχουμε τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές μέχρι το μεσημέρι, στη Μακεδονία (κυρίως την κεντρική), τις Σποράδες, την ανατολική Θεσσαλία και τη βόρεια Εύβοια.  Βροχές και στα ηπειρωτικά τις απογευματινές ώρες, οπότε στην Πελοπόννησο θα εκδηλωθούν και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Οι άνεμοι θα είναι από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 και πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κατά 3 με 5 βαθμούς.  ΑΤΤΙΚΗ  Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες κυρίως στα βόρεια, θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες.  Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά πιθανώς πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ.  Θερμοκρασία: Από 24 έως 35 βαθμούς.  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ  Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με σποραδικούς όμβρους και μεμονωμένες καταιγίδες, μέχρι τις απογευματινές ώρες και βαθμιαία βελτίωση στη συνέχεια. Ανεμοι: Βόρειοι 4 και βαθμιαία μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 23 έως 31 βαθμούς Κελσίου. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ Καιρός: Στη δυτική Μακεδονία γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις τις απογευματινές ώρες. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες μέχρι το μεσημέρι στη Μακεδονία και κυρίως στην κεντρική, θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Τα φαινόμενα από τις απογευματινές ώρες βαθμιαία θα σταματήσουν. Ανεμοι: Στα ανατολικά βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ και στις υπόλοιπες περιοχές βόρειοι με την ίδια ένταση, που από το απόγευμα θα γίνουν μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 19 έως 32 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη. ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ  Καιρός: Αρχικά γενικά αίθριος. Βαθμιαία στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και τις μεσημβρινές ώρες και απογευματινές ώρες κυρίως στα νότια, θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές στη δυτική Πελοπόννησο. Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και πρόσκαιρα στο Ιόνιο 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 20 έως 36 βαθμούς Κελσίου. ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ Καιρός: Στην ανατολική Πελοπόννησο αρχικά γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες όμως θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις, θα εκδηλωθούν σποραδικοί όμβροι και κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες με βελτίωση το βράδυ. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες μέχρι το μεσημέρι στην ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες και τη βόρεια Εύβοια θα είναι κατά τόπους ισχυρές και βελτίωση από το απόγευμα. Ανεμοι: Από βόρειες διεθύνσεις 3 με 5 και πρόσκαιρα στα ανατολικά έως 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 20 έως 36 βαθμούς Κελσίου. ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ Καιρός: Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις στην Κρήτη τις απογευματινές ώρες με πιθανότητα όμβρων στα ορεινά. Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 24 έως 32 και τοπικά στη νότια Κρήτη μέχρι 34 βαθμούς Κελσίου. ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ Καιρός: Γενικά αίθριος. Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα βόρεια πρόσκαιρα τοπικα 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 24 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη. newsit
***  “Εξέγερση” επιβατών σε πλοίο γραμμής των Κυκλάδων – Αποπνικτική ατμόσφαιρα εξαιτίας χαλασμένου κλιματισμού…..
"Εξέγερση" επιβατών σε πλοίο γραμμής των Κυκλάδων - Αποπνικτική ατμόσφαιρα εξαιτίας χαλασμένου κλιματισμού.....
Πολλοί επιβάτες να έχουν τάση λιποθυμίας και να δημιουργηθεί δυσφορία σε ευπαθείς ομάδες και έγκυες γυναίκες  Τη στιγμή που το θερμόμετρο βρίσκεται στο κόκκινο, ο κλιματισμός του πλοίου “WorldChampion” της SeaJets δεν λειτούργησε, με αποτέλεσμα η ατμόσφαιρα να είναι αποπνικτική και οι συνθήκες μέσα στο πλοίο να γίνουν αφόρητες. Η θερμοκρασία στο εσωτερικό του πλοίου έφτανε τους 40 βαθμούς με αποτέλεσμα πολλοί επιβάτες να έχουν τάση λιποθυμίας και να δημιουργηθεί δυσφορία σε ευπαθείς ομάδες και έγκυες γυναίκες.   Μάλιστα, οι υψηλές θερμοκρασίες καθιστούν δύσκολη τη χρήση μάσκας και δη σε μια περίοδο όπου έχει κριθεί απαραίτητη λόγω της σημαντικής αύξησης των κρουσμάτων με κορονοϊό, ενώ οι εργαζόμενοι στο πλοίο δεν φορούν καν γάντια. Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργείου Ναυτιλίας μετά από καταγγελίες επιβατών, με αποτέλεσμα το λιμενικό να πραγματοποιήσει έφοδο στο πλοίο, στο λιμάνι της Σύρου, όπου επέβαλε πρόστιμα στην εταιρεία. Οι επιβάτες διαμαρτύρονται εντόνως και ζητούν τα χρήματά τους πίσω, ενώ η εταιρεία δεν έχει βγάλει ούτε μία ανακοίνωση. Να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που πλοία της συγκεκριμένης εταιρείας παρουσιάζουν τεχνικά προβλήματα. Ως εκ τούτου είναι απορίας άξιον πώς η SeaJets εξακολουθεί να έχει άδεια να εκτελεί δρομολόγια στις Κυκλάδες και μάλιστα σε προορισμούς υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος.  ΠΗΓΗ
***  Ερχονται προσλήψεις 6.000 ΕΠΟΠ – Ενόψει ελληνοτουρκικής κρίσης…….
Ερχονται προσλήψεις 6.000 ΕΠΟΠ - Ενόψει ελληνοτουρκικής κρίσης.......~   Σε εγρήγορση οι αρμόδιες υπηρεσίες  
Προσλήψεις 6.000 επαγγελματιών οπλιτών για να ανανεωθεί το «γηρασμένο» στρατιωτικό προσωπικό, αποτελεσματικότερες ειδικές δυνάμεις με την ενοποίηση της διοίκησής τους και περιορισμό των αχρείαστων στρατιωτικών μονάδων περιλαμβάνει η αναδιοργάνωση της δομής των Ενόπλων Δυνάμεων η οποία προχωράει με ταχύτατους ρυθμούς από το υπουργείο Αμυνας, σύμφωνα με τα ΝΕΑ.  Η σχετική μελέτη από το ΓΕΕΘΑ είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, στο τελικό στάδιο, όμως κάποιες αλλαγές – που είχαν επισημανθεί εδώ και χρόνια – έχουν ήδη δρομολογηθεί εξαιτίας και της εντεινόμενης τουρκικής προκλητικότητας.  ΠΗΓΗ

*** Κορονοϊός: Τι ισχύει για τα γυμναστήρια – Πού επιβάλλεται να φοράμε μάσκα και ποια είναι τα πρόστιμα…
Κορονοϊός: Τι ισχύει για τα γυμναστήρια - Πού επιβάλλεται να φοράμε μάσκα και ποια είναι τα πρόστιμα...
~ Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα  
Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β 3162/31.7.2020) η απόφαση για την εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε κλειστούς χώρους στο σύνολο της επικράτειας, προς περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού COVID-19, μέχρι και τις 31 Αυγούστου 2020.  
Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα, κι ενώ ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε για το τελευταίο 24ωρο 110 νέες μολύνσεις, ενώ όπως προκύπτει από τον «χάρτη» της επιδημιολογικής έκθεσης οι «κόκκινες» ζώνες είναι τρεις: η Αττική, η Θεσσαλονίκη και η Καβάλα. Γι’ αυτόν τον λόγο έχουν ξεκινήσει σαρωτικοί έλεγχοι τόσο στο οδικό δίκτυο και τα μέσα μεταφοράς όσο και στα λιμάνια.  Πρόβλημα παρατηρείται στην τήρηση των μέτρων σε κέντρα διασκέδασης και μπαρ που συχνάζουν κυρίως άτομα νεότερης ηλικίας όπου φαίνεται ότι επέδρασαν αρνητικά στην εξέλιξη των κρουσμάτων. Διαπιστώνεται ωστόσο, ότι παρότι η μεγάλη πλειοψηφία τηρεί τα μέτρα, ένα μικρό ποσοστό εξακολουθεί να μην συμμορφώνεται. Στο στόχαστρο των Αρχών βρίσκονται τα φαινόμενα χαλάρωσης και γι αυτό το λόγο τα αρμόδια κλιμάκια έχουν βγει «σαφάρι» για να πατάξουν τα φαινόμενα ανομίας. Χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους – Oι ΚΑΔ και οι εξαιρέσεις  Αναλυτικά η απόφαση προβλέπει την υποχρέωση χρήσης μάσκας σε εμπορικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, χώρους γραφείων (δημοσίων υπηρεσιών ή ιδιωτικών επιχειρήσεων) . Σχετικά με τα γραφεία, η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη σε «χώρους γραφείων (δημοσίων υπηρεσιών και ιδιωτικών επιχειρήσεων) όταν υπάρχει επαφή με το κοινό». Λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.41  Λιανικό εμπόριο τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.42
Λιανικό εμπόριο εξοπλισμού ήχου και εικόνας σε εξειδικευμένα καταστήματα /47.43
Λιανικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων σε εξειδικευμένα καταστήματα /47.51
Λιανικό εμπόριο σιδηρικών, χρωμάτων και τζαμιών σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.52
Λιανικό εμπόριο χαλιών, κιλιμιών και επενδύσεων δαπέδου και τοίχου σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.53
Λιανικό εμπόριο ηλεκτρικών οικιακών συσκευών σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.54
Λιανικό εμπόριο επίπλων, φωτιστικών και άλλων ειδών οικιακής χρήσης σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.59
Λιανικό εμπόριο βιβλίων σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.61
Λιανικό εμπόριο εφημερίδων και γραφικής ύλης σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.62
Λιανικό εμπόριο εγγραφών μουσικής και εικόνας σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.63
Λιανικό εμπόριο αθλητικού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.64
Λιανικό εμπόριο παιχνιδιών κάθε είδους σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.65
Λιανικό εμπόριο ενδυμάτων σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.71
Λιανικό εμπόριο υποδημάτων και δερμάτινων ειδών σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.72
Λιανικό εμπόριο καλλυντικών και ειδών καλλωπισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.75
Λιανικό εμπόριο λουλουδιών, φυτών, σπόρων, λιπασμάτων, ζώων συντροφιάς και σχετικών ζωοτροφών σε εξειδικευμένα καταστήμα-τα/47.76
Λιανικό εμπόριο ρολογιών και κοσμημάτων σε εξειδικευμένα κατα-στήματα/47.77
Άλλο λιανικό εμπόριο σε μη εξειδικευμένα καταστήματα/47.19
Άλλο λιανικό εμπόριο καινούριων ειδών σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.78
Λιανικό εμπόριο μεταχειρισμένων ειδών σε καταστήματα/47.79
Υπηρεσίες προβολής κινηματογραφικών ταινιών των κινηματογράφων δωδεκάμηνης λειτουργίας (κλειστού τύπου)/59.14
Δραστηριότητες βιβλιοθηκών και αρχειοφυλακείων/91.01
Ενοικίαση και εκμίσθωση ειδών αναψυχής και αθλητικών ειδών/77.21
Ενοικίαση βιντεοκασετών και δίσκων/77.22
Ενοικίαση και εκμίσθωση άλλων ειδών προσωπικής ή οικιακής χρήσης/77.29
Δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής / 96.02
Υπηρεσίες διαιτολογίας/96.04.10.01
Υπηρεσίες διαιτολογικών μονάδων /96.04.10.02
Υπηρεσίες μασάζ/96.04.10.05
Υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος (αποτρίχωσης, θεραπείας με υπεριώδεις και υπέρυθρες ακτίνες/96.04.10.06
Υπηρεσίες γραφείων γνωριμίας ή συνοικεσίων/96.09.19.06
Υπηρεσίες δερματοστιξίας (τατουάζ)/96.09.19.09
Υπηρεσίες τρυπήματος δέρματος του σώματος (piercing)/96.09.19.17
Καταστήματα οπτικών και καταστημάτων πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας
Καταστήματα λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας όλων των καταστημάτων λιανικού εμπορίου τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» (shops in a shop)
Καταστήματα λιανικού και χονδρικού εμπορίου τύπου (do it yourself and home improvement) που πωλούν βιομηχανικά είδη (χρώματα, σιδερικά, ξυλουργικά, ηλεκτρολογικά, έπιπλα, υγιεινής, κήπου, εργαλείων, διακόσμησης κ.λπ.)
Μεμονωμένες επιχειρήσεις/καταστήματα με οριοθετημένο ή μη οριοθετημένο χώρο έκθεσης, εντός εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών και εκπτωτικών καταστημάτων (outlets)
Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων/92.00
Επιχειρήσεις τροφίμων όπως υπεραγορές (σουπερ μάρκετ), παντοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία, κρεοπωλεία κ.λπ.
Φαρμακεία
Χώροι γραφείων (δημοσίων υπηρεσιών και ιδιωτικών επιχειρήσεων) όταν υπάρχει επαφή με το κοινό
Ανελκυστήρες
Οι εξαιρέσεις   Για δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής εξαιρείται η χρήση μη ιατρικής μάσκας από τον πελάτη, όταν πραγματοποιείται τοπική περιποίηση στο πρόσωπο. Επίσης, από την υποχρέωση εξαιρούνται α) τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και β) τα παιδιά ηλικίας κάτω των τριών ετών. Τι ισχύει με τα γυμναστήρια  Ύστερα από μήνες με κατεβασμένα ρολά, τα γυμναστήρια είχαν ξεκινήσει από τη Δευτέρα 15 Ιουνίου να υποδέχονται τους πελάτες τους, υπό αυστηρά μέτρα ατομικής προστασίας και υγιεινής, λόγω του κορονοϊού. Ανάμεσα στα μέτρα προστασίας ήταν η προπόνηση με ραντεβού των αθλούμενων και η απόσταση ανάμεσα στα όργανα η οποία θα πρέπει να είναι στα δύο μέτρα. Μεταξύ άλλων προβλεπόταν η μη χρήση των αποδυτηρίων για τους αθλούμενους, η υποχρεωτική χρήση μάσκας για το προσωπικό, η καταγραφή στοιχείων των αθλούμενων, η απολύμανση των οργάνων μετά από κάθε χρήση, αλλά και η χρονική διάρκεια της προπόνησης. Μετά όμως την ανακοίνωση για υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, δεν έχει δοθεί καμία διευκρίνιση όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας των γυμναστηρίων, καθώς δεν περιλαμβάνονται μέσα στους ΚΑΔ που δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ. Τι ισχύει για τους χώρους θρησκευτικής λατρείας Στους χώρους θρησκευτικής λατρείας (κάθε είδους και κάθε νομικού, κανονικού και εν γένει θρησκευτικού καθεστώτος ναών και παρεκκλησιών, ευκτηρίων οίκων, τεμενών και συναγωγών), κάθε δόγματος και θρησκείας, ανεξαρτήτως μεγέθους και χωρητικότητάς τους, στο σύνολο της επικράτειας, επιβάλλεται η υποχρέωση χρήσης μη ιατρικής μάσκας στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού COVID-19, τόσο κατά την τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων, κηδειών (και των σχετικών με αυτές θρησκευτικών λειτουργιών και λοιπών ιεροπραξιών και ταφικών εκδηλώσεων) και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, όσο και κατά την προσέλευση προσώπων για ατομική ή κατ’ ιδίαν προσευχή. Από την υποχρέωση εξαιρούνται οι θρησκευτικοί λειτουργοί κατά την τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων, κηδειών (και σχετικών με αυτές θρησκευτικών λειτουργιών και λοιπών ιεροπραξιών και ταφικών εκδηλώσεων) και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, καθώς και και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό που συμμετέχει σε αυτές, όπως ιεροψάλτες. Τα προσωρινά μέτρα στους θρησκευτικούς χώρους λατρείας για την προστασία της δημόσιας υγείας έναντι του κορονοϊού COVID-19 κατ’ εφαρμογή της υπ’ αρ. Δ1α/ΓΠ.οικ.43195 κοινής απόφασης των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας (Β’ 2775), όπως εκάστοτε ισχύει, δεν θίγονται από την εφαρμογή της παρούσας. Τα πρόστιμα  Στην περίπτωση εργαζομένων που δεν τηρούν τους κανόνες, επιβάλλεται στην επιχείρηση για κάθε παράβαση, διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ, ενώ ίδιο είναι το ύψος του προστίμου και για τα φυσικά πρόσωπα που δεν τηρούν τους κανόνες. Σύμφωνα, με την εφημερίδα της κυβερνήσεως η Κοινή Υπουργική Απόφαση περιλαμβάνει και τα νέα πρόστιμα για τα καταστήματα που παραβιάζουν τους υγειονομικούς κανόνες προστασίας. Πρόκειται λοιπόν, για διοικητικά πρόστιμα από 1.000 ως 50.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας από 15 έως 90 ημέρες (15 μέρες αναστολή λειτουργίας στην πρώτη παράβαση, 30 ημέρες στη δεύτερη και 90 μέρες στην τρίτη παράβαση αν γίνεται εντός τριμήνου – 60 αν γίνεται εντός εξαμήνου).  ΗΓΗ
***

~*** Αθλητική Ενημέρωση  :

~**  Ο πρώτος Έλληνας ποδοσφαιριστής που κέρδισε το κύπελλο Αγγλίας έγινε ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος
Ο πρώτος Έλληνας ποδοσφαιριστής που κέρδισε το κύπελλο Αγγλίας έγινε ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος
~ Μοναδικό επίτευγμα για τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο, ο οποίος κατέκτησε το FA Cup, αγωνιζόμενος για λογαριασμό της Άρσεναλ και έγινε ο πρώτος Έλληνας παίκτης που σηκώνει το τρόπαιο του αρχαιότερου ποδοσφαιρικού θεσμού.   
Ο Καλαματιανός ποδοσφαιριστής πέρασε ως αλλαγή στον τελικό εναντίον της Τσέλσι στο 88΄, μετά από τραυματισμό του Νταβίντ Λουίζ, ο οποίος δεν μπορούσε να συνεχίσει να αγωνίζεται. Αυτός ήταν παράλληλα και ο πρώτος τίτλος του 32χρονου αμυντικού με τους «κανονιέρηδες» και πολύ πιθανόν και ο τελευταίος, καθώς τα αγγλικά Μέσα αναφέρουν πως είναι κοντά στην έξοδο από την ομάδα, διότι δεν έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του Μικέλ Αρτέτα.  Πηγή: sdna.gr



~*~* ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ  2020  :
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ !ΚΑΛΗ ΠΑΝΑΓΙΑ για όλους μας !!
~
1.- Αρφαρά  Μεσσηνίας Η Εφημερίδα μας  Στο αγιάζι της Ενημέρωσης  Σάββατο  01  Αυγούστου  2020 .- ~ ΚΑΛΗ ΠΑΝΑΓΙΑ !!! ~ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΙΑ  ΚΥΡΙΟΥ ΜΗΝΑ  για όλους μας  !!!  :  https://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2020/07/01-2020.html .- 
2.-  ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Το  Α- Ω ...  ,  ARFARA NEWS  THE NEWSPEEPER ARFARA MESSHNIAS GREECE  Στο αγιάζι της Ενημέρωσης Σάββατο  01  ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ  2020 https://vlasiosarfara.blogspot.com/2020/08/arfara-news-newspeeper-arfara-messhnias.html  .-  
3.- Αρφαρά Μεσσηνίας  Η Εφημερίδα μας Στο  αγιάζι της Ενημέρωσης Κυριακή 02 Αυγούστου  2020 .- ΚΑΛΗ ΠΑΝΑΓΙΑ να έχουμε ! : https://dimmetoparfara.blogspot.com/2020/08/02-2020.html  .- 
4.- 

~* ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ   ΙΟΥΛΙΟΥ 2020
01.- Αρφαρά Μεσσηνίας  Η Εφημερίδα μας  Στο αγιάζι της Ενημέρωσης  Τετάρτη  01  ΙΟΥΛΙΟΥ  2020: https://dimmetoparfara.blogspot.com/2020/06/01-2020-1-1.html .-
02.-Αρφαρά Μεσσηνίας  Η Εφημερίδα μας Στο αγιάζι της Ενημέρωσης Πέμπτη 02 Ιουλίου  2020  :  https://snsstamoskal.blogspot.com/2020/07/02-2020-2-2.html  .-
03 .- Αρφαρά Μεσσηνίας Η Εφημερίδα μας  το αγιάζι της Ενημέρωσης  Παρασκευή 03 Ιουλίου  2020  : https://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2020/07/03-2020.html  .-
04.- .- Αρφαρά Μεσσηνίας  Η  Εφημερίδα μας  Στο αγιάζι  της Ενημέρωσης  Σάββατο  04 Ιουλίου  2020   : https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2020/07/04-2020.html   .-
 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
26.- Αρφαρά Μεσσηνίας Η Εφημερίδα μας  Στο αγιάζι της Ενημέρωσης  Κυριακή 26  Ιουλίου 2020  : https://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2020/07/26-2020.html .-
27.-.-  Αρφαρά Μεσσηνίας  Η Εφημερίδα μας  Στο αγιάζι της Ενημέρωσης  Δευτέρα  27 Ιουλίου  2020   : https://snsarfara.blogspot.com/2020/07/27-2020.html .-
28.- Αρφαρά Μεσσηνίας  Η Εφημερίδα μας Στο αγιάζι της Ενημέρωσης Τρίτη  28  Ιουλίου  2020  :  https://stamos-dynami.blogspot.com/2020/07/28-2020-28-28.html .-
29.-.- Αρφαρά Μεσσηνίας  Η Εφημερίδα μας  Στο αγιάζι της Ενημέρωσης  Τετάρτη 29 Ιουλίου 2020  : https://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2020/07/29-2020-29-29.html.-
30.- Αρφαρά Μεσσηνίας Η Εφημερίδα μας Στο αγιάζι της Ενημέρωσης  Πέμπτη  30  Ιουλίου  2020 :  https://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2020/07/30-2020.html  .- 
 21.- ά Μεσσηνίας Η Εφημερίδα μας  Στο αγιάζι της Ενημέρωσης Παρασκευή  31 Ιουλίου  2020 : https://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2020/07/31-2020.html   .- 

~

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου