arfara messinias stamos1

Ο ήλιος φωτίζει τα σώματα τα , η δε σοφία τις ψυχές .Ο κόσμος είναι ένα ανάκτορο της σοφίας του Υψίστου . Ο Θεός άναψε κάθε μία ψυχή με το δικό του πυρ . Έτσι λάμπουν όλοι οι άνθρωποι με τη σοφία του σε αυτό το θέατρο , όπως ο Θεός τους έπλασε .-Μερικούς τους έκανε μεγάλα φώτα , σε άλλους μικρά.-(Κάρλος Λιναίος )

 Αρφαρά

Η ελευθερία χωρίς τη μάθηση είναι πάντα σε κίνδυνο• η μάθηση χωρίς ελευθερία είναι πάντα μάταιη. Τζων Κέννεντυ .-

Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Το αγιάζι της ενημέρωσης 11 Μαρτίου 2013

Το αγιάζι  της  ενημέρωσης  11  Μαρτίου  2013  :
Ανθρόπινο λάθος - Προσέχουμε  γιά να έχουμε !



*** Μεσσηνιακα  καί  Άλλα  :
~ http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2013/03/to-09-2013.html, To αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 09 Μαρτίου 2013.-~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2013/03/blog-post.html , Σαββατο κύριακο στο αγιάζι της ενημέρωσης 09καί 10 Μαρτίου 2013 .-

*** Η Aegean συνδέει την Καλαμάτα με την Ευρώπη  :
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
* Προσγειώθηκε στις 8:40 το βράδυ ,20 λεπτά νωρίτερα του αναμενόμενου, στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, το αεροπλάνο της Aegean από Μόναχο εγκαινιάζοντας και επίσημα τις απευθείας πτήσεις της αεροπορικής εταιρίας με πόλεις του εξωτερικού.
 Στο αεροπλάνο επέβαιναν τόσο ο αντιπρόεδρος της Aegean Airlines κ. Ευτ. Βασιλάκης όσο και το μέλος του Δ.Σ. κ. Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος.
 Στην αρχή της εκδήλωσης διαβάστηκε ,από τον πρόεδρο του ΕΟΤ κ. Χρήστο Πάλλη, μήνυμα της Υπουργού Τουρισμού κ. Όλγας Κεφαλογιάννη η οποία λόγω απουσίας της στο εξωτερικό δεν παραβρέθηκε.
 Στις ολιγόλεπτες ομιλίες των αυτοδιοικητικών ,περιφερειακών και τοπικών φορέων έγινε αναφορά στον οραματιστή της τουριστικής ανάπτυξης τους νομού ,τον Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλο.
Ο κύριος Ευτύχιος Βασιλάκης, είπε χαρακτηριστικά: «H Καλαμάτα γίνεται πλέον η 7η βάση αεροσκάφους της AEGEAN, αναγνωρίζοντας την εντυπωσιακή δυναμική των επενδύσεων, των προσπαθειών των φορέων και της τουριστικής προοπτικής της Μεσσηνίας αλλά και της Πελοποννήσου. Εξάλλου λόγω της Costa Navarino, η Μεσσηνία είναι η πρώτη περιοχή της χώρας που καταφέρνει να λειτουργήσει από αρχές Μαρτίου επεκτείνοντας την τουριστική περίοδο. Είναι υποχρέωσή μας να στηρίξουμε το παράδειγμα αυτό που αποτελεί ποιοτικό στόχο όλων μας. Ταυτόχρονα, όμως, νιώθω συγκίνηση που το αεροδρόμιο που φέρει το όνομα του αείμνηστου καπετάν Βασίλη γίνεται βάση για ένα αεροσκάφος μας. Χωρίς το έργο του κανείς μας δεν θα ήταν εδώ σήμερα».
 Στην εκδήλωση ήταν παρόντες μεταξύ άλλων, οι Μητροπολίτες Μεσσηνίας και Τριφυλίας & Ολυμπίας ,οι βουλευτές του νομού Γιάννης Λαμπρόπουλος και Δημήτρης Σαμπαζιώτης αρκετοί Δήμαρχοι, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας κ. Αλευράς καθώς και η αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Ντίνα Νικολάκου η οποία ήταν και επιβάτης της πτήσης από Μόναχο.
 Τέλος να θυμίσουμε ότι οι πρώτες απευθείας πτήσεις από Σουηδία και Γερμανία έγιναν στις 9 & 10 Μαρτίου αντίστοιχα ενώ σταδιακά και μέχρι τον Μάιο, από την Καλαμάτα θα πραγματοποιούνται πτήσεις προς 4 προορισμούς στη Ρωσία (Μόσχα, Αγία Πετρούπολη, Καζάν και Ροστόβ) προς 2 προορισμούς στη Σουηδία (Στοκχόλμη και Γκέτεμποργκ), προς Γερμανία (Μόναχο), προς Ισραήλ (Τελ Αβίβ) αλλά και προς Ουκρανία (Κίεβο). Συνολικά η AEGEAN στην πλήρη εξέλιξη του προγράμματος θα εκτελεί 12 πτήσεις την εβδομάδα προς τους πιο πάνω προορισμούς με ένα Airbus A320/319 με πληρώματα βασισμένα στην Καλαμάτα.-

***  Παίρνουν μέτρα για τη μεταφορά των μαθητών  :

*  Λύση στο πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών, που έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις το τελευταίο διάστημα σε μια σειρά από νομούς της χώρας, μεταξύ των οποίων και η Μεσσηνία, δίνει η κυβέρνηση με τροπολογία που κατέθεσαν προχθές ο υπουργός Εσωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Με αυτή ρυθμίζονται τα οφειλόμενα των Περιφερειών προς τους μεταφορείς των μαθητών.
Με την εν λόγω ρύθμιση επιλύονται προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί σε αρκετές περιοχές της χώρας με σημαντική εξοικονόμηση για τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών.
Επιπλέον, το υπουργείο Οικονομικών δεσμεύτηκε να καταβάλει άμεσα τα 58.000.000 ευρώ για την εξόφληση ληξιπροθέσμων υποχρεώσεων προς τις Περιφέρειες, μέρος των οποίων αφορά στη μεταφορά μαθητών.
Από την πλευρά του, το υπουργείο Εσωτερικών θα κατανείμει την ερχόμενη εβδομάδα 25.000.000 ευρώ από τους ΚΑΠ προς τις Περιφέρειες για την αποπληρωμή των οφειλών του σχολικού έτους 2011-2012.
Τέλος, το υπουργείο Εσωτερικών θα κατανείμει 5.000.000 ευρώ στους Δήμους της χώρας που εκτελούν μεταφορά μαθητών, ποσό που αφορά στο σχολικό έτος 2012-2013, καθώς οι Δήμοι έχουν ήδη εξοφληθεί για τη μεταφορά μαθητών για το προηγούμενο σχολικό έτος.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

***Συγκέντρωση και πορεία των φοιτητών της λογοθεραπείας στην ΚΑΛΑΜΑΤΑ :
  
  
  
  
  
  
  
* Συγκέντρωση πραγματοποιούν αυτή τη στιγμή στην πλατεία 23ης Μαρτίου οι φοιτητές του τμήματος της λογοθεραπείας. Στη συνέχεια ξεκίνησαν πορεία στην οδό Αριστομένους διαμαρτυρόμενοι για το "Σχέδιο Αθηνά" που στέλνει το τμήμα τους στην Πάτρα .
 Στο Δημαρχείο της Καλαμάτας ζήτησαν συνάντηση με τον Παναγιώτη Νίκα , αλλά ο Δήμαρχος απουσιάζει και έτσι συνεχίζουν την πορεία τους στην οδό Αριστομένους.
 Κατά τη διάρκειας της πορείας οι φοιτητές μοιράζουν ενημερωτικά φυλλάδια στους Καλαματιανούς θέλοντας να κάνουν γνωστό σε όλους το έργο που παράγει το τμήμα της Λογοθεραπείας στην πόλη της Καλαμάτας.
 Η πορεία των φοιτητών σταμάτησε τόσο στα γραφεία του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρη Σαμπαζιώτη όσο και κάτω από τα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στην πλατεία της Καλαμάτας.
 Αργότερα στη 1 οι φοιτητές όλων των τμημάτων έχουν γενική συνέλευση για να αποφασίσουν το μέλλον των κινητοποίησεων ενώ το ΤΕΙ να θυμίσουμε τελεί υπό κατάληψη από την περασμένη Πέμπτη  .-
 Video:  http://youtu.be/exh7raWUfCg  , http://youtu.be/1XKwYhjjnuE , http://youtu.be/Ifj6y1jXvsY



 
  


*** Δικαιώθηκαν οι προσφεύγοντες για τα ΜΑΕΚ της Τράπεζας Κύπρου
 *  Πρέπει να αποζημιωθούν    ,  Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
 Κόλαφο για την Τράπεζα Κύπρου ως προς τους χειρισμούς της στην προώθηση των Μετατρέψιμων Αξιόγραφων Ενισχυμένου Κεφαλαίου (ΜΑΕΚ) σε ιδιώτες επενδυτές αποτελεί το πόρισμα του Συνηγόρου του Καταναλωτή, στον οποίο προσέφυγαν ζητώντας δικαίωση δεκάδες άτομα σε όλη την Ελλάδα που αγόρασαν το συγκεκριμένο τραπεζικό προϊόν, χωρίς να γνωρίζουν τους κινδύνους.
Η εν λόγω Ανεξάρτητη Αρχή απευθύνει σύσταση προς την Τράπεζα Κύπρου να προβεί σε αποκατάσταση των ζημιωθέντων καταγγελλόντων - πελατών της, καταβάλλοντας σε αυτούς τα ποσά κεφαλαίου που επένδυσαν στους επίμαχους τίτλους απομειωμένα κατά τους ήδη καταβληθέντες τόκους.
Καλεί την Τράπεζα Κύπρου να της γνωστοποιήσει εγγράφως, εντός δέκα ημερών, αν αποδέχεται τα διαλαμβανόμενα στην παρούσα έγγραφη σύσταση, ενώ αποφάσισε ότι σε περίπτωση που δεν αποδεχθεί, ο Συνήγορος του Καταναλωτή δύναται να ενεργήσει σύμφωνα με όσα προβλέπονται από τη νομοθεσία.
 Η «πρώτη σημαντική δικαίωση»
«Το πόρισμα (που έχει ήδη αναρτηθεί στο μπλογκ maek.gr.blogspot.gr) είναι η πρώτη σημαντική δικαίωση του αγώνα μας, μετά από 15 μήνες, για όλους τους παραπλανημένους κατόχους», σχολίασε μιλώντας στο «Θάρρος» η εκ των νομικών συμβούλων του Συλλόγου Κατόχων ΜΑΕΚ, Ευαγγελία Καούρη.
Όπως μας είπε, τρεις ημέρες πριν από την έκδοση του πορίσματος (στις 22 Φεβρουαρίου) τέσσερα μέλη του Συλλόγου και η ίδια συναντήθηκαν με τον πρώτο αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου της Τράπεζας Κύπρου, Ι. Πεχλιβανίδη, το διευθυντή της Τράπεζας στην Ελλάδα Ι. Σειραδάκη και τη νομική της σύμβουλο. «Προσπαθήσαμε να δούμε αν υπάρχουν σενάρια αποζημίωσης, αλλά από τη συζήτηση διεφάνη ότι οι όποιες λύσεις δε θα ήταν αποτελεσματικές, δεδομένου ότι η άλλη πλευρά επικαλέστηκε την τρόικα και τις δυσκολίες που υπάρχουν», ανέφερε και πρόσθεσε ότι μέλος του Συλλόγου διαπίστωσε μια προσπάθεια από πλευράς της τράπεζας να απαλλαγεί των ηθικών ευθυνών της, καθώς δε δίστασε να αφήσει «ξεκρέμαστους» τους υπαλλήλους της με το σκεπτικό ότι «στα τόσα καταστήματα, με τόσους υπαλλήλους, μπορεί κάποιος να μην τα κατάλαβε σωστά». Όπως σχολίασε το μέλος του Συλλόγου στην κα Καούρη, «οι υπάλληλοι θα χρησιμοποιηθούν ως αποδιοπομπαίοι τράγοι. Έχουν και αυτοί τη δική τους ευθύνη λόγω της τυφλής εμπιστοσύνης που είχαν στην τράπεζα, που, κατά τα φαινόμενα, δε θα διστάσει να τους “αδειάσει” στην πρώτη ευκαιρία».
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι ο Σύλλογος έχει περί τα 150 μέλη, πανελλαδικά και συνεχώς προστίθενται και νέα. Εκτός από την Καλαμάτα και την Αθήνα, ΜΑΕΚ έχουν αγοράσει άτομα από Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Αγρίνιο, Λειβαδιά, Βόλο, Τρίκαλα, Γρεβενά, Αλεξανδρούπολη, Μύκονο, Λευκάδα, Ηγουμενίτσα, Κέρκυρα, Ρόδο, Λάρισα και Κρήτη.
Πλέον, αν δεν γίνει δεκτή από την Τράπεζα Κύπρου η σύσταση του Συνηγόρου του Καταναλωτή, θα ξεκινήσει η κατάθεση αγωγών. Θα επιληφθεί του θέματος η Δικαιοσύνη και ο χορός των υποθέσεων θα αρχίσει. Σε πρώτη φάση θα υποβληθούν περί τις 20 αγωγές σε διάφορα σημεία της Ελλάδας.
 Αναφορές από επενδυτές
Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο πόρισμα, η Ανεξάρτητη Αρχή «Συνήγορος του Καταναλωτή» δέχθηκε σημαντικό αριθμό αναφορών από επενδυτές που καταγγέλλουν την Τράπεζα Κύπρου για παραπλανητική προσυμβατική ενημέρωση κατά την προώθηση των Μετατρέψιμων Αξιόγραφων Ενισχυμένου Κεφαλαίου (ΜΑΕΚ). Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των καταναλωτών, αντιλήφθηκαν τον κίνδυνο που περιέκλειε η επένδυσή τους μετά από μια σειρά ανακοινώσεων και ενεργειών της τράπεζας από το Δεκέμβριο του 2011, όπως την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από εισαγωγή μετόχων λόγω μετατροπής ΜΑΕΚ, την τροποποίηση των όρων έκδοσης των ΜΑΕΚ (Μάιος 2032), με αποκορύφωμα την ειδοποίηση με ημερομηνία 15.6.2012 για υποχρεωτική ακύρωση πληρωμής τόκου των επίμαχων αξιόγραφων. Σύμφωνα με τις αναφορές των καταναλωτών -που προέρχονται από το σύνολο της ελληνικής επικρατείας-, το επενδυτικό προϊόν τους είχε πωληθεί ως παραπλήσιο προθεσμιακής κατάθεση πενταετούς διάρκειας, με προνομιακό επιτόκιο και εγγυημένη επιστροφή κεφαλαίου στη λήξη του. Το σύνολο των καταναλωτών αναφέρει, επίσης, ότι η όποια προσυμβατική πληροφόρηση ήταν προφορική και διατηρούσε επί σειρά ετών αγαστή συνεργασία με την εν λόγω τράπεζα, έχοντας αποκτήσει ισχυρούς δεσμούς εμπιστοσύνης με τους υπαλλήλους που τους εξυπηρετούσαν, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις, κυρίως στην επαρχία, υπήρχαν και κοινωνικές σχέσεις μεταξύ τους. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω ενεργειών της τράπεζας, οι καταγγέλλοντες έχουν ήδη απολέσει τόκους επί του κεφαλαίου τους λόγω της υποχρεωτικής ακύρωσης πληρωμής τόκου για το έτος 2012, ενώ το ύψος της επένδυσής τους εξαρτάται από μελλοντικούς αστάθμητους παράγοντες (ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, υποχρεωτική μετατροπή των αξιόγραφων σε μετοχές) με σημαντική πιθανότητα να απολέσουν σημαντικό μέρος του επενδυθέντος κεφαλαίου τους.
 Συνήγορος του Καταναλωτή
Ο «Συνήγορος του Καταναλωτή» διαβίβασε στην Τράπεζα Κύπρου τις αναφορές και ζήτησε να εκτεθούν εγγράφως οι απόψεις της. Η τράπεζα απάντησε ότι η συμμετοχή στο συγκεκριμένο ομόλογο ήταν επιλογή των καταναλωτών, χωρίς να τους παρασχεθεί οποιαδήποτε επενδυτική συμβουλή, ενώ οι καταναλωτές έχουν λάβει όλα κατά το νόμο προβλεπόμενα ενημερωτικά έντυπα, όπως άλλωστε αναφέρεται στις αιτήσεις για την απόκτηση των ομολόγων. Επίσης, επισήμανε ότι η διάθεση ομολόγων μέσω δημόσιας εγγραφής προς το επενδυτικό κοινό δεν αποτελεί επενδυτική υπηρεσία.
Όμως, η Ανεξάρτητη Αρχή έλαβε υπόψη της και προσμέτρησε τους ισχυρισμούς των καταγγελλόντων για ενημέρωσή τους από άτομα μη πιστοποιημένα ως προς την επαγγελματική τους επάρκεια, πως η τράπεζα δεν ενημέρωσε κατάλληλα τους συναλλασσόμενους, πως οι πληροφορίες που παρέχουν σε πελάτες ή σε δυνητικούς πελάτες, συμπεριλαμβανομένων των διαφημιστικών ανακοινώσεων, πρέπει να είναι ακριβείς, σαφείς και μη παραπλανητικές. Οι διαφημιστικές ανακοινώσεις πρέπει να μπορούν να αναγνωρίζονται σαφώς ως τέτοιες. Επίσης, έκρινε ως παραπλανητική την εμπορική πρακτική που ακολουθήθηκε, η οποία τεκμαίρεται και όταν ο προμηθευτής αποκρύπτει ουσιώδεις πληροφορίες, ενώ αναγνωρίζει, ανάμεσα σε άλλα, ότι όποιος με πρόθεση ζημίωσε άλλον κατά τρόπο αντίθετο προς τα χρηστά ήθη, έχει υποχρέωση να τον αποζημιώσει

***  Απελπιστικά πεσμένη η κίνηση και στη Λαϊκή Αγορά της Κυπαρισσίας... :
  

   
* Του Ηλία Γιαννόπουλου
 Η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα και την ελληνική κοινωνία, εκτός από τις επιχειρήσεις και τα καταστήματα, έχει οδυνηρές συνέπειες και στη Λαϊκή Αγορά Κυπαρισσίας. Οι κάτοικοι της περιοχής, από τα αλλεπάλληλα φορομπηχτικά και φοροεισπρακτικά μέτρα, αδυνατούν πια να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.
Μοναδικό «αποκούμπι» για ψώνια ποιοτικών, κυρίως αγροτικών, και φτηνών προϊόντων και ειδών ήταν και παραμένουν και στην Τριφυλία οι Λαϊκές Αγορές. Ωστόσο, η κρίση έχει «χτυπήσει» και αυτές. Οι πωλητές και παραγωγοί βλέπουν κάθε φορά την κίνηση να πέφτει και το εισόδημά τους να μειώνεται δραματικά. Υπάρχουν, δε, φορές που δεν καλύπτουν τα έξοδά τους, το διαρκώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής, τα μεταφορικά, το ενοίκιο του χώρου, και δε βγάζουν ούτε ένα μικρό μεροκάματο. Γι’ αυτό, άλλωστε, αρκετοί παραγωγοί σταμάτησαν να πηγαίνουν στη Λαϊκή, ενώ ορισμένοι έχουν εγκαταλείψει και τις καλλιέργειές τους.
Στα Φιλιατρά, η Λαϊκή φθίνει και «καταλαμβάνεται» όλο και περισσότερο από παράνομους πωλητές – μικροπωλητές. Στο Κοπανάκι, η γνωστή Κυριακάτικη Αγορά, το Παζάρι, χρόνο με το χρόνο έχει και λιγότερους πραματευτάδες, ενώ η κίνηση διαρκώς μειώνεται. Λιγοστή η κίνηση και στη Λαϊκή Αγορά Κυπαρισσίας, την οποία χθες επισκεφθήκαμε από νωρίς το πρωί.
Η Λαϊκή Αγορά Κυπαρισσίας, που πραγματοποιείται από το 1956, είναι υπαίθρια, στο χώρο του Δημαρχείου Τριφυλίας, λειτουργεί κάθε πρωί Σαββάτου και συμμετέχουν αγρότες και μικροπωλητές από την ευρύτερη περιοχή, οι οποίοι παράγουν και εμπορεύονται λαχανικά, φρούτα, φυτά, ρούχα, υποδήματα, είδη σπιτιού και πολλά άλλα σε χαμηλές τιμές.
Εμείς μιλήσαμε με παραγωγούς – μικροπωλητές και παρουσιάζουμε τι είπαν στο «Θ»:
 Κώστας Πανταζόπουλος: «Μόνο στις αρχές κάθε μήνα έχει λίγη κίνηση που πληρώνονται μισθοί και συντάξεις και οι άνθρωποι έχουν κάποια λίγα χρήματα. Τότε κάτι ψωνίζουν, αλλά λιγότερο από άλλες φορές. Μετά δεν υπάρχει κίνηση, δεν έρχεται κόσμος στη Λαϊκή, αφού δεν έχει χρήματα, δεν του μένουν από τις υποχρεώσεις που έχει να καλύψει με το ζόρι. Το κόστος παραγωγής είναι πολύ υψηλό, τα γεωργικά εφόδια έχουν εκτοξευθεί και η είσπραξη στη Λαϊκή συνέχεια μειώνεται».
 Μπάμπης Αργυρόπουλος: «Η κίνηση είναι χάλια. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν χρήματα. Είμαστε χρεοκοπημένοι. Παραπέρα, κάτι πρέπει να κάνουμε για να διορθωθεί η κατάσταση, δεν πάει άλλο».
 Αντώνης Πλέτσας: «Η κίνηση από πέρυσι, τέτοια εποχή, έχει μειωθεί κατά 50 με 60%. Δεν περνάει κόσμος. Όποιος έρχεται, ψωνίζει, αλλά οι πιο πολλοί το έχουνε κόψει, δεν περνάνε πια. Πλέον, και πολλοί παραγωγοί δεν έρχονται. Για 20 ευρώ και 15 δεν έρχονται, όταν τα έξοδα του Δημαρχείου, για τη θέση, είναι 15 ευρώ την ημέρα, κάθε Σάββατο. Δε φεύγουν τα προϊόντα, φυτεύουμε λιγότερα. 25 χρόνια έρχομαι στη Λαϊκή και είναι η χειρότερη εποχή τώρα…».
 Βιβή Καραταράκη: «Η κίνηση είναι μειωμένη. Ο κόσμος δεν έχει χρήματα. Τα πράγματα σαπίζουν, ο κόσμος μόλις παίρνει το μισθό του φεύγει όλος στα χαράτσια και τις άλλες του πληρωμές και δε μένει τίποτα. Ο κόσμος δυστυχεί, δεν έχει ούτε να φάει και δεν έρχεται στη Λαϊκή».
 Δημήτρης Μανουσόπουλος: «Δέκα χρόνια έρχομαι και φέτος είναι η χειρότερη χρονιά. Ορίστε, ο πάγκος είναι γεμάτος. Δεν περνάει κανένας, ψυχή, ερημιά. Δεν έχει λεφτά ο κόσμος. Τα προϊόντα είναι φρέσκα. Χθες το απόγευμα τα έβγαλα απ’ το χωράφι και το πρωί τα φέρνω στη Λαϊκή, αλλά δεν παίζει ρόλο τίποτα, δεν έχει ο κόσμος λεφτά. Με το κόψιμο που γίνεται στο ένα, στο άλλο, ο κόσμος δεν μπορεί να πληρώσει το ρεύμα, όχι να πάρει να φάει. Πιο πολύ κοιτάει να πάρει ψωμί, να φάει ξερό ψωμί μόνο».
 Ναπολέων Ζέρβας: «Υπάρχει κρίση, δεν υπάρχουνε δουλειές. Ο κόσμος είναι περιορισμένος με τα λεφτά του, δεν ψωνίζει. Δύο ευρώ και ένα ευρώ πουλάμε και παρόλα αυτά, τα επιλέγουνε, τα βλέπουν από εδώ, τα βλέπουν από εκεί, και δύσκολα αγοράζουνε, ό,τι είναι ευκαιρία. Ψάχνουν να βρουν ευκαιρίες. Δηλαδή, εγώ σήμερα μια κουρτίνα έτοιμη την πουλάω 3 ευρώ και σκέφτονται να την πάρουν, που κάνει από 30 ευρώ! Δεν υπάρχει κίνηση γενικά. Χρόνο με το χρόνο έχει πέσει κατακόρυφα».
 Κώστας Τρίκολας: «Είμαστε από Τρίπολη και ερχόμαστε 20 χρόνια στην Κυπαρισσία. Η κίνηση είναι υποτονική. Ο κόσμος δεν έχει χρήματα, πηγαίνει μόνο στο απαραίτητο και το βασικό. Αυτό που δεν πουλιέται είναι το φρούτο, γιατί ο κόσμος δεν έχει χρήματα και δεν μπορεί να το αγοράσει. Παίρνει μόνο το απαραίτητο. Όπως βλέπεις κι εσύ, η Λαϊκή έχει συρρικνωθεί κατά 50%. Παραγωγοί δεν έρχονται γιατί δε βγαίνουν ούτε τα καλλιεργητικά έξοδα, ενώ πολλοί έχουν σταματήσει και έχουν μείνει μόνο σε λίγες καλλιέργειες».
 Αντωνία Μπουρογιαννοπούλου: «Εμείς είμαστε από Ζαχάρω και ερχόμαστε εδώ. Υπάρχει πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Ο κόσμος αντιμετωπίζει μεγάλη δυσκολία ακόμη και να δώσει το ένα ευρώ. Αυτή τη στιγμή τα πορτοκάλια κοστίζουν 0,70 ευρώ, για την εποχή είναι χαμηλή η τιμή τους, αλλά ο κόσμος δεν μπορεί να αγοράσει. Μέχρι τα Χριστούγεννα ήταν λίγο καλά, από τα Χριστούγεννα μέχρι και αρχές του μήνα, επειδή ο κόσμος είχε να πληρώσει πάρα πολλά, λογαριασμούς, τέλη κυκλοφορίας, χαράτσια, ήταν τελείως πεσμένη η κίνηση».

*** Περιμένοντας τη λύση για τα απορρίμματα…  :
 
Αναπάντητα ερωτήματα για τη μεταφορά με εργολάβους
 Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 Πραγματοποιείται σήμερα στο υπουργείο Περιβάλλοντος μία από τις πλέον σημαντικές συσκέψεις για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, στο μεσοδιάστημα και μέχρι να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός που έχει ήδη προκηρυχθεί.
Εν τω μεταξύ, οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται ήδη από τους Δήμους για να κρύβουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί σηκώνουν πολλή κουβέντα. Η δε μεταφορά των απορριμμάτων από διάφορους εργολάβους και ο άγνωστος τελικός τους προορισμός έχουν ανοίξει κύκλο συζητήσεων, αλλά και καταγγελιών από φορείς, ομάδες περιβάλλοντος και πολίτες, που δεν έχει κλείσει ακόμα.
Μια τέτοια άποψη παρατίθεται παρακάτω, χωρίς να σημαίνει φυσικά ότι αποδεχόμαστε το σύνολο όσων κατατίθενται. Τα ερωτήματα, όμως, που τίθενται χρήζουν απάντησης από τους αρμοδίους:
«Τα σκουπίδια αποτελούν το χρυσάφι για τα ταμεία των Δήμων, καθώς και για τις... τσέπες των δημάρχων. Ναι, έτσι όπως το διαβάζετε! Η κλεψιά πάει σύννεφο! Δε θέλουν καμία λύση στο πρόβλημα. Θέλουν να υπάρχει το ίδιο καθεστώς, της ρεμούλας, της κονόμας και της ρουσφετολογίας. Γι’ αυτό και ό,τι έχει σχέση με το κόστος των σκουπιδιών είναι απόρρητο!
Λίγοι είναι οι δήμαρχοι που απαντούν ευθέως στα δύο ερωτήματα: Πού πηγαίνουν τα σκουπίδια; Ποιο ποσό πληρώνουν στη σχέση του όγκου με την απόσταση μεταφοράς τους. Το μόνο που δηλώνουν είναι το συνολικό κόστος για τη συλλογή των σκουπιδιών και τη μεταφορά τους.
Έτσι, με υπολογισμό και όχι με τιμοκατάλογο, προκύπτει στην καλύτερη περίπτωση κόστος ανά τόνο περίπου από 50 έως 70 ευρώ στην επαρχία. Όμως, ούτε υπάρχει έλεγχος στο ζύγισμα, ούτε για ποια απόσταση αναλογεί αυτό το κόστος. Αποτελεί απόρρητο στοιχείο ο τόπος απόρριψης των σκουπιδιών.
Για να καταλάβει ο αναγνώστης, περιληπτικά, λέμε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλλει πλέον πρόστιμα στη χώρα μας για τη συνεχιζόμενη ύπαρξη χωματερών. Έχει δώσει (η Ε.Ε.) τεράστια ποσά για να λυθεί το πρόβλημα των σκουπιδιών στη χώρα μας και δεν έχει γίνει τίποτα.
Οι δήμαρχοι, όμως, συνεχίζουν την παράνομη λειτουργία των χωματερών. Όταν πιεστούν αρκετά, κλείνουν τις χωματερές και μεταφέρουν με «σκουπιδοεργολάβους» το προϊόν σε άγνωστη και πάντα... απόρρητη διαδρομή.
Είναι βέβαιο πως ορισμένοι δήμαρχοι δημιουργούν “κρίση σκουπιδιών” στην πόλη τους, προκειμένου να έχουν δικαιολογία, για γρήγορες αποφάσεις και με... οποιοδήποτε κόστος, να “σώσουν” τους δημότες τους, καθώς και την υγεία τους, δίνοντας τεράστια ποσά στους εργολάβους για... γρήγορη καθαριότητα της πόλης.
Εάν είναι “μπροστά” τους και μέρες γιορτής, τότε η ταχύτητα των αποφάσεων για την “καθαριότητα” είναι... πρωτοφανής.
Ακόμη και πίσω από τον ξεσηκωμό κατοίκων, όπου υπάρχουν, για νέες λύσεις, είναι οι δήμαρχοι. Κανένας δε θέλει στον τόπο του τη λύση. Αυτοί ξεσηκώνουν τον κόσμο και κάποιες οργανώσεις δήθεν οικολόγων, για να παραμένει το πρόβλημα και να... κονομάνε! Ναι, λοιπόν, κερδίζουν οι δήμαρχοι από τα σκουπίδια και δε θέλουν λύσεις.
Και μη βρεθεί κάποιος από αιρετούς να θυμώσει με τα παραπάνω, λέγοντας πως δεν είναι όλοι ίδιοι. Όποιος είναι σωστός αλλά και σοβαρός, να συνδυάσει την οποιοδήποτε αντίδρασή του με την απάντηση στα ερωτήματα:
Πού πηγαίνουν τα σκουπίδια των... συναδέλφων τους; Πόσο πληρώνουν τον τόνο και για ποια απόσταση; Ποιος ζυγίζει τα σκουπίδια για να πληρωθεί ο σκουπιδοεργολάβος;».

*** Σαν σήμερα ...στις 10 Μαρτίου        
    
 Πριν 94 χρόνια στη Μεσσηνία
 ΩΣ εγράφομεν η ενταύθα επιτροπή του λιμένος εκλήθη υπό του Νομάρχου να συνέλθη την 4 μ.μ. της σήμερον εις συνεδρίασιν εν τη Νομαρχία. Την επιτροπήν κατά την συνεδρίασιν της ταύτην θ’ απασχολήση το ζήτημα της ελαττώσεως του φωτισμού του λιμένος αποδεχθείσης της ηλεκτρικής εταιρείας, όπως τους υπάρχοντας τοξοειδείς λαμπτήρας των 300 κηρίων αντικαταστήση δι’ ημιβατικών τοιούτων μικροτέρας εντάσεως επί τη καταβολή της παλαιάς ετησίας αποζημιώσεως των δραχμών 8.500.
 -ΑΠΟ τινός ως γνωστόν, είχε προκύψη ζήτημα μεταξύ της Νομαρχίας και του αναδόχου της Ηλεκτρικής Εταιρείας των Τροχιοδρόμων Απέργη, όσον αφορά στην εφαρμογήν της υπό του Εργατικού Νόμου παρεχομένης 24ώρου αναπαύσεως των εργατών. Επί του ζητήματος τούτου ο Απέργης δια της υποβληθείσης χθες εις την Νομαρχίαν εγγράφου απολογίας του αναγνωρίζει τα υπ’ αυτής υποδεικνυόμενα, υπόσχεται δε, ότι εν μέλλοντι θέλει συμμορφωθή προς τας υποδείξεις της Νομαρχίας μας.
 -ΜΙΑ προκατακλυσμιαία τακτική ατυχώς δεν δύναται να λείψη από την πόλιν μας. Είναι η ύδρευσις και το πότισμα των ίππων εις τα κεντρικά φρέατα της πόλεως οπόθεν υδρεύεται και το πλείστον μέρος της πόλεως. Το πράγμα και άκοσμον είναι και εναντίον της υγιεινής. Μπορεί να ορισθούν ωρισμένα φρέατα δια την ανάγκην ταύτην και όχι να βλέπωμεν τα αυτά δοχεία χρησιμοποιούμενα και δια τα ζώα και η περιοχή των φρεάτων να δίδη θέαμα σταύλων.
 Πηγή: Αρχείο "Θάρρους"
Γεγονότα
 1829: Υπογράφεται στο Λονδίνο από τις Μεγάλες Δυνάμεις το Πρωτόκολλο με το οποίο το ελληνικό κράτος αποκτά αυτονομία από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Μεταξύ άλλων, προβλέπονται: α) Τα σύνορα του αυτόνομου ελληνικού κράτους προς βορρά καθορίζονται από την οροθετική γραμμή Αμβρακικού - Παγασητικού. β) Στο νέο κράτος θα περιλαμβάνονται τα νησιά Σποράδες, Κυκλάδες, Σάμος και πιθανόν η Κρήτη, γ) Το καθεστώς του κράτους θα είναι κληρονομική μοναρχία, δ) Ο ετήσιος φόρος υποτέλειας προς τον Σουλτάνο θα ανέρχεται στα 1.500.000 γρόσια.
1905: Ξεσπάει η Κρητική Επανάσταση στο χωριό Θέρισος, με αρχηγό τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Οι κινηματίες με υπόμνημά τους προς τις μεγάλες δυνάμεις ζητούν την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Ο αγγλικός στόλος κατευθύνεται προς το νησί.
1944: Αναγγέλλεται η δημιουργία της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθερώσεως (ΠΕΕΑ). Προσωρινός πρόεδρός της είναι ο συνταγματάρχης Ευριπίδης Μπακιρτζής, παλαιότερα εκπρόσωπος της αντιστασιακής οργάνωσης ΕΚΚΑ, και μέλη της οι Μάντακας (ΕΛΑΣ), Σιάντος (ΚΚΕ), Τσιριμώκος (ΕΛΔ), Γαβριηλίδης (Αγροτικό Κόμμα) και ο καθηγητής του συνταγματικού δικαίου Αλέξανδρος Σβώλος, ο οποίος λίγες μέρες αργότερα θα αναλάβει πρόεδρος της ΠΕΕΑ.
1985: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Καραμανλής, αντιδρά στην απόφαση του Ανδρέα Παπανδρέου να προτείνει τον Χρήστο Σαρτζετάκη ως νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και παραιτείται. Τη θέση του αναλαμβάνει προσωρινά ο πρόεδρος της Βουλής, Ιωάννης Αλευράς.
1986: Ο αρχαιολόγος καθηγητής Μανώλης Ανδρόνικος αναγορεύεται διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
 Γεννήσεις
1900: Παντελής Πουλιόπουλος, γενικός γραμματέας του ΚΚΕ (1924-1926) και από τα ιδρυτικά μέλη του τροτσκιστικού κινήματος στην Ελλάδα. (Θαν. 6/6/1943)
1957: Οσάμα Μπιν Λάντεν, σαουδάραβας επιχειρηματίας, ιδρυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα. (Θαν. 2/5/2011)
 Θάνατοι
 1967: Γιώργος Μπάτης, ρεμπέτης. (Γεν. 1885)
1970: Βασίλης Αυλωνίτης, ηθοποιός. (Γεν. 1/1/1904)
1992: Γιώργος Ζαμπέτας, λαϊκός συνθέτης και βιρτουόζος του μπουζουκιού. (Γεν. 25/1/1925)
πηγη: www.sansimera.gr

***

  ~**** From my video-box   2010-2012,  Stamatios  N. Skoulikas  .- :

ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ ΜΑΣ  ΚΑΙ ΤΙΣ  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΜΑΣ …..ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ … :  
 1 ~ http://www.youtube.com/stamos01 , =                           2350 video. -      
A.  snstam@gmail.com  .-  
  2 ~ http://www.youtube.com/stamatios01 e, =                        780 video. -   
b. stamoskal@windowslive.com .-
  3 ~ http://www.youtube.com/vlasiskal   , =                                784   video.  -      
c. vlasiskal@gmail.com .-   
ΣΥΝΟΛΟΝ :                                              3914   αναρτήσεις  Βίντεο .-     www.sansimera.gr  www.sansimera.gr

***  Αναρτήσεις  Φεβρουαρίου  2013 :
~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2013/02/26-2013.html , ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ,Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013 ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ γιά Όλους μας.,-
~** http://snsarfara.blogspot.gr/2013/02/27-2013.html ,
Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013 .-
~** http://stamos-dynami.blogspot.gr/2013/02/28-2013.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013 .-
~**  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/03/05-2013.html ,

AΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΜΗΝΟΣ  ΜΑΡΤΙΟΥ  2013  :

~ http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/03/01-2013.html ,
Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 01 Μαρτίου 2013 .-
~ http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2013/03/2-2013.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Σαββάτο 2 Φεβρουαρίου 2013  .-
~ http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/03/04-2013.html  , , Θέατρο από ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΜΕΣΣΗΝΗΣ Δευτέρα 04 Φεβρουαρίου 2013.-
~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2013/03/04-2013.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 04 Φεβρουαρίου 2013.-
~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/03/05-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 05 Μαρτίου 2013 .-
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/03/06-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 06 Μαρτίου 2013 .-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/03/to-07-2013.html , To αγιάζι της ενημέρωσης Τσικνοπέμπτη 07 Φεβρουαρίου 2013 .-
~  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/03/08-2013.html  , Το αγιάζι της ενημέρεωσης Παρασκευή 08 Μαρτίου 2013 .-
~ ~ http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2013/03/to-09-2013.html  , To αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 09 Μαρτίου 2013.-
 ~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2013/03/blog-post.html , Σαββατο κύριακο στο αγιάζι της ενημέρωσης 09καί 10 Μαρτίου 2013 .-
~

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου