arfara messinias stamos1

Ο ήλιος φωτίζει τα σώματα τα , η δε σοφία τις ψυχές .Ο κόσμος είναι ένα ανάκτορο της σοφίας του Υψίστου . Ο Θεός άναψε κάθε μία ψυχή με το δικό του πυρ . Έτσι λάμπουν όλοι οι άνθρωποι με τη σοφία του σε αυτό το θέατρο , όπως ο Θεός τους έπλασε .-Μερικούς τους έκανε μεγάλα φώτα , σε άλλους μικρά.-(Κάρλος Λιναίος )

 Αρφαρά

Η ελευθερία χωρίς τη μάθηση είναι πάντα σε κίνδυνο• η μάθηση χωρίς ελευθερία είναι πάντα μάταιη. Τζων Κέννεντυ .-

Σάββατο 16 Ιουνίου 2018

ARFARA - ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ , Στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Σάββατο  16  Ιουνίου  2018 .



 
 
 
 
~ 16 Ιουνίου: Εορτή του Αγίου Τύχωνος του Επισκόπου και Θαυματουργού
~ Τη μνήμη του Αγίου Τύχωνος του Επισκόπου και Θαυματουργού τιμά σήμερα, 16 Ιουνίου, η Εκκλησία μας. Ο Άγιος Τύχων, έζησε στα χρόνια των αυτοκρατόρων Αρκαδίου και Ονηρίου. Καταγόταν από ευσεβή οικογένεια, οι δε ενάρετοι γονείς του τον ανέθρεψαν «εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου», γι’ αυτό πολύ γρήγορα ο Τύχων διακρίθηκε για το ήθος του χαρακτήρα του, τη σύνεση, τη διάκριση και τη μελέτη των θείων Γραφών.
* Σε νεαρή ηλικία και εκτιμώντας τις σπάνιες αρετές του, ο επίσκοπος Μνημόνιος τον χειροτόνησε διάκονο.
Γρήγορα όμως η αρετή του και η σπουδαία κατηχητική του δράση τον ανέδειξαν διάδοχο του Μνημονίου.Ως Επίσκοπος διακρίθηκε για τα διοικητικά του χαρίσματα, τη φιλανθρωπική του δραστηριότητα και τη διάδοση του λόγου του Θεού, η οποία έφερε πλούσιους καρπούς, μεταστρέφοντας πολλούς ειδωλολάτρες.
Ο Άγιος Τύχων κατέστρεψε πολλούς ειδωλολατρικούς ναούς και στη θέση τους ύψωσε χριστιανικούς. Τιμήθηκε μάλιστα από τον Πανάγαθο Θεό και με το χάρισμα της θαυματουργίας, επιτελώντας πολλά θαύματα και πολλές ιάσεις και ευεργεσίες.
Με την θερμή προσευχή του αναζωογόνησε ακόμη και την ξερή και χέρσα γη της περιοής για να βοηθήσει τους πτωχούς και αδύναμους αγρότες, οι οποίοι είχαν περιέλθει σε αδιέξοδο. Έζησε με προσευχή, άσκηση, νηστείες και προπάντων ταπείνωση και αγωνίστηκε μέχρι και την τελευταία του πνοή για την Ορθοδοξία και την αλήθεια.
Εκοιμήθη ειρηνικά και κηδεύτηκε μέσα σε γενική συγκίνηση.
Απολυτίκιο:
Ήχος γ’, θείας Πίστεως.Θείας έτυχες, ιερατείας, νεύσει κρείττονι εκλελεγμένος, ως θεράπων της Τριάδος επάξιος, συ γαρ των έργων εκλάμπων ταις χάρισι, την Εκκλησίαν εστήριξας θαύμασι. Τύχων Όσιε, Χριστών τον θεόν ικέτευε, δωρήσασθαι ημίν το μέγα έλεος.
~*Απολυτίκιο Αγ. Τύχωνος - 16 ΙΟΥΝΙΟΥ: https://youtu.be/56jlqjgUcJo .-

***  Σπάρτης Ευστάθιος στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ: «Σύντομα θα ονομάζονται σκέτο Μακεδονία»

~  του Γιώργου Νταλιάρη – ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Ενα βήμα πριν την υπογραφή της συμφωνίας για την ονομασία της Μακεδονίας και ο ξεσηκωμός των Ελλήνων είναι πρωτοφανής. Την Κυριακή αναμένεται να πέσουν και οι υπογραφές σε μια συμφωνία που θα δώσει το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» στη γείτονα χώρα, με την οποία όμως διαφωνεί μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού.
*  Εξω από τη Βουλή βρίσκονται από σήμερα το πρωί πολίτες που διαμαρτύρονται για τις κινήσεις της κυβέρνησης, και οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν το Σαββατοκύριακο με διαδηλώσεις σε Αθήνα και Πρέσπες.
Η Εκκλησία συμμετέχει στις συγκεντρώσεις αυτές, τόσο της πρωτεύουσας όσο και σε τοπικό επίπεδο. Η Μητρόπολη Σπάρτης είχε ανακοινώσει τη διεξαγωγή συλλαλητηρίου για την προσεχή Δευτέρα 18 Ιουνίου, ωστόσο με τις εξελίξεις να τρέχουν και την κυβέρνηση να έχει συμφωνήσει για την παραχώρηση του ονόματος Μακεδονία στα Σκόπια, τα σχέδια ανατράπηκαν. Οπως είπε σήμερα το πρωί ο Μητροπολίτης Σπάρτης Ευστάθιος στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ το συλλαλητήριο ματαιώθηκε.
~  «Το  συλλαλητήριο προγραμματίστηκε πριν την τελική συμφωνία για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης της Κυβέρνησης. Από τη στιγμή που έγινε η συμφωνία, άλλαξε ο προγραμματισμός», αναφέρει ο Σεβασμιώτατος που συμπληρώνει: «Πλέον, καλούμε τους Λάκωνες και όσος το επιθυμούν να δώσουν το παρών στη συγκέντρωση έξω από την Βουλή. Εκεί θα είμαστε κι εμείς αύριο για την Μακεδονία μας».
Σχολιάζοντας τη συμφωνία, ο Μητροπολίτης Ευστάθιος αναφέρει: «Ασφαλώς δεν είναι καλή. Είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να λυθεί, αλλά όχι εις βάρος μας. Θα το δούμε μπροστά μας, πως το Βόρεια Μακεδονία θα μείνει σκέτο Μακεδονία». Κι έκλεισε ο Ιεράρχης: «Μόνη μας ελπίδα είναι ο Θεός».

***  «Στα μαλακά» 37χρονος που πυροβόλησε φίλο του που τον χτυπούσε 
Λίγο παραπάνω από ένα έτος μείωσε την ποινή του χθες ένας 37χρονος που κρίθηκε ένοχος και σε δεύτερο βαθμό από το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Καλαμάτας για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο εν βρασμώ ψυχικής ορμής, καθώς και για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.
Το Δεκέμβριο του 2010, έπειτα από βίαιη συμπεριφορά που είχε δεχθεί, ο κατηγορούμενος πυροβόλησε και τραυμάτισε φίλο του. Χθες δήλωσε ξανά μετανιωμένος για το περιστατικό, ενώ εκτός από το ελαφρυντικό που του είχε αναγνωρισθεί στο πρώτο δικαστήριο, ότι στην πράξη του οδηγήθηκε από την ανάρμοστη συμπεριφορά το θύματος, του αναγνωρίστηκε και το ελαφρυντικό ότι συμπεριφέρθηκε καλά μετά την πράξη.
Πρωτόδικα είχε καταδικασθεί σε φυλάκιση 4 ετών και 8 μηνών και χθες το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Καλαμάτας του επέβαλε ποινή φυλάκισης 3 ετών και 4 μηνών με 3ετή αναστολή.
  Τον χτυπούσε
Από τα περιστατικά που παρουσιάστηκαν χθες κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, όλα ξεκίνησαν το βράδυ στις 3 Οκτωβρίου 2010, οπότε το θύμα με ένα φίλο του βρίσκονταν στο Μελιγαλά και έμειναν από βενζίνη στο αυτοκίνητο. Πήγαν στο σπίτι του κατηγορουμένου, που ήταν φίλος τους και του ζήτησαν να τους πάει με το αυτοκίνητο του πατέρα του στο σπίτι του θύματος στο Ζευγολατιό. Περίπου τα μεσάνυχτα πήγαν εκεί, όπου έψησαν, έφαγαν και κατανάλωσαν αρκετό κρασί. Εκεί, όπως ανέφερε και ο κατηγορούμενος στην απολογία του, λογομάχησε με το θύμα και όταν του έβρισε συγγενή του που έχει πεθάνει, ήθελε να φύγει. Είχαν, όμως, πιει πολύ. Το δε θύμα άρχισε να τον χτυπάει και δεν τον άφηνε να φύγει από το σπίτι, ούτε κι όταν προσπάθησε να βγει από το παράθυρο.
Ξημερώματα μπήκαν και οι τρεις πάλι στο αυτοκίνητο να επιστρέψουν στο Μελιγαλά, με το θύμα να ζητά από τον κατηγορούμενο χρήματα για να βάλουν βενζίνη στο αυτοκίνητό του. Αυτός, όπως είπε στην απολογία του, δέχτηκε προκειμένου να μπορέσει να φύγει. Επέστρεψαν στο Μελιγαλά, όμως στη διαδρομή και μέσα στο αυτοκίνητο το θύμα συνέχιζε να χτυπά τον κατηγορούμενο.
  Πυροβολισμός
Όταν έφτασαν, οι άλλοι δύο έμειναν στο αυτοκίνητο, ενώ ο 37χρονος κατηγορούμενος μπήκε στο σπίτι του. Όταν βγήκε, κρατούσε μια καραμπίνα. Ο φίλος τους, όταν τον είδε, πετάχτηκε έξω από το αυτοκίνητο, ενώ το θύμα βρισκόταν στα πίσω καθίσματα, στη δε  θέα του όπλου, έσκυψε ανάμεσα στα μπροστινά καθίσματα.  Ο πυροβολισμός τον βρήκε στην ωμοπλάτη τραυματίζοντάς τον, ενώ ο κατηγορούμενος είπε μετά στο φίλο τους να πάει το θύμα στο νοσοκομείο και του έδωσε τα κλειδιά του αυτοκινήτου.
Ο 37χρονος τόνισε στην απολογία του ότι δεν ήθελε να σκοτώσει το φίλο του, αλλά να τον φοβίσει και να σταματήσει να τον χτυπάει.
Γι’ αυτό έβγαλε το όπλο από το σπίτι, χωρίς όμως να έχει πρόθεση να πυροβολήσει.
Της Βίκυς Βετουλάκη 

***  Για τα μάτια παντρεμένης 37χρονος στην Καλαμάτα έστειλε στο νοσοκομείο 74χρονο
Και το δικαστήριο τον έστειλε φυλακή με 7 χρόνια κάθειρξης 
 Το δρόμο για τις φυλακές, προκειμένου να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του, πήρε χθες από την αίθουσα του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Καλαμάτας ένας 37χρονος, ο οποίος για τα μάτια μιας παντρεμένης το 2012 στην Καλαμάτα ξυλοφόρτωσε 74χρονο, με αποτέλεσμα να τον στείλει στο νοσοκομείο με σπασμένα πλευρά και ρήξη σπλήνας.
Πρωτόδικα ο 37χρονος είχε κριθεί ένοχος για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη και είχε καταδικασθεί σε κάθειρξη 7 ετών. Ακριβώς την ίδια απόφαση έλαβε και το δικαστήριο χθες, ενώ αρνήθηκε να αναγνωρίσει ελαφρυντικό.
  Πλατεία Όθωνος
Το περιστατικό συνέβη στη μία τα ξημερώματα στις 6 Απριλίου του 2012. Ο κατηγορούμενος ήταν με μια γυναίκα με την οποία είχε συνάψει σχέση τον τελευταίο μήνα και η οποία, όπως ειπώθηκε χθες στο δικαστήριο, διατηρούσε παράλληλα σχέση με τον 74χρονο.
Ο 37χρονος ισχυρίστηκε πως εκείνο το βράδυ επέστρεφε τη γυναίκα στο αυτοκίνητό της, έπειτα από βόλτα που είχαν πάει, ενώ στην πλατεία Όθωνος τους περίμενε ο 74χρονος, ο οποίος άρχισε να βρίζει άσχημα και υποτιμητικά τη γυναίκα και εκείνον. Τότε, όπως είπε, έσπρωξε τον 74χρονο και χτύπησε πάνω στην πόρτα του αυτοκινήτου, χωρίς όμως να του κάνει κάτι άλλο.
Σύμφωνα, ωστόσο, με το κατηγορητήριο, ο 74χρονος βρισκόταν στο αυτοκίνητό του και ο κατηγορούμενος άνοιξε αιφνιδιαστικά την πόρτα, ενώ άρχισε να τον χτυπά με γροθιές και κλωτσιές.
  Πέθανε 11 μήνες μετά
Η κόρη του θύματος περιέγραψε ότι χρειάστηκε να υποστεί τρία χειρουργεία ο πατέρας της, ο οποίος τελικά, έπειτα από 11 μήνες, απεβίωσε, αποδίδοντας την εξέλιξη αυτή στον ξυλοδαρμό, καθώς ήταν ήδη επιβαρυμένη η υγεία του.
Μάρτυρες επιβεβαίωσαν ότι είχε προηγηθεί και μεταξύ τους περιστατικό σε καφενείο χωριού όπου έμεναν, με τον 74χρονο να προσβάλει τον 37χρονο και να τον αποκαλεί «χασικλή».
Ο εισαγγελέας στην αγόρευσή του περιέγραψε το θύμα ως ένα μοναχικό ηλικιωμένο, του οποίου όμως ο βίος είχε κάποιες σκοτεινές πλευρές. Μάλιστα, είπε ότι είχε προκαλέσει τον κατηγορούμενο με τη συμπεριφορά του και η έκρηξη του 37χρονου ήταν αναμενόμενη. Πρότεινε δε να του αναγνωριστεί το ελαφρυντικό ότι οδηγήθηκε στην πράξη του από την ανάρμοστη συμπεριφορά του θύματος, αλλά δεν έγινε δεκτό από το δικαστήριο.
  Της Βίκυς Βετουλάκη

***  Σκουπίδια, παγκάκια και χορτάρια τα χαρακτηριστικά του Ανατολικού Εμπορικού Κέντρου Καλαμάτας 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ίσως το σημαντικότερο οικοδομικό τετράγωνο της Καλαμάτας χρειάζεται άμεσα παρεμβάσεις… Ο λόγος για το Ανατολικό Εμπορικό Κέντρο ή Παλιό Στρατόπεδο ή απλά «Τέντα».
Ο λόγος που το χαρακτηρίζουμε ως το σημαντικότερο είναι διότι εντός του έχουν εγκατασταθεί, μεταξύ άλλων, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, η Εστία του ΤΕΙ, η «Τέντα», το γήπεδο «Παναγιώτης Μπαχράμης», οι Εργατικές Κατοικίες, ένας παιδικός σταθμός, το κέντρο του ΕΚΑΒ, το ΚΕΦΙΑΠ, η μεγαλύτερη και ίσως η μοναδική παιδική χαρά της περιοχής, όπως και αρκετοί ακόμα σύλλογοι.
Κάνοντας, λοιπόν, μια βόλτα χθες το πρωί, διακρίναμε ξανά τα σημάδια εγκατάλειψης να παραμένουν, ενώ πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι μεγάλη ευθύνη για την κατάσταση έχουν και συνδημότες μας, καθώς τα σκουπίδια που κυριαρχούν στην περιοχή δεν έπεσαν από τον ουρανό. Όμως, αφού είναι εκεί, οφείλει ο Δήμος να τα απομακρύνει, όπως οφείλει να κάνει και κάτι για να αλλάξει ριζικά η εικόνα και να φέρει τον κόσμο πίσω.
Την ώρα που επισκεφθήκαμε το σημείο παιδιά περνούσαν για να πάνε στο σχολείο τους, ενώ συναντήσαμε και κόσμο που έβγαζε βόλτα το κατοικίδιό του. Μιλώντας μαζί τους, μας σχολίασαν ότι χρόνια περιμένουν να αλλάξει κάτι.
Από την πλευρά μας, το μόνο που διακρίναμε ως παρέμβαση είναι τα παγκάκια που τοποθετήθηκαν, αλλά τα θεωρούμε υπερβολικά σε αριθμό, καθώς πρόκειται για ένα χώρο με ελάχιστη επισκεψιμότητα με τα υπάρχοντα δεδομένα, όπως και τις μαύρες σακούλες σκουπιδιών, που όμως οι επισκέπτες φαίνεται να μην προτιμούν, αφού η περιοχή είναι γεμάτη απορρίμματα.
Ας μεταφερθούμε φωτογραφικά, λοιπόν, μέχρι την περιοχή της Τέντας και ας ελπίσουμε κάτι να αλλάξει… ου Παναγιώτη Μπαμπαρούτση


***  Η Καλαμάτα εκτός «αναγέννησης» του τρένου 
Στα σκαριά «η αναγέννηση» του τρένου στην Πελοπόννησο!
  Είναι μια είδηση που πολύ εύκολα θα μπορούσε να γραφεί στην πρωταπριλιάτικη έκδοση της εφημερίδας, ωστόσο, απ' ό,τι φαίνεται, είναι αληθινή. Ο λόγος για την «αναγέννηση» του τρένου στην Πελοπόννησο και το σχεδιασμό που υπάρχει να φτάνει μέχρι την Καλαμάτα!
Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά. Ένα μεγάλο μέρος από τα 100 εκατομμύρια ευρώ που έχει στα ταμεία του ο ΟΣΕ θα διατεθούν για την αναβάθμιση και επαναλειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου, όπως ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ο Παναγιώτης Θεοχάρης, διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού.
Πρόκειται για περίπου 1.000 χιλιόμετρα, από τα συνολικά 2.500 χιλιόμετρα του σιδηροδρομικού δικτύου που έχουν εγκαταλειφθεί από το 2012, γιατί δεν είχαν μεγάλη επιβατική κίνηση.
Ο ίδιος έκανε λόγο για αξιοποίηση των γραμμών με τουριστικά δρομολόγια και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να εξελιχθούν σε κανονικά. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα δημιουργήσει ένα νέο δημόσιο φορέα επιβατικών μεταφορών που θα ανταγωνίζεται την ιδιωτικοποιημένη ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Οι σχεδιασμοί του ΟΣΕ στηρίζονται στην κοινοτική νομοθεσία και κυρίως στο θετικό απολογισμό των γραμμών που εξυπηρετούν τα Καλάβρυτα και το Πήλιο, που έχουν παραμείνει στο Δημόσιο.
Προτεραιότητα έχει το μετρικό δίκτυο της Πελοποννήσου, όπου προβλέπεται η επαναλειτουργία της γραμμής των 100 χιλιομέτρων που συνδέει την Πάτρα με τον Πύργο. Η αναβάθμιση θα κοστίσει 15 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που θα εξασφαλιστεί και από πόρους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, η οποία δίνει μεγάλη έμφαση στο σιδηρόδρομο.
Προς το παρόν προβλέπεται η επέκταση του κερδοφόρου δικτύου του προαστιακού της Πάτρας ως την Κάτω Αχαγιά. Τα έργα, που εκτελούνται από τον ΟΣΕ, έχουν ολοκληρωθεί, αλλά προστέθηκαν δύο νέες στάσεις και αναμένεται να δοθούν στην κυκλοφορία στο τέλος του καλοκαιριού. Σε επόμενη φάση θα κατασκευαστεί σύγχρονο δίκτυο, με νέα χάραξη που θα συνεχίζει ως την Καλαμάτα.
Η διοίκηση του ΟΣΕ συνηγορεί, επίσης, στο αίτημα φορέων της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τη σιδηροδρομική σύνδεση της Κορίνθου με το Άργος, το Ναύπλιο και την Τρίπολη, ενώ εξετάζει το ενδεχόμενο να φτάσει το τρένο ως την Καλαμάτα. Πρόσφατα, η Δημοτική Αρχή Ναυπλίου αποφάσισε να χρηματοδοτήσει τις σχετικές μελέτες.
Η γραμμή των 170 χιλιομέτρων (Κόρινθος - Τρίπολη –Καλαμάτα) έχει ενδιαφέρουσα προϊστορία, καθώς έκλεισε στις αρχές του 2004 για να ανακαινιστεί. Τα έργα ανακαίνισης, που κόστισαν 80 εκατομμύρια ευρώ και έπρεπε να ολοκληρωθούν σε 18 μήνες, παραδόθηκαν το 2013, εγκαινιάστηκαν και εγκαταλείφθηκαν! Το δε κόστος αναβάθμισης για το τμήμα ως την Τρίπολη υπολογίζεται σε 7 εκατομμύρια ευρώ. A.Π.

***  Παράταση για τις εγγραφές παιδιών στην κατασκήνωση της Αγίας Μαρίνας 
Παράταση μέχρι τις 20 Ιουνίου δόθηκε για την εγγραφή παιδιών στην κατασκήνωση της Αγίας Μαρίνας που λειτουργεί με ευθύνη του Δήμου Καλαμάτας.
Οι κατασκηνωτικές περίοδοι, διάρκειας δέκα ημερών καθεμιά, είναι οι εξής:
•1η περίοδος: από 2 Ιουλίου έως 11 Ιουλίου
•2η περίοδος: από 13 Ιουλίου έως 22 Ιουλίου.
Οι εγγραφές  γίνονται κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, 9.00 - 14.00, στο Δημαρχείο Καλαμάτας - Διεύθυνση Πρόνοιας - Κτήριο Β΄ (Αθηνών 99 - ισόγειο, γραφ. 27, τηλ.: 2721360636, 2721360631).
Οι αιτήσεις  με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά έχουν αναρτηθεί στο διαδικτυακό τόπο του Δήμου (www.kalamata.gr -Αναζήτηση: Εγγραφές για την κατασκήνωση 2018) και είναι δυνατόν να στέλνονται και ταχυδρομικώς στην διεύθυνση: Δήμος Καλαμάτας - Διεύθυνση Πρόνοιας - Αθηνών 99 - 24134 Καλαμάτα.
Στο μεταξύ, στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας εγκρίθηκε η πρόσληψη ειδικού προσωπικού, διαφόρων ειδικοτήτων, για τις ανάγκες λειτουργίας της κατασκήνωσης Αγίας Μαρίνας, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (έως 3 μήνες).
Θα προσληφθούν συντονιστής 1, επιμελητές-τριες 2, ειδικοί συνεργάτες – ψυχαγωγοί 2, ειδικοί συνεργάτες – χειροτεχνίας 2, γυμναστές-τριες 2, ομαδάρχες-χισσες 10, διαχειριστής 1, βοηθός διαχειριστή 1, αποθηκάριος 1, γιατρός 1, νοσοκόμος-α 1, μάγειρας-ισσα 1, βοηθός μάγειρα 1, εργάτες 3, εργάτριες 3, προσωπικό καθαριότητας 1, φύλακας 1, ειδικός τεχνίτης 1.

***  Βρέθηκε χασισοφυτεία λίγα μέτρα από το κέντρο της Καλαμάτας 
Μέχρι και μικρή χασισοφυτεία σε εγκαταλελειμμένο αγρόκτημα πίσω από την Ηρώων Πολυτεχνείου, στο δρόμο δηλαδή που βρίσκεται το κτήριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης, βρήκαν οι αστυνομικοί σε ευρεία επιχείρηση το πρωί της Πέμπτης.
Οι επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου από τις 12 Ιουνίου έως και χθες.
Συλλήψεις
Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων έγιναν έλεγχοι σε 1.059 άτομα, εκ των οποίων 781 ήταν ημεδαποί και 278 αλλοδαποί, καθώς και σε 836 οχήματα.  Επιπλέον, προσήχθησαν 167 άτομα, από τα οποία 102 ήταν ημεδαποί και 65 αλλοδαποί, ενώ συνελήφθησαν 97 άτομα. Βεβαιώθηκαν συνολικά 380 παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και 6 παραβάσεις του Υγειονομικού Κανονισμού.
Στη Μεσσηνία συνελήφθησαν 25 άτομα και αναλυτικά:
-Ένας 62χρονος Ρομά στη Δυτική Παραλία για ένα τσιγαριλίκι
-Τρεις ημεδαποί για κλοπή ηλεκτρικής ενέργειας
-Ένας 54χρονος για παράβαση του Τελωνιακού Κώδικα. Σε έρευνα που έκαναν αστυνομικοί σε χώρο εταιρείας που εργάζεται, βρήκαν να κατέχει τρεις συσκευασίες λαθραίου καπνού, βάρους 500 γραμμαρίων η καθεμία και 6 λαθραία πακέτα τσιγάρων
-Ένας 80χρονος στην Τριφυλία, καθώς απείλησε με μαχαίρι έναν 49χρονο Ρομά
-Πέντε ημεδαποί και 2 αλλοδαποί για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
-Δώδεκα αλλοδαποί οι οποίοι διέμεναν παράνομα στη χώρα και σε βάρος τους θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία επιστροφής τους, εκ των οποίων ο ένας και για καταδικαστικά έγγραφα.
  Χασισοφυτεία
Ωστόσο, έκπληκτοι έμειναν οι αστυνομικοί, όταν εντόπισαν μικρή χασισιοφυτεία, που προφανώς είχε εγκαταλειφθεί, πίσω από την οδό Ηρώων Πολυτεχνείου (νέα είσοδος). Η φυτεία ανακαλύφθηκε κατά διάρκεια εργασιών αποψίλωσης βλάστησης κοντά σε εγκαταλελειμμένο αγρόκτημα ιδιοκτησίας ηλικιωμένων ημεδαπών που κατοικούν μόνιμα στο εξωτερικό.
Σε πυκνή συστάδα εντόπισαν εκχερσωμένο και κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο 15 τ.μ. όπου καλλιεργούνταν στο έδαφος 12 φυτά κάνναβης και άλλα 4 φυτά σε πλαστικές γλάστρες, ύψους από 10 εκατοστά έως 1 μέτρο.
Τα φυτά παρουσίαζαν έντονα σημάδια ξήρανσης και κατασχέθηκαν από τους αστυνομικούς.
Της Βίκυς Βετουλάκη 

***  Το ΠΑΚΟΕ «ξαναχτυπά» στη Μεσσηνία, πέρα από τα ακατάλληλα νερά κολύμβησης, βγάζει ακατάλληλο και πόσιμο νερό 
Η ΔΕΥΑΚ αμφισβητεί τα αποτελέσματα του ΠΑΚΟΕ και διαβεβαιώνει ότι τα νερά είναι πεντακάθαρα
Για ακόμα μια χρονιά το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ) «βάζει φωτιές» στους Δήμους σχεδόν όλης της χώρας, καθώς ύστερα από μετρήσεις που δημοσιοποίησε έβγαλε ακατάλληλες πολλές παραλίες, αλλά και πόσιμο νερό.
Από τα αποτελέσματα δε λείπει και η Μεσσηνία, όπου- σύμφωνα με το ΠΑΚΟΕ - το 50% του πόσιμου νερού (πήρε δείγματα από 12 σημεία) είναι ακατάλληλο, ενώ σχετικά με τα νερά κολύμβησης, το 9,1% των 22 δειγμάτων κρίθηκε ακατάλληλο για κολύμβηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι ως ακατάλληλα κρίνει και νερά σε καταστήματα της πόλης.
Όπως είναι γνωστό, πολλοί είναι οι φορείς που αμφισβητούν την εγκυρότητα του ΠΑΚΟΕ, ενώ κάποιοι Δήμοι έχουν κινηθεί και νομικά εναντίον του, αφού δεν το θεωρούν αξιόπιστο.
Ρωτώντας τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ, Δημήτρη Βεργόπουλο, για το συγκεκριμένο ζήτημα που έχει προκαλέσει αναστάτωση, απάντησε ότι η ανακοίνωση με τα αποτελέσματα του ΠΑΚΟΕ έφθασε και στο Δήμο Καλαμάτας. Ο ΠΑΚΟΕ, όπως είπε, είναι ένας ιδιωτικός οργανισμός που κάνει τις δικές του μετρήσεις, τα αποτελέσματα των οποίων η ΔΕΥΑΚ αμφισβητεί. Κάλεσε, δε, τους Καλαματιανούς να γνωρίζουν ότι η Επιχείρηση και οι συνεργαζόμενοι με αυτή φορείς έχουν πολύ διαφορετικά αποτελέσματα.
Ενδεικτικά, ο κ. Βεργόπουλος ανέφερε ότι η ανακοίνωση του ΠΑΚΟΕ μετρά κάποια χαρακτηριστικά που δεν εντάσσονται στη νομοθεσία, ενώ τα όρια που θέτει το Κέντρο δεν εντάσσονται επίσης στη νομοθεσία.
Ο ίδιος ανέφερε ότι η ΔΕΥΑΚ έχει να αντιπαραβάλει τις μετρήσεις της με αυτές του ΠΑΚΟΕ, ενώ κατά τη γνώμη του αξιοπερίεργο είναι ότι και μετά την επικοινωνία που υπήρξε με το Κέντρο δεν ανακοινώθηκε πότε έγιναν οι μετρήσεις.
Παράλληλα, σχολίασε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που βγαίνουν τέτοια αποτελέσματα από το συγκεκριμένο Κέντρο, καθώς κάθε χρόνο τέτοια εποχή κάποιοι προσπαθούν να διαβάλλουν κάποιες περιοχές.
Κλείνοντας ανέφερε ότι η ΔΕΥΑΚ, έπειτα από πιστοποιημένες μετρήσεις που κάνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα, δηλώνει ότι υπάρχει καθαρότητα στα νερά, τόσο στα θαλασσινά όσο και στα πόσιμα, κι έτσι ο κόσμος μπορεί να απολαμβάνει χωρίς καμία επιφύλαξη το συγκεκριμένο αγαθό.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

*** Δωρεάν ελεγχόμενη στάθμευση κάθε Σάββατο στο νότιο πάρκινγκ της Κεντρικής Αγοράς 
Εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Καλαμάτας η επέκταση της εφαρμογής του μέτρου της δωρεάν ελεγχόμενης στάθμευσης κάθε Σάββατο στο νότιο πάρκινγκ της Κεντρικής Αγοράς Καλαμάτας, που εκτείνεται νοτίως του κτηριακού συγκροτήματος αυτής έως την οδό που συνδέει τις οδούς Σπάρτης και Αρτέμιδος και διέρχεται τη γέφυρα του Νέδοντα.
Η δυνατότητα στάθμευσης δωρεάν θα παρέχεται επί μιάμιση ώρα το μέγιστο, για το χρονικό διάστημα μεταξύ 8.00 και 13.00, όσον αφορά στα οχήματα πελατών της Δημοτικής και Λαϊκής Αγοράς Καλαμάτας. Η παραβίαση του μέτρου θα επιφέρει την επιβολή προστίμου ύψους 10 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τη στάθμευση των επαγγελματικών οχημάτων των παραγωγών – εμπόρων που δραστηριοποιούνται στη Δημοτική και Λαϊκή Αγορά Καλαμάτας, έχει διατεθεί από το Δήμο κατάλληλα διαμορφωμένος και φυλασσόμενος από ιδιωτική εταιρεία security χώρος, νοτίως των συνεργείων του Δήμου και πρόκειται να διατεθεί ένας ακόμη, σε σημείο βορειοδυτικά του Νέδοντα.

***  Ο καιρός ΣΉΜΕΡΑ  Σάββατο στην Καλαμάτα
O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για αύριο    σήμερα  Σάββατο 16/6/2018 προβλέπεται άστατος.
Από τις πρώτες μεταμεσονύχτιες έως και τις πρώτες πρωινές ώρες θα επικρατήσουν αυξημένες νεφώσεις, θα υπάρξουν όμως και διαστήματα με ανοίγματα του καιρού, ενώ υπάρχει πιθανότητα ψιλόβροχου έως ασθενούς βροχής.
Από τις πρωινές έως και τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις, οι οποίες θα πυκνώνουν κατά διαστήματα, ενώ υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα ψιλόβροχου έως ασθενούς βροχής. Από τις μεσημβρινές έως και τις απογευματινές ώρες θα επικρατήσουν αυξημένες νεφώσεις, θα υπάρξουν όμως και διαστήματα με ανοίγματα του καιρού. Αναμένεται ψιλόβροχο έως ασθενής βροχή, ενώ υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης μπόρας σύντομης διάρκειας (όμβρου) ή καταιγίδας.
Τις βραδινές ώρες θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις, οι οποίες θα πυκνώνουν κατά διαστήματα, ενώ υπάρχει πιθανότητα ψιλόβροχου έως ασθενούς βροχής.
Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και θα κυμανθεί από 19 έως 27 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 50-85%
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 1-2 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Ν-ΝΔ, με ένταση 1-2 μποφόρ, το μεσημέρι θα ενισχυθούν, στα 2-3 μποφόρ, τις πρώτες απογευματινές ώρες θα στραφούν σε Δ-ΝΔ, με ένταση 3-4 μποφόρ και το βράδυ θα στραφούν σε Β-ΒΔ, με ένταση 1-2 μποφόρ. Σε περίπτωση εκδήλωσης καταιγίδας ενδέχεται να πνέουν άνεμοι μεταβλητών διευθύνσεων, με ριπές που θα αγγίζουν τα 5-6 μποφόρ.
Ο δείκτης υπεριώδους ακτινοβολίας (U.V.) κατά τις μεσημβρινές ώρες και μόνο κατά το διάστημα που ο ουρανός δεν θα είναι νεφοσκεπής, θα βρίσκεται στο 7.8 (Υψηλός).
Ο κώδικας επικινδυνότητας πυρκαγιάς για το Νομό Μεσσηνίας θα βρίσκεται στην κατηγορία 1 (Χαμηλή).
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το kalamata.meteoclub.gr/

*** Εκδήλωση των ΚΔΑΠ 
Από το Δημοτικό Συμβούλιο εγκρίθηκε η διοργάνωση της καλοκαιρινής εκδήλωσης των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με τίτλο «Τα ΚΔΑΠ στον Ελληνικό Κινηματογράφο» και η διάθεση πίστωσης για την κάλυψη των εξόδων.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Κάστρου Καλαμάτας την Πέμπτη 21 Ιουνίου και θα περιλαμβάνει θεατρικά δρώμενα, χορευτικά και έκθεση με δημιουργίες των παιδιών που παρακολουθούν τα ΚΔΑΠ. Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.
Με τον τρόπο αυτό θα προβληθεί το έργο που πραγματοποιήθηκε κατά την πρώτη χρονιά λειτουργίας των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης στο Δήμο Καλαμάτας, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 31 Ιουλίου 2018.
Λειτουργούν 11 ΚΔΑΠ και το ΚΔΑΠ/ΜΕΑ, τα οποία παρακολουθούν περίπου 500 παιδιά.
Οι απασχολούμενοι είναι περί τους 60 και οι δαπάνες καλύπτονται από το ΕΣΠΑ.

**** Αθλητική Νέα :

***  Το πρόγραμμα του Μουντιάλ:

1ος όμιλος1η αγωνιστική (14-15/06/2018)
Ρωσία – Σαουδική Αραβία (18:00, Luzhniki Stadium, Μόσχα) 5-0 .-( χθές)
Τα γκολ : Γιούρι Γκαζίνσκι 12' ,
 , ,Ντένις Τσερίσεφ 43'
 , 90+1΄, , Αρτιόμ Τζιούμπα 71'
 , , Αλεξάντρ Γκολόβιν 90+4'. , ~ Γήπεδο: Luzhniki Stadium
 Αίγυπτος – Ουρουγουάη (15:00, Central Stadium, Εκατερίνμπουργκ) 0-1.- ^ (χθές)
Το γκόλ : Κι ενώ όλα έδειχναν πως θα πάμε σε ένα… συμβατικό 0-0, ήρθε η… λύτρωση για την Ουρουγουάη, με την κεφαλιά του Χιμένες στο 89’!
2ος όμιλος1η αγωνιστική (15/06/2018)
Μαρόκο – Ιράν (18:00, Krestovsky Stadium, Αγία Πετρούπολη) 0-1 .- ^
Το γκόλ : 90+5' ΓΚΟΛ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΝ: Αυτογκόλ με τον Μπουχαντούζ. Έπιασε την κεφαλιά στην προσπάθειά του να διώξει τη μπάλα, αλλά την έστειλε στο βάθος της εστίας της ομάδας του.
Πορτογαλία – Ισπανία (21:00, Fisht Olympic Stadium, Σότσι)   3-3  .-^
Τα γκολ :Σκόρερ: Κριστιάνο Ρονάλντο (4΄, 44, 88΄) – Ντιέγκο Κόστα (24΄, 55΄), Νάτσο 58΄
Κίτρινες κάρτες: Φερνάντες - Σέρχιο   .-
 
*** ΣΗΜΕΡΑ , 4ος όμιλος1η αγωνιστική (16/06/2018)
Αργεντινή – Ισλανδία (16:00, Otkrytiye Arena, Μόσχα)  1-1 .- ^
Τα γκολ: Το ματς άρχισε με τον ιδεατό τρόπο για την ομάδα του Σαμπάολι, καθώς μόλις στο 19' ο Αγουέρο πέτυχε ένα πανέμορφο γκολ ανοίγοντας το σκορ, ωστόσο στο 23' ο Φινμπόγκασον εκμεταλλεύτηκε το λάθος του Καμπαγέρο και έφερε το ματς σε πλήρη ισορροπία. 
Εικόνα live 21962122/21839.jpg
Κροατία – Νιγηρία (22:00, Kaliningrad Stadium, Καλίνινγκραντ)  2-0 .-^
Τα γκολ : κτέλεση κόρνερ από τον Μόντριτς, ο Ρέμπιτς πιάνει την πρώτη κεφαλιά, Μάντζουκιτς και Κράμαριτς προσπαθούν να στείλουν τη μπάλα στα δίχτυα, εν τέλει αυτή χτυπάει στον Ετέμπο και από κοντά με.. αυτογκόλ γίνεται το 1-032' ΓΚΟΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ, 1-0! ,  71΄πεν. Μόντριτς ,
Νιγηρία (4-2-3-1): Ουζόχο – Σέχου, Τρουστ Εκόνγκ, Μπαλογκάν, Ιντόβου – Εντιντί, Ετέμπο - Όμπι Μίκελ, Ιβόμπι, Μόουζες - Ιγκάλο 
Κροατία (4-2-3-1): Σούμπασιτς - Βρσάλικο, Στρίνιτς, Λόβρεν, Βίντα - Ράκιτιτς, Μόντριτς – Ρέμπιτς, Κράμαριτς, Περίσιτς – Μάντζουκιτς







3ος όμιλος
1η αγωνιστική (16/06/2018)
Γαλλία – Αυστραλία (13:00, Kazan Arena, Καζάν)  2-1 .-
Τα γκολΗ Γαλλία δεν άφησε στόματα ανοικτά με την εμφάνισή της στο ματς με την Αυστραλία, αλλά τη νίκη την πήρε. Οι «πετεινοί» άνοιξαν το σκορ με πέναλτι στο 58ο λεπτό με τον Γκριζμάν. Οι Αυστραλοί ισοφάρισαν με πέναλτι και αυτοί στο 62ο λεπτό με τον Γιέντινακ.  Το τελικό 2-1 το έκανε ο Πογκμπά στο 81ο λεπτό. 


Περού – Δανία (19:00, Mordovia Arena, Σάρανσκ)   0-1 .-
Τα γκολ
Αναλυτικά οι ενδεκάδες των δύο ομάδων: 
Περού (4-2-3-1): Γκαλέσε - Αντβίνκουλα, Ροντρίγκες, Ράμος, Τράουκο - Τάπια, Γιοτούν - Φλόρες, Κουέβα, Καρίγιο - Φαρφάν 
Δανία (4-3-3): Σμάιχελ - Ντάλσγκααρντ, Κρίστενσεν, Κιάερ, Στρίγκερ Λάρσεν - Κβίστ, Ντιλέινι, Έρικσεν - Σίστο, Ν. Γιόργκενσεν, Γιουράρι Πόουλσεν 

inner

*** ΑΥΡΙΟ ΚΥΡΙΑΚΗ ,
 5ος όμιλος1η αγωνιστική (17/062018)
Κόστα Ρίκα – Σερβία (15:00, Cosmos Arena, Σαμάρα)
Βραζιλία – Ελβετία (21:00, Rostov Arena, Ροστόφ)Ομάδες

***

***  Μεσσηνιακός Γυμναστικός Σύλλογος: 130 χρόνια ιστορίας, διακρίσεων και επιτυχιών 
Εκδήλωση σήμερα παρουσία του Προκόπη Παυλόπουλου
  130 χρόνια ιστορίας ή, αλλιώς, 13 δεκαετίες διακρίσεων, επιτυχιών και αθλητικής ανόδου. Ο λόγος για το Μεσσηνιακό Γυμναστικό Σύλλογο, που γιορτάζει τη σπουδαία πορεία του από το 1888, με τις εκδηλώσεις προς τιμήν του να κορυφώνονται σήμερα (στις 7.00 μ.μ.) στο ξενοδοχείο Elite, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.
  Ιωάννης Καλυβιώτης
«Το παρελθόν είναι η βάση για το μέλλον»
Ο Μεσσηνιακός είναι από τους ιστορικότερους συλλόγους στην Ελλάδα, ενώ αποτελεί το αρχαιότερο σωματείο στίβου της χώρας. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ο σύλλογος των 3 αιώνων. Ιδρύθηκε το 19ο αιώνα, επιβίωσε μέσα από δύσκολες συνθήκες, ενώ διακρίθηκε και μεγαλούργησε τον 20ό. Μάλιστα, την περίοδο 1989-1990 ανακηρύχθηκε κορυφαίος επαρχιακός σύλλογος στη χώρα. Σήμερα, στον 21ο αιώνα, παραμένει σε υψηλό επίπεδο και βρίσκεται στο διεθνές προσκήνιο μέσω της συνάντησης «Παπαφλέσσεια».
Με κύρια έδρα την Καλαμάτα, πρωταγωνιστεί πλέον σε 4 αθλήματα (στίβος, βόλεϊ γυναικών, ποδόσφαιρο και ποδηλασία) και με προσήλωση και φροντίδα στους νέους αθλητές, αλλά και σεβασμό στο ένδοξο παρελθόν του, ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία. Κι όπως αναφέρει στη συνέντευξη που μας παραχώρησε ο κ. Ιωάννης Καλυβιώτης, εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής, πρώην αθλητής στίβου με σημαντικές διακρίσεις στο ακόντιο και νυν προπονητής και ενεργό μέλος του Μεσσηνιακού, «υπάρχει ένα μεγάλο όραμα που επιδιώκει τη γιγάντωση του συλλόγου».

-Μεσσηνιακός. Πού οφείλει τη μακροχρόνια επιτυχημένη πορεία του;
Οφείλεται σε ανθρώπους που είχαν όραμα το 19ο αιώνα. Η γενιά του 1890 ήταν αρκετά φιλόδοξη και είχε πολλούς στόχους. Ήταν προοδευτικοί άνθρωποι για την εποχή, είχαν επιστημονική κατάρτιση και πνευματικές ανησυχίες και έθεσαν ως ανάγκη την εκγύμναση σώματος και πνεύματος. Ήταν η αφετηρία για να ξεκινήσει η ίδρυση του συλλόγου.

-Αφετηρία για μια πορεία που δεν έσβησε, όμως, στο πέρασμα των χρόνων…
Δεν έσβησε, γιατί υπάρχουν άνθρωποι στο σύλλογο που έχουν θέσει ως απόλυτη προτεραιότητα τη νέα γενιά, τα παιδιά. Προχώρησαν στην ίδρυση τμημάτων αγωνιστικών, αλλά και πολιτιστικού χαρακτήρα. Παλαιότερα είχε ιδρύσει ο Μεσσηνιακός τμήμα χορωδίας, μουσικής και θεάτρου.
Στη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων έχει δημιουργήσει τμήματα για 13 αθλήματα, ακόμη κι αν ενεργά τώρα είναι 4. Αυτό, λοιπόν, τον κράτησε στην επιφάνεια της αθλητικής ζωής της χώρας και σε μερικές περιπτώσεις η φήμη του και η ποιοτική δουλειά που έγινε πέρασαν τα σύνορα της χώρας.

-«Παρελθόν – Παρόν – Μέλλον» είναι το συμβολικό σύνθημα του συλλόγου. Ποια είναι η σημασία του και πώς προκύπτει;
Το σύνθημα αυτό δηλώνει τη συνέχεια. Υπάρχει μια πορεία. Το παρελθόν ήταν ένδοξο βάσει των διοργανώσεων και των μεγάλων αγωνιστικών διακρίσεων. Η κοινωνική και πολιτική ζωή της Καλαμάτας είναι συνυφασμένη με το Μεσσηνιακό, γιατί ο Μεσσηνιακός είχε πάντα πολύ ισχυρές προσωπικότητες στο Διοικητικό Συμβούλιο και η επιρροή του στην τοπική κοινωνία ήταν δυναμική. Το παρελθόν είναι η βάση για το μέλλον και είναι οδηγός σε μερικές περιπτώσεις. Μας δείχνει τον πήχυ των προσδοκιών, που είναι ήδη υψηλός, και οι νέοι που αναλαμβάνουν τα ηνία του συλλόγου, γνωρίζοντας τι έχουν κάνει οι προκάτοχοι σε αυτές τις θέσεις, έχουν υψηλό το αίσθημα της ευθύνης για να δουλέψουν στο παρόν και «να χτίσουν» το μέλλον.

-«Παπαφλέσσεια»… μια μεγάλη συνάντηση. Εξακολουθεί να έχει την ίδια απήχηση με το παρελθόν και την ίδια επιτυχία;
Τα «Παπαφλέσσεια» είναι μια διοργάνωση που στην αρχή είχε τοπικό χαρακτήρα. Λάμβαναν μέρος μόνο Μεσσήνιοι αθλητές. Αυτό συνέβαινε μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ‘60. Μετά σταμάτησαν, για να ξεκινήσουν ξανά το 1984 με την κατασκευή του Δημοτικού Σταδίου Καλαμάτας. Οι αγώνες εξακολούθησαν να έχουν τοπικό χαρακτήρα, με επιπρόσθετη συμμετοχή όμως αθλητών από την Αθήνα και άλλες περιοχές. Το 1996 είναι η χρονιά-σταθμός για τα «Παπαφλέσσεια», καθώς τότε έγιναν διεθνή μίτινγκ. Το γεγονός αυτό πρόβαλε την πόλη της Καλαμάτας στο εξωτερικό. Συμμετείχαν ολυμπιονίκες και αναγνωρισμένοι αθλητές από όλο τον κόσμο. Σήμερα εξακολουθούν να έρχονται ξένοι αθλητές, όμως το επίπεδο δεν είναι ίδιο από το 2000 και μετά. Αυτό έχει να κάνει καθαρά με το budget των αγώνων. Οι καιροί είναι πιο δύσκολοι και δεν μπορούν να γίνουν μεγάλα οικονομικά ανοίγματα.

-Οι υπάρχουσες υποδομές και εγκαταστάσεις είναι αρκετές για να εξελιχθεί ο Μεσσηνιακός και να φιλοξενήσει κι άλλους αθλητές;
Οι εγκαταστάσεις είναι γηρασμένες. Αυτό δεν μπορεί να το αρνηθεί κανένας. Βέβαια, γίνονται προσπάθειες από όλες τις πλευρές, το Δήμο αλλά και τη δική μας προσωπική παρέμβαση, ώστε να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες. Πρέπει να γίνει κάτι κεντρικά, ώστε να πούμε ότι η αναβάθμιση μιας διοργάνωσης θα είναι ουσιαστική, ενώ αυτό θα συμβάλλει και στην ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού στην Καλαμάτα.

-Τι είναι ο Μεσσηνιακός για την Καλαμάτα;
Είναι ένα δεύτερο σχολείο, το οποίο προσφέρει κοινωνικό έργο στη νεολαία, της δίνει τη δυνατότητα για άθληση και δημιουργεί τις συνθήκες για τη βελτίωση της υγείας. Παράλληλα, τα παιδιά με προδιαγραφές να πρωταγωνιστήσουν μελλοντικά σε κάποιο από τα αγωνίσματα με το οποίο ασχολούνται, μέσω της προπόνησης έχουν αυτήν ευκαιρία.

-Ο αριθμός των μικρών αθλητών είναι ενθαρρυντικός; Αυξάνεται με τα χρόνια;
Ναι. Υπάρχει αυξανόμενη τάση. Θεωρώ ότι έχουμε μία από τις ποιοτικότερες ακαδημίες στην Ελλάδα, γι’ αυτό και υπάρχει η ανάλογη απήχηση. Οι γονείς πλέον γνωρίζουν, βλέπουν και διακρίνουν την προσεκτική δουλειά που πραγματοποιείται στο Μεσσηνιακό.

-Ο Λούης Τσάτουμας είναι ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα που έχουν περάσει από το Μεσσηνιακό. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή νέοι Τσάτουμες, νέα ταλέντα;
Υπάρχουν παιδιά μικρής ηλικίας που, εφόσον καλλιεργήσουν το ταλέντο τους μέσω συστηματικής προπόνησης, είναι βέβαιο ότι θα αποδώσουν σε υψηλό επίπεδο. Το μέχρι πού μπορεί να φτάσουν εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Είναι το σύστημα στην Ελλάδα τέτοιο που, όταν ένα παιδί φτάσει στην ηλικία των 18 ετών, θέτει άλλες προτεραιότητες στη ζωή του και τίθενται περιορισμοί. Υπάρχουν, πάντως, παιδιά στο σύλλογο που διακρίνονται ήδη.

-Ο Μεσσηνιακός προσφέρει κοινωνικό έργο μέσω προπονήσεων σε άτομα με απώλεια όρασης. Υπάρχει σκέψη ενίσχυσης αυτού του έργου;
Ο Μεσσηνιακός συνεργάζεται με το Σύλλογο ΔΙΑΦΟΡΟΖΩ, ένα σύλλογο ΑμεΑ. Έτσι έχει τη χαρά να επιβλέπει προπονητικά 4 αθλητές με τυφλότητα. Στόχος του ΔΙΑΦΟΡΟΖΩ και του Μεσσηνιακού είναι, πέραν του αγωνιστικού τομέα, να περάσει προς τα έξω το συγκεκριμένο έργο, έτσι ώστε άτομα με κινητικά προβλήματα ή ιδιαίτερες ικανότητες γενικότερα να βγουν από το σπίτι και μέσω της άθλησης να προσθέσουν ποιότητα στη ζωή τους.

-Παλιοί αθλητές στηρίζουν την προσπάθεια του συλλόγου;
Όσοι στελεχώνουν τα τμήματα στίβου αλλά και του Μεσσηνιακού γενικότερα, παλαιότερα ήταν και μέλη των αγωνιστικών ομάδων. Από άλλο πόστο ο καθένας στήριζαν και εξακολουθούν να στηρίζουν με υπευθυνότητα.

-Ποιοι είναι οι στόχοι του συλλόγου, αγωνιστικοί και μη;
Υπάρχει ένα μεγάλο όραμα που επιδιώκει τη γιγάντωση του συλλόγου. Πρώτος στόχος είναι η προσέλκυση κόσμου, παιδιών. Έτσι επιτυγχάνουμε δύο πράγματα. Την ποσοτική ενίσχυση του συλλόγου, αλλά και την ποιοτική αναβάθμιση, που έχει σχέση με το αγωνιστικό κομμάτι και τις επιδόσεις των αθλητών. Αυτό θα επιφέρει οφέλη και για το σύλλογο και για τους ίδιους τους αθλητές. Δεύτερος και σημαντικότερος στόχος είναι να δοθεί έμφαση στην παιδεία που ήδη λαμβάνουν οι νέοι στο χώρο του Μεσσηνιακού. Τα παιδιά μεγαλώνουν, πλάθουν χαρακτήρα και αποκτούν στάσεις ζωής, κάποιες αξίες ηθικές κυρίως, που τα θωρακίζουν και τα βοηθούν να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες της ζωής τους στο μέλλον.  

Ημερομηνίες-σταθμοί
-1888: Ίδρυση του Μεσσηνιακού Γυμναστικού Συλλόγου
-1896: Οργανωτική συμμετοχή στη διοργάνωση των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα
-1897: Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΣΕΓΑΣ
-Αρχές 20ού αιώνα: Αποκτά ιδιόκτητο γυμναστήριο, το σημερινό γήπεδο του Μεσσηνιακού
-1925: Πρωταγωνιστεί στη διοργάνωση των Α’ Πελοποννησιακών Αγώνων Στίβου
-1929: Διεξαγωγή πρώτου ποδοσφαιρικού αγώνα του Μεσσηνιακού με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό
-Δεκαετία του ’30 διοργανώνει τους αγώνες στίβου «Ελευθέρια», από τους οποίους αργότερα προέκυψαν τα «Παπαφλέσσεια»
-1985-1988: Συμμετοχή της ομάδας βόλεϊ ανδρών στο πρωτάθλημα της Α Εθνικής
-1985-1986: Συμμετοχή της ομάδας βόλεϊ γυναικών στο πρωτάθλημα της Α Εθνικής
-2005-2006: Άνοδος της ποδοσφαιρικής ομάδας στη Β’ Εθνική
-2007 Η καλύτερη επίδοση στον κόσμο στο άλμα εις μήκος από τον αθλητή του Μεσσηνιακού Λούη Τσάτουμα

Πρωταγωνιστές
130 χρόνια, λοιπόν, ιστορίας που εξακολουθεί να γράφεται… Κι επειδή η ιστορία δεν μπορεί να χωρέσει μέσα σε λίγες μόνο γραμμές, ο λόγος δόθηκε σε κάποιους από τους πρωταγωνιστές:
  Παναγιώτης Παπαμικρούλης (παράγοντας βόλεϊ Μεσσηνιακού)
«Θυμάμαι τις χρονιές ’83-’87 το κλειστό της παραλίας ασφυκτικά γεμάτο και κόσμο απέξω που παρακαλούσε να μπει. Μεγάλη ικανοποίηση να προσφέρεις σε ανθρώπους που είχαν σαστίσει από το χτύπημα του Εγκέλαδου, τη χαρά του αθλητισμού.
Ο σύλλογος για μένα σημαίνει πάρα πολλά. Είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της πόλης που κατοικώ και αγαπάω. Είναι μερικά πολύ όμορφα χρόνια που παραμένουν ζωντανά στη μνήμη, όσα χρόνια κι αν περάσουν. Με την αφορμή της γιορτής με κατακλύζουν πολλά συναισθήματα από το ζωντάνεμα των υπέροχων στιγμών του τότε.
Να τα χιλιάσει, να είναι πάντα νέος, δημιουργικός, πρωτοπόρος. Να συγκεντρώνει τη νεολαία στα στάδια και να τους μαθαίνει τις αξίες του αθλητισμού».
  Ιωάννης Σπαντιδέας (έφορος ποδοσφαίρου και παλαίμαχος παίκτης του Μεσσηνιακού)
«Η περίοδος ’86- ’87 ήταν η κορύφωση για το ποδόσφαιρο του Μεσσηνιακού. Εκεί που ένα σύνολο ερασιτεχνών κατάφερε να ανέβει στη Γ’ Εθνική. Τώρα αυτό που θέλουμε είναι να κρατήσουμε ζωντανό το σύλλογο. Αυτό είναι το κύριο μέλημά μας, γιατί οι οικονομικές συνθήκες είναι πολύ δύσκολες. Κάνουμε όλοι προσπάθειες να αναβαθμίσουμε την ομάδα για να επιστρέψει εκεί που ήταν».
«Για μένα ο Μεσσηνιακός είναι το σπίτι μου. Μεγάλωσα μέσα στο γήπεδο. Ως ποδοσφαιριστής του από το 1971, αλλά και ως μέλος της διοίκησης αργότερα έως και σήμερα, δεν απέχω από καμία στιγμή του συλλόγου, από καμία εκδήλωση. Εμείς οι παλιοί αθλητές χρωστάμε στο Μεσσηνιακό, του οφείλουμε την παρουσία μας και θέλουμε να προσφέρουμε.
Στόχος και ευχή μας είναι η αναβάθμιση του γηπέδου και μέσα από αυτή να ανέβουμε ακόμη πιο ψηλά».
  Ελένη Θεοδωρακοπούλου (πρώην αθλήτρια στίβου του Μεσσηνιακού, πανελλήνια πρωταθλήτρια στα 800 και 1500 μ. και νυν προπονήτρια παίδων)
«Ξεκίνησα την ενασχόλησή μου στο Μεσσηνιακό από πολύ μικρή ηλικία Πήγα με μια φίλη μου να δοκιμάσουμε και εγώ “κόλλησα”. Δύο παράγοντες που εκτός του στίβου με τράβηξαν στο στάδιο ήταν ο προπονητής μου, Άρης Τριανταφυλλόπουλος, και η παρέα με τα παιδιά, που ακόμα και σήμερα διατηρούμε δυνατή φιλία.
 Με την ομάδα έχω αξέχαστες στιγμές, συγκινήσεις, ένα πανελλήνιο ρεκόρ και πολλή, πολλή αγάπη. Μετά την απόφασή μου να σταματήσω τον αθλητισμό, το "μικρόβιο" εξακολούθησε να υπάρχει κι έτσι θέλησα να συνεχίσω την ενασχόλησή μου με το σύλλογο από άλλη σκοπιά, αυτήν της προπονητικής στις ακαδημίες του. Πλέον προετοιμάζω τα αυριανά μας ταλεντάκια.
Εύχομαι ο σύλλογος κάθε χρόνο να γιγαντώνεται, και όσο μπορώ θα βάζω κι εγώ το λιθαράκι μου να αγαπήσουν και άλλα παιδιά το στίβο!».
Εκεί που το ήθος, η ποιότητα και η ευγενής άμιλλα συναντούν την εκγύμναση σώματος και πνεύματος, εκεί ακριβώς ρίζωσε και έθεσε τα θεμέλια του ο Μεσσηνιακός.
Σήμερα γιορτάζει και συνεχίζει να προσφέρει στον αθλητισμό και στο κοινωνικό σύνολο χάρη στο βασικό στόχο του, που είναι οι νέοι και η εξέλιξή τους. Γιατί οι νέοι είναι το βασικό συστατικό για το μέλλον του συλλόγου, κάτι που ελπίζουμε όλοι να μην εκλείψει.
Αν η Καλαμάτα, λοιπόν, μπορούσε να κάνει μια ευχή στο σύνολό της, θα ήταν η γιορτή του Μεσσηνιακού να κρατήσει για χρόνια και να χαρίσει κι άλλες τιμές και συγκινήσεις στην πόλη.
Χρόνια πολλά και επιτυχημένα λοιπόν! Της Αλέξιας Σταμάτη 

 Α' ΟΜΙΛΟΣ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
ΠΟΛΗ
ΑΓΩΝΑΣ
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
14/6
ΜΟΣΧΑ
ΡΩΣΙΑ - ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
5-0
15/6 
ΕΚΑΤΕΡΙΝΜΠΟΥΡΓΚ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ-ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ
 0-1
19/6
ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ
ΡΩΣΙΑ - ΑΙΓΥΠΤΟΣ
 
20/6
ΡΟΣΤΟΦ
ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ - ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
 
25/6
ΣΑΜΑΡΑ
ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ - ΡΩΣΙΑ
 
25/6
ΒΟΛΓΟΓΚΡΑΝΤ
ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ - ΑΙΓΥΠΤΟΣ
 
Β' ΟΜΙΛΟΣ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
ΠΟΛΗ
ΑΓΩΝΑΣ
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
15/6
ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ
ΜΑΡΟΚΟ - ΙΡΑΝ
 0-1
15/6
ΣΟΤΣΙ
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ - ΙΣΠΑΝΙΑ
 3-3
20/6
ΜΟΣΧΑ
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ - ΜΑΡΟΚΟ
 
20/6
ΚΑΖΑΝ
ΙΡΑΝ - ΙΣΠΑΝΙΑ
 
25/6
ΣΑΡΑΝΣΚ
ΙΡΑΝ - ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
 
25/6
ΚΑΛΙΝΓΚΡΑΝΤ
ΙΣΠΑΝΙΑ - ΜΑΡΟΚΟ
 
 Γ' ΟΜΙΛΟΣ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
ΠΟΛΗ
ΑΓΩΝΑΣ
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
16/6
ΚΑΖΑΝ
ΓΑΛΛΙΑ - ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
 2-1
16/6
ΣΑΡΑΝΣΚ
ΠΕΡΟΥ - ΔΑΝΙΑ
0-1 
21/6
ΣΑΜΑΡΑ
ΔΑΝΙΑ - ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
 
21/6
ΕΚΑΤΕΡΙΝΜΠΟΥΡΓΚ
ΓΑΛΛΙΑ - ΠΕΡΟΥ
 
26/6
ΜΟΣΧΑ
ΔΑΝΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ
 
26/6
ΣΟΤΣΙ
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ - ΠΕΡΟΥ
 
 Δ' ΟΜΙΛΟΣ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
ΠΟΛΗ
ΑΓΩΝΑΣ
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
16/6
ΜΟΣΧΑ
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ - ΙΣΛΑΝΔΙΑ
 1-1 
16/6
ΚΑΛΙΝΓΚΡΑΝΤ
ΚΡΟΑΤΙΑ - ΝΙΓΗΡΙΑ
 2-0
21/6
ΝΙΖΝΙ
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ - ΚΡΟΑΤΙΑ
 
22/6
ΒΟΛΓΟΓΚΡΑΝΤ
ΝΙΓΗΡΙΑ - ΙΣΛΑΝΔΙΑ
 
26/6
ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ
ΝΙΓΗΡΙΑ - ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
 
26/6
ΡΟΣΤΟΦ
ΙΣΛΑΝΔΙΑ - ΚΡΟΑΤΙΑ
 
 Ε' ΟΜΙΛΟΣ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
ΠΟΛΗ
ΑΓΩΝΑΣ
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
17/6
ΣΑΜΑΡΑ
ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ - ΣΕΡΒΙΑ
 
17/6
ΡΟΣΤΟΦ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ - ΕΛΒΕΤΙΑ
 
22/6
ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ - ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ
 
22/6
ΚΑΛΙΝΓΚΡΑΝΤ
ΣΕΡΒΙΑ - ΕΛΒΕΤΙΑ
 
27/6
ΜΟΣΧΑ
ΣΕΡΒΙΑ - ΒΡΑΖΙΛΙΑ
 
27/6
ΝΙΖΝΙ
ΕΛΒΕΤΙΑ - ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ
 
ΣΤ' ΟΜΙΛΟΣ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
ΠΟΛΗ
ΑΓΩΝΑΣ
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
17/6
ΜΟΣΧΑ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΜΕΞΙΚΟ
 
18/6
ΝΙΖΝΙ
ΣΟΥΗΔΙΑ - Ν. ΚΟΡΕΑ
 
23/6
ΡΟΣΤΟΦ
Ν. ΚΟΡΕΑ - ΜΕΞΙΚΟ
 
23/6
ΣΟΤΣΙ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΣΟΥΗΔΙΑ
 
27/6
ΚΑΖΑΝ
Ν. ΚΟΡΕΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
 
27/6
ΕΚΑΤΕΡΙΝΜΠΟΥΡΓΚ
ΜΕΞΙΚΟ - ΣΟΥΗΔΙΑ
 
 Ζ' ΟΜΙΛΟΣ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
ΠΟΛΗ
ΑΓΩΝΑΣ
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
18/6
ΣΟΤΣΙ
ΒΕΛΓΙΟ - ΠΑΝΑΜΑΣ
 
18/6
ΒΟΛΓΟΓΚΡΑΝΤ
ΤΥΝΗΣΙΑ - ΑΓΓΛΙΑ
 
23/6
ΜΟΣΧΑ
ΒΕΛΓΙΟ - ΤΥΝΗΣΙΑ
 
24/6
ΝΙΖΝΙ
ΑΓΓΛΙΑ - ΠΑΝΑΜΑΣ
 
28/6
ΚΑΛΙΝΓΚΡΑΝΤ
ΑΓΓΛΙΑ - ΒΕΛΓΙΟ
 
28/6
ΣΑΡΑΝΣΚ
ΠΑΝΑΜΑΣ - ΤΥΝΗΣΙΑ
 
Η' ΟΜΙΛΟΣ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
ΠΟΛΗ
ΑΓΩΝΑΣ
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
19/6
ΣΑΡΑΝΣΚ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ - ΙΑΠΩΝΙΑ
 
19/6
ΜΟΣΧΑ
ΠΟΛΩΝΙΑ - ΣΕΝΕΓΑΛΗ
 
24/6
ΕΚΑΤΕΡΙΝΜΠΟΥΡΓΚ
ΙΑΠΩΝΙΑ - ΣΕΝΕΓΑΛΗ
 
24/6
ΚΑΖΑΝ
ΠΟΛΩΝΙΑ - ΚΟΛΟΜΒΙΑ
 
28/6
ΒΟΛΓΟΓΚΡΑΝΤ
ΙΑΠΩΝΙΑ - ΠΟΛΩΝΙΑ
 
28/6
ΣΑΜΑΡΑ
ΣΕΝΕΓΑΛΗ - ΚΟΛΟΜΒΙΑ
 
 ΦΑΣΗ ΤΩΝ 16
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
ΠΟΛΗ
ΑΓΩΝΑΣ
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
30/6
ΚΑΖΑΝ
Γ1 - Δ2 (49)
 
30/6
ΣΟΤΣΙ
Α1 - Β2 (50)
 
01/07
ΜΟΣΧΑ
Β1 - Α2 (51)
 
01/07
ΝΙΖΝΙ
Δ1 - Γ2 (52)
 
02/07
ΣΑΜΑΡΑ
Ε1 - ΣΤ2 (53)
 
02/07
ΡΟΣΤΟΦ
Ζ1 - Η2 (54)
 
03/07
ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ
ΣΤ1 - Ε2 (55)
 
03/07
ΜΟΣΧΑ
Η1 - Ζ2 (56)
 
ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΑ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
ΠΟΛΗ
ΑΓΩΝΑΣ
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
06/07
ΝΙΖΝΙ
Νικητής 49 - Νικητής 50 (57)
 
06/07
ΚΑΖΑΝ
Νικητής 53 - Νικητής 54 (58)
 
07/07
ΣΑΜΑΡΑ
Νικητής 55 - Νικητής 56 (59)
 
07/07
ΣΟΤΣΙ
Νικητής 51 - Νικητής 52 (60)
 
ΗΜΙΤΕΛΙΚΑ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
ΠΟΛΗ
ΑΓΩΝΑΣ
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
10/07
ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ
Νικητής 57 - Νικητής 58 (61)
 
10/07
ΜΟΣΧΑ
Νικητής 59 - Νικητής 60 (62)
 
ΜΙΚΡΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
ΠΟΛΗ
ΑΓΩΝΑΣ
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
14/07
ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ
Ηττημένος 61 - Ηττημένος 62
 
ΤΕΛΙΚΟΣ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
ΠΟΛΗ
ΑΓΩΝΑΣ
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
15/07
ΜΟΣΧΑ
Νικητής 61 - Νικητής 62
 

***

***   ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΟΥΝΙΟΥ  2018 :
~*   ARFARA  ΑΡΦΑΡΑ Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Παρασκευή 01 Ιουνίου 2018 . ~  ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΜΗΝΑ για όλους μας !  : http://vlasiosarfara.blogspot.com/2018/06/arfara.html  .-
*   ARFARA  ΑΡΦΑΡΑ Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Παρασκευή 01 Ιουνίου 2018 . ~  ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΜΗΝΑ για όλους μας !  : http://vlasiosarfara.blogspot.com/2018/06/arfara.html  .-
~*  ARFARA - ΑΡΦΑΡΑ , Στο αγιάζι της ενημέρωσης .Σάββατο 02  Ιουνίου  2018 , Όμορφο , ΄Χαρούμενο και Ευλογημένο Σ/Κ , για όλους μας !   http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2018/06/arfara.html .-
~* ARFARA -  ΑΡΦΑΡΑ , Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Κυριακή  03  Ιουνίου  2018  :   http://vlasiosarfara.blogspot.com/2018/06/arfara_3.html .-                                                                                                                 
~* ARFARA  - ΑΡΦΑΡΑ Στο αγιάζι της ενημέρωσης .Δευτέρα 04  Ιουνίου  2018 : ΟΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ ΜΕΘ΄ΕΥΛΟΓΙΑ ΚΥΡΙΟΥ ΕΒΔΟΜΑΔΑ για όλους μας ! http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2018/06/arfara_3.html .-
~*  ARFARΑ -  ΑΡΦΑΡΑ  ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,Στο  αγιάζι  της ενημέρωσηςΤρίτη   05   ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2018/06/arfar.html .-
~*  ARFARA ΑΡΦΑΡΑ ΚΑΛΜΑΤΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ , Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Τετάρτη 06 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018  : ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ για το Σκοπιανό ! http://vlasiosarfara.blogspot.com/2018/06/arfara_6.html .- 
~*  ARFARA - ΑΡΦΑΡΑ Νέα ,Στο  αγιάζι της ενημέρωσης .
 
Πέμπτη 07  Ιουνίου  2018 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2018/06/arfara_7.html .- 

~* ARFARA - ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ  Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Παρασκευή 08 Ιουνίου 2018: http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2018/06/arfara_8.html .- 
~*ARFARA - ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης .Σάββατο 09  Ιουνίου  2018 : http://vlasiosarfara.blogspot.com/2018/06/arfara_9.html .- 

~*  ARFARA - ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ , Στο αγιάζι της ενημέρωσης .  Κυριακή 10 Ιουνίου 2018 :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2018/06/arfara_10.html .- 
~* ARFARA - ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης .Τρίτη 12  Ιουνίου 2018 .: http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2018/06/arfara_11.html  .-
~* ARFARA - ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ , Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Τετάρτη 13  Ιουνίου  2018: http://vlasiosarfara.blogspot.com/2018/06/arfara_13.html .-  
~*  ARFARA - ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ Στο αγιάζι της ενημέρωσης .Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2018/06/arfara_14.html .-  
~* ARFARA  - ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ  Στο αγιάζι της ενημέρωσης .Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018  : http://vlasiosarfara.blogspot.com/2018/06/arfara_15.html .-   
~*  ΑΡΦΑΡΑ - ARFARA Στο αγιάζι της ενημέρωσης .Παρασκευή 15 Ιουλίου 2018 : http://snsstamoskal.blogspot.com/2018/06/arfara.html .-
~* ARFARA - ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ , Στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Σάββατο  16  Ιουνίου  2018 : http://dimmetoparfara.blogspot.com/2018/06/arfara.html .-

~*
***   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ   ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   https://twitter.com/stamos01  .-  
~ 1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   6418 video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3917   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    4132  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  14.437   βίντεο   .-  
~
https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 ΣΤΑΜΑΤΗΣ 
    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. -     https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook
~ https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  = Stamatis N. Skoulikas
https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .- =   157 .-stamos01 .--

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου