arfara messinias stamos1

Ο ήλιος φωτίζει τα σώματα τα , η δε σοφία τις ψυχές .Ο κόσμος είναι ένα ανάκτορο της σοφίας του Υψίστου . Ο Θεός άναψε κάθε μία ψυχή με το δικό του πυρ . Έτσι λάμπουν όλοι οι άνθρωποι με τη σοφία του σε αυτό το θέατρο , όπως ο Θεός τους έπλασε .-Μερικούς τους έκανε μεγάλα φώτα , σε άλλους μικρά.-(Κάρλος Λιναίος )

 Αρφαρά

Η ελευθερία χωρίς τη μάθηση είναι πάντα σε κίνδυνο• η μάθηση χωρίς ελευθερία είναι πάντα μάταιη. Τζων Κέννεντυ .-

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016

Η Εφημερίδα μας Arfara News 2 στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 08 Σεπτεμβρίου 2016

Η Εφημερίδα μας Arfara News 2 στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 08 Σεπτεμβρίου 2016  :
~



~ Η ΦΥΣΗ ΜΑΣ ΕΚΔΙΚΕΙΤΑΙ : Οι  ανθρώπινες παρεμβάσεις και η αδιαφορία για την πρόληψη ,...με τα ακραία καιρικά φαινόμενα ,να  μας εκδικούντε και μας τιμωρούν..... 
 ~
ΒΙΝΤΕΟ : Διαβαίνοντας του Μπελογιανέϊκο γεφύρι προς Πήδημα  από Αρφαρά με το Ι.Χ. την επομένη των καταστροφών από την κατεγίδα του καιρού με βροχή που ξεπέρασε τα 130 χιλιοστά σε διάρκεια 6-8 ώρων .-
~* Πλημμύρες καταστροφές "Μπελογιανέϊκο/χαλίκι" (Αρφαρά-Πήδημα) ταβέρνα Μένη Σακκάς " Βασίλης" 08/09/2016 : https://youtu.be/AOfxL0LzAKU .- 
  ~* Μπελογιανέϊκο καταστροφή πλημμύρες ελαιώνας Η. N. Σκούλικα 08/09/2016: https://youtu.be/kW5J7xPVnWY .-  
~*Αρφαρά Πήδημα πλημμύρες 08/09/2016 Ε.Ο  παράδρομος :
                     Φωτογραφίες από πλημμύρες , καταστροφές - Ζημιές στο Πήδημα Αρφαρών 
                                                                   την άλλη μέρα  8/9/2016
 










~*
~** Μεσσηνία  πλημμύρες 07/09/2016  Ε.Ο  και Πάμισος Άγιος Φλώρος :   https://youtu.be/Ea54sIrnIgQ .- \

Σήμερα Πέμπτη 08/09/2016 δόθηκε και πάλι στην κυκλοφορία ο Εθνικός Δρόμος Καλαμάτα-Τρίπολη-Αθήνα στην περιοχή πλημύρας , στον βάλτο του Αγίου Φλώρου Αρφαρών , από την κοινοπραξία "Μορέα"...    
~ Κακοκαιρία καταιγίδα στη Μεσσηνία  07/09/2016:
 https://youtu.be/0swGDEbthrk .-
~  Ακραία καιρικά φαινόμενα στη Μεσσηνία  07/09/2016:
 https://youtu.be/eQKe_M3KduA .-

~**Ακραία  καιρικά  ο Νέος Εθνικός  δρόμος στις πηγές του Παμίσου 07 09 2016 :  https://youtu.be/nUdaQ0FvAV0 .-
~**  Κακοκαιρία στη Μεσσηνία Πάμισος Άγιος Φλώρος 07/09/2016  : https://youtu.be/E5uBxX_IKWs  .-


***  Περιφέρεια Πελοποννήσου: Αν το νερό έχει διαφορετικό χρώμα να μην χρησιμοποιείται για ανθρώπινη κατανάλωση 
Χθες ο Δήμος Καλαμάτα εξέδωσε ανακοίνωση που ανέφερε ότι το νερό δεν έχει κάποιο πρόβλημα και ας είναι θόλο, όμως πριν λίγο η Αντιπεριφερειάρχης με ανακοίνωσή της καλεί τον κόσμο να μη χρησιμοποιεί το νερό αν παρουσιάζει μεταβολή των φυσικοχημικών παραμέτρων (αλλαγή χρώματος, οσμής και γεύσης)
Με αφορμή τα έντονα καιρικά φαινόμενα και τις μεγάλες καταστροφές που έπληξαν το νομό μας, εφιστούμε την προσοχή στους κατοίκους και στις επιχειρήσεις τροφίμων:
Σε περίπτωση που το νερό του δικτύου ύδρευσης, παρουσιάζει μεταβολή των φυσικοχημικών παραμέτρων (αλλαγή χρώματος, οσμής και γεύσης),να μην χρησιμοποιείται  για ανθρώπινη κατανάλωση (πόση, μαγείρεμα, παρασκευή τροφής και ατομική υγιεινή), λόγω πιθανού κινδύνου μικροβιακής επιμόλυνσης και εμφάνισης υδατογενών και τροφιμογενών λοιμώξεων.
Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της ΠΕ Μεσσηνίας, σε συνεργασία με τους υπευθύνους ύδρευσης, θα προβεί άμεσα σε υγειονομική αναγνώριση των συστημάτων ύδρευσης και εργαστηριακό έλεγχο δειγμάτων νερού, με σκοπό την διασφάλιση παροχής υγιεινού πόσιμου νερού και την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

***  Στα μαύρα ντύθηκε η Καλαμάτα- Τρεις οι νεκροί & δεκάδες άστεγοι από την κακοκαιρία 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Σημαντικές καταστροφές και στους υπόλοιπους Δήμους της Μεσσηνίας
Παραμονές μνήμης του φονικού σεισμού που έπληξε την Καλαμάτα πριν από 30 χρόνια και η πόλη θρηνεί ξανά. Αυτή τη φορά λόγω του «ακραίου καιρικού φαινομένου» - όπως συνηθίζουμε να το περιγράφουμε- χθες τα ξημερώματα.
Τρεις νεκροί, δεκάδες άστεγοι, ζημιές σε εκατοντάδες σπίτια και αυτοκίνητα, τεράστιες απώλειες στην αγροτική παραγωγή και στο ζωικό κεφάλαιο, προβλήματα στους οδικούς άξονες, ζημιές σε σχολεία, προβλήματα στην ύδρευση και στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, συνθέτουν την εικόνα της καταστροφής την οποία έχει υποστεί η Καλαμάτα από την κακοκαιρία, αλλά και οι υπόλοιπες περιοχές της Μεσσηνίας.
Από την άλλη πλευρά, οι κάτοικοι της πόλης δεν μπορούν να χωνέψουν ότι όλα αυτά που συνέβησαν οφείλονται «στον κακό μας τον καιρό», ενώ δεκάδες τηλεφωνήματα διαμαρτυρίας και καταγγελίες δεχθήκαμε χθες στην εφημερίδα.
    Πρόληψη
Το καιρικό φαινόμενο είχε ανακοινωθεί, ήταν γνωστό. Σε τέτοιες περιπτώσεις τι θα πρέπει να κάνει ένας Δήμος;
Ας δούμε τι προβλέπει ο σχεδιασμός και οι δράσεις της Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων.
Σύμφωνα με το σχετικό νόμο, «με δεδομένη την εμφάνιση του καταστροφικού φαινομένου των πλημμυρών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με ιδιαίτερη έμφαση στους χειμερινούς μήνες, προκύπτει η ανάγκη για δρομολόγηση συντονισμένων έργων και δράσεων πρόληψης και ετοιμότητας που θα συμβάλουν στην αντιμετώπισή τους, ειδικότερα σε περιοχές που βαρύνονται με ανάλογο ιστορικό, ή στο πρόσφατο παρελθόν έχουν πληγεί από δασικές πυρκαγιές.
Στην περίπτωση αυτή είναι προφανές ότι η απομάκρυνση της δασικής βλάστησης συμβάλλει στην αύξηση της απορροής των υδάτων και των φερτών υλών, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος να είναι ακόμη μεγαλύτερος. Τα έργα, οι δράσεις και τα μέτρα πρόληψης και ετοιμότητας που εφαρμόζονται στη χώρα μας για την αντιμετώπιση των πλημμυρών, εν όψει της χειμερινής περιόδου που εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα, προσδιορίζονται θεματικά στις παρακάτω ενότητες.
Σχολαστικός έλεγχος όλων των αντιπλημμυρικών έργων και συντήρησή τους, έτσι ώστε να εξασφαλισθεί η απρόσκοπτη λειτουργία τους, κατά προτεραιότητα σε περιοχές που έχουν πληγεί από πρόσφατες καταστροφικές δασικές πυρκαγιές.
Έλεγχος και προληπτικός καθαρισμός των κοιτών των ρεμάτων με σκοπό την αποκατάσταση της φυσικής τους ροής.
Επίσης, λήψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας από τον κίνδυνο των πλημμυρών στις εγκαταστάσεις των Δημοτικών Επιχειρήσεων και Εταιρειών Ύδρευσης Αποχέτευσης, ιδιαίτερα των αντλιοστασίων και των υδραγωγείων. Απομάκρυνση όλων των απορριμμάτων, φερτών υλικών, φυλλώματος δένδρων κ.λπ., τα οποία βρίσκονται σε δρόμους και κοινόχρηστους χώρους εντός του αστικού χώρου και μπορεί να προκαλέσουν εμφράξεις σε παρακείμενα φρεάτια απορροής όμβριων υδάτων.
Επιτάχυνση εργασιών, εν όψει της χειμερινής περιόδου, για την ολοκλήρωση αντιπλημμυρικών έργων σε περιοχές που βαρύνονται με ανάλογο ιστορικό και κατά προτεραιότητα σε περιοχές που έχουν πρόσφατα πληγεί από δασικές πυρκαγιές, καθώς και προγραμματισμός και εκτέλεση νέων έργων, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο.  Ενημέρωση του κοινού για τη λήψη μέτρων πρόληψης και αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από πλημμύρες, κατά προτεραιότητα σε περιοχές που έχουν πρόσφατα πληγεί από δασικές πυρκαγιές. Αναβάθμιση των μνημονίων ενεργειών για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από πλημμύρες από τις Δ/νσεις Πολιτικής Προστασίας των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και Περιφερειών καθώς και τα Γραφεία Πολιτικής Προστασίας των Δήμων, σύμφωνα με τις διοικητικές αλλαγές που έχει επιφέρει η εφαρμογή του Προγράμματος “Καλλικράτης”.
Σύγκληση των Συντονιστικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) των Περιφερειακών Ενοτήτων, με εντολή των περιφερειαρχών και ευθύνη των αντιπεριφερειαρχών, με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό των φορέων που εμπλέκονται σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας σε δράσεις πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων.
Σύγκληση των Συντονιστικών Τοπικών Οργάνων (ΣΤΟ) με ευθύνη των δημάρχων και σκοπό τον καλύτερο συντονισμό των φορέων που εμπλέκονται σε επίπεδο Δήμου σε δράσεις πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων.
Οι ρόλοι και οι αρμοδιότητες των εμπλεκόμενων φορέων στην υλοποίηση των ανωτέρω έργων, δράσεων και μέτρων πρόληψης και ετοιμότητας προσδιορίζονται με αναλυτικό τρόπο και βάσει του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου».
Απ' όλα τα παραπάνω δεν έγινε τίποτα. Το «Θάρρος», μόλις χθες, δημοσίευσε μια σελίδα με φρεάτια, στην Καλαμάτα, τα οποία είχαν καλυφθεί από διάφορα αντικείμενα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κάνουν αυτό για το οποίο κατασκευάστηκαν.
Για το ρέμα "Κερεζένια", που προκάλεσε και τα μεγαλύτερα προβλήματα στην Ανατολική Καλαμάτα, έχουμε επώνυμες καταγγελίες ότι στο δρόμο προς Δήμιοβα είχαν πεταχθεί μπάζα. Από ποιον;
Το "Πολιτέικο" είναι γνωστό για την επικινδυνότητά του, όταν βρέχει παραπάνω από το κανονικό. Πότε καθαρίστηκε;
Το 2013 το "Θάρρος" έγραφε για τη Λαγκάδα, σε αντίστοιχο φαινόμενο: «Κάτι από Φιλιππίνες, όπου ο τυφώνα Χαϊγιάν σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του, προκαλώντας χιλιάδες θύματα και ανυπολόγιστες καταστροφές, θύμιζε, σε σαφέστατα πολύ μικρότερη κλίμακα, η περιοχή της Λαγκάδας, βόρεια της οδού Αθηνών, κοντά στο παλιό νοσοκομείο της Καλαμάτας, όπου οι κάτοικοι ξενύχτησαν Δευτέρα προς Τρίτη, προσπαθώντας να διώξουν τα νερά από το εκεί ρέμα. Τελικά τα κατάφεραν και χθες είχε μείνει μόνο λάσπη, που έπρεπε να απομακρυνθεί, κάτι που άρχισε να γίνεται περί τις 12.00 το μεσημέρι με την άφιξη ενός χωματουργικού μηχανήματος.
Η ιδιαιτερότητα της περιοχής έγκειται στο ότι βρίσκεται χαμηλότερα από την οδό Αθηνών, με αποτέλεσμα τα όμβρια να μην μπορούν να βρουν διέξοδο και να “εγκλωβίζονται”. Έτσι, όσο αυξάνει ο όγκος του νερού, τόσο ανεβαίνει και η στάθμη του, τα σημάδια της οποίας αποτυπώνονται εύγλωττα στα κτήρια.
Όπως μας είπαν περίοικοι, η 5η πάροδος Αθηνών (εκεί είναι το σημείο που υπάρχει πρόβλημα) βάσει του σχεδίου πόλης προβλέπεται, ως οδός, να ενώνεται με την Αθηνών, έχοντας όλες τις απαραίτητες υποδομές απορροής ομβρίων, ενώ ένα ασφαλτοστρωμένο πάρκινγκ που βρίσκεται “πρόσωπο” με την Αθηνών, αναφέρεται ως πάρκο". Τι έκανε από τότε ο Δήμος για το συγκεκριμένο ρέμα;
Τέλος, το έργο του "Μορέα" και ο περιμετρικός. Σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα, τον άλλο μήνα παραδίδεται προς χρήση. Είναι, δηλαδή, έτοιμο και απομένουν κάποια μερεμέτια. Γιατί δε λειτούργησε η υδραυλική μελέτη και ο σχεδιασμός για τη διευθέτηση ομβρίων, με αποτέλεσμα τόνους από λάσπη να σκεπάσουν την Καλαμάτα; Ποιος έχει την ευθύνη για τις καταστροφές που προκάλεσε το εργοτάξιο; Ο ανάδοχος ή ο Δήμος που δεν είχε τις μελέτες για την υποδοχή των ομβρίων;
  Ευθύνες
Ερχόμαστε τώρα στις ευθύνες. Σύμφωνα με την εφαρμογή του Ν. 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης - Πρόγραμμα Καλλικράτης» (ΦΕΚ 87/Α΄/2010), οι αρμοδιότητες καθαρισμού και αστυνόμευσης ρεμάτων και απαλλοτριωμένων χώρων παρά τα ρέματα, καθώς και οι αρμοδιότητες μελέτης, κατασκευής και συντήρησης αντιπλημμυρικών έργων που ανήκαν στους Δήμους, στις καταργηθείσες Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και στις Περιφέρειες, περιήλθαν πλέον στις νέες Περιφέρειες που συστήθηκαν με τον Ν. 3852/2010 και ασκούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών.
Κατ’ εξαίρεση, και σύμφωνα με το άρθρο 4 του Ν. 4071/2012 (ΦΕΚ 85/Α΄/2012), στους ορεινούς-μειονεκτικούς Δήμους έχει αποδοθεί η αρμοδιότητα της αστυνόμευσης και καθαρισμού ρεμάτων, την οποία ασκούν είτε αυτοτελώς είτε σε συνεργασία με την οικεία Περιφέρεια. Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του.
  Δεκάδες άστεγοι
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις, 60 οικογένειες, μόνο από την Καλαμάτα, θεωρούνται άστεγες, καθώς οι οικίες τους θεωρούνται μη κατοικήσιμες. Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι και όποιοι άλλοι δεν έχουν στέγη εξαιτίας της κακοκαιρίας θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία.
Ωστόσο, πέρα από τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στέγης, δεκάδες άλλα σπίτια στην Καλαμάτα, στη Δυτική Μάνη και σε άλλες περιοχές έχουν πλημμυρίσει και έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές. Παράλληλα, δεκάδες αυτοκίνητα, στην Καλαμάτα και στη Δυτική Μάνη, παρασύρθηκαν από τη βροχή και έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές.
Επίσης, πάνω από 150 σπίτια στην Καλαμάτα παρουσιάζουν προβλήματα, σε 50 οικογένειες έχουν καταστραφεί οι οικοσκευές, ενώ 70 φοιτητές του ΤΕΙ Πελοποννήσου, τουλάχιστον χθες το βράδυ, κοιμήθηκαν σε ξενοδοχεία.
  Υποδομές
Οξύτατα προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι υποδομές της πόλης, αλλά και της Μεσσηνίας. Μεγάλο κομμάτι της οδοποιίας δεν είναι ακόμα προσβάσιμο, ενώ σε πολλές περιπτώσεις έχουν εντοπιστεί ακόμα και καταστροφές δρόμων. Την ίδια στιγμή ζημιές είχαμε και σε αρκετά σχολεία της Καλαμάτας. Προβλήματα υπάρχουν και στην υδροδότηση και στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς οι σχετικές υποδομές έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές.
  Ολική καταστροφή
Τεράστιες ζημιές είχαμε και στην αγροτική παραγωγή, όπως και στο ζωικό κεφάλαιο. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, τεράστιες απώλειες έχει υποστεί η παραγωγή κηπευτικών προϊόντων, ενώ ανυπολόγιστες είναι και οι απώλειες σε ζώα στην Καλαμάτα.
  Προβλήματα στην κυκλοφορία
Λόγω της έντονης βροχόπτωσης, η κυκλοφορία των οχημάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου είχε διακοπεί ή διεξαγόταν με δυσχέρεια. Συγκεκριμένα: Από την κακοκαιρία υπήρξε διακοπή κυκλοφορίας στο 232ο χιλιόμετρο του αυτοκινητοδρόμου Αθηνών - Τριπόλεως - Καλαμάτας στο ύψος της Θουρίας και στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, λόγω μεγάλης συσσώρευσης υδάτων.
Στην εθνική οδό Τρίπολης – Καλαμάτας, στο 78ο χιλιόμετρο, στο ύψος του ΤΕΙ Πελοποννήσου στο Ασπρόχωμα, η κυκλοφορία διεξαγόταν με μεγάλη δυσχέρεια λόγω συσσώρευσης υδάτων.
Επίσης, είχε διακοπεί η κυκλοφορία στην εθνική οδό Καλαμάτας – Αρεόπολης, από τη Στούπα έως τον Άγιο Νικόλαο, λόγω κατολισθήσεων.
Στην Καλαμάτα, τους Γαργαλιάνους, τα Φιλιατρά, τη Χώρα, τη Στούπα, τη Θουρία, την Εύα, το Πήδημα, το Κεφαλόβρυσο, το Βασιλικό και το Ψάρι, υπάρχουν πολλά πλημμυρισμένα σπίτια και ζημιές σε αυτοκίνητα που παρασύρθηκαν από τα νερά, ενώ στη Στούπα της Μάνης αυτοκίνητα παρασύρθηκαν μέσα στη θάλασσα.
  Σύσκεψη χθες το απόγευμα
Καταμετρώντας τη σημαντικότητα των ζημιών ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας σε χθεσινή σύσκεψη στο Δημαρχείο Καλαμάτας, πέρα από τις τρεις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν, συνόψισε ως μεγαλύτερα προβλήματα τα εξής: κλείσιμο αεροδρομίου, υπερχείλιση Παμίσου, ολική σχεδόν καταστροφή στον αγροτικό τομέα, σοβαρά προβλήματα στο ζωικό κεφάλαιο, προβλήματα με τις επιχειρήσεις στην παραλιακή ζώνη και ολική καταστροφή του αγροτικού δικτύου.
  Οι ζημιές και η αποτίμηση ζωικού και φυτικού κεφαλαίου
Μικρομάνη: Έχει πλημμυρίσει ο ποταμός Άρις και ο Ξερίλας και δεν είναι δυνατή η πρόσβαση για την καταγραφή των ζημιών σε φυτική παραγωγή και ζωικό κεφάλαιο.
Άρις: Απεγκλώβισαν ζωντανά τα ζώα της περιοχής εκτός από 5-6 πρόβατα, στα οποία δεν ήταν δυνατή η πρόσβαση. Περιμένουν να πέσει η στάθμη του Παμίσου για να μπορέσουν να κινηθούν, ώστε να καταγράψουν πληρέστερα τις ζημιές.
Σπερχογεία: Φυτική παραγωγή σε φυτεία ρυζιού (Περρωτή) κατεστραμμένη. Άγνωστος ο αριθμός μικρών ζώων (κότες, αρνιά γουρούνια).
Αριοχώρι: 80 πρόβατα πνιγμένα (Χριστοπούλου) από υπερχείλιση του ποταμού.
Άγιος Φλώρος: Εγκλωβισμένα ζώα (αγελάδες, πρόβατα, κατσίκια) των Σακκά, Καπόγλη, Κουρνέτα. Άγνωστος ο αριθμός των πνιγμένων. Απώλειες σε πέστροφες (Γεωργούτζος Ηλίας) άγνωστος ακόμη ο αριθμός.
Αιθαία: Εγκλωβισμένα πρόβατα και κατσίκια περίπου 30 ζώα χρειάζεται φορτηγό.
Άμμος: Ζημιές στην φυτική παραγωγή, δεν είναι δυνατόν να εκτιμηθεί προς το παρόν. Άγνωστος αριθμός πληγμένων μικρών και μεγάλων ζώων.
Ασπροπουλιά: Ζημιές στη φυτική παραγωγή, δεν είναι δυνατόν να εκτιμηθεί προς το παρόν.
Πήδημα: Ζημιές στη φυτική παραγωγή, κοτόπουλα πνιγμένα.
  Ζημιές στο αστικό πράσινο
Πτώσεις δένδρων σε πλατεία Μαυρομιχάλη, οδό Καλλιπατείρας, περιοχή Πλάκας, πλατεία Φραγκόλιμνας. Ήδη συνεργεία του Δήμου τα έχουν απομακρύνει. Επίσης, στα πάρκα της πόλης και στις δενδροστοιχίες έσπασαν κλάδοι, που τα συνεργεία απομάκρυναν.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
Βίντεο : Μαρτυρίες κατοίκων στην Καλαμάτα 7-9-2016   , https://youtu.be/V-ju5AlJFtM .-
Βίντεο : Ουρες Ασπρόχωμα κακοκαιρία ,
https://youtu.be/vyFFvqRd_Xk .-

*** Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το μεγαλύτερο μέρος της Μεσσηνίας
Η άμεση ανακούφιση των πληγέντων, η αποζημίωσή τους, η αποκατάσταση των ζημιών στις υποδομές, δημόσιες και ιδιωτικές, η επαναλειτουργία- ει δυνατόν και σήμερα - του αεροδρομίου της Καλαμάτας ήταν από τις προτεραιότητες που τέθηκαν χθες στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο, με τη συμμετοχή κυβερνητικού κλιμακίου που επισκέφθηκε τη Μεσσηνία, της Περιφέρειας, της Μητρόπολης και όλων των Δήμων.
Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες που εκφράστηκαν αφορούσε στην κατάσταση του Παμίσου. Ακόμα και αργά το απόγευμα ενέπνεε ανησυχία, καθώς, αντί η στάθμη του νερού να μειώνεται, αυξανόταν. Ο δε δρόμος προς Μεσσήνη παρέμενε κλειστός μέχρι το βράδυ.
Ευρισκόμενος στην Καλαμάτα νωρίς το απόγευμα ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, έπειτα από σχετικά αιτήματα της Περιφέρειας και των Δήμων, εξέδωσε απόφαση για την κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης των περιοχών του Δήμου Καλαμάτας, του Δήμου Οιχαλίας, του Δήμου Μεσσήνης, του Δήμου Τριφυλίας, των Τοπικών Κοινοτήτων Νεοχωρίου, Πύργου, Σαΐδόνας, Καστάνιας, Καρυοβουνίου, Μηλέας, Αγίου Νικολάου, Ριγκλίων, Τραχήλας, Πλάτσας, Νομιτσί, Θαλαμών, Λαγκάδας και Αγίου Νίκωνα του Δήμου Δυτικής Μάνης και των Δημοτικών Ενοτήτων Νέστορος, Πύλου, Μεθώνης και Χιλιοχωρίων του Δήμου Πύλου-Νέστορος. Η απόφαση έχει εξάμηνη ισχύ και λήγει στις 7 Μαρτίου 2017.
Από σήμερα αιτήσεις για καταστροφές και ζημιές που υπέστησαν μπορούν να καταθέτουν οι επαγγελματίες για τις επιχειρήσεις τους στην Πολιτική Προστασία της Αντιπεριφέρειας στο Διοικητήριο, για οικοσυσκευές και σπίτια στην Πολιτική Προστασία του Δήμου Καλαμάτας και στους αντίστοιχους Δήμους, για τις ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες στο Δήμο που υπάγονται και για ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο στον ΕΛΓΑ Τρίπολης.
  Κυβερνητικό κλιμάκιο
υπουργοι.jpg
Στη λαβωμένη Καλαμάτα από νωρίς το πρωί ξεκίνησαν απανωτές συσκέψεις για την εκτίμηση της κατάστασης και την αντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων. Πρώτος έφτασε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, που μαζί με τους θεματικούς αντιπεριφερειάρχες Ντίνα Νικολάκου, Περικλή Μαντά και την αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη, είχε σύσκεψη με υπηρεσιακούς παράγοντες.
Αργά το μεσημέρι έφτασαν στη Μεσσηνία ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αλέξανδρος Χαρίτσης και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, ενώ στις 5.00 το απόγευμα με ελικόπτερο προσγειώθηκαν στην Καλαμάτα ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, που συμμετείχαν σε νέα διευρυμένη σύσκεψη, με τη συμμετοχή του μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομου και των δημάρχων. Αργότερα επισκέφθηκαν πληγείσες περιοχές.
Όλοι εξέφρασαν την οδύνη τους για τους νεκρούς από τη φονική πλημμύρα, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά τους στις οικογένειές τους.
Παρουσιάζοντας ο περιφερειάρχης στο κυβερνητικό κλιμάκιο την κατάσταση, τόνισε ότι οι περισσότερες περιοχές της Μεσσηνίας έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές, επισημαίνοντας ότι αυτό συμβαίνει σε μια χρονική στιγμή που ο νομός κερδίζει το στοίχημα της ανάπτυξης και εκφράζοντας το φόβο ότι οι παρενέργειες αυτής της καταστροφής θα επηρεάσουν την πορεία της.
Έκανε λογο για μεγάλες καταστροφές σε υποδομές που με έναν πρώτο υπολογισμό αγγίζουν τα 45 εκατομμύρια ευρώ, ενώ έχουν πληγεί τα 2/5 του ζωικού κεφαλαίου, μεγάλο μέρος της φυτικής παραγωγής, ενώ αμέτρητες είναι ζημιές σε ιδιοκτησίες και νοικοκυριά.
Τόνισε πως η βοήθεια από την Πολιτεία πρέπει να είναι άμεση και επισήμανε προς τους κυβερνητικούς: «Θέλουμε καθαρές κουβέντες για να βοηθήσουμε μια περιοχή που αναπτύσσεται και δημιουργεί νέα φορολογικά έσοδα και ένα αεροδρόμιο όπου οι αφίξεις φέτος σπάνε κάθε ρεκόρ».
Η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου είπε ότι η Καλαμάτα έχει πληγεί περισσότερο από άλλες περιοχές και έθεσε το θέμα της διακοπής κυκλοφορίας στο νέο αυτοκινητόδρομο, τονίζοντας ότι αυτό συμβαίνει για δεύτερη φορά.
Μάλιστα, ο κ. Τατούλης υπογράμμισε προς τον κ. Σπίρτζη ότι ο παραχωρησιούχος έπρεπε να έχει ανοικτό το δρόμο και δεν είναι δυνατόν να κλείνει ο αυτοκινητόδρομος.
Τέλος, η κα Νικολάκου σχολίασε ότι δεν είναι δυνατόν μεγάλες εταιρείες να εκτελούν τεράστια έργα στη Μεσσηνία και να ψάχνουν οι φορείς μηχανήματα για να αντιμετωπίσουν έκτακτες καταστάσεις.
  Πλήγμα από το αεροδρόμιο
Για το θέμα του αεροδρομίου έγινε εκτενής συζήτηση, καθώς τόσο ο αερολιμενάρχης Δ. Μανδηλάρης όσο και ο αρμόδιος του στρατιωτικού αεροδρομίου επιβεβαίωσαν ότι έχει εκδοθεί διεθνής οδηγία ότι είναι κλειστό.
Ο κ. Μανδηλάρης είπε πως το πρωί εκτίμησαν ότι θα υποχωρήσουν τα νερά από το αεροδρόμιο, όμως όσο περνούσε η ώρα πλημμύρισαν μεγαλύτερη έκταση. Το μεγαλύτερο πρόβλημα προέρχεται από το χείμαρρο «Λιγδού» και, τελικά, καλύφθηκε η πίστα με νερό.
Χθες αναβλήθηκε η πτήση για Θεσσαλονίκη, ενώ για σήμερα είχαν προγραμματισθεί 10 πτήσεις από διάφορους προορισμούς του εξωτερικού. Τέλος, ανέφερε ότι έως το Σαββατοκύριακο έχει προγραμματισθεί να διακινηθούν από και προς το αεροδρόμιο της Καλαμάτας 7.000 άτομα, ενώ υπάρχει και μεγάλη εκδήλωση στην Costa Navarino.
Ο περιφερειάρχης επισήμανε ότι πρέπει να γίνουν τα αδύνατα δυνατά και να λειτουργήσει το αεροδρόμιο σήμερα, για να μη χαθούν οι πτήσεις, αλλά ο εκπρόσωπος του στρατιωτικού αεροδρομίου ενημέρωσε ότι έχει ήδη εκδοθεί η διεθνής σχετική ενημέρωση που βλέπουν οι εταιρείες και ακυρώνουν τις πτήσεις τους, ενώ εκτίμησε ότι θα χρειασθούν τουλάχιστον 2 ημέρες για να καθαρισθεί το αεροδρόμιο.
Μάλιστα, πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή μπορούν να προσγειωθούν μόνο ελικόπτερα και όχι πολλά.
Αιχμές μητροπολίτη
Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος σημείωσε ότι πρωτίστως πρέπει να βοηθηθούν οι οικογένειες που έχουν μείνει άστεγες, λέγοντας πως υπάρχουν κάποιες που βρίσκονται με τις πιτζάμες στις αυλές και παιδιά μέσα στις λάσπες.
Μετά τις δικές του επισκέψεις και καταγραφές, είπε ότι υπάρχουν 38 οικογένειες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, πέραν των τεσσάρων που με μέριμνα του Δήμου φιλοξενούνται ήδη σε ξενοδοχείο.
Ο Σεβασμιώτατος σημείωσε ότι πρέπει να καθαριστούν γρήγορα οι γειτονιές, ενώ άφησε και αιχμές, λέγοντας ότι η εικόνα που αποκόμισε ο ίδιος από τους πληγέντες που μίλησε είναι ότι αισθάνονται μόνοι τους, χωρίς βοήθεια.
Κατέληξε δε ότι η Μητρόπολη θα συνδράμει και τους Δήμους με ό,τι χρειάζεται και μπορεί, ζητώντας άμεση επούλωση των πληγών «για να μη σκιασθεί η προσπάθεια που γίνεται».
  Υπουργοί
Ο υπουργός κ. Σπίρτζης ανέφερε ότι πρέπει να κινηθούν γρήγορα όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα για τη συμπλήρωση των υποδομών της περιοχής. Σημείωσε, δε, παρατηρήσεις για τον αυτοκινητόδρομο που έκλεισε.
Από την πλευρά του, ο υπουργός κ. Τόσκας είπε ότι είδαν τις εκτεταμένες ζημιές από ψηλά, όταν έφταναν με το ελικόπτερο, και στόχος είναι να ανταποκριθούν άμεσα στις ανάγκες που  προέκυψαν.
Ο υφυπουργός κ. Χαρίτσης τόνισε ότι δεν είναι ώρα για δηλώσεις, αλλά για αντιμετώπιση των προβλημάτων. Ζήτησε άμεσα τα αιτήματα των Δήμων να σταλούν στο υπουργείο Εσωτερικών και δεσμεύτηκε πως από το δικό του υπουργείο θα εγκρίνονται αυθημερόν. Μάλιστα, είπε ότι σε πρώτο στάδιο οι παρεμβάσεις πρέπει να είναι σε δύο επίπεδα. Το πρώτο είναι η αποκατάσταση των υποδομών και το δεύτερο η πλήρης καταγραφή των ζημιών.
Τέλος, σημείωσε ότι θα ξεκινήσει άμεσα η διεκδίκηση χρημάτων και από ευρωπαϊκά κονδύλια, ώστε μαζί με εθνικούς πόρους να αρχίσει η αποκατάσταση των ζημιών.
Σε παρέμβασή του ο κ. Τατούλης, επισήμανε ότι πρέπει να γίνει παρέμβαση και στο υπουργείο Εργασίας για οικονομική στήριξη ορισμένων ανθρώπων, καθώς τίθεται θέμα διαβίωσης.
Από την πλευρά του, ο κ. Καπάκης ζήτησε να συγκροτηθούν γρήγορα οι επιτροπές για την καταγραφή των ζημιών, ενώ η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη, ανέφερε ότι από το πρωί κλιμάκια με υπαλλήλους την έχουν ξεκινήσει.
Ο κ. Καπάκης μίλησε για πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα, με τις καταγραφές να δείχνουν ότι η βροχή που έπεσε έφτασε τα 167-200 χιλιοστά νερού.
Ο υπαρχηγός της Πυροσβεστικής Βασίλης Καπέλιος τόνισε ότι ο μηχανισμός κινήθηκε άμεσα και έφτασαν στη Μεσσηνία πυροσβεστικές δυνάμεις από όλη την Πελοπόννησο, ενώ το πρωί από την Αθήνα στάλθηκαν 20 αντλητικά μηχανήματα σε Λακωνία και Μεσσηνία.
Σχολίασε πως το φαινόμενο ήταν πολύ έντονο, ενώ μέχρι νωρίς το απόγευμα είχαν ολοκληρωθεί όλα τα αιτήματα απεγκλωβισμού και συνεχιζόταν η εξυπηρέτηση αιτημάτων άντλησης υδάτων.
  Οι επιπτώσεις από τον περιμετρικό
Ο δήμαρχος Καλαμάτας Π. Νίκας υποστήριξε ότι καμία πόλη δε θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο φαινόμενο και πως το σημαντικότερο όλων ήταν η απώλεια ανθρώπινων ζωών. Παραδέχτηκε ότι ο Δήμος μπορεί να μην τα κάνει όλα καλά, αλλά από τις 5.00 τα ξημερώματα όλος ο μηχανισμός είναι στο πόδι και νοίκιασε όλα τα διαθέσιμα μηχανήματα στην ευρύτερη περιοχή.
Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στις καταστροφές που έχουν υποστεί οι επαγγελματίες της παραλίας, σε μήκος 3 χλμ., ενώ για τις τέσσερις άστεγες οικογένειες είπε ότι ήδη φιλοξενούνται στο ξενοδοχείο «Γαλαξίας». Επίσης, σημείωσε ότι όλα τα συνεργεία εργάζονται πυρετωδώς, ώστε μέχρι το βράδυ να έχει αποκατασταθεί η ζωή στην πόλη.
Αναφέρθηκε και στις εργασίες στον περιμετρικό, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για έργο που δεν έχει ολοκληρωθεί, ενώ η Κοινοπραξία του Μορέα διέθεσε 4 βαρέα οχήματα για την αποκατάσταση των ζημιών.
Ωστόσο, σε παρατήρηση του «Θ» πως υπάρχει έντονη ανησυχία πως μεγάλο μέρος των προβλημάτων δημιουργήθηκε από τις εργασίες στον περιμετρικό και ερώτηση αν υπάρχει υδραυλική μελέτη στο έργο, ο κ. Νίκας απάντησε: «Υπάρχει υδραυλική μελέτη, αλλά σε ένα έργο που δεν έχει ολοκληρωθεί και είναι ένα ανοικτό εργοτάξιο, είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί να γίνει η διαχείριση των ομβρίων όπως προβλέπεται. Ότι είχαμε επιπτώσεις από το συγκεκριμένο ανοικτό εργοτάξιο, αυτό είναι βέβαιο».
  Δήμαρχοι
Ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης, Γ. Μαραμπέας, είπε πως ακόμα και χθες το απόγευμα υπήρχαν αποκλεισμένα χωριά, όπως ο Άγ. Δημήτριος, η Τραχήλα και η Μηλιά, ενώ είναι τεράστιες οι καταστροφές στο αγροτικό δίκτυο.
Επίσης, έχουν αποκλεισθεί παραθεριστικές κατοικίες που  βρίσκονται μέσα σε κτήματα, ενώ σημαντικές είναι οι ζημιές και στο δίκτυο ύδρευσης και ο Δήμος κουβαλά με τις υδροφόρες νερό.
Ο δήμαρχος Μεσσήνης, Γ. Τσώνης, είπε ότι στην περιοχή του τα ακραία καιρικά φαινόμενα ξεκίνησαν από τις 2.00 τη νύχτα, ενώ στις 4.00 το πρωί από τα συνεργεία του Δήμου απεγκλωβίσθηκαν 10 αυτοκίνητα στην περιοχή της Βελίκας και σώθηκε άνθρωπος που ήταν εγκλωβισμένος σε καλαμιώνα επί μια ώρα.
Εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τον Πάμισο και τη στάθμη του νερού που συνεχώς ανεβαίνει, ενώ, όπως είπε, καταστράφηκε παντελώς η αγροτική οδοποιία του Δήμου.
Στην Αρχαία Μεσσήνη, μέσα στο χωριό, έχει σημειωθεί καθίζηση 4.000 κυβικών, ενώ τα μισά χωριά του Δήμου έχουν μείνει χωρίς νερό.
Ο δήμαρχος Οιχαλίας, Αρ. Σταθόπουλος, ανέφερε ότι στο Δήμο του 63 κατοικίες πλημμύρισαν, ενώ 83 ζώα από κτηνοτροφικές μονάδες είναι νεκρά.
Και στο δικό του Δήμο καταστράφηκε ολοσχερώς η αγροτική οδοποιία και προέβλεψε δύσκολες ώρες για την περιοχή.
Τέλος,  είπε ότι σοβαρές ζημιές έχει υποστεί και ο Βιολογικός καθαρισμός και ο εξοπλισμός του.
Στις ζημίες στην Τριφυλία αναφέρθηκε ο κ. Γιάννης Μερκούρης, ενώ από το Δήμο Πύλου – Νέστορος ο κ. Δαρσακλής είπε ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με αγροτική οδοποιία, ύδρευση και γενικότερα υποδομές.
Άμεση αποκατάσταση ζήτησαν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώτα Κοζομπόλη και Πέτρος Κωνσταντινέας.
Της Βίκυς Βετουλάκη 
Video: Δηλώσεις υπουργοί , https://youtu.be/LgKzNVC5bmE .-

*** Μεταφέρθηκε η εξεταστική στο ΤΕΙ Πελοποννήσου 
Με ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του ΤΕΙ Πελοποννήσου τα μαθήματα που ήταν να εξεταστούν σήμερα καθώς και χθες θα εξεταστούν στις 22/9/2016 και 23/9/2016,στις ίδιες ώρες και στις ίδιες αίθουσες.

*** Κλειστός ο δρόμος για τη Μεσσήνη 
Λόγω πλημμυρικών φαινομένων η κυκλοφορία των οχημάτων, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, έχει διακοπεί στα κάτωθι σημεία:
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ
1. Στο 13ο χιλιόμετρο της Επ. Ο. Σκάλας – Γερακίου (Τ.Κ. Βρονταμά).
2. Από το 1ο έως το 1,3  χιλιόμετρο της Επ. Ο. Απιδέας – Αγίου Δημητρίου Ζάρακος (Τ.Κ. Απιδέα).
3. Από το 1,6ο έως το 1,8ο  χιλιόμετρο της Επ. Ο. Γούβες- Αγ. Δημητρίου (Τ.Κ. Γούβες).
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ :
1. Στο 3ο χιλιόμετρο Ε.Ο. Ασπροχώματος – Πύλου, (κόμβος Αεροδρομίου- συνδετήρια οδός με Νέο Αυτοκινητόδρομο Τρίπολης –Καλαμάτας).

*** Ανακοίνωση για τους φοιτητές που διαμένουν στην Εστία του ΤΕΙ Πελοποννήσου στην Καλαμάτα 
Οι Φοιτητές που διαμένουν στην Εστία και προτίθενται να μεταβούν στην Καλαμάτα για να συμμετάσχουν στην εξεταστική της ερχόμενης εβδομάδας (12-16 Σεπτεμβρίου 2016) παρακαλούνται όπως ενημερώσουν σχετικά το Ιδρυμα στο τηλέφωνο 2721045190 την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016 και ώρες από 9:00 έως 18:00, κες ΜπάμπαληΣταυρούλα και Κουζή Νίκη, προκειμένου να διασφαλιστεί η διαμονή τους.

*** Οριστικό: Δεν θα εξετάζονται στα αρχαία οι μαθητές του Γυμνασίου 
Με νέο προεδρικό Διάταγμα το Υπουργείο Παιδείας αλλάζει το πλαίσιο λειτουργίας των γυμνασίων. Στο παρακάτω δελτίο τύπου, το Υπουργείο Παιδείας συνοψίζει τις αλλαγές στα εξής σημεία. Οι μαθητές θα εξετάζονται σε α)  Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία (κοινή εξέταση των δύο κλάδων, της Γλωσσικής Διδασκαλίας και της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας), β) Μαθηματικά, γ) Φυσική, δ) Ιστορία
 Διαβάστε όλες τις αλλαγές
Α. Τα μαθήματα στο γυμνάσιο επεκτείνονται έως τις 31 Μαΐου. Αυτό διευκολύνεται από τον περιορισμό των εξετάσεων στο τέλος της σχολικής χρονιάς. Τα γνωστικά αντικείμενα στα οποία οι μαθητές/τριες θα εξετάζονται γραπτώς στο τέλος του έτους περιορίζονται σε τέσσερα (4) για όλες τις τάξεις (από δώδεκα που όριζε το προηγούμενο Προεδρικό Διάταγμα για τη Α΄, δεκατρία  για τη Β΄ και δεκατέσσερα για τη Γ΄ τάξη). Αυτά είναι: α) η Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία (κοινή εξέταση των δύο κλάδων, της Γλωσσικής Διδασκαλίας και της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας), β) Μαθηματικά, γ) Φυσική, δ) Ιστορία.
Β. Η μετατόπιση της εστίασης του γυμνασίου από την εξεταστική διαδικασία στην ουσιαστική μαθησιακή διαδικασία προωθείται και από ένα ακόμη μέτρο, τον χωρισμό του διδακτικού χρόνου σε τετράμηνα αντί σε τρίμηνα. Με το προηγούμενο καθεστώς το σχολείο βρισκόταν σε εξεταστικό πυρετό από τα μέσα Οκτωβρίου μέχρι το τέλος Νοεμβρίου και μετά ξανά από τα μέσα Ιανουαρίου έως τα τέλη Φεβρουαρίου. Οι μαθητές/τριες έπρεπε να πιεστούν για να προετοιμαστούν σε 2 ή 3 ωριαία διαγωνίσματα την εβδομάδα, με αποτέλεσμα να επικεντρώνουν εκεί την προσπάθειά τους και να παραμελούν τη μελέτη και τις εργασίες των υπόλοιπων μαθημάτων της εβδομάδας αλλά και να παρουσιάζουν διασπασμένη προσοχή κατά τη διάρκεια των διδακτικών ωρών που προηγούνταν κάθε διαγωνίσματος. Παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί, ιδίως των μονόωρων μαθημάτων, αναγκάζονταν να καταφεύγουν και σε συμπληρωματικά τεστ, επειδή δεν προλάβαιναν να αποκτήσουν καθαρή εικόνα για τη συμμετοχή κάθε μαθητή/τριας στη μαθησιακή διαδικασία στην τάξη, ούτε καν να τους γνωρίσουν όλους/ες με το όνομά τους.
Με τον χωρισμό σε τετράμηνα επέρχονται οι εξής αλλαγές στην προηγούμενη εικόνα: Αφενός τα υποχρεωτικά διαγωνίσματα κάθε τετραμήνου μπορούν να διενεργηθούν με μεγαλύτερη άνεση, ένα ή δύο σε κάθε βδομάδα, αφού το χρήσιμο χρονικό διάστημα διπλασιάζεται (τουλάχιστον από τα μέσα Οκτωβρίου έως 20 Ιανουαρίου και από τέλη Ιανουαρίου έως 31 Μαϊου). Αφετέρου οι εκπαιδευτικοί θα έχουν περισσότερο χρόνο στη διάθεσή τους, ιδίως στο 1ο τετράμηνο, ώστε να γνωρίσουν καλά τους/τις μαθητές/τριες και να σχηματίσουν εμπεριστατωμένη γνώμη σχετικά με την επίδοσή τους, αξιοποιώντας πολλαπλούς τρόπους αξιολόγησης, χωρίς να χρειάζεται να καταφεύγουν σε τόσα γραπτά τεστ. Επίσης, στο 2ο τετράμηνο οι εκπαιδευτικοί μπορούν να επιλέξουν αντί ωριαίου διαγωνίσματος την ανάθεση μιας συνθετικής-δημιουργικής εργασίας. Σχεδιάζεται δε επιμόρφωση των εκπαιδευτικών για την αξιοποίηση των εργασιών στη διαδικασία μάθησης και αξιολόγησης.
Γ. Παράλληλα, η ενισχυτική εκπαίδευση στο γυμνάσιο επεκτείνεται και μετά τη λήξη του έτους με το εξής μέτρο: Σε όσους/ες μαθητές/τριες δεν προαχθούν σε κάποιο μάθημα ή κάποια μαθήματα, το σχολείο θα τους προσφέρει εντατικά μαθήματα το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου και στη συνέχεια θα εξετάζονται σε επαναληπτική εξέταση κατά το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου. Στόχος είναι το σχολείο να υποστηρίζει τους/τις μαθητές/τριες που δεν επέτυχαν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα και να μην τους/τις υποχρεώνει είτε να καταφύγουν σε βοήθεια επί πληρωμή είτε -αν δεν έχουν τέτοια δυνατότητα- να τα βγάλουν πέρα μόνοι/ες τους για να εξετασθούν τον Σεπτέμβριο. Αυτό το μέτρο είναι ταυτόχρονα μέτρο παιδαγωγικής και κοινωνικής πολιτικής, καθώς η σχολική αποτυχία είναι φαινόμενο που εμφανίζεται συχνότερα σε κοινωνικά στρώματα οικονομικά ασθενέστερα, που βέβαια δεν μπορούν να προσφέρουν στα παιδιά εξωσχολικά μαθήματα προετοιμασίας για τις επαναληπτικές εξετάσεις.
Δ. Σε πειραματικά και σε άλλα σχολεία αντιπροσωπευτικά των διαφόρων περιοχών και τύπων σχολείων της υποχρεωτικής εκπαίδευσης θα εφαρμοστεί πιλοτικά  η  περιγραφική αξιολόγηση, η οποία προσφέρει ουσιαστική ανατροφοδότηση στους/στις μαθητές/τριες και  μπορεί να βελτιώσει πραγματικά τη διαδικασία μάθησης. Διευκρινίζεται ότι η περιγραφική αξιολόγηση θα συνοδεύει σε αυτά τα σχολεία την αριθμητική αξιολόγηση.
Ε. Όσον αφορά το περιεχόμενο σπουδών, για όλα τα γνωστικά αντικείμενα γυμνασίου και λυκείου δημιουργήθηκαν στο ΙΕΠ επιτροπές στις οποίες συμμετείχαν, εκτός από στελέχη του ΙΕΠ, σχολικοί σύμβουλοι και έμπειροι εκπαιδευτικοί που ανταποκρίθηκαν σε σχετική πρόσκληση και επιλέχθηκαν για το έργο του εξορθολογισμού της ύλης.
Οι επιτροπές εξορθολογισμού εργάστηκαν λαμβάνοντας υπόψη:
α) τα ωρολόγια προγράμματα που θα ισχύσουν την επόμενη σχολική χρονιά,
β) τα δεδομένα σχολικά βιβλία και
γ) την ανάγκη συμβατότητας με τις γνώσεις των προηγούμενων και των επόμενων τάξεων.
Οι επιτροπές επιδίωξαν τους παρακάτω στόχους:
1.    Η διδακτέα ύλη να είναι αντίστοιχη των δυνατοτήτων των μαθητών/τριών κάθε ηλικίας, δηλαδή συμβατή με τη μαθησιακή ετοιμότητά τους (κατανοησιμότητα) αλλά και να ακουμπά στα μαθησιακά ενδιαφέροντα των μαθητών/τριών αυτής της γενιάς, να κινεί την περιέργειά τους.
2.    Η ολοκλήρωση της διδακτέας ύλης κάθε μαθήματος να είναι εφικτή εντός των ωρών που διατίθενται για το συγκεκριμένο μάθημα, έτσι ώστε να είναι δυνατή η πραγματοποίηση ανακεφαλαιωτικών και δημιουργικών δραστηριοτήτων.
3.    Η έκταση της διδακτέας ύλης και η ποσότητα των πληροφοριών να περιορισθεί, ώστε να εξασφαλισθεί άνεση χρόνου για ενεργητική μάθηση, για μαθητοκεντρικό σχεδιασμό της διδασκαλίας (διερευνητική μάθηση, ομαδοσυνεργατική μέθοδος, μέθοδος επίλυση προβλήματος…) και να περιοριστεί η μετωπική διδασκαλία, προκειμένου όλοι/ες οι μαθητές/τριες να οικοδομήσουν επιτυχώς τη νέα γνώση.
4.    Η διδακτέα ύλη να συνοδευτεί από προτάσεις για δραστηριότητες και project καθώς και πηγές συμπληρωματικού διδακτικού υλικού που μπορούν να υποστηρίξουν τη διερευνητική μάθηση.
5.    Η διδακτέα ύλη να επικεντρώνεται στα σημαντικά τμήματα/έννοιες και να επιδιώκεται εμβάθυνση σε αυτά (με την αφιέρωση επαρκούς χρόνου).
6.    Να προσεγγισθούν συνοπτικά ή να τεθούν εκτός διδακτέας ύλης στοιχεία που αποτελούν λεπτομέρειες, ή  στοιχεία που είναι «άκαιρα» σε κάποια τάξη.
7.    Να περιοριστούν θεματικές επαναλήψεις εντός του ίδιου γνωστικού αντικειμένου από τάξη σε τάξη ή από κεφάλαιο σε κεφάλαιο.
Πέρα από τις γραπτές αναλυτικές οδηγίες διαχείρισης της διδακτέας ύλης ανά γνωστικό αντικείμενο, οι οποίες θα σταλούν άμεσα στα σχολεία, εντός του Σεπτεμβρίου προγραμματίζεται ενημέρωση των σχολικών συμβούλων όλων των ειδικοτήτων σχετικά με τον εξορθολογισμό της ύλης αλλά και τις άλλες αλλαγές που προαναφέρθηκαν. Οι σχολικοί σύμβουλοι θα κληθούν στη συνέχεια να ενημερώσουν και να υποστηρίξουν τους εκπαιδευτικούς στην εφαρμογή της πρότασης εξορθολογισμού. Ήδη έχει πραγματοποιηθεί ενημέρωση των σχ. συμβούλων ξένων γλωσσών και έπονται και οι άλλες ειδικότητες.
​ΣΤ. Το πρόγραμμα του γυμνασίου έχει ελαφρυνθεί κατά τρεις ώρες, οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν, ανάλογα με τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των μαθητών/τριών για προγράμματα πολιτιστικά, περιβαλλοντικά, αγωγής υγείας και σταδιοδρομίας, ενισχυτική διδασκαλία ή ομίλους ενδιαφερόντων. Με σχετική εγκύκλιο θα διευκρινισθεί με ποιον τρόπο θα αποφασίζεται η αξιοποίηση του διαθέσιμου τρίωρου για τις δράσεις που προαναφέρθηκαν. Επίσης αυτό το τρίωρο μπορεί να αξιοποιηθεί για συνεδριάσεις του συλλόγου των εκπαιδευτικών, για συνεργασίες μεταξύ των εκπαιδευτικών της ίδιας ειδικότητας ή του ίδιου τμήματος για τον σχεδιασμό κοινών δράσεων ή τη συζήτηση επί παιδαγωγικών/διδακτικών προβλημάτων, κ.τ.λ.
Ζ. Οι λεγόμενες Βιωματικές Δράσεις και οι Συνθετικές Εργασίες, που εντάχθηκαν πριν τρία χρόνια ως διακριτά γνωστικά αντικείμενα στο ωρολόγιο πρόγραμμα, τώρα εντάσσονται ως τρόπος εργασίας, ως μέθοδος, στο πλαίσιο συγκεκριμένων γνωστικών αντικειμένων.
Ειδικότερα:
α) Οι βιωματικές δραστηριότητες που προβλέπονταν στη «Σχολική και Κοινωνική ζωή», με στόχο την εξοικείωση των μαθητών/τριών με το νέο τους σχολείο και τους νέους/ες συμμαθητές/τριες, εντάσσονται στη Γλωσσική Διδασκαλία της Α΄ τάξης, καθώς οι δύο πρώτες ενότητες του σχετικού σχολικού βιβλίου στοχεύουν στη γνωριμία των μαθητών/τριών με το νέο τους σχολείο. Οι πρώτες διδακτικές ώρες του μαθήματος θα αφιερωθούν στο ξεπέρασμα των ανησυχιών που προκαλεί ο άγνωστος χώρος και τα άγνωστα πρόσωπα και στη σταδιακή ανάπτυξη του αισθήματος του ανήκειν στην ομάδα, στην κοινότητα του νέου τμήματος.
β) Οι δραστηριότητες που προβλέπονταν υπό τον τίτλο «Πολιτισμός και Δραστηριότητες Τέχνης» εντάσσονται στη Μουσική της Β΄ τάξης και στα Καλλιτεχνικά της Γ΄ τάξης. Σε αυτά τα γνωστικά αντικείμενα θα αφιερώνονται κάποιες εβδομάδες του σχολικού έτους σε βιωματικές δραστηριότητες σχετικές με τη μουσική, τα εικαστικά ή τον συνδυασμό τους με άλλες τέχνες.
Η. Θεσπίστηκε ήδη για τη Γ΄ τάξη του γυμνασίου η «Ημέρα Επαγγελματικού Προσανατολισμού». Σε συνεννόηση με κάθε σχολική μονάδα οι υπεύθυνοι του οικείου ΚΕ.ΣΥ.Π. θα προγραμματίσουν και θα υλοποιήσουν κατά τη διάρκεια μιας σχολικής ημέρας αφενός μια αναλυτική ενημέρωση για τις εναλλακτικές επιλογές εκπαίδευσης που προσφέρονται μετά το γυμνάσιο αφετέρου σχετικές βιωματικές δραστηριότητες για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Γ΄ τάξης κάθε σχολικής μονάδας.
alfavita.gr

***  «Βιβλική» καταστροφή στην Τριφυλία 
 
 
«Βιβλική» είναι η καταστροφή που προκλήθηκε από τη θεομηνία που έπληξε την Τριφυλία από προχθές το μεσημέρι και ξέσπασε τη νύχτα. Θερμοκήπια, επιχειρήσεις, σπίτια «πνίγηκαν» από τη μανία των ορμητικών νερών. Το ακραίο καιρικό φαινόμενο χτύπησε με ιδιαίτερη ένταση την περιοχή των Γαργαλιάνων, όπου ο νέος δρόμος Γαργαλιάνοι – Ρωμανού και τα προβληματικά και ελλειμματικά τεχνικά έργα απορροής των υδάτων είχαν ως συνέπεια να πλημμυρίσουν θερμοκήπια, χωράφια, σπίτια και καλλιέργειες στο Κουτσουβέρι και τη Χοχλαστή.
Στο δρόμο Αγία Κυριακή – Μαραθόπολη, προχθές αργά τη νύχτα, προκλήθηκαν τεράστια προβλήματα και, μάλιστα, στη Μαραθόπολη ο δρόμος έκλεισε για ώρα και εγκλωβίστηκαν αυτοκίνητα.
Σε Χοχλαστή και Μαραθόπολη πλημμύρισαν σπίτια και επιχειρήσεις.
Στην Αγία Κυριακή, η παραλία «κόπηκε» σε δύο και τρία κομμάτια από το ποτάμι που ξεχείλισε και έπεσε στη θάλασσα.
Στον Αγρίλη, το γεφυράκι, το οποίο ήδη είχε προβλήματα από προηγούμενη ζημιά, που είχε προκληθεί πάλι από τα φερτά υλικά πριν από μόλις μερικά χρόνια, καταστράφηκε ακριβώς από την ίδια αιτία. Τα δε καλάμια και τα φερτά υλικά, και το νερό πλημμύρισαν τον τόπο.
Σε όλο το επαρχιακό δίκτυο προκλήθηκαν προβλήματα, όπως στο δρόμο Κυπαρισσίας – Ραφτόπουλου.
Στα Φιλιατρά οι δρόμοι έγιναν ένα με τα πεζοδρόμια και γέμισαν λάσπες και πέτρες.
Σε τέσσερα σημεία της εθνικής οδού Κυπαρισσίας – Φιλιατρών, ο δρόμος γέμισε χώματα και πέτρες από παρακείμενα χωράφια ή κάθετους δρόμους.
Στην Άνω Πόλη Κυπαρισσίας κατέρρευσε η πέτρινη μάντρα στην ιστορική «Αρκαδιά», εκεί όπου ανέπτυσσαν τραπεζοκαθίσματα τα καταστήματα και ήταν το «μπαλκόνι» της Νύμφης του Ιονίου, με συνέπεια να πλημμυρίσει σπίτι και να υποστούν ολοκληρωτική καταστροφή οικοσκευές κ.τ.λ.
Στην ίδια περιοχή πλημμύρισε και δεύτερο σπίτι. Ο δε Δήμος Τριφυλίας εγγράφως ζήτησε από χθες να κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Στις πληγείσες περιοχές βρέθηκε από νωρίς χθες το πρωί ο διευθυντής ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, ο οποίος έκανε λόγο για τεράστιες ζημιές.
  Ολοσχερής καταστροφή σε θερμοκήπια και καλλιέργειες
Ο Γιώργος Διακουμόπουλος, τα θερμοκήπια του οποίου στο Κουτσουβέρι Γαργαλιάνων υπέστησαν ολοκληρωτική καταστροφή, τόνισε: «Είμαι παραγωγός και έχω τα θερμοκήπια που βλέπετε. Δεν έχει μείνει τίποτα. Έχει γίνει ολοκληρωτική καταστροφή σε τέσσερα στρέμματα, τα οποία ήταν και τα μοναδικά που είχαμε για να επιζήσουμε. Εδώ ήταν εξειδικευμένη καλλιέργεια, ντοματίνια συγκεκριμένα, στα οποία έχω κλείσει και συμβόλαια με ορισμένους εμπόρους. Έχει γίνει ολοκληρωτική καταστροφή και στις υποδομές, έχει καταστραφεί το μισό θερμοκήπιο, όπως βλέπετε, έχει καταστραφεί το υπέδαφος, χάνουμε την καλλιέργεια. Χρωστάμε κιόλας. Έχουμε έρθει σε απελπισία. Κάτι πρέπει να γίνει. Ο όγκος του νερού ήταν μεγάλος, ενώ τα νερά του καινούργιου δρόμου, ρέμα ρέμα, ήρθαν όλα εδώ.
Θα κινηθούμε και νομικώς, όπου μπορούμε, για να δούμε τι θα κάνουμε. Καταστραφήκαμε ολοσχερώς…».
Ο Νικήτας Λαμπούσης, νέος παραγωγός με σύγχρονη θερμοκηπιακή κατασκευή και καλλιέργεια μόλις ενός έτους, που υπέστη τεράστια καταστροφή, σημείωσε: «Μας πνίξανε τα νερά. Όλη η καλλιέργεια πλημμύρισε, τα νερά φτάσανε σε ύψος το 1 μέτρο στο θερμοκήπιο. Αυτό το φαινόμενο εδώ στην περιοχή δεν είχε συμβεί ποτέ. Με το δρόμο τον καινούργιο στους Γαργαλιάνους δημιουργήθηκαν όλα αυτά τα νερά και συσσωρεύτηκαν σε κάποιες περιοχές. Ήταν να ’μαστε εμείς οι “τυχεροί”, εδώ στο Κουτσουβέρι, γιατί όλα τα νερά των Γαργαλιάνων καταλήγουν εδώ. Δε νομίζω να πάρουμε παραγωγή φέτος, πάμε για του χρόνου το Μάιο. Καταστραφήκαμε ολοσχερώς κι ακόμα παλεύουμε να ξεχρεώσουμε. Με τι κουράγιο να συνεχίσουμε…».
Ο Σωτήριος Κάνδηλας, παραγωγός υπαίθριων καλλιεργειών που υπέστη επίσης ολοκληρωτική καταστροφή, είπε: «Όπως βλέπετε, η καταστροφή είναι 100%. Καλλιεργούσα μάπες, κουνουπίδια, μπρόκολα, φασόλια, μελιτζάνες, κολοκύθια. Δεν έχει μείνει τίποτα. Από εδώ και πέρα σηκώνουμε τα χέρια ψηλά. Οι υπεύθυνοι ας το δούνε. Όλοι. Πρώτη φορά γίνεται τέτοια καταστροφή και φταίνε τα δημόσια έργα του δρόμου, γιατί μας φέρανε όλα τα νερά εδώ, στο Κουτσουβέρι. Είμαι πενήντα χρονών, δεν έχω δει ποτέ αυτό το νερό να έχει περάσει απ’ το  χωράφι…».
Ζημιές προκλήθηκαν και στη Δ.Ε. Φιλιατρών και στην Τερψιθέα Κυπαρισσίας.
  «Μας έπνιξε ο δρόμος Γαργαλιάνοι – Ρωμανού…»
Για τεράστια καταστροφή και ανεπανόρθωτες ζημιές, κυρίως στο Κουτσουβέρι, έκανε λόγο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων, Νίκος Σινάνης, επισημαίνοντας πως τα προβλήματα προκλήθηκαν εξαιτίας της κατασκευής του νέου δρόμου Γαργαλιάνοι – Ρωμανού, όπου δεν έχουν γίνει τεχνικά έργα απορροής των υδάτων και διευθέτησης των ομβρίων.
«Η περιοχή πρέπει να κηρυχτεί σε έκτακτη ανάγκη», τόνισε ο κ. Σινάνης, ρωτώντας: «Τι ρόλο παίζει ο ΕΛΓΑ; Πρέπει ο ΕΛΓΑ να επιληφθεί για τις ζημιές που τώρα είναι στα ΠΣΕΑ».
Ο ίδιος τόνισε ακόμη: «Εδώ, τα βλέπετε, βάλανε το φρεάτιο του δρόμου να πηγαίνουνε τα νερά στα χωράφια και στις περιουσίες των ανθρώπων. Το έργο (σ.σ. δρόμος Γαργαλιάνοι – Ρωμανού) φτιάχτηκε για μια ιδιωτική επιχείρηση κι όχι για την περιφέρεια και τον κόσμο. Τα νερά του δρόμου μάς πνίξανε…».
  «Να κηρυχτεί ο Δήμος σε έκτακτη ανάγκη»
Αξιολογώντας το μέγεθος της καταστροφής, που είναι ανυπολόγιστης αξίας, ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, ζήτησε εγγράφως να κηρυχτεί ο Δήμος σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
Όπως είπε στο «Θ»: «Πλέον, η Τριφυλία έχει πληγεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και οι ζημιές είναι ανυπολόγιστης αξίας και ξεπερνούν τα όρια της λογικής. Έχουμε ζημιές σε υποδομές, σε όλο το αγροτικό δίκτυο, σε επιχειρήσεις, σε σπίτια, στην ύδρευση, σε θερμοκήπια, σε καλλιέργειες, σε σταφίδα κ.τ.λ. Αυτό μας αναγκάζει να ζητήσουμε να κηρυχτεί ο Δήμος σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης…». 

***  Οι φυσικοθεραπευτές Μεσσηνίας-Λακωνίας γιορτάζουν παρά τα τεράστια προβλήματα του κλάδου 
Σειρά εκδηλώσεων, με φετινό σύνθημα για την Ελλάδα το «Πρόσθεσε ζωή στα χρόνια σου», στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Φυσικοθεραπείας, διοργανώνει το Περιφερειακό Τμήμα Μεσσηνίας-Λακωνίας του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών.
Για αυτές, καθώς και για την αξία της Φυσικοθεραπείας, μίλησαν  σε συνέντευξη Τύπου η πρόεδρος του Συλλόγου Κέλλυ Βακκά και ο γραμματέας Γιώργος Πεφάνης.
Ειδικότερα, στην πλατεία των Αγίων Αποστόλων στην Καλαμάτα θα γίνει ενημέρωση του κοινού μεθαύριο Παρασκευή, 9 Σεπτεμβρίου, από τις 6.00 το απόγευμα.
Στη Σπάρτη θα γίνει αντίστοιχη εκδήλωση το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου, στις 10.00 το πρωί, ενώ οι εκδηλώσεις ενημέρωσης θα ολοκληρωθούν στους Μολάους, χωρίς όμως να έχει οριστεί ακόμα ημερομηνία.
Στόχος των εκδηλώσεων είναι η ενημέρωση του κοινού για το ρόλο του φυσικοθεραπευτή και πότε κάποιος πρέπει να καταφεύγει σε αυτόν.
Όπως εξήγησε η κυρία Βακκά, ο φυσικοθεραπευτής είναι ο ειδικός της άσκησης, της κίνησης και της λειτουργίας και μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της κινητικότητας και της ανεξαρτησίας ενός ατόμου, ειδικά μεγάλης ηλικίας. Έτσι, μέσα από συμβουλές και προγράμματα άσκησης δουλεύει με ανθρώπους, ώστε να αποφευχθούν μακροπρόθεσμα δυσλειτουργίες και να ξεπεραστούν σωματικοί περιορισμοί.
  Τα προβλήματα
Μιλώντας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φυσικοθεραπευτές στη Μεσσηνία, αλλά και όλη την Ελλάδα, μεταξύ άλλων ο κ. Πεφάνης ανέφερε τα δύο σημαντικότερα, που αφορούν στα παράνομα φυσικοθεραπευτήρια και τις πληρωμές από τον ΕΟΠΥΥ.
Όπως εξήγησε, σε Μεσσηνία και Λακωνία υπάρχουν 111 μέλη, τα οποία θα έχει την ευκαιρία να μάθει ο κόσμος, αφού σύντομα θα κυκλοφορήσει ειδικό φυλλάδιο που θα αναγράφει τα ονόματά τους. Αυτή η κίνηση έχει ως στόχο την καταπολέμηση της αντιποίησης του επαγγέλματος, όπως χαρακτηριστικά είπε.
Όπως υποστήριξε ο κύριος Πεφάνης, άνθρωποι που δεν είναι πτυχιούχοι της Σχολής Φυσικοθεραπείας ή έχουν τίτλους υποδεέστερους, στην καλύτερη των περιπτώσεων, παρουσιάζονται στο κοινό σε διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας και της Λακωνίας ως φυσικοθεραπευτές. Στη συνέχεια αναλαμβάνουν περιστατικά, με αποτέλεσμα-στην καλύτερη περίπτωση-να μην είναι σε θέση να φέρουν εις πέρας και- στη χειρότερη- να υπάρχει επιδείνωση των περιστατικών.
  Οφειλόμενα και καθυστέρηση πληρωμών
Συνεχίζοντας ανέφερε ότι για τους εργαστηριούχους φυσικοθεραπευτές μεγάλο πρόβλημα εδώ και χρόνια είναι αυτό που έχει προκύψει με τον ΕΟΠΥΥ, με πολύμηνες καθυστερήσεις πληρωμών, δηλαδή 7 με 8 μήνες κατά μέσο όρο.
Εδώ και 3 χρόνια, μάλιστα, έχουν καθιερωθεί τα clawback και rebate, δηλαδή η επιστροφή των χρημάτων στο ταμείο, με αποτέλεσμα να γίνεται παρακράτηση ή «να κουρεύουν», όπως είπε, περίπου το 1/3 των δεδουλευμένων, κάτι που γίνεται επίσημα. Αν δεν το δεχθούν, δε θα πάρουν ούτε τα υπόλοιπα. Ενδεικτικά, ανέφερε ότι τα τελευταία 3 χρόνια τους έχουν κατακρατηθεί 11 μήνες.
Το clawback και rebate, εξήγησε, θα συνεχιστεί μέχρι και το 2018 επίσημα, ευελπιστώντας το 2019 αυτό «το αίσχος θα πάψει να ισχύει».
Όλο αυτό το καθεστώς οδηγεί σταδιακά τους φυσικοθεραπευτές στο να κόβουν τις συμβάσεις, αφού αρκετοί βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση και είτε θα πρέπει να κλείσουν το χώρο τους είτε να κάνουν κάτι άλλο.
  Προσοχή σε χώρους μασάζ και στους πτυχιούχους ΙΕΚ
Άλλο θέμα που σχολίασαν τα μέλη του Συλλόγου και έχει σχέση με την αντιποίηση του επαγγέλματος, είναι οι προσλήψεις φυσικοθεραπευτών σε χώρους που γίνεται μασάζ με την πρόφαση της νομιμοποίησης. Μάλιστα, ο Σύλλογος έχει απευθυνθεί σε δικηγόρο και έχει προβεί σε ανάλογες κινήσεις.
Οι παραπάνω χώροι προσλαμβάνουν αποφοίτους των ΙΕΚ, δηλαδή βοηθούς φυσικοθεραπευτών, άτομα δηλαδή που δεν μπορούν να δουλέψουν μόνα τους, κάτι μάλιστα που ορίζεται και νομοθετικά.
Επίσης, έχει παρατηρηθεί να γίνονται προσλήψεις πτυχιούχων, κάτι όμως εξίσου παράνομο, αφού ο φυσικοθεραπευτής πρέπει να διαθέτει χώρο εγκεκριμένο από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

***  Το χρώμα της νύχτας… 
Με ρώτησε, χθες, δημότης: Την προχθεσινή νύχτα ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, πως θα μπορούσε να την ονομάσει; Λευκή (με τόσες αστραπές και κεραυνούς), κόκκινη ή μαύρη (μετά και τους τρεις θανάτους);  Όπως και να έχει, δεν μπορείς να διεκδικείς τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και ακόμα και τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία να δείχνουν λάσπες και πλημμύρες από την Καλαμάτα. Γιατί όσο ακραίο κι αν είναι ένα καιρικό φαινόμενο, έχεις μια στοιχειώδη πρόνοια.
Στο «Θάρρος» τις προηγούμενες ημέρες αποτυπώναμε δίκτυα απορροής ομβρίων βουλωμένα…  Α.Π.
~
***  Ούτε γεννήτρια 
Από τα… θύματα της κακοκαιρίας ήταν και το κτήριο του Δημαρχείου Καλαμάτας, καθώς μέχρι το μεσημέρι δεν είχε ρεύμα. Είναι δυνατόν το “στρατηγείο” του Δήμου Καλαμάτας να μην έχει μία γεννήτρια, ώστε να μπορεί να λειτουργήσει υπό τις όποιες συνθήκες;  Α.Π. 

*** Οι φυσικοθεραπευτές Μεσσηνίας-Λακωνίας γιορτάζουν παρά τα τεράστια προβλήματα του κλάδου 
Σειρά εκδηλώσεων, με φετινό σύνθημα για την Ελλάδα το «Πρόσθεσε ζωή στα χρόνια σου», στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Φυσικοθεραπείας, διοργανώνει το Περιφερειακό Τμήμα Μεσσηνίας-Λακωνίας του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών.
Για αυτές, καθώς και για την αξία της Φυσικοθεραπείας, μίλησαν  σε συνέντευξη Τύπου η πρόεδρος του Συλλόγου Κέλλυ Βακκά και ο γραμματέας Γιώργος Πεφάνης.
Ειδικότερα, στην πλατεία των Αγίων Αποστόλων στην Καλαμάτα θα γίνει ενημέρωση του κοινού μεθαύριο Παρασκευή, 9 Σεπτεμβρίου, από τις 6.00 το απόγευμα.
Στη Σπάρτη θα γίνει αντίστοιχη εκδήλωση το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου, στις 10.00 το πρωί, ενώ οι εκδηλώσεις ενημέρωσης θα ολοκληρωθούν στους Μολάους, χωρίς όμως να έχει οριστεί ακόμα ημερομηνία.
Στόχος των εκδηλώσεων είναι η ενημέρωση του κοινού για το ρόλο του φυσικοθεραπευτή και πότε κάποιος πρέπει να καταφεύγει σε αυτόν.
Όπως εξήγησε η κυρία Βακκά, ο φυσικοθεραπευτής είναι ο ειδικός της άσκησης, της κίνησης και της λειτουργίας και μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της κινητικότητας και της ανεξαρτησίας ενός ατόμου, ειδικά μεγάλης ηλικίας. Έτσι, μέσα από συμβουλές και προγράμματα άσκησης δουλεύει με ανθρώπους, ώστε να αποφευχθούν μακροπρόθεσμα δυσλειτουργίες και να ξεπεραστούν σωματικοί περιορισμοί.
  Τα προβλήματα
Μιλώντας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φυσικοθεραπευτές στη Μεσσηνία, αλλά και όλη την Ελλάδα, μεταξύ άλλων ο κ. Πεφάνης ανέφερε τα δύο σημαντικότερα, που αφορούν στα παράνομα φυσικοθεραπευτήρια και τις πληρωμές από τον ΕΟΠΥΥ.
Όπως εξήγησε, σε Μεσσηνία και Λακωνία υπάρχουν 111 μέλη, τα οποία θα έχει την ευκαιρία να μάθει ο κόσμος, αφού σύντομα θα κυκλοφορήσει ειδικό φυλλάδιο που θα αναγράφει τα ονόματά τους. Αυτή η κίνηση έχει ως στόχο την καταπολέμηση της αντιποίησης του επαγγέλματος, όπως χαρακτηριστικά είπε.
Όπως υποστήριξε ο κύριος Πεφάνης, άνθρωποι που δεν είναι πτυχιούχοι της Σχολής Φυσικοθεραπείας ή έχουν τίτλους υποδεέστερους, στην καλύτερη των περιπτώσεων, παρουσιάζονται στο κοινό σε διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας και της Λακωνίας ως φυσικοθεραπευτές. Στη συνέχεια αναλαμβάνουν περιστατικά, με αποτέλεσμα-στην καλύτερη περίπτωση-να μην είναι σε θέση να φέρουν εις πέρας και- στη χειρότερη- να υπάρχει επιδείνωση των περιστατικών.
  Οφειλόμενα και καθυστέρηση πληρωμών
Συνεχίζοντας ανέφερε ότι για τους εργαστηριούχους φυσικοθεραπευτές μεγάλο πρόβλημα εδώ και χρόνια είναι αυτό που έχει προκύψει με τον ΕΟΠΥΥ, με πολύμηνες καθυστερήσεις πληρωμών, δηλαδή 7 με 8 μήνες κατά μέσο όρο.
Εδώ και 3 χρόνια, μάλιστα, έχουν καθιερωθεί τα clawback και rebate, δηλαδή η επιστροφή των χρημάτων στο ταμείο, με αποτέλεσμα να γίνεται παρακράτηση ή «να κουρεύουν», όπως είπε, περίπου το 1/3 των δεδουλευμένων, κάτι που γίνεται επίσημα. Αν δεν το δεχθούν, δε θα πάρουν ούτε τα υπόλοιπα. Ενδεικτικά, ανέφερε ότι τα τελευταία 3 χρόνια τους έχουν κατακρατηθεί 11 μήνες.
Το clawback και rebate, εξήγησε, θα συνεχιστεί μέχρι και το 2018 επίσημα, ευελπιστώντας το 2019 αυτό «το αίσχος θα πάψει να ισχύει».
Όλο αυτό το καθεστώς οδηγεί σταδιακά τους φυσικοθεραπευτές στο να κόβουν τις συμβάσεις, αφού αρκετοί βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση και είτε θα πρέπει να κλείσουν το χώρο τους είτε να κάνουν κάτι άλλο.
  Προσοχή σε χώρους μασάζ και στους πτυχιούχους ΙΕΚ
Άλλο θέμα που σχολίασαν τα μέλη του Συλλόγου και έχει σχέση με την αντιποίηση του επαγγέλματος, είναι οι προσλήψεις φυσικοθεραπευτών σε χώρους που γίνεται μασάζ με την πρόφαση της νομιμοποίησης. Μάλιστα, ο Σύλλογος έχει απευθυνθεί σε δικηγόρο και έχει προβεί σε ανάλογες κινήσεις.
Οι παραπάνω χώροι προσλαμβάνουν αποφοίτους των ΙΕΚ, δηλαδή βοηθούς φυσικοθεραπευτών, άτομα δηλαδή που δεν μπορούν να δουλέψουν μόνα τους, κάτι μάλιστα που ορίζεται και νομοθετικά.
Επίσης, έχει παρατηρηθεί να γίνονται προσλήψεις πτυχιούχων, κάτι όμως εξίσου παράνομο, αφού ο φυσικοθεραπευτής πρέπει να διαθέτει χώρο εγκεκριμένο από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

*** Τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας επισκέφτηκε ο Αντώνης Σαμαράς (φωτογραφίες & βίντεο) 
Επίσκεψη στο Σεβ. Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο, πραγματοποίησε σήμερα ο πρ. Πρωθυπουργός και Βουλευτής Μεσσηνίας κ. Αντώνης Σαμαράς.
Ο κ. Σαμαράς βρίσκεται σε περιοδεία στο νομό, επισκεπτόμενος της πληγείσες περιοχές από τη θεομηνία.
Κατά τη συνάντηση ο πρ. Πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τον Μητροπολίτη για τις καταστροφικές ζημιές και ιδιαιτέρως για τις άμεσες ανάγκες των πληγέντων.
Εξήρε την άμεση ανταπόκριση της τοπικής εκκλησίας προς τους δοκιμαζόμενους συνανθρώπους μας και διαβεβαίωσε, ότι θα παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια που θα του ζητηθεί.
Ο κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε τον Αντώνη Σαμαρά για την επίσκεψη,  λέγοντας ότι  πάντα βρίσκεται κοντά στη Μεσσηνία και τα προβλήματά της.  Φωτογραφίες – Βίντεο: Γιώργος Τσερεφός

*** Αθλητική ενημέρωση :

***Αναβλήθηκαν οριστικά οι εκλογές στην ΕΠΟ 
Ατελείωτο σίριαλ

Αναβλήθηκαν οριστικά οι εκλογές στην ΕΠΟ
 ~ Αναβλήθηκαν οι εκλογές της ΕΠΟ, που ήταν προγραμματισμένες για την 1η Οκτωβρίου στα Χανιά. Οι ποδοσφαιρικές ενώσεις της Μακεδονίας, Αιτωλοακαρνανίας, Ανατολικής Αττικής, Θεσσαλίας, Σάμου και Γρεβενών ζήτησαν, μέσω προσφυγής, την αναβολή των εκλογών της ομοσπονδίας, όπως και έγινε.
Ο ορισμός των εκλογών σε νέα ημερομηνία, με πιθανότερη την 25η Οκτωβρίου σημαίνει ότι μέχρι τότε, στο πόστο του επιδιαιτητή θα παραμείνει ο Κύρος Βασσάρας και θα παραμείνουν ίδιοι και οι πίνακες διαιτησίας.
Η ανακοίνωση της ΕΠΟ: «Το Διαιτητικό Δικαστήριο Ποδοσφαίρου της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας κατά την τελευταία του συνεδρίαση έλαβε τις παρακάτω αποφάσεις.
Προσφυγή-αίτηση των: 1.ΕΝΩΣΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, 2.ΕΝΩΣΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ, 3.ΕΝΩΣΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ, 4.ΕΝΩΣΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, 5.ΕΝΩΣΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΣΑΜΟΥ, 6.ΕΝΩΣΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΓΡΕΒΕΝΩΝ, κατά 1) της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ, 2) της από 25/08/2016 απόφασης της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας να πραγματοποιηθεί η σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης των Ενώσεων-μελών της ΕΠΟ την 1η Οκτωβρίου στη Γεωργιούπολη Χανίων για την εκλογή νέου προέδρου, νέας Εκτελεστικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ελέγχου και Συμμόρφωσης, της από 30/08/2016 με αριθμ. πρωτ. 24937/2016 πρόσκλησης της Γενικής Συνέλευσης της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, που απεστάλη προς τις Ενώσεις-Μέλη της Ε.Π.Ο., καθώς και του από 30/8/2016 με αριθμ. πρωτ. 24937/2016 ενημερωτικού σημειώματος προς όλες τις Ενώσεις-μέλη της Ε.Π.Ο. και 3) Κάθε άλλης συναφούς πράξης ή απόφασης της Ε.Π.Ο. που συνδέεται με τις παραπάνω πράξεις και αποφάσεις της.
Απόφαση: Δικάζει αντιμωλία των διαδίκων. Δέχεται την κρινόμενη προσφυγή. Διαπιστώνει την ακυρότητα αυτών και: Κηρύσσει άκυρες: α) την από 25/8/2016 απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας να πραγματοποιηθεί η σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης των Ενώσεων-Μελών της ΕΠΟ, την 1.10.2016 στη Γεωργιούπολη Χανίων για την εκλογή νέου Προέδρου, νέας Εκτελεστικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ελέγχου και Συμμόρφωσης, β) την από 30/8/2016 με αριθμ. πρωτ.24937/2016 πρόσκληση για τη Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, που απεστάλη στις Ενώσεις-Μέλη της ΕΠΟ και γ) το από 30/8/2016 με αριθμ. πρωτ. 24937/2016 ενημερωτικό σημείωμα προς όλες τις Ενώσεις-Μέλη της ΕΠΟ, λόγω μη εκλογής των αρμοδίων καταστατικών οργάνων για την οργάνωση και εποπτεία της εκλογικής διαδικασίας (Εκλογική Επιτροπή).»
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

*** Οι διαιτητές της πρεμιέρας  , ..Χωρίς... ανεπιθύμητους:
Ορίστηκαν από την ΚΕΔ οι διαιτητές που θα «σφυρίξουν» στην πρεμιέρα της φετινής Σούπερ Λιγκ. Να σημειωθεί ότι αναμεσά τους δεν περιλαμβάνονται όσοι είναι «ανεπιθύμητοι» από τον Παναθηναϊκό και τον ΠΑΟΚ, ούτε ως βοηθοί, ούτε ως τέταρτοι.
10/9 16:00 Κέρκυρα – Πλατανιάς: Παπαδόπουλος (Μερκενίδης, Καραγκιζόπουλος)
10/0 18:15 Πανιώνιος – Αστέρας Τρίπολης: Παπαπέτρου (Αλεξέας, Ζησιμόπουλος)
10/9 20:30 Λεβαδειακός – Παναθηναϊκός: Σιδηρόπουλος (Ευθυμιάδης, Κωσταράς)

11/9 16:00 ΑΕΚ – Ξάνθη: Κομίνης (Καλφόγλου, Τάτσης)
11/9 18:15 ΠΑΟΚ – Παναιτωλικός: Κιοτζένης (Σίπκας, Δίπλαρης)
11/9 18:15 ΠΑΣ Γιάννινα – Ατρόμητος: Βάτσιος (Καραϊσαρίδης, Κοντίζας)
11/9 20:30 Ολυμπιακός – Βέροια: Δελφάκης (Κασσαβέτης, Δόσης)

12/9 19:30 ΑΕΛ – Ηρακλής: Ευαγγέλου (Μεσσήνης, Λάμπρου)

*** Το ελληνικό πρόγραμμα των Παραολυμπιακών 
Στην πρεμιέρα του ΡίοΤο ελληνικό πρόγραμμα των Παραολυμπιακών                          Το νέο πρόγραμμα της 1ης ημέρας, εφόσον δεν υπάρξουν νέες τροποποινήσεις (!) έχει ως εξής:ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ16:41 100 ελεύθερο γυναικών S4 σειρές - ΡΙΖΑΟΓΛΟΥ ΣΕΜΙΧΑ, ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ
17:43 200μ. ελεύθερο γυανικών S5 σειρές - ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ
00:44 100 ελεύθερο γυναικών S4 τελικός
01:59 200μ. ελεύθερο γυναικών S5 τελικός

ΣΤΙΒΟΣ
16:05 Σφαίρα ανδρών F32 τελικός - ΓΟΝΙΟΣ ΝΙΚΟΣ,ΖΗΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
23:42100μ ανδρών Τ44 σειρές - ΣΕΪΤΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
00:08 Μήκος Γυναικών Τ47 τελικός - ΣΜΑΡΑΓΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΗ

ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ ΠΙΣΤΑΣ
17:57 Ατομική καταδίωξη ανδρών προκριματικοί - ΜΠΑΡΑΚΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ -ΤΡΟΥΛΙΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
23:38 Ατομική καταδίωξη ανδρών τελικός

***

~    ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΊΟΥ  2015  : 
 ~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 01  Σεπτεμβρίου  2016 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-01-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας  Arfara News  2  στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη  01  Σεπτεμβρίου  2016   : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-2-01-2016.html .-
~ ΑΡΦΑΡΑ  -ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ Η ΙΣΤΟΡΙΑ  για το χωριό μας ΑΡΦΑΡΑ -ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Πέμπτη 01 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016
 : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/09/01-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 02 Σεπτεμβρίου 2016 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-02-2016.html .-
~Εφημερίδα μας  Arfara News 2 στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 02 Σεπτεμβρίου 2016  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-2-02-2016.html .-
~ΑΘΛΗΤΙΚΟ  ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ  03  και 04  Σεπτεμβρίου  2016  :   http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/09/03-04-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 03 Σεπτεμβρίου 2016   ~  ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ:  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-03-2016.html .-
~Διήμερη  βόλτα -εκδρομή στη ΕΥΒΟΙΑ Σ/Κ  03 και 04  Σεπτεμβρίου  2016  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/09/03-04-2016.html .- 
~ Η  Εφημερίδα μας    ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο-κύριακο 03  και 04  Σεπτεμβρίου  2016  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-03-04-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 05 Σεπτεμβρίου  2016 :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-05-2016.html .-
~Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 06 Σεπτεμβρίου 2016  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-06-2016.html .-  
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 07 Σεπτεμβρίου 2016:  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-07-2016.html .-
~    Η Εφημερίδα μας  ARFARA NWES στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 08 Σεπτεμβρίου 2016: http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/09/arfara-nwes-08-2016.html .-






~ Η Εφημερίδα μας Arfara News 2 στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 08 Σεπτεμβρίου 2016 :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-2-08-2016.html .-
~

 
~ ***   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   4932  video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3081 video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3068  video. -                  https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  11.081        βίντεο   .-  
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  Δευτέρα 29 Αυγούστου  2016 : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-29-2016.html .-
~Αθλητικό Σαββατοκύριακο 27  και 28  Αυγούστου  2016 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/08/27-28-2016.html .- 
~  Η Εφημερίδα μας  Arfara  News  2  στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα  29  Αυγούστου  2016: http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-2-29-2016.html .-
~Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 30  Αυγούστου  2016  : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-30-2016.html .-
~ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ -ΑΘΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ -ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ  -ΑΘΩΣ Τρίτη 30 Αυγούστου 2016 ΟΛΑ ΟΣΑ  ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ !  : http://snsarfara.blogspot.gr/2016/08/30-2016.html  .- 
~ Η  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο Αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη  31 Αυγούστου 2016 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-31-2016.html .-
~ ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΙ και ΜΟΝΑΧΟΙ από το Αρφαρά Μεσσηνίας Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014 : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/…/24-2014.html .-
~~Διήμερη  βόλτα -εκδρομή στη ΕΥΒΟΙΑ Σ/Κ  03 και 04  Σεπτεμβρίου  2016  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/09/03-04-2016.html .- 
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas  .-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook                       
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  42 .-            Σταμάτιος Σκούλικας  .-

https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  529 . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .         
*** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-    ~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ                                                 



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου