arfara messinias stamos1

Ο ήλιος φωτίζει τα σώματα τα , η δε σοφία τις ψυχές .Ο κόσμος είναι ένα ανάκτορο της σοφίας του Υψίστου . Ο Θεός άναψε κάθε μία ψυχή με το δικό του πυρ . Έτσι λάμπουν όλοι οι άνθρωποι με τη σοφία του σε αυτό το θέατρο , όπως ο Θεός τους έπλασε .-Μερικούς τους έκανε μεγάλα φώτα , σε άλλους μικρά.-(Κάρλος Λιναίος )

 Αρφαρά

Η ελευθερία χωρίς τη μάθηση είναι πάντα σε κίνδυνο• η μάθηση χωρίς ελευθερία είναι πάντα μάταιη. Τζων Κέννεντυ .-

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019

ΑΡΦΑΡΑ  Η Εφημερίδα μας  Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019 
Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας  ... -
~

 ~ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΜΑΣ μέσα από φωτογραφίες Σάββατο  14  Μαϊου 2016
http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/05/14-2016.html .- 

~ 1~* Ακρόαση Ιερού Ευαγγέλιού Κυριακής 13-10_2019 Άγιοι Θεόδωροι Αρφαρών ΜΕΣΣΗΝΊΑΣ: https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10216432086568204/  .-
 2~* Ομιλία-Κήρυγμα  από ιερέα Ι. Ν. ΆΓΙΟΙ ΘΕΌΔΩΡΟΙ ΑΡΦΑΡΩΝ 13-0-10-20 : https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10216432054567404/  .-                                3~* Από εκκλησίασμα Ι. Ν. Αγίων Θεοδώρων Αρφαρών Κυριακή 13-10-2019 πέρας Θείας Λειτουργίας και Αγιασμού Κατηχητικού : https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10216432044767159/ .-                                   
  ~**  Από ημερήσια εκδρομή στο Βαλτετσινίκο  Αρκαδίας Κυριακή 13  Οκτωβρίου 2019 :                                                                              https://www.facebook.com/efi.polychronopoulou.7/videos/966799650320868/  .-                                     
***  Αγιοι Μαρκιανός και Μαρτύριο οι νοτάριοι – Γιορτή σήμερα 25 Οκτωβρίου – Ποιοι γιορτάζουν
~ : Τη μνήμη των Αγίων Μαριανού και Μαρτυρίου των νοταρίων τιμά σήμερα, 25 Οκτωβρίου, η Εκκλησία μας. Οι Άγιοι αυτοί ήταν νοτάριοι και γραμματικοί του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Παύλου του ομολογητή (βλέπε 6 Νοεμβρίου), στα χρόνια του Αρειανού βασιλέως Κωνσταντίου (337 – 349 μ.Χ.). Άριστα σπουδαγμένοι και οι δύο, υπήρξαν συνήγοροι θαρραλέοι της ορθόδοξης αλήθειας. 
Όταν ο Πατριάρχης Παύλος δεν δέχθηκε να συμφωνήσει με τους Αρειανούς, εξορίστηκε από το βασιλιά στην Αρμενία και πνίγηκε από τους εκεί Αρειανούς. Τότε οι δύο Άγιοι έμειναν πιστοί στον ποιμένα τους και σταθεροί στο ορθόδοξο δόγμα. Διότι πάντα στο μυαλό τους κυριαρχούσε ο λόγος του Κυρίου: «ἐὰν ὐμεῖς μείνητε ἐν τῷ λόγῳ τῷ ἐμῷ, ἀληθῶς μαθηταί μου ἔστε» (Ευαγγέλιο Ιωάννη, η’ 31). Αν, δηλαδή, εσείς, μείνετε στερεοί στη διδασκαλία μου, λέει ο Κύριος, τότε πράγματι είσθε και αληθινοί μαθητές μου.
Ο Μαρκιανός και ο Μαρτύριος το απέδειξαν περίτρανα αυτό, όταν συνελήφθησαν από τον αυτοκράτορα. Ομολόγησαν με θάρρος μπροστά του την αληθινή πίστη και ήλεγξαν αυτόν για τις παρανομίες του. Τότε, διατάχθηκε και τους σκότωσαν με μαχαίρι. Απολυτίκιον  Ήχος γ’. Θείας πίστεως.  Ζήλον ένθεον αναλαβόντες, ημαυρώσατε Αρείου πλάνην ομοούσιον Τριάδα κηρύττοντες, Μαρκιανέ και θέοφρων Μαρτύριε, ορθοδοξίας οι άσειστοι πρόβολοι, θείοι μάρτυρες, Χριστώ τω Θεώ πρεσβεύσατε δωρίσασθαι ημίν το μέγα έλεος.   https://youtu.be/tbzKI7qhvJU  .-   
***  Μέτρα στην Υπαπαντής
Να προστατέψει την ηρεμία της περιοχής δείχνει να είναι αποφασισμένη η Αστυνομία και, όπως φάνηκε, άρχισε να λαμβάνει μέτρα.
Μετά τα προχθεσινά επεισόδια στην περιοχή της Υπαπαντής, που είχαν ως αποτέλεσμα την προσαγωγή επτά ατόμων και τη σύλληψη ενός, τα μεσάνυχτα της Τετάρτης ένα περιπολικό με τρεις αστυνομικούς παρέμεινε για αρκετή ώρα επί της πλατείας της Υπαπαντής, προκειμένου να αποτρέψουν παρόμοια φαινόμενα.  Β.Β. 

***  Το πρόγραμμα εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου στην Καλαμάτα και τις ΔΕ  
Για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, στην Καλαμάτα και στις έδρες των Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου Καλαμάτας θα διεξαχθούν εορταστικές εκδηλώσεις, οι οποίες θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθούν τη Δευτέρα 28 Οκτωβρίου.
Μεταξύ άλλων, την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019, θα πραγματοποιηθούν ομιλίες και εορταστικές εκδηλώσεις σε ειδικές συγκεντρώσεις των Σχολείων όλων των βαθμίδων Εκπαίδευσης.
Στις 11.00 θα γίνει κατάθεση στεφάνων από μαθητές και μαθήτριες, επί της Κεντρικής Πλατείας, στους ανδριάντες των Ηρώων και στην Παραλία, στο μνημείο του Αφανούς Ναύτη και στις 12.00 θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων από μαθητές και μαθήτριες, προσκόπους και οδηγούς στις προτομές των Ηρώων επί της Πλατείας 23ης Μαρτίου, με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου.
ΔΕΥΤΕΡΑ 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019
Τη Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2019, οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην Καλαμάτα ως εξής:
Ώρα 07.00: Θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες όλων των Εκκλησιών.
Ώρα 10.15: Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Υπαπαντής του Χριστού, κατά την οποία θα προστεί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος.
Ακολούθως, εκφώνηση του Πανηγυρικού της ημέρας από τον Καθηγητή και Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Γιώργο Ανδρειωμένο.
Μετάβαση εκπροσώπων Αρχών, Οργανώσεων και Κοινού από τον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό στην πλατεία 23ης Μαρτίου, όπου θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση προ του Ηρώου των Πεσόντων και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των πεσόντων και ανάκρουση Εθνικού Ύμνου. Ακολούθως, οι εκπρόσωποι Αρχών και Οργανώσεων και το Κοινό θα μεταβούν στο χώρο της παρέλασης, επί της Κεντρικής Πλατείας – Βασιλέως Γεωργίου.
Η παρέλαση θα ξεκινήσει στις 11.15 το πρωί και θα μετάσχουν σ' αυτήν οι εξής:
Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας, Μαθητές και Μαθήτριες των Σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Σχολές Μαθητείας ΟΑΕΔ, Λύκειο Ελληνίδων Καλαμάτας, Μορφωτικός Σύλλογος Μεσσηνίας, Κέντρο Λαογραφικών Μελετών Καλαμάτας, Χορευτικός Όμιλος «ΛΕΥΚΙΠΠΟΣ», Σύλλογος Μανιατών Καλαμάτας, Σύλλογος Γυναικών Σπερχογείας, Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμάτας «Αγία Τριάδα», Πολιτιστικός Σύλλογος Βέργας, Πολιτιστικός Σύλλογος «Οι Φίλοι της Παράδοσης», Τμήμα Λαογραφίας & Παραδοσιακών Χορών «Νικόλαος Πολίτης» της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι.Μ. Μεσσηνίας, Σύλλογος Κρητών Μεσσηνίας «Ο Ψηλορείτης», Σύλλογος Επτανησίων Νομού Μεσσηνίας-Διονύσιος Σολωμός, Ελληνική Ομάδα Διάσωσης-Παράρτημα Ν. Μεσσηνίας, Σώμα Εθελοντών Περιφερειακού Τμήματος Ε.Ε.Σ Καλαμάτας, Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών και Διασωστών Ε.Ε.Σ., Τοπικό Τμήμα Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού, Συστήματα Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, Αντιπροσωπευτικά Τμήματα Στρατού Ξηράς και Πολεμικής Αεροπορίας.
Στις εκδηλώσεις συμμετέχουν η Μπαντίνα της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας και η Φιλαρμονική του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας. Ώρα 17.31: Υποστολή σημαίας με τη συμμετοχή στρατιωτικού αγήματος και της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας.
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΡΙΟΣ
Το πρόγραμμα εορτασμού της Δημοτικής Ενότητας Άριος έχει ως εξής:
Το πρωί της 28ης Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί δοξολογία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου και μετά το πέρας της Επιμνημόσυνη Δέηση – κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο των πεσόντων και θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των ενδόξων νεκρών.
Αμέσως θα επακολουθήσει στην πλατεία της Τοπικής Κοινότητας Άριος παρέλαση των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Άριος και στη συνέχεια θα εκφωνηθεί ο Πανηγυρικός της ημέρας από την Παναγιώτα Κόνιαρη, Δασκάλα του Δημοτικού Σχολείου Άριος. Επίσης, θα ακολουθήσουν ποιήματα από τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Άριος και η εορτή θα κλείσει με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
Μετά το πέρας της εορτής θα πραγματοποιηθεί μικρή δεξίωση και θα προσφερθούν παραδοσιακά γλυκά.
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΡΦΑΡΩΝ
Την 28η Οκτωβρίου και ώρα 07.15 θα σημάνουν οι καμπάνες της Εκκλησίας των Αρφαρών.
Στις 9.30 οι μαθητές και οι μαθήτριες των Σχολείων θα προσέλθουν στην Εκκλησία.
Στις 9.45 θα τελεσθεί δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων, παρουσία των εκπροσώπων των Τοπικών Αρχών και σχολείων, καθώς και κατοίκων. Θα εκφωνηθεί στην Εκκλησία ο πανηγυρικός της ημέρας από τη Φιλόλογο του Γυμνασίου Αρφαρών Άννα Ταταρούνη. Ακολούθως, θα γίνει παρέλαση των μαθητών των Σχολείων στο χώρο των επισήμων (μπροστά από το κατάστημα Κατσαμπάνη).
Στη συνέχεια, στη νέα πλατεία, μετά από την προσφώνηση του υπεύθυνου της Δημοτικής Ενότητας, θα τελεσθεί επιμνημόσυνη δέηση και θα γίνει κατάθεση στεφάνων.
Θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των ενδόξων νεκρών και θα γίνει απαγγελία ποιημάτων από μαθητές. Κατόπιν θα πραγματοποιηθούν ολιγόλεπτοι εθνικοί χοροί από μαθητές και μαθήτριες των σχολείων Δημοτικού - Γυμνασίου – Λυκείου και τα χορευτικά τμήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου Αρφαρών. Στο τέλος, θα ανακρουσθεί ο Εθνικός Ύμνος.
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΘΟΥΡΙΑΣ
Τη Δευτέρα 28η Οκτωβρίου 2019 και ώρα 10.30, θα πραγματοποιηθεί δοξολογία στον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων.
Θα ακολουθήσει παρέλαση μαθητών των Σχολείων της Τοπικής Κοινότητας Θουρίας και κατόπιν θα τελεσθεί τρισάγιο στο Μνημείο των Πεσόντων, θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων και θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των Ηρώων.
Ο πανηγυρικός της ημέρας θα εκφωνηθεί από την Ελένη Γκλεγκλέ Διευθύντρια του Λυκείου Θουρίας.
Θα ακολουθήσουν απαγγελίες ποιημάτων από τους μαθητές.
Η εορτή θα κλείσει με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
Μετά το πέρας της εορτής θα προσφερθούν γλυκά και αναψυκτικά στην κεντρική πλατεία Θουρίας.

***  Έλεγχοι της Τροχαίας στη Μεσσηνία: Πίνουμε λιγότεροι, αλλά συνεχίζουμε να τρέχουμε…
Όχι λίγες, αλλά σε καλύτερη μοίρα από άλλες περιοχές, ήταν οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν στη Μεσσηνία στους ελέγχους που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα σε οδηγούς για υπερβολική ταχύτητα και οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του στοχευμένου προγράμματος της Ελληνικής Αστυνομίας για την αντιμετώπιση των «επικίνδυνων» τροχονομικών παραβάσεων
 Έλεγχοι
Το πρόγραμμα «παράβαση της εβδομάδας» σχεδιάστηκε και εφαρμόζεται από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αστυνόμευσης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας. Την προηγούμενη βδομάδα, από 14 έως 20 Οκτωβρίου, κλιμάκια αστυνομικών των Υπηρεσιών Τροχαίας ενημέρωσαν τους οδηγούς και πραγματοποίησαν σχετικούς ελέγχους, δίνοντας προτεραιότητα στην υπέρβαση του ορίου ταχύτητας και την οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος.
Στο πλαίσιο αυτό, από 1.172 συνεργεία Τροχαίας που συγκροτήθηκαν σε όλη τη χώρα ελέγχθηκαν 34.173 οχήματα, ενώ βεβαιώθηκαν 5.418  παραβάσεις για υπέρβαση του ορίου ταχύτητας και 924 παραβάσεις για οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος.
 Μεσσηνία
Οι περισσότερες παραβάσεις σημειώθηκαν στο οδικό δίκτυο της Αττικής (1.013), της Θεσσαλονίκης (540), του Κιλκίς (373), της Κορινθίας (298), της Πιερίας (285), της Μαγνησίας (224) και της Χαλκιδικής (223).
Σε ό,τι αφορά τη Μεσσηνία, από τις 14 έως τις 20 Οκτωβρίου συγκροτήθηκαν 8 συνεργεία ελέγχων και πραγματοποιήθηκαν 420 έλεγχοι. Κατά τους ελέγχους βεβαιώθηκαν συνολικά 65 πράξεις βεβαίωσης παράβασης του ΚΟΚ για «υπερβολική ταχύτητα» και 19 για «οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος».
Οι έλεγχοι θα συνεχισθούν και με άλλες παραβάσεις με αμείωτη ένταση και με στόχο την πρόληψη και τον περιορισμό των σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων και την αναβάθμιση του επιπέδου οδικής ασφάλειας.
Της Βίκυς Βετουλάκη

***  Πρόταση για αεροπορική σύνδεση της Καλαμάτας με την Τσενγκτού της Κίνας  
Ενδεχόμενη απευθείας αεροπορική σύνδεση με την Αθήνα -ή ακόμα και την Καλαμάτα-, της Τσενγκτού, πρωτεύουσας της κινεζικής επαρχίας Σιτσουάν, συζητήθηκε στη συνάντηση που είχε στην Τρίπολη ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, με την πολυμελή αντιπροσωπεία της εν λόγω κινεζικής περιφέρειας η οποία τον επισκέφθηκε.
Με την κινεζική αντιπροσωπεία, υπό τον Γι Ζουάνγκ, αντιπρόεδρο της μόνιμης επιτροπής του Επαρχιακού Λαϊκού Κογκρέσου της Σιτσουάν, ο Π. Νίκας συζήτησε θέματα που αφορούσαν, μεταξύ άλλων, στις τουριστικές ανταλλαγές, καθώς από τους Ασιάτες αξιωματούχους εκδηλώθηκε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ζητήθηκε ενημέρωση σχετικά με τις υποδομές που υφίστανται στην Περιφέρεια στον τουριστικό τομέα -μεταξύ των οποίων και τα υδατοδρόμια.
Σημαντικό στοιχείο στη διάρκεια της συνάντησης αποτέλεσε η προοπτική της ανταλλαγής φοιτητών, μέσω προγραμμάτων ανάλογων του Erasmus που εφαρμόζεται ήδη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Επιπλέον, συζητήθηκαν οι δυνατότητες που υπάρχουν στο πλαίσιο του βιομηχανικό τομέα, αλλά και στον αγροτικό, καθώς οι Κινέζοι φάνηκαν ανοιχτοί να εξετάσουν την προοπτική της παραγωγής και επεξεργασίας μεταξιού στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Από την πλευρά του περιφερειάρχη επισημάνθηκε το ενδιαφέρον της Περιφέρειας να μετάσχει σε εκθέσεις που διοργανώνονται στην Τσενγκτού -η οποία περιλαμβάνεται μεταξύ των 10 πλέον αναπτυσσόμενων πόλεων στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας-,διευκολύνοντας προς τούτο επιχειρηματίες από την Περιφέρεια.
Ας σημειωθεί ότι μεταξύ της Ελλάδας και της Σιτσουάν -περιοχής 93.000.000 ανθρώπων, με τριπλάσια έκταση από τη χώρα μας- υπάρχει ήδη έντονη διασύνδεση στην οικονομία και το εμπόριο, αλλά και στις πολιτιστικές ανταλλαγές, με τον όγκο εισαγωγών και εξαγωγών το 2018 να σημειώνει αύξηση κατά 31,8%.
Πέρυσι, ο Γουάν Νινγκ, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Σιτσουάν, υπέγραψε “μνημόνιο κατανόησης για την ενίσχυση των φιλικών ανταλλαγών και συνεργασίας” μεταξύ της επαρχίας Σιτσουάν και της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

***   Δ.Σ. Καλαμάτας: Μέτωπο Κουζή – Μάκαρη για καταδίκη της ακροδεξιάς επιλογής  
Ανακοίνωση εξέδωσε χθες το πρωί ο συνδυασμός "Καλαμάτα Τόπος Ζωής", με την οποία, μεταξύ άλλων, κάνει γνωστό ότι οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι του συνδυασμού αποχωρούν από όσες θέσεις πήραν στα νομικά πρόσωπα του Δήμου και εφεξής δε θα συμμετέχουν σε συνεδριάσεις στις οποίες θα παρίσταται ο κ. Κουκούτσης.
Ακολουθεί όλη η ανακοίνωση:
«O ρόλος μας σε αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο που τον έχουμε περιγράψει ως αυτό των “αυτοδιοικητικών γλαστρών”, χαρακτηρισμό που αποδώσαμε στις μειοψηφίες αμέσως μετά την εφαρμογή του νόμου Θεοδωρικάκου, μας φέρνει σήμερα υπόλογους για πράξεις που δεν μπορούμε ουσιαστικά να καθορίσουμε με την ψήφο μας και, άρα, επιβεβαιώνεται με το χειρότερο τρόπο.
Σήμερα βρισκόμαστε ενώπιον των δικών μας ψηφοφόρων, αλλά και όλων των δημοκρατικών συμπολιτών μας, να απολογούμαστε για τη εμμονική επιλογή του δημάρχου να τοποθετήσει σε θέσεις ευθύνης τον πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής.
Αποτελεί πολύ σημαντική κίνηση, ωστόσο μένει αναπάντητη η επιστολή μεγάλου μέρους της αντιπολίτευσης. Ακόμα και σήμερα διατυπώνω την κάθετη άρνησή μου για την απόφαση του δημάρχου να συνδιοικεί το Δήμο Καλαμάτας με τον κύριο Κουκούτση και φυσικά αν με την ψήφο μας καθορίζαμε την τοποθέτησή του ή όχι σε οποιαδήποτε θέση, εννοείται πως θα ήμασταν απέναντι και θα είχαμε καταψηφίσει με σθένος τη σύνθεση όλων των οργάνων στα οποία προτάθηκε. Η ψήφος μας αφορούσε αποκλειστικά στη στήριξη του σχήματος της μειοψηφίας, δηλαδή όσα δεν ορίστηκαν καθ’ υπόδειξη του δημάρχου.
Έπειτα από πολύωρες διαβουλεύσεις με τις μειοψηφίες του προοδευτικού χώρου, με όλους δηλαδή όσους θίγουν πολιτικά οι επιλογές της Δημοτικής Αρχής, όλο το προηγούμενο διάστημα και εφόσον δεν επετεύχθη απόλυτη συστράτευση για την άσκηση πίεσης, κάνουμε μόνοι αυτό που θα έπρεπε να είχαμε κάνει εξαρχής.
Αφήνουμε τα παραμύθια, όπως είπε και ο δήμαρχος της πόλης χθες (σ.σ. προχθές) βράδυ, και λήγουμε και επίσημα όποια συνεργασία με ένα δημοτικό σχήμα που περιμένει να προκύψει το πρόβλημα από τον πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής για να μας δείξει αν θα το καταστείλει.
Με την παρούσα επιστολή αποχωρούμε από όσες θέσεις πήραμε στα νομικά πρόσωπα του Δήμου και εφεξής δε θα συμμετάσχουμε σε συνεδριάσεις στις οποίες θα παρίσταται ο κ. Κουκούτσης (συναντήσεις επικεφαλής και διαπαραταξιακή) μέχρι να εισακουστεί η φωνή μας.
Θα διατηρήσουμε το δικαίωμά μας να συμμετέχουμε ως παράταξη σε όσες επιτροπές καλούμαστε και, βέβαια, θα διατηρήσουμε τη θέση που μας έδωσαν οι πολίτες στο Δημοτικό Συμβούλιο ως ουσιαστική θέση ευθύνης.
Κλείνοντας τονίζουμε ότι αν η παραπάνω παραίτηση γινόταν από όλες τις παρατάξεις του προοδευτικού χώρου, όπως και επιδιώξαμε, η φωνή μας θα ήταν ηχηρή και θα είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα, για αυτό εργαστήκαμε με σθένος. Μιλάμε για πολιτική θέση και όχι για επικοινωνιακά παιχνίδια. Δυστυχώς οι προσπάθειες δεν επετεύχθησαν.
Η επόμενη κίνησή μας και τελευταία προσπάθεια συνολικής αντίδρασης επί του ζητήματος, θα είναι η κατάθεση ψηφίσματος στο Δημοτικό Συμβούλιο της προσεχούς Τρίτης, όπου όλοι θα πρέπει να ψηφίσουν υπέρ ή κατά των επιλογών της πλειοψηφίας. Σε αυτό το ψήφισμα αποκτούμε επίσημη στάση απέναντι στο φασισμό και ελπίζουμε να είναι η αναμενόμενη συμβατή με τις δημοκρατικές πεποιθήσεις όλων μας».
ΑΝΟΙΧΤΟΣ ΔΗΜΟΣ-ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ
Πρόταση ψηφίσματος για καταδίκη ακροδεξιάς επιλογής της Δημοτικής Αρχής Καλαμάτας
Χαιρόμαστε ιδιαίτερα, που κι άλλες δημοτικές παρατάξεις συστρατεύονται ενάντια στην παρουσία ακροδεξιών στοιχείων στη Διοίκηση του Δήμου Καλαμάτας. Ως γνωστόν, η παράταξή μας από την πρώτη στιγμή που ανέκυψε το συγκεκριμένο σοβαρό ζήτημα τοποθετήθηκε κατά της συμμετοχής του υπόδικου, χρυσαυγίτη Δ. Κουκούτση στα όργανα διοίκησης του Δήμου και δήλωσε ότι δεν πρόκειται να συμμετέχει, ούτε έχει συμμετάσχει σε οποιοδήποτε επιτροπή του Δήμου, όπου αυτός συμμετέχει.
Η παράταξή μας καταθέτει προς ψήφιση την ακόλουθη πρόταση ψηφίσματος, την οποία προτείναμε κι έτυχε της καταρχήν κοινής αποδοχής των μειοψηφιών.
Καλούμε τις δημοτικές παρατάξεις του Δήμου Καλαμάτας να την υπερψηφίσουν κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας στις 29/10/2019.
 Πρόταση Ψηφίσματος
Καταδικάζουμε την ακροδεξιά επιλογή της Δημοτικής Αρχής Καλαμάτας και συγκεκριμένα του Δημάρχου Αθανάσιου Βασιλόπουλου, όπως εκφράστηκε με την ανάθεση θέσεων ευθύνης στον υπόδικο πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής Δημήτριο Κουκούτση. Ζητούμε την άμεση απομάκρυνσή του από τη διοίκηση του Δήμου Καλαμάτας.  

*** Ακατάλληλη διασταύρωση για καρδιακούς  
Αν κάποιος καθίσει για λίγα λεπτά στη συμβολή των οδών Υπαπαντής και Μ. Μελετίου, σίγουρα θα χάσει κάποια χρόνια από τη ζωή του, διότι η τρομάρα που θα πάρει είναι μεγάλη.
Ειδικότερα, στο σημείο υπάρχει πρόβλημα με τη σήμανση και οι περισσότεροι οδηγοί είτε την αγνοούν είτε δε γνωρίζουν, ενώ ελάχιστοι σταματούν στο STOP που υπάρχει στην οδό Υπαπαντής, αυτοί δε που προέρχονται από τη Μ. Μελετίου δεν κόβουν καθόλου ταχύτητα αφού έχουν προτεραιότητα.
Να σημειωθεί ότι στο σημείο έχουν συμβεί δεκάδες ατυχήματα, ενώ πέραν των ΙΧ, ακόμη και μηχανάκια, μέχρι και λεωφορεία, παραβιάζουν το STOP!
Το «κερασάκι στην τούρτα» είναι οι οδηγοί που διασχίζουν ανάποδα μονοδρομημένο τμήμα της οδού Υπαπαντής.
Στη διασταύρωση υπάρχει ένα STOP, καθώς και ένας χαλασμένος παλλόμενος σηματοδότης, αλλά σίγουρα δεν αρκούν (αφού, μάλιστα, ο σηματοδότης είναι σβηστός).
Καλό θα είναι, λοιπόν, άμεσα να γίνει κάποια παρέμβαση, διότι το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό.  Π.Μπ. 

***   «Κόντρες» Λεβεντάκη με Κατσίβελα, Τσίγγανο και Τερζή στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας  
Σε μια ακόμη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας δεν έλειψαν οι «κόντρες» του δημάρχου, Γιώργου Λεβεντάκη, με τον πρώην δήμαρχο κι επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΤΡΙΦΥΛΙΑ Συνεχίζουμε», Παναγιώτη Κατσίβελα», αλλά αυτή τη φορά σημειώθηκαν «κόντρες» και με τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ανοιχτοί Ορίζοντες», Παναγιώτη Τσίγγανο και τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας, Δημήτρη Τερζή.
Με τον κ. Κατσίβελα δεν ήταν μόνο για ένα θέμα που ανέβηκαν οι τόνοι της αντιπαράθεσης και, όπως φαίνεται, έτσι θα συνεχίσουν οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, με τους δύο να ανταλλάσσουν πυρά για μια σειρά από θέματα.
Η «κόντρα» με τον κ. Τσίγγανο είχε αφορμή το «like» στο facebook που, όπως είπε ο κ. Λεβεντάκης, έκανε ο ίδιος και η σύζυγός του στην τελευταία δημοσίευση του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας για το νερό, με την οποία ζητούσε να πάρουν θέση ο δήμαρχος και το σύνολο του Δημοτικού Συμβουλίου, μετά και το έγγραφο του Υγειονομικού για την καταλληλότητα του νερού, με τον κ. Τσίγγανο να χαρακτηρίζει «παιδαριώδες» αυτό που συμβαίνει και τον κ. Λεβεντάκη να αναφέρει ότι το «like» έγινε σε δημοσίευση που τον θίγει.
Η τελευταία δημοσίευση του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας στο facebook για το νερό ήταν η αφορμή για την επίθεση που εξαπέλυσε ο δήμαρχος Τριφυλίας στον πρόεδρό του, Δημήτρη Τερζή, με τον κ. Λεβεντάκη να τονίζει: «Εγώ το δηλώνω, με τον Εμπορικό καμία σχέση αν δεν αλλάξει πρόεδρο. Ο δήμαρχος το δηλώνει» και τον κ. Τερζή να ανταπαντά ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου έχει επτά μέλη. Του Ηλία Γιαννόπουλου

***   Ανούσια συζήτηση χωρίς καμία απόφαση για το μεταναστευτικό στη Μεσσήνη  
Αναδρομή στο παρελθόν έκανε ο Τσώνης – Αν προκύψει θέμα θα αποφασίσει άμεσα το Δ.Σ. δεσμεύτηκε ο Αθανασόπουλος
 Η ύπαρξη του πρώτου, στα ημερησίας διάταξης θέματα, που αφορούσε συζήτηση και λήψη απόφασης γύρω από το μεταναστευτικό, ήταν αναπόφευκτο να συγκεντρώσει και μεγάλο αριθμό δημοτών, που θέλησαν να παρακολουθήσουν ζωντανά την προχθεσινή συνεδρίαση.
Το θέμα τέθηκε ύστερα από πρωτοβουλία του Γιώργου Τσώνη και υπογραφές που συγκέντρωσε η δημοτική του παράταξη.
Κατά την εισήγησή του ο κ. Τσώνης, αφού εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του για τις διαστάσεις που ξαναπαίρνει το συγκεκριμένο ζήτημα διεθνώς, προχώρησε σε μια λεπτομερή περιγραφή των όσων είχαν συμβεί στη Μεσσήνη το καλοκαίρι του 2016. Διάβασε στο Σώμα τις επιστολές που είχε ανταλλάξει με τους τότε αρμοδίους της προηγούμενης κυβέρνησης, ενώ υπενθύμισε ότι στην πρόταση που είχε καταθέσει για τη «Μακαρία» είχε βρει τη σφοδρή αντίδραση τόσο της τότε αντιπολίτευσης όσο και συμβούλων της δικής του παράταξης.
Απαντώντας δε, σε κατηγορία που του αποδόθηκε από το δήμαρχο Γ. Αθανασόπουλο, σε προηγούμενο συμβούλιο, ότι δήθεν είχε συμφωνήσει στα κρυφά με υπουργούς να φέρει πρόσφυγες στη Μεσσήνη, σημείωσε ότι είναι ευτυχής που δεν ήρθαν πρόσφυγες στη Μεσσήνη και αυτό έγινε επειδή ο ίδιος ουσιαστικά είχε προτείνει «ακατάλληλους» χώρους για φιλοξενία…
Κλείνοντας την εισήγηση επί του θέματος ο πρώην δήμαρχος ζήτησε να μάθει τις προθέσεις της Δημοτικής Αρχής, ρώτησε αν έχουν υπάρξει συζητήσεις με υπουργούς, ενώ διερωτήθηκε τι θα πράξει σε περίπτωση που ιδιώτης ιδιοκτήτης ξενοδοχείου, που πιθανώς να αντιμετωπίζει και οικονομικά προβλήματα, θελήσει να φιλοξενήσει πρόσφυγες ή μετανάστες στην περιοχή. Ζήτησε, τέλος, από το Σώμα να είναι προετοιμασμένοι όλοι για κάθε ενδεχόμενο.
Αμέσως μετά το τέλος της τοποθέτησης του κ. Τσώνη επικράτησε ολιγόλεπτη ένταση μέσα στο συμβούλιο με πολίτες που παρακολουθούσαν τη συνεδρίαση. Με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων τα πνεύματα ηρέμησαν και το λόγο πήρε ο δήμαρχος Γιώργος Αθανασόπουλος.
Ο κ. Αθανασόπουλος ξεκίνησε λέγοντας ότι στην τοποθέτηση του Γιώργου Τσώνη διέκρινε μια προσπάθεια εξιλέωσης για τις ενέργειες που έκανε το 2016. Χαρακτήρισε ολίσθημα και θεσμική εκτροπή το γεγονός ότι αντάλλασε αλληλογραφία και έφτασε στο σημείο να προτείνει και έκταση του Δήμου 12 στρεμμάτων χωρίς προηγούμενος να έχει φέρει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Επισήμανε, δε, ότι τις επιστολές που ανέφερε στο Σώμα ο κ. Τσώνης τώρα, τις είχε «κρύψει» το 2016, ενώ υπενθύμισε ότι κανείς άλλος δήμαρχος της Μεσσηνίας δεν είχε απαντήσει στις επιστολές του κ. Βίτσα πλην του κ. Τσώνη.
Εξέφρασε, τέλος, την ικανοποίησή του, που εκτός από τη δική του Δημοτική Αρχή είχαν βρεθεί και σύμβουλοι της τότε Δημοτικής Αρχής που απέτρεψαν αυτό το ολίσθημα και είχαν βάλει τέλος στα σχέδια του κ. Τσώνη. Αναφορικά με το σήμερα, ο κ. Αθανασόπουλος ήταν κατηγορηματικός ότι κανείς από την κυβέρνηση δεν τον έχει ενοχλήσει. Ξεκαθάρισε ότι, αν και εφόσον τεθεί τέτοιο ζήτημα, ο ίδιος δεν πρόκειται να ακολουθήσει ανάλογη τακτική με αυτή του κ. Τσώνη το ’16, αλλά θα φέρει άμεσα το θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για να λάβει την όποια απόφαση.
Κλείνοντας, ζήτησε από τον κ. Τσώνη πιο υπεύθυνη στάση και να μη φέρνει προς συζήτηση πράγματα που δεν υφίστανται, καθώς τις όποιες του απορίες θα μπορούσε να τους τις είχε λύσει και με μια ερώτηση στα εκτός ημερησίας θέματα προς συζήτηση.
Ο κ. Τσώνης δεν ικανοποιήθηκε από την απάντηση του δημάρχου λέγοντας ότι «πέταξε την μπάλα στην εξέδρα», διατηρώντας τις επιφυλάξεις του ότι το συγκεκριμένο θέμα θα απασχολήσει σύντομα τη Μεσσήνη.
Στη συζήτηση πήρε το λόγο και ο πρώην δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος, εκφράζοντας τον προβληματισμό του για όσα συμβαίνουν σε διεθνές επίπεδο, ενώ προέβλεψε και αυτός ότι το συγκεκριμένο ζήτημα θα απασχολήσει σύντομα τη Μεσσήνη.
Τέλος, ο κ. Μαλλιώτης πήρε το λόγο σημειώνοντας ότι το συγκεκριμένο θέμα δεν είναι προς ώρας τουλάχιστον τοπικό αλλά εθνικό.  Του Κώστα Γαζούλη

***  Βραδιά «Τα πιο ωραία λαϊκά!» την Παρασκευή 25/10/2019   
Την Παρασκευή 25/10/2019 στις 21:00, το Elysian Luxury Hotel & Spa θα φέρει  κοντά σας «Τα πιο ωραία λαϊκά!»
Χρειάζεται κράτηση για αυτή τη βραδιά ( 2721 180100) όπου η μουσική και η γεύση θα ανταμώσουν για να σας διασκεδάσουν και να σας ταξιδέψουν σε χρόνια και εποχές που είναι νοσταλγικά μέσα μας με μία "φρέσκια" πνοή.

***   2 χρόνια λειτουργίας του PLATEA στο κέντρο της πλατείας 
Σήμερα Πέμπτη, 24/10, το PLATEA έχει γενέθλια! Κλείνουμε 2 χρόνια λειτουργίας στο κέντρο της πλατείας και το γιορτάζουμε στον όροφο του καταστήματος στις 9.00 το βράδυ.
Μετά τις εκπληκτικές εμφανίσεις τους στη Μύκονο το καλοκαίρι, οι “ΤHE STARLETTS” έρχονται στην Καλαμάτα και στο PLATEA για να δώσουν ζωντανά το ρυθμό στο party μας, με τα classic house, disco and soulful ακούσματά τους.  Σας ευχαριστούμε για τη στήριξη και σας περιμένουμε να γιορτάσουμε μαζί σας!
Τηλέφωνο επικοινωνίας και κρατήσεων: 6970285555.

***  Ευχαριστίες από το Επιμελητήριο Μεσσηνίας για την εκδήλωση στο Μέγαρο Χορού  
Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας με τίτλο «Η επίδραση των επενδύσεων στις τοπικές κοινωνίες- Το παράδειγμα της Costa Navarino», το Σάββατο 19 Οκτωβρίου, στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Χαιρόμαστε ιδιαιτέρως που το νέο επενδυτικό σχέδιο της Τ.Ε.ΜΕΣ. στην Costa Navarino θα αναδείξει περαιτέρω τη δυναμική που έχει ήδη δημιουργηθεί στην περιοχή μας, έναν τόπο-πρότυπο της Μεσογείου που ακολουθεί το δρόμο της ανάπτυξης.
Ωστόσο, το στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί είναι η μετατροπή της δυναμικής αυτής σε επενδύσεις όλων των τομέων και κλάδων της τοπικής οικονομίας. Η γεωγραφική θέση, ο πολιτιστικός πλούτος και η μοναδική ομορφιά της περιοχής μας, σε συνδυασμό με την αναβάθμιση των τουριστικών υποδομών και του οδικού άξονα της Πελοποννήσου, είναι αδιαμφισβήτητα ορισμένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας που θα μας οδηγήσουν στην επόμενη μέρα του.
Ευελπιστούμε η εν λόγω εκδήλωση να αποτελέσει αφετηρία για επιπλέον συνεργασίες και συνέργειες μεταξύ κυβέρνησης, Περιφερειακής Διοίκησης, Δήμων, Επιμελητηρίων και φορέων και να αποδώσει τα μέγιστα αποτελέσματα για τις επιχειρήσεις και τα προϊόντα του τόπου μας.
Θεωρούμε υποχρέωσή μας να σας ευχαριστήσουμε για την κατανόηση σχετικά με το θέμα των προσκλήσεων, δυστυχώς ο περιορισμένος χώρος δε μας έδωσε τη δυνατότητα να έχουμε ακόμα περισσότερους επαγγελματίες κοντά μας. Τέλος, ιδιαίτερες ευχαριστίες σε όλους όσοι βοήθησαν στην επιτυχή διοργάνωση της εκδήλωσης, αλλά και σε όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους.

***  Μεσσήνη – Λάμπαινα και Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι μπαίνουν στο ΠΕΠ  
Δύο σημαντικά οδικά έργα της Μεσσηνίας, συνολικού προϋπολογισμού 38.569.900 ευρώ, εντάχθηκαν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Πελοπόννησος 2014 – 2020», με απόφαση που υπέγραψε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.
Πρόκειται, αφενός, για το συνολικού προϋπολογισμού 8.670.000 ευρώ έργο βελτίωσης και αναβάθμισης της 7ης επαρχιακής οδού στα τμήματα Μεσσήνη – Εύα και Εύα – Λάμπαινα (σε μήκος 8,4 χιλιομέτρων) και, αφετέρου, για το έργο βελτίωσης της εθνικής οδού Κυπαρισσία – Φιλιατρά – Πύλος – Μεθώνη και ειδικότερα το τμήμα Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι (οδοφωτισμός ισόπεδων κόμβων τμημάτων Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι και Γαργαλιάνοι – Ρωμανός), συνολικού προϋπολογισμού 29.899.900 ευρώ.
 Η 7η επαρχιακή
Όσον αφορά στο έργο στην 7η επαρχιακή οδό, οι προβλεπόμενες παρεμβάσεις (που αναμένεται να υλοποιηθούν μέσα στο διάστημα Απριλίου – Δεκεμβρίου 2020) είναι οι εξής:
α) Στο τμήμα Μεσσήνη – Εύα η παρέμβαση, με συνολικό μήκος 5.652,41 μέτρα, ξεκινά από τη συμβολή του κόμβου της περιφερειακής οδού Μεσσήνης (οδός Σωτήρη Πατατζή) με την 7η επαρχιακή οδό, κατευθύνεται βόρεια και καταλήγει στην αρχή της παράκαμψης Εύας.
β) Στο τμήμα Εύα – Λάμπαινα η παρέμβαση, συνολικού μήκους 2.758 μέτρων ξεκινά από το τέλος της παράκαμψης Εύας, ακριβώς μετά τη γέφυρα στο ρέμα Λιγίδι, κατευθύνεται βόρεια, στη Βαλύρα και καταλήγει στο τέλος του νέου ισόπεδου κόμβου προς Αρχαία Μεσσήνη (στη συμβολή με την 22η επαρχιακή οδό εντός της Λάμπαινας).
Στα πιο πάνω τμήματα γίνεται βελτίωση του υφιστάμενου δρόμου, με μικρή μεταβολή της οριζοντιογραφικής χάραξης και αλλαγή της τυπικής διατομής με διατομή μεγαλύτερου πλάτους, ώστε να ικανοποιούνται οι συνθήκες ασφαλούς και ομαλής κυκλοφορίας, ο αυξημένος κυκλοφοριακός φόρτος της περιοχής και η βελτίωση της απορροής της αγνάντι περιοχής και αποστράγγισης της οδού.
 Φιλιατρά- Γαργαλιάνοι
Στο έργο του δρόμου Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι, οι παρεμβάσεις που προβλέπονται να υλοποιηθούν μεταξύ Ιανουαρίου 2020 και Δεκεμβρίου 2023, αφορούν:
α) τη βελτίωση και αναβάθμιση του οδικού τμήματος Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι στο πλαίσιο βελτίωσης και αναβάθμισης του κύριου οδικού άξονα της Εθνικής Οδού Κυπαρισσία – Φιλιατρά – Πύλος – Μεθώνη (η οποία, με τη σειρά της, αποτελεί μέρος του κύριου οδικού άξονα από την Πάτρα έως την Μεθώνη, χαρακτηριζόμενου ως Εθνική Οδός υπ’ αριθμ. 9).
Ειδικότερα, το οδικό έργο που περιλαμβάνεται στην πράξη είναι συνολικού μήκους 8,836 χιλιομέτρων και ξεκινά με τη σύνδεση της επαρχιακής οδού Φιλιατρών – Κορυφασίου μέσω ισόπεδου κυκλικού κόμβου.
β) τον οδοφωτισμό 9 ισόπεδων κόμβων στα τμήματα Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι και Γαργαλιάνοι– Ρωμανός.

***  Σήματα κινδύνου για πλημμύρες σε έντονα φαινόμενα  
Σε λιγότερο από 10 ημέρες… ακούστηκαν οι αγωνίες τόσο των προέδρων Κοινοτήτων του Δήμου Καλαμάτας όσο και δημοτικών συμβούλων για την κατάσταση που επικρατεί με τα ρέματα στην ευρύτερη περιοχή.
Και οι δύο πλευρές κατέληγαν στο ίδιο συμπέρασμα: Αν η Δημοτική Αρχή δεν κινηθεί τάχιστα, τότε σε μια δυνατή βροχόπτωση ή ένα έντονο καιρικό φαινόμενο μπορεί και να ζήσουμε τις πλημμύρες του 2016.
Η πρώτη αναφορά έγινε στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καλαμάτας, όπου έγινε λόγος για μπαζωμένα και ακαθάριστα ρέματα. Ειδικότερα, στο Πήδημα υπάρχουν δύο ρέματα που χρειάζονται καθαρισμό. Μάλιστα, στο ένα υπάρχει κίνδυνος ακόμη και να φράξει από τα φερτά υλικά στο σημείο που συναντά ένα γεφύρι. Εξαιρετικά σημαντική ήταν και η παρατήρηση ότι πρέπει να καθαριστεί ο Άρις, ο οποίος παραλαμβάνει τα νερά από τους χείμαρρους της περιοχής, καθώς στην κοίτη του έχουν παρασυρθεί κορμοί δέντρων που μειώνουν την παροχετευτικότητα, μη επιτρέποντας να φύγουν γρήγορα τα νερά.
Ο Ξερίλας και το ρέμα των Αγίων Θεοδώρων, που προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές το 2016, χρειάζονται, επίσης, καθαρισμό. Αιτήματα για καθαρισμούς ρεμάτων ακούστηκαν και από προέδρους σε Πλατύ, Αντικάλαμο, Αρφαρά. Η δεύτερη προειδοποίηση ακούστηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας. Ο δημοτικός σύμβουλος, Κώστας Τσαπόγας, αναφέρθηκε στο ρέμα της συνοικίας Φραγκοπήγαδο, όπως και στο ρέμα "Καραμπογιάς".
Παρέμβαση υπήρξε και από τον Μιχάλη Αντωνόπουλο, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Ανεξάρτητη Συμμαχία Πολιτών", ενώ και ο επικεφαλής της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας, Βασίλης Τζαμουράνης, αναφέρθηκε σε χρηματοδότηση του υπουργείου Εσωτερικών για αντιπλημμυρικά έργα.
Τέλος, ο αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης σχολίασε ότι το αντιπλημμυρικό έργο για το οποίο έχει εγκριθεί χρηματοδότηση δύο εκατομμυρίων ευρώ περίπου εδώ και τρία χρόνια, έχει κολλήσει γιατί η περιβαλλοντική μελέτη δεν είναι επαρκής. Προβλήματα, δε, υπάρχουν και με τα αντιπλημμυρικά έργα στην εθνική οδό από το Νοσοκομείο προς το Ασπρόχωμα, αφού έχουν σταματήσει.
Όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν ότι δίχως άμεση καταγραφή των προβλημάτων, αλλά και ενέργειες υλοποίησης, η Καλαμάτα, τρία χρόνια μετά τις πλημμύρες του 2016, θα εξακολουθεί να παραμένει… γυμνή απέναντι στα καιρικά φαινόμενα.  Α.Π.

***  Αναχωρεί για την Βοστώνη ο Παναγιώτης - Ραφαήλ  
Ο πατέρας του μικρού Παναγιώτη –Ραφαήλ, Γιώργος Γλωσσιώτης, σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση με τον Βασίλη Κικίλια, ανέφερε ότι «μόλις ενημερώθηκα από τον Υπουργό ότι τελείωσαν τα διαδικαστικά για την μετάβαση του παιδιού στην Βοστώνη, όλα πήγαν καλά. Θέλω να ευχαριστήσω τον ελληνικό λαό και τον κυπριακό λαό που το πρόβλημα του παιδιού μου έγινε και δικό τους πρόβλημα.
Ευχαριστώ την Κυβέρνηση, τον Υπουργό και τον Πρωθυπουργό που ευαισθητοποιήθηκαν και έδωσαν λύση. Κατανοώ την απόφαση του Ανώτατου Υγειονομικού Συμβουλίου. Η ευθύνη είναι 100% δική μας».
Από την πλευρά του, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, είπε ότι «για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα διάλεξα να μην κάνω δηλώσεις, σεβόμενος το ιατρικό απόρρητο, την οικογένεια του παιδιού και την κατάσταση. Σέβομαι απολύτως και ως γιατρός τους επιστήμονες στο Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο, που κάνουν την δουλειά τους. Αλλά, υπάρχει και ο ανθρώπινος παράγοντας. Είχα υποσχεθεί στους γονείς του παιδιού ότι σε ανθρώπινο επίπεδο θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν, πρώτα από όλα η ελληνική κοινωνία που βοήθησε και έβαλε πλάτη και μετά τα πάσης φύσεων διαδικαστικά που έχουν να κάνουν με το εξωτερικό, με την εταιρεία που προμηθεύει το φάρμακο, με τις διατυπώσεις που πρέπει να γίνουν, τις οποίες από εδώ και πέρα αναλαμβάνει η MDA».
«Θέλω να ευχαριστήσω τους γονείς για την υπομονή την οποία έδειξαν, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχει ανθρωπιά σε αυτήν την χώρα», συμπλήρωσε ο Βασίλης Κικίλιας.
Αυτό που απομένει για να φύγει για τις ΗΠΑ ο Παναγιώτης-Ραφαήλ είναι η τακτοποίηση των διαδικαστικών ζητημάτων, για την οποία το μεσημέρι δεσμεύθηκε να συνδράμει η εταιρεία Novartis, μετά από συνάντηση στελεχών της με τον Υπουργό Υγείας.  Πηγή: ant1news.gr

***  «Όχι» των υπουργών σε Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία για ένταξη στην Ε.Ε.
«Η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία έκαναν αυτά που έπρεπε να κάνουν. Εμείς όχι», είπε εμφανώς απογοητευμένος ο Επίτροπος Γιοχάνες Χαν.
"Όχι" είπαν οι υπουργοί στην έναρξη της ενταξιακής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας. Το θέμα παραπέμπεται στη Σύνοδο Κορυφής, όπου όμως οι ηγέτες θα συζητήσουν γενικότερα για το θέμα.
«Η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία έκαναν αυτά που έπρεπε να κάνουν. Εμείς όχι», είπε εμφανώς απογοητευμένος ο Επίτροπος Γιοχάνες Χαν. «Αν δεν μπορούμε εμείς, υπάρχουν άλλες δυνάμεις που ενδιαφέρονται για την περιοχή», είπε με νόημα. Εξέφρασε πάντως την πεποίθηση ότι οι ηγέτες θα αντιληφθούν την πολιτική σημασία ενός θετικού μηνύματος σε αυτές τις χώρες που έχουν προχωρήσει σε «επίπονες μεταρρυθμίσεις».
«Η θέση της φινλανδικής προεδρίας ήταν θετική και για τις δύο χώρες, αλλά κάποια κράτη μέλη, ιδιαίτερα ένα ήταν αρνητικά. Εξετάσαμε όλες τις πιθανές δυνατότητες, για να στείλουμε ένα θετικό μήνυμα. Μία από αυτές ήταν η αποσύνδεση Αλβανίας- Βόρειας Μακεδονίας. Ούτε αυτό ήταν εφικτό. Οι ηγέτες θα το συζητήσουν την Πέμπτη σε πολιτικό επίπεδο», δήλωσε η Φινλανδή υπουργός.
Η Γαλλία από την αρχή ήταν αρνητική στη διεύρυνση ειδικά της Αλβανίας, αλλά και της Βόρειας Μακεδονίας. Για την Αλβανία, το βασικό επιχείρημα αφορούσε τη διαφθορά, ωστόσο καθόλου τυχαίο δεν πρέπει να θεωρείται το γεγονός ότι ο μεγαλύτερος αριθμός αιτούντων άσυλο στη Γαλλία προέρχονται από την Αλβανία. Για τη Βόρεια Μακεδονία, η Γαλλία προέβαλε επιχειρήματα για θέματα νόμου και εσωτερικών μεταρρυθμίσεων. Στην πραγματικότητα, το Παρίσι διεκδικεί αλλαγή του πλαισίου των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Αρνητική ήταν και η Ολλανδία, αλλά και η Ιταλία, για διαφορετικούς λόγους. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Ιταλία και η Γαλλία διαφώνησαν και με την αποσύνδεση των δύο φακέλων Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας. Και αυτή η απόφαση παραπέμφθηκε για τους ηγέτες.  ethnos.gr

***   Πολύ σημαντική η δήλωση του Αντώνη Σαμαρά  
Mε το «Θάρρος» της γνώμης 
  Μια πολύ σημαντική δήλωση έκανε στους δημοσιογράφους ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς το Σάββατο, προσερχόμενος στο Μέγαρο Χορού για την εκδήλωση του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας.
Είπε ο πρώην πρωθυπουργός ότι σύντομα θα βρίσκεται στη Μεσσηνία με τον υπουργό Δημοσίων Έργων Κ. Καραμανλή. Τότε θα γίνουν ανακοινώσεις για όλα τα αναπτυξιακά έργα του νομού που αφορούν στο συγκεκριμένο υπουργείο.
Επειδή τα έργα αυτά είναι συγκεκριμένα και χρόνια τα… «κυνηγάμε», είναι πολύ σημαντικό οι εμπλεκόμενοι δήμαρχοι και οι σύμβουλοί τους να προχωρήσουν σε από κοινού συσκέψεις, προκειμένου να υπάρχει μια κοινή γραμμή για το τι ζητάμε και ποιες είναι οι προτεραιότητες, επιδιώκοντας συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.
Θα είναι σίγουρα απαραίτητη και η αρωγή της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του περιφερειάρχη.
Διαβάζουμε κατά διαστήματα για συναντήσεις των βουλευτών του νομού με τον υπουργό για συγκεκριμένα θέματα.
Καλώς έπραξαν, από την πλευρά της επισήμανσης. Όμως, το να βρεθεί ο αρμόδιος υπουργός επιτόπου για τα αναπτυξιακά έργα της Μεσσηνίας έχει πολύ μεγάλη βαρύτητα, ιδιαίτερα αν από την πλευρά μας έχει γίνει σωστή προετοιμασία με κοινή γραμμή όλων και με τη σύνταξη ενός υπομνήματος. Το τελευταίο έχει το νόημα της προετοιμασίας και κάποιων άλλων έργων που ενδεχομένως αυτή τη στιγμή να μη βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.
Ο πρώην πρωθυπουργός, μ’ αυτή του την ενέργεια, ανοίγει μια μεγάλη πόρτα.
Είναι στο χέρι μας να την εκμεταλλευτούμε στο έπαρκο.
Κι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με σωστή προετοιμασία, που βέβαια θέλει το χρόνο της.
Ας ξεκινήσουν, λοιπόν, οι δήμαρχοι από τώρα…   Άντα Αποστολάκη 

***  Γενεαλογικό  δένδρο  οικογένειας    Σκούλικα  στο Αρφαρά Μεσσηνίας 
~** Το 1880 ξεκινάω με γενάρχη ΤΟΝ ΗΛΙΑ ; ΣΟΥΛΙΚΑ που έφτασε στην περιοχή Άνω Αρφαρά περί το 1860 μαζί με αδέρφια του ..Γιάννο , Θόδωρο , Νικολό και Γιώργαρο ..από περιοχή Σουλίου Άρτας .... περί το 1740.... ώς βοσκοί καί μαστοράδες .... πληροφορίες που πήρα από κατοίκους χωριών Σουλίου , όταν το 2007-08 βρέθηκα σ ΄αυτά τα χωριά ...από το Γλυκί μέχρι το ηρωϊκό Κούγκι του Σουλίου .-
~** Για ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΚΟΥΛΙΚΑ :
Μιά άποψη είναι ότι προέρχεται από το χωριό του Καραϊσκάκη Σκουλικαριά ....
Στην περιοχή Άρτας , Θεσπρωτίας και στα Γιάννινα υπάρχουν αρκετά χωριά με κατοίκους , με το επίθετο Σκούλικας ....

.... περί το 1740...για περιοχή Άνω Αρφαρών καταδειοχθέντων από σκληροτράχηλους Πολιανίτες . όταν πρωτο - έφτασαν διωκόμενοι από Τούρκους Αγάδες ,. περιοχών Ηπείρου , διότι δεν κατέβαλλαν τους αναλογούντες φόρους -μπαξίσια των Τούρκων αγάδων ..


1.-  Από την σελίδα 4 στο βιβλίο εγγραφής Θανάτων ενορίας Του ενοριακού Ναού Αγίων Θεοδώρων Αρφαρων ,  είναι εγγεγραμμένος το  έτος 1918 με αυξ. αριθμ. 114  και ημερομηνία 24 Αυγούστου Ο Ηλίας Θ. Σκούλικας αποβιώσας αυτή την ημερομηνία σε ηλικία 85 ετών γεωργός και με ιερέα του κηδεύσαντος του Παπά-Γιάννη Νιάρχου ,  έτος γέννησης  το 1833 .-
2.-  Από το μητρώο εγγραφών γεννήσεων κοινότητας Αρφαρών ετους 1885 και 1886  , στην σελίδα αυτή με αυξ αριθμό μητρώου αρρένων 17 , ο  Θεόκας Ιωάννης του Αλέξιου και της Κωνσταντίνας γεννηθεί το έτος 1885 αδελφός της γιαγιάς μου Αγγελικής Θεόκας  συζύγου του  παππού μας  Ηλια  Σταματέλου Σκούλικα , πατρός του  δικού μου πατέρα Νικολάου Ηλ. Σκούλικα +(1919-24-12-1958) αρτοποιού με σύζυγο την Βασιλική Ιωάννου  Ζαλαχώρη +  (1912-2003) .-
3.-  Σχεδιάγραμμα  3  ΄΄: ο 1ος γιος Ηλίας Θ. Σκούλικας  που απέκτησε τα  Τέκνα Ιωάννη (1874-1965)με σύζυγο την Ζαχαρούλα (1887-1971) ..που απέκτησαν τα τέκνα Βασίλειο Ιωαν. Σκούλικα  1911 , Σταυρούλα Ιωαν Σκούλικα (1912-2004) σύζυγος Θεόδωρου Μπούρα , Γεώργιο Ιωάν. Σκούλικα  ( ; - ; ) και Κλεάνθη Ιωαν. Σκούλικα  (   -  )  συζυγος Αντ. Βασιλόπουλου (1920-  )   κ.λ.π. αναγραφόμενα στο σχεδιάγραμμα .. 

4.- Σχεδιάγραμμα  ,...από γενάρχη Ηλία ;  Σκούλικα απέκτησε γιούς , ο τρίτος  Θεόδωρος Η. Σκούλικας , που υπογράφει έγγραφο το 1830  απέκτησε του γιούς -αρρενα τέκνα: Ηλία , Δημήτρη  , Κωνσταντίνο , και Βασίλειο ,.. όπου εξ  αυτών  καταγράφοντε  τα άρρενα τέκνα που απέκτησαν αυτοί , στο σχηματισθέν σχεδιάγραμμα του γενεαλογικού δένδρου της οικογένειας ΣΚΟΥΛΙΚΑ στο Αρφαρά Μεσσηνίας .-  
5.- Στη σελίδα αυτή του μητρώου αρρένων κοινότητας Αρφαρών με κατά σειρά αυξ αριθμό μητρώου 20 , 21, και 22  , έτους 1915 είναι εγγεγραμμένοι γενηθέντες οι Σκούλικας Γεώργιος του Ιωάννη , Σκούλικας Νικόλαος  του Ιωάννη και Σκούλικας Σπυρίδων του Γεωργίου  ...
6.- Σε  αυτή τη σελίδα  του μητρώου αρρένων Αρφαρών Μεσσηνίας είναι εγγεγραμμένες γεννήσεις   έτους 1884  οι Σκούλικας Δημήτριος του Ηλία  με αυξ. αριθ.  22 ...
7.-  Στο σχεδιάγραμμα αυτό  αναφέρεται ο Παναγιώτης Σταματέλου Σκούλικα  με σύζυγο την Κυριακούλα  (1840-1929) αποκτώντας τα άρρενα εν ζωή τέκνα Γεώργιο (1895-1968) { εξ αυτού αναγράφουμε το σχεδιάγραμμα τα αποκτηθέντα τέκνα του , και το Ιωάννη (1877- ;  ) με σύζυγο την Ελένη (1878- ; ) και εξ αυτών τα αποκτηθέντα  τέκνα τους ... 
8.- Στο σχεδιάγραμμα αυτό  ο γιός του Θεόδωρου Ηλ. Σκούλικα   , Κωνσταντίνος Θ. Σκούλικας  (1844-1932) με σύζυγο την Παναγιώτα (1849-1928) , απέκτησε τα αρρενα τέκνα ,.. Θεόδωρο Κων. Σκούλικα (1887-1986) με σύζυγο την Σταυρούλα(1886-1964) ,... Βασίλειος Κων. Σκούλικα (1889-1969) και με σύζυγο την Σοφία Ιωαν. Νιάρχου  (1890-;) ..αναφέροντε τέκνα των ,  και Γεώργιος 91892-; ) .. 
9.- Στο  σχεδιάγραμμα αυτό σημειώνεται ο Βασίλειος Θεόδωρου Σκούλικας ( 1855-1943) και με σύζυγο την Κωνσταντίνα ( 1860-1935)  μετά των αποκτηθέντων τέκνων τους  ... 
10  ,.- Στο σχεδιάγραμμα αυτό ,  καταγράφοντε ,.. ο Αθανάσιος Σταματέλου Σκούλικα (1861-;) με σύζυγο την Αικατερίνη Ευστ. Παπανηκολού (1860-1925)  με αρρενα τέκνο τον Βασίλη (1889-; )  +συζυγος την Κωνσταντίνα  (1884-;)  και εξ αυτών τα τέκνα τους ..
~

~
~
~
~
~
~
~
~


συνεχίζεται ...


~**  Αθλητική  ενημέρωση  :

~** ΣΗΜΕΡΑ  ,.. για το Ευρωμπάσκετ      :
ΚΑΟΝΟ ΖΑΓΚΛΙΡΙΣ - ΛΥΟΝΒΙΛΕΡΜΠΑΝ  70-56   .-^
Τα  δεκάλεπτα  : 14-20  , 19-8 , 22-17 , 15-11  .- ^
ΑΛΜΠΑ Βερολίνου - ΤΣΣΚΑ Μόσχας  66-82   .-^
Τα  δεκάλεπτα  : 15-17  , 19-22 , 8-22 , 24-21  .- ^
ΟΛΥΜΠΙΑ Μιλάνου -   ΦΕΝΕΡ ΜΠΑΧΤΣΕ  87-74   .-^
Τα  δεκάλεπτα  : 20-11 , 21-18 , 25-26 , 21-19 .- ^
ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ  -  ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Π .    82-66  .-^
Τα  δεκάλεπτα  : 23-21 , 18-15 , 17-13 , 24-17 .- ^

***  ΧΘΕΣ, ..   Για  το  ευρωμπάσκετ Euroleague  για την 4η  αγωνιστική    
Πέμπτη  24 -10 - 2019  : 
~**   Ζενίτ Αγ. Πετρούπολης - Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ  79-89 , (38-40) .- ^
Τα  δεκάλεπτα  : 20-22 ,  18-18 , 22-25 ,19-24  .- ^
~**  Αναντολού  Εφές  - Ρεάλ Μαδρίτης  76-60 , (29-31) .- ^
Τα  δεκάλεπτα  : 15-11  , 14-20  , 27-19  , 20-10  .- ^
~**   Μακάμπι Τελ Αβίβ - Βαλένθια   76-63 , (33-28) .-  ^
Τα  δεκάλεπτα  : 18-11 , 15-17 , 23-16 , 20-19  .- ^
~**  Μπάγερν Μονάχου - Χίμκι  74-87, (37-44).- ^
Τα  δεκάλεπτα  : 19-17  ,  18-27 , 18-26  , 19-17  .- ^
~**   Ερυθρός Αστέρας - Μπαρτσελόνα 65-73 ,(36-33) .- ^ 
Τα  δεκάλεπτα  : 16-12  , 20-21 , 13-24 , 16-16  .- ^  
*** Για το γυναικείο μπάσκετ Eurocup Women  σήμερα : 
Πέμπτη 24-10-2019  : 
ΒΑΛΕΝΘΙΑ  -  ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Π .  77-66  .- ^

~*  Πρώτη θέση για την καλαματιανή Τόλμη στον αγώνα πληρώματος δύο ατόμων του Ι.Ο. Πατρών
Ολοκληρώθηκε ιδανικά η αγωνιστική παρουσία της καλαματιανής ομάδας με το σκάφος Τόλμη στην Πάτρα με την κατάκτηση της 1ης θέσης στη κατάταξη ORC A στον αγώνα ιστιοπλοΐας ανοικτής θαλάσσης «Double Handed 2019» που διοργανώθηκε το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019 από το Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Πατρών. Ο αγώνας, συνολικής απόστασης 17 ναυτικών μιλίων, είχε την ιδιαιτερότητα ότι σε κάθε αγωνιζόμενο σκάφος πλήρωμα ήταν ο κυβερνήτης και ένα ακόμα άτομο, προσθέτοντας έτσι υψηλότερο βαθμό δυσκολίας και προσδίδοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον στον αγώνα.
Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν, με ανέμους Δ-ΝΔ 2 Bf και σε συνδυασμό με τον χαμηλό κυματισμό, ευνόησε τα πληρώματα ώστε να πλεύσουν καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα με ικανοποιητική ταχύτητα και να χρησιμοποιήσουν τα μπαλόνια τους στα σκέλη που το επέτρεπαν. Τελικά, ο αγώνας κρίθηκε σε λεπτομέρειες και η καλαματιανή ομάδα με χρόνο τερματισμού 3:16:04 κατάφερε να πάρει την πρωτιά, με διαφορά 17 δευτερολέπτων έναντι του πατρινού σκάφους «BIDOURIK» που πήρε την δεύτερη θέση. Συνολικά στην κατηγορία ORC A αγωνίστηκαν 12 σκάφη.
Κυβερνήτης του σκάφους ήταν ο Γιάννης Σαραντόπουλος και πλήρωμα o Κώστας Λημνιός. Τέλος, να σημειωθεί ότι η φιλοξενία και η υποστήριξη του διοργανωτή Ομίλου και των ανθρώπων του καθ’ όλη την διάρκεια της παραμονής του σκάφους στην Πάτρα ήταν υποδειγματική και η Ομάδα του Τόλμη εκφράζει δημόσια για άλλη μια φορά τις ευχαριστίες της.
 Επόμενος σταθμός η Ύδρα!
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του αγώνα και ύστερα από σύντομο ανεφοδιασμό, το σκάφος απέπλευσε το Σάββατο το απόγευμα για το Μικρολίμανο, ώστε αυτό το τριήμερο να συμμετάσχει στον Αγώνα «Ύδρα 2019» που διοργανώνει ετησίως ο Ναυτικός Όμιλος Ελλάδος και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ιστιοπλοϊκά «ραντεβού» για την ανοικτή θάλασσα, καθώς σημειώνει αξιόλογο αριθμό συμμετοχών. Μετά από συνεννόηση με τον διοργανωτή Όμιλο, το σκάφος φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις του ώστε να διευκολυνθεί η συμμετοχή του στον αγώνα.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις ιστιοδρομίες Φάληρο-Ύδρα και Ύδρα-Φάληρο αύριο και την Δευτέρα αντίστοιχα, με μήκος κάθε διαδρομής τα 36 ναυτικά μίλια. Οι πολλές συμμετοχές που θα τονώσουν το συναγωνισμό καθώς και οι απρόβλεπτες τοπικές καιρικές συνθήκες, αναμένεται να δώσουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στον αγώνα.  

~*  Με ρεκόρ συμμετοχών αθλητών & χωρών το 4ο “Ancient Messene Open” στο τένις με αμαξίδιο
Από 31 Οκτωβρίου έως 3 Νοεμβρίου το Διεθνές τουρνουά στο “Buca Beach Resort” στην Ανάληψη
  Το «όνειρο» του Καλαματιανού πρωταθλητή στο τένις με αμαξίδιο, Γιώργου Λαζαρίδη, η διεξαγωγή ενός διεθνούς τουρνουά στη Μεσσηνία, που χάρις τη βοήθεια των φίλων του και εθελοντών αλλά και των χορηγών, πήρε «σάρκα και οστά» πριν από 4 χρόνια, όχι μόνο κατάφερε να καθιερωθεί και να αποτελεί πλέον θεσμό, αλλά χρόνο με το χρόνο παρουσιάζει ακόμα μεγαλύτερη δυναμική προβάλλοντας την περιοχή μας στα πέρατα της γης.
Εν όψει του 4ου “Ancient Messene Open” που ξεκινά την επόμενη Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου, χθες το πρωί στο Δημαρχείο Μεσσήνης παραχωρήθηκε συνέντευξη Τύπου.
 Εκ των συνδιοργανωτών τη φετινή χρονιά ο Δήμος Μεσσήνης, ο δήμαρχος Γιώργος Αθανασόπουλος τόνισε ότι αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για τη Μεσσήνη που το συγκεκριμένο σπουδαίο διεθνές τουρνουά διεξάγεται στο Δήμο της. Τόνισε ότι πρόκειται για το μοναδικό διεθνές τουρνουά σ’ όλη τη χώρα, ενώ και η ονομασία του “Αρχαία Μεσσήνη” προβάλλει την περιοχή σ’ όλο τον κόσμο. Συνεχάρη τον Γιώργο Λαζαρίδη για την πρωτοβουλία του, ενώ υπογράμμισε πως τόσο ο Γιώργος όσο και όλοι οι αθλητές που θα λάβουν μέρος δίνουν ένα ισχυρό παράδειγμα ζωής και ανεξάντλητης δύναμης. Παράλληλα, ο κ. Αθανασόπουλος δεσμεύθηκε ότι ως δήμαρχος της περιοχής θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε η πόλη να γίνει πιο φιλική για τα άτομα ΑΜεΑ αλλά και για τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης και την προμήθεια ειδικών οχημάτων που θα διευκολύνουν άτομα ΑΜΕΑ στην επίσκεψή τους στο μοναδικό αυτό χώρο. Κλείνοντας, σημείωσε ότι ο Δήμος Μεσσήνης πάντα θα είναι αρωγός σε ανάλογες προσπάθειες που προβάλλουν την περιοχή και τον αθλητικό τουρισμό, ενώ κάλεσε τους δημότες της περιοχής να βρεθούν στα γήπεδα του “Buca Beach Resort” και να παρακολουθήσουν συναρπαστικούς αγώνες από ξεχωριστούς αθλητές απ’ όλο τον κόσμο.
Τα όσα είπε ο δήμαρχος επιβεβαίωσε και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος αθλητισμούς Χαράλαμπος Μακρής, τονίζοντας και από την πλευρά του ότι αποτελεί ξεχωριστή τιμή για το Δήμο η διοργάνωση του διεθνές τουρνουά στην περιοχή του.
Από την πλευρά του, ο «εμπνευστής» του “Ancient Messene Open”, Γιώργος Λαζαρίδης, εξέφρασε τη μεγάλη του ικανοποίηση που το διεθνές τουρνουά που ξεκίνησε πριν από 4 χρόνια με πολύ κόπο έφθασε αισίως στην 4η χρονιά του, κάνοντας γνωστό ότι 45 αθλητές (μέχρι στιγμής) με 15 συνοδούς, από συνολικά 16 χώρες, θα λάβουν φέτος μέρος στους αγώνες. Αριθμός που, όπως επισήμανε, αποτελεί «ρεκόρ» για τη διοργάνωση. Ενδεικτικά σημείωσε ότι φέτος για πρώτη φορά θα λάβουν μέρος αθλητές από την Αμερική, την Ολλανδία το Βέλγιο κ.α., ενώ πολύ σημαντικό χαρακτήρισε το γεγονός ότι οι περισσότεροι από τους αθλητές έρχονται για 2η ή και 3η φορά να λάβουν μέρος, ενδεικτικό της ποιότητας της διοργάνωσης. Ο Γιώργος Λαζαρίδης ευχαρίστησε τον Γιώργο Αθανασόπουλο για τη βοήθεια που παρέχει ο Δήμος Μεσσήνης όσο και τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνία, Στάθη Αναστασόπουλο, για τη βοήθεια από την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας.
Παράλληλα, ευχαρίστησε για ακόμα μια χρονιά τους χορηγούς του τουρνουά αλλά και τους δεκάδες εθελοντές χωρίς τους οποίους τίποτα δε θα ήταν εφικτό. Έκανε γνωστό ότι οι αγώνες θα ξεκινήσουν (καιρού επιτρέποντος) νωρίς το πρωί της Πέμπτης ενώ το Σάββατο πρόκειται να διεξαχθούν ημιτελικοί και τελικοί, ενώ θα πέσει αυλαία στο τουρνουά την Κυριακή το πρωί με τον τελικό στο «μονό» των ανδρών.
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, οι αθλητές που θα συμμετάσχουν θα ξεναγηθούν στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης, ενώ αποκάλυψε ότι η φετινή διοργάνωση θα τύχει και ιδιαίτερης προβολής από τη συνδρομητική τηλεόραση της “Cosmote Tv” που θα βρίσκεται το Σάββατο στην περιοχή της Ανάληψης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Καλαματιανός αθλητής για ακόμα μια χρονιά εκτός από το «ρόλο» του διοργανωτή της εκδήλωσης έχει και τον ακόμα πιο σημαντικό «ρόλο» αυτό του αθλητή. Φιλοδοξεί δε να πρωταγωνιστήσει καθώς ο μεγάλος του στόχος είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκυο το καλοκαίρι του 2020. Το τουρνουά είναι υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας στο Τένις με Αμαξίδιο και οι βαθμοί μετρούν κανονικά στην παγκόσμια κατάταξη, κάτι που προσδίδει ακόμα μεγαλύτερη σημασία στην προσπάθεια που καλείται να καταβάλει ο συντοπίτης μας πρωταθλητής, που παίζοντας εντός έδρας «φιλοδοξεί» και στη συμπαράσταση από το κοινό, έτσι ώστε να ανοίξει ακόμα περισσότερο ο δρόμος για το μεγάλο στόχο που έχει θέσει και τη συμμετοχή του στην Ολυμπιάδα.  Του Κώστα Γαζούλη


 ***    ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ  2019  :
1,.- Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Καλαµάτας .- Τρίτη 01 Οκτωβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης .- ~ ΚΑΛΟ με Ευλογία Κυρίου μήνα ΟΚΤΩΒΡΙΟ   για όλους μας !   : https://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2019/10/blog-post.html  .- 
2.- Η Εφημερίδα μας Τα Νέα των Αρφαρών Μεσσηνίας . Τετάρτη 02 Οκτωβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2019/10/blog-post.html  .-
 3.- H  Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας   .-  Πέμπτη  03 Οκτωβρίου  2019  Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2019/10/h.html  .-
4.- Η Εφημερίδα μας  Τα  Νέα  των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας  .- Παρασκευή  04 Οκτωβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : https://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2019/10/blog-post.html   .- 
5.- Η  Εφημερίδα μας Τα  Νέα  των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας .-Σάββατο 05 Οκτωβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  :  https://dimmetoparfara.blogspot.com/2019/10/blog-post.html     .-
 6.- Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας .- Κυριακή 06 Οκτωβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : https://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2019/10/blog-post.html  .-
 7.- Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας   .-  Δευτέρα 07 Οκτωβρίου  2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2019/10/blog-post.html  .-  
 8. - Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας .-  Τρίτη 08 Οκτωβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  :  https://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2019/10/blog-post.html  .-
9.-  Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας  .-  Τετάρτη 09 Οκτωβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://snsarfara.blogspot.com/2019/10/blog-post.html .- 10.- Η Εφημερίδα  μας Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας .-  Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://stamos-dynami.blogspot.com/2019/10/blog-post.html  .-
11.- Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας  .- Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : https://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2019/10/blog-post_11.html   .- 
12.- Η Εφημερίδα μας  Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας  .-Σάββατο  12 Οκτωβρίου  2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2019/10/blog-post_12.html  .-
13.- Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας .- Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2019/10/blog-post.html    .-
14.- Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Καλαμάτας Μεσσηνίας  Δευτέρα  14  Οκτωβρίου  2019  Στο αγιάζι της ενημέρωσης  :  https://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2019/10/14-2019.html    .-
15.-  Η Εφημερίδα μας  Τα Νέα των Αρφαρών  Καλαμάτας Μεσσηνίας  .- Τρίτη  15  Οκτωβρίου  2019  Στό  αγιάζι  της  ενημέρωσης  : https://dimmetoparfara.blogspot.com/2019/10/blog-post_15.html   .-
16 .- Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Μεσσηνίας  . Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : https://snsstamoskal.blogspot.com/2019/10/blog-post.html    
17.- Η Εφημερίδα μας  Τα  Νέα  των Αρφαρών  Ν. Μεσσηνίας  .-  Πέμπτη  17 Οκτωβρίου  2019  Στο αγιάζι της ενημέρωσης :  https://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2019/10/blog-post_17.html  .-
18.- Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2019    ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ  ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ   Νο 1  / 2019  ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ  2019  .... : https://snsarfara.blogspot.com/2019/10/1-2019-2019.html  .- 
19.-  Η Εφημερίδα μας  Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας  .- Παρασκευή  18  Οκτωβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  :  https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2019/10/blog-post_18.html  .-
20 .- Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2019  ,    ΧΩΡΙΑ  Ν. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ  Νο2 / ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ  2019   :  https://snsarfara.blogspot.com/2019/10/blog-post_18.html   .-
21 .- Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας  .-Σάββατο 19  Οκτωβρίου  2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : https://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2019/10/blog-post_19.html   .-
22.- η Εφημερίδα μας  Τα Νέα των Αρφαρών Μεσσηνίας  Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : https://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2019/10/20-2019.html  .-
23.- Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας .- Δευτέρα 21  Οκτωβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : https://stamos-dynami.blogspot.com/2019/10/blog-post_21.html  .-
24.- Η  Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας  .-  Τρίτη  22 Οκτωβρίου  2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης :  https://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/  .
25.- Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2019  ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ  Νο 3/2019   ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2019  .:  https://snsarfara.blogspot.com/2019/10/32019-2019.html  .- 
26.-Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας .-  Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  :  https://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2019/10/blog-post_22.html .-

27 .- .-  Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας  .- Πέμπτη  24 Οκτωβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης :   https://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2019/10/blog-post_24.html  .-
28.-  
 29.-.-  ΑΡΦΑΡΑ  Η Εφημερίδα μας   Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2019  Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας  ...  :   https://dimmetoparfara.blogspot.com/2019/10/25-2019.html   .- 
 30 .
 ~Αναρτήθηκε από


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου