arfara messinias stamos1

Ο ήλιος φωτίζει τα σώματα τα , η δε σοφία τις ψυχές .Ο κόσμος είναι ένα ανάκτορο της σοφίας του Υψίστου . Ο Θεός άναψε κάθε μία ψυχή με το δικό του πυρ . Έτσι λάμπουν όλοι οι άνθρωποι με τη σοφία του σε αυτό το θέατρο , όπως ο Θεός τους έπλασε .-Μερικούς τους έκανε μεγάλα φώτα , σε άλλους μικρά.-(Κάρλος Λιναίος )

 Αρφαρά

Η ελευθερία χωρίς τη μάθηση είναι πάντα σε κίνδυνο• η μάθηση χωρίς ελευθερία είναι πάντα μάταιη. Τζων Κέννεντυ .-

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 01 Ιουλίου 2013

Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  01 Ιουλίου  2013 :
Στο  Ζάλογγο των Σουλιωτισσών   2013         
Στην Πάργα Θεσπρωτίας με  φόντο το κάστρο

 ΚΑΛΟ  ΜΗΝΑ  γιά  Όλους  μας ! Καί  μιά όμορφη  εβδομάδα με ΚΑΛΟ  ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ !!

Το  ποντικάκι  μας πάντα  κοντά  μας !!!


*** ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ  καί  Άλλα  :

*** Το «απαγορευμένο» τσάι του Ταϋγέτου
           Της Βίκυς Βετουλάκη 
Μπορεί την εβδομάδα που μας πέρασε να ακούστηκε πολύ περίεργη η είδηση ότι το Δασαρχείο Καλαμάτας, κατάσχεσε 180 κιλά τσάι Ταϋγέτου, το οποίο είχε συλλεχθεί παράνομα και πως πρόκειται για αρωματικό φυτό που έχει χαρακτηρισθεί προστατευόμενο είδος  και απαγορεύεται η συλλογή του ακόμα και για ιδιωτική χρήση, αλλά η αλήθεια, είναι ότι το είδος αυτό, τα τελευταία χρόνια δέχεται σφοδρή επίθεση, από ανθρώπους που το εμπορεύονται.
Όπως τόνισε ο Δασάρχης Καλαμάτας Σπύρος Κατσίποδας, το γεγονός ότι δεν δίνεται καμία προσοχή στον τρόπο και το χρόνο συλλογής του, έχει οδηγήσει το τσάι Ταϋγέτου να απειλείται με εξαφάνιση και κάθε χρόνο να εμφανίζεται σε όλο και μεγαλύτερο υψόμετρο, απ’ ότι τα προηγούμενα χρόνια.
Περιορισμοί έχουν τεθεί και για άλλα αρωματικά φυτά της περιοχής μας, όπως είναι η ρίγανη, η λεβάντα, το μελισσόχορτο, κ.ά.
  Το ξεριζώνουν
Η απαγόρευση, για το τσάι Ταϋγέτου (σιδερίτης), όπως είπε ο κ. Κατσίποδας, δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά προβλέπεται από Προεδρικό Διάταγμα του 1981. Ωστόσο, μέχρι πέρυσι, δεν είχε χρειασθεί η παρέμβαση του Δασαρχείου, καθώς η συλλογή τσαγιού, ήταν περιορισμένη και κυρίως από κατοίκους του Ταϋγέτου, οι οποίοι όπως διευκρίνισε, γνωρίζουν πως πρέπει να μαζέψουν το φυτό, ώστε να μην το βλάψουν και να καρποφορήσει και πάλι.
Το Προεδρικό Διάταγμα απαγορεύει εξ ολοκλήρου τη συλλογή του, ενώ απαγορεύεται και η εξαγωγή του, παρά μόνο για ερευνητικούς σκοπούς και με ειδική άδεια.
Το πρόβλημα άρχισε να δημιουργείται τα τελευταία χρόνια, όταν ξεκίνησε ανεξέλεγκτα η συλλογή του για εμπορικούς σκοπούς. Ο κ. Κατσίποδας σημείωσε πως έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο, να έρχονται έμποροι από άλλους νομούς, με ομάδες αλλοδαπών εργατών, τους οποίους βάζουν να μαζέψουν το τσάι. Μάλιστα, κύριο χαρακτηριστικό, είναι ότι όσοι το μαζεύουν παράνομα, προκειμένου να ολοκληρώσουν γρήγορα το έργο τους, ξεριζώνουν το φυτό, αντί να κόβουν απλά τα άνθη ή τα συλλέγουν ανώριμα, πριν από την ανθοφορία.
«Οι ντόπιοι που το μάζευαν, τόσα χρόνια και το μάζευαν την περίοδο που έπρεπε να μαζευτεί και πρόσεχαν. Αυτή την περίοδο, αν μαζεύεις τσάι είναι εγκληματικό. Το τσάι Ταϋγέτου είναι μετά τις 20 Ιουλίου, να έχει ανθίσει και να είναι καρποί ώριμοι και να μπορέσει να γίνει σπορά. Πάνε νωρίς για να προλάβουν και κάνουν μεγάλη ζημιά», σημείωσε ο κ. Κατσίποδας.
  Από το 2010, έχει εκδοθεί ρυθμιστική διάταξη του Δασαρχείου Καλαμάτας και για τα υπόλοιπα αρωματικά φυτά της περιοχής μας (ρίγανη, μέντα, κ.ά.). Όποιος επιθυμεί μπορεί να συλλέξει μόνο αφού λάβει σχετική άδεια από το Δασαρχείο και με όριο τα 50 κιλά για εμπόριο, αντί πολύ μικρού τιμήματος και 5 κιλά για ιδία χρήση.
Ο κ. Κατσίποδας, σημείωσε ότι μετά τα φαινόμενα αυτά, το Δασαρχείο, αποφάσισε την εντατικοποίηση  των ελέγχων στο σημείο που συλλέγεται, ενώ ο Δασάρχης δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο να γίνουν έλεγχοι και σε καταστήματα πώλησης τσαγιού Ταϋγέτου για το πώς το έχουν προμηθευτεί, αφού δεν υπάρχουν καλλιέργειες όσον αφορά τη Μεσσηνία.
Φέτος, μέχρι αυτή τη στιγμή το Δασαρχείο έχει κατασχέσει περίπου 250 κιλά τσάι, το οποίο είτε έχει βρει να έχει συλλεχθεί και να έχει αφεθεί στην περιοχή για να ξεραθεί, είτε έχουν πιάσει επ’ αυτοφώρω να το έχουν μαζέψει. Επίσης, έχουν κατατεθεί δύο μηνύσεις σε ισάριθμα άτομα.
Τα κατασχεμένα αρωματικά φυτά, βγαίνουν στη δημοπρασία και όσον αφορά τη ποσότητα της Μεσσηνίας, σκοπός του Δασαρχείου είναι να ενημερώσει ιδρύματα, ώστε να το πάρουν, καθώς ο νόμος τους δίνει προτεραιότητα, με την προϋπόθεση να καταβάλλουν το πενταπλάσιο του μισθώματος που έχει ορισθεί.
Πάντως, είναι χαρακτηριστικό ότι στις δημοπρασίες, κυρίως για τσάι, η τιμή, ανεβαίνει ψηλά, καθώς η προμήθειά του από εκεί, παρέχει στους πλειοδότες, επίσημο έγγραφο κατοχής ποσότητας τσαγιού. Για παράδειγμα πρόσφατα σε δημοπρασία ποσότητα τσαγιού 88 ευρώ, «χτυπήθηκε» και αγοράσθηκε από εμπόρους 900 ευρώ!
 
*** "Τουριστική έκρηξη" προβλέπεται για την Καλαμάτα σύμφωνα με την εταιρεία "Travel Plan"
     ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥΣ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ
 Ψήφο εμπιστοσύνης στη...Μεσσηνία
   Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 Επί ποδός βρίσκονται οι επαγγελματίες του τουρισμού στην Καλαμάτα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή με τις αφίξεις τουριστών ήδη να βρίσκονται σε ικανοποιητικό επίπεδο, παρά το γεγονός πως βρισκόμαστε μόλις στο τέλος του πρώτου μήνα του καλοκαιριού.
Ήδη σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) από τις περιοχές που σημειώνουν μεγάλη άνοδο είναι η Μεσσηνία, λόγω του αεροδρομίου μέσω του οποίου "διοχετεύονται" τουρίστες σε διάφορες περιοχές.
Ενδεικτικά, στο διάστημα Ιανουαρίου - Μαΐου 2013 ο ελληνικός τουρισμός τρέχει με αύξηση 6,05% στις αεροπορικές αφίξεις σε σχέση με πέρυσι. Τα πρώτα αποτελέσματα της κίνησης στα αεροδρόμια είναι ότι για το συγκεκριμένο διάστημα σημειώθηκε μια αύξηση, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πριν ένα χρόνο, η οποία άγγιξε το 94,34%. Μόνο το Μάιο η αύξηση ήταν περίπου 35%.
Βεβαίως ακόμα μεγαλύτερες είναι οι προσδοκίες των επιχειρήσεων του τουρισμού για το "καυτό" δίμηνο Ιουλίου- Αυγούστου, εκεί όπου εστιάζονται οι περισσότερες προσπάθειες για βελτίωση των τουριστικών εσόδων.
Μάλιστα, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας "Travel Plan", Γιώργος Δασκαλάκης σημειώνει ότι φέτος η πόλη της Καλαμάτας θα παρουσιάσει μια "τουριστική έκρηξη", σύμφωνα και με τα στοιχεία που έχει ήδη στη διάθεσή της η εταιρεία.
Βέβαια, την ίδια ώρα, παραμένει ο προβληματισμός για την εικόνα των εσόδων , αφού αυτή δεν ανταποκρίνεται προς το παρόν στις επιδιώξεις των φορέων του κλάδου. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, που διαπιστώνουν πως μπορεί μεν η μείωση των τιμών στις οποίες προχώρησαν να γέμισαν τις επιχειρήσεις τους, τα έσοδά τους, όμως, συνεχίζουν να είναι ακόμα μειωμένα.
Ως εκ τούτου θα εξαρτηθούν πολλά το επόμενο διάστημα αναφορικά με τη ρευστότητα των ξενοδοχειακών μονάδων, μέσα, όμως, στο γενικότερο κλίμα αισιοδοξίας που έχει δημιουργηθεί από την αρχή του χρόνου. Έτσι, εκφράζεται γενικότερα η εκτίμηση πως σύντομα η πορεία των εσόδων θα είναι ανάλογη αυτή των αφίξεων.
 
*** Αρχές του 2014 έτοιμος ο αυτοκινητόδρομος Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα
            Σύμφωνα με τη διοίκηση του "Ελλάκτωρα" στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας
 Το υψηλό ανεκτέλεστο υπόλοιπο, που ανέρχεται στα 3,3 δισ. ευρώ, οι προς υπογραφή νέες συμβάσεις ύψους 250 εκατ. ευρώ, η επέκταση σε σημαντικά έργα του εξωτερικού και το ξεμπλοκάρισμα των μεγάλων συμβάσεων παραχώρησης, αποτελούν σταθερές βάσεις και δημιουργούν σημαντικές προοπτικές για τον Όμιλο Ελλάκτωρ.
Η διοίκηση του Ομίλου, κατά την τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων, η οποία έγινε τις προηγούμενες ημέρες, διατύπωσε την εκτίμηση ότι για τη φετινή χρήση ο κύκλος εργασιών θα διαμορφωθεί στο 1 δισ. ευρώ και θα καταγραφεί λειτουργική κερδοφορία από τα Βαλκάνια και τα έργα στην Ελλάδα.
Ιδιαίτερα σημαντική είναι η επανεκκίνηση των έργων παραχώρησης που συμμετέχει ο Όμιλος και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οι νέες συμβάσεις θα πάνε στη Βουλή περί τα τέλη Ιουλίου.
Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε στη Γενική Συνέλευση, ο αυτοκινητόδρομος Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα προχωρούσε για ένα χρόνο με ίδια κεφάλαια, χωρίς τραπεζική χρηματοδότηση και, αφού πλέον έχουν επιλυθεί διάφορα θέματα, εκταμιεύονται 35 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες και εκτιμάται ότι στις αρχές του 2014 η κατασκευή του θα έχει ολοκληρωθεί.  Α.Π.
 
*** Αναρριχητικό πάρκο του ΕΟΣ Καλαμάτας στη Νέδουσα (φωτογραφίες)
    «ΕΓΚΑΙΝΙΑ» ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΜΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΑΡΡΙΧΗΤΩΝ  
  Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου 
 Η στροφή στον εναλλακτικό ή θεματικό τουρισμό, είναι ένας τομέας που θα πρέπει να μας απασχολήσει όλους μας, προκειμένου να καταξιωθεί η Μεσσηνία και ως τέτοιος προορισμός. Κάθε δράση που έρχεται να προστεθεί στις ήδη υφιστάμενες, βοηθά στο να γίνεται ευρύτερα γνωστός ο νομός και από διαφορετικές ομάδες πληθυσμού.  
Μπορεί να έγινε μόλις τελευταία γνωστή στο ευρύ κοινό η δημιουργία αναρριχητικού πάρκου στη Νέδουσα, αλλά η ύπαρξή του ήταν ήδη γνωστή στους αναρριχητές.
Η δημιουργία του πάρκου αποτελεί το επιστέγασμα της προσπάθειας που είχε ξεκινήσει περί τα 13 χρόνια νωρίτερα και συγκεκριμένα από το 2000, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο «Θ» ο νέος πρόεδρος του ΕΟΣ Καλαμάτας Κων. Φύκιρης.
Ο αντιπρόεδρος Μαν. Αλοίμονος, ανέφερε πως το φαράγγι της Νέδουσας ανακαλύφθηκε από έναν Ελληνοϊταλό από την Πάτρα, κατά την διάρκεια της δημιουργίας ενός άλλου αναρριχητικού πάρκου, αυτού στη Λαγκάδα Λακωνίας. Ο Ελληνοϊταλός ξετρελάθηκε από τα όσα είδε και από εκεί και μετά, ξεκίνησαν όλα.
Ο ΕΟΣ άρχισε να διαθέτει χρήματα για την αγορά υλικών, ξεκίνησε τη συνεργασία με τους τοπικούς παράγοντες, οι οποίοι αγαπούν την περιοχή τους και σιγά – σιγά τα πράγματα έφτασαν έως τη δημιουργία του πάρκου.
Η λειτουργία του, σύμφωνα με τον κ. Φύκιρη, θα ξεκινήσει «επίσημα» το Σεπτέμβριο, με τη διοργάνωση μιας αναρριχητικής συνάντησης, σε συνδυασμό με τα 20 χρόνια λειτουργίας του ΕΟΣ. Σε αυτή αναμένεται να δώσει το παρών αρκετός κόσμος, αν αναλογιστεί κάποιος πως το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, και χωρίς να έχει γίνει κάποια πρόσκληση, στις διαδρομές σκαρφάλωναν περί τα 25 άτομα. Για τη διοργάνωση της συνάντησης έχουν δοθεί 2.000 ευρώ από το Δήμο Καλαμάτας, με τον οποίο υπάρχει μια καλή συνεργασία, όπως ανέφερε ο κ. Αλοίμονος. Έχουν διατυπωθεί και επιπλέον προτάσεις για τη διαμόρφωση της περιοχής με τη δημιουργία ενός πάρκου στο πλάτωμα προς τη «Μαραθόλακκα» και ενός ακόμη αναρριχητικού πάρκου στα απέναντι βράχια.      
Όλες αυτές οι δραστηριότητες θα συμβάλλουν από τη δική τους πλευρά στην ανάπτυξη της περιοχής, αφού, θα την καθιστούν ευρύτερα γνωστή σε περισσότερους αναρριχητές και επισκέπτες, οι οποίοι θα έχουν και εναλλακτικές λύσεις, όπως πεζοπορία στα μονοπάτια της περιοχής. Ήδη υπάρχει η σκέψη διάνοιξης παλιών μονοπατιών, όπως σημείωσε ο κ. Αλοίμονος, αλλά θέλει δουλειά και βοήθεια από το Δήμο.
 
 
 
Οι διαδρομές
Οι Στ. Ψυρρόπουλος και Δημ. Πουλόπουλος, χαράσσουν τις διαδρομές. Όπως μας είπε ο Σταύρος Ψυρρόπουλος, η αναρρίχηση είναι ένα μέσο του ορειβάτη να προσεγγίσει τις απρόσιτες κορυφές κι ο Δημ. Πουλόπουλος πρόσθεσε πως είναι ένας βασικός παράγοντας στην εξέλιξη της ορειβασίας και του αλπινισμού.
Ο Σταύρος προσέθεσε πως τα τελευταία χρόνια εξελίχθηκε και σε άθλημα, με υψηλότερη δυσκολία και μεγαλύτερη ασφάλεια.
Όσον αφορά στην περιοχή της Νέδουσας, είπε πως υπάρχουν κάθετοι βράχοι για την εξάσκηση της συγκεκριμένης δραστηριότητας. Οι πρώτες διαδρομές χαράχτηκαν το 2005-2006. Πέρσι, ήταν περίπου 50 και φέτος έχουν ήδη ανέλθει στις 100.
Ο Δημήτρης παρατήρησε πως η κατάσταση εξελίσσεται συνεχώς και πως υπάρχουν όλα τα επίπεδα δυσκολίας, από αρχάριους έως προχωρημένους.
Ο Σταύρος σημείωσε πως πρόκειται για επικίνδυνο σπορ, που χρειάζεται εκπαίδευση, εμπειρία, ευλαβική τήρηση των κανόνων ασφαλείας (και μη υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων του καθενός, προσθέτουμε εμείς).
Ήδη πάντως ο ΕΟΣ έχει δημοσιοποιήσει έναν οδηγό για την περιοχή, που καταγράφει τα πεδία αναρρίχησης και τις διαδρομές, ενώ οι περισσότεροι αναρριχητές κάνουν τις επισκέψεις τους άνοιξη και φθινόπωρο, οπότε οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες.          
Όπως μας επισήμαναν και οι δύο, ο μέσος Καλαματιανός αγνοεί τον Ταΰγετο, τη στιγμή που ο μέσος Σπαρτιάτης τον αγαπά περισσότερο. Έτσι, δεν είναι τυχαίο το ότι πρωτολειτούργησε στη Λαγκάδα (στο δρόμο προς Σπάρτη), αναρριχητικό πάρκο για τη δημιουργία του οποίου διατέθηκαν και ευρωπαϊκές πιστώσεις, ενώ αυτό στη Νέδουσα κατασκευάζεται με προσωπικό κόπο και χρήματα του ΕΟΣ.
Ο Σταύρος προσέθεσε πως λίγες περιοχές συνδυάζουν τα πλεονεκτήματα της Καλαμάτας, να απέχει το βουνό από τη θάλασσα περί τη μισή ώρα, ενώ σημείωσε πως υπάρχουν απεριόριστες δυνατότητες αξιοποίησης της περιοχής.

*** Μουσική βραδιά στην πλ. Μαυρομιχάλη
            Μετά από πολλά χρόνια, όπως είπαν οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες της πλ. Μαυρομιχάλη, πραγματοποιήθηκε μουσική βραδιά στην πλατεία. Την πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση της βραδιάς είχε το Ωδείο όπου στεγάζετε εδώ και 10 πλέον χρόνια στην πλατεία. Το Σύγχρονο Μεσσηνιακό Ωδείο λοιπόν παρουσίασε με τους μαθητές και τους καθηγητές του κομμάτια του Χατζιδάκι, του Βαμβακάρη και του ξένου ρεπερτορίου,  για όλες τις ηλικίες με απόλυτη επιτυχία. Η  πλατεία γέμισε από μικρούς και μεγάλους που το καταχάρηκαν.
Ο διευθυντής του Ωδείου σε ερώτησή μας, είπε ότι σκοπός του Ωδείου δεν είναι η προβολή του Ωδείου (αφού αυτό γίνετε με άλλους τρόπους και σε άλλους χώρους), αλλά η δημιουργία ενός επιπλέον χώρου καλλιτεχνικών εκδηλώσεων στην πόλη μας, όπου και η Πλατεία Μαυρομιχάλη μπορεί να φιλοξενήσει εκδηλώσεις κάθε τύπου καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων, και κάλεσε όλους τους αρμόδιους φορείς να το στηρίξουν, αφού όπως είπε και ο ίδιος «τώρα που έγινε η αρχή, θα το συνεχίσουμε όπως μπορούμε».
Οι μνήμες ξύπνησαν λοιπόν για τους παλαιότερους και οι νεότεροι έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις. Μπράβο στο Σύγχρονο Μεσσηνιακό Ωδείο.

***Το παρελθόν και το παρόν της κεντρικής πλατείας Καλαμάτας (φωτογραφίες)
   
 ΕΝΑ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
 Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 Αφορμές για να γράψει κάποιος για την κεντρική πλατεία Βασιλέως Γεωργίου Β' της Καλαμάτας υπάρχουν πολλές. Η σημαντικότερη είναι ότι δύο μήνες περίπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της τελευταίας ανάπλασής της, τα σχόλια για το αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα που βλέπουμε όλοι μας δίνουν και παίρνουν.
Για τη Δημοτική Αρχή, όπως είναι φυσικό, όλα πήγαν κατ΄ευχήν και το έργο ανταποκρίνεται στις ανάγκες της πόλης, προσθέτοντας μάλιστα σημαντική προστιθέμενη αξία στην τουριστική της εικόνα.
Από την πλευρά τους οι δημότες είναι διχασμένοι, με την πλειοψηφία, όμως, να θεωρεί την παρέμβαση μη ικανοποιητική. Δεν είναι άλλωστε και λίγα τα ανάλογου ύφους σχόλια που αναφέρονται στον τοπικό τύπο. Ας αρχίσουμε όμως από τα βασικά και μετά θα κάνουμε μια αναδρομή, κυρίως φωτογραφική, στην κεντρική πλατεία.
  Κεντρική πλατεία, η καρδιά της πόλης
 Σας κόβεται η ανάσα καθώς εισέρχεσθε και αγαλλιάζει το πνεύμα σας καθώς περιπλανιέστε τριγύρω; Είναι ένα μέρος όπου θέλετε να συναντηθείτε με τους φίλους σας και να παρατηρήσετε τους περαστικούς; Αποτελεί την πρώτη επιλογή για τους εορτασμούς της πόλης; Προσφέρει την αίσθηση της ιστορικής συνέχειας και αναπαριστά το όραμα της ιδανικής αστικής ζωής;  Διατηρείται με σεβασμό ή καταπατάται; Εξυπηρετεί τους πολίτες σαν μια όαση ή λειτουργεί σαν χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων; Αναρωτηθείτε λοιπόν: «αν όχι, γιατί όχι;». Οι ηθοποιοί και τα σκηνικά αλλάζουν ανά τους αιώνες, αλλά η ανάγκη της σκηνής παραμένει  διαρκής (Webb, Michael. 1990).
Αν παρατηρούμε μια πόλη ως μια μεγάλη οικία όπου ζούνε πολλοί άνθρωποι, τότε την κεντρική πλατεία της την βλέπουμε ως το κύριο σαλόνι της οικίας αυτής. Τι θα μας πει αυτό το σαλόνι για την πόλη του; Οπότε η ερώτηση είναι τι δημιουργεί μία πλατεία και ποια είναι τα όριά της.
Αφού ξέρουμε ότι οι κεντρικές πλατείες φτιάχτηκαν στις διασταυρώσεις κεντρικών δρόμων, στη πολυσύχναστη μεριά αυτών, όπου ο κόσμος ήταν
πολύς, είτε λόγω εμπορικών δραστηριοτήτων, είτε εκφωνήσεων δημόσιων λόγων, είτε διεξαγωγής αγώνων και αφού ξέρουμε ότι σε αυτή τη μεριά  χτίστηκαν τα πιο σημαντικά κτίρια της πόλης -  αν σήμερα ισχύει το αντίθετο;
Αν κάποτε η πλατεία αποτέλεσσε τη βάση για την πέριξ αρχιτεκτονική δημιουργία, σήμερα ο περιβάλλοντας αστικός χώρος είναι αυτός που καθορίζει τα όρια της εξέλιξής της; Η πολιτιστική αρχιτεκτονική κληρονομιά αποτελεί το ισχυρότερο κριτήριο εξέλιξης των πλατειών αυτών.
  Ιστορία
 Το πρώτο της όνομα ήταν πλατεία Τζανή. Γνωστή με αυτό το όνομα από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι το 1940, σε ανάμνηση του καϊμακλή καφέ που παρασκεύαζε στο καφενείο του ένας συμπαθής επαγγελματίας ονόματι Τζανής Καραμπίνης. Η θέση του καφενείου τοποθετείται στα δυτικά της Αριστομένους, απέναντι από τη στοά Βαρβουτσή.
Πλατεία Καπνοκοπτηρίου: Γνωστή με αυτό το όνομα, επειδή εδώ στεγάστηκε για κάποιο διάστημα το δημόσιο καπνεργοστάσιο της πόλης.
Πλατεία Κωνσταντίνου Διαδόχου: Πήρε αυτό το όνομα το 1912, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ως ένδειξη τιμής προς το διάδοχο Κωνσταντίνο "δια τας περιφανείς νίκες του".
Πλατεία Βενιζέλου, κατά την περίοδο 1926 έως το 1935. Η ονομασία αυτή καταργήθηκε το 1935 επειδή έφερε, σύμφωνα με τα Πρακτικά του δήμου, το όνομα "ενός κακούργου και παράφρονα πολιτικού".
Πλατεία Βασιλέως Κωνσταντίνου το 1935, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Πλατεία Βασιλέως Γεωργίου Β', το 1938, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Πλατεία Λαϊκής Σχολής: Έτσι αναφέρεται ο χώρος μπροστά από το Πνευματικό Κέντρο σε καρτ ποστάλ της εποχής.
Πλατεία Τριανόν: Με την ονομασία αυτή ήταν γνωστός ο χώρος μπροστά από το καφενείο και τον κινηματογράφο "Τριανόν" (δεκαετία 1920 και εξής).
Πλατεία Ηρώων: Έτσι αναφέρεται στα πρακτικά του δήμου την περίοδο 1942- 1944.
Πλατεία ΕΛΑΣ: Η αναφορά αυτή επισημαίνεται στα Πρακτικά του δήμου κατά το 1944.
Πλατεία Εθνικής Αντίστασης: Μετονομάστηκε το 1982, με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου.
Πλατεία Βασιλέως Γεωργίου Β':  Μετονομάστηκε εκ νέου το 1992, με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου.
Η σημερινή κεντρική πλατεία της Καλαμάτας το 19ο αιώνα δεν υφίστατο καν ως πλατεία. Η εικόνα που παρουσιάζει μετά την απελευθέρωση ήταν ένας απέραντος καλαμιώνας με ελαιοπερίβολα όπου γινόταν κυνήγι διαφόρων πτηνών. Εκεί, μάλιστα ήταν η κοίτη του Νέδοντα.
Μετά το 1871 (διάνοιξη Αριστομένους), και κυρίως μετά το 1882, οπότε έγινε η μεταβολή της κοίτης του ποταμού και διάνοιξη νέας δυτικότερα, η "παλαιά" κοίτη εγκαταλείφθηκε και κάποιοι παρόχθιοι ιδιοκτήτες άρχισαν να διεκδικούν ιδιοκτησίες πάνω σε αυτή. Η επιχωμάτωσή της έγινε από το δήμο το 1904. Το Σχέδιο του 1905, σε αντίθεση προς το σχέδιο του 1867, προέβλεπε τη χάραξη πλατείας σε εκείνο το σημείο.
Η σημερινή κεντρική πλατεία της Καλαμάτας απέκτησε πρωτεύοντα ρόλο, σε σχέση με τις ήδη υπάρχουσες, μετά το 1938, οπότε ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες διαμόρφωσής της.
Έκτοτε, γύρω από την πλατεία και σε μικρή απόσταση απ' αυτήν μεταφέρθηκαν και στεγάστηκαν τα δικαστήρια (το 1939), η τράπεζα της Ελλάδος, περίπου το 1930, ενώ παράλληλα οι Καλαματιανοί άρχισαν να διεξάγουν εδώ πολλές από τις εκδηλώσεις τους, όπως περιπάτους, λογής  λογής συγκεντρώσεις, καταθέσεις στεφάνων, σαϊτοπόλεμο.
Η ολοένα αυξανόμενη αίγλη της πλατείας αποτυπώνεται εύγλωττα  στον τοπικό τύπο του έτους 1938: "Εις την Κάτω πλατεία, (23ης Μαρτίου) και την Επάνω Πλατεία (Παπλωματάδικα) και εις άλλα σημεία της πόλεως φαίνεται ότι κατοικούν μόνον πληβείοι. Ενώ εις το "Τριανόν" και τα πέριξ αυτού παίρνουν το ορεκτικόν των μόνο οι αριστοκράται. Είναι δυνατό, να στερηθή η αριστοκρατία της μουσικής (Φιλαρμονικής) χάριν των πληβείων της Επάνω πόλεως;".

  
 
ΥΓ. Το... οδοιπορικό αυτό δεν θα μπορούσε να γραφεί δίχως την πολύτιμη συμβολή του Βασίλη Μανιάτη, ο οποίος και μας έδωσε μια σειρά φωτογραφιών από το προσωπικό του αρχείο, αλλά και δίχως τις πολύτιμες πληροφορίες που συλλέξαμε από το σημαντικό βιβλίο "Καλαμάτα, οδοιπορικό σε πλατείες και δρόμους της πόλης, 1830- 1940", που γράφτηκε από τις Αναστασία Μηλίτση-Νίκα και Χριστίνα Θεοφιλοπούλου - Στεφανούρη.

***Ανεξαρτητοποίηση Καλκαβούρα με αιχμές κατά Κόλλια
           
Πριν λίγα λεπτά έγινε γνωστή η ανεξαρτητοποίηση του πρώην Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, Γιάννη Καλκαβούρα αφήνοντας αιχμές κατά του Δημάρχου Κυπαρισσίας.

 *** Πέντε οι δόσεις για το χαράτσι μέσω ΔΕΗ για το 2013             
Ο ενιαίος φόρος ακινήτων, το δημοσιονομικό κενό και οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με την τρόικα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, «κλειδώνει» η συμφωνία για τον ενιαίο φόρο ακινήτων με 33 συντελεστές, που θα ισχύσει από το 2014 και δεν θα εισπράττεται πλέον από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Επίσης η τρόικα φέρεται να συναίνεσε στην είσπραξη του ειδικού φόρου ακινήτων για το 2013 μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ σε πέντε δόσεις, αντί των τεσσάρων που ζητούσε.
Όπως ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου, στη συνάντηση παρουσιάστηκαν οι λεπτομέρειες του ενιαίου φόρου ακινήτων και έγινε μια καλή συζήτηση με τους εκπροσώπους των δανειστών.
Η τρόικα δεν επέμεινε στη σύνδεση του ενιαίου φόρου ακινήτων με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, ούτε απέρριψε την πρόταση του υπουργείου για τη θέσπιση 33 κλιμακίων.
Ο ενιαίος φόρος θα ισχύσει από το 2014 και δεν θα εισπράττεται πλέον από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
Χαρακτηριστική η λακωνική δήλωση παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, κατά την αποχώρησή του από το υπουργείο μετά από την περίπου 2,5 ωρών συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας, ότι «κλείδωσαν οι πέντε δόσεις και οι 33 συντελεστές».
Στη συνάντηση εξετάστηκαν θέματα σχετικά με το δημοσιονομικό κενό, τις αποκρατικοποιήσεις, αλλά και τις προβολές δαπανών για το υπόλοιπο 2013 και το 2014.
Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο το Δημόσιο πρέπει να αποπληρώσει ομόλογο αξίας 2,2 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, κατά τη συνάντηση παρουσιάστηκαν οι εναλλακτικές προτάσεις του οικονομικού επιτελείου για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού της περιόδου 2013- 2014, το οποίο προκύπτει κυρίως από την «τρύπα» στον ΕΟΠΥΥ και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Ο ίδιος παράγοντας επισήμανε «ότι πάμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε, κάποια θέματα θα τα συμφωνήσουμε αυτή την εβδομάδα, κάποια άλλα την επόμενη».
Ο κ. Στουρνάρας θα έχει νέα συνάντηση με την τρόικα το απόγευμα της Τρίτης, κατά την οποία θα συζητηθούν τα τελευταία τεχνικά ζητήματα για τον ενιαίο φόρο.
Εκ των πραγμάτων, είναι δύσκολο να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις πριν από το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας, 8 Ιουλίου.
Το οικονομικό επιτελείο επιζητεί να έχει υπάρξει συμφωνία με την τρόικα πριν από τα μέσα Ιουλίου, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα με τη δόση των 8,1 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στο γ΄ και δ΄ τρίμηνο εφέτος.
Η δόση αυτή αναμένεται να εκταμιεύεται σταδιακά, ανάλογα με την υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων.
Σημειώνεται, ότι μετά από τη συνάντηση με την τρόικα, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Task Force, Χορστ Ράιχενμπαχ.  
Newsroom ΔΟΛ

***Ο Πασχάλης Τερζής στην Καλαμάτα - Κερδίστε προσκλήσεις
         
Πασχάλης Τερζής μετά από 4 χρόνια απουσίας, επιστρέφει σε μια βόλτα ανά την Ελλάδα για πρώτη φορά  με 7 καλοκαιρινές συναυλίες
 Είναι από τους δημοφιλέστερους και πιο αγαπητούς λαϊκούς ερμηνευτές όλων των εποχών. Κορυφαίος της σύγχρονης εποχής στέκεται ισάξια δίπλα στα διαχρονικά ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου. Η χαρισματική φωνή του, η ποιότητα των τραγουδιών του και η αυθεντικότητα της προσωπικότητάς του τον έχουν καθιερώσει στην κορυφή του λαϊκού τραγουδιού.
Στα 35 χρόνια της πλούσιας καριέρας του στο ελληνικό τραγούδι, με 10 πλατινένιους και 6 χρυσούς δίσκους και με τις τεράστιες επιτυχίες στο ενεργητικό του, ο Πασχάλης Τερζής με τη γλυκιά μελαγχολία στο βλέμμα, αλλά και με τον καημό που κρύβουν τα τραγούδια του, αποθεώνεται σε κάθε του εμφάνιση και μας ξεσηκώνει να τραγουδάμε δυνατά και να διασκεδάζουμε.
Πέρα όμως από τις πωλήσεις των δίσκων του και την απήχηση των τραγουδιών του ο Πασχάλης Τερζής αγαπήθηκε από το κοινό για τη μεστή και επιβλητική παρουσία του επί σκηνής. Tέσσερα χρόνια μετά την τελευταία του εμφάνιση ο Πασχάλης Τερζής επιστρέφει με τη χαρισματική φωνή του, σε μια βόλτα ανά την Ελλάδα,  για πρώτη φορά,  με 7 μοναδικές συναυλίες που θα χαρίσουν στο κοινό δυνατές συγκινήσεις!
  10 Ιουλίου – Δημοτικό Στάδιο, Καλαμάτα Τιμή εισιτηρίου:15 € Ώρα έναρξης: 21:30
  Προπώληση εισιτηρίων:
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ, Αριστομένους 33, Καλαμάτα
ΑΕΡΙΚΟ ΤΣΙΠΟΥΡΟΜΕΖΕΔΟΠΩΛΕΙΟ, Στοά Λόντου, Καλαμάτα
SANTE LINGERIE, Κανάρη 13, Καλαμάτα
MOVIES VIDEO CLUB, Φαρών & Ευριπίδου 23,
ΑΙΓΛΗ ΚΑΦΕ, Παραλία Καλαμάτας
ΚΡΙΝΟΣ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ, κ.πλατεία, Πύλος
ΗΛΕΚΤΡΑΓΟΡΑ ΓΕΩΡΓ.ΚΛΕΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ, Μελιγαλά
KONG BEACH BAR, Παραλία Καλογριάς, Στούπα

***

*** ΑΘΛΗΤΙΚΗ  ενημέρωση :



*** Γιάννης Αντετοκούμπο: Η απίστευτη διαδρομή από τα Σεπόλια στο ΝΒΑ!
Από τις γειτονιές των Σεπολίων, στις αμερικάνικες μεγαλουπόλεις και από τα γήπεδα του Ζωγράφου, σε εκείνα του NBA: αυτή είναι με λίγα λόγια η ιστορία του Γιάννη Αντετοκούμπο, του Ελληνονιγηριανού μπασκετμπολίστα για τον οποίο αυτή τη στιγμή μιλά ο κόσμος όλος!
Γεννημένος το 1994, ο Γιάννης είναι το τρίτο από τα πέντε παιδιά της οικογένειας Αντετοκούμπο, που το1992 μετανάστευσε από τη Νιγηρία στην Ελλάδα, μέσω Τουρκίας.
Οι γονείς του δίμετρου νεαρού διέμεναν αρχικά στα Σεπόλια και, με εξαίρεση τον πρωτότοκο γιό τους, τον Φράνσις, που κάνει καριέρα ποδοσφαιριστή, αποφάσισαν να δώσουν στα παιδιά τους ελληνικά ονόματα (Θανάσης, Γιάννης, Κώστας, Αλέξης) και να τα στείλουν σε ελληνικά δημόσια σχολεία.
Τα αδέρφια Αντετοκούμπο μεγάλωσαν με πολλές στερήσεις και, μάλιστα, πολλές φορές ο Γιάννης βγήκε στους δρόμους να πουλήσει μικροαντικείμενα, σε μια προσπάθεια να συμπληρώσει το οικογενειακό εισόδημα. «Μερικές φορές το ψυγείο μας ήταν άδειο. Δε μπορούσαμε να πουλήσουμε πράγματα στο δρόμο και έτσι δεν είχαμε χρήματα για να αγοράσουμε φαγητό», έχει εξομολογηθεί σε συνέντευξή του ο ίδιος, καθώς, μαζί με τον Θανάση, πουλούσαν ρολόγια, γυαλιά ηλίου και τσάντες σε παράνομους πάγκους.
Ψηλοί και ταλέντα στο μπάσκετ, ο Θανάσης και ο Γιάννης έγιναν αντιληπτοί από τον προπονητή Σπύρο Βεληνιάτη, που έκανε ποδήλατο στα Σεπόλια. Αρχικά, τους πήγε στον Τρίτωνα και στη συνέχεια στον Φιλαθλητικό, ενώ, πριν από λίγα χρόνια, η οικογένεια μετακόμισε στου Ζωγράφου, δίπλα από το δημοτικό γυμναστήριο.
Εκτός, όμως, από την ανέχεια, ο Γιάννης είχε να αντιμετωπίσει και τον ρατσισμό, αφού πληροφορίες λένε πως σε κάποιους αγώνες χλευάστηκε από την κερκίδα λόγω του χρώματός του. Επίσης, από σαράντα κύματα πέρασαν τα αδέρφια για την απόκτηση ελληνικού διαβατηρίου και τη συμμετοχή σε ελληνικές εθνικές ομάδες.
«Στο νούμερο 15 του ντραφτ του ΝΒΑ για το 2013, οι Μιλγουόκι Μπακς επιλέγουν τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, από την Αθήνα της Ελλάδας, όπου η τελευταία ομάδα του ήταν ο Φιλαθλητικός»... Με αυτά τα λόγια, από το στόμα του κομισάριου του κορυφαίου πρωταθλήματος μπάσκετ στον πλανήτη, άνοιξε η νέα σελίδα στη ζωή του 19χρονου.
Κι εκείνος;
Το πανηγύρισε με τον αδερφό του και ύψωνοντας  την γαλανόλευκη!!!  πηγή: star.gr

*** Α’ Τοπική Μεσσηνίας: Οι προπονητές και οι «τελειωμένες» μεταγραφές
           Το άνοιγμα της μεταγραφικής περιόδου έφθασε σήμερα 1η του μηνός και μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου, με την επίσημη μορφή, ωστόσο ήδη έχει διαμορφωθεί ένα αξιόλογο μέρος, ποσοστιαία, του παζλ των προσθηκών για τα σωματεία της Α΄ κατηγορίας της Μεσσηνίας. Απόλυτο βεβαίως είναι το ποσοστό για τους προπονητές που θα βρεθούν στους πάγκους των 16 μονομάχων, αφού δεν υπάρχει κανένα κενό. Μάλιστα, ανάμεσά τους, κάποια σπουδαία ονόματα, που υπό διαφορετικές προϋποθέσεις θα μπορούσαν κάλλιστα να δουλεύουν σε μεγαλύτερες κατηγορίες.
Το νέο πρωτάθλημα περιλαμβάνει δυνατά ονόματα συλλόγων, αφού ο υποβιβασμός Εράνης Φιλιατρών,  Παμίσου, αλλά και Εθνικού Μελιγαλά αλλάζει τα δεδομένα, διαμορφώνοντας ένα εξισορροπημένο και πολύ ενδιαφέρον τοπίο. Εάν προσθέσουμε τα δυνατά χαρτιά της Α΄ κατηγορίας (Κυπαρισσία, Σπερχογεία, Ολυμπιακός, Απόλλωνας κ.ά), τότε αντιλαμβανόμαστε πόσο «περίεργη» χρονιά θα είναι η ερχόμενη, η οποία δε θα έχει καμία σχέση με την περυσινή, όπου ο Μεσσηνιακός ξεχώριζε με μεγάλη διαφορά.
Οι ομάδες αυτές επιδιώκουν και θα επιδιώξουν να ενισχυθούν με στόχο την επίτευξη των στόχων τους, το ίδιο όμως θα κυνηγήσουν και τα υπόλοιπα σωματεία, θέλοντας να πετύχουν το πλάνο το οποίο έχουν διαμορφώσει. Σύμμαχος σε αυτό θα είναι σίγουρα η διατήρηση του κορμού τους, όμως το ίδιο σημαντικό θα είναι και το κομμάτι της ενίσχυσης μέσα από τη μεταγραφική προσπάθειά τους.
Στο σημερινό του φύλλο το «Θάρρος» κάνει μια πρώτη προσπάθεια εξωτερίκευσης των αποτελεσμάτων των προσπαθειών των διοικήσεων των 16 σωματείων, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι τώρα, με τις ανακοινώσεις τους σχετικά με την απόκτηση – συμφωνία των μεταγραφικών τους στόχων. Υπάρχουν κάποιες ομάδες που έχουν κινηθεί πολύ έντονα (Εθνικός, Διαβολίτσι, Ολυμπιακός, Απόλλωνας) κερδίζοντας αρχικά τις εντυπώσεις, υπάρχουν όμως άλλες που ετοιμάζουν την αντεπίθεσή τους και κάποιες ακόμη που δεν χρειάζονται τόσο μεγάλη ενίσχυση λόγω της ύπαρξης – διατήρησης του μεγαλύτερου μέρους του κορμού τους.
 Επειδή επισήμως οι μεταγραφές ξεκινούν την Τρίτη, κρατάμε μια μικρή επιφύλαξη, όμως θεωρούμε ότι δύσκολα μπορεί ν’ αλλάξει κάτι γύρω από τα ονόματα που αναφέρονται.
  ΑΝΔΡΟΥΣΑ
Προπονητής: Η διοίκηση του Συλλόγου εμπιστεύθηκε και για την Α΄ Τοπική τον Κώστα Καλογερόπουλο, που θα επιδιώξει να κτίσει ομάδα σωτηρίας, στηριζόμενη κυρίως στα δικά της παιδιά, μιας και οι μεταγραφές θα είναι λίγες και προσεγμένες.
Αποκτήθηκαν: Μέχρι χθες δεν είχε ανακοινωθεί επισήμως καμία μεταγραφική κίνηση.
  ΑΟ ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙΟΥ
Προπονητής: Ο Σωτήρης Δημάκης παρέμεινε για μία ακόμη χρονιά στο τιμόνι του Διαβολιτσίου, και θα επιδιώξει την εδραίωση στην κατηγορία. Πέρυσι ο ΑΟΔ σώθηκε στο τέλος,  όμως φέτος ο πήχης ανεβαίνει, γεγονός που αποδεικνύεται από τις εξαιρετικές και συγκροτημένες κινήσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα και με τις οποίες έχει κλείσει κατά 90% ίσως και παραπάνω το ρόστερ.
Αποκτήθηκαν: Θόδωρος Δασκαλάκης (Κυπαρισσία), Κώστας Βασιλόπουλος (Παναθηναϊκός Καλ.), Παναγιώτης Δημητρίου (Ασπρόχωμα), Νίκος Ζερίτης (Αίαντας Καλαμάτας), Βασίλης Βεργόπουλος (Πάμισος), Θανάσης Γεωργαντάς (Πανθουριακός), Φώτης Χαρίτος (Παναθηναϊκός Καλ.), ενώ εσωτερικές μεταγραφές αποτελούν οι Ζάκας, Αθανασόπουλος, που πέρυσι δεν ακολούθησαν την πορεία για διαφορετικούς λόγους.
  ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Προπονητής: Με τον νεαρό, αλλά πολύ σοβαρό και πολλά υποσχόμενο Γιώργο Γρηγορόπουλο θα βαδίσει ο Απόλλωνας στο πρωτάθλημα της Α΄ κατηγορίας, ακολουθώντας το δίπτυχο της ανάδειξης παικτών αλλά και της ανταγωνιστικής παρουσίας. Μέχρι τώρα οι «μελανόλευκοι» έχουν κινηθεί αρκετά σοβαρά στο μεταγραφικό παζάρι, πραγματοποιώντας κινήσεις ουσίας και θα επιδιώξουν να κάνουν το  ίδιο και στη συνέχεια.
Αποκτήθηκαν: Βαγγέλης Καπακλής (Φαραί), Πέτρος Κέρμαλης (Πάμισος), Γιώργος Ζάρκας (Αστέρας 2004), Στάθης Γιαννακόπουλος (Πανθουριακός), Γιάννης Καρύδης (Αστέρας Βαλύρας).
  ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ
Προπονητής: Τάκης Βούτσας σημαίνει εγγύηση για τον Σύλλογο των Αρφαρών, απολαμβάνοντας της απόλυτης στήριξης της διοίκησης, που κινείται λογικά, δείχνοντας την εμπιστοσύνη της στο σοβαρό και μετρημένο τεχνικό. Ο Αστέρας θα κυνηγήσει και πάλι την παραμονή ακολουθώντας το σταθερό πλάνο των τελευταίων ετών, δηλαδή την εμπιστοσύνη στους παίκτες που προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή των Αρφαρών. Θα γίνουν ελάχιστες προσθήκες, έτσι ώστε να καλύψουν τις όποιες απώλειες προκύψουν, όπως για παράδειγμα του Θανόπουλου.
Αποκτήθηκαν: Καμία μεταγραφή επισήμως μέχρι χθες, αν και οι πληροφορίες θέλουν τη διοίκηση του Αστέρα να ανακοινώνει με την επίσημη είσοδο στη μεταγραφική περίοδο την πρώτη της προσθήκη.
  ΔΩΡΙΟ
Προπονητής: Ο Γιάννης Αντωνόπουλος επέστρεψε στην ομάδα, σε μια περίοδο που το Δώριο καλείται να πετύχει την απόλυτη αναμόρφωσή του ως σύνολο. Υπήρξαν αρκετές αποχωρήσεις από την ομάδα, που πέρυσι είχε ένα πολύ καλό έμψυχο δυναμικό και η διοίκηση καλείται να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να διαμορφώσει ιδανικές προϋποθέσεις, έτσι ώστε η ομάδα να φθάσει και πάλι στη σωτηρία.
Αποκτήθηκαν: Μέχρι χθες δεν είχε ανακοινωθεί επισήμως καμία μεταγραφή, ωστόσο οι πληροφορίες κάνουν λόγο για προφορική συμφωνία με 3-4 καλούς παίκτες, ανάμεσά τους και κάποιοι που προέρχονται από τον Εθνικό Μελιγαλά.
  ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΕΛΙΓΑΛΑ
Προπονητής: Ο Αντώνης Μαυρέας βρέθηκε τις τελευταίες τρεις αγωνιστικές της περυσινής χρονιάς στο τιμόνι του Εθνικού και ανανέωσε τη συνεργασία του με στόχο τον πρωταθλητισμό. Στο Μελιγαλά έχουν θέσει ως προτεραιότητα την κατάκτηση του τίτλου στο πρωτάθλημα της Μεσσηνίας και τη διεκδίκηση της ανόδου μέσω των μπαράζ για τη Γ΄ Εθνική. Γι’ αυτό και θέλουν να ενισχύσουν το ρόστερ με ποιοτικούς και έμπειρους ποδοσφαιριστές.
Αποκτήθηκαν: Δημήτρης Κουτίβας (Φαραί), Γιώργος Κωνσταντόπουλος (Παναθηναϊκός Καλ.), Χρήστος Μαραβέλας (ελεύθερος), Στάθης Θανόπουλος (Αστέρας Αρφαρών), Παναγιώτης Γερμάνης (Δώριο), Πέτρος Τσώνης (Δώριο), Παναγιώτης Ξενούλης (Ολυμπιακός Καλ.), Χαράλαμπος Θεοδοσόπουλος (Πράσινα Πουλιά) και επέστρεψαν οι νεαροί Λάγιος, Γεωργόπουλος, που είχαν δοθεί με τη μορφή δανεισμού στον Αστέρα Αρφαρών.
  ΕΡΑΝΗ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ
Προπονητής: Νέο πρόσωπο στον πάγκο των Φιλιατρινών ο Δημήτρης Παναγιώτου, ο οποίος προέρχεται από την Αιτωλοακαρνανία και την περυσινή χρονιά βρέθηκε στην ομάδα του Ολυμπιακού Λαμπετίου, στην Ηλεία. Θα στηριχθεί κυρίως στο ντόπιο υλικό, ρίχνοντας βάρος στις μικρές ηλικίες.
Αποκτήθηκαν: Ανδρέας Χρονόπουλος (Κυπαρισσία), Αλμπάν Γκρέτσα (Κυπαρισσία).
  ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ
Προπονητής:  Ο Παναγιώτης Παναγόπουλος έμεινε τελικά στην τελική ηγεσία, σε μια χρονιά που αναμένεται μάλλον μεταβατική. Ο ΑΟΚ βάζει σε δεύτερη μοίρα τον πρωταθλητισμό και θα επιδιώξει το κτίσιμο μιας σοβαρής και ισχυρής ομάδας, χωρίς μεγάλα ανοίγματα και ηχηρές προσθήκες. Βεβαίως οι πολλές αποχωρήσεις που έχουν υπάρξει και ενδέχεται να συνεχιστούν, υποχρεώνουν τη διοίκηση να ενισχύσει το ρόστερ.
Αποκτήθηκαν: Κώστας Μανδραπήλιας (Εράνη Φιλιατρών). Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η απόκτηση – επιστροφή του Παντελή Μπίζου, αν και επισήμως δεν υπάρχει ανακοίνωση.
  ΜΕΘΩΝΗ
Προπονητής: Κάτω από δύσκολες συνθήκες ο Παναγιώτης Βλαχόγιαννης πέτυχε το στόχο της παραμονής και η διοίκηση της Μεθώνης δεν μπορούσε παρά να στηρίξει εμπράκτως ένα από τα δικά της παιδιά. Στόχος βεβαίως και τη νέα χρονιά η παραμονή, αν και φαίνεται σε πρώτη φάση, ότι η Μεθώνη μπορεί ν’ ανέβει ένα επίπεδο πιο πάνω, μέσα από τη διατήρηση του μεγάλου ποσοστού του δυναμικού της και την παραμονή των Μπάλλα, Κοσσυφολόγου.
Αποκτήθηκαν: Φραγκίσκος Κεράνης (Δώριο).
  ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Προπονητής: Ο Σπύρος Τσίκινης έκανε πολύ καλό έργο στο διάστημα που βρέθηκε πέρυσι στον πάγκο των ερυθρολεύκων και η διοίκηση ανανέωσε, πράττοντας σωστά και λογικά, τη συνεργασία με τον Νησιώτη τεχνικό. Στόχος δεν είναι άλλος από την παρουσίαση ενός ισχυρού συνόλου, που θα επιδιώξει, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, την εδραίωση στην πρώτη τριάδα του πρωταθλήματος.
Αποκτήθηκαν: Φίλιππος Μάρρης (Ηρακλής Καλ.), Σωτήρης Φουρναράκος (Ασπρόχωμα), Παναγιώτης Καραγιάννης (Δώριο), Παναγιώτης Σίνος (Σπερχογεία), Χρήστος Αριτζής (τοπικό Δράμας), Νίκος Περιβολάρης (Αίαντας Καλ.).
  ΟΜΟΝΟΙΑ
Προπονητής: Ο Σωτήρης Μπουραντώνης τείνει να σπάσει κάθε ρεκόρ, ανανεώνοντας για 9η χρονιά τη συνεργασία του με τους κυανέρυθρους. Η ομάδα έχει το συν της διατήρησης του μεγαλύτερου μέρους του περυσινού κορμού και θα κινηθεί χωρίς άγχος στο μεταγραφικό παζάρι, επιζητώντας τόσο το θελκτικό ποδόσφαιρο, όσο και το αποτέλεσμα, δηλαδή την παραμονή.
Αποκτήθηκαν: Τάσος Σκόκος (επέστρεψε από τη Στενωσιά όπου είχε δοθεί με τη μορφή δανεισμού), Νίκος Κολόζης (Άρις Καλαμάτας). Οι κυανέρυθροι είναι πολύ κοντά και στην απόκτηση του επιθετικού Γιάννη Κανναβού, από τη Δόξα Καλαμάτας, ενώ εσωτερική μεταγραφή αποτελεί η επιστροφή του Γιώργου Καλογερόπουλου που ολοκλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία.
  ΠΑΜΙΣΟΣ
Προπονητής: Από χίλια κύματα πέρασε το μέτωπο του προπονητή και εκείνος που επιλέχθηκε τελικά ήταν ο Γιώργος Αργυρόπουλος. Η ομάδα της Μεσσήνης είναι υποχρεωμένη να πρωταγωνιστήσει, επιζητώντας την άνοδο και ο 38χρονος τεχνικός καλείται να φτιάξει το σύνολο που θα διεκδικήσει τον πρωταθλητισμό. Τα έχει καταφέρει στο παρελθόν τόσο με τον Πάμισο, όσο και με τη Σπερχογεία και θα προσπαθήσει να το κάνει και πάλι, έχοντας ως στηρίγματα τους φιλάθλους της ομάδας και το βαρύ της όνομα.
Αποκτήθηκαν: Βασίλης Αλεβίζος (Εράνη Φιλιατρών), Χρήστος Τρίψας (ομάδα Ρουμανίας), Άλπερτ Σεφεράσι (Τέλος Άγρας), Γιώργος Πούπουζας, Βασίλης Κουρής, Ραφαήλ Σταματόπουλος (οι τρεις νεαροί προωθήθηκαν από τη θυγατρική ομάδα του Παμίσου, την Αμφιθέα).
  ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑ
Προπονητής: Με τον Τάσο Χατζηαγγελή θα πορευτούν οι Ταύροι και τη νέα χρονιά, μιας και το πάντρεμα έχει αποδειχθεί επιτυχημένο. Ο πολύπειρος τεχνικός απολαμβάνει της απόλυτης αποδοχής και στήριξης στη Σπερχογεία, με τη διοίκηση να κινείται προς συγκεκριμένη κατεύθυνση,  επιδιώκοντας το καλό και επιθετικό ποδόσφαιρο, σε συνδυασμό με την καλή παρουσία στο νέο πρωτάθλημα, αλλά και την ανάδειξη ταλαντούχων παικτών.
Αποκτήθηκαν: Δημήτρης Διακουμής (Ομόνοια Καλ.), Κώστας Διαμάντης (Χανδριναϊκός), Στέλιος Κουτίβας (ΑΟ Διαβολιτσίου).
  ΤΕΛΟΣ ΑΓΡΑΣ
Προπονητής: Με τον Θανάση Λακριντή θα βαδίσει ο Σύλλογος των Γαργαλιάνων, με τη διοίκησή του να τον εμπιστεύεται πλήρως. Το έργο του τα τελευταία χρόνια στην ομάδα είναι ιδιαίτερα επιτυχημένο και θα διεκδικήσει να κάνει το ίδιο και την επόμενη ημέρα, στηριζόμενος στο ντόπιο στοιχείο, κυρίως αλλά και σε κάποιες μετρημένες και ποιοτικές μεταγραφές.
Αποκτήθηκαν: Μέχρι χθες η διοίκηση του Άγρα δεν είχε ανακοινώσει καμία μεταγραφή.
  ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ ΠΥΛΟΥ
Προπονητής: Η διοίκηση των νεοφώτιστων εμπιστεύθηκε τον νεαρό και όχι πολύ έμπειρο αλλά αρκετά ορεξάτο και καλό γνώστη του ποδοσφαίρου, Νίκο Γεωργακλή, για να φτιάξει το σύνολο εκείνο που θα διεκδικήσει την παραμονή. Σε πρώτη φάση φαίνεται ότι οι Πυλιώτες μπορούν να τα καταφέρουν, γεγονός που αποδεικνύεται μέσα από τη διατήρηση πολλών παικτών του περυσινού κορμού, τις δυνατές πρώτες κινήσεις, αλλά και τις δυνατές «προσπάθειες».
Αποκτήθηκαν: Βαγγέλης Κουλόπουλος (Εθνικός Μελιγαλά), Νίκος Βιδάκης (Εθνικός Μελιγαλά).
    ΦΑΡΑΙ
Προπονητής: Στην εμπειρία και τις γνώσεις του Κώστα Κλάδη θα στηριχθεί και πάλι το Καλαματιανό Σωματείο, που καλείται να προχωρήσει εν μέσω διοικητικών διαφοροποιήσεων και πιθανών αλλαγών στο έμψυχο δυναμικό. Τα πράγματα δεν αλλάζουν ιδιαίτερα, με το Φαραί να ζητά την άνεση παραμονή, γιατί όχι και την προώθηση νεαρών παικτών μέσα από την καλή δουλειά του Βασίλη Μπλέτσα στις Ακαδημίες.
Αποκτήθηκαν: Γιώργος Κωστέας (Ολυμπιακός Καλ.), Ηλίας Φλέσσας (Αβία).
Του Νίκου Μπαλόπουλου

*** Σε μια εβδομάδα ξεκινά το 1o Basketball camp, “Brent Petway & Friends” Στην Costa Navarino!
Σε μόλις μια εβδομάδα ξεκινά το Basketball camp με τίτλο “Brent Petway & Friends” Στην Costa Navarino!
Από τις 8 έως τις 12 Ιουλίου, μικροί και μεγάλοι φίλοι του μπάσκετ θα έχουν την ευκαιρία να μυηθούν από τον Αμερικανό MVP του All Star Game και νικητή του διαγωνισμού καρφωμάτων στα μυστικά του αθλήματος στo κλειστό γήπεδο προδιαγραφών FIBA της Costa Navarino .
Για πληροφορίες:
Navarino Dunes, Costa Navarino. Τηλ.: 27230-97.000
Navarino Collections, Navarino Dunes. Τηλ.: 27230-91.130

***

~ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΟΥΛΙΟΥ  2013 : ~

~  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2013/07/01-2013.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 01 Ιουλίου 2013.-

***   ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΟΥΝΙΟΥ  2013 :
*
http://snsarfara.blogspot.gr/2013/05/01-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 01 Ιουνίου 2013.-
*
http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2013/06/03-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 03 Ιουνίου 2013 .-
*
http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/06/03-2013.html  ,  Μιά νέα ζωή ...αρραβώνες ..δυό νέων ανθρώπων ... Δευτέρα 03 Ιουνίου 2013 ,  To Σάββατο 01 Ιουνίου 2013 στην όμορφη Καλαμάτα Μεσσηνίας .-
http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/06/2-2013.html , Διαδρομές στο Βασιλικό κτήμα Τατοϊου Κυριακή 2 Ιουνίου 2013 : Δευτέρα 03 Ιουνίου 2013.-                                                                                                                  ~  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/06/04-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 04 Ιουνίου                                                       ~ http://stamos-dynami.blogspot.gr/2013/06/05-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  05  Ιουνίου  2013 .- ~ http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2013/06/06-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη  06   Ιουνίου   2013.-
~ http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2013/06/07-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  07 Ιουνίου  2013.-
~ ~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2013/06/08-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 08 Ιουνίου 2013.-
~ http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2013/06/blog-post.html , Το αγιάζι στην ενημέρωση Κυριακή 09 Ιουνίου 2013.-
  ~ http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/06/10-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013 .-
~  http://snsarfara.blogspot.gr/2013/06/10-2013.html , Το Δευτεριάτικο  αγιάζι της ενημέρωσης 10  Ιουνίου  2013.-
  ~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/06/11-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  11 Ιουνίου  2013.-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/06/12-2013.html , Το αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη   12  Ιουνίου  2013.-
~  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/06/12-2013.html ,, Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013.-
~ ~ http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/06/13-2013.html , Το  αγιάζι  της ενημέρωσης  Πέμπτη  13  Ιουνίου  2013.-
~  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/06/14-2013.html , Άμεση ενημέρωση στο  αγιάζι μας Παρασκευή  14  Ιουνίου  2013 .-
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/06/15-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 15 Ιουνίου 2013.-
~http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/06/blog-post.html , Τριήμερο Αγίου Πνεύματος 22, 23 καί 24 Ιουνίου 2013 Διαδρομές.-
~ http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2013/06/27-2013.html , Το  αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη  27  Ιουνίου  2013.-
~ ~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2013/06/28-2013.html  , Το  αγιάζι  της ενημέρωσης  Παρασκευή  28  Ιουνίου  2013.-
~ ~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2013/06/28-2013.html  , Το  αγιάζι  της ενημέρωσης  Παρασκευή  28  Ιουνίου  2013.-
~  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/06/blog-post.html
  , Μένουμε  Ζούμε Μαθαίνουμε γιά  την Ελλάδα μας  , Παρασκευή 28/6/2013
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/06/29-2013.html , Άρωμα Ελλάδας Σάββατο 29 Ιουνίου 2013 .-
~ http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/06/29-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 29 Ιουνίου 2013 .-
~~ http://snsarfara.blogspot.gr/2013/06/30-2013.html , ΕΛΛΑΔΑ  το αγιάζι της ενημέρωσης  Κυριακή  30  Ιουνίου  2013 .-
  

 * ΜΕΝΟΥΝΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ 2012 - 20133 : ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ  
  ~* http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_21.html, Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .- (1)  .-
** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_22.html, Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .- (2)
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/3.html, Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ (3) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/4.html, Σάββατο, 24 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (4) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/5.html, Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (5) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/6.html, ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (6) : Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012 ,.-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/7.html, Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/12/8_18.htmlΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (8) .- ,
~**
http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/01/19-20-01-2013.html, ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Σ/Κ 19 και 20 -01 -2013 στο Χιονοδρομικό Χελμού Καλαβρύτων.- (9).-
*** ***
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/02/9-10-2013.html , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ -video , Σ/Κ 09καί 10Φεβρουαρίου 2013 .-(10).-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/02/blog-post.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ !!!! διαδρομές - εκδρομές ...... περιηγήσεις.....
Επίσκεψη στα Φιλιατρά γιορτή αγιορτή Αγίου Χαραλάμπου ,Μιά ημερήσια διαδρομή ,Σάββατο 09 Φεβρουαρίου 2013 .- (11) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/03/27-2013.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ :
Τετάρτη 27Μαρτίου 2013 .- (12α)
~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/02/19-2013.htmln , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ .-
~*
http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/03/28-2013.html , Η Ελλάδα μέσα από φωτογραφίες28 Μαρτίου 2013 .-
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/04/20-21-2013_22.html ,Σαββατοκύριακο 20 καί21 Απριλίου Διαδρομές - διήμερη εκδρομή στην Βοιωτία και Β. Εύβοια 2013, ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ καί ΜΑΘΑΙΝOΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ.-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/04/23-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 23 Απριλίου 2013
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html ,
Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Παρασκευή 17-05-2013 : Μένουμε
Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε ΕΛΛΑΔΑ.-
~
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Μένουμε Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε Ελλαδα
Παρασκευή 17-05-2013.-
~  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Μένουμε Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε Ελλαδα
Παρασκευή 17-05-2013.-  
 ~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/05/17-2013.html ,Η ΕΛΛΑΔΑ μέσα από Φωτογραφίες Παρασκευή 17 Μαΐου 2013.-
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ από φωτογραφίες Παρασκευή 17-05-2013 : Μένουμε , Βλέπουμε , Ζούμε , Μαθαίνουμε ΕΛΛΑΔΑ
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/06/29-2013.html , Άρωμα Ελλάδας Σάββατο 29 Ιουνίου 2013 .-
~
 
*** www.blogtv.gr   , www.tometopo.gr  , www.antarsya.gr  , www.expresss.gr  , www.zougla.gr  , www.cybc.com.gr  ,  www.enikos.gr  , 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου