arfara messinias stamos1

Ο ήλιος φωτίζει τα σώματα τα , η δε σοφία τις ψυχές .Ο κόσμος είναι ένα ανάκτορο της σοφίας του Υψίστου . Ο Θεός άναψε κάθε μία ψυχή με το δικό του πυρ . Έτσι λάμπουν όλοι οι άνθρωποι με τη σοφία του σε αυτό το θέατρο , όπως ο Θεός τους έπλασε .-Μερικούς τους έκανε μεγάλα φώτα , σε άλλους μικρά.-(Κάρλος Λιναίος )

 Αρφαρά

Η ελευθερία χωρίς τη μάθηση είναι πάντα σε κίνδυνο• η μάθηση χωρίς ελευθερία είναι πάντα μάταιη. Τζων Κέννεντυ .-

Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

M. ΠΕΜΠΤΗ το αγιάζι της ενημέρωσης 02- Μαϊου 2013

M. ΠΕΜΠΤΗ το  αγιάζι  της ενημέρωσης  02- Μαϊου  2013 :

Στο περιβόλι της Παναγίας
Ωάλτες  στον Ι.Ν. Αγίων Θεοδώρων Αρφαρών το 2013
 
Το  ποντικάκι κοντά μας !
 
Φωτογραφία για ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ - ΕΡΧΕΤΑΙ ΕΠΙ ΣΦΑΓΗΝ ΕΚΟΥΣΙΟΝ
Του Λάμπρου Κ. Σκόντζου,Θεολόγου Καθηγητού
"Τη Αγία και Μεγάλη Πέμπτη οι τα πάντα καλώς διαταξάμενοι θείοι Πατέρες, αλληλοδιαδόχως εκ τε των θείων Αποστόλων και των ιερών Ευαγγελίων παραδεδώκασιν ημίν τέσσερά τινα εορτάζειν΄ τον ιερόν Νιπτήρα, τον Μυστικόν Δείπνον (δηλαδή την παράδοσιν των καθ’ ημάς φρικτών Μυστηρίων), την υπερφυά Προσευχήν και την Προδοσίαν αυτήν"
      Αυτό είναι το συναξάρι της Μεγάλης Πέμπτης. Η αγία μας Εκκλησία τιμά την γία αυτή ημέρα όσα έλαβαν χώρα στο υπερώο της Ιερουσαλήμ και όσα ακολούθησαν μετά το Μυστικό Δείπνο.
       Το Θείο Δράμα οδεύει προς την ολοκλήρωσή του. Ο εκουσίως και αδίκως Παθών για τη δική μας σωτηρία Κύριος γνωρίζει ότι έφτασε το τέλος της επί γης παρουσίας Του. Η προδοσία του αγνώμονα μαθητή, η σύλληψη, οι εξευτελισμοί, το ψευδοδικαστήριο, η καταδίκη και ο σταυρικός θάνατος είναι θέμα ωρών. Ως άνθρωπος αισθανόταν το δια της θυσίας Του βαρύ φορτίο της απολυτρώσεως του ανθρωπίνου γένους και γι’ αυτό αγωνιούσε υπερβαλλόντως. Δεν τον ενδιέφερε το δικό Του μαρτύριο και ο θάνατος, αλλά η συνέχιση του σωτηριώδους έργου Του.
Γι’ αυτό λοιπόν αφιέρωσε το βράδυ της προπαραμονής του επικείμενου ιουδαϊκού Πάσχα και παραμονή της δικής Του σταυρικής θανής στους αγαπημένους Του μαθητές. «Επιθυμία επεθύμησα τούτο το πάσχα φαγείν μεθ΄ υμών προ του με παθείν» (Λουκ.22,15) τους είπε. Ήθελε να φάγει για τελευταία φορά μαζί τους. Μα το σπουδαιότερο να τους αφήσει τις τελευταίες παρακαταθήκες Του και πάνω απ’ όλα να τελέσει τον Μυστικό Δείπνο, να παραδώσει την υπερφυά Θεία Ευχαριστία, η οποία θα τελείται στο διηνεκές, ως η αέναη πραγματική παρουσία Του στην Εκκλησία.
Στο υπερώο της Ιερουσαλήμ μέσα σε ατμόσφαιρα έντονης συγκινήσεως και σε ένδειξη πραγματικής και άδολης αγάπης, έσκυψε ως δούλος ο Κύριος και έπλυνε τα πόδια των μαθητών Του. Με την πράξη Του αυτή ήθελε να διδάξει έμπρακτα το πρωταρχικό χρέος της αλληλοδιακονίας των ανθρώπων. «Ο μείζων εν υμίν γινέσθω ως ο νεώτερος, και ο ηγούμενος ως ο διακονών» (Λουκ.22:25), άφησε ως ύψιστη εντολή για τις κατοπινές ανθρώπινες γενεές.
       Κατόπιν κάθισαν στο τραπέζι του δείπνου. Ο Κύριος θέλησε κατ’ αρχήν να ξεκαθαρίσει την υπόθεση του προδότη μαθητή. Δεν ήταν δυνατόν να καθίσει ο άνομος εκείνος μαζί τους στην παράδοση του φρικτού Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας, πολλώ δε μάλλον να κοινωνήσει σε αυτό. Λέγει λοιπόν «Εις εξ’ υμών παραδώσει με, ο εσθίων μετ’ εμού» (Μάρκ.14,18, Ιωάν.13,22). Τα λόγια αυτά έφεραν αναστάτωση στους μαθητές. Δεν περίμεναν να ακούσουν τέτοια φοβερή αγγελία και άρχισαν να διερωτώνται: ποιος άραγε είναι αυτός; Ο αγαπημένος μαθητής Ιωάννης πέφτοντας στον τράχηλο του Διδασκάλου ρώτησε εξ’ ονόματος όλων: «Κύριε τις εστιν»; και ο Κύριος απάντησε: «Εκείνος εστιν ω εγώ βάψας το ψωμίον επιδώσω» (Ιωάν.13,26). Και βουτώντας τεμάχιο άρτου στο φαγητό το έδωσε στον Ιούδα. Αυτός το έφαγε και ταυτόχρονα «εισήλθεν εις εκείνον ο Σατανάς» (Ιωάν.13,27). Ο Ιησούς του είπε: «ό ποιείς, ποίησον τάχιον» (Ιωάν.13,27). Ο προδότης μαθητής έφυγε βιαστικά, απομακρυνθείς για πάντα από τη χορεία των μαθητών και από την κοινωνία του Θείου Διδασκάλου. «Ην δε νύξ» προσθέτει ο Ιωάννης. «Νυξ πραγματική, τονίζει σύγχρονος συγγραφέας, αλλά και νυξ πνευματική εν τη ψυχή του Ιούδα, εν η το φως του θείου Πνεύματος δια παντός εσβέσθη»!
Μετά από αυτό ο Κύριος προέβη στη σύσταση του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας. Έλαβε άρτο και αφού ευχαρίστησε έκοψε αυτόν σε τεμάχια και έδωκε στους μαθητές του λέγοντας: «Λάβετε, φάγετε, τούτο εστι το σώμα μου», το αληθινό το πραγματικό, «το υπέρ υμών διδόμενον» (Λουκ.22,19). Ύστερα πήρε το ποτήριο της ευλογίας, που ήταν γεμάτο με οίνο, και αφού ανέπεμψε ευχαριστήριο δέηση στο Θεό Πατέρα έδωκε στους μαθητές Του λέγοντας: «Πίετε εξ αυτού πάντες΄ τούτο γαρ εστι το αίμα μου, το της Καινής Διαθήκης, το περί πολλών εκχυνόμενον εις άφεσιν αμαρτιών» (Ματθ.26,28, Μάρκ.14,24).
Αφού κοινώνησαν όλοι και έφαγαν, ο Κύριος μίλησε και απεύθυνε την τελευταία αποχαιρετιστήρια ομιλία Του στους μαθητές Του. Ο Ευαγγελιστής Ιωάννης διασώζει στο Ευαγγέλιό Του ολόκληρη αυτή την εκτενή ομιλία στα κεφάλαια 13-16. Ο τρόπος της ομιλίας προδίδει στον Κύριο δραματική έκφραση. Ως άνθρωπος μπροστά στο μαρτύριο, το οποίο γνωρίζει ως Θεός αγωνιά και λυπάται.
Αρχίζει με το «Νυν εδοξάσθη ο υιός του ανθρώπου και ο Θεός εδοξάσθη εν αυτώ» (Ιωάν.13,31). Τα παθήματα που θα ακολουθήσουν και η ταπείνωση θα είναι η δόξα του Υιού και συνάμα αυτή θα είναι η δόξα του Πατέρα. Οι αλήθειες και οι ηθικές ιδέες της ομιλίας την καθιστούν πραγματικά μοναδική. Η τρυφερότητα προς τους μαθητές Του είναι έκδηλη, τους αποκαλεί «τεκνία». Κύριο χαρακτηριστικό της ομιλίας είναι η προτροπή για ενότητα και αγάπη μεταξύ των μαθητών και κατ’ επέκταση όλων των ανθρώπων. «Εντολήν καινήν δίδωμι υμίν ίνα αγαπάτε αλλήλους» (Ιωάν.13,3) και «Ειρήνην αφίημι υμίν, ειρήνην την εμήν δίδωμι υμίν» (Ιωάν.14,27).
Μετά ακολούθησε η περίφημη αρχιερατική προσευχή του Κυρίου. Προσεύχεται στον Ουράνιο Πατέρα για την ενότητα των μαθητών Του. Δεν εύχεται να τους άρει ο Θεός Πατέρας από τον κόσμο, αλλά να τους διαφυλάξει από τον πονηρό και τα έργα του. ins>
Αφού περατώθηκε και η προσευχή η νύχτα είχε προχωρήσει αρκετά. Ο Ιησούς πήρε τους μαθητές Του και πήγε στο Όρος των Ελαιών, σε ένα πραγματικά ειδυλλιακό και ήσυχο τόπο, λίγο έξω από τη μεγάλη πόλη. Εκεί υπήρχε κήπος στον οποίο μπήκε με τους μαθητές Του για να προσευχηθεί (Ιωάν.18,1). Να μείνει μόνος «ενώπιος ενωπίω» με τον Ουράνιο Πατέρα και να αντλήσει δύναμη για τη μεγάλη δοκιμασία, που Τον περίμενε. Ο τρόπος της προσευχής ήταν δραματικός. Ως άνθρωπος αγωνιούσε για το επερχόμενο πάθος. «Περίλυπός εστιν η ψυχή μου έως θανάτου» (Ματθ.26,38) είπε στους μαθητές Του. «Παρελθέτω απ’ εμού το ποτήριον τούτο» (Ματθ.26,39) παρακαλούσε τον Πατέρα και «εγένετο δε ο ιδρώς αυτού ωσεί θρόμβοι αίματος καταβαίνοντος επί την γην» (Λουκ.22:45). Μάταια προσπαθούσε να νικήσει τη νωθρότητα των μαθητών Του, οι οποίοι δε μπορούσαν να κατανοήσουν την κρισιμότητα των δραματικών εκείνων στιγμών, και έπεφταν σε βαθύ ύπνο. Κάποια στιγμή ακούστηκαν φωνές και θόρυβος πολύς. Έφτασαν οι στρατιώτες με οδηγό τον Ιούδα για να συλλάβουν τον Ιησού. Χαρακτηριστικό σύνθημα ο ασπασμός του Διδασκάλου από τον Προδότη (Λουκ.22,48). Ο Πέτρος χρησιμοποιεί βία, κόβει το αφτί του στρατιώτη Μάλχου (Ιωάν.18,11). Παρ’ όλα αυτά η σύλληψη πραγματοποιείται. Ο Κύριος δέσμιος οδηγείται σε ολονύκτιες ψεύτικες δίκες για να καταδικαστεί και να σταυρωθεί.
Τα γεγονότα που έλαβαν χώρα τη Μεγάλη Πέμπτη έχουν τεράστια σωτηριολογική σημασία για μας. Πρώτ’ απ’ όλα η εκούσια πορεία του Κυρίου προς το Πάθος φανερώνει την άμετρη θεία ευσπλαχνία και αγάπη για τον πεσόντα άνθρωπο. Η ολοκληρωτική νίκη της αμαρτίας, της φθοράς και του θανάτου μπορούσε να πραγματοποιηθεί μόνο με τον σταυρικό θάνατο του αναμάρτητου Χριστού. Μόνο το τίμιο αίμα του Μεγάλου Αθώου μπορούσε να καθαρίσει κάθε ρύπο αμαρτίας σε όλους τους ανθρώπους όλων των εποχών. Μόνο αυτό μπορούσε να φέρει την καταλλαγή και την ισορροπία, που είχε διαταράξει σοβαρά το κακό και η αμαρτία. Υπέροχο πραγματικά είναι και το υμνολογικό περιεχόμενο της αγίας αυτής ημέρας. Δημοφιλές είναι το αρκτικό τροπάριο «Ότε οι ένδοξοι μαθηταί…», μέσω του οποίου παροτρύνονται οι πιστοί να αποφύγουν τα πάθη του προδότη Ιούδα. Επίσης ο κανόνας, ποίημα του Κοσμά του μοναχού αποτελεί ένα κορυφαίο ποίημα της Εκκλησίας μας.Στο κοντάκιο «Τον άρτον λαβών εις χείρας ο προδότης…» ποίημα του περιφήμου Ρωμανού, αποτυπώνεται με ακρίβεια η δολιότητα και η αθλιότητα του Ιούδα. Ο Οίκος, ποίημα του Συμεών του Υμνογράφου, καλεί τους πιστούς να μιμηθούν τους μαθητές του Χριστού και να προσέλθουν στην πνευματική τράπεζα «καθαραίς ταις ψυχαίς», να ζήσουν το μυστήριο της απολύτρωσης. Εκπληκτικά τροπάρια είναι τα στιχηρά των Αίνων «Συντρέχει λοιπόν το συνέδριον των Ιουδαίων…» ποίημα Κοσμά του μοναχού, «Ιούδας ο παράνομος ο βάψας εν τω δείπνω την χείρα…», «Ιούδας ο προδότης δόλιος ων…» κλπ., ποιήματα Ιωάννου του μοναχού, ιστορούν την προδοσία του αγνώμονα μαθητή. Υπέροχο είναι ακόμα και το δοξαστικό «Ον εκήρυξεν Αμνόν Ησαίας έρχεται επί σφαγήν εκούσιον…». Καταπληκτικά είναι επίσης και τα απόστιχα τροπάρια, ποιήματα του πατριάρχου Μεθοδίου, «Σήμερον το κατά του Χριστού πονηρόν συνήχθη συνέδριον…», «Σήμερον ο Ιούδας το της φιλοπτωχείας κρύπτει προσωπείον…», και « Μηδείς, ω πιστοί, του δεσποτικού δείπνου αμύητος…», παρουσιάζουν κατά τρόπο ποιητικότατο την σύλληψη και την ψευδοδίκη του Κυρίου. Θαυμαστό είναι ακόμα και το δοξαστικό των αποστίχων «Μυσταγωγών σου Κύριε…» με το οποίο καλούνται οι μαθητές Του από Αυτόν να γίνουν διάκονοι των ανθρώπων, όπως Εκείνος.  Αυτή η Μεγάλη Θυσία μπορεί να έχει πρακτικά αποτελέσματα στην Εκκλησία, μέσω της Θείας Ευχαριστίας, την οποία παρέδωσε ο Κύριος τη σημερινή ημέρα στους μαθητές Του και μέσω αυτών στην Εκκλησία. Η απολυτρωτική Θυσία του Σταυρού συνεχίζεται στο διηνεκές στις άγιες Τράπεζες των ναών, ως την κυριότερη αγιαστική πράξη της Εκκλησίας μας. Ο Κύριος είναι παρών στην Εκκλησία Του μέσω του ιερού Μυστηρίου τη Θείας Ευχαριστίας. Εμείς γινόμαστε οργανικά, πραγματικά, μέλη του μυστικού Του Σώματος με την Κοινωνία του αγίου Σώματός Του. Έτσι συντελείται η σωτηρία μας.  http://www.agioritikovima.gr  .-
 TA  AΓΙΑ ΠΑΘΗ ΣΤΟ ΑΡΦΑΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ  2013 μέσα από Βίντεο :
 ~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2013/04/28-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 28 Απριλίου 2013, Κυριακή των Βαϊων .-
~ Ευαγγέλιο 1ης ακολουθίας Νυμφίου  ΙΝ. ΑΡΦΑΡΩΝ  28-04 -2013 : http://youtu.be/rklkWOjB_hQ ,
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=k9plqenUJ90    ,   Παπά- Μιχάλης ΑΡΦΑΡΑ (Βυζαντινή ύμνοι)   17-04-2011. -
~
http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/04/29-04-2013.html , Μ. Δευτέρα στο αγιάζι της ενημέρωσης 29-04-2013 .-
Μ. Δευτέρα 29-04-2013  I.N. Αγίων Θεοδώρων  Αρφαρά ανάγνωση Αγίου  «Ευαγγελίου »  ¨: http://youtu.be/bZP4yFtH-Z8 ,
~ http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=0WwawmEUfIY ,  Μ.Δευτέρα  Αρφαρά 18-04-2011 ,
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=P1btUOsYS9E , Ι.Ν. Άγιοι Θεόδωροι Αρφαρών 18-04-2011  .- 827 .-  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=ELC9bx33sYw , ΑΡΦΑΡΑ  ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ  ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ Παπά- Μιχάλης  18-04-2011  .
825 .- http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=P1btUOsYS9E , 18-04-2011  Άγιοι Θεόδωροι Αρφαρών .-
~ http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2013/04/30-2013.html ,Μ. ΤΡΊΤΗ 30 Απριλίου 2013 το αγιάζι της ενημέρωσης.-
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=ydgBjkYnVEE   Μ. ΤΡΙΤΗ  ΑΡΦΑΡΑ 19-04-2011 .-
~* Μ. Τρίτη  30-04-2013  ΑΡΦΑΡΑ ανάγνωση Ιερού  - Θείου  Ευαγγελίου στον Μητροπολιτικό  Ι.Ν. Αγίων Θεοδώρων : http://youtu.be/5QhXbtF3bCM ,
 ~* Ι.Ν.  Άγιοι Θεόδωροι Αρφαρών  30-04-2013 Μ. Τρίτη  : http://youtu.be/YKwbsptFezQ ,
~* ARFARA  Μ Τρίτη  30-04-2013 Άγιοι Θεόδωροι Ψαλμοί : http://youtu.be/cEKoX85_i2w  ,
~* Ψαλμοί Μ Τρίτη  Ι.Ν. Αρφαρών  30-04-2013 : http://youtu.be/q3CGHEAzb9Q  ,
~* Παπά  Μιχάλης Μ.  Τρίτη Ψέλνει  30-04-2013 : http://youtu.be/43U1E89Q8fM  ,
~* Μ Τρίτη  30-04-2013 Ψαλμοί : http://youtu.be/yQ2VmLNJ3oU  ,

~ Μ. Τετάρτη ευχέλαιο ΑΡΦΑΡΑ 01-05-2013 : http://youtu.be/s7j7808YrPo ,
~ ΕΥΧΕΛΑΙΟ  Μ Τετάρτη 01-05-2013 Ι .Ν. Αγίων Θεοδώρων ¨: http://youtu.be/Dy07vLngrQU ,
~ ARFARA  01-05-2013 ευχέλαιο ¨: http://youtu.be/gwXB09_i4wI  ,
~ Ευχέλαιο ανάγνωση  Αγίων  Ευαγγελίων 01-05-2013 : http://youtu.be/qKkMYkLYEC0 ,
~ Μ Τετάρτη Ι.Ν. Αρφαρών 1-5-2013 : http://youtu.be/djlheCbUfXI  ,
~ Μυστικός  Δείπνος Μ. Τετάρτη  Ι.Ν. Αρφαρών 01-05-2013: http://youtu.be/JzUoAD_Vnsg  ,
~* M Τετάρτη  Ι.Ν.Αγίων Θεοδώρων  Αρφαρά Θείον Ευαγγέλιο  1-5-2013 : http://youtu.be/NdF1Gz9zwg4 ,
~* Παπά - Μιχάλης  ψαλμοί M. Τετάρτη I.N. Arfaron  1-5-2013 : : http://youtu.be/ImSf0_DeRhw  .
~* 2ο ευαγγέλιο Ευχελαίου  Μ Τετάρτη 1-5-2013 Ι.Ν. ΑΡΦΑΡΑ : http://youtu.be/6SkqULcEaII  ,
~* Ευχέλαιο 3ο  Ευαγγέλιο Αρφαρά  Μ Τετάρτη 2013: http://youtu.be/4fEr53QHun0 ,
~* Αρφαρά  ευχέλαιο  4ο ευαγγέλιο  Μ Τετάρτη  2013 : http://youtu.be/jgwrf3TjUVY ,
~* Ευχέλαιο  Αρφαρά  2013  5ο ευαγγέλιο Μ Τετάρτη : http://youtu.be/ND8QMLNQfss ,
~* ΑΡΦΑΡΑ Μ Τετάρτη  ευχέλαιο 6ο  ευαγγέλιο  2013 : http://youtu.be/JyWa82nQQtY  ,

** Μ. Πέμπτη ΑΡΦΑΡΑ 1ο  ευαγγέλιο  2013: http://youtu.be/8wRz2W7NNlA ,

** Μ. Πέμπτη  2013  2ο  ευαγγέλιο  ΑΡΦΑΡΑ : http://youtu.be/3lfpyTNLjUo  ,

** Μ  Πέμπτη 2013 3ο ευαγγέλιο Αρφαρά : http://youtu.be/chgz4q24xNc  ,


**   Μ.  Πέμπτη   2013 Αρφαρά 4ο  ευαγγέλιο¨: http://youtu.be/z0lOq6WmBlw  ,

** M  Πέμπτη  2013  Αρφαρά  5ο  ευαγγέλιο :
http://youtu.be/iTw-ZojDElc  ,,

~** Arfara 2013  Μ Πέμπτη  Σήμερον  κρεμάται επί ξύλου ,,: http://youtu.be/r5GEr97ipv4 ,
 
** M  Πέμπτη Αρφαρά 2013  6ο  ευαγγέλιο : : http://youtu.be/7uIvAHPe2qg  ,


** ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ  καί  Άλλα  :
~****** BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ :
~  http://www.youtube.com/stamos01 ,   =2501    video.-
~  http://www.youtube.com/stamatios01 , =861  video.-
~  http://www.youtube.com/vlasiskal , =      909  video.-
                                             ***Σύνολο  :  4271   βίντεο ανηρτημένα .-

*** Φωτιά  από βραχικύκλωμα καταστρέφη ολοσχερώς οικία στον Άγριλο Αρφαρών :

Aπο φωτιά    π ου μάλλον προκλίθηκε από βραχικύκλωμα στον Άγριλο Αρφαρών έκαψε ολοσχερώς την κατοικία και όλα τα υπάρχοντα , της οικίας του Παπά-Γιάννη Κάργα .-
Ησυζυγός του νοσηλεύεται στο Γ.Κ.Ν.Νοσοκομείο Καλαμάτας .-
Το  τραγικό αυτό γεγονός συνεκλώνισε όλους τους κατοίκους του πρώην Δήμου Αρφαρών .-

*** Συνελήφθη ανήλικος τσιγγάνος για κλοπή στην Καλαμάτα  :  Συνελήφθη, χθες το απόγευμα, στην Καλαμάτα, από αστυνομικούς της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας, ένας ανήλικος ΡΟΜΑ, γιατί μαζί με ακόμα ένα άτομο που αναζητείται, όπως προέκυψε, προχθές το μεσημέρι, στη Θουρία, αφαίρεσαν από όχημα γυναίκας μια τσάντα με προσωπικά αντικείμενα, η οποία βρέθηκε και αποδόθηκε στην ιδιοκτήτρια της.
Προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Περιφέρειας Καλαμάτας.

*** Το λαβωμένο πλοίο του ναυαγίου της Μεθώνης  :
  Τελικά κατάφεραν τις τελευταίες ώρες να βάλουν το καράβι Consouth μέσα στο λιμάνι της Καλαμάτας.
Τα σημάδια της σύγκρουσης είναι εμφανέστατα και πλέον στην πόλη θα φθάσουν ειδικοί για να επιθεωρήσουν την κατάσταση του πλοίου και είναι σε θέση να ταξιδέψει.

***  Ανάκληση ελαιολάδου που είχε συσκευαστεί στην Καλαμάτα από τον ΕΦΕΤ :
  Νοθευμένο με σογιέλαιο τεχνητά κεχρωσμένο, όπως έδειξε η εξέταση, ήταν ελαιόλαδο που είχε συσκευαστεί στην Καλαμάτα, και το οποίο ο ΕΦΕΤ ζήτησε να αποσυρθεί, στο πλαίσιο γενικότερου ελέγχου και αποσύρσεων προϊόντων.
Συγκεκριμένα, η Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, μετά από καταγγελία και σε συνεργασία με τη Χημική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης, διαπίστωσε ότι το παραπάνω προϊόν πωλούνταν με την ένδειξη «Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο».
Πρόκειται για το προϊόν με την εμπορική επωνυμία «ΠΑΡΝΩΝΑΣ», σε συσκευασία των 5 L και ημερομηνία λήξης 31-12-2015, το οποίο επιπλέον φέρει τις ενδείξεις «ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΠΕΡΓΑΜΗΝΕΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ - ΦΑΡΩΝ 84 - ΚΑΛΑΜΑΤΑ».

***  Σήμερα ο «Θρήνος της Παναγιάς» από γυναίκες του Λυκείου Ελληνίδων  :
 Στην προσπάθειά του να αναβιώσει τα έθιμα του τόπου μας, το Λύκειον των Ελληνίδων Καλαμάτας παρουσιάζει, όπως κάθε χρόνο, με το γυναικείο τμήμα της χορωδίας του, το
«Μοιρολόι της Παναγίας» ή το «Θρήνο της Παναγίας», όπως συνηθίζεται να λέγεται μέσα στις εκκλησίες από γυναίκες μπροστά στον εσταυρωμένο τη Μεγάλη Πέμπτη το βράδυ.
Φέτος το Μοιρολόι της Παναγίας θα ειπωθεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Καλαμάτας, σε τρεις διαφορετικές μελωδίες (Πανελλήνια, Μικρασιάτικη και Δωδεκανησιακή).
Παράλληλα, το Λύκειον των Ελληνίδων Καλαμάτας ευχαριστεί θερμά το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομο, τον προεξάρχοντα ιερέα του Ι. Ναού, αρχιμανδρίτη κ. Φίλιππον Χαμαργιά, καθώς και τους ιερείς και επιτρόπους του ναού και εύχεται σε όλους Καλή Ανάσταση.

***  Απεβίωσε ο γνωστός ποινικολόγος Αλέξανδρος Κατσαντώνης :
 Πλήρης ημερών, έφυγε από τη ζωή ο διακεκριμένος ποινικολόγος Αλέξανδρος Κατσαντώνης. Το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν σε νοσοκομείο των Αθηνών, με σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα.
Ο Αλέξανδρος Κατσαντώνης ήταν από τους πλέον καταξιωμένους ποινικολόγους. Διετέλεσε καθηγητής του Ποινικού Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών, ενώ αρθρογραφούσε επί χρόνια σε εφημερίδες. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν αγόρευε, οι αίθουσες των δικαστηρίων μετατρέπονταν σε πανεπιστημιακά αμφιθέατρα, καθώς πολλοί νεότεροι δικηγόροι έσπευδαν να τον ακούσουν.
πηγή: protothema.gr

***  Επίθεση Γερμενή κατά Καμίνη, με θύμα ένα 12χρονο κορίτσι :
 

Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Γιώργος Γερμενής επιχείρησε να επιτεθεί με γροθιά στον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη, μέσα στο κοινωνικό παντοπωλείο του δήμου, χτυπώντας τελικά ένα 12χρονο κορίτσι. Τo επεισόδιο σημειώθηκε μετά τη ματαίωση της διανομής τροφίμων «μόνο για Έλληνες» στο Σύνταγμα από τη Χρυσή Αυγή.
Ο Γ.Καμίνης, μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5, δήλωσε ότι ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής επιχείρησε επιπλέον να βγάλει το όπλο του.
Το επεισόδιο σημειώθηκε στο κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου Αθηναίων, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 100 μέτρων από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο σταθμό Λαρίσης.
Ο δήμαρχος Αθηναίων επισκέφθηκε το κοινωνικό παντοπωλείο του δήμου μετά την ματαίωση της διανομής τροφίμων «μόνο για Έλληνες» στο Σύνταγμα. Την ίδια ώρα, η Χρυσή Αυγή είχε αρχίσει να διανέμει τρόφιμα στα γραφεία της, υπό την διακριτική παρακολούθηση αστυνομικών δυνάμεων.
Όταν ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Γιώργος Γερμενής αντιλήφθηκε ότι στο κοινωνικό παντοπωλείο βρισκόταν ο δήμαρχος Αθηναίων, εισέβαλε στο χώρο και επιχείρησε να γρονθοκοπήσει τον κ. Καμίνη. Τη γροθιά που προοριζόταν για τον κ. Καμίνη τελικά δέχθηκε στο κεφάλι ένα 12χρονο κορίτσι που βρισκόταν εκείνη την ώρα στο κοινωνικό παντοπωλείο του δήμου με τον πατέρα του.
«Είναι δυνατόν αυτό το υποκείμενο να περιφέρεται και να οπλοφορεί; Είχε το χέρι στο όπλο. Πήγε να βγάλει όπλο. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να προβληματίσει τις αρχές, αλλά και τους πολίτες» τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων.
Πρόκειται για την τακτική της κλιμακούμενης έντασης, αλλά εμείς απαντάμε με ψυχραιμία και προσήλωση στη δημοκρατική νομιμότητα. Δεν θα υποχωρήσουμε, γιατί προασπιζόμαστε θεσμούς και σύμβολα της πόλης» επισήμανε ο Γ.Καμίνης.
Αναφερόμενος στην ματαίωση του συσσιτίου «μόνο για Έλληνες» νωρίτερα στο Σύνταγμα, ο δήμαρχος Αθηναίων τόνισε ότι «η δημοκρατική πολιτεία έπρεπε να απαντήσει στον τσαμπουκά τους».
Η Χρυσή Αυγή είχε προγραμματίσει διανομή τροφίμων «μόνο για Έλληνες» στο Σύνταγμα το πρωί της Μ.Πέμπτης, ωστόσο δεν κατάφερε να την πραγματοποιήσει, μετά την απόφαση του Δήμου Αθηναίων και με την συνδρομή της αστυνομίας. Newsroom ΔΟΛ

***  Τις 100 έφτασαν οι αιτήσεις για υπερχρεωμένα το 2013 στην Καλαμάτα :
 Της Βίκυς Βετουλάκη Τις 100 έφτασαν οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί το 2013 στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας για υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
Κάθε εβδομάδα το Ειρηνοδικείο συζητά αιτήσεις και έχουν αυξηθεί οι ρυθμοί έκδοσης των σχετικών αποφάσεων. Μέχρι στιγμής, για το 2013, έχουν εκδοθεί 23 αποφάσεις, θετικές και αρνητικές. Φυσικά, αυτές αφορούν αιτήσεις του 2012.
Για τις νέες αιτήσεις που κατατίθενται για υπερχρεωμένα νοικοκυριά, δικάσιμος έχει ορισθεί έως και τις 18 Δεκεμβρίου του 2014, δηλαδή 1,5 χρόνο μετά.
Τις τελευταίες ημέρες καθαρογράφτηκαν και νέες αποφάσεις για υπερχρεωμένα νοικοκυριά, και θετικές και αρνητικές.
 Από 106.000 ευρώ… 16.000
Στην πρώτη θετική απόφαση του Ειρηνοδικείου Καλαμάτας ρυθμίζονται χρέη 59χρονου επί μια 4ετία. Πρόκειται για συνταξιούχο με μηνιαία σύνταξη 1.492,92 ευρώ. Η σύζυγός του εργάζεται σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με μισθό 1.069 ευρώ και έχουν 2 ενήλικα παιδιά, τα οποία όμως δεν εργάζονται και θεωρούνται προστατευόμενα μέλη.
Οι δαπάνες διαβίωσης της οικογένειας ανέρχονται σε 1.150 ευρώ και ο 59χρονος δεν έχει περιουσία, αυτοκίνητο ή καταθέσεις.
Τα δάνειά του προέρχονται από 5 πιστωτικά ιδρύματα και συνολικά οι οφειλές του ανέρχονται σε 106.565,93 ευρώ.
Το Ειρηνοδικείο ρύθμισε τα χρέη του επί μια 4ετία και θα καταβάλλει στα 5 πιστωτικά ιδρύματα μηνιαίες δόσεις οι οποίες συνολικά ανέρχονται σε 350 ευρώ. Με το πέρας της 4ετίας ο 59χρονος θα έχει καταβάλει στις τράπεζες 16.800 ευρώ. Η ρύθμιση αγγίζει μείωση κατά 85% της αρχικής οφειλής.
 Μείωση 81%
Στην επόμενη απόφαση του Ειρηνοδικείου ρυθμίζονται χρέη 50χρονου με δύο ανήλικα παιδιά. Ο ίδιος εργάζεται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και έχει μηνιαίο μισθό 1.300 ευρώ, ενώ η σύζυγός του είναι άνεργη. Το μηνιαίο κόστος διαβίωσης της οικογένειας είναι 1.150 ευρώ, ενώ πληρώνει ενοίκιο σπιτιού 260 ευρώ.
Δεν έχει κινητή ή ακίνητη περιουσία, ούτε καταθέσεις, παρά ένα μικρό μηχανάκι.
Η οφειλή του σε 5 πιστωτικά ιδρύματα και οργανισμούς από καταναλωτικά δάνεια ανέρχεται σε 37.863,75 ευρώ και το δικαστήριο απεφάνθη ότι υπάρχει μόνιμη αδυναμία πληρωμής.
Ρύθμισε δε την οφειλή του επί μια 4ετία: στα 5 πιστωτικά ιδρύματα θα καταβάλει μηνιαίες δόσεις, οι οποίες συνολικά ανέρχονται σε 150 ευρώ. Μετά την 4ετία θα έχει καταβάλει 7.200 ευρώ. Η μείωση της οφειλής φτάνει το 19%.
 Μηδενικές καταβολές
Ακόμα πιο ευνοϊκή ρύθμιση έγινε για έναν 38χρονο. Από το 2007 έως το 2010 εργάσθηκε με σύμβαση στο Δημόσιο. Από το 2010 που έληξε η σύμβασή του είναι άνεργος και το 2011 λάμβανε επίδομα ανεργίας.
Διαμένει μόνος στην περιφέρεια της Μεσσηνίας και έχει περιορίσει τις δαπάνες διαβίωσης στα απολύτως απαραίτητα και συνολικά στα 300 ευρώ μηνιαίως.
Από τότε που έμεινε άνεργος εργάζεται περιστασιακά σε αγροτικές εργασίες στην περιοχή που διαμένει και δε διαθέτει άλλη πηγή εισοδήματος ή βοήθεια από συγγενή. Η οικονομική του κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί μόνο αν βρει δουλειά. Η συνολική οφειλή του σε 4 τράπεζες από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες ανέρχεται σε 75.124,63 ευρώ. Όταν εργαζόταν είχε εισόδημα που άγγιζε τα 26.000 ευρώ και εξοφλούσε κανονικά τα δάνειά του.
Το Ειρηνοδικείο αποφάσισε ότι από το 2010 ο 38χρονος είναι σε μόνιμη και διαρκή αδυναμία να πληρώσει, κι αυτό δεν οφείλεται σε δόλο.
Μοναδικό περιουσιακό του στοιχείο είναι η οικία 45 τ.μ. που διαμένει, η εμπορική αξία της οποίας μαζί με το οικόπεδο δεν ξεπερνά τα 25.000 ευρώ.
Το δικαστήριο όρισε μηδενικές καταβολές και επαναπροσδιορισμός της απόφασης αυτής θα γίνει σε νέα δικάσιμο, στις 21 Νοεμβρίου 2013.
Ωστόσο, επειδή για ένα δάνειο υπάρχει προσημείωση του σπιτιού, πρέπει να καταβληθεί το 85% της αξίας προκειμένου αυτό να διασωθεί.
Το δικαστήριο αποφάσισε ότι η εξόφληση θα γίνει εντόκως, χωρίς ανατοκισμό, με το μέσο επιτόκιο στεγαστικού δανείου με το κυμαινόμενο επιτόκιο που θα ισχύει το χρόνο της αποπληρωμής. Το δικαστήριο αποφάσισε για το δάνειο αυτό η πληρωμή να ξεκινήσει 2 χρόνια μετά την απόφαση, με χρόνο εξόφλησης τα 15 χρόνια και μηνιαία δόση 118,05 ευρώ.
 Απορριπτικές
Μία αίτηση απορρίφθηκε, καθώς ο αιτών έχει την ιδιότητα του εμπόρου και το 2008 που σταμάτησε να εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις του προς τις τράπεζες που είχε δανεισθεί, ποσό που αγγίζει τα 45.000 ευρώ, διατηρούσε ακόμα κατάστημα.
Για τον ίδιο λόγο απορρίφθηκε άλλη μια αίτηση οφειλέτη υψηλού στεγαστικού δανείου, όπου η μηνιαία δόση αγγίζει τα 1.500 ευρώ. Και σε αυτή την περίπτωση το Δικαστήριο απέρριψε την αίτηση, καθώς, όταν σταμάτησε να πληρώνει, διατηρούσε την ιδιότητα του εμπόρου.
Σε άλλη μία περίπτωση αίτηση είχε καταθέσει 54χρονη που είναι άνεργη από τον Απρίλιο του 2011 και έχει δύο ενήλικα παιδιά. Ο σύζυγός της είναι συνταξιούχος και λαμβάνει σύνταξη 791,06 ευρώ μηνιαίως.
Η 54χρονη για ένα χρόνο λάμβανε επίδομα ανεργίας, ενώ αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας. Μοναδική πηγή εισοδήματος είναι η σύνταξη του συζύγου της. Κατοικούν σε σπίτι στην περιφέρεια της Μεσσηνίας και οι οφειλές της φτάνουν τα 46.308,68 ευρώ.
Μέχρι τον Απρίλιο του 2011 είχε στην πλήρη κυριότητά της κατά ποσοστό 50% δύο ανεξάρτητες αυτοτελείς οριζόντιες ιδιοκτησίες. Το άλλο 50% ανήκει στο σύζυγό της. Η 54χρονη προχώρησε σε μεταβίβαση του μεριδίου της στην κόρη της, καίτοι ήταν προσημειωμένο για στεγαστικό δάνειο που είχε λάβει με το σύζυγό της, ύψους περίπου 109.000 ευρώ.
Το δικαστήριο απέρριψε την αίτηση, καθώς, όπως σημειώνεται, η αιτούσα με τη μεταβίβαση αποσκοπούσε δολίως στη μη ικανοποίηση της απαίτησης της τράπεζας, η οποία θα μπορούσε να ικανοποιηθεί στην περίπτωση ρευστοποίησης της ακίνητης περιουσίας. Αποφάσισε, λοιπόν, ότι από δόλο περιήλθε σε αδυναμία, καθώς πριν από την κατάθεση της αίτησης για τα υπερχρεωμένα προχώρησε σε γονική παροχή του ακινήτου.

***   Συνταξιούχοι στη Μεσσηνία είχαν πεθάνει, αλλά οι συγγενείς εισέπρατταν κανονικά τη σύνταξη! :

Δύο περιπτώσεις καταβολής επί χρόνια συντάξεων σε δύο πεθαμένους συνταξιούχους στη Μεσσηνία ερευνά η Εισαγγελία Καλαμάτας, μετά από εντολή των οικονομικών εισαγγελέων και έρευνα του υπουργείου Οικονομικών.
Οι δύο περιπτώσεις αφορούν γυναίκες, η μία στην Καλαμάτα και η άλλη στην περιφέρεια της Μεσσηνίας.
 Συντάξεις «μαϊμού»
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πρώτη περίπτωση, αυτή της Καλαμάτας, η συνταξιούχος έχει πεθάνει από το 2007 και συγγενής της εξακολουθούσε να εισπράττει, προφανώς παράνομα, τη σύνταξή της.
Στη δεύτερη περίπτωση, η συνταξιούχος που διέμενε στην περιφέρεια της Μεσσηνίας έχει αποβιώσει περισσότερα χρόνια και συγκεκριμένα, από το 1999. Και εδώ, συγγενής της δικαιούχου εισέπραττε τη σύνταξη μετά θάνατον.
Ήδη από την Εισαγγελία Καλαμάτας άρχισε προκαταρκτική έρευνα, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν πως το υπουργείο Οικονομικών έχει ανακαλύψει κι άλλες τέτοιες περιπτώσεις στη Μεσσηνία.
Σε πανελλαδικό επίπεδο ύποπτες θεωρούνται 9.371 συντάξεις λόγω θανάτου (χήροι/χήρες, άγαμες θυγατέρες, ανήλικα τέκνα), μετά τις διασταυρώσεις των μητρώων συνταξιούχων που ανήκουν στο Δημόσιο, τις οποίες διενήργησε το υπουργείο Εσωτερικών.
Τα συμπεράσματα από τις διασταυρώσεις των μητρώων του υπουργείου Εσωτερικών με το μητρώο του Ταμείου Δημοσίου παρουσιάσθηκαν τη Μεγάλη Τρίτη, κατά τη διάρκεια συνάντησης στο υπουργείο Εργασίας, στην οποία και συμμετείχαν ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννης Βρούτσης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ, Χρήστος Χάλαρης, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του υπουργείου Εσωτερικών, Στρατής Μαραγκός και ο γενικός διευθυντής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, Χρήστος Ντούσκας. Της Βίκυς Βετουλάκη

*** Σαν σήμερα ...στις 2 Μαϊου
      
Πριν 94 χρόνια στη Μεσσηνία
 ΕΙΣ τα Αρφαρά του τέως Δήμου Αμφείας εσημειώθησαν από προχθές δύο μηνιγγιτικά κρούσματα προς καταπολέμησιν των οποίων εζητήθη η αποστολή αντιμηνιγγιτικών ορών παρά της Νομαρχίας.
  -ΕΙΣ το χωρίον Κουκουνάρα της Πύλου ο Παν. Φ. Ζωντανός ετραυμάτισε δια ράβδου εις διάφορα μέρη του σώματός της την Παρασκευήν χήραν Φ. Ζωντανού.
  -Ο Νικόλαος Δ. Μπενάκος, κάτοικος Δουρακλή, ετραυμάτισεν εις την κεφαλήν τον ομοχώριόν του Γ. Κρητινάκον.
  -ΑΝΗΓΓΕΛΘΗ χθες, ότι το ελλιμενισμένον εις τον λιμένα των Κυθήρων ιστιοφόρον «Κύθηρα» χωρητικότητος 70 τόννων παρασυρθέν υπό της τρικυμίας εξώκειλε εις τινά βραχώδη του Αυλέμονος ακτήν ημιβυθισθέν. Το εκ 4 ανδρών πλήρωμά του εσώθη, το δε εξ 1.283 σάκκων φορτίον θείου του Μονοπωλείου Γυθείου εξάγεται της θαλάσσης.
  -ΚΑΙ χθες εξηκολούθησαν αραιά όμως η προσέλευσις των κληρωτών του 1920, η οποία συνεχισθή μέχρι της 7 τρέχ. Μηνός, τελευταίας πλέον ημέρας της προσελεύσεως. Οι στρατεύσιμοι της απογραφής ταύτης εκ της στρατολογικής περιφερείας της 14ης Μεραρχίας υπολογίζονται εις 3.500.
πηγή: Αρχείο "Θάρρους"

***  Συνελήφθη 41χρονος στη Μεσσηνία για οφειλές προς το Δημόσιο  :
 Συνελήφθη, σήμερα το μεσημέρι, στους Γαργαλιάνους, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Γαργαλιάνων, ένας 41χρονος για οφειλές προς το Δημόσιο.
  Ειδικότερα, σε βάρος του 41χρονου έχουν βεβαιωθεί χρέη προς το Δημόσιο, ύψους -65.340,83- ευρώ.
  Ο 41χρονος οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κυπαρισσίας.

***  Αντίδραση του ΚΚΕ για την πρωτοβουλία της Χ.A. να μοιράσει ρούχα μόνο σε έλληνες στην Καλαμάτα :
Ανακοίνωση του ΚΚΕ Μεσσηνίας :
Η Τ.Ο Καλαμάτας της Χρυσής Αυγής διοργανώνει άλλο ένα σόου για τα ΜΜΕ δίνοντας ρούχα μόνο για Έλληνες το Μ Σάββατο στα γραφεία της. Αυτή πράξη  εκτός του ότι δεν έχει καμία έννοια ανθρωπισμού αποκαλύπτει πως δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο. Έρχεται σε πλήρη αντιπαράθεση ακόμα και με τη χριστιανική παράδοση.
Πρέπει να σκεφτεί ο λαός και να συγκρίνει: τι σχέση έχει αυτή η αλληλεγγύη με την αλληλεγγύη του ΚΚΕ προς τους μετανάστες στη Μανωλάδα κα όχι μόνο, τι σχέση έχει με την ταξική αλληλεγγύη που εκφράστηκε στους απεργούς Χαλυβουργούς από χιλιάδες εργάτες πολλών χωρών που στήριξαν ποικιλόμορφα των αγώνα τους.
Επίσης να σκεφτεί αν οι δικοί μας άνθρωποι που πήγαν μετανάστες σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Αυστραλία μέσα σε πολύ δύσκολές συνθήκες έπρεπε να τύχουν μιας τέτοιας ρατσιστικής διάκρισης και να τους ξεχωρίζουν από τους ντόπιους.
Καλούμε το λαό να μην πέσει στη πεπονόφλουδα της δήθεν φιλανθρωπίας για την ενίσχυση της Χρυσής Αυγής. Να συναντήσουν την αντίδραση του λαού όπως έγινε στη Ζάκυνθο, στη Κεφαλονιά και σε άλλα μέρη της Πελοποννήσου και της Ελλάδας για τις δραστηριότητες του μίσους όπως τα ρούχα και το αίμα μόνο για Έλληνες. Θέλουν σόου για τα κανάλια όπως ξεδιάντροπα έκαναν στο Σύνταγμα ξεφτιλίζοντας πάμφτωχούς ανθρώπους, χωρίς ίχνος σεβασμού στην αξιοπρέπεια τους. Να μην επιτρέψει  ο λαός την Ανάσταση του φασισμού στην Ελλάδα γιατί είναι συνένοχος στο Γολγοθά που περνά ο ίδιος.
  
***  Πασχαλινά έθιμα και εκδηλώσεις στο Δήμο Καλαμάτας :
  
Ο Σαϊτοπόλεμος, οι Ιπποδρομίες και το κάψιμο του Ιούδα, είναι έθιμα της περιοχής μας, γνωστά στο Πανελλήνιο και σχετίζονται με τον εορτασμό του Πάσχα.
Ο Δήμος Καλαμάτας για τη διατήρηση της παράδοσης, οργανώνει και φέτος σε συνεργασία με τους Σαϊτολόγους και τον Ιππικό Όμιλο Πλατέος :
  • Το Σαιτοπόλεμο, που θα διεξαχθεί την Κυριακή του Πάσχα και ώρα 7.30μμ στο Γήπεδο των Σφαγείων
  • Τις Ιπποδρομίες, που θα γίνουν στο Πλατύ τη Δευτέρα του Πάσχα και ώρα 11πμ
Παράλληλα τη Δευτέρα του Πάσχα το βράδυ, στην Πλατεία της Αιθαίας και τη Μεγάλη Παρασκευή στον Αβραμόγιαννη στην Καλαμάτα, στην περιφορά του Επιταφίου, θα γίνει το κάψιμο του Ιούδα.
Η οργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων συμβάλλει αφενός μεν στην διάδοση τους, αλλά και στην προσέλκυση επισκεπτών  που είναι και το ζητούμενο.
 
***  Σαΐτες και φέτος με τη στήριξη του Δήμου :
 Με πλήρη οικονομική υποστήριξη του Δήμου Καλαμάτας και, κυρίως, με την ψυχή και την αγάπη για το έθιμο των σαϊτολόγων, θα πραγματοποιηθεί και φέτος ο γνωστός στο πανελλήνιο σαϊτοπόλεμος, με συμμετοχή πολλών μπουλουκιών και σίγουρα πολλών εκατοντάδων θεατών, ντόπιων και επισκεπτών.
Ο δήμαρχος αναφέρθηκε χθες σε δηλώσεις του στην αξία του εθίμου και στην ανάγκη διατήρησης των παραδόσεων, ενώ ζήτησε για ακόμη μια φορά την προσοχή των σαϊτολόγων και την αυτοπροστασία τους.
Ο Δήμος θα στηρίξει με όλα τα μέσα την εκδήλωση (πυροσβεστικά, Δημοτική Αστυνομία), ώστε να πραγματοποιηθεί αυτή με απόλυτη ασφάλεια. Φέτος θα συμμετάσχουν  8 μπουλούκια με 8 άντρες το καθένα, ενώ θα πάρουν μέρος γυναίκες και παιδιά στην αρχή του δρώμενου, που γίνει την Κυριακή του Πάσχα στο παλιό γήπεδο των σφαγείων.
  Κάψιμο του Ιούδα
Σε πολλά χωριά της ελληνικής επικράτειας οι κάτοικοι συνηθίζουν να κατασκευάζουν ένα ομοίωμα του Ιούδα, του οποίου το εσωτερικό γεμίζουν με άχυρα, ενώ στη θέση των ματιών βάζουν εκρηκτικά. Στη συνέχεια, κρεμούν το ομοίωμα και του βάζουν φωτιά, με προφανή το συμβολισμό καταδίκης του προσώπου που πρόδωσε το Χριστό και κατόπιν κρεμάστηκε.
Στην Καλαμάτα, το έθιμο θα τηρηθεί στην περιοχή του Αβραμόγιαννη, το βράδυ της  Μεγάλης Παρασκευής. Κάψιμο του Ιούδα θα γίνει και τη Δευτέρα του Πάσχα, στις 8.00, στην Αιθαία.
  Αργεντίνικο τάνγκο
Ο Δήμος Καλαμάτας, η Κ.Ε. «Φάρις» και οι σχολές χορού της πόλης οργανώνουν μεγάλη εκδήλωση, κατά την οποία δεκάδες ζευγάρια από όλη την Πελοπόννησο θα χορέψουν αργεντίνικο τάνγκο. Η εκδήλωση, που ονομάζεται milonga στη γλώσσα του tango, θα γίνει την Παρασκευή του Πάσχα, 10 Μαΐου, στις 21.00, στην κεντρική πλατεία Βασιλέως Γεωργίου.
Η πρόσκληση είναι ανοικτή για όλους και, όπως αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου χθες, για την καλύτερη προετοιμασία όσων θέλουν να συμμετάσχουν, οργανώνονται την Τετάρτη του Πάσχα 8 Μαΐου, στις 18.30, στο κλειστό γήπεδο του Δημοτικού Σταδίου, δωρεάν σεμινάρια εκμάθησης tango από καθηγητές των σχολών χορού.  Α.Π.

***AΘΛΗΤΙΚΗ  ενημέρωση : Για του ΓΙΟΥΡΟΠΑ ΛΙΓΚ  2ος  αγώνας  Ημιτελικών :

ΤΣΕΛΣΙ – ΒΑΣΙΛΕΙΑ  3-1 .- ^
Τα  γκολ : 45΄Σαλάχ , 50΄Τόρες , 52΄Μάουζες , 59΄Νταβίντ Λουϊς ,
Οι ενδεκάδες στο Τσέλσι - Βασιλεία:
 Τσέλσι: Τσεχ, Ιβάνοβιτς, Λουίζ, Κέιχιλ, Αθπιλικουέτα, Μπερτράντ, Ραμίρες, Λάμπαρντ, Αζάρ, Τόρες, Μόουζες
 Βασιλεία: Σόμερ, Βόσερ, Σάαρ, Σάουρο, Στεϊνχόφερ, Ντιέ, Στόκερ, Φρέι, Σαλάχ, Ελνενί, Στρέλερ
 

~** ΜΠΕΝΦΙΚΑ – ΦΕΝΕΡΜΑΧΤΣΕ  3-1 .- ^
Τα  γκόλ : 9΄ Γκαϊτάν , 23΄πεν. Ντρίνκ Κάϊτ , 35΄Καρδόσι , 66΄Καρδόσο ,
Οι ενδεκάδες στο Μπενφίκα - «Φενέρ»:
 Μπενφίκα: Αρτούρ, Λουιζάο, Περέιρα, Γκαράι, Αλμέιδα, Γκαϊτάν, Μάτιτς, Πέρες, Σάλβιο, Καρδόσο, Λίμα
 Φενερμπαχτσέ: Βολκάν, Εγκεμεν, Γιόμπο, Γκιοκχάν, Τζίγκλερ, Κρίστιαν, Σελτσούκ, Σαλίχ, Κανέρ, Σο, Κάιτ
~* Στον Τελικό Τσέλσι  καί  Μπενφίκα στην 15  Μαϊου στο ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ .-

**ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013 :
 * http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2013/04/01-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 01 Απριλίου 2013 .-
*
http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/04/02-2013.html , Το αγιάζι της ενημερωσης Τρίτη 02 Απριλίου 2013.-
*
http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2013/04/02-2013.html , ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ Θέματα υγείας 02Απριλίου 2013 .-
*
http://snsstamoskal.blogspot.gr/2013/04/03-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 03 Απριλίου 2013 .-                                                                                    *  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/04/04-2013.html  , ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ - Θέματα υγείας Πέμπτη 04 Απριλίου 2013.-                                          http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2013/04/to-04-2013.html, To αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 04 Απριλίου 2013.-                                                             
~
http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/04/04-2013.html , ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ - Θέματα υγείας Πέμπτη 04 Απριλίου 2013.-
 ~ http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2013/04/05-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 05 Απριλίου 2013.-
~
http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/04/05-2013.html?spref=fb , Γ΄ Χαιρετισμοί Παρασκευή 05 Απριλίου 2013 στην Ι.Μ. Παναγία Μαλεβή Αγίου Πέτρου Αρκαδίας .-
~
http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/04/06-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 06 Απριλίου 2013 .-
~
http://snsarfara.blogspot.gr/2013/04/07-2013.html , Το Κυριακάτικο αγιάζι της ενημέρωσης 07 Απριλίου 2013 .-
~ http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2013/04/08-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 08 Απριλίου 2013.-
~ http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/04/08-2013.html , Η Εφημερίδα της Δευτέρας 08 Απριλίου 2013
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/04/08-2013.html , Αναδημοσίευση Δευτέρα 08 Απριλίου 2013 ΕΝ ΟΥΡΑΝΕΙΣ .- http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/04/09-2013.html  ,
~  Το αγιάζι της ενημέρωσης από την εφημερίδα μας Τρίτη 09 Απριλίου 2013 .-              http://stamos-dynami.blogspot.gr/2013/04/10-2013.html ,
~ http://stamos-dynami.blogspot.gr/2013/04/10-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 10 Απριλίου 2013 .-
~http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/04/10-2013.html , Υγεία γιά όλους μας -Θέματα Υγείας Τετάρτη 10 Απριλίου 2013 , ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ!!!!
~ http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/04/11-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 11 Απριλίου 2013 .-
~ http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2013/04/12-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 12 Απριλίου 2013 Δ΄ Χαιρετισμοί στον Μυστρά Λακωνίας.-
~ http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/04/13-2013.html , Αρωμα ενημέρωσης στο αγιάζι του Σαββάτου 13Απριλίου 2013.-
~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2013/04/13-14.html , Άρωμα ενημέρωσης Σαββατοκύριακου 13 και 14 Απριλίου 2013 .-
~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/04/15-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 15 Απριλίου 2013.-
~ http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2013/04/15-2013.html , Ελεύθερες θέσεις -απόψεις -απόψεις Δευτέρα 15 Απριλίου 2013 .-
~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2013/04/16-2013.html, Το αγιάζι της ενημέρωσης στην εφημερίδα 16 Απριλίου 2013 .-
~  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/04/17-2013.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 17 Απριλίου 2013 .-
 ~ http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2013/04/18-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 18 Απριλίου 2013 .-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/04/18-2013.html , ΜΙΚΡΑ ΣΚΗΤΗ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΗΣ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ Πέμπτη 18 Απριλίου 2013.-
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/04/19-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 19 Απριλίου 2013 .-
~ http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/04/19-2013.html , ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ Παρασκευή 19 Απριλίου 2013 .-
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/04/20-21-2013.html  , Αυτό το Σαββατοκύριακο 20 καί 21 Απριλίου 2013.-
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/04/20-21-2013_22.html ,Σαββατοκύριακο 20 καί 21 Απριλίου Διαδρομές - διήμερη εκδρομή στην Βοιωτία και Β. Εύβοια 2013 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ καί ΜΑΘΑΙΝOΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ.- : `
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/04/23-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 23 Απριλίου 2013.-
~ http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/04/24-2013.html  , Σήμερα Τετάρτη 24 Απριλίου 2013 Το αγιάζι της εφημερίδας μας .-
~ http://snsarfara.blogspot.gr/2013/04/25-2013.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 25 Απριλίου 2013 .-
~ ~ http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/04/26-2013.html  , ΑΘΩΝΙΤΕΣ ΜΟΝΑΧΟΙ - ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΟΙ ΣΤΟ ΜΠΟΥΡΟΥΝΤΙ Παρασκευή 26 Απριλίου 2013 .-
~  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/04/27-2013.html  , ΤΟ ΠΑΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΜΑΣ : Σάββατο 27 Απριλίου 2013 .-
 ~ http://stamos-dynami.blogspot.gr/2013/04/3-27-2013.html , ΤΟ ΠΑΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ 3 Σάββατο 27 Απριλίου 2013 .-
~ http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2013/04/27-2013.html , Σάββατο το αγιάζι της ενημέρωσης 27 Απριλίου 2013 ,-
~ http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2013/04/27-04-2013.html , ΟΙ ΒΑΘΜΙΔΕΣ ΤΗΣ ΜΟΝΑΧΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ :
Σάββατο 27-04-2013 .-

~  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2013/04/28-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 28 Απριλίου 2013, Κυριακή των Βαϊων.
~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/04/29-04-2013.html, Μ. Δευτέρα στο αγιάζι της ενημέρωσης 29-04-2013 .-
~ http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2013/04/30-2013.html ,Μ. ΤΡΊΤΗ 30 Απριλίου 2013 το αγιάζι της ενημέρωσης.-

ANAΡΤΗΣΕΙΣ   ΜΑΪΟΥ 2013 :
~*  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/04/01-2013.html , ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ το αγιάζι της ενημέρωσης 01 ΜΑΪΟΣ 2013 .-
~* http://snsarfara.blogspot.gr/2013/05/1-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Μ. Τετάρτη 1η Μάη 2013.-
http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2013/05/m-02-2013.html , M. ΠΕΜΠΤΗ το αγιάζι της ενημέρωσης 02- Μαϊου 2013 .-



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου