arfara messinias stamos1

Ο ήλιος φωτίζει τα σώματα τα , η δε σοφία τις ψυχές .Ο κόσμος είναι ένα ανάκτορο της σοφίας του Υψίστου . Ο Θεός άναψε κάθε μία ψυχή με το δικό του πυρ . Έτσι λάμπουν όλοι οι άνθρωποι με τη σοφία του σε αυτό το θέατρο , όπως ο Θεός τους έπλασε .-Μερικούς τους έκανε μεγάλα φώτα , σε άλλους μικρά.-(Κάρλος Λιναίος )

 Αρφαρά

Η ελευθερία χωρίς τη μάθηση είναι πάντα σε κίνδυνο• η μάθηση χωρίς ελευθερία είναι πάντα μάταιη. Τζων Κέννεντυ .-

Τετάρτη 22 Μαΐου 2019

ARFARA NEWS  Τα  Νέα των Αρφαρών Μεσσηνίας .-
Τετάρτη 22-05-2019 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης .
~




~**   22 Μαΐου- Γιορτή σήμερα: Του Αγίου Βασιλίσκου

~   – Τη μνήμη του Αγίου Βασιλίσκου τιμά σήμερα, , η Εκκλησία μας. Ο Άγιος Βασιλίσκος, ανιψιός του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Θεοδώρου του Τήρωνος, καταγόταν από το χωριό Χουμιαλά της Αμασείας και μαρτύρησε διά ξίφους επί Μαξιμιανού (285 – 305 μ.Χ.) και άρχοντος Αγρίππα.  Συνελήφθη από τον ηγεμόνα της Καππαδοκίας Ασκληπιάδη (ή Ασκληπιόδοτο) με τους στρατιώτες του Ευτρόπιο και Κλεόνικο, οι οποίοι, επειδή αρνήθηκαν να θυσιάσουν στα είδωλα, τελειώθηκαν διά μαρτυρικού θανάτου. Ο Άγιος Βασιλίσκος ρίχθηκε στη φυλακή από τους ειδωλολάτρες με την ελπίδα ότι, με την πάροδο του χρόνου και από τις στερήσεις και κακοπαθήσεις, θα αρνιόταν τον Χριστό, οπότε ο αντίκτυπος από την πράξη του αυτή θα ήταν μέγας μεταξύ των Χριστιανών. Αυτός όμως είχε λάβει την αμετάτρεπτη απόφαση να πεθάνει ως Χριστιανός, έχοντας ως φωτεινό παράδειγμα τον Μεγαλομάρτυρα θείο του, ο οποίος παρέμεινε σταθερός στην ομολογία του, αφού απέκρουσε όλες τις υποσχέσεις και τις απειλές.
Μία ημέρα ο Άγιος πέτυχε, χάρη στην εύνοια των στρατιωτών που τον φύλαγαν, να μεταβεί στον οίκο του, να παρηγορήσει τους γονείς και αδελφούς του και να τους συστήσει εμμονή στη Χριστιανική πίστη.  Όταν πληροφορήθηκε τούτο ο ηγεμόνας Αγρίππας διέταξε να του φορέσουν σιδερένια υποδήματα που έφεραν εσωτερικά καρφιά και να τον οδηγήσουν ενώπιόν του στα Κόμανα. Ερχόμενος προς τον ηγεμόνα, όταν έφθασαν στο χωριό των Δακών, οι στρατιώτες που τον συνόδευαν τον έδεσαν σε ξερό πλάτανο, για να γευματίσουν. Τότε ο Βασιλίσκος, διά της προσευχής του, πέτυχε να αναβλαστήσει ο πλάτανος και από την ρίζα του να αναβλύσει μικρή πηγή.Αφού είδαν το θαύμα αυτό οι στρατιώτες, θαύμασαν και πίστεψαν στον Χριστό. Όταν έφθασε στα Κόμανα, προσήχθη ενώπιον του Αγρίππα, ο οποίος οδήγησε τον Βασιλίσκο στον ειδωλολατρικό ναό, ελπίζοντας ότι το επίσημο περιβάλλον θα τον ωθούσε να θυσιάσει στα είδωλα. Ο Βασιλίσκος όμως με θερμή προσευχή πέτυχε την πτώση και συντριβή των ειδώλων. Τότε ο Αγρίππας διέταξε να αποκεφαλισθεί και τα ιερά λείψανά του να ριχθούν στον ποταμό.  Χριστιανοί των Κομάνων ανέσυραν το τίμιο σκήνωμα κρυφά και το ενταφίασαν με ευλάβεια. Αργότερα, από τον ευσεβέστατο άρχοντα των Κομάνων Μαρίνο ανοικοδομήθηκε ναός προς τιμήν του Μάρτυρος, στον οποίο κατετέθησαν και τα ιερά αυτού λείψανα.  Η μνήμη του Αγίου Βασιλίσκου επαναλαμβάνεται στις 3 Μαρτίου.  Απολυτίκιο:  Ήχος πλ. α’. Τον συνάναρχον Λόγον.  Ως βασίλειον δώρον και θύμα άγιον, τω Βασιλεί των αιώνων και αθλοθέτη Θεώ, δι’ αθλήσεως στερράς προσήχθης ένδοξε· συ γαρ την πλάνην καθελών, στρατιώτης ευκλεής, πανεύφημε Βασιλίσκε, της αληθείας εδείχθης, Χριστώ πρεσβεύων υπέρ πάντων ημών.  
***  Αγιο Ορος: Ζημιές μετά από φωτιά στην Ι.Μ. Αγίου Παντελεήμονα

~  Η  στο  σταματά προς το παρόν να δέχεται προσκυνητές , μετά την πυρκαγιά η οποία ξέσπασε στην Μονή. Η φωτιά εκδηλώθηκε στις 19 Μαΐου στην αίθουσα της γεννήτριας, η οποία και καταστράφηκε ολοσχερώς.  Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα afonit.info η Ιερά Μονή εκφράζει την ειλικρινή της συγγνώμη στους προσκυνητές και τους ζητά κατανόηση.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα η πυρκαγιά ξέσπασε τα ξημερώματα του Σαββάτου προς Κυριακή στην αίθουσα που βρίσκονταν οι γεννήτριες και άλλος τεχνικός εξοπλισμός, με αποτέλεσμα η Μονή να μην έχει ηλεκτρική ενέργεια.  Κανείς από τους Μοναχούς ή τους Προσκυνητές δεν τραυματίστηκε, αλλά οι υλικές ζημιές είναι σοβαρές.  Το μοναστήρι θα παραμείνει κλειστό για τους προσκυνητές μέχρι να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση.   
***  Ο καιρός  σήμερα Τετάρτη στην Καλαμάτα 
O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για  σήμερα Τετάρτη 22/5/2019 προβλέπεται νεφελώδης, στο μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας.                
Από τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες μέχρι το τέλος της ημέρας θα επικρατήσουν αυξημένες νεφώσεις, θα υπάρξουν όμως και κάποια διαστήματα με ανοίγματα του καιρού, ενώ υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα ψιλόβροχου.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στη μέγιστη τιμή της και θα κυμανθεί από 17 έως 26 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 30-70%
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 1-2 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Ν-ΝΔ, με ένταση 1-2 μποφόρ, τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα στραφούν σε Δ-ΝΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ, το απόγευμα θα στραφούν σε Β-ΒΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ και το βράδυ θα στραφούν σε Β-ΒΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ.
Θα συνεχιστεί η συγκέντρωση φορτίου αφρικάνικης σκόνης σαχαριανής προέλευσης, σε μέτριες ποσότητες, με αποτέλεσμα να προκληθεί κάποια θολούρα στην ατμόσφαιρα, ενώ υπάρχει πιθανότητα να πέσουν και λασποψιχάλες.
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το kalamata.meteoclub.gr/

***    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2019: Οι υποψήφιοι δήμαρχοι στη Μεσσηνία- 9 περιφερειάρχες στην Πελοπόννησo : 

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2019
Συνδυασμό στα αρμόδια Πρωτοδικεία κατέθεσαν 9 υποψήφιοι περιφερειάρχες Πελοποννήσου και 39 υποψήφιοι δήμαρχοι στους δήμους της Μεσσηνίας.
Στο Δήμο Καλαμάτας κατέθεσαν συνδυασμό 11 υποψήφιοι δήμαρχοι, 8 στο Δήμο Τριφυλίας, 6 στο Δήμο Δυτικής Μάνης, 5 στο Δήμο Πύλου - Νέστορος, 6 στο Δήμο Οιχαλίας και 4 στο Δήμο Μεσσήνης
Αναλυτικά, κατάθεσαν συνδυασμό οι εξής:
Περιφέρεια Πελοποννήσου
Υποψήφιοι περιφερειάρχες θα είναι
Νίκος Γόντικας, Γιώργος Δέδες, Παναγιώτης Κάτσαρης, Δήμητρα Λυμπεροπούλου, Γιάννης Μπουντρούκας, Παναγιώτης Νίκας, Θανάσης Πετράκος, Πέτρος Τατούλης, Δημήτρης Τζεμπετζής.
Από όσους είχαν ανακοινώσει ότι θα είναι υποψήφιοι περιφερειάρχες μόνο ο Δημήτρης Σαραβάκος, δεν κατέθεσε συνδυασμό.
Δήμος  Καλαμάτας 
Συνδυασμό κατέθεσαν οι Ελένη Αλειφέρη, Νίκος Αλεξανδρόπουλος, Μιχάλης Αντωνόπουλος, Θανάσης Βασιλόπουλος, Βασίλης Κοσμόπουλος, Τόνια Κουζή, Δημήτρης Κουκούτσης, Μανώλης Μάκαρης, Δημήτρης Οικονομάκος, Μαρία Οικονομάκου, Βασίλης Τζαμουράνης.                                       
 Από όσους είχαν ανακοινώσει ότι θα είναι υποψήφιοι δήμαρχοι, μόνο ο Παναγιώτης Αλούπης δεν κατέθεσε συνδυασμό.
Δήμος Μεσσήνης                                                                   
Υποψήφιοι δήμαρχοι θα είναι οι Γιώργος Αθανασόπουλος, Χρήστος Θεοδωρακόπουλος, Γιάννης Λάσκαρης, Γιώργος Τσώνης.
 Ο Μένιος Αδαμόπουλος, αν και αρχικά είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον, τελικώς επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που έλεγαν ότι δεν θα λάβει μέρος στις εκλογές.
Δήμος Πύλου – Νέστορος 
Συνδυασμό κατέθεσαν οι Σοφία Αποστολοπούλου, Δημήτρης Βρεττάκος, Ηλίας Κανάκης, Τάκης Καρβέλας και Δημήτρης Καφαντάρης.                                                                                                     Δήμος Τριφυλίας                                                                                                
Υποψήφιοι δήμαρχοι θα είναι οι Ευστάθιος Ανδρινόπουλος, Δημήτρης Δριμής, Παναγιώτης Κατσίβελας, Σαράντος Κουκούμης, Γιώργος Λεβεντάκης, Σωτήρης Μπακούρος, Χάιδω Παναγιωτοπούλου και Παναγιώτης Τσίγγανος. 
Δήμος  Οιχαλίας 
Συνδυασμό κατέθεσαν οι Γιάννης Αδαμόπουλος, Σπύρος Αδαμόπουλος, Παναγιώτα Γεωργακοπούλου, Δημήτρης Κόνιαρης, Γιάννης Παπαδόπουλος, Κώστας Ρεϊτζόπουλος.
Δήμος Δυτικής Μάνης
Υποψήφιοι δήμαρχοι θα είναι οι Ευάγγελος Ανδροβιτσανέας, Δημήτρης Γιαννημάρας, Γιάννης Μαραμπέας, Παναγιώτης Μπασάκος, Αλέξης Ρουτζούνης, Πέτρος Ταβουλαρέας. 

***   ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΑΠΟ ΚΟΜΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 26-05-2019 :
1.-  Νέα Δημοκρατία ,  Κυριακ. Μητσοτάκης  35,22%  ,
2.-  ΣΥΡΙΖΑ.  ,  Αλεξ. Τσίπρας 25,74%  ,
3.- Κίνημα Αλλαγής «ΚΙΝΑΛ»  , Φώφη Γεννηματά με 7,4% , 
4.- Χρυσή Αυγή ,   Ν. Γ. Μηχαλολιάκος 7,28%,
5.-  ΚΚΕ ,   Κουτσούμπας   6,8%.
 6.- «Λαϊκή Ενότητα  ΛΑΕ» Λαϊκής Ενότητας - Κόμματος Πειρατών »  2,79%,
7.- « Ένωση Κεντρώων» ,  Βασ. Λεβέντη 2,59%,
8.- «το Ποτάμι» ,  Σταύρος Θεοδωράκης  2,17%,
9.-  «ΜεΡα25» ,  Γιάν. Βαρουφάκη  1,35% , 
10.-  «Ανεξάρτητους Έλληνες» ΑΝΕΛ  ,  Παν. Καμμένου 1,28%. ,
11.-  «ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΛΥΣΗΣ» ,  Κυρ.  Βελόπουλος   3,5% ,
12.- «Ελεύθερη Πατρίδα» ,13.- «Πλεύση Ελευθερίας» , Ζωή  Κωνσταντοπούλου  ,
13.- «Δημοκρατική Ευθύνη ¨» ,  Βασ.  Παυλίδης  ,
14.- «Δημιουργία Ξανά» ,
15.-« Άρμα Συνεργασίας ,» , Γιάν. Δημαρά ,
16.- «ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ»  ,
17.- «ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΜΗ» , Κατερίνα  Παπακώστα-Σιδηροπούλου  ,
18 .-  «ΕΛΛΑΔΑ Ο Άλλος Δρόμος» , Νότης Μαριάς
19.- «Μ-Λ ΚΚΕ»  .
20.-« ΑΝΤΑΡΣΥΑ», . 
21.-«Κίνηση Ιδεών και Δράσης  ΠΡΑΤΩ»  Ν. Κοτζιά  
22.-    «ΛΑΟΣ - ΠΑΤ.ΡΙ.Ε »  Γ. Καρατζαφέρη
23.-  «Ελλήνων Συνέλευσις » 
 24.-  «Μειονοτικoύ Κόμματος Θράκης »
25.-  « Ο.Κ.Δ.Ε. » 
26.-« Πράσινοι » 
27.- «Εθνικού Μετώπου - Πατριωτικού Συνδέσμου »
28.-  «Νέας Δεξιάς » , Φαήλος Κρανιδιώτης  
29.- «KΟΜΜΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ και ΦΙΛΙΑΣ (ΚΙΕΦ)» 
30.- «Έλληνες Ριζοσπάστες » ,Σάββας Τσιτουρίδης    
31.- « Όρθια Ελλάδα » , Αλέξης Μητρόπουλος
 32.- « ΑΚΚΕΛ »  
33.-  «ΛΕΥΚΟ - ΕΝ.Π.ΑΝ - ΑΚΕ»
 34.- «Φιλελεύθερη Συμμαχία» 
35.-   «Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία -  Ουράνιο Τόξο» 
 36.-  « Κόμμα Νέων - Δικαιοσύνη - Αλληλεγγύη - Αξιοπρέπεια»  
37.-  «Πολίτες» του Ηλία Ψηνάκη
38.- «ΛΕΥΚΟ  - Λ.Κ.Ο » 
39.- « Κολλάτος Ανεξάρτητο Πολιτικό Κίνημα - Οικολογικό Ελληνικό»
40.- « Ελληνικό Όραμα» 
41.- «Δημοσθένης Βεργής - Έλληνες Οικολόγοι»  .-.
42.- ~** "ΕΠΑΜ"  , του  Δημήτρης Καζάζης .-


1.~ Σποτάκι «Ν Δ»  , Κυριάκου Μητσοτάκη   2019 : https://youtu.be/wgXJDUHS2mw   .- 
2** Σποτ  «ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ», Κυριάκου Μητσοτάκη  2019  : https://youtu.be/dakFH9ZDZ_U  .-
3** Σποτ  «ΣΥΡΙΖΑ»  , Αλέξη Τσίπρα 2019 : https://youtu.be/wktgUk_HP4s  .-
4** Σποτ  «ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ» , Σταύρου Θεοδωράκη  2019 :https://youtu.be/uMqIwMxPQe4 .5** Σποτ ¨¨ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ¨¨ , « Ν.Δ.» , «Κ.Κ.Ε.»  2019: https://youtu.be/Nl9Y5kej1RM  .- 
6**Σποτ  «Πλεύση Ελευθερίας» 1/  Ζωή  Κωνσταντοπούλου  2019 : https://youtu.be/csq9EJBsYxA  .-
7.- Σποτ «Πλεύση Ελευθερίας»  2/ Ζωή  Κωνσταντοπούλου   2019: https://youtu.be/Fml9sPbhvDo .-
8.- Σποτ  «Ελεύθερη Πατρίδα» 2019 : https://youtu.be/ufQLj4cSTg8 .-
9.- Σποτ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ , Κυριάκου Βελόπουλου 2019 :   https://youtu.be/DukVXqK7iZQ .- 
10.- ΔΕΚΑΛΕΠΤΟ ΛΑ.Ο.Σ : https://youtu.be/DFBmvofTazc  .-                      
11.- Σποτ Οικολόγοι  Πράσινοι  2019: https://youtu.be/GE0WX5WBXsM .-
12.- Σπότ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ 2019: https://youtu.be/0abX7VG9lBs .- 
13.- Σποτ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ     2019: https://youtu.be/WUd_n2QrR7k .-
14.- Σποτάκι ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ 2019 , Ν.Γ. Μηχαλολιάκος  :
https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.18/videos/112515143307279/  .-                         
15.- Σποτ Ν. Δ. , Κυριάκου Μητσοτάκη  2019 :https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.18/videos/112508826641244/  .-          
16.- Σποτάκι ΣΥΡΙΖΑ , Αλέξη Τσίπρα 2019 :https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.18/videos/112504246641702/  .-                               
18.- ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ , Ν.Γ. Μηχαλολιάκος  2019: https://youtu.be/Oyw8VL_5_rE  .-
19.- Νέα Ελληνική Ορμή , Κατερίνα  Παπακώστας 2019: https://youtu.be/WNfqlyb9ppA
20.-  Μαρξιστικό-Λενινικό  Κ. Κ. Ε .  2019: https://youtu.be/cP-RBSZe7_U .-                         
21.- Σποτ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ , Ν.Γ. Μηχαλολιάκος 2019:https://youtu.be/l0fRrQKQoYI  .-  *
22.-  Σπότ ΝΕΑ ΔΕΞΙΑ , Φαήλου Κρανιδιώτη  2019 :
23.- Σποτ  Όρθια Ελλάδα , Αλέξη Μητρόπουλου  2019   1 : https://youtu.be/6G5QDH4fqEk  .-        
24.- ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ   2019: https://youtu.be/obzvwdn6ox0  .- 
25.-  Ελλάδα Ο  Άλλος Δρόμος Νότης Μαριάς 2019:
~ Από την γενοκτονία των Ποντίων 19 Μαΐου 1919 :                                      
~ γενοκτονία των Ποντίων 19 Μαΐου 1919   :https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.18/videos/112629163295877/ .- 
~ Οι μεταφερόμενοι του Αλέξη 17_05-2019:   https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.18/videos/112654056626721/  .- 
~ Ρομά - Αθίγγανοι μεταφερόμενοι Αλ. Τσίπρα 17-05-2019  :https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.18/videos/112641666627960/ .- 
~   Παρασκευή 17-05-2019 39α γενέθλια:     https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.18/videos/112538456638281/  .- 
~ 17-05-2019 από Γενέθλια Βασίλη :   https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.18/videos/112524219973038/ .-  
~ από Γενέθλια Βασίλη :    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.18/videos/112533299972130/  .- ~  Γενέθλια Βασίλη Σ. Σ. 39 ετών 17-05-2019:  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.18/videos/112519963306797/ .- 
Σποτάκι ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ 2019 :  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.18/videos/112515143307279/  .- 
Καταστρέφουν Αναρχικοί για Κουφοντινα 16-05-2019 :  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.18/videos/112492193309574/ .-            
Νόμιμη κατάληψη από Σύριζα :   https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.18/videos/112287663330027/  .-                         
 Ο Σερραίος Γιάννης Γκέκας στη Γερμανία 15-05-2019 :  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.18/videos/112274289998031/ .-                    
 Ο Αμερικανός πρέσβης ΠΑΙΑΤ 15-05-2019 :   https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.18/videos/112049270020533/ .-                         
Στις Επαναληπτικές Δημοτικές στην Κωνσταντινούπολη 2019: https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.18/videos/112047623354031/ .-               
Δηλώσεις για ΑΟΖ 2019 :https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.18/videos/112043250021135/ .-  Α. ΤΣΙΠΡΑΣ στο Αιγάλεω 15-05-2019 :  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.18/videos/112040430021417/ .-
~ VIDEO, KYRIAKOS BOURAS 009: https://youtu.be/MMouP4uja9c  .-

 ***   ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΡΦΑΡΩΝ 
Κοινότητα Αρφαρών                  
ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ «Ενότητα-Δημιουργία»    
 Βλαχάκη Παναγιώτα του Νικολάου, Κατσαμπάνης Αλέξανδρος του Γρηγορίου, Ματθαίος Αριστοτέλης του Κωνσταντίνου, Μοσχολέα-Σουλιμά Σοφία του Ηλία, Μπούρας Ιωάννης του Παναγιώτη, Πολυχρόνη Ευσταθία του Γεωργίου, Σακκάς Ευστάθιος του Κωνσταντίνου. 
 ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ «Αρφαρά 2019»                                                                                                 Δημοπούλου Μαρία του Ευσταθίου, Μπαρούνης Γεώργιος του Παναγιώτη, Μωραγιάννης Σπυρίδων του Δημητρίου, Παπακώστα Γλυκερία του Χρήστου, Πετρόπουλος Ιωάννης του Αναστασίου, Φέστας Κωνσταντίνος του Σπυρίδωνα.
Κοινότητα Πλατέως 
ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ «Συνεργασία ‘»
Ανδρεοπούλου Βασιλική του Παναγιώτη, Δημέας Λεωνίδας του Φωτίου, Κούτσικας Κωνσταντίνος του Γεωργίου, Λαμπίρης Ανάργυρος του Παναγιώτη, Λύρα Αγγελική του Αθανασίου, Μαρούλης Σπυρίδων του Αθανασίου, Ρηγοπούλου Δήμητρα του Σπυρίδωνος, Ταχταμπάς Μιχαήλ του Ευθυμίου.
ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ «Νέες Ιδέες»
Αγγελοπούλου Αθανασία του Φωτίου, Κανδυλάπτη-Καραχάλιου Ελισσάβετ του Αριστείδη, Λίβας Κωνσταντίνος του Παναγιώτη, Μαντζής Νικόλαος του Χρήστου, Μπούρας Παναγιώτης του Σπυρίδωνος, Τσώνης Βασίλειος του Κωνσταντίνου.- .
ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΡΦΑΡΩΝ
Κοινότητα Αγίου Φλώρου
Κουρνέτας Θεόδωρος του Νικολάου, Χρονόπουλος Δημήτριος του Κωνσταντίνου.
Κοινότητα Αγρίλου
 Βουγιουκλής Νικόλαος του Γεωργίου, Δημόπουλος Ευστάθιος του Ηρακλή, Κάργας Γεώργιος του Ιωάννη, Κορομηλάς Αργύριος του Γεωργίου, Σμυρλής Θεόφιλος του Παναγιώτη.
Κοινότητα Βελανιδιάς
 Κοτταρίδη Διαμαντούλα του Παναγιώτη, Μπαρούνης Παναγιώτης του Ηλία.
Κοινότητα Βρομόβρυσης
Αλιφέρης Κωνσταντίνος του Αριστομένη, Μωραγιάννης Νικόλαος του Κωνσταντίνου.-
Κοινότητα Πηδήματος
Κάργας Ηλίας του Γρηγορίου, Μηλίτσης Ηλίας του Βασιλείου.
Κοινότητα Σταματινού
Μπούρα Ελένη του Αθανασίου, Μπούρας Σωτήριος του Νικολάου, Μωραγιάννης Κωνσταντίνος του
Αθανασίου.

~**   ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ  ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ   26-05-2019 Κυριακή 19-05-2019  Μια  εβδομάδα πρίν εκλογές . ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ  : https://vlasiosarfara.blogspot.com/2019/05/19-05-2019.html  .-
~**   ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ  26-05-2019 στην Ελλάδα , Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε ! Σάββατο 18-05-2018 Στο αγιάζι της ενημέρωσης: https://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2019/05/26-05-2019-18-05-2018-26-05-2019-1.html     .-
~**  ARFARA NEWS  Τα  Νέα μας από Αρφαρά Καλαμάτας . Δευτέρα 06-05-2019  Στο αγιάζι της ενημέρωσης  μας .  ~ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ....ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΣΕΣ Ν. ΜΕΣΣΗΝΙΑ  ΚΑΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ 2019 . :  https://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2019/05/arfara-news.html   .-
~                                                                                    
**   Ε. ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ με συνδυασμό  Παναγιώτη Νίκα συμμετέχοντες  υποψήφιοι … από  περιφέρεια Αρφαρών :1.- ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ (ΣΤΑΘΗΣ) του ΙΩΑΝΝΗ
2.-  ΓΕΩΡΓΑΚΙΛΑ – ΦΕΣΤΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ του ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
3.-   ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ  ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ του ΑΝΤΩΝΙΟΥ { από Αλώνια }.-                                                         
**   Υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι Εκλογικής Περιφέρειας  Μεσσηνίας  με υποψήφιο περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη από Αρφαρά :
1.- ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΧΡΗΣΤΟΥ
2.-  ΡΕΚΚΑΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ (ΧΑΡΗΣ) του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ { από Μελιγαλά } .-                                                    
** Εκλογική Περιφέρεια Μεσσηνίας με υποψηφιότητα περιφερειάρχη   Γιώργος Δέδες  εκ περιοχής Αρφαρών :
1.- ΓΕΩΡΓΑΚΙΛΑΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ                                                                                          

**  Οι υποψήφιοι του συνδυασμού «Καλαμάτα μπροστά» του  Βασίλης Κοσμόπουλος ,.  Από περιοχή Αρφαρών :
1.- Καμαρινοπούλου Αμαλία, Συνταξιούχος Εκπαιδευτικός.
2.- Καμαρινοπούλου Παναγιώτα, Iδιωτική υπάλληλος.
3.- Αργυράκη Αθανασία (Νάνσυ), Καθηγήτρια Ιταλικών. 
4.- Καράμπελας Παντελής, Αρτοποιός - πρόεδρος πολιτιστικού συλλόγου Αριοχωρίου.
5.- Σκούλικα Γιάννα, Προϊσταμένη - αναπληρώτρια διευθύντρια Τράπεζας της Ελλάδος.                                 

**  Υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι Εκλογικής Περιφέρειας  ΑΡΦΑΡΩΝ με υποψήφιο Δήμαρχο ΜΙΧΑΗΛ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ , συνδυασμού «Ανεξάρτητη Συμμαχία Πολιτών» :
1.    ΚΑΠΟΓΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ  (εκλογική περιφέρεια Αρφαρών)                                         
** Υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι Εκλογικής Περιφέρειας  ΑΡΦΑΡΩΝ με υποψήφιο Δήμαρχο  ΒΑΣΙΛΗ ΤΖΑΜΟΥΡΑΝΗ , “Πρότυπος Δήμος” από Αρφαρά :
1. – Ανδρέας Καράγιαννης του Νικολάου

** Υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι Εκλογικής Περιφέρειας  ΑΡΦΑΡΩΝ με υποψήφιο Δήμαρχο  την Ελένη Αληφέρη από περιοχή Αρφαρών :
  ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΡΦΑΡΩΝ :
1. Μπαρούνη Μαρία, Επιχειρηματίας
2. Μπούρας Νικήτας, μέτοχος και πρώην Πρόεδρος του ΚΤΕΛ Μεσσηνίας
ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ :
1. Αγγελής Τάσος, Πολιτικός Μηχανικός
2.- Εξηνταβελώνη Σταυρούλα, Νοσηλεύτρια – ταμίας Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Καλαμάτας
3.- Μπελογιάννη Αναστασία, Ασφαλίστρια, Δημοτική Σύμβουλος.
4.-  Φερέτου Σταυρούλα, Λογοθεραπεύτρια

** Υποψήφιοι του συνδυασμού «Ανοιχτός Δήμος - Ενεργοί Πολίτες» με υποψήφιο δήμαρχο  τον Μανώλη Μάκαρη Μάκαρης Εμμανουήλ (Μανώλης) -  Λεονάρδος του Ιωάννη από   περιοχή Αρφαρών :
Εκλογική Περιφέρεια Αρφαρών :
1.Αγγελής Γεώργιος του Δημητρίου
2.Μωραγιάννη Βασιλική του Κλεομένη                             
Εκλογική Περιφέρεια Καλαμάτας :
1.- Γιαννόπουλος Γεώργιος του Αναστασίου                                                                            
2.- Αγγελή Μαρία του Χρήστου          
3.- Θεοφιλόπουλος Ιωάννης του Νικολάου                                               
4.- Καμαρινόπουλος Κωνσταντίνος του Ηλία
5.- Μακρή Παναγιώτα του Δημητρίου                      
6.- Σακκάς Ιωάννης του Γεωργίου
7.-  Σγάντζος Μάρκος του Βασιλείου

***  Υποψήφιος του συνδυασμού Κ.Κ.Ε .
Εκλογική περιφέρεια Καλαμάτας 
Νιάρχος Αναστάσιος του Χρήστου 


~*** Στην ΑΘΗΝΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ Αρφαραίοι ...:
~* ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ Συμπατριώτης και φίλος ακριβός παιδιόθεν
ο καθηγητής Χημικός Δημήτρης Γ. Κοτταρίδης είναι υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος στο Χαλάνδρι. Με συνδυασμό υποψηφίου Δημάρχου Σωτήρη Λαπιέρη «πρωτοβουλία Πολιτών»
~* Στην Αγία Παρασκευή ο Φιλώτας Γεώργιος Νιάρχος , υποψήφιος με συνδυασμό «ΝΕΑ ΓΕΝΝΙΑ» .-
~** Ο  Σωτήρης  Καμαρινόπουλος  υποψήφιος  Δήμαρχος Καματερού .- 
~** Ο  Παναγιώτης Καμαρινόπουλος του Βασιλείου , υποψήφιος  δημοτικός σύμβουλος  στο Δήμο Άνω Λιοσίων .-
~** Ο Βασίλης Βαλασόπουλος   Υποψήφιος Δήμαρχος  στο Δήμο Ηλιούπολης .-  

***  Γιάννης Γεωργούντζος, ο Eλληνοαμερικανός με τα Πούλιτζερ και ο Τένεσι Ουίλιαμς 
Ο Γιάννης Γεωργούντζος είναι ένας 59χρονος επιχειρηματίας με έντονη ελληνική συνείδηση.  Ο πατέρας του, από τα Αρφαρά Μεσσηνίας, πολέμησε τους Γερμανούς, κατόπιν πήρε μέρος στον πόλεμο της Κορέας και έπειτα μετανάστευσε στην Αμερική, όπου έπιασε δουλειά στην Imperial Trading Company. 
Σήμερα αυτή η εταιρεία διανομής προϊόντων είναι η τρίτη μεγαλύτερη στις ΗΠΑ, προμηθεύει 6.000 καταστήματα και έχει τζίρο δισεκατομμυρίων. Πλέον εμπλέκεται και στο ναυτιλιακό και τον πετρελαϊκό τομέα.  
Ιδιοκτησία του John Georges είναι και ένα από τα πιο διάσημα και παλαιά εστιατόρια της Λουιζιάνα, το Galatoire στην Bourbon Street.  Ο Τένεσι Ουίλιαμς ήταν τακτικός πελάτης και ανέφερε το εστιατόριο στο «Λεωφορείον ο Πόθος». 
Πώς μπορεί να συνδέονται, λοιπόν, μια εταιρεία διανομής, εστιατόρια, αλλά και εφημερίδες; «Όλα έχουν μεγάλη ιστορία», μας λέει ο Γιάννης Γεωργούντζος. «Αγόρασα την εφημερίδα “Advocate” πριν από έξι χρόνια. Σήμερα η αναγνωσιμότητα έχει αυξηθεί κατά 300%. Όσο για την “Times-Picayune”, που επίσης αγόρασα, ανήκε στον όμιλο Conde Nast και είχε τιμηθεί με δύο Πούλιτζερ για τη θαρραλέα κάλυψη του καταστροφικού τυφώνα Κατρίνα». 
Ο Γιάννης Γεωργούντζος έρχεται συχνά στην Ελλάδα και, φυσικά, πηγαίνει και στην Καλαμάτα να δει τους συγγενείς του, μεταξύ των οποίων και ο Σωτήρης Γεωργούντζος, ο αθλητικός ρεπόρτερ που έγινε γνωστός από το χαρακτηριστικό τρόπο μετάδοσης αγώνων.  

***   Η Καλαμάτα αγκάλιασε το Φεστιβάλ Κιθάρας 
Για 8η χρονιά φέτος πραγματοποιήθηκε το Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας. Οι δραστηριότητες του Φεστιβάλ, σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίο Τύπου, διεξήχθησαν σε διάφορες αίθουσες συναυλιών της πόλης της Καλαμάτας. Οι ακροατές ξεπέρασαν τα 2.000 άτομα στις συναυλίες που έλαβαν χώρα. O αριθμός αυτός αποτελεί ρεκόρ για το Φεστιβάλ και επιβεβαιώνει την καθιέρωσή του ως θεσμού, αποδεικνύοντας πως οι άνθρωποι της πόλης το έχουν αγκαλιάσει.
Η έναρξη του Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε 25 Νοεμβρίου 2018, με την παράσταση «Agua e vinho. H Κιθάρα διηγείται».
Ο Αντώνης Κουφουδάκης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, μας παρουσίασε έργα των J.S. Bach, M. Giuliani και L. Brouwer στον ιδιαίτερο χώρο του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, όπου για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε ρεσιτάλ κιθάρας.
Την Κυριακή 14 Απριλίου 2019, στο αμφιθέατρο «Θ. Αγγελόπουλος» ολοκληρώθηκε ο 8ος Διαγωνισμός Κιθάρας Καλαμάτας «Γεράσιμος Μηλιαρέσης» με την κατηγορία άνευ ορίου ηλικίας.
Σημειώνεται πως το σύνολο των διαγωνιζομένων στις 3 κατηγορίες έφθασε τους 35, αριθμός ρεκόρ για το Φεστιβάλ.   Α.Π. 

***   Δήμος Καλαμάτας: Πως μπορούν οι πολίτες να ρυθμίσουν τις οφειλές τους 
Ο Δήμος Καλαμάτας καλεί τους πολίτες να προσέλθουν και να εξοφλήσουν – ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς αυτόν, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων σχετικού νόμου, ο οποίος εκδόθηκε πρόσφατα.
Σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα, ρυθμίζονται οι βεβαιωμένες οφειλές και αυτές που θα βεβαιωθούν έως και τις 16/07/2019. Ως εκ τούτου, οι πολίτες μπορούν να προσκομίσουν στοιχεία (όπως δηλώσεις ΦΠΑ, συμβόλαια, κ.λπ.) για τυχόν μη βεβαιωθείσες οφειλές τους.
Οι οφειλές ρυθμίζονται ύστερα από αίτηση του οφειλέτη μέχρι 16/9/2019, έως και σε 100 δόσεις, ποσού τουλάχιστον 20 ευρώ εκάστη, με διαγραφή μέρους των προστίμων, προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής.
Η ρύθμιση αφορά οφειλές ιδιωτών και επιχειρήσεων από τέλη, φόρους, δικαιώματα, εισφορές, καθώς και από τις προσαυξήσεις, τους τόκους και των πρόστιμα αυτών προς τους Δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα (π.χ. Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης), που έχουν βεβαιωθεί στο παρελθόν ή θα βεβαιωθούν τους επόμενους δύο μήνες.
Η υπαγωγή στη ρύθμιση γίνεται έπειτα από αίτηση του οφειλέτη προς την αρμόδια υπηρεσία του οικείου Δήμου ή του νομικού προσώπου, το αργότερο μέσα σε τέσσερις μήνες από τη δημοσίευση της ρύθμισης στο ΦΕΚ.
Ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, σε σχετικές δηλώσεις σημείωσε ότι η ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα, αφενός, σε εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες να ανταποκριθούν σε χρονίζουσες οικονομικές τους υποχρεώσεις και, αφετέρου, στους ίδιους τους Δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα, να αυξήσουν σημαντικά τη ροή των εσόδων τους και να εισπράξουν απαιτήσεις που επί μακρό χρόνο δεν εξυπηρετούνταν.
Οι συνολικές οφειλές προς τους Δήμους, σύμφωνα με στοιχεία έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018, που επικαλέστηκε ο υπουργός Εσωτερικών, είναι περίπου 2,7 εκατ. ευρώ, ενώ μαζί με τα νομικά τους πρόσωπα το ποσό υπερβαίνει τα 3 δισ. ευρώ.
Οι οφειλές θα καταβάλλονται με απαλλαγή από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, καθώς και από τα πρόστιμα λόγω εκπρόθεσμης υποβολής ή μη υποβολής ή ανακριβούς δήλωσης ή λόγω μη καταβολής τέλους. Το ποσοστό της απαλλαγής εξαρτάται από τον αριθμό των δόσεων της εξόφλησης. Όσο λιγότερες οι δόσεις τόσο μεγαλύτερη η απαλλαγή από προσαυξήσεις και τόκους, ενώ αν εξοφληθούν εφάπαξ η απαλλαγή είναι ολική (100%).
Εάν εξοφληθούν από δύο έως 24 δόσεις, το «κούρεμα» είναι κατά ποσοστό 80%, από 25 έως 48 δόσεις, απαλλάσσεται το 70%, σε 49 έως 72 δόσεις, η μείωση προσαυξήσεων είναι της τάξης του 60%, ενώ αν οι οφειλές εξοφληθούν από 73 έως 100 δόσεις, ο οφειλέτης διαγράφει το 50% των προσαυξήσεων.
Οι δόσεις είναι μηνιαίες και ισόποσες (τουλάχιστον 20 ευρώ) εκτός της τελευταίας που μπορεί να είναι μικρότερη των υπολοίπων.
Η ρυθμιζόμενη οφειλή εξοφλείται εφάπαξ ή η πρώτη δόση της καταβάλλεται μέσα σε τρεις εργάσιμες ημέρες από την ημέρα υπαγωγής στη ρύθμιση, διαφορετικά η ρύθμιση καταργείται αυτοδικαίως. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του αντίστοιχου μήνα, χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερη ειδοποίηση του οφειλέτη.
Επίσης, η ρύθμιση της οφειλής καταργείται αν ο οφειλέτης δεν καταβάλει τρεις συνεχόμενες δόσεις ή καθυστερήσει την καταβολή της τελευταίας δόσης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών, δεν υποβάλλει στο Δήμο τις προβλεπόμενες δηλώσεις για την επιβολή του τέλους επί των ακαθάριστων εσόδων και του τέλους παρεπιδημούντων, μαζί με τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και το εκκαθαριστικό ΦΠΑ, ή έχει υποβάλει αναληθή στοιχεία προκειμένου να του χορηγηθεί η ρύθμιση.
Η καθυστέρηση καταβολής δόσης συνεπάγεται την επιβάρυνσή με μηνιαία προσαύξηση 5% επί του ποσού της δόσης, από την επομένη της ημέρας που όφειλε αυτή να καταβληθεί.
Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση για χρέη στους Δήμους αποτελεί ουσιαστικά συνέχεια ανάλογης ρύθμισης του υπουργείου Εσωτερικών το 2017, ωστόσο κρίθηκε αναγκαία η νέα ρύθμιση, καθώς σημαντικός αριθμός οφειλετών δεν υπέβαλε σχετική αίτηση εξαιτίας περιορισμένης χρονικής διάρκειας της δυνατότητας υπαγωγής στη ρύθμιση εκείνη, όσο και λόγω ελλιπούς σχετικής ενημέρωσης από τους Δήμους.  Α.Π.

***  Σεισμική δόνηση ανησύχησε την Καλαμάτα 
Σεισμική δόνηση μεγέθους 3.5 ρίχτερ σημειώθηκε στις 22:46 31 χλμ νότια της Πύλου.
Να σημειωθεί τέλος,  ότι ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλη τη Μεσσηνία

***  Μήνυμα αντίστασης για το σκουπιδοεργοστάσιο από την κοινωνία της Καλλιρρόης 
   
Μήνυμα αντίστασης έδωσε σύσσωμη η τοπική κοινωνία, μέσω των εκπροσώπων της, καθώς και απλοί δημότες Οιχαλίας. Στους παρευρεθέντες έγινε ενημέρωση που αφορούσε στη μέχρι σήμερα εξέλιξη του σοβαρού προβλήματος που δημιουργείται από την προτεινόμενη εγκατάσταση σκουπιδοεργοστασίου στη θέση “ΌΝΙ” της Καλλιρρόης, καθώς και ενημέρωση που αφορούσε στις τελευταίες αλλαγές της ΜΠΕ και τις εξελίξεις που προκύπτουν μετά την πρόταση τροποποίησης της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) του έργου “Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ” και φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Όλοι οι ομιλητές στις τοποθετήσεις τους εναντιώθηκαν στην υλοποίηση του προτεινόμενου έργου, θεωρώντας επιπρόσθετα ότι η επιλογή του συγκεκριμένου χώρου είναι επιστημονικά αποδεδειγμένα τελείως ακατάλληλη για τη δημιουργία μιας τέτοιας εγκατάστασης και, ως εκ τούτου, δε γίνεται αποδεκτή.
Μετά την περαίωση της ενημέρωσης και της γενόμενης συζήτησης εκδόθηκε ομόφωνα το παρακάτω ψήφισμα:
«ΨΗΦΙΣΜΑ
Σήμερα 19 Μαΐου 2019, οι Συντονιστικές Επιτροπές των Πολιτιστικών Συλλόγων χωριών του Δήμου Οιχαλίας, η Επιτροπή Αγώνα των Κατοίκων της Καλλιρρόης και των Όμορων Χωριών, η Σουηδική Κοινότητα της Καλλιρρόης (ΕΛΑΙΩΝΑΣ), οι παρευρεθέντες: περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, οι υποψήφιοι δήμαρχοι, οι υποψήφιοι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, καθώς και οι παρευρεθέντες δημότες της Καλλιρρόης και των γύρω χωριών που συγκεντρωθήκαμε στο Κοινοτικό Γραφείο Καλλιρρόης για ενημέρωση, η οποία αφορούσε στην εξαγγελλόμενη εγκατάσταση σκουπιδοεργοστασίου στη θέση ΟΝΙ της Καλλιρρόης, ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΟΜΟΦΩΝΑ την εναντίωσή μας στη δημιουργία σκουπιδοεργοστασίου στον παραγωγικό αυτό τόπο, προστατεύοντας την υγεία των δημοτών και το περιβάλλον».

***   Την Παναγία Βουλκανιώτισσα θα υποδεχθεί σήμερα η Καλαμάτα 
Τη θαυματουργό και ιστορική Ιερά Εικόνα της Παναγίας Βουλκανιώτισσας θα υποδεχθεί σήμερα Τετάρτη, 22 Μαΐου, στις 7.00 το απόγευμα, η πόλη της Καλαμάτας εκ της ομωνύμου Ιεράς Μονής.
Η υποδοχή θα γίνει με κάθε επισημότητα επί των οδών Ψαρών και Σόλωνος (έμπροσθεν Δικαστικού Μεγάρου).
Η Χαριτόβρυτη Εικόνα με λιτανευτική πομπή θα φθάσει στον Ενοριακό Ιερό Ναό Αγίας Αικατερίνης, όπου και θα εναποτεθεί για οκταήμερο προσκύνημα.
Η Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας προσκαλεί το χριστεπώνυμο πλήρωμα της τοπικής Εκκλησίας να συμμετάσχει τόσο στην υποδοχή όσο και στη Δοξολογία που θα ακολουθήσει, προκειμένου να λάβει τη χάρη και την ευλογία της Παναγίας.

***  Ακριβά πλήρωσε αλλοδαπή τη διευκόλυνση εξόδου από τη χώρα ομοεθνούς της 
Την επιείκειά του έδειξε χθες το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας σε μια 37χρονη υπήκοο Ερυθραίας, η οποία κατοικεί στην Ελβετία και έχει καταδικασθεί για διευκόλυνση εξόδου από τη χώρα σε μη νόμιμο αλλοδαπό.
Πρωτόδικα η 37χρονη ερήμην είχε καταδικασθεί σε κάθειρξη 10 ετών και 9 μηνών και χρηματικό πρόστιμο 51.500 ευρώ. Όταν, όμως, εντοπίσθηκε πέρυσι συνελήφθη και πήγε φυλακή, με την ίδια να δηλώνει χθες πως θεωρούσε πως είχε λήξει αυτή η υπόθεση. Έχοντας τρία παιδιά στην Ελβετία και ως μονογονεϊκή οικογένεια, ζήτησε την επιείκεια του δικαστηρίου, προκειμένου να πάει να τα πάρει, καθώς βρίσκονται σε ιδρύματα. Το δικαστήριο την έκρινε ένοχη για απόπειρα απλής διευκόλυνσης εξόδου, για ψευδή αναφορά και χρήση εγγράφου για τρίτο πρόσωπο και την καταδίκασε σε φυλάκιση 2 ετών και 4 μηνών με 3ετή αναστολή και μπορεί πλέον να επιστρέψει στην Ελβετία.
 Ήθελε να τη βοηθήσει
Όπως κατέθεσε αστυνομικός της Ασφάλειας, τον Οκτώβριο του 2017 στο αεροδρόμιο Καλαμάτας εμφανίσθηκε η 37χρονη μαζί με μια άλλη γυναίκα, την οποία παρουσίασε ως κόρη της. Κατά τον έλεγχο των εγγράφων διαπιστώθηκε ότι το διαβατήριο ανήκε πράγματι στην κόρη της, αλλά το πρόσωπο ήταν άλλη γυναίκα.
Η 37χρονη στην απολογία της είπε πως ήταν ξαδέλφη της, η οποία είχε έρθει παράνομα στην Ελλάδα από την Τουρκία και της ζήτησε να τη βοηθήσει για να πάει στη Γερμανία.
Αυτή, όπως είπε, έκανε το λάθος να δεχτεί να τη βοηθήσει και έτσι βρέθηκε μπλεγμένη.  Της Βίκυς Βετουλάκη 

***   Διατηρητέα αλλά και χαλάσματα που αποτελούν δημόσιο κίνδυνο για την Καλαμάτα 
Οι υποψήφιοι δήμαρχοι Καλαμάτας τοποθετούνται για το σοβαρό αυτό ζήτημα
Με αφορμή την κατάσταση του παλιού Οικονομικού Γυμνασίου απευθυνθήκαμε στους υποψήφιους δημάρχους Καλαμάτας για να μας πουν τι σκοπεύουν να κάνουν με τα δεκάδες α-διατηρητέα που υπάρχουν στην πόλη.
Το ζήτημα είναι σοβαρό, αφού ανά πάσα στιγμή μπορεί να σωριαστούν στο έδαφος, όπως είχε συμβεί, μεταξύ άλλων, σε ακίνητο της οδού Αριστοδήμου. Πέραν, δε, αυτών υπάρχουν κι άλλα κτήρια που δεν έχουν χαρακτηριστεί ως διατηρητέα, τα οποία επίσης ανά πάσα στιγμή μπορεί να καταρρεύσουν (είχε συμβεί στην οδό Κανάρη).
Τα περισσότερα, βέβαια, από αυτά είναι ιδιωτών, που όμως είτε δεν είναι σε θέση είτε δε θέλουν να προβούν σε αποκατάστασή τους, καθώς απαιτεί εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, ωστόσο πρέπει να γίνει άρση τους επικινδυνότητάς τους.
Να δούμε, λοιπόν, τι απάντησαν σχετικά οι 10 υποψήφιοι για το Δήμο Καλαμάτας:
 Ελένη Αλειφέρη
«Τα κτήρια χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Τα απλά κτήρια, που έχουν επικινδυνότητα για τους πολίτες και παράλληλα είναι εστίες ρύπανσης, και τα χαρακτηρισμένα διατηρητέα κτήρια, που είναι η πολιτιστική μας κληρονομιά.
Αυτήν την πολύτιμη κληρονομιά, που ταυτόχρονα είναι και ταυτότητά μας, δεν είναι δυνατόν να την αφήνουμε στο έλεος του χρόνου και των καιρικών συνθηκών, λαμβάνοντας μόνον αποσπασματικά – αναποτελεσματικά μέτρα.
Για τα μη διατηρητέα δεν τίθεται θέμα: πρέπει να αντιμετωπίζονται ριζικά, ώστε να μην υπάρχει κανένα ζήτημα.
Για τα διατηρητέα, κατανοούμε ότι στη σημερινή οικονομική συγκυρία, όσο κι αν αγαπά κάποιος το κτήριό του, δεν έχει τη δυνατότητα επισκευής του. Ένα ακόμη πρόβλημα είναι ότι αρκετά από αυτά έχουν πολλούς ιδιοκτήτες.
Στο πρόγραμμά μας περιλαμβάνουμε συγκεκριμένα μέτρα για την οικονομική ανάπτυξη του Δήμου Καλαμάτας. Αυτή θα συμβάλει καθοριστικά και στην επισκευή – αξιοποίηση των διατηρητέων κι αυτά, επίσης, θα συμβάλλουν στην οικονομική ευημερία.
Πέραν αυτού, για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα, θα πρέπει να επιλεγεί συγκεκριμένη πρόταση που θα το λύνει οριστικά. Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να πιεστεί η Πολιτεία, ώστε να αντιμετωπίζει τα διατηρητέα ως δημόσιο αγαθό, ως χώρο όπου πρόκειται να γίνει δημόσιο έργο.
Επίσης, να συγκροτηθεί ενιαία ομάδα, υπό το Δήμο, η οποία θα καταγράψει, θα κατηγοριοποιήσει τα διατηρητέα ανάλογα με την ιδιοκτησία τους και θα προτείνει συγκεκριμένα προγράμματα χρηματοδότησης, πηγές και τρόπους αξιοποίησης του κάθε ενός ξεχωριστά. Παράλληλα, θα πιέσουμε ώστε γίνει πράξη, και στην Καλαμάτα, η μεταφορά συντελεστή δόμησης και η δημιουργία ζωνών υποδοχής συντελεστή, που σήμερα δεν υπάρχει. Αυτά είναι μερικά πραγματικά κίνητρα που μπορούν να εξαλείψουν το πρόβλημα».
 Μιχάλης Αντωνόπουλος
«Τα τελευταία χρόνια υπήρχε σημαντική αδράνεια που σχετίζεται με την αποδοτική διαχείριση των ακινήτων του Δήμου Καλαμάτας, αλλά και πολλών ιδιωτικών κτηρίων, λόγω της οικονομικής κρίσης.
Σήμερα, με τις νέες δυνατότητες που παρέχει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα αξιοποίησης δημόσιων και ιδιωτικών κτηρίων, αφού, ως γνωστόν, όλες οι ανακατασκευές και αποκαταστάσεις επιδοτούνται με υψηλό ποσοστό από τα κοινοτικά ταμεία, με τη συμμετοχή βεβαίως και του ελληνικού Δημοσίου, προσφέρεται η δυνατότητα αξιοποίησής τους.
Σημαντικά, όμως, ακίνητα δεν υπάρχουν μόνο στην πόλη, αλλά και στις κοινότητες του Δήμου, όπως με τους μύλους “Παναγιώταρου” στη Μ. Μαντίνεια, που παρουσιάζουν μεγάλο τουριστικό και επενδυτικό ενδιαφέρον.
Μερικά από τα διατηρητέα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για τις ανάγκες του Δήμου, κυρίως για μουσεία και ιδιωτικές συλλογές που προσφέρονται.
Η “Ανεξάρτητη Συμμαχία Πολιτών” ως νέα Δημοτική Αρχή θέτει σε πρώτη προτεραιότητα αυτά στο κέντρο της πόλης, στην οδό Αριστομένους και, κυρίως, στο Ιστορικό Κέντρο, όπου σήμερα δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες αναπλάσεις για να τονωθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα.
Με αυτές τις αρχιτεκτονικές αναπλάσεις θα αυξηθεί η εμπορική τους αξία, αλλά και το ενδιαφέρον των επενδυτών. Συνεπώς, επιταχύνουμε τα έργα υποδομής και τις πεζοδρομήσεις εκεί που απαιτείται για να ξαναζωντανέψει η παλιά Καλαμάτα και να αρχίσει παράλληλα η αναπαλαίωση και αποκατάσταση αυτών.
Ας μην ξεχνάμε, βεβαίως, ότι διατηρητέα που απαιτούν αποκατάσταση βρίσκονται και πλησίον του λιμένα Καλαμάτας, όπου προτείνεται να γίνει αντίστοιχη διαδικασία πεζοδρομήσεων και αναπλάσεων από το Τελωνείο μέχρι και την οδό Φαρών».
 Θανάσης Βασιλόπουλος
«Ως γνωστόν, η εκάστοτε Δημοτική Αρχή έχει την υποχρέωση να εφαρμόζει τους νόμους του κράτους και το σύνταγμα και ΔΕ νομοθετεί. Είναι προφανές ότι τα ετοιμόρροπα κτήρια, αλλά και όλα τα διατηρητέα, αποτελούν περιουσιακά στοιχεία ιδιωτών, που για δικούς τους λόγους τα έχουν εγκαταλείψει ανεκμετάλλευτα.
Η παράταξή μας ως η αυριανή Δημοτική Αρχή θα εξαντλήσει τα νόμιμα δικαιώματά της, ως πίεση προς τους αμελείς ιδιοκτήτες, ώστε να λάβουν όλα τα αναγκαία και υποχρεωτικά μέτρα ασφαλείας για την προστασία των πολιτών.
Με την ευκαιρία της ερώτησης να τονίσω ότι η “Δημιουργική Πρωτοβουλία” σέβεται απόλυτα και προστατεύει την περιουσία και τις ιδιοκτησίες των πολιτών και προωθεί τα θέματα που αφορούν στο κοινό συμφέρον χωρίς να βλάπτει τελικά τους ιδιώτες».
 Βασίλης Κοσμόπουλος
«Είναι γεγονός ότι η πόλη κατά τη διάρκεια της ακμής της ως σημαντικό εμπορικό κέντρο είχε την ευτυχία να αποκτήσει πολλά ιδιαίτερα, από αρχιτεκτονικής πλευράς, κτήρια, τα οποία κατά τους σεισμούς του 1986 είτε υπέστησαν, λόγω και της ηλικίας τους, σημαντικές βλάβες είτε εν μέρει κατέρρευσαν.
Κάποια από αυτά χαρακτηρίσθηκαν ως διατηρητέα από το υπουργείο Πολιτισμού και το ΥΠΕΧΩΔΕ και σώθηκαν από την κατεδάφισή τους, διαφυλάσσοντας την ιστορία της πόλης.
Μερικά διατηρητέα αγοράσθηκαν από το Δήμο και στο μεγαλύτερο αριθμό τους επισκευάσθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν για τις στεγαστικές του ανάγκες.
Ο Δήμος οφείλει να βρει τον τρόπο να επισκευάσει σωστά τα υπόλοιπα κτήρια που του ανήκουν, με προτεραιότητα αυτά που βρίσκονται σε κεντρικά σημεία και να τα καταστήσει χρηστικά.
Μέχρι τότε και για άρση της επικινδυνότητας πρέπει να τα περιβάλλει με σκαλωσιές με πρόβολο, που θα επιτρέπουν την ακίνδυνη διέλευση των πολιτών.
Στην επένδυση των σκαλωσιών αυτών θα υπάρχει η απεικόνιση του κτηρίου στην τελική, μετά την επισκευή του, μορφή.
Η επισκευή και η ανάδειξη των κτηρίων αυτών είναι στο πρόγραμμά μας.
Στα υπόλοιπα κτήρια, τα οποία δεν ανήκουν στην ιδιοκτησία του Δήμου, έχουν συνήθως πολλούς συνιδιοκτήτες και μεγάλο κόστος επισκευής, το υπάρχον νομικό πλαίσιο δεν του αφήνει περιθώρια δράσης.
Είναι απαραίτητη η καταγραφή τους, η ιστορική τους τεκμηρίωση και η άρση της επικινδυνότητάς τους από το Δήμο με τον τρόπο που αναφέρθηκε πιο πάνω. Υποστηρίζουμε όλες τις δυνάμεις που αγωνίζονται για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, ώστε να διασωθούν τα κτήρια της πολιτιστικής της κληρονομιάς».
 Τόνια Κουζή
«Ο Τόπος δε μετασχηματίζεται σε Τόπο Ζωής & ευρωστίας αν στον ιστό του υπάρχουν εγκαταλελειμμένα, μη αξιοποιημένα κτηριακά κουφάρια, συνδεδεμένα με την κοινωνική ζωή του Τόπου, με χαρακτηριστικά ίχνη ιστορίας του σε κάθε τους γωνιά.
Χαμένες ευκαιρίες ανάπτυξης, χαμένο στοίχημα επανάχρησης και επανακατοίκησης με νέους όρους, χαμένη ευκαιρία ουσιαστικής διασύνδεσης του χθες με το αύριο.
Τα παιδιά μου δεν έχουν μπει ποτέ στο κτήριο πρώην ιδ. Εφεσίου “Γαλλικό Ινστιτούτο”, αλλά περνάνε κάθε μέρα από εκεί. Κανένας υποψήφιός μας δεν έχει μπει στο παλιό Καπνεργοστάσιο Καρέλια και είναι ένα από τα μεγαλύτερα κτήρια σε επιφάνεια στην αεροφωτογραφία του Τόπου. Μοναδικά μορφολογικά αρχιτεκτονικά στοιχεία, εξαιρετική τομή, όψεις που αποτελούν σκηνικό υψηλής αισθητικής για την τομή των δρόμων της. Την ίδια στιγμή τα παιδιά της Ράχης κάθε μέρα παίζουν δίπλα από ετοιμόρροπα επικίνδυνα κτήρια, περιπλεγμένου ιδιοκτησιακού καθεστώτος.
Η αποσαφήνιση των ιδιοκτησιών είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει, αμέσως μετά επιβάλλεται η αρχιτεκτονική αποτύπωση, ώστε να ακολουθήσει η μορφολογική εκτίμηση και η αξιολόγηση όσων επιβάλλεται να περάσουν στην ιδιοκτησία του Δήμου και να συνεισφέρουν με τον τρόπο τους στην εικόνα του Τόπου.
Πέρα από τα αξιόλογα, υπάρχουν και κτήρια μικρότερης αρχιτεκτονικής αξίας, αυτά της Ράχης, όπου η καθαίρεση είναι μονόδρομος, με άσκηση πίεσης σε ιδιοκτήτες ώστε να προβούν στις ενέργειες που χρειάζεται.
Να σημειωθεί ότι στη Ράχη μιλάμε για ανυπαρξία δημόσιου χώρου και ασφυκτική αστική πυκνότητα, νηπιαγωγείο που συστεγάζεται στο Δημοτικό Σχολείο σε λυόμενα, απέναντι από εγκαταλειμμένο οικόπεδο, εξαιρετικά μικρής αξίας, με ετοιμόρροπο κτίσμα.
Πρέπει να γνωρίζουμε τον τρόπο ώστε και το κτηριακό απόθεμα του Τόπου να διέρχεται με επιτυχία από το παρελθόν στο μέλλον, να συνδιαλέγεται ο χρήστης με την ιστορικότητά του χωρίς να το εγκαταλείπει.
Είμαστε εδώ γιατί μπορούμε να δείξουμε στον πολίτη τον τρόπο να ανοίξει τις πόρτες των παλιών κτηρίων της πόλης και να τα επαναχρησιμοποιήσει, είτε ως μορφές δημοτικών κέντρων είτε ως ευκαιρίες ιδιωτικής πρωτοβουλίας».
  Δημήτρης Κουκούτσης
«H πόλη μας βρίθει ετοιμόρροπων κτηρίων, τα οποία είναι κυρίως κατάλοιπα του σεισμού του 1986. Νεοκλασικά που λόγω του κόστους ανακατασκευής τους αδυνατούν να επιδιορθωθούν από χρήματα των ιδιοκτητών τους.
Η καλύτερη λύση είναι αυτά που ανήκουν στο Δήμο να δοθούν σε επιχειρηματίες που θα αναλάβουν το κόστος ανακατασκευής τους, παίρνοντας και την εκμετάλλευσή τους για ένα εύλογο χρονικό διάστημα».
  Μανώλης Μάκαρης
«Ο ρόλος του Δήμου οφείλει να είναι ενεργός στη διαχείριση της αστικής ανάπτυξης και αναζωογόνησης, που πρέπει να συνδυαστεί με την ανάδειξη της νεότερης αρχιτεκτονικής κληρονομιάς. Ο Δήμος μας και ιδιαίτερα η πόλη της Καλαμάτας έχει την τύχη να διαθέτει δεκάδες διατηρητέα κτήρια, περίπου 150, εκ των οποίων μπορεί ένα σημαντικό ποσοστό να αποκαταστάθηκε την περίοδο μετά τους σεισμούς, αλλά παραμένουν ακόμα δεκάδες αναξιοποίητα, πολλά εκ των οποίων είναι εγκαταλελειμμένα και επικίνδυνα.
Οι ενέργειες στις οποίες θα προβούμε άμεσα ως Δημοτική Αρχή, δεδομένου ότι έχουμε μελετήσει ενδελεχώς όλο το νομοθετικό πλαίσιο, αλλά και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούμε να αξιοποιήσουμε άμεσα, είναι:
Καταγραφή όλων των διατηρητέων κτηρίων του Δήμου μας, δημόσιων και ιδιωτικών, και ανάρτησή τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της πολεοδομική ταυτότητας του Δήμου μας, με ταυτόχρονη αναφορά στην ιστορική τους ταυτότητα και τα ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά τους χαρακτηριστικά
Θα δημιουργήσουμε την ηλεκτρονική πολεοδομική ταυτότητα Δήμου, όπου θα υπάρχει αναρτημένη και προσβάσιμη στον κάθε δημότη όλη η πληροφορία για τα πολεοδομικά και τα χωροταξικά σχέδια του Δήμου μας, όπως προβλέπεται στο νόμο για την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος.
Παρέμβαση του Δήμου σε κενά διατηρητέα κτήρια σε εμβληματικά σημεία της πόλης, όπου η επανάχρηση έχει υψηλό κόστος, αλλά πολλαπλασιαστικά οφέλη. Η επανάχρηση των διατηρητέων κτηρίων μπορεί να γίνει με δημόσια χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Φιλόδημος, διατηρώντας και αναβιώνοντας έτσι την τοπική φυσιογνωμία της περιοχής επέμβασης.
Εκπόνηση μελετών βιωσιμότητας επανάχρησης για τα διατηρητέα που ανήκουν στο Δημόσιο.
Για τα ιδιωτικά διατηρητέα ο Δήμος οφείλει να σταθεί αρωγός στην προσπάθεια αξιοποίησής τους. Είναι γνωστό σε όλους το υπέρμετρο κόστος επισκευής και αποκατάστασης ενός διατηρητέου κτηρίου, που καθιστά την επανάχρησή τους μη βιώσιμη σε πολλές περιπτώσεις. Επίσης, υπάρχουν πολλά διατηρητέα που είναι υποθηκευμένα ή ανήκουν σε ιδρύματα με ανεπαρκείς πόρους ή σε πολλούς κληρονόμους. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις θα είναι πραγματικά ευεργετική μια παρέμβαση του Δήμου με συγκεκριμένα μέτρα, όπως υποστήριξη της σύνταξης των μελετών βιωσιμότητας χρηματοδότηση των απαραίτητων αρχιτεκτονικών, στατικών και μηχανολογικών μελετών. Διευκόλυνση και συντόμευση της διαδικασίας αδειοδότησης που μέχρι σήμερα είναι πολύ χρονοβόρα.
Διεκδίκηση κίνητρων στους ιδιοκτήτες για επισκευή των διατηρητέων με χαμηλότοκα δάνεια και διεκδίκηση απαλλαγής τους από ΤΑΠ και ΕΝΦΙΑ.
Υποστήριξη στην έκδοση τίτλων μεταφοράς συντελεστή δόμησης για τον επιπλέον συντελεστή που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο οικόπεδο που βρίσκεται το διατηρητέο, προκειμένου αυτός είτε να καταχωρηθεί στην τράπεζα δικαιωμάτων δόμησης και κοινοχρήστων χώρων που δημιουργείται από το Πράσινο Ταμείο, προκειμένου να αποζημιωθεί, είτε να μεταφερθεί στις ζώνες υποδοχής συντελεστή.
Καθορισμός ζωνών υποδοχής ΖΥΣ (ζώνες υποδοχής συντελεστή), ώστε να υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς του τίτλου και υλοποίησής του. Οι ζώνες αυτές θα καθοριστούν μέσα από τη μελέτη εκπόνησης του Τοπικού Χωρικού Σχεδίου, ΤΧΣ, του Δήμου μας, που θα περιλαμβάνει τα όρια του καλλικράτειου Δήμου.
Προς τον σκοπό αυτό θα υποβάλλουμε άμεσα από το Σεπτέμβριο, που θα ανοίξει η σχετική πρόσκληση του Πρασίνου Ταμείου, αίτημα για χρηματοδότηση, που έχει ήδη εξασφαλιστεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Κατ’ αυτό τον τρόπο, μέσα από τον καθορισμό των ζωνών υποδοχής, θα μπορέσουν να υλοποιηθούν οι τίτλοι μεταφοράς, που από το 1997, που κρίθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος της μεταφοράς συντελεστή δόμησης, μένουν αναξιοποίητοι, δεδομένου ότι δημιουργήθηκε πια το απαιτούμενο νομοθετικό πλαίσιο, μέσα από το νόμο για την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος
Για τα κτήρια που είναι ετοιμόρροπα αλλά δεν είναι διατηρητέα, η αντιμετώπισή τους είναι πιο εύκολη, δεδομένου ότι υπάρχει σαφές νομοθετικό πλαίσιο. Στο Προεδρικό Διάταγμα του 1929 περί επικίνδυνων προβλέπεται αναλυτικά η διαδικασία με την οποία ο Δήμος δύναται να προβεί είτε σε άρση επικινδυνότητας, σε περίπτωση επικίνδυνου κτηρίου, είτε σε κατεδάφισή του, όταν το κτήριο είναι ετοιμόρροπο και έχει συνταχθεί σχετικό πρωτόκολλο κατεδάφισης.
Επομένως, αυτό που θα κάνουμε άμεσα ως Δημοτική Αρχή είναι να δημιουργήσουμε κλιμάκια μηχανικών, προκειμένου να προβούν σε αυτό και να συντάξουν τα απαραίτητα πρωτόκολλα κατεδάφισης. Στη συνέχεια θα ειδοποιήσουμε τους ιδιοκτήτες να τα κατεδαφίσουν και όπου αυτοί είναι άγνωστοι, θα τα κατεδαφίσει ο ίδιος ο Δήμος».
  Δημήτρης Οικονομάκος
«Έχουν περάσει 33 χρόνια από το σεισμό στην Καλαμάτα και στην πόλη υπάρχουν ακόμα σημάδια να μας θυμίζουν το γεγονός αυτό. Αυτά είναι τα δεκάδες νεοκλασικά κτήρια, τα οποία βρίσκονται διάσπαρτα στο κέντρο της πόλης και όχι μόνο.
Τα κτήρια αυτά, ερειπωμένα και μισογκρεμισμένα, θυμίζουν τις δύσκολες στιγμές που πέρασε η πόλη.
Ταυτόχρονα αποτελούν πραγματικό κίνδυνο για τους κατοίκους της πόλης και τους επισκέπτες, μια και έχουν αφεθεί στη μοίρα που τους επιφυλάσσει η φθορά του χρόνου.
Κτήρια επικίνδυνα που βρίσκονται σε πολυσύχναστους δρόμους, όπως η Αναγνωσταρά, δίπλα σε σχολεία, όπως αυτό στην Μπομπολέτη, σε στενά σοκάκια πίσω από τον Άγιο Νικόλα και αλλού.
Χώροι συγκέντρωσης σκουπιδιών, αποικίες τρωκτικών και συχνά καταφύγιο ταλαιπωρημένων ανθρώπων, αποτελούν εστίες μόλυνσης και δημιουργούν ένα αντιαισθητικό θέαμα.
Μεγάλη ευθύνη γι’ αυτή την κατάσταση έχουν και οι προηγούμενες και η τωρινή Δημοτική Αρχή. Παρά τα ωραία και μεγάλα λόγια, αποδεικνύεται περίτρανα με την αδιαφορία τους για ένα τόσο σοβαρό θέμα, ότι έννοιες όπως η προστασία των ανθρώπων και των περιουσιών τους, η ασφάλεια της ζωής των πολιτών, η φύλαξη της πολιτιστικής και αισθητικής κληρονομιάς, απουσιάζουν από το DNA της πολιτικής τους σκέψης.
Το φανταχτερό, το θορυβώδες, το επιφανειακό κυριαρχούν. Στα ουσιώδη δεν ταιριάζουν τα παραπάνω επίθετα. Τελικά κυριαρχεί η λογική του κόστους – ωφέλειας για όλα τα θέματα, ακόμα και γι’ αυτά που αφορούν στη ζωή και την υγεία των ανθρώπων.
Η Λαϊκή Συσπείρωση προτείνει τη δημιουργία ομάδας εργασίας του Δήμου από νομικούς και μηχανικούς με σκοπό τον έλεγχο των κτηρίων. Όσα από αυτά κριθούν επικίνδυνα για τη δημόσια ασφάλεια, να γκρεμιστούν και να καθαριστεί ο χώρος. Τα υπόλοιπα να περιφραχθούν και να συντηρηθούν, ώστε να μηδενιστεί η πιθανότητα ατυχημάτων στο μέλλον λόγω της φυσιολογικής φθοράς τους. Εάν υπάρχουν τέτοια κτίρια που ανήκουν στο Δήμο, πρέπει να ανακατασκευαστούν και να αξιοποιηθούν για τις πολιτιστικές και μορφωτικές ανάγκες των δημοτών».
 Μαρία Οικονομάκου
«Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, γιατί συνδυάζει οικονομικά, πολεοδομικά, αρχιτεκτονικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά. Όπως είναι εύκολα αντιληπτό, τα κτήρια αυτής της κατηγορίας, ουσιαστικά, αποτελούν, εκτός από βιτρίνα της πόλης, παρακαταθήκη πολιτιστικής αναφοράς. Επομένως, το επόμενο βήμα κάθε σοβαρού δημοτικού προγράμματος δεν μπορεί να είναι άλλο παρά η ένταξή τους στο γενικότερο σχεδιασμό ανάδειξης και προβολής των χαρακτηριστικών τους. Ο Δήμος θα μπορούσε παράλληλα να συνδράμει με τις τεχνικές του υπηρεσίες στην αποτύπωση της αρχιτεκτονικής τους όψης και στην παροχή τεχνογνωσίας για την αναπαλαίωσή τους.
Απαιτείται, όμως, κεντρικός σχεδιασμός για την ανεύρεση πόρων, οι οποίοι απαιτούνται για το σύνολο των τεχνικών εργασιών αποκατάστασης.
Η εκμετάλλευση και η εν γένει αξιοποίησή τους είναι ένας άλλος τομέας στον οποίον ο Δήμος θα μπορούσε να έρθει αρωγός, με τη στέγαση υπηρεσιών ή επιχειρήσεών του.
Τελικά, πρόκειται για θέμα στο οποίο χρειάζεται η σύμπτωση δημόσιας και ιδιωτικής πρωτοβουλίας και κατά το πρώτο σκέλος είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε σε οτιδήποτε αυτό μπορεί να απαιτεί».
 Βασίλης Τζαμουράνης
«Δυστυχώς, στην πόλη μας υπάρχουν κάμποσα ετοιμόρροπα κτήρια και μεταξύ αυτών κάποια διατηρητέα, που ανακαλούν στη μνήμη τους σεισμούς του 1986.
Η εικόνα αυτή δεν περιποιεί τιμή στην πόλη μας, αφού πολλά από αυτά, πέρα από δυσάρεστη αισθητική εικόνα, είναι επικίνδυνα για τους περαστικούς. Επίσης, πολλά από αυτά απειλούν τη δημόσια υγεία, καθώς έχουν γίνει εστίες συγκέντρωσης σκουπιδιών.
Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί πλέον να παραμείνει έτσι, γι’ αυτό θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος των ετοιμόρροπων διατηρητέων κτηρίων, εξαντλώντας τις δυνατότητες που παρέχει ο νόμος. Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τα ετοιμόρροπα για τα οποία υπάρχει σχετικό πρωτόκολλο από την Πολεοδομία θα προχωρήσουμε στην ειδοποίηση των ιδιοκτητών και θα ορίσουμε προθεσμία εντός της οποίας θα πρέπει, ως υπόχρεοι, όπως προβλέπει ο νόμος, να προβούν στην άρση της επικινδυνότητας και στον καθαρισμό τους.
Σε αντίθετη περίπτωση, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα αναλάβει ο Δήμος τις σχετικές δαπάνες και θα τις καταλογίσει στους ιδιοκτήτες.
Αναφορικά με τα διατηρητέα, θα ακολουθηθεί παρόμοια διαδικασία και σε περίπτωση μη ανταπόκρισης των ιδιοκτητών τους, ο Δήμος θα προβεί στην άρση επικινδυνότητας και στην περίφραξη και στην κάλυψή τους με ειδικά πετάσματα, μέχρις ότου εξευρεθεί η δυνατότητα, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, για την ανακατασκευή και επανάχρησή τους, αξιοποιώντας το νομοθετικό πλαίσιο και αντίστοιχα χρηματοδοτικά προγράμματα (Πράσινο Ταμείο, Φιλόδημος κ.λπ.)».  Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

~

*** Αθλητική ενημέρωση  :

***  «Φινάλε» της Α΄ Τοπικής κατηγορίας με τρεις αγώνες 
Ολοκληρώνεται σήμερα το πρωτάθλημα της Α΄ Τοπικής κατηγορίας με τη διεξαγωγή τριών ματς για την 30ή (και τελευταία) αγωνιστική. Συγκεκριμένα, η δεύτερη Εράνη Φιλιατρών υποδέχεται την ΑΕ Μάνης, ο φορμαρισμένος Εθνικός Μελιγαλά «κοντράρεται» με τον Πανθουριακό, ενώ ο ΑΟ Σπερχογείας αντιμετωπίζει τον ΑΣ Ανδρούσας.
Αναλυτικά οι σημερινές συναντήσεις με τους διαιτητές και τους βοηθούς που τις σφυρίζουν, έχουν ως εξής:
Ώρα 5.30 μ.μ.
Δημοτικό Στάδιο Μελιγαλά
Εθνικός Μελιγαλά – Πανθουριακός: Ι. Κουτσαναστάσης, Χ. Τσοπανάκης, Γ. Βανικιώτης
Δημοτικό Γήπεδο Φιλιατρών
Εράνη Φιλιατρών – ΑΕ Μάνης: Απ. Καυκάς, Ερβ. Τζεμαλάι, Χ. Μπουρίκας
Δημοτικό Γήπεδο Σπερχογείας «Π. Γεωργανάς»
ΑΟ Σπερχογείας – ΑΣ Ανδρούσας: Π. Κομπιλίρης, Ηλ. Ρηγόπουλος, Δ. Ρηγοπούλου
Ρεπό: ΑΟ Κυπαρισσίας.

***  Η κοινωνική προσφορά και ο ρόλος του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Μεσσηνίας 
Ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Μεσσηνίας διοργανώνει αυτή τη Δευτέρα (20/5) και ώρα 7 μ.μ. στον πολυχώρο «House by Phaos» (οδός Σφακτηρίας 16) εκδήλωση με θέμα «Η προσφορά και ο ρόλος του ΣΔΥΜ στην κοινωνία».
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα αποδοθούν δωρεές στο Σύλλογο Ατόμων με Εμπειρία Καρκίνου Καλαμάτας «Ξαναρχί-ζω» και στον Σύλλογο Τυφλών Καλαμάτας.

***   Πρόταση για άνοδο των δευτεραθλητών της Γ’ Εθνικής (και) από την Καλαμάτα 
Τη δική της «φωνή» σε όσους ζητούν αύξηση των ομάδων που θα συμμετάσχουν την επόμενη χρονιά στη νέα Football League πρόσθεσε με επίσημο τρόπο η Καλαμάτα, καταθέτοντας επίσημα την πρότασή της στην ΕΠΟ. Στο σχετικό κείμενο αναφέρονται τα παρακάτω: 
«Μετά την ψήφιση από την Βουλή της τροπολογίας για την αναδιάρθρωση των επαγγελματικών κατηγοριών του Ελληνικού ποδοσφαίρου και ενόψει των επικείμενων αποφάσεών σας για τον αριθμό των ομάδων της ερχόμενης περιόδου στο πρωτάθλημα της Football League, σας παραθέτουμε τις προτάσεις μας:
Ο αρμόδιος Υφυπουργός κ. Βασιλειάδης στην ομιλία του για την αναδιάρθρωση αναφέρθηκε στις αδικίες που προκύπτουν για τις ομάδες της Γ’ Εθνικής και την δυνατότητα που έχετε να προβείτε στις διορθωτικές εκείνες κινήσεις για την αποκατάστασή τους.
Ο σχεδιασμός σας για την παρουσία 14 ομάδων στην υπό διαμόρφωση FOOTBALL LEAGUE θεωρούμε ότι είναι μικρός και δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες και στον ισομερή καταμερισμό των δυνάμεων ιδιαίτερα σε ότι έχει να κάνει με τα σωματεία της περιφέρειας.
Αυτό που ζητούμε λοιπόν να λάβετε υπ’ όψιν σας είναι η αναγκαιότητα αύξησης των ομάδων της Super League 2 σε 14 ώστε να υπάρξει η δυνατότητα για Football League με την συμμετοχή 16 ομάδων, προκειμένου να πάρουν την άνοδο και οι δευτεραθλητές της Γ’ Εθνικής και να αποκατασταθεί η αδικία.
Ευελπιστούμε στη θετική αντιμετώπιση του αιτήματός μας».

**

~  *** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΜΑΐΟΥ  2019 
1.- .- ARFARA NEWS Τα  Νέα μας από Αρφαρά Μεσσηνίας . Τετάρτη 01 ΜΑΪΟΥ 2019  Στο αγιάζι της ενημέρωσης . ~     ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΜΗΝΑ για όλους μας !  :https://snsstamoskal.blogspot.com/2019/05/arfara-news.html .- 
2.- ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ Από το 2008 ... για τους νεότερους >μετά από  Δέκα  10 χρόνια ,  Πέμπτη 02 ΜΑΪΟΥ 2019  :https://snsstamoskal.blogspot.com/2019/05/k-2008.html  .-
3.-ARFARA NEWS Τα  Νέα μας από Αρφαρά Μεσσηνίας .  Πέμπτη  02- Μαΐου -2019 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης : ‘ https://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2019/05/arfara-news.html   .-  
4.-ARFARA NEWS Τα Νέα μας από Αρφαρά Μεσσηνίας. Παρασκευή 03 -05-2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2019/05/arfara-news.html .-
5.- .- ARFARA NEWS  Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας . Σάββατο 04-05-2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης    : https://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2019/05/arfara-news.html  .-
 6.-
.- ARFARA NEWS  Τα Νέα μας από Αρφαρά Καλαμάτας . Κυριακή 05-05-2019  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης     https://snsarfara.blogspot.com/2019/05/arfara-news.html  .- 
7.- ARFARA NEWS  Νέα από το Αρφαρά Μεσσηνίας . Δευτέρα 06-05-2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης :  https://stamos-dynami.blogspot.com/2019/05/arfara-news.html  .-                                                               
 8.- .-ARFARA NEWS  Τα  Νέα μας από Αρφαρά Καλαμάτας . Δευτέρα 06-05-2019  Στο αγιάζι της ενημέρωσης  μας .  ~ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ....ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΣΕΣ Ν. ΜΕΣΣΗΝΙΑ  ΚΑΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ 2019 . : https://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2019/05/arfara-news.html .- 
9.-ARFARA NEWS Τ α Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας . Τρίτη 07-05-2019 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης   [υποψήφιοι-υποψηφιότητες] : https://stamos-dynami.blogspot.com/2019/05/arfara-news_7.html.-  
10.- ARFARA NEWS  Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας  Τετάρτη 08-05-2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2019/05/arfara-news-08-05-2019-8-8.html ,-
11.-ARFARA NEWS Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας . Πέμπτη 09-05-2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2019/05/arfara-news.html .-     12.-ARFARA NEWS  Τα  Νέα μας από Αρφαρά Μεσσηνίας . Παρασκευή 10-05-2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης    https://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2019/05/arfara-news.html  .-                                                 13.-.- ARFARA NEWS  Τα  Νέα μας από Αρφαρά Μεσσηνίας . Σάββατο 11-05-2019  Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2019/05/arfara-news.html .-                                                       14.-ARFARA NEWS Τα Νέα από Αρφαρά  Μεσσηνίας . Κυριακή 12-05-2019 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://dimmetoparfara.blogspot.com/2019/05/arfara-news.html .-                                                                                                            15.- ARFARA NEWS Τα  Νέα μας από Αρφαρά Μεσσηνίας . Δευτέρα 13-05-2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://snsstamoskal.blogspot.com/2019/05/arfara-news_13.html   .- 
16.- ARFARA NEWS Τα  Νέα μας από το Αρφαρά Καλαμάτας . Τρίτη  14-05-2019  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης  μας: https://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2019/05/arfara-news_14.html  .-                                                  17.-ARFARA NEWS Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας . Τετάρτη 15-04-2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης :  https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2019/05/arfara-news_14.html .-                                                                                                           18.-.- ARFARA NEWS Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας . Πέμπτη  16-05-2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2019/05/arfara-news_15.html .-                                               19.- .- ARFARA NEWS Τα Νέα μας από Αρφαρά Μεσσηνίας . Παρασκευή  17-05-2019 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης  https://snsarfara.blogspot.com/2019/05/arfara-news_17.html  .-  
20.- .- ARFARA NEWS Τα Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας . Σάββατο 18-05-2019 Στο αγιάζι της  ενημέρωσης   https://stamos-dynami.blogspot.com/2019/05/arfara-news_18.html  
-21.- ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ  26-05-2019 στην Ελλάδα , Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε ! Σάββατο 18-05-2018 Στο αγιάζι της ενημέρωσης:https://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2019/05/26-05-2019-18-05-2018-26-05-2019-1.html  .-                                                                                           22.-ARFARA NEWS Τα Νέα μας από Αρφαρά Μεσσηνίας . Κυριακή 19-05-2019  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2019/05/arfara-news.html .-                                          23.- ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ  ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ   26-05-2019 Κυριακή 19-05-2019  Μια εβδομάδα πρίν εκλογές . ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ  :https://vlasiosarfara.blogspot.com/2019/05/19-05-2019.html  .-                24.- ARFARA NEWS  Τα  Νέα μας από Αρφαρά Μεσσηνίας . Δευτέρα 20-05-2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : https://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2019/05/arfara-news_20.html  .                                                                                                           25.-.-  ARFARA  NEWS  Τα  Νέα μας από Αρφαρά Μεσσηνίας . Τρίτη  21 -05 -2019  Στο αγιάζι της ενημέρωσης :  https://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2019/05/arfara-news_20.html  .-                                                 26.-ARFARA NEWS  Τα  Νέα των Αρφαρών Μεσσηνίας .- Τετάρτη 22-05-2019 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης :  https://dimmetoparfara.blogspot.com/2019/05/arfara-news_22.html .-
27.-  

                                                                                                         

 ~** ..ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ   ΒΙΝΤΕΟ-ΣΕΛΙΔΕΣ Σ.Ν.Σ : 
~1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas    ,                                                            http://www.youtube.com/stamos01  ,   6789 videos.  -  1.528.741 προβολές  Σταματης Σκουλικας   Εγγράφηκε στις 17 Δεκ 2009   
2.  Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947      Εγγράφηκε στις 17 Δεκ 2009, με 1.483.718 προβολές .- 
 http://www.youtube.com/stamatios01    , 3917   video. σταμος σκούλικας , 
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,. 
 http://www.youtube.com/vlasiskal   .  =    4132  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1   ,.- - βλάσης σκούλικας 
Σύνολον   14.444   βίντεο   .
https://blogs.sch.gr/dimarfar/author/dimarfar/   = Δημοτικό Σχολείο Αρφαρών       https://www.facebook.com/sylgkdsarf/    = Σύλλογος γονέων κηδεμόνων δημοτικού Αρφαρών 
https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI  , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑΡΩΝ.-   595 -    https://twitter.com/   ,   Skoulikas  @stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  ,   ~  https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935   529   . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ   ~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105  .- = Βρωμόβρυσης Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 / 139. *** http://www.twitter.com/stamos01/   , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-   
 ~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen     ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ***  http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328   ,
.= http://www.messinia.net.gr  /. -  .- www.erroso.gr  , .- Αναρτήθηκε από 
~** 
~ 1.-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 ΣΤΑΜΑΤΗΣ  
3.-   https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook 
4 ~ https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  = Stamatis N. Skoulikas
5 ~  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .- =   157 .-stamos01 .—
 Αναρτήθηκε από Vlasis Skoulikas    
7.-  https://www.facebook.com/profile.php?id=100030595474438   =Αρφαρά Μεσσηνίας Καλαμάτα 4.-    Αναρτήθηκε από  .- 
~

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου