arfara messinias stamos1

Ο ήλιος φωτίζει τα σώματα τα , η δε σοφία τις ψυχές .Ο κόσμος είναι ένα ανάκτορο της σοφίας του Υψίστου . Ο Θεός άναψε κάθε μία ψυχή με το δικό του πυρ . Έτσι λάμπουν όλοι οι άνθρωποι με τη σοφία του σε αυτό το θέατρο , όπως ο Θεός τους έπλασε .-Μερικούς τους έκανε μεγάλα φώτα , σε άλλους μικρά.-(Κάρλος Λιναίος )

 Αρφαρά

Η ελευθερία χωρίς τη μάθηση είναι πάντα σε κίνδυνο• η μάθηση χωρίς ελευθερία είναι πάντα μάταιη. Τζων Κέννεντυ .-

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Στο αγιάζι της καθημερινότητας Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Στο  αγιάζι της καθημερινότητας
Τετάρτη 18  Ιανουαρίου  2012   .
** Στο  αγιάζι της περιφερειακής - τοπικής - Μεσσηνιακής  μας ενημέρωσης:
~** Ο Δικηγορικός Σύλλογος για τη "χειροπέδηση των νομικών

* Ως γνωστόν, φέρεται εντός των ημερών, προς ψήφιση στο ελληνικό Κοινοβούλιο, το «πολυνομοσχέδιο σκούπα» που απαιτούσε η τρόικα. Σε αυτό περιλαμβάνονται διατάξεις που εξοντώνουν τους δικηγόρους και αλλάζουν άρδην τον τρόπο άσκησης της δικηγορίας, προς όφελος των οικονομικών συμφερόντων των μεγάλων δικηγορικών εταιρειών. Θεσπίζεται η δυνατότητα ίδρυσης διασυλλογικών δικηγορικών εταιρειών (δηλαδή μεταξύ δικηγόρων – μελών διαφορετικών συλλόγων της Ελλάδος), η ελεύθερη εγκατάσταση υποκαταστημάτων δικηγορικών εταιρειών σε όλη την επικράτεια, επιτρέπεται η διαφήμιση δικηγόρων σε εφημερίδες και περιοδικά, καθώς και η ονομαστική αναφορά των πελατών των δικηγόρων και επιβάλλεται η δημοσίευση των προϋπολογισμών και των απολογισμών των Δικηγορικών Συλλόγων.
* Οι ανωτέρω σπασμωδικές κινήσεις των κυβερνώντων τη χώρα είτε αποτελούν απαιτήσεις της τρόικας είτε άλλων εξωθεσμικών παραγόντων, χωρίς να λαμβάνεται ουδόλως υπόψη η γνώμη των θεσμικών οργάνων του δικηγορικού σώματος, έχουν ως άμεση στόχευση τις χιλιάδες των αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων, τους οποίους θα οδηγήσουν στην πλήρη πλέον εξαθλίωση και στο κλείσιμο των γραφείων τους επ’ ονόματι μια ψευδεπίγραφης «απελευθέρωσης», η οποία ως μόνο αποτέλεσμα θα έχει τη δημιουργία των επιθυμούμενων καρτέλ στο χώρο της δικαιοσύνης, με αναπόφευκτη συνέπεια το απαγορευτικό κόστος για τον πολίτη και την άνευ προηγουμένου δυσλειτουργία της.  * Η «απελευθέρωση» ήταν και είναι μια καθαρή επιλογή ανάπτυξης των κεφαλαιουχικών και πολυεπαγγελματικών εταιρειών σε βάρος των ελεύθερων επαγγελματιών ή των συστεγαζόμενων δικηγόρων, που οδηγεί στη χειροπέδηση των νομικών υπηρεσιών από τα καρτέλ.
 * Ενισχύει αποκλειστικά και μόνο τις μεγάλες δικηγορικές εταιρείες και τις πολυεπαγγελματικές επιχειρήσεις, που με ένα ευέλικτο υπαλληλικό δυναμικό, από χαμηλόμισθους επιστήμονες, χωρίς εργασιακά δικαιώματα, θα μπορέσουν να κυριαρχήσουν απόλυτα στην ελεύθερη αγορά.
 * Οι μόνοι που θα ωφεληθούν από την ελεύθερη διαπραγμάτευση για τον καθορισμό της δικηγορικής αμοιβής είναι οι τράπεζες, οι ασφαλιστικές εταιρείες και οι επιχειρήσεις – κολοσσοί, που θα μπορούν πλέον να πληρώνουν τους συνεργάτες τους με αμοιβές χαμηλές έως εξευτελιστικές.
 * Οι μόνοι που δε θα ωφεληθούν θα είναι οι πολίτες, γιατί οι δικηγορικές υπηρεσίες όχι μόνο δε θα γίνουν πιο φθηνές, αλλά θα ακριβύνουν κατακόρυφα, σε συνδυασμό και με το συνεχώς αυξανόμενο κόστος δικαστικών εξόδων και ποινών.
 * Κύριοι συνάδελφοι δικηγόροι, βουλευτές του Νομού Μεσσηνίας, ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας σάς απευθύνει έκκληση, την ύστατη αυτή στιγμή, να μην υπερψηφίσετε τις ως άνω διατάξεις, οι οποίες θα οδηγήσουν σε εξόντωση τους δικηγόρους.
 * Η δικηγορική σας ιδιότητα σας έχει κάνει γνωστούς στην κοινωνία και με αυτή την ιδιότητα έχετε εκλεγεί και έχετε γίνει καταξιωμένοι βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου.
 * Ήρθε η στιγμή να αποδείξετε ότι μπορείτε να βάλετε πάνω από το όποιο κομματικό σας καθήκον, το δικηγορικό σας καθήκον και να μη συμβάλλετε με τυχόν θετική ψήφο σας στο σχέδιο εξόντωσης των αυτοαπασχολούμενων μάχιμων δικηγόρων.
 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ     ΚΩΝ/ΝΟΣ ΜΑΡΓΕΛΗΣ
 Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ  ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΞΗΡΟΓΙΑΝΝΗΣ

~** Προ-Χθες στο ναό των Ταξιαρχών
~ Ιερατική σύναξη των κληρικών της Μητρόπολης
* Η ετήσια ιερατική σύναξη των κληρικών της Μητρόπολης Μεσσηνίας πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στον ιερό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Καλαμάτας, υπό την προεδρία του Μητροπολίτη Χρυσοστόμου. * Ξεκίνησε με την ευλόγηση της βασιλόπιτας από το Μητροπολίτη, ο οποίος ευχήθηκε στους κληρικούς και τις οικογένειές τους υγεία και δύναμη, ενώ για τη θεματολογία της σύναξης, τους δημοσιογράφους ενημέρωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Μητρόπολης Κώστας Ψυχάρης:
 * Η εκδήλωση ξεκίνησε με την παρουσίαση εισήγησης από το γιατρό αιματολόγο του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας Ιωάννη Αδαμόπουλο, για την αξία τού να καταστεί κάποιος εθελοντής δότης μυελού των οστών. Στη συνέχεια, συζητήθηκαν θέματα οικονομικά και διαχειριστικά.
* Επίσης, όπως ενημέρωσε ο κ. Ψυχάρης, έγινε αναφορά στο ότι έχουν προσληφθεί λογιστές παντού, οι οποίοι υποβοηθούν τα εκκλησιαστικά συμβούλια, τα ηγουμενοσυμβούλια και τις επιτροπές των προσκυνημάτων, επάνω στα οικονομικά, τονίζοντας ότι εφαρμόζονται και υλοποιούνται πιστά όσα ορίζουν τόσο η εκκλησιαστική όσο και η πολιτειακή νομοθεσία.
* Ακολούθως, αναπτύχθηκαν θέματα πάνω στο φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο, τονίζοντας ότι η τοπική Εκκλησία, τόσο ο Επίσκοπος όσο και οι κληρικοί, καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να σταθούν δίπλα στο δοκιμαζόμενο συνάνθρωπο και να τον βοηθήσουν στα προβλήματά του, όσο αυτό είναι εφικτό.
* Τέλος, οι κληρικοί έθεσαν στο Μητροπολίτη ζητήματα και προβλήματα που συναντούν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και αναπτύχθηκε συζήτηση πάνω σε αυτά.

~** ΠΑΜΕ
~ Κατάληψη στα γραφεία του ΙΚΑ Καλαμάτας
 * Παράσταση διαμαρτυρίας και συμβολική κατάληψη στο γραφείο του διευθυντή των διοικητικών υπηρεσιών του ΙΚΑ Καλαμάτας πραγματοποίησαν χθες το πρωί μέλη του ΠΑΜΕ. Η κινητοποίηση οργανώθηκε ως αντίδραση για τον ερχομό της τρόικας στην Ελλάδα, και για τα αθεώρητα βιβλιάρια των ανέργων, οι οποίοι δεν μπορούν να συμπληρώσουν τα απαραίτητα ένσημα, ώστε να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
 * Τα μέλη του ΠΑΜΕ εξέθεσαν το αίτημά τους για περίθαλψη των ανέργων στο διευθυντή του ΙΚΑ, ενώ κρέμασαν και πανό στο μπαλκόνι του τετάρτου ορόφου με σύνθημα «Έξω η τρόικα από την Ελλάδα. Να γίνει όλη η Ελλάδα μια Χαλυβουργία».
 * Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ σημειώνει: «Δηλώσαμε πως δεν μπαίνουμε σε καμία συζήτηση διαπραγμάτευσης για το όριο των ενσήμων τη στιγμή που με βάση τα επίσημα στοιχεία τους, 1.000.000 εργαζόμενοι δεν κόλλησαν ούτε ένα ένσημο φέτος. Αίτημα δικό μας είναι οι ανάγκες των εργαζομένων και γι’ αυτό αγωνιζόμαστε καθημερινά. Παλεύουμε να φυτρώσουν παντού Χαλυβουργίες. Κανένας διάλογος, καμιά συζήτηση με τους σφαγείς των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης. Έχουν πικρή εμπειρία οι εργαζόμενοι από τους κοινωνικούς διαλόγους πού έστησαν ΣΕΒ, ΓΣΕΕ και που οδήγησαν τα δικαιώματα των εργαζομένων στο κρεβάτι του Προκρούστη, με αποτέλεσμα σήμερα να έχουν απομείνει ελάχιστα».

~** Τεχνικό πρόγραμμα Δήμου Καλαμάτας
~ Χωρίς όραμα, προοπτική  και με σοβαρές παρατυπίες
 * Ψηφίστηκε την Παρασκευή 13/1/2012 από το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου, το οποίο αποτελεί την κορωνίδα του οράματος και της φιλοσοφίας της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής.
 * Δυστυχώς, όμως, για μια ακόμα χρονιά έγινε φανερό ότι προκρίθηκαν έργα βιτρίνας και όχι ουσίας, που αποσκοπούν περισσότερο στην υστεροφημία του δημάρχου παρά στην υλοποίηση έργων υποδομής, που θα βελτίωναν την καθημερινότητα των δημοτών μας. Κανένα έργο δεν πραγματοποιήθηκε το 2011 στους πρώην Δήμους Άριος, Θουρίας και Αρφαρών και στα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Καλαμάτας και κανένα δεν προβλέπεται να πραγματοποιηθεί και το 2012, εκτός από εκείνα που είχαν προγραμματιστεί επί καποδιστριακών Δήμων και των οποίων οι πιστώσεις είναι ήδη εξασφαλισμένες. Αντίθετα, φαίνεται ότι το ενδιαφέρον του δημάρχου μονοπώλησαν το Μέγαρο Χορού, η κεντρική πλατεία και το παλιό νοσοκομείο.
 * Και σαν να μην έφτανε αυτό, σοβαρές παρατυπίες έγιναν κατά την ψήφιση του τεχνικού προγράμματος. Ο δήμαρχος, μη σεβόμενος το νόμο, δεν ακολούθησε τις προβλεπόμενες από το άρθρο 86 του Ν. 3852 διαδικασίες, που ορίζει σαφώς τον τρόπο ψήφισης των τεχνικών προγραμμάτων των Δήμων. Αγνόησε επιδεικτικά τα Τοπικά Συμβούλια και περιφρόνησε τη βούληση των τοπικών κοινωνιών. Οι τοπικοί πρόεδροι δεν είχαν ενημερωθεί να υποβάλουν τις προτάσεις τους, ως όφειλαν, και κλήθηκαν να υπερψηφίσουν προειλημμένες ουσιαστικά αποφάσεις, ενώ ο κ. δήμαρχος, επιδεικνύοντας εξόχως αλαζονική συμπεριφορά, αφαίρεσε το λόγο και από τους ίδιους τους δημοτικούς του συμβούλους, θεωρώντας ως άλλος Λουδοβίκος ΙΔ΄ ότι ο Δήμος είναι αυτός.
 * Μέλημά μου είναι η τήρηση των νόμων. Πεποίθησή μου είναι ότι η ανάπτυξη του Δήμου Καλαμάτας πρέπει να είναι ισόρροπη και δίκαιη και να ανταποκρίνεται στις πρωταρχικές ανάγκες των πολιτών. Προέχει η ασφάλεια των πολιτών, η καθαριότητα της πόλης και των δημοτικών διαμερισμάτων, η σήμανση και φωταγώγηση των δρόμων και γενικά η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Προέχουν έργα ουσίας και όχι βιτρίνας, που μπορεί να εξωραΐζουν την εικόνα της πόλης, αλλά δεν αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τα σοβαρά προβλήματα των πολιτών.
 Δημήτριος Γ. Φαββατάς   Δημοτικός σύμβουλος
 Καλαμάτας με το συνδυασμό   «Αλλαγή για το Δήμο  Καλαμάτας»

~** Ομιλίες βουλευτών Μεσσηνίας
~ Στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ
 * Στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ για τον τρόπο εκλογής του νέου προέδρου του Κινήματος τοποθετήθηκαν και oι βουλευτές Μεσσηνίας Δημήτρης Κουσελάς και Νάντια Γιαννακοπούλου.
 ~* ΝΑΝΤΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
 ~ «Αυτοκριτική και ανανέωση»
 * Βασικά σημεία της ομιλίας της κας Γιαννακοπούλου, η οποία μίλησε για αυτοκριτική και ανανέωση, έχουν ως εξής:
 * «Οφείλουμε να υπογραμμίσουμε με τη στάση και με τις επιλογές μας ότι θέλουμε το ΠΑΣΟΚ να παραμείνει πυλώνας σταθερότητας και δύναμη προόδου για τη χώρα. Να πείσουμε ότι, παρά τα λάθη μας, οι πολίτες μπορούν και πάλι να μας εμπιστευτούν.
 * Πώς θα το πετύχουμε; Πρώτον, με γενναία αυτοκριτική και, δεύτερον, με τη δική μας αλλαγή, με τη δική μας ανανέωση. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να μιλήσει τη γλώσσα της αλήθειας. Να πούμε με περηφάνια και με αυτοπεποίθηση ότι, αν η Ελλάδα σήμερα στέκεται ακόμη όρθια, είναι επειδή εμείς τα 2 τελευταία χρόνια πήραμε το κόστος δύσκολων αποφάσεων, την ώρα που κάποιοι αρνούνταν να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
 * Να πούμε ότι σε πολλούς τομείς αποτύχαμε. Ότι υπήρξαν υπουργοί που, αντί να κάνουν τις μεταρρυθμίσεις που έπρεπε, είχαν μείνει κολλημένοι στις πρακτικές και τις νοοτροπίες που χρεοκόπησαν τη χώρα. Να παραδεχτούμε ότι τα έκτακτα χαράτσια ήταν επειδή απέτυχαν κάποιοι στόχοι. Να απομακρύνουμε από θέσεις ευθύνης όσους την ώρα που ο κόσμος υπέφερε και δοκιμαζόταν με θυσίες και με περικοπές κοίταζαν απλά και μόνο πως θα βολέψουν τους δικούς τους.
 * Να παραδεχτούμε ότι συχνά αδιαφορήσαμε για τους απλούς, για τους ανώνυμους, για τους ανυπεράσπιστους εργαζόμενους, επειδή προτιμήσαμε να τα έχουμε καλά με τους επώνυμους, με τους ισχυρούς.
 * […] Επιτρέψτε μου να πω ότι και εμείς, οι νέοι βουλευτές, πέσαμε από την αρχή στα βαθιά και σηκώσαμε στις πλάτες μας αμαρτίες πολλών ετών και ένα δυσανάλογα πολύ μεγάλο βάρος. Ψηφίσαμε σκληρά, επώδυνα, άδικα μέτρα για να σώσουμε, όπως μας έλεγαν, την πατρίδα.
 * Όμως, πλέον οι ανοχές μας και οι αντοχές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας έχουν πια στερέψει. Χώρος για οριζόντια μέτρα, για περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, στους κατώτερους ιδιαίτερα, για νέα φορολόγηση των ίδιων συνήθων υποζυγίων, δεν υπάρχει.
 * Προχωρήστε, λοιπόν, κύριοι, σε αυτά τα οποία έπρεπε να έχετε προχωρήσει τόσα χρόνια, στα δυο αυτά χρόνια.
 * […] Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αλλάξει. Η δική μας ανανέωση, η δική μας αλλαγή, είναι όρος επιβίωσης για το κίνημα.
 * Όποιος δεν το έχει καταλάβει, επιτρέψτε μου να πω ότι δεν έχει καταλάβει ούτε πού βρίσκεται ο ίδιος, ούτε το τι συμβαίνει στη χώρα.
 * Πολύ φοβάμαι ότι, δυστυχώς, πολλοί από τους Νέστορες της πολιτικής σε πολύ μεγάλο βαθμό έγιναν οι δικοί μας δεινόσαυροι. Και αυτοί οι δεινόσαυροι της πολιτικής, οι οποίοι έφτιαξαν όνομα και καριέρες, μοιράζοντας αφειδώς δημόσιο χρήμα και χτίζοντας πελατειακά δίκτυα, είναι μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης. Δεν πείθουν κανέναν όταν σήμερα αυτοπροβάλλονται ως επιτελείς της σωτηρίας. Όταν, από τη μια, κάνουν την αυτοκριτική τους, αλλά την ίδια στιγμή είναι γαντζωμένοι στις θέσεις εξουσίας και στα υπουργεία τους.
 * Και βεβαίως, κανείς δεν τους ρίχνει στον Καιάδα και βεβαίως όλοι θα αναγνωρίσουμε την προσφορά τους τα προηγούμενα χρόνια. Αλλά έλεος πια, ισόβιοι υπουργοί 20 και 30 χρόνια υπάρχουν μόνο στη Βόρεια Κορέα και στην Ελλάδα.
 * Αν το ΠΑΣΟΚ δε δείξει ότι αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει σήμερα και δεν προβάλλει μια πειστική πρόταση συμβατή με τις αρχές της σύγχρονης ευρωπαϊκής και όχι τριτοκοσμικής σοσιαλδημοκρατίας, η οποία να απαντά στα πραγματικά προβλήματα της χώρας, θα το πληρώσουμε πολύ ακριβά.
 * Οφείλουμε πολύ άμεσα να ξαναβρούμε και να επαναπροσδιορίσουμε στη σύγχρονη πραγματικότητα το ιδεολογικό και πολιτικό μας στίγμα. Δε χρειάζεται ακόμη ένα κόμμα δεξιό η χώρα μας.
 * […] Θεωρώ ότι οφείλουμε να προχωρήσουμε άμεσα να επιλέξουμε τη νέα ηγεσία με ανοιχτό, δημοκρατικό, διαφανή τρόπο, με συμμετοχή της πολιτικής βάσης του κινήματος, καθώς σήμερα περισσότερο από ποτέ οι πολίτες πρέπει να εκφραστούν. Και δεύτερον, πρέπει να προχωρήσουμε στις εκλογές με τίμιο και αυτοκριτικό λόγο, αλλά και με μια σύγχρονη γενναία πρόταση για την έξοδο της χώρας μας από την κρίση.
 * Τώρα είναι η ώρα ευθύνης για όλους. Όλοι πρέπει να δείξουμε γενναιότητα, υπευθυνότητα, πολιτικό ήθος και να κάνουμε την πολιτική μας υπέρβαση

~*  ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ
 ~ «Ουσιαστική επανίδρυση και νέα ισχυρή ηγεσία»
 * Για ουσιαστική επανίδρυση, που θα εγγυάται ένα σαφές ιδεολογικοπολιτικό στίγμα, που σήμερα δεν υπάρχει, και την αποκατάσταση των αρχών και των αξιών, έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, ο κ. Κουσελάς:
 * «Το στρατηγικό λάθος που κάναμε ήταν ότι αναλάβαμε να διαχειριστούμε τη μεγαλύτερη κρίση που πέρασε μεταπολεμικά η χώρα, μόνοι μας. Έτσι, από μέρος της λύσης που έπρεπε να αποτελέσουμε, γίναμε μέρος της κρίσης και για πολλούς, δυστυχώς, η αιτία της.
 * Δώσαμε έτσι τη δυνατότητα στην αντιπολίτευση και ιδιαίτερα στη Νέα Δημοκρατία να μείνει στο απυρόβλητο και να παίζει κρυφτούλι με τις πολιτικές της ευθύνες.
 * Στο χρονικό διάστημα που πέρασε έγιναν αναμφίβολα πολλά. Ο λαός μας επέδειξε μια μεγάλη ωριμότητα, σε αντίθεση με πολλές πολιτικές ηγεσίες. Απογοητεύτηκε, όμως, όταν είδε ότι οι θυσίες δεν ήταν δίκαια κατανεμημένες.
 * Προσφύγαμε στις εύκολες λύσεις. Η λογική “ψηφίστε γιατί αύριο περνάμε εξετάσεις από την τρόικα” είναι μια λογική αδιέξοδη.
 * Δε ρίξαμε το βάρος που έπρεπε στις διαρθρωτικές αλλαγές, δεν αναιρέσαμε έτσι τις αιτίες που οδήγησαν στα ελλείμματα και στην κρίση.
 * Αφήσαμε τις μονοπωλιακές πρακτικές να κυριαρχούν, την αγορά χωρίς ουσιαστικό έλεγχο. Το αποτέλεσμα είναι ότι ενώ το βιοτικό επίπεδο του Έλληνα πολίτη μειώθηκε κατά 30% περίπου στο χρονικό διάστημα που πέρασε, ενώ η ζήτηση μειώνεται, οι τιμές ανεβαίνουν.
 * Είναι εμφανές ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Ο λαός μας δεν αντέχει άλλες περικοπές. Χρειάζεται να επεξεργαστούμε ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα εξόδου από την κρίση, ένα πρόγραμμα που θα μας επανασυνδέσει με τις αρχές και τις αξίες της παράταξής μας. Ένα πρόγραμμα που θα αποκαθιστά τα θεμέλια της κοινωνικής δικαιοσύνης. Ένα πρόγραμμα που θα προωθεί ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος, θα αξιοποιεί όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας για την ανάπτυξη, ένα πρόγραμμα που θα στοχεύει στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας του πολιτικού μας συστήματος.
 * Χρειαζόμαστε σήμερα μια ουσιαστική επανίδρυση, μια επανίδρυση που θα εγγυάται ένα σαφές ιδεολογικοπολιτικό στίγμα, που σήμερα δεν υπάρχει και την αποκατάσταση των αρχών και των αξιών μας. Χρειαζόμαστε και μια νέα ισχυρή ηγεσία, που θα ηγηθεί όλης αυτής της δύσκολης και επίπονης προσπάθειας, με όλους εμάς δίπλα της.
 * Και θέλω από το βήμα αυτό να χαιρετίσω και τις πρωτοβουλίες αλλά και την πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου, του προέδρου μας, θέτοντας πάνω απ’ όλα τα συμφέροντα της χώρας, τα συμφέροντα της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης, που σηματοδότησε μια καθαρή λύση.
 * Θέλω να χαιρετίσω και τη στάση ενότητας ευθύνης και ωριμότητας πολλών κορυφαίων στελεχών και ιδιαίτερα του Βαγγέλη Βενιζέλου, που επωμίζεται αυτή την περίοδο το μεγάλο βάρος της σκληρής διαπραγμάτευσης της χώρας μας και για το PSI και για τη δεύτερη δανειακή σύμβαση, και θέλω να πω ότι πρέπει να είμαστε δίπλα του σε όλη αυτή την προσπάθεια.
 * Πιστεύω, λοιπόν, ότι θα πρέπει έτσι να προχωρήσουμε, με ενότητα και υπευθυνότητα, απέναντι στον ελληνικό λαό και τους πολίτες».
~* ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ
 * «Το πρώτο θετικό στοιχείο είναι ότι υπήρξε μία συναινετική λύση. Δηλαδή, το ΠΑΣΟΚ θα εκλέξει νέο πρόεδρο πριν από τις βουλευτικές εκλογές και αυτή η διαδικασία προσδιορίζεται να γίνει το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου.
 * Από εκεί και πέρα, το μεγάλο θέμα είναι το εξής: Σε αντίθεση με τις προηγούμενες αλλαγές στην ηγεσία, το 1996 και το 2004, σήμερα δεν είναι ορατό ποιο είναι το πολιτικό περιεχόμενο των όποιων υποψηφιοτήτων. Το 1996, όταν ανέλαβε ο Κώστας Σημίτης, είχε ένα πολιτικό εγχείρημα, τον εκσυγχρονισμό, που κινητοποιούσε κόσμο και κοινωνικές δυνάμεις πολύ πιο πέρα από τα σύνορα του ΠΑΣΟΚ. Ήταν πραγματικά ένα πολύ δυνατό πολιτικό εγχείρημα και βάσει αυτού εκλέχτηκε. Το ίδιο συνέβη και το 2004. Τότε, ο Γιώργος Παπανδρέου μίλησε για ανοικτό κόμμα, για διαφάνεια, για λογοδοσία, ήθελε ένα κράτος κοντά στον πολίτη. Σήμερα όχι μόνο δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο, αλλά υπάρχει το αντίστροφο. Δηλαδή, υπάρχει μια πολιτική κατάρρευση, η οποία δεν είναι εκλογική, αλλά κυρίως πολιτική. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένας υποψήφιος στην ηγεσία που να μεταφέρει ένα ορατό, δυνατό, διακριτό πολιτικό μήνυμα. Συμπεραίνω έτσι ότι τα χαρακτηριστικά της εκλογής του επόμενου προέδρου είναι ότι αυτός θα πρέπει να είναι, κυρίως, ένας συντονιστής, ένας μαιευτήρας θα έλεγα, ο οποίος σε μία μεταβατική φάση θα βοηθήσει το ΠΑΣΟΚ να γεννήσει αυτό το πρόγραμμα και να επαναπροσδιορίσει τους στόχους του.
 * Θα πρέπει, λοιπόν, να συνειδητοποιήσουμε ότι, όπως και να το κάνουμε, το κόμμα θα έχει μια μεταβατική φάση και η νέα ηγεσία του θα πρέπει να έχει ένα πολύ δυνατό συλλογικό χαρακτήρα. Διότι ο στόχος δε θα είναι να εφαρμοστεί ένα πολιτικό εγχείρημα το οποίο έχει διακηρυχτεί, αλλά το κόμμα να βρει αυτό το εγχείρημα. Κι εδώ πρέπει να σημειώσουμε κι ένα λάθος, κατά την άποψή μου. Αυτό είναι ότι στο καταστατικό προβλέπεται πρώτα να εκλέξουμε πρόεδρο και μετά να πάμε σε συνέδριο, ενώ θα έπρεπε, υπό τις παρούσες συνθήκες, να συμβεί το αντίθετο.
 * Σε κάθε περίπτωση, από το τελευταίο Εθνικό Συμβούλιο απουσίασαν οι απαντήσεις στα ουσιαστικά προβλήματα. Αυτή τη στιγμή βλέπουμε μια πολύ σημαντική αποξένωση του ΠΑΣΟΚ από την εκλογική του βάση, χωρίς να έχουν δοθεί πειστικές απαντήσεις. Επιπλέον, οι περισσότεροι υποψήφιοι είναι υπουργοί, μέρος δηλαδή αυτού του πολιτικού συστήματος που έχει οδηγήσει στην κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα. Με ποιο επιχείρημα, λοιπόν, αυτό το εγχείρημα θα γίνει πιστευτό υπό αυτές τις συνθήκες; Είναι ένα ερώτημα…».

~** Σταμάτης Μπεχράκης
~ Χωρίς τη συμμετοχή των δημοτών αποφασίζει η Δημοτική Αρχή
 * Στην απουσία συζήτησης από την πλευρά των θεσμών του Δήμου Καλαμάτας του τεχνικού προγράμματος που ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο στην τελευταία συνεδρίαση την περασμένη Παρασκευή, επανήλθε χθες με δηλώσεις του ο επικεφαλής του «Δικτύου Ενεργών Πολιτών», Σταμάτης Μπεχράκης.
 * Όπως τόνισε, «η απουσία της συμβολής των τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων στην ιεράρχηση του προγράμματος και στη συγκρότησή του αποτελεί πολύ σοβαρό πολιτικό θέμα, και έχει να κάνει με τον προσανατολισμό που πρέπει να έχουν όλες οι βαθμίδες των ΟΤΑ στα μικρά και μεγάλα έργα της καθημερινότητας των πολιτών τους.
 * Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει τις επόμενες ημέρες, έστω και εκ των υστέρων, να συνεδριάσουν οι τοπικές κοινότητες και τα συμβούλια, ώστε να αποφασίσουν την ιεράρχηση των έργων που προβλέπονται από το τεχνικό πρόγραμμα, αλλά και ευθέως να προτείνουν και νέα που πρέπει να συμπεριληφθούν με τροποποίηση.
 * Πιστεύουμε ότι μια ουσιαστική διαδικασία θα βάλει επί τάπητος προβλήματα της καθημερινότητας. Για παράδειγμα, οι κόμβοι της Καλαμάτας που χρειάζονται για τη λειτουργία τους φανάρια είναι αυτοί που προτείνει το τεχνικό πρόγραμμα ή πρέπει να μπουν και άλλοι; Πρέπει να συμπεριληφθούν οι παρεμβάσεις στην έξοδο του κόμβου Καρέλια με τον περιμετρικό, ώστε να συνδεθούν με το εσωτερικό δίκτυο της πόλης;
 * Ένα δεύτερο ζήτημα είναι ότι την ερχόμενη Παρασκευή πρόκειται να συζητηθεί στην Επιτροπή Διαβούλευσης ο προϋπολογισμός του 2012. Όμως, αυτόν, σύμφωνα με το νόμο, τον συντάσσει η Οικονομική Επιτροπή, βάσει και του “Καλλικράτη”. Σύμφωνα με αυτόν, “η εκτελεστική επιτροπή, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την κατάρτιση του προϋπολογισμού και του ετήσιου προγράμματος δράσης, συγκεντρώνει και αξιολογεί τις προτάσεις των υπηρεσιών του Δήμου, καθώς και της επιτροπής διαβούλευσης, για τον προϋπολογισμό και το ετήσιο πρόγραμμα δράσης, και εισηγείται το προσχέδιο του Ε.Π.Δ. και του προϋπολογισμού προς την οικονομική επιτροπή.
 * Η οικονομική επιτροπή καταρτίζει τον προϋπολογισμό του Δήμου και υποβάλλει το σχέδιο προϋπολογισμού, αιτιολογώντας κάθε εγγραφή, για συζήτηση και απόφαση στο δημοτικό συμβούλιο. Στην αιτιολογική έκθεση τεκμηριώνεται, με συγκεκριμένα στοιχεία, η πηγή προέλευσης κάθε πίστωσης, το ύψος της και οι λόγοι που υπαγόρευσαν τις τυχόν αυξομειώσεις της. Το Δημοτικό Συμβούλιο ψηφίζει τον προϋπολογισμό και το ετήσιο πρόγραμμα δράσης σε ειδική, για αυτόν το σκοπό, συνεδρίαση”.
 * Το συμπέρασμα από τα παραπάνω είναι ότι έχουμε μια διαφορετική πορεία του Δήμου Καλαμάτας σε σχέση με τη λειτουργία των αυτοδιοικητικών θεσμών».

~**Βραβείο "Παναγιώτη Φωτέα"

~ Δήλωση συμμετοχών έως τα τέλη Φεβρουαρίου
 * Βραβείο για να τιμηθεί η μνήμη του αείμνηστου νομάρχη Μεσσηνίας, Παναγιώτη Φωτέα, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, έχει, ως γνωστόν, θεσπιστεί τα τελευατία χρόνια.
* Το βραβείο είναι ετήσιο, πανελλήνιο και αναφέρεται σε βιβλίο δοκιμίων κοινωνικοπολιτικού στοχασμού που έχει εκδοθεί από το Φεβρουάριο του 2011 έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2012, και θα έχει κατατεθεί πριν από τη λήξη της προθεσμίας αυτής σε τέσσερα αντίτυπα στο Δικηγορικό Γραφείο της κας Ελένης Φωτέα (Μέρλιν 4 – 10671, Αθήνα), με την ένδειξη «Για το Βραβείο Παν. Φωτέα».
 * Η Επιτροπή, που θα κρίνει τα βιβλία αυτά και όσα κατά την κρίση της δεν έχουν τυχόν υποβληθεί (εάν τα υποβληθέντα δεν ικανοποιούν τα μέλη της), συγκροτήθηκε με απόφαση του δημάρχου Καλαμάτας και της οικογένειας Φωτέα, από τους ως εξής: Γεώργιο Μητσόπουλο, καθηγητή Πανεπιστημίου - ακαδημαϊκό, Νίκη Καλτσόγια-Τουρναβίτη, καθηγήτρια Παντείου Πανεπιστημίου, Κωνσταντίνο Τσιρόπουλο, συγγραφέα, Νικόλαο Μηλιώνη, καθηγητή Παντείου Πανεπιστημίου - αντιπρόεδρο Ελεγκτικού Συνεδρίου, Παναγιώτη Νίκα, καθηγητή φιλόλογο - δήμαρχο Καλαμάτας.
*  Το βραβείο θα απονεμηθεί σε επίσημη τελετή περί την 25η Μαρτίου 2012.

~**  Ταΰγετος

~ Φυτεύτηκαν 1.200 δενδρύλλια στη θέση «Σταυρωτό Δεντρί»
 * Πραγματοποιήθηκε, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, το περασμένο Σάββατο η πρώτη φετινή προσπάθεια αναδάσωσης του καμένου δάσους του Ταϋγέτου. Ειδικότερα, φυτεύτηκαν 1.200 δενδρύλλια μαύρης πεύκης στη θέση «Σταυρωτό Δεντρί».
* Η προσπάθεια, πάντως, θα συνεχιστεί και, όπως αναφέρει ο Σύλλογος «Οι Φίλοι του Ταϋγέτου», «καλούμε τους εθελοντές να είναι σε εγρήγορση για τις επόμενες δράσεις μας, σε συνεργασία με το Δασαρχείο Καλαμάτας, ώστε να επιτευχθεί η φύτευση των 15.000 φυτών που έχουν παραχωρηθεί γι’ αυτό το σκοπό».

~** Γυμνάσιο Κυπαρισσίας

~ Μεμονωμένο και ατυχές περιστατικό κατά τη Διεύθυνση του σχολείου
 * Μεμονωμένο και ατυχές περιστατικό είναι το συμβάν της «άσχημης» συμπεριφοράς μαθητών έναντι συμμαθητή τους, που είδε το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τη Διεύθυνση του σχολείου.
* Πέραν αυτού του συμβάντος, δεν υπάρχει αντίστοιχο και ανάλογο περιστατικό που να είναι, τουλάχιστον, σε γνώση της Διεύθυνσης του σχολείου. Η λειτουργία του σχολείου, όπως και η ζωή και συμπεριφορά των μαθητών στο σχολικό τους περιβάλλον, μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε, κινείται πλέον σε κανονικούς ρυθμούς και, μάλιστα, το σχολείο διαχρονικά, αλλά και τη σχολική χρονιά που διανύουμε, έχει να επιδείξει σημαντικές επιτυχίες των μαθητών του, το επίπεδο γνώσεων των οποίων είναι αρκετά υψηλό και οι ευαισθησίες τους, ιδίως για περιβαλλοντικά και κοινωνικά θέματα, μεγάλες και έντονες!
* Οφείλουμε να επισημάνουμε, πάντως, πως γενικότερα στις μέρες μας κρίνεται αναγκαία η ενίσχυση του παιδαγωγικού ρόλου του σχολείου, των εκπαιδευτικών και, βεβαίως, της οικογένειας, καθώς και η ανοιχτή, ειλικρινής και ζεστή επικοινωνία και σχέση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων!

~** Δήμος Πύλου-Νέστορος

~ Παραδόθηκε η μελέτη Γεωλογικής  Καταλληλότητας για το ΣΧΟΟΑΠ Κορώνης
 * Παραδόθηκε χθες από το γεωλόγο – γεωτεχνικό μελετητή, Μιχάλη Αντωνόπουλο, η μελέτη της Γεωλογικής Καταλληλότητας που αφορά στο ΣΧΟΟΑΠ της Δημοτικής Ενότητας Κορώνης. Η παράδοση της μελέτης έγινε στο Δημαρχείο Πύλου, παρουσία του δημάρχου Πύλου-Νέστορος Δημήτρη Καφαντάρη.
 * Ο τελευταίος εξέφρασε την ικανοποίησή του, αφού η σύνταξη της ανωτέρω μελέτης αποτελεί το τελευταίο στάδιο προκειμένου να ολοκληρωθεί το ΣΧΟΟΑΠ της Δημοτικής Ενότητας Κορώνης. Όταν εξεταστεί και εγκριθεί η μελέτη Γεωλογικής Καταλληλότητας από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου - Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, θα υπογραφεί η έγκριση του ΣΧΟΟΑΠ της Δημοτικής Ενότητας Κορώνης και θα σταλεί για δημοσίευση σε ΦΕΚ.

~**Στο Δ.Σ. της ΠΑΣΕΓΕΣ

~ Μετατροπή ΕΑΣ και συμβάσεις εργαζομένων
 * Η υπαγωγή του απασχολούμενου προσωπικού των ΑΣΟ στις διατάξεις της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν για τη μετατροπή των ΕΑΣ σε πρωτοβάθμιους αγροτικούς συνεταιρισμούς θα απασχολήσουν το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΑΣΕΓΕΣ, που θα πραγματοποιηθεί στις 31 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη.
* Για το θέμα ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Τζανέτος Καραμίχας, σημειώνει, μεταξύ άλλων, σε επιστολή προς τους προέδρους των ΕΑΣ: «Με την έναρξη των εργασιών του νέου έτους κρίνεται αναγκαίο να αντιμετωπιστούν, κατά προτεραιότητα, δύο κρίσιμα ζητήματα.
 * Το πρώτο αφορά στην υπαγωγή του απασχολούμενου προσωπικού στις διατάξεις της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ώστε να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση που επιτείνεται από το δυσβάσταχτο οικονομικό κόστος που συνεπάγεται η εφαρμογή των κλαδικών Σ.Σ.Ε.».
~ Πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί οι Ενώσεις
*  «Το δεύτερο αφορά στις διαδικασίες εφαρμογής του ν. 4015/2011, κυρίως σε σχέση με τις αποφάσεις και τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν για τη μετατροπή των ΕΑΣ σε πρωτοβάθμιους αγροτικούς συνεταιρισμούς». Ενώ καταλήγει ο κ. Καραμίχας: «Οφείλεται πάντως να τονιστεί ότι η επιλογή μετατροπής σε Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη, δηλαδή σε Ανώνυμη Εταιρεία, θα πρέπει, κατά τη γνώμη μας, να αποκλειστεί, μια και το σχήμα αυτό σε καμία περίπτωση δε συμβαδίζει με τη δομή και τις αρχές του συνεταιριστικού κινήματος».

~** Προ-χθές ... Ξενύχτησαν οι πατατοπαραγωγοί

~ Στους -3 η θερμοκρασία στη Μεσσήνη
 * Μάχη με τον πάγο έδιναν προχθές όλη τη νύχτα οι πατατοπαραγωγοί της Μεσσήνης και του Μπουρνιά στην Καλαμάτα, ενώ το ίδιο ετοιμάζονταν να κάνουν και χθες.
 * «Η θερμοκρασία τη νύχτα της Κυριακής έφτασε τους -3» μας είπε χθες το απόγευμα ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσσήνης, Παναγιώτης Δουρούμης, λίγο πριν αναχωρήσει για το χωράφι, όπου θα περνούσε και τη χθεσινή νύχτα.
 * «Την Κυριακή βάλαμε αντιπαγετική προστασία από τις 11.00 το βράδυ μέχρι τις 8.00 το πρωί. Απόψε θα ξεκινήσουμε νωρίτερα, ενώ έτσι και επαληθευτούν οι προγνώσεις για τον καιρό, τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα. Ακόμη και με τα συστήματα που έχουμε, αν ο παγετός κρατήσει πολλές ώρες, φοβάμαι ότι μπορεί να αντιμετωπίσουμε πρόβλημα».
 * Το ξενύχτι συνεχίστηκε και στην περιοχή του Μπουρνιά, όπου επίσης οι πατατοπαραγωγοί προσπαθούν να προστατεύσουν τις καλλιέργειές τους. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας Μιχάλη Αντωνόπουλο, τη νύχτα της Κυριακής οι παραγωγοί κατάφεραν να προστατεύσουν την παραγωγή τους χρησιμοποιώντας το σύστημα προστασίας.

~** Αντιπαράθεση ΠΑΣΕΓΕΣ - Υπουργείου για συνεταιρισμούς

  ~ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ
 * Συνεταιρισμούς ισχυρούς που θα παράγουν, θα στηρίζουν τον αγρότη και θα παρεμβαίνουν στην αγορά προωθεί ο νέος συνεταιριστικός νόμος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σύμφωνα με το γενικό γραμματέα του, Γιώργο Κανελλόπουλο. Ο ίδιος, μιλώντας το Σάββατο σε σχετική ενημερωτική εκδήλωση της ΕΑΣ Μεσσηνίας, στην Καλαμάτα, έκανε λόγο για κομματισμό και αδιαφάνεια, που επικρατούν εδώ και χρόνια στο συνεταιριστικό χώρο, μια κατάσταση που πρέπει, όπως σημείωσε, να τελειώσει.
 * Τις αντιθέσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ στο νέο νόμο 4015/2011, εξέφρασε η νομική σύμβουλος της Συνομοσπονδίας Άννα Μητροπούλου, υπερασπιζόμενη τον προηγούμενο νόμο 2810/2000. Μίλησε για επέμβαση του Υπουργείου στο συνεταιριστικό κίνημα, αναφέροντας ότι σε πολλά σημεία του νέου νόμου υπάρχει η λέξη «διάλυση», αλλά και το στοιχείο της επιβολής, προσθέτοντας ότι συνεταιρισμός σημαίνει εθελοντισμός και όχι εξαναγκασμός.
* Απαντώντας στη συνέχεια ο νομικός σύμβουλος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και σύμβουλος του υπουργού Κ. Σκανδαλίδη, Βασίλης Γκίκας, παρατήρησε ότι πρέπει να πάψουν να υπάρχουν συνεταιρισμοί - σφραγίδες, που δεν παράγουν, έχουν μηδενικό κύκλο εργασιών ή είναι χρεωμένοι. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι, αν κάποιος συνεταιρισμός δεν επιθυμεί να συγχωνευθεί με την ΕΑΣ, θα μπορέσει να διατηρήσει την πλήρη αυτονομία του, μόνο εφόσον είναι βιώσιμος.
 ~* Γ. Κανελλόπουλος: «Α/θμιος η ΕΑΣ»
 * Τη μετατροπή της ΕΑΣ, από δευτεροβάθμιο σε πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό (αντί Αγροτικής Εταιρικής Σύμπραξης) πρότεινε ο γ.γ. του ΥΠΑΑΤ Γιώργος Κανελλόπουλος, ενώ παρουσίασε τα στοιχεία εγγραφής συνεταιρισμών στο μητρώο. Από τους 6.100 συνεταιρισμούς, ανταποκρίθηκαν μόνο οι 3.450. Ο κ. Κανελλόπουλος έκανε λόγο για περίπου 2.500 συνεταιρισμούς που δεν έχουν κύκλο εργασιών ούτε ένα ευρώ. Εν τω μεταξύ, 90 συνεταιρισμοί έχουν κύκλο εργασιών άνω του 1 εκ. ευρώ, ενώ μόλις 10 συνεταιρισμοί έχουν κύκλο εργασιών πάνω από 10 εκ. ευρώ.
 * «Στον τόπο μας» πρόσθεσε, «η εικόνα είναι παρόμοια. Από τους 200 συνεταιρισμούς της Μεσσηνίας, δήλωσαν εγγραφή στο μητρώο λιγότεροι από 60. Πρακτικά για το νομό, σημαίνει ότι ενεργοί πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί είναι οι ελαιουργικοί και οι οινοποιητικοί. Αυτούς, όμως, οφείλουμε να τους σεβαστούμε, όπως οφείλουμε να σεβαστούμε και τα 8.500 ενεργά μέλη αυτή τη στιγμή. Και να κάνουμε ένα προσκλητήριο σε όλους τους Μεσσήνιους να έρθουν να γραφτούν και να γίνουν 10.000, 15.000, 20.000 μέλη και να εκλέγουν οι ίδιοι τη διοίκησή τους».
* Εγγυητής της σωστής λειτουργίας των συνεταιρισμών, όπως είπε, θα είναι η δημοκρατική πορεία τους. «Όταν μπουν μέσα τα φυσικά μέλη, νέο αίμα στους συνεταιρισμούς, όταν αυτοί θα ψηφίζουν με την ταυτότητά τους, ενώπιον δικαστικού αντιπροσώπου».
* Κατηγορηματικός ήταν και στο θέμα της παράδοσης προϊόντων στο συνεταιρισμό: «Η συμμετοχή στο συνεταιρισμό είναι εθελοντική, αλλά εφόσον αποφασίσεις να είσαι μέλος, είσαι υποχρεωμένος να δίνεις το προϊόν σου στο συνεταιρισμό».
 ~ Συνεταιρισμός εφοδίων
* Ο κ. Κανελλόπουλος πρότεινε, επίσης, τη δημιουργία ενός συνεταιρισμού εφοδίων, που θα απάλυνε, όπως είπε, κατά 30% - 40% το κόστος για τους αγρότες. «Πρέπει να στραφούν οι συνεταιρισμοί στην παραγωγή προϊόντων. Σήμερα, αυτοί που ενδιαφέρονται για την παραγωγή είναι ελάχιστοι, εξαιρέσεις. Πρέπει να στραφούν στην υποστήριξη του αγρότη, στην εξασφάλιση υγειών φυτών και ζώων για τους παραγωγούς, στην οργάνωση και προώθηση των προϊόντων στις αγορές. Αυτό είναι συνεταιρισμός, όλα τ’ άλλα είναι ιδεοληψίες» είπε.
 ~* Ο γ.γ. του ΥΠΑΑΤ αναφερόμενος στη Μεσσηνία, πρότεινε να αυξήσει την καλλιέργεια ρυζιού, καθώς επίσης να καλλιεργηθούν και άλλα προϊόντα όπως σπανάκι, φράουλες, πεπόνι, μήλα.
 ~ Περιουσία συνεταιρισμών
 * Στο ζήτημα, τί θα γίνουν τα περιουσιακά στοιχεία των συνεταιρισμών που θα διαλυθούν, η απάντηση ήταν ότι θα διατεθούν σε άλλους συνεταιριστικούς σκοπούς.
 * Τέλος, υπήρξε το εξής ερώτημα: Τι θα κάνουν οι συνεταιρισμοί που δεν χρωστάνε, αλλά δεν παράγουν τίποτα. Για παράδειγμα, νοικιάζουν ένα ή δύο ακίνητα, και βγάζουν χρήματα από αυτά. Εδώ ο κ. Κανελλόπουλος απάντησε το εξής: «Ο συνεταιρισμός που διαχειρίζεται δύο αποθήκες, δεν είναι συνεταιρισμός, είναι κάτι άλλο. Όμως, εάν στο χωριό σας, αποφασίσετε, στις εκτάσεις που βρίσκονται στην περιοχή σας, να καλλιεργήσετε, και εφόσον καλλιεργήσετε, τότε με πολλή χαρά θα συνεισφέρουμε όλοι μας σε αυτή την προσπάθεια».

~** ΧΡΟΝΙΚΑ :
Πριν 94 χρόνια

- ΑΙ μέχρι σήμερον προταθείσαι ως περιθαλψιούχοι άποροι οικογένειαι των στρατευσίμων καθ’ άπαντα τον νομόν μας ανέρχονται εις 2.500. Εκ τούτων διανεμήθησαν εις 2.050 περίπου τα επιδόματα των Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου ανερχόμενα εις 352.000 δραχμάς. Θέλουν δ’ επίσης προσεχώς διανεμηθή τα επιδόματα των αυτών μηνών και εις τας υπολειπομένας οικογενείας αίτινες δεν έλαβον ταύτα ακόμη και αι οποίαι ανέρχονται εις 450.
 - Η Κωνσταντίνα σύζυγος Ηλία Αριστείδου Παπαδέα, κάτοικος Μικράς Αναστασόβης, έκλεψεν εκ της οικίας της μητρός της Ευγενίας συζύγου Λαθούρη διάφορα πράγματα και 200 δραχμάς εις μετρητά. Η αξία των κλαπέντων εν συνόλω ανέρχεται εις 700 περίπου δραχμάς. Η δράστης δεν συνελήφθη.
 - Ο Κωνσταντίνος Πανουρής διατελώς εν μέθη συλληφθείς παρά του Αστυνομικού Σταθμάρχου Πεταλιδίου συμφώνως προς δύο αποφάσεις του Πλημμελειοδικείου Καλαμών απηλευθερώθη τη συνδρομή γυναικών και ενός ανδρός. Μεταμεληθείς ούτος κατόπιν δια την πράξιν ταύτην προσήλθεν ενώπιον του άνω Αστυνομικού Σταθμάρχου. -

~**

**** ANAΡTHΣEIΣ IANOYAΡIOY 2012 :

** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2012/01/2012.html  , Κυριακή, 1 Ιανουαρίου 2012 , ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ - ΠΡΩΤΟΜΗΝΙΑ 2012 .-
** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2012/01/2012.html  ,Δευτέρα, 2 Ιανουαρίου 2012 , Στον πρώτο μήνα του 2012 , έχουμε και λέμε .-
** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2012/01/3-2912.html  , Τρίτη, 3 Ιανουαρίου 2012 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012 .-
** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2012/01/4-2012.html  , Τετάρτη, 4 Ιανουαρίου 2012 , Ενημέρωση για το περιβόλι της Παναγιάς .-
** http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2012/01/4-2012.html  , Στο αγιάζι της καθημερινότητας - της Ενημέρωσης ! .-
** http://stamos-dynami.blogspot.com/2012/01/4-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης , Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012 ,.-
** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2012/01/2012.html  , Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου 2012 , Στο πρώτο δεκαήμερο του Γεννάρι , του έτους 2012 .-
** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2012/01/2011.html  , ΒΙΝΤΕΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ 2011 : Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012 .- ΤΟ ΠΕΡΙΒΙΛΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ .-
** http://snsarfara.blogspot.com/2012/01/blog-post.html  , Παρασκευή, 6 Ιανουαρίου 2012 , Βιντεο -παρουσιάσεις Μένουμε και Βλέπουμε Ελλάδα .-
** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2012/01/6-2012.html  , Στο αγιάζι της καθημερινής ενημέρωσης , Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012.- .-
** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2012/01/7-8-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης του ΣαββατοΚύριακου 7 και 8 Ιανουαρίου 2012 .-
** http://asterasarfaron2011.blogspot.com/2012/01/7-8-2012.html  , ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 7 και 8 Ιανουαρίου 2012 .-
** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.com/2012/01/9-2012.html  , Η Ζωή δεν είναι άνοιξη , Η Ανοιξη είναι Ζωή Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012
** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.com/2012/01/blog-post.html  , Στο αγιάζι των Μεσσηνιακών ...με άρωμα Μεσσηνίας Δευτέρα , 9-1-2012 .-
** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.com/2012/01/10-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012 .-
** http://dimmetoparfara.blogspot.com/2012/01/10-2012.html  , Άρωμα ευχαριστιών για ευχές φίλων κ.α. Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012
** http://snsstamoskal.blogspot.com/2012/01/10-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης , Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012 .-
** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2012/01/11-2012.html  , Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2012 , Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΤΗΤΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ . –
** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2012/01/11-2012.html  , Στο αγιάζι της Μεσσηνιακής Ενημέρωσης Τετάρτη 11Ιανουαρίου 2012 .-
* * http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2012/01/12-2012.html  , ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΣ Πεμπτη 12 Ιανουαρίου 2012 .-
** http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2012/01/13-2012.html  , Στο αγιάζι της καθημερινότητας στην ενημέρωση Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012 .-
** http://stamos-dynami.blogspot.com/2012/01/13-2012.html  , Ηλεκτρονική ενημέρωση στο σήμερα : Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012 .-
** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2012/01/14-15.html  , Σαββατοκύριακο 14 και 15 Ιανουαρίου στην ενημέρωση .-
** http://snsarfara.blogspot.com/2012/01/blog-post_15.html  , ΌΜΟΡΦΗ ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΗ ΚΥΡΙΑΚΗ : Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012 .-
*  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2012/01/16012012.html ,Στο δευτεριάτικο αγιάζι της ενημέρωσης 16/01/2012 .-
** http://dimmetoparfara.blogspot.com/2012/01/18-2012.html , Στο αγιάζι της καθημερινότητας Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012.-

** Από την Βιντεοθήκη μας :
** Διασκέδαση στο σπίτι 2012 :
 http://www.youtube.com/watch?v=x5ZrNVR27zE  ,



** Ο Πανάθας διασκεδάζει 2012 :
http://www.youtube.com/watch?v=zYVyXirRREU  ,


** Τραπέζι στου Αντώνη 2012 :
 http://www.youtube.com/watch?v=VAUNgvb8z-w  ,


** ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΜΕΛΙΓΑΛΑ στου κύρ-Αντώνη 2012 : http://www.youtube.com/watch?v=zIF79ZM-x5A  .


** Ενημέρωση ενδιαφέροντος :
** https://www.facebook.com/profile.php?id=100000979453590  ,

~ ΛΕΜΟΝΙΑ ΓΚΙΜΠΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗ : 15 Ιανουάριος 11:05 π.μ.
* ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ !
ΠΕΡΝΩ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ Κ. ΣΤΑΜΑΤΗ ΝΑ ΣΑΣ ΡΩΤΗΣΩ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΣΤΕ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΙΚΡΗ ΜΟΥ ΚΟΡΗ ΕΧΕΙ ΠΤΥΧΙΟ Β. ΝΟΣΙΛΕΥΤΩΝ ΜΕ ΒΑΘΜΟ 19.2 ΣΥΝ ΤΟ Η/Υ .-
ΨΑΧΝΟΥΜΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΙΡΟ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΑΛΛΑ ΟΛΟΙ ΖΗΤΑΝΕ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ .-
 ΑΝ ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΠΩΣ ΘΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ?
ΠΕΣΑΜΕ ΚΑΙ ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΗ ΕΠΟΧΗ ΔΥΣΤΗΧΩΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ . ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΑΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΚΑΤΙ ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ Η ΠΟΛΗ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΟΠΟΥΔΟΙΠΟΤΕ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΤΗΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΛΙΝΗΚΕΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΕΔΩ ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΕΧΕΙ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΤΩΡΑ ΨΑΧΝΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΝΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ.- ΕΧΕΤΕ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ ΕΙΜΑΙ ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΗ ΘΕΣΗ ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΕΓΩ ΧΩΡΙΣ ΜΟΝΙΜΗ ΕΡΓΑΣΙΑ .- ΔΟΥΛΕΥΑ ΣΕ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΕΙΧΗΡΗΣΗ ΕΦΥΓΑ ΑΠΛΗΡΩΤΗ 12 ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ.- ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΜΟΥ.-

1 σχόλιο: