arfara messinias stamos1

Ο ήλιος φωτίζει τα σώματα τα , η δε σοφία τις ψυχές .Ο κόσμος είναι ένα ανάκτορο της σοφίας του Υψίστου . Ο Θεός άναψε κάθε μία ψυχή με το δικό του πυρ . Έτσι λάμπουν όλοι οι άνθρωποι με τη σοφία του σε αυτό το θέατρο , όπως ο Θεός τους έπλασε .-Μερικούς τους έκανε μεγάλα φώτα , σε άλλους μικρά.-(Κάρλος Λιναίος )

 Αρφαρά

Η ελευθερία χωρίς τη μάθηση είναι πάντα σε κίνδυνο• η μάθηση χωρίς ελευθερία είναι πάντα μάταιη. Τζων Κέννεντυ .-

Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

Άρωμα ενημέρωσης 10 Ιουλίου 2014

 Άρωμα  ενημέρωσης   Πέμπτη 10  Ιουλίου  2014   :
Αγία  Παρασκευή στα  ΠΡΑΜΑΝΤΑ  Ιωαννίνων ΤΣΟΥΜΕΡΚΑ
Η  κόκκινη  Εκκλησιά  Βουλγαρελίου στα Τσουμέρκα Άρτας   
VIDEO : Tzoumerka Final , http://youtu.be/xJ8zTvbCNtQ ,

Τζουμέρκα: ένας επίγειος παράδεισος στην Πίνδο

Τα Αθαμανικά όρη ή Τζουμέρκα στην κεντρική Πίνδο και τα χωριά που απλώνονται στην περιοχή, αποτελούν έναν από τους εναπομείναντες «παραδείσους» επί γης, με εκπληκτικές φυσικές ομορφιές και με τουριστική ανάπτυξη που δεν έχει αλλοιώσει το περιβάλλον.
 Άγιος Γεώργιος  στο  Βουλγαρέλι  Τσουμέρκων Άρτας 
 ***  Μιά  όμορφη  τριήμερη  εκδρομή 25  ατόμων  με το "Δαβίλας Τούρς"  από  Μελιγαλά με  προορισμό ΑΡΤΑ - ΤΣΟΥΜΕΡΚΑ -ΠΡΕΒΕΖΑ -ΛΕΥΚΑΔΑ - ΜΥΤΙΚΑΣ - ΑΣΤΑΚΟΣ -ΑΙΤΩΛΙΚΟ -ΜΑΣΣΟΛΟΓΓΙ -ΠΑΤΡΑ - ΠΥΡΓΟΣ 7 , 8  και  9  Ιουλίου  2014 .-
 




 



 

Αθαμανικά Όρη
Τα Αθαμανικά όρη ή Τζουμέρκα είναι μεγάλη οροσειρά της δυτικής Ελλάδος, που ουσιαστικά αποτελεί τμήμα της ευρύτερης οροσειράς της Πίνδου.


 
~ Στα  Τζουμέρκα  Άρτας  και  Ιωαννίνων ,... επισκεφτήκαμε  τα  πανέμορφα  μέσα  στα καταπράσινα έλατα κ.α. με  άφθονα  νερά  , ποτάμια  και  καταρράκτες  , πλατάνια , πανέμορφες  δροσερές πλατείες κ.π.α. Έλατο , Δαφνιώτη , Σκούπα κ.α. ,  την Πλάκα  Ραφταναίων τα  Άγνατα Τζουμέρκων τα  χωριά  Καλλαρύτες , Βουλγαρέλι , Ανθούσα , Θεοδώριανα Συρράκο , Πηγές Κλίφκης (Καλέντζι), Δάσος Ρόνας (Ανήλιο ) , τον Ασπροπόταμο (Αχελώος) Σπήλαιο Ανεμότρυπας στην Πράμαντα  Ιωαννίνων , το Ιστορικό γρέκι της Πλάκας ,την Πέτρινη βρύση " Κρυστάλλω" με τα  επτά " στόματα " στο Βουλγαρέλι  , παλιό Αρχοντικό Συρράκου , Κρόκοι (φυτό) στο όρος Λάκμος (Περιστέρι) , την Σκουληκαριά  Άρτας , χωριό του Γ. Καραϊσκάκη , Ζυγός , Κλειστό Καραμούτσι , ΠΡΑΜΑΝΤΑ όπου  και μια  διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο "Ανάβαση" μέσα  στα έλατα  σε υψόμετρο  900  και πλέον μέτρων , επίσης τα χωριά Ραφταναίοι , Αμπελοχώρι , Κτιστάδες , ΑΓΝΑΤΑ  , Καταράκτης , Συρράκο , Ράμμια , οικισμό Σγάρας , με  καταρράκτες , Φράστο , Μυλόλιθος , Μικροσπηλιά , Λεπιανά , Ράμια , Ροδαυγή ,(με ιστορική εκκλησία Αγίας Παρασκευής) , τη γέφυρα Πέτα , ιστορικό γεφύρι  Πλάκας στου Τσουμέρκα Ιωαννίνων ,  Καλονή , Μπετέϊκα , Κυψέλη , Βουλγαρέλι , οικισμό Σκιαδάδες , Δρακότρυπα , Παλαιοκάτουνα , Ξηρόν , Παλαιόκαστρο , οικισμός Θανάσιας , οικισμό Αγίου Γεωργίου , Κάτω  Αθαμάνιο , οικισμός Γωνιά , Μελάτες Μαρκιδιάδα , Αν, Καλεντίνη , Δήμο Πέτα , -... Όλα  αυτά  πρώτη  και  δεύτερη μέρα  στα ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ .-
 Τη δεύτερη  μέρα  ΑΡΤΑ και την τρίτη ΛΕΥΚΑΔΑ από  υποθαλάσσια  Ακτίου , ΠΡΕΒΕΖΑ , Αρχαία  Νικόπολη . ΛΕΥΚΑΔΑ , ΝΥΔΡΙ ,Μοναστήρι Παναγίας Φανερωμένης Λευκάδας κα  επιστροφή  από Άγιο Νικόλαο , Μύτικα , Αστακό , Αιτωλικό ..Πάτρα ...Μελιγαλά .-

ΔΗΜΟΣ ΒΟΡΕΙΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ

Ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων καλύπτει μια ορεινή, στο μεγαλύτερο μέρος της, περιοχή με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος. Εκτείνεται από τα όρια του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων μέχρι τις κορυφογραμμές των Τζουμέρκων και του Περιστερίου και διατρέχεται από τον Καλαρρύτικο και τον Άραχθο ποταμό. Ο τόπος μας είναι πλούσιος σε ιστορία, παράδοση και πολιτισμό και έχει μεγάλες και ευοίωνες προοπτικές ανάπτυξης τόσο στον πρωτογενή τομέα, όσο και στις τουριστικές δραστηριότητες.

ΠΡΑΜΑΝΤΑ - ΤΟ ΚΕΦΑΛΟΧΩΡΙ ΤΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ

Έδρα του δήμου Βόρειων Τζουμέρκων τα Πράμαντα είναι χτισμένα αμφιθεατρικά στις πλαγιές της κορυφής Στρογγούλας, διοικητικό και οικονομικό κέντρο όλης της γύρω περιοχής, κωμόπολη με πλούσια παράδοση και ιστορία. Τα Πράμαντα βρίσκονται στο κέντρο των Τζουμερκοχωρίων των Νομών Ιωαννίνων και Άρτας. Λίγο πιο ‘έξω από τα Πράμαντα ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει αρκετούς καταρράκτες, το σπήλαιο «Ανεμότρυπα», το μοναστήρι της Αγ. Παρασκευής, το καταφύγιο στους πρόποδες της Σρογγούλας που είναι χτισμένο σε ένα καταπληκτικό οροπέδιο, το κρησφύγετο του Κατσαντώνη, την καταπληκτική εκκλησία της Αγ. Παρασκευής και τη βρύση «Αράπης» στη κεντρική πλατεία. Σε μικρή απόσταση την πέτρινη γέφυρα Πλάκας (μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι στα Βαλκάνια) και το Μοναστήρι Πλάκας Μουχούστη που βρίσκεται στους Ραφταναίους, το κουκλίστικο Αμπελοχώρι με το πέτρινο γεφύρι Πολιτσάς, τον παραδοσιακό νερόμυλο στους Χριστούς και το εργαστήρι αρχαίων μουσικών οργάνων και κοσμημάτων του Γιώργου Πολύζου στον καταπράσινο οικισμό Τσόπελα.

ΣΥΡΡΑΚΟ

Το Συρράκο είναι χτισμένο σε μία πλαγιά του όρους Λάκμος, σε υψόμετρο 1.150 μέτρων. Το Συρράκο στέκεται πάνω από την χαράδρα του ποταμού Χρούσια, παραπόταμου του Καλαρρύτικου και απέναντι του αντικρίζει τα επιβλητικά Τζουμέρκα. Απέχει 25 λεπτά από την έδρα του δήμου Βόρειων Τζουμέρκων Πράμαντα.
Το Συρράκο διατηρεί αναλλοίωτη την παραδοσιακή ηπειρώτικη αρχιτεκτονική με τα πετρόχτιστα σπίτια, με στέγες από σχιστόλιθο και δεν επιτρέπονται μηχανοκίνητα οχήματα, με αποτέλεσμα να διατηρείται άθικτο το παραδοσιακό του χρώμα. Η είσοδος οχημάτων επιτρέπεται μέχρι την είσοδο του χωριού είτε από την κύρια είσοδο είτε από τον περιφερειακό.
Το Συρράκο χτίστηκε περίπου τον 15ο αιώνα μ.Χ. και στη διάρκεια της τουρκοκρατίας γνώρισε σημαντική οικονομική ανάπτυξη χάρη στα μεγάλα κοπάδια γιδοπροβάτων, στο εμπόριο και στην αργυροχρυσοχοΐα που διαδόθηκε στο χωριό από τους γειτονικούς Καλαρρύτες. Από το Συρράκο κατάγονται σημαντικές προσωπικότητες που έπαιξαν ρόλο στη χώρα μας, όπως ο Ιωάννης Κωλλέτης, Κώστας Κρυστάλης και Γεώργιος Ζαλοκώστας.

ΤΣΟΠΕΛΑΣ

Ο Τσόπελας, «χωριό της τέχνης» όπως αποκαλείται στη περιοχή, είναι οικισμός των Πραμάντων, χτισμένος αμφιθεατρικά στους πρόποδες των Τζουμέρκων και σε υψόμετρο 840 -1020μ. Στο καταπράσινο από έλατα οικισμό που δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από την ομορφιά των πασίγνωστων Άλπεων μπορούν όλοι να θαυμάσουν τα αρχαία μουσικά όργανα και κοσμήματα του Γιώργου Πολύζου. Το χωριό διακρίνεται για τις υψηλού επιπέδου εκδηλώσεις του και την σχέση του με την ρεμπέτικη μουσική. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τα περισσότερα ξενοδοχεία των Τζουμέρκων έχουν κατασκευασθεί σε αυτό το χωριό.

ΚΑΛΑΡΡΥΤΕΣ

Οι Καλαρρύτες είναι κτισμένοι στο χείλος της απότομης χαράδρας που καταλήγει στον ποταμό Καλαρρύτικο, σε υψόμετρο 1200 μ. Τα αρχαιολογικά ευρήματα μαρτυρούν ότι, από την εποχή του χαλκού, κάτοικοι βρέθηκαν σε αυτή την περιοχή. Στην αρχαιολογική θέση Άβατος, που βρίσκεται Β.Α. των Καλαρρυτών στην απόκρημνη πλαγιά από την πλευρά του ποταμού Καρλίμπου, παραπόταμου του Καλαρρύτικου, έχουν βρεθεί λείψανα τείχους αρχαίας μικρής πόλης. Πιθανολογείται ότι πρόκειται για την αρχαία πόλη της Αθαμανίας Άκανθα/ος. Διακρίνονται επίσης μια πύλη και πύργος. Ο οικισμός ήκμασε ιδιαίτερα τον 18ο αι. με το εμπόριο (υφαντά, μετάξι από τη Θεσσαλία, ακατέργαστα δέρματα ζώων κ. ά.) και την ανάπτυξη της χειροτεχνίας (έργα σε ασήμι και χρυσό)· κατά την περίοδο αυτή αρκετοί κάτοικοι των Καλαρρυτών διατηρούσαν εμπορικούς οίκους σε πολλά ευρωπαϊκά κέντρα. Απέχει 20 λεπτά από την έδρα του δήμου Βόρειων Τζουμέρκων Πράμαντα.

ΜΕΛΙΣΣΟΥΡΓΟΙ

Οι Μελισσουργοί είναι Τζουμερκοχώρι του Νομού Άρτας και απέχει 5 λεπτά από Τα Πράμαντα. Το χωριό είναι χτισμένο σε κοιλάδα σε υψόμετρο 870μ. Η ονομασία του χωριού έχει να κάνει με την εργατικότητα των κατοίκων, όπως η μέλισσα θεωρείται υπόδειγμα εργατικότητας. Απέναντι από το χωριό είναι το μοναστήρι της Θεοτόκου που χτίστηκε το 1745. Σε όλη τη περιφέρεια του χωριού υπάρχουν πάρα πολλές πηγές. Η καταπληκτική τοποθεσία του και το πάντρεμα των παλιών και νέων οικιών κατατάσει τους Μελισσουργούς στα πιο όμορφα Τζουμερκοχώρια.

ΒΟΥΛΓΑΡΕΛΙ

 Το Βουργαρέλι Τζουμερκοχώρι του Νομού Άρτης βρίσκεται στη νότια πλευρά των Τζουμέρκων, σε υψόμετρο 800 περίπου μέτρων, ανάμεσα σε δύο ελατοσκέπαστες λοφοσειρές, του Προφήτη Ηλία ανατολικά και της Ομαλής δυτικά, που το προστατεύουν σαν φυσική αγκαλιά.
Τα σπουδαιότερα αξιοθέατα της περιοχής είναι η ονομαστή Κόκκινη Εκκλησιά και το Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου. 

Η Κόκκινη Εκκλησιά

Η Κόκκινη Εκκλησιά ή Παναγία Βελλάς χτίστηκε το 1281 και είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία που δημιούργησε κατά τον 13ο αιώνα στην Ήπειρο η ένδοξος δυναστεία των Κομνηνοδουκάδων.
Είναι δίστηλος σταυροειδής εγγεγραμμένος ναός με μία μόνο τρίπλευρη αψίδα και με τριμερή νάρθηκα.
Ο ακαδημαϊκός Αναστάσιος Ορλάνδος αναφέρει σχετικά με το όνομα: Η ονομασία Κόκκινη Εκκλησιά οφείλεται προφανώς στο ζωηρώς ερυθρό χρώμα των πλίνθων, από τις οποίες αποτελείται η τοιχοποιϊα του ναού. Παναγία Βελλάς δε ονομάστηκε λόγω της σχέσης της με την επισκοπή ή τη μονή Βελλάς, κωμόπολη στην αρχαία Φωτίκη, παρά τον ποταμό Θύαμη.
Στις τοιχογραφίες που διατηρούνται αποσπασματικά και με φθορές και χρονολογούνται στα 1295, εικονίζονται άγιοι και λαϊκοί, όπως οι κτήτορες Θεόδωρος Τσιμισκής και η σύζυγος του Μαρία, ο αδελφός του Ιωάννης και η σύζυγός του Άννα, οι δεσπόται Νικηφόρος  και Άννα.
Ο ναός είναι αφιερωμένος στο Γενέσιον της Θεοτόκου και γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου

Το Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου 

Τριγυρισμένο από πυκνό ελατόδασος, στα βόρεια του χωριού, βρίσκεται το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου. Θεμελιώθηκε το 1690 περίπου και ανιστορήθηκε το 1714, σύμφωνα με επιγραφή που βρίσκεται στον τοίχο μεταξύ πρόναου και καθολικού. Το 1957 κρίθηκε διατηρητέο ιστορικό μνημείο.
Στα χρόνια της τουρκοκρατίας αλλά και της κατοχής υπήρξε πνευματικό και θρησκευτικό κέντρο, εστία προσφοράς και στήριξης του πληθυσμού όλης της περιοχής των Τζουμέρκων. Εδώ κατέφυγαν το 1800 οι Σουλιώτικες φάρες των Μποτσαραίων. Εδώ συγκεντρώθηκαν την άνοιξη του 1821 οι οπλαρχηγοί των Τζουμέρκων , του Ραδοβιζίου  και του Ξηρομέρου για να συντονίσουν τον αγώνα και να κηρύξουν την επανάσταση στην περιοχή της Άρτας. Εδώ βρήκαν καταφύγιο οι Βουργαρελιώτες  όταν οι Γερμανοί βομβάρδισαν και έκαψαν το χωριό το 1943.

Αθαμάνιο

Το Αθαμάνιο είναι κτισμένο αμφιθεατρικά στις παρυφές των Τζουμέρκων και σε υψόμετρο  από 650 μ. έως 1.000 μ. και επί τουρκοκρατίας λεγόταν Λουψίστα. Το 1928 βαφτίστηκε Λειψό και το 1950 απέκτησε το σημερινό του όνομα. Σήμερα στο Αθαμάνιο διαμένουν περίπου 300 μόνιμοι κάτοικοι. Από τον κεντρικό δρόμο ξεκινάει ένας άλλος επαρχιακός, που περνάει μέσα από το χωριό, ανεβαίνει ψηλά στα τελευταία σπίτια και καταλήγει ύστερα από 11 συναρπαστικά χλμ. στα απομονωμένα Θεοδώριανα

ΘΕΟΔΩΡΙΑΝΑ

Είναι χτισμένα στα 1.000 μ. υψόμετρο και αναμφισβήτητα είναι ένα από τα πιο πλούσια σε υδάτινους πόρους ελληνικά χωριά. Γύρω από τα Θεοδώριανα υπάρχουν 70 πηγές, άφθονα νερά κυλούν παντού, χειμώνα καλοκαίρι. Εδώ μένουν μόνιμα περίπου 150 κάτοικοι αλλά το καλοκαίρι αυτοί διπλασιάζονται. Οι τυχεροί φυσιολάτρες που θα φτάσουν μέχρι το χωριό δεν πρέπει να παραλείψουν μια βόλτα μέχρι τους πανέμορφους καταρράκτες της Σούδας.
 
~**  ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ .....Όσοι περνούν από τούτα τα μέρη της Ηπείρου, υπόσχονται ότι θα επιστρέψουν.
*** Με αφετηρία εξόρμησης τον Τσόπελα ή τα Πράμαντα, οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν την παραμυθένια καλοφτιασιά της άγριας φύσης. Να αγναντέψουν, να περιδιαβούν, να τους συναρπάσει το λογοτεχνικό ταξίδι της. Να εγγράψουν στο βιωματικό ενεργητικό τους απερίγραπτες εμπειρίες ευχαρίστησης.
Να αντικρύσουν από μακριά, να πλησιάσουν, να σκαρφαλώσουν ή να κατηφορίσουν σε ψηλά βουνά, ορεινά λιβάδια, φαράγγια και ορμητικά ποτάμια (Άραχθος, Καλαρρύτικος κ.α.). Να βαδίσουν σε ασφαλή μονοπάτια μέσα σε πυκνή βλάστηση, δάση από έλατα. Να προσπεράσουν καλοδιατηρημένα τοξωτά γεφύρια, ερειπωμένους νερόμυλους, να συναντήσουν σπάνια είδη φυτών και ζώων. Να πιούν νερό από πέτρινες βρύσες, να ξαποστάσουν δίπλα σε καταρράκτες, να δροσιστούν από τα κρύα νερά του.


**   Ρομαντικοί περίπατοι, πεζοπορία, αναρριχήσεις, ορειβασία, ποδηλασία στο βουνό, κατάβαση ποταμών, rafting, kayak. Ό,τι τραβάει η ψυχή του καθενός. Της καθεμιάς. Όρεξη να υπάρχει και οι επιλογές απόδρασης, περιήγησης και περιπέτειας στην αδάμαστη ομορφάδα των Τζουμέρκων ποικίλουν. Οι ντόπιοι κάτοικοι είναι πάντα πρόθυμοι για τις απαραίτητες οδηγίες και συμβουλές. 
Επιβεβλημένη θεωρείται η ανάβαση με τα πόδια ή έστω μετάβαση με αυτοκίνητο τουλάχιστον ως τους πρόποδες της Στρογγούλας. «Το στολίδι των Τζουμέρκων», όπως αποκαλείται στην περιοχή η οροσειρά της Πίνδου. Βατή είναι η πρόσβαση και στις τριγύρω ορθοπλαγιές-εξίσου εντυπωσιακού κάλλους και μαγνητικού ενδιαφέροντος.
Ξεχωριστή χάρη, περίσσια αισθητική υπέροχή και παράξενη έλξη παρουσιάζουν, το περίφημο γεφύρι της Πλάκας, το μαγευτικό σπήλαιο της Ανεμότρυπας, η κτισμένη σε απόκρημνο βράχο Μονή της Κηπίνας, τα φιδωτά καλντερίμια των παραδοσιακών χωριών, Συρράκο και Καλαρρύτες, οι υπέροχοι καταρράκτες στο ομώνυμο χωριό Καταρράκτης, η κόκκινη Εκκλησία του 13ου αιώνα με περίφημες τοιχογραφίες, κοντά στο χωριό Βουργαρέλι, το δάσος Λεπτοκαρυάς με τις πηγές και το Λαογραφικό Μουσείο Κυψέλης.
ΠΡΑΜΑΝΤΑ
ΣΠΗΛΑΙΟ Τζουμέρκα..
Είσοδος σπηλαίου Ανεμότρυπας στη Πράμαντα  Ιωαννίνων

*** Στην κεντρική Πίνδο, ανάμεσα στον Άραχθο και τον Ασπροπόταμο, βρίσκονται τα Τζουμέρκα ή Αθαμανικά όρη, το φυσικό σύνορο μεταξύ Ηπείρου και Θεσσαλίας που καταλαμβάνει τμήμα των νομών Ιωαννίνων, Άρτας και Τρικάλων ( http://bit.ly/rH6dio ). Όσο για την ονομασία τους, φέρεται να είναι βλάχικης προελεύσεως καθώς «τζουμ» στα βλάχικα, σημαίνει απότομη κορυφή.
Η υψηλότερη κορυφή τους είναι η Κακαρδίτσα με υψόμετρο 2.429 μέτρα και η επόμενη ψηλότερη είναι το Καταφύδι με υψόμετρο 2.393 μέτρα, ενώ σημαντικά χωριά τους (τα λεγόμενα Τζουμερκοχώρια) είναι οι Καλαρρύτες, οι Μελισσουργοί, η Πράμαντα, η Άγναντα, η Αθαμανία, το Βουργαρέλι και το Γαρδίκι Τρικάλων και δεκάδες ακόμη παραδοσιακοί οικισμοί, περιτριγυρισμένοι από χαράδρες, φαράγγια και επιβλητικά βουνά. Το ορεινό ανάγλυφο, τα πλούσια δάση, τα ποτάμια και οι καταρράκτες μαγεύουν τους επισκέπτες, καθώς συνθέτουν ένα τοπίο γοητευτικό και συγχρόνως άγριο και επιβλητικό.
Μια περιήγηση στους οικισμούς, στα πλούσια δάση και στα παραποτάμια οικοσυστήματα θα σας δώσει τη δυνατότητα να απολαύσετε το καταπληκτικό τοπίο, αλλά να έχετε υπόψη σας ότι το οδικό δίκτυο δε θα σας διευκολύνει και πολύ, καθώς οι δρόμοι είναι επικίνδυνοι και στενοί και χαράδρες εκατοντάδων μέτρων βρίσκονται σε απόσταση… αναπνοής. Αξίζει όμως με το παραπάνω…
Τα Τζουμερκοχώρια
Τα Τζουμέρκα συνδέουν τη Μακεδονία και τη Θεσσαλία με την Ήπειρο και έχουν ως δυτικό τους σύνορο τον Άραχθο, που στο παρελθόν αποτελούσε φυσικό όριο μεταξύ ελεύθερης Ελλάδας και οθωμανικού κράτους.
Τα 47 γραφικά χωριά και οι παραδοσιακοί οικισμοί τους –πολλά από τα οποία βρίσκονται σε υψόμετρο άνω των 2000 μέτρων- έχουν κοινό πολιτιστικό και ιστορικό παρελθόν. Χτίστηκαν μεταξύ 14ου και 15ου αιώνα, κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας και έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην νεότερη ελληνική ιστορία, καθώς συνέβαλαν ενεργά, τόσο στον επαναστατικό αγώνα του 1821, όσο και στην αντίσταση κατά των Γερμανών κατακτητών.
Γέφυρα  ΠΕΤΡΑΣ
Σημαντικότερα χωριά είναι η Πράμαντα, το Συρράκο και οι Καλαρρύτες. Η Πράμαντα είναι το μεγαλύτερο από τα χωριά της περιοχής και εκεί όπου θα συναντήσετε τη σημαντικότερη τουριστική ανάπτυξη.
Το δομημένο περιβάλλον έρχεται σε πλήρη αρμονία με το φυσικό –με πετρόκτιστα σπίτια και αρχοντικά- ενώ πολλά χωριά έχουν ενταχθεί στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000, εξαιτίας των σπάνιων ειδών ορνιθοπανίδας που φιλοξενούν και τα ποία απειλούνται με εξαφάνιση.
Τα Τζουμερκοχώρια δεν είναι από τις περιοχές που έχει αλλοιώσει ο υπέρμετρος τουρισμός. Εντούτοις θα βρείτε εκεί οργανωμένους ξενώνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια, αλλά και εστιατόρια και γραφικές ταβέρνες με παραδοσιακές ηπειρώτικες γεύσεις.
Το φυσικό τοπίο και τα στολίδια του
Η ευρύτερη περιοχή των Τζουμέρκων είναι γεμάτη δάση, ενώ ιδιαίτερα πλούσια είναι η χλωρίδα και η πανίδα της. Εκεί βρίσκεται και ο ποταμός Άραχθος, καθώς και ο παραπόταμός του, ο Καλαρύτικος. Από τα Αθαμανικά Όρη πηγάζουν επίσης αρκετοί παραπόταμοι του Αχελώου και του Άραχθου.
Κατά την περιήγησή σας στα Τζουμέρκα θα συναντήσετε πολλά πέτρινα παραδοσιακά γεφύρια ιδιαίτερης καλλιτεχνικής και αισθητικής αξίας, τα περισσότερα από τα οποία διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση, με το περίφημο γεφύρι της Πλάκας, να αποτελεί το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων. Γεφυρώνει τον Άραχθο ποταμό και βρίσκεται στα όρια Άρτας - Ιωαννίνων του συνοικισμού Πλάκας-Ραφταναίων, φτάνοντας τα 40 μέτρα μήκος και 18 με 20 μέτρα ύψος.
Δίπλα στο γεφύρι, βρίσκονται τα ερείπια από το παλιό τελωνείο, που λειτουργούσε όταν ο Άραχθος αποτελούσε το φυσικό σύνορο μεταξύ Ελλάδας και Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε επίσης την κόκκινη εκκλησιά έξω από το χωριό Bουργαρέλι, ένα κορυφαίο βυζαντινό μνημείο, το λαογραφικό μουσείο του Παντελή Kαράλη στην Kυψέλη, το σπήλαιο Aνεμότρυπα λίγο έξω από την Πράμαντα και τη Mονή Kηπίνας στο δρόμο για τους Kαλαρρύτες.
Για τους λάτρεις της φύσης και της περιπέτειας, τα Τζουμέρκα είναι επίσης μια καλή επιλογή καθώς διαθέτουν ιδιαίτερα πλούσιο οικοσύστημα και πεζοπορικές διαδρομές, ενώ αρκετά προστατευόμενα είδη ζώων, βρίσκουν καταφύγιο στα δάση της περιοχής που περιλαμβάνουν έλατα, βελανιδιές, οξιές, πεύκα, κουμαριές, ιτιές και πλατάνια. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα να ασχοληθείτε με διάφορες εναλλακτικές δραστηριότητες όπως rafting, 4x4, ποδήλατο βουνού, τοξοβολία, ιππασία κ.ά.
Περισσότερες πληροφορίες για τα Τζουμέρκα και τα Τζουμερκοχώρια, θα βρείτε στην ιστοσελίδα: http://www.tzoumerka.travel/index.htm .
Πώς θα πάτε:
Οδικώς. Aπό Aθήνα μέσω Pίου- Άρτας φτάνετε στο δρόμο για Bουργαρέλι – Άγναντα, είτε μέσω Tρικάλων - Mεσοχώρας. H διαδρομή είναι 403 χλμ. στην πρώτη περίπτωση και λίγο μεγαλύτερη μέσω Tρικάλων.
Πού θα μείνετε:
Για τη διαμονή σας στην περιοχή συμβουλευτείτε την ιστοσελίδα: http://www.tzoumerka.travel/diamoni.htm . επίσης, κοντά στην Πράμαντα και με κατεύθυνση του Μελισσουργούς, θα συναντήσετε τη διακλάδωση που οδηγεί στο καταφύγιο. ( Σταμάτης Σκούλικας )
Το Αρχοντικό των Τζουμέρκων
  • Στα πανέμορφα Άγναντα του συμπλέγματος των χιλιοτραγουδισμένων Τζουμέρκων θα βρείτε για τη διαμονή σας τον ξενώνα "Αρχοντικό των Τζουμέρκων", που θα σας προσφέρει μοναδικά αξέχαστες διακοπές, που συνδυάζουν άριστα την παράδοση με τις σύγχρονες ανέσεις σε οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον.
Αξιοθέατα
  • Παράλληλα με τη διαμονή σας στο "Αρχοντικό των Τζουμέρκων" μπορείτε να επισκεφτείτε και όλα τα αξιοθέατα της περιοχής:
    • Το Μεταβυζαντινό Μνημείο της Αγίας Φανερωμένης
    • Τους δύο νερόμυλους που έχουν χαρακτηριστεί ιστορικά διατηρητέα μνημεία της μεταπολεμικής περιόδου
  • Από τις γύρω περιοχές δείτε:
    • Το Μοναστήρι της Κηπίνας, σκαρφαλωμένο πάνω στα βράχια
    • Το ιστορικό Γεφύρι της Πλάκας
    • Τους υπέροχους καταρράκτες στο ομώνυμο χωριό και τη Μονή της Αγίας Αικατερίνης
    • Το Σπήλαιο των Πραμάντων
    • Τα χωριά Συρράκο, Καλαρρύτες, Πράμαντα και Μελισσουργοί
*** Τα Άγναντα βρίσκονται στο κέντρο των Τζουμέρκων, κοντά στο γεφύρι της Πλάκας και αποτελούν Έδρα Δήμου καθώς και σπουδαίο συγκοινωνιακό κόμβο.Το φυσικό τοπίο του χωριού είναι μοναδικό.Τα Άγναντα απέχουν από:
• Τα Γιάννενα: 50 χλμ.
• Την Άρτα: 50 χλμ. (Γραμμενίτσα - Ροδαυγή - Γεφύρι Πλάκας - Άγναντα)
• Τα Τρίκαλα: 170 χλμ. (Πύλη - Στουρναρέικα - Μεσοχώρα - Βουργαρέλι - Κυψέλη - Ράμια - Άγναντα)

*** 
Η  αναρτήσεις  σ΄ αυτή  τη ιστοσελίδα  συνεχίζουνε  και  με άλλες φωτογραφίες  αλλά και πολλά  βίντεο ...    


 Αθλητικά :

  

   *** ΜΟΥΝΤΙΑΛ  ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ    2014 …Αποτελέσματα  αγώνων … στη  φάση  των  οκτώ  8  Ομίλων :

 Τα  γκρουπ  -όμιλοι  στο  Μουντιάλ  Βραζιλίας  2014  :

1ος ΌΜΙΛΟΣ -γκρουπ  : ΒΡΑΖΙΛΙΑ , ΜΕΞΙΚΟ , ΚΑΜΕΡΟΥΝ  , ΚΡΟΑΤΙΑ  .-


Βαθμολογία : Βραζιλία  7 β. , Μεξικό 7 β . , Κροατία 3 β  , Καμερούν 0 βαθμούς .-
2ος ΟΜΙΛΟΣ -γκρουπ : ΙΣΠΑΝΙΑ , ΟΛΛΑΝΔΙΑ , ΧΙΛΗ ,  ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ  .-


Βαθμολογία : Ολλανδία  9 β. , Χιλή 6 β. , Ισπανία 3 β. , Αυστραλία  0 βαθμοί .-
3ος  ΟΜΙΛΟΣ - γκρουπ : ΚΟΛΟΜΒΙΑ , ΙΑΠΩΝΙΑ , ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ  , ΕΛΛΑΔΑ .-


Βαθμολογία : Κολομβία 9 β. , Ελλάδα 4  β . , Ακτή Ελεφαντοστού  3 β. , Ιαπωνία  1 βΑΘΜΌς .-
4ος  ΟΜΙΛΟΣ - γκρουπ : ΙΤΑΛΙΑ , ΑΓΓΛΙΑ ,  ΟΥΡΑΓΟΥΑΗ  , ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ  .-


Βαθμολογία : Κόστα Ρίκα  7 β . , Ουραγουάη  6 β. , Ιταλία  3 β. , Αγγλία  2 βαθμοί .-
5ος  ΟΜΙΛΟΣ - γκρουπ : ΓΑΛΛΙΑ , ΕΛΒΕΤΙΑ , ΟΝΔΟΥΡΑ  , ΕΚΟΥΑΔΟΡ  .-


Βαθμολογία : Γαλλία 7 β , Ελβετία 6 β . , Εκουαδόρ 3 β. , Ονδούρα  0  βαθμοί .-


6ος  ΟΜΙΛΟΣ - γκρουπ : ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ , ΒΟΣΝΙΑ  , ΝΙΓΗΡΙΑ ,  ΙΡΑΝ  .-


Βαθμολογία : Αργεντινή 9 β . , Νιγηρία 4 β. , Βοσνία 4 β. , Ιράν 1  βαθμός .-
7ος  ΟΜΙΛΟΣ - γκρουπ : ΓΕΡΜΑΝΙΑ , ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ , ΓΚΑΝΑ  , Η.Π.Α. .-


Βαθμολογία : Γερμανία  7 β. , Η.Π.Α. 4 β. , Πορτογαλία  4 β . , Γκάνα  1  βαθμός .-
8ος  ΟΜΙΛΟΣ - γκρουπ : ΒΕΛΓΙΟ  , ΡΩΣΙΑ  , ΑΛΓΕΡΙΑ , ΝΟΤΙΑ  ΚΟΡΕΑ  . -

 Βαθμολογία : Βέλγιο  9 β. , Αλγερία  4 β. , Ρωσία  2 β. , Νότια  Κορέα  1  βαθμός  .-


 

~ Πρώτη  1η  αγωνιστική  στους  Ομίλους στο  Μουντιάλ  Βραζιλίας :

 1.- 12/06/2014 : ΒΡΑΖΙΛΙΑ – Ν. ΚΟΡΕΑ  3-1 .-
2.- 13/06            : ΜΕΞΙΚΟ – ΚΑΜΕΡΟΥΝ  1-0 .-
3.- 13/06            : ΙΣΠΑΝΙΑ-ΟΛΛΑΝΔΙΑ  1-5 .-
4.- 14/06           : ΧΙΛΗ –ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ 3-1  .-
5.- 14/06           : ΚΟΛΟΜΒΙΑ-ΕΛΛΑΔΑ  3-0 .-
6.- 15/06  : ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ- ΙΑΠΩΝΙΑ 2-1
7.- 14/06           : ΙΤΑΛΙΑ –ΑΓΓΛΙΑ  2-1 .-
8.- 15/06  : ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ – ΟΥΡΑΓΟΥΑΗ  3-1 .-
9.- 15/06           :  ΓΑΛΛΙΑ – ΟΝΔΟΥΡΑ    3-0 .-
10.- 15/06       : ΕΛΒΕΤΙΑ –ΕΚΟΥΑΔΟΡ  2-1 .-
11.- 16/06        : ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ – ΒΟΣΝΙΑ  2-1 .-
12.-  16/06        :  ΙΡΑΝ – ΝΙΓΗΡΙΑ  0-0 .-
13.-  16/06     : ΓΕΡΜΑΝΙΑ –ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ  4-0 .-
14.-  17/06        :  ΓΚΑΝΑ – Η.Π.Α.      1-2  .-
15.-  17/06       : ΒΕΛΓΙΟ – ΑΛΓΕΡΙΑ     2-1 .-
16.-  18/06      :  ΡΩΣΙΑ  - Ν.  ΚΟΡΕΑ       1-1 .-

*  Σύνολον  τερμάτων 1ης αγωνιστικής  49  γκόλ .-


 ~ Δεύτερη  2η  αγωνιστική  Ομίλων  Μουντιάλ  Βραζιλίας  2014  :

17.-  ΒΡΑΖΙΛΙΑ – ΜΕΞΙΚΟ   0-0 .-  { 17/06    } .
18.- ΚΑΜΕΡΟΥΝ – ΚΡΟΑΤΙΑ   0-4  .- { 18/06   } .
19.-  ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ – ΟΛΛΑΝΔΙΑ  2-3  .-  { 18/06   } .
20 .-  ΙΣΠΑΝΙΑ – ΧΙΛΗ   0-2  .-  {19/06/2014  } .
21.-  ΚΟΛΟΜΒΙΑ- ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ   2-1 .- {19/06/2014  }  .
22.- ΙΑΠΩΝΙΑ –ΕΛΛΑΔΑ  0-0 .-   { 20/06   } .
23 .- ΟΥΡΑΓΟΥΑΗ – ΑΓΓΛΙΑ  2-1 .-  { 19/06   } .
24 .- ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ – ΙΤΑΛΙΑ   1-0  .-  { 20/06   } .
25.- ΕΛΒΕΤΙΑ – ΓΑΛΛΙΑ  2-5 .-   { 20/06   } .
26.- ΟΝΔΟΥΡΑ – ΕΚΟΥΑΔΟΡ  1-2 .-   {21/06    } .
27.- ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ – ΙΡΑΝ  1-0.-   {21/06   } .
28.- ΝΙΓΗΡΙΑ – ΒΟΣΝΙΑ   1-0 .-   {22/06   } .
29 .- ΓΕΡΜΑΝΙΑ –ΓΚΑΝΑ  2-2 .-   {22/06/2014 }.
30.- Η.Π.Α. –ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ  2-2.-  {22/06  }.
31.- ΒΕΛΓΙΟ – ΡΩΣΙΑ  1-0 .-   (23/06    }.
32.- Ν. ΚΟΡΕΑ – ΑΛΓΕΡΙΑ  2-4 .-  {22/06    } .

*  Σύνολον τερμάτων 2ης  αγωνιστικής  45  γκολ .-


~ ΣΥΝΟΛΟ των δύο (2) πρώτων  αγωνιστικών :94 τέρματα .-


 ~**** 3η  Αγωνιστική  στους  οκτώ  (8) Ομίλους :

Δευτέρα  23η   Ιουνίου  2014 : ( Ώρα  Ελλάδας 19.00)
33 ~  ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ -  ΙΣΠΑΝΙΑ  0-3
34 ~ ΟΛΛΑΝΔΙΑ – ΧΙΛΗ  2-0

Δευτέρα  23  Ιουνίου  2014 :  ( ώρα  Ελλάδας  23 .00 )
35 ~ ΚΑΜΕΡΟΥΝ – ΒΡΑΖΙΛΙΑ  1-4
36 ~ ΚΡΟΑΤΙΑ – ΜΕΞΙΚΟ 1-3

Τρίτη  24η  Ιουνίου  2014 : ( Ώρα Ελλάδας  19.00 )
37 ~ ΙΤΑΛΙΑ – ΟΥΡΑΓΟΥΑΗ   0-1  .-
38 ~ ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ – ΑΓΓΛΙΑ  0-0 .-

 Τρίτη 24  Ιουνίου  2014 : ( Ώρα Ελλάδας 23.00 )

39 ~ ΙΑΠΩΝΙΑ – ΚΟΛΟΜΒΙΑ   1-4 .-
40 ~ ΕΛΛΑΔΑ-ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ  2-1 .-

 Τετάρτη  25η Ιουνίου  2014  : ( Ώρα Ελλάδας 19.00 )

41 ~ ΝΙΓΗΡΙΑ – ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ  2-3 .-
42 ~ ΒΟΣΝΙΑ – ΙΡΑΝ  3-1 .-

Τετάρτη  25  Ιουνίου  2014 : (ώρα  Ελλάδας 23.00 )

43 ~ ΕΚΟΥΑΔΟΡ – ΓΑΛΛΙΑ  0-0 .-
44 ~  ΟΝΔΟΥΡΑ – ΕΛΒΕΤΙΑ  0-3 .-

 Πέμπτη  26η  Ιουνίου  2014 : (Ώρα Ελλάδας 19.00 )

45 ~ Η.Π.Α. – ΓΕΡΜΑΝΙΑ   0-1 .-
46 ~ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ  - ΓΚΑΝΑ 2-1 .-

 Πέμπτη  26  Ιουνίου  2014 : ( Ώρα Ελλάδας 23.00 )

47 ~ ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ – ΒΕΛΓΙΟ  0-1 .-
48  ~ ΑΛΓΕΡΙΑ – ΡΩΣΙΑ  1-1 .-

ΣΥΝΟΛΟΝ τερμάτων  3ης  αγωνιστικής  42  γκολ


ΣΥΝΟΛΟΝ Φάσης Ομίλων :  136  τέρματα .-


 ΣΤΗ ΦΑΣΗ  ΤΩΝ  16  ΣΕ   ΝΟΚ-ΑΟΥΤ  ΑΓΩΝΕΣ  :


1.- ΒΡΑΖΙΛΙΑ – ΧΙΛΗ    1-1 , (1-1) .- Στα  πέν.  3-2 .- {Σάββατο 28/06/2014 , ώρα  19.0 }
2.-ΟΛΛΑΝΔΙΑ – ΜΕΞΙΚΟ  2-1   {Σάββατο 28/06/2014 , ώρα 23.00 } .-

3.-ΚΟΛΟΜΒΙΑ – ΟΥΡΑΓΟΥΑΗ 2-0 {Κυριακή 29/06/2014  ώρα 19.00 } .-
4.-ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ –ΕΛΛΑΔΑ  1-1  πεν.  5-3   (Κυρ. 29/06/2014 ώρα 23.00 )

 5.-   ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ – ΕΛΒΕΤΙΑ  0-0 παραταση  1-0   { Δευτέρα 30/06/2014, ώρα 23.00 }


 6.-     ΓΑΛΛΙΑ - ΝΙΓΗΡΙΑ   2-0     {  Δευτέρα 30/06//2014 ,ώρα 19.00}


 7.- ΓΕΡΜΑΝΙΑ – ΑΛΓΕΡΙΑ  0-0 παρατ  2-1  {Τρίτη 01/07/2014 , ώρα 19.00 }


 8.-  ΒΕΛΓΙΟ –Η.ΠΑ.  0-0 , παραταση   2-1      {Τρίτη 01/07/2014 , ώρα 23.00 } .-


 Σύνολον  τερμάτων στην Φάση    των 16  …. 18  γκολ .-


 Στα  προημητελικα :


1.-Παρασακευή 4/7/2014 ,  ΒΡΑΖΙΛΙΑ-ΚΟΛΟΜΒΙΑ  2-1


2.- 4/7/2014 , ΓΕΡΜΑΝΙΑ –ΓΑΛΛΙΑ  1-0


3.-Σάββατο 5/7/2014  , ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ –ΒΕΛΓΙΟ  1-0 


4.- 5-7-2014 , ΟΛΛΑΝΔΙΑ – ΚΟΣΤΑ  ΡΙΚΑ 0-0  πεν.  4-3


 Στα  Ημιτελικά :


1.-Τρίτη  8-7-2014 , Γερμανια – Βραζιλία  7-1


2.-Τετάρτη 9-7-2014 ,   Αργεντινή –Ολλανδία ,.α, και παρατ. 0-0  στα πεναλτι  4-2  .-


 

Μικρός  Τελικός : Σάββατο  12  Ιουλίου  2014 ΅Ολλανδία – Βραζιλία

 

Στα  τελικά : Κυριακή 13-07-2014

ΓΕΡΜΑΝΙΑ-ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ 


 


~ VIDEO  Εθνικής  Ελλάδας στο  μουντιάλ  Βραζιλίας  από τρείς  πρώτους αγώνες  φάσης  Ομίλων :


~** Εθνική Ελλάδα  στο μουντιάλ Βραζιλίας 2014 : http://youtu.be/Jg2usj_p7Xg ,


~**    ΚΟΛΟΜΒΙΑ-ΕΛΛΑΣ  είσοδος  Μουντιάλ  2014 : http://youtu.be/Uqybvz2n5GM ,  

 α΄~* Κολομβία-Ελλάς  3-0  φάσεις γκολ μουντιάλ  14/6/2014 : http://youtu.be/Y_uVjMFFX8s ,

~** Κολομβία-Ελλάδα  1ο γκολ  1-0  5΄ Αρμέρο,  Μουντιάλ Βραζιλίας 14/06/2014 : http://youtu.be/dt7X6bu20LI ,

  ~ Κολομβία-Ελλάδα  3-0  δηλώσεις  Μουντιάλ 14/6/2014 : http://youtu.be/mwHdVtacd2Q ,

  ~ ΚΟΛΟΜΒΙΑ-ΕΛΛΑΣ 3-0 μουντιάλ  τεχνική ανάλυση 14/6/2014 :  http://youtu.be/FEHJj--P7Zs ,  

β΄~**  Ιαπωνία-Ελλάδα 0-0 μουντιάλ κόρνερ συνεχή   20/6/2014 : http://youtu.be/HwpJdcVrwgk  ,  

~** Ιαπωνία-Ελλάδα  20/6/2014  Γ  Καραγκούνης Μουντιάλ : http://youtu.be/eb1oOQ8fkTM , 

γ΄~** Ελλάδα-Ακτη Ελεφαντοστού 2-1  φάσεις γκολ σχόλια 24/6/2014  μουντιάλ : http://youtu.be/PPxQwq3DxIM ,

 ** ΜΟΥΝΤΙΑΛ  2014  αγων 3ης  26/6/2014 γκολ : http://youtu.be/eyrOcT1eo8E ,


~** ΟΙ ΛΑΤΙΝΟΙ  ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ  ΒΡΑΖΙΛΙΑ  2014 : http://youtu.be/B01ZkmN3Uw0  ,


~** ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ  ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ  ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 28/06/2014 Απόστολος : http://youtu.be/MZVqJRMNZDI


~**  Χειροτονία Μητροπολίτη  Ιωαννίνων  2014 Ευαγγέλιο : http://youtu.be/T4_txndtGQo ,


~**   Βραζιλία-Χιλή γκολ 18΄ Νταβίτ Λουίζ  1-0  28/6/2014 : http://youtu.be/d644RAT4yaI ,


~**Βραζιλία-Χιλή  γκολ 32΄ Σάντσεζ  1-1  28/6/2014 : http://youtu.be/PKnmtwAY4rI ,


~** ΒΡΑΖΙΛΙΑ-ΧΙΛΗ  Μουντιάλ  28/6/2014 : http://youtu.be/w2nBk1vvR9U  , ~** Κολομβία-Ουρουγουάη  1ο γκολ  28΄Ροντρίνγκες  1-0 28/6/2014 : http://youtu.be/7Y85Cd1rYOY ,


~** Κολομβία-Ουραγουάη 2-0  50΄ γκολ Ροντρίγκενς  28/6/2014 : http://youtu.be/JmM9-P61IyU ,


~**  ΚΟΛΟΜΒΙΑ-ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ  Μουντιάλ 28/6/2014 : http://youtu.be/lMHDUXj9N7Y ,


~**Βραζιλία-Χιλή 1-1 πε  3-2 γκόλ  με χέρι  28/6/2014 : http://youtu.be/WuCbkYZnHAI  .


~** ~ Βραζιλία-Χιλή1-1(3-2) Κολομβία-Ουρουγουάη 2-0 γκολ 28/6/2014 : http://youtu.be/pnM9pU5mdH4 ,


~ Ολλανδία-Μεξικό 29/6/2014  μουντιάλ : http://youtu.be/ZSHJX40bl4o ,


~Ολλανδία-Μεξικό  48΄ γκολ Ντος  Σάντος  0-1  29/6/2014  μουντιάλ : http://youtu.be/68ZRqxNo8P8 ,


~Ολλανδία-Μεξικό 2-1  88΄γκολ Σνάϊτερ 29/6/2014  μουντιάλ : http://youtu.be/hrEWEy1aw_w  ,


~  Ολλανδία-Μεξικό 2-1 93΄ γκολ πεν  Χούντελαααρ 29/6/2014  μουντιάλ : http://youtu.be/9mv8CFzbG3k  ,


~** Φάσεις Ολλανδία-Μεξικό  2014 : http://youtu.be/6WQpg6D4yPE ,


~** ΕΛΛΑΔΑ  στους  16  στο  μουντιάλ  2014 : http://youtu.be/9mmFWgLGq7o  ,


~** Κόστα  Ρίκα  δηλώσεις παικτών προπονητών 2014 : http://youtu.be/TZ-zq83K7LI  ,


~** ΟΛΛΑΝΔΙΑ-ΜΕΞΙΚΟ 2-1  γκολ φάσεις κριτική 29/6/2014 : http://youtu.be/ubF_0sEPZlo ,


~** ΟΛΛΑΝΔΙΑ-ΜΕΞΙΚΟ 2-1 29/6/2014 τεχνική  ανάλυση : http://youtu.be/bS9DSkV7034  ,


~** ΕΛΛΑΔΑ  και  γυναίκες  στο μουντιάλ  2014 : http://youtu.be/1fMhujlc1iU  ,


~** Κόστα Ρίκα-Ελλάδα 29/6/2014  φάση Δ. Σαλπιγγίδη : http://youtu.be/h-zyrrkRizI .,


~** ΕΛΛΑΔΑ-ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ  2-1   Μουντιάλ 2014 : http://youtu.be/2RFGAPtGMr8 ,


~** Πόλη  ΡΕΣΙΦΕ  Βραζιλίας  αφίξεις  2014 μουντιάλ : http://youtu.be/4hx4yaoA3fs ,


~** Κόστα Ρίκα-Ελλάδα 1-1  92΄γκολ Παπασταθόπουλου Μουντιάλ : http://youtu.be/9JMtBIY-mUA ,


~**  Κοστα Ρίκα-Ελλάδα   52΄γκολ Ρουίζ 1-0 Μουντιάλ : http://youtu.be/Gqo_lxRnZQE


~**  Κόστα Ρίκα-Ελλάδα  1-1  πεν 5-3 κτυπήματα  πεν  29/6/2014 : http://youtu.be/1F2qtOW-eyA ,


~** Κόστα Ρίκα- Ελλάδα 5-3  στα  πεναλτι  δηλώσεις  29/6/2014 : http://youtu.be/HF4srZAEXnM ,


 

** ΓΑΛΛΙΑ- ΝΙΓΗΡΙΑ  30/6/2014  μουντιάλ : http://youtu.be/UOLQ_VMjO0Q , ~** Γαλλία-Νιγηρία  0-0  ημίχρ  30/6/2014 : http://youtu.be/Nh60ay4kBF8 , ~** MOYNTIAL   : http://youtu.be/lKAymefr8Y4  ,


~**  Γαλλία-Νιγηρία  2-0  φάσεις  γκολ 30/6/2014  μουντιάλ : http://youtu.be/tnXhZNFwEj0 ,


~** Γερμανία-Αλγερία  30/6/2014  μουντιάλ : http://youtu.be/6OezCG7NhZo ,


~** Γερμανία-Αλγερία 2-1 γκολ  παράταση  30/6/2014  μουντιάλ : http://youtu.be/9xsGr-7CCmI ,


~** Γερμανία-Αλγερία 2-1 1ο γκολ  παράτασης  30/6/2014  μουντιάλ :  http://youtu.be/mOg6gTMnQyI ,


~** Συνέντευξη  ΣΑΝΤΟΣ  προπονητού  εθνικής 1-7-2014 : http://youtu.be/ZOxVlxkIlfU ,


~** Άφιξη  εθνικής  από μουντιάλ  1-7-2014 P1150137 : http://youtu.be/WqICAgJ9MxE ,


~ Argentini -Elbetia  01/07/2014  μουντιάλ : http://youtu.be/Qktw9ZGQPDo  ,


~** Αργεντινή-Ελβετία 118΄ 1-0  παρατ  1-7-2014  μουντιάλ : http://youtu.be/-isL3mh1RAM ,


~*Βέλγιο-Η Π Α  1/7/2014  ΜΟΥΝΤΙΆΛ : http://youtu.be/C8OSz1ivCDU ,


~* Βέλγιο-ΗΠΑ 2ο  γκολ  παράταση  2-0 1-7-2014 : http://youtu.be/pjCuegvKgXs ,


~*Βέλγιο-Η Π Α   2-1   μείωση  παράταση  γκολ  1-7-2014 : http://youtu.be/f0ll27vH1a8 ,


~* Μουντιάλ  Βραζιλίας  2014 : http://youtu.be/QrNS0jgRnFw ,


~*ΒΕΛΓΙΟ-Η Π Α  2-1 πρόκριση  παραταση  1-7-2014  Μουντιάλ : http://youtu.be/oxZhA6UAgHw ,


~**  Γαλία-Γερμανία  1ο  γκολ  Ημίχρ  0-1 04-07-2014 Μουντιάλ : http://youtu.be/AbevhNyRY14 ,


~*  Γαλλία-Γερμανία  προημιτελικά μουντιάλ  4/7/2014 : http://youtu.be/Zzgdau-mqHE ,


~** Βραζιλία-Κολομβία  1ο  γκολ  1-0  4/7/2014 προημιτελικά  μουντιάλ : http://youtu.be/Sng2xb8mK4I  ,


~* Βραζιλία-Κολομβία  4-7-2014  Μουντιάλ  : http://youtu.be/fl7TTaY5ZG0  


~* Βραζιλία-Κολομβία  2-1   2ο  γκολ  4/7/2014  μουντιάλ : http://youtu.be/Z_aApZStASY ,


~** Βραζιλία-Κολομβία  2-1  γκολ πεν   4/7/2014  μουντιάλ : http://youtu.be/tcYrGw2iJTM  ,


~** ~** Αργεντινή-Βέλγιο  8΄ γκολ Ιγκουανή 1-0  5/7/2014 μουντιάλ προημιτελικά : http://youtu.be/JVNCKFreW_c ,


~**Αργεντινή-Βέλγιο  5-7-2014  μουντιάλ : http://youtu.be/GqIuKPyIHhw ,


~** Ολλανδία-Κόστα  Ρίκα 5-7-2014  Μουντιάλ : http://youtu.be/rlmXZa8lO44 ,


~** Ολλανδία-Κόστα  Ρίκα  προημιτελικά  πεναλτι  4-3  μουντιάλ : http://youtu.be/1idPIWLwKcs   ,  


~* Ολλανδία-Κόστα  Ρίκα  5/7/2014  παράταση  0-0  μουντιάλ : http://youtu.be/shZD_uqcglQ ,


~* Ολλανδία-Κόστα  Ρίκα κ.α.   0-0 παράταση 5/7/2014 προημιτελικά μουντιάλ : http://youtu.be/H9nt7Pdw8cM ,


~*   ΒΡΑΖΙΛΙΑ-ΓΕΡΜΑΝΙΑ 1-7 Ημιτελικός  8/7/2014 τα  γκολ Μουντιάλ : http://youtu.be/5VoDG-rqZOQ ,


~**Βραζιλία-Γερμανία  8-7-2014  Μουντιάλ : http://youtu.be/XtQZlpTIVtw   


~** **Αργεντινή-Ολλανδία  πέναλτι 4-2  9/7/2014  Ημιτελικός  μουντιάλ : http://youtu.be/wRnzWZHRocQ ,~


**  Βραζιλία-Γερμανία  1-7  γκολ τιμής  90΄ Όσκαρ  Μουντιάλ : http://youtu.be/1CnzYFVrXQI  ,


~** Βραζιλία-Γερμανία 23΄ 24΄ 25΄ τρία  γκολ Κλόουζεν   και 2  Κρόουςς 8/7/2014 Ημιτελικός : http://youtu.be/qm9Y3iElMYo ,


~**Βραζιλία-Γερμανία 1ο  ημίχρονο  0-5  Ημιτελικός 8/7/2014  μουντιάλ : http://youtu.be/34bUvK1joko .


~** Βραζιλία-Γερμανία  1-7  ημιτελικά  μουντιάλ  8/7/2014  : http://youtu.be/tIXwZlsaO-Y ,


~**Βραζιλία-Γερμανία  6ο  γκολ 0-6  69΄ Σκρόμπελερ  8/7/2014 : http://youtu.be/zPjJPjMQlEM  ,


~**  Βραζιλία-Γερμανία  5ο γκολ 29΄Κεντίρι  0-5 Ημιτελικά  8/7/2014  , 418  : http://youtu.be/pSBifMGV0AA ,


~** Αργεντινή-Ολλανδία  κανον.  αγών και  παράτ .   0-0 9/7/2014 Ημιτελικός  μουντιάλ : http://youtu.be/EuY32SjFtFI ,


~** ~Ανασκόπηση μουντιάλ  1994 Η.Π.Α. - USA '94 World Cup - BBC Review : http://youtu.be/I5KKu1_TIRM ,


~ Η  Ιστορία  του παγκοσμίου Κυπέλλο - World Cup 94- The Story of World Cup USA : http://youtu.be/gpwkI9rZmpg ,


~ Ο  Τελικός  1994 ΒΡΑΖΙΛΙΑ-ΙΤΑΛΙΑ   -Brazil vs Italy - 1994 FIFA World Cup Final : http://youtu.be/TC0lroqzi28 ,


~** ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥΝΤΙΑΛ 1994.ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ BBC : http://youtu.be/aFVxQegpuxc ,


~**  ΒΡΑΖΙΛΙΑ-ΧΙΛΗ Μουντιάλ 28/6/2014 P1150067 : http://youtu.be/w2nBk1vvR9U ,


~** World Cup 1994 - Argentina vs Greece 4-0 : http://youtu.be/cPF8O1TQ4Ro  ,


~** 1994 (June 26) Bulgaria 4-Greece 0 (World Cup).avi : http://youtu.be/t7PdcDHa1bo  ,


~** Nigeria vs Greece 1994 World Cup : http://youtu.be/1mUzrgnCyrQ ,


~** Το  χέρι  του Ντιέγκο  Μαραντόνα  Maradona 'Hand of God' Goal 1986 World Cup : http://youtu.be/-ccNkksrfls  ,


~** Το  γκολ  του Αιώνα .. Maradona Goal of the Century - Víctor Hugo Morales commentary : http://youtu.be/1wVho3I0NtU  ,


~** Ο  Τελικός  μουντιάλ ΜΕΞΙΚΟΥ , 29/06/1986 Argentina v West Germany : http://youtu.be/p6KoBwPx_KA  ,


~** Επίσημη ταινία τελικου  μουντιάλ  Μεξικού : -Hero Official film about Mexico 86 world cup whole film 1 of 2 : http://www.youtube.com/watch?v=ZM4d3LCE_tU&list=PLLnmjSqd4BowtG_C9TVueknpRbBtN7QU1&feature=share ,


~**


 ~ Εργασίες  γέφυρα  Τσακώνας  4-7-2014 : http://youtu.be/DewbSEvd6Is  ,


 *** BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:
http://www.youtube.com/stamos01 ,        3501     video.-         
http://www.youtube.com/stamatios01 , = 1917    video .-   
http://www.youtube.com/vlasiskal , =       1890  video.- 
Σύνολον                                                     7308  βίντεο   .-

 http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home  ,  2577  .-    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  ,  https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258  ,  270   https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,

 *** https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias , =ARFARA MESSINIAS    598.–
~  https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑΡΩΝ.-   196 .-
~*  http://www.twitter.com/stamos01/

 ***  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ   ΜΑΪΟΥ 2014 : 
~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/05/01-2014.html , Πρωτομαγιά 01 Μαΐου 2014 Άρωμα όμορφης Ελλάδας , .-              
~ http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/05/28-2014.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 28 Μαΐου 2014 .-

 ***    ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ    ΙΟΥΝΙΟΥ    2014   :

~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/06/01-2014.html , Άρωμα Κυριακάτικης ενημέρωσης 01 Ιούνιος 2014,.-    
~  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/06/16-2014.html , ΑΡΩΜΑ ΑΠΟ  ΜΟΥΝΤΙΑΛ  ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ  Δευτέρα  16  Ιουνίου  2014  
~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/06/16-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης 16 Ιουνίου 2014 .-
 ~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/06/28-2014.html , ΜΟΥΝΤΙΑΛ - Η  Ιστορία Κυπέλλου Παγκοσμίου  Ποδοσφαίρου  Σάββατο 28 Ιουλίου  2014 .-
~ http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/06/29-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 29 Ιουνίου 2014 .-
~  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/06/30-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσής Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014 .-

 *** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΟΥΛΙΟΥ  2014 :

~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/07/01-2014.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 01 Ιουλίου 2014  .-
~  http://snsarfara.blogspot.gr/2014/07/01-2014.html  , Άρωμα Ενημέρωσης Τρίτη 01 Ιουλίου 2014  .-
~ http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/07/02-2014.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης 02 Ιουλίου 2014 .-
~ http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/07/02-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης 02 Ιουλίου 2014.-
~ http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/07/03-2014.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 03 Ιουλίου 2014 .-
~ http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/07/04-2014.html  , Άρωμα ενημέρωσης Παρασκευή 04 Ιουλίου 2014 .-
~ . http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/07/05-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 05 Ιουλίου 2014 .-
~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/07/05-2014.html  , Άρωμα ενημέρωσης Σάββατο 05 Ιουλίου 2014  .-
~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/07/06-2014.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 06 Ιουλίου 2014 .-
~ http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/07/06-2014.html , Επιλογές Κυριακή 06 Ιουλίου 2014 .-
http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/07/10-2014.html , ωμα ενημέρωσης 10 Ιουλίου 2014 .-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου