arfara messinias stamos1

Ο ήλιος φωτίζει τα σώματα τα , η δε σοφία τις ψυχές .Ο κόσμος είναι ένα ανάκτορο της σοφίας του Υψίστου . Ο Θεός άναψε κάθε μία ψυχή με το δικό του πυρ . Έτσι λάμπουν όλοι οι άνθρωποι με τη σοφία του σε αυτό το θέατρο , όπως ο Θεός τους έπλασε .-Μερικούς τους έκανε μεγάλα φώτα , σε άλλους μικρά.-(Κάρλος Λιναίος )

 Αρφαρά

Η ελευθερία χωρίς τη μάθηση είναι πάντα σε κίνδυνο• η μάθηση χωρίς ελευθερία είναι πάντα μάταιη. Τζων Κέννεντυ .-

Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Τρίτη  13  Αυγούστου  2013  :



 *** ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ  καί  Άλλα :
 

***  Χρειαζεται ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ αιμα για τη 17χρονη Ασπασια!        
Όλη η Ελλάδα εύχεται να ζήσει η 17χρονη Ασπασία από το Άργος, που το μεσημέρι πυροβολήθηκε από τον πατέρα της. Αυτή την ώρα δίνει μάχη για τη ζωή της και χρειάζεται επειγόντως αίμα. Η κοπέλα βρίσκεται στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας αλλά όσοι θέλετε να δώσετε αίμα μπορείτε να πάτε και στην Αιμοδοσία του Νοσοκομείου Άργους. www.paratiritis-news.com
 
 
 
 
 
***  Στα...πάτρια εδάφη ,για ολιγοήμερη ξεκούραση, ο Αντώνης Σαμαράς         
         Μετά το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ το οποίο είχε ιδιαίτερα θετική έκβαση σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ήρθε η ώρα για τις καθιερωμένες ολιγοήμερες διακοπές.
Ο Αντώνης Σαμαράς ρύθμισε και τις τελευταίες εκρεμμότητες που είχε και αναχώρησε για την ιδιαίτερη πατρίδα του την Πύλο.
 Ο πρωθυπουργός μέχρι να γυρίσει στην Αθήνα ενδεχομένως να επισκεφθεί και το αγαπημένο του Ναύπλιο, ιδιαίτερη πατρίδα της συζύγου του Γεωργίας.
Α.Π. -
 
*** Σε κυκλοφορία μέσα στο 2014 ο περιμετρικός, επιμένει ο Ι. Καρνέσης         
        Μέσα στο 2014 εκτιμά πως θα ολοκληρωθεί ο αυτοκινητόδρομος Κορίνθου – Τρίπολης – Καλαμάτας, διά της αποπερατώσεως του περιμετρικού της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, ο διευθυντής της ΕΥΔΕ Μελετών - Κατασκευών Έργων Παραχώρησης Πελοποννήσου του Υπουργείου Υποδομών, αρμόδιος για το νέο δρόμο, Γιάννης Καρνέσης.
Στην τακτική του επίσκεψη στο Δημαρχείο, για συνεργασία με το δήμαρχο Παν. Νίκα και τους εκπροσώπους των Υπηρεσιών αλλά και ενδιαφερόμενους πολίτες, ο κ. Καρνέσης μετέσχε χθες σε σχετική συνεδρίαση.
Κατά τη διάρκειά της εξετάσθηκαν τα παρακάτω θέματα: Κόμβος Λαιΐκων. Αντιμετωπίζεται θετικά η κατασκευή πρόσβασης στον κόμβο προς Μάνη και, επιπλέον, η διασύνδεση του περιμετρικού με τον περιφερειακό, που απαιτεί ασφαλτόστρωση οδού 200 μέτρων.
Η διάβαση στη Μικρομάνη. Μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, γίνεται η τεχνική παρέμβαση και δίδεται αμέσως σε κυκλοφορία η διάβαση της σιδηροδρομικής γραμμής στην περιοχή της Μικρομάνης. Σημειώνεται ότι για να διατηρηθεί η διάβαση μετά την ενεργοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής, ο Δήμος πρέπει να καταβάλει 150.000 ευρώ.
Ασφαλτοστρώσεις. Ο δρόμος Γαρδίκι - Θουρία θα ασφαλτοστρωθεί, όπως προβλέπεται από τη ΜΠΕ, καθώς επίσης και ο δρόμος από την οδό Σπάρτης μέχρι τα συνεργεία του Δήμου και τη μεγάλη γέφυρα.
Η πρόσβαση στο Πήδημα. Το έργο καθυστερεί διότι καθυστερεί η έκδοση δικαστικής απόφασης (εκδίκαση στις 5/2). Όλα τα έργα που προβλέπονται για τον κόμβο στο Πήδημα θα γίνουν κατά τις προβλέψεις της μελέτης.
 Οι άλλοι κόμβοι. Πολεοδομικά ζητήματα που συνδέονται με τον κόμβο της Αρτέμιδος (τροποποίηση σχεδίου), με τον κόμβο του εργοστασίου Καρέλια κ.λπ., θα αντιμετωπισθούν άμεσα, με ενέργειες της Πολεοδομίας του Δήμου Καλαμάτας.
Διαχείριση ομβρίων. Προβλήματα που έχουν εντοπισθεί με τα όμβρια στην περιοχή Αρφαρών, αλλά και στον κόμβο της Αγιάννας, θα αντιμετωπισθούν.
  ΑΠΟ ΤΙ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ
 Ο κ. Καρνέσης ανέφερε πως, μετά την κατάληψη ακόμη περισσότερων χώρων από την κοινοπραξία, το έργο της κατασκευής του περιμετρικού της Καλαμάτας προχωρεί με έντονους ρυθμούς. Σε αυτό βοήθησε η κατάληψη των ιδιοκτησιών για την κατασκευή του κόμβου Λαιΐκων και της διάβασης προς Αγιάννα και οδό Αρτέμιδος.
Η εκτέλεση των εργασιών θα εξαρτηθεί και από την πορεία εκδίκασης της αίτησης διοικητικών αποβολών ιδιοκτητών εκ μέρους του κράτους, καθώς και από την απόφαση του Εφετείου - με τη διαδικασία του Ολυμπιακού Νόμου - για να «μπει» το κράτος στις υπόλοιπες ιδιοκτησίες του κλάδου προς Αγιάννα και του κόμβου Λαιΐκων (άνω του 50% αυτών είναι στη διάθεση του Υπουργείου με τη διαδικασία της επίταξης).
Ο κ. Καρνέσης σημείωσε, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ότι υπάρχει πιθανότητα να δοθεί τμηματικά στην κυκλοφορία ο περιμετρικός, καταρχήν μέχρι τον κόμβο του εργοστασίου Καρέλια, εφόσον εκδοθεί γρήγορα απόφαση για την απαλλοτρίωση 8 ιδιοκτησιών στην περιοχή αυτή (η δικάσιμος είναι στις 17 Σεπτεμβρίου).
 
*** Ένα κορίτσι που ήθελε να πεθάνει...          
   Ένας φίλος μας έστειλε με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο το ακόλουθο μήνυμα: «Μας αξίζει ότι παθαίνουμε σαν λαός. Μέσα σε μια ημέρα εξαντλήθηκαν τα IPHONE 4, σε ειδική προσφορά πολυκαταστήματος.
Όμως πρέπει να ξέρουμε και την παρακάτω ιστορία, για να καταλάβουμε επιτέλους πόσο ηλίθιοι είμαστε. Και να ξέρετε, αυτό είναι το μέλλον που προδιαγράφεται και εμάς.
Η αγγλική εφημερίδα Guardian με άρθρο της επαναφέρει στη δημοσιότητα μια ιστορία που έχει ξεχαστεί με τη δημοσιοποίηση του εφιάλτη που έζησε ένα νεαρό κορίτσι στην Κίνα, που πίστευε πως, εάν εργαστεί για την Foxconn Longhua, θα κερδίσει κάτι από τη λάμψη της Apple και παραλίγο να πεθάνει!
«Ήταν περίπου οκτώ το πρωί, όταν στις 17 Μαρτίου του 2010 η Τιάν Γιου πήδηξε από τον τέταρτο όροφο του εργοστασίου Foxconn Longhua. Τον τελευταίο μήνα η έφηβη εργαζόταν ασταμάτητα στον τομέα της συναρμολόγησης για προϊόντα της Apple, όπως το iPhone και το iPad», γράφει η βρετανική εφημερίδα.
«Το ίδιο ακριβώς κάνουν 400.000 υπάλληλοι: Παράγουν smartphones και ταμπλέτες διάφορων εταιρειών, προϊόντα που καταλήγουν σε σπίτια Αμερικανών και Βρετανών Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2010 υπάλληλοι της Foxconn Longhua έφτιαχναν 137.000 iPhones την ημέρα, ή περίπου 90 συσκευές το λεπτό», προσθέτει.
«Τον ίδιο χρόνο, 18 υπάλληλοι -κανείς τους δεν ήταν άνω των 25 ετών- αποπειράθηκαν να αυτοκτονήσουν. Οι 14 από αυτούς πέθαναν. Η Τιάν Γιου ήταν μια από τους «τυχερούς». Έπεσε σε κώμα για 12 ημέρες και επέζησε, αλλά έμεινε με κατάγματα στην σπονδυλική στήλη και στους γοφούς της, ενώ είναι παράλυτη από τη μέση και κάτω. Ήταν  μόλις 17 ετών», συνεχίζει η Guardian.
«Τον Φεβρουάριο του 2010 η Γιου, έφυγε από το χωριό της στην κεντρική Κίνα, προκειμένου να βγάλει κάποια χρήματα για να υποστηρίξει τη φτωχή οικογένειά της. Ως δώρο, ο πατέρας της έδωσε λιγότερα από 58 ευρώ και ένα μεταχειρισμένο κινητό ώστε να μπορεί να καλεί στο σπίτι. Μετά από ένα ταξίδι περίπου 700 μιλιών, η Γιου έφτασε στην Foxconn Longhua. Το εγχειρίδιο των εργαζομένων προέτρεπε: «Βιαστείτε να ακολουθήσετε τα καλύτερα όνειρά σας, για να έχετε μια υπέροχη ζωή». Μόνο που η Γιου δεν θυμάται την καθημερινότητά της ως ιδιαίτερα μαγευτική», υπογραμμίζει.
Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα, η 17χρονη τότε Γιου, «εργαζόταν για πάνω από 12 ώρες κάθε ημέρα και συνολικά έξι ημέρες την εβδομάδα. Ήταν υποχρεωμένη να παραστεί στις πρώτες συναντήσεις εργασίας χωρίς να λάβει αμοιβή, ενώ παρέλειπε γεύματα για να κάνει υπερωρίες. Και όσον αφορά στα διαλείμματα για τουαλέτα ήταν περιορισμένα, ενώ για όποιο λάθος έκανε, ακολουθούσαν φωνές. Και όμως δεν υπήρχε καμία εκπαίδευση στην εταιρεία».
«Απομονωμένη σε μια πόλη μακριά από την οικογένειά της, μη μπορώντας να κάνει φίλους ή ακόμα και να κοιμηθεί αξιοπρεπώς για μια νύχτα, η μικρή Γιου τελικά ξέσπασε, όταν τα αφεντικά της δεν την πλήρωσαν για την εργασία ενός μήνα, λόγω κάποιου διοικητικού λάθους. Βρισκόμενη σε απόγνωση, πήδηξε από ένα παράθυρο στον τέταρτο όροφο. Η εταιρεία της όφειλε 162 ευρώ με βάση τις βασικές αποδοχές και τις υπερωρίες της, ένα ποσό που είναι περίπου το ένα τέταρτο του κόστους αγοράς του νέου iPhone 5», γράφει η Guardian.
«Έπειτα από την απόπειρα αυτοκτονίας της, η Γιου έλαβε την «ανθρωπιστική βοήθεια» του ποσού των 20.842 ευρώ από την εταιρεία, για να τη βοηθήσουν να γυρίσει σπίτι. Σύμφωνα με όσα είπε ο πατέρας της: «Ήταν σα να επρόκειτο για την αγορά και την πώληση ενός πράγματος «. Μόνο πέρυσι, ο Τιμ Κουκ, ο σημερινός CEO της εταιρείας Apple, έλαβε 4 εκατ. δολάρια από τις πωλήσεις των προϊόντων του αμερικανού κολοσσού», καταλήγει.
Α.Π.  -
 
***  Τα πρόσωπα και επαγγέλματα της κρίσης         
           Τα τελευταία τέσσερα χρόνια που καταγράφουμε και ερευνούμε τις συνέπειες τις οικονομικής κρίσης και στην Καλαμάτα, ακούμε τις ίδιες ιστορίες θυμού και απελπισίας.
Οι αριθμοί εξακολουθούν να λένε πικρές αλήθειες, ενώ, η πολυδιαφημισμένη ανάκαμψη παραμένει κενός λόγος στα στόματα καλοταϊσμένων πολιτικών, που έχουν χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα. Το μόνο που κρύβεται πίσω από τους πομπώδεις οικονομικούς όρους είναι η φτώχεια. Αυτή υπάρχει πίσω από τα κατεβασμένα ρολά των καταστημάτων, στα σπίτια με τα κλειστά παράθυρα, στο σκυθρωπό βλέμμα των περαστικών, στη σιωπηλή απελπισία του απολυμένου και στη δουλική υποταγή του χαμηλόμισθου. Έχει πολλά πρόσωπα, αλλά συχνά έναν κοινό παρονομαστή: την απελπισία που γίνεται οργή "αξιοποιήσιμη" στα χέρια νοσταλγών του φασισμού.
 
 Η δημοσιοποίηση μίας ακόμη επίσημης στατιστικής έρευνας, που λέει ότι  περαιτέρω
μείωση 10,5% κατέγραψαν οι συνολικές πωλήσεις των καταστημάτων μικρής λιανικής, το 2012, είναι η αιτία του σημερινού μας ρεπορτάζ.
Ο Νίκος Τρουπάκης διατηρεί περίπτερο στο ύψος του Διοικητηρίου. "Η κατάσταση και σε εμάς δεν μπορεί να είναι διαφορετική από τη γενικότερη εικόνα που κυριαρχεί. Εκτός από την όποια μείωση στις πωλήσεις, είναι ελάχιστο και το ποσοστό κέρδους που έχουμε. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι, φυσικά, επί της ουσίας, να μην αξίζει να κρατάς το περίπτερο. Αλλά από το να είμαι άνεργος, προτιμώ τη συγκεκριμένη λύση. Βέβαια, ευτυχώς που βοηθάνε και οι γονείς μου, διαφορετικά δεν θα έβγαινα με τίποτα".
Επόμενη στάση η Μαρία Δημοπούλου, η οποία διατηρεί κατάστημα ψιλικών. Όταν τη ρωτήσαμε για το πώς "πάνε οι δουλειές", χαμογέλασε. " Δεν πιστεύω ότι θα εκπλαγείτε αν σας πω ότι η κίνηση είναι μειωμένη ακόμη περισσότερο. Ως επαγγελματίας, έχω απορροφήσει τις συνεχείς αυξήσεις στο ΦΠΑ, δεν έχω προχωρήσει σε καμία αύξηση των προϊόντων που πουλάω, αλλά και πάλι με μεγάλη δυσκολία καταφέρνω και ανταπεξέρχομαι στις υποχρεώσεις μου στο Δημόσιο.
Παράλληλα, εκτός από τη γενικότερη κατάσταση, εμείς έχουμε να αντιμετωπίσουμε στα καταστήματά μας και το πρόβλημα των μικροκλοπών, κυρίως από αλλοδαπούς και τσιγγάνους. Ειδικότερα, κάποιες περιόδους το φαινόμενο είναι απελπιστικό. Και δεν μπορούμε να κάνουμε και τίποτα επί της ουσίας".
Η Άννα Παπαδοπούλου έχει περίπτερο στο ύψος της πλατείας 23ης Μαρτίου. "Εντάξει, η κατάσταση είναι γνωστή", μας είπε. "Παρά το ελάχιστο περιθώριο κέρδους που έχουμε, καταφέρνουμε και βγάζουμε τα έξοδά μας, θα μπορούσε να πει κάποιος. Από την άλλη, υπάρχουν και προβλήματα. Ένα τέτοιο είναι οι επιδρομές που δεχόμαστε από διάφορους πρωί, μεσημέρι, βράδυ, οι οποίοι μας αφαιρούν ότι βρίσκουν".
Βεβαίως, οι παραπάνω μαρτυρίες είναι ιστορίες επαγγελματιών του κέντρου της Καλαμάτας. Στις συνοικίες της πόλης κρύβεται μια άλλη πραγματικότητα. Περισσότερο σκληρή.
Μιλάμε με την κυρία Παναγιώτα, η οποία δεν θέλει ούτε φωτογραφίες, ούτε να μας πει το επώνυμό της. "Αν θέλετε να μάθετε πραγματικά πως ζει ο κόσμος, ελάτε να καθίσετε στο μαγαζί μου μερικές ώρες. Εδώ θα δείτε ανθρώπους που δεν έχουν να πληρώσουν ούτε ένα μπουκάλι γάλα.". Μας δείχνει ένα τετράδιο. "Ξέρετε τι είναι αυτό;", μας ρωτάει. "Δεκάδες ονόματα γειτόνων που μου χρωστούν από δέκα έως και πεντακόσια ευρώ! Θα μου πείτε, τα θέλω και τα παθαίνω. Εντάξει. Δεν μπορώ, όμως, να κλείσω τα μάτια και στην ανθρώπινη δυστυχία. Αν κατορθώσουν και μας...σκοτώσουν και το φιλότιμο που μας απέμεινε, άστα να πάνε".
Γενικότερα, οι εξελίξεις στο κομμάτι της «μικρής λιανικής» έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς αφορά περίπου 33.000 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα και δη οικογενειακού χαρακτήρα. Για κάθε κατάστημα που μπορεί ενδεχομένως να κλείσει, κυριολεκτικά μια ολόκληρη οικογένεια βρίσκεται στο δρόμο, αφού συνήθως σε αυτά εργάζονται όλα τα μέλη της για να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα (εντάξει εκτός νηπίων και ανηλίκων). Για όσους λατρεύουν τις στατιστικές, να πούμε ότι από τα 33.000 καταστήματα, το 51% είναι παντοπωλεία, το 27% περίπτερα και το 22% ψιλικά.
Ο συνολικός κύκλος εργασιών του κλάδου μειώθηκε κατά 10,5%, το 2012/11, ενώ, για το 2013, προβλέπεται περαιτέρω μείωση της τάξης του 9,5%. Η συμπίεση του εισοδήματος των καταναλωτών, ο περιορισμός των “παρορμητικών” αγορών και ο αυξανόμενος ανταγωνισμός από το οργανωμένο λιανεμπόριο, επηρέασε τις συνολικές πωλήσεις του κλάδου, τα τελευταία έτη.
  Του Αντώνη Πετρόγιαννη      φωτο: Στασινός Μουτσούλας - 
 
 ***  Κατά της μεταστάθμευσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην αεροπορική βάση της Καλαμάτας ο ΣΥΡΙΖΑ      
        Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης Σαμαρά στις ΗΠΑ, επισφραγίστηκε συμφωνία ΗΠΑ - Ελλάδας για την μεταστάθμευση μη επανδρωμένων αεροσκαφών από την αεροπορική βάση της Καλαμάτας.
Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με την μετατροπή του αεροδρόμιου της Καλαμάτας σε αεροπορική βάση των ΗΠΑ. Μια τέτοια εξέλιξη μετατρέπει την περιοχή και την χώρα μας σε προγεφύρωμα επιθετικών πολεμικών σχεδίων της υπερδύναμης και του ΝΑΤΟ σε βάρος λαών και χωρών της περιοχής και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ειρήνη και την ασφάλεια.
Ένα πανίσχυρο, πολύμορφο, μαζικό αντιπολεμικό-αντιμιλιταριστικό κίνημα πρέπει να αναπτυχτεί για να ματαιώσει αυτά τα σχέδια. Για  να μην γίνει ο τόπος μας ορμητήριο και να μην μετατραπεί η χώρα μας σε νεοαποικιακό και στρατιωτικό προτεκτοράτο των μεγάλων δυνάμεων. Η δημοκρατία , η εθνική κυριαρχία, η κοινωνική - οικονομική ανάπτυξη και η πολυδιάστατη ριζοσπαστική εξωτερική πολιτική αποτελούν άμεσες, και επιτακτικές ιστορικές κοινωνικές αναγκαιότητες. - 
 
***  Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Μονή Βουλκάνου για τον Δεκαπενταύγουστο           
          
Για την διευκόλυνση των πολιτών, που θα μεταβούν στη Μονή Βουλκάνου, αύριο και μεθαύριο, η Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας ανακοίνωσε ότι από τις 5.30 αύριο το απόγευμα, έως και τις 12.00 το μεσημέρι της Πέμπτης, θα επιτρέπεται η άνοδος των οχημάτων προς τη Μονή, μόνο από:
-Λάμπαινα – Αρχαία Μεσσήνη - Ιερά Μονή Βουλκάνου.
-Λάμπαινα – Κακοπέτρι - Ιερά Μονή Βουλκάνου.
-Μελιγαλά – Νεοχώρι - Αρχαία Μεσσήνη - Ιερά Μονή Βουλκάνου.
Η κάθοδος των οχημάτων θα πραγματοποιείται μόνο προς τη γέφυρα Βαλύρας.
Επιπλέον, θα απαγορεύεται η κυκλοφορία των οχημάτων προς το καθολικό της Ιεράς Μονής (Παλαιά Μονή Βουλκάνου), από τις 6.00 αύριο το απόγευμα έως τη 1.00 μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη.  - 
 
*** Φεστιβάλ ρεμπέτικου τραγουδιού αύριο βράδυ στο Φονέα της Στούπας         
          Στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Δυτικής Μάνης για το Καλοκαίρι 2013, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ριγκλίων «Η Μεταμόρφωσις» πραγματοποιεί Φεστιβάλ Ρεμπέτικου Τραγουδιού, την Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013, στις 9.30 το βράδυ, στην παραλία του Φονέα της Στούπας.
Στο Φεστιβάλ, λαμβάνουν μέρος οι καλλιτέχνες: Αντώνης Αινίτης (τραγούδι - μπουζούκι), Νώε Ζαφειρίδης (μπουζούκι – κιθάρα – τραγούδι),  Χαρούλα Τσαλπαρά (τραγούδι –μπαγλαμά - ακορντεόν, Άγγελος Γιαννάκης (μπουζούκι – τραγούδι), Τάσος Μπενετάτος (κιθάρα - τραγούδι), Ηρωδίων Σουλόπουλος (μπαγλαμάς -τραγούδι).
Η αρχική βάση δημιουργήθηκε από μουσικούς που ένιωσαν την ανάγκη να παίζουν μεταξύ τους, διατηρώντας και συνεχίζοντας το παραδοσιακό χρώμα της λαϊκής μουσικής των αρχών και μέσων του 20ου αιώνα και σε αυτό συντέλεσε και ο Αντώνης Αινίτης. Συνεργάζεται με τους υπόλοιπους μουσικούς που  - εκτός από το πάθος τους για την παράδοση - έχουν και δυτικοευρωπαϊκή-κλασσική μουσική παιδεία, γεγονός που τους καθιστά κοινωνούς και των δύο πολιτισμών. Όσον αφορά στη διατήρηση της παράδοσης του ρεμπέτικου και λαϊκού τραγουδιού, η κάστα αυτή των μουσικών αναπαράγει, τηρώντας την παράδοση, πιστή στην πρωτότυπη έκδοση, καθώς δημιουργεί μια δυνατή μουσική παρέα που δημιουργεί μουσικές που ίσως να μην έχουν ακούσει οι περισσότεροι.
Οι τριφωνίες και τα δεσίματα των δυο μπουζουκιών αλλά και η συμμετοχή του ακορντεόν και των μπαγλαμάδων σε συνδυασμό με το ιδιαίτερο τραγούδισμα δημιουργούν ένα μαγικό ταξίδι στις ορχήστρες του 1940 – ’50, που θα συγκινήσει κάθε ακροατή. - 
 
***  Η πυραμίδα των Χανίων άλλο ενα κομμάτι της άγνωστης ιστορίας μας
H άγνωστη κρυφή ιστορία μας. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα δημοσιεύονται στοιχεία που ξαναγράφουν την ιστορία μας. Αποκλειστική δημοσίευση της "Άγνωστης Ελληνικής Ιστορίας" 28/12/1997 και 2/3/1999. Η "πυραμίδα" των Χανίων (στην πραγματικότητα είναι κώνος) είναι ένας λαξευμένος βράχος και είναι ένα μνημείο μοναδικό στο είδος του μιας και δεν υπάρχει καμία αναφορά για παρόμοιο κτίσμα-κατασκεύασμα.
Επίσημες μελέτες, έρευνες ή ανασκαφές δεν έχουν γίνει μέχρι στιγμής - ακόμη και το ίδιο το μνημείο είναι άγνωστο στον κόσμο, και ως εκ τούτου δεν μπορούμε να γνωρίζουμε την χρήση που είχε στην αρχαιότητα ή την ηλικία του. Βρίσκεται σε υψόμετρο 290 μέτρων από την επιφάνεια της θαλάσσης στα Νότια του νομού Χανίων, στην περιοχή «Ροδοβάνι»....
Μέσα στον κώνο έχει λαξευτεί ένα δωμάτιο με διαστάσεις 2,20μ. x 2,10μ. και ύψος 1,40μ περίπου, στο οποίο μπαίνει κανείς από την είσοδο που είναι στα Δυτικά (στις 253° περίπου) διαστάσεων 1,2μ x 0,7μ. Η περιφέρεια του κώνου είναι περίπου 16 μέτρα και το ύψος του από την κορυφή μέχρι το δάπεδο του θαλάμου είναι περίπου 4,6 μέτρα. Η περιφέρεια της βάσης του είναι περίπου 29 μέτρα.
Πόσα άραγε μας κρύβουν;  defencenet.gr
 
 *** Σκουπιδότοποι τα γήπεδα στη Νέδοντος (Φωτογραφίες)         
   Είναι από τους λίγους χώρους της Καλαμάτας που χρησιμοποιούν καθημερινά νέοι και παιδιά για να αθλούνται και να παίζουν και αρκετοί κάτοικοι της περιοχής για μικρές βόλτες. Τα γήπεδα, χαμηλά στο ποτάμι, στη Νέδοντος, είναι μια πνοή για την περιοχή και τους κατοίκους της, όμως πάσχουν από φροντίδα και καθαριότητα.
Τις προηγούμενες ημέρες, κάτοικοι που επικοινώνησαν μαζί μας, μας περιέγραψαν άσχημες εικόνες σε όλη την περιοχή, επάνω και κάτω από την οδό Λυκούργου. Την ημέρα που πήγαμε εμείς, οι κάτοικοι μας είπαν ότι «τώρα δεν βλέπουμε τίποτα», καθώς μια ημέρα πριν κάποιοι καθάρισαν…
 
  
Οι φωτογραφίες που βλέπετε είναι λοιπόν μετά το υποτιθέμενο καθάρισμα. Δεν θέλουμε να φανταστούμε τι γινόταν πριν. Ούτε επίσης μπορούμε να πιστέψουμε ότι η περιοχή είχε καθαρισθεί και όλα αυτά έγιναν μέσα σε μια νύχτα.
Από τενεκεδάκια αναψυκτικών και μπύρας, έως αποφάγια και ζευγάρια παπούτσια. Για να μη μιλήσουμε για χαρτιά, πλαστικά και άλλα σκουπίδια. Σε ορισμένα σημεία, φαίνεται ότι κάποιοι έχουν κάνει κανονικό πικ νικ…
Επίσης, σε πολλά σημεία το χορτάρι είναι τόσο ψηλό, που φοβάσαι να «βάλεις το πόδι σου» μέσα, να πατήσεις.
Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται ότι πολλές φορές, τα παιδιά τους παίζουν ανάμεσα σε σκουπίδια, αποφάγια και μπουκάλια. Η ίδια κατάσταση επικρατεί και μέσα στα γήπεδα, με τους αθλούμενους να παρατάνε φεύγοντας ότι σκουπίδι μπορεί να είχαν μαζί τους.
Οι κάτοικοι ζητούν να γίνονται πιο τακτικοί καθαρισμοί και να ενημερώνονται με πινακίδες, όσοι χρησιμοποιούν τα γήπεδα, ότι πρέπει να τα αφήνουν καθαρά.  Της Βίκυς Βετουλάκη

***  Καταρρέει ο πύργος Βιλεαρδουίνου, αν και το έργο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ με 900.000 ευρώ       
        Ακόμη «νεκρό» είναι το έργο για τη στερέωση του εντυπωσιακού πύργου του Βιλεαρδουίνου στη Μεθώνη, ελλείψει εργατών. Ενώ το έργο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ και υπάρχει ευκαιρία να σωθεί, οι ανεξήγητες πολύμηνες καθυστερήσεις συνεχίζονται και φέρνουν αυτό το μνημείο σε συνεχώς και πιο δυσμενή κατάσταση.
Υλικά του πύργου καταρρέουν ακόμη και σήμερα και πολλές πέτρες έχουν συγκρατηθεί στους διαδρόμους της σκαλωσιάς
Στις αρχές του χρόνου το έργο ξεκίνησε να δουλεύεται με 11 συμβασιούχους εργάτες, οι οποίοι όμως απολύθηκαν μετά από δύο μήνες! Και αυτό συνέβη επειδή η διαδικασία της πρόσληψής τους δεν έγινε όπως ακριβώς προβλεπόταν από τη νομοθεσία, που εκείνη την εποχή συνεχώς άλλαζε και ήταν πολύ δύσκολο να παρακολουθούν οι υπηρεσίες τις συνεχείς αλλαγές.
Ενώ λοιπόν θα περίμενε κανείς να κινηθούν οι υπηρεσίες με ταχύτητα για να προσληφθούν και πάλι εργάτες και να συνεχιστεί το έργο, ακόμη, τόσους μήνες μετά, δεν έχει γίνει τίποτα.
Σημειώνεται ότι στον πύργο έχει στηθεί η μεγάλη σκαλωσιά που θα χρησιμοποιηθεί για τις στερεωτικές εργασίες, η οποία έχει ενοικιαστεί με το ποσό των 62.000 ευρώ περίπου.
Το σε πόσο επικίνδυνη κατάσταση βρίσκεται ο πύργος φαίνεται από το γεγονός ότι υλικά του καταρρέουν ακόμη και τώρα, που οι καιρικές συνθήκες είναι πάρα πολύ ήσυχες. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέτρες συνεχίζουν να πέφτουν και μερικές έχουν συγκρατηθεί στους διαδρόμους της σκαλωσιάς.
  Η μελέτη
 Το έργο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ με 900.000 ευρώ περίπου. Η μελέτη προβλέπει εργασίες για την αποκατάσταση και ανάδειξη του δυτικού επιθαλάσσιου τείχους, καθώς και του νοτιοανατολικού επιθαλάσσιου πύργου (πύργος του Βιλεαρδουίνου) του κάστρου Μεθώνης, τα οποία έχουν υποστεί σημαντικές φθορές.
Ειδικά για τον πύργο του Βιλεαρδουίνου, προβλέπεται ανάκτηση της επιθαλάσσιας (νότιας) τοιχοποιίας του πύργου που έχει καταρρεύσει, εφαρμογή ενεμάτων σε όλους τους τοίχους, συμπλήρωση στον βόρειο, νότιο και ενδιάμεσο πεσσό, καθαρισμός αρμών και εν συνεχεία βαθύ αρμολόγημα της λιθοδομής, όπου χρειάζεται συρραφή της ρηγμάτωσης στον νότιο τοίχο, απομάκρυνση των νεότερων επεμβάσεων, εκεί όπου δεν ακολουθούν τα μορφολογικά στοιχεία του μνημείου, ανακατασκευή θόλων του πύργου (καθαίρεση σαθρών κονιαμάτων, αποκατάσταση ρωγμών με βαθύ αρμολόγημα, ανάκτηση τμημάτων που έχουν καταρρεύσει), αποκατάσταση οξυκόρυφων ανοιγμάτων, στερέωση λίθων, στεγανοποίηση επιπέδου του Πύργου (δάπεδο ορόφου).
ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ
 
*** Ανεξάρτητοι Έλληνες: Η κυβέρνηση Σαμαρά υποθηκεύει το μέλλον της χώρας         
           Η ανύπαρκτη παρουσία μέχρι σήμερα - ουσιαστικά- του κόμματος των "Ανεξάρτητων Ελλήνων" στη Μεσσηνία, από τις προηγούμενες ημέρες πήρε τέλος. Ιδιαίτερα, μετά το συνέδριο που έγινε και εξελέγησαν οι υπεύθυνοι μιας σειράς επιτροπών.
Προχθες το πρωί, παρουσία του Ιωάννη Μοίρα πολιτικού υπεύθυνου του κόμματος για την Πελοπόννησο, του Θόδωρου Τζανετάκη προέδρου της Συντονιστικής Επιτροπής, αλλά και των πολιτευτών στη Μεσσηνία Κ. Σπυρόπουλου, Παν. Γεωργόπουλου, Δ. Μπαρμπετσέα και Χρ. Σταματόπουλου (σ.σ. ο οποίος απουσίαζε), σε συνέντευξη τύπου, που παραχωρήθηκε στα γραφεία των "Ανεξάρτητων Ελλήνων", στην οδό Αριστομένους, δόθηκε το μήνυμα ότι το κόμμα αλλάζει προσανατολισμό και πλέον η παρουσία του και στο Νομό μας θα είναι συνεχής.
 Παράλληλα, ο κ. Μοίρας στην κεντρική του παρέμβαση ξεκαθάρισε και τα πολιτικά όρια, στα οποία κινούνται. Το κόμμα του είναι ξεκάθαρα εναντίον των μνημονίων και της πολιτικής που φτωχοποιεί τους πολίτες και ζητούν την ανατροπή της. Παράλληλα, ζήτησε την απομάκρυνση, το γρηγορότερο δυνατό, της σημερινής κυβέρνησης, ενώ, τόνισε ότι οι "Ανεξάρτητοι Έλληνες" εργάζονται για τη δημιουργία ενός δημοκρατικού - πατριωτικού τόξου, χωρίς της συμμετοχή, όμως, Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και Χρυσής Αυγής. Μάλιστα, την τελευταία την χαρακτήρισε ως "θλιβερό φαινόμενο" και "πολιτική απάτη". Για τον κ. Μοίρα ο ΣΥΡΙΖΑ- Ε.Κ.Μ. ανήκει στο δημοκρατικό τόξο, αν εξαιρέσει κανείς κάποιες συνιστώσες του.
Τέλος, για τις εκλογές στην Αυτοδιοίκηση είπε, ότι αν και ο χρόνος είναι ακόμα πρόωρος θα κινηθούν σε στήριξη άφθαρτων προσώπων με σαφή αντιμνημονιακή πολιτική.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 
***  Ένα από τα εκατομμύρια πρόσωπα της κρίσης         
            Την περασμένη Τρίτη ήταν μεγάλη γιορτή. Μεταμόρφωση του Σωτήρος. Μία από τις μεγαλύτερες γιορτές της χριστιανοσύνης. ήταν η πρώτη φορά, λένε οι γραφές, που έγινε ορατή από τους ανθρώπους η θεότητα του Χριστού.
Είναι λοιπόν, μεγάλη γιορτή γι' αυτό και εμείς φροντίζουμε να την τιμούμε όπως πρέπει. Πάρτε παράδειγμα τη ζωή μας. Από τις αφράτες ημέρες της ευμάρειας και της υπερβολής περάσαμε στις άνυδρες στιγμές μιας αγωνιώδους καθημερινότητας.
Από τα όνειρα για τις σπουδές των παιδιών φτάσαμε στο άγχος για την πληρωμή των χαρατσιών. Από την προσμονή των άνετων διακοπών, καλή ώρα, βρεθήκαμε στο μέτρημα των λίγων ημερών ανάσας σε σπίτια συγγενών.
Από τη σπατάλη της διασκέδασης περάσαμε στις ουρές των συσσιτίων. Από το φόβο να μη γίνουμε "χώρα γκαρσονιών" φθάσαμε να επιχαίρουμε , όπως η κυβρνητική βουλευτής, ότι "επιτέλους γινόμαστε χώρα γκαρσονιών".
Είναι μεγάλη γιορτή η Μεταμόρφωση. Διότι, όπως λέει και ο ποιητής, "από την ώρα που γεννιόμαστε έως την ώρα που πεθαίνουμε ουσιαστικά αλλάζουμε. Αργά. Ψυχή όπως και κορμί". Μόνο που οι βίαιες αλλαγές δεν έχουν σχέση με τις ενσυνείδητες. Και μέσα στην παραζάλη των αναγκαστικών μεταμορφώσεων δεν μπορέσαμε τελικά να γίνουμε αυτό που είμαστε. Αδυνατούμε πλέον να ορίσουμε τη ζωή μας, να σχεδιάσουμε το μέλλον μας, να έχουμε ίσες ευκαιρίες στην υγεία και την εκπαίδευση, αλλά και τη δυνατότητα να ξεφύγεις κάποτε από τη μοίρα που σου έχει επιβληθεί.  Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 
*** Οδηγός Επιχειρήσεων για την Καλαμάτα και τη Μεσσηνία         
           Οδηγός ΚαλαμάταςΠλέον στην ιστοσελίδα του «Θάρρους» έχετε τη δυνατότητα να βρείτε έναν ενημερωμένο Οδηγό Επιχειρήσεων για την Καλαμάτα, αλλά και όλη τη Μεσσηνία.
Εκεί μπορείτε να βρείτε από καφετέριες και εμπορικά καταστήματα μέχρι λογιστές και ιατρούς.
  Στόχος του Οδηγού η εξυπηρέτησή σας με μερικά μόνο κλικ.
  Αν θέλετε να δείτε τον Οδηγό Επιχειρήσεων, πατήστε εδώ
 Για να καταχωρήσετε   και την δική σας επιχείρηση ή πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο 27210 22355 ή στο www.odigos@tharrosnews.gr .-

*** Σαν σήμερα ...στις 13 Αυγούστου
        Πριν 94 χρόνια στη Μεσσηνία
ΠΕΡΙ το μεσονύκτιον της παρελθούσης Κυριακής ο δεκανεύς περιπολάρχης της περιπόλου Κέντρου Δημ. Τσαρούχης συνέλαβε παρά την Λαϊκήν Σχολήν έναν στρατιώτην φέροντα πολιτικήν ενδυμασίαν, τον οποίον εζήτησε να οδηγήση εις τας φυλακάς του Φρουραρχείου. Επεμβάς, όμως, ο δεκανεύς του Φρουραρχείου Δημ. Μανούσος εζήτησε την απόλυσιν τούτου, ίνα τον οδηγήση αυτός εις το Πειθαρχείον. Εκ τούτου προεκλήθη διένεξις μεταξύ των καθ’ ην ο δεκανεύς Τσαρούχης έσυρε το ξίφος του και επετέθη κατά του Δημ. Μανούσου. Ο τελευταίος επυροβόλησε τότε δια περιστρόφου κατά του Τσαρούχη και ετραυμάτισε τούτον εις τον αριστερόν βραχίονα.
-Η εκ του χωρίου Βλασέικα του τέως Δήμου Μεθώνης εξηκοντούτης Ελένη χα Χρ. Βλάση, πάσχουσα εξ επιληψίας και μεταβάσα εις τινά πλησίον του χωρίου ποταμόν ίνα πλύνη ρούχα, έπεσεν εντός αυτού και επνίγη.
-ΑΝΗΓΓΕΛΘΗ εις την Διοίκησιν της Χωροφυλακής Μεσσηνίας, ότι ο υπερεβδομηκοντούτης Δημήτριος Φράγκος διατελών εν μέθη και μεταβαίνων εις την εν Γεωργιτσίω εξοχικήν οικίαν του, κατέπεσε καθ’ οδόν και υποστάς διάτρησιν του κρανίου εξέπνευσεν.
πηγή: Αρχείο ΘάρρουςΓεγονότα
1521: Οι ισπανοί κονκισταδόρες υπό τον Ερνάντο Κορτές καταλαμβάνουν την πρωτεύουσα των Αζτέκων, Τενόχτιτλαν, τη σημερινή πόλη του Μεξικού.
1876: Ανοίγει τις πύλες του το Φεστιβάλ του Μπαϊρόιτ, με την ολοκληρωμένη παρουσίαση της τετραλογίας του Ρίχαρντ Βάγκνερ Το δαχτυλίδι των Νιμπελούγκεν. Την πρεμιέρα παρακολουθούν, μεταξύ άλλων, οι αυτοκράτορες Γερμανίας και Βραζιλίας, οι συνθέτες Λιστ, Μπρούκνερ, Σεν Σανς, Τσαϊκόφσκι, Έντβαρντ Γκριγκ και ο φιλόσοφος Νίτσε.
1946: Ακροδεξιοί συμμορίτες δολοφονούν στη Θεσσαλία τον δημοσιογράφο του Ριζοσπάστη Κώστα Βιδάλη.
1968: Ο Αλέκος Παναγούλης προσπαθεί να ανατινάξει το αυτοκίνητο του δικτάτορα Γεώργιου Παπαδόπουλου, αλλά αστοχεί και συλλαμβάνεται.
2004: Τελετή έναρξης των 28ων Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. 202 εθνικές αποστολές και 11.099 αθλητές παρελαύνουν στο Ολυμπιακό Στάδιο, υπό τους ήχους του DJ Tiesto. Σημαιοφόρος της ελληνικής ομάδας, ο Πύρρος Δήμας. «Μαγική η γιορτή», παγκόσμια τα εύσημα για τον καλλιτεχνικό της διευθυντή Δημήτρη Παπαϊωάννου.
2009: Αποκαλυπτική είναι η δήλωση του φωτογράφου του Αττίλα, Εργκούν Κονουκσεβέρ, ότι ήταν αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας των πέντε Κυπρίων εθνοφρουρών αιχμαλώτων, εγκλήματος πολέμου, που αποκαλύφθηκε 35 χρόνια μετά. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του φωτογράφου, όχι μόνο είδε τη δολοφονία των αιχμαλώτων, αλλά έχει καταθέσει σχετικά στον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Γεννήσεις
1888: Τζον Μπερντ, σκωτσέζος ηλεκτρολόγος - μηχανολόγος, στον οποίο πιστώνεται η ανακάλυψη της τηλεόρασης. (Θαν. 14/6/1946)
(Θαν. 3/8/1977)
1927: Φιντέλ Κάστρο, ηγέτης της Κούβας.
Θάνατοι
1863: Ευγένιος Ντελακρουά, γάλλος ρομαντικός ζωγράφος. Το αριστούργημά του θεωρείται ο πίνακας Η σφαγή της Χίου, εμπνευσμένο από τους αγώνες των Ελλήνων κατά των Τούρκων. (Γεν. 26/4/1798)
1912: Ζιλ Μασνέ, γάλλος συνθέτης. (Γεν. 12/5/1842)
2009: Λες Πολ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Λέστερ Γουίλιαμ Πόλφους, κιθαρίστας και μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες που συνετέλεσαν στην εξέλιξη της ηλεκτρικής κιθάρας. (Γεν. 9/6/1915)
www.sansimera.gr

***
 
*** ΑΘΛΗΤΙΚΗ  ενημέρωση :
 
***  Μένει ο Καντούτσης ,ξεκαθαρίζει με Μπιμπίρη η Καλαμάτα         
           ΣΤΙΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙΣ Ο 23ΧΡΟΝΟΣ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
 Στην τελική ευθεία είχαν περάσει τις τελευταίες ώρες οι συζητήσεις με τον Θωμά Μπιμπίρη, με τη διοίκηση της Καλαμάτας να αισιοδοξεί ότι θα ολοκληρωθούν με ιδανικό τρόπο και ο αμυντικός θα φοράει τη νέα χρονιά τη φανέλα της Μαύρης Θύελλας. Αισιοδοξούν  ότι η εξαιρετική πρόταση που έχει γίνει στον Μπιμπίρη, θα τον πείσει να κατηφορίσει στη Μεσσηνία. Δεν αποκλείεται εντός της ημέρας να έχει ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο , ανοίγοντας το δρόμο στις ανακοινώσεις.
Αργά χθες το βράδυ οριστικοποιήθηκε η παραχώρηση του Τάσου Καντούτση από τον Ατρόμητο στην Καλαμάτα. Έτσι, για δεύτερη συνεχή χρονιά ο υψηλόσωμος νεαρός διεθνής αμυντικός θα προσφέρει τις υπηρεσίες του στη Μαύρη Θύελλα.
Παράλληλα, στη χθεσινή προπόνηση συμμετείχε ο 23χρονος επιθετικός Ανδρέας Γεωργακόπουλος, ο οποίος έχει αγωνιστεί στο παρελθόν στο Φωστήρα, ενώ από το 2010 έως το 2012 ήταν παίκτης του Βύζαντα Μεγάρων. Πέρυσι ξεκίνησε την Προοδευτική και συνέχισε μετά το Γενάρη στην Κηφισιά. Ο Γεωργακόπουλος θα περάσει από τις ειδικές «δοκιμασίες» του Νίκου Κακαλέτρη και εφόσον πείσει, τότε και μόνο τότε θα κληθεί να υπογράψει.
  Διπλές όλη την εβδομάδα
Τέλος, παράλληλα με την εντατικοποίηση των ενεργειών της διοίκησης και του τεχνικού τιμ, που στοχεύουν την ισχυροποίηση του ρόστερ – θυμίζουμε ότι παίκτες της ομάδας πρέπει να θεωρούνται ήδη οι Ντία Αλιού, Αλέκος Καραχάλιος, Τσιρίλο και Οντβόντκ – ανεβαίνουν και οι ρυθμοί στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι. Από χθες λοιπόν ξεκίνησαν οι διπλές προπονήσεις, που θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Σταδιακά η ομάδα θα περάσει και στη διαδικασία των φιλικών παιχνιδιών, τα οποία θ’ ανακοινωθούν με επίσημο τρόπο μέσα στα επόμενα 24ωρα. Ν. Μπ.
 
*** Α' Τοπικό   1ος  Γύρος Αγώνων .  Στο 2ο  Γύρο οι γηπεδούχοι  αγωνίζονται  εκτός  έδρας .        
Πάμισος-Α.Ο. Μεθώνης, Δωριέας-Εθνικός, Εράνη-Πύλος στην πρεμιέρα! Πρόγραμμα 2013-14 Α΄ Μεσσηνίας...    
 Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα το βράδυ σε αίθουσα του ξενοδοχείου Filoxenia η κλήρωση των αγώνων του πρωταθλήματος της Α΄ Μεσσηνίας. Στη πρεμιέρα ο Πάμισος φιλοξενεί τον Α.Ο. Μεθώνης, ο Δωριέας τον Εθνικό Μελιγαλά και η Εράνη την Πύλο, ενώ αναλυτικά το πρόγραμμα για την προσεχή σεζόν 2013-14 έχει ως εξής:  
1η Αγωνιστική
Α.Ο. ΔΩΡΙΟΥ - ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΕΛΙΓΑΛΑ                                                            
Α.Ο. ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙΟΥ - Α.Σ. ΑΝΔΡΟΥΣΑΣ                                                                  
ΠΑΜΙΣΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ - Α.Ο. ΜΕΘΩΝΗΣ                                                                
Α.Ο. ΦΑΡΑΙ - ΤΕΛΟΣ ΑΓΡΑΣ                                                                
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ                                                                    
Α.Ο. ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ - Α.Ο. ΟΜΟΝΟΙΑ                                                            
ΕΡΑΝΗ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ - ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ ΠΥΛΟΥ                                                                    
ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - Α.Ο. ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑΣ                                                                
2η Αγωνιστική
Α.Ο. ΜΕΘΩΝΗΣ - Α.Ο. ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙΟΥ                                                         
ΤΕΛΟΣ ΑΓΡΑΣ - Α.Σ. ΑΝΔΡΟΥΣΑΣ                                                                  
ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ - ΠΑΜΙΣΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ                                                                   
Α.Ο. ΟΜΟΝΟΙΑ - Α.Ο. ΦΑΡΑΙ                                                              
ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ ΠΥΛΟΥ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ                                                              
Α.Ο. ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑΣ - Α.Ο. ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ                                                                
ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΕΛΙΓΑΛΑ - ΕΡΑΝΗ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ                                                           
ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - Α.Ο. ΔΩΡΙΟΥ                                                                 
3η Αγωνιστική
ΤΕΛΟΣ ΑΓΡΑΣ - Α.Ο. ΜΕΘΩΝΗΣ                                                         
Α.Ο. ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙΟΥ - ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ                                                             
Α.Σ. ΑΝΔΡΟΥΣΑΣ - Α.Ο. ΟΜΟΝΟΙΑ                                                               
ΠΑΜΙΣΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ - ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ ΠΥΛΟΥ                                                              
Α.Ο. ΦΑΡΑΙ - Α.Ο. ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑΣ                                                                   
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΕΛΙΓΑΛΑ                                                                 
Α.Ο. ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ - ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ                                                                 
Α.Ο. ΔΩΡΙΟΥ - ΕΡΑΝΗ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ                                                               
4η Αγωνιστική
ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ - ΤΕΛΟΣ ΑΓΡΑΣ                                                            
Α.Ο. ΟΜΟΝΟΙΑ - Α.Ο. ΜΕΘΩΝΗΣ                                                                   
ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ ΠΥΛΟΥ - Α.Ο. ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙΟΥ                                                                   
Α.Ο. ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑΣ - Α.Σ. ΑΝΔΡΟΥΣΑΣ                                                                    
ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΕΛΙΓΑΛΑ - ΠΑΜΙΣΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ                                                                
ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - Α.Ο. ΦΑΡΑΙ                                                                   
ΕΡΑΝΗ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ                                                                    
Α.Ο. ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ - Α.Ο. ΔΩΡΙΟΥ                                                                 
5η Αγωνιστική
Α.Ο. ΟΜΟΝΟΙΑ - ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ                                                          
ΤΕΛΟΣ ΑΓΡΑΣ - ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ ΠΥΛΟΥ                                                                  
Α.Ο. ΜΕΘΩΝΗΣ - Α.Ο. ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑΣ                                                           
Α.Ο. ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙΟΥ - ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΕΛΙΓΑΛΑ                                                          
Α.Σ. ΑΝΔΡΟΥΣΑΣ - ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ                                                                    
ΠΑΜΙΣΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ - ΕΡΑΝΗ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ                                                                    
Α.Ο. ΦΑΡΑΙ - Α.Ο. ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ                                                                   
Α.Ο. ΔΩΡΙΟΥ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ                                                         
6η Αγωνιστική
ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ ΠΥΛΟΥ - Α.Ο. ΟΜΟΝΟΙΑ                                                                
Α.Ο. ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑΣ - ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ                                                              
ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΕΛΙΓΑΛΑ - ΤΕΛΟΣ ΑΓΡΑΣ                                                         
ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - Α.Ο. ΜΕΘΩΝΗΣ                                                            
ΕΡΑΝΗ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ - Α.Ο. ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙΟΥ                                                             
Α.Ο. ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ - Α.Σ. ΑΝΔΡΟΥΣΑΣ                                                                    
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - ΠΑΜΙΣΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ                                                              
Α.Ο. ΦΑΡΑΙ - Α.Ο. ΔΩΡΙΟΥ                                                                   
7η Αγωνιστική
Α.Ο. ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑΣ - ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ ΠΥΛΟΥ                                                         
Α.Ο. ΟΜΟΝΟΙΑ - ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΕΛΙΓΑΛΑ                                                                   
ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ - ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ                                                               
ΤΕΛΟΣ ΑΓΡΑΣ - ΕΡΑΝΗ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ                                                             
Α.Ο. ΜΕΘΩΝΗΣ - Α.Ο. ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ                                                            
Α.Ο. ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙΟΥ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ                                                                   
Α.Σ. ΑΝΔΡΟΥΣΑΣ - Α.Ο. ΦΑΡΑΙ                                                           
Α.Ο. ΔΩΡΙΟΥ - ΠΑΜΙΣΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ                                                         
8η Αγωνιστική
ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΕΛΙΓΑΛΑ - Α.Ο. ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑΣ                                                           
ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ ΠΥΛΟΥ                                                         
ΕΡΑΝΗ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ - Α.Ο. ΟΜΟΝΟΙΑ                                                           
Α.Ο. ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ - ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ                                                               
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - ΤΕΛΟΣ ΑΓΡΑΣ                                                                   
Α.Ο. ΦΑΡΑΙ - Α.Ο. ΜΕΘΩΝΗΣ                                                              
ΠΑΜΙΣΟΣ ΜΕΣΗΝΗΣ - Α.Ο. ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙΟΥ                                                                   
Α.Σ. ΑΝΔΡΟΥΣΑΣ - Α.Ο. ΔΩΡΙΟΥ                                                                    
9η Αγωνιστική
ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΕΛΙΓΑΛΑ - ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ                                                            
Α.Ο. ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑΣ - ΕΡΑΝΗ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ                                                               
ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ ΠΥΛΟΥ - Α.Ο. ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ                                                         
Α.Ο. ΟΜΟΝΟΙΑ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ                                                                 
ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ - Α.Ο. ΦΑΡΑΙ                                                                 
ΤΕΛΟΣ ΑΓΡΑΣ - ΠΑΜΙΣΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ                                                                   
Α.Ο. ΜΕΘΩΝΗΣ - Α.Σ. ΑΝΔΡΟΥΣΑΣ                                                               
Α.Ο. ΔΩΡΙΟΥ - Α.Ο. ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙΟΥ                                                              
10η Αγωνιστική
ΕΡΑΝΗ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ - ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ                                                                
Α.Ο. ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ - ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΕΛΙΓΑΛΑ                                                            
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - Α.Ο. ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑΣ                                                         
Α.Ο. ΦΑΡΑΙ - ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ ΠΥΛΟΥ                                                           
ΠΑΜΙΣΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ - Α.Ο. ΟΜΟΝΟΙΑ                                                                
Α.Σ. ΑΝΔΡΟΥΣΑΣ - ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ                                                                  
Α.Ο. ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙΟΥ - ΤΕΛΟΣ ΑΓΡΑΣ                                                            
Α.Ο. ΜΕΘΩΝΗΣ - Α.Ο. ΔΩΡΙΟΥ                                                           
11η Αγωνιστική
ΕΡΑΝΗ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ - Α.Ο. ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ                                                                
ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ                                                          
ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΕΛΙΓΑΛΑ - Α.Ο. ΦΑΡΑΙ                                                              
Α.Ο. ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑΣ - ΠΑΜΙΣΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ                                                         
ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ ΠΥΛΟΥ - Α.Σ. ΑΝΔΡΟΥΣΑΣ                                                             
Α.Ο. ΟΜΟΝΟΙΑ - Α.Ο. ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙΟΥ                                                          
ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ - Α.Ο. ΜΕΘΩΝΗΣ                                                          
Α.Ο. ΔΩΡΙΟΥ - ΤΕΛΟΣ ΑΓΡΑΣ                                                              
12η Αγωνιστική
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - Α.Ο. ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ                                                          
Α.Ο. ΦΑΡΑΙ - ΕΡΑΝΗ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ                                                                  
ΠΑΜΙΣΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ - ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ                                                         
Α.Σ. ΑΝΔΡΟΥΣΑΣ - ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΕΛΙΓΑΛΑ                                                               
Α.Ο. ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙΟΥ - Α.Ο. ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑΣ                                                              
Α.Ο. ΜΕΘΩΝΗΣ - ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ ΠΥΛΟΥ                                                                
ΤΕΛΟΣ ΑΓΡΑΣ - Α.Ο. ΟΜΟΝΟΙΑ                                                         
ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ - Α.Ο. ΔΩΡΙΟΥ                                                               
13η Αγωνιστική
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - Α.Ο. ΦΑΡΑΙ                                                            
Α.Ο. ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ - ΠΑΜΙΣΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ                                                         
ΕΡΑΝΗ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ - Α.Σ. ΑΝΔΡΟΥΣΑΣ                                                                   
ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - Α.Ο. ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙΟΥ                                                               
ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΕΛΙΓΑΛΑ - Α.Ο. ΜΕΘΩΝΗΣ                                                                   
Α.Ο. ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑΣ - ΤΕΛΟΣ ΑΓΡΑΣ                                                              
ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ ΠΥΛΟΥ - ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ                                                                   
Α.Ο. ΔΩΡΙΟΥ - Α.Ο. ΟΜΟΝΟΙΑ                                                            
14η Αγωνιστική
ΠΑΜΙΣΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ - Α.Ο. ΦΑΡΑΙ                                                            
Α.Σ. ΑΝΔΡΟΥΣΑΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ                                                             
Α.Ο. ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙΟΥ - Α.Ο. ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ                                                               
Α.Ο. ΜΕΘΩΝΗΣ - ΕΡΑΝΗ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ                                                          
ΤΕΛΟΣ ΑΓΡΑΣ - ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ                                                              
ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ - ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΕΛΙΓΑΛΑ                                                          
Α.Ο. ΟΜΟΝΟΙΑ - Α.Ο. ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑΣ                                                           
ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ ΠΥΛΟΥ - Α.Ο. ΔΩΡΙΟΥ                                                         
15η Αγωνιστική
Α.Ο. ΦΑΡΑΙ - Α.Ο. ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙΟΥ                                                                 
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - Α.Ο. ΜΕΘΩΝΗΣ                                                                
Α.Ο. ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ - ΤΕΛΟΣ ΑΓΡΑΣ                                                              
ΕΡΑΝΗ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ - ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ                                                              
ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - Α.Ο. ΟΜΟΝΟΙΑ                                                            
ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΕΛΙΓΑΛΑ - ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ ΠΥΛΟΥ                                                                
Α.Ο. ΔΩΡΙΟΥ - Α.Ο. ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑΣ                                                                
ΠΑΜΙΣΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ - Α.Σ. ΑΝΔΡΟΥΣΑΣ        

 ~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/08/13-2013.html  , ΑΘΛΗΤΙΚΗ  ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ  ΕΠΣΜ  Τρίτη  13  Αυγούστου  2013  : Ποδόσφαιρο   2013  -2014 ¨: ΚΛΗΡΩΣΕΙΣ  ποδοσφαιρικών  Αγώνων .
  ~**  BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ :
~  http://www.youtube.com/stamos01 , =           2589   video.-
~  http://www.youtube.com/stamatios01 , =       1084   video.-
~  http://www.youtube.com/vlasiskal , =           1086   video.-
                                                         Σύνολο  :  4759     βίντεο ανηρτημένα .-
***
~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2013/07/14-20-2013.html , Επίσκεψη  στο  Άγιο  Όρος  14  με 20  Ιουλίου  2013 .-
~** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/07/14-20-2013.html , Διαδρομές  στο  Άγιο  Όρος 14  με  20  Ιουλίου  2013 , Δευτέρα  22-07-2013 , .-
~ http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2013/07/22-2013.html ., Το  αγιάζι  της ενημέρωσης Δευτέρα  22  Ιουλίου  2013 .-
 ~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/07/14-20-2013.html , Οδοιπορικό στο Άγιο Όρος από 14  έως  20  Ιουλίου  2013   ,   Τρίτη   23  Ιουλίου  2013 ,
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/07/23-2013.html  , Το αγιάζι  της ενημέρωσης  Τρίτη  23  Ιουλίου  2013.-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/07/24-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  24  Ιουλίου  2013 .-
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/07/25-2013.html , Το  αγιάζι  της ενημέρωσης Πέμπτη  25  Ιουλίου  2013 .-
~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/07/26-2013.html , Το  αγιάζι  της ενημέρωσης  Παρασκεύ  26  Ιουλίου  2013 .-
~  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2013/07/27-2013.html , Το αγιάζι  της  ενημέρωσης Σάββατο  27  Ιουλίου  2013.-
~  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2013/07/28-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 28 Ιουλίου 2013
 http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/07/29-2013.html , Το  αγιάζι   της  ενημέρωσης  Δευτέρα  29  Ιουλίου  2013 .-
~ http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/07/30-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης 30 Ιουλίου 2013.-
~  http://snsarfara.blogspot.gr/2013/07/31-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  31  Ιουλίου   2013 .-


*** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ  2013 :

~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/07/13-2013.html , Από  όσα γράφοντε διαβάζουμε  καί   ακούμε Σάββατο 13  Ιουλίου  2013.-  
~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2013/07/30-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 30 Ιουλίου 2013 .-
~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/08/01-02-08-2013-03-2013.html , Προσκύνημα  στην ΤΗΝΟ  01 καί 02 -08 -2013 ,  Σάββατο  03 Αυγούστου  2013.-
~ http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2013/08/03-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Σάββατο 03  Αυγούστου  2013.-
~ http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/08/04-2013.html , Το  αγιάζι  της ενημέρωσης  Κυριακή  04  Αυγούστου  2013 .-
~ http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2013/08/04-2013.html , Όμορφα  και  ωραία νέα Κυριακή  04  Αυγούστου  2013.-
~ http://stamos-dynami.blogspot.gr/2013/08/05-2013.html , Το  αγιάζι  της  Ενημέρωσης  Δευτέρα 05  Αυγούστου  2013.-
~ http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2013/08/05-2013.html  , Όμορφα  και  ώραία  Νέα  Δευτέρα  05  Αυγούστου 2013 .-
~  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2013/08/05-2013.html , Ανθολογώντας τα γραφόμενα Δευτέρα 05 Αυγούστου 2013 .-
~ http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/08/06-2013.html , Το  αγιάζι  της ενημέρωσης Τρίτη  06 Αυγούστου  2013.-
~ http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/08/07-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  07  Αυγούστου  2013 .-
~ http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/08/08-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 08 Αυγούστου 2013 .-
~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2013/08/blog-post.html , Όμορφα  και  Ώραία  Νέα Πέμπτη  08  Αυγούστου  2013 .-
~ http://snsarfara.blogspot.gr/2013/08/09-2013.html  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  09  Αυγούστου  2013 .-
~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/08/10-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 10 Αυγούστου 2013.-
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/08/10-2013.html  , Όμορφα  καί  Ωραία  Νέα  Σάββατο 10  Αυγούστου 2013 ,-
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/08/10-2013.html , Από  όσα  μαθαίνουμε ...... Σάββατο  10  Αυγούστου  2013 .-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/08/to-11-2013.html , To  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Κυριακή  11  Αυγούστου  2013 .-
~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/08/11-2013.html , Όμορφα καί Ωραία Νέα Κυριακή 11 Αυγούστου 2013 .-
~  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2013/08/to-12-2013.html , To αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013 .-
~ http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/08/12-2013.html , Όμορφα  καί  Ωραία  Νέα  Δευτέρα  12  Αυγούστου  2013.-

~     http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2013/08/13-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 13 Αυγούστου 2013 .-
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/08/13-2013.html  , ΑΘΛΗΤΙΚΗ  ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ  ΕΠΣΜ  Τρίτη  13  Αυγούστου  2013  : Ποδόσφαιρο   2013  -2014 ¨: ΚΛΗΡΩΣΕΙΣ  ποδοσφαιρικών  Αγώνων .



 ***  ΜΕΝΟΥΝΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ 2012 - 20133 : ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ  
~* http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_21.html, Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .- (1)  .-
** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_22.html, Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .- (2)
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/3.html, Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ (3) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/4.html, Σάββατο, 24 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (4) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/5.html, Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (5) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/6.html, ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (6) : Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012 ,.-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/7.html, Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/12/8_18.htmlΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (8) .- ,
~**
http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/01/19-20-01-2013.html, ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Σ/Κ 19 και 20 -01 -2013 στο Χιονοδρομικό Χελμού Καλαβρύτων.- (9).-
*** ***
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/02/9-10-2013.html , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ -video , Σ/Κ 09καί 10Φεβρουαρίου 2013 .-(10).-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/02/blog-post.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ !!!! διαδρομές - εκδρομές ...... περιηγήσεις.....
Επίσκεψη στα Φιλιατρά γιορτή αγιορτή Αγίου Χαραλάμπου ,Μιά ημερήσια διαδρομή ,Σάββατο 09 Φεβρουαρίου 2013 .- (11) .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/03/27-2013.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ :
Τετάρτη 27Μαρτίου 2013 .- (12α)

~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/02/19-2013.htmln , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ .-
~*
http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/03/28-2013.html , Η Ελλάδα μέσα από φωτογραφίες28 Μαρτίου 2013 .-
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/04/20-21-2013_22.html ,Σαββατοκύριακο 20 καί21 Απριλίου Διαδρομές - διήμερη εκδρομή στην Βοιωτία και Β. Εύβοια 2013, ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ καί ΜΑΘΑΙΝOΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ.-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/04/23-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 23 Απριλίου 2013
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html ,
Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Παρασκευή 17-05-2013 : Μένουμε
Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε ΕΛΛΑΔΑ.-
~
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Μένουμε Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε Ελλαδα
Παρασκευή 17-05-2013.-

~  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Μένουμε Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε Ελλαδα
Παρασκευή 17-05-2013.-
   ~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/05/17-2013.html ,Η ΕΛΛΑΔΑ μέσα από Φωτογραφίες Παρασκευή 17 Μαΐου 2013.- ~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ από φωτογραφίες Παρασκευή 17-05-2013 : Μένουμε , Βλέπουμε , Ζούμε , Μαθαίνουμε ΕΛΛΑΔΑ
~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/05/22-05-2013.html , ΑΡΦΑΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ , Ιστορικές διαδρομές Αναδημοσίευση Τετάρτη 22-05-2013.-
 ~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/06/17-2013.html , Κυριακή στην Αίγινα , Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013.-
http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/06/blog-post.html  , Διαδρομές μέσα από Βίντεο - ερασιτεχνικά- στην όμορφη Ελλάδα  μας : Πέμπτη 27 Ιουνίου  2013 .-
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/06/29-2013.html  , Άρωμα Ελλάδας Σάββατο 29 Ιουνίου 2013.-
~
***

1 σχόλιο:

  1. Η χώρα δείχνει ΣΑΝ ΝΑ ΜΈΝΕΙ χωρίς εθνικά διαθέσιμα . Είναι οι θάνατοι των ηγετών της .- Αν τα εθνικά θέματα βρίσκονται σε κρίσιμη φάση μ τα εθνικά μας αποθεμάτα είναι ανεξάντλητα .-
    Μιά Ελλάδα με ισχυρή διεθνή ερείσματα , είναι λιγότερο ευάλωτη από μιά Ελλάδα απομονωμένη και εσωστρεφή .-

    ΑπάντησηΔιαγραφή