ARFARA NEWS , Το αγιάζι της Ενημέρωσης , Μ. Παρασκευή 10 Απριλίου 2015 :
~* Μ. Πέμπτη 09/04/2015 Σήμερον κρεμάτε επί ξύλου Εβδομάδα Παθών Arfara : http://youtu.be/lKgJMI8QrtI ,
~*13 Μ.Πέμπτη 12ο Ευαγγέλιο Αρφαρά Εβδομάδα Παθών 09-04-2015 γιοι Θεόδωροι: http://youtu.be/0JaMhYjnPbw ,
~* 12 Μ. Πέμπτη 11ο Ευαγγέλιο Αρφαρά 09/04/2015 Εβδομάδα Παθών: http://youtu.be/ybbIXIsV2OA ,
~* 11 Μ.Πέμπτη 10ο Ευαγγέλιο Αρφαρά 09-04-2015 Εβδομάδα Παθών: http://youtu.be/5zajBQshRZ0 ,
~*10 Μ. Πέμπτη Αρφαρά 9ο Ευαγγέλιο Εβδομάδα Παθών 09-04-2015: http://youtu.be/L5a9_h_oipU ,
~* 9 Μ. Πέμπτη Αρφαρά 8ο Ευαγγέλιο 9/4/2015 Εβδομάδα Παθών: http://youtu.be/SqGpdjYYwKw ,
~* 8 Μ. Πέμπτη Αρφαρά 7ο Ευαγγέλιο 9-4-2015 Εβδομάδα Παθών : http://youtu.be/OOs4aeI_lhA ,
~7 Μ. Πέμπτη 6ο Ευαγγέλιο Αρφαρά 9/4/2015 Εβδομάδα Παθών: http://youtu.be/c7VwuINJsSw .
~ 5 Μ. Πέμπτη 5ο Ευαγγέλιο Αρφαρά 9/4/2015 Εβδομάδα Παθών: http://youtu.be/lDq3DSxJ-OM ,
~*4 Μ.Πέμπτη 4ο ευαγγέλιο Αρφαρά 09/04/2015 Εβδομάδα Παθών: http://youtu.be/bTRBOg_VW04 ,
`~3 Μ. Πέμπτη 3ο Ευαγγέλιο Αρφαρά 9/4/2015 εβδομάδα Παθών:: http://youtu.be/1GSxX5DI4Rk ,
~2 Μ. Πέμπτη 09/04/2015 Αρφαρά 2ο Ευαγγέλιο Εβδομάδα Παθών : http://youtu.be/FYMXV-adPpQ ,
~ 1 Μ. Πέμπτη 1ο Ευαγγέλιο Εβδομάδα Παθών Αρφαρά 09-04-2015: http://youtu.be/lNUrUea6uXM ,
Το Άγιο Πάσχα
ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Η Εκκλησία θυμάται τα Άγια Πάθη.
Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής γίνεται ο στολισμός του Επιταφίου στις εκκλησίες. Αρχικά ψάλλονται οι Μεγάλες Ώρες, που περιέχουν ψαλμούς, τροπάρια, Αποστόλους, Ευαγγέλια και Ευχές. Στη συνέχεια ψάλλεται ο Εσπερινός της Μεγάλης Παρασκευής και γίνεται η Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου. Ακολούθως, τοποθετείται στο Ιερό Κουβούκλιο ένα ύφασμα, πάνω στο οποίο έχει κεντηθεί ή ζωγραφιστεί ο Κύριος, νεκρός. Το ύφασμα αυτό λέγεται Επιτάφιος.
Το βράδυ της ίδιας ημέρας ψάλλεται ο όρθρος του Μεγάλου Σαββάτου και η υμνολογία είναι σχετική με την ταφή του Κυρίου από τους Ιωσήφ και Νικόδημο και την κάθοδο της ψυχής Του στα σκοτεινά βασίλεια του Άδη. Σχετικά τα τροπάρια: «Ο ευσχήμων Ιωσήφ...», και «Ότε κατήλθες προς τον θάνατον...».
Στη συνέχεια γίνεται η Περιφορά του Επιταφίου, εκτός του ναού και στα όρια της Ενορίας.
Μετά την επάνοδο του Επιταφίου στην εκκλησία διαβάζεται περικοπή από το Ευαγγέλιο του Ματθαίου (κζ' 62-66): Αρχιερείς και Φαρισαίοι πηγαίνουν στον Πόντιο Πιλάτο και του ζητούν να σφραγίσουν τον τάφο, επειδή θυμούνται ότι ο Κύριος σε μία αποστροφή των λόγων του είχε πει ότι σε τρεις μέρες θα αναστηθεί. Ο Πιλάτος τους δίνει την άδεια.
Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής ομάδες παιδιών γυρνούν από σπίτι σε σπίτι και τραγουδούν το μοιρολόι «Σήμερα μαύρος ουρανός», γνωστό και ως «Μοιρολόι της Παναγίας». Σε πολλές περιοχές της χώρας τα κορίτσια της ομάδας κρατούν ένα στεφάνι, πλεγμένο με λουλούδια εποχής, το οποίο στη συνέχεια το εναποθέτουν είτε στον Επιτάφιο, είτε στον τάφο του προσφάτως αποβιώσαντος ενορίτη. Τα Κάλαντα της Μεγάλης Παρασκευής τείνουν σήμερα να εκλείψουν.
Στην Κέρκυρα, η περιφορά των Επιταφίων ξεκινά το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Φρούριο. Μέχρι της 9:30 το βράδυ, από κάθε εκκλησία βγαίνει ο Επιτάφιος με την απαραίτητη μπάντα της ενορίας, τις χορωδίες, τους πιστούς. Τελευταίος βγαίνει ο μεγαλοπρεπέστατος επιτάφιος της Μητρόπολης.
Στη Θράκη, ένα από τα έθιμα είναι και το «κάψιμο του Ιούδα». Οι νεότεροι συνήθως, αφού φτιάξουν το ομοίωμα του Ιούδα, το περιφέρουν από σπίτι σε σπίτι και ζητούν κλαδιά. Τη Μεγάλη Παρασκευή, μετά την περιφορά του Επιταφίου, θα βάλουν φωτιά στα κλαδιά αυτά και θα «κάψουν» τον Ιούδα. Συνηθίζεται μέρος της στάχτης αυτής, να το ρίχνουν στα μνήματα.
Στη Νέα Πέραμο Καβάλας, κατά την περιφορά του επιταφίου, οι κάτοικοι σε κάθε γειτονιά της πόλης αναβιώνουν ένα πολύ παλιό έθιμο: καίουν από ένα ομοίωμα του Ιούδα, τη στιγμή που η πομπή του επιταφίου περνάει από τους δρόμους. Ολόκληρη η πόλη εκείνη τη νύχτα φωτίζεται από τις δεκάδες φωτιές, που ανάβουν οι κάτοικοι, στέλνοντας έτσι το μήνυμα της κάθαρσης, αλλά και της αιώνιας ανάστασης.
Στη συνοικία Καμίνι της Ύδρας, ο Επιτάφιος μπαίνει στη θάλασσα και διαβάζεται η ακολουθία του.
Στη Ζάκυνθο, το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής, πλήθος πιστών συμμετέχει στην περιφορά του Εσταυρωμένου που διασχίζει όλη την πόλη. Στις 2 μ.μ. στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου του Μώλου εκτός από τον Εσταυρωμένο λιτανεύεται και η εικόνα της «Mater Dolorosa», δηλαδή της Παναγίας του Πάθους. Η λιτανεία διασχίζει σχεδόν όλη την πόλη και επιστρέφει στην πλατεία Σολωμού, όπου, πάνω σε βάθρο, ο Μητροπολίτης ευλογεί τον κλήρο και το λαό με τον Εσταυρωμένο. Η λιτανεία καταλήγει στον ίδιο ναό, όπου γίνεται η εναπόθεση του Χριστού στον Επιτάφιο.
Στην Αμοργό, τη Μεγάλη Παρασκευή προσφέρονται ψωμί, ελιές και νηστίσιμα γλυκά και κατά την περιφορά του Επιταφίου οι γυναίκες ραίνουν την πομπή με αρώματα.
Στην Ίο, μετά την Αποκαθήλωση, οι νέοι του νησιού παίζουν τις «μπάλες», ένα παιχνίδι με μικρές σιδερένιες κόκκινες και πράσινες μπάλες. Κατά την Περιφορά των Επιταφίων των δύο Ενοριών του νησιού, τα Εγκώμια ψάλλονται από χορωδίες γυναικών και κοριτσιών.
Στο χωριό Πλάκες της Μήλου το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής γίνεται η αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης του Χριστού.
Στην Πάρο, η περιφορά του Επιταφίου κάνει δεκαπέντε στάσεις. Σε καθεμία από αυτές φωτίζεται κι ένα σημείο του βουνού, όπου τα παιδιά ντυμένα ρωμαίοι στρατιώτες ή μαθητές του Χριστού, αναπαριστούν σκηνές από την είσοδο στα Ιεροσόλυμα, την προσευχή στο Όρος των Ελαιών, το Μαρτύριο της Σταύρωσης και την Ανάσταση.
Στο χωριό Πύργος της Σαντορίνης, μετά την Αποκαθήλωση βγαίνει το «Τάνταλο» στους δρόμους του χωριού για να αναγγείλει το γεγονός και οι καμπάνες ηχούν πένθιμα. Η περιφορά του Επιταφίου σημαίνεται από μικρές φωτιές σε λυχναράκια. Οι γυναίκες από τις αυλές των σπιτιών ραίνουν την πομπή του Επιταφίου με ροδόνερο.
Στη Σύρο, οι Καθολικοί επιτάφιοι από τις εκκλησίες των Ευαγγελιστών και του Αγίου Γεωργίου συναντώνται με τους Ορθόδοξους από τους ναούς της Μητροπόλεως (Μεταμόρφωσης) του Αγίου Νικολάου και της Κοιμήσεως, μετά το τέλος της περιφοράς στην κεντρική πλατεία Μιαούλη. Ακολουθεί κατανυκτική δέηση και ψάλλονται τροπάρια της Μεγάλης Παρασκευής από τη χορωδία του Αγίου Νικολάου και Ιεροψάλτες.
Στην Τήνο, οι περιφορές των Επιταφίων στη Χώρα συγκλίνουν στη μαρμάρινη εξέδρα της παραλίας, ενώ ο Επιτάφιος της Ενορίας του Αγίου Νεκταρίου καταλήγει μέσα στη θάλασσα, στην περιοχή Καλάμια στα Κιόνια.
Στη Μονή του Προφήτου Ηλία, στο Άγιο Πνεύμα Σερρών, που βρίσκεται σ' ένα λόφο πάνω από το ομώνυμο χωριό, αναβιώνει το έθιμο της Αποκαθήλωσης του Κυρίου.
~* 2 α Μ Παρασκευή Επιτάφιος Θρήνος στους Αγίους Θεόδωρους Αρφαρών 10/04/2015: http://youtu.be/5GcBnUG7Q80 ,
~*3 α Μ Παρασκευή 10 04 2015 Επιτάφιος Θρήνος από χορωδία Άγιοι Θεόδωροι Αρφαρών: http://youtu.be/MdMg4O50j-s ,
~*4 α Μ Παρασκευή Αρφαρά Ευαγγέλιο επιταφίου θρήνου 10/04/2015: http://youtu.be/IM2C5U3X5U4 ,
*** 10 Απριλίου
Τερεντίου, Αφρικανού, Μαξίμου, Πομπηίου και ετέρων 36 († γ΄αι.). Αλεξάνδρου, Επαμεινώνδου, Μιλτιάδου και των συν αυτοίς μαρτύρων. Ιερομάρτυρος Γρηγορίου, πατριάρχου Κων/πόλεως του Ε` (1), απαγχονισθέντος υπό των Τούρκων υπέρ της Ορθοδόξου πίστεως και της ελευθερίας του γένους (†1821). Μαρτύρων Ιακώβου πρεσβυτέρου και Αζά διακόνου, Μακαρίου, Θεοδώρου του «μακαρίου», και Ζήνωνος. Νεομάρτυρος Δήμου αλιέως, του εν Σμύρνη (†1763). Προφήτιδος Ολδάς.
(1) Ο άγιος Ιερομάρτυρας Γρηγόριος γεννήθηκε στη Δημητσάνα της Αρκαδίας από πτωχούς αλλά ενάρετους γονείς οι οποίοι τον γαλούχησαν με τα νάματα της ορθόδοξης πίστης. Το 1767 μετέβη στη Σμύρνη, κοντά στο θείο του, τον εκκλησιάρχη Μελέτιο, παρακολουθώντας μαθήματα στην Ευαγγελική σχολή. Εν συνεχεία άκουσε μαθήματα φιλοσοφικής στη Πάτμο από τον Δανιήλ το κεραμέα. Ο πόθος του όμως για την μοναχική ζωή τον οδήγησε στη Μονή Στροφάδων όπου εκάρη μοναχός και μυήθηκε στη μοναχική άσκηση. Στη συνέχεια τον κάλεσε ο Μητροπολίτης Σμύρνης Προκόπιος και τον χειροτόνησε αρχιδιάκονό του. Όταν αργότερα χειροτονήθηκε πρεσβύτερος επέστρεψε στη Δημητσάνα και έδωσε 1500 γρόσια για τη στέγαση των απόρων φοιτητών. Στις 19 Αυγούστου 1785 εκλέχθηκε Oικουμενικός Πατριάρχης. Στο πατριαρχικό θρόνο παρέμεινε μέχρι το Δεκέμβριο του 1798 οπότε καθαιρέθηκε από την Πύλη, διότι θεωρήθηκε ανίκανος να διατηρήσει την υποταγή των χριστιανικών λαών κάτω από τον τουρκικό ζυγό και εξορίστηκε στο Άγιος Όρος. Το 1818 κλήθηκε για τρίτη φορά στον Οικουμενικό θρόνο όπου παρέμεινε μέχρι τις 10 Απριλίου 1821 ημέρα του Πάσχα όταν οι τούρκοι τον κρέμασαν στην Πύλη του πατριαρχείου. Στις 10.4.1921 ανακηρύχθηκε Άγιος από την Ι. Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Το δε λείψανό του ευρίσκεται στο Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών.
~ 10/04 Απολυτίκιο Αγ. Γρηγορίου του Ε' Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως - 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ : https://youtu.be/-U2pBrcjysI?list=PL818C79CB4D1C7C88 ,
*** Μεγάλη Παρασκευή: Οι... άγνωστοι επιτάφιοι της Αθήνας
Του Γιώργου Λαμπίρη
Μπορεί να μην είναι Πάσχα στο χωριό, όμως και η πρωτεύουσα έχει τις δικές της ομορφιές. Οι εκκλησίες της Αθήνας προσφέρονται για κατάνυξη και προσευχή ή απλά για όσους θέλουν να νιώσουν ότι είναι Πάσχα, ακόμα και μέσα στα στενά όρια της Αθήνας.
Μερικές από τις εκκλησίες αυτές, που περιφέρουν επιτάφιο τη Μεγάλη Παρασκευή, ίσως να είναι άγνωστες στους πολλούς, δεν παύουν όμως, η καθεμία από αυτές να έχει το δικό της ξεχωριστό χρώμα, κάνοντάς μας για λίγο να ξεχάσουμε ότι είμαστε στην Αθήνα.
Η ακολουθία αρχίζει στις 7.30 μ.μ. και υπάρχει και μια μικρή χορωδία, που κάνει την ατμόσφαιρα ακόμα πιο κατανυκτική.
Ένας ναός με ιστορική προέλευση στον 11ο αιώνα και την εποχή των Κομνηνών. Στα πρώτα χρόνια μετά την ανέγερσή του ο Ναός της Αγίας Αικατερίνης τιμούσε τους αγίους Θεοδώρους. Γεγονός το οποίος επιβεβαιώνει και μία από τις εικόνες των δύο Αγίων, η οποία βρίσκεται στο τέμπλο.
Θα συναντήσετε καλλιτεχνήματα - τοιχογραφίες της Βυζαντινής περιόδου και αξιόλογες φορητές εικόνες έργα του αγιογράφου Δημήτριου Καφή.
Η ακολουθία αρχίζει στις 7.00 μ.μ.
Ξεχωριστή εμπειρία αποτελεί η χορωδία των μοναχών κάνουν πολλούς Αθηναίους να επιλέγουν κάθε χρόνο το συγκεκριμένο γυναικείο μοναστήρι για να ακούσουν τα Εγκώμια και τον Επιτάφιο Θρήνο.
Μαγική είναι η στιγμή όπου ξεκινά η περιφορά του Επιταφίου, με εκατοντάδες κεράκια αναμμένα στα χέρια των πιστών να φωτίζουν το δάσος και θέα από ψηλά τη φωτισμένη Αθήνα. Η λειτουργία αρχίζει στις 7.00 μ.μ.
Εισόδια Θεοτόκου, Μαρκόπουλο Ωρωπού.
Σκαρφαλωμένο στο βουνό, με θέα στον Ευβοϊκό, το μοναστήρι είναι μια καλή ευκαιρία για όσους επιθυμούν να...εκδράμουν στα περίχωρα της Αττικής. Η ακολουθία συνδυάζει την κατάνυξη με το φυσικό κάλος της τοποθεσίας όπου βρίσκεται το μοναστήρι και οι πιστοί που προσέρχονται εκεί αισθάνονται ότι βρίσκονται σε ένα χωριό μέσα στη φύση. Η ακολουθία αρχίζει στις 7.00 και τα εγκώμια ψάλλουν οι μοναχές.
Επιτάφιος με εναλλακτική διάθεση είναι αυτός που θα παρακολουθήσει κανείς αν ανηφορίσει τους πρόποδες του Υμηττού.
Ο Επιτάφιος βγαίνει το μεσημέρι, στο φως της ημέρας, ενώ ξεχωριστό είναι και το τελετουργικό του στολισμού του, που ξεκινάει νωρίς το πρωί. Η περιφορά του Επιταφίου γίνεται στις πλαγιές του Υμηττού, ανάμεσα στα δέντρα και στην ολάνθιστη φύση γύρω στις 2.00-2.30 μ.μ., με ειδική άδεια του υπουργείου Πολιτισμού, αφού το μοναστήρι υπάγεται στην εφορεία βυζαντινών αρχαιοτήτων.
Τα Εγκώμια ψέλνει χορωδία από παιδιά της Χριστιανικής Αδελφότητας Νέων.
Χρονολογείται στον 12ο αιώνα και ανήκει στον τύπο της καμαρωτής μονόκλιτης βασιλικής. Είναι κτισμένος στη θέση του βόρειου πύργου της πύλης του Διατειχίσματος (Δίπυλο υπέρ των Πυλών), με την τελευταία φάση του οποίου πιθανόν και συνδέεται. Οι τοιχογραφίες στο εσωτερικό του ανήκουν στον 18ο αιώνα Σύμφωνα με την παράδοση, την ονομασία Λουμπαρδιάρης (Κανονιέρης) την πήρε όταν στα μέσα του 17ου αιώνα, παραμονή του Αγίου Δημητρίου, ένα θαύμα έσωσε τον ναό από τον κανονιοβολισμό του φρουράρχου της Ακρόπολης Γιουσούφ. Η σημερινή μορφή του ναού οφείλεται στην ανακατασκευή της μεταβυζαντινής φάσης του από τον Δημήτρη Πικιώνη.
Καπνικαρέα: Το επίσημο όνομά της είναι «ναός των Εσοδίων της Θεοτόκου». Το γνωστό σε όλους παρεκκλήσι που στέκεται με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο, στη μέση της Ερμού, χτισμένο πάνω στα ερείπια παλαιότερου ναού. Σαφώς μεγαλύτερης κλίμακας και «αίγλης», η λειτουργία της Μητρόπολης συγκεντρώνει τα πλήθη και συνοδεύεται συνήθως από την Φιλαρμονική του δήμου κατά την περιφορά. Οι ναοί δύο εκ των δημοφιλέστερων πλατειών της πόλης, της Αγίας Ειρήνης και τους Αγίου Γεωργίου του Καρύτση συγκλίνουν επίσης με τους υπόλοιπους Επιταφίους, ενώ παράλληλα κινούνται και η περιφορά της Αγίας Αικατερίνης και της Μεταμόρφωσης, με αφετηρία την Πλάκα.
*** Το Θείο φως της Ανάστασης
να΄ χετε για συντροφιά σας
Κι άγγελοι να ΄ναι δίπλα σας
σ΄ όλα τα βήματά σας
καλή ανάσταση σε όλους
ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ
Γιατί κάποιοι χριστιανοί εκκλησιάζονται μόνο την Μ. Εβδομάδα; Αρκεί αυτό;
Οι ημέρες της τεσσαρακοστής περνούν. Νηστεία, προσευχή, προσοχή, επιμονή, ιερές ακολουθίες. Όλα συνάδουν ώστε να βγεις μετά από σαράντα ημέρες πιο καθαρός, πιο ιερός, πιο άνθρωπος. Εσύ προσπαθείς. Κάποιες φορές πέφτεις, δεν αντέχεις να σταθείς στο ύψος των περιστάσεων, δεν μπορείς να ανταπεξέλθεις στις προσδοκίες Του και όμως πάλι σηκώνεσαι. Σηκώνεσαι πιάνοντας γερά το πετραχήλι του πνευματικού σου. Σηκώνεσαι καθώς παραδέχεσαι την ανεπάρκειά σου, τα λάθη σου, την πτώση σου.
Καθώς σηκώνεσαι από κάθε πτώση διαπιστώνεις ότι το να σηκωθείς τελικά δεν ήταν δύσκολο. Δύσκολο σου παρουσιαζόταν όταν είχες πέσει. Τώρα που είσαι πάλι όρθιος βλέπεις πίσω και αηδιάζεις με την δειλία σου, βλέπεις πίσω και νιώθεις την ευσπλαχνία του Θεού που σε σήκωσε, που δεν σε άφησε κάτω, που σου έδωσε το χέρι του, σε φώτισε και δεν έμεινες κάτω στην αμαρτία, στη απογοήτευση, στην μωρία του εγωισμού.
Μία νεκρός και μία αναστημένος, πορεύεσαι όλη σου την ζωή, κυρίως αυτήν όμως την περίοδο της τεσσαρακοστής που η συνείδηση λεπτύνει, που η προσπάθεια μεγαλώνει, που η αγωνία σου για την ύπαρξή σου γιγαντώνεται.
Η σαράντα ημέρες όμως τελειώνουν και αυτές τις ημέρες της κατάνυξης, της μετάνοιας, της προετοιμασίας σου τις διαδέχεται μία εβδομάδα. Η Μεγάλη Εβδομάδα.
Μεγάλη Εβδομάδα διότι σε αυτήν την εβδομάδα πραγματώνονται μεγάλα γεγονότα. Γεγονότα που άλλαξαν τον κόσμο, που άλλαξαν την ιστορία, που αλλάζουν και εσένα.
Η πορεία της επίγειας πορείας Του φτάνει στο τέλος. Ο Τέλειος επιτέλους θα μας προσφέρει την τελειότητα που βρίσκεται στο φαινομενικό Του τέλος.
Τα γεγονότα της Μεγάλης Εβδομάδος που διαβάζονται στα ιερά ευαγγέλια, είναι γεμάτα από την ευσπλαχνία Του, είναι γεμάτα από την εμπάθειά μας.
Ο Χριστός, έρχεται στην γη. Είναι Άνθρωπος. Διδάσκει. Θαυματουργεί. Ελεεί. Συγχωρεί. Αγαπά. Προδίδεται. Σταυρώνεται. Ανασταίνεται. Συνεχίζει να Αγαπά…
Το μεγαλείο του Θεού μας είναι ότι μας αγαπά ελεύθερα και μας αφήνει ελεύθερους να Τον αγαπήσουμε ή όχι.
Στην Μ. Εβδομάδα πολλοί άνθρωποι θα πάνε στις εκκλησιές. Πολλοί άνθρωποι που όλο τον χρόνο αδιαφορούσαν για την αγάπη του Χριστού, για όλα αυτά που μας έδωσε και μας δίνει, έρχονται να προσκυνήσουν τον Εσταυρωμένο.
Άνθρωποι που ποτέ τους ίσως δεν έχουν διαβάσει την Αγία Γραφή, που ποτέ τους ίσως δεν είχαν το κουράγιο να ακούσουν τα δώδεκα ευαγγέλια, που ποτέ τους δεν μίλησαν με ιερέα, που ποτέ τους ίσως δεν εκκλησιάστηκαν Κυριακή…έρχονται για να ασπαστούν τον Εσταυρωμένο, έρχονται για να πάρουν μέρος στην λιτανεία του επιταφίου, έρχονται για να πούνε το βράδυ της Αναστάσεως το «Χριστός ανέστη».
Κόσμος πολύς. Οι ιερείς δεν βλέπουν γνώριμα πρόσωπα. Διαπιστώνουν ότι ενώ όλοι αυτοί είναι ενορίτες τους δεν τους γνωρίζουν. Δεν τους γνωρίζουν όχι γιατί δεν θέλουν οι ίδιοι αλλά γιατί δεν θέλουν εκείνοι. Δεν θέλουν αυτοί οι άγνωστοι ενορίτες να γίνουν οικείοι των ποιμένων τους, δεν θέλουν να έχουν σχέση με παπάδες, με αυτά τα παράξενα μαυροφορεμένα πλάσματα. Προτιμούν να έρχονται μία φορά τον χρόνο και να συναντιούνται μόνο με τον Εσταυρωμένο. Ίσως διότι μόνο αυτόν θεωρούν αυθεντικό, γνήσιο, καθαρό, Πατέρα και Αδελφό τους και πολλές φορές δεν έχουν άδικο. Όμως από την άλλη κανένας ιερέας δεν ανταγωνίζεται τον Χριστό, κανείς δεν μπορεί να τολμήσει να συγκριθεί μαζί Του…όλοι δούλοι του και διάκονοι στο έργο Του.
Είναι δύσκολο να πεις ότι αυτοί οι άνθρωποι διακατέχονται μόνο από έναν επιφανειακό συναισθηματισμό που οι ημέρες εκείνες της Μεγάλης Εβδομάδος προσφέρουν. Ίσως είναι μία ευκαιρία, ίσως είναι η ευκαιρία τους να γνωρίσουν την Αλήθεια, την Εκκλησία, τον πραγματικό Χριστό και όχι τον κινηματογραφικό Χριστό.
Δυστυχώς η πλειονότητα των ανθρώπων αυτών που προσέρχονται στους ιερούς ναούς μόνο κατά τις τελευταίες ημέρες της Μ. Εβδομάδος θα αρκεστούν απλά στο να φιλήσουν τον Εσταυρωμένο, στο να διεκδικήσουν να κρατήσουν κάποιο λάβαρο ή και τον σταυρό στην λιτανεία του επιταφίου, στο να περάσουν κάτω από τον επιτάφιο, στο να εισβάλουν από την Ωραία Πύλη για να πάρουν πρώτοι το Άγιο Φως, στο να ακούσουν το «Χριστός Ανέστη» και μετά να αναχωρήσουν για το σπίτι τους. Και αυτό για το υπόλοιπο της «χριστιανικής ζωής» τους.
Βεβαίως κανείς δεν μπορεί να τους κατηγορήσει για αυτό που κάνουνε. Όμως δεν θα πρέπει και κανείς να τους επαινέσει.
Η Μεγάλη Εβδομάδα δεν θα πρέπει να θεωρείται ότι είναι η αρχή και το τέλος της προσπάθειάς μας να γνωρίσουμε τον Χριστό.
Χωρίς προσωπικό αγώνα, χωρίς καθαρή ζωή, χωρίς μετάνοια, χωρίς προσευχή πως μπορεί κάποιος να βιώσει όλα αυτά τα Θεία γεγονότα αληθινά και όχι επιφανειακά;
Οι ύμνοι, οι παραδόσεις, τα λόγια, οι «θεατρικές» λατρευτικές παρεμβάσεις μπορεί να κάνουν κάποιους-ες ακόμα και να δακρύσουν. Γιατί όμως δακρύζουν; Για αυτά που έγιναν ή για αυτά που γίνονται; Δακρύζουν για όλα αυτά που κάνανε οι άνθρωποι τότε στον Χριστό ή για αυτά που Του κάνουμε σήμερα;
Ο Χριστός έπαθε από τους ανθρώπους τότε αλλά συνεχίζει να παθαίνει και σήμερα και τώρα…
…Δάκρυσε άνθρωπε, δάκρυσε και κλάψε όχι για τον Ιούδα και τους σταυρωτές του Κυρίου αλλά για τους σημερινούς Ιούδες για τους σύγχρονους σταυρωτές Του. Κλάψε και θρήνησε για την δική σου προδοσία, για τα δικά σου μαστιγώματα, τους εμπτυσμούς και το αγκάθινο στεφάνι που προσφέρεις με τη ζωή σου στον Χριστό.
Πλησίασε τον Εσταυρωμένο ταπεινά, εν μετανοία, όπως ο ληστής εκείνος πάνω στον σταυρό. Σταύρωσε και εσύ τον εαυτό σου εκείνη την ώρα που τα χείλη σου ακουμπούνε το σταυρωμένο Πανάγιο Σώμα Του και πες μέσα στην καρδιά σου το «Μνήσθητι Κύριε όταν έλθεις εν τη Βασιλεία Σου…».
Η Μεγάλη Εβδομάδα ίσως είναι η ευκαιρία να μαλακώσει η καρδιά μας. Μην μαλακώσει όμως η καρδιά μας απλά μέχρι κάποια εξωτερικά δάκρυα διότι αυτά τα δάκρυα θα κρύψουν μόνο για λίγο την αποτυχία μας να ζήσουμε μέσα στο φως της Αγάπης Του.
Ας αφήσουμε την καρδιά μας να γεμίσει με την παρουσία Του. Ας αφήσουμε τον κόσμο να λέει τα δικά του και εμείς ας ακούσουμε τον Λόγο. Ας τολμήσουμε να περάσουμε όχι κάτω από τον επιτάφιο, αλλά να περάσουμε κάτω από το πετραχήλι ενός πνευματικού!
Οι άσωτοι ας σωφρονιστούν, οι ακόλαστοι ας συνέλθουν, οι μνησίκακοι ας συγχωρέσουν, οι αμαρτωλοί ας μετανοήσουν.
Η Μεγάλη Εβδομάδα δεν θα ήταν τίποτα από μόνη της εάν δεν υπήρχε μετά από αυτήν η Ανάσταση.
Όλοι σχεδόν Τον πρόδωσαν, όλοι Τον εγκατέλειψαν, όμως Αυτός δεν άφησε κανέναν πίσω, δεν άφησε κανέναν ο οποίος ήθελε να συν-χωρεθεί, ασυγχώρητο. Όλους τους αγκάλιασε. Όλους μας αγάπησε. Μας αγάπησε πριν καν έρθουμε στην ύπαρξη.
Το θέμα είναι εμείς εάν τον αγαπούμε ή απλά τον λυπούμαστε για αυτά που πέρασε εκείνες τις ημέρες των θείων παθών και μετά τον βάζουμε και πάλι στο περιθώριο της ζωής μας. Είμαστε άραγε διατεθειμένοι να αλλάξουμε; Είμαστε άραγε διατεθειμένοι να ζήσομε όπως θέλει Εκείνος και όχι όπως μας βολεύει;
Ο Χριστός δεν περιορίζεται μόνο στην Μεγάλη Εβδομάδα, δεν περιορίζεται στον σταυρό και στον τάφο. Δεν περιορίζεται μέσα στους συναισθηματισμούς ή στους θρησκευτικούς βερμπαλισμούς που θα παρατηρηθούν και πάλι εφέτος.
Ο Χριστός είναι η Ζωή.
Ο Χριστός είναι η Αλήθεια.
Ο Χριστός είναι η Αγάπη.
Ο Χριστός Ανέστη…ας μην Τον αναζητούμε λοιπόν μόνο πάνω στον Σταυρό και στον θάνατο, αλλά ας Τον αναζητούμε στην Ζωή…και θα μας αποκαλυφθεί πριν καν Τον υποψιαστούμε.
*** Ο ιερέας των Εξαμιλίων άφησε την τελευταία του πνοή την ώρα της αποκορύφωσης του Θείου Δράματος (video)
~* Τραγικό, ο ιερέας του Ιερού Ναού Ἁγίου Δημητρίου Εξαμιλίων π. Θωμάς Δασκαλάκης άφησε την τελευταία του πνοή την ώρα της αποκορύφωσης του Θείου Δράματος, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Κορίνθου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του .
Eκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του, ο Θεός να αναπάυσει την ψυχή του. Video: https://youtu.be/JLCDfJ9DV5I ,
*** Ήταν Μεγάλο Σάββατο…
Το Θείο φως της Ανάστασης
να΄ χετε για συντροφιά σας
Κι άγγελοι να ΄ναι δίπλα σας
σ΄ όλα τα βήματά σας
καλή ανάσταση σε όλους
*** Χθές Μ. Πέμπτη στο Αρφαρά μέσα από Video Εβδομάδα Παθών :να΄ χετε για συντροφιά σας
Κι άγγελοι να ΄ναι δίπλα σας
σ΄ όλα τα βήματά σας
καλή ανάσταση σε όλους
~* Μ. Πέμπτη 09/04/2015 Σήμερον κρεμάτε επί ξύλου Εβδομάδα Παθών Arfara : http://youtu.be/lKgJMI8QrtI ,
~*13 Μ.Πέμπτη 12ο Ευαγγέλιο Αρφαρά Εβδομάδα Παθών 09-04-2015 γιοι Θεόδωροι: http://youtu.be/0JaMhYjnPbw ,
~* 12 Μ. Πέμπτη 11ο Ευαγγέλιο Αρφαρά 09/04/2015 Εβδομάδα Παθών: http://youtu.be/ybbIXIsV2OA ,
~* 11 Μ.Πέμπτη 10ο Ευαγγέλιο Αρφαρά 09-04-2015 Εβδομάδα Παθών: http://youtu.be/5zajBQshRZ0 ,
~*10 Μ. Πέμπτη Αρφαρά 9ο Ευαγγέλιο Εβδομάδα Παθών 09-04-2015: http://youtu.be/L5a9_h_oipU ,
~* 9 Μ. Πέμπτη Αρφαρά 8ο Ευαγγέλιο 9/4/2015 Εβδομάδα Παθών: http://youtu.be/SqGpdjYYwKw ,
~* 8 Μ. Πέμπτη Αρφαρά 7ο Ευαγγέλιο 9-4-2015 Εβδομάδα Παθών : http://youtu.be/OOs4aeI_lhA ,
~7 Μ. Πέμπτη 6ο Ευαγγέλιο Αρφαρά 9/4/2015 Εβδομάδα Παθών: http://youtu.be/c7VwuINJsSw .
~ 5 Μ. Πέμπτη 5ο Ευαγγέλιο Αρφαρά 9/4/2015 Εβδομάδα Παθών: http://youtu.be/lDq3DSxJ-OM ,
~*4 Μ.Πέμπτη 4ο ευαγγέλιο Αρφαρά 09/04/2015 Εβδομάδα Παθών: http://youtu.be/bTRBOg_VW04 ,
`~3 Μ. Πέμπτη 3ο Ευαγγέλιο Αρφαρά 9/4/2015 εβδομάδα Παθών:: http://youtu.be/1GSxX5DI4Rk ,
~2 Μ. Πέμπτη 09/04/2015 Αρφαρά 2ο Ευαγγέλιο Εβδομάδα Παθών : http://youtu.be/FYMXV-adPpQ ,
~ 1 Μ. Πέμπτη 1ο Ευαγγέλιο Εβδομάδα Παθών Αρφαρά 09-04-2015: http://youtu.be/lNUrUea6uXM ,
Το Άγιο Πάσχα
ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Η Εκκλησία θυμάται τα Άγια Πάθη.
Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής γίνεται ο στολισμός του Επιταφίου στις εκκλησίες. Αρχικά ψάλλονται οι Μεγάλες Ώρες, που περιέχουν ψαλμούς, τροπάρια, Αποστόλους, Ευαγγέλια και Ευχές. Στη συνέχεια ψάλλεται ο Εσπερινός της Μεγάλης Παρασκευής και γίνεται η Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου. Ακολούθως, τοποθετείται στο Ιερό Κουβούκλιο ένα ύφασμα, πάνω στο οποίο έχει κεντηθεί ή ζωγραφιστεί ο Κύριος, νεκρός. Το ύφασμα αυτό λέγεται Επιτάφιος.
Το βράδυ της ίδιας ημέρας ψάλλεται ο όρθρος του Μεγάλου Σαββάτου και η υμνολογία είναι σχετική με την ταφή του Κυρίου από τους Ιωσήφ και Νικόδημο και την κάθοδο της ψυχής Του στα σκοτεινά βασίλεια του Άδη. Σχετικά τα τροπάρια: «Ο ευσχήμων Ιωσήφ...», και «Ότε κατήλθες προς τον θάνατον...».
Όταν ο Κύριος απέθανε, το σώμα Του μπήκε στον τάφο, η δε ψυχή του ενωμένη με την Θεότητά του κατήλθε στον Άδη και αφού τον νίκησε απελευθέρωσε τις ψυχές. Και την τρίτη ημέρα ενώθηκε και πάλι η Ψυχή με το Σώμα και το Σώμα Ανέστη εκ Νεκρών. Έτσι νικήθηκε ο Άδης και ο θάνατος.Κατά τη διάρκεια της ακολουθίας ψάλλονται σε τρεις στάσεις (μέρη) τα λεγόμενα Εγκώμια, μικρά τροπάρια πολύ αγαπητά στο λαό, αγνώστου ποιητή. Τα πιο γνωστά είναι: «Η ζωή εν τάφω…», «Άξιον εστί μεγαλύνειν…», «Αι γενεαί πάσαι…» και «Ω γλυκύ μου Έαρ…».
Στη συνέχεια γίνεται η Περιφορά του Επιταφίου, εκτός του ναού και στα όρια της Ενορίας.
Μετά την επάνοδο του Επιταφίου στην εκκλησία διαβάζεται περικοπή από το Ευαγγέλιο του Ματθαίου (κζ' 62-66): Αρχιερείς και Φαρισαίοι πηγαίνουν στον Πόντιο Πιλάτο και του ζητούν να σφραγίσουν τον τάφο, επειδή θυμούνται ότι ο Κύριος σε μία αποστροφή των λόγων του είχε πει ότι σε τρεις μέρες θα αναστηθεί. Ο Πιλάτος τους δίνει την άδεια.
Τροπάρια
Ο ευσχήμων Ιωσήφ
από του ξύλου καθελών
το άχραντόν σου σώμα,
σινδώνι καθαρά
ειλήσας και αρώμασιν,
εν μνήματι καινώ
κηδεύσας απέθετο.
Ότε κατήλθες προς τον θάνατον,
η ζωή η αθάνατος,
τότε τον άδην ενέκρωσας
τη αστραπή της Θεότητας·
ότε δε και τους τεθνεώτας
εκ των καταχθονίων ανέστησας,
πάσαι αι δυνάμεις
των επουρανίων εκραύγαζον·
Ζωοδότα Χριστέ
ο Θεός ημών, δόξα σοι.
Εγκώμια
Η ζωή εν τάφω
κατετέθης, Χριστέ,
και αγγέλων στρατιαί εξεπλήττοντο,
συγκατάβασιν δοξάζουσαι την σην.
Άξιον εστί
μεγαλύνειν σε των πάντων κτίστην·
τοις σοις γαρ παθήμασιν έχομεν
την απάθειαν, ρυσθέντες της φθοράς.
Αι γένεαι πάσαι
ύμνον τη ταφή σου
προσφέρουσι, Χριστέ μου.
Ω γλυκύ μου έαρ,
γλυκύτατον μου τέκνον,
που έδυ σου το κάλλος;
Έθιμα
Στη Σκιάθο και σε όσες περιοχές ακολουθούν το Αγιορείτικο τυπικό η περιφορά του Επιταφίου γίνεται τις πρώτες πρωινές ώρες του Μεγάλου Σαββάτου.
Στη Ναύπακτο, η περιφορά του Επιταφίου συνδυάζεται με ρίψη πυροτεχνημάτων στο λιμάνι, σε ανάμνηση της ηρωικής προσπάθειας του μπουρλοτιέρη Ανεμογιάννη να πυρπολήσει την τουρκική ναυαρχίδα στο χώρο αυτό.Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής ομάδες παιδιών γυρνούν από σπίτι σε σπίτι και τραγουδούν το μοιρολόι «Σήμερα μαύρος ουρανός», γνωστό και ως «Μοιρολόι της Παναγίας». Σε πολλές περιοχές της χώρας τα κορίτσια της ομάδας κρατούν ένα στεφάνι, πλεγμένο με λουλούδια εποχής, το οποίο στη συνέχεια το εναποθέτουν είτε στον Επιτάφιο, είτε στον τάφο του προσφάτως αποβιώσαντος ενορίτη. Τα Κάλαντα της Μεγάλης Παρασκευής τείνουν σήμερα να εκλείψουν.
Στην Κέρκυρα, η περιφορά των Επιταφίων ξεκινά το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Φρούριο. Μέχρι της 9:30 το βράδυ, από κάθε εκκλησία βγαίνει ο Επιτάφιος με την απαραίτητη μπάντα της ενορίας, τις χορωδίες, τους πιστούς. Τελευταίος βγαίνει ο μεγαλοπρεπέστατος επιτάφιος της Μητρόπολης.
Στη Θράκη, ένα από τα έθιμα είναι και το «κάψιμο του Ιούδα». Οι νεότεροι συνήθως, αφού φτιάξουν το ομοίωμα του Ιούδα, το περιφέρουν από σπίτι σε σπίτι και ζητούν κλαδιά. Τη Μεγάλη Παρασκευή, μετά την περιφορά του Επιταφίου, θα βάλουν φωτιά στα κλαδιά αυτά και θα «κάψουν» τον Ιούδα. Συνηθίζεται μέρος της στάχτης αυτής, να το ρίχνουν στα μνήματα.
Στη Νέα Πέραμο Καβάλας, κατά την περιφορά του επιταφίου, οι κάτοικοι σε κάθε γειτονιά της πόλης αναβιώνουν ένα πολύ παλιό έθιμο: καίουν από ένα ομοίωμα του Ιούδα, τη στιγμή που η πομπή του επιταφίου περνάει από τους δρόμους. Ολόκληρη η πόλη εκείνη τη νύχτα φωτίζεται από τις δεκάδες φωτιές, που ανάβουν οι κάτοικοι, στέλνοντας έτσι το μήνυμα της κάθαρσης, αλλά και της αιώνιας ανάστασης.
Στη συνοικία Καμίνι της Ύδρας, ο Επιτάφιος μπαίνει στη θάλασσα και διαβάζεται η ακολουθία του.
Στη Ζάκυνθο, το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής, πλήθος πιστών συμμετέχει στην περιφορά του Εσταυρωμένου που διασχίζει όλη την πόλη. Στις 2 μ.μ. στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου του Μώλου εκτός από τον Εσταυρωμένο λιτανεύεται και η εικόνα της «Mater Dolorosa», δηλαδή της Παναγίας του Πάθους. Η λιτανεία διασχίζει σχεδόν όλη την πόλη και επιστρέφει στην πλατεία Σολωμού, όπου, πάνω σε βάθρο, ο Μητροπολίτης ευλογεί τον κλήρο και το λαό με τον Εσταυρωμένο. Η λιτανεία καταλήγει στον ίδιο ναό, όπου γίνεται η εναπόθεση του Χριστού στον Επιτάφιο.
Στην Αμοργό, τη Μεγάλη Παρασκευή προσφέρονται ψωμί, ελιές και νηστίσιμα γλυκά και κατά την περιφορά του Επιταφίου οι γυναίκες ραίνουν την πομπή με αρώματα.
Στην Ίο, μετά την Αποκαθήλωση, οι νέοι του νησιού παίζουν τις «μπάλες», ένα παιχνίδι με μικρές σιδερένιες κόκκινες και πράσινες μπάλες. Κατά την Περιφορά των Επιταφίων των δύο Ενοριών του νησιού, τα Εγκώμια ψάλλονται από χορωδίες γυναικών και κοριτσιών.
Στο χωριό Πλάκες της Μήλου το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής γίνεται η αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης του Χριστού.
Στην Πάρο, η περιφορά του Επιταφίου κάνει δεκαπέντε στάσεις. Σε καθεμία από αυτές φωτίζεται κι ένα σημείο του βουνού, όπου τα παιδιά ντυμένα ρωμαίοι στρατιώτες ή μαθητές του Χριστού, αναπαριστούν σκηνές από την είσοδο στα Ιεροσόλυμα, την προσευχή στο Όρος των Ελαιών, το Μαρτύριο της Σταύρωσης και την Ανάσταση.
Στο χωριό Πύργος της Σαντορίνης, μετά την Αποκαθήλωση βγαίνει το «Τάνταλο» στους δρόμους του χωριού για να αναγγείλει το γεγονός και οι καμπάνες ηχούν πένθιμα. Η περιφορά του Επιταφίου σημαίνεται από μικρές φωτιές σε λυχναράκια. Οι γυναίκες από τις αυλές των σπιτιών ραίνουν την πομπή του Επιταφίου με ροδόνερο.
Στη Σύρο, οι Καθολικοί επιτάφιοι από τις εκκλησίες των Ευαγγελιστών και του Αγίου Γεωργίου συναντώνται με τους Ορθόδοξους από τους ναούς της Μητροπόλεως (Μεταμόρφωσης) του Αγίου Νικολάου και της Κοιμήσεως, μετά το τέλος της περιφοράς στην κεντρική πλατεία Μιαούλη. Ακολουθεί κατανυκτική δέηση και ψάλλονται τροπάρια της Μεγάλης Παρασκευής από τη χορωδία του Αγίου Νικολάου και Ιεροψάλτες.
Στην Τήνο, οι περιφορές των Επιταφίων στη Χώρα συγκλίνουν στη μαρμάρινη εξέδρα της παραλίας, ενώ ο Επιτάφιος της Ενορίας του Αγίου Νεκταρίου καταλήγει μέσα στη θάλασσα, στην περιοχή Καλάμια στα Κιόνια.
Στη Μονή του Προφήτου Ηλία, στο Άγιο Πνεύμα Σερρών, που βρίσκεται σ' ένα λόφο πάνω από το ομώνυμο χωριό, αναβιώνει το έθιμο της Αποκαθήλωσης του Κυρίου.
~* Μ. Παρασκευή
Εσπέρα Ακολουθία αποκαθήλωσης στους Αγίους Θεοδώρους Αρφαρών 10-4-2015: http://youtu.be/jlfHVie0fH4
,
~* Μ.
Παρασκευή εσπέρα ακολουθία Ι.Χ. Επιταφίου Ι Ν Αγίων Θεοδώρων Αρφαρών 10/4/2015: http://youtu.be/r8IZ3I1cslo
,
~* Μ.
Παρασκευή εσπέρα Ευαγγέλιο αποκαθήλωσης 10-04- 2015 Αρφαρά Καλαμάτας: http://youtu.be/0dekjesdtDM ,
~*1 α Μ.
Παρασκευή Αρφαρά Επιτάφιος θρήνος από χορωδία 10/04/2015 Άγιοι Θεόδωροι: http://youtu.be/wySiZe1hWUQ ,~* 2 α Μ Παρασκευή Επιτάφιος Θρήνος στους Αγίους Θεόδωρους Αρφαρών 10/04/2015: http://youtu.be/5GcBnUG7Q80 ,
~*3 α Μ Παρασκευή 10 04 2015 Επιτάφιος Θρήνος από χορωδία Άγιοι Θεόδωροι Αρφαρών: http://youtu.be/MdMg4O50j-s ,
~*4 α Μ Παρασκευή Αρφαρά Ευαγγέλιο επιταφίου θρήνου 10/04/2015: http://youtu.be/IM2C5U3X5U4 ,
*** 10 Απριλίου
Τερεντίου, Αφρικανού, Μαξίμου, Πομπηίου και ετέρων 36 († γ΄αι.). Αλεξάνδρου, Επαμεινώνδου, Μιλτιάδου και των συν αυτοίς μαρτύρων. Ιερομάρτυρος Γρηγορίου, πατριάρχου Κων/πόλεως του Ε` (1), απαγχονισθέντος υπό των Τούρκων υπέρ της Ορθοδόξου πίστεως και της ελευθερίας του γένους (†1821). Μαρτύρων Ιακώβου πρεσβυτέρου και Αζά διακόνου, Μακαρίου, Θεοδώρου του «μακαρίου», και Ζήνωνος. Νεομάρτυρος Δήμου αλιέως, του εν Σμύρνη (†1763). Προφήτιδος Ολδάς.
(1) Ο άγιος Ιερομάρτυρας Γρηγόριος γεννήθηκε στη Δημητσάνα της Αρκαδίας από πτωχούς αλλά ενάρετους γονείς οι οποίοι τον γαλούχησαν με τα νάματα της ορθόδοξης πίστης. Το 1767 μετέβη στη Σμύρνη, κοντά στο θείο του, τον εκκλησιάρχη Μελέτιο, παρακολουθώντας μαθήματα στην Ευαγγελική σχολή. Εν συνεχεία άκουσε μαθήματα φιλοσοφικής στη Πάτμο από τον Δανιήλ το κεραμέα. Ο πόθος του όμως για την μοναχική ζωή τον οδήγησε στη Μονή Στροφάδων όπου εκάρη μοναχός και μυήθηκε στη μοναχική άσκηση. Στη συνέχεια τον κάλεσε ο Μητροπολίτης Σμύρνης Προκόπιος και τον χειροτόνησε αρχιδιάκονό του. Όταν αργότερα χειροτονήθηκε πρεσβύτερος επέστρεψε στη Δημητσάνα και έδωσε 1500 γρόσια για τη στέγαση των απόρων φοιτητών. Στις 19 Αυγούστου 1785 εκλέχθηκε Oικουμενικός Πατριάρχης. Στο πατριαρχικό θρόνο παρέμεινε μέχρι το Δεκέμβριο του 1798 οπότε καθαιρέθηκε από την Πύλη, διότι θεωρήθηκε ανίκανος να διατηρήσει την υποταγή των χριστιανικών λαών κάτω από τον τουρκικό ζυγό και εξορίστηκε στο Άγιος Όρος. Το 1818 κλήθηκε για τρίτη φορά στον Οικουμενικό θρόνο όπου παρέμεινε μέχρι τις 10 Απριλίου 1821 ημέρα του Πάσχα όταν οι τούρκοι τον κρέμασαν στην Πύλη του πατριαρχείου. Στις 10.4.1921 ανακηρύχθηκε Άγιος από την Ι. Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Το δε λείψανό του ευρίσκεται στο Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών.
~ 10/04 Απολυτίκιο Αγ. Γρηγορίου του Ε' Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως - 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ : https://youtu.be/-U2pBrcjysI?list=PL818C79CB4D1C7C88 ,
*** Μεγάλη Παρασκευή: Οι... άγνωστοι επιτάφιοι της Αθήνας
Του Γιώργου Λαμπίρη
Μπορεί να μην είναι Πάσχα στο χωριό, όμως και η πρωτεύουσα έχει τις δικές της ομορφιές. Οι εκκλησίες της Αθήνας προσφέρονται για κατάνυξη και προσευχή ή απλά για όσους θέλουν να νιώσουν ότι είναι Πάσχα, ακόμα και μέσα στα στενά όρια της Αθήνας.
Μερικές από τις εκκλησίες αυτές, που περιφέρουν επιτάφιο τη Μεγάλη Παρασκευή, ίσως να είναι άγνωστες στους πολλούς, δεν παύουν όμως, η καθεμία από αυτές να έχει το δικό της ξεχωριστό χρώμα, κάνοντάς μας για λίγο να ξεχάσουμε ότι είμαστε στην Αθήνα.
Άγιος Νικόλαος Ρηγίλλης
Ένα εκκλησάκι που δεν θα το βρείτε εύκολα αν δεν σας πουν που βρίσκεται. Πίσω ακριβώς από το Ωδείο Αθηνών και απέναντι από την είσοδο των παλαιών γραφείων της Νέας Δημοκρατίας. Το κλίμα είναι πραγματικά μαγευτικό...και θυμίζει κάτι από ελληνική επαρχία. Η περιφορά ξεκινάει από την οδό Ρηγίλλης, συνεχίζει στην οδό Μουρούζη με μια μικρή στάση στον πυροσβεστικό σταθμό της περιοχής, αμέσως μετά στο Μέγαρο Μαξίμου και στη συνέχεια στο Προεδρικό Μέγαρο. Κι αν σας φαίνονται υπερβολικά επίσημα όλα τα παραπάνω μην νομίζετε ότι θα σας υποδεχθούν ο Προεδρος της Δημοκρατίας ή ο Πρωθυπουργός. Τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά και ατμοσφαιρικά, κοντά σε αυτό που λέμε ελληνικό Πάσχα. Υπό το φως των κεριών και τις ψαλμωδίες πιστών και ιερέων...Αγία Αικατερίνη, Πλάκα
H κυρία της Πλάκας βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας. Με άρωμα παλιάς εποχής, αφού η περιφορά γίνεται στα λιθόστρωτα σοκάκια της πλάκας, μεταφέρει την αίσθηση της παλιάς Αθήνας.Η ακολουθία αρχίζει στις 7.30 μ.μ. και υπάρχει και μια μικρή χορωδία, που κάνει την ατμόσφαιρα ακόμα πιο κατανυκτική.
Ένας ναός με ιστορική προέλευση στον 11ο αιώνα και την εποχή των Κομνηνών. Στα πρώτα χρόνια μετά την ανέγερσή του ο Ναός της Αγίας Αικατερίνης τιμούσε τους αγίους Θεοδώρους. Γεγονός το οποίος επιβεβαιώνει και μία από τις εικόνες των δύο Αγίων, η οποία βρίσκεται στο τέμπλο.
Θα συναντήσετε καλλιτεχνήματα - τοιχογραφίες της Βυζαντινής περιόδου και αξιόλογες φορητές εικόνες έργα του αγιογράφου Δημήτριου Καφή.
Μετόχι Παναγίου Τάφου (Αγ. Ανάργυροι), Πλάκα
Ακολουθείται πιστά το τυπικό του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Εδώ η περιφορά του Επιταφίου στα στενά της Πλάκας είναι ένα ξεχωριστό σκηνικό, το οποίο...ξυπνάει κάθε Μεγάλη Παρασκευή στο Μετόχι του Πανάγιου Τάφου, στην οδό Ερεχθέως 18 στην Πλάκα.Η ακολουθία αρχίζει στις 7.00 μ.μ.
Παντοβασίλισσα Ραφήνας
Σε κάποιους ίσως να μοιάζει με ένα μικρό ταξίδι για να φτάσουν εκεί. Όσοι όμως ξεπεράσουν το... εμπόδιο της απόστασης και βρεθούν στην περιφορά Επιταφίου στην Παντοβασίλισσα της Ραφήνας θα αισθανθούν σαν να βρίσκονται σε κάποιο ελληνικό νησί. Η θέα στο λιμάνι της Ραφήνας, η περιφορά πλάι στη θάλασσα και η μικρή απόσταση από το κέντρο της Αθήνας είναι μια καλή ευκαιρία για όσους επιθυμούν να εκκλησιαστούν τη Μεγάλη Παρασκευή.Μονή Παντοκράτορος Ταώ (Νταού Πεντέλης)
Οσοι έχουν παραβρεθεί στο γυναικείο μοναστήρι της Πεντέλης Μεγάλη Παρασκευή έχουν ζήσει μια βαθιά θρησκευτική εμπειρία. Οι ύμνοι ψάλλονται από τη χορωδία των καλογριών στο ημίφως των κεριών και σε βυζαντινό σκηνικό. Ακόμη κι αν δεν χωρέσει κανείς στον ναό, η ατμόσφαιρα στον περίβολο του μοναστηρίου είναι υποβλητική. Η περιφορά γίνεται στη φύση, με αναμμένα κεράκια. Η ακολουθία του Επιταφίου ξεκινάει στις 6.30 μ.μ.Μονή Αγίου Ιωάννου Κυνηγού, Αγία Παρασκευή
Κατανυκτική ατμόσφαιρα στο γυναικείο μοναστήρι με τον πετρόχτιστο περίβολο.Ξεχωριστή εμπειρία αποτελεί η χορωδία των μοναχών κάνουν πολλούς Αθηναίους να επιλέγουν κάθε χρόνο το συγκεκριμένο γυναικείο μοναστήρι για να ακούσουν τα Εγκώμια και τον Επιτάφιο Θρήνο.
Μαγική είναι η στιγμή όπου ξεκινά η περιφορά του Επιταφίου, με εκατοντάδες κεράκια αναμμένα στα χέρια των πιστών να φωτίζουν το δάσος και θέα από ψηλά τη φωτισμένη Αθήνα. Η λειτουργία αρχίζει στις 7.00 μ.μ.
Εισόδια Θεοτόκου, Μαρκόπουλο Ωρωπού.
Σκαρφαλωμένο στο βουνό, με θέα στον Ευβοϊκό, το μοναστήρι είναι μια καλή ευκαιρία για όσους επιθυμούν να...εκδράμουν στα περίχωρα της Αττικής. Η ακολουθία συνδυάζει την κατάνυξη με το φυσικό κάλος της τοποθεσίας όπου βρίσκεται το μοναστήρι και οι πιστοί που προσέρχονται εκεί αισθάνονται ότι βρίσκονται σε ένα χωριό μέσα στη φύση. Η ακολουθία αρχίζει στις 7.00 και τα εγκώμια ψάλλουν οι μοναχές.
Μονή Καισαριανής
Περιφορά στο φως της μέρας...Επιτάφιος με εναλλακτική διάθεση είναι αυτός που θα παρακολουθήσει κανείς αν ανηφορίσει τους πρόποδες του Υμηττού.
Ο Επιτάφιος βγαίνει το μεσημέρι, στο φως της ημέρας, ενώ ξεχωριστό είναι και το τελετουργικό του στολισμού του, που ξεκινάει νωρίς το πρωί. Η περιφορά του Επιταφίου γίνεται στις πλαγιές του Υμηττού, ανάμεσα στα δέντρα και στην ολάνθιστη φύση γύρω στις 2.00-2.30 μ.μ., με ειδική άδεια του υπουργείου Πολιτισμού, αφού το μοναστήρι υπάγεται στην εφορεία βυζαντινών αρχαιοτήτων.
Τα Εγκώμια ψέλνει χορωδία από παιδιά της Χριστιανικής Αδελφότητας Νέων.
Άγιος Δημήτριος Λουμπαρδιάρης, Θησείο
Το εκκλησάκι αγναντεύει με την ξεχωριστή του ομορφιά πάνω από τον πεζόδρομο της Αποστόλου Παύλου στο Θησείο.Χρονολογείται στον 12ο αιώνα και ανήκει στον τύπο της καμαρωτής μονόκλιτης βασιλικής. Είναι κτισμένος στη θέση του βόρειου πύργου της πύλης του Διατειχίσματος (Δίπυλο υπέρ των Πυλών), με την τελευταία φάση του οποίου πιθανόν και συνδέεται. Οι τοιχογραφίες στο εσωτερικό του ανήκουν στον 18ο αιώνα Σύμφωνα με την παράδοση, την ονομασία Λουμπαρδιάρης (Κανονιέρης) την πήρε όταν στα μέσα του 17ου αιώνα, παραμονή του Αγίου Δημητρίου, ένα θαύμα έσωσε τον ναό από τον κανονιοβολισμό του φρουράρχου της Ακρόπολης Γιουσούφ. Η σημερινή μορφή του ναού οφείλεται στην ανακατασκευή της μεταβυζαντινής φάσης του από τον Δημήτρη Πικιώνη.
Αγία Μαρίνα, λόφος Νυμφών
Από τους πιο περίτεχνους ναούς της πόλης, η Αγία Μαρίνα πάνω στον λόφο των Νυμφών διαθέτει ξεχωριστό ρυθμό, που «στεφανώνεται» από έναν μεγάλο τρούλο και τέσσερις μικρότερους, ενώ ακριβώς δίπλα υπάρχει και η παλαιότερη, βυζαντινή εκκλησία του 12ου αιώνα με περίτεχνες τοιχογραφίες. Πιάστε θέση στην πλακόστρωτη πλατεία μπροστά της και απολαύστε κατάνυξη με θέα, μέχρι να αρχίσει η περιφορά.Καπνικαρέα: Το επίσημο όνομά της είναι «ναός των Εσοδίων της Θεοτόκου». Το γνωστό σε όλους παρεκκλήσι που στέκεται με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο, στη μέση της Ερμού, χτισμένο πάνω στα ερείπια παλαιότερου ναού. Σαφώς μεγαλύτερης κλίμακας και «αίγλης», η λειτουργία της Μητρόπολης συγκεντρώνει τα πλήθη και συνοδεύεται συνήθως από την Φιλαρμονική του δήμου κατά την περιφορά. Οι ναοί δύο εκ των δημοφιλέστερων πλατειών της πόλης, της Αγίας Ειρήνης και τους Αγίου Γεωργίου του Καρύτση συγκλίνουν επίσης με τους υπόλοιπους Επιταφίους, ενώ παράλληλα κινούνται και η περιφορά της Αγίας Αικατερίνης και της Μεταμόρφωσης, με αφετηρία την Πλάκα.
Άγιος Γεώργιος Λυκαβηττού
Με κυκλαδίτικες επιρροές λευκό εκκλησάκι που κοιτάζει αγέρωχα από την κορυφή του Λυκαβηττού, θα ανταμείψει τον κόπο σας – και την πιθανή κίνηση που θα συναντήσετε στον δρόμο προς την κορυφή – με την μυσταγωγία που προκαλεί η απόκοσμη ησυχία του λόφου και η εικόνα της φωταγωγημένης Αθήνας στο φόντο.Άγιος Γεώργιος, Καβούρι
Μια καλή ευκαιρία να βρεθείτε πιο κοντά στη θάλασσα. Στην κορυφή του λόφου που αγναντεύει τη θάλασσα, θα βρείτε το καμαρώνει το λευκό εκκλησάκι του Άη Γιώργη, που χτίστηκε στα μισά του περασμένου αιώνα για να εξυπηρετεί τον εκκλησιασμό δυνάμεων καταδρομών, αλλά την δεκαετία του ’70 παραδόθηκε στους αρκετούς πλέον κατοίκους της Βουλιαγμένης και εξελίχθηκε σε έναν εκ των γραφικότερων ναών της νότιας Αθήνας.*** Το Θείο φως της Ανάστασης
να΄ χετε για συντροφιά σας
Κι άγγελοι να ΄ναι δίπλα σας
σ΄ όλα τα βήματά σας
καλή ανάσταση σε όλους
ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ
Γιατί κάποιοι χριστιανοί εκκλησιάζονται μόνο την Μ. Εβδομάδα; Αρκεί αυτό;
Οι ημέρες της τεσσαρακοστής περνούν. Νηστεία, προσευχή, προσοχή, επιμονή, ιερές ακολουθίες. Όλα συνάδουν ώστε να βγεις μετά από σαράντα ημέρες πιο καθαρός, πιο ιερός, πιο άνθρωπος. Εσύ προσπαθείς. Κάποιες φορές πέφτεις, δεν αντέχεις να σταθείς στο ύψος των περιστάσεων, δεν μπορείς να ανταπεξέλθεις στις προσδοκίες Του και όμως πάλι σηκώνεσαι. Σηκώνεσαι πιάνοντας γερά το πετραχήλι του πνευματικού σου. Σηκώνεσαι καθώς παραδέχεσαι την ανεπάρκειά σου, τα λάθη σου, την πτώση σου.
Καθώς σηκώνεσαι από κάθε πτώση διαπιστώνεις ότι το να σηκωθείς τελικά δεν ήταν δύσκολο. Δύσκολο σου παρουσιαζόταν όταν είχες πέσει. Τώρα που είσαι πάλι όρθιος βλέπεις πίσω και αηδιάζεις με την δειλία σου, βλέπεις πίσω και νιώθεις την ευσπλαχνία του Θεού που σε σήκωσε, που δεν σε άφησε κάτω, που σου έδωσε το χέρι του, σε φώτισε και δεν έμεινες κάτω στην αμαρτία, στη απογοήτευση, στην μωρία του εγωισμού.
Μία νεκρός και μία αναστημένος, πορεύεσαι όλη σου την ζωή, κυρίως αυτήν όμως την περίοδο της τεσσαρακοστής που η συνείδηση λεπτύνει, που η προσπάθεια μεγαλώνει, που η αγωνία σου για την ύπαρξή σου γιγαντώνεται.
Η σαράντα ημέρες όμως τελειώνουν και αυτές τις ημέρες της κατάνυξης, της μετάνοιας, της προετοιμασίας σου τις διαδέχεται μία εβδομάδα. Η Μεγάλη Εβδομάδα.
Μεγάλη Εβδομάδα διότι σε αυτήν την εβδομάδα πραγματώνονται μεγάλα γεγονότα. Γεγονότα που άλλαξαν τον κόσμο, που άλλαξαν την ιστορία, που αλλάζουν και εσένα.
Η πορεία της επίγειας πορείας Του φτάνει στο τέλος. Ο Τέλειος επιτέλους θα μας προσφέρει την τελειότητα που βρίσκεται στο φαινομενικό Του τέλος.
Τα γεγονότα της Μεγάλης Εβδομάδος που διαβάζονται στα ιερά ευαγγέλια, είναι γεμάτα από την ευσπλαχνία Του, είναι γεμάτα από την εμπάθειά μας.
Ο Χριστός, έρχεται στην γη. Είναι Άνθρωπος. Διδάσκει. Θαυματουργεί. Ελεεί. Συγχωρεί. Αγαπά. Προδίδεται. Σταυρώνεται. Ανασταίνεται. Συνεχίζει να Αγαπά…
Το μεγαλείο του Θεού μας είναι ότι μας αγαπά ελεύθερα και μας αφήνει ελεύθερους να Τον αγαπήσουμε ή όχι.
Στην Μ. Εβδομάδα πολλοί άνθρωποι θα πάνε στις εκκλησιές. Πολλοί άνθρωποι που όλο τον χρόνο αδιαφορούσαν για την αγάπη του Χριστού, για όλα αυτά που μας έδωσε και μας δίνει, έρχονται να προσκυνήσουν τον Εσταυρωμένο.
Άνθρωποι που ποτέ τους ίσως δεν έχουν διαβάσει την Αγία Γραφή, που ποτέ τους ίσως δεν είχαν το κουράγιο να ακούσουν τα δώδεκα ευαγγέλια, που ποτέ τους δεν μίλησαν με ιερέα, που ποτέ τους ίσως δεν εκκλησιάστηκαν Κυριακή…έρχονται για να ασπαστούν τον Εσταυρωμένο, έρχονται για να πάρουν μέρος στην λιτανεία του επιταφίου, έρχονται για να πούνε το βράδυ της Αναστάσεως το «Χριστός ανέστη».
Κόσμος πολύς. Οι ιερείς δεν βλέπουν γνώριμα πρόσωπα. Διαπιστώνουν ότι ενώ όλοι αυτοί είναι ενορίτες τους δεν τους γνωρίζουν. Δεν τους γνωρίζουν όχι γιατί δεν θέλουν οι ίδιοι αλλά γιατί δεν θέλουν εκείνοι. Δεν θέλουν αυτοί οι άγνωστοι ενορίτες να γίνουν οικείοι των ποιμένων τους, δεν θέλουν να έχουν σχέση με παπάδες, με αυτά τα παράξενα μαυροφορεμένα πλάσματα. Προτιμούν να έρχονται μία φορά τον χρόνο και να συναντιούνται μόνο με τον Εσταυρωμένο. Ίσως διότι μόνο αυτόν θεωρούν αυθεντικό, γνήσιο, καθαρό, Πατέρα και Αδελφό τους και πολλές φορές δεν έχουν άδικο. Όμως από την άλλη κανένας ιερέας δεν ανταγωνίζεται τον Χριστό, κανείς δεν μπορεί να τολμήσει να συγκριθεί μαζί Του…όλοι δούλοι του και διάκονοι στο έργο Του.
Είναι δύσκολο να πεις ότι αυτοί οι άνθρωποι διακατέχονται μόνο από έναν επιφανειακό συναισθηματισμό που οι ημέρες εκείνες της Μεγάλης Εβδομάδος προσφέρουν. Ίσως είναι μία ευκαιρία, ίσως είναι η ευκαιρία τους να γνωρίσουν την Αλήθεια, την Εκκλησία, τον πραγματικό Χριστό και όχι τον κινηματογραφικό Χριστό.
Δυστυχώς η πλειονότητα των ανθρώπων αυτών που προσέρχονται στους ιερούς ναούς μόνο κατά τις τελευταίες ημέρες της Μ. Εβδομάδος θα αρκεστούν απλά στο να φιλήσουν τον Εσταυρωμένο, στο να διεκδικήσουν να κρατήσουν κάποιο λάβαρο ή και τον σταυρό στην λιτανεία του επιταφίου, στο να περάσουν κάτω από τον επιτάφιο, στο να εισβάλουν από την Ωραία Πύλη για να πάρουν πρώτοι το Άγιο Φως, στο να ακούσουν το «Χριστός Ανέστη» και μετά να αναχωρήσουν για το σπίτι τους. Και αυτό για το υπόλοιπο της «χριστιανικής ζωής» τους.
Βεβαίως κανείς δεν μπορεί να τους κατηγορήσει για αυτό που κάνουνε. Όμως δεν θα πρέπει και κανείς να τους επαινέσει.
Η Μεγάλη Εβδομάδα δεν θα πρέπει να θεωρείται ότι είναι η αρχή και το τέλος της προσπάθειάς μας να γνωρίσουμε τον Χριστό.
Χωρίς προσωπικό αγώνα, χωρίς καθαρή ζωή, χωρίς μετάνοια, χωρίς προσευχή πως μπορεί κάποιος να βιώσει όλα αυτά τα Θεία γεγονότα αληθινά και όχι επιφανειακά;
Οι ύμνοι, οι παραδόσεις, τα λόγια, οι «θεατρικές» λατρευτικές παρεμβάσεις μπορεί να κάνουν κάποιους-ες ακόμα και να δακρύσουν. Γιατί όμως δακρύζουν; Για αυτά που έγιναν ή για αυτά που γίνονται; Δακρύζουν για όλα αυτά που κάνανε οι άνθρωποι τότε στον Χριστό ή για αυτά που Του κάνουμε σήμερα;
Ο Χριστός έπαθε από τους ανθρώπους τότε αλλά συνεχίζει να παθαίνει και σήμερα και τώρα…
…Δάκρυσε άνθρωπε, δάκρυσε και κλάψε όχι για τον Ιούδα και τους σταυρωτές του Κυρίου αλλά για τους σημερινούς Ιούδες για τους σύγχρονους σταυρωτές Του. Κλάψε και θρήνησε για την δική σου προδοσία, για τα δικά σου μαστιγώματα, τους εμπτυσμούς και το αγκάθινο στεφάνι που προσφέρεις με τη ζωή σου στον Χριστό.
Πλησίασε τον Εσταυρωμένο ταπεινά, εν μετανοία, όπως ο ληστής εκείνος πάνω στον σταυρό. Σταύρωσε και εσύ τον εαυτό σου εκείνη την ώρα που τα χείλη σου ακουμπούνε το σταυρωμένο Πανάγιο Σώμα Του και πες μέσα στην καρδιά σου το «Μνήσθητι Κύριε όταν έλθεις εν τη Βασιλεία Σου…».
Η Μεγάλη Εβδομάδα ίσως είναι η ευκαιρία να μαλακώσει η καρδιά μας. Μην μαλακώσει όμως η καρδιά μας απλά μέχρι κάποια εξωτερικά δάκρυα διότι αυτά τα δάκρυα θα κρύψουν μόνο για λίγο την αποτυχία μας να ζήσουμε μέσα στο φως της Αγάπης Του.
Ας αφήσουμε την καρδιά μας να γεμίσει με την παρουσία Του. Ας αφήσουμε τον κόσμο να λέει τα δικά του και εμείς ας ακούσουμε τον Λόγο. Ας τολμήσουμε να περάσουμε όχι κάτω από τον επιτάφιο, αλλά να περάσουμε κάτω από το πετραχήλι ενός πνευματικού!
Οι άσωτοι ας σωφρονιστούν, οι ακόλαστοι ας συνέλθουν, οι μνησίκακοι ας συγχωρέσουν, οι αμαρτωλοί ας μετανοήσουν.
Η Μεγάλη Εβδομάδα δεν θα ήταν τίποτα από μόνη της εάν δεν υπήρχε μετά από αυτήν η Ανάσταση.
Όλοι σχεδόν Τον πρόδωσαν, όλοι Τον εγκατέλειψαν, όμως Αυτός δεν άφησε κανέναν πίσω, δεν άφησε κανέναν ο οποίος ήθελε να συν-χωρεθεί, ασυγχώρητο. Όλους τους αγκάλιασε. Όλους μας αγάπησε. Μας αγάπησε πριν καν έρθουμε στην ύπαρξη.
Το θέμα είναι εμείς εάν τον αγαπούμε ή απλά τον λυπούμαστε για αυτά που πέρασε εκείνες τις ημέρες των θείων παθών και μετά τον βάζουμε και πάλι στο περιθώριο της ζωής μας. Είμαστε άραγε διατεθειμένοι να αλλάξουμε; Είμαστε άραγε διατεθειμένοι να ζήσομε όπως θέλει Εκείνος και όχι όπως μας βολεύει;
Ο Χριστός δεν περιορίζεται μόνο στην Μεγάλη Εβδομάδα, δεν περιορίζεται στον σταυρό και στον τάφο. Δεν περιορίζεται μέσα στους συναισθηματισμούς ή στους θρησκευτικούς βερμπαλισμούς που θα παρατηρηθούν και πάλι εφέτος.
Ο Χριστός είναι η Ζωή.
Ο Χριστός είναι η Αλήθεια.
Ο Χριστός είναι η Αγάπη.
Ο Χριστός Ανέστη…ας μην Τον αναζητούμε λοιπόν μόνο πάνω στον Σταυρό και στον θάνατο, αλλά ας Τον αναζητούμε στην Ζωή…και θα μας αποκαλυφθεί πριν καν Τον υποψιαστούμε.
*** Ο ιερέας των Εξαμιλίων άφησε την τελευταία του πνοή την ώρα της αποκορύφωσης του Θείου Δράματος (video)
~* Τραγικό, ο ιερέας του Ιερού Ναού Ἁγίου Δημητρίου Εξαμιλίων π. Θωμάς Δασκαλάκης άφησε την τελευταία του πνοή την ώρα της αποκορύφωσης του Θείου Δράματος, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Κορίνθου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του .
Eκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του, ο Θεός να αναπάυσει την ψυχή του. Video: https://youtu.be/JLCDfJ9DV5I ,
*** Ήταν Μεγάλο Σάββατο…
Ήταν Μεγάλο Σάββατο, πρόπερσι, όταν μια μεγάλη έκρηξη ταρακούνησε την «καρδιά» της πόλης. Στο κέντρο της Αριστομένους, έκρηξη που σημειώθηκε σε κατάστημα, ευτυχώς σε ώρες εκτός λειτουργίας της αγοράς, κόντεψε να καταστρέψει ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο. Όμως, οι «πληγές» ακόμα δεν έχουν κλείσει. Κι όπως διαμαρτυρήθηκαν κάτοικοι της επαγγελματίες της περιοχής, εξαιτίας αυτού του περιστατικού αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις επικοινωνίες και το ίντερνετ. Όπως, δε, φαίνεται και στη φωτογραφία, το κουτί του ΟΤΕ χάσκει ορθάνοικτο και εκτεθειμένο. Β.Β.
*** Στην Τριφυλία ο Αντώνης Σαμαράς: "Έργο ανάπτυξης το Φιλιατρινό φράγμα" (φωτογραφίες)
Ο Αντώνης Σαμαράς χθες στην Τριφυλία
-Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επισκέφθηκε το Φιλιατρινό φράγμα και το βυζαντινό Ι.Ν. της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στη Χριστιανούπολη
Του Ηλία Γιαννόπουλου
-Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επισκέφθηκε το Φιλιατρινό φράγμα και το βυζαντινό Ι.Ν. της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στη Χριστιανούπολη
Του Ηλία Γιαννόπουλου
Επίσκεψη με πολλαπλά και βαθύτερα νοήματα πραγματοποίησε χθες ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ν.Δ., Αντώνης Σαμαράς, στην Τριφυλία!
Πλαισιωμένος από ανθρώπους που τον αγαπούν και τον στηρίζουν καθ’ όλη τη διάρκεια της πολιτικής του διαδρομής, επισκέφθηκε το Φιλιατρινό φράγμα, στέλνοντας το μήνυμα της σημασίας που δίνει ο ίδιος προσωπικά και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον πρωτογενή τομέα και δη στην Τριφυλία, όπου παράγονται ποιοτικά αγροτικά προϊόντα από προοδευτικούς αγρότες που έχουν εξαγώγιμο προσανατολισμό, και το βυζαντινό Ι.Ν. της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, την Αγιασοφιά του Μοριά, όπου έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες αναστήλωσης και ανάδειξής του, ένα έργο που έχει την υπογραφή του, όπως θύμισε ο ίδιος, ως υπουργού Πολιτισμού – τότε επί κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή.
Στο Φιλιατρινό φράγμα τον υποδέχθηκε ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, και ο κ. Σαμαράς ενημερώθηκε για την εξέλιξη των εργασιών ολοκλήρωσής του από το γενικό τεχνικό διευθυντή της INTRAKAT, Γιώργο Καψάσκη, ενώ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα δίκτυα άρδευσης που πρέπει τάχιστα να γίνουν, ώστε το έργο να παραδοθεί στο σύνολό του προς χρήση στην περιοχή, που αποτελεί, όπως ενημέρωσε με στοιχεία τον πρόεδρο της Ν.Δ. ο διευθυντής ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, αγροτικό και θερμοκηπιακό κέντρο για ολόκληρη τη χώρα!
Αμέσως μετά την επίσκεψη και ενημέρωση, ο κ. Σαμαράς προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Το Φιλιατρινό αυτό φράγμα, που βλέπετε πίσω μου, είναι ένα έργο ζωής για όλη την περιοχή. Θα αλλάξει τη μοίρα του τόπου κυριολεκτικά, την ευρύτερη περιοχή. Θα αρδεύσει πάνω από 30.000 στρέμματα και θα δώσει τη δυνατότητα στον αγρότη μας να έχει φθηνότερο προϊόν, χαμηλότερο δικό του κόστος, ποιότητα καλύτερη, πλήρη προστασία του περιβάλλοντος. Μια απολύτως σύγχρονη σημερινή εξωστρεφή Ελλάδα που χρειαζόμαστε, βλέπουμε σήμερα εδώ να γεννιέται. Είναι πραγματικά κάτι το οποίο μας συγκινεί όλους. Είναι ένα έργο το οποίο το παρακολουθήσαμε από την αρχή, από το 2007, μέρα με τη μέρα. Και σήμερα έχουμε φθάσει το 90-95%, στα τελειώματα. Πιστεύω ότι όλος ο κόσμος, σε λίγο, θα έρχεται εδώ να δει αυτή την καινούργια τεχνητή λίμνη με βρόχινο νερό, που πραγματικά θα αλλάξει τα πάντα σε ολόκληρη την περιοχή και πολύ πέραν του ίδιου του Νομού Μεσσηνίας».
Στη συνέχεια, ο κ. Σαμαράς επισκέφθηκε τον ιστορικό Ι.Ν. Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, στον οποίο έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες στερέωσης, αποκατάστασης και ανάδειξής του. Είναι ένα πολύ σημαντικό έργο στην ευρύτερη περιοχή, ιδιαίτερης αξίας και σημασίας, που ξεπέρασε τα 3 εκατομμύρια ευρώ, και το οποίο αναδεικνύει την πολιτιστική μας κληρονομιά και ταυτόχρονα τονώνει το θρησκευτικό αίσθημα των πολιτών της ευρύτερης περιοχής.
Εκεί τον υποδέχθηκε ο Σεβασμιώτατος μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομος. Ζητούμενο, ωστόσο, παραμένει η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, κάτι που επισήμανε και ο ίδιος ο κ. Σαμαράς!
Ακολούθως ο πρόεδρος της Ν.Δ., με συγκίνηση, σημείωσε: «Είναι μεγάλη η συγκίνηση, που βρίσκομαι εδώ με το Σεβασμιώτατο, γιατί 9 Απριλίου του 2009, μαζί είχαμε βάλει μπροστά, όταν ήμουν υπουργός Πολιτισμού, αυτό το καταπληκτικό έργο και σήμερα -είναι ακριβώς 9 Απριλίου του 2015, έξι χρόνια μετά- το έργο τελείωσε. Μιλάμε για το μεγαλύτερο βυζαντινό ναό στην Πελοπόννησο, φτιαγμένο από τον Αλέξιο Κομνηνό τον 11ο αιώνα, ακριβώς τότε για να σηματοδοτήσει στα σύνορα- που ήταν εδώ τα σύνορα- της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, τη δύναμη του Βυζαντίου. Έφτιαξε αυτό το ναό και γι’ αυτό και η παράδοση λέει “Αγιά Σωτήρα στο Μοριά, Αγιά Σοφιά στην Πόλη”. Είναι πολύ μεγάλη η τιμή για μένα να βρίσκομαι σήμερα εδώ και να βλέπω αυτό το ναό, που από μικρό παιδί τον έβλεπα, όπως ήταν τότε, Σεβασμιώτατε, και σήμερα τον βλέπουμε τελειωμένο. Θα κάνουμε σύντομα τα θυρανοίξια και θα είναι τιμή και πάλι για μένα να είμαι εδώ μαζί σας».
Μετά, χαλαρός και ευδιάθετος, δέχθηκε το κέρασμα και τα δώρα που του προσφέρθηκαν από τον πρόεδρο της Τ.Κ. Χριστιανούπολης, Μπάμπη Αλεξόπουλο και τον τοπικό σύλλογο, και απόλαυσε το εκπληκτικό θέαμα στα νερά της βρύσης, ενώ είχε την ευκαιρία να μιλήσει με αγαπημένους φίλους και συνεργάτες, ακόμη και από τα παλιά, στην Πολιτική Άνοιξη!
Παρόντες στην επίσκεψη του κ. Σαμαρά ήταν οι αντιπεριφερειάρχες Περικλής Μαντάς και Ελένη Αλειφέρη, ο πολιτευτής Μίλτος Χρυσομάλλης, ο πρόεδρος της Τοπικής Επιτροπής Ν.Δ. Γιώργος Φωτεινός, ο γενικός γραμματέας του Δήμου, Γιώργος Φιλντίσης, οι αντιδήμαρχοι Γιάννης Αδρακτάς, Μαρία Πανουσιοπούλου και Βασίλης Παπαθεοδοσίου και Γιάννης Μερκούρης, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Γιάννης Καλκαβούρας, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι και στελέχη της Ν.Δ.
Πλαισιωμένος από ανθρώπους που τον αγαπούν και τον στηρίζουν καθ’ όλη τη διάρκεια της πολιτικής του διαδρομής, επισκέφθηκε το Φιλιατρινό φράγμα, στέλνοντας το μήνυμα της σημασίας που δίνει ο ίδιος προσωπικά και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον πρωτογενή τομέα και δη στην Τριφυλία, όπου παράγονται ποιοτικά αγροτικά προϊόντα από προοδευτικούς αγρότες που έχουν εξαγώγιμο προσανατολισμό, και το βυζαντινό Ι.Ν. της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, την Αγιασοφιά του Μοριά, όπου έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες αναστήλωσης και ανάδειξής του, ένα έργο που έχει την υπογραφή του, όπως θύμισε ο ίδιος, ως υπουργού Πολιτισμού – τότε επί κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή.
Στο Φιλιατρινό φράγμα τον υποδέχθηκε ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, και ο κ. Σαμαράς ενημερώθηκε για την εξέλιξη των εργασιών ολοκλήρωσής του από το γενικό τεχνικό διευθυντή της INTRAKAT, Γιώργο Καψάσκη, ενώ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα δίκτυα άρδευσης που πρέπει τάχιστα να γίνουν, ώστε το έργο να παραδοθεί στο σύνολό του προς χρήση στην περιοχή, που αποτελεί, όπως ενημέρωσε με στοιχεία τον πρόεδρο της Ν.Δ. ο διευθυντής ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, αγροτικό και θερμοκηπιακό κέντρο για ολόκληρη τη χώρα!
Αμέσως μετά την επίσκεψη και ενημέρωση, ο κ. Σαμαράς προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Το Φιλιατρινό αυτό φράγμα, που βλέπετε πίσω μου, είναι ένα έργο ζωής για όλη την περιοχή. Θα αλλάξει τη μοίρα του τόπου κυριολεκτικά, την ευρύτερη περιοχή. Θα αρδεύσει πάνω από 30.000 στρέμματα και θα δώσει τη δυνατότητα στον αγρότη μας να έχει φθηνότερο προϊόν, χαμηλότερο δικό του κόστος, ποιότητα καλύτερη, πλήρη προστασία του περιβάλλοντος. Μια απολύτως σύγχρονη σημερινή εξωστρεφή Ελλάδα που χρειαζόμαστε, βλέπουμε σήμερα εδώ να γεννιέται. Είναι πραγματικά κάτι το οποίο μας συγκινεί όλους. Είναι ένα έργο το οποίο το παρακολουθήσαμε από την αρχή, από το 2007, μέρα με τη μέρα. Και σήμερα έχουμε φθάσει το 90-95%, στα τελειώματα. Πιστεύω ότι όλος ο κόσμος, σε λίγο, θα έρχεται εδώ να δει αυτή την καινούργια τεχνητή λίμνη με βρόχινο νερό, που πραγματικά θα αλλάξει τα πάντα σε ολόκληρη την περιοχή και πολύ πέραν του ίδιου του Νομού Μεσσηνίας».
Στη συνέχεια, ο κ. Σαμαράς επισκέφθηκε τον ιστορικό Ι.Ν. Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, στον οποίο έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες στερέωσης, αποκατάστασης και ανάδειξής του. Είναι ένα πολύ σημαντικό έργο στην ευρύτερη περιοχή, ιδιαίτερης αξίας και σημασίας, που ξεπέρασε τα 3 εκατομμύρια ευρώ, και το οποίο αναδεικνύει την πολιτιστική μας κληρονομιά και ταυτόχρονα τονώνει το θρησκευτικό αίσθημα των πολιτών της ευρύτερης περιοχής.
Εκεί τον υποδέχθηκε ο Σεβασμιώτατος μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομος. Ζητούμενο, ωστόσο, παραμένει η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, κάτι που επισήμανε και ο ίδιος ο κ. Σαμαράς!
Ακολούθως ο πρόεδρος της Ν.Δ., με συγκίνηση, σημείωσε: «Είναι μεγάλη η συγκίνηση, που βρίσκομαι εδώ με το Σεβασμιώτατο, γιατί 9 Απριλίου του 2009, μαζί είχαμε βάλει μπροστά, όταν ήμουν υπουργός Πολιτισμού, αυτό το καταπληκτικό έργο και σήμερα -είναι ακριβώς 9 Απριλίου του 2015, έξι χρόνια μετά- το έργο τελείωσε. Μιλάμε για το μεγαλύτερο βυζαντινό ναό στην Πελοπόννησο, φτιαγμένο από τον Αλέξιο Κομνηνό τον 11ο αιώνα, ακριβώς τότε για να σηματοδοτήσει στα σύνορα- που ήταν εδώ τα σύνορα- της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, τη δύναμη του Βυζαντίου. Έφτιαξε αυτό το ναό και γι’ αυτό και η παράδοση λέει “Αγιά Σωτήρα στο Μοριά, Αγιά Σοφιά στην Πόλη”. Είναι πολύ μεγάλη η τιμή για μένα να βρίσκομαι σήμερα εδώ και να βλέπω αυτό το ναό, που από μικρό παιδί τον έβλεπα, όπως ήταν τότε, Σεβασμιώτατε, και σήμερα τον βλέπουμε τελειωμένο. Θα κάνουμε σύντομα τα θυρανοίξια και θα είναι τιμή και πάλι για μένα να είμαι εδώ μαζί σας».
Μετά, χαλαρός και ευδιάθετος, δέχθηκε το κέρασμα και τα δώρα που του προσφέρθηκαν από τον πρόεδρο της Τ.Κ. Χριστιανούπολης, Μπάμπη Αλεξόπουλο και τον τοπικό σύλλογο, και απόλαυσε το εκπληκτικό θέαμα στα νερά της βρύσης, ενώ είχε την ευκαιρία να μιλήσει με αγαπημένους φίλους και συνεργάτες, ακόμη και από τα παλιά, στην Πολιτική Άνοιξη!
Παρόντες στην επίσκεψη του κ. Σαμαρά ήταν οι αντιπεριφερειάρχες Περικλής Μαντάς και Ελένη Αλειφέρη, ο πολιτευτής Μίλτος Χρυσομάλλης, ο πρόεδρος της Τοπικής Επιτροπής Ν.Δ. Γιώργος Φωτεινός, ο γενικός γραμματέας του Δήμου, Γιώργος Φιλντίσης, οι αντιδήμαρχοι Γιάννης Αδρακτάς, Μαρία Πανουσιοπούλου και Βασίλης Παπαθεοδοσίου και Γιάννης Μερκούρης, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Γιάννης Καλκαβούρας, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι και στελέχη της Ν.Δ.
*** Κορυφώνεται σήμερα η κάθοδος των επισκεπτών για το Πάσχα
Έντονη είναι από χθες η κίνηση στους δρόμους της Καλαμάτας, ενώ η άφιξη των επισκεπτών του Πάσχα αναμένεται να κορυφωθεί σήμερα.
Από την αρχή της Μεγάλης Εβδομάδας η Τροχαία Καλαμάτας βρίσκεται επί ποδός, επιχειρώντας με αυξημένα μέτρα να διευθετήσει τη μεγάλη κυκλοφοριακή κίνηση των ημερών. Τα δε γραφεία της υπηρεσίας έχουν αδειάσει, αφού έχει αξιοποιηθεί κάθε αστυνομικός, ώστε να μη δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα μέχρι την επόμενη Κυριακή, οπότε εκτιμάται ότι θα φύγουν και οι τελευταίοι εκδρομείς.
Μιλώντας στο «Θ» ο διοικητής της Τροχαίας Καλαμάτας, Ηλίας Αξιοτόπουλος, σύνεστησε στους οδηγούς να είναι συνετοί και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των τροχονόμων. Ευχήθηκε σε όλους Καλή Ανάσταση και φέτος «να τσουγκρίσουμε μόνο τα αυγά μας και όχι τα αυτοκίνητά μας», όπως χαρακτηριστικά τόνισε.
Αλκοτέστ όλο το 24ωρο
Αυξημένα μέτρα της Τροχαίας υπάρχουν σε όλο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο του νομού, με σκοπό την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών και την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων. Το εθνικό οδικό ήδη παρουσιάζει αυξημένη κίνηση, ενώ σήμερα και αύριο θα κορυφωθεί και στο κέντρο της Καλαμάτας.
Ο δε σχεδιασμός των μέτρων περιλαμβάνει: αστυνόμευση του οδικού δικτύου με περιπολικά, αυξημένα μέτρα στις εισόδους-εξόδους της Καλαμάτας, όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων, ρύθμιση της κυκλοφορίας με πεζούς τροχονόμους σε βασικές διασταυρώσεις για την αποφυγή κυκλοφοριακής συμφόρησης, συγκρότηση συνεργείων γενικών και ειδικών τροχονομικών ελέγχων (ιδιαίτερα για τη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων, όπως υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αντικανονικό προσπέρασμα κ.λπ.) κ.ά.
Μάλιστα, ο κ. Αξιοτόπουλος σημείωσε ότι έλεγχοι για κατανάλωση αλκοόλ, τις εορταστικές ημέρες, θα διενεργούνται καθ’ όλο το 24ωρο και, φυσικά, ανήμερα το Πάσχα.
Και στην ΚΑΚ
Σύμφωνα με το διοικητή της Τροχαίας, σήμερα και αύριο βαρύτητα θα δοθεί στο κέντρο της πόλης, ενώ από αύριο θα ελέγχεται περισσότερο η κίνηση στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο του νομού.
Αυξημένα τα μέτρα θα είναι και τη Δευτέρα του Πάσχα, οπότε αναμένεται να επιστρέψουν οι περισσότεροι εκδρομείς «στη βάση τους».
Παράλληλα, ο διοικητής της Τροχαίας συνέστησε σε όλους τους οδηγούς να είναι προσεκτικοί, διότι τέτοιες ημέρες παρατηρείται αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων μέσα στην πόλη, καθώς οι επισκέπτες δε γνωρίζουν τα κυκλοφοριακά δεδομένα της Καλαμάτας. Επίσης, να τηρούν τις απαγορεύσεις στάθμευσης, διότι θα βεβαιώνονται παραβάσεις και θα αφαιρούνται πινακίδες.
Τέλος, δίκυκλη περιπολία της Τροχαίας θα υπάρχει και στους χώρους της Κεντρικής Αγοράς Καλαμάτας. Της Βίκυς Βετουλάκη
Από την αρχή της Μεγάλης Εβδομάδας η Τροχαία Καλαμάτας βρίσκεται επί ποδός, επιχειρώντας με αυξημένα μέτρα να διευθετήσει τη μεγάλη κυκλοφοριακή κίνηση των ημερών. Τα δε γραφεία της υπηρεσίας έχουν αδειάσει, αφού έχει αξιοποιηθεί κάθε αστυνομικός, ώστε να μη δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα μέχρι την επόμενη Κυριακή, οπότε εκτιμάται ότι θα φύγουν και οι τελευταίοι εκδρομείς.
Μιλώντας στο «Θ» ο διοικητής της Τροχαίας Καλαμάτας, Ηλίας Αξιοτόπουλος, σύνεστησε στους οδηγούς να είναι συνετοί και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των τροχονόμων. Ευχήθηκε σε όλους Καλή Ανάσταση και φέτος «να τσουγκρίσουμε μόνο τα αυγά μας και όχι τα αυτοκίνητά μας», όπως χαρακτηριστικά τόνισε.
Αλκοτέστ όλο το 24ωρο
Αυξημένα μέτρα της Τροχαίας υπάρχουν σε όλο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο του νομού, με σκοπό την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών και την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων. Το εθνικό οδικό ήδη παρουσιάζει αυξημένη κίνηση, ενώ σήμερα και αύριο θα κορυφωθεί και στο κέντρο της Καλαμάτας.
Ο δε σχεδιασμός των μέτρων περιλαμβάνει: αστυνόμευση του οδικού δικτύου με περιπολικά, αυξημένα μέτρα στις εισόδους-εξόδους της Καλαμάτας, όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων, ρύθμιση της κυκλοφορίας με πεζούς τροχονόμους σε βασικές διασταυρώσεις για την αποφυγή κυκλοφοριακής συμφόρησης, συγκρότηση συνεργείων γενικών και ειδικών τροχονομικών ελέγχων (ιδιαίτερα για τη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων, όπως υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αντικανονικό προσπέρασμα κ.λπ.) κ.ά.
Μάλιστα, ο κ. Αξιοτόπουλος σημείωσε ότι έλεγχοι για κατανάλωση αλκοόλ, τις εορταστικές ημέρες, θα διενεργούνται καθ’ όλο το 24ωρο και, φυσικά, ανήμερα το Πάσχα.
Και στην ΚΑΚ
Σύμφωνα με το διοικητή της Τροχαίας, σήμερα και αύριο βαρύτητα θα δοθεί στο κέντρο της πόλης, ενώ από αύριο θα ελέγχεται περισσότερο η κίνηση στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο του νομού.
Αυξημένα τα μέτρα θα είναι και τη Δευτέρα του Πάσχα, οπότε αναμένεται να επιστρέψουν οι περισσότεροι εκδρομείς «στη βάση τους».
Παράλληλα, ο διοικητής της Τροχαίας συνέστησε σε όλους τους οδηγούς να είναι προσεκτικοί, διότι τέτοιες ημέρες παρατηρείται αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων μέσα στην πόλη, καθώς οι επισκέπτες δε γνωρίζουν τα κυκλοφοριακά δεδομένα της Καλαμάτας. Επίσης, να τηρούν τις απαγορεύσεις στάθμευσης, διότι θα βεβαιώνονται παραβάσεις και θα αφαιρούνται πινακίδες.
Τέλος, δίκυκλη περιπολία της Τροχαίας θα υπάρχει και στους χώρους της Κεντρικής Αγοράς Καλαμάτας. Της Βίκυς Βετουλάκη
*** Ανάσταση στην Καλαμάτα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Πολύς κόσμος αναμένεται να επισκεφθεί την Καλαμάτα και τις γύρω περιοχές αυτές τις ημέρες. Ως γνωστόν, από σήμερα θα βρίσκεται στην πόλη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, που θα ακολουθήσει την περιφορά του Επιταφίου, ενώ θα παραβρίσκεται και στην εορτή της Ανάστασης.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα που ισχύει, η κορύφωση του Θείου Δράματος γίνεται σήμερα Μεγάλη Παρασκευή και εστιάζεται στον Επιτάφιο Θρήνο. Το βράδυ, με τη συμμετοχή της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας, θα γίνει με κάθε επισημότητα η περιφορά του Επιταφίου του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Υπαπαντής του Χριστού. Η έξοδος του Επιταφίου θα πραγματοποιηθεί στις 21.15.
Τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου θα τελεσθεί η μεγάλη θρησκευτική εορτή της Ανάστασης του Κυρίου μας Ιησού Χριστού στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Υπαπαντής του Χριστού.
Ανήμερα το Πάσχα, και ώρα 10.15 το πρωί, θα τελεσθεί η Ακολουθία του Εσπερινού του Πάσχα (Αγάπη) στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό. Η πασχαλινή πομπή θα ξεκινήσει από το Επισκοπείο στις 10.00 το πρωί.
Έθιμα και παραδόσεις
Τη Μεγάλη Παρασκευή κορυφώνεται η κατασκευή σαϊτών από τους σαϊτολόγους, για το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα, αλλά και για τον Επιτάφιο. Μεταξύ 6.00 το πρωί και 12.00 το μεσημέρι, στην οδό Σπάρτης 45 θα γίνουν τα γεμίσματα της σαΐτας. Το ίδιο βράδυ, στις γειτονιές της Καλαμάτας, καίνε τον Ιούδα και ρίχνουν σαΐτες: στη Ράχη, στον Αβραμόγιαννη στις 21.30 και την ίδια ώρα στην πλατεία Φυτειάς.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα που ισχύει, η κορύφωση του Θείου Δράματος γίνεται σήμερα Μεγάλη Παρασκευή και εστιάζεται στον Επιτάφιο Θρήνο. Το βράδυ, με τη συμμετοχή της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας, θα γίνει με κάθε επισημότητα η περιφορά του Επιταφίου του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Υπαπαντής του Χριστού. Η έξοδος του Επιταφίου θα πραγματοποιηθεί στις 21.15.
Τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου θα τελεσθεί η μεγάλη θρησκευτική εορτή της Ανάστασης του Κυρίου μας Ιησού Χριστού στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Υπαπαντής του Χριστού.
Ανήμερα το Πάσχα, και ώρα 10.15 το πρωί, θα τελεσθεί η Ακολουθία του Εσπερινού του Πάσχα (Αγάπη) στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό. Η πασχαλινή πομπή θα ξεκινήσει από το Επισκοπείο στις 10.00 το πρωί.
Έθιμα και παραδόσεις
Τη Μεγάλη Παρασκευή κορυφώνεται η κατασκευή σαϊτών από τους σαϊτολόγους, για το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα, αλλά και για τον Επιτάφιο. Μεταξύ 6.00 το πρωί και 12.00 το μεσημέρι, στην οδό Σπάρτης 45 θα γίνουν τα γεμίσματα της σαΐτας. Το ίδιο βράδυ, στις γειτονιές της Καλαμάτας, καίνε τον Ιούδα και ρίχνουν σαΐτες: στη Ράχη, στον Αβραμόγιαννη στις 21.30 και την ίδια ώρα στην πλατεία Φυτειάς.
*** Συλλήψεις στη Βέργα γιατί είχαν στο αυτοκίνητο χασίς και κροτίδες
Μικροποσότητα χασίς και κροτίδες είχαν ένας νεαρός Αλβανός και ένας 17χρονος Έλληνας που συνελήφθησαν προχθές βράδυ στη Βέργα Καλαμάτας, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας Μεσσηνίας.
Σε έλεγχο που έκαναν οι αστυνομικοί σε αυτοκίνητο που επέβαιναν βρήκαν ότι ο 21χρονος Αλβανός κατείχε 1,3 γραμμάρια χασίς, ενώ ο 17χρονος 89 κροτίδες.
Προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας.
Σε έλεγχο που έκαναν οι αστυνομικοί σε αυτοκίνητο που επέβαιναν βρήκαν ότι ο 21χρονος Αλβανός κατείχε 1,3 γραμμάρια χασίς, ενώ ο 17χρονος 89 κροτίδες.
Προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας.
*** Στην Καλαμάτα τρία κρουαζιερόπλοια την περίοδο του Πάσχα
Europa, Berlin και Costa Neoromantica
Αυξάνεται ο αριθμός αφίξεων για το 2015 σύμφωνα με στοιχεία
Τρία κρουαζιερόπλοια θα βρεθούν στο λιμάνι της Καλαμάτας την περίοδο του Πάσχα και ήδη χθες, Μεγάλη Πέμπτη, κατέπλευσε το πρώτο. Το σκάφος Europa έφθασε στο λιμάνι με 364 επιβάτες και πλήρωμα 290 ατόμων, ενώ το ταξίδι του ξεκίνησε από το Παλέρμο της Σικελίας και θα ολοκληρωθεί στον Πειραιά.
Οι επιβάτες του είναι Γερμανοί. Το σκάφος αυτό επρόκειτο να έλθει σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή, αλλά τροποποιήθηκε το πρόγραμμά του. Τους επιβάτες υποδέχθηκε αντιπροσωπεία του Δήμου Καλαμάτας, κάτι που θα συμβεί και με εκείνους των κρουαζιεροπλοίων που αναμένονται, και τους προσέφερε χάρτες, κάρτες με αξιοθέατα της περιοχής που έχει ετοιμάσει ο Δήμος Καλαμάτας και τοπικά προϊόντα, ενώ τους έδωσε και τουριστικές πληροφορίες.
Επίσης, το κρουαζιερόπλοιο Berlin θα καταπλεύσει στο λιμάνι της Καλαμάτας, με 180 άτομα προσωπικό και περίπου 350 επιβάτες, αύριο Μέγα Σάββατο στις 7.30 το πρωί και θα αποπλεύσει την Κυριακή του Πάσχα και ώρα 18.00. Το σκάφος αυτό αναμενόταν να φθάσει στην Καλαμάτα ανήμερα το Πάσχα, θα έλθει όμως μία ημέρα νωρίτερα και θα παραμείνει επί διήμερο.
Τέλος, την Τετάρτη 15 Απριλίου θα καταπλεύσει στο λιμάνι της Καλαμάτας το κρουαζιερόπλοιο Costa Neoromantica. Το σκάφος θα αφιχθεί στις 9.00 το πρωί και θα αναχωρήσει στις 20.00, ενώ σε αυτό θα επιβαίνουν περί τους 1.200 περιηγητές.
Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με νεότερη πληροφόρηση, οι αφίξεις κρουαζιερόπλοιων στο λιμένα Καλαμάτας κατά το έτος 2015 θα είναι περισσότερες απ’ όσες είχαν προγραμματισθεί και θα ξεπεράσουν τις 40.
Αυξάνεται ο αριθμός αφίξεων για το 2015 σύμφωνα με στοιχεία
Τρία κρουαζιερόπλοια θα βρεθούν στο λιμάνι της Καλαμάτας την περίοδο του Πάσχα και ήδη χθες, Μεγάλη Πέμπτη, κατέπλευσε το πρώτο. Το σκάφος Europa έφθασε στο λιμάνι με 364 επιβάτες και πλήρωμα 290 ατόμων, ενώ το ταξίδι του ξεκίνησε από το Παλέρμο της Σικελίας και θα ολοκληρωθεί στον Πειραιά.
Οι επιβάτες του είναι Γερμανοί. Το σκάφος αυτό επρόκειτο να έλθει σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή, αλλά τροποποιήθηκε το πρόγραμμά του. Τους επιβάτες υποδέχθηκε αντιπροσωπεία του Δήμου Καλαμάτας, κάτι που θα συμβεί και με εκείνους των κρουαζιεροπλοίων που αναμένονται, και τους προσέφερε χάρτες, κάρτες με αξιοθέατα της περιοχής που έχει ετοιμάσει ο Δήμος Καλαμάτας και τοπικά προϊόντα, ενώ τους έδωσε και τουριστικές πληροφορίες.
Επίσης, το κρουαζιερόπλοιο Berlin θα καταπλεύσει στο λιμάνι της Καλαμάτας, με 180 άτομα προσωπικό και περίπου 350 επιβάτες, αύριο Μέγα Σάββατο στις 7.30 το πρωί και θα αποπλεύσει την Κυριακή του Πάσχα και ώρα 18.00. Το σκάφος αυτό αναμενόταν να φθάσει στην Καλαμάτα ανήμερα το Πάσχα, θα έλθει όμως μία ημέρα νωρίτερα και θα παραμείνει επί διήμερο.
Τέλος, την Τετάρτη 15 Απριλίου θα καταπλεύσει στο λιμάνι της Καλαμάτας το κρουαζιερόπλοιο Costa Neoromantica. Το σκάφος θα αφιχθεί στις 9.00 το πρωί και θα αναχωρήσει στις 20.00, ενώ σε αυτό θα επιβαίνουν περί τους 1.200 περιηγητές.
Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με νεότερη πληροφόρηση, οι αφίξεις κρουαζιερόπλοιων στο λιμένα Καλαμάτας κατά το έτος 2015 θα είναι περισσότερες απ’ όσες είχαν προγραμματισθεί και θα ξεπεράσουν τις 40.
*** Προχωρούν τα έργα στην Ι.Μ. Βελανιδιάς
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα έργα ανακατασκευής της Ιστορικής Μονής Ζωοδόχου Πηγής της Βελανιδιάς.
Σε μια πραγματικά μαγευτική τοποθεσία στην «πλάτη» της Καλαμάτας, στους πρόποδες του Ταϋγέτου, η Ιερά Μονή αναμφισβήτητα πρέπει να αναδειχθεί, αλλά και να αποτελέσει πόλο έλξης για επισκέπτες από όλη την Ελλάδα.
Εκτός από το εκκλησιαστικό ενδιαφέρον και το φυσικό κάλλος που την περικλείει, αποτελεί ιστορικό σύμβολο, καθώς εκεί μόνασε ο ήρωας του 1821 Παπαφλέσσας, αλλά υπήρξε και καταφύγιο για πολλούς αγωνιστές πριν από την απελευθέρωση από τους Οθωμανούς. Κ. Γαζ.
Σε μια πραγματικά μαγευτική τοποθεσία στην «πλάτη» της Καλαμάτας, στους πρόποδες του Ταϋγέτου, η Ιερά Μονή αναμφισβήτητα πρέπει να αναδειχθεί, αλλά και να αποτελέσει πόλο έλξης για επισκέπτες από όλη την Ελλάδα.
Εκτός από το εκκλησιαστικό ενδιαφέρον και το φυσικό κάλλος που την περικλείει, αποτελεί ιστορικό σύμβολο, καθώς εκεί μόνασε ο ήρωας του 1821 Παπαφλέσσας, αλλά υπήρξε και καταφύγιο για πολλούς αγωνιστές πριν από την απελευθέρωση από τους Οθωμανούς. Κ. Γαζ.
*** Παλαιοί σαϊτολόγοι, ονόματα μπουλουκιών στην Καλαμάτα...
Μέρος στ΄
Του Χρήστου Νικ. Ζερίτη
Στο φετινό αφιέρωμα στο έθιμο θα δημοσιοποιηθούν ειδήσεις από τους σαϊτοπόλεμους της περιόδου 1908-1926, ονόματα σαϊτολόγων από το 1894 μέχρι το 1926 και γενναίες πράξεις τους, ονόματα μπουλουκιών, συνοικιών και ενοριών που «κατέβαζαν» ομάδες σαϊτολόγων, μαζί με ανέκδοτα περιστατικά και δημοσιογραφικές απόψεις, ώστε η διαχρονικότητα του εθίμου να ενισχύσει το φρόνημα της σημερινής γενιάς σαϊτολόγων, αλλά και των οπαδών του και, παρ’ όλες τις δυσκολίες, να συνεχιστεί:
Από το 1926, όμως, αρχίζει μια περίοδος που το έθιμο του σαϊτοπόλεμου αναβιώνει, με την επίσημη στήριξη των τοπικών αρχών, μπαίνει στη νεότερη εποχή και με την ορμή που πήρε συνεχίζεται, με μικρές διακοπές μέχρι τις μέρες μας.
Ο δήμαρχος Καλαμάτας Β. Κροντήρης παρεμβαίνει και μεριμνά. Γράφει η εφημερίδα «Σημαία» την 1η.5.1926. «ΘΑ ΡΙΦΘΟΥΝ ΣΑΪΤΕΣ. Μερίμνη του Δημάρχου κ. Β. Κροντήρη αύριον περί την 3ην μ.μ. θα ριφθούν σαΐτες εις την Κάτω Πλατείαν, συμφώνως προς το παλαιότερον επικρατούν έθιμον, περί δε την 4ην μ.μ. ώραν θα ριφθούν τοιαύται εις την Πλατείαν των Ταξιαρχών».
Ενώ η εφημερίδα «Θάρρος» την 1η.5.1926 ανακοινώνει πως «Το απόγευμα της αύριον και ύστερα από τόσα έτη, οι συμπολίται θα απολαύσουν του θεάματος του σαϊτοπολέμου, όστις θα διεξαχθή εις την πλατείαν της 23ης Μαρτίου πρώτον, και ευθύς αμέσως εις την Πλατείαν των Ταξιαρχών (Στρατώνος). Ο δεύτερος θα είναι ο ζωηρότερος και πεισματωδέστερος μεταξύ των αντιπάλων ομάδων. Ούτω οι συμπολίται θα καπνισθούν ολίγον και θα ενθυμηθούν ημέρας αρχαίας δόξης».
Ακολουθεί ευθυμογράφημα στη στήλη ΠΕΝΝΙΕΣ, «Σημαία 2.5.1926»: «Σήμερον η Καλαμάτα στις δόξες της. Θ’ αναμνησθεί ημερών αρχαίων. Και θα καή σαν πελεκούδι. Χάρις εις τον κ. Δήμαρχον αντί πυροτεχνημάτων θα έχωμεν τας προϊστορικάς σαΐτας. Αι οποίαι θα ριφθούν εις την κάτω πλατείαν την 3ην μεταμεσημβρινήν. Εγνώσθη ότι μεταξύ των σαϊτοφόρων καταλέγεται και ο γηραιός Σούφης. Ο οποίος θα ρίχνη σαΐτας κροτούσας και ουχί συριζούσας…».
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι πανηγυρισμοί του «Θάρρους» στις 2.5.1926: «Ο σαϊτοπόλεμος. Ως και χθες εγράψαμεν σήμερον την 3ην μμ θα γίνη ο σαϊτοπόλεμος εις την πλατείαν της 23ης Μαρτίου. Οι συμπολίται θα σπεύσουν ενωρίς να καταλάβουν επικαίρους θέσεις δια να μην τους διαφύγουν ουδέ αι λεπτομέρειαι της μεγαλοπρεπείας του παλαιού Καλαματιανού εθίμου, του μετά τόσα έτη αναβιούντος. Τον σαϊτοπόλεμον της κεντρικής πλατείας θα ακολουθήση έτερος τοιούτος εις την πλατείαν Ταξιαρχών (Στρατώνος), ένθα θα συρρεύση ολόκληρος η πόλις. Όσοι πρόκειται να λάβουν μέρος εις την μάχην-και είναι πάρα πολλοί-έχουν κάμει γενναιοτάτας προμηθείας σαϊτών».
Τα μεθεόρτια του Σαϊτοπολέμου είναι διθυραμβικά. Γράφει η «Σημαία», 5.5.1926: «Ο ΠΡΟΧΘΕΣΙΝΟΣ ΣΑΪΤΟΠΟΛΕΜΟΣ-ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΕΣ ΘΕΑΜΑ.
Η είδησις ότι θα διεξήγετο εις την Κάτω Πλατείαν φοβερός σαϊτοπόλεμος, ηλέκτρισεν τους συμπολίτας, ιδίως τους παλαιότερους, των οποίων η ζωή ήτο συνυφασμένη με την ζωήν της πυρίτιδος. Ως γνωστόν η σαΐτα είχε καταργηθή διότι εθεωρήθη ως βάρβαρον και επικίνδυνον έθιμον. Εφέτος όμως χάρις εις την έμπνευσιν του Δημάρχου κ. Κροντήρη, η σαΐτα ανεβίωσε εν όλη της την μεγαλοπρέπεια. Λέγουν ότι ο σαϊτοπόλεμος είναι άγριον, βάρβαρον και επικίνδυνον θέαμα. Αλλ’ όσοι το πιστεύουν πλανώνται, διότι ο Καλαματιανός σαϊτοφόρος και όταν ακόμη κινδυνεύει, δεν αποφασίζει ποτέ να θέση εν κινδύνω την ζωήν των άλλων. Προτιμά να υποστή αγογγύστως ο ίδιος τας συνεπείας της απροσεξίας του ή της ατεχνίας του. Αφίεται να συγκυλισθή από την ορμήν της μαινομένης σαΐτας, να τσουλουφρισθή και να πάθη και μεγαλύτερον κακόν, αλλά ποτέ δεν εννοεί να πετάξη την σαΐταν από τας χείρας του.
Ιστορία της σαΐτας
Όσοι έκαμψαν τον Μαλέαν της ηλικίας, θα αναπολούν εις την μνήμην των τας μορφάς των μεγάλων σαϊτολόγων, οι οποίοι ανήκοντες εις διαφόρους ενορίας όχι μόνον διηύθυνον αυτοπροσώπως τον σαϊτοπόλεμον, αλλά και επεζήτουν επιμελώς εις την τεχνικωτέραν κατασκευήν της σαΐτας. Εφ’ όσον δεν μας απατά η μνήμη και σαϊτολόγοι διακριθέντες στον παληό καιρό ήσαν ο Κατασχετής, ο Καρνέρης, ο Παναγουλάκης, ο Στραβάκος, ο Τραμουντάνας, ο Σαμπάτης και άλλοι, οι οποίοι επί μήνες ησχολούντο εις την προπαρασκευήν της σαϊτολογίας. Δια να κατασκευασθή μία σαΐτα χρειάζεται διαδικασία ολόκληρος, από ένα χονδρό χαρτό συνήθων διαστάσεων κατασκευάζοντο 3 και 4 σαΐτες. Αλλ’ όταν επρόκειτο να μετάσχουν αυτοπροσώπως οι αρχηγοί του σαϊτοπολέμου, μετεχειρίζοντο σαΐτες μία στο χαρτό παμμεγίστων διαστάσεων. Προτού γεμιστή η σαΐτα, η πυρίτις ετρίβετο κατά τρόπον ώστε να αλευροποιήται, ανεμιγνύετο εν ωρισμένη αναλογία με θείον και εξετίθετο επί πολλάς ημέρας εις το ήλιον. Κατόπιν, υπό την επίβλεψιν των σαϊτολόγων, εγεμίζοντο οι σαΐτες μετά πολλής τέχνης και ετρυπώντο τόσον επιτηδείως, ώστε όταν έπαιρνε φωτιά όχι μόνον δεν έσπαζε, αλλά εξέβαλλε φλογός μετά μεγίστης δυνάμεως.
Πώς διεξήγετο ο σαϊτοπόλεμος
Οι σαϊτολόγοι εκάστης ενορίας απετέλουν ίδιον στρατόπεδον και δεν επεδίωκαν άλλο γέρας ειμή τον θαυμασμόν των Καλαματιανών, οι οποίοι θα έκρινον αυτούς ως καλυτέρους τεχνίτας. Οι πολεμισταί φορούντες βελουδένιες σκούφιες και φορτωμένοι με σακκούλια γεμάτα σαΐτες, περιεστάλιζον τον απαραίτητον μασαλάν, ο οποίος ήτο ένα είδος σημαίας. Εις απόστασιν ολίγων βημάτων από του πεδίου της μάχης, εστρατοπεύδευον και οι πολεμισταί άλλων ενοριών επίσης με τους μασαλάδες των. Όταν εδίδετο το σύνθημα της μάχης, η κάτω πλατεία ηραιούτο από τα πλήθη των περιέργων και δεν έμενον εις αυτήν παρά οι σαϊτολόγοι. Εις διάστημα ολίγων λεπτών της ώρας, ερρίπτοντο απειράριθμοι σαΐτες, αι οποίαι επροξένουν συριγμούς δαιμονιώδεις. Δεν διέκρινεν εκεί πλέον κανείς, παρά πυκνά νέφη καπνού, πυρίτιδος και θείου, των οποίων η οσμή επλήρου ασφυκτικώς την ατμόσφαιραν. Οι ντόπιοι Καλαματιανοί εμεθύσκοντο από την οσμήν της πυρίτιδος και παρηκολούθουν εκ του πλησίου τον αγώνα, εκφράζοντες τας συμπαθείας των και τον θαυμασμόν των. Δυστύχημα από σαΐτες ουδέποτε έλαβε χώραν.
Κάποτε εις μίαν περιοδείαν του βασιλέως Γεωργίου, όστις είχε καταλύσει μετά της Βασιλικής οικογενείας εις το νυν Πρωτοδικείον, απεφασίσθη, αντί πυροτεχνημάτων, να εμφανίσουν ενώπιον του Βασιλέως, το θέαμα αγρίου σαϊτοπολέμου. Και ενώ τα πλήθη επευφήμουν τους επί του εξώστου του Πρωτοδικείου Βασιλείς, εμφανίζονται με την περίεργον στολήν των και με τα σακούλια των οι σαϊτολόγοι και αμέσως αρχίζουν τον σαϊτοπόλεμον. Οι Βασιλείς κατάπληκτοι προ του μεγαλοπρεπούς και ωραίου θεάματος, εχειροκρότουν τους σαϊτολόγους, οι οποίοι αντιληφθέντες τον κίνδυνον της φωτιάς, εκυλίοντο επί του εδάφους, χωρίς όμως να αφήνουν τις σαΐτες από τας χείρας των.
Ο προχθεσινός σαϊτοπόλεμος
Υπό τας αυτάς περίπου περιστάσεις, διεξήχθη κατά τας ημέρας του Πάσχα, εν τη Κάτω Πλατεία και εις τους Ταξιάρχας, ο σαϊτοπόλεμος. Οι Αγιοταξιαρχίται υπό την ηγεσίαν του Μπεσή, συνεχίζοντες τας σαϊτολογικάς παραδόσεις των πρεσβυτέρων των, έφθασαν με τα σκουφάκια τους και τα σακκούλια τους περί την 3ην μμ. Οι γύρω εξώσται ήσαν κατάμεστοι. Εν τω μεταξύ καταφθάνουν οι σαϊτολόγοι άλλων ενοριών και ο αγών αρχίζει φοβερός. Αι φλόγες των σαϊτών συρίζουν δαιμονιωδώς και δεν βλέπει κανείς παρά μόνον καπνό και φωτιά. Μετά ταύτα ο σαϊτοπόλεμος μεταφέρεται εις την Πλατείαν Ταξιαρχών, όπου δίδεται και άλλη μάχη. Οι παλαιοί Καλαματιανοί είναι γεμάτοι χαρά και οι ξένοι κατάπληκτοι προ τοιούτου θεάματος».
Το γεγονός της αναβίωσης του κοσμοαγάπητου εθίμου είναι σημαντικό. Η εφημερίδα «Θάρρος στις 5.5.1926 γράφει «…οι γκάγκαροι Καλαματιανοί με την επαναφοράν του εθίμου δεν απέκρυπτον τον ενθουσιασμόν των… σαΐτες τεράστιες εξάγονται και ο πόλεμος αρχίζει φοβερός… η πλατεία πληρούται σαϊτοφόρων οίτινες εις αραιάν φάλαγγα ρίπτουν σαΐτες. Τα πλήθη ενθουσιάζονται και χειροκροτούν, ενώ από τους καπνούς της πυρίτιδος χάνονται επί αρκετά λεπτά της ώρας, όλοι σχεδόν. Οι σαϊτοφόροι ακολούθως με τας σάλπιγγας και τας σημαίας των, ακολουθουσών χιλιάδων λαού, κατευθύνονται εις την πλατείαν Ταξιαρχών, όπου επί μίαν σχεδόν ώραν, διεξάγεται με τις σαΐτες δεινός αγών επικρατήσεως. Δεν είναι ολίγοι εκείνοι που ενθουσιάζονται και ως Καλάμιοι αισθάνονται ιεράν υποχρέωσιν να λάβουν μέρος εις τον σαϊτοπόλεμον…».
Φαίνεται, για άλλη μια φορά, πως εκείνα τα χρόνια ήταν τιμή για μια ομάδα σαϊτολόγων να καλύπτουν με δικά τους χρήματα τα έξοδα για την κατασκευή σαϊτών. Θεωρούσαν συκοφαντία να τους αποδοθεί η αβανιά πως τους βοήθησαν οικονομικά και κάποιοι άλλοι. Γι’ αυτό η ομάδα σαϊτολόγων «Αγιοταξιαρχίται», οι οποίοι σε άλλο δημοσίευμα είχαν επαινεθεί ειδικώς και ο καπετάνιος τους Μπεσής, με δήλωσή τους στη «Σημαία» στις 5.5.1926 απορρίπτουν «μετά βδελυγμίας» το κοινολογηθέν: «ΟΙ ΑΓΙΟΤΑΞΙΑΡΧΙΤΑΙ ΣΑΪΤΟΛΟΓΟΙ. Ομάς σαϊτολόγων Αγιοταξιαρχιτών, μας παρεκάλεσε να δηλώσωμεν ότι αι ριφθείσαι υπ’ αυτών σαΐται, κατασκευάσθησαν δι’ ιδίων των εξόδων, διέψευσαν δε μετ’ αγανακτήσεως το κοινολογηθέν ότι δήθεν έλαβον χρήματα παρ’ άλλων».
Σεβόμενος το διαθέσιμο χώρο της εφημερίδος «Θάρρος», σταματώ την αναδρομή στους παλαιούς σαϊτοπόλεμους και σαϊτολόγους. Ελπίζω του χρόνου να συνεχίσουμε την ιστορική αναδρομή στο έθιμο του σαϊτοπόλεμου, ως φόρο τιμής σε αυτούς που το συνέθεσαν, το συντήρησαν, το διέσωσαν, το συνέχισαν και σε αυτούς που σήμερα το συνεχίζουν απτόητοι σε κινδύνους, κόπους, έξοδα, ελεύθερο χρόνο και απαγορεύσεις.
Ο Δήμος Καλαμάτας, προσβλέποντας στην προσέλκυση επισκεπτών τις ημέρες του Πάσχα, θα πρέπει να συνεχίσει να το ενισχύει ποικιλοτρόπως, για να γίνει κατορθωτό να επιβιώσει στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που στις μέρες μας υπάρχει.
Το έθιμο του σαϊτοπόλεμου είναι μοναδικό στην Ελλάδα καθώς συνυπάρχει η «ερωτική» σχέση του σαϊτολόγου με τη σαΐτα του-την «πολυφωνική σαΐτα» θα έλεγα, αφού οι καλαματιανές σαΐτες έχουν από 9-16, και βάλε καμιά φορά, φωνές, αλλά και η αγάπη των «γκάγκαρων» Καλαματιανών που «βαπτίστηκαν» από βρέφη μέσα στις φλόγες και τους καπνούς του εθίμου, μα και στην μυρωδιά της μπαρούτης.
Μηπως θα έπρεπε το έθιμο του σαϊτοπόλεμου να εισαχθεί και στις τελετές εορτασμου της 23ης Μαρτίου, αφού κάτι τέτοιο συνεβαινε τα παλιά καλά χρόνια, που είχαν ιδιαίτερη αξία και σημασία οι εθνικοί εορτασμοί;
Και του χρόνου!
-Τα κείμενα των παλαιών εφημερίδων είναι σε πολυτονικό σύστημα που δεν κρατείται, παρά μόνον η ορθογραφία.
Του Χρήστου Νικ. Ζερίτη
Στο φετινό αφιέρωμα στο έθιμο θα δημοσιοποιηθούν ειδήσεις από τους σαϊτοπόλεμους της περιόδου 1908-1926, ονόματα σαϊτολόγων από το 1894 μέχρι το 1926 και γενναίες πράξεις τους, ονόματα μπουλουκιών, συνοικιών και ενοριών που «κατέβαζαν» ομάδες σαϊτολόγων, μαζί με ανέκδοτα περιστατικά και δημοσιογραφικές απόψεις, ώστε η διαχρονικότητα του εθίμου να ενισχύσει το φρόνημα της σημερινής γενιάς σαϊτολόγων, αλλά και των οπαδών του και, παρ’ όλες τις δυσκολίες, να συνεχιστεί:
Από το 1926, όμως, αρχίζει μια περίοδος που το έθιμο του σαϊτοπόλεμου αναβιώνει, με την επίσημη στήριξη των τοπικών αρχών, μπαίνει στη νεότερη εποχή και με την ορμή που πήρε συνεχίζεται, με μικρές διακοπές μέχρι τις μέρες μας.
Ο δήμαρχος Καλαμάτας Β. Κροντήρης παρεμβαίνει και μεριμνά. Γράφει η εφημερίδα «Σημαία» την 1η.5.1926. «ΘΑ ΡΙΦΘΟΥΝ ΣΑΪΤΕΣ. Μερίμνη του Δημάρχου κ. Β. Κροντήρη αύριον περί την 3ην μ.μ. θα ριφθούν σαΐτες εις την Κάτω Πλατείαν, συμφώνως προς το παλαιότερον επικρατούν έθιμον, περί δε την 4ην μ.μ. ώραν θα ριφθούν τοιαύται εις την Πλατείαν των Ταξιαρχών».
Ενώ η εφημερίδα «Θάρρος» την 1η.5.1926 ανακοινώνει πως «Το απόγευμα της αύριον και ύστερα από τόσα έτη, οι συμπολίται θα απολαύσουν του θεάματος του σαϊτοπολέμου, όστις θα διεξαχθή εις την πλατείαν της 23ης Μαρτίου πρώτον, και ευθύς αμέσως εις την Πλατείαν των Ταξιαρχών (Στρατώνος). Ο δεύτερος θα είναι ο ζωηρότερος και πεισματωδέστερος μεταξύ των αντιπάλων ομάδων. Ούτω οι συμπολίται θα καπνισθούν ολίγον και θα ενθυμηθούν ημέρας αρχαίας δόξης».
Ακολουθεί ευθυμογράφημα στη στήλη ΠΕΝΝΙΕΣ, «Σημαία 2.5.1926»: «Σήμερον η Καλαμάτα στις δόξες της. Θ’ αναμνησθεί ημερών αρχαίων. Και θα καή σαν πελεκούδι. Χάρις εις τον κ. Δήμαρχον αντί πυροτεχνημάτων θα έχωμεν τας προϊστορικάς σαΐτας. Αι οποίαι θα ριφθούν εις την κάτω πλατείαν την 3ην μεταμεσημβρινήν. Εγνώσθη ότι μεταξύ των σαϊτοφόρων καταλέγεται και ο γηραιός Σούφης. Ο οποίος θα ρίχνη σαΐτας κροτούσας και ουχί συριζούσας…».
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι πανηγυρισμοί του «Θάρρους» στις 2.5.1926: «Ο σαϊτοπόλεμος. Ως και χθες εγράψαμεν σήμερον την 3ην μμ θα γίνη ο σαϊτοπόλεμος εις την πλατείαν της 23ης Μαρτίου. Οι συμπολίται θα σπεύσουν ενωρίς να καταλάβουν επικαίρους θέσεις δια να μην τους διαφύγουν ουδέ αι λεπτομέρειαι της μεγαλοπρεπείας του παλαιού Καλαματιανού εθίμου, του μετά τόσα έτη αναβιούντος. Τον σαϊτοπόλεμον της κεντρικής πλατείας θα ακολουθήση έτερος τοιούτος εις την πλατείαν Ταξιαρχών (Στρατώνος), ένθα θα συρρεύση ολόκληρος η πόλις. Όσοι πρόκειται να λάβουν μέρος εις την μάχην-και είναι πάρα πολλοί-έχουν κάμει γενναιοτάτας προμηθείας σαϊτών».
Τα μεθεόρτια του Σαϊτοπολέμου είναι διθυραμβικά. Γράφει η «Σημαία», 5.5.1926: «Ο ΠΡΟΧΘΕΣΙΝΟΣ ΣΑΪΤΟΠΟΛΕΜΟΣ-ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΕΣ ΘΕΑΜΑ.
Η είδησις ότι θα διεξήγετο εις την Κάτω Πλατείαν φοβερός σαϊτοπόλεμος, ηλέκτρισεν τους συμπολίτας, ιδίως τους παλαιότερους, των οποίων η ζωή ήτο συνυφασμένη με την ζωήν της πυρίτιδος. Ως γνωστόν η σαΐτα είχε καταργηθή διότι εθεωρήθη ως βάρβαρον και επικίνδυνον έθιμον. Εφέτος όμως χάρις εις την έμπνευσιν του Δημάρχου κ. Κροντήρη, η σαΐτα ανεβίωσε εν όλη της την μεγαλοπρέπεια. Λέγουν ότι ο σαϊτοπόλεμος είναι άγριον, βάρβαρον και επικίνδυνον θέαμα. Αλλ’ όσοι το πιστεύουν πλανώνται, διότι ο Καλαματιανός σαϊτοφόρος και όταν ακόμη κινδυνεύει, δεν αποφασίζει ποτέ να θέση εν κινδύνω την ζωήν των άλλων. Προτιμά να υποστή αγογγύστως ο ίδιος τας συνεπείας της απροσεξίας του ή της ατεχνίας του. Αφίεται να συγκυλισθή από την ορμήν της μαινομένης σαΐτας, να τσουλουφρισθή και να πάθη και μεγαλύτερον κακόν, αλλά ποτέ δεν εννοεί να πετάξη την σαΐταν από τας χείρας του.
Ιστορία της σαΐτας
Όσοι έκαμψαν τον Μαλέαν της ηλικίας, θα αναπολούν εις την μνήμην των τας μορφάς των μεγάλων σαϊτολόγων, οι οποίοι ανήκοντες εις διαφόρους ενορίας όχι μόνον διηύθυνον αυτοπροσώπως τον σαϊτοπόλεμον, αλλά και επεζήτουν επιμελώς εις την τεχνικωτέραν κατασκευήν της σαΐτας. Εφ’ όσον δεν μας απατά η μνήμη και σαϊτολόγοι διακριθέντες στον παληό καιρό ήσαν ο Κατασχετής, ο Καρνέρης, ο Παναγουλάκης, ο Στραβάκος, ο Τραμουντάνας, ο Σαμπάτης και άλλοι, οι οποίοι επί μήνες ησχολούντο εις την προπαρασκευήν της σαϊτολογίας. Δια να κατασκευασθή μία σαΐτα χρειάζεται διαδικασία ολόκληρος, από ένα χονδρό χαρτό συνήθων διαστάσεων κατασκευάζοντο 3 και 4 σαΐτες. Αλλ’ όταν επρόκειτο να μετάσχουν αυτοπροσώπως οι αρχηγοί του σαϊτοπολέμου, μετεχειρίζοντο σαΐτες μία στο χαρτό παμμεγίστων διαστάσεων. Προτού γεμιστή η σαΐτα, η πυρίτις ετρίβετο κατά τρόπον ώστε να αλευροποιήται, ανεμιγνύετο εν ωρισμένη αναλογία με θείον και εξετίθετο επί πολλάς ημέρας εις το ήλιον. Κατόπιν, υπό την επίβλεψιν των σαϊτολόγων, εγεμίζοντο οι σαΐτες μετά πολλής τέχνης και ετρυπώντο τόσον επιτηδείως, ώστε όταν έπαιρνε φωτιά όχι μόνον δεν έσπαζε, αλλά εξέβαλλε φλογός μετά μεγίστης δυνάμεως.
Πώς διεξήγετο ο σαϊτοπόλεμος
Οι σαϊτολόγοι εκάστης ενορίας απετέλουν ίδιον στρατόπεδον και δεν επεδίωκαν άλλο γέρας ειμή τον θαυμασμόν των Καλαματιανών, οι οποίοι θα έκρινον αυτούς ως καλυτέρους τεχνίτας. Οι πολεμισταί φορούντες βελουδένιες σκούφιες και φορτωμένοι με σακκούλια γεμάτα σαΐτες, περιεστάλιζον τον απαραίτητον μασαλάν, ο οποίος ήτο ένα είδος σημαίας. Εις απόστασιν ολίγων βημάτων από του πεδίου της μάχης, εστρατοπεύδευον και οι πολεμισταί άλλων ενοριών επίσης με τους μασαλάδες των. Όταν εδίδετο το σύνθημα της μάχης, η κάτω πλατεία ηραιούτο από τα πλήθη των περιέργων και δεν έμενον εις αυτήν παρά οι σαϊτολόγοι. Εις διάστημα ολίγων λεπτών της ώρας, ερρίπτοντο απειράριθμοι σαΐτες, αι οποίαι επροξένουν συριγμούς δαιμονιώδεις. Δεν διέκρινεν εκεί πλέον κανείς, παρά πυκνά νέφη καπνού, πυρίτιδος και θείου, των οποίων η οσμή επλήρου ασφυκτικώς την ατμόσφαιραν. Οι ντόπιοι Καλαματιανοί εμεθύσκοντο από την οσμήν της πυρίτιδος και παρηκολούθουν εκ του πλησίου τον αγώνα, εκφράζοντες τας συμπαθείας των και τον θαυμασμόν των. Δυστύχημα από σαΐτες ουδέποτε έλαβε χώραν.
Κάποτε εις μίαν περιοδείαν του βασιλέως Γεωργίου, όστις είχε καταλύσει μετά της Βασιλικής οικογενείας εις το νυν Πρωτοδικείον, απεφασίσθη, αντί πυροτεχνημάτων, να εμφανίσουν ενώπιον του Βασιλέως, το θέαμα αγρίου σαϊτοπολέμου. Και ενώ τα πλήθη επευφήμουν τους επί του εξώστου του Πρωτοδικείου Βασιλείς, εμφανίζονται με την περίεργον στολήν των και με τα σακούλια των οι σαϊτολόγοι και αμέσως αρχίζουν τον σαϊτοπόλεμον. Οι Βασιλείς κατάπληκτοι προ του μεγαλοπρεπούς και ωραίου θεάματος, εχειροκρότουν τους σαϊτολόγους, οι οποίοι αντιληφθέντες τον κίνδυνον της φωτιάς, εκυλίοντο επί του εδάφους, χωρίς όμως να αφήνουν τις σαΐτες από τας χείρας των.
Ο προχθεσινός σαϊτοπόλεμος
Υπό τας αυτάς περίπου περιστάσεις, διεξήχθη κατά τας ημέρας του Πάσχα, εν τη Κάτω Πλατεία και εις τους Ταξιάρχας, ο σαϊτοπόλεμος. Οι Αγιοταξιαρχίται υπό την ηγεσίαν του Μπεσή, συνεχίζοντες τας σαϊτολογικάς παραδόσεις των πρεσβυτέρων των, έφθασαν με τα σκουφάκια τους και τα σακκούλια τους περί την 3ην μμ. Οι γύρω εξώσται ήσαν κατάμεστοι. Εν τω μεταξύ καταφθάνουν οι σαϊτολόγοι άλλων ενοριών και ο αγών αρχίζει φοβερός. Αι φλόγες των σαϊτών συρίζουν δαιμονιωδώς και δεν βλέπει κανείς παρά μόνον καπνό και φωτιά. Μετά ταύτα ο σαϊτοπόλεμος μεταφέρεται εις την Πλατείαν Ταξιαρχών, όπου δίδεται και άλλη μάχη. Οι παλαιοί Καλαματιανοί είναι γεμάτοι χαρά και οι ξένοι κατάπληκτοι προ τοιούτου θεάματος».
Το γεγονός της αναβίωσης του κοσμοαγάπητου εθίμου είναι σημαντικό. Η εφημερίδα «Θάρρος στις 5.5.1926 γράφει «…οι γκάγκαροι Καλαματιανοί με την επαναφοράν του εθίμου δεν απέκρυπτον τον ενθουσιασμόν των… σαΐτες τεράστιες εξάγονται και ο πόλεμος αρχίζει φοβερός… η πλατεία πληρούται σαϊτοφόρων οίτινες εις αραιάν φάλαγγα ρίπτουν σαΐτες. Τα πλήθη ενθουσιάζονται και χειροκροτούν, ενώ από τους καπνούς της πυρίτιδος χάνονται επί αρκετά λεπτά της ώρας, όλοι σχεδόν. Οι σαϊτοφόροι ακολούθως με τας σάλπιγγας και τας σημαίας των, ακολουθουσών χιλιάδων λαού, κατευθύνονται εις την πλατείαν Ταξιαρχών, όπου επί μίαν σχεδόν ώραν, διεξάγεται με τις σαΐτες δεινός αγών επικρατήσεως. Δεν είναι ολίγοι εκείνοι που ενθουσιάζονται και ως Καλάμιοι αισθάνονται ιεράν υποχρέωσιν να λάβουν μέρος εις τον σαϊτοπόλεμον…».
Φαίνεται, για άλλη μια φορά, πως εκείνα τα χρόνια ήταν τιμή για μια ομάδα σαϊτολόγων να καλύπτουν με δικά τους χρήματα τα έξοδα για την κατασκευή σαϊτών. Θεωρούσαν συκοφαντία να τους αποδοθεί η αβανιά πως τους βοήθησαν οικονομικά και κάποιοι άλλοι. Γι’ αυτό η ομάδα σαϊτολόγων «Αγιοταξιαρχίται», οι οποίοι σε άλλο δημοσίευμα είχαν επαινεθεί ειδικώς και ο καπετάνιος τους Μπεσής, με δήλωσή τους στη «Σημαία» στις 5.5.1926 απορρίπτουν «μετά βδελυγμίας» το κοινολογηθέν: «ΟΙ ΑΓΙΟΤΑΞΙΑΡΧΙΤΑΙ ΣΑΪΤΟΛΟΓΟΙ. Ομάς σαϊτολόγων Αγιοταξιαρχιτών, μας παρεκάλεσε να δηλώσωμεν ότι αι ριφθείσαι υπ’ αυτών σαΐται, κατασκευάσθησαν δι’ ιδίων των εξόδων, διέψευσαν δε μετ’ αγανακτήσεως το κοινολογηθέν ότι δήθεν έλαβον χρήματα παρ’ άλλων».
Σεβόμενος το διαθέσιμο χώρο της εφημερίδος «Θάρρος», σταματώ την αναδρομή στους παλαιούς σαϊτοπόλεμους και σαϊτολόγους. Ελπίζω του χρόνου να συνεχίσουμε την ιστορική αναδρομή στο έθιμο του σαϊτοπόλεμου, ως φόρο τιμής σε αυτούς που το συνέθεσαν, το συντήρησαν, το διέσωσαν, το συνέχισαν και σε αυτούς που σήμερα το συνεχίζουν απτόητοι σε κινδύνους, κόπους, έξοδα, ελεύθερο χρόνο και απαγορεύσεις.
Ο Δήμος Καλαμάτας, προσβλέποντας στην προσέλκυση επισκεπτών τις ημέρες του Πάσχα, θα πρέπει να συνεχίσει να το ενισχύει ποικιλοτρόπως, για να γίνει κατορθωτό να επιβιώσει στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που στις μέρες μας υπάρχει.
Το έθιμο του σαϊτοπόλεμου είναι μοναδικό στην Ελλάδα καθώς συνυπάρχει η «ερωτική» σχέση του σαϊτολόγου με τη σαΐτα του-την «πολυφωνική σαΐτα» θα έλεγα, αφού οι καλαματιανές σαΐτες έχουν από 9-16, και βάλε καμιά φορά, φωνές, αλλά και η αγάπη των «γκάγκαρων» Καλαματιανών που «βαπτίστηκαν» από βρέφη μέσα στις φλόγες και τους καπνούς του εθίμου, μα και στην μυρωδιά της μπαρούτης.
Μηπως θα έπρεπε το έθιμο του σαϊτοπόλεμου να εισαχθεί και στις τελετές εορτασμου της 23ης Μαρτίου, αφού κάτι τέτοιο συνεβαινε τα παλιά καλά χρόνια, που είχαν ιδιαίτερη αξία και σημασία οι εθνικοί εορτασμοί;
Και του χρόνου!
-Τα κείμενα των παλαιών εφημερίδων είναι σε πολυτονικό σύστημα που δεν κρατείται, παρά μόνον η ορθογραφία.
*** Ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Καλαμάτα από τον επιχειρηματία Κων. Λύτρα
Το Δημαρχείο Καλαμάτας επισκέφθηκε, χθες, ο επιχειρηματίας Κωνσταντίνος Λύτρας, που δραστηριοποιείται στον τουριστικό κλάδο με ξενοδοχεία, στη διαχείριση υδατικών πόρων και στην «πράσινη» ενέργεια, και συναντήθηκε με το δήμαρχο. Ο κ. Λύτρας ενδιαφέρεται να επενδύσει στον τουρισμό στην περιοχή του Δήμου Καλαμάτας, πέραν του ξενοδοχείου που διαθέτει στην Ανάληψη του Δήμου Μεσσήνης.
Ο κ. Νίκας τόνισε προς τον κ. Λύτρα ότι ο Δήμος Καλαμάτας στηρίζει την υγιή επιχειρηματικότητα, ιδίως στον κλάδο του τουρισμού, όπου η περιοχή μας διαγράφει ανοδική τροχιά. Επιδιώκει, δε, την αξιοποίηση της περιουσίας του σε συνεργασία με τον επιχειρηματικό κόσμο, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου.
Υπενθυμίζουμε ότι η ξενοδοχειακή μονάδα 5 αστέρων του κ. Λύτρα από το 2012, με το όνομα “Langley Buca Beach Resort”, λειτουργεί στην παραλία της Ανάληψης στη Μεσσήνη. Η τεχνογνωσία της Langley, μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες τουριστικών πρακτόρων στη Σκανδιναβία, αλλά και η όρεξη της οικογένειας Λύτρα που αξιοποιεί την εμπειρία από το ξενοδοχείο "San Agostino", αποτελούν τα συστατικά της επιτυχημένης συνταγής.
Η συμφωνία που υπάρχει με την εταιρεία Langley σίγουρα διασφαλίζει ένα αισιόδοξο μέλλον για την εταιρεία και δίνει σημαντική αναπτυξιακή προοπτική για την ευρύτερη περιοχή.
Η οικογένεια Λύτρα, πάντως, μετά τη δοκιμασμένη και επιτυχημένη συνταγή με το ξενοδοχείο "San Agostino" από το 2002, αποφάσισε να επεκτείνει τη δραστηριότητά της και στο νέο ξενοδοχείο στην περιοχή της Ανάληψης. Α.Π.
Ο κ. Νίκας τόνισε προς τον κ. Λύτρα ότι ο Δήμος Καλαμάτας στηρίζει την υγιή επιχειρηματικότητα, ιδίως στον κλάδο του τουρισμού, όπου η περιοχή μας διαγράφει ανοδική τροχιά. Επιδιώκει, δε, την αξιοποίηση της περιουσίας του σε συνεργασία με τον επιχειρηματικό κόσμο, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου.
Υπενθυμίζουμε ότι η ξενοδοχειακή μονάδα 5 αστέρων του κ. Λύτρα από το 2012, με το όνομα “Langley Buca Beach Resort”, λειτουργεί στην παραλία της Ανάληψης στη Μεσσήνη. Η τεχνογνωσία της Langley, μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες τουριστικών πρακτόρων στη Σκανδιναβία, αλλά και η όρεξη της οικογένειας Λύτρα που αξιοποιεί την εμπειρία από το ξενοδοχείο "San Agostino", αποτελούν τα συστατικά της επιτυχημένης συνταγής.
Η συμφωνία που υπάρχει με την εταιρεία Langley σίγουρα διασφαλίζει ένα αισιόδοξο μέλλον για την εταιρεία και δίνει σημαντική αναπτυξιακή προοπτική για την ευρύτερη περιοχή.
Η οικογένεια Λύτρα, πάντως, μετά τη δοκιμασμένη και επιτυχημένη συνταγή με το ξενοδοχείο "San Agostino" από το 2002, αποφάσισε να επεκτείνει τη δραστηριότητά της και στο νέο ξενοδοχείο στην περιοχή της Ανάληψης. Α.Π.
*** Συνελήφθη 24χρονος στην Καλαμάτα με 350 κροτίδες
Οι έλεγχοι εντατικοποιήθηκαν και θα συνεχιστούν όλη την εορταστική περίοδο του Πάσχα
Οι πολίτες και ιδιαίτερα οι γονείς δεν πρέπει να ξεχνούν ότι τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα δεν είναι παιχνίδια, αλλά υλικά άκρως επικίνδυνα
Στο πλαίσιο στοχευμένων ελέγχων για την εμπορία και την παράνομη κατοχή κροτίδων, βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων, συνελήφθη χθες (9.4.2015) το βράδυ, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Καλαμάτας Μεσσηνίας, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μεσσηνίας, ένας (1) 24χρονος ημεδαπός, για παράβαση της νομοθεσίας περί βεγγαλικών, πυροτεχνημάτων, φωτοβολίδων και παιδικών αθυρμάτων.
Ειδικότερα, χθες το βράδυ, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Καλαμάτας Μεσσηνίας, αστυνομικοί της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μεσσηνίας, πραγματοποίησαν έλεγχο σε όχημα ιδιοκτησίας του 24χρονου, όπου βρήκαν και κατάσχεσαν -350- κροτίδες.
Η αστυνομική έρευνα και η προανάκριση διενεργούνται από το Αστυνομικό Τμήμα Περιφερείας Καλαμάτας.
Επισημαίνεται ότι οι έλεγχοι, από τις Αστυνομικές Υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου, θα συνεχιστούν με αμείωτο ενδιαφέρον, για την αποφυγή ατυχημάτων και άλλων δυσάρεστων περιστατικών από την παράνομη εμπορία, κατοχή και χρήση κροτίδων και βεγγαλικών.
Υπενθυμίζεται ότι δυστυχώς κάθε χρόνο, πριν και κατά τη διάρκεια των Εορτών του Πάσχα σε όλη τη χώρα, γινόμαστε μάρτυρες σοβαρών ατυχημάτων, ιδιαίτερα σε ανήλικους, εξαιτίας της επικίνδυνης συνήθειας καύσης κροτίδων, πυροτεχνημάτων και βεγγαλικών, παρόλο που κάτι τέτοιο απαγορεύεται από το Νόμο.
H Ελληνικής Αστυνομία στο πλαίσιο της πρόληψης αυτών των ατυχημάτων, συμβουλεύει και συνιστά στους πολίτες και ιδιαίτερα στους γονείς τα εξής:
Η κατασκευή, εμπορία, αγορά, κατοχή και χρήση κροτίδων και συσκευών εκτόξευσης αυτών από οποιονδήποτε απαγορεύεται.
Η αγορά βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων είναι παράνομη. Μην τα αγοράζετε.
Αποτρέψτε τα παιδιά από τη χρήση ή την αυτοσχέδια κατασκευή τους.
Ενημερώστε τα παιδιά για τους κινδύνους σοβαρού τραυματισμού, ακόμα και ακρωτηριασμού.
Μην τους επιτρέπετε να προσεγγίζουν χώρους παράνομης καύσης των ειδών αυτών, διότι κανείς δεν εγγυάται ότι δε θα προκληθεί ατύχημα.
Οι ενήλικοι, μην χρησιμοποιείτε βεγγαλικά και πυροτεχνήματα, γιατί υπάρχει κίνδυνος να σας μιμηθούν τα παιδιά.
Μην ξεχνάτε ότι τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα δεν είναι παιχνίδια, αλλά υλικά άκρως επικίνδυνα και η χρήση τους εγκυμονεί κινδύνους για την σωματική ακεραιότητα και την ίδια την ζωή.
Άλλες χρήσιμες θεματικές συμβουλές, μπορείτε να βρείτε στην επίσημη Ιστοσελίδα (site) της Ελληνικής Αστυνομίας www.hellenicpolice.
Οι πολίτες και ιδιαίτερα οι γονείς δεν πρέπει να ξεχνούν ότι τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα δεν είναι παιχνίδια, αλλά υλικά άκρως επικίνδυνα
Στο πλαίσιο στοχευμένων ελέγχων για την εμπορία και την παράνομη κατοχή κροτίδων, βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων, συνελήφθη χθες (9.4.2015) το βράδυ, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Καλαμάτας Μεσσηνίας, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μεσσηνίας, ένας (1) 24χρονος ημεδαπός, για παράβαση της νομοθεσίας περί βεγγαλικών, πυροτεχνημάτων, φωτοβολίδων και παιδικών αθυρμάτων.
Ειδικότερα, χθες το βράδυ, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Καλαμάτας Μεσσηνίας, αστυνομικοί της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μεσσηνίας, πραγματοποίησαν έλεγχο σε όχημα ιδιοκτησίας του 24χρονου, όπου βρήκαν και κατάσχεσαν -350- κροτίδες.
Η αστυνομική έρευνα και η προανάκριση διενεργούνται από το Αστυνομικό Τμήμα Περιφερείας Καλαμάτας.
Επισημαίνεται ότι οι έλεγχοι, από τις Αστυνομικές Υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου, θα συνεχιστούν με αμείωτο ενδιαφέρον, για την αποφυγή ατυχημάτων και άλλων δυσάρεστων περιστατικών από την παράνομη εμπορία, κατοχή και χρήση κροτίδων και βεγγαλικών.
Υπενθυμίζεται ότι δυστυχώς κάθε χρόνο, πριν και κατά τη διάρκεια των Εορτών του Πάσχα σε όλη τη χώρα, γινόμαστε μάρτυρες σοβαρών ατυχημάτων, ιδιαίτερα σε ανήλικους, εξαιτίας της επικίνδυνης συνήθειας καύσης κροτίδων, πυροτεχνημάτων και βεγγαλικών, παρόλο που κάτι τέτοιο απαγορεύεται από το Νόμο.
H Ελληνικής Αστυνομία στο πλαίσιο της πρόληψης αυτών των ατυχημάτων, συμβουλεύει και συνιστά στους πολίτες και ιδιαίτερα στους γονείς τα εξής:
Η κατασκευή, εμπορία, αγορά, κατοχή και χρήση κροτίδων και συσκευών εκτόξευσης αυτών από οποιονδήποτε απαγορεύεται.
Η αγορά βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων είναι παράνομη. Μην τα αγοράζετε.
Αποτρέψτε τα παιδιά από τη χρήση ή την αυτοσχέδια κατασκευή τους.
Ενημερώστε τα παιδιά για τους κινδύνους σοβαρού τραυματισμού, ακόμα και ακρωτηριασμού.
Μην τους επιτρέπετε να προσεγγίζουν χώρους παράνομης καύσης των ειδών αυτών, διότι κανείς δεν εγγυάται ότι δε θα προκληθεί ατύχημα.
Οι ενήλικοι, μην χρησιμοποιείτε βεγγαλικά και πυροτεχνήματα, γιατί υπάρχει κίνδυνος να σας μιμηθούν τα παιδιά.
Μην ξεχνάτε ότι τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα δεν είναι παιχνίδια, αλλά υλικά άκρως επικίνδυνα και η χρήση τους εγκυμονεί κινδύνους για την σωματική ακεραιότητα και την ίδια την ζωή.
Άλλες χρήσιμες θεματικές συμβουλές, μπορείτε να βρείτε στην επίσημη Ιστοσελίδα (site) της Ελληνικής Αστυνομίας www.hellenicpolice.
***
*** BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:
1. - Stamatios Skoulikas = Stamatios Skoulikas ,
http://www.youtube.com/stamos01 , 4109 video. - 4141.- Σταματης Σκουλικας ,
2. - Stamos Skoulikas = Stamos Skoulikas
http://www.youtube.com/stamatios01 2444 video.- 2479.- https://plus.google.com/+stamatios01/posts ,.-
σταμος σκουλικας ,
3. - Vlasis Skoulikas = Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal , = 2 448 video.- 2408.- https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1 ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον 8992 βίντεο .-
~ http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home , 3967.- https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas ,
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 , 381. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias , = ARFARA MESSINIAS 965/ 1000.. – Arfara Kalamatas Messinias | Facebook , *** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.- 369 .- https://twitter.com/ , Skoulikas
@stamos01
*** http://www.twitter.com/stamos01/ , 685/502/28 , 20,5 χιλ./261 / 11 .- *** http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328 , .= http://www.messinia.net.gr / .- ~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935 368 ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ .- www.erroso.gr , .-
STAMOS -ARFARA -GREECE ,
ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,
http:// arfara-messinias-news.blogspot.com ,
stamos-dynami ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com ,
Arfara-Messinias ,
Arfara-Messinias 1 - FOTOS ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com ,
Arfara-Messinias 2 ,
http://arfara-messinias-stamos-2010 , ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ: https://www.facebook.com/profile.php?id=100009099756378 , 12/17.- https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 73/140 .-
*** ΑΠΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2015 :
~ ARFARA NEWS - ΕΠΙΛΟΓΕΣ 1 Γαλατάσαράϊ- Παναθηναϊκος 84-86 (27/03/2015) : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/03/84-86-27032015-p1010779.html .-
~ ARFARA NEWS Κυριακή 29 Μαρτίου 2015 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/03/arfara-news-29-2015.html .-
~ ARFARA NEWS Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015 : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2015/03/arfara-news-30-2015.html .-
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015 : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/03/30-2015.html .-
~ ARFARA NEWS Ειδήσεις ενημέρωση Τρίτη 31 Μαρτίου 2015 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2015/03/arfara-news-31-2015.html .-
~ ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας Τρίτη 31 Μαρτίου 2015 : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/03/arfara-news-31-2015.html ,
ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015 :
~ARFARA NEWS Ειδήσεις Ενημέρωση Τετάρτη 01 Απριλίου 2015 : http://snsarfara.blogspot.gr/2015/04/arfara-news-01-2015.html .-
~ ARFARA NEWS , Ειδήσεις Ενημέρωση , Πέμπτη 02 Απριλίου 2015 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2015/04/arfara-news-02-2015.html , .-
~ ARFARA NEWS Ειδήσεις Ενημερώσεις Παρασκευή 03 Απριλίου 2015 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/04/arfara-news-03-2015.html .-
~ARFARA NWES Το αγιάζι της ενημέρωσης , Παρασκευή 03 Απριλίου 2015 : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2015/04/arfara-nwes-03-2015.html .-
~ ARFARA NEWS Το αγιάζι της ενημέρωσης , Σάββατο 04 Απριλίου 2015: http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2015/04/arfara-news-04-2015.html .-
~Αθλητικό Σαββατοκύριακο 04 και 05 Απριλίου 2015 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/04/04-05-2015.html .-
~ARFARA NEWS Το αγιάζι της ενημέρωσης , Κυριακή 05 Απριλίου 2015 : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2015/04/arfara-news-05-2015.html .-
~ Ειδήσεις Ενημέρωση Κυριακή 05 Απριλίου 2015 : Σήμερα Κυριακή των Βαϊων ! : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2015/04/05-2015.html .-
~ ARFARA NEWS Το αγιάζι της ενημέρωσης , Μ. Δευτέρα 06 Απριλίου 2015 : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/04/arfara-news-06-2015.html .-
~ARFARA NEWS , Το αγιάζι της ενημέρωσης , Μ. Τρίτη 07 Απριλίου 2015 :ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΓΙΩΝ ΠΑΘΩΝ ! : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/04/arfara-news-07-2015.html .-
~ ARFARA NEWS Το αγιάζι της ενημέρωσης Μ.Τετάρτη 08 Απριλίου 2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/04/arfara-news-08-2015.html .-
~ ARFARA NEWS , Εβδομάδα Παθών , Μ. Πέμπτη 09 Απριλίου 2015 : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2015/04/arfara-news-09-2015.html .-
~ ARFARA NEWS , Το αγιάζι της Ενημέρωσης , Μ. Παρασκευή 10 Απριλίου 2015 : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/04/arfara-news-10-2015.html .-
~
1. - Stamatios Skoulikas = Stamatios Skoulikas ,
http://www.youtube.com/stamos01 , 4109 video. - 4141.- Σταματης Σκουλικας ,
2. - Stamos Skoulikas = Stamos Skoulikas
http://www.youtube.com/stamatios01 2444 video.- 2479.- https://plus.google.com/+stamatios01/posts ,.-
σταμος σκουλικας ,
3. - Vlasis Skoulikas = Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal , = 2 448 video.- 2408.- https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1 ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον 8992 βίντεο .-
~ http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home , 3967.- https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas ,
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 , 381. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias , = ARFARA MESSINIAS 965/ 1000.. – Arfara Kalamatas Messinias | Facebook , *** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.- 369 .- https://twitter.com/ , Skoulikas
@stamos01
*** http://www.twitter.com/stamos01/ , 685/502/28 , 20,5 χιλ./261 / 11 .- *** http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328 , .= http://www.messinia.net.gr / .- ~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935 368 ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ .- www.erroso.gr , .-
STAMOS -ARFARA -GREECE ,
ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,
http:// arfara-messinias-news.blogspot.com ,
stamos-dynami ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com ,
Arfara-Messinias ,
Arfara-Messinias 1 - FOTOS ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com ,
Arfara-Messinias 2 ,
http://arfara-messinias-stamos-2010 , ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ: https://www.facebook.com/profile.php?id=100009099756378 , 12/17.- https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 73/140 .-
*** ΑΠΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2015 :
~ ARFARA NEWS - ΕΠΙΛΟΓΕΣ 1 Γαλατάσαράϊ- Παναθηναϊκος 84-86 (27/03/2015) : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/03/84-86-27032015-p1010779.html .-
~ ARFARA NEWS Κυριακή 29 Μαρτίου 2015 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/03/arfara-news-29-2015.html .-
~ ARFARA NEWS Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015 : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2015/03/arfara-news-30-2015.html .-
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015 : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/03/30-2015.html .-
~ ARFARA NEWS Ειδήσεις ενημέρωση Τρίτη 31 Μαρτίου 2015 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2015/03/arfara-news-31-2015.html .-
~ ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας Τρίτη 31 Μαρτίου 2015 : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/03/arfara-news-31-2015.html ,
ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015 :
~ARFARA NEWS Ειδήσεις Ενημέρωση Τετάρτη 01 Απριλίου 2015 : http://snsarfara.blogspot.gr/2015/04/arfara-news-01-2015.html .-
~ ARFARA NEWS , Ειδήσεις Ενημέρωση , Πέμπτη 02 Απριλίου 2015 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2015/04/arfara-news-02-2015.html , .-
~ ARFARA NEWS Ειδήσεις Ενημερώσεις Παρασκευή 03 Απριλίου 2015 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/04/arfara-news-03-2015.html .-
~ARFARA NWES Το αγιάζι της ενημέρωσης , Παρασκευή 03 Απριλίου 2015 : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2015/04/arfara-nwes-03-2015.html .-
~ ARFARA NEWS Το αγιάζι της ενημέρωσης , Σάββατο 04 Απριλίου 2015: http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2015/04/arfara-news-04-2015.html .-
~Αθλητικό Σαββατοκύριακο 04 και 05 Απριλίου 2015 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/04/04-05-2015.html .-
~ARFARA NEWS Το αγιάζι της ενημέρωσης , Κυριακή 05 Απριλίου 2015 : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2015/04/arfara-news-05-2015.html .-
~ Ειδήσεις Ενημέρωση Κυριακή 05 Απριλίου 2015 : Σήμερα Κυριακή των Βαϊων ! : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2015/04/05-2015.html .-
~ ARFARA NEWS Το αγιάζι της ενημέρωσης , Μ. Δευτέρα 06 Απριλίου 2015 : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/04/arfara-news-06-2015.html .-
~ARFARA NEWS , Το αγιάζι της ενημέρωσης , Μ. Τρίτη 07 Απριλίου 2015 :ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΓΙΩΝ ΠΑΘΩΝ ! : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/04/arfara-news-07-2015.html .-
~ ARFARA NEWS Το αγιάζι της ενημέρωσης Μ.Τετάρτη 08 Απριλίου 2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/04/arfara-news-08-2015.html .-
~ ARFARA NEWS , Εβδομάδα Παθών , Μ. Πέμπτη 09 Απριλίου 2015 : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2015/04/arfara-news-09-2015.html .-
~ ARFARA NEWS , Το αγιάζι της Ενημέρωσης , Μ. Παρασκευή 10 Απριλίου 2015 : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/04/arfara-news-10-2015.html .-
~
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου