arfara messinias stamos1

Ο ήλιος φωτίζει τα σώματα τα , η δε σοφία τις ψυχές .Ο κόσμος είναι ένα ανάκτορο της σοφίας του Υψίστου . Ο Θεός άναψε κάθε μία ψυχή με το δικό του πυρ . Έτσι λάμπουν όλοι οι άνθρωποι με τη σοφία του σε αυτό το θέατρο , όπως ο Θεός τους έπλασε .-Μερικούς τους έκανε μεγάλα φώτα , σε άλλους μικρά.-(Κάρλος Λιναίος )

 Αρφαρά

Η ελευθερία χωρίς τη μάθηση είναι πάντα σε κίνδυνο• η μάθηση χωρίς ελευθερία είναι πάντα μάταιη. Τζων Κέννεντυ .-

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τετάρτη 09 Νοεμβρίου 2016

   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Τετάρτη 09 Νοεμβρίου  2016  :
~ Φωτογραφίες από Ιερό Προσκύνημα Αγίας-Τιμίας Ζώνης Παναγίας  μας στον μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέα Πατρών με Ιερατική  Μεγάλη παράκληση Εσπερινού , παραμονή αναχώρησής Αγίας Ζώνης στην Ι. Μονή Βατοπεδίου Τρίτη 08 -Νοεμβρίου 2016 ...


Προσευχή...
Ἀπὸ τοῦτα τὰ τέσσερα ἔχει πιὸ πολὺ ἀνάγκη ἡ ψυχή, ἔλεγε κάποιος Γέροντας: Νὰ φοβᾶται τὴν κρίση τοῦ Θεοῦ, νὰ μισεῖ τὴν ἁμαρτία, ν᾿ ἀγαπᾷ τὴν ἀρετὴ καὶ νὰ προσεύχεται ἀδιαλείπτως.
Γεροντικόν
** Σχετικά Βίντεο από Ι. Προσκύνημα πιστών της Αγίας Ζώνης της Παναγίας μας Τρίτη 08/11/2016 :
1~ Προσκύνημα Αγίας Ζώνης Παναγίας  8/11/2016 ΠΑΤΡΑ :
https://youtu.be/bEKH2-ipzto .-
~**Τίμια Ζώνη Παναγίας ενημέρωση Αθανασία 8/11/2016 :
 https://youtu.be/BPESZ9Jhtj8 .-
~**Άγιος Ανδρέας Πατρών προσκύνημα Αγίας Ζώνης Παναγίας μας 8/11/2016: https://youtu.be/xfkuuGWzcnc .-
~**Μέγας Εσπερινός Τίμιας Ζώνης Αγ   Ανδρέας Πάτρα 8/11/2016 : https://youtu.be/mWQHY9Q-J_I  .-
5~**Τραγούδι πούλμαν επιστροφής από Πάτρα  8/11/2016:
https://youtu.be/DQyk0H6xKLI  .-
~**Τραγούδι επιστροφή 8/11/2016 από Πάτρα:
https://youtu.be/GLZy6mtMrf0  .-
~** I.  Προσκύνημα Αγίας και Τιμίας Ζώνης Χ Α  Δαβίλλας  8/11/2016: https://youtu.be/WNOSYjGRPOw  .-
~**Τέλος ημερήσιας  8/11/2016 Χ.  Α.  Δαβίλλας :
 https://youtu.be/VvaYnoitFSM .-

9 Νοεμβρίου
Νεκταρίου μητροπολίτου Πενταπόλεως (1), του εν Αιγίνη, του θαυματουργού (†1920). Μαρτύρων Ονησιφόρου († γ΄-δ΄αι.) και Πορφυρίου. Αντωνίου οσίου, Ναρσή και Αρτεμίωνος. Χριστοφόρου και Μαύρας. Οσίων Θεοκτίστης της Λεσβίας († 889), της εν τη «Εκατονταπυλιανή» Πάρου ασκησάσης, Ματρώνης της εκ Πέργης, Ελλαδίου, Ιωάννου του «βραχύσωμου», Συμεώνος του «μεταφράστου». Ευθυμίου, Νεοφύτου και Νικηφόρου. Ευστολίας και Σωπάτρας (2).
1)Ο άγιος Νεκτάριος γεννήθηκε την 1η Οκτωβρίου 1846 στη Θράκη από θεοφιλή οικογένεια. Αρχικά ονομαζόταν Αναστάσιος. Σε ηλικία δεκατεσσάρων χρονών πήγε στην Κωνσταντινούπολη όπου εργάσθηκε σκληρά έξι χρόνια. Αργότερα, χειροτονήθηκε διάκονος και ονομάσθηκε Νεκτάριος. Στη συνέχεια πήγε στην Αθήνα, όπου σπούδασε Θεολογία, και ακολούθως μετέβη στην Αλεξάνδρεια. Εκεί χειροτονήθηκε Μητροπολίτης και απέκτησε μεγάλη φήμη για το ήθος του και τα κηρύγματά του. Συκοφαντήθηκε και αναγκάσθηκε να έρθει στην Ελλάδα, όπου εργάσθηκε ως ιεροκήρυκας και διευθυντής στη Ριζάρειο Σχολή. Ίδρυσε τη γνωστή Μονή στην Αίγινα και αφιερώθηκε στο κήρυγμα του Ευαγγελίου. Παρέδωσε το πνεύμα του εν ειρήνη στις 8 Νοεμβρίου του 1920.
(2) Οι άγιες Ευστολία και Σωπάτρα έζησαν τον 5ο αιώνα, κατά την εποχή του αυτοκράτορα Μαυρίκιου. Η Ευστολία καταγόταν από τη Ρώμη. Οι γονείς της ήταν χριστιανοί και ιδιαίτερα εύποροι. Έτσι μετά το θάνατό τους απέκτησε αρκετή περιουσία, την οποία διέθεσε σε φιλανθρωπικά έργα. Αφού υπηρέτησε στην Ρώμη τις κόρες που χρειαζόντουσαν βοήθεια διότι είχαν υποπέσει σε παραπτώματα, μετέβηκε στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί έγινε γνωστή για τις ευεργεσίες της και την πνευματική της μόρφωση. Γι` αυτό πολλές νέες την επισκέπτονταν στη Μονή, που τη φιλοξενούσε.Μία από τις νέες αυτές ήταν και η κόρη του Μαυρίκιου, η Σωπάτρα. Η Σωπάτρα, προτίμησε το μοναχικό βίο από τα πλούτη των ανακτόρων και έτσι μόνασε δίπλα στην Ευστολία. Πρώτη απήλθε προς τον Κύριο η Ευστολία, το έργο της οποίας συνέχισε άξια η Σωπάτρα μέχρι το τέλος της ζωής της. ~
Σήμερα 09/11/2016 εορτάζουν:
Άγιος Νεκτάριος Μητροπολίτης Πενταπόλεως Αιγύπτου, Άγιοι Ονησιφόρος και Πορφύριος, Οσία Ματρώνα, Οσία Θεοκτίστη η Λέσβια
~  Ἦχος α’. Τῆς ἐρήμου πολίτης.
~  Σηλυβρίας τὸν γόνον καὶ Αἰγίνης τὸν ἔφορον, τὸν ἐσχάτοις χρόνοις φανέντα ἀρετῆς φίλον γνήσιον, Νεκτάριον τιμήσωμεν πιστοί, ὡς ἔνθεον θεράποντα Χριστοῦ, ἀναβλύζει γὰρ ἰάσεις παντοδαπὰς τοῖς εὐλαβῶς κραυγάζουσι. Δόξα τῷ σὲ δοξάσαντι Χριστῷ, δόξα τῷ σὲ θαυματώσαντι, δόξα τῷ ἐνεργοῦντι διὰ σοῦ πᾶσιν ἰάματα.
~*  Απολυτίκιο Αγ. Νεκταρίου Πενταπόλεως - 9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ : https://youtu.be/qea9ReFFl7M  .-

~
Ο κόσμος των Αγγέλων

Ο κόσμος των Αγγέλων
 
Σύναξις των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ και των λοιπών Ασωμάτων και Ουράνιων Αγγελικών Ταγμάτων

Σύναξις των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριή....
 
Άγιος Δημήτριος ο Μυροβλύτης

Άγιος Δημήτριος ο Μυροβλύτης
 
Άγιος Αρέθας ο Μεγαλομάρτυρας και οι «σὺν αὐτῶ»

Άγιος Αρέθας ο Μεγαλομάρτυρας και οι «σὺ....
 
Άγιος Ιάκωβος ο Απόστολος και Αδελφόθεος πρώτος επίσκοπος Ιεροσολύμων

Άγιος Ιάκωβος ο Απόστολος και Αδελφόθεος....
 
Όσιος Ιλαρίων ο Μέγας

Όσιος Ιλαρίων ο Μέγας
 
Άγιος Αρτέμιος ο Μεγαλομάρτυρας

Άγιος Αρτέμιος ο Μεγαλομάρτυρας
 
Προφήτης Ωσηέ

Προφήτης Ωσηέ
 
Άγιος Λουκιανός ο ιερομάρτυρας Πρεσβύτερος της Εκκλησίας της Αντιοχείας

Άγιος Λουκιανός ο ιερομάρτυρας Πρεσβύτερ....
 
Άγιοι Ναζάριος, Προτάσιος, Γερβάσιος και Κέλσιος

Άγιοι Ναζάριος, Προτάσιος, Γερβάσιος και....
 
***  Προεδρικές ΕΚΛΟΓΕΣ Η.ΠΑ. 8/11/2016 :
Με  278 εκλέκτορες , νέος Πρόεδρος των Η.Π.Α.  ο Ντόναλτ Τράμπ ο 45ος Πρόεδρος των Η. Π. Α . Η  Κλίντον παίρνει 218  εκλέκτορες .  .-{ΕΊΧΕ ΠΡΟΒΛΕΦΤΕΊ ΠΡΙΝ 16 ΧΡΌΝΙΑ ότι ο ΤΡΑΜΠ θα εκλεγεί πρόεδρος Η.Π.Α.} .-   Με διαφορά 1,5 περίπου εκατομμύρια ψήφους κέρδισε ο Τράμπ  .- Απομένουν 4 τέσσερες  πολιτείες ,ανακοίνωσης αποτελεσμάτων .- Με  νέο Αντιπρόεδρο τον Μάϊκ Σπένς .-
~ Πρώτο εκλογικό αποτέλεσμα .... Στο Λόρενς Κάτι στο Κεντάκι : ΤΡΑΜΠΣ  ΜΕ 81 % .-
~ Σε  εκλογικό κέντρο της Καλιφόρνιας : 'Επεσαν πυροβολισμοί .- Δύο νεκροί και δύο τραυματίες .-
~ Κλίντον: «Ό,τι κι αν συμβεί απόψε, σας ευχαριστώ»
~ Κερδίζει στα σημεία την προεδρία ο Ντόναλντ Τραμπ
~Άρχισαν τα όργανα: Αγωγή από τον Τραμπ για εκλογικές παρατυπίες
Στο στόχαστρο του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών εκλογικοί αξιωματούχοι στην κομητεία Κλαρκ της Νεβάδα
Οι πολιτείες-κλειδιά για τις προεδρικές εκλογές:
Πολιτεία - Εκλέκτορες
  • Φλόριντα 29
  • Πενσιλβάνια 20
  • Οχάιο 18
  • Μίσιγκαν 16
  • Τζόρτζια 16
  • Βόρεια Καρολίνα 15
  • Βιρτζίνια 13
  • Αριζόνα 11
  • Ουισκόνσιν 10
  • Κολοράντο 9
  • Αϊόβα 6
  • Νεβάντα 6
  • Νιού Χαμσάιρ 4
***   LIVE: Ανατροπή στις ΗΠΑ, με το ένα πόδι στον Λευκό Οίκο ο Τραμπ
«Η σιωπηλή πλειοψηφία»LIVE: Ανατροπή στις ΗΠΑ, με το ένα πόδι στον Λευκό Οίκο ο Τραμπ«H σιωπηλή πλειοψηφία είναι με τον Τραμπ» το σύνθημα του αμερικανού που πανηγυρίζει στο Μανχάταν
Ουάσινγκτον

Στην απόλυτη ανατροπή εξελίχθηκε η μάχη για την προεδρία των ΗΠΑ. Ο χάρτης βάφεται κόκκινος με τον Ντόναλντ Τραμπ και τις δημοσκοπήσεις να πέφτουν στο απόλυτο κενό. Πήρε την Φλόριντα -χωρίς την οποία δεν θα μπορούσε να κερδίσει τον Λευκό Οίκο- μαζί με την Β.Καρολίνα και το Οχάιο. Μπροστά σε εκλέκτορες με 247 έναντι 215 της Κλίντον, ενώ προηγείται και σε εθνικό επίπεδο. Πέφτουν οι ασιατικές αγορές. Η αγωνία στο «κόκκινο» διεθνώς...
- 3:00 Η αγωνία αρχίζει πλέον να χτυπά «κόκκινο». Έκλεισαν οι κάλπες σε Πενσιλβάνια (20), Μίσιγκαν (16), Αλαμπάμα (9), Κονέκτικατ (7), Ντέλαγουερ (3), Περιφέρεια της Κολούμπια (3), Ιλινόι |(20),Κάνσας (6), Μέιν (4), Μέριλαντ (10), Μασαχουσέτη (11), Μισισίπι (6), Μιζούρι (10), Νιου Τζέρζι (14), Οκλαχόμα (7), Ρόουντ Άιλαντ (4), Τενεσί (11).
~ Οι δέκα πολιτείες-κλειδιά στις οποίες καρφώνονται τα βλέμματα στη μακρά νύχτα των αμερικανικών εκλογών είναι Αριζόνα (11 εκλεκτορικές ψήφοι), Κολοράντο (9), Φλόριντα (29), Άιοβα (6), Νεβάδα (6), Νιου Χάμσαϊρ (4), Βόρεια Καρολίνα (15), Οχάιο (18), Πενσιλβάνια (20) και Βιρτζίνια (13). Από αυτές οι πέντε έχουν ψηφίσει τον νικητή σε κάθε εκλογή από το 2000: Κολοράντο, Φλόριντα, Νεβάδα, Οχάιο και Βιρτζίνια.
~ -- 2:00 Έκλεισαν οι κάλπες στις πολιτείες-κλειδιά της Φλόριντα (29) και της Βιρτζίνια (13), καθώς και στην Τζόρτζια (16), Νότια Καρολίνα (9) και Βερμόντ (3).
~ 266  -  218 εκλέκτορες  Τράμπ-Κλίντον  Ρεπουμπλικάνοι-Δημοκρατικοί .-

~** Οι Ρεπουμπλικανοί διατηρούν τη Βουλή των Αντιπροσώπων
Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα διατηρεί την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων σύμφωνα με τα εκλογικά αποτελέσματα στις ΗΠΑ. Στη Γερουσία, ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση για 16 έδρες, με τους Δημοκρατικούς να βλέπουν τα κέρδη τους να περιορίζονται σε μόλις μία έδρα.

*** Ο Τραμπ και η ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ!Ο ρόλος του Papadopoulos και ο ΠΟΥΤΙΝ...

~  Έχετε διαβάσει και στο παρελθόν από το VoiceNews για το σύμβουλο του Ντόναλντ Τραμπ, τον Ελληνοαμερικανό George Papadopoulos (Γιώργος Παπαδόπουλος). Ο κος Παπαδόπουλος είναι σύμβουλος τoυ νέου πλανητάρχη σε θέματα ενέργειας και εξωτερικής πολιτικής. Μία θέση εξαιρετικά νευραλγική όπως καταλαβαίνετε.

Θυμίζουμε πως ήδη από το καλοκαίρι είχαμε γράψει πως ο Τραμπ  φιλοδοξεί στη, λεγόμενη, Μεσογειακή Ένωση να ενταχθούν αρχικά η Αίγυπτος, το Ισραήλ, η Κύπρος, τα Ηνωμένα Αραβικά, Εμιράτα, η Ιορδανία, η Λιβύη, η Τουρκία και φυσικά η Ελλάδα.
Ο κος Παπαδόπουλος, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, έχει προτείνει στο Ντόναλντ Τραμπ τη Μεσογειακή Ένωση αντίβαρο στην Ευρωπαϊκή, μία ένωση με ενεργειακή αυτάρκεια και με ρόλο κλειδί μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας. Εάν επιτευχθεί μία τέτοια ένωση τα οφέλη θα είναι τεράστια. Ειρήνη στη Μεσόγειο (το χρήμα πάντα ενώνει), οικονομική ανάπτυξη και στον ενεργειακό και στον πρωτογενή τομέα, επενδύσεις από τη Ρωσία, χωρίς το βραχνά της Ε.Ε-Γερμανίας και ευρύτερη συνεννόηση στην αντιμετώπιση του Ισλάμ.
Περιμένουμε τις εξελίξεις, οι οποίες βέβαια δε θα φανούν στις επόμενες μέρες αλλά μήνες.

***  «Τα ΤΖΑΜΙΑ είναι ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ του Ριζοσπαστικού Ισλάμ»! Δείτε τι κάνουν...

~  Συνεχίζονται οι έρευνες στη Γαλλία για την καταπολέμηση της Τρομοκρατίας. Στο πλαίσιο αυτό ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Μπερνάντ Καζενέβ δήλωσε ότι ενδέχεται να κλείσουν πολλά τζαμιά στη Γαλλία καθώς και χώροι λατρείας των  μουσουλμάνων, όπως σημειώνει τούρκικο δημοσίευμα.
Η Γαλλία βρίσκεται σε καθεστώς αυξημένης ετοιμότητας και ακολουθεί σκληρά μέτρα σε εστίες τρομοκρατίας και τα τζαμιά θεωρούνται χώρος προπαγάνδας για το ριζοσπαστικό ισλαμισμό.
Ο Μπερνάντ Καζενέφ μιλώντας σε συνάντηση των διοικητών και εισαγγελέων στο Παρίσι δήλωσε ότι «μέχρι σήμερα έχουν κλείσει πάνω από 20 τζαμιά σε όλη τη χώρα λόγω εξτρεμιστικών δραστηριοτήτων και ενδέχεται να κλείσουν και άλλα για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι προωθείται  ο ισλαμικός φανατισμός».
Είπε επίσης πως έχουν «εντοπισθεί 54 ιστοσελίδες που προπαγανδίζουν τους μουσουλμάνους και έχουν καταγραφεί 319 διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που συνδέονται  με ριζοσπαστική ομάδα». Πρόσθεσε ότι μέχρι σήμερα ««έχουν τεθεί υπό κράτηση 426 άτομα και 95 σε κατ’ οίκον περιορισμό. Έχουν βρεθεί και κατασχεθεί περίπου 600 όπλα βαρέως τύπου».   Εμείς πάλι εδώ ανοίγουμε τα τζαμιά….

***  ΤΡΑΜΠ και ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ!Τι να περιμένουμε;..

~  Εξελίξεις που τρέχουν στην Αμερική, με την εκλογή του νέου Προέδρου και τώρα έρχονται εκ νέου στην επιφάνεια και τα ερωτήματα που αφορούν την Ελλάδα,σ’ότι αφορα τη στάση του Τράμπ στο θέμα του χρέους.
Από τη μία αν ο Τράμπ κρατήσει τη στάση του Ομπάμα θεωρώντας  πως η οικονομική αστάθεια της Ελλάδας μπορεί να έχει αντίκτυπο και στην Ευρώπη θέτοντας σε κίνδυνο και την ευρωπαϊκή αλλά και την παγκοσμία οικονομία τότε η Ελλάδα θα έχει στήριγμα για τις ρυθμίσεις του χρέους.
Σ’ότι αφορά όμως στις αμερικάνικες επενδύσεις καθώς αυτό που έχει γνωστό,αμέσως μετά την εκλογή του,είπε πως σκοπεύει να ενδυναμώσει την οικονομία με κεφαλαία που θα εισέλθουν στη χώρα και δεν θα εξέλθουν.
Η Ελλάδα,έχει αρχίσει ωστόσο και παρουσιάζεται σαν σταθεροποιητικός παραγόντας κυρίως λόγω της στάσης και συμπεριφοράς του Ερντογάν και μένει τώρα να πειστούν και Αμερικάνοι για το ρόλο της χώρας μας στη σταθερότητα της Ευρώπης.

***  'ΞΗΛΩΝΕΙ' τη Ν.Δ ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ! ΕΜΦΥΛΙΟΣ ή απλά ΑΝΑΝΕΩΣΗ;..

~ Όργια από πληροφορίες για μεγάλες αλλαγές στη Νέα Δημοκρατία, έχουμε τις τελευταίες ώρες. Σκοπός του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως διαρρέει ο κύκλος του, είναι η ανανέωση του κόμματος.

Χαρακτηριστικό του μεγέθους των αλλαγών που επιθυμεί είναι πως δεν αποκλείεται να υπάρξει αντικατάσταση του Γιώργου Κουμουτσάκου από τον Βασίλη Κικίλια στο αξίωμα του εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.
Εάν αυτό ισχύσει τότε ο Γιώργος Κουμουτσάκος αναμένεται να μετακινηθεί στη μια από τις τρεις θέσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων της Νέας Δημοκρατίας.

***  H ΓΕΡΜΑΝΙΑ φοβάται!Δε θα είναι πια ο ΄ΣΕΡΙΦΗΣ' της Ε.Ε;..

~ Ανατριχίλα έχει προκαλέσει η εκλογή του Ντόναλντ Τράμπ στους ευρωπαίους ηγέτες...
Ανάμεσα σ’αυτόυς και η ηγέτης της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, που δείχνει πως όχι μόνο δεν χάρηκε για το αποτέλεσμα,αλλά δεν το περίμενε και καθόλου.Η απογοήτευση φάνηκε ξεκάθαρα στο πρόσωπο της, την ώρα  που της ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα των εκλογών των ΗΠΑ.
Η Καγκελάριος όπως όλα δείχνουν, περίμενε νίκη της Χίλαρι Κλίντον αλλά έπεσε έξω...

*** Το εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ
1) Το αμερικανικό Σύνταγμα ορίζει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ πρέπει να είναι τουλάχιστον 35 ετών, πολίτης των ΗΠΑ και γεννημένος εκεί. Η θητεία του είναι τετραετής, και έχει δικαίωμα επανεκλογής μόνο μία φορά.
2) Πρώτο βήμα στη διεκδίκηση για την προεδρία είναι η διερευνητική επιτροπή (exploratory committee). Kάθε τέσσερα χρόνια, σχεδόν ένα χρόνο πριν από την ημερομηνία των εκλογών, όποιος Αμερικανός πολίτης (φυσικά πολιτικός αλλά τελευταία και επιχειρηματίας) θεωρεί ότι μπορεί να διεκδικήσει την προεδρία σχηματίζει μια «διερευνητική επιτροπή» προκειμένου να αρχίσει να συγκεντρώνει την υποστήριξη οπαδών αλλά και χρηματοδοτών για την προεκλογική του εκστρατεία. Αλλωστε, ακόμη και η προεκλογική εκστρατεία για το χρίσμα Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών είναι μια πανάκριβη υπόθεση -η οποία γίνεται ολοένα και ακριβότερη τα τελευταία χρόνια- κοστίζοντας στους υποψηφίους πολλά εκατομμύρια δολάρια.
3) Αν ο υποψήφιος μέσα από τη διερευνητική επιτροπή συγκεντρώσει αρκετή υποστήριξη αλλά και χρήματα, ενημερώνει τις ομοσπονδιακές αρχές ότι διεκδικεί το χρίσμα και ο αγώνας, που ίσως οδηγήσει ύστερα από ένα χρόνο στο Λευκό Οίκο, αρχίζει.
4) Ετσι ξεκινά και στα δύο μεγάλα κόμματα η διαδικασία των προκριματικών εκλογών, η οποία είναι μάλλον περίπλοκη για τα ελληνικά δεδομένα. Η πρώτη σημαντική διαφορά είναι ότι, ενώ στις περισσότερες χώρες τα κόμματα επιλέγουν τους υποψηφίους, στις ΗΠΑ είναι οι ψηφοφόροι που επιλέγουν τον υποψήφιο της αρεσκείας τους. Οι υποψήφιοι λοιπόν που αγωνίζονται ενάντια σε υποψηφίους του ίδιου κόμματος επιδιώκουν να κερδίσουν στις προκριματικές εκλογές προκειμένου να εξασφαλίσουν τους εκλέκτορες κάθε πολιτείας που θα συμμετάσχουν στο συνέδριο του κόμματος.
5) Οι προκριματικές εκλογές έχουν μεταξύ τους δύο πολύ σημαντικές διαφορές: πρώτον υπάρχουν πολιτείες όπου υποψηφίους του κάθε κόμματος μπορούν να εκλέξουν όλοι οι ψηφοφόροι και όχι μόνο τα Ο Λευκός Οίκος: Οι εκλογές θα αναδείξουν τον ένοικόι του για τα επόμενα τέσσερα χρόνιαμέλη του κόμματος και δεύτερον σε αρκετές πολιτείες η κατανομή των υποψηφίων δεν γίνεται αναλογικά αλλά ο πρώτος υποψήφιος παίρνει το σύνολο των εκλεκτόρων. Κάθε υποψήφιος που θέλει να έχει ελπίδες για την προεδρία επιδιώκει να «καθαρίσει» τη διαδικασία των προκριματικών γρήγορα και αυτό για δύο πολύ σημαντικούς λόγους: αφενός για να επικεντρώσει τις προσπάθειές του όχι εναντίον των εσωκομματικών του αντιπάλων αλλά του υποψηφίου του άλλου κόμματος και αφετέρου για να εξοικονομήσει χρήματα για την κυρίως προεκλογική εκστρατεία.
6) Η διαδικασία των προκριματικών ολοκληρώνεται στα τέλη της άνοιξης και πλέον τα κόμματα οδεύουν για τη μεγάλη αμερικανική εορτή των συνεδρίων, στα μέσα του καλοκαιριού. Εκεί, μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα ο υποψήφιος που έχει εξασφαλίσει την πλειοψηφία των εκλεκτόρων μέσω της διαδικασία των προκριματικών παίρνει και τυπικά το χρίσμα, αλλά και την υποστήριξη των εσωκομματικών του αντιπάλων -που λίγους μήνες πριν διαλαλούσαν πως είναι βέβαιο ότι θα χάσει τις εκλογές, δίνει ψεύτικες υποσχέσεις και άλλα παρόμοια, όχι ιδιαιτέρως κομψά. Στο συνέδριο ο και επίσημα πλέον υποψήφιος για την προεδρία ανακοινώνει και το όνομα του υποψήφιου αντιπροέδρου που ο ίδιος προσωπικά έχει επιλέξει.
7) Το συνέδριο λήγει και η κυρίως προεκλογική εκστρατεία αρχίζει. Οι υποψήφιοι διασχίζουν χιλιάδες μίλια, πραγματοποιούν εκατοντάδες μικρές και μεγάλες συγκεντρώσεις, μιλούν σε δεκάδες δείπνα, εκδηλώσεις και fund-raisers, εκδηλώσεις δηλαδή για τη συγκέντρωση χρημάτων, καθώς τα έξοδα ιδίως για τηλεοπτικές διαφημίσεις είναι τεράστια. Το κόστος της προεκλογικής εκστρατείας για την προεδρία μπορεί να πλησιάσει και τα 100 εκατομμύρια δολάρια.
8) Αναπόσπαστο κομμάτι της προεκλογικής εκστρατείας είναι τα ντιμπέιτ, οι τηλεοπτικές μονομαχίες των υποψηφίων. Η αποτελεσματικότητά τους αμφισβητείται έντονα. Το 1984 ο πρόεδρος Ρέιγκαν τα πήγε άθλια στο debate και παρ' όλα αυτά κέρδισε τις εκλογές με σχεδόν 60%. Αντίθετα το 1988, ο Μάικ Δουκάκις θεωρείται πως αυτοκτόνησε πολιτικά, όταν σε ερώτηση για το πως θα αντιδρούσε αν βίαζαν τη γυναίκα του απάντησε μάλλον ψυχρά, χωρίς κανένα συναίσθημα.
9) Και φτάνουμε στις εκλογές, που διεξάγονται σταθερά την πρώτη Τρίτη του Νοέμβρη. Αξίζει εδώ να πούμε δύο λόγια για το εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ. Αντίθετα από ό,τι πιστεύουμε η εκλογή του προέδρου δεν γίνεται άμεσα από το λαό αλλά από το κολέγιο των εκλεκτόρων.
10) Κάθε πολιτεία ανάλογα με τον πληθυσμό της διαθέτει έναν αριθμό εκλεκτόρων. Οποιος υποψήφιος έρθει πρώτος σε αυτή την πολιτεία στις εκλογές παίρνει και τους εκλέκτορες στο σύνολό τους. Ο υποψήφιος με την πλειοψηφία των εκλεκτόρων -και όχι των ψήφων- εκλέγεται πρόεδρος. Ετσι, έχει συμβεί αρκετές φορές στην αμερικανική ιστορία πρόεδρος να έχει εκλεγεί υποψήφιος που ήλθε δεύτερος σε ψήφους αλλά κατέκτησε την πλειοψηφία των εκλεκτόρων.
11) Η ψηφοφορία δεν είναι υποχρεωτική και στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις σχεδόν μόνο οι μισοί εγγεγραμένοι ψηφοφόροι προσήλθαν στις κάλπες.  Newsroom ΔΟΛ

~ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΡΦΑΡΩΝ :
* Σε ηλικία  83 ετών  έφυγε από την ζωή η Ευγενία  σύζυγος Αριστοτέλη Καράγιαννη το γένος Μπελόκα .- Θερμά  συλλυπητήρια στους οικίους της  .-

*** Παλινωδίες Τσώνη για το θέμα των προσφύγων στη Μεσσήνη 
Στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο 
 Η δημιουργία Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων στη Μεσσήνη επανήλθε ως θέμα στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, επιβεβαιώνοντας την είδηση που πρώτο το «Θάρρος» είχε γράψει το περασμένο Μάιο, δεχόμενο τότε σφοδρή επίθεση από το δήμαρχο Μεσσήνης.
Σε εκτός ημερησίας διάταξης συζήτηση ο Γ. Τσώνης επιβεβαίωσε ότι η επιχειρηματίας κα Συκιώτη του ξενοδοχείου «San Agostino», στην περιοχή της Ανάληψης, έχει δεχθεί πρόταση από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για φιλοξενία μεταναστών – προσφύγων.
Αρχικά ο δήμαρχος επιχείρησε να υποβαθμίσει το γεγονός, ωστόσο η αντιπολίτευση άφησε αιχμές εναντίον του ότι παίζει παιχνίδια, κρυφά από την κοινωνία της Μεσσήνης, στο ζήτημα των προσφύγων.
Έπειτα από μια πολύωρη και εκρηκτική συζήτηση, και παρά τις προσπάθειες της αντιπολίτευσης να υπάρξει ομόφωνη πρόταση επί του θέματος από το Δ.Σ., αυτό λίγο πριν από τις 9.00 οδηγήθηκε σε 5λεπτη διακοπή, όπως ανακοίνωσαν, ώστε να διαβουλευθεί η δημοτική παράταξη της πλειοψηφίας (η οποία φαίνεται να μην είχε πρόταση). Τελικά, η διακοπή διήρκεσε περίπου μια ώρα, με το δήμαρχο να εξέρχεται πρώτος από την αίθουσα διαβούλευσης και την υπόλοιπη ομάδα του να ακολουθεί αργότερα…  -Αναλυτικό ρεπορτάζ στο αυριανό φύλλο του «Θάρρους».

*** Θανατηφόρο τροχαίο στη Μεσσήνη! (φωτογραφίες & βίντεο) 
 
 
Τροχαίο δυστύχημα, σημειώθηκε στη Μεσσήνη λίγο μετά τις 11 το πρωί της Τρίτης. Πιο συγκεκριμένα, στο δρόμο προς Μελιγαλά, μετά τον κόμβο εισόδου της Μεσσήνης, και στο ύψος της «Πανηγυρίστρας» , αυτοκίνητο ΙΧ συγκρούστηκε μετωπικά με φορτηγό όχημα κάτω από άγνωστες μέχρι στιγμής συνθήκες . Από τη σύγκρουση σκοτώθηκε ακαριαία μια ηλικιωμένη γυναίκα επιβάτης του ΙΧ, ενώ ο οδηγός του έχει διακομισθεί με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ ,σε σοβαρή κατάσταση, στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας.  Video: Μεσσήνη τροχαίο ,  https://youtu.be/opSvSAjkqMA .-

***  Τα νέα κυκλοφοριακά δεδομένα μετά την παράδοση του περιμετρικού της Καλαμάτας 
Το πώς θα διαμορφωθεί η κυκλοφοριακή κατάσταση στην οδό Λακωνικής, αλλά και σε άλλα οδικά σημεία, μετά την παράδοση στην κυκλοφορία του περιμετρικού, εξηγεί σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες ο Δήμος Καλαμάτας.
Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά σε έγγραφο της αρμόδιας για την κατασκευή του περιμετρικού ΕΥΔΕ του υπουργείου Υποδομών, με το οποίο απαντά σε αιτήματα του Δήμου Καλαμάτας.
  Λακωνικής
Σύμφωνα με το Δήμο Καλαμάτας, από το έγγραφο του υπουργείου προκύπτουν τα εξής:
Για την οδό Λακωνικής: Θα τοποθετηθούν από την κοινοπραξία «Μορέας» τα απαραίτητα στηθαία ασφαλείας στη σύνδεση του αυτοκινητόδρομου με την οδό Λακωνικής.
Η Λακωνικής, στο σημείο που θα συναντά την απόληξη του περιμετρικού και ακριβώς μετά τη γέφυρα του χειμάρρου Κερεζένια, θα κλείσει και θα μετατραπεί σε αδιέξοδο, για λόγους ασφαλείας. Επομένως, ο κατευθυνόμενος μέσω Λακωνικής προς Βέργα, αφού περάσει τον Ιερό Ναό Γενεθλίου της Θεοτόκου στα Γιαννιτσάνικα, θα στρίβει αριστερά στο πρώην «Πράσινο Πάρκο» και κατόπιν δεξιά στον περιμετρικό, τον οποίο θα ακολουθεί μέχρι του σημείου που αυτός θα μεταπίπτει στη Λακωνικής, βορείως του κτήματος Καρέλια.
Το αντίστροφο θα κάνει ο ερχόμενος από Βέργα, για να εισέλθει στη Λακωνικής, στο προαναφερθέν ύψος.
Φυσικά, θα υπάρχει η εναλλακτική λύση, για να βγει κανείς από την Καλαμάτα προς Μάνη, να ακολουθήσει εξαρχής την οδό Παπαφλέσσα (πρώην Βασιλέως Γεωργίου), βορείως της Λακωνικής, η οποία στην απόληξή της θα ταυτίζεται με την απόληξη του περιμετρικού.
Η αντίστροφη λύση για εύκολη είσοδο στην Καλαμάτα θα ισχύει για τον προερχόμενο από τη Μάνη.
  Αγιάννα και Αθηνών
Ο κλάδος εξόδου στη σύνδεση του αυτοκινητόδρομου με την οδό Αρτέμιδος (ισόπεδος κόμβος Αγιάννας) θα επεκταθεί από το «Μορέα» κατά 40 μέτρα προς νότο, μέχρι την ήδη κατασκευαζόμενη νησίδα από έργο του Δήμου Καλαμάτας.
Ο δε Δήμος Καλαμάτας ανακοίνωσε πως θα φροντίσει για την πλακόστρωση στον κόμβο Αγιάννας και στους κλάδους του κόμβου, ώστε να συμβαδίζει με εκείνη της εγκεκριμένης μελέτης ανάπλασης της Αρτέμιδος.
Αναφέρει, επίσης, ότι δεν προβλέπεται η διαμόρφωση του πλάτους του οδοστρώματος στο τμήμα της Αρτέμιδος βορείως του κόμβου Αγιάννας σε 7 μέτρα και προτείνει αυτό να το πραγματοποιήσει ο Δήμος Καλαμάτας, όταν υλοποιηθεί η πράξη εφαρμογής του σχεδίου πόλεως της περιοχής.
Τέλος, η αρμόδια ΕΥΔΕ του υπουργείου Υποδομών γνωστοποιεί ότι δεν έχει αρμοδιότητα κατασκευής έργων στην οδό Αθηνών, όπως ενός τεχνικού έργου γεφύρωσης στο ρέμα ανατολικά του κόμβου Καρέλια, όπου η Αθηνών συναντά τη συνδετήρια με τον περιμετρικό οδό. Το έργο θα εκτελέσει ο Δήμος Καλαμάτας.
Video :  Περιφερειακός Καλαμάτας - Kalamata bypass  , https://youtu.be/EvPkXRUsQJo  .-

*** Βράβευση του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου 
 Βράβευση του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου, προέδρου και CEO της ΤΕΜΕΣ Α.Ε., θα γίνει στο πλαίσιο της έκθεσης «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ EXPO» μεθαύριο Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου, στις 6.30 το απόγευμα, στο χώρο εκδηλώσεών της στη ΒΙ.ΠΕ Τρίπολης (Κτήριο Γ.Ε.Α.). 

*** Ανυπολόγιστη προς το παρόν η ζημιά στην ελαιοπαραγωγή από το δάκο! 
Δύο μήνες μετά το Ελεγκτικό Συμβούλιο δεν έχει εγκρίνει τους επιπλέον δακοψεκασμούς
   Σε απελπιστική κατάσταση βρίσκονται πολλοί ελαιοπαραγωγοί του νομού, βλέποντας τη φετινή σοδειά να κείτεται στη γη εξαιτίας της έντονης δακοπροσβολής και χωρίς ακόμα να μπορεί να προβλεφθεί το μέγεθος της ζημιάς στην ποιότητα, αλλά και στην ποσότητα.
Άλλος, δε, επιβαρυντικός παράγοντας φέτος στην ελαιοπαραγωγή της Μεσσηνίας είναι η προσβολή από κερκόσπορα και γλοιοσπόριο.
Κι ενώ υπήρχε ελπίδα με επιπλέον ψεκασμούς για το δάκο να περισωθεί ό,τι περισσότερο γίνεται, μετά και την έγκριση του ανάλογου κονδυλίου από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το Σεπτέμβριο, το Ελεγκτικό Συμβούλιο δεν έχει ακόμα στείλει απάντηση για την έγκριση της συμπληρωματικής σύμβασης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μη γίνουν οι επιπλέον ψεκασμοί που είχαν προγραμματισθεί.
  Δύσκολη χρονιά
Με αφορμή το έντονο πρόβλημα δακοπροσβολής, ερωτώμενος ο διευθυντής Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, Γιάννης Κυριακόπουλος, απάντησε ότι φέτος είναι πάρα πολύ δύσκολη η χρονιά για την ελαιοπαραγωγή μας: «Υπάρχει πρόβλημα δακοπροσβολών σε ορισμένες περιοχές της Μεσσηνίας, οι οποίες ευνοήθηκαν από το μικροκλίμα και σε συνδυασμό με τις περιπτώσεις όπου είχαμε μειωμένη καρποφορία. Δηλαδή, εκεί που η καρποφορία ήταν της τάξης του 20-30%, η ζημιά πολλαπλασιαζόταν. Αντίθετα, σε περιοχές που έχουμε ελαιόδενδρα που προσεγγίζουν την πλήρη καρποφορία, η ζημιά είναι μικρότερη. Υπάρχει, επίσης, σε εκτεταμένες περιοχές, ιδιαίτερα σε αυτές που ευνοούν την ανάπτυξη υψηλής ατμοσφαιρικής υγρασίας, πρόβλημα προσβολών από κερκόσπορα και γλοιοσπόριο. Οι προσβολές του ελαιοκάρπου από αυτά οδηγούν σε σημαντική υποβάθμιση της παραγωγής και της ποιότητας. Η υπηρεσία μας, λόγω των ιδιαίτερων αυτών συνθηκών που επικράτησαν, ήδη από το καλοκαίρι, αλλά και κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, με δελτία Τύπου, δημοσιεύματα, ενημερώσεις στα μέσα ενημέρωσης, έχει δώσει οδηγίες στους ελαιοπαραγωγούς για τις κατάλληλες ενέργειες αντιμετώπισης του τριπλού αυτού προβλήματος προσβολών του ελαιοκάρπου».
  Μάστιγα
Όπως εξήγησε στη συνέχεια, η φετινή χρονιά δημιούργησε έναν εκρηκτικό συνδυασμό. Οι συνθήκες του ήπιου χειμώνα πέρυσι και οι υψηλές θερμοκρασίες δημιούργησαν υψηλούς αρχικά δακοπληθυσμούς. Αυτό, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία, δημιούργησε όλα τα προβλήματα.
Όσο για το τι μπορεί να κάνουν τώρα οι ελαιοπαραγωγοί, ο κ. Κυριακόπουλος είπε: «Αν κάποιος καθυστερήσει να συγκομίσει ελαιόκαρπο, δηλαδή έπειτα από 25 ημέρες, θα πρέπει να κάνει τακτικούς ελέγχους και αν διαπιστώσει προσβολή, να επέμβει με δικά του μέσα. Αν, όμως, έχει διαπιστώσει αυξημένες δακοπροσβολές και προγραμματίζει να συγκομίσει στο επόμενο 20ήμερο, πρέπει να επισπεύσει τη συγκομιδή».
Πάντως, σύμφωνα με την υπηρεσία, την τελευταία διετία τείνουν να γίνουν μάστιγα τα φυτοπροστατευτικά προβλήματα με τον κερκόσπορα και το γλοιοσπόριο.  Της Βίκυς Βετουλάκη

*** Τα ατμόλουτρα της Οιχαλίας 
Τα… ατμόλουτρα έχουν ξεκινήσει και πάλι οι κάτοικοι του Μελιγαλά και της ευρύτερης περιοχής από τη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων. Μάλιστα, ο μπαρμπα-Γιώργης, από τη Σκάλα Οιχαλίας, μας έκανε και το ανάλογο σχόλιο: «Είθισται, κάθε τόπος, κάθε χωριό, να προβάλλει τα δικά του προϊόντα, σε τοπικές γιορτές (όπως η γιορτή της αγκινάρας, της πατάτας κ.λπ.). Η περιοχή μας και το χωριό Σκάλα έχουν το μοναδικό προνόμιο να διαθέτουν άφθονα και θεραπευτικά ατμόλουτρα και τα προβάλλουμε στη γιορτή μας. Προσφέρονται δωρεάν με καφέ σε όλους τους συμπολίτες μας και κυρίως στο δήμαρχο Καλαμάτας κ. Νίκα. Χαρά μας να μας επισκεφθείτε για να γνωρίσετε από κοντά τα ατμόλουτρά μας. Θα τα συνηθίσετε. Χρόνια τα έχουμε συντροφιά, χωρίς φωνή ν’ ακουστεί. Και της κας Αλειφέρη την ατάκα “η περιοχή είναι κόλαση του Δάντη”, της την επιστρέφουμε».   Β.Β. 

***  Ζητά αλλαγές στο καθεστώς των ενδιάμεσων εκπτώσεων η ΕΣΕΕ 
Στους τοπικούς εμπορικούς συλλόγους το δικαίωμα να διαχειριστούν ελεύθερα δύο ή τρεις εκπτωτικές περιόδους 
 Την αλλαγή του καθορισμένου χρόνου των ενδιάμεσων εκπτώσεων ζητά η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) και προτείνει να δοθεί στους τοπικούς εμπορικούς συλλόγους το δικαίωμα να διαχειριστούν ελεύθερα δύο ή τρεις εκπτωτικές περιόδους σε συνεργασία με τις περιφέρειες τους.
«Τα αποτελέσματα των περιοδικών ερευνών της Συνομοσπονδίας αμφισβητούν πλέον την παραδοσιακή αντίληψη ότι οι εκπτώσεις λειτουργούν ενισχυτικά στον τζίρο των επιχειρήσεων. Λόγω της γενικότερης οικονομικής δυσχέρειας και της έλλειψης ρευστότητας, οι εκπτώσεις φαίνεται ότι πλέον παύουν να αποτελούν από μόνες τους κινητήριο δύναμη της αγοραστικής κίνησης» αναφέρει ανακοίνωση της ΕΣΕΕ.
Επίσης, από την έρευνα της ΕΣΕΕ προκύπτει ότι ο μικρός τζίρος της Κυριακής φαίνεται να «απορροφά» εκείνον των προηγούμενων και επόμενων ημερών.
Συμπερασματικά για την ενδιάμεση εκπτωτική περίοδο του Νοεμβρίου προκύπτει ότι το ποσοστό εκείνων που οι πωλήσεις τους κινήθηκαν σε «καλύτερα» επίπεδα μειώνονται μεταξύ των δύο περιόδων, ενώ αντίστοιχα ενισχύεται κατά πολύ το ποσοστό εκείνων που δήλωσαν ότι οι πωλήσεις κινήθηκαν σε «χειρότερα» επίπεδα.
  Έρευνα
«Η πλειονότητα του εμπορικού κόσμου δε συμφωνεί με το μέτρο των ενδιάμεσων εκπτώσεων και αυτό είναι ένα εύρημα που επαναλαμβάνεται με σταθερό περίπου ποσοστό της τάξεως του 60%, σε όλες τις περιοδικές έρευνες που έχει διεξάγει η ΕΣΕΕ τα τελευταία 2 χρόνια», όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Επίσης, κατά τη διάρκεια των ενδιάμεσων εκπτώσεων φαίνεται ότι το ύψος του ποσοστού της έκπτωσης κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα από τις παραδοσιακές περιόδους των θερινών και χειμερινών εκπτώσεων. Το μεγαλύτερο κομμάτι των επιχειρήσεων επιλέγει να διαμορφώνει το επίπεδο των εκπτώσεων μεταξύ 11% και 20% και εν συνεχεία μεταξύ 21% και 30%, ενώ δε φαίνεται να προτιμώνται από τους επιχειρηματίες οι εκπτώσεις του 40%, κάτι που είναι λογικό, καθώς βρίσκονται στην αρχή της χειμερινής «σεζόν».
Σχετικά με την εφαρμογή του μέτρου της λειτουργίας των καταστημάτων την Κυριακή, βασική διαπίστωση η οποία φαίνεται να επαναλαμβάνεται ως εύρημα σε κάθε ενδιάμεση εκπτωτική περίοδο είναι ότι σταθερά υψηλό παραμένει το ποσοστό των επιχειρηματιών που δηλώνουν ότι το άνοιγμα μίας ακόμα Κυριακής δεν επηρεάζει τον τζίρο της αντίστοιχης εκπτωτικής περιόδου. Δηλαδή, ο μικρός τζίρος της Κυριακής φαίνεται να «απορροφά» εκείνο των προηγούμενων και επόμενων ημερών, αφού τα διαθέσιμα χρήματα των καταναλωτών είναι περιορισμένα.
Η αναλυτική έρευνα του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ σε μεγάλο δείγμα εμπορικών επιχειρήσεων λιανικής με τα επικαιροποιημένα αποτελέσματα για το 2016 θα ολοκληρωθεί στις 11 Νοεμβρίου, ώστε να αναλυθούν τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία θα επανεξεταστούν οι προτάσεις για βελτιωτικές αλλαγές στο μέτρο των «μίνι» εκπτώσεων.
Σχετικά ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, δήλωσε: «Οι ενδιάμεσες εκπτώσεις δε φαίνεται, σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα στοιχεία, να συμβάλλουν στην τόνωση του τζίρου των καταστημάτων λιανικού εμπορίου. Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι η αγοραστική κίνηση του Σαββάτου σε μικρά και μεγάλα καταστήματα, σε εμπορικούς δρόμους και εμπορικά κέντρα, ήταν σχεδόν τριπλάσια της Κυριακής.
Η ΕΣΕΕ έχει προτείνει την αλλαγή του καθορισμένου χρόνου των ενδιάμεσων εκπτώσεων και ζητά να δοθεί στους τοπικούς εμπορικούς συλλόγους το δικαίωμα να διαχειριστούν ελεύθερα δύο ή τρεις εκπτωτικές περιόδους σε συνεργασία με τις περιφέρειές τους.
Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας του φετινού Νοεμβρίου για την επισκεψιμότητα και τον τζίρο στα καταστήματα λιανεμπορίου όλης της χώρας, θα επανέλθουμε τεκμηριωμένα στην πρόταση μας για τον "ανασχηματισμό" των ενδιάμεσων εκπτώσεων». Πηγή: www.tovima.gr  

*** Πιθανότητα εκδήλωσης ακραίων καιρικών φαινομένων  σήμερα στην Καλαμάτα 
Ο καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για  σήμερα  Τετάρτη 9/11/2016 προβλέπεται ιδιαίτερα άστατος.
Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών αλλά και κατά τη διάρκεια της ημέρας θα επικρατήσουν αυξημένες νεφώσεις, θα υπάρξουν όμως και κάποια διαστήματα με ανοίγματα του καιρού, κυρίως τις πρωινές ώρες και αργά το βράδυ, προς το τέλος της ημέρας. Τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες υπάρχει πιθανότητα ψιλόβροχου έως ασθενούς βροχής. Τις πρώτες πρωινές ώρες αναμένεται ψιλόβροχο έως ασθενής βροχή, ενώ υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν μπόρες σύντομης διάρκειας (όμβροι) ή καταιγίδες. Τις πρωινές ώρες υπάρχει πιθανότητα ψιλόβροχου έως ασθενούς βροχής. Από τις πρώτες μεσημβρινές έως και τις πρώτες βραδινές ώρες αναμένεται βροχή ασθενούς έως μέτριας έντασης. Κατά διαστήματα θα εκδηλώνονται μπόρες ή καταιγίδες. Επίσης υπάρχει πιθανότητα χαλαζόπτωσης κατά τόπους. Μεγαλύτερη πιθανότητα για εκδήλωση ισχυρής καταιγίδας υπάρχει κυρίως τις μεσημβρινές ώρες.Τα φαινόμενα ενδέχεται να είναι έντονα, με υψηλές ραγδαιότητες. Προσοχή, υπάρχει πιθανός κίνδυνος ξαφνικής συσσώρευσης υδάτων. Τις βραδινές ώρες υπάρχει μικρή πιθανότητα ψιλόβροχου έως ασθενούς βροχής.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί από 14 έως 21 βαθμούς Κελσίου. (η μέγιστη θερμοκρασία θα σημειωθεί τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες).
Η υγρασία θα κυμανθεί από 60-90%.
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν μέτριοι, από ΝΑ διευθύνσεις, με ένταση 3-4 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Δ-ΝΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ, τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα ενισχυθούν, στα 3-4 μποφόρ και από το απόγευμα και μετά θα στραφούν σε Δ-ΒΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ. (μέσα στις καταιγίδες υπάρχει πιθανότητα ανέμων που οι ριπές τους θα αγγίζουν τα 5-6 μποφόρ).
Θα συνεχιστεί η συγκέντρωση φορτίου αφρικάνικης σκόνης σαχαριανής προέλευσης, σε αυξημένες ποσότητες, μέχρι τις απογευματινές ώρες όπου θα αρχίσει να απομακρύνεται σταδιακά ανατολικά, με αποτέλεσμα να προκληθεί κάποια θολούρα στην ατμόσφαιρα, ενώ οι πρώτες βροχές κυρίως θα είναι λασποβροχές.
Σε περίπτωση αλλαγής της εκτίμησης των πιο ισχυρών φαινόμενων θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση.
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το http://kalamata.meteoclub.gr/

***  Οι επόμενοι στόχοι του Δικτύου Συνοικιακής Κομποστοποίησης στην Καλαμάτα 
Υπογράφτηκε στις 4 Νοεμβρίου η εγκεκριμένη, από το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας στις αρχές καλοκαιριού, επιμέλεια του Δικτύου Συνοικιακής Κομποστοποίησης μεταξύ του Δήμου Καλαμάτας και της RE:THINK Κοιν.Σ.Επ.
Ως γνωστόν, το Δίκτυο Συνοικιακής Κομποστοποίησης Καλαμάτας αποτελεί ένα καινοτόμο και μοναδικό στην Ευρώπη βιώσιμο σύστημα διαχείρισης των οργανικών υπολειμμάτων από τους ίδιους τους κατοίκους-χρήστες. Ο βασικός εξοπλισμός αποτελείται από το συνοικιακό κομποστοποιητή με πιστοποιητικό ευρεσιτεχνίας, από τον ΟΒΙ, το οποίο και αποτελεί ένα εργαλείο αστικού εξοπλισμού για κοινή και δωρεάν από τους πολίτες χρήση. Οι δε χρήστες του συνοικιακού κομποστοποιητή, εγγεγραμμένοι ανά ομάδες γειτονιάς, μαθαίνουν να διαχειρίζονται και να τον λειτουργούν αυτόνομα και να παράγουν πλούσιο εδαφοβελτιωτικό οργανικό χώμα, που οι ίδιοι μπορούν να χρησιμοποιούν εντελώς δωρεάν.
Όπως, δε, αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου από το RE:THINK, μέσα σε 3 μήνες «θα μπορέσουμε:
-να αντικαταστήσουμε και επανατοποθέτησουμε 8  συνοικιακούς κομποστοποιητές που έχουν τοποθετηθεί από το 2011 και έχουν υποστεί σημαντικές φθορές
-να ελέγξουμε και να επισκευάσουμε (όπου αυτό απαιτείται) το σύνολο των υπόλοιπων κομποστοποιητών του δικτύου που έχουν ήδη τοποθετηθεί σε 61 δημόσιους χώρους του Δήμου Καλαμάτας βάσει της προηγούμενης προγραμματικής σύμβασης μεταξύ RE:THINK ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ και Δήμου Καλαμάτας. Οι ως άνω κομποστοποιητές διαχειρίζονται από ομάδες κατοίκων ή φορείς της πόλης, στους οποίους πηγαίνει και το τελικό παραγόμενο προϊόν
-να οργανώσουμε την εκπαίδευση των πολιτών στην κομποστοποίηση και στη διαχείριση του συνοικιακού κομποστοποιητή της γειτονιάς τους με τη μορφή 10 επιτόπιων εργαστηρίων συνοικιακής κομποστοποίησης, καθώς και να μετρήσουμε και να υποστηρίξουμε επικοινωνιακά τα αποτελέσματα του έργου
-ο ΕΛ.Γ.Ο. – ΔΗΜΗΤΡΑ (Ινστιτούτο Ελαίας και Οπ/κών Καλαμάτας), με τον οποίο ήδη συνεργαζόμαστε, να πιστοποιήσει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του παραγόμενου από τους κάδους οργανικού χούμο (κομπόστ), κατάλληλου για κάθε χρήση
-να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας  με βάση τις αρχές της ισότιμης συνεργασίας, σύμφωνα με το καταστατικό των φορέων της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας».
Όσοι θέλουν να συμμετάσχουν στο Δίκτυο, ως εγγεγραμμένοι χρήστες, αλλά και να αιτηθούν συνοικιακό κομποστοποιητή στη γειτονιά τους ή να συμμετάσχουν σε εργαστήριο συνοικιακής κομποστοποίησης, μπορούν να στείλουν mail στο info@rethink-project.gr ή να τηλ. στο 2721022505. Επίσης, να επισκεφτούν τη σελίδα www.rethink-project.gr ή τη F.B σελίδα: Re:Think - Αγρόκτημα Φυσικής Καλλιέργειας Φοίφα.

*** Λαμπρός ο εορτασμός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στην Καλαμάτα (φωτογραφίες) 
 
 
 
Με λαμπρότητα και την παρουσία πλήθους πιστών εορτάστηκε στην Καλαμάτα η σύναξη των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ.
Στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό που βρίσκεται στο κέντρο της Καλαμάτας, την Θεία Λειτουργία τέλεσε ο εορτάζων Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Λεοντοπόλεως κ. Γαβριήλ, συμπαραστατούμενος από ιερείς της πόλης.
Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε, στο κήρυγμά του, στους Αγίους Αγγέλους και στα μηνύματα της σημερινής ευαγγελικής περικοπής κι ευχήθηκε σε όλους υγεία και δύναμη.
Λαμπρός ήταν και ο εορτασμός στο ιερό παρεκκλήσιο των Ταξιαρχών,στην πλατεία Μαυρομιχάλη. Την πανηγυρική Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης Φίλιππος Χαμαργιάς, ο οποίος ευχήθηκε στο πολυπληθές εκκλησίασμα υγεία και οι Ταξιάρχες να σκεπάζουν τη ζωή του κάθε πιστού.  Φωτογραφίες : Γιώργος Τσερεφός

***  Ένωση Μεσσήνιων Συγγραφέων: Παρουσίαση του έργου τριών εκλιπόντων συγγραφέων-μελών της 
Εκδήλωση, στο πλαίσιο των καθιερωμένων «λογοτεχνικών περιπάτων», θα πραγματοποιήσει η Ένωση Μεσσήνιων Συγγραφέων αύριο Τετάρτη στις 7.00 το απόγευμα στα γραφεία της, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, κατά την οποία θα παρουσιαστεί
το έργο τριών εκλιπόντων συγγραφέων-μελών της:
του ποιητή και φιλόλογου Ηλία Ε. Δημητρακόπουλου από το συγγραφέα Κώστα Ζωτόπουλο, του πεζογράφου και ποιητή Τάσου Ζόμπολα από το συγγραφέα Άγγελο Λάππα και της συγγραφέως Χρυσάνθης Μαυράκη από το δημοσιογράφο Θανάση Παντέ.
Το συντονισμό της παρουσίασης θα έχει η φιλόλογος και συγγραφέας, Μαρία Σταθέα.
Ο Ηλίας Ευθ. Δημητρακόπουλος γεννήθηκε το 1963 στη Μεσσηνία, όπου και έζησε τα παιδικά του χρόνια. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια παρακολούθησε για τρία χρόνια μεταπτυχιακά μαθήματα Παιδαγωγικής Ψυχολογίας. Εργάστηκε ως καθηγητής Φιλολογίας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Ασχολήθηκε συστηματικά με το ανέβασμα θεατρικών παραστάσεων από μαθητικούς θιάσους, έχοντας σκηνοθετικές αρμοδιότητες. Παρακολούθησε σεμινάρια σχετικά με το θεατρικό παιχνίδι, σεμινάρια υποκριτικής, καθώς και της Commedia del Arte.
Διετέλεσε σύμβουλος έκδοσης και μέλος της συντακτικής επιτροπής της τοπικής εφημερίδας «Το Βλέμμα του Αετού», όπου διατηρούσε και μόνιμη στήλη. Επίσης, κείμενά του για το θέατρο έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό «Τριφυλιακή Εστία». Ποιήματά του δημοσιεύτηκαν στο συλλογικό τόμο της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων, «Μεσσηνιακές Δημιουργίες», τόμος Β', Καλαμάτα 2008.
Έφυγε από τη ζωή το 2015.
Ο Τάσος Ζόμπολας (1930-2015) γεννήθηκε το 1930 στην Καλλιθέα Πυλίας και τελείωσε τις σπουδές του στο Γυμνάσιο Παραλίας Καλαμάτας. Εμφανίστηκε στα Γράμματα σε ηλικία 17 ετών. Το πρώτο του βιβλίο, «Αθάνατο Πνεύμα», τυπώθηκε το 1947 στην Καλαμάτα, όταν ήταν ακόμη μαθητής, ενώ η πρώτη του ποιητική συλλογή, «Πονεμένες Ώρες», στην Αθήνα το 1949.
Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και άσκησε από το 1958 το λειτούργημα του δικηγόρου στην Αθήνα. Διετέλεσε μέλος και αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, αντιπρόεδρος της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων του Πρωτοδικείου Αθηνών και μέλος της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Δημοσίευσε πλήθος νομικών βιβλίων τα οποία είναι εκδόσεις της Νομικής Βιβλιοθήκης. Είχε κριθεί ότι με το συγγραφικό του έργο είχε συμβάλει σημαντικά στην
ανάπτυξη της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και για το λόγο αυτό του είχε απονεμηθεί από το υπουργείο Πολιτισμού ισόβια τιμητική σύνταξη λογοτέχνη.
H Xρυσάνθη Mαυράκη γεννήθηκε στη Nίκαια Aττικής. Σπούδασε Παιδαγωγικά στην Παιδαγωγική Aκαδημία Tρίπολης και το Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Aθηνών. Επίσης, σπούδασε δραματική τέχνη στην Aνώτερη Iδιωτική Σχολή Δραματικής Tέχνης M. Bεάκη και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Aθηνών, στο τμήμα Kοινωνιολογίας, απ’ το οποίο δεν πήρε πτυχίο. Ως ηθοποιός συνεργάστηκε σε παραγωγές του ΔHΠEΘE Kαλαμάτας και με την εταιρεία «Tοπίο». Συμμετείχε σε τηλεοπτική σειρά της ET2 και στην κινηματογραφική παραγωγή «Aποφάσεις» του Δ. Παπαλάμπρου.
Zούσε και εργαζόταν στην Καλαμάτα και συμμετείχε σε εκδηλώσεις λόγου. Ποιήματά της δημοσιεύτηκαν στις Μεσσηνιακές Δημιουργίες τόμος Δ’, Καλαμάτα 2012.

*** Από Παρασκευή μετακομίζει το ΚΕΠ 
Η μεταστέγαση του ΚΕΠ του Δήμου Καλαμάτας από το Διοικητήριο στο ιστορικό Δημαρχείο θα γίνει από τις 11 μέχρι τις 13 Νοεμβρίου (Παρασκευή έως Κυριακή), οπότε θα παραμείνει κλειστό. Θα επαναλειτουργήσει τη Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου, στο ιστορικό Δημαρχείο, όπου θα καταλάβει τον κεντρικό χώρο στο ισόγειο.
Το ΚΕΠ θα έχει είσοδο από την οδό Αριστομένους και την οδό Νέδοντος.

***  Ολοκληρώθηκε ο 4ήμερος εορτασμός του Προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας (φωτογραφίες) 
 
 
Τέταρτη και τελευταία μέρα η χθεσινή για τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Μεσσηνία στο χώρο της 120 Πτέρυγα Μάχης Αέρος, εορτάζοντας με αυτό τον τρόπο τον Προστάτη της Αεροπορίας, Αρχάγγελο Μιχαήλ.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το Σάββατο, οπότε στο χώρο της Πτέρυγας είχε στηθεί και φέτος στατική και φωτογραφική έκθεση αεροσκαφών κι άλλων οπλικών συστημάτων της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ ειδικευμένο προσωπικό που ήταν εκεί παρείχε πληροφορίες για τα εκθέματα.
Στο χώρο προβάλλονταν βιντεοταινίες με θέμα την αποστολή, την κοινωνική προσφορά και τη συνδρομή της Πολεμικής Αεροπορίας στην πρόληψη και αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών.
Την έκθεση συμπλήρωναν μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 52 + Adv, εκπαιδευτικά αεροσκάφη Τ-2 και Τ-6 και Ε/Π ΑΒ-205, τα οποία, όπως ήταν φυσικό, κέρδισαν το ενδιαφέρον των επισκεπτών.
Χθες το μεσημέρι τελέστηκε δοξολογία, παρουσία εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των στρατιωτικών Αρχών, των Σωμάτων Ασφαλείας, στη συνέχεια διαβάστηκε διαβάστηκε η ημερήσια διαταγή και η Μονάδα άνοιξε ξανά για το κοινό, ώστε να έχει την ευκαιρία, έστω την τελευταία στιγμή, να δει τα εντυπωσιακά εκθέματα.  Π.Μπ.

***  Ο καιρός δείχνει τα «δόντια του» σήμερα στην Καλαμάτα- Δέντρο έκλεισε την Αγίου Νικολάου 
Ιδιαίτερη προσοχή ειδικά το μεσημέρι
 Από τα ξημερώματα ο καιρός στην Καλαμάτα έδειξε τις διαθέσεις του αφού όλο το βράδυ έβρεχε, ενώ όσο περνά η ώρα η κατάσταση σύμφωνα με την πρόγνωση θα γίνεται όλο και πιο δύσκολή.
Χαρακτηριστικά τα ξημερώματα μεταξύ άλλων δέντρο έπεσε και έκλεισε την οδό Αγίου Νικολάου.
  Αναλυτικά η πρόγνωση για το υπόλοιπο της ημέρας:
Τις πρωινές ώρες υπάρχει πιθανότητα ψιλόβροχου έως ασθενούς βροχής. Από τις πρώτες μεσημβρινές έως και τις πρώτες βραδινές ώρες αναμένεται βροχή ασθενούς έως μέτριας έντασης. Κατά διαστήματα θα εκδηλώνονται μπόρες ή καταιγίδες. Επίσης υπάρχει πιθανότητα χαλαζόπτωσης κατά τόπους. Μεγαλύτερη πιθανότητα για εκδήλωση ισχυρής καταιγίδας υπάρχει κυρίως τις μεσημβρινές ώρες.Τα φαινόμενα ενδέχεται να είναι έντονα, με υψηλές ραγδαιότητες. Προσοχή, υπάρχει πιθανός κίνδυνος ξαφνικής συσσώρευσης υδάτων. Τις βραδινές ώρες υπάρχει μικρή πιθανότητα ψιλόβροχου έως ασθενούς βροχής.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί από 14 έως 21 βαθμούς Κελσίου. (η μέγιστη θερμοκρασία θα σημειωθεί τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες).
Η υγρασία θα κυμανθεί από 60-90%.
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν μέτριοι, από ΝΑ διευθύνσεις, με ένταση 3-4 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Δ-ΝΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ, τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα ενισχυθούν, στα 3-4 μποφόρ και από το απόγευμα και μετά θα στραφούν σε Δ-ΒΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ. (μέσα στις καταιγίδες υπάρχει πιθανότητα ανέμων που οι ριπές τους θα αγγίζουν τα 5-6 μποφόρ).
Θα συνεχιστεί η συγκέντρωση φορτίου αφρικάνικης σκόνης σαχαριανής προέλευσης, σε αυξημένες ποσότητες, μέχρι τις απογευματινές ώρες όπου θα αρχίσει να απομακρύνεται σταδιακά ανατολικά, με αποτέλεσμα να προκληθεί κάποια θολούρα στην ατμόσφαιρα, ενώ οι πρώτες βροχές κυρίως θα είναι λασποβροχές.
Σε περίπτωση αλλαγής της εκτίμησης των πιο ισχυρών φαινόμενων θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση.
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το kalamata.meteoclub.gr/

*** Ο Ορειβατικός σε Άνω Βέργα – Πηγάδια 
Τα μονοπάτια είναι οι αλλοτινοί δρόμοι επικοινωνίας και επαφής των ανθρώπων. Σήμερα, πέρα από τη δυνατότητα που σου προσφέρουν να βρεθείς μέσα σε μια πανέμορφή φύση, με όλες εκείνες τις ευεργετικές για τον άνθρωπο ιδιότητές της, αποτελούν ένα ταξίδι στη μνήμη και την ιστορία της κάθε περιοχής. Μια μνήμη και ιστορία που πολλές φορές μπορεί να είναι άγνωστη, αλλά είναι πανταχού παρούσα στο διάβα σου. Μια μνήμη που έχει διαποτίσει τις πέτρες του καλντεριμιού, της ξερολιθιάς και του αλωνιού, που έχει αποτυπωθεί στις εγκαταλειμμένες σήμερα καλύβες και σταροχώραφα και που τα ίχνη της εμφανίζονται πάνω στις άδειες στέρνες και τους γκρεμισμένους πύργους…
Μια τέτοια διαδρομή πάνω στα ίχνη της μνήμης θα είναι κι αυτή που θα ακολουθήσει την επόμενη Κυριακή 13/11 ο Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας, περπατώντας το μονοπάτι που συνδέει τον οικισμό της Άνω Βέργας με αυτόν των Πηγαδίων. Το μονοπάτι κινείται στον ορεινό όγκο του Καλαθιού με τα όμορφα ελατοδάση και την μοναδική θέα. Πρόκειται για το παλιό καλντερίμι που ένωνε τα δυο χωριά, αλλά και που τμήματά του σώζονται ακόμη.
Η συγκεκριμένη πορεία ξεφεύγει των κλασσικών αναβάσεων στο Καλάθι, γίνεται στο σύνολό της για πρώτη φορά από το σύλλογο και δίνει μια διαφορετική εικόνα του βουνού. Στόχος είναι να αναβιώσουν τις εγκαταλειμμένες αυτές διαδρομές και, κατά το δυνατόν, να τις σώσουν από τη φθορά και την εξαφάνιση.
Η αναχώρηση θα γίνει στις 8.00 το πρωί της Κυριακής από τα γραφεία του Ορειβατικού, ενώ η πορεία κρίνεται από εύκολη έως μέτρια, με την όποια δυσκολία να αφορά κυρίως στο ότι το μονοπάτι σε ορισμένα σημεία παρουσιάζει φθορές ή και χάνεται το ίχνος του.  
Ώρες πορείας: 5.
Βαθμός δυσκολίας: 1-2
Πληροφορίες - δηλώσεις συμμετοχής στα γραφεία του Ορειβατικού (κάθε βράδυ μετά τις 9.00, τηλ. 2721097733) και στο τηλ. 6977716580.

***  Δύο σημαντικοί Έλληνες συγγραφείς στην Καλαμάτα 
Δύο σημαντικούς Έλληνες συγγραφείς φιλοξενεί αυτήν την εβδομάδα το βιβλιοπωλείο «Βιβλιόπολις-Δήμητρα Δημοπούλου», τη Σώτη Τριανταφύλλου με τα «Αστραφτερά πεδία» και τον Γιάννη Καλπούζο με τη «Σέρρα, Η ψυχή του Πόντου».
Η αρχή γίνεται σήμερα Τετάρτη, 9 Νοεμβρίου, στις 8.00 το βράδυ, με τη Σώτη Τριανταφύλλου, η οποία θα παρουσιάσει το νέο της βιβλίο «Αστραφτερά πεδία» από τις εκδόσεις «Πατάκη».
Πρόκειται για μια περιδιάβαση στο Παρίσι και στην Αθήνα, μια διαδρομή, γεμάτη παρακάμψεις, στα ευμετάβλητα τοπία των εσώτερων πόλεων. Στα «Αστραφτερά πεδία» ο προορισμός λείπει… Στη διαδρομή γίνεται λόγος για τη λογοτεχνία, για τη νιότη, την πολιτική, την ιστορία, τη διεθνή στρατηγική, τον έρωτα, την ποίηση, το ροκ εντ ρολ, το θάνατο και την αυτοκτονία.
Μια μέρα μετά, την Πέμπτη, την ίδια ώρα, θα παρουσιαστεί το νέο βιβλίο του Γιάννη Καλπούζου από τις
εκδόσεις Ψυχογιός, «Σέρρα, Η ψυχή του Πόντου».
Εν όψει του εκτοπισμού των Αρμενίων απ’ την Τραπεζούντα τον Ιούνιο του 1915, ένα κορίτσι που μοιάζει να το ζωγράφισε ο ίδιος ο Θεός καταφεύγει στο σπίτι ενός αγνώστου. Στην Ορντού, ένα άλλο κορίτσι εύπορης ελληνικής οικογένειας ετοιμάζεται για το γάμο της και πασχίζει να οραματιστεί το μέλλον μ’ έναν άντρα τον οποίο ελάχιστα γνωρίζει.
Ο χαρισματικός, θρήσκος και θεματοφύλακας των ηθών της εποχής, Γαληνός Φιλονίδης, διχάζεται ανάμεσα σε δυο γυναίκες. Δοκιμάζεται εμπρός στις ιδέες του, έρχεται αντιμέτωπος με την αγριότητα και το μίσος, συντρίβεται και θέτει ως στόχο ζωής να εκδικηθεί εκείνον που του προκάλεσε το μέγα πόνο.
Στο παρασκήνιο της μυθοπλασίας ιχνογραφείται ο Πόντος μέχρι την ανταλλαγή των πληθυσμών, η ομογενοποίηση των φυλών με συνδετικό κρίκο μα και άλλοθι τη θρησκεία, ο φόβος, η μισαλλοδοξία και ο εθνικισμός που ενσπείρουν οι Νεότουρκοι και στη συνέχεια οι Κεμαλιστές, η καθημερινή ζωή στα πρώτα χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης, οι διώξεις των Ελλήνων επί Στάλιν, τα στρατόπεδα εργασίας στη Σιβηρία και οι στέπες του Καζακστάν με αφόρητους καύσωνες το καλοκαίρι και σφοδρό ψύχος το χειμώνα, οι πόθοι, τα πάθη και τα δεινά των Ποντίων.
Κι όλα, μέσα από το πολυσχιδές ταξίδι που γράφει η ζωή και το ταξίδι που γράφεται για τη ζωή, να φαντάζουν φλόγες και κινήσεις του ποντιακού χορού σέρρα, του χορού της φωτιάς. «Σέρρα» είναι ο αρχαϊκός πολεμικός χορός, γνωστός αλλιώς ως πυρρίχιος. Λέγεται και σέρρα ,γιατί χορευόταν κοντά στον ποταμό Σέρρα της Τραπεζούντας. Στο ρυθμό του, που ξεκινά αργά και έπειτα επιταχύνει, διαδραματίζονται οι ιστορικές εξελίξεις της ιστορικής αυτής περιόδου.

***  Ο νέος ποδηλατόδρομος… 
Με ικανοποίηση διαβάζουμε ότι άμεσα πρόκειται να ξεκινήσουν οι εργασίες για την κατασκευή ποδηλατόδρομου από το Μέγαρο Χορού μέχρι το νέο Δημαρχείο, παράλληλα με τις σιδηροδρομικές γραμμές. Η εργασία είναι προϋπολογισμού 20.000 ευρώ, ενώ ο Δήμος Καλαμάτας θα παράσχει τα υλικά.
Οποιαδήποτε παρέμβαση μας σπρώχνει προς το ποδήλατο είναι θετική. Αρκεί, όμως, και οι ποδηλατιστές να αποκτήσουν την κατάλληλη κυκλοφοριακή αγωγή. Γιατί μέχρι σήμερα υπάρχουν κάποιες… εξαιρέσεις που βγάζουν μάτι!   Α.Π.  

***  Όταν θες η ψυχή δε γερνάει ποτέ 
Επειδή τα νιάτα στην ψυχή δεν κρύβονται, ο φωτογραφικός φακός του «Θ» ήταν εκεί για να το απαθανατίσει και να το αποδείξει.
Τι κι αν έχει συμπληρώσει τα 84 χρόνια του ο κ. Χρήστος Καλδής από την Πύλο! Σκαρφαλώνει στις ελιές καλύτερα από 20άρη! Τον πετύχαμε επί το έργον, πάνω στην ελιά να ραβδίζει και, μάλιστα, με ραβδιστικό τελευταίας τεχνολογίας.
Εμείς να του ευχηθούμε πάντα όρθιος και δυνατός, να δίνει το παράδειγμα στους συνομήλικούς του.   Β.Β. 

***  Ο Ντόναλντ Τραμπ 45ος πρόεδρος στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών 
Συγκεντρώνει 288 εκλέκτορες - Το όριο για τη νίκη ήταν 270 - Επικράτησε στις περισσότερες πολιτείες-κλειδιά
 Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι και επίσημα ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ καθώς συγκέντρωσε τουλάχιστον 288 εκλέκτορες στις αμερικανικές εκλογές ενώ χρειαζόταν 270 για να αναδειχθεί πρόεδρος των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τα προγνωστικά του CNN, o Tραμπ κερδίζει 288 εκλέκτορες  ενώ η Χίλαρι 215.
 O υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων κατέκτησε τη νίκη εξασφαλίζοντας την πρωτιά στις περισσότερες πολιτείες-κλειδιά όπως το Οχάιο, η Φλόριντα, η Πενσυλβάνια και το Ουισκόνσιν.
Οι Ρεπουμπλικανοί εξασφάλισαν επίσης την κυριαρχία τους τόσο στη Γερουσία όσο και στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Αν και η Χίλαρι Κλίντον αρνήθηκε να κάνει επίσημα δηλώσεις από το εκλογικό της «στρατηγείο», σύμφωνα με τη δημοσιογράφο του NBC Κέλι Ο' Ντόνελ, η υποψήφια των Δημοκρατικών επικοινώνησε με τον Τραμπ και αναγνώρισε την επικράτησή του.
Ποιοι παράγοντες συνετέλεσαν στο εκλογικό αποτέλεσμα
Oι Αμερικανοί έκαναν την έκπληξη και εμπιστεύτηκαν το άγνωστο ανατρέποντας όχι μόνο τις δημοσκοπήσεις αλλά και τα μαθηματικά μοντέλα που προέβλεπαν την νίκη, έστω και οριακά, της Χίλαρι Κλίντον στις αμερικανικές εκλογές.
Ποιοι ήταν όμως οι παράγοντες που συντέλεσαν στην πανωλεθρία της Χίλαρι; Για ποιο λόγο ο αμερικανικός λαός επέλεξε τον άγνωστο πολιτικά και χειμαρρώδη στο λόγο του αντισυστημικό, Nτόναλντ Τραμπ, τον υποψήφιο που ενώ διατυμπάνιζε ότι τα βάζει με το κατεστημένο, είναι ο ίδιος άνθρωπος του κατεστημένου;
Σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ:
1. Η Χίλαρι δεν κατάφερε να επικρατήσει στις κρίσιμες "swing states" , όπως είναι η Φλόριντα, η Αιόβα και το Ουισκόνσιν. Παρά το γεγονός ότι ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, υποστήριξε με θέρμη την πρώην επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, οι Αμερικανοί γύρισαν την πλάτη στους Δημοκρατικούς που βρίσκονταν στην εξουσία επί οκτώ χρόνια (δύο θητείες) και αποφάσισαν να δώσουν την ευκαιρία σ΄έναν άνθρωπο που δεν έχει πολιτικό παρελθόν.
2. Μετά τις δύο προεδρικές θητείες των Δημοκρατικών θα ήταν επανάσταση να είχε και τρίτη θητεία το Δημοκρατικό Κόμμα.
3. Οι μαύροι φέρεται να μην προτίμησαν την υποψήφια των Δημοκρατικών για το χρίσμα όπως επίσης οι λευκοί, χαμηλού μορφωτικού επιπέδου, όπως για παράδειγμα οι ανθρακωρύχοι, ψήφισαν δαγκωτό Τραμπ. Όμως, όπως προκύπτει από τα πρώτα στοιχεία, υπήρξε και σημαντικό ποσοστό των λευκών που ήθελε αλλαγή.
5. Το γεγονός ότι στο πάρα... πέντε της κάλπης, ο επικεφαλής του FBI , Τζέιμς Κόμεϊ, ανακοίνωσε ότι ανοίγει εκ νέου έρευνα για την προσωπική αλληλογραφία της Χίλαρι, ήταν ένα χτύπημα κάτω από τη μέση για την πρώην "Πρώτη Κυρία" των ΗΠΑ.
6.Οι Αμερικανοί που δεν είχαν ψηφίσει τις τελευταίες εκλογές αλλά αυτή τη φορά κινητοποιήθηκαν, φαίνεται πως προτίμησαν τον Αμερικανό Μίδα.   Πηγή: Protothema.gr

***  Σοκ αλλα και πανηγυρισμοί διεθνώς για την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ 
Οι πρώτες αντιδράσεις του πλανήτη
Σοκ αλλα και πανηγυρισμοί διεθνώς για την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ
Σε κάθε γωνιά του πλανήτη, όλος ο κόσμος παρακολούθησε με κομμένη την ανάσα τις αμερικανικές εκλογές  

Από την Κίνα και την Ιαπωνία έως τη Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία και την Ευρώπη σύσσωμος ο πλανήτης παρακολούθησε ίσως με το μεγαλύτερο στα παγκόσμια χρονικά ενδιαφέρον τις αμερικανικές εκλογές. Με σκεπτικισμό στην Ευρώπη, ειρωνεία στη Ρωσία και ενθουσιασμό στην Κίνα, αλλά και τα στρατόπεδα της ευρωπαϊκής Ακροδεξιάς αντιδρά ο κόσμος καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ γίνεται ο 45ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. 
Προβληματισμένος πλην όμως συγκρατημένος εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό, από τους πρώτους που σχολίασε την πιθανή νίκη του Τραμπ. «Εάν ο Τραμπ είναι ο επόμενος αμερικανός πρόεδρος, η Γαλλία θα συνεχίζει να εργάζεται με τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Ερό επισημαίνοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να διασαφηνιστεί η θέση των Ηνωμένων Πολιτειών σε κρίσιμα ζητήματα, όπως η κλιματική αλλαγή, η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και η Συρία.
Από την άλλη πλευρά ωστόσο, της γαλλικής Ακροδεξιάς, το κλίμα ήταν σχεδόν πανηγυρικό. Η ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου συνεχάρη μέσω του Twitter «τον νέο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ και τον ελεύθερο αμερικανικό λαό». Κάνοντας σημαία το «οτιδήποτε εκτός της Χίλαρι Κλίντον» κατά τη διάρκεια της αμερικανικής προεδρικής εκστρατείας, η Λεπέν και το επιτελείο της πανηγυρίζουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τον αντιπρόεδρο του κόμματός της Λουί Αλιό να γράφει χαρακτηριστικά «κ....δάχτυλο σε μία αλαζονική ελίτ».  
Με παρόμοιο πάθος χαιρετίστηκε η νίκη του Τραμπ και από τον Νάιτζελ Φάρατζ, τον ηγέτη του ξενοφοβικού UKIP της Βρετανίας που πρωτοστάτησε στην εκστρατεία υπέρ του Brexit. Ο Φάρατζ, ο οποίος είχε μιλήσει σε προεκλογική ομιλία του Τραμπ, τον είχε παροτρύνει να εκμεταλλευτεί την ίδια δυσαρέσκεια που ώθησε τους Βρετανούς να ψηφίσουν «ναι» στο διαζύγιο της χώρας τους με την ΕΕ. «Πολλά συγχαρητήρια! Πολέμησες σε μία γενναία εκστρατεία», έγραψε ο Φάρατζ στο Twitter.
Την ανυπομονησία της να εργαστεί με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ εξέφρασε από την πλευρά της η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι τονίζοντας ότι η Βρετανία και οι ΗΠΑ θα παραμείνουν «ισχυροί και στενοί εταίροι στο εμπόριο, την ασφάλεια και την άμυνα».
«Η Βρετανία και οι ΗΠΑ έχουν μια διαρκή και ειδική σχέση με βάση τις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και του επιχειρείν. Είμαστε και θα παραμείνουμε ισχυροί και στενοί εταίροι στο εμπόριο, την ασφάλεια και την άμυνα», δήλωσε η Μέι.
Με σαφώς μεγαλύτερο σκεπτικισμό αντιμετωπίζεται το αμερικανικό εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία. Ως ένα «τεράστιο σοκ» χαρακτήρισε τις εξελίξεις η γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Πιστεύω ότι ο Τραμπ γνωρίζει ότι αυτή δεν ήταν μια ψήφος υπέρ εκείνου, αλλά μάλλον μια ψήφος κατά της Ουάσινγκτον, κατά του κατεστημένου», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν στον τηλεοπτικό σταθμό ARD.
Ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ χαρακτήρισε τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές μια προειδοποίηση για τη Γερμανία και την Ευρώπη, καλώντας τους διαμορφωτές πολιτικής να ακούσουν πιο προσεκτικά τις ανησυχίες του λαού.
«Ο Τραμπ είναι ο πρωτοπόρος ενός νέου αυταρχικού και σοβινιστικού διεθνούς κινήματος. Αποτελεί επίσης μια προειδοποίηση για εμάς», τόνισε ο Γκάμπριελ μιλώντας στον όμιλο Funke Mediengruppe.
«Η χώρα μας και η Ευρώπη πρέπει να αλλάξουν, αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το αυταρχικό διεθνές κίνημα», υπογράμμισε.
Ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), του κόμματος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, επεσήμανε ότι «η φρασεολογία και ο τρόπος συμπεριφοράς του Τραμπ είναι μια παράλογη παρακαταθήκη, την οποία δεν μπορεί τόσο εύκολα να αποτινάξει. Πιστεύω ότι θα πρέπει να τον εκλάβουμε έτσι όπως μας έχει παρουσιαστεί». Ο ίδιος επισήμανε ότι δεν έχουμε καμιά ιδέα τι θα κάνει ο Τραμπ ως πρόεδρος των ΗΠΑ σε μια πολύ αβέβαιη γεωπολιτική κατάσταση.
Ο Μπερντ Ρίξινγκερ, επικεφαλής του κόμματος Die Linke, εκτίμησε ότι ο Τραμπ «δεν θα μπορέσει να προσφέρει τίποτε στους ανθρώπους στους οποίους έχει υποσχεθεί ό,τι ήταν δυνατό και θα κινηθεί προς μια απολυταρχική κοινωνία».
Τέλος ο Τσεμ Εζντεμίρ των Πράσινων δήλωσε ότι η νίκη Τραμπ σηματοδοτεί «μια διάσπαση με τη μέχρι τώρα παράδοση ότι η Δύση υποστηρίζει τις φιλελεύθερες αξίες».
Παραλληλισμούς της νίκης Τραμπ με εκείνης του Μπερλουσκόνι, το 1994, επιχειρούνται την ίδια ώρα στην Ιταλία. Όπως υπογράμμισε ο σχολιαστής της εφημερίδας Corriere della Sera Άλντο Κατσούλο, ο Τραμπ, με την αναπάντεχη αυτή νίκη του, θυμίζει σε κάποιο βαθμό εκείνη του «πρώην Καβαλιέρε», πριν από δύο δεκαετίες, δεδομένου ότι και οι δυο βασίστηκαν μόνον στην προσωπική τους εκστρατεία, χωρίς να στηριχθούν σε ισχυρές πολιτικές συμμαχίες.
Όπως τονίζουν αναλυτές που φιλοξενούνται σε εκπομπές της δημόσιας τηλεόρασης Rai, υπάρχει και ένα άλλο κοινό στοιχείο: όπως συνέβαινε στην Ιταλία, στο παρελθόν, πιθανότατα και στις Ηνωμένες Πολιτείες μέρος των ψηφοφόρων μπορεί να μη θέλησε να αποκαλύψει τις πραγματικές πολιτικές του προθέσεις στους δημοσκόπους, νιώθοντας ένα είδος «ντροπής» για το ότι είχε αποφασίσει να στηρίξει τον ρεπουμπλικανό υποψήφιο.
«Εύχομαι τα καλύτερα. Η ιταλοαμερικανική φιλία είναι στέρεη», δήλωσε ο Ματέο Ρέντσι κατά την έναρξη ομιλίας του στη Ρώμη. Ο ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός είχε προβλέψει καθαρή νίκη της Χίλαρι Κλίντον, δηλώνοντας πως ο ίδιος, ως ψηφοφόρος, θα επέλεγε χωρίς κανέναν ενδοιασμό την υποψήφια των Δημοκρατικών. Ο Ρέντσι ήταν ο τελευταίος ξένος ηγέτης που είχε γίνει δεκτός, και σε επίσημο δείπνο, στον Λευκό Οίκο από τον απερχόμενο πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, με κοινή πεποίθηση και διαπίστωση ότι σε περιόδους οικονομικής κρίσης η λιτότητα δεν αποτελεί την ενδεδειγμένη αντίδραση για να μπορέσει να επιτευχθεί η ανάκαμψη.   
Για έκπληξη, σοκ και τρόμο, που συνοδεύουν τη διαγραφόμενη νίκη του υποψήφιου των Ρεπουμπλικάνων στις αμερικανικές εκλογές Ντόναλντ Τραμπ, κάνουν λόγο πολιτικοί αναλυτές και σχολιαστές που συμμετέχουν στις σημερινές πρωινές συζητήσεις στο δεύτερο πρόγραμμα της δημόσιας τηλεόρασης της Αυστρίας.
Οι συμμετέχοντες προσπαθούν να προβλέψουν και να αναλύσουν τις επιπτώσεις της εκλογικής νίκης του Ντόναλντ Τραμπ, στη χώρα του και στο εξωτερικό, στη διεθνή πολιτική, στις διεθνείς σχέσεις, την οικονομία, και αναζητούν απαντήσεις σε ερωτήματα για τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα.
Την «έκπληξη και την απογοήτευσή του» για το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, αναγνωρίζοντας ότι «μετά το Brexit ένα κύμα διαμαρτυρίας και στην Αμερική έφερε τελικά τον Τραμπ στον Λευκό Οικο» εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος είχε προεκλογικά μιλήσει ανοιχτά για τον «επικίνδυνο Τραμπ».
Εξήγησε ότι η έκπληξή του για το αποτέλεσμα οφείλεται στο ότι «μέχρι τελευταία στιγμή ήλπιζε σε μια νίκη της Κλίντον, για να αποφευχθεί μια πλειοψηφία στον Τραμπ ο οποίος κατά την εκστρατεία κινητοποίησε με τρόπο αρνητικό και επιθετικό τα συναισθήματα και ο οποίος ισχυρίζεται ότι δεν έχει ανάγκη από οποιοδήποτε συμβουλευτικό θεσμό, πράγμα επικίνδυνο για ένα πρόεδρο των ΗΠΑ».
Ο Μάρτιν Σουλτς δήλωσε παράλληλα απογοητευμένος «διότι οι δυνάμεις των Δημοκρατικών δεν έπεισαν και δεν κινητοποίησαν όπως έπρεπε τις μειονότητες ώστε να εμποδιστεί η νίκη Τραμπ». Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου θεωρεί ότι είναι δυνατή η μελλοντική συνεργασία με τον Ντόναλντ Τραμπ εφ’ όσον υπάρξει σεβασμός στις δημοκρατικές αρχές της ΕΕ.
Με κοινή πρόσκληση για συνάντηση κορυφής Ευρωπαϊκής Ενωσης - ΗΠΑ αντέδρασαν στο εκλογικό αποτέλεσμα των ΗΠΑ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
«Μόνο μέσω της στενής συνεργασίας μπορούν η ΕΕ και οι ΗΠΑ να συνεχίσουν να κάνουν τη διαφορά όταν αντιμετωπίζουν προκλήσεις χωρίς προηγούμενο όπως το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος , οι απειλές κατά της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, η κλιματική αλλαγή και η μετανάστευση», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή τους προς τον Τραμπ.
Με ένα λιτό μήνυμα στο Twitter συνεχάρη τον Τραμπ και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι: «Τα συγχαρητήριά μου στον Ντόναλντ Τραμπ για τη νίκη του. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την ενίσχυση της σχέσης μας με τις ΗΠΑ, έναν απολύτως αναγκαίο εταίρο».
Από τους βασικούς συμμάχους των ΗΠΑ, η Ιαπωνία αρκέστηκε να σχολιάσει ότι θα συνεργαστεί στενά με τον Ντόναλντ Τραμπ προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού.
Ενθουσιώδης, όπως ήταν αναμενόμενο εμφανίστηκε και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν. «Τι σπουδαία νέα. Η δημοκρατία είναι ακόμη ζωντανή», έγραψε ο Όρμπαν στο Facebook.
Ο ούγγρος πρωθυπουργός, με τη γνωστή σκληρή πολιτική γραμμή του εις βάρος μεταναστών και προσφύγων, είχε δηλώσει τον Ιούλιο ότι τα σχέδια του Τραμπ για τη μετανάστευση και την εξωτερική πολιτική είναι «ζωτικής σημασίας» για την Ουγγαρία, ενώ αυτά της Δημοκρατικής αντιπάλου του Χίλαρι Κλίντον είναι «φονικά».
Με περισσή δόση ειρωνείας και διακωμώδησης του τρόπου με τον οποίο παρουσιάστηκε η διαδικασία καταμέτρησης των αποτελεσμάτων καλύφθηκαν οι αμερικανικές εκλογές στη Ρωσία.
Από τους πρώτους που συνεχάρη τον Τραμπ για νίκη του, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διεμήνυσε ότι ελπίζει σε μία συνεργασία με τις ΗΠΑ σε διεθνή ζητήματα, ενώ ελπίδες για πιο εποικοδομητικό διάλογο εξέφρασε και ο πρόεδρος της Δούμας Βιατσεσλάβ Βολόντιν. 
Ο Πούτιν «εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει συνεργασία προκειμένου να εξέλθουν οι σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες από την παρούσα κατάσταση κρίσης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.
Ο Πούτιν εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα «πως θα υπάρξει ένας εποικοδομητικός διάλογος ανάμεσα στη Μόσχα και την Ουάσινγκτον, που θα βασίζεται στις αρχές της ισότητας και του αμοιβαίου σεβασμού και θα λαμβάνει πραγματικά υπόψη τις θέσεις αμφότερων των πλευρών προς το συμφέρον των λαών (τους) και της διεθνούς κοινότητας», σύμφωνα με το Κρεμλίνο.
Στη Μόσχα, σε επίπεδο ΥΠΕΞ, εξέφρασαν τη δυσφορία τους για το «πρέσσιγκ» των αμερικανικών Αρχών προς ρώσους διπλωμάτες εκεί, να μην τολμήσουν να πλησιάσουν εκλογικά κέντρα.
Στις αναλύσεις των μέσων ενημέρωσης εκφράζεται ένα είδος ικανοποίησης για την «παταγώδη αποτυχία» της εκστρατείας Κλίντον.
Οι πρώτες αντιδράσεις ωστόσο ήρθαν από την Κίνα. Αρκετά προτού αρχίζει να διαφαίνεται η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν με κάθε τρόπο την προτίμηση του Πεκίνου στο πρόσωπό του. Όπως και η Ρωσία, η Κίνα προτιμά στον Λευκό Οίκο έναν Τραμπ που δεν φαίνεται ιδιαίτερα διατεθειμένος να βρεθεί απέναντι σε μία ισχυρή εξωτερική πολιτική του Πεκίνου, κυρίως στη Νότια Σινική Θάλασσα.
Αμέσως μετά την επίσημη ανακοίνωση της νίκης Τραμπ η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί με τον νέο αμερικανό πρόεδρο προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερή και υγιής ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Λου Κανγκ κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.
Ελπίδες ότι η επιλογή του αμερικανικού λαού θα ωφελήσει τα βασικά δικαιώματα και τις ελευθερίες στον κόσμο εξέφρασε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ από την πλευρά του συνεχάρη τον Ντόναλντ Τραμπ και δήλωσε πως μια «νέα σελίδα» θα ανοίξει στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις αν η Ουάσινγκτον εκδώσει τον τούρκο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν που έχει την έδρα του στις ΗΠΑ και τον οποίο κατηγορεί η Τουρκία ότι ενορχήστρωσε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.
«Δημιουργείται μια ευκαιρία για τον νέο πρόεδρο να προωθήσει τις σχέσεις με πολιτικές που λαμβάνουν υπόψη τη μάχη της Τουρκίας εναντίον της τρομοκρατίας», δήλωσε ο Γιλντιρίμ.
  Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου συνεχάρη μέσω Twitter τον Ντόναλντ Τραμπ για την νίκη του στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές και δήλωσε πως η Άγκυρα θα ενισχύσει τις «βασισμένες στην εμπιστοσύνη σχέσεις και τη συνεργασία» της με τις ΗΠΑ.
Η ηγεσία της Ουάσινγκτον είναι «πιο σημαντική από ποτέ», δήλωσε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ εκτιμώντας ότι «μια ισχυρή Συμμαχία είναι καλή για τις ΗΠΑ και καλή για την Ευρώπη».
«Είμαστε αντιμέτωποι με ένα νέο δύσκολο περιβάλλον ασφαλείας, κυρίως σε ό,τι αφορά τον υβριδικό πόλεμο, τις κυβερνοεπιθέσεις, την απειλή της τρομοκρατίας», εξήγησε ο Στόλτενμπεργκ σε ανακοίνωσή του.
Όταν ρωτήθηκε για τα σχόλια του Τραμπ σχετικά με τους όρους που επιθυμεί να θέσει για την άμυνα των συμμάχων των ΗΠΑ, ο Στόλτενμπεργκ απάντησε ότι οι εγγυήσεις για την ασφάλεια είναι άνευ όρων.
«Ανυπομονώ να συναντήσω τον Τραμπ σύντομα και να τον καλωσορίσω στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ του χρόνου για να συζητήσουμε πώς θα προχωρήσουμε», σημείωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.
Η παλαιστινιακή προεδρία κάλεσε τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ να εργαστεί για την ίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους που θα συνυπάρχει με το Ισραήλ, προειδοποιώντας για τους κινδύνους που εγκυμονούν, αν παραμεληθεί το παλαιστινιακό ζήτημα.
«Είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε με τον εκλεγμένο πρόεδρο στη βάση μιας λύσης δύο κρατών ώστε να ιδρυθεί ένα παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967», δήλωσε ο εκπρόσωπος της προεδρίας της Παλαιστινιακής Αρχής Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα.
Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της Χαμάς δήλωσε ότι το παλαιστινιακό κίνημα αναμένει ότι οι ΗΠΑ, υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, θα διατηρήσουν την ίδια αντιπαλαιστινιακή θέση.
Συγχαρητήρια στον νέο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών έστειλε επίσης ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ο μοναδικός άραβας ηγέτης ο οποίος έχει συναντηθεί με τον Τραμπ. Στην επαφή που είχαν τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, ο Τραμπ είχε διαβεβαιώσει τον Σίσι ότι επί των ημερών του, οι ΗΠΑ θα είναι ένας πιστός φίλος της Αιγύπτου και όχι απλώς ένας σύμμαχος.
Την ανάγκη να παραμείνει ο νέος αμερικανός πρόεδρος αφοσιωμένος στη διεθνή συμφωνία με το Ιράν επισήμανε από την πλευρά του το Ιράν διά του υπουργού Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ.
Βαρύ πλήγμα για την κυβέρνηση της Κούβας, η οποία τα τελευταία δύο χρόνια διαπραγματευόταν με την Ουάσινγκτον την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων θεωρείται η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ.
  Ο Τραμπ ωστόσο έχει διαμηνύσει ότι θα τερματίσει την πολιτική ανοίγματος που εφάρμοσε ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έναντι της Κούβας εάν ο κουβανός πρόεδρος Ραούλ Κάστρο δεν παραχωρήσει ευρύτερες πολιτικές ελευθερίες στους Κουβανούς, κάτι το οποίο θεωρείται απίθανο.
Τα «θερμά του συγχαρητήρια εξέφρασε ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε που εξέφραζε σχεδόν καθημερινά την οργή του με τη διακυβέρνηση Ομπάμα και είχε απειλήσει επανειλημμένα να θέσει τέρμα σε μια από τις πιο σημαντικές συμμαχίες της Ουάσινγκτον στην Ασία.
Παράλληλα ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Νατζίμπ Ραζάκ συνεχάρη τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ λέγοντας πως ο ρεπουμπλικανός νικητής των αμερικανικών προεδρικών εκλογών είχε απήχηση στους Αμερικανούς που ήθελαν να δουν τις Ηνωμένες Πολιτείες να αναμειγνύονται λιγότερο στο εξωτερικό. Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό
 
*** Αθλητική ενημέρωση :
Τεστ με τη Λευκορωσία πριν το κρίσιμο ματς της Εθνικής
*** Ποδόσφαιρο  Τετάρτη (21:15, ΣΚΑΪ) ο Μίκαελ Σκίμπε, στο φιλικό της Εθνικής :
ΕΛΛΑΔΑ-ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ 
Τα τελευταία του συμπεράσματα με αποστολή... ανάγκης βέβαια καλείται να βγάλει σήμερα, Τετάρτη (21:15, ΣΚΑΪ) ο Μίκαελ Σκίμπε, στο φιλικό της Εθνικής με τη Λευκορωσία στο Καραϊσκάκη. Με το βλέμμα στο κρίσιμο ματς της Κυριακής για τα προκριματικά του Μουντιάλ με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ο Γερμανός Ομοσπονδιακός έχει την ευκαιρία να δει κάποια σχήματα αλλά και κάποιους παίκτες εν δράσει.
«Σίγουρα θα παρατάξω την Εθνική με πολλές αλλαγές στο φιλικό με την Λευκορωσία σε σχέση με το παιχνίδι της Κυριακής, με παίκτες που ήταν μαζί μας αλλά δεν είχαν συμμετοχές. Θα ξεκουράσουμε τα παιδιά που έχουν πολλά παιχνίδια στα πόδια τους, αλλά και πάλι είναι σημαντικό το αποτέλεσμα γιατί θέλουμε τη νίκη», δήλωσε o Σκίμπε που δεν υπολογίζει τους: Μανωλά, Καπίνο, Παπασταθόπουλο, Τζαβέλα, Φορτούνη και Μπακασέτα.
Οι τέσσερις τελευταίοι πάντως θα μπορέσουν να είναι  στη διαθεσή του για τον επίσημο αγώνα.

***  Για την 4η αγωνιστική του Basketaball Champions League της FIBA :
Η ΑΕΚ «σκόρπισε» τη Σάσαρι στο ΟΑΚΑ
 ΑΕΚ-ΣΑΣΑΡΙ  78-58  .- ^
Τα δεκάλεπτα: 27-13, 47-26, 60-38, 78-58
ΑΕΚ: Ούκιτς 9 (1), Σάκοτα 6 (1), Βασιλειάδης 8 (2), Μιλόσεβιτς 5 (1), Ντίξον 9 (1), Λαρεντζάκης 2, Φάλκερ 2, Μαυροειδής 10, Σκουλίδας, Ουίλιαμς 15 (3), Τσαλμπούρης.
ΣΑΣΑΡΙ: Τζόνσον Όντομ 9 (1), Λέισι 4, Ντεβέκι, Σακέτι 5 (1), Λιντέκα 6, Σαβάνοβιτς 9, Κάρτερ, Στίπσεβιτς 3 (1), Ολασένι (1), Μονάλντι 5 (1).

και ΠΑΟΚ-ΒΙΛΕΡΜΠΑΝ  61-67  .- ^

***  Από τον Ολυμπιακό στη FIFA ο Θεόδωρος Γιαννίκος
Ανακοινώθηκε από την ΠΑΕ
Από τον Ολυμπιακό στη FIFA ο Θεόδωρος Γιαννίκος
~ Η παρουσία του Θεόδωρου Γιαννίκου στα διοικητικά δρώμενα της ΠΑΕ Ολυμπιακός περατώθηκε σήμερα. Ο νομικός σύμβουλος και αντιπρόεδρος της πειραϊκής εταιρείας παραιτήθηκε από τα καθήκοντά του προκειμένου να αναλάβει τη Διεύθυνση των Μελών Ομοσπονδιών της FIFA, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες των τελευταίων ημερών.
Η ανακοίνωση:
«Η ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ανακοινώνει την παραίτηση του Αντιπροέδρου, Θεόδωρου Γιαννίκου, από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΑΕ. Ο κ. Γιαννίκος διετέλεσε επί σειρά ετών Νομικός Σύμβουλος της ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ και εκπροσώπησε τον Σύλλογο με απόλυτη επιτυχία σε σημαντικές θέσεις με αποκορύφωμα τη συμμετοχή του στο ΔΣ του ECA (European Clubs Association).
Η ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ τον ευχαριστεί και του εύχεται κάθε επιτυχία στα νέα του καθήκοντα στη FIFA, όπου αναλαμβάνει τη Διεύθυνση των Μελών Ομοσπονδιών (Director of Member Associations Services), με έδρα τη Ζυρίχη».  Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

***  Συνεχίζει την αναζήτηση γκαρντ ο ΠΑΟ, μετά το «ναυάγιο» με Πόποβιτς  Αρνητική η Φουενλαμπράντα
Αρνητική ήταν η απάντηση της Φουενλαμπράντα, στην πρόταση του Παναθηναϊκού Superfoods για τη μεταγραφή του Μάρκο Πόποβιτς.
Ο ισπανικός σύλλογος γνωστοποίησε μέσω του λογαριασμού του στο twitter ότι ο 34χρονος Κροάτης θα παραμείνει στο ρόστερ της ομάδας και πλέον οι «πράσινοι» θα πρέπει να στραφούν σε άλλη λύση για την προσωρινή αντικατάσταση του τραυματία Μάικ Τζέιμς.
Καθώς πάντως ο καιρός περνάει και ο Αμερικανός γκαρντ πλησιάζει στην επιστροφή του στην ενεργό δράση, αυξάνονται οι πιθανότητες το «τριφύλλι» να μην πάρει τελικά άλλο ξένο παίκτη και να περιμένει την αποθεραπεία του Τζέιμς, η οποία προσδιορίζεται για τα μέσα Δεκεμβρίου.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
***   Αθλητικές μεταδόσεις στην TV
Tετάρτη 09/11/16 18:00 NOVASPORTS 1
Ολυμπιακός - Γκουντ Έιντζελς Κόζιτσε (Γυναικών)
Eurocup
 19:00 NOVASPORTS 3
Μπεσίκτας - Ζιελόνα Γκόρα
Basketball Champions League
 21:00 NOVASPORTS 2
Άρης - Μπάνβιτ
Basketball Champions League
 21:15 OTE Sport 7
Φούχσε - Λειψία (Γερμανία)
Χάντμπολ
21:15 ΣΚΑΪ
Ελλάδα - Λευκορωσία
Φιλικός αγώνας ποδοσφαίρου

***

ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016 :
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  Πέμπτη 20 Οκτωβρίου  2016  :  http://snsarfara.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-20-2016.html .-
~   Η  Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  Παρασκευή 21 Οκτωβρίου  2016: 

http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-21-2016.html .-
Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Σάββατο  22 Οκτωβρίου  2016  :

http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-22-2016.html  .-  
 ~ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 22 και 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ  2016 :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/10/22-23-2016.html .-  
~ Η Εφημερίδα μας    Arfara News  2  Σάββατο  22-10-2016  :
http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-2-22-10-2016.html .- 
Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016 :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-23-2016.html .- 
~Η Εφημερίδα μας ΑRFARA NEWS  Δευτέρα  24  Οκτωβρίου  2016 : 
http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/10/rfara-news-24-2016.html .-  

~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016 : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-25-2016.html .-
~    Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Τετάρτη 26  Οκτωβρίου  2016 :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-26-2016.html .- 
~ Στο αγιάζι της ενημέρωσης Arfara News 2  Τετάρτη 26-10-2016 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-2-26-10-2016.html .-  
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016 :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-27-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Παρασκευή 28 Οκτωβρίου  2016 :

 http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-28-2016.html .-
~  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-29-2016.html .-

~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 30 Οκτωβρίου  2016 :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-30-2016.html .-
Αθλητικό Σαββατο-Κύριακο 29  και 30  Οκτωβρίου  2016  :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/10/29-30-2016.html  .-  
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016 : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-31-2016.html .-

***
*** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ  2016  :
 ~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη  01 Νοέμβριος 2016  : 

 http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-01-2016.html .-  
Η Εφημερίδα μας  Arfara News 2  Τρίτη 01  Νοεμβρίου  2016 :

http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-2-01-2016.html .-   
~ Η Εφημερίδα μας RFARA NEWS Τετάρτη 02 Νοεμβρίου 2016  :  http://snsarfara.blogspot.gr/2016/11/2112016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Πέμπτη 03 Νοεμβρίου 2016 :

 http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-03-2016.html .- 
~ Εφημερίδα μας στο αγιάζι της ενημέρωσης ARFARA NEWS Παρασκευή 04 Νοεμβρίου 2016    : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-04-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 05 Νοεμβρίου 2016 :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-05-2016.html .- 
~ 19.- ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις- Ελληνικές Ομορφιές και μοναδικότητες  : Σάββατο 05  Νοεμβρίου  2016:  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/11/blog-post.html.-

 ~ Αθλητικό Σαββάτο-Κύριακο 05 και 06 Νοεμβρίου 2016  : http://asterasarfaron2011.blogspot.com/2016/11/05-06-2016.html .-
~  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Κυριακή  06  Νοεμβρίου  2016 : 
 http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-06-2016.html .-   
~Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα  07  Νοεμβρίου  2016 : 
http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-07-2016.html .- 
~ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις- Ελληνικές Ομορφιές και μοναδικότητες   Δευτέρα 07  Νοεμβρίου  2016   : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.com/2016/11/103.html  .-   
~   Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  Τρίτη  08  Νοεμβρίου  2016:  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-08-2016.html .- 
  ~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Τετάρτη 09 Νοεμβρίου  2016 :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-09-2016.html .- 
~
***  BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5052  video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3188 video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3184  video. -                  https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  11.414   βίντεο   .-  

***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
 ~ http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas  .- 
 https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .-
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-
 https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   
Arfara Kalamatas Messinias | Facebook                       
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  42 .-          
  Σταμάτιος Σκούλικας  .-

https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI ,
 «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -     
  https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,, 
  http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  529 . -  
 ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- =
 Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .       
  *** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-   
~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    , 
 ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 
https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ                                      
*** http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328 , .=  http://www.messinia.net.gr / .-  .- www.erroso.gr , .- 

~* ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~                                  STAMOS -ARFARA -GREECE ,
ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,
http:// arfara-messinias-news.blogspot.com ,
stamos-dynami  ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias  ,
Arfara-Messinias 1 - FOTOS  ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias 2  ,
http://arfara-messinias-stamos-2010 

  

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου